|

Hotell Längs E45

Från Arvidsjaur är det 1 timme och 45 minuter till Jäkkvik där man kan vandra ut på Kungsleden och till Pieljekaise Nationalpark och 2 timmar och 30 minuter till vandringarna uppe vid sjön Guoletisjaure vid Silvervägens högsta punkt.Om man svänger upp höger från Inlandsvägen precis förbi hotellet och fortsätter upp på höjden, kommer man så småningom till ett utsiktstorn. Jag blev själv visad denna plats av en lokalbo och brukar svänga upp här ibland när jag åker förbi. En lagom paus i bilkörandet.Mitt i Vilhelmina ligger Vilhelminas kyrkstad. Gamla fina trähus som tidigare användes av de som hade långt till kyrkan och måste bo över. Nu är det ett vandrarhem i regi av STF och besökare kan boka in sig här för en natt.

Vi var på indlandsvejen i år 2000 det var en stor oplevelse vi endte i pieteå til fodbold stævne der købte vi så fine ting på loppemarked en tur til Jokkmok og besøg på samer museet frokost købte vi i Brugsen og nød maden på parkeringspladsen så sjovt en tur i verdensklasse Hanne Frank og Matilde
I Jämtland ligger Sveriges mest hemsökta hus! Här kan man sova över för en oförglömlig natt, men även stanna till för ett dagbesök med fika. 35 minuter från E45:an, sväng av vid Fyrås, mellan Östersund och Strömsund.1 timme och 30 minuter från Inlandsvägen efter avfart vid Östersund har man Åre med alla dess outdoor-aktiviteter och Åreskutan med sin kabinbana som tar besökare till Sveriges högst belägna liftburna platå på 1 274 meters höjd. Samt även de båda vattenfallen Ristafallet och Tännforsen.

Efter Auktsjaur längs E45:an, sväng höger på grusväg mot Lomträsk, efter 4km sväng vänster in på Häggsjölidvägen vid skyltarna mot källan. Efter ca 3km syns stigen med skyltar på höger sida. Sedan är det 600 meters promenad på spänger.

Vi börjar väl redan i Mora? För här bodde ju den världskände konstnären Anders Zorn. Hans hem, Zorngården, finns bevarat och visas på guidade turer, samt att det finns ett Zorn-museum strax intill.
I Sveg får man absolut inte missa att stanna till på detta helt unika café på lunch eller i alla fall lite fika. Här finns filmaffischer och filmrekvisita från hela världen, ett skräckfilmsrum, ett Westernrum och ett gangsterfilmsrum. Bland annat.Harsprånget ligger precis intill Inlandsvägen strax före Porjus. Det är ett vattenkraftverk med fördämningar och torrlagda flodfåror. Ödeläggelse av den lappländska vildmarken och ett sår i naturen. Och samtidigt miljövänlig energiförsörjning för Sveriges välstånd.

Stället i Åsarna som det tipsas om här brann nyligen ner. Ska, vad jag har hört, byggas upp igen men är för stunden lite inaktuellt. Såg också min tidigare kommentar här om att köra över Vemdalen och det står fast. Konkret kan jag då tipsa om Sångbäcksfallet och kanske allra helst Fettjeåfallet utanför Klövsjö. En enkel promenad på två kilometer (fyra tur och retur).
Och för ordningens skull och för att jag har förstått att överraskande många inte har koll på detta; Polcirkeln markerar alltså den breddgrad där man norr om den under någon period under sommaren har midnattssol och någon period under vintern har natt hela dygnet. Ju längre norrut från Polcirkeln, desto fler dygn som dessa fenomen består.

För den som vill shoppa samehantverk är Anna-Stinas Sameslöjd i Arvidsjaur den perfekta platsen. Här finns allt från knivar till träkåsor och hjortronsylt. Ligger inne i Arvidsjaur, 4 minuter från väg E45.
Kyrkstäderna duggar tätt i den här delen av landet. Om Vilhelmina kyrkstad är nybyggarnas svenska timmerstugor, så består Lappstan i Arvidsjaur enbart av skogssamernas träkåtor med kvadratisk botten. Lappstaden ligger inne i Arvidsjaur, 3 minuter från väg E45.I Sorsele kan man besöka Inlandsbanemuseet som är ett arbetslivsmuseum som berättar om hur det gick till att bygga Inlandsbanan och om människorna som deltog i bygget. Museet i inrymt i ett godsmagasin vid Sorsele järnvägsstation och är en kombination av museum, butik och café.

Hela detouren över Flatruet från Sveg till Svenstavik tar 4 timmar. Att i stället köra E45:an ”raka vägen” upp tar 1,5 timme. Detta är alltså en utvikning som tar 2,5 timmar extra i anspråk. Om man kör hela vägen och inte stannar. I verkligheten vill man förstås stanna, åtminstone uppe på Flatruet.Storstupet och Helvetesfallet är en kanjon med 30 meter höga lodräta bergvägar på båda sidor, respektive ett vattenfall. På en smal bro ovanför Storstupet går Inlandsbanan. Det är ca 5 kilometer emellan Storstupet och Helvetesfallet.

Om man ändå gör avstickare så tycker jag att man kan skippa E45:an från Sveg till Åsarna och istället köra över Björnrike, Vemdalen och Klövsjö. Finns fina vattenfall längs vägen och lite mer fjällig känsla med härliga vyer.Mellan Jokkmokk och Porjus finns avfarten till Muddus nationalparks södra entré. Det är 15 minuters körning för att nå entrén. Här finns ett antal härliga urskogsvandringar att göra i det som utsetts till ”Sveriges tystade plats”.

Strax innan Jokkmokk finns tillfälle att stanna till på en skyltad rastplats och fota skylten för Polcirkeln. Själva Polcirkeln itself flyttar ju på sig och ligger helt säkert inte just precis här vid skylten just den dag du passerar. Men man kan ju låtsas. Om man vill ha fotot.
Om du kommer söderifrån finns det i Strömsund möjlighet att svänga av västerut till Vildmarksvägen. Detta blir en 37 mil lång detour där man återvänder till Inlandsvägen i Vilhelmina. Längs Vildmarksvägen finns massor av vandringar, vattenfall och andra sevärdheter.Korsar man Torne älv, så är man sedan i Finland. Och har man tagit sig så här långt är det, gissar vi för att man tänker sig till finska Kilpisjärvi och Treriksröset. Men det sker via väg E8 i Finland och är en helt annan historia.3 km norr om Orsa svänger man av Inlandsvägen höger på väg 296 österut mot Skattungbyn-Voxna. I Mässbacken (efter ca 4 km) tag vänster vid skylt Orsa Tallheds Flygplats/Storstupet. Följ vägen över flygfältet, därefter skyltar till Storstupet och senare Helvetesfallet.En längre detour är att svänga av Inlandsvägen in mot Funäsdalen. Funäsfjällen är riktigt fina, tycker även vi som har närmare till Lapplandsfjällen. Och väl värt att svänga av och tillbringa några dagar med att vandra här. Från E45:an till Funäsdalen är det 1 timme och 40 minuter. Läs om vår vandring i Funäsfjällen här.

I Sorsele finns möjlighet att ta av mot Ammarnäs, en av den svenska fjällvärdens mesta doldisalternativ. Här finns fin fjällvandring, samt även dem berömda potatisbacken.Ett par kilometer norr om Porjus kan man svänga av Inlandsvägen längs Vägen västerut. Vägen som inte leder någon annanstans än ut i vidunderlig vildmark. 1 timme in längs Vägen västerut avgår båten Langas från Kebnats till Saltoluokta fjällstation.

En dryg mil norr om Sorsele, vid Heden är det skyltat, sväng vänster mot Fjällnäs. Efter ca 4 km grusväg visar en träskylt vänster. Kör 1,3 km och parkera vid skylten vid stigen mot Gimegolts. Från parkeringen är det 1,5 km vandring.
Precis norr om Vildmarksvägen finns butiken Bergmans Fisk & Vilt. Här man man köpa såväl färsk som rökt och gravad fisk samt olika viltprodukter. Värt ett stopp för den som gillar norrländska delikatesser.Fjället Oarjems Stubbá är Muddus enda fjäll. Man svänger av mellan Porjus och Gällivare. Sedan är det 30 minuters vandring till toppen och vid klart väder kan man faktiskt se ända till Sarek. Sägs det. Alltså, jag vet inte om jag överdriver detta nu, men den där Jokkmokkspannan, alltså renskavsgrytan som vi åt på Hotell Jokkmokk i somras har liksom satt sig på hjärnan hos mig. Jag kan inte släppa den, pratar om att åka tillbaka och äta igen, nu till sommaren. Så hur kan jag låta bli att tipsa om den här, liksom? Och när du ändå stannar och äter, passa på att kolla in Jokkmokk-Jokkes lilla ”altare” inne i restaurangen, medan du nynnar ”Gulligullan koko som en gök” tyst för dig själv. Eller så fullföljer man längs väg E45 till dess svenska ändpunkt, Karesuando. Här kan man stanna till vid den söta kyrkan och Monument of the Northernmost point of Sweden. Så länge man håller i minnet att detta ju faktiskt inte är Sveriges nordligaste punkt. För det är ju Treriksröset förstås. I Hoting kan man besöka ett bilmuseum. Nästan hundra bilar, ett fyrtiotal motorcyklar, modellbilar och annat motorrelaterat material finns i samlingarna. För 458 miljoner år sedan slog den världsunika tvillingmeteoriten ner här. Nu finns här ett meteoritcenter med en upplevelseanläggning, ett museum och café.Vid Svappavaara kan man välja att åka rakt norrut via väg E10 mot först Kiruna (42 minuter) och sedan Abisko (1 timme och 45 minuter). I Kiruna kan man besöka LKAB´s gruva och Ishotellet i Jukkasjärvi, medan Abisko har förstklassig vandring och fjällnatur.

Östersund är en av få lite större städer som Inlandsvägen passerar. Här finns startpunkten för Inlandsbanan som följer sträckningen för Inlandsvägen ganska väl. Och förstås en hel del annat att göra.Vi har åkt denna inlandets svar på E4:an ett antal gånger. Kanske inte hela vägen i ett svep, men olika sektioner av den då och då. Ofta på väg till fjälls någonstans.Vid vägens ände ligger samevistet vid Risem och STF´s anläggning här. Härifrån går båt över sjön och mot vandring i väglöst land och de väldiga nationalparkerna, Sarek, Stora Sjöfallet och Padjelanta.Från Storuman finns möjlighet att svänga av längs väg E12 mot Hemavan. Här finns trevlig fjällvandring med varierande svårighetsgrad. Till exempel det heliga berget Atoklimpen och badvandringen Ruttjebäcken, som man med fördel slår till på om vädret är varmt. Samt förstås Kungsleden norrut till Ammarnäs. Från Storuman är det 2 timmar till Hemavan.

Vid Akkats kraftstation i Lilla Luleälven har konstnären Bengt Lindström målat konstverk på dammluckorna. Inlandsvägen passerar förbi här, man ser konstverken från vägen. Möjlighet att svänga av och parkera finns precis söder om kraftstationen.
Åtminstone för oss, som går all-in på Landskapstoppar, är ju Garpkölen ett måste längs Inlandsvägen. Hälsinglands högsta topp, 671 m.ö.h. Kör av vid Västbacka på väg 301 till Los.Ytterligare en nationalpark. Sonfjället är ett ensamt fjäll med nationalpark runt om. Flera vandringsleder finns. Detta är ett av Sveriges björnrikaste områden, så håll utkik.

Vi som driver denna galet nördiga reseblogg heter Gunilla och Christofer och reser överallt och alltid till intressanta platser där vi har chans att lära oss mer om världen.
Struves meridianbåge är ett av 15 världsarv som finns i Sverige. Den är en teknisk bragd med syfte att fastställa jordens storlek och form. Den har även fått en enorm betydelse för utvecklingen av lantmäteri med exakta kartor och vetenskapliga uppmätningar. Världsarvet Struves meridianbåge består av 34 punkter i tio länder. En av dessa punkter ligger i Tynnyrilaki, 1 timme från Karesuando. Tag väg 99 söderut i Karesuando, svänga v vid värdsarvsskylten. Efter 7 km på grusvägar finns en parkeringsplats och informationsskylt vid bergets fot. Från parkeringen är det ungefär 1 kilometers vandring längs en markerad skogsstig upp till toppen. Av själva mätpunkten finns dock bara ett kryss kvar.Vi såg klart den nu ikväll. Väldigt intressanta teorier som drogs upp, mer eller mindre trovärdiga. Vi har även sett en annan dokumentär som ger ytterligare en variant på försvinnandet. 🙂 Ytterligare en längre detour är att åka vägen över Flatruet, Sveriges högst belägna allmänna väg. Då svänger du av Inlandsvägen vid Sveg och kommer tillbaka vid Svenstavik. I Dorotea har Polar skapat ett museum för alla som älskar husvagnar. Här kan du följa utvecklingen av Polarvagnar från första början 1964 och framåt. De har flera klassiska modeller uppställda. Här finner du även kläder, affischer, inredning och massor av tidlös husvagnskuriosa.”Easy Elsie” hette det engelska flygplan som den 29 oktober 1944 nödlandade på en myr 7 km från Porjus. Planet ingick i en grupp tunga bombplan och deltog i anfall mot slagskeppet Tirpiz som låg utanför Tromsö. Sväng av i Porjus på Ålloluoktavägen, 10 minuter bort finns en spångad stig på ca 2 km som leder fram till flygplansvraket. Vid planet finns också en rastplats och en kallkälla.

Strax norr om Vilhelmina finns den norra avfarten till Vildmarksvägen. Härifrån är det en timme till Trappstensforsen och Saxnäs. 1 timme och 40 minuter till Fatmomakke kyrkstad.

Det är inspirerande att det nu finns en sida som samlar bra tips på Hundvänliga Hotell, har fina bilder och gör det mycket roligare för oss som älskar att resa med sin hund.
Äntligen ett samlat ställe där man hittar vad man faktiskt kan förvänta sig av hotellet när man reser med sin hund. När vi åkte till Göteborg senast så var det inte längre en kamp för att hitta rätt ställe att övernatta på. Tack Hundvänliga hotell!

Det kostar inget extra för en eller två hundar. Du bokar stuga för 2 eller 4 personer. Hunden får ej vara med i matsalen men uteserveringen går bra. Det finns kökspentry i stugan.
Hund kostar 300 kr per vistelse oavsett antal hundar. Du kan boka dubbelrum. Det finns en härlig trädgård och hundar är tillåtna i baren, stäm bara av med personalen först.

Det kostar 200 kr per vistelse och det är samma pris för två hundar. Du kan boka både hotellrum och stugor. Hundar får vara med i restaurangen. Njut av lugn och ro och en fantastiskt natur.
Det ultimata apoteket för att bota orolig mage, insektsbett och sår. Genom rätt produkter kan du starta behandling direkt och i många fall undvika att uppsöka veterinär.Hundvänliga Hotell är en superfin sida med tips för oss hundägare, här hittar man allt från små pärlor till lyxiga retreats, sök och finn det som passar just er! Charlotte är en globetrotter och hundälskare som har väldigt lång erfarenhet från resebranschen!

Vi förmedlar lägenheter, villor och stugor – allt med bästa läge kring Åre bykärna eller med ski-in läge vid Tottliften, Viewnedfarten. Det finns alltid något unikt att uppleva i Åre och dess fjällvärld oavsett säsong. Välkommen hit och ta del av fantastisk skidåkning, cykling eller en magisk vandring. Vill du att någon av våra Mood Managers passar din hund, katt eller kanske kaninen några timmar när ni är i backen eller på restaurang? Det gör vi gärna om det passar!
Här några saker jag gillar på din fina hemsida ?: man väljer län, du rekommenderar vad specifikt man ska tänka på när man har med hund på hotel, du ger tips på vad man ska ta med. Det är enkelt att manövrera runt på siten. Snyggt o proffsigt!Hund kostar inget extra. Hundar är varmt välkomna och du kan boka olika typer av stugor. Hundar får vara med överallt; restauranger, poolområde och badområdet utanför gräsområdet mot campingen.

Similar Posts