|

Hur Mycket är Klockan I Kalifornien

Regionen har tidigare associerats till att ha billigare varianter av Chardonnay och Blush Zinfandel, men nu växer och frodas en bred variation av druvor här, inklusive Zinfandel, Pinot Noir, Merlot, Syrah (Shiraz) och Sauvignon Blanc. Här snackar man frukt och massor av den, vilket resulterar i goda fruktiga viner. Vinproducenterna i Kalifornien har det ganska lätt egentligen, med mindre gammaldags variationer och massor av sol. Plus att de kan plantera precis vad de vill, vart de vill i stilen de önskar.Och som om det inte räckte med de klassiska druvsorterna så ger sig kaliforniska vinproducenterna på att odla även några av Europas mer ovanliga druvor. Ja, det finns faktiskt odlingar av Österrikes Grüner Veltliner, Franska Gros Manseng och till och med Portulas Touriga Nacional.

Första gången kaliforniska viner fick genomslag på marknaden var efter vinprovningstävlingen i Paris 1976 då Mondavi var inblandad. Två utav vinnarna arbetade båda som vintillverkare på Robert Mondavi Winery under 1960-talet. Deras prestationer med att lyckas vinna ett blindtest i Frankrike rörde naturligtvis om i vinvärlden. Detta hjältedåd var inte bara en slump. Sedan dess har amerikanska viner fortsatt vinna priser, inklusive en upprepning av orginalframgången 2006.

Söder om San Francisco ligger vingårdarna utspridda hela vägen till Los Angeles i området som är känt som ”The Central Coast”. De viktigaste områdena att minnas härifrån är Monterey, paso Robles, san Luis Obispo och Santa Barbara, varav den senare är på varje samlares läppar för tillfället. Vingårdarna i Santa Barbara är undangömda i otillgänglig byggd och här finns bara två tydliga distrikt, Santa Maria valley i nor och Santa Ynez Valley i söder. De har båda flera underregioner och mikroklimat. Santa Ynez t ex har haft lysande framgångar med sin Pinot Noir och Chardonnay. Från Santa Maria går också Pinot Noir bra och dessutom Syrah och Viognier fungerar också bra här. Längrå inåt landet skall man inte glömma den nya uppstickaren Sierra Foothills med sina smakrika Zinfandelviner.
Napa Valley är platsen där Kaliforniens mest berömda vinproducenter finns. Namnet är till och med skyddat enligt EU numera. Amerikas första erkännande av det slaget och bidrar till att området uppnår en status likt Champagne, Jerez och Chianti Classico. Napa Cabernets och Merlots ses som kaliforniska klassiker och resulterar i endel höga priser i stil med rivalen Bordeaux.Napa Valley är egentligen ett litet område bara ca 48 kilometer långt och har många mindre underregioner som t ex Stag’s Leap och Rutherford, som båda är fantastiska Cabernetmarker. Strax intill Napa finns Sonoma-regionen där vinerna är aningens mjukare och mer avrundade. Två underregioner sticker ut lite extra och de är Dry Creek Valley och Russian River valley. Den första är välkänd för sin kraftfulla Zinfandel och den senare för sin tjusiga Pinot Noirs. Strax söder om Napa gränsande till både Sonoma och Napa är den kyliga, dimmiga Carneros regionen. Där produceras några av de allra bästa kaliforniska Pinot Noir och Chardonnay. Det finns också utmärkta mousserande viner härifrån.

Hur stor är tidsskillnaden?
Vissa länder har flera olika tidszoner, till exempel USA, och på vissa ställen kan till och med tre tidszoner mötas. Tidsskillnaden kan både vara hela och halva timmar. En tråkig bieffekt av olika tidszoner är att vi lätt kan drabbas av jetlag, läs mer om detta i vårt inlägg Hur gör jag för att undvika jetlag?
Men hur kunde då området uppnå denna status? Jo, jordmånen, klimatet och geografin sammanfaller så väl att det resulterat i ett förstklassigt vinområde. Men en man har spelat en betydande roll i att få Kalifornien på vinkartan, Robert Mondavi. När Mondavi öppnade sitt Oakville Winery 1966 blev det godnatt till det tidigare sömniga jordbrukssamhället och välkommen vingårdar. Han införde klassiska metoder från Europa och kombinerade dem med pionjära tekniker för att utveckla standarden av kalifornisk vinproduktion. Han delade dessutom sina kunskaper med sina vinproducentkamrater, något som har gjort honom till en sann inspirationsfigur. Hela regionen har dragit nytta av hans framgångar. Fram till idag, visar Mondavis viner på de allra bästa karaktärsdragen i den nya världen, kombinerat med komplexiteten av den gamla världen med resultatet av ett mycket rikt vin i glaset.Allt detta sammantaget gör Kalifornien till en spännande plats att göra vin och dessutom gör det kaliforniska viner till en mycket spännande dryck. Res till USA och Kalifornien för att utforska spänningen i relativt ny och innovativ vinproduktion.

Nåväl, vad mer att nämna som är hett omrking de kaliforniska druvorna. Cabernet Sauvignon är fortfarande ledande, men tack vare filmen Sideways har Pinot Noir stigit i graderna och till och med ibland säljs mer än Chardonnay. Merlot kommer också tillbaka , medan Syrah representerar en enorm möjlighet eftersom regionen redan producerar några av världens bästa. Från Syrahvinerna från det svala Carneros till Syrahviner odlade på hög höjd i Sjödistriktet och till det varma Paso Robles där man producerar ultramogna vinsorter.
Här nedan kan hittar du en karta som visar var i USA som Los Angeles ligger. Du kan enkelt bläddra dig runt på kartan med hjälp av musen om du sitter vid en vanlig dator eller med hjälp av fingrarna om du använder en mobil. Det går även att zooma in och ut på kartan, antingen genom att använda knapparna i övre vänstra hörnet, rullningsfunktionen på din mus eller genom att använda två fingrar om du använder en mobil.

Här kan du se vad klockan är i Los Angeles i USA just nu. Vi visar även vilken dag det är och vilket datum, och faktiskt även vilken del av dygnet det är. All information om tidpunkt, tidsskillnad och tidszon uppdateras automatiskt så att du alltid kan se vad klockan är, vilken dag det är samt vilken del av dygnet det är i just detta ögonblick i Los Angeles.
Innan man ger sig ut på en resa till Los Angeles i USA kan det vara bra att ta reda på vilken typ av eluttag som används i USA, samt vilken spänning och frekvens elnätet använder. Man behöver göra detta för att avgöra om ens elektriska utrustning går att använda i Los Angeles. Eller faktiskt hela USA för den delen. Om den inte går att använda måste man skaffa någon typ av reseadapter. De typer av eluttag som används i USA är Typ A, Typ B, och elnätet har spänningen 100-125 V och frekvensen 50/60 Hz. Detta innebär att du kommer att behöva en reseadapter för att kunna använda dina svenska elektriska apparater i USA. Läs mer här om reseadapter USA.Här nedan hittar du information kring när solen går upp och när solen går ned i Los Angeles både idag och imorgon. Vi inkluderar även information kring när solen står i zenit, dvs när solen når sin högsta punkt under dagen i just Los Angeles.För att ringa till Los Angeles från ett annat land slår du först landskoden för USA som är +1, följt av riktnumret till Los Angeles som är 213, 310/424, 323, 661 eller 747/818 (beroende på del av Los Angeles), sedan slår du det nummer som du vill ringa till i Los Angeles.Los Angeles ligger i delstaten Kalifornien i landet USA. Det bor ungefär 4 000 000 invånare i Los Angeles, och till ytan är Los Angeles ca. 1302 km (kvadratkilometer) stort. Los Angeles grundades den 4 september 1781. I USA är det nationella språket engelska (det finns inget på federal nivå), och den officiella valutan i USA är amerikansk dollar (USD). Den nationella toppdomänen som används för internetadresser i USA är .us. Den 4 juli firar USA sin årliga nationaldag.

Den tidszon som Los Angeles ligger i är Pacific Standard Time (UTC-8), och mellan den plats du befinner dig på just nu och Los Angeles i USA är tidsskillnaden timmar.
Om det är så att det börjar bli dags för en resa till Los Angeles så finns det så klart några saker som kan vara bra att hålla koll på, bland annat vad det är för dollarkurs just nu, och om det har hänt någonting nyligen – där kan vi tipsa om Los Angeles Times som inte bara täcker Los Angeles utan hela Kalifornien. Här intill kan ni se vilken flagga landet USA har, och därmed även Los Angeles. Vi skriver ut flaggan som en emoji här på sidan, vilket gör det superenkelt för dig att klippa ut och klistra in ifall du vill använda flaggan någon annanstans, det är bara att markera flaggan på samma sätt som du annars markerar text och sedan trycka på ctrl+c för att kopiera den! Eller om du använder en mobil är det bara att hålla fingret mot flaggan i några sekunder för att markera den, och sedan klicka på ”Kopiera”. För länder med delstater och med flera tidszoner (till exempel USA och Kanada) redovisas här bara vilka tidszoner som finns i landet. Läs artikeln om respektive delstat för att se dess tidszon. Där brukar dock inte sommartid redovisas. En del delstater har också olika tidszoner i olika delar. USA, Kanada och Mexiko har sommartid i större delen av landet, utom vissa områden som nämns i listan här. Brasilien och Australien har omkring hälften med resp utan sommartid.Talet för tidszon avser alltid normaltid (vintertid) i förhållande till Greenwich. ”*” anger att det är sommartid under norra halvklotets sommar och ”#” sommartid under södra halvklotets sommar. Datum för omställning varierar, också mellan år, och står delvis i artikeln Sommartid.

Från Stad till Strand är en reseblogg som handlar om resor och upplevelser på nära håll och långt bort. Jag skriver mycket om resor med familj och barn men det finns en hel del tips även för dig som reser ensam. Förutom resor tipsar jag även om mysiga caféer och andra upplevelser.
Det var dags att ta tåget till våra släktingar i Denair men eftersom det inte går några tåg från San Francisco får man först ta en Amtrak-buss till Emeryville där man sedan hoppar på tåget. Bussen kom i tid och körde oss över vackra Bay Bridge till tågstationen i Emeryville där vi fick vänta cirka en halvtimma på att tåget skulle komma. Jag har gjort den här tågresan flera gånger förut men det var ändå lite nervöst då man inte visste i förväg vilket spår tåget skulle komma in på och när vi väl fick veta spåret så ändrades det precis när tåget kom in. Det var också två tåg som kom in på plattformen i princip samtidigt men från olika håll. Jag hade tänkt hinna fotografera Amtrak-tåget innan det stannade men på grund av förvirringen kring de olika tågen och spåren så hann jag bara ta en halvdålig bild med telefonen.Sista kvällen promenerade vi omkring i vackra Folsom Historic District där det finns mycket historia, bland annat från Ponnyexpressen som här hade sin slutstation i väst. Det finns flera olika platser längs med Sutter Street där man kan läsa om Ponnyexpressens historia och även ett museum där man kan lära sig ännu mer. En av dagarna gjorde vi en utflykt till Lake Tahoe. Jag var där för 24 år sedan och ville gärna tillbaka igen och ville också att William skulle få se sjön. Vi började med att prome
nera över gränsen mellan Kalifornien och Nevada, både i parken Van Sickle Bi-State Park samt inne i staden South Lake Tahoe. Sedan skulle vi stanna till vid någon av sjöns alla vackra stränder och ha picknick men tyvärr var vi inte de enda som tänkt den tanken så parkeringsplatserna vid de vackraste stränderna var proppfulla. Till slut hittade vi en parkeringsplats vid Kings Beach vid sjöns norra del. Där var också väldigt vackert men kanske inte lika fint som till exempel Sand Harbor som vi hade planerat att stanna vid. 
Vi skulle flyga via Köpenhamn men skulle ändå checka in vid incheckningsdiskarna för USA-flighterna och den incheckningen öppnade inte förrän 04.00 så vi fick vänta en timma men var nästan först i kön så när incheckningen väl öppnade gick det snabbt. Jag har nästan aldrig varit med om att de velat väga handbagaget men kvinnan i incheckningen såg lite misstänksam ut när vi inte skulle checka in något bagage och bad att få väga handbagaget. Jag var väldigt nöjd att jag precis kontrollvägt och att väskorna vägde exakt 8 kilo styck.När man blir uppgraderad får man fortfarande bara ha med den mängd handbagage som är inkluderat i ursprungsbiljetten så vi checkade in en av de tre väskor vi haft med på utresan. I den hade jag stoppat en Apple AirTag och tack vare den kunde jag följa väskans resa hem till Sverige och konstatera att den hela tiden höll sig hyfsat nära oss. Väskan kom också fram till Arlanda och bagagebandet utan något som helst problem.

Åh vad härligt att ni kom iväg. Vilken mysig resa. Men så imponerad av alla byten, transporter och väntetider ni gick igenom. Skyller på åldern att jag inte orkar den delen mer :).

Vi tog BART (pendeltåg) från flygplatsen in till stan. Vi hade bokat hotell nära Union Square och närmaste BART-station är Powell Street. Det brukar ofta vara många uteliggare på tåget men den här gången var det lugnare, renare och fräschare än jag minns det från tidigare resor. Det var obligatoriskt med munskydd på BART-tåget men trots det var det nästan bara William och jag som bar munskydd.
Det fungerade hur bra som helst att resa med bara handbagage och vi kunde rest med ännu mindre bagage då vi bara använde kanske två tredjedelar av de kläder vi hade med oss. Våra släktingar som är vana vid att vi kommer med ganska stora resväskor var rejält förvånade när vi kom med våra små väskor. När vi landade i San Francisco var det en riktigt skön känsla att slippa stå vid bagagebandet och vänta och i stället direkt kunna åka in till stan och väldigt skönt att slippa vara orolig att väskorna skulle försvinna eller bli försenade. Allt vi behövde hade vi med oss. På väg hem hade vi även rum för de (visserligen ganska få) saker vi hade shoppat. Det kommer definitivt bli enbart handbagage till USA fler gånger, speciellt när vi som nu ska bo hos släktingar där vi kan låna tvättmaskin. Vi flög via Köpenhamn även på hemresa och även om vi nöjde oss med SAS Go mellan Köpenhamn och Stockholm så fick vi tillgång till SAS lounge på Kastrup eftersom vi kom med en Business-biljett på en flight från USA. Det var skönt att sitta ner där några timmar även om det var ganska fullt och lite stökigt med många små barn. Vårt flyg till Stockholm blev också en dryg timma försenat men till slut landade vi på Arlanda och blev mötta av Johan och kom så småningom hem till vår katt som vi saknat. Under våra fyra dagar i Folsom hann vi umgås med Linda och Tonys son med familj, vi hann spela minigolf på en riktigt häftig minigolfbana, vi shoppade lite och vi simmade en hel del i poolen som hör till deras bostadsområde. Vi hjälpte dom också att skörda tomater och annat gott på deras kolonilott.Det var inte heller någon direkt kö till säkerhetskontrollen i San Francisco. Vi stod i kö i kanske tio minuter innan det var vår tur. Sedan styrde vi stegen mot United Polaris Lounge som vi fick tillgång till med vår Business-biljett. Det var första gången jag var där och SAS lounger bleknar verkligen i jämförelse. Dels var loungen betydligt mycket större men det var också bättre utbud av mat och det fanns en stor bar där man kunde beställa det mesta man var sugen på. Den loungen besöker jag gärna fler gånger! Den har även blivit utsedd till Best Business Class Lounge in the World.

I fredags var det så dags att mycket motvilligt åka hem igen. Linda och Tony körde oss till flygplatsen i San Francisco och som tur var hade vi lyckats bli uppgraderade från SAS Go till SAS Business så vi fick slumra i breda, sköna säten även på hemresan. Och inte minst fick vi tillgång till lounge både i San Francisco och i Köpenhamn vilket kom väl till pass eftersom vi hade ganska långa väntetider. Vi var på plats på SFO fyra timmar innan flyget skulle gå men incheckningen öppnade först tre timmar innan så vi hann med kaffe på Starbucks och stod sedan näst först i kön när det var dags att checka in.Ja det var helt underbart att vi äntligen kom iväg! Håller med om att det är jobbigt med väntetider osv. Allra helst flyger jag ju direkt när jag går. Men den här gången var det värt lite byten och väntetider för att få träffa släkten.

När vi hade checkat in gick vi genom säkerhetskontrollen. Vi hade Fast Track och det var inte någon kö vare sig där eller i den vanliga kön utan vi var igenom på några minuter. Sedan var det dags att vänta igen, den här gången på att SAS Lounge skulle öppna. De öppnade kl 05.00 och vi var först in för att hinna äta lite (och dricka kaffe!) innan det var dags för boarding på flyget till Köpenhamn.Vi bokade biljetter till San Francisco tur och retur med utresa den 17 juli och hemresa den 25 juli. Bokningen gjorde vi precis innan det börjades prata om pilotstrejk och jag kunde aldrig ana att strejken kunde bli så lång och att vår resa skulle bli inställd. Cirka 24 timmar innan avgång fick jag mail och sms om att flyget till San Francisco var inställt och några timmar senare fick jag ett nytt mail där vi var ombokade via New York men eftersom även det var ett flyg med SAS blev det förstås också inställt. Sedan väntade jag nästan en hel dag i kö till SAS chatt och blev bortkopplad utan svar så snart jag kom fram och hade ställt min fråga.En av höjdpunkterna för mig som släktforskare var när vi besökte Turlock Memorial Park och min pappas morfars systers grav samt min farmors kusiners gravar. Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag varit i San Francisco men det är minst femton gånger. Så under de få timmar vi hade i staden innan vi skulle resa vidare fanns det inte några måsten utan vi passade på att besöka gamla favoritställen som till exempel Pier 39. På torsdagsmorgonen ville William gå till Chinatown och vi var där tidigt på morgonen långt innan andra turister hittat dit. Tidigare har jag alltid trängts med en massa turister när jag varit i Chinatown och det var en helt annan upplevelse att promenera runt här när det var nästan tomt. Visste du förresten att Chinatown i San Francisco är det största Chinatown som finns utanför Asien? Johan körde oss till Arlanda redan kvällen före avresan och William och jag inledde med en natt på Clarion Hotel Arlanda Airport för att kunna sova en timma längre på morgonen. Som alltid så blev det en god natts sömn i deras sköna sängar även om vi var tvungna att gå upp alldeles för tidigt. Klockan 02.45 checkade vi ut och fick med oss varsin frukostpåse från receptionen och gick ut i SkyCity och ställde oss i kö för att bli insläppta i terminal 5. Nu när det varit sånt kaos så släpps man in max tre timmar före flygets avgångstid och det fungerade perfekt och de som stod där och vaktade hade stenkoll på vilka som skulle släppas in och inte släppas in. I Denair bor min pappas syssling George och hans fru Linda. Vi har varit där många gånger förr och att komma dit känns som att komma hem. Det kändes extra bra att komma dit den här gången eftersom det var fyra långa år sedan sist och eftersom jag varit orolig för dem under hela pandemin då de är äldre och i riskgrupp. Dagarna här ägnade vi åt att äta på våra favoritrestauranger i Turlock; Javi’s samt A J’s Cafe & Grill men fick också god hemlagad amerikansk mat. Vi hann shoppa lite också men allra mest umgicks vi och tillbringade mycket tid i deras härliga pool. Man behöver inte längre fylla i några tullpapper, i alla fall inte när man flyger till San Francisco. Jag är van vid att de blå lapparna delas ut på flygresan och därför frågade jag en av flygvärdinnorna som förklarade att det inte längre behövs. På väg ut i ankomsthallen gick vi förbi några tulltjänstemän, men det var ingen som sa något eller ville kolla våra väskor.citizenM San Francisco Union Square Hotel skulle bli vårt hem för natten, ett nytt hotell med cool inredning och roliga funktioner. Ett inlägg med mer information och fler bilder från hotellet kommer så småningom. När strejken var över och jag började tro på att vi verkligen skulle komma iväg så började jag fundera på packning. Medan sociala medier tidigare hade fyllts av bilder på långa köer i säkerhetskontroller världen över så började det nu i stället spridas bilder på övergivet bagage som stod staplat lite överallt på flygplatserna. Då bestämde vi oss för att resa med enbart handbagage. På vägen till USA hade vi bokat SAS Business för benutrymmets skull (på grund av att jag har problem med ett ben) och då skulle vi få ta med två handbagage var plus en mindre väska att lägga under stolen framför. Vi bestämde oss för att ta med varsin kabinväska, varsin ryggsäck samt en bag som vi skulle checka in på hemvägen då vi bokat biljett i SAS Go på vägen hem. Jag väntar hellre på försenat bagage hemma än på resmålet. Efter besöket i Chinatown hann jag med lite snabb shopping medan William hängde på hotellrummet. Sedan checkade vi ut och satt i lobbyn någon timma (hotellet har en väldigt färgglad och snygg lobby) innan vi började promenera mot Amtraks busshållplats på Mission Street.Nu, cirka fyra veckor efter den inställda resan har jag också fått tillbaka pengarna för det flyg som ställdes in på grund av strejken. En annan sak jag fått tillbaka är reslusten. Under pandemin kunde det ibland kännas som att man lika gärna kunde stanna hemma och att det bara skulle bli jobbigt att börja resa igen med restriktioner, formulär som ska fyllas i, Covid-bevis som ska visas upp, munskydd som ska packas med och så vidare. Jag kunde inte haft mer fel, att resa är precis lika roligt som innan och har man bara koll på vilka papper man behöver ha med så är det inte krångligare att resa nu än före pandemin. Nu längtar jag ut i världen igen och nästa resa blir om bara ett par veckor.

Vi flög som sagt SAS Business och trots att jag rest mycket så var det första gången jag unnat mig/oss att flyga Business. Jag kommer skriva ett separat inlägg om själva flygresan så jag väntar till dess med att recensera SAS Business Class.
Till skillnad från svenska tåg så har man inte specifika platser reserverade ombord utan man sätter sig där det finns plats. Nedre våningen är reserverad för rörelsehindrade så William och jag satt på övre våningen med fin utsikt över landskapet som vi passerade förbi. Vi åkte även igenom en mindre gräsbrand då tåget fick stanna till och stänga alla luftintag innan det körde genom röken. Jag gillar verkligen att åka tåg i USA och är så sugen på att åka längre sträckor igen men tiden räcker aldrig riktigt till.

Hur många timmar är Japan före Sverige?
Japan ligger 7 timmar före Sverige. Språk: Det officiella språket är japanska.
När vi landade i San Francisco kl 14.00 amerikansk tid (20 minuter före tidtabell) så skyndade vi oss ut från planet och satte kurs mot immigration. Jag är van att stå länge i kö där men den här gången gick det fortare än vid de flesta av mina tidigare resor till USA. På cirka 20 minuter var vi klara och hade fått våra pass stämplade. De senaste gångerna vi rest till USA har de velat ha fingeravtryck men den här gången nöjde de sig med att ta kort på oss, stämpla passet och vinka iväg oss. Den enda fråga som ställdes var hur länge vi skulle stanna i USA.På flyget till Köpenhamn hade William och jag rad ett helt för oss själva vilket kändes väldigt lyxigt. Jag åt dagens andra frukost medan William i stället passade på att sova en stund. Vi kom fram till Kastrup på utsatt tid och eftersom vi hade cirka fem timmar till nästa flight så blev det ett besök i SAS lounge även på Kastrup. Här åt vi dagens tredje frukost och satt och vilade i varsin skön fåtölj innan vi gick till passkontrollen. Senast jag passerade passkontrollen på Kastrup (före pandemin) var det helt galna köer som tog jättelång tid så jag tänkte det var bra att vara ute i god tid. Nu var det såklart inte någon kö alls utan vi var de enda där. Vi orkade inte gå tillbaka till loungen igen så vi gick igenom passkontrollen och satte oss vid vår gate och inväntade boarding på planet som skulle ta oss hela vägen till San Francisco.

Efter fyra dagar i Denair var det dags att åka vidare och min syssling Linda och hennes man Tony hämtade upp oss i Denair och körde oss till Folsom där de bor. De bor alldeles i närheten av Folsom Prison som är känt på grund av att Johnny Cash höll två konserter här och även skrev låten Folsom Prison Blues. Det finns en Johnny Cash trail på cirka 4,5 kilometer som vi inte hann gå den här gången men som jag skrivit upp på min att-göra-lista inför framtida besök.Ja, vi är så glada att resan äntligen blev av! SAS har en relativt ny business-kabin där man kan ligga raklång och sova, med täcke, lakan och kuddar. Väldigt bekvämt. Det kommer ett blogginlägg med bilder så småningom.

Efter fyra långa år, där de senaste två åren kändes som en evighet på grund av pandemin, blev det äntligen en resa till vårt älskade Kalifornien och våra släktingar där. Vi var där senast 2018 och hade planerat en riktig drömresa till Kalifornien sommaren 2020 som vi förstås fick ställa in då USA:s gräns var stängd för turister. Sommaren 2021 hade vi nya planer på att resa dit, men även de planerna fick ställas in. Den 8 november 2021 öppnade landet äntligen för svenska turister och vi började så smått hoppas på att kunna resa dit i år. Nästa problem var att vi inte hade någon kattvakt så lösningen fick bli att William och jag bokade biljetter till Kalifornien medan Johan stannade hemma med vår katt.
Vid det laget insåg jag att det inte fanns så mycket annat att göra än att begära återbetalning för våra biljetter och boka nya biljetter längre fram. Det hade förstås varit betydligt enklare om SAS hade kunnat boka om mig så jag hade sluppit ligga ute med pengar för två resor men det var när jag frågade om det som de kopplade bort mig från chatten och sedan hade jag inte tid med mer väntan i kö. Jag flyttade fram min semester en vecka och bokade nya biljetter med utresa 3 augusti och hemresa 12 augusti. Och höll alla tummar att strejken skulle vara slut till dess och att inget annat skulle ställa till det och komma i vägen för vår resa.

Dramatiska klippor, gröna och böljande landskap, folkmusik och nationaldrycken Guinness – välkommen till republiken Irland! På en resa till Irland kan du uppleva huvudstaden Dublin, fantastiska naturupplevelser, anrika slott och små byar med fåraherdar. Boka flyg och hotell till Irland med Apollo och upplev den gröna ön. Blanda charmiga städer, god mat, susande vespor och mode med ett saltstänk av Medelhavet så får du vackra Italien. I denna sydeuropeiska stövel ryms allt från alptoppar till natursköna Toscana, kanalernas Venedig och vackra Amalfikusten. Med Apollo kan du unna dig en rolig weekend i huvudstaden Rom eller koppla av på vackra stränder på Sardinien eller Sicilien. Boka flyg och hotell till Italien och bestäm själv hur länge du vill vara borta. Under de senaste åren har det blivit mer och mer populärt att resa till Montenegro på semester. Prisnivån är härligt låg och landets natur är storslagen. Gröna berg höjer sig över den turkosblå kusten med skimrande vatten. Här finns mycket att se och uppleva. Boka flyg och hotell till Montenegro med Apollo och bestäm själv hur länge du vill vara borta.Österrike är ett litet land med stor personlighet. En weekendresa till Österrike kan anpassas efter nästan vem som helst. Här kan du åka skidor, vandra i Österrikes fantastiska landskap, utforska matkulturen eller besöka ett av alla slott. Boka flyg och hotell med Apollo till Österrike och upptäck denna genuina pärla i hjärtat av Centraleuropa.

Upptäck St Martin i Karibien – en ö med två länder. St Martin är den franska delen av ön St Martin/St Maarten. Den andra delen av ön, St Maarten, har holländskt styre. St Martin är de norra två tredjedelarna av ön, och här väntar paradisstränder, skön stämning och ett kök med både europeiska och karibiska smaker.
Det finns mycket att fastna för i Vietnam, vilket gjort resmålet allt mer populärt. Kulturen vittnar om ett intressant förflutet där kontrasten mellan gammalt och nytt ständigt är närvarande. Här upplever du allt från kritvita stränder och genuina små kuststäder till myllrande storstäder där tempot aldrig saktar ner.Tyskland har seglat upp som ett stort turistmål det senaste årtiondet. Främst tack vare det ökande resandet till storstäderna Berlin, Hamburg och Munchen. Städerna har utvecklats enormt och många söker sig hit för mer än bara en weekend. Boka din resa till Tyskland med Apollo.

Ungern är så mycket mer än gulasch och paprika. Har man tid är det värt att bege sig ut på slättlandet Pusztan, annars har huvudstaden Budapest mer än nog att erbjuda om man har några dagar över.
En resa till Mexiko bjuder på en härlig mix av sol, bad och uråldrig indiansk kultur. Här finns färgstarka människor och mängder av kulinariska upplevelser. De kritvita stränderna kantas av ett indigoblått hav, och här väntar härlig dykning och storslagna naturupplevelser.

Ta chansen att upptäcka ett av de hetaste resmålen i vinter – Qatar! Qatar ligger på Arabiska halvöns nordöstra kust och har något för alla smaker och tycken. Här kan du njuta av lata dagar på stranden, shopping i häftiga miljöer och inspirerande besök på ett av alla konstmuseer. Qatar är en häftig hybrid av ökenlandskap och multikulturell storstadspuls.

En resa till Sri Lanka lockar med upplevelser som breda, finkorniga sandstränder, djungellandskap, safari och buddhistiska tempel. Här kan du plöja böcker i solstolen, bestiga höga berg eller åka tåg längs magiska landskap.Boka en resa till Norge och upptäck vackra platser, härliga hotell och unika sevärdheter. Vi har samlat magiska naturupplevelser, vackra stränder och mysiga orter som passar perfekt för din semester, sommar som vinter. Vi hjälper dig hitta din favorit i Norge!

Res med Apollo till Thailand – gästfrihetens och leendenas land! Här finns alla ingredienser för den perfekta semestern. Havet är turkosblått, stränderna är kritvita och maten är fantastiskt god. För att inte tala om shoppingen som är i världsklass. Varför inte stanna till ett par dagar i Bangkok på hemvägen och fylla resväskan med shoppingfynd. Du kan också paketera din resa själv och bestämma precis hur länge du stannar. Passa på att besöka olika städer och öar som Krabi, Khao Lak, Koh Chang eller Hua Hin.
Maldiverna – paradisöar med vajande palmer, kritvita sandstränder, turkost vatten och en färgsprakande undervattensvärld. En resa till Maldiverna passar perfekt för dig som vill ha avkoppling i form av sol och bad och samtidigt kunna upptäcka det fantastiska och färggranna livet under vattenytan.Upplev ett stycke av det genuina Afrika med skiftande natur, ett rikt djurliv och en omväxlande fauna. Republiken Sydafrika, längst söderut på den afrikanska kontinenten, erbjuder verkligen något för alla. Här finns pulserande storstäder, ett fantastiskt natur- och djurliv och ett stort utbud av upplevelser och sevärdheter.

Hur många timmar tar det att åka till USA?
Hur lång tid tar det att flyga till New York från Stockholm? Flygtiden mellan Stockholm och New York är cirka 11 timmar med transfer på Helsingfors-Vanda flygplats.
Res till Albanien, den oslipade diamanten vid Medelhavets kust. Vackra och prisvärda Albanien är det perfekta resmålet för dig som vill kombinera härliga naturupplevelser och historiska sevärdheter med sol & bad. Här kan du utforska allt från små bergsbyar till orörda stränder.Drömmer du om en resa till Västindien? Då ska du resa till Dominikanska republiken! Dominikanska republiken är ett karibiskt semesterparadis med fantastiska stränder och ett azurblått hav. Låt dig dras med i den avslappnade atmosfären och rytmen av merengue och bachata.

Drömmer du om att resa till äventyrsön Island? I så fall är du inte ensam. Allt fler väljer att resa till denna vackra vulkanö med gott om aktiviteter under såväl sommaren som vintern. Ta ett dopp i uppvärmda pooler, smaka på den svarta vitlöken eller besök ett ölbryggeri. Boka flyg och hotell till Island med Apollo, och bestäm själv hur länge du vill resa.
Oavsett om du vill resa på badsemester eller till en solsäker europeisk storstad passar Portugal perfekt. Som en sista utpost mot Atlanten erbjuder Portugal både charmiga städer och milslånga stränder, höga berg och djupa dalar. Med Apollo väljer du själv hur du vill resa – antingen charter till Madeira eller så paketerar du din resa själv.

Upplev Bjärehalvön och västkusten med Apollo. Åk på en weekendresa i Sverige till hotell TanumStrand vid klipporna i Grebbestad eller boka hotell Riviera strand med ett brett utbud av aktiviteter och härliga pooler alldeles vid stranden i Båstad. Välkommen till Sverige!
Did you know that your Internet Explorer is out of date? To get the best possible experience using our website we recommend that you upgrade to a newer version or other web browser. A list of the most popular web browsers and links to where you can download them can be found here, at Browse Happy.Med 115 öar, turkost hav och vita paradisstränder är Seychellerna ett orört, tropiskt paradis strax utanför Afrikas östkust. Spendera slappa dagar i en hängmatta under palmerna, snorkla i det klara vattnet eller åk på båttur förbi granitöar, sandöar och korallrev. Med Apollo kan du boka din egen paketresa till Seychellerna.Det är mer spännande att resa när man inte vet vart man ska! Med Destination okänd bokar du ett datum men kan hamna lite varsomhelst – det här är alltså inget för kontrollfreaks! När du reser till Destination Okänd vet du inte var i världen du hamnar* utan låter oss bestämma både destination och hotell. Visst kittlar det lite i magen av tanken? Go. Live a little! *Du hamnar alltid på en destination och ett hotell i vårt ordinarie charterutbud.Holland är känt för sina kanaler, tulpaner och väderkvarnar. Dessa sätter sin prägel på det platta landskapet, som lämpar sig utmärkt för en cykelsemester tack vare tusentals mil cykelvägar och korta avstånd.

Res till Cypern och upptäck långa stränder och kristallklara vatten. Spendera din semester med en härlig medelhavsvärme och över 300 soldagar om året är Cypern det perfekta resmålet för dig som älskar sol, bad och vackra stränder. Dessutom finner du riktigt bra restauranger här och flera sevärdheter.
Storbritannien med världsmetropolen London är ett av våra mest populära resmål. Den korta flygtiden och det stora utbudet av både flyg och hotell gör det till ett perfekt resmål för en weekend. Kultur och shopping är de brittiska storstädernas dragningskraft medan landsbygden lockar den som gillar vandring, trädgård och ett lugnare tempo på resan. Boka din resa till Storbritannien med Apollo.

Hur många timmar skiljer det mellan Sverige och USA?
Tidsskillnaden mellan Sverige och New York är 6 timmar. New York city ligger i tidszonen UTC-5, sommartid blir det UTC-4. Tiden i Sverige ligger före den i New York.
De indonesiska öarna har genom tiderna lockat såväl missionärer som pirater, stora gruvföretag och backpackers. Här finns allt – paradisiska stränder, en inbjudande livsstil, vulkaner och ett fantastiskt varmt och skönt hav. Israel är kontrasternas land och fantastiskt vackert. Här blandas det moderna med många tusen år gammal historia. Få ställen i världen kan erbjuda Israels kombination av härligt strandliv, fantastiska dykmöjligheter och spännande utflyktsmål. Danmark är en riktig semesterfavorit bland oss svenskar. Här ser vi fram emot att sköna stränder, trevliga småstäder, pulserande Köpenhamn och en massa hygge.Mitt i Medelhavet lockar ögruppen Malta med ett milt klimat året runt och mängder av sevärdheter. Här kopplar du av på någon av öns härliga semesterorter – alla med sin egen karaktär och stil. Vad sägs om festliga St. Julian, historiska Valetta eller shoppingvänliga Sliema? Boka flyg och hotell till Malta med Apollo och var borta så länge du vill.En resa till Egypten bjuder på strålande väder, sköna stranddagar och snorkling i världsklass. Landet är känt för sin forntida egyptiska högkultur, där vi än idag kan få uppleva världsberömda sevärdheter som pyramiderna, sfinxen och Konungarnas dal. Det finns mycket att upptäcka och i prisvärda Egypten räcker reskassan längre. Det breda hotellutbudet erbjuder något för alla, där det gemensamma nämnaren är hög standard och närhet till stranden och Röda havet.

Boka en resa till Turkiet – landet mellan öst och väst – och låt dig förföras av lata dagar på stranden, låga priser, kryddiga matupplevelser, tebjudningar i basarerna och ändlösa nätter. Turkiet är också vattenparkernas och de många All Inclusive-hotellens förlovade hemland. För mer stadspuls kan du boka en weekendresa till Istanbul. En resa till Frankrike bjuder på vacker natur, pittoreska vingårdar och inte minst mängder av kulturella och gastronomiska rikedomar. Ät något helt nytt ur det franska köket på någon av alla brasserier, shoppa loss i modets huvudstad Paris eller besök någon av franska rivierans klassiska turistorter för härliga dopp i havet. Boka en weekendresa till Frankrike med Apollo! Apollo har länge erbjudit resor till Grekland och det var också hit våra första resor till solen gick. Kristallklart vatten och långa tavernakvällar – har du inte stiftat bekantskap med Grekland tidigare är det hög tid nu! Varför inte unna dig en weekendresa till Rhodos eller Aten?En resa till Tjeckien bjuder på intressanta upplevelser i spännande, medeltida miljöer och ett vackert och varierande landskap. Huvudstaden Prag är en av Europas vackraste med sin välbevarade gamla stadskärna. Boka flyg + hotell till Prag med Apollo!

Vad är klockan i Los Angeles PM?
Tidsskillnaden mellan dig och Los AngelesDuLos AngelesLos Angeles04:0004:0016:0005:0005:0017:0006:0006:0018:0007:0007:0019:00
I Bulgarien samsas traditioner och modern livsstil med fantastiska sandstränder och vacker natur. I Sunny Beach trivs både partygänget och barnfamiljerna och Sozopol lockar med en mysig atmosfär.Sköna Aruba i Västindien är ett drömresmål ur många aspekter. Kritvita mjuka stränder, turkosblått hav, ljumma vindar och rasslande palmer. På en resa till Aruba kan du bada bland rosa flamingos, shoppa i huvudstaden Oranjestad och njuta av medeltemperaturen 28 grader – året om! Boka flyg och hotell till Aruba med Apollo och bestäm själv hur länge du vill vara borta.

Republiken Singapore är Sydostasiens minsta land och ett Asien i miniatyr. På en resa till Singapore får du uppleva höga skyskrapor, historiska byggnader och grönskande parker. Närheten till ekvatorn ger dessutom Singapore ett tropiskt klimat året runt. Njut av det sköna vädret i Singapores härliga kontraster.
Upptäck vårt vackra grannland Finland! Här finns vackra städer, härliga hotell och unika sevärdheter. Vi har samlat restauranger och butiker, vackra stränder och aktiviteter som passar perfekt för din semester, sommar som vinter. Vi hjälper dig skapa din drömsemester i Finland. Res till Marocko och upplev den spännande kulturen, bra shopping och en häftig blandning av gammalt och nytt. Med sin historiska anknytning till Frankrike som en gång koloniserade landet, lockar Marocko med både orientaliska och västerländska influenser som skapar en unik atmosfär. Här väntar även storslagen natur, en välkomnande befolkning och en prisnivå som gör att reskassan räcker längre. Res till Estland och upptäck ett land med enastående natur, rik historia och mycket att se. Hitta gömda caféer i Tallinns slingrande gränder, vandra i Ösels fantastiska natur eller grotta ner dig i historia i Narva. Boka flyg och hotell till Estland med Apollo och bestäm reslängd själv.

Som semesterland är Polen ganska nytt för många, men landet har lockat allt fler besökare de senaste åren. Polen kan erbjuda såväl spännande cityweekends som aktiva resor med både stränder och skidåkning. Prisnivån är relativt låg, vilket gör Polen till en prisvärd destination som dessutom ligger nära Skandinavien. Med Apollo kan du boka din egen paketresa till Polen.
Dykning i världsklass och paradisstränder med kristallklart vatten. Lägg till spännande historia, karibisk livsglädje och en vänlig atmosfär så får du en rättvis bild av allt du kan uppleva på din resa till Curaçao – Karibiens hjärta!Gör ditt livs resa och följ med Apollo till Förenade Arabemiraten – ett av världens mest världsrekordtäta länder, där många byggnader och sevärdheter går under epitetet "världens största". Välj bland resmålen Dubai, Abu Dhabi, Ras Al Khaimah och Ajman. Efter drygt sex timmars resa med det högklassiga flygbolaget Emirates befinner du dig i en helt ny värld.

Det ser ut som att du har varit inloggad här tidigare. Klicka på knappen nedan för att fortsätta vara inloggad så du kan komma åt dina bokningar och mycket mer!
En resa till USA bjuder på allt från spännande naturupplevelser till häftiga sevärdheter. Här finns stora städer, imponerande nationalparker, kritvita stränder och ett enormt utbud av nöjen. Amerikanarna är gästvänliga och vana vid besökare vilket gör det lätt att resa runt.

"Tanken slår dig att Mauritius blev skapat först, därefter skapades himmelriket som en kopia av Mauritius" – ett vackert citat av Mark Twain som även återfinns på flaskan av Mauritius välkända rom, Green Island. Det är inte svårt att förstå vad han menar – ön är full med vackra paradisstränder med mjuk vit sand, turkost vatten och vajande palmer. Vill du uppleva härligt strandliv, välsmakande mat och hög servicenivå är det till Mauritius du ska boka din nästa semesterresa.
Res till Kroatien, ett populärt resmål som är lätt att förälska sig i. Kroatien har det mesta man kan önska sig för en innehållsrik och avkopplande semester. Här väntar kristallklart vatten, intressanta sevärdheter och god mat! Letar du efter en kortare semester kan du också boka en weekendresa till magiska Dubrovnik.

På resan till Schweiz väntar snöklädda alper, stilla sjöar och idylliska bergsbyar. Unna dig en lyxig skidvecka i St Moritz eller besök någon annan av landets populära skidorter. I Genève, Zürich och Bern kan du känna stadspuls utan att behöva göra avkall på mäktiga naturupplevelser – Schweiz är perfekt för en varierande weekendresa!
Det har aldrig varit populärare än nu att resa till Spanien. På Mallorca och Kanarieöarna trivs både upptäcktsresenären och den som vill ha det mer som hemma.En resa till Malaysia bjuder på möten med fantastisk natur, regnskog och paradisöar, men också moderna storstäder och en läcker matkultur. Boka en paketresa till Malaysia med Apollo och välj mellan populära städer som Langkawi och Kuala Lumpur. Du bestämmer själv hur länge du vill vara borta, likaså flyg och hotell.

Resor till Oman – det lilla sultandömet på Arabiska halvön, lockar med världens mest solsäkra klimat. Praktfulla palats och vidsträckta kustlandskap där det klarblå havet står i kontrast till höga berg och vita sandstränder gör Oman till ett exotiskt resmål, som hämtat ur "Tusen och en natt".
Med sin härliga mix av exotiska dofter, sprakande färger och en vänlig nyfikenhet och gästfrihet är Indien ett spännande resmål. När du bokar din nästa resa till Indien får du en härlig blandning av kultur och badliv!

Har man vintertid i USA?
USA och Sverige ändrar sommartid och vintertid vid olika tider på året. Några veckor på hösten och våren är tidsskillnaden därför 1 timme mindre jämfört med Sverige.
En resa till Brasilien är ett minne för livet. Den grönskande naturen, de härliga stränderna, det pulserande stadslivet och inte minst den tillmötesgående befolkningen gör Brasilien till ett exotiskt och storslaget resmål.Mellan Estland och Litauen ligger det största landet i Baltikum, Lettland. Landet har en lång och händelserik historia som märks på bland annat arkitekturen i den gamla delen av Riga.

En resa till Tunisien bjuder på en unik mix av kultur, historia, god mat och givetvis en massa sol och bad. Här kan du varva sköna dagar på de härliga sandstränderna med kulturella upplevelser och historiska sevärdheter. I prisvärda Tunisien finns det mesta som behövs för en härlig och solsäker semester!
Det går snabbt och enkelt att hitta flyg från Stockholm till Los Angeles ​​på momondo. Vi söker efter och visar dig många flygalternativ från olika flygbolag och resebyråer. Du kan sedan använda våra filter för att begränsa din sökning tills du har hittat det mest passande flyget till Los Angeles ​​för just dig.

De nödvändiga rese- och hälsodokumenten för din Los Angeles Intl flygplats-resa kan variera beroende på dina reseplaner och individuella omständigheter. Generellt sett bör du ha med dig olika dokument, t.ex. ett nationellt ID-kort eller körkort och ett pass som är giltigt i sex månader efter ditt planerade ankomstdatum. Vi rekommenderar att du söker råd hos ditt flygbolag eller en betrodd tredje part, t.ex. IATA.När du väl ser alla flygalternativ för Stockholm till Los Angeles låter momondo dig sortera och filtrera resultaten baserat på preferenser så som flygbolag, pris och flygtider bland många andra alternativ.

Hur många timmar är det mellan Sverige och Los Angeles?
Det är 8876,0 km mellan Stockholm och Los Angeles Intl. En normal flygtid för denna rutt är 15t 35m.
Självklart. momondo håller koll på priset på flyg från Stockholm till Los Angeles. Allt du behöver är en giltig e-postadress så sköter vi resten – det är lätt som en plätt.

Den lägsta åldern för att få flyga ensam är fem år, men flygbolag som erbjuder tjänster för ensamkommande barn (UNMR) har sina egna åldersgränser, inklusive regler för flygets längd, tidpunkter och mellanlandningar. Vi rekommenderar alltid att du kontrollerar med det enskilda flygbolaget som du bokar med för att resa från Stockholm till Los Angeles Intl flygplats.

Startsidan visar klockan med exakt tid i din region, samt en lista med förinställda klockor för stora städer. Du kan göra ändringar i den här listan om du vill. För vilken stad som helst på listan kan du öppna en separat sida med en klocka genom att klicka på titeln med namnet på staden.
På den här webbplatsen hittar du aktuell tid och datum i vilket land eller vilken stad som helst i världen. Du kan även visa tidsskillnaden mellan din plats och en annan stad.Här kan du se vad klockan är i Kalifornien i USA just nu. Vi visar även vilken dag det är och vilket datum, och faktiskt även vilken del av dygnet det är. All information om tidpunkt, tidsskillnad och tidszon uppdateras automatiskt så att du alltid kan se vad klockan är, vilken dag det är samt vilken del av dygnet det är i just detta ögonblick i Kalifornien.

Kalifornien ligger i landet USA. Det bor ungefär 40 000 000 invånare i Kalifornien, och till ytan är Kalifornien ca. 423 970 km (kvadratkilometer) stort. I USA är det nationella språket engelska (det finns inget på federal nivå), och den officiella valutan i USA är amerikansk dollar (USD). Den nationella toppdomänen som används för internetadresser i USA är .us. Den 4 juli firar USA sin årliga nationaldag.Innan man ger sig ut på en resa till Kalifornien i USA kan det vara bra att ta reda på vilken typ av eluttag som används i USA, samt vilken spänning och frekvens elnätet använder. Man behöver göra detta för att avgöra om ens elektriska utrustning går att använda i Kalifornien. Eller faktiskt hela USA för den delen. Om den inte går att använda måste man skaffa någon typ av reseadapter. De typer av eluttag som används i USA är Typ A, Typ B, och elnätet har spänningen 100-125 V och frekvensen 50/60 Hz. Detta innebär att du kommer att behöva en reseadapter för att kunna använda dina svenska elektriska apparater i USA. Läs mer här om reseadapter USA.

Hur många tidszoner finns det i USA?
USA är utspritt över hela sex tidszoner. Det betyder att det kan vara allt från 6-12 timmars tidsskillnad hem till Sverige. Nedanför får du en överblick om USA:s tidszoner, så du vet hur långt “bak” klockan kommer att vara på din resa.
Här intill kan ni se vilken flagga landet USA har, och därmed även Kalifornien. Vi skriver ut flaggan som en emoji här på sidan, vilket gör det superenkelt för dig att klippa ut och klistra in ifall du vill använda flaggan någon annanstans, det är bara att markera flaggan på samma sätt som du annars markerar text och sedan trycka på ctrl+c för att kopiera den! Eller om du använder en mobil är det bara att hålla fingret mot flaggan i några sekunder för att markera den, och sedan klicka på ”Kopiera”.Någonting som de som lever i Kalifornien har blivit tvungna att bli vana vid är att marken skakar till ibland. Kalifornien ligger i en väldigt aktiv zon när det kommer till seismisk aktivitet, mycket av detta beror på den så kallade San Andreas-förkastningen, eller på engelska San Andreas-fault. Denna förkastning är en plattektonisk gräns som ligger i Kalifornien, där två kontinentalplattor möts (Stillahavsplattan och Nordamerikanska plattan). För den som är nyfiken finns det en sida om jordbävningar i kalifornien som i realtid visar aktuella jordbävningar och hur kraftiga de här, riktigt häftig sida faktiskt! Här nedan hittar du information kring när solen går upp och när solen går ned i Kalifornien både idag och imorgon. Vi inkluderar även information kring när solen står i zenit, dvs när solen når sin högsta punkt under dagen i just Kalifornien. Om det är så att ni har en stundande resa inplanerad till Kalifornien finns det många saker som vara bra att hålla koll på, en av de viktigaste är nog vad valutan amerikansk dollar (USD) som används i Kalifornien står i just nu, i förhållande till den svenska kronan. Här kan ni hitta amerikansk dollar valutakurs, med dagsaktuell valuta kurs och en smidig omvandlare mellan svenska kronor och amerikansk dollar. Tidigare här på vår sida om Kalifornien hade vi en hel del mer fakta och information om Kalifornien, all denna text har vi numer flyttat till vår andra sajt Resmål.com och ni hittar den enkelt här: Resmål Kalifornien.Den tidszon som Kalifornien ligger i är Pacific Standard Time (UTC-8), och mellan den plats du befinner dig på just nu och Kalifornien i USA är tidsskillnaden timmar.Här nedan kan hittar du en karta som visar var i USA som Kalifornien ligger. Du kan enkelt bläddra dig runt på kartan med hjälp av musen om du sitter vid en vanlig dator eller med hjälp av fingrarna om du använder en mobil. Det går även att zooma in och ut på kartan, antingen genom att använda knapparna i övre vänstra hörnet, rullningsfunktionen på din mus eller genom att använda två fingrar om du använder en mobil.På östkusten anger man tiden i Eastern time (UTC – 5), i Mellanvästern talar man om Central time (UTC – 6), i de västliga bergsregionerna är det Mountain time (UTC – 7) som gäller, på västkusten Pacific time (UTC – 8), i Alaska utgår man från Alaska time (UTC – 9) och på Hawaii är det tidszonen Hawaii-Aleutian time (UTC – 10) som anger tiden.

Vilket land ligger 10 timmar före Sverige?
Detta är en lista över vilken tidszon olika länder har.LandTidszon (mot UTC)Tidsskillnad mot Centraleuropa/Sverige* = sommartid (N halvklotet) # = sommartid (S halvklotet)JanuariAustralien – Queensland+10+9Australien – New South Wales/Victoria/Tasmanien+10 #+10Australien – Julön+7+6
Platser som ligger längre österut och längre västerut har lokaltid som ligger respektive före och efter varandra. Sättet man har löst detta på är att dela in jorden i 24 olika tidszoner. Ett exempel på detta är att när klockan är 13.00 i Stockholm så är den 12.00 i London.

USA tillhör, som tidigare nämnts, de länder som har egna interna indelningar vad gäller tidszonerna. På grund av sin väldiga yta har USA sex tidszoner som alla har sina egna specifika namn. När man anger tiden i USA så gör man det alltid med tillägget vilken tidszon det aktuella klockslaget anger.
Tidszonerna följer var femtonde meridian. Oftast används av praktiska skäl enbart en normaltid i varje land. Undantag från denna regel är länder som Australien, Kanada, Ryssland och USA som alla har egna interna zonindelningar. I Europa har Azorerna och Kanarieöarna andra tidszoner än vad deras ”moderländer” Portugal respektive Spanien har på fastlandet. Den universella tiden UTC används ofta som referens när man definierar olika tidszoner.

Vilket land har mest tidszoner i världen?
Frankrike har 12 tidszoner, medräknat fjärran belägna öar. sommartid används från år 2012.
Kina är det största landet i världen som rent geografiskt ligger i flera tidszoner, men som endast använder sig av en normaltid (UTC + 8). Det näst största landet som endast använder en tidszon är Indien (UTC + 5:30). Dessa två länder är också världens mest folkrika.OBS! USA och Sverige ändrar sommartid och vintertid vid olika tider på året. Några veckor på hösten och våren är tidsskillnaden därför 1 timme mindre jämfört med Sverige.

På ett antal platser på jorden möts tre tidszoner. En sådan plats är det ”treriksröse” längst uppe i finska Lappland där de norska, finska och ryska riksgränserna strålar samman.
TThe Time Now är ett verktyg du kan lita på när du reser, ringer eller söker information. The Time Now levererar korrekt (USA:s nätverk av cesiumklockor) synkroniserad tid och precisa tidstjänster i Hollywood, California, USA. New York börjar officiellt med sommartid tidigare än Sverige. Under 2023 kommer klockorna i New York att ställas framåt natten mellan lördag 11 och söndag 12 mars. Mellan den 12 och 26 mars kommer det alltså att vara 5 timmars tidsskillnad i stället för de normala 6 timmarna. I Sverige flyttas klockorna fram en timme natten mellan lördag 25 och söndag 26 mars. Då återgår tidsskillnaden till de normala 6 timmarna. Vintern börjar dock tidigare i Sverige än i New York. I Sverige kommer klockorna att ställas tillbaka med en timme natten mellan lördag 28 och söndag 29 oktober. Mellan 29 oktober och 5 november 2023 kommer det därför att vara en tidsskillnad på 5 timmar i stället för de normala 6 timmarna. I New York kommer klockorna att gå tillbaka en timme natten mellan lördag 4 och söndag 5 november.Det är bättre att försöka förebygga jetlag i förväg än att mödosamt försöka bekämpa jetlag i New York. Tips för att förebygga jetlag är till exempel att anpassa sig till tidszonen i New York innan du flyger och att inte dricka alkohol under de första dagarna av din resa. Det betyder att om du planerade att göra Rooftop Bar Tour, tänk på att inte planera in den första dagen utan hellre lite senare.

Similar Posts