Jc I Stockholm

JC grundades 1963. Då hette vi Junior Center och vår första butik låg i Helsingborg. Kärleken till jeans låg till grunden för Junior Center och när vi nu kallar oss JC Jeans Company har en massa saker förändrats. Utom en sak: kärleken till jeansen är intakt, och är fortfarande vår klarast lysande ledstjärna. Jeans har genomsyrat precis allt vi gjort och fortsätter att göra det.Den 25 april 2019 ansökte JC om konkurs. Tingsrätten försatte företaget i konkurs samma dag. JC-butikerna hölls öppna till andra halvan av maj 2019, då en slutlig utförsäljning skedde.

Vad händer med Crocker jeans?
JC hade också sagt att de innan rekonstruktionen hade sålt varumärket Crocker, enligt många JC:s viktigaste tillgång, till samma leverantör. Med sitt jättekrav på den svenska klädkedjan fick Smart Perfect avgörande inflytande över att JC fick igenom sina stora skuldnedskrivningar och kunde fortsätta göra affärer.
JC grundades 1962 när de två butiksinnehavarna Arne Karlsson i Halmstad och Gunnar Lenfors i Varberg gick samman och startade kedjan under namnet Junior Center. Under september året därpå öppnade de sin första butik i Helsingborg. Idén var att tillhandahålla ett mode enbart till juniorer. År 1969 blev de en frivillig fackkedja. Under 1970-talet började kedjan satsa på jeans och 1976 kom det egna jeansmärket Crocker. Under 1980-talet växte kedjan ytterligare och skapade en kollektion av barnkläder, Rabbit, som på vissa orter fick egna butiker. I början av 1990-talet fick kedjan det nya namnet JC Jeans & Clothes med en ny logotyp. 1999 upplöste JC den frivilliga fackkedjan och andelarna i företaget omvandlades till aktier som gavs till ägarna.Namnet ”JC” stod ursprungligen för ”Junior Center”. Den betydelsen lämnades i slutet av 1970-talet och från 1990 stod förkortningen istället för ”Jeans & Clothes”. 2012 ändrades betydelsen till ”Jeans Company”.

JC, eller JC Jeans Company, var en svensk klädkedja som grundades 1962 och skulle komma att profilera sig som en jeansbutik. Efter flera års förluster ansökte företaget om konkurs i april 2019.
Under 2001 var JC som störst med en årsomsättning strax under 2 miljarder kronor. De 110 butikerna sålde 20 procent av alla jeans i Sverige. I mitten på december 2011 hade JC 145 butiker i Sverige, Norge och Finland. RNB Retail and Brands, som köpt JC 2006, sålde företaget till kinesiska Denim Island AB 2013.

Vem gör bäst jeans?
Crocker har dessutom bäst rivstyrka av alla modeller i testet, vilket gör byxan till total testvinnare. Här gjorde laboratoriet en reva i byxtyget och mätte kraften som krävs för att göra revan större. Crocker är till exempel dubbelt så starka som Acne.
JC är en butik som säljer jeans och andra kläder som passar att bära till jeans. Det är dock ingen tvekan om var fokus ligger. JCs kärlek till jeans går inte att ta miste på och den tar sig uttryck bland annat i att alla Crocker-jeans är slipade för hand. Personalen är mycket kunnig och hjälper dig mer än gärna att hitta de perfekta jeansen för just dig. Man erbjuder dessutom gratis uppläggning eller liknande uppstyrning av alla plagg i butiken.Fashion är farligt, det är tydligt. Eller ja, det verkar i alla fall som att det kan vara farligt att ha på sig tighta jeans om man planerar att röra på sig. Det hävdar i alla fall australiensiska neurologer som skrivit i facktidningen Neurology, Neurosurgery and Psychiatri. – Vid den här tiden var det mörkt och sent på dagen så blev hon liggande där i flera timmar, säger doktor Thomas Kimber som är studiens huvudförfattare till Sydney Morning Herald. I studien varnar man, enligt Sydney Morning Herald, för just tighta jeans med utgångspunkt ur vad som hände en 35-årig kvinna från Adelaide som skulle hjälpa till med en flytt – iklädd tighta jeans. Det slutade med att hon svimmade vid vägkanten.

Den sextonde säsongen av Farmen spelades för fjärde gången i rad in på gården Norra Brandstorp i Vaggeryds kommun i Småland. Säsongen hade premiär den 8 januari 2023 på TV4 och C More. Anna Brolin var för tredje gången programledare och vid sin sida hade hon mentorn och hästbonden Hans Wincent som medverkade för sjätte året i rad. 20 deltagare tävlade under en sommar om att bli årets farmare och 500 000 kr rikare.
I avsnitt 2 så fick farmarna veta att torpet fanns med i tävlingen. Avsnitten visades på TV4 Play, måndag till torsdag, mellan den 16 januari och den 9 mars, samt som ett enda avsnitt i TV4 på torsdagar mellan den 26 januari och den 9 mars 2023.Den sjunde säsongen av Torpet spelades, för femte gången i rad, in på Lillängen och de farmare som hamnade där fick sedan tävla om extra amuletter samt att slå sig tillbaka in på farmen igen. Avsnitten visades måndag till torsdag på TV4 Play, mellan den 16 januari och den 9 mars, samt som ett enda avsnitt i TV4 på torsdagar mellan den 26 januari och den 9 mars 2023.

Information om telefonnummer och mobilnummer hämtas från teleoperatörer. Hittar du inte det nummer du söker, kan just det numret vara dolt för upplysningstjänster.
Ställ en fråga till valfri expert eller skicka en generell fråga till redaktionen. Vill du ha ett personligt svar via mail så uppger du din e-postadress. Vi besvarar din fråga så fort vi kan.

Vi jobbar hårt för att kontrollera att de som lämnar ett omdöme finns på riktigt och faktiskt har köpt den vara eller tjänst de skriver om. Det sker bland annat genom BankID och noggranna kontroller mot företagens kundregister.

Trovärdighet baseras på hur stor andel av företagets kunder som tillfrågas att lämna ett omdöme och hur stor möjlighet Reco har att bekräfta kundrelationen.
Företaget är inte självt aktivt på Reco. Omdömen kommer från användare som själva sökt upp företaget. Reco identifierar den som lämnar omdöme med BankID men vet inget om kundrelationen till företaget.

Vi tillåter inte att företag erbjuder någon slags betalning i utbyte mot omdömen, och på samma sätt tillåter vi inte oss själva att ta bort negativa omdömen för att ett företag vill eller erbjuder betalning för det. Hos oss går trovärdighet och din tillit alltid först.
Vill du synas på JC Jeans Company i Stockholm? Registrera ditt Öppettider Marketplace-konto på sekunder och syns för hundratusentals potentiella kunder.Vill du aktivera platstjänster för Öppettider finns en enkel guide hos Google om hur du delar din plats. Om inte – så går det jättebra att söka med stadnamnet.

Vad har hänt med JC?
Under 2016-2017 genomgick JC en rekonstruktion och i juni 2017 fick de en ny ägare, den förra styrelseledamoten Iliya Meric som även blev vd. Den 25 april 2019 ansökte JC om konkurs. Tingsrätten försatte företaget i konkurs samma dag.
Du surfar med en föråldrad webbläsare och utsätter din dator för säkerhetshål och begränsad funktionalitet. Vi rekommenderar att du uppdaterar till senaste versionen av Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, eller annan modern webbläsare.

Jeansbolaget har sedan starten 2016 etablerat 27 butiker över hela Sverige. Med sitt huvudsakliga fokus på denim strävar de efter att förse kunder med mode av bra kvalitet från välkända varumärken. Jeansbolaget etablerade sin butik i Smedjan Galleria 2017 och i takt med ökad efterfrågan har behovet av en större butik vuxit fram.
– Luleåborna har mottagit oss väl och det känns roligt att kunna möta den höga efterfrågan med större ytor, fler medarbetare och ett utökat sortiment. Genom samarbetet med Diös ser vi stora möjligheter till fortsatt utveckling, säger Dennis Wallenberg, ägare, Jeansbolaget.-Vi är glada över att kunna hjälpa Jeansbolaget att växa genom att erbjuda utökade, moderna butiksytor. Jeansbolaget är en omtyckt butik som med sitt nischade koncept attraherar människor till gallerian och bidrar till att fler människor rör sig i centrala Luleå. Nu ser vi fram emot nyöppningen i höst, säger Åsa Johansson, förvaltare, Diös.

Vem är JC i farmen?
I onsdagens avsnitt av Farmen avbryter Jan-Christer Nilsson, som går under smeknamnet JC, sin medverkan i programmet. Det blir riktigt känslosamt när han under frukosten berättar för gruppen att han ska lämna dem.
Dina konkurrenter har använt den här ytan för att berätta om sitt företag. Du vet väl att du som företagare enkelt kan uppdatera din företagsinformation här på Eniro? JC öppnar butik i Tyresö Centrum i Stockholm den 30 april. Butiken om 400 kvadratmeter ska enligt ett pressmeddelande ha ett sortiment med märkeskläder, skor och väskor. – Vi har många barn och ungdomar i kommunen, och med JC får vi ett utbud som kompletterar det befintliga på ett bra sätt. De väljer att öppna trots coronatider, som en smygstart inför att öppna ”på riktigt” i höst. Eftersom vi är ett kommuncentrum och många arbetar hemifrån ser vi att våra kunder fortsätter göra sina inköp här i det lokala centrumet, vilket är positivt för både JC och våra övriga hyresgäster, säger Helén Eijdercrona, centrumchefen i en kommentar. I plick-appen har du fri tillgång till alla funktioner och kan gratis lägga upp saker till försäljning. ladda hem appen gratis för att köpa, sälja, följa och likea. plick finns på App Store och Google Play! När Jan-Christer kommer hem ska han först krama sin fru, sedan ta en dusch och sedan krama om sin fru igen. Sist ta ett knäckebröd. Sedan kommer allt vara bra berättar han. – Vi vaknade upp och solen sken, sedan började det regna och det var ju för att JC skulle åka hem. Vi har sett att han varit sliten en längre tid och hälsan går alltid först och det gick så snabbt, helt plötsligt skulle JC åka hem, det fick vi reda på i sängen typ. Det var en tråkig morgon på det sättet, berättar Eddie Gecer. – Kroppen orkar inte mer och det känns lite vemodigt för det är ett så jäkla fint gäng. Det är tufft, men hjärnan sa ”nej bryt” och då fick jag bryta, säger han.Vemodet ligger tungt över farmen då deltagarna får ett sorgligt besked. Efter många veckor tillsammans är gruppen mer som en familj och att JC ska lämna gården är en tung nyhet att ta emot.Jan-Christer förklarar att det har varit fantastiskt men att det är tufft och att han inte klarar av mer. Frukosten är tung för JC när han säger ”hej och farväl till pågarna och tösen” och berättar att det är tufft enda in i hjärtat. Han tycker att alla farmare är fina människor.– Jag tycker han är jävligt härlig. Han skämtar mycket, har en bra jargong. Han är rolig och trevlig. Jag tycker han är en jävla go gubbe rent ut sagt, det är en förlust för Farmen, säger Christoffer.

Många av farmarna tycker att det är en tragedi att JC ska lämna Farmen och efter många veckor tillsammans är gruppen mer som en familj. Det är en tung nyhet att ta emot att han ska bege sig hem.
Han minns väl stämningen i samhället Irvine i slutet av 90-talet. Arbetslösheten var hög och framtidstron i botten när tusentals jobb försvann. Myndigheterna började att betala ut mycket pengar till de som lovade att skapa jobb i avfolkningsbygden. En del av företagen stannade bara några år.

Vem kommer tillbaka från torpet 2023?
TorpetDeltagareÅlderResultatSebastian Västerlund31Flyttade tillbaka till farmen i avsnitt 28.Artin Ghookassi37Förlorade första tävlingen.Christoffer Hammarlöf26Förlorade sista tävlingen.Viktor Bergström28Fick flytta tillbaka till farmen.
– Antingen måste han ha varit sjukt naiv och tro att han skulle kunna vända på det här eller så är det nåt annat knas. Jag kan inte komma på någon annan slutsats.– Jag förstår inte vem som skulle sätta sig i det rent allmänt om man inte hade en otrolig plan på hur man skulle kunna vända det här. Nej, det känns helt vansinnigt att någon skulle göra det, säger Thomas Kindblad och fortsätter:

Vem äger Jeansbolaget?
Genom samarbetet med Diös ser vi stora möjligheter till fortsatt utveckling, säger Dennis Wallenberg, ägare, Jeansbolaget.
Brian Donohoe är övertygad om att syftet med etableringen i just Irvine var att få tillgång till skattepengarna. Det mesta av bidragen betalades aldrig tillbaka, säger han. Meric säger motsatsen, pengarna betalades visst tillbaka. Men i årsredovisningarna står det att skattebetalarna bara har fått tillbaka en liten del av pengarna.1994 grundar Iliya Meric en företagskoncern i Skottland. Hans fabrik låg på adressen vi besöker. Men vad hände egentligen med fabriken som ingen minns? För att ta reda på det beger vi oss till det lokala kommunhuset. Där ligger tidningen Irvine Heralds arkiv, på mikrofilm.Efter mer än ett års försök, i september 2018, får domstolen i New York till slut ett svar från Iliya Meric som då riskerar närmare två hundra tusen kronor i skadestånd. Meric förklarar sig med att han varit i Sverige – och att han befunnit sig i en sådan ekonomisk knipa att han inte ens haft råd att anlita ett juridiskt ombud.

En anställd som blivit uppsagd stämmer skjortkedjan. Han menar att han blivit lurad på lön. Men kedjans ägare går inte att få tag på. Butikerna hinner stänga ner innan den anställde får svaret: ”Det finns inga pengar att hämta här”. Då stämmer han Iliya Meric personligen.
Du har tillsammans med reporter Tobias Andersson Åkerblom granskat klädkedjan, senast i februari i år, då om en av de nuvarande ägarna till JC, affärsmannen Iliya Meric och hur hans historia av affärsverksamheter i olika länder ser ut. Han beskrev sig i programmet själv som en kirurg som räddar krisande bolag, som då för knappt ett år sedan tagit på sig operationshandskarna för att rädda JC. Vi ska prata mer om vad som hänt nu den senaste tiden, men först ska vi lyssna på delar av det programmet igen.– Ja, vi är många som har vuxit upp med JC och köpt Crockerjeans som våra första jeans. JC har också varit en jätteviktig plantskola för det svenska modeundret och många designers och modeskapare som är kända och omtyckta i dag började sin bana på JC. Det är förstås en stor sorg för många att själva moderskeppet – för det var det ju för många av dem – försvinner. För jag har svårt att tro att JC klarar att leva vidare den här gången, inte ens i någon annan form.Kaliber kunde ju visa i sin senaste granskning av JC av ägaren Iliya Meric hur han lyckats, eller inte lyckats, att driva verksamheter i andra länder, att det slutat med nedläggning. Nu gick det så även här i Sverige – vad tänker du om det?

­– Sedan tänker man ju förstås att detta kan bli en dyr nota för skattebetalarna. Nu går den statliga lönegarantin in och betalar lönen för de 250 anställda under deras uppsägningstid och det blir ett antal miljoner per månad.

– Have a listen to a song called ”Letter from America”. And that song is about companies coming in to Scotland, starting up businesses, and moving away. And they actually say about the areas. And they say Irvine no more.
Drygt ett år senare ansöker Iliya Meric om det som i Storbritannien kallas likvidering av ett av bolagen, något som liknar en svensk konkurs. I handlingarna från domstolen i Glasgow kan vi läsa att bolaget hade skulder på omkring 35 miljoner kronor.

Är det farligt att ha tighta jeans?
Så nu har läkarna, enligt Sydney Morning Herald, ett väldigt viktigt råd att dela med sig av: ”undvik att bära tighta jeans om du ska göra något som involverar att huka dig eller gå ner på knä. Om dina ben börjar kännas obekväma eller pirra – stå upp och få blodet att cirkulera”.
– När man hör detta så är det klart att det oroväckande, både ur ett affärsmässigt perspektiv och även ur ett juridiskt, etiskt perspektiv ifall man inte tar hand om verksamheten enligt de förhållningsregler som vi har att följa.Men i dag vet vi att JC:s nya kris redan hade börjat när vi satt där. Hyresvärdar krävde in obetalda butikshyror, något som Stefano di Martino menar inte stämmer. Vi kan se att högen skulle växa och så småningom hamna hos domstol.

– Ja, verkligen. JC startade redan på 60-talet. Och det har man kanske svårt att föreställa sig i dag, men under många decennier var JC en väldigt betydelsefull klädkedja, speciellt på små orter där det inte fanns så många andra butiker för unga att handla i. JC var en trendsättare.
Det är vid den här tiden som Iliya Meric dyker upp, mannen vi senare ska träffa på Stureplan. Men han är ingen nykomling i JC. Under flera års tid satt han i JC:s styrelse, tillsammans med den kinesiske dåvarande ägaren Gordon Wu. På nära håll såg han hur det gick utför. Bolagets resultat, som vi nu får tillgång till, visar att JC gör nästan 9 miljoner i förlust – varje månad. Nu rapporterar media att Meric är den nya ägaren av den krisande jeanskedjan.Skjortbutikerna på Manhattan ägs av en man vars namn vi känner igen vid det här laget – Iliya Meric. Och liksom andra företag i den här historien blir de inte långvariga.

Var kan jag köpa Crocker jeans?
Crocker Jeans & Byxor | Levi’s Second Hand.
Kaliber har i tre olika program under de senaste åren granskat klädkedjans uppgång och fall. Moa Kärnstrand du är en av reportrarna bakom de här granskningarna.

JC är en klädkedja med en historia som sträcker sig tillbaka ända till 60-talet. Vid millennieskiftet hade kedjan över 100 butiker, varav majoriteten var franchisetagare som betalade för att använda JC:s varumärke. I dag finns bara en tredjedel av butikerna kvar och alla franchisetagare har försvunnit.
Kaliber granskade förra året JC:s rekonstruktion, alltså försöket att rädda klädkedjan från konkurs genom att skriva ner dess skulder. Rekonstruktionen avslutades våren 2017.För en gångs skull får de som JC är skyldiga pengar träffa en riktig kille som inte är beroende av en rik pappa. Varför tror du att de gett mig förtroende, om de inte litar på mig? Frågar han. För affärerna går inte alls bra. Ett av Merics företag som driver skjortbutikerna stängs ner av myndigheterna. Det har varken skickat in sin ekonomiska redovisning eller betalat skatt. Meric själv menar att det var det lättaste sättet att lägga ned bolaget. Vi är framme vid millennieskiftet och vid den här tiden börjar Iliya Meric göra affärer i USA. Även där ska verkligheten visa sig bli mindre smickrande än bilden som målas upp.Trots att Stefano Di Martino vid intervjun säger att JC:s årsredovisning är klar och lovar oss en kopia ska den dröja, ända till sommaren – då förseningen riskerar att leda till att JC stängs av Bolagsverket.

Men det han tog över var en klädkedja i svår ekonomisk kris. Nu måste han övertyga alla som bolaget har skulder till att det är värt för dem att vänta med att kräva in sina pengar och låta JC leva. Visst, det är en extrem risk han tar, säger han, men hans erfarenhet av att vända bolag i kris gör, enligt honom själv, att han ändå kanske kan rädda det sjunkande skeppet.

Iliya Meric säger själv att det var det osäkra läget i Turkiet, där han tidigare bodde, som gjorde att han valde att flytta till Skottland. Det var inte alls bidragen som lockade honom dit.

På 90-talet fortsatte det och strax efter millennieskiftet var JC den dominerande svenska jeansförsäljaren. 2006 så köptes JC av RNB en koncern som bl a ägde butikskedjan Solo och Polarn och Pyret. Och det strax därefter som problemen börjar.”My Emdell jobbar på JC i Sundsvall: Det var ju väldigt plötsligt och jag var inte riktigt beredd på det. Det har ju funnits en väldigt lång tid så det är många som uttryckt att de kommer att sakna oss, det känns i hjärtat.”Vi besöker fler JC-butiker. I Nordstan i Göteborg håller personalen på att röja ur. ”Vi tackar alla kunder för denna tid”, står det på en lapp på fönstret. I butiken på Drottninggatan i Stockholm reas mängder av kläder ut. Men inte heller här vill personalen prata.För knappt tre veckor sedan gick en epok i graven. Den anrika klädkedjan JC gick i konkurs efter att ägaren valt att avbryta den pågående rekonstruktionen och istället ansöka om konkurs.

Iliya Meric säger också att vi bara väljer att fokusera på hans finansiella misslyckanden och missar de fall då han haft framgång i sina affärer. Men när vi ber honom att ge exempel på framgångar vill han inte nämna några företag.
– JC menade att de inte trodde att syftet med rekonstruktionen ska kunna bli uppnått, det vill säga man trodde inte längre att man skulle kunna rädda JC. Då är det ingen idé att fortsätta kämpa och konkurs blir den enda möjligheten. När jag fick tag på Iliya Meric på mail häromdagen så skrev han att JC nu har slut på pengar – de är bankrutt. Han skriver också att de var väldigt nära att lösa situationen innan de avbröt rekonstruktionen. Han skriver också att JC har jobbat hårt med att lösa situationen sedan han tog över som ägare. Och han vill gärna trycka på hur mycket han beklagar att det har blivit som det har blivit.”Now we’re talking Turkey!” är rubriken som täcker halva första sidan den 24 februari 1995. Uttrycket är en ordvits som betyder: NU snackar vi! Men den syftar också på att den man som nu lovar 450 nya jobb i den skotska krisbygden kommer från Turkiet. Den skotska industriministern är på plats för invigningen. Men alla är inte lika positiva.

Varför ville Iliya Meric lämna sitt senaste hem på Manhattan, flytta till Sverige, dra på sig operationshandskarna och försöka rädda en klädkedja som han själv anser näst intill dödsdömd, trots alla risker som det innebär?Nu när klädkedjan gick i konkurs fanns det ett 30-tal butiker runt om i landet med ungefär 250 anställda – men kedjan har ju minskat kraftigt sedan början av 2000-talet.

Du som har granskat JC under en längre tid – vad tänker du om att faktiskt en epok går i graven. JC är ju ett klädföretag som många svenskar har växt upp med och kan identifiera sig med?
Drygt ett decennium senare, 2014, dyker det upp skjortbutiker i New York under namnet Bestall. I en reklamfilm på Youtube välkomnar företagets kreative chef tittarna till en butik fylld av allt från färgglada flanellskjortor till prickiga och rutiga kostymskjortor.– Dagen efter att programmet sändes så ansökte JC om att få göra ytterligare en rekonstruktion. Företaget menade att man skulle testa en ny affärsmodell och på så vis vända skutan. Då hade JC stora skulder, bland annat till hyresvärdar där vissa hyresvärdar hävdade att de inte hade fått betalt på ungefär ett år. Hyresvärdarna började tröttna ordentligt på JC. Men om ett bolag går in i en rekonstruktion så kan ingen begära det i konkurs under att rekonstruktionen pågår. Tingsrätten sa ja till en andra rekonstruktion då i februari. En lång rad hyresvärdar motsatte sig rekonstruktionen och menade att det inte fanns en chans att JC skulle kunna ordna upp sin ekonomi. Och det är ju vad ekonomer vi pratat med i våra granskningar också sagt. Men ägaren Iliya Meric trodde fortfarande att det var möjligt att rädda JC.

– He was a foreigner, he came here, he set up business, he said he was going to promise the earth and he disappeared after very few months, sager Brian Donohoe.
Samtidigt som årsredovisningen lämnas in ansöker han om att lämna styrelsen. I efterhand skriver han i ett mail till oss att det var på grund av ägarbytet. Eftersom myndigheterna var desperata att skapa nya jobb i den gamla industriorten fanns det stora regionala bidrag att inhämta. Över 1 miljon pund av dem, mer än 14 miljoner kronor i dåtidens penningvärde, gick till Iliya Merics företag med syftet att hjälpa det att bygga upp en långsiktig verksamhet i Skottland. ”De omkring 300 anställda på klädkedjan JC har inte fått sin lön utbetald idag. Enligt företagets VD kommer pengarna i början av nästa vecka istället.”

Det var mer än 20 år sedan som företaget vi söker information om låg här. De som jobbar i byggnaden nu har aldrig ens hört talas om det. Bland dem finns Brian Harbison, som kommer från bygden.– När det gick som bäst, strax efter millennieskiftet, sålde JC kläder för 2 miljarder per år – och det är väldigt mycket. Ungefär vid den tiden hade man 400 anställda och 112 butiker, det är ju rätt stor skillnad mot i dag.– Det finns det ju liksom en god anda i, när man är aktiv i att försöka driva saker framåt, det är ju den signalen jag har fått hittills, säger Peder Karlén.

Det är knappt fyra år sedan Merics fabrik senast tog upp en stor del av förstasidan på the Irvine Herald. Men nu, 1999, är budskapet ett helt annat. Våra åtta miljoner pund kastades i sjön, står det, dagen då fabriken slår igen. Siffran syftar på den totala investeringen som orten ska ha blivit lovad i samband med etableringen.
Samtidigt stöter vi under hösten åter på Iliya Merics strategi från USA: Att hålla sig undan för att vinna tid. När han söks i Sverige av så kallade delgivningsmän som försöker lämna över betalningskraven från fastighetsägarna vägrar han att skriva under. Han själv säger att det beror på att han inte förstår svenska.Han medger att han uppgett osanna uppgifter till rätten i New York men menar att kraven från den tidigare anställde är helt grundlösa. Att fördröja och skriva att man inte har råd trots att man har det är bara en strategi och lagens möjligheter är till för att användas. Själv följer han lagen, säger han.

Nu, under hösten, börjar Iliya Meric, som några månader tidigare presenterats som JC:s nya ägare, resa runt och försöka övertyga fastighetsägarna om att låta JC leva vidare – med löften om en ljusare framtid.

JC:s hemlige huvudägare har tidigare drivit den italienska grenen av den förre JC-ägaren Gordon Wus verksamhet. Ett företag där myndigheterna upptäckte stora problem med bokföringen och som gick i konkurs efter att de inte betalat skatt och skulder.

– The worst thing that we could have is the attraction of work, bringing in false hope and then they disappear and people are left, you know, with massive levels of unemployment.
Brian Donohoe var labourpolitiker och Irvines representant i det brittiska parlamentet vid den här tiden. Han tyckte att fabriken betalade för låga löner – något som Meric själv tillbakavisar. Men framför allt var han skeptisk till att löftet om alla jobben skulle infrias.När JC ansökte om rekonstruktion hade de över 140 miljoner i skuld till leverantören, som heter Smart Perfect och är registrerad i skatteparadiset Seychellerna. JC hade också sagt att de innan rekonstruktionen hade sålt varumärket Crocker, enligt många JC:s viktigaste tillgång, till samma leverantör. Med sitt jättekrav på den svenska klädkedjan fick Smart Perfect avgörande inflytande över att JC fick igenom sina stora skuldnedskrivningar och kunde fortsätta göra affärer.

– Konkurrensen hårdnade och fler började sälja jeans. JC tappade i försäljning och fick det tuffare och tuffare. Ägarna RNB förlorar hundratals miljoner på JC-affären och 2013 funderar de på att lägga ner JC men bestämmer de sig istället för att sälja kedjan till två kinesiska affärsmän, två bröder, som redan är en av JC:s leverantörer av jeans och stora jeanstillverkare i Kina.
– En konkursförvaltare vaktar ju intressena för de som JC är skyldiga pengar, deras borgenärer, och ska försöka dela upp det som finns kvar i bolaget. Och han har större möjligheter – och skyldigheter – att utreda saker än vad en rekonstruktör har. Så man undrar vad hans utredning kommer att visa.– Do you know this company is dead. Dead! I am like surgeon, I’m like, I call surgeon, I am a doctor who just took a bloody patient with a lot of debt, säger Iliya Meric.

JC hade några år tidigare köpts upp av en av sina kinesiska leverantörer med ägarna, bröderna Wu, i spetsen. Under bröderna Wus ledning hade kedjan sjunkit allt djupare ner i en ekonomisk kris. Men samtidigt som kunderna uteblev från butikerna köpte JC in ett gigantiskt lager med kläder, som skapade en stor skuld hos en och samma leverantör. Ett bolag som Kaliber kunde avslöja att JC-ägaren Gordon Wu var chef för – något han själv dock aldrig ville medge.

Varför åkte JC hem?
Jan-Christer ”JC” Nilsson behöver lämna gården på grund av hälsoskäl. – Kroppen orkar inte mer och det känns lite vemodigt för det är ett så jäkla fint gäng. Det är tufft, men hjärnan sa ”nej bryt” och då fick jag bryta, säger han. Jan-Christer ”JC” Nilsson.
På Stureplan i Stockholm har vi tidigare samma vecka träffat mannen som personalen hänvisar till, Iliya Meric, som ska vara JC:s ägare. Vi träffar honom tillsammans med kedjans advokat, Mats Willman. Iliya Meric jämför sig själv med en kirurg som just tagit en blodig patient med en massa skuld för att rädda den.

Hyresvärdarna som drog tillbaka sina konkursansökningar är inte de enda som litat på Iliya Meric. Vi kommer i vår granskning att se hur anställda drabbats av krossade förhoppningar och hur myndigheter fått felaktiga uppgifter av affärsmannen. Hur skulder förblir obetalda och utlovade jobb inte blir verklighet.– My own companies. I have many companies, company names doesn’t matter. We just build companies to suit our… every country has a different structure. You live in Sweden in a bubble in a way. Businesses are born and die every single day.

Vem ägde JC?
Det var 2013 som JC köptes av bolaget Denim Island, som ägdes av Gordon Wu och hans bror genom ett bolag i Hongkong.
– This is legal matters. I’ve learned about legal matters throughout my life. I’m not an expert on this but one of the thing is law is available for everyone to use. I follow the law. If the law gives me time, I use it to the last day.

– Why do you think everybody gave me credit? Why? Tell me why. All Swedish people. Why? Because first time in their life they saw some real guy, not depending on, you know, rich papa or whatever, coming and talking the business that they are happy to hear.
Det blev aldrig några 450 jobb. I årsredovisningarna kan vi se att antalet anställda på fabriken i Irvine blev färre än hälften av det. Politikern Brian Donohoe fick rätt i sin misstanke.För ett år sedan, i februari 2018, befann vi oss på JC:s dåvarande huvudkontor på Söder Mälarstrand i Stockholm. Kedjans operative chef, Stefano di Martino, sa då att den akuta faran var över för JC.

Similar Posts