Hur Mycket Värmer Ett Värmeljus

14 Kwh åtgår alltså för att höja temperaturen i en 500 literstank med 25 grader. Under tiden som detta sker har vi ju även en energiåtgång som på vintern kanske kan vara 6 kW per timme. En kamin som ger 12 kWh kommer att ha fullt upp under 2 timmar och 20 minuter (14+6*x=12*x. 14/6=2 timmar och 20 minuter)Umeå Energi genomförde 2005 en undersökning som omfattade ca 1000 småhus och kunde konstatera att det för uppvärmning förutom varmvatten krävdes i snitt mellan 120 till 160 Kwh per kvadratmeter och år, där de som förbrukade minst var byggda efter 1990. Ett välisolerat normalhus på 150 kvm kan alltså anses kräva 18000 kWh per år. Undersökningen genomfördes i Umeå men det var ett år med 8,5% högre temperatur än normalt så siffrorna är nog även gångbara i Stockholmsområdet.

För ett normalhus beräknas energiåtgången vara 70 W per kvadratmeter en kall vinterdag. Ett hus på 150 kvm beräknas alltså göra av med uppåt en 10 kW per timme.
Det handlar ju dock inte bara om mängden tillförd värme utan den måste ju även ”hamna rätt” och därför underlättar det om eldningsutrustning, om det används, är utrustad med fläktar som får luften att cirkulera. Bäst är kanalsystem med fläktar oavsett om det handlar om ved eller pelletskaminer.

För att få en liten jämförelse lagras i 500 liter vatten drygt 30 kWh om man utgår från att 30 gradigt vatten värms upp 50 grader till 80 grader. Skall sten (och då även täljsten) värmas upp så den innehåller samma mängd värme innebär det att vi behöver över 2000 kg sten för att motsvara en vattentank på 500 liter.
Med utgångspunkt i ett normalhus så räcker alltså en 500-literstank i bara drygt 3 timmar (10 kW per timme) och det är av denna anledning de med vedpannor talar om vattenackumulatorer upp till 3 kubik för sina pannor. Samma sak gäller alltså även för täljstensugnen på 700 kg.Jämförelse mellan energivärdet i olika träslag vid 20% fukthalt (inte sällan är den något högre och energivärdet är då något mindre än det som anges i nedan):

Med m3f måttet avses att träet skulle vara en solidkub och det behöver omräknas för att få staplat och eller stjälpt mått . För att få energivärdet i travat mått multiplicera med 0,65 . En kubik björkved travat mått innehåller alltså 0,65×2820 kWh =1833 kWh. Om du istället köper per kubik stjälpt mått dvs om veden bara släpps ner i en behållare/säck eller tippas av från ett flak skall omräkningsfaktorn 0,43 användas och en kubik björkved stjälpt mått innehåller då ca 1200 kWh vid 20% fukthalt.
Poängen är att tunga eldstäders värmetillskott är bra, men att det inte kan anses vara en primärvärmekälla i huset på 150 kvm som kan kräva 10 kW per timme. Stora delar av året kan det dock räcka men det kräver ett flitigt eldande.Är det en riktigt rejäl brasugn som väger 2700 kg och som har kunnat eldas med 27 kg ved , nås maxeffekten under en timme på drygt 3 kW först efter ca 6 timmar (ingenting för fritidshuset alltså där man snabbt vill kunna värma upp , utan där passar braskaminen eller pelletskaminen bättre ) Efter 24 timmar avger ugnen fortfarande 1,5 kW per timme .

Hörde på radion att det var någonstans man hade problem med fjärrvärmen så att personer blev utan värme i sina bostäder. Vad finns det för möjligheter att få lite värme om man blir utan t.ex fjärrvärme och el ? Då menar jag en vanlig lägenhet utan eldstad .

Hur mycket värme ger ett levande ljus?
Hur mycket värmeenergi ger ett stearinljus? Ett stearinljus ger ca 100 W i värmeenergi. Om man leker med tanken att värma en villa på 120 m² med stearinljus så krävas det att 40 blockljus brinner kontinuerligt dygnet runt. Cachad
Många är fortfarande stömlösa i östra Upplannd efter nyårsdagens storm. Strömlöst läge är bra att förbereda sig för, för klimatet blir extremt. Storstäderna försörjs av en handfull högspänningsledningar, vilket skulle göra det lätta mål för terrorister som kan fälla dem. I läge av krig är elnätet självklart prioriterade mål för fiender. Värmeljus är bra att ha hemma. Tar värneljusen slut kan man göra oljelampor med matolja, men de är mer brandfarliga.

Hur många värmeljus motsvarar en människa?
En människa gör i vaket men stillasittande tillstånd av med ca 100 W, vilket kan översättas till CO2-utsläpp från förbränningen av energi i kroppen, så två och ett halvt värmeljus ger lika mycket CO2 ytterligare en person i rummet.
Värm vatten och häll i en flaska. Lägg flaskan i t ex en strumpa. På så sätt har du en bra värmeflaska som kan hjälpa dig att hålla värmen t ex när du ska sova.1 rum bör ordnas så att man kan värma upp hela rummet. Och alternativa ljuskällor ordnas så att man kan läsa, äta o umgås under något så när ordnade formar…sedan kan man ju tälta, där man sover. Det beror på hur länge man får vara utan värme. Handlar det om ett dygn eller så, då funkar det att använda endast ett rum där man tänder en massa värmeljus/blockljus. Såklart måste man släppa in lite luft då och då och vara noga med att släcka alla ljus när man ska sova. En extra filt i sängen kan vara skönt. Det är rent förvånande hur bra det går att värma upp ett enda rum på det sättet förutsatt att det inte är snorkallt ute. Jag vet att det funkar, vi har fått göra det vid ett flertal tillfällen. Så det är bra om man bunkrat ljus i förväg Med hjälp av ett mindre tält som monteras och hålls uppe med bågar kan man skapa ett ”rum i rummet”, inomhus. Temperaturen bibehålls med hjälp av den egna kroppsvärmen. I kombination med madrass, filt och sovsäck borde man kunna klara sig bra även om värmen är helt avstängd i lägenheten/huset. Har inte prövat i praktiken men är rätt säker på att det fungerar.Min pappa va inte utan el men va utan värme, han använde fotogenlampor men precis som stearinljus bör man ha ventilation för att ljus sotar ner luften och fotogen avger gaser när de brinner.Om man förutsätter att det hela blir långvarigt och att man kan organisera torr ved, så bygger man helt enkelt en eldstad i det rum van väljer. Rökröret leds helt enkelt ut genom fönstret ( en sk rysk skorsten) Har man tur och får tag i en vattenmantlad kamin kan man ordna en självcirkulerade modell med ett grovt stigande rör som driver varmvattnet runt i systemet utan elektriska cirkulationspumpar.

#6 Jag hade en sån för att värma upp min gamla kolonistuga. Det skulle vara en speciell kvalite´av lysfotogen. Det blev varmt men luktade en del. Därför hade jag inte på den ofta. Fotogenen var också dyr.
Vi har en gasolkamin som vi fick av mina svärföräldrar. I förra huset använde vi den ibland för att värma upp inglasad altan vintertid. Nu används den inte alls i vanliga fall men som skulle kunna användas i badrummet för att slippa risk för sönderfrusna ledningar vid långvarigt strömavbrott.Lägst antal återtändningar klarade Liljeholmens, med i snitt tre godkända återtändningar per ljus. En av Ica Selections plastkoppar började smälta under testet – ett klart minus rent säkerhetsmässigt. Och bäst klarade sig Rustas ljus, med i snitt fem godkända återtändningar.

Hur många kW behövs för att värma ett hus?
Värmeåtgång. För ett normalhus beräknas energiåtgången vara 70 W per kvadratmeter en kall vinterdag. Ett hus på 150 kvm beräknas alltså göra av med uppåt en 10 kW per timme.
SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vi testar tre ljus från varje märke och låter dem först brinna i en timme, och därefter får de vara släckta lika länge innan de tänds på nytt. Testet fortsätter tills ljusen inte längre går att tända.
Plusredaktionen testar sex märken av stearinvärmeljus för att se vilka som brinner längst och vilka som är bäst på att återtändas. Testet visar stora skillnader mellan märkena och en tydlig vinnare utses.Strax innan varje nytändning roterades tallrikarna på bordet. För att få godkänt på en ny upptändning krävde vi att ljusen skulle brinna i minst en minut efter tändningen.Men den kanske vanligaste orsaken är att ljuset släckts innan all ljusmassa hunnit smälta, och då bildas en grop i ljuset. Därför är det bättre att vänta med att släcka ljuset tills all ljusmassa smält.Ett vanligt problem som många upplever är att det finns en massa stearin kvar i värmeljuskoppen, när veken brunnit ut. Det kan dels bero på din ljushållare: en hållare i tjockt material kan kyla utkanten av ljuset och göra att stearinet får svårare att smälta.

Så till den stora frågan – hur länge brinner egentligen ljusen? Enligt förpackningarna ska alla ljus i vårt test brinna sex timmar, utom Ikeas som ska brinna i fem och en halv, och Clas Ohlsons som ska brinna i fem timmar. Men lever de upp till detta?
Vi svenskar gillar värmeljus och köper cirka 300 miljoner varje år. Men vilka är egentligen bäst? SVT:s konsumentredaktion Plus testar sex olika stearinvärmeljus, gjorda på animaliskt fett.Två av tre ljus från både Clas Ohlson och Liljeholmens misslyckades faktiskt med att leverera den brinntid som utlovades. Bäst klarade sig återigen värmeljusen från Rusta, som alla brann över sju timmar.

Hur många kWh för att värma ett rum?
Ett vanligt elvärmegolv förbrukar ungefär 150 – 300 kWh per kvadratmeter och år. Det kan bli ganska många kWh om värmen är påslagen hela tiden.
Ljusen fick brinna i en timme, och vara släckta i en timme, innan de tändes upp på nytt. Testet fortgick tills ljusen inte längre gick att tända upp på nytt, eller tills de hade slocknat av sig själva. Men brinntiden är trots allt inte det enda som räknas, för allt har i slutändan även ett pris. Så till sist räknar vi ut hur mycket varje brinntimme för de olika ljusen kostar. Dyrast blev ljusmyset med Clas Ohlsons ljus, som kostar dig i snitt 95 öre i timmen. Billigast var ljusen från Ikea, som lyser upp tillvaron för bara 12 öre i timmen.I återtändingstestet ställdes tre ljus från varje märke på varsitt fat med cirka tio centimeters mellanrum mellan ljusen. De sex faten ställdes sedan i cirkel på ett bord.

Vi har alla möjlighet att påverka och förändra vår energiförbrukning – vi pratar gärna om klok elförbrukning. Lika smarta som vi är när det kommer till att återvinna papper, glas och metall, bör vi även vara när det kommer till att ta hand om vår elförbrukning i lägenheten.
Att minska sin elförbrukning ger stora fördelar mot liten insats. Med enkla justeringar i vardagen kan du minska både din elkostnad och klimatpåverkan, utan att tumma på komfort. Nästa gång du höjer eller sänker värmen – tänk på att bara en grads sänkning minskar uppvärmningskostnaderna med cirka 5 procent.Därefter kommer belysning och hushållselektronik som dator, TV och stereo – särskilt om du använder glödlampor, om ljuset lämnas på i tomma rum och om elektroniken står på i standby-läge.

Det beror på handdukstorkens storlek, men för en normalstor variant är det ungefär 0,06 kWh per timme. Det är vanligt att många aldrig stänger av den utan har den på hela tiden. Om du har handdukstorken igång ett dygn kommer den att dra 0,06 kWh x 24. Det innebär 1,44 kWh per dygn.

Hur stor din elräkning blir beror på lägenhetens storlek, hur många som bor i bostaden – och var i landet du bor. Det finns stora variationer i elanvändning mellan olika hushåll. Här får du veta vad en normal elförbrukning är för din lägenhets storlek, hur den fördelas i hemmet – och hur du kan sänka den.
Storleken på elräkningen per månad beror som sagt på din unika konsumtion och ser olika ut för alla. Att beräkna din elförbrukning är ofta ganska enkelt om du har koll på hur en elräkning fungerar. Ta fram ditt elavtal och se vilka priser du har – antingen genom att logga in på Mina sidor eller hämta senaste pappersfakturan. Här nedan finns en länk om du behöver hjälp att förstå elräkningen.Genom att tvätta och vid rätt tidpunkt finns det en del pengar att tjäna. Eftersom elpriserna styrs av tillgång och efterfrågan innebär det att de dyraste eltimmarna är på morgonen, när folk kommer hem från jobbet – och under kvällen. Tänk bara på att du helst inte ska tvätta eller duscha efter klockan 22, av hänsyn till grannarna.

Många nya lägenheter brukar vara utrustade med golvvärme. Ett vanligt elvärmegolv förbrukar ungefär 150 – 300 kWh per kvadratmeter och år. Det kan bli ganska många kWh om värmen är påslagen hela tiden. Det beror förstås även på hur stora ytorna är som har golvvärme. Om det finns golvvärme i flera rum, som hall, kök och badrum så ökar elförbrukningen.Hushållsel är den el som förbrukas av till exempel dina vitvaror, din belysning och din elektronik. Den största delen av elförbrukningen sker i köket. Där är det kyl och frys som använder mest energi, tätt följt av matlagningsutrustning som ugn, spis och mikrovågsugn.

Alla apparater i hemmet som inte är avstängda med strömbrytaren förbrukar energi när de står i standby-läge. Hur mycket el du kan spara är väldigt olika, beroende på hushållets storlek. Tänk på att stänga av datorn och alla tillbehör med strömbrytaren – och att dra ur dina laddare när de inte används.
Det kan vara svårt att säga en exakt siffra för vad som är en normal elförbrukning på grund av att lägenheter kan variera mycket i storlek. Det kan också bero på fastighetens ålder, och vart i landet du bor. Varje konsumtion av el är dessutom unik och påverkas bland annat av hur många personer som bor i lägenheten. Men enligt Statistiska centralbyrån är en normal energiförbrukning för en mindre lägenhet cirka 2000 kWh per år. Medan en större lägenhet använder cirka 5000 kWh per år.Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Ta in kupevärmaren från bilen? Annars är det nog bäst att klä sig varmt, framförallt om fötterna. Om du har en oljelampa i din ägo så ger den ifrån sig mer värme än värmeljusen. Eller stäng vardagsrummet och håller er i köket. Laga mat – kör långkok och baka så får ni upp värmen där. Eller lek lekar där man rör på sig. Kanske har ni en dansmatta eller EyeToy eller liknande?Det rekommenderas ofta värmeljus för att hålla värmen i en lägenhet eller bil och det förs teoretiska diskussioner om kw/ljus/timme etc men vad jag saknar är vilken nytta värmeljus ger i praktiken i ett rum på t.ex. 20 kvm eller i en bil vid användandet av x antal värmeljus och vid olika temperature utomhus, det är ju skillnad på +15 och -15. Uttryck som ”några värmeljus håller värmen bra” är ju inte till någon större nytta om man vill förbereda sig.

Tillägg: Det är toppen att så många hittar hit 11 år efter att inlägget skrevs! Som (väldigt) många av er kommenterat, så blir matematiken en annan när elpriset är högt 🙂 Fridens!

IKEAs Glimma kostar 39 kronor. För det får man 24 stycken värmeljus som väger 45,8 gram styck, varav aluminiumhållaren väger ca 0,8 gram. Ljusen är gjorda av paraffin, som har ett energivärde på 42 kJ eller 42 kJ x 45 g = 1890 kJ = 1890 kWs = 0,525 kWh. Ett ljus kostade ju 39/24 = 1,625 kronor så priset för 1 kWh blir 1,625 x 1,904 = 3,10 kronor. (1,904 är så många ljus som krävs för 1 kWh: 0,525X = 1.)

Året 2021 så kan en kwh kosta över 8 kr. Det gör alltså att denna artikel berättar att det är mycket fördelaktigt ekonomiskt att tända ljus för att värma huset.De små IKEA-ljusen (100 pack) kostar endast 23 kr och är därmed ca hälften så dyra per kilo som de ljus som artikelförfattaren valt. Därmed halveras priset per kWh.

Om ”Ett gram paraffin ger 0,012778 kWh” stämmer så: ? 13kWh/kg. En påse om 100 värmeljus från IKEA för 27kr med totalvikten 1,5kg, men det brännbara paraffinet är ca: 1kg. I så fall kostar värmeljus 27kr/13kWh ? 2kr/kWh vilket är lite dyrare än el, men då är inte olika omkostnader inräknade, i båda fallen.
Fick en fråga av Fisken på inlägget om exergi, om ifall värmeljus är en bättre idé än glödlampor för att värma upp huset. Jag antar att det var på skämt, men eftersom jag har tillräckligt mycket fritid för att ta de flesta meningslösa grejer på skrattretande allvar antog jag utmaningen. Dessutom sitter jag i samma båt med en sambo som när som helst på året har minst 20 olika ljusstakar enbart i vardagsrummet.Energikostnaden är tre gånger så hög som att värma med en glödlampa, och 12 gånger så hög som att värma med en värmepump. Förmodligen har man också tagit bilen till och från IKEA för att köpa ljusen, vilket ytterligare höjer både kostnaden per kWh och miljöpåverkan.

Kan man värma upp ett rum med värmeljus?
Om det blir kallt hemma: Använd alternativ värme, till exempel kakelugn, öppen spis, kamin eller värmeljus. Samlas i ett rum, häng filtar för fönstren och täck golvet med mattor. Cachad
Miljöpåverkan ja. Varje år tänds över 300 miljoner värmeljus bara i Sverige. Många av dem är precis som Glimma gjorda av paraffin. Paraffin är i sin tur gjort av petroleum, och skulle man överge paraffinljusen till förmån för stearin skulle det vara som att ställa av 15.000 bilar från vägarna varje år.

Dessutom slänger vi ofta aluminiumhållarna istället för att återvinna dem. Om alla hållare återvanns skulle det motsvara 225 ton aluminium, och eftersom utvinning av aluminium från bauxit är en av de mest energiintensiva processer som finns skulle det spara ytterligare 1.000 ton koldioxid.
Vi packade runt 100 småsäckar (sådana man hittar på macken för 70-90 kr beroende på stadsdel) med ved i somras och satte priset till 30 kr/st. Många rynkade då på näsan för det var gran och inte björk med argumenten att a) det sprätter och b) ”tjärar igen skorstenen” (citat från icke-kund, vi har själva en torr och fin skorsten trots 10-15 kbm/år mestadels gran som eldats i kaminen).Den gamla granngubben (75+) brukar sitta med arslet på grässluttningen och ha vedklyven på marken bredvid sig. Jag undrar hur han kommer upp, med tanke på sina dåliga knän. De har fått mycket ved av oss under åren.

IKEA Glimma värmeljus kostar 29:- SEK för 100 ljus, dvs 29 öre styck. De ger cirka 40 W värme och uppges brinna i fyra timmar, vilket alltså ger 0.16 kWh värmeenergi. All värmeenergi från förbränningen tillför värme till bostaden, eftersom det inte finns någon skorsten där spillvärme kan försvinna. Nackdelen är att CO2-halten i rummet påverkas och stiger. En människa gör i vaket men stillasittande tillstånd av med ca 100 W, vilket kan översättas till CO2-utsläpp från förbränningen av energi i kroppen, så två och ett halvt värmeljus ger lika mycket CO2 ytterligare en person i rummet.E85 är ungefär samma innehåll som spisbränsle och kostar 18:50 litern. Det är ungefär 6 kwh i en liter och blir prisrimligt över 3:10kr/kwh. Så det är väl bara åka till macken och tanka upp då.

Priset för 1 kWh värme från ett IKEA Glimma 4h-ljus blir alltså 0.29 kr / 0.16 kWh = 181 öre per kWh. En värmepump bör kunna ge 3x energin (COP = 3) vid dagens minusgrader, och har alltså en snittkostnad på 171 öre per kWh värme. Vid pristoppen ikväll kostar värmepumpens värme 630/3=210 öre per kWh. Om du däremot värmer med direktverkande el är värmeljusen från IKEA billigare än elvärmen.

Vilka värmeljus värmer mest?
Två vinnare… Det ljus som klarade sig längst i testet brann i hela 6 timmar och 55 minuter, alltså nästan en timme längre än utlovat. Det var ett stearinljus från ÖoB.
Nu finns det omfattande brandrisker med att värma med värmeljus. Vill man t ex ersätta en 1000 W direktverkande elradiator så krävs det 25 samtidiga värmeljus. När dessa klumpas ihop på samma ställe kan det bli väldigt varmt och spännande dynamiska effekter kan då uppstå där värmen blir så hög att stearinet självantänder våldsamt och dålig stämning samt telefonsamtal till 112, utrymning av bostaden och kontakt med försäkringsbolaget uppstår. Dynamiska effekter kan också uppstå om man inte ständigt övervakar levande ljus och är redo att släcka när det går åt helvete.Månskensbonde. Kompisen Jar-Jar Binks´ Contura sotar igen på nolltid, så han måste beställa sotning jätte-ofta. De svarta brandgaserna väller in i rummet när han öppnar den stora glasluckan. Han eldar visserligen som en pyroman. En granne längre bort på gatan har samma Contura och samma problem. Jag har inga sådana problem med min gamla, lilla Morsö ekorre.

Allra bästa för hälsan med minst biprodukter vid förbränning är bivaxljus. Men då måste elpriset stiga väsentligt för att det ska bli billigare än el. Så i januari nån gång kanske.
För värmeljus kan man låna ”frugans” muffins-bakplåt med ekvidistanta fördjupningar i plåten. Då får man ett säkert avstånd mellan värmeljusen placerade i fördjupningarna. Jag eldar mer så som du beskriver, med två rejäla iläggningar innan jag ger mig. Försöker nog stänga spjället lite väl mycket, van vid kamin där man kan få riktiga slow motion lågor. Japp helt rätt. Googlade bara på ”energiinehåll i björkved”. Nåja då är det ungefär 1kr/kWh, något mindre dyrt än el till luft-luft med COP ca 3 (-5C ute).

Vilka ljus ger bäst värme?
Bäst klarade sig återigen värmeljusen från Rusta, som alla brann över sju timmar.
Med dagens elpriser som i snitt dagtid 08 – 20 hamnar på 513 öre per kWh inklusive allt, och toppar uppe på 630 öre ikväll, så är det fortfarande inte billigare att värma huset med värmeljus från IKEA än att köra en värmepump med COP 3. Vid pristoppen är dock värmeljus billigare.

Exakt hur farliga de är verkar inte klarlagt men upp till passiv rökning som värst med allt vad det innebär. Som ni skriver är det stor skillnad mellan typen av bränsle och fabrikat.

Vissa kommersiella värmeljus-plattor, som har hålen för värmeljus för nära varandra, går att använda, om man hoppar över vartannat hål och låter de vara tomma. Men sedan kommer det någon förbannad idiot och fyller på värmeljus i de sista hålen likförbannat och då är fan lös.
Jag har kört ved så det räcker. Det skall vara bra billigt för att det skall vara värt några dagsverken och det skall vara en bonde man känner som tippar ett traktorlass eller två, och tar betalt i kontanter.

Kan man värma ett hus med värmeljus?
Inte billigare att värma huset med IKEA:s värmeljus idag än värmepump – men billigare än direktverkande el (OBS: GÖR DET INTE) VARNING: DETTA ÄR ETT TEORETISKT EXEMPEL. VÄRM INTE DIN BOSTAD MED VÄRMELJUS, PÅ GRUND AV DELS BRANDFARAN OCH DELS CO2-HALTEN I LUFTEN.
Har Contura kamin av den modell som alla har idag. Sotar inte mer än något annat. Dock ska sägas att jag har separat tilluftskanal. Kanske inte din kopmis har och att det är därför vi har olika erfarenheter.Vi gjorde faktiskt särskillt grundläggningsarbete för att kunna köpa en ordentlig kakelugn när vi byggde huset. Sen när det var dags kändes det för dyrt och det fick bli vår ”vanliga” contura-kamin istället. Sparade nog 100 000 kr på det som vi kan lägga på el istället…. Vår Contura hade faktiskt möjlighet till kokplatta i toppen, men sen satte vi skorstenen där.

En annan granne på min gata frågade om vi ville ha ”termit-ved” gratis. Är det barkborrar som hon menar? Riskerar man inte att få för mycket skadedjur nära sitt eget hus, om man tackar ja till ”termit-ved”?
En vedkamin är också bra ur beredskapsperspektiv och kan hålla bostaden varm även vid strömavbrott. Skaffar du en gjutjärnskamin med platt topp så kan du även använda den till matlagning, och t ex koka kaffevattnet billigt sådana här morgonar. Designkaminer med täljsten är bara dyrare och ger inte mer värme. Vill du köra din gjutjärnskamin trögare kan du köpa en klump täljsten av någon stenhuggare och ställa på kaminen, men det ger inte mer värme och täljstenen lagrar förvånansvärt lite energi. För att faktiskt lagra några relevanta mängder energi i sten så finns finska stenkaminer, som väger kanske 5 – 10 ton och kräver särskilt grundläggningsarbete för huset.Gratis ved från egna träd som växer max 50 mtr ifrån där jag hugger. Brukar få ihop 10-15 kbm staplat,men det är ju luft i det förstås. Ser det som en hobby och motion, den tiden på året behövs inga gymbesök. Manuell huggning med yxa, brukar köra 30-45 min varje dag, på 14 dgr hugger man lätt 10kbm. Sen tillkommer stapling och förstås fällning och uppsågning innan.Vedklyvning är helkul, jag kan stå och klyva från morgon till kväll utan problem. Kanske ett par korta mat- och kaffe-raster emellan. Vi har ett gammalt men stadigt trädgårdsbord under, man måste ha bra ergonomi när man jobbar länge.Sålde slut de sista säckarna nu i helgen när folk var ute i sina stugor. I en kamin behöver man inte vara kinkig med att det sprätter och kan man bara elda med rätt drag så tjärar nog inte skorstenen igen heller.För övrigt värmer veden gott i kakelugn och Jötulinsatsen såna här dagar. Huggen inom 100 meter från huset och ger lagom motion på vårvintern när några kubik skall fällas, kapas upp och klyvas. Med ålderns rätt klyves med hydraulklyv numera.

Hur mycket värme får man från ett värmeljus?
Ett ljus värmer cirka 100 W. Om huset kräver 100 kWh per dygn så blir det 40 stearinljus kontinuerligt. Även om ljusen kan brinna 4 dygn så ger det ändå en förbrukning av 10 ljus per dygn, det vill säga 250 kronor. Elförbrukningen stannar vid cirka 60 kr per dygn. Cachad
Värm därför inte bostaden med värmeljus då du knappast kommer tjäna ekonomiskt på att bränna ner din bostad, för att inte tala om att det riskerar liv och hälsa. Vill du ha komplement till elbaserad värme, installera en godkänd ved- eller pelletskamin med tillhörande godkänd, provtryckt och av sotaren brandsäkerhetsinspekterad skorsten. Ved inköpes med fördel billigt vår-sommar och vedvärme bör kosta runt 40 öre per kWh inklusive allt vid inköp av prima björkved för runt 500:- SEK per stjälpt kubikmeter, dvs är billigare än värmepump även vid normala oskattade onätade omomsade ohandlade elpriser över 40 öre (som ger totalpris på 1.25*(40+20+36+2)=123 öre och 123/3=41 öre per kWh värme från en COP 3-värmepump.Svårt att få bra vedpris runt sthlm. Testade att köpa ved per kubik, men när den väl var staplad blev det ungefär samma pris som Bauhaus, Bygg Max, et all.Brukar bara kolla om det är 100% stearin så tack för tipset. Hade varit intressant om det fanns några riktiga studier på hur de olika ljusen påverkar inomhusluften.

Vi har varit hemma och vänner och bekanta som klagat på att kaminen ”osar igen” eller är ”svår att tända” (full disclosure: vi hade samma problem när vi flyttade in. Vi kom från öppen spis och gick till kamin och fick lära om helt hur man tänder och eldar, fanns dock information i manualen från Contura).
En fastkubik björk innehåller 2550 kWh. Staplad ved är cirka 40% luft. Priset är alltså avsevärt högre. Köp din ved av en bonde istället, kostar en tredjedel av Bauhaus.Använder endast stearin hemma då jag fått för mig att det blir mindre sot/koldioxid/cancerogener i luften? Vet inte om det stämmer men har för mig att jag har läst det nån gång. Nån som vet på riktigt? Är det bortslösade pengar?

Hur länge brinner Ikeas värmeljus?
Våra värmeljus brinner i antingen fyra eller sex timmar beroende på vilket sort du väljer.
Min erfarenhet är lite åt samma håll köpte 5 m3 skälpt mått för 2000 kr som tippades på uppfarten. Brorsorna var här och fyllde varsitt släp och det såg ut att räcka flera år. Men när det väl var välstaplat i hyllorna i garaget är min del inte ens en staplad m3Även ”fuel cladding defects” dvs bränsleskador, med tunna sprickor på ytan av bränsle-stavarna, orsakar utsläpp från ”egen härd, guld värd” inom kärnkraftindustrin. Ädelgaserna med krypton och xenon sticker gärna iväg från bränsle-kutsarnas yta och tar sig ut genom fördröjningsbäddarna med aktivt kol, utom de mest kortlivade isotoperna, som hinner avklinga på vägen.

Svinto. Min granne har också som hobby att skaffa ved gratis – från våra vedhögar (numera placerade i vedskåp). Visserligen har de egna träkubbar liggande på marken (med perfekta förhållanden för skadedjuren att mumsa i sig) och han äger en ved-klyv. Men det verkar som de har så mycket annat för sig att det är enklare och snabbare att hämta från grannen -grrr!
Värmeljusen i testet kommer från populära butiker som Coop, Hemköp, Ica och Ikea. I vissa butiker finns fler än ett typ av värmeljus men för att få en bättre jämförelse har vi valt sådana ljus som har en uppskattad brinntid på runt sex timmar.Det är i stället Ica Selection som har de överlägset dyraste ljusen. För 55 kronor får du 50 ljus som slocknar redan efter fem timmar. Pris per timme är 22 öre, att jämföra med 8 öre för Ikea Glimma.Vilket värmeljus brinner egentligen bäst? Frågan väcker stort intresse visar vårt test av nio populära märken. När Hem & Hyra ställde ljusen mot varandra i en direktsänd tävling fick videon över 40 000 visningar. Sveriges största borrningsprojekt för bergvärme pågår just nu i Gränby i Uppsala. Men flera hyresgäster visste inte ens att det skulle dra i gång. Nu larmar boende om döda fåglar, översvämmade gångvägar och tolv timmar av oavbrutet oljud varje vardag. Stearinljuset Jubla från Ikea ska nämligen brinna i ungefär 5 timmar och 30 minuter men brann i vårt test i 6 timmar och 11 minuter. Det motsvarar 112 procent av den utlovade brinntiden, jämfört med 115 procent för ÖoB och 111 procent för Ikea Glimma.Fram tills idag stod det en koja här, långt upp i skogen ovanför bostadsområdet Nacksta i Sundsvall. Kojan var Amirs bostad i åtta år. Han kom till Sverige från Iran och efter att ha sökt uppehållstillstånd flera gånger gav han upp. Han flydde samhället – in i skogen.

På slutet var det bara ett ljus som brann – och korades till segrare. Men om du också tar priset i beräkning så är det inte säkert att vinnaren kan koras lika lätt. Så här blev resultatet.

Amir hoppades in i det sista att kommunen skulle ändra sig. Trots rivningsbeslutet. Men fem månader senare kom de till slut, med motorsågar och fyrhjulingar. Det hem som Amir byggt på i åtta år – revs på en dag.
Sju tusen skarpa patroner, krut, en granat och dessutom flera läckande flaskor med giftet DDT. Det förvarades i ett olåst källarutrymme i hyreshuset. ”Det var riktigt otäckt när vi såg lådorna med varningstexten: Explosivt”, säger småbarnsmamman Julia Lundberg. Efter att Hem & Hyra tagit upp fallet har SBB nu informerat sina hyresgäster om att hyresgästerna i fortsättningen ska hållas informerade. På andra plats kom Ikea Glimma, som brann i 6 timmar och 39 minuter. De ljusen är dock gjorda av en blandning av paraffin och vegetabiliskt vax och är också absolut billigast i testet. Det gör att de vinner överlägset i kostnad per timme (8 öre). Vi ställde ett ljus av varje sort mot varandra i testet, men för att inte slumpen och yttre faktorer skulle bli avgörande tände vi också ytterligare två ljus av varje märke som kvalitetskontroll. Det är ljusen i det enskilda testet som står för tiderna i testet, men vår kvalitetssäkring visade samma resultat vad gäller inbördes ordning. Nu är alla värmeljusen i testet ganska jämförbara i vikt och pris så frågan är hur relevant den uppgivna brinntiden är, men självklart är det bättre om värmeljusen håller vad de lovar på förpackningen. Det skiljer alltså över två timmar i brinntid mellan testets bästa och sämsta ljus. Ändå är inte ljusen från Clas Ohlson dyrast om man beräknar kostnad per timme de brinner.Det ljus som klarade sig längst i testet brann i hela 6 timmar och 55 minuter, alltså nästan en timme längre än utlovat. Det var ett stearinljus från ÖoB. Det var också det ljus som vägde mest i testet, 21 gram.

Det gjorde inte ljusen från Clas Ohlson, Coop och Ica Selection – sämst i test. För Clas Ohlsons värmeljus som slocknade först, var sluttiden bara 4 timmar och 53 minuter då det även på denna förpackning står en uppskattad brinntid på 5 timmar och 30 minuter.
En människa ger lika mycket värme som ett stearinljus. Så ett annat sätt att värma huset är att bjuda hem 40 personer och att man ser till att dessa gäster stannar under hela uppvärmningsperioden. Inte heller någon bra uppvärmningsmetod eftersom det kan bli tröttande att ha 40 personer runt sig dygnet runt. Dessutom blir uppvärmningen relativt dyr eftersom gästerna fodrar både mat och dryck.

Similar Posts