Infiltratören Max åström

Detta är vår ambition och vi tummar inte på något för att nå dit. Vi finns till för att hjälpa studenter att spara och tjäna pengar på sin kurslitteratur samtidigt som vi tillsammans gör miljön en tjänst. Företaget startade våren 2005 av två studenter och har sedan dess strävat mot att ständigt göra det enklare att köpa och sälja begagnad kurslitteratur för så många som möjligt.Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Mycket gott skick. Namnad. Max Åström arbetade som infiltratör åt den svenska polisen. Han gillrade fällor åt mc-gäng, rånare och knarkhandlare på uppdrag av den nu dömde och avskedade kommissarien Olle Liljegren vid Stockholmspolisen. Max hemliga uppdrag avslöjades när en läs mer … läs mer
Olle Liljegren var en ung polis med spikrak karriär. Han utmärkte sig som en skicklig ”hanterare”, en polis som håller kontakt med och ansvarar för informatörer. Det är också i fråga om hur Olle Liljegren hanterat sin uppgift som historien går isär i Lars Wierups Infiltratören och i Dick Sundevalls Hanteraren. Både Lars Wierup och Dick Sundevall är välrenommerade kriminaljournalister. Lars Wierup är reporter på Dagens Nyheter och kom förra året med succéboken Svensk Maffia. Dick Sundevall är kanske mest känd för att han medverkade till den morddömde Joy Rahmans resning och frikännande.Peter Rätz låtsades senare ha dött i tsunamin i Thailand. Och som grädde på moset hade Olle Liljegren provskjutit ett gäng olagliga vapen tillsammans med tv-kändisen Gry Forsell, som en lattjolajbangrej. Som berättelse betraktat är det här en galet rafflande historia med oändligt många förvecklingar som springer iväg åt alla håll, också långt bortom böckerna i sig.

Lars Wierup förhåller sig i Infiltratören friare till sin huvudkälla Max Åström. Hans syfte är inte främst att fria eller fälla någon enskild utan att berätta historien om ”den smutsigaste härvan inom svensk polis”, som bokens undertitel lyder. Undan för undan växer bilden fram. Av en arbetsplatskultur inom stockholmspolisen som spårat ur, en hemlig verksamhet för spänningssökare och en polisman som tillåts att ta sig friheter och går vilse i den gråzon som skapats för att komma åt organiserad brottslighet. Vi får följa den mardrömslika kokainaffär som Max Åström uppger att han satt igång med Olle Liljeströms goda minne. På värsta tusenbrödervis går den från ångest till megaångest. Kuriren är på väg med tåget med magen full av ampuller och behöver en lägenhet att bajsa ut varorna i. De tänkta köparna har backat ur. Killarna som Max Åström hade fixat som mellanhand har strulat till det och nu måste han själv ta emot kokainet. Olle Liljegren svarar inte i telefon utan är på semester. Det är svettigt och olidligt spännande. Wierup är en utmärkt berättare. Frågan är om det är sant. Tingsrätten trodde på Åström. Hovrätten trodde på Liljegren. Olle Liljegrens fälldes till slut i HD för vapenbrott och tjänstefel och avskedades senare från polisen. Under spaning mot ett gäng kriminella fick Eskilstunapolisen plötsligt höra en högt uppsatt polisman diskutera en kommande kokainaffär i ett avlyssnat telefonsamtal. 2004 häktades kriminalkommissarien Olle Liljegren misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott, alternativt grovt tjänstefel. När härvan kring Olle Liljegren och polisens hemliga informatörsverksamhet nystades upp i medierna var historien så osannolik att de senaste årens samtliga polisfilmer bleknar.

Lars Wierup och Dick Sundevall är också överens om att det här är en byk som bör gnuggas offentligt, att regelverket kring användning av informatörer varit oklart och att Olle Liljegrens chefer kommit alltför billigt undan. So far so good, i övrigt är de på kollision. Dick Sundevall har baserat sin berättelse på Olle Liljegrens version av historien och ägnar merparten av Hanteraren åt att försöka skriva ett fribrev åt Liljegren. Något som leder till att Sundevall utelämnar uppgifter som inte passar in i hans berättelse. Efter en ganska lovande inledning går Hanteraren vilse i en mängd detaljer och tröttsamt argumenterande för att Liljegren är ett snövitt offerlamm som fått ta smällen i stället för hans äregiriga och fega chefer Leif Jennekvist och Carin Götblad.

I ett större perspektiv är det dock varken Åström eller Liljegren som är viktiga, utan frågan om ett antal personer fått oförtjänt långa fängelsestraff till följd av olaglig brottsprovokation och att polischeferna Götblad och Jennekvist verkliga ansvar aldrig prövats.
Svensk polis hade använt privatpersoner som infiltratörer med kodnamn som ”Assar” och ”Pia” för att komma åt organiserad brottslighet och mc-gäng. Vapen hade köpts loss från kriminella för polisens pengar, och ännu märkligare, återlämnats till eller sålts till kriminella. Informatören Max Åström, hade periodvis uppburit ”månadslön” från polisen. Ren brottsprovokation (olagligt i Sverige) skulle ha förekommit, bland annat när polisens infiltratör Peter Rätz agerat beställare av ett större parti heroin i Visby 2000. I domstolen hade alla uppgifter om informatörens roll dolts.Sundevall var inblandad i Liljegrens försök att köpa loss ett kulturhus på Långholmen, och gemensamt erbjöd de TV4 att köpa loss avslöjandet om reportern Trond Sefastsson för en miljon kronor.

KategorierBrott, Journalistik, Media, PolisenEtiketterAli Lindholm, Brott, Carin Götblad, Dan Andersson, Dick Sundevall, Falun, Gotland, Hanteraren, Infiltratören, Journalistik, Korruption, Kriminalitet, Lasse Wierup, Leif Jennekvist, Länskriminalen Stockholm, Max Åström, Media, Olle Liljegren, Peter Rätz, Polisen, Stockholm, Stockholmspolisen, Thomas Bodström, Trond Sefastsson, TV4, X-team
Poliser använder sig i sitt arbete av både informatörer och infiltratörer. Informatörer är vad som vardagligt kallas tjallare eller golare, infiltratörer är folk som medvetet tar sig in i brottsliga eller politiska organisationer och deltar i deras verksamhet på uppdrag av polisen Läs mer…KategorierBrott, Polisen, Säpo, Våld, ÖvervakningEtiketterAngivare, Golare, Gunnar Ekberg, Infiltratörer, Informatörer, Max Åström, Peter Rätz, Tjallre

KategorierBrott, Lagstiftning, Polisen, Rättsväsen, VåldEtiketterCarin Götblad, Dick Sundevall, Hanteraren, Infiltratören, Infiltratörer, Kodnamn Assar, Lasse Wierup, Leif Jennekvist, Max Åström, Olle Liljegren
Två böcker som behandlar affärerna kring polisen Olle Liljegren, hans chefer Leif Jennekvist, Ali Lindholm och Carin Götblad har kommit ut. Den ena är Infiltratören av DN-journalisten Lasse Wierup, som dessutom är en av männen bakom sajten Svensk Maffia. Den andra Läs mer…Texter, bilder och annat innehåll på webbplatsen är skyddat av upphovsrättslagen. Upphovsrätten innehas av respektive författare, fotograf och illustratör. Allt som är skrivet av Anders Svensson får återpubliceras av ETC, Internationalen, Flamman, Offensiv och Aktuellt Fokus. I övrigt får ingenting återpubliceras av någon annan. Ägare av sajten är Zaramis Konsult AB (Zaramis Media och IT)Olle Liljegren-affären handlar om när polismannen Olle Liljegren (O.L.) som hanterare för infiltratören Max Åström åtalades för en lång rad brott. Historien om Olle Liljegren Max Åström (M.Å.) berättas i böckerna Infiltratören av Lasse Wierup och Hanteraren av Dick Sundevall. Läs mer…Max Åström är infiltratören som avslöjades och fick avtjäna tre års fängelse. Hans uppdragsgivare, kommissarie Olle Liljegren vid Stockholmspolisen, friades på nästan alla punkter, men avskedades. Författaren, journalist på Dagens Nyheter, har granskat fallet.

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Similar Posts