Kabe Travel Master

Att köpa en KABE är att investera i säkerhet. Vi vill att du ska kän-na dig trygg i din investering och njuta fullt ut av härliga dagar i din husvagn eller husbil. Därför ger vi sju års täthetsgaranti på alla nya husvagnar och husbilar. Du ska självklart också känna dig trygg på vägen. Våra husvagnar och husbilar är utrustade med flera aktiva säkerhetssystem. Och om olyckan ändå är framme har din KABE väl utvecklade passiva säkerhetssystem som skyddar dig i en krock.

Vilken husvagn är dyrast?
Kabe Imperial Hacienda 880 TDL: 1 189 852 kronor Hos Kurts Husvagnar AB finns en Kabe Imperial Hacienda 880 TDL. Den är tio meter lång och har plats för mellan fyra och fem fasta sängplatser. Den är utrustad med ett mjukt innertak, infällbara lådor, mikrovågsugn, elektroniskt stabiliseringssystem, torkskåp och kylskåp.
Designen i KABEs inredning är präglad av den skandinaviska traditionen, med ljusa färger och materialval som ger ett fräscht och luftigt intryck. Infällda luckor, rundade hörn och ergonomiskt utformade sittdynor är exempel på detaljer som skapar den speciella KABE-känslan, där design och funktion alltid går hand i hand. Även exteriört känne tecknas karossen av genomtänkta detaljer och eleganta linjer som ger varje KABE sin distinkta karaktär.

Vad betyder KS på KABE?
Design, säkerhet och kvalitet – det är vad KABE står för.
Nygrens Fritid (tidigare Molunds fritid) är ett stolt familjeföretag, vi erbjuder nya och begagnade husbilar och husvagnar från KABE och Adria. Samt en välsorterad tillbehörsbutik med KAMA Fritids sortiment. Välkommen till oss!

Att vi är auktoriserade KABE handlare innebär att du som kund kan känna dig helt trygg. Våra säljare och verkstad är välutbildade och kan ge dig bästa service. KABEs olika modeller finns i varierade storlekar med många planlösningar. Tycker du det är svårt att bestämma sig? Gör ett besök hos oss på Nygrens Fritid! Här får du hjälp att hitta rätt KABE för din familj.
KABE har mer än 60 års erfarenhet av att utveckla och tillverka husvagnar och husbilar för aktiv användning hela året. I din KABE hittar du därför många smarta lösningar som gör campinglivet precis så enkelt och avkopplande som du vill att det ska vara. Det kan vara allt från det praktiska skidfacket med belysning till cen-trallås på kökslådorna eller det där USB-uttaget som är placerat precis där du vill att det ska vara.Det finns en KABE för alla. Det gäller bara att komma underfund med vilken storlek, planlösning, utrustning och prisklass som passar dig och din familj bäst. När du har hittat din favoritmodell väljer du den mest optimala planlösningen med hjälp av KABEs Flexline-system, som ger många valmöjligheter och verkligt stor flexibilitet. Enklast är att bygga sin KABE i vår produktkonfigurator, som du hittar på vår hemsida under fliken ”Bygg din KABE”, eller genom att besöka någon av våra återförsäljare.

KABEs auktoriserade återförsäljare och serviceverkstäder finns i hela Skandinavien och flera länder i Europa. Hos våra återförsäl-jare får du expertråd och hjälp med finansiella upplägg och för-säkring när du ska köpa din KABE. När du sedan är på väg finns över hundra auktoriserade verkstäder med professionell service över hela norra Europa om du behöver hjälp. Många av dem har jobbat med oss i decennier, så du är i trygga händer.

I en ny KABE får du alltid den senaste tekniken och redan i stan-dardutförandet är den en av marknadens mest välutrustade. Vi anser att framtidens utmaningar kräver framtidens lösningar och lägger mycket energi på teknikutveckling. Under de senaste åren har vi fått flera fina utmärkelser för våra innovationer, bland annat inom ventilation och värmeåtervinning. Vi har allt för ett riktigt bekvämt boende på väg. Så, innan du börjar jämföra priser – ta reda på vad som faktiskt ingår i en KABE.
Oavsett vilken KABE-modell du väjer kan du vara säker på att få marknadens bästa kvalitet inom varje prissegment. Kvalitet som håller. Vi utvecklar ständigt våra husvagnar och husbilar i KABEs moderna fabriker i Tenhult, med målet att uppfylla både dina och nästa ägares höga krav. Därför kan du känna dig trygg i att värdet på din KABE kommer att stå sig bra även i framtiden.För oss är det viktigt att varje KABE håller högsta kvalitet och god design, i varje detalj. Så har vi alltid tänkt, i över 60 år. Därför konstruerar vi och provar nya lösningar i vår egen utvecklingshall, och bygger varje KABE i en av Europas modernaste husvagns- och husbilsfabriker. Vår egen. Vi har skickliga medarbetare, egna elektriker, ett eget snickeri och en modern maskinpark. Och våra underleverantörer tillhör Europas ledande inom sina olika områden. KABEs husvagnar och husbilar är konstruerade för det skandinaviska klimatet, för att fungera lika bra under kalla vintrar som varma somrar. Därför tar vi inga genvägar när det gäller isolering, ventilation och uppvärmning. Karossen byggs enligt KABEs egen iWall-konstruktion för maximal stabilitet och absolut fuktsäkerhet. Samtliga modeller är utrustade med Alde 3020 värmepanna samt vattenburen golvvärme som standard. Många av de viktiga året-runt-funktionerna är inbyggda i konstruktionen och syns kanske inte när du stiger in i husbilen eller husvagnen första gången. Men du märker skillnaden när du använder din KABE. Du kan ändra eller dra tillbaka ditt samtycke till cookie-förklaringen på vår webbplats här. Läs mer i vår sekretesspolicy om vilka vi är, hur du kontaktar oss och på vilket sätt vi behandlar personuppgifter.För oss har miljöfrågorna högsta prioritet och vi engagerar oss hela vägen – från materialval och produktionsteknik till energi-värden och utsläppsnivåer. Vi vill leda utvecklingen mot en ännu mer klimat- och miljöanpassad husvagns- och husbilsbransch. Självklart står vi bakom FN:s globala mål för hållbar utveckling och jobbar för goda arbetsvillkor, ökad mångfald och jämställdhet, och för att hålla en hög nivå i affärsetiska frågor.Din fritidshandlare i Blekinge. Vi erbjuder nya och begagnade husbilar och husvagnar från KABE och Adria. Stor och välsorterad tillbehörsbutik med KAMA Fritids sortiment. Välkommen till oss!I familjen i760 finns fyra syskon: LXL (fransk säng), LB (låga långbäddar), T (långbäddar och hygienutrymme längst bak) och vårt testobjekt LGB som har höga långbäddar och garage. I mångas ögon en förnämlig och praktisk planlösning för husbilar.

Vi skulle kunna skriva spaltmeter om alla komponenter och konstruktioner som är sammankopplade med de vinteregenskaper som Kabes husbilar har. Istället inriktar vi oss nu på några bodelsegenskaper i testobjektet Travel Master i760 LGB – en helintegrerad modell där det inte har sparats på vare sig komfort eller kvalitet.

Släng in Aldes vattenburna värmesystem och alla frostiga problem är ur världen? Nja, riktigt så enkelt är det inte att få till en husbil som kan kallas året-runt-fordon. Det är en kombination av värme, ventilation och isolering som gäller för att få till de optimala vinteregenskaperna.
Lägg till det vattenburna golvvärmesystemet AGS II Pro som kan styras separat och den unika väggkonstruktion iWall. Den sistnämnda är Kabes patenterade sandwichkonstruktion som har fuktsäker Ecoprimisolering, två typer av aluminiumplåt och en ventilerande väggtapet.Tjocka bäddmadrasser, bäddbreddare och turbo-vent i sovrummet. Gasolugn, fläkt, källsorteringskärl och en mängd softclose-lådor som sväljer rubb och stubb i köksavdelningen. Sex sittplatser i samvarodelen där alla positioner håller samma höga komfort och kvalitet som hyttstolarna. Instegsgarderob, dubbla linneskåp och en vanlig garderob med trådkorgar och takventil.

Stort uppvärmt bagageutrymme med lastöglor och en mängd praktiska fack. Hygienutrymme med förnämligt benutrymme och dusch. Säkerhetskomponenter som brandvarnare, slangsbrottsventil, läckindikator och kraschsensor för gasolsystemet.
Ett vattenburet värmesystem värmer som bekant utifrån och inåt, vilket innebär att även väggar, möbler och inredning värms upp. Ytan på konvektorerna hos Kabe är så stora som möjligt och de är placerade runt om i fordonet för maximal uppvärmning.I Norden har vi som bekant extremt skiftande klimat – från iskalla vintrar till värmebölja på sommaren. Då är det av yttersta vikt att konstruktioner och system kan klara av stora växlingar av både temperaturer och luftfuktighet. Något som Kabe kan och har mångårig erfarenhet av.

Lägg till marknadens kanske coolaste taksäng (max 200 kg), som dessutom är praktisk då en mängd fack finns i dess underrede riktat mot bodelen. Överskåpen är av hög kvalitet, de öppnas och stängs både mjukt och följsamt. Fast bäst av allt är väl att en Kabehusbil fungerar som en termos. Den håller mjölkchokladen het en kylig vinterdag vid pulkabacken samtidigt som den bibehåller apelsinsaftens svalka en het sommardag vid stranden.
Ska vi försöka oss på att finna något som talar emot Kabe Travel Master i760 LGB så är det väl måhända prislappen. En och en halv miljon är mycket pengar. Till Kabes försvar väljer jag ett av min fars många ordspråk – skrot kan man köpa billigt, kvalitet kostar men blir oftast billigare i längden.Skåp och möbler har inbyggda luftspalter så att luften kan cirkula fritt medan elkablar, vatten- och avloppsslangar är inpaketerade i uppvärmda kabelrännor. Egen konstruktion är det även på fönstren (typ K D-Lux). Här gäller så kallade energifönster med inbyggd ventilation och polyuretankarm som tätar mot dubbelglaset. Stort batteri (110Ah) och en generator på 200 A finns också på plats.

När kommer KABE 2023?
2023 introducerar vi nya KABE NOVUM.
Tyvärr måste vi hindra dig från att skicka fler intresseanmälningar just nu. Vi måste bara verifiera att du inte är en robot. Hör av dig till oss på 08-23 30 00 om du vill att vi hjälper dig att skicka fler.

När du semestrar med en Kabe Travel Master har du gott om plats för allt du vill ta med dig. Modellen kommer med stora externa förvaringsutrymmen och har även flera smarta förvaringslösningar inne i bilen. En Kabe Travel Master har en interiör med en lyxig känsla. Modeller som Kabe Travel Master 750 T långbädd och Kabe Travel Master 740 LGB går att få med både golvvärme, AC i bodelen och vattenburen värme från ALDE.
Holmgrens Fritid är medlem i HRF – Husvagnsbranschens riksförbund, HRF ställer höga krav på sina medlemmar i både etik, arbetssätt och företagsstruktur. Dvs en trygg affärspartner för dig som kund.Vi är en MRF-ansluten återförsäljare av Kabe Travel Master och hos oss finns en husbil för alla. Till exempel har vi storsäljarna Kabe Travel Master 750 LXL och Kabe Travel Master 780 LXL, som båda kommer med L-kök och två stora dubbelsängar. Det går också bra att köpa en Kabe Travel Master begagnad då vi har ett stort sortiment av noggrant kontrollerade husbilar. Alla Kabe Travel Master-modeller är utrustade med kraftfulla motorer som producerar mer än tillräckligt med hästkrafter. Det finns ofta flera motoralternativ att välja mellan vid köp av en husbil. Detta gäller även dig som är intresserad av att köpa en Kabe Travel Master begagnad. Välj en motor som får din husbil att kännas rolig att köra, och uppfyller dina behov gällande bränsleekonomi. Holmgrens Fritid är en av Sveriges största handlare av fritidsfordon. Holmgrens Fritid finns i Tenhult, Värnamo, Västervik och Växjö. På våra anläggningar hittar du ett stort sortiment av både nya och begagnade husvagnar, husbilar och vans/plåtis. Hos oss kan du även tryggt lämna in din husvagn eller husbil för all typ av service, fukttester, gasoltester och skadereparationer. Holmgrens Fritid är ett dotterbolag till Holmgren Group.

Alla personuppgifter som skickas in till Holmgrens Bil kommer att behandlas enligt bestämmelserna i EU:s dataskyddsförordningen (GDPR). Här kan du läsa mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

Hos Rips Släp & husvagnsservice AB finn sen Tabbert Cellini 750 HTD. Den är nio meter lång och har plats för fyra bäddar. Den har 32-tums smart TV med kompletterande ljudystem och subwoffer, taklucka på 70 x 50 cm med myggnät och mörkläggning, gasolugn med grill, soffgrupp med justerbara nackstöd, samt underredesbelysning i LED. Finns för 1 233 000 kronor.Hos Kurts Husvagnar AB finns en Kabe Imperial Hacienda 880 TDL. Den är tio meter lång och har plats för mellan fyra och fem fasta sängplatser. Den är utrustad med ett mjukt innertak, infällbara lådor, mikrovågsugn, elektroniskt stabiliseringssystem, torkskåp och kylskåp. Finns för 1 189 852 kronor. Hos Fritidcenter Malmö AB finns en Kabe Imperial Hacienda 1000. Den är årsmodell 2020, och är elva meter lång. Den har fyra bäddar. Husvagnen är utrustad med centraldammsugare, gasoluttag i koffert, separat dusch, micro, panoramafönster framtill, vattenburen värme, och haddukartor. Finns för : 1 125 000 kronor. Hos Bergners Bil AB finns en Kabe Imperial Hacienda 880 DTDL som är 10,4 meter lång och har två fasta sängplatser. Utöver standardutrustning såsom skinnklädsel, centraldammsugare och en liten handdukstork, har den även cinderellatoa, 70-liters vattentank, hurts med lådor, och mörktonade fönster. Finns för 1 250 000 kronor.

Hos Nordic Center Göteborg finns en Tabbert Cellini 655 DF. Den är nio meter lång och har plats för fyra bäddar. Den är utrustad med den exklusiva läderklädseln Creme Nature, en förstärkare med ljduanslutningskabel från TV till ljudsystemet, inklusivet CarocVision. Den har även gasolugn med grill, en mikrovågsugn som är placerad i en garderob och har vattenburen centralvärme. Finns för 999 900 kronor.
NIBO startades 1964 i Bollnäs och är Norrlands största husvagns- och husbilshandlare. Vi säljer både nya och begagnade husvagnar & husbilar. I våra verkstäder servar och reparerar vi alla märken. Vi har en stor inomhushall där vi visar husbilar och husvagnar. I vår stora butik kan du strosa omkring bland tillbehör och fritid. Välkommen in!Vi använder kakor (cookies) för att hemsidan ska fungera på bästa sätt och ge dig en så bra upplevelse som möjligt.För mer information, se vår integritetspolicy.

Det är inte ofta en tillverkare lägger krut på att designa en snygg alkovbil. Resonemanget brukar vara att alkovbilar ska vara prispressade och praktiska eftersom målgruppen är barnfamiljer och uthyresföretag. Men det finns barnfamiljer som har mer pengar och som värdesätter design.
Varför man faller för en husbil kan bero på många faktorer. Inte minst personligt tycke och smak. När vi publicerar tester undviker vi i möjligaste mån att blanda in tycke och smak. Vi har en slutkläm i varje test med rubriken ”Jag tycker”. I övrigt bedömmer vi husbilarna utifrån kvalitetskänsla, komfort, kompetens och prisnivå. Bli därför inte förvånad om du i denna artikel finner husbilar som jag inte öst beröm över i testet. Ty i denna artikel tar jag upp de jag subjektivt, känslomässigt tyckt bäst om. Husbilar jag själv skulle vilja äga.Men vad är detta? En alkovbil bland kompaktmodellerna. Måste ju vara fel! Men nej, det är inte en miss. Detta är en kompakt familjehusbil. 599 cm kort, hjulbas kortare än hos en plåtis gör den supersmidig att ratta i trång trafikmiljö. Dessutom är prislappen rimlig och lastvikten hög redan vid 3 500 k totalvikt.

Vilken är den mest prisvärda husbilen?
Chausson 718 XLB Welcome Men Chausson har med denna modell haft örat mot marknaden och gjort en prisvärd husbil som är enkel att leva med. Två saker sticker ut: -En säng på hela 160 cm bredd i ett trevligt sovrum med stora fönster.
För att hamna i kategorin kompakt ska husbilen antingen vara under 6 meter eller smalare än de vanliga 227-232 cm. Uppfyller den båda dessa krav är det en synnerligen smidig historia. Men även modeller runt sju meter som är halvannan decimeter smalare än normalt upplevs betydligt smidigare på vägen.Med gott om stuvutrymmen, massor av boyta, vinterduglighet och ett lika stabilt som komfortabelt tandemaxlat chassi från AL-KO tar denna upp kampen med helintegrerade premiumhusbilar. Rent objektivt vinner den mot de flesta i en direkt jämförelse. Men alkov ger inte samma status som helintegrerat och därför är den lite av en udda fågel.Men det finns ändå sånt man inte kan blunda för, som direkt diskvalificerar bilen från att tillhöra de bästa. En sån sak är lastvikten. Ingen bil i denna artikel har en lastvikt under 500 kg. Vissa med en totalvikt över 3 500 kg förvisso men så måste det vara. De har alla en modern drivlina med stark common rail diesel som gör bilarna lättkörda. Ett allt för långt överhäng kan också vara grund för att bli utesluten. I alla fall på framhjulsdrivna modeller.Utöver dessa två saker är det också en synnerligen ljus och trevlig miljö ombord. Det mycket stora fönstret på höger sida i sovrummet ger en helt annan känsla än i de flesta sovrum i husbilar.

De flesta tillverkare anstränger sig lite extra när de tar fram helintegrerade modeller. Därför är det gott om riktigt bra helintegrerade husbilar. Helst skulle jag velat ha med 10 modeller i denna kategori. Jag menar, hur kan inte Morelo Palace, Niesmann+Bischoff Flair, Concorde Charisma eller RMB:s lyxkryssare platsa här? Det enkla svaret är att de inte är bättre än förväntat, de gav mig ingen wow-känsla. Eller jo, de är alla wow. Men att bli positivt överraskad är mer förförande. Och det har dessa fem lyckats med.I 14 år har jag och mina kollegor testat husbilar. Nya och begagnade, i alla prisklasser. En del glöms bort så fort man vänder ryggen till. Andra fastnar i minnet och blir favoriter. Här lyfter jag fram de modeller som gjort störst positivt intryck inom olika kategorier.

Hur bra är KABE husbilar?
KABE har vunnit en fin utmärkelse i Tyskland som den bästa importerade husbilen i kategorin ”halvintegrerade husbilar över 60 000 €”. Över 14.000 läsare av promobil, Tysklands mest populära husbilstidning, utsåg vinnarna för 2022! Vi på KABE är mycket glada och stolta över denna fina utmärkelse.
Man hade kunnat välja vilken Frankia som helst ur vårt testarkiv och motiverat dess plats på listan. Frankia gör alltid bekväma husbilar med inovativa lösningar ombord.Nu är detta inte skälet till att jag tycker så mycket om denna modell, designen är grädden på moset. Det är långbäddarna som charmat mig. Alkovbilar med långbäddar är den mest flexibla planlösningen i en alkovbil. Familjen växer aldrig ur denna planlösning, inte ens då barnen flyttat hemifrån.

Vilken KABE modell är bäst?
Verklig storsäljare Briljant, Smaragd, Ametist och Safir tillhör fortfarande KABEs verkliga storsäljare, även om de numera har fått sällskap av modeller från KABEs övriga serier. – Vi har många äldre kunder som stolt kan räkna upp alla Ädelstensvagnar de varit ägare till under årens lopp.
Vid varje bil ger jag en kort motivering till varför den förtjänar en plats på listan. Vill du läsa mer om modellen klickar du på modellnamnet, det är en länk till det fullständiga testet av modellen.

Att man kan göra en så rymlig bodel på blott 7,5 meters längd är för att förarplatsen är placerad ovanför motorn. Du får en bodel som i en 8,2 meters husbil. Överhänget är långt, men bilen är bakhjulsdriven så det är ingen risk att man tappar väggreppet i uppfärsbacke eller på vått gräs.Två saker gör att denna till synes ordinära husbil blir en av de bästa jag testat. Köket har sin plats till vänster om bodelsdörren. Det ger en öppen känsla när man sitter i sittgruppen. Det gör även vänstersväng säkrare då man från förarplatsen kan ta en titt genom köksfönstret.

En av de enklaste husbilar vi testat. Med låg finish, lövtunna möbler och noll lyxkänsa. Men oj vad jag trivdes ombord. Att sitta i någon av de två dinetterna och se ut genom de stora fönstren är som att sitta på en altan. Få tillverkare monterar så pass stora fönster idag. Synd, för det skänker sådan trivsel.
Hade testet skett på motorväg eller i en stad hade den nog inte varit med på denna topp 5 lista. Men nu testades den på ringlande småvägar mitt i vintern och bjöd på en körupplevelse i toppklass. AL-KO chassiet var som standard försett med de nivåreglerande ALC dämparna bak som i kombination med den lätta bodelen och låga tyngdpunkten gjorde att vi körde husbilen som vore den en personbil.Det är sällan jag faller för en bil på grund av möblernas utformning. Men i denna har Dethleffs genom innovativ möbeldesign lyckats ge bilen en helt unik känsla ombord. Ingen annan helintegrerad husbil på 740 centimeters längd kan erbjuda samma rymdkänsla.

Här är det de motstående sofforna som ger bilen en plats på listan. De ger en öppen bodel som man rör sig ledigt i. På vägen kör man bilen som en plåtis, på ställplatsen har man boendekomforten hos en fullbred husbil. Bäst i klassen!
Invändigt kan den först se lite simpel ut med tanke på den väl tilltagna prislappen. Men få halvintegrerade husbilar, om någon, kan på samma yta mäta sig med komforten ombord.

Att det ändå blev just denna är för att man utrustat den till max som standard. Inte minst har man lagt mycket krut på elsystemet så det ska ge ägarna möjlighet till långvarig fricamping. En ofta eftersatt funktion i husbilar. Att den är bakhjulsdriven gör inte saken sämre.
Den bästa Mercedesbaserade husbil jag kört. Det som fäller avgörandet är utsikten från förarplats och att man lyckats isolera bort Mercedes motorljud vid acceleration.

Blott 599 centimer men ändå försedd med ett delat badrum. Ändå känns den inte trängre än andra plåtisar. Och vilken finish på möblerna! Byggd i ett skåp med heavychassi riskerar det att bli en stötig färd. Men detta har man adresserat genom att standardmontera luftfjädring på bakaxeln. Detta är min favori bland 599 cm långa tvärbäddsplåtisar.
Jag tror många förvånas av att se en dussinprodukt från Chausson på denna lista. Men Chausson har med denna modell haft örat mot marknaden och gjort en prisvärd husbil som är enkel att leva med.

Westfalias huvudsyssla är att konvertera skåpbilar åt bilföretagen. Mestadels minibussar men även campingbilar. Denna erfarenhet gör att de inte följer husbilsbranschens normer när det gäller hur man inreder eller utrustar en husbil. Och detta gör bilen extra bra! Den har det bästa baksätet jag stött på i en plåtis. Helt enkelt för att det är ett baksäte, inte en bänk med dynor.Jag uppskattar husbilar som inte vill vara alla målgrupper till lags, modeller som har en tydlig målgrupp. De flesta tillverkare skulle inreda en 8,15 meter lång husbil för att husera fyra personer. Men denna är optimerad för två. Det gör den synnerligen bekväm och väl anpassad för just två personer som vill ligga ute långa perioder i sträck.

Jag hävdar med bestämdhet att La Strada ligger i en nivå för sig själva när det gäller byggkvalitet. Omsorgen i förberedelsen av skåpbilen är minutiös. Men de är inte bäst isolerade och isolerar ogärna sina spillvattentankar. EB modellen är deras bästsäljare och det är lätt att förstå. Den är ombonad, flexibel och mycket intuitiv att leva med. Inga trollerinummer här inte.
Pössls storsäljare är Roadcruiser. En modell som bildade skola i hur man inreder en plåtis med långbäddar när den lanserades. Summit 640 är lyxversionen av Roadcruiser. En mer påkostad version som ska konkurrera i premiumklassen. Något den klarar med bravur.Jag är inget fan av taksängar i halvintegrerade husbilar. De kräver som regel stege för att man ska komma på plats. Och de är aldrig lika mysiga som en alkov. I denna modell kommer taksängen ner ända till soffans sittdynor och är lika ekel att ta sig i och ur som en vanlig säng. Dessutom är dinetten stor som få, badrummet rymligt och köket helt okej. Allt detta på 599 cm! Två bor lika bekvämt i denna som i en 7,4 meters husbil.

En plåtis byggd på höjden för att kunna husera en familj om fyra. Något den klarar utan problem. Är man två ombord och lever med taksängen upptryckt får man takhöjd som i en kyrka. Man kan sitta kvar i dinetten med sängen nerfälld. En bonus med bilens höjd är de väldigt rymliga överskåpen. På mässor där denna ställs ut sitter jag alltid en extra lång stund och drömmer.
Jag har testat många Carthago och alltid funnit dem välbyggda och trevliga att köra. Trodde nog att jag visste vad jag hade att vänta mig när jag inledde testet. Ändå blev jag glatt överraskad av såväl finish som komfort och kompetens. Smal, kort, snygg och med en bodel som ger en boendekomfort i klass med betydligt större husbilar. Nycklarna till att lyckas med denna damsko är face to face soffor och en taksäng som kommer ner djupt. Att Chausson lekt med designen ombord gör att man blir glad ombord. En mycket traditionellt inredd alkovbil. På ytan kan den upplevas lite tråkig, fantasilös. Men just detta är dess styrka. Laika har inte försökt återuppfina alkovbilen. Istället har man tagit alla testade och beprövade lösningar och gjort en husbil med få missar, hög komfort och rimlig prislapp. Som dessutom är mycket trivsam att vistas i.Ännu en kort bil med badrum och kök bak, stor sittgrupp och en taksäng som kommer ända ner till knöhöjd. Lite av en repetition av McLouis Mc4-32 som också är med på denna lista. Kunde jag inte nöjt mig med en av dem? Tänker du kanske. Men nej! Ty denna stod på ett Ford chassi som höjde komforten ett snäpp och värmaren är en dieseldriven Webasto istälet för en gasolvärmare.

Varför husbil under 6 meter?
Den låga vikten och storleken på plåtisar gör de enkla att hantera och transportera i trafiken. Vanligtvis är plåtisen under 6 meter vilket gör de smidiga att köra i städer, Du kan alltså använda husbilen som en vanlig personbil när du inte är ute på semesteräventyr.
För att det ska bli enkelt för dig som läser har jag delat in bilarna i olika kategorier. Jag utser fem bilar inom varje kategori och listar dem från bäst till femte bästa.Här får barnfamljen två sovrum, vardagsrum och kök samt en rymlig källare. En husbil lika väl lämpad som bostad under fotbollscupen som sportlovet. Eller för långsemestern söderöver.

Plåtisar är som regel stöpta i samma form och skillnaderna mellan olika modeller ligger i detaljer och materialval. Samtidigt är innovationslystnaden större hos plåtisar än i andra husbilar. Man måste vara klurig för att få till en funktinell och bekväm husbil i detta lilla format.
Jag har testat denna modell i två utföranden. Först baserad på Fiat och sedan när den började byggas på Mercedes Sprinter. Redan den Fiat-baserade bjöd en av husbilsmarknadens bästa, och tryggaste, körupplevelser. Den Mercedes-baserade behöll de trygga vägegenskaperna men tog komforten ett snäpp till.Den vanligaste typen av husbil och även den mest testade i vårt testbibliotek. Man skulle kuna tro att det skulle vara svårt för mig att utse endast fem modeller. Men icke. Halvintererade husbilar känns ofta som kloner av varandra. Få av dem häckar i premiumklassen vilket gör att man inte kostar på dem lika mycket finesser och teknik som i helintegrerade husblar. Det andra som gör bilen speciell är det samlade badrummet. Ett samlat badrum tar mycket mindre plats än det idag så vanliga delade badrummet. Det betyder att man kan få till en rymlig och bekväm sittgrupp. En sittgrupp där Hymer avstått pelarbord för den mer stabila lösningen med vägghängt bord. Alkovbilar är som regel riktade mot barnfamiljer eller hyresmarknaden. I dessa målgrupper är lastvikt extra viktigt. I denna artikel är 500 k ett minimum. Men de utvalda alkovbilarna har alla en lastvikt överstigande 800 kg. Om än inte med 3 500 kg totalvikt. Det är mycket ovanligt att alkovbilar har rimlig lastvikt med 3 500 k totalvikt.Om du söker efter ett lyxigt mobilt boende utan kompromisser kan vi rekommendera en Kabe Travel Master husbil. Svenska Kabe har sedan företaget grundades valt att använda material av högsta kvalitet. Det innebär att en Kabe Travel Master husbil alltid är pålitlig och välbyggd. Välj bland en mängd storlekar, utrustningsnivåer och planlösningar för att hitta er drömhusbil. Då vi är en MRF-ansluten återförsäljare av Kabe Travel Master husbilar återfinns enbart noggrant kontrollerade fordon i vårt breda sortiment.Interiören i en Kabe Travel Master husbil känns ombonad och ger utrymme för många mysiga semesterkvällar. Ni har själva möjlighet att bygga upp en modern multimediavägg med TV och kraftfulla högtalare. Sovrummet kan se ut på olika sätt men inkluderar oftast separerade långbäddar eller en rejäl och komfortabel dubbelsäng.

En Kabe Travel Master husbil är alltid byggd på pålitliga chassin från kända tillverkare. Motorerna är turbomatade och producerar rikligt med hästkrafter och vridmoment. I bodelen har tillverkaren satsat på användarvänlighet, komfort och effektiv ventilation och uppvärmning. En Kabe Travel Master husbil går att beställa med vatten- eller luftburen värme. Det finns även möjlighet att välja till golvvärme – för en extra lyxig känsla.
Motorn är en 150 hästar stark upplaga av Fiats 2,3 liters radfyra. Den räcker till gott och väl. Lådan är manuell. Som alltid anser jag husbilar mår bäst av en automatlåda. Knappa 23 000 kronor kostar den och värd varenda krona. Vägarna är som sagt våta, på sina ställen med rejäla pölar. Ett väglag som avslöjar en av bilens få plumpar – den invändiga trappan. Här letar vägljud sig in. På den våta vägen kan man tro att dörren inte är helt stängd.

Det är en tung husbil. Och här är tyngden lika med komfort eftersom bladfjädrarna i Fiats heavy chassi behöver belastas för att inte uppträda hårt och studsigt.Det var länge sedan testlaget hittade så många praktiska detaljer att glädjas åt. Under testet återkommer vi hela tiden till ett ord – omtänksamt. Det är lådor, fack, nät överallt. Och lampor! Allmänljus, spotlights, indirekt mysbelysning, skåpslampor. Var än man sitter får boken ljus. Kabe tog tid på sig att lansera en halvintegrerad taksängsbil – ”crossover” på Kabe-språk. De två bäst säljande modellerna i Sverige är taksängsbilar, McLouis Mc4-75 och Adria Matrix Supreme 670 SL. Med andra ord, den är en viktig biltyp på marknaden. Visst har bilen sina nackdelar, den allvarligaste är att man sitter på olika höjd runt bordet. Även priset är en nackdel, man kan få stora helintegrerade husbilar med goda vinteregenskaper för samma summa.Volymen den extra bredden tillför ger en bobil att spendera mycket tid i. Intrycket förstärks av att man valt hörnsängen som sovrum. En lösning som ofta väljs för att vinna utrymme i korta fordon, från sex meter till sju meter. Testbilen mäter 7,4 meter och sänglösningen skapar plats för megakök, riktig hall, lådor en masse och en sittgrupp för alla typer av kroppar.

I backningsmanövrar är bredden inte lika påtaglig. Det är lätt att ratta runt bilen och placera den där jag vill, trots att testbilen saknar såväl parkeringsradar som backkamera.
Men att bygga vinterhusbil handlar inte bara om vad man plockar in i bilen. Det handlar lika mycket om hur man monterar och planerar systemet. Och det gör Kabe bra, bättre än de flesta tillverkare. Konvektorerna är monterade för optimal verkan, luftspalterna är rejäla, i överskåpen skyddas luftspalterna av en bakre vägg för att inte blockeras av pryttlar. Spillvattentanken är uppvärmd och isolerad. Tömningen sker med elpump – noll frysrisk. En egentillverkad matta i kupén förlänger värmegolvet ända fram till förare och passagerare. Man har också en starkare generator än Fiats standard, den är på 160Ah och laddar effektivare, vilket är gynnsamt vintertid.Kabe bygger som enda tillverkare typgodkända 2,50 meter breda halvintegrerade husbilar. Enligt rådande bestämmelser får en husbils yttervägg inte vara mer än 40 centimeter från halvljusets centrum. Det ger en maxbredd på 2,35 meter på Fiatbaserade bilar. Hur Kabe lyckats med konststycket är en väl förborgad hemlighet. Att erbjuda en bodel som inte står efter husvagnar i rymd är viktigt för just Kabe då lejonparten av deras kunder kommer från husvagnssidan och är vana vid volyminösa bodelar.

Bakom ratten känner jag av bredden, slickar mittlinjen på sjuttiovägen utanför Tenhult och håller hårdare än vanligt i ratten då jag möter en timmerbil med släp. Det tar sin tid att centrera bilen och fått in känslan för dess dimensioner. De flesta husbilar är 228 – 235 centimeter breda och det måttet sitter i min ryggrad.
Som jag skrev inledningsvis. För ett välbärgat par som vill spendera mycket tid i sin husbil och kunna få med barnbarnen på en sportlovsvecka i Lofsdalen är den ett klockrent val.Ska man köpa husbil med lågt kilopris är Kabe Travelmaster X740 LXL knappast att tänka på. Men för ett välbärgat par som vill spendera mycket tid i sin husbil och få plats med barnbarnen under en sportlovsvecka i Lofsdalen är den ett klockrent val. Inomhus löper överskåp med invändig belysning utmed hela taklinjen, somliga med hylla som delar av, andra utan. Det är gott om stuv: lådor, små fack, vinställ, garderob, skofack – i köket mer stuvplats än man behöver för två personer. Bilen slår någon form av rekord i denna svårbemästrade gren. Det är tydligt att de som ritad husbilen också campat en hel del. Här ligger Kabe i framkant. Vattenburen värme med golvvärme, värmeväxlare, motorvärmare, luftspalter runt alla möbler, microfibertapet för att hindra kondens, isolering med slutna celler och lite till gör Kabe Travelmaster X740 LXL till en duglig vinterbil.

Den sjösattes på Elmia i höstas och nu har serieproduktionen kommit igång. Testbilen är den första att lämna bandet. Vi mötte den vid portarna efter slutkontrollen och drog ut på regnvåt, tio grader varm småländsk vinterväg.I basutförande väger bilen in på 3090 kilo. Och eftersom den står på ett så kalla heavy chassi med en totalvikt på 4 250 kilo borde det bli 1 160 kilo över för personlig last. Men eftersom den – som alla bilar i premiumklassen – med all sannolikhet kommer att extrautrustas hamnar lastförmågan gissningsvis på knappt ett ton. Den finns även i en version på light chassi med en totalvikt på 3,5 ton, men då krymper lastförmågan ned till ett par hundra kilo och det är inte ett realistiskt val.

På komfortsidan är det inte lika väl beställt. Elhissar, elspeglar, AC, farthållare och centrallås som även reglerar bodelsdörren. Men ingen stereo och som tidigare nämnts finns varken backkamera eller parkeringsradar. Det sistnämnda borde ingå med tanke på priset.

Kabe har slutat med sitt invändiga vinterdraperi i kupén – inget fel på funktionen men det var otympligt. Draperiet är ersatt av papperspliséer i bilens rutor. Enklare att sköta men inte lika god isolering. Dock bättre än man kan tro har det visat sig i våra tester. Vill man komplettera finns en räcka utvändiga isolertäcken.
Bilar med fransk säng har inga stora garage. Men genom att göra sängen lite högre än vanligt och samtidigt sänka garagegolvet längst bak har man trollat fram ett utrymme som sväljer en hel del.ABS, dubbla airbags, farthållare, Traction+ antispinnsystem med hillholder, antisladdsystem, AC, centrallås (inklusive bodel), vattenburen värme, värmegolv vattenburet, värmeväxlare, motorvärmare diesel, kyl med frysfack, kraftigare generator, teveantenn med förstärkare.

KABE Van är bekvämt inredd och har toalett med dusch, funktionellt kök med kompressorkylskåp, och riktigt sköna sängar i fullängd som kan bäddas ner över bilens hela bredd alternativt användas som två separata långbäddar.
Från modellåret 2022 kan KABE Van beställas med tvillinghjul som ökar lastvikten med cirka 850 kilo. Samtidigt blir den tillåtna tågvikten hela 7 ton, vilket öppnar för ännu mer flexibel användning.Det mesta ingår i standardutrustningen, exempelvis multimediasystem med en stor touch-skärm, backkamera samt elstyrda och eluppvärmda backspeglar. Bilen har också flera moderna säkerhetssystem som dödavinkelvarnare, autobroms, och sidvindsstabilisering.

– Hela bilen är grundligt isolerad genom en ny metod där isoleringsmaterial i form av limbelagda små kulor sprutas in i tak, väggar, balkar och hålrum bakom de inredda väggarna och härdas till en hållbar fast isolering som är 30-70 mm tjock, berättar Alf Ekström.
KABE-koncernens huvudsakliga verksamhet ­består av tillverkning och försäljning av husvagnar och husbilar. KABE AB är ett helägt dotterbolag som producerar husvagnar och husbilar med högsta kvalitet.Ibland vill man bara leva livet enkelt och smidigt, och sätta äventyret i centrum. Då är nya KABE Van det perfekta valet. Den inredda skåpbilen håller samma höga basstandard som KABEs husbilar, är anpassad för året-runt-bruk och hela 6,90 meter lång. Bilens inredning i Nordic Oak tillverkas i vårt eget snickeri och innehåller en rad smarta förvaringslösningar. De två enkelsängarna kan smidigt omvandlas till en skön dubbelsäng. I badrummet är handfatet svängbart för att ge plats åt duschen. KABE Van är en helt igenom flexibel bil som du enkelt anpassar för maximal förvaring under färd, och maximal yta och komfort när du gör ett stopp på resan.

– Den är ett riktigt bra alternativ om man reser mycket i jobbet och börjar tröttna på det enformiga hotellivet. Här kan man lasta verktyg, utställningsmaterial och annat och ha både hotellrummet och kontoret med sig på resan, säger Alf Ekström.
– Totallängden är 690 centimeter och trots att måtten är betydligt mindre än i KABEs traditionella husbilar känns det oväntat rymligt för att vara en van. Stå­höjden i bodelen är faktiskt 196 centimeter, precis som i våra övriga husbilar.

Var tillverkas KABE husvagn?
KABE har huvudkontor, utvecklingsavdelning och produktion i Tenhult, Småland. Här byggs samtliga husvagns- och husbilsmodeller.
– Vi kan utan tvekan konstatera att ­KABEs van är marknadens mest välutrustade. Här finns många av de unika fördelarna som du hittar i de större husbilarna i vårt Travel Master-utbud, förklarar KABEs VD Alf Ekström.Bilen är utrustad med KABEs unika lösningar för värme och ventilation, med AGS II Pro vattenburen golvvärme i fyra slingor, Alde Compact värmepanna och en inredning om är anpassad för optimal luftcirkulation. KABE Van håller samma höga basstandard som KABEs övriga husbilar och är anpassad för året-runt-bruk, med vattenburen golvvärme ända fram i hytten och ett isolerande dubbelgolv där vatten- och gråvattentank ligger väl skyddade mot frost. Precis som när man köper ett permanent boende så har alla olika behov och önskemål om hur planlösningen i husbilen ska se ut. Alla är olika helt enkelt. Därför finns en rad olika planlösningar som gör det möjligt att bygga din husbil efter dina personliga krav.

För att möta behoven hos alla nya och yngre husbilsresenärer som vill ha en rejäl men inte så tung husbil lanserade KABE 2015 den uppskattade och prisvärda Classic-serien.Svensktillverkade KABE Travel Master etablerade sig på husbilsmarknaden och blev snart, precis som KABEs husvagnar, synonymt med välutrustade campingfordon byggda för att användas hela året, även i det tuffa skandinaviska vinterklimatet.

KABE Classic byggs på Fiat Ducato, med en 2,3 liters dieselmotor på 140 hk, som har utvecklats tillsammans med Europas ledande husbilstillverkare för att bli en av marknadens bästa husbilsbaser.
Classic har KABEs unika iWall-konstruktion med en stabil kaross som klarar extrema temperaturer, välisolerade fönster med dubbelglas samt en noggrant utformad ventilation och uppvärmning med AGS II vattenburen golvvärme och KABE Smart D elsystem.I standardutrustningen ingår till exempel tonade fönster med mörkläggningsgardiner och myggnät, myggnätsdörr, soft-close med centrallås på köksluckorna, stor kyl, dusch, torkskåp och riktigt bekväma sängar med spiralmadrass, bäddmadrass och överkast.

Hur bra är KABE husvagn?
Oavsett vilken KABE-modell du väjer kan du vara säker på att få marknadens bästa kvalitet inom varje prissegment. Kvalitet som håller. Vi utvecklar ständigt våra husvagnar och husbilar i KABEs moderna fabriker i Tenhult, med målet att uppfylla både dina och nästa ägares höga krav.
– Kunderna uppskattar KABEs unika komfort och kvalitet. Samtidigt innebär större fordon med mer utrustning att totalvikten lätt glider iväg över 3,5 ton. Har du ett B-körkort som är utfärdat efter den 1 juli 1996 krävs då utökad behörighet, konstaterar Alf Ekström, VD på KABE AB.KABE Classic erbjuder halvintererade-, crossover- och helintegrerade modeller i 740-storlek med en lite kortare utrustningslista och färre tillval än KABEs övriga serier, men med KABEs höga kvalitet rakt igenom.

Fakta KABE Classic finns i längden 740 som halvintegrerad, crossover och helintegrerad. Halvintegrerad och crossover finns med olika bädd- och lastalternativ. Crossover har en extra nedsänkbar säng i bilens framdel. Helintegrerad har en nedsänkbar extra bädd och stort lastutrymme. 2010 presenterade KABE sin första helintegrerade husbil. Det blev succé direkt och sedan dess har utvecklingen gått snabbt. I dag har KABE ett komplett utbud och erbjuder husbilar i många olika modeller och storlekar. – På en totallängd av 740 centimeter får du all den utrustning och bekvämlighet som krävs för ett riktigt behagligt husbilsliv. KABEs alla inbyggda värden som komfort, säkerhet och trygga året-runt-egenskaper ingår. Mycket av det som är standard i KABE Classic är ofta tillval som du får betala extra för hos andra tillverkare, säger Alf Ekström.Våra husbilar, KABE Travel Master, bygger på gedigna kunskaper och erfarenheter. De är också resultatet av egna och kunders önskemål och – inte minst – av vårt eget kvalitetstänkande.KABE AB är en svensk tillverkare av husvagnar och husbilar som startade sin verksamhet 1957. KABE har huvudkontor, utvecklingsavdelning och produktion i Tenhult, Småland. Här byggs samtliga husvagns- och husbilsmodeller. I Tenhult finns även produktionsanläggningen för väggar, tak och golv samt KABEs egen snickerifabrik. KABE AB är dotterbolag till KABE Group AB (publ.) I koncernen ingår också KAMA Fritid AB, som är en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn samt Adria AB, importör av den slovenska husvagns- och husbilstillverkaren Adria Mobils hela produktprogram till Sverige, Norge och Finland.

Vad står KABE för?
Fotnot: Namnet KABE härstammar från initialerna i Kurt Blomqvists namn (KB) som då blev KÅBE. Det namnet var upptaget. Kurt strök då pricken över å:et men det nya namnet var då för likt ett annat företagsnamn – KABI. Klurige Kurt döpte då företaget till Karosseri AB Elit – just det, förkortningen blev KABE.
På KABE i småländska Tenhult började vi med tillverkning av husvagnar i början av 60-talet. Vi har under 60 år lärt oss vad som fungerar i ett klimat som vårt och löpande ägnat oss åt att förbättra och förfina våra husvagnar och husbilar. Visioner, idérikedom och en förmåga att omsätta goda idéer i praktiken är vad som präglat KABEs utveckling. Våra ambitioner för ett bekvämare och trivsammare campingliv har resulterat i ett antal unika lösningar – inte minst när det gäller viktiga funktioner som värme och ventilation. Vi överdriver inte när vi påstår att KABE under ett halvsekel gått i spetsen för utvecklingen av husvagnar och husbilar och det är i den andan vi jobbar vidare. Kvalitet och säkerhet, form och funktion genomsyrar hela vår tillverkning och frågan är om inte de tuffaste kvalitetskontrollerna genomförs av oss själva. Vårt kvalitetstänkande går igen i alla detaljer – isolering, ventilation, värmesystem, fönster, möbelkonstruktion.Med hjälp av skickliga hantverkare och duktiga tekniker kan vi bygga upp till 850 husbilar om året i vår 12 000 kvadratmeter stora fabrik, som fortfarande ligger i Småland.Vårt unika golvvärmesystem och våra egenutvecklade plastreglar med ingjutna luftkanaler är ett par av våra patentsökta uppfinningar. Vårt optimerade ventilationssystem VarioVent är en patenterad lösning som du inte hittar i någon annan husvagn. LMC har släppt nya husbilsmodeller för 2024. Med bland modellerna finns bland annat en ny husbilsmodell-serie, uppdateringar av deras campervan och andra spännande nyheter. När du sedan vill lägga dig för att läsa en spännande bok i sängen kan du öppna upp de stora dubbeldörrarna bak vid sängarna och få känna en härlig vindpust mot dina kinder.Plåtisen är i en perfekt storlek för att få plats med alla de bekvämligheterna som du behöver när du ska ut och campa. Den är inte för liten, inte för stor.

Eftersom plåtis-husbilen är mindre och enklare än en vanlig, större husbil är den vanligtvis billigare att köpa och även att underhålla. Det är oftast enklare reparationen som behöver göras om plåtisen kommer till skada.
Tänk dig att också göra detta det första du gör när du vaknat upp på morgonen. Öppnar upp dubbeldörrarna vid sängen, där du ligger nerbäddad, nyvaken. Du blundar och får en strimma solljus som träffar ditt ansikte. Underbart!Vår ambition på Vincents är att vara Sveriges ledande förmedlare av husbilar och husvagnar och det självklara valet för varje person som vill sälja eller köpa en begagnad husbil/husvagn. Att campa på Västkusten skapar minnen för livet. Njut av magiska soluppgångar och solnedgångar i landskapet som är omslutet av klippor, sandstränder och hav. Här listar vi de fem bästa tipsen för dig som lyckats pricka in en regnig dag att semestra med husbilen eller husvagnen. Ta del och låt dig inspireras!Den lilla campingbilen är billigare att både köpa och att använda än större husbilar och den robusta konstruktionen på plåtisen kan göra dig säker i trafiken.Campinglivet är fantastiskt roligt! Men det är inte alltid lätt att veta vad man ska hitta på. Här listar vi våra fem bästa aktiviteter för husbilssemstern!

Similar Posts