|

Hyra Stuga I Skogen

Genom att besiktiga huset vid in- och utflyttning kan du undvika otrevliga beskyllningar och tvister. Se till att ha fört ett protokoll över skador som fanns vid inflyttningen, och att hyresgästen signerat protokollet. Görs inte det riskerar du som ägare stå som skyldig för en skada som du inte kan bevisa har skett under uthyrningsperioden.

Den hyra du tar ut för ditt sommarhus ska enligt lag vara skälig. Det innebär att hyran ska baseras på de kostnader du har för huset. Hyran får inte påtagligt överstiga summan av kapitalkostnader (exempelvis räntekostnader) och bostadens driftskostnader (exempelvis el, vatten, värme, underhåll). Om du har tagit ut en för hög hyra som anses vara icke-skälig riskerar du att bli återbetalningsskyldig.
Ett rött trähus med vita knutar, ett stenhus vid vattnet, en stuga på fjället eller ett torp på landsbygden. Den som står som ägare till något av Sveriges 606 920 fritidshus (2019) har i sommar – med rekommendationer om social distansering och ett osäkert läge som resenär – stora möjligheter att hitta någon som vill hyra sommaridyllen. Kanske ser du en möjlighet att därigenom finansiera köpet, eller få en extra intäktsström.Planerar du att hyra ut ditt sommarställe under en längre period i sommar bör du i rollen som ägare, med ett ekonomiskt intresse i sommarhuset, teckna en tilläggsförsäkring. En sådan försäkring är avsedd att omfatta sommarhuset och fungerar som ett komplement till din hemförsäkring vid uthyrning. Därigenom garderar du dig mot skador som kan uppkomma under uthyrningsperioden, exempelvis skador vid en brand eller vid ett läckage.

Ett hyresavtal skyddar vid en eventuell tvist och ansvaret i att upprätta ett hyreskontrakt åligger dig som hyresvärd. Avtalet bör bland annat innehålla villkor om tillträdesdatum, hyresperiod, betalningsvillkor och övriga bestämmelser.
Men det finns en del att tänka på för att uthyrningen ska vara trygg och följa gällande lagar och regler. Här listar vi fem saker du bör ha bockat av innan du ger hyresgästen tillträde.När du hyr ut ett fritidshus ska intäkten redovisas som inkomst av kapital i din deklaration. Du behöver dock bara betala skatt om hyresintäkterna överstiger 40 000 kronor. Du får även göra ett avdrag med 20 procent av hyresintäkten. Det innebär att du först räknar bort 20 procent och därefter gör du ett schablonavdrag med 40 000 kronor (per år och per bostad) från hyresintäkten. Som privatperson beskattas hyresinkomster, utöver avdragen, med 30 procent.

Social distansering har gjort att allt fler väljer att ”hemestra” i sommar. För den som står som ägare till ett fritidshus finns därför goda uthyrningsmöjligheter – men det finns en del att ha i åtanke innan du lämnar över nycklarna. Deklaration av hyresintäkter och schablonmässiga avdrag är två.

Måste man ha tillstånd för att hyra ut?
Viktigt när du hyr ut: Du behöver skriftligt tillstånd från din hyresvärd eller hyresnämnden för att hyra ut i andra hand. Skriv ett andrahandskontrakt. Om du tänker hyra ut längre än två är bör du göra en skriftlig överenskommelse med andrahandshyresgästen om att hen avstår från besittningsskyddet.
Att äga ett fritidshus innebär betydligt fler utgifter än de för ett eventuellt lån och amortering, vilket man bör räkna med innan man slår till. I driftskostnaden ingår fastighetsavgift, el, försäkring, uppvärmning och andra löpande kostnader – såsom underhåll och reparationer.

Många njuter nu kanske som bäst av att koppla av i det nyinköpta torpet. Men kanske grumlas lyckan av oförutsedda och höga kostnader för sommarnöjet. Att köpa och äga ett fritidshus kan visa sig bli ett dyrt och tidskrävande nöje.
– Ett bra råd är att ställa upp en kalkyl där man räknar samman alla kostnader som huset medför och väga det mot vad man annars skulle kunna göra med pengarna. För det är så mycket mer än bara inköpskostnaden man bör ta hänsyn till, exempelvis underhållskostnader och både planerade och oförutsedda reparationer. Utöver det bör man räkna med kostnaderna för resorna till sommarhuset och all utrustning som behövs initialt när man köper och ska göra i ordning det, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.Hur dyrt ett hus är i drift beror givetvis på i vilket skick det är när man köper det. Men även sommarhus behöver målas om med jämna mellanrum och få taket omlagt. Hus med egen brunn och avlopp har kostnader för löpande underhåll och finns öppen spis tillkommer kostnader för provtryckning av skorstenen och sotning.Emma Persson som är privatekonom på Länsförsäkringar har utgått från två olika hus och räknat fram en årlig driftskostnad på 14 182 respektive 61 925 kronor.

– Det går att komma undan ganska billigt per år, men då är standarden ofta lägre. Tänk noga igenom om det är torparcharm du vill ha eller om du behöver en del bekvämligheter för att semestern ska kännas avkopplande, som t ex tvättmaskin, säger Emma Persson.
Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.Upphämtning turer: Vi kan hämta dig på Skinnskatteberg station (2 min promenad från hotellet) för våra älg, bäver och vargturer, men du behöver informera oss om detta via e-post.

För bäversafari ber vi dig att köra till startplatsen, men om du inte har bil kan vår guide hämta dig här cirka 30-45 minuter innan den angivna starttiden.

Hur mycket kostar det att ha en stuga?
Så mycket kan sommarhuset kosta – varje veckaInköp2 500 000 krFastighetsavgift7 812 krTotalt per år61 925 krTotalt per månad5 160 krKostnad per vecka för sju veckors vistelsetid8 846 kr
Som att tälta men ändå sova i en skön dubbelsäng med rena lakan som på hotell. Ni får frukost, lunch och middag levererat med båt till tältet. Lyx i all enkelhet. Avskiljt och inga grannar som stör. Glamping på riktigt.

Många av våra turer avslutas sent på kvällen eller så har man varit uppe sent på natten och behöver vila dagen efter, och då kan det vara skönt att ha någonstans i närheten att övernatta.
För bäversafari och vargturen ber vi dig köra till startplatsen, men om du inte har bil kan vår guide hämta dig här cirka 20-30 minuter före starttid. Detta måste också meddelas till oss på e-post i god tid.Det här hotellet från 1950 har nyligen renoverats och har 16 rum i olika storlekar. Det ingår frukost, gratis wifi, parkering, bastu, gym, spelrum och flera lounger där du kan varva ner.

Hur hyr man ut stuga?
Hyra ut sommarhuset? Här är fem saker du bör tänka på innanTa en skälig hyra. Den hyra du tar ut för ditt sommarhus ska enligt lag vara skälig. … Ha en försäkring som täcker. … Skriv ett hyreskontrakt. … Besiktiga och signera protokoll. … Deklaration av hyresintäkter och schablonmässiga avdrag.
This is the main building at Färna Manor & Spa. The Swedish King stays here regularly. And this is where we do our Beaver Safaris. Nature is just around the corner.

Ulvsbomuren är en liten mysig fårgård mitt i skogen. Här bor Hellen med sin hund och alla sina får. Hon har två små gammaldags stugor som hon hyr ut. Boka tidigt, det blir fullbokat fort inför sommaren.
Var ligger det? Solmyra Gästhem ligger på en 10 minuters bilresa söder om byn Färna. Du behöver en bil för att komma till startplatsen för vår bäversafari i Färna och våra älg och vargturer i Skinnskatteberg, ca 30 minuters bilresa.I den 135-åriga skolan har ägarparet Amy och Thomas styrt upp ett ekologisk kafé och Bed & Breakfast. Alla rum har en egen prägel och man delar badrum och toalett. Amy fixar frukost med hembakat bröd, egen müsli och småplock från trädgården. Skratten från köket, doften av äppelpaj och kaffe blandas med intressanta samtal och glad personal. Kan det blir bättre?

Amy och Thomas hälsar dig varmt välkommen till deras unika farm-to-table kafé vid Hedströmmen. Det är ett väldigt speciellt ställe som vi verkligen kan rekommendera om du vill träffa inspirerande människor med ett stort hjärta som inte är rädda för att leva lite alternativt.
Om du letar efter ett boende där du kan vara ensam rekommenderar vi att kolla upp Ulvsbomuren. Hellen tar bara emot ett sällskap i taget oavsett om ni är två personer eller flera.Var ligger det? Ulvsbomuren ligger i skogen nära Ramnäs, 27 km öster om Skinnskatteberg. Du behöver bil för att komma till vår bäversafari i Färna (30 min), älgsafari i Skinnskatteberg (30 min) och Natt i vargreviret (40 min). Baggå Bed & Breakfast och Cafe har några enkelt inredda rum fyllda med karaktär och omtanke. Alla rum är olika, precis som kopparna och tallrikarna i cafet. Amy och Thomas som driver stället bor på övervåningen. Du kommer att gilla dem! Det finns gott om trevliga privata hus som du kan hyra i området. Airbnb är en webbplats som visar privata platser att bo på, några av dem nära Skinnskatteberg.

Var ligger det? Kloten Nature Resort ligger i byn Kloten mellan Skinnskatteberg (30 km) och Kopparberg (23 km). Du behöver en bil för att ta dig till hit och våra safaris i Skinnskatteberg. Vi hämtar alltså inte upp i Kloten.

För bäversafarin ber vi dig köra till startplatsen, men om du inte har bil kan vår guide hämta dig här cirka 30-45 minuter innan den angivna starttiden.
Marieke och Robin välkomnar dig på deras vackert dekorerade hotell i Åmot, en liten by omgiven av skogar och sjöar. Hotellet har 6 rum med privata badrum och en restaurang där Marieke serverar läckra måltider (endast bokning) med lokala och ekologiska ingredienser. Du kan också hyra det privata spaområdet med en bastu med panoramautsikt över ängarna och kullarna och en utomhusjacuzzi.Västmanlands vackraste hotell ligger i Färna mellan två sjöar. Här finns ett trevligt spa, ett riktigt gourmetkök och ett tebord med massor av bakverk. Naturliga råvaror är grunden i all deras matlagning. Kocken tar in det mesta från traktens bönder, Bergslagens skogar och den egna köksträdgården. Restaurangen är KRAV-märkt, slowfood-inspirerad och utvald av Chaine des Rotisseurs och White Guide. Hittar ni inte svaret på era funderingar i informationen ovan? Fråga gärna mig! Jag svarar måndagar till fredagar. Observera att vi bara tar emot bokningar online. Var ligger det? Kolsva Herrgård ligger i byn Kolsva, 32 km söder om Skinnskatteberg. Du behöver en bil för att komma till startplatsen för våra älg, bäver och vargturer, ca 30 minuters bilresa.

Om du hyr ut en privat tillgång till exempel din bil, din fritidsbåt eller husvagn, är hyresersättningen en skattepliktig kapitalinkomst. Du får göra avdrag för sådana utgifter som direkt hör ihop med uthyrningen. Hyr du ut genom en förmedlare får du avdrag för förmedlingsavgiften. Du får också göra avdrag för särskild tilläggsförsäkring som du behöver för uthyrningen.

Eftersom Emma kommer att hyra ut sin bil högst en vecka om året anses hon inte bedriva en ekonomisk verksamhet. Hon ska inte momsregistrera sig eftersom hennes verksamhet inte är någon ekonomisk verksamhet. Hon är därför inte skyldig att betala moms på sina hyresintäkter och har heller inte rätt att göra avdrag för ingående moms på kostnaderna för uthyrningen.Simon har inte rätt att dra av den moms som han betalade när han köpte sin bil trots att han senare använder den även för momspliktiga uthyrningstjänster. Han har inte köpt bilen i egenskap av beskattningsbar person. Däremot kan han få momsavdrag för driftskostnader som förbrukas i den momspliktiga verksamheten, till exempel bränsle.När du hyr ut privata tillgångar som är lös egendom (till exempel bil, fritidsbåt eller husvagn) behöver det bedömas om din uthyrning innebär att du gör den i egenskap av privatperson eller som en beskattningsbar person (företagare). Endast den som är en beskattningsbar person som bedriver en momspliktig ekonomisk verksamhet ska betala moms på sin uthyrning av tillgångar.

Om du hyr ut dina privata tillgångar mot betalning, som till exempel bil, båt eller verktyg, är ersättningen som du får från uthyrningen en skattepliktig inkomst. Den ska normalt redovisas i din inkomstdeklaration som inkomst av kapital. Är din uthyrning regelbunden kan du också behöva deklarera och betala moms.
Simon har träffat ett avtal med ett biluthyrningsföretag som ligger vid centralstationen. Simon kommer varje arbetsvecka att lämna sin bil för uthyrning fyra dagar i veckan till biluthyrningsföretaget när han själv reser med tåg för att arbeta på annan ort. Han kommer att få hyresintäkter med cirka 107 000 kronor per år.Överskottet av uthyrningen (hyresersättning minus avdrag) redovisar du i inkomstdeklarationen vid kapital, punkt 7.2. Skatten på överskottet är 30 procent.

Personer kan dela sin bil med andra genom att hyra ut bilen mot betalning när de själva inte använder den. Sådan bildelning kan ske genom uthyrning direkt till andra personer eller till ett biluthyrningsföretag som i sin tur hyr ut bilen. Det finns tjänster på digitala plattformar där en bilägare kan registrera sig och ange när bilen är tillgänglig för uthyrning.
Eftersom Simon kommer att hyra ut sin bil med viss frekvens och regelbundenhet anses han bedriva en ekonomisk verksamhet. Detta gäller även fast han inte har tillstånd till uthyrning enligt lagen om biluthyrning. Han kan inte använda sig av bestämmelserna om befrielse från moms eftersom hans försäljning är mer än 80 000 kronor. Han ska därför momsregistrera sig och redovisa moms på hyresintäkterna han får från biluthyrningsföretaget.

David lyckas hyra ut bilen sammanlagt 50 dagar under kalenderåret. Det ger en hyresersättning på totalt 17 500 kronor (50 × 350 kr). Bilen har körts 500 mil under uthyrningarna. David gör avdrag för slitage och värdeminskning med 9 kronor per mil. Han kan inte visa att han har haft en högre kostnad.David äger en personbil. Den står oftast parkerad på den garageplats som han hyr. David annonserar därför bilen för uthyrning till privatpersoner för 350 kronor per dag de dagar han inte använder bilen själv. Det gör han via en förmedlingsplattform som är etablerad i Sverige. Emma har registrerat sig på en mobilapplikation där hon kan hyra ut sin privata bil till andra privatpersoner. Emma har tänkt hyra ut sin bil högst en vecka om året när hon åker på semester. Då kommer hon dels att slippa parkeringsavgifter, dels att tjäna pengar på sin bil. Om du är skyldig att betala moms på dina intäkter har du också rätt till avdrag för moms på vissa inköp. Du kan därför få avdrag för moms på inköp som förbrukas i din skattepliktiga uthyrning, till exempel bränsle och förmedlingsavgift. Observera att du inte kan få avdrag för moms på inköp av din privata personbil. Detta för att då gäller ett så kallat avdragsförbud för moms för personbilar.

Är det lönsamt att hyra ut stuga?
Vad tjänar man? Du kan hyra ut ditt fritidshus eller permanenta hus och göra ett schablonavdrag på 40 000kr per år – plus att du får göra ett avdrag på 20 procent av hyresintäkten. Alla hyresintäkter utöver detta beskattas med 30 procent.
En ekonomisk verksamhet kännetecknas av att den ska bedrivas självständigt med ett kontinuerligt och frekvent tillhandahållande av varor eller tjänster mot betalning. Om du hyr ut din privata tillgång mot betalning endast ett fåtal gånger per år anses du inte bedriva en ekonomisk verksamhet. Däremot om du hyr ut din tillgång frekvent och med kontinuitet anses du normalt bedriva en ekonomisk verksamhet.

Hur gammal måste man vara för att hyra en stuga?
Minimiålder för att boka stuga är 18 år. Åldersgränsen gäller samtliga i sällskapet med undantag för barn som reser i målsmans sällskap.
Du får inte göra avdrag för sådana utgifter som du normalt skulle ha haft för tillgången om den inte hade hyrts ut. Hyr du ut din fritidsbåt får du till exempel inte avdrag för båtplats, vinterförvaring, sjösättning, bottenfärg etc. eftersom det är utgifter som du normalt har om du äger en båt.Du kan däremot inte få avdrag för parkeringsplats eller garage, biltvätt, vanlig bilförsäkring, skatt, service eller reparationer, såvida inte reparationerna beror på uthyrningen och inte ersätts av den som hyrt bilen eller genom en försäkring. Hyr du ut en bil som du äger har du främst kostnader för ökat slitage och värdeminskning på bilen. Skatteverket anser att du normalt kan få avdrag för sådan förslitning med ett schablonbelopp om du inte kan visa att din kostnad är högre. Av dagspriset går tio procent till förmedlaren, alltså 35 kronor per dag. Då får David även en särskild tilläggsförsäkring som gäller vid varje uthyrning. Den som hyr Davids bil betalar själv för den bensin som går åt för körningen.

Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?
Om du hyr ut dina privata tillgångar mot betalning, som till exempel bil, båt eller verktyg, är ersättningen som du får från uthyrningen en skattepliktig inkomst. Den ska normalt redovisas i din inkomstdeklaration som inkomst av kapital. Är din uthyrning regelbunden kan du också behöva deklarera och betala moms.
Vid bedömningen av om en sådan biluthyrning är en ekonomisk verksamhet saknar det betydelse att det inte finns tillstånd för biluthyrning enligt lagen (1998:492) om biluthyrning.Orden ”härbre” och ”kokhus” gjorde oss nyfikna på att undersöka vidare var benämningarna faktiskt kommer ifrån. I Svenska Akademiens Ordlista (SAOL) beskrivs ”härbre” som ett förrådshus som hör till bondgård. När spaningen fortsätter till Nationalencyklopedin (NE) hittar vi beskrivningen ”enkel byggnad, ofta i kägel- eller sadeltaksform, med markhärd för matlagning, ystning och värmning av vatten till sörpa.” Det sägs också att kokhus har funnits på fäbodar och då ofta kallades för ”sters” och att kokhusen även är vanliga på norrländska gårdar.

Oavsett härbre, kokhus, sommarstuga, torp eller lantställe är kanske ”fritidshus” trots allt det begrepp som beskriver husen, oavsett typ, bäst? Helt enkelt: ”Ett hus som man bor i under semestern och annan fritid” (SAOL). Eller är det kanske så att huset ska uppkallas efter vad den som bor där gör, likt soldattorpen? Är det då ”semesterfirartorpet” vi ska säga? Vi har varken något svar eller egentlig åsikt i frågan, men det har kanske du? Dela gärna med dig av dina tankar i våra sociala medier – och ställ frågan till vännerna om vad de säger om sitt ”hus att vara i under semestern”.
Och kärt barn har ju många namn sägs det ju. Det gäller även hur vi omnämner vårt fritidshus. ”Vi åker till Dalarna”, ”far till stugan”, ”semestrar som vanligt i torpet”… är vanliga begrepp. Men finns det dialektala skillnader i hur vi pratar om våra ”hus för sommarsemestern” eller är det själva hustypen som styr? Vi skrapade lite på ytan i frågan bland kollegor och vänner – och den verkar engagera många.

Andra vanliga benämningar av huset för sommarsemestern visar sig också vara ”landet” eller ”lantstället”. Bland de vi pratat med är det framförallt de som bor i en större stad, som lämnar stan och ”åker till landet”. Men även fler än så, och själva hustypen för ”lantstället” verkar kunna variera. Efter sökning på ”lantstället” i SAOL dyker förklaringen ”sommarstuga” åter upp. Men då som jämförelse, till ”lantställe” med beskrivningen ”ett fritidshus på landsbygden”.Stugan, torpet, landstället, sommarhuset eller härbret? Sverige är ett av de länder där det finns flest fritidshus per invånare. Och vi är många som har en väldigt nära relation till fritidshuslivet, vilket även märks i hur vi omnämner och pratar om det.

– Här i Dalarna/Gävleborg kallas en enklare mindre stuga ibland för ”härbre” och tidigare hade många gårdar norröver en fäbod som i många fall blivit en sommarstuga. Några säger då ”att åka till vallen”. Vid norra Upplandskusten finns det många gamla fiskeläger med båthus/sjöbodar som är ombyggda till fritidshus. Här finns även något de kallar för ”kokhus”, berättar Christina som är Kundansvarig på Landshypoteks kontor i Gävle.Efter att ha pratat med fler kollegor och vänner i norra Sverige verkar ”vi far till stugan i sommar” vara ett av de vanligaste uttrycken när det är dags att bege sig till sitt huset för semestern. Men vad är en stuga egentligen? I SAOL beskrivs det som ”ett mindre (trä)hus vanligen beläget på landet” medan det i NE förklaras vara ett litet bostadshus, särskilt på landsbygden. Lägger vi till ordet sommar framför stuga är betydelsen alltså ett ”(mindre) sommarhus”. Vi bläddrar vidare och svaret på sökningen ”sommarhus” i SAOL är förväntad: ”hus som används som sommarbostad”. Men vad som kanske är än mer intressant är exemplet för hur ordet kan användas i en mening: ”sommarhus som saknade alla moderna bekvämligheter”. Närmar vi oss här en beskrivning av huset för sommarsemestern – där standarden är enkel, de moderna bekvämligheterna som wi-fi och obegränsat med varmvatten inte så självklara? Fast så är det ju inte alltid, eller?

Med stuga och landsbygden i tanken är det lätt att tänka vidare på ”torp”. Vid sökning i NE visar det sig att ”torp” är en benämning som har haft olika innebörd genom tiderna. Under medeltiden kallades de gårdar som anlagts på byns mark, men avskilts från byn, för just ”torp”. Dessa kallades också ofta för ”avgärdartorp” och har du ett sommartorp vars fastighetsnamn slutar på –torp, -arp, -rup eller –orp är det troligen ett sådant. Under 1500-talet var ”torp” benämningen för ett enskilt nybygge på en allmänning. Det var först under 1600-talet som torpen började att jämföras med mindre hem och beskattades som självständiga fastigheter. Senare började även ”torp” att användas för att beskriva den mindre jordbrukslägenheten, belägen på enskild mark, där jord- eller skogstorparen fick husrum som lön för de tjänster som uträttades åt markägaren. Runt om i landet finns också så kallade ”soldattorp”, ”ryttartorp”, ”fiskartorp”, ”kolartorp” och ”kronotorp” som alla fått sina benämningar utifrån vad personen som bodde där hade för syssla.
Landshypotek Bank vill bidra till ett rikare liv i hela landet. Allt sedan 1836 har vi finansierat lantbruk och skogsägande. Sedan några år tillbaka erbjuder vi även bolån till hus och ett sparande för alla med ett hjärta som klappar för landsbygden.Allt fler vill ha en bolånebank som står för mer än bara förmånliga räntor även för sitt fritidshus. Allt fler väljer Landshypotek. Vi hjälper dig med bolån för fritidshuset och du kan låna upp till 75% av husets värde. Förr i tiden avsågs sommarhus det på en gård belägna särskilda boningshus som var oisolerat och gårdens invånare flyttade över till på sommaren. Vintertid lämnades det oeldat och användes ofta för förrådsändamål. Efter att vi fick allt mer fritid under 1900-talet, och en ökad levnadsstandard gjorde det ekonomiskt möjligt för fler att hålla sig med två bostäder, växte intresset. Idag är gamla torp och boningshus, tillsammans med fritidshus av senare modell, mer eftertraktade än någonsin. Hälften av alla svenskar sägs ha tillgång till ett och det finns långt över en halv miljon fritidshus i Sverige. Hyr stugan med din egna hotellservice. Är ni fler än 60 personer går det att komplettera med fler bäddar i mindre lägenheter i samma byggnad. Ända upp till 75p. I en gammal skola i Furudal har familjen Meersman-Backeljau från belgiska Antwerpen skapat en oas där lugn, natur och god mat står i centrum. De har också en mysig trädkoja, byggd runt ett träd, med plats för två personer. Antingen hyr du kojan separat eller som ett glampingpaket med ”furu-spa”, där du njuter av bastu, badtunna och god middag innan det är dags att krypa upp och sova i trädkojan. Välj mellan trädkojan ”Supermåne”, som hänger likt en röd lysande julgranskula bland trädtopparna, med chansen att låta vinden vagga dig till sömns och se soluppgången från kupolfönstret. Annars väljer du den unika skogskojan ”Oddis öga”, med magisk utsikt över den trolska omgivande skogen. Hämta karta, vägbeskrivning och packad matsäck vid incheckningen. Vandra sedan till egen fäbod i den avlägsna skogsgläntan för ett riktigt fäbodliv i bekvämare tappning. Där är jordkällaren fylld med hemlagade godsaker, så att du kan laga kvällens mat över öppen eld. Kryp sedan ner i bekväma sängar under varma duntäcken, bäddade med linnelakan och vakna på morgonen till skogens ljud och fåglarnas kvitter. Kontakta Visit Dalarnas Contact Center som kan guida dig till Dalarnas smultronställen och hjälpa dig att hitta boende, evenemang och aktiviteter. I Dalarna finns närmre 80 Infopoints där du kan hämta broschyrer, kartor och få lokala Dalatips.

Hur mycket kan man tjäna på att hyra ut stuga?
Geografi, avstånd till strand, husstorlek, utrustning och årstid påverkar hyresintäkten för ditt fritidshus. Det belopp du tjänar på att hyra ut ditt fritidshus i en vecka kan variera från 1 000 kr upp till 15 000 kr beroende på en lång rad olika faktorer som du kan läsa mer om här på hemsidan.
Övernatta i någon av de två lyxiga träd- och skogskojorna hos Näsets Marcusgård, som gör att du verkligen blir ett med naturen. Kojorna, som hyrs ut året om, är utrustade med alla bekvämligheter du kan behöva. Sängar, golvvärme, vedeldad spis och LED-belysning.Efter middagen övernattar du i en av kåtorna, med fjällvidderna utanför tältduken – som garanterat adderar extra krydda till frukosten dagen efter. Sommaren 2023 finns också en nyhet där du kan välja en ännu lyxigare variant av tältkåta

Ute på fjället, en timmes vandring från ett av Sveriges högsta vattenfall Njupeskär, ligger nationalparkscampet Rösjöstugorna. Stugorna har gasolkök, vedkamin och köksutrustning samt sängar med madrass, filt och kudde. Hämta vatten i bäcken, gå på dass och tänd levande ljus på kvällen. Ett enkelt men bekvämt boende med andra ord. Det går dessutom att hyra eka, kajak eller kanot och fiska i Rösjön, precis utanför dörren. För att inte tala om bastun, som med bästa läge har fri sikt åt alla håll mot de omgivande fjällen. Dagarna spenderas med vandringar runt om i nationalparken eller åt att bara njuta av de milsvida fjällvyerna.
Vid Navarsjön i norra Dalarnas vildmark ligger Navardalens Vildmarksstation. Här väntar lugn och ro i marker där älg, björn och lo har sin hemvist. Njut av totalt av- och bortkopplade dagar i vildmarksmiljön – anläggningen är elfri och har begränsad mobiltäckning. Istället finns gott om tid att bada i den vedeldade bastun, fiska i sjön och utforska den spännande och vackra naturen. Uppvärmning, matlagning och belysning sker med ved, gasol, fotogen och stearinljus. Garanterat spartanskt mys!

Dags att hämta inspiration inför sommarens semester. Jakten på de unika övernattningarna är mer intensiv än någonsin – allt för att sätta extra guldkant på resan. I Dalarna finns både trädkojan som ser ut som en julgranskula, en flotte mitt på sjön och en gammeldags fäbod med all inclusive. Eller total tystnad och avskildhet i nationalparken. Självklart gör sig de flesta också otroligt bra på bild. Vilket av dessa sju unika boenden väljer du?
Ta kanoten till det flytande hotellrummet som ligger på en flotte mitt på Orsasjön. Incheckning sker ”som vanligt” på närliggande Kungshaga Hotell, där du hämtar nycklar till såväl rummet som de kanoter som ingår i rumspriset. Därefter är det bara att ta de första paddeltagen mot nattvilan, som ligger ca 10–15 minuters paddeltur ut i sjön. Där finns en dubbelsäng, bord och bänk, en kemisk toalett med handfat och rinnande vatten, batteribelysning och möjlighet att ladda mobilen via USB. Liggandes på sängen kan man se utsikten runtom genom fönstren och glasdörren. Man kan även sitta ute på en liten uteplats och njuta av utsikten, naturen och lugnet. Sov på renskinn till knastret från eldstaden under stjärnornas sken. Njut av den fantastiska fjällvärlden i Grövelsjön, kombination med en stämningsfull inblick i den samiska kulturen. Under kvällen är det möjligt att boka middagspaket med samiska smaker, där du äter flera olika rätter och samtidigt får ta del av berättelser om den samiska matkulturen. Missförstånd kan ske vid bokning. Därför måste hyrestagaren ta del av alla uppgifter som står på bokningsbekräftelsen/fakturan. Granskning måste göras omgående och felaktigheter påtalas omedelbart. Muntliga löften skall för att kunna åberopas vara skriftligen bekräftade. Hyrestagaren ansvarar för att han/hon kan nås av viktiga meddelanden under den adress och det telefonnummer som angetts.

I korthet kan du avboka mot en expeditionsavgift fram till 30 dagar innan ankomst, oavsett vilka skäl du har. Om du vill ändra dig närmare ankomst än så kan vi ofta hyra ut stugan till någon annan och du kan få pengar tillbaka i alla fall. En pragmatisk lösning vid sidan om ordinarie villkor. Det finns Avbeställningsskydd att teckna men vi tycker att du gör klokt i att använda resekydd i hemförsäkringen istället för att köpa enkilda relativt dyra försäkringar vid varje resa. Skriv i Meddelanderutan vid bokning om du vill addera Avbeställningsskydd.
Städning ingår ej i hyresbeloppet. Vid avresa skall stuglägenheten städas och all använd utrustning diskas. Om så ej sker kommer debitering av städavgift att göras i efterskott. Du kan med fördel boka slutstäd av vår entreprenör. Information om detta finns i Ankomstinformationen.

Med vårt Avbeställningsskydd kan du avboka stugan fram till 30 dagar innan utlovad ankomsttid. Med undantag av expeditionsavgift om 195:- per stuga, återbetalas inbetald hyra.

1. Vid avbeställning av stugan tidigare än 30 dygn före utlovad ankomsttid återbetalas förskottsbetalning med avdrag för av uthyraren fastställd expeditionsavgift, se ovan.
Vi har rätt att träda ifrån hyresavtalet om stugan inte kan tillhandahållas på grund av krigshandlingar, naturkatastrofer, arbetsmarknadskonflikt, längre avbrott i vatten- eller energitillförseln, eldsvåda, andra liknande större händelser eller allvarliga problem i stugan som vi inte kunnat förutse eller påverka. Vi är i så fall skyldiga att fortast möjligt betala tillbaka vad du betalat, med avdrag för den nytta du haft av stugan, alternativt ordna likvärdigt eller bättre ersättningsboende.

Med undantag av expeditionsavgift om 195:- per stuga, återbetalas inbetald hyra vid dödsfall, akut sjukdom eller olycksfall, som drabbat hyrestagaren själv eller dennes maka/make (alternativt sammanboende under äktenskapsliknande former), barn, föräldrar eller syskon. Detta förhållande skall på ett direkt och menligt sätt påverka hyrestagarens möjlighet att genomföra resan och skall bestyrkas av därtill behörig läkare. Avbeställning skall ske före hyresförhållandets ikraftträdande. Avbeställningsskyddet träder i funktion endast om sjukdomen är akut och okänd vid bokningstillfället. Dessutom krävs att avbeställningen sker så fort sjukdomen inträffat. Läkaren (vi godkänner inte nätläkarintyg) skall uttryckligen avråda från resan, vilket skall framgå av läkarintyg, som dessutom skall innehålla följande upplysningar: a) Diagnos. b) Dag för första behandling/undersökning. c) Datum för den behandling/undersökning som ligger till grund för läkarens avrådan till resan.Båda parter är bundna av hyresavtalet så snart bokningen skriftligen bekräftats och hyresgästen betalat anmälningsavgiften (eventuellt hela hyresbeloppet). Anmälningsavgiften är 2000:-/stuga. Anmälningsavgiften betalas senast 10 dagar efter det att hyresgästen fått hyresbekräftelse eller per det datum som anges på faktura. Slutbetalning skall ske senast 60 dagar innan ankomstdagen eller det datum som anges på faktura. Om bokning skett senare än 60 dagar innan ankomstdagen skall hela hyresbeloppet inbetalas omgående.

Avbeställningsskydd ingår ej i hyresbeloppet, vi rekommenderar alla att ha tilläggstjänsten ”avbeställningsskydd” i sin hemförsäkring. I de flesta fall ger detta ett bättre och billigare skydd än att köpa skyddet för varje bokning. Avbeställningsskydd kan tecknas och kostar då 495:- per stuga och vecka (eller den kortare period som hyrts). Avbeställningsskyddet måste tecknas samtidigt med bokningen och kan inte tilläggsbeställas i efterhand. Avbeställningsskyddet återbetalas ej vid annulering av stughyra.
Minimiålder för att boka stuga är 18 år. Åldersgränsen gäller samtliga i sällskapet med undantag för barn som reser i målsmans sällskap. Du som står för bokningen är fullt ansvarig för alla skador som uppstår i fastigheten och dess inventarier, åsamkade genom att du eller annan i sällskapet varit vårdslös. Antalet personer som övernattar i stugan får inte överstiga vad som anges i information om stugan avseende tillgängliga bäddar. Bokningen upphör att gälla ifall du eller någon i sällskapet begår skadegörelse eller uppträder störande.Stugorna är utrustade för självhushåll. Sänglinne, och handdukar måste hyrestagaren dock själv ta med sig. Antalet boende i stugan får ej överstiga antalet bäddar om avtal härom ej finnes. Uthyrning sker i regel med bytesdagar på torsdag eller söndag, om ej annat anges. I samband med storhelger kan andra uthyrningsperioder förekomma. Elström är inkluderad i stughyran.

Eventuella anmärkningar skall framföras omedelbart till uthyraren. Anspråk på ersättning skall för att vinna beaktande göras inom 14 dagar efter vistelsens slut och skall avfattas skriftligen.Som exempel är trädgårdsmaskiner väldigt populärt nu på våren och har 326 kr i snitthyra, ganska likt mattvätt & textilvårdsmaskin på 343 kr. Takbox däremot har lite högre snitthyra på 677 kr, vilket mest har att göra med att takboxar hyrs en längre tid, oftast ungefär en vecka.Tusentals läsare ville chatta med Gustav Vasa när Aftonbladet för en stund väckte liv i honom med hjälp av AI under nationaldagen och 500-årsjubileet av kungens kröning. Under sex timmar hann den AI-genererade Gustav Vasa svara på nästan 100 frågor om allt från sorgen efter familjemedlemmars bortgång till om vi bör ersätta de och dem med dom.

Coronapandemin har påverkat uthyrningen där fokus generellt har skiftat till saker man behöver för att fixa hemma och outdoor aktiviteter i Sverige, t ex toppturskidor. Säsong spelar också stor roll naturligtvis.
Hygglo, som är störst i Norden på uthyrning mellan privatpersoner är en tjänst som startade 2016 med det enkla mottot: ”Saker ska användas”. Hygglo tror att delningsekonomin bara har startat och att den kan ha en positiv global påverkan på miljön.

Totalt kan man hitta över 80 000 annonser på prylar som hyrs ut via Hygglo, allt från lite udda saker som ozongeneratorer och cirkustält till utrustning för en lyckad campingsemester.
Schibsted kombinerar en lång och stolt publicist-tradition, som sträcker sig ända från 1800-talet, med digital innovation och entreprenörskap. Verksamheten inkluderar bland annat bolag som Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Lendo, Prisjakt och TV.nu.

– Det finns några saker som alltid hyrs ut mycket året om, men varje säsong finns det några specifika saker som är extra populära, säger Ola Degerfors, grundare och vd, Hygglo.
Med fyra miljoner unika besökare varje dag är Aftonbladet en unikt stark motor för digitala affärer. Nu tar mediehuset nästa steg för att bredda sitt kommersiella erbjudande. En ny affärsledning ska utveckla Aftonbladet position på marknaden och bygga fler och nya digitala intäkter.Ett hemligt konto på Tiktok väcker obehagskänslor hos unga flickor. En man hängs ut – men är han rätt person? ”Den här historien handlar om vad som händer när spelreglerna i sociala medier överträds, och vad konsekvenserna blir för människor”, säger Essy Klingberg som står bakom SvD:s podd-dokumentär “Jakten på Tiktoks mest mystiska konto”.Att annonsera på Hygglo är helt gratis och allt är försäkrat! Som uthyrare behåller man 80% av beloppet – Hygglo sköter försäkring, betalning och verifiering via BankID.I snitt tjänar en uthyrare på Hygglo 4 100 kr per år, pengar som alltså skulle bli helt skattefria med nya förslaget. 96,5% av alla som hyr ut på Hygglo hyr ut för mindre än 20.000kr per år, så detta förslag skulle verkligen gynna det absoluta flertalet som delar sina prylar med andra och på så sätt bidrar till ett mer hållbart samhälle. Lina Törnqvist blir ny videochef på Aftonbladet. Uppdraget innebär att säkra att Aftonbladet som marknadsledare fortsätter utveckla en modern och dynamisk videojournalistik där online video är en integrerad och naturlig del av det digitala mediehuset. Schibsted News Media tillsätter en central roll för att aktivt främja arbetet och driften framåt när det gäller artificiell intelligens i koncernens svenska och norska mediehus. Eivind Hjertholm Fiskerud, idag utvecklingsredaktör på norska Bergens Tidende, blir projektledare för News Medias övergripande AI-satsningar.

På denna webbplats används cookies för inställningar du gör, för navigering, för marknadsföring och för tekniska behov. Flera av dessa cookies är nödvändiga för webbplatsens funktion.
Mellan 2009 och fram till nu har de en brokig boendehistorik. Det är perioder av akutboende, vandrarhem, tältboende och längre vistelser i lägenheter hos privata värdar. Förra våren valde de att flytta till Älmhult av en slump.Fram tills idag stod det en koja här, långt upp i skogen ovanför bostadsområdet Nacksta i Sundsvall. Kojan var Amirs bostad i åtta år. Han kom till Sverige från Iran och efter att ha sökt uppehållstillstånd flera gånger gav han upp. Han flydde samhället – in i skogen. De säger att de inte ätit på flera dagar. Det sista kaffet drack de i morse. Pengarna är slut och de har inte råd att ta sig till Älmhults socialkontor för att få hjälp. Jan-Ole Danielsson hostar oavbrutet och säger att han har svinkoppor. Han är lika gammal som sin fru och går klädd i ett par gröna militärbyxor, en fodrad svart vindjacka och ett par rejäla kängor. Trots att både Kristianstad och Hässleholm är större orter än Älmhult och har fler möjligheter att tillgodose basbehov som mat och tak överhuvudet, valde paret Danielsson att återvända till Älmhult. De säger att de inte vill bo på ett härbärge ‒ inte ens om det håller hunger, köld och sjukdomar borta och hänvisar till den gången de bodde på härbärget i Hässleholm. De blev hotade och tyckte det var obehagligt att så många var påverkade av droger och alkohol. Tack vare en kompis fick de hjälp att få det boende de har idag.Sju tusen skarpa patroner, krut, en granat och dessutom flera läckande flaskor med giftet DDT. Det förvarades i ett olåst källarutrymme i hyreshuset. ”Det var riktigt otäckt när vi såg lådorna med varningstexten: Explosivt”, säger småbarnsmamman Julia Lundberg. Efter att Hem & Hyra tagit upp fallet har SBB nu informerat sina hyresgäster om att hyresgästerna i fortsättningen ska hållas informerade.

Vad år skillnaden på hus och stuga?
Men vad är en stuga egentligen? I SAOL beskrivs det som ”ett mindre (trä)hus vanligen beläget på landet” medan det i NE förklaras vara ett litet bostadshus, särskilt på landsbygden. Lägger vi till ordet sommar framför stuga är betydelsen alltså ett ”(mindre) sommarhus”.
Några koppar och en kaffekokare är de enda kökssaker som står framme i rummet. Deras saker finns samlade i några väskor. Bredvid soffan ligger en hög med täcken och på toppen av den sitter en brun nallebjörn. När de ska sova på kvällen fäller de ut soffan till en stor säng. Jan-Ole Danielsson säger att när det var som kallast ute var det som att sova i ett kylskåp inne.Amir hoppades in i det sista att kommunen skulle ändra sig. Trots rivningsbeslutet. Men fem månader senare kom de till slut, med motorsågar och fyrhjulingar. Det hem som Amir byggt på i åtta år – revs på en dag. Paret Danielsson bor i en liten stuga på uppskattningsvis 18 kvadrat. Det är sparsamt möblerat med en soffa, en matta, några krukväxter och ett skrivbord där Jan-Ole Danielsson utför enklare reparationer av klockor. De har varken dusch, toalett eller kök och betalar 1500 kronor i månaden plus el. Dusch- och toalettbesök får de göra hos hyresvärden i ”storstugan” som de uttrycker det. En tvättmaskin står mellan handfatet och duschen vilket gör det trångt och slangen till duschen går via handfatet. Badrummet är kallt och smutsigt. Sveriges största borrningsprojekt för bergvärme pågår just nu i Gränby i Uppsala. Men flera hyresgäster visste inte ens att det skulle dra i gång. Nu larmar boende om döda fåglar, översvämmade gångvägar och tolv timmar av oavbrutet oljud varje vardag.Han är utbildad servicetekniker inom mobil och data, hade egen firma men efter nio år gick han i personlig konkurs och fick skulder som även drabbade hans fru. Då bodde de i hyresrätt i Bjärnum som de fick lämna på grund av obetalda hyror. Ann-Margreth Danielsson har jobbat inom restaurangbranschen men när de fick barn stannade hon hemma och tog hand om sonen. Efter den personliga konkursen fick de bo hos Jan-Ole Danielssons pappa. När han flyttade till ett vårdboende några månader senare fick de inte ta över kontraktet och var tvungna att flytta.

De hade kontakter här och ville ha en nystart men då de inte var skrivna i Älmhult fick de hitta en bostad på egen hand. De hittade inget och bestämde sig för att tillverka ett eget hem i en skogsdunge i utkanten av stan mellan en soptipp och ett villakvarter. Där hängde de upp en grön presenning mellan två träd som gav dem skydd mot vind och regn. På kvällen rullade de ut liggunderlagen och kröp ned i sina sovsäckar. På dagarna letade de efter matrester i soptunnor och samlade pantburkar. Det gick tills Ann-Margreth Danielsson blev sjuk och tvingades uppsöka sjukhus.
Socialtjänstens Ingela Jeppsson känner inte till det muntliga löftet. Hon menar att socialen inte hade något med kontraktet att göra annat än att de betalade för en månadshyra samt lade 12 000 kronor i deposition. All annan överenskommelse var mellan hyresvärden och hyresgästerna.

Hur mycket får man ta ut i hyra utan att skatta?
Du kan behöva betala skatt om du hyr ut din privatbostad för mer än 40 000 kronor på ett år. Skatten är 30 procent av överskottet.
Innan vandrarhemmet slog igen hjälpte socialen makarna Danielsson att komma i kontakt med en hyresvärd. Det resulterade i att paret skrev på ett tremånaderskontrakt på en lägenhet i Killeberg i Osby kommun. Paret Danielsson hävdar att utöver det skriftliga kontraktet hade de en muntlig överenskommelse om att kontraktet skulle förlängas om de skötte sig men här går meningarna isär.

De möter upp vid en grusväg i Liatorp som ligger mitt ute i den småländska landsbygden. Den här dagen är det fem grader ute när Ann-Margreth Danielsson öppnar ytterdörren till deras röda stuga. Hon är 53 år gammal, går i tunna vita tygskor och är klädd i en fodrad röd vindjacka.Ann-Margreth Danielssons vita tygskor är blöta efter den korta promenaden till ”storstugan”. Nu hoppas de på att socialen ska fortsätta hjälpa dem med pengar till mat och hyra. Jan-Ole Danielsson hjälper sin hyresvärd att sälja saker på blocket. På så sätt hoppas de kunna dryga ut kassan. De söker mellan 20-25 lägenheter i månaden men än har de inte fått napp. Jan-Ole Danielsson har ingen större lust att bo här en vinter till men hur många nätter de ska spendera i det röda huset vet de inte. Än mindre vet de var de kommer att bo i framtiden.Läkaren som behandlade henne slog larm till socialförvaltningen och gjorde bedömningen att de inte skulle klara sig om de inte fick ett annat boende. Ann-Margreth Danielsson hade infektion i sitt ben och riskerade amputation. De fick hjälp av socialtjänsten att komma till ett vandrarhem som kostade över 18 000 kronor i månaden som de bodde på tills det stängde för säsongen i september.Hyresvärden förnekar att det fanns någon annan överenskommelse än de tre månader som stod i kontraktet. Paret Danielsson kämpade för att få bo kvar in i det sista men lämnade lägenheten i Killeberg den andra januari i år.

Om du har rum över som inte används kan du välja att hyra ut en del av din bostad. Om du bor i en bostadsrätt och själv ska bo kvar i en annan del av bostaden behöver du inget tillstånd från föreningen för att få hyra ut ett rum. Det är fortfarande viktigt att skriva ett kontrakt som tydligt beskriver reglerna, hyran och annat du tycker är viktigt som hyresvärd.
För dig som bor i bostadsrätt gäller lite andra regler. Framförallt måste föreningen godkänna om du får hyra ut eller inte. Uthyrning under en kortare tid för att dryga ut semesterkassan är inte alltid poppis, men ska du plugga eller behöver vara på annan ort under en längre tid går detta ofta smidigare. Det är upp till varje enskild förening att bestämma. Du kan också förvänta dig att föreningen vill ha en liten avgift för att täcka föreningens extra kostnader med uthyrningen. Du kan hyra ut ditt fritidshus eller permanenta hus och göra ett schablonavdrag på 40 000kr per år – plus att du får göra ett avdrag på 20 procent av hyresintäkten. Alla hyresintäkter utöver detta beskattas med 30 procent. Plocka undan kläder och rensa ut så att dina gäster får plats med sina plagg och väskor. Försök att sätta dig in i dina gästers situation, de har betalat pengar för att bo hos dig. Fräscha lakan, bäddade sängar och handdukar till alla gäster är ett slags minimum att erbjuda. Det är också trevligt att ha lite kylda drycker, frukt och någon snacks för gäster som kommer sent fram eller om du bor långt ifrån en affär.

Allt fler har upptäckt att det går alldeles utmärkt att hyra ut sitt hus när man inte själv nyttjar det. Ett tillskott i kassan och en skön förvissning om att någon bor i huset när du inte är där. Med Airbnbs stora genomslag har det blivit mycket enklare att lägga ut sin bostad för uthyrning och mer praktiskt än tidigare. Här kan du hitta någon som vill hyra en bostad på ett enkelt sätt. Genom att sköta sig som värd – och som gäst – ger bra poäng och rating, vilket gör att det blir tryggt för alla parter.
Utnyttja att ditt hus står tomt! Att hyra ut sin bostad ger både en fin extra inkomst samtidigt som att någon faktiskt bor i huset och vaktar det medan du är borta.För en längre uthyrning är det bra att skriva ett kontrakt, det bör innehålla tydliga regler om vad som kan förväntas av båda parter, vad hyresgästen får göra och inte under tiden den hyr bostaden, samt bestämmelser om hyran. För dig som önskar hjälp med detta finns färdiga mallar att hitta online.

Vad är mest lönsamt att hyra ut?
Topplistan av uthyrda prylar under 2020:Mattvätt & textilvårdsmaskin.Släpvagnar.Ozongenerator.Skåpbil.Borrhammare.Takbox.Båttrailer.Högtryckstvätt.
En lista med instruktioner kring vad som gäller kring städning och skötsel kan också var till stor nytta. Ett telefonnummer till en granne som kan vara behjälplig vid små frågor kan också vara bra.

Similar Posts