| |

Hur Många Barn Kommer Du Få Quiz

Här hittar du kluriga quiz om Kalle Anka och alla dina favoritvänner i Ankeborg. Häll upp ett glas läskeblask och testa dig och dina kompisar med våra roliga quizar. Nu kör vi!

De fyra föräldrastilarna är negligerande, släpphänt, auktoritär och auktoritativ. Dessa föräldrastilar är baserad på psykologen Diana Baumrinds forskning. Självklart finns det fler än fyra sätt att uppfostra sina barn. Många föräldrar är en blandning utav de fyra typerna, och andra har ett helt eget sätt att uppfostra sina barn. Det finns inte bara ett rätt sätt att uppfostra sina barn, därför är det viktigt för Babysits att våra barnvakter alltid respekterar föräldrar och deras olika uppfostringsstilar.Of course, this quiz is too short to have the full picture of how you are as a parent, and if you are a mix of the different parenting styles that isn’t a bad thing!

Alla föräldrar är olika och uppfostrar sina barn på det sättet som de tycker är bäst. Psykologen Diana Baumrinds forskning har identifierat 4 huvudsakliga föräldrastilar. Ta vårt test för att ta reda på vilken typ av förälder du är! När du har kompletterat testet kommer vi att förklara egenskaperna som är förknippade med var och en av de fyra huvudsakliga Baumrind-föräldrastilarna.
Vi hoppas att du tyckte om denna test och att du lärde dig lite mer om olika föräldrastilar och uppfostringsmetoder! Kolla in andra artiklar med tips, aktiviteter, pyssel, recept, och mycket mer på BabysitsBloggen!** Om du svarade A på de flesta frågorna, matchar du egenskaperna hos en negligerande förälder** Det vill säga: * Du har inga regler när det gäller disciplin. * Du ger inte dina barn väldigt mycket vägledning, omvårdnad eller uppmärksamhet. * Du är ganska oengagerad som förälder, och du är inte alltid medveten om vad dina barn hittar på eller var de håller hus.

Om du fyller i din mejladress så skickar vi dig en länk till ditt resultat. Om du inte vill ange din mejladress, kan du trycka på skicka direkt för att gå vidare till resultatsidan. Där har du också möjligheten att skriva ut dina svar.
Stiftelsen bildades i samband med Prinsparets bröllop i juni 2015. Stiftelsens vision är att alla barn och unga ska ha möjlighet att få vara sig själva. Genom våra två verksamhetsområden, tryggare nätvardag och dyslexi, tar vi varje dag steg närmare vår vision

If the problem persists, then check your internet connectivity. If all other sites open fine, then please contact the administrator of this website with the following information.
Tele2 och Prinsparets Stiftelse delar synen att nätet innebär fantastiska möjligheter för barn, men att det också finns utmaningar. Vi behöver skapa förutsättningar för en tryggare och mer hälsosam nätvardag så att tiden på nätet blir givande och meningsfull. Tillsammans har vi därför skapat denna föräldrasajt – för att hjälpa föräldrar hjälpa sina barn.Det råder skärpt eldningsförbud i Strängnäs kommun från och med 12 juni 2023. Det innebär att det är förbjudet att grilla och elda i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse.

Vilken är Gregs största hobby? Och vem säger ”juice” varje gång hen är kissnödig? Testa dina kunskaper om Greg och alla andra karaktärer i bokserien Dagbok för alla mina fans!
Hur skulle du reagera om du blev instängd i ett mörkt rum? Eller, vilken trolldryck väljer du? Gör vårt test på 10 frågor och få svar på vilket elevhem du passar bäst i.Gillar du att testa dina kunskaper inom olika områden? Kanske har du någon bokserie eller ett ämne som intresserar dig lite extra? Här hittar du roliga quiz om böcker, författare, bokfigurer och mycket annat.

Vill du testa dina kunskaper om sömnapné? Svara på 6 frågor och se hur många rätt du får. Du kan också svara på några frågor för att se om du är i riskzonen för att ha sömnapné.
En quiz gör lärandet roligt, när vi har det roligt kommer vi faktiskt ihåg det vi lärt oss bättre. Att svara rätt på frågor hjälper också till att stärka barns självkänsla, det är ju så härligt att få visa föräldrar och syskon vad man kan.

Våren är här och vi kan njuta av fina dagar utomhus, men vad ska vi egentligen hitta på? Här är tips på roliga våraktiviteter som kommer aktivera barnens fantasi och leklust.
Här finns otaliga varianter. Du kan till exempel göra en quiz för familjen som fokuserar på ett gemensamt intresse som alla delar, oavsett om det är sport, historia eller geografi. Vid andra tillfällen är det kul att arrangera en quiz för familjen med frågor från en rad olika kateogorier, det kan vara allt från aktuella händelser till musik och film.Här kommer 35 roliga quiz-frågor i olika kategorier, som både stora och små kan klura på. Se de rätta svaren längre ner. Vem i familjen får flest rätt? Kolla in quizen nedanför, eller ladda ner härDu behöver inte lägga en förmögenhet på partyprylar eller timmar i köket för att ordna ett lyckat kalas. Här är de bästa tipsen för ett stressfritt och roligt födelsedagskalas.

Kanske kan ni till och med bjuda in andra familjemedlemmar och vänner till att delta digitalt, via Skype, Messenger eller något annat program? En ensam mor- eller farförälder som bor långt borta, värdesätter nog att få umgås med barnbarnen på det här sättet. Du kan också ta med några flere kreativa uppgifter, som till exempel en rebus. Klarar ni att lösa denna rebusen? Lösenordet hittar du i slutet av den här artikeln. Vi använder cookies för att öka användarvänligheten i överensstämmelse med Lagen om elektronisk kommunikation. Genom att du fortsätter använda namnlappar.se, förutsätter vi att du samtycker till detta.Läs mer om vår personuppgiftspolicy

Ett sätt är att läsa upp frågorna en och en, och låta den första som svarar rätt få poäng. Om det är ett stort åldersspann mellan deltagarna, kan det dock bli så att den äldsta svarar så fort att de yngsta aldrig får möjligheten. För några barn går det bra, de tycker kanske bara att det är kul och lärorikt att delta, men om det skulle bli sura miner kan det vara smart att införa några regler.
Ett kul tips är att smyga in några personliga frågor också. Vet alla i familjen egentligen var pappa föddes? Eller vad som var mammas första jobb? För rättvisans skull bör personen frågan handlar om, stå över just den rundan.Det är nog få barn som inte tycker att tivoli och nöjesparker är riktigt spännande, överraska ditt barn genom att arrangera ett fartfyllt och skojigt barnkalas med tivolitema.

Vill du ha lite mysig kvalitetstid med barnen? Arrangera en quiz! En quiz passar lika bra till vardags som till födelsedagskalas, påskfirandet och andra tillställningar. Här får du bästa tipsen för ett lyckat quiz för familjen och 35 roliga quiz-frågor.Lekar på en babyshower är uppskattat av de flesta. Hur många lekar man ska ha beror helt och hållet på tycke och smak. När ni planerar lekar till en babyshower så utgå främst från den gravida kvinnan.

Ultraljud när du är gravid görs för att fastställa graviditetens längd, antal foster samt moderkakans läge. Vid tidigt ultraljud genomförs ett vaginalt ultraljud, sk VUL. Ultraljudet görs normalt i vecka 18-20, dvs det som benämns som rutinultraljud.
Trötthet under graviditeten. Många gravida lider av sömnbrist och trötthet under en stor del av graviditeten. Varför är man trött under graviditeten? Vad kan man göra åt sömnbristen?Man kan ta Alvedon när man är gravid. Idag rekommenderar man Alvedon för att lindra smärta när man är gravid, men man ska inte ta det för ofta. Läkemedelsverket säger följande om Alvedon under graviditeten.

Vi hjälper dig som är gravid eller är förälder till små barn med fakta som underlättar vardagen. Babyhjälp.se följer dig under denna tid som är fylld av frågetecken och funderingar. Babyhjälp.se har sedan 2009 varit en ledande faktasida för gravida och småbarnsföräldrar.

När du är gravid kan du normalt lyfta saker precis som vanligt även om du måste vara försiktig i vissa delar av graviditeten. Det bästa rådet du kan få är att lyssna på din kropp.Symptom du känner av under graviditeten. Det finns många olika graviditetssymptom eller graviditetsbesvär som du lider eller njuter av när du är gravid. Här går vi igenom de vanligaste graviditetsbesvären och förklarar varför dessa besvär visar sig just när du är gravid.

Utebliven mens. Har din mens uteblivit så kan det betyda att du är gravid. Utebliven mens är det vanligaste och tydligaste graviditetssymptomet på att du är gravid. Men att mensen uteblir behöver inte betyda att du är gravid.
Vår nyhetsapp är riktigt bra för dig som uppskattar våra nyheter. Den är gratis att ladda ned och finns givetvis till både iPhone och Android. Med appen får du en snabb och bra upplevelse där du får möjlighet att själv styra över vilka nyheter som ska skickas som pushnotiser direkt till din telefon.Följ de ämnen och personer som du är intresserad av och skapa på så sätt ett eget nyhetsflöde. Det här är en uppskattad funktion som gör att du får ut så mycket som möjligt av din prenumeration.

Familjedelning ingår i din prenumeration. Det innebär att du kan dela med dig av din prenumeration till resten av din familj. Med ett eget konto kan man anpassa innehållet precis som man själv vill, genom att följa olika ämnen och skribenter samt prenumerera på olika nyhetsbrev.Vid kriser rapporteras viktig information till befolkningen i Sveriges Radios kanal P4. Där får du till exempel veta var du kan hämta vatten, var du kan få hjälp och om evakuering är på gång. Om du lyssnar via radio eller app spelar ingen roll – det är samma innehåll. Information läggs även ut på Krisinformation.se. Vid stora händelser finns det risk att rykten sprids. Ofta är det personer som använder situationen till att driva på sin egen story och ta över informationsflödet, till exempel med redigerade bilder. Se till att gå till säkra källor för att få rätt information, till exempel Polisen, lokala myndigheter, eller Krisinformation.se. Sprid inget som du inte är säker på är sant. Blir det strömavbrott är det bra att ha några saker hemma för att klara sig tills strömmen är tillbaka. Varma kläder och filtar är viktigt. Värmeljus lyser upp och ger lite värme. Stormkök med sprit eller gasol är också bra för att kunna koka vatten och laga enklare mat. Är det svårt att ta sig fram utomhus kan det vara bra att ha mat hemma som håller länge, till exempel ris, pasta och konserver. Om det är kallt ute kan man ställa ut frysprodukter och mat som måste förvaras vid låg temperatur på balkongen eller hänga ut en påse från ett fönster.Under natten har en snöstorm dragit in över staden. Stora mängder snö gör det omöjligt för bilar och bussar att ta sig fram på vägarna. Träd, takpannor och elledningar har rivits ner – det är strömavbrott. Människor rekommenderas att hålla sig inomhus.

Under en tågresa på egen hand genom ett värmevibrerande Sommarsverige bromsar tåget plötsligt in och stannar mitt ute i ingenstans. Tåget står och brummar ett tag, innan ljudet upphör. Luftkonditioneringen stannar – det låter som att tåget har stängts av. Har det tappat ström? Värmeböljan börjar kännas direkt inne i vagnen. Krisinformation.se är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga till allmänheten före, under och efter en stor händelse eller kris. I vårt samhälle är det numera mycket vanligare att betala med kort än med sedlar och mynt. Men i en kris kan ett eller flera betalsystem slås ut. Då är det bra att fortfarande kunna använda kontanter. Om hushållet har möjlighet är rekommendationen att alltid ha lite kontanter hemma för att kunna använda i nödfall.

Det är sista dagarna på sommarlovet. Du och några kompisar är i en stuga utan era föräldrar. Ni spelar spel och är inne i en hetsig diskussion om det är din kompis ”familjeregler” eller regelboken som gäller när din pappa bombar dig med samtal och meddelanden. När ni får kontakt berättar han oroligt att det är en skogsbrand i området.
Alla förväntas klara sig på egen hand under en veckas tid. För att ha tillräckligt med vatten är det rekommenderat att ha 3 liter per person och dag hemma. Ett rent kärl, till exempel en diskad plastdunk eller PET-flaska, och svalt och ett mörkt utrymme att förvara det är allt som behövs för att vattnet ska hålla länge.

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, är den absolut viktigaste kanalen. VMA är ett system för att skicka ut livsviktig information och varna människor om att något allvarligt har hänt. Meddelanden skickas ut via tv, radio och ibland SMS.

Att man ska dricka mycket när det är varmt vet nog de flesta. Men när du blir törstig är du redan på väg mot vätskebrist. Därför är det bäst att dricka regelbundet. Värme påverkar också olika mycket från person till person, till exempel beroende på ålder. Äldre människor har svårare med höga temperaturer än yngre. För att kyla ner kan en våt handduk på pannan hjälpa.
Tändstickor eller tändare behövs för att tända ljusen och stormköket. Brandsäkra: ha alltid brandvarnare, pulversläckare och brandfilt hemma om olyckan skulle vara framme. Om du upptäcker att det brinner är en enkel regel: Rädda – Varna – Larma – Släck.På väg hem efter en shoppingtur på mellandagsrean ska du precis svänga in på din gata när du ser att den är avspärrad av polis. Vad är det som har hänt? Boende beordras att hålla sig borta och inte försöka gå förbi avspärrningarna. Folk börjar samlas kring de vitblåa banden för att försöka få en glimt av vad som har hänt och för att få information. Det börjar gå rykten om vad som kan ha inträffat. När du möter upp personen som säljer de snygga jeansen för en bra peng känns det helt rätt. När du ska skicka betalningen visar det sig att Swish inte fungerar. Appen vill knappt starta och när du försöker logga in verkar kopplingen till mobilt bank-id mest stå och tugga. Att komma in på banken går inte heller – tekniskt fel står det. Är det en hackare i farten? Ett snabbt samtal till någon förälder misslyckas också, det tutar upptaget. Tillbaka till jeans-köpet. När en ny smitta bryter ut är det bäst att lyssna till myndigheternas information. Undvik att dras med i ryktesspridningen – ta det lugnt. Några åtgärder som kan bli aktuella är självisolering, besöksförbud på sjukhus och äldreboenden, munskydd och vaccinering. Om någon börjar må dåligt kan du få råd från Vårdguiden genom att ringa 1177 eller gå in på 1177.se. Behöver du akut hjälp ska du alltid ringa 112.Myndigheterna informerar om en ny smitta i samhället. Människor rekommenderas nu att isolera sig i sina hem i en vecka för att minska smittspridningen och bara gå ut för det absolut mest nödvändiga, till exempel handla mat. Du och ditt yngre syskon är ensamma hemma, men era föräldrar är på väg hem.Vid strömavbrott är det bra ha en radio som drivs på batterier, solceller, eller går att veva igång. Om du lyssnar via telefonen måste du ha batteri så det räcker. Då kan det vara smart att ha med sig en uppladdad powerbank.

Du lyfter på kranen hemma i köket. De första dropparna rinner i, men sedan sprätter kranen till och flödet bryts tvärt. Inget mer vatten verkar komma ut. Mamma bekräftar att duschen och toan följer samma mönster och lillasyster säger att trädgårdsslangen tappat allt tryck. Information till allmänheten via lokalradio säger att vattnet är avstängt – en huvudvattenledning har brustit. Reparationen kommer ta en vecka.
Om det är något i infrastrukturen som går sönder, till exempel vägar, elnät eller avloppssystem, är det ansvariga myndigheter som löser problemet. Men under tiden är det bra om invånarna kan klara sig själva. På så sätt underlättas myndigheternas arbete.Här finns information om MSB:s verksamhet och det stöd som myndigheten erbjuder i arbetet med vägledningar, publikationer och föreskrifter. Vi samarbetar och levererar även andra webbplatser.

Tänk på att även husdjur behöver vatten. Om djuret har svårt att dricka kan det underlätta att ge det mat med högt vätskeinnehåll, till exempel gurka. Kolla alltid vad just ditt djur tål innan du matar det. Även här kan en våt handduk hjälpa för att kyla ner.
När krisen slår till är det lätt att känna sig hjälplös och otillräcklig. Men kom ihåg att kristider är samarbetstider. Alla har vi förmågor och kunskap som räknas när det är skarpt läge, både för att kunna klara oss själva och hjälpa andra. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.CERT-SE är Sveriges nationella CSIRT (Computer Security Incident Response Team) med uppgift att stödja samhället i arbetet med att hantera och förebygga IT-incidenter. I april 2021 lade lagstiftaren i den amerikanska staten Arkansas ett lagförslag som förbjöd läkare att tillhandahålla könsövergångsbehandlingar till personer under 18 år. Lagförslaget skulle göra det till ett brott för läkare att administrera pubertetsblockerare, hormoner och könsbekräftande kirurgi till alla under 18 år. Motståndarna till lagförslaget hävdar att det är ett angrepp på transgenders rättigheter och att övergångsbehandlingar är en privat fråga som bör bestämmas mellan föräldrar, deras barn och läkare. Stödjare av lagförslaget hävdar att barn är för unga för att fatta beslutet att få könsövergångsbehandling och endast vuxna över 18 år bör få göra det. I september 2021 blev Italien det första europeiska landet som gjorde COVID-19 hälsopassar obligatoriska för alla arbetstagare. I slutet av samma månad meddelade alla Kanada, USA, Australien, Kazakstan, Saudiarabien och Turkmenistan liknande vaccinmandat. Förespråkare av mandatet hävdar att dessa mandat är det enda sättet att avsluta den globala COVID-19-pandemin. Motståndarna nämner bevis på att personer som redan har naturlig immunitet löper ökad risk för vaccinbiverkningar orsakade av ett förstärkt inflammatoriskt svar.2015 föreslog den Europeiska unionen ett treårigt räddningspaket för Grekland. För att få tillgång till räddningspaketet gick den grekiska premiärministern Alexis Tsipras med på budgetnedskärningar, däribland pensionsreformer. Motståndare menar att det inte går att lita på att Greklands regering kommer att leva upp till räddningspaketets villkor eftersom de nyligen lovat att motsätta sig budgetnedskärningar. Förespråkare menar att euron kommer att sjunka i värde ifall Greklands ekonomi havererar.

USA ger för nuvarande 38 miljarder dollar till Israel varje i år i bistånd. Det mesta av biståndet används till att köpa amerikansk militär materiel såsom stridsflygplan och komponenter för missilförsvar. 38 miljarder är 50 % av USA:s biståndsbudget för 2017. Motståndare menar att biståndet till Israel är onödigt eftersom landet ger fri sjukvård och universitetsutbildning till sina medborgare. Förespråkare menar att biståndet är nödvändigt för att främja demokrati i Mellanöstern och behålla en maktbalans med andra länder i regionen.
Dödsstraff innebär att man bestraffas med avrättning för ett brott. För närvarande tillåter 58 länder världen över dödsstraffet (inklusive USA), och 97 länder har förbjudit det.Privata fängelser är fängelsestationer som drivs av ett vinstdrivande företag istället för en statlig myndighet. De företag som driver privata fängelser betalas per månad eller månad för varje fånge som de behåller i sina lokaler. Det finns för närvarande inga privata fängelser i Sverige. Motståndare från privata fängelser hävdar att fängsla är ett socialt ansvar och att det är omänskligt att överlåta det till vinstdrivande företag. Föredragandena hävdar att fängelser som drivs av privata företag är konsekvent mer kostnadseffektiva än de som drivs av myndigheter.

Världshälsoorganisationen grundades 19
48 och är en specialiserad byrå för FN vars huvudsakliga mål är ”att uppnå alla folks högsta möjliga hälsanivå.” Organisationen tillhandahåller tekniskt bistånd till länder, fastställer internationella hälsostandarder och riktlinjer och samlar in data om globala hälsofrågor genom World Health Survey. WHO har lett globala folkhälsoansträngningar inklusive utveckling av ett ebolavaccin och nästan utrotning av polio och smittkoppor. Organisationen drivs av ett beslutsorgan bestående av representanter från 194 länder. Det finansieras av frivilliga bidrag från medlemsländer och privata givare. Under 2018 och 2019 hade WHO en budget på 5 miljarder dollar och de ledande bidragsgivarna var USA (15%), EU (11%) och Bill and Melinda Gates-stiftelsen (9%). Anhängare av WHO hävdar att nedskärning av finansiering kommer att hämma den internationella kampen mot Covid-19-pandemin och sap USA för globalt inflytande.
Hydraulisk spräckning kallas processen att utvinna olja eller naturgas från berggrund av skiffer. Vatten, sand och kemikalier sprutas in i berggrunden med högt tryck så att den spräcks, och olja eller gas rinner ut i en brunn. Spräckning har ökat oljeproduktionen, men är ett miljöproblem i och med att processen kontaminerar grundvattnet. Storbritannien och Nordirland är planerade att lämna EU den 29 mars 2019. Under ett övergångsavtal kommer alla handels- och ekonomiska förbindelser mellan Storbritannien och EU att vara desamma fram till slutet av 2022. År 2018 ledde parlamentsledamöter och premiärministern Theresa May föreslog en ”backstop” som skulle möjliggöra för Storbritannien och Nordirland att förbli inom EU: s inre marknad för varor och jordbruksprodukter. Föredragandena hävdar att att hålla Storbritannien i EU: s kundområde kommer att öka ekonomin genom att effektivisera handel och turism. Motståndare, inklusive anti-EU-lagstiftare, hävdar att backstopet skulle låsa Storbritannien i EU: s tullområde permanent och förhindra att det självt undertecknade handelsavtal. I april 2023 träffades Saudiarabien och Irans utrikesministrar i Peking för att diskutera återöppning av sina diplomatiska beskickningar i sina respektive länder, för att uppmuntra besök av officiella och privata delegationer och för att underlätta visum för iranska och saudiska medborgare. De enades också om att diskutera återupptagande av flygningar mellan de två länderna. Detta var det första formella diplomatiska mötet mellan de två länderna sedan Kina förmedlade en överenskommelse för att återställa förbindelserna mellan de högsta regionala makterna i mars 2023. Det kinesiska utrikesministeriets talesperson Mao Ning sa att Peking är redo att stödja båda sidor i att främja goda relationer, och uppmanade till internationella samfundet för att hjälpa länderna i Mellanöstern att lösa sina meningsskiljaktigheter. Länderna bröt de formella banden 2016 efter att Saudiarabien avrättade den shiamuslimske ledaren Nimr al-Nimr och iranska demonstranter attackerade saudiska diplomatiska beskickningar – en i raden av flampunkter mellan de två långvariga regionala rivalerna. Relationen mellan de två länderna förvärrades när de satsade på motsatta ståndpunkter i konflikter inklusive kriget i Syrien och kriget i Jemen, där den Iran-anslutna Houthi-rörelsen har kämpat mot en Saudi-stödd regering efter att ha tagit över huvudstaden Sanaa.

Skräpavgifter är dolda och oväntade avgifter som ofta inte ingår i det initiala eller noterade priset för en transaktion utan läggs till vid tidpunkten för betalningen. Flygbolag, hotell, leverantörer av konsertbiljetter och banker lägger ofta till dem på kostnaden för en tjänst eller vara efter att konsumenten har sett det ursprungliga priset. Förespråkare av regeln hävdar att att bli av med dessa avgifter kommer att göra priserna mer transparenta för konsumenterna och spara pengar. Motståndare hävdar att privata företag helt enkelt skulle höja priserna som svar på reglerna och det finns ingen garanti för att det skulle vara billigare att flyga eller bo på ett hotell.

Sedan 1999 har avrättningarna av narkotikasmugglare blivit vanligare i Indonesien, Iran, Kina och Pakistan. I mars 2018 föreslog USA: s president, Donald Trump, att droghandlare skulle bekämpa sitt lands opioida epidemi. 32 länder inför dödsstraff för narkotikasmuggling. Sju av dessa länder (Kina, Indonesien, Iran, Saudiarabien, Vietnam, Malaysia och Singapore) utför rutinmässigt drogbrottslingar. Asien och Mellanösterns hårda tillvägagångssätt står i motsats till många västerländska länder som har legitimerat cannabis de senaste åren (säljer cannabis i Saudiarabien straffas av att ha blygat).
Militarisering av polisen avser användning av militär utrustning och taktik av brottsbekämpande tjänstemän. Detta inkluderar användning av pansarfordon, attackgevär, flashbanggranater, prickskyttegevär och SWAT-team. Förespråkare hävdar att den här utrustningen ökar officerarnas säkerhet och gör det möjligt för dem att bättre skydda allmänheten och andra förstahandlingar. Motståndarna hävdar att polisstyrkor som mottog militär utrustning mer sannolikt hade våldsamma möten med allmänheten.

År 2022 antog lagstiftare i den amerikanska delstaten Kalifornien lagstiftning som gav statens medicinska styrelse befogenhet att disciplinera läkare i delstaten som ”sprider desinformation eller desinformation” som strider mot den ”samtida vetenskapliga konsensus” eller ”strider mot standarden för vård.” Förespråkare av lagen hävdar att läkare bör straffas för att de spridit desinformation och att det finns tydlig konsensus i vissa frågor som att äpplen innehåller socker, mässling orsakas av ett virus och Downs syndrom orsakas av en kromosomavvikelse. Motståndare hävdar att lagen begränsar yttrandefriheten och att vetenskaplig ”konsensus” ofta ändras inom bara månader.2014 antog EU en lag som innebar ett tak för bonusar till bankmän på 100 % av lönen eller 200 % av aktieägarnas godkännande. Förespråkare av taket menar att det kommer att minska incitamenten att ta överdrivna risker i likhet med de som ledde till 2008 års finanskris. Motståndare menar att ett tak för bankmännens löner kommer att öka grundlönerna och kostnaderna för bankens kunder.

Temporära visa för högkvalificerat arbete ges till utländska forskare, ingenjörer, programmerare, arkitekter, företagsledare och andra i positioner eller fält där efterfrågan är högre än tillgången. De flesta företagen menar att det tillåter dem att konkurrensmässigt fylla positioner med hög efterfrågan. Motståndare menar att kvalificerade immigranter sänker medelklasslöner och arbetstillfällen.
År 2016, Frankrike blev det första landet att förbjuda försäljning av plast engångsprodukter som innehåller mindre än 50% av biologiskt nedbrytbart material och 2017, Indien passerade en lag som förbjuder alla plastikengångs plastprodukter.År 2015 den amerikanska representanthuset presenterade upprätta obligatoriska miniminivåer för olagliga Återinträde Act från 2015 (Kate lag.) Lagen infördes efter San Francisco 32 år gammal San Francisco bosatt Kathryn Steinle sköts och dödades av Juan Francisco Lopez-Sanchez juli 1, 2015. Lopez-Sanchez var en illegal invandrare från Mexiko, som hade deporterats på fem olika tillfällen sedan 1991 och har belastats med sju felonyconvictions. Sedan 1991 Lopez-Sanchez hade belastats med sju felonyconvictions och deporterades fem gånger av den amerikanska invandring och naturalise. Även Lopez-Sanchez hade flera utestående teckningsoptioner i 2015 myndigheter kunde inte utvisa honom på grund av San Francisco fristad stadspolitik som förhindrar brottsbekämpande myndigheter från att ifrågasätta en bosatta invandrarstatus. Förespråkare av fristad stadens lagar hävdar att de gör olagliga invandrare att anmäla brott utan rädsla för att bli rapporterade. Motståndarna hävdar att fristad stadens lagar ger uppmuntra olaglig invandring och förhindra brottsbekämpande myndigheter från förvar och deportera brottslingar.

Hat tal definieras som offentligt tal som uttrycker hat eller uppmuntrar våld mot en person eller grupp baserat på något som ras, religion, kön eller sexuell läggning.
I januari 2014 var 102 mässlingsfall kopplade till ett utbrott på Disneyland rapporterade i 14 delstater. Utbrottet orolig CDC, som förklarade sjukdomen elimineras i USA under år 2000. Många hälso-tjänstemän har bundit utbrottet till det ökande antalet ovaccinerade barn under 12 år Förespråkare av ett mandat hävdar att vacciner är nödvändiga för att försäkra flockimmunitet mot preventable sjukdomar. Flockimmunitet skyddar människor som inte kan få vaccin på grund av deras ålder eller hälsotillstånd. Motståndarna till ett mandat anser att regeringen inte bör kunna avgöra vilka vacciner deras barn ska få. Vissa motståndare tror också att det finns ett samband mellan vaccinationer och autism och vaccinera sina barn kommer att ha destruktiva konsekvenser för deras tidiga barndom utveckling.En term gräns är en lag som begränsar den tid en politisk företrädare kan inneha förtroendeuppdrag. I USA presidentens kansli är begränsad till två fyra år i taget. Det finns för närvarande inga periodgränser för kongress- termer men olika stater och städer har infört periodgränser för sina förtroendevalda på lokal nivå.USA tar ut för närvarande en 35% skattesats på federal nivå och en genomsnittlig skatt på 4% på statlig och lokal nivå. Den genomsnittliga bolagsskatten i världen är 22,6%. Motståndarna till hävdar att höja räntan kommer att avskräcka utländska investeringar och skada ekonomin. Förespråkarna hävdar att vinsterna företagen genererar ska beskattas på samma sätt som medborgare skatter.Hälso- och sjukvårdspersonal är ett system där varje medborgare betalar regeringen för att tillhandahålla grundläggande hälsovårdstjänster för alla boende. Under det här systemet kan regeringen tillhandahålla vården själva eller betala en privat vårdgivare för att göra det. I ett enda betalarsystem får alla boende vård, oavsett ålder, inkomst eller hälsotillstånd. Länder med enbetalarsjukvårdssystem omfattar Storbritannien, Kanada, Taiwan, Israel, Frankrike, Vitryssland, Ryssland och Ukraina.Global uppvärmning eller klimatförändringar innebär en ökning av temperaturen i jordens atmosfär sedan slutet av 1800-talet. I politiken handlar debatten kring global uppvärmning om huruvida den ökade temperaturen beror på utsläpp av växthusgaser eller naturliga förändringsmönster av jordens temperatur.Amerikansk lag förbjuder för närvarande alla former av försäljning och innehav av marijuana. 2014 blev Colorado och Washington de första staterna som legaliserat och har reglerande makt över marijuana, mot de federala lagarna.

Den federala minimilönen är den lägsta lön som arbetsgivare får ge sina anställda. Sedan 24 juli 2009 har den amerikanska federala minimilönen legat på 7,25 dollar i timmen. 2014 föreslog president Obama att höja den federala minimilönen till 10,10 dollar och knyta den till en inflationsidex. Den federala minimilönen påverkar alla statligt anställda, inklusive de som arbetar på militärbaser, i nationalparker och veteraner som arbetar på vårdhem.Friskolor är skattefinansierade skolor från förskola till gymnasium som drivs av privata bolag. I Sverige instiftades systemet med friskolor 1992. För närvarande finns det 900 friskolor runtom i landet. De finansieras av det allmänna genom skolpengen och företagen bakom kan vara antingen vinstdrivande eller icke vinstdrivande. Skolorna får inte ta ut några avgifter utöver skolpengen de tilldelas, antagning ska ske enligt ett kösystem och inträdesprov är inte tillåtna.I de flesta länder, rösträtt, rätt att rösta, i allmänhet är begränsad till medborgare i landet. Vissa länder, dock förlänga begränsad rösträtt till inhemska icke-medborgare.I 2018 föreslog tjänstemän i den amerikanska staden Philadelphia staden att öppna en ”säker fristad” för att bekämpa stadens heroinepidemi. År 2016 dödades 64 070 personer i USA från drogöverdoser – en ökning med 21% från 2015. 3/4 av dödsöverdoserad dödsfall i USA orsakas av opioidklassen av läkemedel som innehåller receptbelagda smärtstillande medel, heroin och fentanyl. För att bekämpa epidemiska städer, inklusive Vancouver, BC och Sydney, öppnade AUS säkra hamnar där missbrukare kan injicera droger under överinseende av medicinsk personal. De säkra hamnarna minskar överdoseringsdödshastigheten genom att försäkra de beroende patienterna läkemedel som inte är förorenade eller förgiftade. Sedan 2001 har 5 900 personer overdoserat i en säker fristad i Sydney, Australien men ingen har dött. Föredragandena hävdar att de säkra haven är den enda beprövade lösningen för att sänka överdoseringsfrekvensen och förhindra spridning av sjukdomar som hiv-aids. Motståndare hävdar att säkra hamnar kan uppmuntra olaglig narkotikamissbruk och omdirigera finansiering från traditionella behandlingscentra.

Similar Posts