Ikea Markerad Bord

IKEA och Virgil Ablohs samarbete har även resulterat i ytterligare mattor utöver de två som nu ingår i MARKERAD. År 2018 släpptes fyra mattor vid förlanseringseventen ”Still Loading” i Paris och Tokyo för att möta den nyfikenhet som funnits kring samarbetet.

– Vårt samarbete har präglats av en nyfikenhet på varandras ”spelplaner” och en genuin vilja att prova nya vägar. Genom att låta våra olika förhållningssätt till design mötas, utmanade vi varandra att tänka annorlunda. Resultatet är en kollektion som jag tycker är djärv, samtida och budskapsbärande för vår tid, säger Henrik Most, kreativ ledare på IKEA of Sweden.

Här hittar ni djupintervjuer med dem hetaste svenska artisterna, info kring de senaste skosläppen, updates om det hetaste inom streetfashion-världen samt reportage med mål att täcka den svenska populärkulturen med ett extra fokus på svensk hiphop.

– Jag är jätteglad att MARKERAD nu är redo att möta världen och jag ser fram emot att få se hur de här vardagsföremålen blir en del av människors hem, och förhoppningsvis bidrar med ett känslomässigt värde. På samma sätt som man kan hänga ett konstverk på väggen, kan konst även införlivas i föremål som exempelvis en stol, ett bord eller en matta. Det var min utgångspunkt när jag skapade den här kollektionen i samarbete med IKEA, säger Virgil Abloh.
Att IKEA har gått ihop med Virgil Abloh för ett samarbete är det nog inte många som har missat. Efter den extremt populära lanseringen av ”KEEP OFF” mattan som släpptes som en del av IKEAS konstsatsningen IKEA Art Event 2019 så är Virgil och IKEA återigen tillbaka i samarbete, denna gång för en större kollektion som går under namnet ”MARKERAD”.Arbetet med MARKERAD inleddes redan år 2017, när IKEA och Virgil Abloh började utforska vad som formar ett första hem. Vilken typ av design möter både praktiska behov och känslomässiga ambitioner när man vill göra ett statement hemma? Ett samarbete som undersökte vad som händer när samtida konst och gatukultur möter designprocessen hos IKEA.

IKEA x Virgil Abloh ”MARKERAD” kollektionen släpps den 1 november i begränsad upplaga. Kollektionen säljs på sex IKEA-varuhus i Sverige: Kungens Kurva, Barkarby, Bäckebol, Kållered, Malmö och Helsingborg. MARKERAD kollektionen kommer inte att släppas online på IKEAs hemsida.
MARKERAD kollektion är en mix av vardagsobjekt som man behöver i sitt första hem. Kollektionen består bland annat av möbler som bord, stol och dagbädd samt mindre föremål som verktygslåda, klocka och textilier. Många av produkterna har flera integrerade funktioner, exempelvis fungerar dagbädden som en plattform för både sömn, arbete, måltider och socialt umgänge.Kollektionen tar avstamp i klassisk, minimalistisk design och förhöjer den med konstnärliga referenser och rebelliska detaljer – i typiska Virgil Abloh anda. De ikoniska citattecken genomsyrar kollektionen och adderar en känsla av humor och varm ironi.

MARKERAD kollektion är en mix av vardagsobjekt som man behöver i sitt första hem. Här finns möbler som bord, stol och dagbädd samt mindre föremål som verktygslåda, klocka och textilier. Många av produkterna har flera integrerade funktioner, exempelvis fungerar dagbädden som en plattform för både sömn, arbete, måltider och socialt umgänge.
Fem unga fotografer får en unik möjlighet att han handledas av världsfotografen Annie Leibovitz och IKEA i ett mentorsprogram. Målet är att skildra insikter från den årliga rapport om livet hemma som IKEA tar fram genom att fotografera hos vanliga människor.Som en del av design- och produktutvecklingsprocessen har unga vuxna intervjuats om sina preferenser och sin syn på vad som utgör ett hem. Teamet har också arrangerat workshops och livestreaming för att få feedback på sina idéer från slutkonsumenterna. MARKERAD tar avstamp i klassisk, minimalistisk design och förhöjer den med konstnärliga referenser och rebelliska detaljer – typiska för Virgils multidisciplinära arbete. Hans ikoniska citattecken genomsyrar kollektionen och adderar en känsla av humor och varm ironi. IKEA satsar stort på att förbättra infrastrukturen för laddning av elfordon i hela landet. I dagarna invigdes de nya laddpunkterna från Recharge utanför IKEA Bäckebol vilket ökade antalet supersnabbladdare i Göteborg med omkring 22 procent. Näst på tur är Kalmar och Örebro som ska vara färdiga kring midsommar.IKEA firar i år 80-årsjubileum. Från det att Ingvar Kamprad inledde sin karriär med att sälja pennor och tändstickor i Småland år 1943 har IKEA vuxit till att bli ett av Sveriges mest framgångsrika och ikoniska varumärken. För att uppmärksamma detta öppnar nu två nya utställningar på IKEA Museum i Älmhult.

IKEA Sverige fortsätter sin satsning på mindre enheter för att komma närmare sina kunder runt om i landet. Idag öppnade IKEA Sverige på Nygatan i centrala Skellefteå. Syftet är att nå fler och göra det lättare för dem att få hjälp att planera, inreda och beställa produkter.
IKEA och Virgil Ablohs samarbete har även resulterat i ytterligare mattor utöver de två som nu ingår i MARKERAD. År 2018 släpptes fyra mattor vid förlanseringseventen ”Still Loading” i Paris och Tokyo för att möta den nyfikenhet som funnits kring samarbetet. Mattan ”KEEP OFF” ingick även i IKEA Art Event 2019 som också såldes i Sverige tidigare i vår.Nu är den nya kollektionen äntligen här – och som vi har väntat. Ännu ett samarbete mellan Virgil Abloh och IKEA som spås göra succé. Spana in möblerna och föremålen från kollektionen “Markerad” nedan!Den nya kollektionen vänder sig främst till unga vuxna och Virgil använder sig av både konst och humor när han skapar, det syns inte minst på hans karaktäristiska citattecken. Kollektionen “Markerad” består av 15 produkter som säljs i begränsad upplaga på sex varuhus i Sverige i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg. Den lanseras den 1 november 2019 och säljs inte online.

“Det finns alltid ett underliggande budskap i mitt arbete. Lite ironi – och en mänsklig koppling. Min utgångspunkt för “Markerad” har varit att ge anonyma objekt en konstnärlig kvalitet”, säger Virgil Abloh om den nya kollektionen. Det syns inte minst i det minimalistiska som också rymmer ett tydligt konstnärligt uttryck i kollektionens produkter.Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer

Men att investera i objekt från designsamarbeten av det här slaget verkar inte vara någon jättebra affär i längden. Inget av de senaste årens tillfälliga kollektioner hos Ikea har stått för någon stabil värdeökning. Men det finns ett undantag: kollektionen Sinnerlig av Ilse Crawford från 2015. Dagbädden och korkbänken är fortfarande heta och syns både på andrahandsmarknaden och stylade inredningsbilder i tidningar och sociala medier. Kanske ligger förklaringen i att det gått tillräckligt lång tid sedan kollektionen kom, eller så är Ilse Crawfords sparsmakade formspråk i kombination med naturmaterial i neutrala färger helt enkelt ett framgångsrecept.Virgil Ablohs kollektion Markerad för Ikea är framtagen som ett ”startpaket” för det första egna hemmet. Unga har fått komma till tals i flertalet undersökningar under arbetets gång. Samtidigt finns säkert en förhoppning från Ikeas sida om att ha skapat en och annan designklassiker.

När den omsurrade Ikea-kollektion Markerad av Virgil Ablohs släpptes i utvalda varuhus i lördags köade spekulanterna i sovsäck som till en rockkonsert. Kollektionen består av 15 objekt och säljs i sedvanlig begränsad upplaga på sex utvalda varuhus. Arbetet med kollektionen startade 2017 och i processen har man intervjuat unga vuxna om hur de ser på vad som utgör ett hem. Kollektionens 15 delar är alla sådant som kan behövas i det första egna hemmet: bord, stol, dagbädd och prylar som en verktygslåda, klocka och textilier.Inom bara något dygn efter att kollektionen släppts dök flera av objekten från Markerad upp på andrahandssajterna. Att det var just spekulation de tidiga köparna ägnade sig åt blev tydligt. Fenomenet är väl känt från andra designsamarbeten inom såväl mode som inredning. I takt med att den första sändningen till butikerna tar slut stiger priserna på andrahandsmarknaden.

Det är främst under 10-talet som Ikea profilerat sig genom tillfälliga kollektioner, men företaget har alltid varit bra på att plocka upp begåvade formgivare, ofta då de befunnit sig i början av sin karriär. Flera av företagets klassiska möbler är signerade av några av dagens riktigt stora. Populära utestolen Vågö är till exempel designad av arkitekten och formgivaren Thomas Sandell, som också står bakom flera möbler från Ikeas första PS-kollektion som idag är attraktiva på andrahandsmarknaden. Vågö lanserades 2000 och återlanserades 2011.
– Det är faktiskt bråttom nu! Designindustrin ska inte lämna 14–17-åringarna utanför. Bjud in dem för att samtala om framtiden. Jag är supernyfiken på vad de har att säga och få dem att deltaga, säger Virgil Abloh.– Vi designers har en tendens att vara pessimistiska. Men om inte vi kan göra världen bättre, ja, då är skeppet verkligen på väg ner i djupet. Jag måste akta mig för att falla in i negativa tankebanor och istället se möjligheter. Bara så kan man skapa ett utopia, det vill jag göra genom att använda de ungas entusiasm och de äldres erfarenhet. Virgil Abloh är en Leonardo da Vinci av 2000-talet. Han är ingenjör, arkitekt, DJ, entreprenör, konstnärlig chef för Louis Vuittons herrlinje och grundare av designmärket Off-White. För några år sedan gjorde han sneakers för Nike, där en del modeller nu säljs för upp till 25 000:- på eBay. 38-åringen är också känd för sina samarbeten med Kanye West, Ben Gorham och nu alltså IKEA. – Jag är jätteglad att Markerad nu är redo att möta världen och jag ser fram emot att få se hur de här vardagsföremålen blir en del av människors hem, och förhoppningsvis bidrar med ett känslomässigt värde. På samma sätt som man kan hänga ett konstverk på väggen, kan konst även införlivas i föremål som exempelvis en stol, ett bord eller en matta. Det var min utgångspunkt när jag skapade den här kollektionen, säger Virgil Abloh.I samarbete med Ikea släpps nu äntligen det omtalade samarbetet Markerad med Virgil Abloh, en av designvärldens hetaste stjärnor. Hans ikoniska citattecken genomsyrar kollektionen och adderar en känsla av humor. Målgruppen är de yngre som vill sätta personlig prägel på sitt hem. De unga månar Virgil särskilt om.

Samarbetet med Ikea presenterades sommaren 2017 och har varit hett eftertraktat. När första produkten ur Markerad släpptes i maj i år, mattan Keep off, sålde den slut snabbt.
– Vårt samarbete har präglats av en nyfikenhet på varandras ”spelplaner” och en genuin vilja att prova nya vägar. Genom att låta våra olika förhållningssätt till design mötas, utmanade vi varandra att tänka annorlunda. Resultatet är en kollektion som jag tycker är djärv, samtida och budskapsbärande för vår tid, säger Henrik Most, kreativ ledare på Ikea Sverige.Markerad består av 15 produkter som kommer att säljas i begränsad upplaga på sex varuhus i Sverige: Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg. Kollektionen lanseras 1 november 2019 och kommer inte att säljas online.Arbetet med Markerad inleddes när Ikea och Virgil Abloh började utforska vad som formar ett första hem. Vilken typ av design möter både praktiska behov och känslomässiga ambitioner när du vill göra ett statement hemma.Kollektionen börjar säljas den 1 november i begränsad upplaga och endast på varuhusen i Kungens Kurva, Barkarby, Bäckebol, Kållered, Malmö och Helsingborg, ej online.

Similar Posts