Hur Många Perioder I Basket

När en bollförare avslutat sin dribbling har denna rätt att rotera runt en fot. Den fot som behålls stationär räknas som roteringsfoten och runt den har spelaren rätt att snurra obegränsat. Tar spelaren ett steg med roteringsfoten utdöms stegfel. I samband med passning eller skott kan det dock vara tillåtet att lyfta foten från golvet, förutsatt att den inte sätts ner igen.En spelare med bollkontroll har rätt till en dribbling. När den är avslutad får inte en ny dribbling startas. När bollen berörs med bägge händerna efter en dribbling räknas den som avslutad.

Kroppskontakt på ett regelvidrigt sätt bestraffas med foul. Detsamma gäller för osportsligt uppträdande. Uppnår en spelare 5 personliga foul (6 i NBA) får spelaren inte längre delta i matchen. Om ett lag under samma period får 5 foul tilldelas motståndarlaget 2 straffkast. Det kallas för lagfoul.
Bland de övriga reglerna märks bland annat att det finns en skottklocka. Tar ett lag för lång tid på sig att komma till avslut går bollen över till motståndarna.Under en basketmatch får varje lag ha 5 spelare på plan och totalt 12 spelare i matchen. Under avblåsningar är det tillåtet att byta spelare. Bollen passas mellan lagmedlemmar eller får dribblas, vilket innebär att den studsas med en hand. Poäng görs genom att skjuta bollen i en båge ned i motståndarnas korg. Korgen är en ring med nät som sitter fast i en planka. Enligt reglerna ska den sitta på 305 cm höjd. En svensk basketmatch spelas över 4 perioder om vardera 10 minuter. Även internationellt gäller 4 gånger 10 minuter enligt FIBAs regelverk. I NBA spelar man dock 4 gånger 12 minuter.

Om bollen sätts i motståndarnas korg inifrån korgområdet ges 2 poäng. För distansskott (6,75 m bort eller längre) ges 3 poäng. Basketplanen har tydliga linjer som visar området som ger 2 poäng. Straffar kan utdelas i basket och normalt sett delas det ut två stycken. Varje straff som sätts i korgen ger 1 poäng. Skulle en försvarsspelare dessutom begå en foul i kastet, kan det bli 3 straffkast (om skottet var ett försök att sätta 3 poäng) eller ett bonuskast. Bonuskast är chansen att få en extra poäng när ett regelbrott begicks mot en spelare och spelaren ändå lyckades sätta bollen i korgen. Då räknas de poängen plus att ett straffkast delas ut för en eventuell bonuspoäng.Basket spelas med totalt fem spelare på plan. Positionerna inom ett basketlag på plan är guard, center och forward. Basket är ett mycket snabbt spel och inbegriper både offensiva och defensiva uppgifter för samtliga spelare.

I USA tillhör basketen de tre stora idrotterna tillsammans med amerikansk fotboll och baseball. Den professionella basketligan i Nordamerika går under namnet National Basketball Association, förkortat NBA, och är en liga som är vida berömd för att hysa stora stjärnor som Shaquille O´Neal, Kobe Bryant och Kareem Abdul Jaggar.
NBA-ligan innefattar 30 lag som spelar i två divisioner, Eastern och Western Conference. Det är vinnarna av dessa båda divisioner som slutligen möts i den stora TV-sända NBA-finalen.Naismith skrev från början tretton regler som bestämde hur basketen skulle spelas. Även om regelverket har uppdaterats och moderniserats ett flertal gånger sedan dess så är det de reglerna som fortfarande används som grund för hur basketen spelas idag.

Varje lag måste ha 5 spelare på plan, och får ha 12 spelare i matchen. Byten får ske vid avblåsning, vilket kan ske när som helst under en match när ena lagcoachen ber om det. Det är vanligt att flera spelare i matchens slut har så många foul att de inte får spela längre. Det maximala antalet foul som en spelare kan dra på sig är fem.
Basket är ett sportspel där två lag spelar mot varandra på en plan med en korg vid varje kortsida. Målet är att få in bollen i motståndarlagets korg. Basket spelas med en boll som är lite större än en fotboll.

I National Basketball Association (NBA) används en basketkorg som är 2,44 meter hög och 1,83 meter bred. Korgen är tillverkad av ett stycke fast material, vanligtvis trä, och har en diameter på cirka 45 centimeter.
En basketmatch mellan vuxna kan variera i längd från ca 40 till 60 minuter, beroende på hur många perioder spelarna bestämmer sig för att spela. Ibland kan en match också avgöras genom en s.k. förlängning, vilket innebär att spelarna får spela ytterligare 5 minuter tills en vinnare koras.

Får man ta 3 steg i basket?
Ett steg är tillåtet eller snarare ett halvt. Står man med fötterna jämsides och tar ett steg med höger fot får inte vänster fot lämna golvet. Man får däremot flytta höger fot igen och igen vilket innebär positionsförändring, detta kallas inom basketen för roteringsfot.
I basket används ett antal olika steg för att ta sig fram på planen. Ett vanligt steg är att ta ett steg in med vänsterfoten och sedan ett steg ut med högerfoten. Detta kallas för ett dubbelsteg. Det finns också andra steg, som t.ex. att ta ett steg fram med vänsterfoten, ett steg bakom med högerfoten och sedan ett steg in med högerfoten (detta kallas för en trippelsteg). I basket brukar det vara en paus på ca. 10-15 sekunder mellan varje skott. Det beror på hur långt bort från korgen man ska skjuta. Om man ska skjuta från långt bort kan det ta längre tid att gå fram till korgen och ta emot bollen igen, så då blir pausen längre. Basketmatcher är vanligtvis 40 minuter långa, men kan variera beroende på ligan och turneringen. Ibland kan matcher vara kortare eller längre än 40 minuter, beroende på hur långt det har gått i matchen och om det är en slutspelsmatch.

Vid behov tar vi på träningar spelare åt sidan för att ge spelaren möjlighet att speciellt öva på ett visst moment. Målet är att alla ska få chansen att lära sig utifrån sina förutsättningar och då tar vi oss tid med spelare som behöver nöta in ett visst moment.
Hög närvaro på träning är viktig både för den enskilde spelaren – men även för hela laget! Ett lag där alla spelare har hög träningsnärvaro får starkare lagsammanhållning och presterar alltid bättre än lag där några spelare är frånvarande regelbundet. Individen får också tidigt ett lärande för livet eftersom man lär sig ha disciplin och planering, både med sina träningar och sitt skolarbete, en förmåga som man självklart har stor nytta av i skolan och resten av livet!Matchen är ett tillfälle för inlärning och utveckling. Lagets och individens utveckling är oftast viktigare än ett resultat på en enskild match. Under en match kan spelarna ibland få mer eller mindre speltid. Under matchen beror bytena dels på matchbilden (dvs vilken typ av spelare behövs på planen), dels på motståndarnas spelare och dels på hur många spelare vi har på olika positioner. Vi eftersträvar jämna matcher vilket kan påverka speltiden – det är ingen vits med att varken bli ”krossad” eller ”krossa sin motståndare”, det är bara trist för alla.

Hur lång basket?
En fullstor basketplan har måtten 28 meter x 15 meter och korgens höjd är 3.05 meter till ringens överkant. Korgen är placerad men plankans 1,2 meter från baslinjen och korgens mittpunkt är 1,575 meter från baslinjen.
Det är inte ovanligt att ett lag har många spelare och/eller spelare som av olika anledningar kommit olika långt i sitt basketkunnande. En stor trupp bör därför ofta nivåindelas på hela eller delar av träningarna – det kräver dock flera tränare som kan dela på ansvaret – och rotera. De som har kommit längst behöver troligen också få extra stimulans genom att t ex, vid något tillfälle/vecka träna med lag som är äldre alternativt ha en egen träning. Grundprincipen är att spelarna ska tillhöra det lag för den åldern man är född och i första hand träna och spela matcher med det laget. Om tränarna ser behov av och möjlighet till att träna/spela matcher med överårigt lag så ska detta ske först efter dialog och i samförstånd mellan lagens coacher för att detta kan genomföras på ett bra sätt utan att skapa splittring mellan lagen. De som är ”färskast” kan behöva träna med yngre lag under en övergångstid någon gång per vecka. Klubben uppmuntrar också varmt alla typer av samträningar, både mellan åldrar och kön!Vi tillämpar inte kollektiva bestraffningar, om någon tex är sen eller inte klarar ett moment på viss tid osv. Vi särbehandlar inte en eller flera spelare, varken positivt eller negativt, vår filosofi gäller alla spelare lika mycket. Det är alltid matchens Head Coach som avgör hur mycket olika spelare får spela. Om du som förälder har frågor eller funderingar får du gärna ta upp frågan om våra principer med någon av lagets ledare. Detta bör dock inte göras direkt efter en match utan vänta tills dagen efter. Det är en kort paus mellan varje spelperiod vilket alltid innehåller underhållning på hög nivå, förvänta dig att se slam dunk tävlingar, barn som spelar basket och uppträdanden av Knicks City Dancers eller Brooklynettes (jo, det är deras riktiga namn).New York är stolt över att ha två stora hemmalag i NBA (National Basketball Association) och New York Knicks (som även officiellt heter New York Knickerbockers) är det mest berömda laget. Hemmaarenan är Madison Square Garden på Manhattan och du delar läktaren tillsammans 20 000 entusiastiska fans samt världsberömda basketstjärnor som hejar på sina medspelare.En basketmatch har två lag med fem spelare vardera som spelar mot varandra. Varje match inleds med att sjunga nationalsången vilket är en upplevelse i sig. Matchen delas in i fyra 12-minuters perioder. Målet är att få bollen i andra lagets basketkorg medan man förhindrar motståndarna att göra samma sak. Spelarna får dribbla bollen över hela planen, när en spelare har gått över mittenlinjen får de inte spela tillbaka bollen. Om en spelare står stilla med bollen måste hen passa den vidare till en annan spelare eller försöka träffa korgen. Om hen står inom cirkeln och träffar korgen får laget två poäng, utanför cirkeln får laget tre poäng och ett “straffkast” är värt en poäng. Laget som har flest poäng när matchen är slut vinner matchen. Oavgjort räknas inte, i så fall tillkommer övertid.Att se NBA basket i New York är en uppfriskande erfarenhet. Basketsäsongen är mellan oktober till april. Du kan gå och heja på Brooklyn Nets i Brooklyn eller New York Knicks på Manhattan. Stämningen under spelet är fantastisk och även om du inte är en fan av basket kommer du inte att ångra att du köpte biljetterna. En match pågår 2-2,5 timme beroende om det blir övertid eller inte. Med något att dricka i ena handen och en varmkorv i den andra känner man sig som en äkta New York-bo under en match!

New York Knicks och Brooklyn Nets är rivaler, framför allt eftersom de spelar i samma stad. När de spelar mot varandra brukar man kalla matcherna för “Clash of the Boroughs” (boroughs betyder kommun på svenska). Mitt favoritlag är Knicks och en av anledningarna är för att de spelar i Madison Square Garden, mitt i hjärtat av city och varje match är en upplevelse utöver det vanliga.
Om biljetter till New York Knicks är lite för dyra för din budget, se i kalendern om Brooklyn Nets spelar en match. Barclays Center i Brooklyn är hemmaarenan för Nets och deras biljetter är ofta billigare. Du kanske till och med möter några av deras stora fans, Jay Z och Beyoncé.

Basketsäsongen börjar i oktober och avslutas i april. Playoff matcherna är i den sista delen av turneringen och börjar i april. NBA finalerna spelas i juni. Om ett av lagen i New York når playoffs kan du boka dessa biljetter online. Biljetterna är väldigt populära, var beredd på att de är dyrare än vanliga matchbiljetter.
Vi använder data i form av cookies (kakor) för att analysera trafik på vår webbplats. Genom att dela informationen om användningen till våra analyspartners kan vi förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer och anpassa dina val på vår sida om datahantering och cookies. En fullstor basketplan har måtten 28 meter x 15 meter och korgens höjd är 3.05 meter till ringens överkant. Korgen är placerad men plankans 1,2 meter från baslinjen och korgens mittpunkt är 1,575 meter från baslinjen. Men den är unik också av andra skäl. Den är en lagidrott, som många andra – men den skiljer sig ändå från andra lagbollspel genom sin konstruktion. Spelet sker som i andra lagbollsporter i horisontalplanet men målet står inte som i andra bollsporter vertikalt upp ifrån golvet, utan är placerat i horisontalplanet, 305 centimeter ovanför.…uppstår ändå kroppskontakt och det blir då domarnas sak att avgöra vem som förorsakade kontakten. Försvarare kan genom sin placering på planen, sitt fotarbete och ett aggressivt spel på bollen hindra anfallarna från att göra mål. Basketbollcoachen kan genom överlagda taktik- och spelarbyten påverka matchförloppet i större utsträckning än coacher i andra lagbollspel. Time out-regeln underlättar för coachen att nå fram till spelarna med omdispositionerna. Det gör basketboll till ett smart spel. En basketbollmatch kan därför svänga snabbt och ofta, vilket gör den spännande ända fram till slutsignalen.Vår förening är en del av Svenska Spels initiativ Gräsroten som årligen delar ut miljoner till ungdomsidrotten. Välj Köping Basket nästa gång du spelar så är vi med och delar på pengarna.

Föregångare till basketbollsporten har spårats ända tillbaka till 1100-talet f kr i Mexico, där det spelades något som kallades ”pok-ta pok”. Men den moderna basketbollsporten föddes år 1891 då en man vid namn James Naismith, idrottslärare på ett YMCA College (Young Men Christian Association) i Springfield, Massachusetts, fick i uppdrag av skolans rektor, Dr Luther Halsey Gulick Jr, att hitta på en ny idrott för att fylla uppehållet mellan den amerikanska fotbollssäsongen och basebollsäsongen.…och det är din egen skicklighet att placera den där som avgör. Det finns ingen målvakt som kan göra en fantomräddning eller schabbla, det finns inget att studsa fel på. Det är du, bollen och hålet som den ska i. Det är den fascinerande och hisnande verkligheten – varje gång du skjuter mot en basketkorg. På så sätt blir basketboll delvis en individuell idrott, fylld av personliga utmaningar, samtidigt som den är ett mycket konstruktivt och genomplanerat lagbollspel. På det sättet är också basketboll var människas egendom.

Basketboll är ett rent spel utan kroppskontakt. Man får inte tackla eller hålla fast motståndaren. Därför är basketboll ett spel där man aldrig kan slå ut skicklighet med våld. Det gör basketboll till ett bollspel för de riktiga bollspelarna. Genom korgens placering medför spelet mycket rörelse upp och ner. En basketbollspelare är ofta uppe i luften med uppsträckta armar, vilket gör kroppen helt oskyddad. Spelet kräver därför respekt för reglerna och hög moral hos utövarna.Sedan dess har basketen utvecklats till en av världens största och populäraste idrotter. Idag finns ca 300 miljoner utövare och 201 länder är medlemmar i FIBA – det internationella basketbollförbundet.

En del historier berättar att Naismith från början inte kom på någonting, utan knycklade ihop alla idéer till små pappersbollar som han kastade iväg mot papperskorgen. Och när det var dags att hämta en ny kopp kaffe såg han att några bollar hamnat i korgen och några utanför. Sanning eller skröna, vem vet?
Detta var basketens första regler, som sedan ändrats, utökats och formats om i mer än hundra år. Regeländringarna har tillkommit för att främja och följa sportens utveckling.James Naismith, basketens grundare, var också den som skrev sportens första regler. Naismith ville att basket skulle vara en enkel sport och därför författade han endast 13 enkla regler.

Det ställer unika kvalitetskrav på basketbollspelaren, som förutom snabbhet, styrka, spänst, bollkontroll och spelförståelse, färdigheter som gäller i alla lagbollspel, också behöver ha balans, koordination, behärskning och känsla i skottögonblicket. I basketboll gäller det att träffa rätt i stället för att skjuta hårt.
Varje lag måste ha 5 spelare på plan, och får ha maximum 12 spelare i matchen. Byten får ske vid avblåsning (kan ske när man ber om det). Det är vanligt att flera spelare i matchens slut har så många foul (vanligtvis 5 foul) att de inte får spela längre.Korgboll är inte samma sak som basketboll. Att basket tidigare ofta kallades och på finlandssvenska fortfarande benämns korgboll har gjort begreppen diffusa. Korgbollen har funnits sedan 1600-talet och har andra regler; bland annat sex spelare på plan i varje lag, mot basketens fem. Dessutom är kroppskontakt förbjuden i korgboll och det finns ingen planka bakom korgarna. Basketboll är dock besläktat med korgboll, vilket väl härigenom framgår.

Vem är världens bästa basketspelare genom tiderna?
Som den spelare som totalt har gjort flest poäng genom NBA-historien hittar vi Kareem Abdul-Jabbar. När karriären var över hade han nått upp till 38 387 poäng.
Traditionellt linne, numera är det snarare en ärmlös tröja som används av spelarna. Långa shorts liksom i andra sporter, tidigare användes betydligt kortare byxor även inom basketen. Inom bland annat den amerikanska proffsligan NBA har många spelare en rad tillägg: pannband, långärmad tröja, svettband och så vidare används flitigt. Spelarna skall ha sitt nummer väl synligt på rygg och bröst. Olika nummer används på olika platser och i olika ligor:

Domare visar alltid vissa fingrar för olika nummer: 1. pekfinger 2. pek- och långfinger (V-tecken) 3. tumme, pek- och långfinger 4. Alla fingrar utom tummen 5. Alla fingrar
Så fort en bollförare tar upp sin dribbling har bollföraren rätt att rotera runt en fot, när detta sker blir den stationära foten roteringsfot. En spelare får rotera runt sin roteringsfot obegränsat. En spelare får även lyfta sin roteringsfot för att passa eller skjuta (inte starta en dribbling) men spelaren får inte lov att sätta ner foten igen. Om detta sker utdöms stegfel. Om en spelare roterar, och ska påbörja en dribbling, måste bollen röra marken innan roteringsfoten lyfts (det är alltså inte tillåtet att lyfta roteringsfoten och sedan börja dribbla). Domartecknet för stegfel är att domaren rullar båda armarna runt varandra med knutna nävar. (Samma tecken finns även i handboll.)År 2014 vann Northland (Luleå) SM-guld. År 2012 vann Norrköping Dolphins basketligan. Sundsvall Dragons blev svenska mästare 2011. Norrköping Dolphins blev svenska mästare 2010 både i basket och rullstolsbasket för herrar. I Damligan vanns SM-guld 2010 av KFUM 08 Stockholm Human Rights. I ungdomsseriernas SM 2010 vann Sanda Wolves guld i U20 herrar och Södertälje BBK i U20 damer.

Afrika har ett antal spelare som spelat eller spelar i NBA, bland andra nigerianen Hakeem Olajuwon. Vartannat år hålls de afrikanska mästerskapen i basket, en tävling som på senare år dominerats av Angola.
Basketen kom till Sverige under slutet av 1890-talet, då gymnastiklärarinnan Tekla Swedlund tog med sig spelet hem till Gävle efter en vistelse i USA. Tekla skrev i april 1898: ”Jag lärde mig den amerikanska leken Basket Ball – Jag önskar att de av er som har skolor ville införa leken. Jag har infört den i Gefle och den har mottagits med stormande bifall av både flickor och gossar, kvinnor och män. Vi leka basketball varje gång på Kvinnliga gymnastiska föreningen: Läderboll, två höga trästolpar med en korg stadigt fäst i toppen på stolpen. Leken sysselsätter så många. Sänder gärna en utförlig beskrivning av den amerikanska boken Basket Ball. – Tycker jag gjorde ett gott kap för svenska ungdomen, när jag lärde den.”Bollen dribblas eller studsas med en hand, men man får inte göra dubbelstuds innan man kastar bollen, som passas mellan lagmedlemmar; bollen är dock död om den studsar två gånger i följd; spelarna gör mål genom att skjuta bollen (kasta med speciell teknik) uppifrån och ned genom motståndarnas korg (ring med nät som sitter fastsatt i planka på 305 centimeters höjd).

Baskets största och mest stjärnspäckade liga är amerikanska National Basketball Association, NBA, där 29 klubbar från USA och en från Kanada är medlemmar. Det amerikanska proffslivet gör att internationella turneringar allt som oftast får en underordnad roll gentemot proffsligan. Det är sällan som de amerikanska landslag som deltar i VM i basket får med de största stjärnorna. Det rönte stor uppmärksamhet när de amerikanska NBA-stjärnorna slöt upp vid Barcelona-OS 1992 och USA fick namnet Dream Team då det amerikanska landslaget lätt kunde ta hem turneringen.
Att domaren gör på detta sätt beror på att spelare och åskådare även på relativt långt avstånd ska kunna se vilket nummer domaren visar. Tidigare har domarna bland annat använt lång-, ring- och lillfinger för att visa tre, detta ändrades dock officiellt. Det finns dock fortfarande domare som använder det gamla tecknet av olika skäl. I USA använder domarna ett annat system där de helt enkelt låter ena handen representera tiotal och den andra ental. Vid till exempel 23 visar domaren då två på ena handen och tre på den andra.Basket eller basketboll (äldre benämning korgboll) är en lagidrott och bollsport. Under spelet dribblas en boll och passas mellan lagkamrater, för att till slut kastas, tryckas (dunk) eller släppas i den upphöjda målkorgen på motståndarens planhalva.

Hur lång är världens längsta basket spelare?
Yao Ming (kinesiska: 姚明), född 12 september 1980 i Shanghai, är en kinesisk före detta basketspelare som under sina nio år i NBA spelade center för Houston Rockets. Han är 229 cm lång och var därmed NBA:s längsta basketspelare fram till sin pension.
Vid en foul har en spelare begått ett regelbrott som innefattar kontakt (undantag teknisk foul) en spelare får enligt FIBA:s regler begå max fem fouls (enligt NBA-regler 6 fouls) och dessa räknas av sekretariatet. Vid en foul blåser domaren med en knuten näve rakt upp, sedan använder han eller hon antingen den andra handen för att peka ut spelaren som begått foul (om det är en defensiv foul) eller så ”slår” domaren rakt ut med näven för att visa att det har begåtts en offensiv foul. Vid en defensiv foul behåller det anfallande laget bollen, efter en offensiv foul återupptas alltid spelet med ett inkast för det försvarande laget. Exempel på fouls är: Otillåten användning av hand, slag, ”charging” (med eller utan boll) eller blockeringsfoul (offensivt eller defensivt, kallas även rörlig Screen). Se vidare: NBA:s Domartecken.James Naismith skrev ursprungligen 13 regler om hur basketen skulle spelas. De reglerna används fortfarande idag som grund för hur regler skrivs. Läs mer: Basketens ursprungliga regler Nuförtiden startar första perioden med ett traditionellt uppkast så att domaren kastar upp bollen i luften. Om bollinnehav inte kan dömas under spelets gång, till exempel om två spelare har ett fast tag om bollen, så döms hållen boll, vilket ger uppkastsituation som följd. En pil i sekretariatet anger vilket lag som skall få bollen vid nästa liknande situation. Det har sedan denna regel infördes spridit sig ett felaktigt uttryck. Tidigare blåste domaren för hållen boll och åtgärden efter detta var uppkast. Nu blåser domaren istället för en uppkastsituation och åtgärden är inkast. Domaren blåser dock inte ”uppkast” vilket hörs väldigt ofta fortfarande. Felaktig kroppskontakt och osportsligt uppträdande bestraffas genom foul. Vid max antal fouls (fem för vanliga ’personal fouls’, utom i NBA (sex eftersom speltiden är längre)) får spelaren inte spela mer i matchen och ersätts med en annan spelare i laget. Felaktig kroppskontakt innebär antingen att armarna använts för att stoppa motståndaren eller att spelaren använt kroppen på fel sätt. Försvar med kroppen är korrekt så länge vissa regler efterföljs. Dessa regler är komplicerade men kan enkelt beskrivas med att varje spelare har rätt till sitt område och sist dit får foul vid en kollision. Läs mer: CylinderprincipenBasket döms oftast av tre basketdomare (två på ungdomsnivå och lägre divisioner). Planen indelas i olika zoner och domarna har ansvar för att blåsa vid fouls och överträdelser i sin zon. I motsats till många andra sporter finns inte någon skillnad på förste- och andredomare, utan båda domarna har samma ansvar. Reglerna anger tydligt att domarna, även om den ena är förstedomare, inte får ändra varandras beslut. En helt nyutbildad domares beslut väger alltså lika tungt som en domare som har dömt en OS-final. Basketen har även mycket speciella domartecken, men vissa delas med till exempel handboll. Eftersom spelet går snabbt har tecken utvecklats för att användas så att alla på bråkdelen av en sekund vet vad som hänt och inte ska missuppfattas. Detaljerade beskrivningar kan fås från lokala basketföreningar och nationella basketförbund. Förutom domarna finns ett sekretariat där matchprotokoll och tidtagning sköts. Sekretariatet gör inga egna bedömningar, med ett enda undantag; 24-sekunderstidtagaren fattar egna beslut om när nytt anfall skall anses vara påbörjat (om inte domaren särskilt indikerar detta).

Basket spelas med fem spelare åt gången på plan. Positioner inom basket är guard, center och forward, motsvarande back, mitt- och anfallsspelare. Det snabba spelet inbegriper offensiva och defensiva uppgifter för samtliga spelare.En offensiv spelare vars lag har bollkontroll på den främre planhalvan får uppehålla sig max 3, på varandra följande, sekunder i motståndarens 3-sekundersområde. Om en spelare stannar längre än 3 sekunder i motståndarnas tresekundersområde utdöms tresekundersöverträdelse och bollen går över till andra laget. Undantag görs dock om: När ett lag har avancerat bollen till den främre planhalvan får de inte lov att passa tillbaka bollen till den bakre spelaren. Där antal pauser finns och speltid som finns kvar så kan det ibland tillåtas. Annars så utdöms ett bakåtspel. Mittlinjen är en del av den bakre planhalvan. Domare kan blåsa för två saker, fouls eller överträdelser. Vid en överträdelse har ett fel begåtts och bollen kommer ges till det icke felande laget vid närmaste linje. Vid överträdelse visar domaren en hand rakt upp med öppen hand. Exempel på överträdelser är: stegfel, boll över sidan, tre-sekunders och 24-sekundersreglerna.Under andra världskriget fick sporten ett uppsving genom flyktingar från Lettland som 1945 startade Sveriges första basketklubb JKS som betyder KFUM på Lettiska. Svenska Basketbollförbundet startades som en sektion i Svenska Handbollsförbundet 1948 och blev ett eget förbund 1952. Det baltiska inflytandet visar sig bland annat med SK Rigas SM-guld under 1950-talet. Under 1970-talet blev det istället en stark amerikansk prägel över basketen med många amerikanska stjärnor som lyfte elitlagen. 1970-talets storlag var Alvik från Stockholm. Den amerikanska prägeln är fortfarande påtaglig i den Svenska basketligan där i dag även amerikanska coacher är vanligt. Dessutom är många av begreppen på engelska. Basket får allt större spridning bland unga i Sverige och kan nu vara Sveriges näst största ungdomssport, efter fotboll, i konkurrens med innebandy och handboll. 2003 spelades EM i basket i Sverige. Den 25 juni 2009, blev Jonas Jerebko första svensk någonsin att ”draftas” av ett NBA-lag, Detroit Pistons.

När domaren ska ange nummer efter till exempel en foul använder denne i Europa ett system där domaren för nummer 4-10 visar 4-10 fingrar, för nummer 11-15 visar en knuten näve plus finger/fingrar på andra handen. Till exempel nr 12 visas genom att domaren visar en knuten näve och två fingrar med den andra handen.
Tresekundersregeln finns till för att lag inte ska kunna få en osportslig fördel på grund av ett stort längdövertag. Den kan jämföras med offsideregeln i flera andra sporter. Det handlar om att göra spelet roligare att titta på och spela.

Basket uppfanns 1891 av den kanadensiske KFUM-tränaren James Naismith. Idag hör basket till de mest utövade sporterna över hela världen och finns med i bland annat det olympiska programmet, och i USA har den en särskilt stor betydelse. Vart fjärde år spelas världsmästerskapet i basket, arrangerat av internationella basketfederationen, Fédération Internationale de Basketball.
Basket uppfanns av James Naismith från Kanada 1891 för KFUM (YMCA) i Springfield, Massachusetts. Detta ursprungligen med syfte att speciellt i skolan fylla tiden mellan den amerikanska baseboll- och fotbollssäsongen, och vara tillräckligt idrottsligt krävande men fritt från våld och lämpligt för tävling inomhus. Några år senare uppfanns volleyboll i en grannort av en annan KFUM-tränare, av precis samma orsaker, inspirerat av basket, men för att vara aningen mindre fysiskt krävande. Från början bad James Naismith om att få två trälådor för att hänga upp på väggen, men det fanns bara flätade fruktkorgar att tillgå vilket gav sporten namnet ”basketball” (av engelskans basket – korg). I början användes stegar för att hämta ner bollen vid målskott, men efter hand upptäckte utövarna fördelen med att ha hål i botten på korgen och slippa klättra upp för att hämta bollen varje gång det blev mål. Senda Berenson Abbott modifierade reglerna så att basket blev lämpligare även för kvinnor. Den första matchen genomfördes 22 mars 1893 vid Smith College i Northampton, Massachusetts.Basket spelas med en boll gjord av gummi, syntet-/kompositläder eller läder och med omkretsen 725–780 mm beroende på om det är herrar/damer som spelar och/eller vilket internationellt förbund som bestämmer reglerna. Bollen har oftast åtta paneler och bra grepp för att kunna dribbla fort med och för att kunna ändra riktningen ofta.

En spelare har rätt att dribbla bollen. Dribbling innefattar att en spelare med bollkontroll kastar, slår, rullar eller dribblar (studsar) en boll i golvet och sedan tar den igen utan att den vidrör en annan spelare. En spelare har rätt till en dribbling, när den är avslutad får man inte starta en ny dribbling. Man får alltså inte dribbla, ta upp bollen och sedan studsa igen. Det är en dubbelstuds (en form av felaktig dribbling). Att beröra bollen med bägge händerna samtidigt räknas som en avslutad dribbling. Man får inte heller slå bollen med knuten näve, detta på grund av skaderisk. Vid slag med knuten näve utdöms felaktig dribbling. Domartecknet för felaktig dribbling är att domaren för bägge armarna upp och ner bredvid varandra med öppna handflator. (Samma tecken finns även i handboll.)

I världen antas basket, med sina ca 400 miljoner utövare, komma på tredje plats efter fotboll och volleyboll, visserligen svårbedömt. I Europa, Sydamerika och Afrika tros basket vara störst efter fotboll. I USA är basket en av de mest utövade och beskådade sporterna, tillsammans med amerikansk fotboll, softboll och baseboll. Basket introduceras vanligen i skolan, redan i de lägre årskurserna, om idrottsundervisning förekommer.

De amerikanska NBA-proffsens frånvaro till trots så håller de internationella turneringarna hög klass, inte minst då andra länder än USA idag utvecklats starkt inom basketen. Detta syntes inte minst vid VM 2002 då Jugoslavien och Argentina gjorde upp i finalen medan USA fick nöja sig med en femteplats. VM och EM arrangeras av FIBA.
Europas närmaste stormakt inom basket är Litauen(rankade 5:a i världen juli 2011) som de senaste åren klivit fram som en av världens starkaste basketnationer. Litauens landslag pressade USA i semifinalen i de olympiska spelen 2000 och vann EM i basket i Sverige 2003. Litauen tog även VM-brons 2010. I Litauen finns ett brinnande intresse för sporten och basket spelas överallt. I Litauen kallas basket ibland för ”Litauens religion” och landets basketspelare är kända runt om i världen. Mindaugas Timinskas, Šarūnas Jasikevičius, Arvydas Sabonis, Žydrūnas Ilgauskas, Robertas Javtokas och Ramūnas Šiškauskas anses vara några av de främsta basketspelarna inte bara i Litauen utan i hela Europa. Serbien är ett av många länder i Medelhavsregionen med en stor basketkultur, vilket även inkluderar Spanien(VM-guld 2006, rankade 2:a i världen juli 2011), Italien, Grekland(VM-silver 2006, rankade 4:a i världen juli 2011) och Turkiet(VM-silver 2010,rankade 2:a i världen) samt andra länder på Balkan. Historiskt har Sovjetunionen haft en dominerade roll. Den spanska och den grekiska ligan räknas som de bästa i Europa. Euroleague är basketens motsvarighet till fotbollens UEFA Champions League. I Norge finns sedan 2000 den professionella ligan BLNO. En coach får begära sammanlagt fem timeouter under ordinarie matchtid (två i första halvlek och tre i andra halvlek). En time-out varar en minut och börjar när domaren blåser och visar tecken för time-out, efter en minut skall spelarna vara redo att återuppta spelet igen. Detta innebär att klockan stannar, så att coacherna kan diskutera taktik med sina spelare. I FIBA kan man enbart få time-out efter avblåsning eller efter ett spelmål mot sig. I NBA, NCAA och NFHS (och eventuellt flera förbund) kan man få time-out under spelet. Då kallas time-outen antingen av spelare på plan eller av coachen. Man kan enbart få en time-out om man har bollkontroll. I NBA tillåts 4 st 1-minuts och två 20-sekunders time-outer per match. Samma sak gäller i college, dock har man 30 istället för 20-sekunders time-outer. Om en match slutar lika blir det förlängning. Förlängningar fortsätter i 5-minutersperioder ända tills något av lagen vinner. En match (undantaget minibasket) kan aldrig sluta oavgjort. Vid fouls eller spark återställs skottklockan till 24 sekunder om anfallande lag ej passerat mittlinjen. Efter att ha passerat mittlinjen ställs skottklockan till 14 sekunder om mindre tid än så återstår. Finns det mer än 14 sekunder kvar på skottklockan förblir den tiden kvar och skottklockan ändras ej ner till.En svensk match har fyra perioder om 10 minuters effektiv speltid. I NBA spelar man 4×12 minuter, i NCAA 2×20 minuter; tiden för matcherna kan variera ytterligare beroende på nationella bestämmelser. På internationell nivå spelar man dock 4×10 minuter (enligt FIBA-regler).

FIBA (Europeiska ligan, OS, Internationella turneringar, FIBA-tävlingar): nr 4-15 (inte 1-3 på grund av att dessa finns som poäng). I Sverige är i nuläget nummer 4-19 tillåtet.
Poäng utdelas om bollen uppifrån passerar motståndarens korg. Inom korgområdet ges två poäng samt tre poäng för distansskott (längre än 6,75 meter från korgen) – markeringar på plan visar de olika poängområdena. Straffar döms normalt till 2 kast, där vardera ger en poäng. Men om försvararen begår en foul i kastet, kan det även bli 3 straffkast (om kastet är ett trepoängsförsök), eller ett bonuskast. Bonuskast innebär att bollen gick i och att två eller tre poäng räknas. Dessutom ges möjlighet till att få ännu en poäng via ett straffkast.Basket har även mycket stränga uppföranderegler. Om en coach eller spelare på något sätt uppför sig illa straffas han/hon med en teknisk foul. Dessa regler tillämpas hårt. Proffsligorna har, efter ett antal incidenter med spelare som misskött sig, infört mycket stränga straff vid bråk och liknande.Om ett lag under en period fått fem foul, får motståndaren automatiskt två straffkast, även om foulen inte skett under en skottrörelse. Det kallas att få lag-foul. När ett lag har lagfoul blir alla defensiva fouls automatiskt två straffkast för motståndarlaget. I NCAA gäller att vid fem lagfouls får motståndaren ett straffkast efter en defensiv foul mot sig. Förr fanns en regel som sade att vid åtta lagfoul i en period får man skjuta så kallat 1och1-straffkast. Då får man ett straffkast, om man sätter det kastet får man skjuta ytterligare ett kast. Missar man fortgår spelet som vanligt. Denna regel har tagits bort av FIBA.År 2002 blev Yao Ming draftad 1:a i NBA draft och gick senare från Shanghai Sharks till Houston Rockets. Ming blev då den första kinesiska basketspelaren att bli draftad 1:a i historien.

Yao Ming (kinesiska: 姚明), född 12 september 1980 i Shanghai, är en kinesisk före detta basketspelare som under sina nio år i NBA spelade center för Houston Rockets. Han är 229 cm lång och var därmed NBA:s längsta basketspelare fram till sin pension.
Vi erbjuder inte bara odds på NBA. Europeisk basket är enormt stort och speciellt Euroleague, vilken är basketens motsvarighet till fotbollens Champions League. Här drabbar europeiska lag från bland annat Spanien, Turkiet, Ryssland och Italien samman varje vecka. Eurobasket är den stora internationella turneringen i basket och den äger rum vart fjärde år. Det är här som de stora basketnationerna som Ryssland, Serbien, Spanien och Slovenien möts för att kämpa om den kontinentala äran. Du kan också spela på resultat i första period, samt första halvlek. Så om du tror att ett lag kommer att starta starkt men inte är starka nog att säkra segern, så kan denna typ av satsning var rätt för dig där du kan förbättra dina chanser för att ditt spel ska vinna. Det fungerar som ett matchodds, där du spelar på det lag (1 eller 2) som du tror kommer leda efter första period eller halvlek.Utöver de ovan nämna spelformerna hittar du massor av fler spelsätt både före match och genom liveodds för betting på basket så som match parlay, spelarpoäng, quarter-spel, speciella matchhändelser och mycket mer. För att fördjupa dig och lära dig ännu mer om termer, uttryck och spelformer när det kommer till sportspel och betting kan du spana in vår andra betting-guider.

Lagen får två poäng för ett lyckat kast inom korgens närmaste område och tre poäng, ofta kallad trepoängare, om spelaren gör ett distansskott utanför denna zon. Lag kan också göra enpoängsskott vid straffar efter en foul, som ger två straffkast mot korgen.Vid spel på över/under satsar en spelare på om matchen kommer ge fler eller färre antal poäng än ett specifikt satt mål. Så du kan satsa på att matchen Pistons vs Bucks ger mer än 190,5 poäng. Om matchen får minst 191 poäng vinner din insats. De flesta NBA-matcher har i genomsnitt runt 180–220 poäng, vilket innebär att de flesta odds för över/under-spel ligger inom detta intervall.

Spelare måste studsa bollen efter två steg medan de avancerar med bollen och det finns en skottklocka som ser till att båda sidor attackerar. Basket är tänkt att vara en idrott utan kontakt, men det blir alltid ett knuffandes för positioner när lagen attackerar.
I en match mellan Golden State Warriors och Los Angeles Lakers erbjuder vi dig oddset ”Handikapp – inklusive förlängning”, där Golden State vinner med minst sex poäng (-5,5) eller Lakers förlorar inte med mer än fem poäng (+5,5). Om du spelar på Warriors med handikapp och de vinner med sju poäng så vinner du, så enkelt är det. Handikappodds ger spelaren en chans till högre odds eller gör en riskabel insats något säkrare.Basket landar på topp tio-listan över världens mest populära och snabbast växande sporter, både när det kommer till fans och utövande. Basket är en extremt intensiv sport där det spelas över tusen matcher per säsong i NBA som alla kan svänga snabbt då de innehåller stora mängder poängchanser i jämförelse med andra bollsporter. Poängmängdens storlek innebär också att slumpfaktorer spelar en mindre roll än när du exempelvis spelar på fotboll. Det bättre laget har oftast en större vinstchans med tanke på alla poängchanser som skapas under en enskild match. Glöm dock inte bort den mängd uttröttande matcher som varje spelare tvingas genomgå under en säsong, något som enligt oss är bra att ha i åsikt då du tänkt placera ett bet.Handikappodds är enormt populärt inom basket på grund av hur poängsystemet fungerar. Ett handikapp kan fungera på två sätt: antingen får det sämre laget hypotetiska extrapoäng i början av spelet, eller så tas poäng bort från favoriten. Genom att göra detta jämnas oddsen ut och det gör spel på en ojämn match mer intressant.Men oroa dig inte! Unibet har så mycket mer att erbjuda. Börja med att göra din första insättning nu så kan du snart roa dig med riktigt bra odds, regelbundna turneringar på slotspel, och stor spänning i livecasinot.

Over och under spel är också extremt populära inom oddsspel på NBA. Detta beror på att det ibland blir över 220 poäng gjorda i en enda match. På grund av detta är det väldigt svårt att förutse rätt resultat eller totala antalet poäng. Därför erbjuds istället över/under-marknader.
Unibet erbjuder marknadens bäst odds. Dessutom kan du genom Unibet se basket live via Unibet TVs live stream – där du kan följa alla matcher från vår NBA-stream. Medan matcherna pågår kan du även spana in våra Liveodds för att tillsätta ännu mer spänning.”UNIBET” är ett registrerat varumärke. Den här hemsidan drivs av Spooniker Ltd (organisationsnummer C 87460). Registrerat kontor: Level 6, The Centre, Tigne Point, Sliema, Malta.

Spooniker Ltd har licenser för att tillhandhålla kommersiellt onlinespel och vadhållning under diarienummer 18Li7471. Licenserna är giltiga till 31 december 2023.

Hur många Quarters i basket?
Poäng görs genom att skjuta bollen i en båge ned i motståndarnas korg. Korgen är en ring med nät som sitter fast i en planka. Enligt reglerna ska den sitta på 305 cm höjd. En svensk basketmatch spelas över 4 perioder om vardera 10 minuter. Cachad
Basket är en av de mest enkla sporterna att följa, och därför också en av de mest spännande! Reglerna är mycket tydliga. Två lag bestående av fem spelare möter varandra på en plan och målet är att göra poäng genom att kasta bollen genom motståndarens korg.Även kallat vinnarspel eller matchspel, är inom basketen den mest grundläggande spelformen, liksom i de flesta andra bollsporter. I matchbetting spelar du på utgången av en match (1X2), d.v.s vilket av lagen du tror står som vinnare efter de fyra perioderna (quarters), där 1 innebär hemmaseger, X är lika med oavgjort och 2 är bortaseger. I en ojämn match handlar det inom betting på basket snarare om att bedöma lagens poängskillnader. Därför passar bet med handicap bra i just basket.Spel på specific spelare är också stort inom basket, vanligtvis beror detta på att varje team har en stjärnspelare. Kanske vill du spela på att Luka Doncic ger toppoäng för sitt lag under en specifik match. Doncic är en formidabel poänggörare och oddset på att Slovenien gör ett toppresultat i en match kan vara mycket låga. Odds för bästa poänggörare förblir populärt i basket och är ett bra sätt att följa en spelare du gillar, även om du inte hejar på laget!We are proud that Göteborg Basketball Festival is powered by Cup Manager and CupInvite.com. We also simplify sports with SuperInvite and Visual funding.

Får man studsa bollen med två händer i basket?
Bollen dribblas eller studsas med en hand, men man får inte fånga bollen med två händer och dribbla igen, då blir det regelbrott, en så kallad dubbelstuds.
206 cm lång var Earvin “Magic” Johnson en ovanligt lång point guard, något som kan tänkas skulle påverka snabbheten och skickligheten en spelfördelare väntas ha. Trots detta är Magic den spel med flest assist per match genom historiens gång i NBA med 11,2 assist per match. Han var den ena halvan av rivaliteten mellan Lakers och Celtics med Larry Bird i laget och vann fem titlar under sin karriär.Wilt Chamberlain är sett till antalet rekord när det kommer till poäng den absolut största. Han spelade dock under en era då det inte finns mängder av TV-bilder att kolla tillbaka på. Flera av hans rekord gäller än idag. Bland annat gjorde han under en match 1962 100 poäng i en och samma match, 19 mer än tvåan på den listan som är ovan nämnda Kobe Bryant. Han har även plockat ner 55 returer i en och samma match. Snackar man NBA och dess historia är det omöjligt att inte nämna den rivaliteten som finns mellan Boston Celtics och Los Angeles Lakers. Den nådde sin höjd under 80-talet när Larry Bird spelade för Celtics och Johnson spelade för Lakers. Den förstnämnda var en av ligans mest mångsidiga spelare genom tiderna. Hans skytte som var effektivt från alla delar av banan hade varit av absoluta toppklass än idag. Enligt många en spelare som banade väg för senare storheter som Michael Jordan. Julius Erving, eller “Dr.J” som han även kallades var en av spelarna som mötte över två meter som först visade prov på teknisk skicklighet. Tills dess var det främst kortare guards som hade visat den typen av kvalité. Han är dock främst känd för sina dunkar som många än idag anser vara bättre än någon annan spelares därefter.Alla NBA-älskare har sett Jerry West. Med sett menar vi att han pryder den loggan som NBA använder i alla sammanhang. Trots att han anses vara en av ligans bästa playmakers genom tiderna snittade han trots det även 27 poäng per match under sin karriär. Han fick smeknamnet “Mr Clutch” på grund av hans förmåga att kliva fram när det drog ihop sig i matcherna och skulle avgöras.

Det är ganska självklart vem som tar hem förstaplatsen. Med ord endast är det svårt att beskriva den fantastiska karriär som Michael Jordan hade. I Chicago Bulls tog han sex raka mästerskap som aktiv spelare och snittade på över 1000 matcher över 30 poäng per match. Utöver en offensiv superkraft var Jordan även en defensivt stark spelare som likt LeBron James höjde sina lagkamrater.
Som den spelare som totalt har gjort flest poäng genom NBA-historien hittar vi Kareem Abdul-Jabbar. När karriären var över hade han nått upp till 38 387 poäng. Abdul-Jabbar var en center som utöver att han var ostoppbar i offensiven även var en defensivt skicklig sådan. Han inledde sin karriär i Milwaukee Bucks innan han spelade 14 säsonger i Los Angeles Lakers där han vann fem av totalt sex mästerskap. Med sina sex MVP-titlar är han den som vunnit utmärkelsen flest gånger.

Bill Russells NBA-karriär tog sin början redan 1959 när han debuterade för Boston Celtics, ett lag han skulle tillbringa hela sin karriär i. Än idag är hans 13 mästerskapstitlar rekord för en enskild spelare vilket ger honom en given plats på listan. Han vann två av dessa i en roll som spelande tränare vilket gör det hela än mer spektakulärt. Russell blev ligans MVP fem gånger och gjorde tolv matcher som All-Star.

Trots att han fortfarande är en aktiv spelare är merparten av basketälskare där ute eniga om att LeBron James är bland de bästa i sportens historia. Han har en förmåga att göra sina medspelare bättre samtidigt som han själv presterar på absolut högsta nivå. James har vunnit fyra NBA-titlar med tre olika lag, den senaste 2020 med Los Angeles Lakers. Han närmar sig också sakta men säkert Kareem Abdul-Jabbar på listan över flest poäng i karriären där han just nu är cirka 1500 poäng bakom.Till skillnaden från Magic Johnson var Kobe Bryant prototypen av den moderna point guard-spelaren. Han var explosiv och en renodlad poänggörare vilket över 33 000 poäng under karriären vittnar om. Det som medspelare och motståndare främst pekar på är Bryants vilja att vinna matcher och hur det visade sig i hans engagemang.

NBA har alltid varit och förbli världens bästa liga, åtminstone när det gäller basket. Därför är det inte helt överraskande att det är här vi hittar de största spelarna i sportens historia. Det är alltid svårt att jämföra spelare från olika eror då man har spelat under olika förutsättningar. Vi har dock gjort ett försök att sammanställa en lista på ligans tio största legendarer.
När man stannar upp efter en dribbling eller har just tagit emot en passning så kan man ändra sin position genom att rotera. Om man står stilla med ena foten (roteringsfoten) så kan man samtidigt gå åt alla håll med den andra.De tre hoten som en försvarsspelare ställs inför. En anfallande spelare har med andra ord tre alternativ att välja mellan när han har tagit emot bollen: passa, skjuta eller dribbla.

Fyra mot fyra spelet skapar större arbetsytor och fler spelare får möjlighet att ”känna” på bollen.Vi vet att barn som får komma in på plan vid fler tillfällen under en match känner sig mer delaktiga (antalet speltillfällen är viktigare än antalet minuter).Stå eller hoppa och med handen stoppa bollen för någon som försöker skjuta. Bollen måste stoppas innan den har nått sin högsta punkt, annars blir det goaltending, se längre ner på listan. Det anfallande laget ställer sig i en halvcirkel runt motståndarnas 3-sekundsområde och passar sedan runt till varandra tills en lucka i försvaret uppstår för en drive mot korgen eller tills någon i anfallande laget prövar ett skott mot korgen. Se även set up längre ner på listan. För att sitta i sekretariatet på RM/USM och i förbundsserierna där våra A-lag spelar så behöver man en s.k. funktionärslicens, då behöver man gå en speciell utbildning (denna sker online). Är du intresserad av att gå utbildning för att bli förbundsfunktionär, kontakta kansliet! När en spelare dribblar bollen och tar sedan upp den så måste han antingen passa eller skjuta. Om han istället återupptar studsandet blir det dubbeldribbling och bollen tillfaller motståndarlaget. Lura din försvarare genom att röra dig bort från korgen och byt sedan riktning genom att gå förbi, bakom ryggen på sin försvarare, mot korgen, för att få bollen.När du fångar bollen i luften är det tillåtet att stanna med två fot-isättningar. Det kan även användas när du fångar bollen i farten eller när du ska ta upp bollen efter dribbling.

V-cut på engelska. Göra sig fri genom att finta bort sin försvarare. Ta ett eller två steg i en riktning dit du inte avser att gå, gör sedan en riktningsförändring och tempoväxling för att komma loss från din försvarare och möt bollenNär skytten ”hookar” med höger hand så ska den vänstra axeln peka mot korgen. Ett svårstoppat skott eftersom skyttens kropp hela tiden befinner sig mellan försvararen och bollen, nackdelen är att det är svårt att få bra precision i skottet

Kan man bli utvisad i basket?
Man får inte slå, hålla eller knuffa en motståndare. Vid överträdelse av denna regel utdöms ”foul”. Andra gången detta händer blir spelaren utvisad tills det att motståndarna gjort mål. Om foulen bedöms vara avsiktlig blir spelaren utvisad och får inte ersättas av annan spelare.
Matcherna protokollförs för att en tävlingssamordnare ska kunna sätta ihop nya grupperingar till nästa omgång, där lagen får spela på sin ”nivå”. Barn utvecklas mest av jämna matcher! Dessa uppgifter kan verka komplicerade om man aldrig har gjort det, men det är inte så svårt. Här har vi sammanställt hur man skriver protokoll och tar tid samt 24-sekunderstidtagarens uppgifter. En anfallspelare kastar bollen mot korgen och en medspelare fångar den ungefär en halvmeter från korgen och dunkar när han är fortfarande i luften efter upphoppet. Motsvarar volleyskott i fotboll och ”japanaren” i handboll. Används även i verbform [ skrina]. När en spelare i det anfallande laget intar en position för att stoppa en lagkamrats försvarare (spärra vägen för honom.) När våra lag spelar matcher behövs det alltid personer som skriver protokoll, tar tid och (fr.o.m. U15-åldern) sköter 24-sekundersklockan. Här hittar du guidning för hur man sköter dessa uppgifter!För att få ut det mesta av matcherna och även bli en bättre spelare är det viktigt att ha koll på reglerna. Så de viktigaste hittar du i flikarna nedan!Basket är en betydligt mer fysisk sport än vad de flesta inser. Det finns dock regler som talar om vilken fysisk kontakt som ej är tillåten. Som grundregel kan sägas att all kontakt som inte är knuffande och slagande, dvs. kropp mot kropp, är tillåtet.Vi vill dock påminna om att även om man kan reglerna ska man inte skrika på domaren, det hjälper inte. Ta istället och prata om regeln med domaren efter matchen.

Hur många perioder är det i en basket match?
En svensk match har fyra perioder om 10 minuters effektiv speltid. I NBA spelar man 4×12 minuter, i NCAA 2×20 minuter; tiden för matcherna kan variera ytterligare beroende på nationella bestämmelser. På internationell nivå spelar man dock 4×10 minuter (enligt FIBA-regler).
Vid matcher är det alltid hemmalagets ansvar att tillsätta sekretariatet, d.v.s. protokollskrivare, tidtagare och i förekommande fall 24-sekunderstidtagare. Ofta är det föräldrar som hjälper till med dessa uppgifter på våra ungdomsmatcher.Spelaren som dribblar upp bollen till motståndarnas planhalva och sedan dirigerar anfallsspelet. Förväntas ha bra bollkontroll och bra skott men ska inte fightas om returer eftersom han brukar vara en av lagets kortaste spelare.

Om en försvarare försöker blocka en boll som är på väg mot korgen efter det att bollen har passerat sin högsta punkt så räknas poängen som om bollen hade gått in. Ungefär som när förvaret flyttar på målet i ishockey.
Extraomgångar för EB U11 och U12 anmäler man sig till separat och man kan delta på en eller flera omgångar. I U11 spelar man 4-4 på tvären precis som under säsongen medan man i U12 spelar 5-5 på stor plan och höga korgar men fortfarande med EB-regler. Laget kan också välja att spela 4-4 på tvären. Matcherna är 6 x 5 minuter och lagen har två matcher per omgång. Extraomgångarna spelas 1) 1-2 april-U12 2) 22-23 april-U11 3) 29-30 april-U12

Säsongen är uppdelad på en hösttermin och en vårtermin med fyra omgångar per termin. Det är upp till varje enskilt lag och/eller förening att bestämma vilken nivå laget önskar spela på. Det finns tre nivåer att välja på i respektive åldersgrupp; lätt, mellan och svår. Inför vårterminen görs en omlottning där nya grupper skapas och man kan ändra nivå till våren om man önskar. Efter de åtta ordinarie spelomgångarna erbjuds lagen att förlänga säsongen med ytterligare matcher, extraomgångar, vilka man behöver anmäla sig till separat.
Har man deltagit under säsongen i ordinarie EB-spel är det kostnadsfritt att anmäla sig till extraomgångarna och det enda man står för är domarkostnaderna. Däremot blir det extra avgifter om man inte dyker upp och lämnar WO.

Hur många halvlekar är basket?
Man skall spela två halvlekar på vardera 15 minuter med fem minuters pausvila. Det lag som gör mest mål vinner matchen. Om matchen avslutas med ett oavgjort resultat kan matchen fortsätta tills ett av lagen gör mål.
EB-omgångarna för U11-U12 arrangeras av Stockholm Basket som även tillsätter domare till matcherna. Under spelhelgerna finns en arrangörsförening eller matchledare på plats som organiserar dagen. Ju mer hjälp matchledarna får av lagledare och övriga domare, desto bättre flyter arrangemanget.Dina personuppgifter kommer att användas för att behandla din beställning, stödja din erfarenhet genom hela denna webbplats och för andra ändamål som beskrivs i vår integritetspolicy.

Säsongen 2023-2024 är anmälningsavgiften 3150 kr per lag + domararvoden. Om ett lag önskar ansluta till vårterminen är kostnaden 1650 kr + domararvoden (om anmälan görs senast 10 december). Skulle ett lag anmäla sig efter 3 december kostar det 2500 kr och laget får vara med i mån av plats.
Vid varje omgång har lagen en hemma och en bortamatch. Domararvodet betalas av hemmalaget – men ej kontant vid match. Arvodets storlek är beroende på domarens utbildningsnivå. Aktuella belopp hittar du i Tävlingsbestämmelserna.Easy Basket för U11 och U12 spelas under sex perioder, där varje period är 5 minuter lång. Matcherna spelas 4 mot 4 och alla spelare bör spela minst två perioder. Under en omgång spelar lagen två matcher. Matchresultaten har inte någon betydande roll utan upplevelsen, glädjen och gemenskapen är det viktigaste.

Får man ha kroppskontakt i basket?
Basketbollreglerna medverkar till att göra vår sport unik. Basketboll är ett rent spel utan kroppskontakt. Man får inte tackla eller hålla fast motståndaren. Därför är basketboll ett spel där man aldrig kan slå ut skicklighet med våld.
Vi strävar alltid efter att inte få några WO-matcher. Om man inte får ihop lag till en omgång ska man alltid kontakta matchvärden/arrangören och Stockholm Basket. Ofta kan man lösa det genom att låna in spelare på plats eller att något lag som vill vara med kan ansluta som reserv/extralag och man kan på så sätt undvika WO-avgift och istället tas en administrativ avgift ut.Nytt för i år: U12 kan till vårsäsongens fyra omgångar välja att spela 5-5 på fullstor plan på låga korgar eller fortsätta spela 4-4 på tvären som på hösten.

Similar Posts