Karl Johan Stolar

Karljohan förekommer allmänt i barr- och lövskog över hela Skandinavien. Vissa år uppträder den i stora mängder, s k karljohanår. De gula rören på äldre exemplar kan användas till att färga ullgarn vackert gult.

Passar till all sorts matlagning, god som ingrediens i såser, soppor, stuvningar mm. Går bra att torka för långtidsförvaring. Skiva då svamparna i ca 5 mm. tunna skivor innan du lägger dem på tork.

Hur vet jag att det är en karljohansvamp?
Beskrivning. Hatt välvd, ljusbrun till mörkbrun, ofta vit den yttersta milimetern närmast hattkanten, i fuktigt väder klibbig. Fot vit till ljusbrun, vanligen knubbig, med ett vitt ådernät (syns tydligast upptill). Rör som unga vitaktiga, senare gula till gulgröna.
Hatthuden kan ibland bli grönfärgad vid upphettning. Det är en naturlig egenskap hos vissa stensoppar och har ingen negativ inverkan på matvärdet. Färgen uppkommer vid upphettning och försvinner så snart svampen har svalnat.En speciell typ av medeltida stolar är de så kallade korstolarna. Dessa var som namnet anger placerade i de större kyrkornas kor för att användas av närvarande präster vid mässorna. Korstolar är inga ensamstående stolar utan är sammanfogade flera efter varandra i en enhet. Exempel på korstolar finns i Lunds domkyrka och Roskilde domkyrka från 1300-talet samt del av korstolsarrangemang i Vadstena klosterkyrka,

Vad är en karmstol?
En stol med armstöd kallas karmstol, och en stoppad stol med rygg- och armstöd kallas fåtölj eller länstol. En permanent fastsatt stol, exempelvis på en buss eller tåg kallas säte. En stoppad sittmöbel med plats för fler än en person kallas soffa eller fästmanssoffa, och en utan stoppning för bänk.
Även gungstolen kommer från Nordamerika där den på 1800-talet oftast kallades för Bostongungstol. Bland enklare folk i Sverige verkar den ha blivit populär först på 1870-talet och då som finrumsmöbel.Prov på tidig nordisk möbelkonst från 800-talet är fynd från de enastående vikingaskeppsgravarna i Norge. Förutom sängar och kistor finns även en stol med i Osebergsdrottningens “dödsbo”. Detta är en stol med heltäckande sidor under sätesnivån, en så kallad kiststol. Under sätet kunde man förvara saker. Vid utgrävningar i Lund har man funnit en stolsrygg från tiden före 1050. Den är av typen stolpstol, där bakbenen går upp och bildar sammanhängande delar med ryggstödet.

Vad kostar Karl-Johan?
Jfr-pris 79:95kr/kg.
Den äldsta nordiska barnstolen påträffades vid arkeologiska utgrävningar i Lund. Stolen, som är fragmentarisk består av en trälåda med handtag, liknande en modern ”babysitter”. Den är daterad till 1000-talet och finns till beskådande på Kulturen i Lund.

En av Sveriges äldsta bevarade stolar är den så kallade Suntakstolen från Suntaks gamla kyrka i Västergötland. Den tillverkades någon gång mellan 1150 och 1250. Stolen har på ena sidan ett stort skulpterat varghuvud. Enligt traditionen användes stolen av biskopen vid hans kyrkobesök. Bak på ryggstycket har någon medeltida klottrare ristat in “Ave Maria Grati” i runor.
Pinnstolen blev populär under 1700-talet. Från början följde denna med engelska utvandrare till Amerika, så kallade windsorstolar, och därifrån spreds typen tillbaka till Europa , bland annat till Sverige. Henriette Killander, ägare av Hooks herrgård i Småland ritade på 1850-talet den första svenska pinnstolen vilket inledde inhemsk tillverkning i stor skala.

Den äldsta stol som finns bevarad i Norden är en dansk stol, mer än tretusen år gammal. Vid utgrävning av bronsåldershögen Guldhöj i Jylland påträffades en fällstol i trä, inte olik moderna fällstolar. Den har dessutom slående likheter med faraonernas fällstolar i Egypten.En ålderdomlig typ av stol är den så kallade kubbstolen. Som namnet anger utgörs denna oftast av en urholkad trädstam eller kubbe. Kubbstolen kan också vara tillverkad som en laggad tunna med sittbänk. De äldsta bevarade kubbstolarna är genom inskriptioner daterade till 1600-talen men typen är troligtvis betydligt äldre. Från portalutsmyckningen till Källunge kyrka från omkring 1300 finns till exempel en kubbstol avbildad, och miniatyrer av kubbstolar (amuletthängen) från 900-talet e.Kr. har hittats bland annat i gravar i Birka och i vikingatida skattfynd från 900- och 1000-talen.

Dagens stolar tillverkas i material som trä, plast och metall och framställs på industriell bas. En av världens mest sålda stolar är polypropstolen, en stol där sitsen är tillverkad i ett stycke formgjuten plast och med stålunderrede.
En stol är en sittmöbel med en upphöjd sittyta, vanligtvis avsedd för en person. Stolar är ofta försedda med fyra ben och har ett stöd för ryggen, ibland även armstöd, men en stol kan vara konstruerad på en mängd olika sätt, med tre ben, en pelarfot, vara försedd med hjul som på många kontorsstolar, vara höj och sänkbar, hopfällbar etc. Stolar görs i en mängd olika material som trä, metall och plast, och kan vara stoppade. Ej fastsatta stolar används exempelvis i hemmet, i skolan, i omklädningsrum på kontor och andra arbetsplatser.Flera svenska medeltidsstolar har bevarats i kyrkor runt omkring i landet. Idag är dessa mest museiobjekt men i till exempel Lärbro kyrka på Gotland står fortfarande en karmstol från 1200-talet med vackert svarvade trädelar.

En sittmöbel som saknar rygg- och armstöd kallas pall, eller barstol om den har extra långa ben. En stol med armstöd kallas karmstol, och en stoppad stol med rygg- och armstöd kallas fåtölj eller länstol. En permanent fastsatt stol, exempelvis på en buss eller tåg kallas säte. En stoppad sittmöbel med plats för fler än en person kallas soffa eller fästmanssoffa, och en utan stoppning för bänk. Det finns stolar helt utan ryggstöd, bland annat så kallade knästödsstolar som är konstruerade för att vara mer ergonomiska för kroppen, och vissa stolar, exempelvis vissa massagestolar, har istället ett stöd som kroppens framsida lutas emot.
Att köpa en ergonomisk kontorsstol kräver en del efterforskning. Här har vi samlat några tips som du kan ha användning av i valet av kontorsstol för att hitta den bästa ergonomiska stolen för dig! Många ställer in sin kontorsstol en gång när den är ny och använder den därefter på samma sätt för alltid – i stället för att ta del av alla de funktioner en bra kontorsstol erbjuder och ändra inställningarna ibland. Kroppen vill ha variation och därför bör du se till att faktiskt nyttja stolens alla inställningar för att hålla en varierad sittställning. Har du svårt att veta vilken stol som passar dig? Se hela utbudet av våra stolar till kontoret och tveka inte på att kontakta oss, vi hjälper dig mer än gärna att hitta rätt kontorsstol!När du besöker en webbplats kan den lagra och hämta information i din webbläsare, mestadels i form av ’cookies’. Den här informationen, som kan vara om dig, dina inställningar eller din internetanordning (dator, surfplattform eller mobil), används mest för att webbplatsen ska fungera som du förväntar dig.

Bekväma kontorsmöbler som avlastar och främjar en god hälsa är väl investerade pengar. Hos DPJ hittar du ergonomiska möbler för alla ändamål, från justerbara skrivbord till ergonomiska stolar som kan ställas in optimalt för varje användare.

Det finns många olika kontorsstolar för användning i kontorsmiljö. Så vad ska man egentligen välja? Och är det något särskilt man ska tänka på? Ingen specifik kontorsstol är nödvändigtvis den bästa kontorsstolen för alla ändamål, men det finns funktioner som en bra ergonomisk kontorsstol måste ha. För att göra valet enklare för dig har vi tagit reda på vilka ergonomiska kontorsstolar som är bäst i test. Oavsett om du söker den bästa kontorsstolen för ryggen eller den snällaste för plånboken guidar vi dig till de bästa kontorsstolarna 2023.
Går du i tankarna att köpa kontorsstol har du hittat alldeles rätt. I vårt stora test av kontorsstolar tipsar vi om riktiga bästsäljare och saker att tänka på inför valet av kontorsstol. På så sätt blir det lite enklare för dig att hitta den bästa kontorsstolen för just dina behov.DPJ levererar kontorsmöbler och -inredning till små och stora företag såväl som privatpersoner. Vi levererar professionell kontorsinredning för alla miljöer, alltid med minst 5 års garanti. Här beställer du möbler för kontor med prisgaranti och snabb leverans.De flesta kontorsanställda spenderar många timmar om dagen sittandes i en kontorsstol. Som alla våra kontorsmöbler är våra kontorsstolar därför av hög kvalitet, och i vårt breda utbud hittar du stolar som passar till alla kontor. Här hittar du så klart även ergonomiska kontorsstolar med fokus på en hälsosam arbetsställning.

I vår online-butik hittar du ett stort urval av inredning och möbler för kontor. Här finns kontorsmöbler i alla kategorier och något för varje kontor. Beställ en hel uppsättning av nya kontorsstolar, eller köp ett skrivbord till hemmakontoret.
I vårt breda sortiment av skrivbord hittar du något som passar alla kontor och arbetsrum. Här finns allt från små och enkla fasta skrivbord med T-stativ till höj- och sänkbara skrivbord som uppmuntrar till ergonomiska arbetsplatser. Välj mellan raka skrivbord och platseffektiva hörnskrivbord – här hittar du något för alla lokaler.För att ta reda på vilken som är den bästa ergonomiska kontorsstolen satte vi ihop en traditionell testpanel. DPJ:s testpanel arbetar alla administrativt och sitter ner minst sex timmar om dagen. De fick i uppdrag att testa 12 olika ergonomiska kontorsstolar under tre månaders tid för att ta fram vår bästa kontorsstol 2023.DPJ har utöver sin onlinebutik även en fysisk butik i Stockholm city där du kan känna på produkterna, och få hjälp med kontorsinredning, kontorsmöbler, konferensmöbler och allt annat som du behöver för ett välfungerande kontor med bra arbetsmiljö.Du har bara en kropp och därför är det viktigt att du tar hand om den. Välj därför en riktigt bra kontorsstol som är ergonomisk och som förebygger belastningsskador. En bra ergonomisk kontorsstol erbjuder hög komfort och låter dig variera arbetspositionen tack vare sina justerbara inställningsmöjligheter. Du ska kunna anpassa stolen efter din vikt och längd, och ska sitta bekvämt med bra stöd för hela kroppen.

Konservering: Skiva och torka i ugn (under 50 C). Kan malas till svampmjöl. Torkad karljohan används ofta i det italienska köket i olika pastarätter. Karljohan passar även till inläggningar.
Bland sopparna finns endast en giftig art, djävulssoppen, som dock är mycket ovanlig. Denna svamp utmärker sig tydligt genom att ha röd fot och rött rörlager. Nybörjaren bör därför undvika soppar med röd nyans.Karljohan kallas även för stensopp. Finluden stensopp (sommarkarljohan) kommer redan runt midsommar, medan rödbrun stensopp kommer först i augusti-september.

Karljohan förväxlas ofta med gallsopp, som inte giftig men oätlig på grund av sin bittra smak. Bästa sättet att känna igen en gallsopp är därför att smaka. Gallsoppen skiljer sig även från karljohan genom att ådernäten på foten är grövre och mörkare.
Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs merFinluden stensopp och rödbrun stensopp kan förväxlas med karljohan, men det är ingen fara eftersom de är likvärdiga som matsvampar. Även brunsopp, som skiljer sig från karljohan genom att den saknar ådernät på foten, är en god matsvamp.

Man ska däremot passa sig från att förväxla karljohan med gallsopp. Den är inte giftig, men oätlig och bitter i smaken. Gallsoppen har ofta ett mörkare och grövre ådernät. Om du är osäker kan du smaka lite, så framträder den bittra smaken.
En karljohan som har abnormt stor och oformlig fot och ovanligt liten hatt kan också bero på svampsnyltningen. Ät aldrig en angripen svamp, det kan orsaka magsjuka.Stensopparna har ett brett användningsområde, allt från huvudingrediens till tillbehör. Den har en mild och nötliknande smak och förtäres med fördel i pastarätter, grytor, soppa eller risotto. Torkad karljohan används ofta i det italienska köket i olika pastarätter.

Allra bäst hållbarhet får du genom att torka stensoppen. Det gör du genom att skära ner svampen till tunna skivor om cirka 3-4 mm. Använd en svamptork, lägg luftigt på exempelvis myggnät eller torka i ugn på låg temperatur.
Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.Vanliga frågor – Kontakt – Prenumerera – Mina sidor – Kundservice – Nyhetsbrev – Om cookies – Upphovsrätt – Avtalsvillkor – Personuppgiftspolicy – Adform GDPR Opt-out

Kan man förväxla Karl-Johan?
Karljohan förväxlas ofta med gallsopp, som inte giftig men oätlig på grund av sin bittra smak. Bästa sättet att känna igen en gallsopp är därför att smaka. Gallsoppen skiljer sig även från karljohan genom att ådernäten på foten är grövre och mörkare.
Vid gynnsamt väder kan det finnas mängder av stensopp i skog och mark under en begränsad växtperiod – bara en till två veckor. Då gäller det att hinna före skadedjur och andra organismer som så småningom angriper svampen. Du kan märka att svampen är angripen om den är täckt med en vitaktig hinna som sedan gulnar och luktar mycket illa. Då är det parasitsvampen gul svampsnylting som har hunnit fram.

Hur ser man att en stol är gammal?
Oavsett så är det bra med lite tips på vad man ska tänka på om man ska ta reda på om en stol är gammal eller inte.Konstruktionen, har stolen träpluggar ?Undersidan: Är träet äldre? Snedskuren sarg? Finns det förstärkningar?Slitna och avkortade ben.
Med sin milda, nötliknande smak är stensoppen karljohanssvamp ett ståtligt fynd i svampskogen. Plocka, rensa, förvara och laga – här hittar du alla tips du kan tänkas behöva om vår vän karljohan!

I Sverige växer karljohanssvampen från sensommaren ända in på sena hösten. Den kan hittas i hela landet – även i fjällen. Karljohan kallas också stensopp, vilket egentligen är ett samlingsnamn för flera arter. Stensopparna växer i barr- och lövskog och trivs tillsammans med många olika sorters trädslag.Den här eleganta pjäsen i mörkbetsad, skulpterad björk med läderklädsel tillverkades i Sverige vid 1600-talets slut. Vid den här tiden påverkades formgivningen av holländska och franska influenser med skulpterade ben och hög ryggplatta. Ofta matchade stolen den övriga inredningen i rummet färgmässigt.

Hur har stolen förändrats över tid?
Stolens historia i korta drag På 1600-talet bytte man från kistor och väggfasta bänkar till flyttbara möbler vilket resulterade i att stoltillverkningen tog fart. Under 1700- och 1800-talet utvecklades olika stolformer i varierande konststilar och under 1900-talet slog funktionalismen igenom på bred front.
Under 1980-talets postmoderna era skapades alltfler möbler som konstobjekt där geometriska och asymmetriska former på möbler blev vanliga. Samtidigt gjorde den ergonomiska och funktionspräglade kontorsstolen på hjul intåg.Skrivbordsstolen Capisco, 1984, formgiven av Peter Opsvik var en stol som möjliggjorde en mängd olika arbetsställningar. Formgivaren inspirerades av hästsadeln och den upprätta positionen en ryttare har. RKM 5–2001.Stol 51 är tillverkad av den finske arkitekten Alvar Aalto på 1930-talet. Under den här tiden var funktionalismen ideal inom arkitektur och inredningsdesign. Funktionalism var en radikal stil som innebar ett nytt formspråk där möbler och föremål skulle formges utifrån sin funktion utan onödiga dekorationer eller ornament. Stol 51 tillverkades i Finland. RKM 48–1982.

Är Karl-Johan nyttigt?
Karljohansvamp. Precis som kantarellen innehåller Karljohansvamp mycket D-vitamin. Karljohansvamp hittar du vanligtvis i lövskog tidigt på säsongen och vid granplanteringar senare in på svampsäsongen. Karljohansvamp är mild med en fast konsistens och en nötaktig smak som passar gott som stekta, i stuvningar och torkade …
Stolen har pendlat mellan att vara ett bruksföremål och en dekorationspjäs och det finns därför en bred variation i museets samling. Här finns allt från ergonomiska stolar till stolar som är praktiskt taget omöjliga att sitta på. Hörnstolen, ibland även kallad puderstol, användes antingen som skrivbordsstol eller när peruken pudrades. Den här typen av stol blev populär under 1700-talet då perukerna började att pudras för att få ett mjölkigare uttryck. På 1600-talet bytte man från kistor och väggfasta bänkar till flyttbara möbler vilket resulterade i att stoltillverkningen tog fart. Under 1700- och 1800-talet utvecklades olika stolformer i varierande konststilar och under 1900-talet slog funktionalismen igenom på bred front. Med den gjordes ergonomiska studier av sittandet vilket kom att leda till mer funktionella stoltyper. Under andra halvan av 1900-talet har stoldesignen för många formgivare blivit ett experimentområde där fantasin och lekfullheten fått fullt utlopp.Utmärkande drag för möbler tillverkade i så kallad Ny-Louis XVI eller Nygustaviansk stil är blanksvärtat päronträ, sköldformade ryggar med skulpterade krön med smala och rikt svarvade ben. Till möbelklädsel föredrogs sidentyger i starka färger ofta som här med en helt slät stoppning.

Kan man äta stammen på Karl-Johan?
Karljohan kan förväxlas med: Finluden stensopp och rödbrun stensopp kan förväxlas med karljohan, men det är ingen fara eftersom de är likvärdiga som matsvampar. Även brunsopp, som skiljer sig från karljohan genom att den saknar ådernät på foten, är en god matsvamp.
I Röhsska museets samling finns mer än 500 stolar. I det öppna magasinet kan du som besökare ta del av ett urval som sträcker sig över drygt 300 år. Stolen i sig är ett intressant designobjekt som gärna ska vara bekväm, praktisk och estetiskt tilltalande.

I samlingen finns det många stolar och fåtöljer signerade den svenske formgivaren Bruno Mathsson. Kanske är stolen Eva en av de mest populära modellerna som fortsatt är i produktion nästan 80 år efter att den först lanserades. Karmstolen är i ljust böjträ med flätade oxhudsremmar. Bruno Mathsson var intresserad av funktionalismen och gjorde ergonomiska studier av sittandet.

Den gustavianska stilen blev modern i Sverige under den andra halvan av 1700-talet. Det var en svensk variant på klassicismen med stramare, symmetriska former och motiv med antika förebilder. Stolsbenen var raka och kannelerade och träet målades i marmorinspirerade färger i grå nyanser eller andra svala färger.

Stolen Hug i bokträ, stål och med en sittdyna i kevlarfiber är formgiven av Anna von Schewen. Formen har framställts i en datastyrd fräs och är en blandning av mjuka och hårda former och material. 2002 fick den utmärkelsen ”Utmärkt Svensk form” och har också varit avbildad på frimärken. Under 1800-talets första hälft var Empiren eller Karl Johan-stilen populär i Sverige. Möblerna hade vid sidan av den antika inspirationen också influerats av egyptiska element. Ryggen på den här stolen har empirornament och är troligen tillverkad av stolsmakaren Johannes Andersson i Lindome. Under 1700-talet påverkades den svenska stolsformgivningen av utländska influenser. Formspråket hade tydliga kinesiska inslag och stolarnas framben blev rokokosvängda och avslutades gärna med fågelklor eller lejontassar. De inhemskt producerade stolarna i denna stil hade ofta påverkan av fransk rokoko. Vid 1700-talets början blev det vanligare med stolar med hög rygg och rotting som importerades från Ostasien.

Under det sena 1990-talet och början av 2000-talet löstes den traditionella synen på form upp till förmån för mer organiska och experimentella former. RKM 73-2000.Dining chair 290 av den danske formgivaren Steen Østergaardvar är den första helt formgjutna stolen i plats. Den tillverkades 1966 på 132 sekunder genom att plastmassa sprutades in i en stor form.Under 1960-talet var plast ett omtyckt material. Plast började användas efter andra världskriget när olja blev mer tillgängligt. Ofta imiterade plast till en början andra material och former men från 1950-talet blev plastens unika formmöjligheter tydligare. Danmark, RKM 2-1997. Air-chair lanserades 1999 som en möbel att använda både inne och ute. Formgivaren Jasper Morrison arbetade i första hand med serietillverkade möbler och intresserade sig för möjligheterna för massproduktion av möbler genom olika tillverkningsmetoder och material. Redan vid mitten av 1700-talet fick taburetten sitt genomslag som ceremoniell sittmöbel och introducerades i Sverige efter fransk förebild. Taburetten är en lägre stol eller pall utan ryggstöd. Ibland är den försedd med fyra fria ben och ett fotkryss eller som den här modellen med korsande ben. Stilen är sengustaviansk med inspiration hämtad från antiken.

Trots att formen är traditionell är stolens råa yta och tillverkningsprocessen experimentell. Raw, 2007, är tillverkad i furu, sågad och handskuren. Jens Fager som formgivit stolen kombinerar ofta konstnärlig form med högteknologisk framställning och produktion.
Röhsska museet har sedan det grundades förvärvat olika stolar för att illustrera rådande inredningstrender och ideal från de historiska stilepokerna. I det öppna magasinet i museets auditorium visas 144 av museets stolar från 1600-talet fram till idag.

Vad är Karl Johan stil?
Nyklassicismen – empir – Karl Johan kallade man stilen i början på 1800-talet. Då hade känslan och fantasin blivit viktigare än upplysningens tro på förnuftet. Napoleon och hans inredningsarkitekter förändrade nyklassicismen till en romersk kejsarstil, som vi kallar empir, d.v.s. en arkitektonisk och praktfull stil.
Den här bulliga fåtöljen i snidat bonat trä är utförd av den franske möbelsnickaren Jean Nadal. Under 1700-talet blir den franska rokokon modern i Sverige och överklassen importerade gärna franska möbler. Under samma tid blir det också vanligt med stoppade möbler som var betydligt bekvämare att sitta i.Under 2000-talets första årtionde blev det vanligare med mer organiska och experimentella former och intresset för hantverkets unika uttryckskraft ökade. RKM 48–2008.

En stor del av D-vitaminet bevaras dessutom vid tillagning. Kantarellerna innehåller även en stor mängd kostfibrer. Den är en mycket god matlagningssvamp och fungerar även bra att torka.
Bara så lite som 100g svamp innehåller mer än 20% av RDI (rekommenderat dagligt intag) av vitamin B2, B3 och B5 samt fosfor, zink och kalium. Förutom detta är svamp även bra källor till växtproteiner och andra mineraler som selen, järn, mangan och vitamin D.AIP: Kyckling, timjan och champinjoner är gott tillsammans. Gör en god sås på massor av svamp till ett par filéer. Serveringstips: kokta jordärtskockor eller broccoli.

När Carl von Linné delade in växter och djur i endast två riken, räknades svampar till maskarna – alltså djurriket. Detta berodde på att han inte förstod sig på dem!
AIP: Kantarellpaj med kycklingfärs kryddad med salvia och timjan. Pajbotten är gjord på jordmandelmjöl, kokosolja, salt och vatten. Superenkelt recept med andra ord. (AIP)

Forskning visar att vildvuxen svamp i skogen är rikare på viktiga mineraler, vitaminer och fytonäringsämnen (växtnäringsämnen som finns i frukter och grönsaker). Så ut och plocka om du har möjlighet.
Svamp är fylld med nyttigheter och bör faktiskt ingå som en del av basen i en antiinflammatorisk kosthållning. I det här inlägget har vi listat en rad olika nyttigheter som finns i svamp och även plockat fram tre riktigt goda recept.Att svampar kan vara giftiga vet ju alla. Det måste ha varit svårt att testa sig fram från början tänker man. Den grekiske läkaren Pedanius Dioskorides skrev redan under första århundradet efter Kristus i sin lärobok om att det fanns två sorters svampar: ”De ena är lämpliga att äta, men de andra ett dödligt gift.” Sant.

Karljohansvamp är mild med en fast konsistens och en nötaktig smak som passar gott som stekta, i stuvningar och torkade. Även Karljohansvamp behåller mycket av D-vitaminet även efter tillagning.Precis som kantarellen innehåller Karljohansvamp mycket D-vitamin. Karljohansvamp hittar du vanligtvis i lövskog tidigt på säsongen och vid granplanteringar senare in på svampsäsongen.

Similar Posts