Karta över Berlins Centrum

Checkpoint Charlie har spelat en betydande roll i Berlins moderna historia. Det var en av gränsövergångarna mellan Öst- och Västberlin, och här kan du även se en linje av kullerstenar som visar var Berlinmuren låg innan den föll. Än idag kan du se en kopia av kontrollbaracken och en mängd staplade sandsäckar på platsen där dessa ursprungligen stod.

Schloss Bellevue är ett palats i Berlin där Tysklands president bor. Denna storslagna nyklassicistiska byggnad ligger i den norra delen av Tiergarten, som är en av Berlins största parker.
Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche är en rekonstruktion av en protestantisk kyrka från 1800-talet som förstördes under andra världskriget. Den nuvarande strukturen byggdes mellan 1959 och 1963, precis bredvid ruinen av den gamla kyrkan.På torget hålls också en mängd intressanta evenemang under året, inklusive Festival of Lights i september och julmarknaden i november–december. I närheten ligger även torget Leipziger Platz, där du kan fortsätta din sightseeingstur med besök på spionmuseet Deutsches Spionagemuseum och shoppingcentret Mall of Berlin.

Riksdagshuset rekonstruerades under 1990-talet och utmärks särskilt av den stora glaskupolen på taket. Det är möjligt att besöka kupolen och den närliggande terrassen för att se den vidsträckta utsikten över staden, men vi rekommenderar att du bokar i god tid för att undvika de långa köerna. Under besöket kan du ladda ned 20 minuter långa audioguider som ger information om Riksdagshusets historia och intressanta platser i närheten. Guiderna är tillgängliga på många olika språk.Den 65,5 meter långa strukturen kröns av en vagn med fyra hästar och stöds av sex par doriska kolonner. Brandenburger Tor besöks av nyfikna besökare året om, och uppskattningsvis en miljon människor samlas runt monumentet för att fira in det nya året varje nyårsafton. Den gamla stadsporten ligger på Pariser Platz, där du även finner ett stort utbud av restauranger och barer.

East Side Gallery är ett 1,3 kilometer långt avsnitt av den gamla Berlinmuren på Mühlenstrasse. Berlinmuren var skiljelinjen mellan Öst- och Västberlin i över 30 år, men nu fungerar den här delen av muren både som ett minnesmärke och ett permanent friluftsgalleri. Här kan du se en stor mängd väggmålningar av konstnärer från hela världen.
Berliner Dom är en av de största religiösa sevärdheterna i den tyska huvudstaden. Den här välutsmyckade protestantiska kyrkan byggdes på 1800-talet och har en arkitektur som blandar italiensk högrenässans med barock. Kyrkans mest slående inslag är en 114 meter hög kupol som kröns av ett förgyllt kors.Brandenburger Tor är en symbol för fred och sammanhållning i Tyskland. Det här nyklassicistiska monumentet ligger på Pariser Platz och utformades av arkitekten Carl Gotthard Langhans i slutet av 1700-talet.

Synagogan har också en permanent utställning som kallas Slå upp portarna, där du kan se foton, målningar, artefakter och dokument som beskriver byggnadens historia och den judiska minoriteten i Tyskland. Byggnadens fasad sticker ut från den moderna arkitekturen i omgivningen tack vare sin igenkännbara förgyllda kupol och sina moriska detaljer.

Riksdagshuset är en av de mest historiska och unikaste byggnaderna i Berlin. Här samlas Förbundsdagen, eller Bundestag på tyska, som är den direkt folkvalda församlingen i det tyska parlamentet.
Potsdamer Platz är en unik plats i Berlin och ett modernt handelscentrum i stadskärnan. Torget förstördes under andra världskriget, men efter den tyska återföreningen har många delar av gamla Berlin rekonstruerats. Idag är torget stadens kommersiella centrum, och här finns även många imponerande postmoderna sevärdheter. Några exempel på dessa är Kulturforum, Potsdamer Platz Arkaden och Sony Center.Hotels.com och logotypen Hotels.com är varumärken eller registrerade varumärken som tillhör Hotels.com L.P. i USA och/eller andra länder. Andra varumärken tillhör sina respektive ägare.

Vad kostar en öl på krogen i Berlin?
I genomsnitt kostar en halvliter öl i både Madrid och Berlin runt €3, eller 30 kronor. En öl på krogen i London kostar £4.50, vilket är straxt under 50 kronor.
Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche är ett viktigt landmärke i västra Berlin. Väggarna ser ut som bikakor av betong, och byggnaden har fler än 21 000 blåtonade glasfönster. I kyrkan hänger en figur av Kristus över altaret, och här finns även en orgel med 5 000 pipor, en kolritning av Jungfru Maria, som ritats av den tyska soldaten Kurt Reuber under slaget vid Stalingrad, och ett spanskt träkrucifix från 1200-talet.

Utställningsväggarna längs Friedrichstrasse och Zimmerstrasse visar historien bakom denna plats, som har blivit en ikon för kalla kriget. I närheten finns det intressanta museet Mauermuseum, där du får veta mer om de många uppfinningsrika metoderna som östtyskarna hittade på för att fly till väst.
Vanligtvis är det endast möjligt att se Schloss Bellevues fantastiska arkitektur och de omgivande trädgårdarna på håll. Men en gång om året öppnas dörrarna för allmänheten, och då har du en chans att på egen hand utforska palatsets alla vinklar och vrår. Tiergarten är även en utmärkt plats för avkoppling, med utsikt över palatset och floden Spree, där du ofta kan se passagerarfärjor glida fram över det glittrande vattnet.

Många av konstverken innehåller tydliga politiska budskap, medan andra är symboler för fred. En av höjdpunkterna är My God, Help Me to Survive This Deadly Love, som skildrar en kyss mellan sovjetledaren Leonid Brezhnev och Östtysklands statsöverhuvud Erich Honecker. På lördagar kan du delta i en guidad tur som arrangeras av Berlinmurstiftelsen. Guidningarna genomförs på både engelska och tyska.
Berlin erbjuder allt från världsarvslistade monument och modernistiska byggnader till öppna offentliga torg. Den fängslande stadsbilden lockar både amatörfotografer och proffs. Fortsätt att läsa för att upptäcka de berömdaste sevärdheterna i Berlin.

Hur mycket kostar en middag i Berlin?
Priserna på restauranger i Berlin.Måltid, billig restaurang141 SEK (94-235)12 EUR (8.00-20)Vatten (0,33 liters flaska)24 SEK (18-35)2.00 EUR (1.50-3.00)Cappuccino (regelbunden)39 SEK (27-53)3.30 EUR (2.30-4.50)Espresso Kaffe27 SEK (19-37)2.30 EUR (1.60-3.20)Cheeseburger (snabbmat)33 SEK (28-39)2.80 EUR (2.40-3.30)
Velodrom är ett imponerande arkitektoniskt mästerverk av Dominique Perrault, som vann det tyska arkitekturpriset 1992. Arenan är utformad som ett UFO och har ett av Europas största ståltak – 142 meter i diameter. Den är en del av ett större idrottskomplex som rymmer två olympiska pooler och en multisporthall.Den här guiden om unika byggnader och platser i Berlin tar dig på en resa genom den tyska historien. Huvudstaden har sina rötter i 1200-talet, men många av de mest häpnadsväckande arkitektoniska mästerverken byggdes efter andra världskriget. Efter Nazitysklands fall delade de allierade in Berlin i fyra olika zoner. Staden återförenades 1990, men man har varit noga med att lämna kvar spår som påminner stadens innevånare och besökare om det förflutna.

Artikeln innehåller åsikter från redaktionsteamet på Go Guides. Hotels.com kompenserar sina författare för texter som visas på sidan. Kompensationen kan motsvara resekostnader eller andra kostnader.Velodrom rymmer upp till 12 000 besökare, vilket gör byggnaden till ett av Berlins största konserthus. Här har bland annat framstående artister som Janet Jackson, Daft Punk och Rammstein uppträtt. Det årliga velodromcykelloppet Berliner Sechstagerennen har hållits här sedan 1999.

Inuti kan du se en restaurerad orgel med hela 7 000 pipor, byggd av den kända tyska orgelbyggaren Wilhelm Sauer. Här finns även ett marmor- och onyxaltare som utformats av arkitekten Friedrich August Stüler, och runt 90 utsmyckade sarkofager. Berliner Dom ligger på Museumsinsel, mellan Lustgarten och Spree.

Vad är billigt att köpa i Berlin?
Denna enorma marknad ligger vid Prenzlauer Berg. Här hittar du lite av varje. Det mesta är billigt – vinylskivor, second hand, möbler och DDR-souvenirer. Egentligen finns inte så många äkta antikviteter med det är roande att bara vandra omkring på denna marknad.
Nya synagogan i Berlin är en berömd judisk sevärdhet i den tyska huvudstaden. Den här synagogan stod ursprungligen färdig 1866, men förstördes delvis under kristallnatten och sedan ytterligare under andra världskrigets bombräder. Idag är den restaurerad och fungerar som en samlingsplats för stadens judiska församling. Den har en huvudsal med 3 000 platser, ett bönerum, en samlingssal, ett utrymme för studier och ett stort bibliotek.Sevärdheterna i Kreuzberg inkluderar utöver Checkpoint Charlie även Jewish Museum Berlin, Tempodrom, German Museum of Technology, Berlinische Gallerie, Topographie des Terrors och Berlinmuren.

Sevärdheterna i Prenzlauer Berg är färre men inkluderar bland annat Mauerpark, Kastanienallee, Volkspark Prenzlauer Berg, Velodrom, Prater, Kulturbrauerei och Judischefriedhof (judiska kyrkogården). I jämförelse med andra distrikt i Berlin har Prenzlauer Berg inte något stort utbud av hotell men de som finns är ofta av mycket hög kvalitet.
Friedrichshain ligger inte fullt så centralt som Mitte eller Kreuzberg. Distriktet är emellertid väl förbundet med resten av staden av offentliga transporter och S-bahn-stationerna Berlin Ostbahnhof och Warschauer Straße ligger bara några få stopp från centrum. Sevärdheterna i Friedrichshain inkluderar bland annat East Side Gallery, Oberbaumbrücke, Mercedes-Benz Arena Berlin, Volkspark Friedrichshain och Karl-Marx-Allee. Stadsdelens växande popularitet har startat en regelrätt explosion av nya hotell och de bästa av dem är faktiskt förvånansvärt sofistikerade och stilfulla.Berlins hotell erbjuder inkvartering på alla nivåer med allt från lyxhotell till de helt billiga hotellen och oavsett vad du väljer så skapar de fantastiska möjligheter för dig att utforska denna dynamiska och betagande stad. Hotellen i Berlin har en sak gemensamt – de håller hög standard och då särskilt de 5-stjärninga – de har även rykte om sig att vara skinande rena, även när det är tal om de billigare hotellen.Tillsammans med Kreuzberg i väst är Friedrichshain ett av centrala Berlins mest färgstarka distrikt men att bo i Friedrichshain är inte rätta valet för alla. Distriktet har ett lite dåligt rykte men Friedrichshain är på inget sätt något farligt ställe att bo på. Sedan Berlinmuren föll har området genomgått en anmärkningsvärd förvandling från slitet arbetarkvarter till ett barkvarter med feststämning.Kreuzberg har inte alltid varit ett bra val för hotellövernattningar i Berlin men i dag har området kommit en bra bit på vägen att uppfylla sin potential som ett av de bästa kvarteren i staden för resande. Stilfulla boutiquehotell och ”hippa” småhotell utgör en del av urvalet här.Berlin är ett riktigt lapptäcke av unika kvarter. Du kan sikta in dig på de snabbutvecklade områdena Kreuzberg och Friedrichshain, eller varför inte de mer exklusiva områdena i Mitte och Charlottenburg. Oavsett vilket så kommer ditt val av var i Berlin du ska bo påverka din upplevelse av staden för alla de olika kvarteren och områdena har sin egen särprägel och visar staden på sitt eget sätt. Övernattning i Berlin är som regel varken jättebilligt eller vansinnigt dyrt. På det hela taget kommer du uppleva att priserna i Berlin kan jämföras med priserna på andra ställen i Tyskland och då utan ”huvudstadstillägg” som man annars ofta får betala på andra håll i världen. Priserna är ofta lägre än på andra populära destinationer i Europa vilket bidrar till att göra Berlin till en populär destination bland många nordeuropéer.

Vad ska man köpa i Berlin?
Berlin Souvenirer: 10 Saker att KöpaKaDeWe souvenirer.Cee Cee bok.Berliner Weisse.Julgranskulor.OAK.Betongsmycken.Fundamental Berlin.Sawade choklad.
Charlottenburg ligger lite för långt från Mitte för att det ska betraktas som behagligt gångavstånd från de stora attraktionerna. Det är dock alltid lätt att ta sig runt i staden med U-bahn- eller S-bahn såvida du inte har köpt en biljett till de röda hop on/hop off-bussarna som kör hela dagen med praktiska stopp vid alla sevärdheter. Charlottenburg erbjuder dessutom en rad fantastiska hotell och är en av de bästa stadsdelarna i Berlin för besökare som letar efter ett elegant men lugnare alternativ till Mitte.

Sevärdheterna i Charlottenburg inkluderar bland annat Berlin Zoo, Tiergarten, Kurfürstendamm, KaDeWe, Schloss Charlottenburg, Kaiser Wilhelm Memorial Church, Theatre des Westens, Deutsche Opera Berlin och Schillertheater. Det finns ett brett urval av sofistikerade övernattningsställen i Charlottenburg som man absolut bör överväga när man letar efter ett hotell i Berlin. De bästa hotellen i Charlottenburg ligger dessutom bara några få steg från offentlig transport, fantastiska restauranger och häftiga caféer.
Charlottenburg är Berlins förstklassiga distrikt när du vill sätta sprätt på dina euro med stil. Shopaholics kommer älska att titta i skyltfönstren och shoppa i de exklusiva butikerna längs Kurfürstendamm och det är också i Charlottenburg som det kända Kaufhaus des Westens (KaDeWe) ligger. Detta massiva komplex är kontinentala Europas största stormagasin. Utöver shopping finns det även massor av kulturella aktiviteter i området med bland annat flera teatrar som uppför musikaler och operor som lockar människor från när och fjärran. En av Berlins vackraste turistattraktioner Schloss Charlottenburg ligger också här i distriktets norra utkant.Som en del av Västberlin hade Charlottenburg mycket mindre att ta igen efter Tysklands återförenande än vad de gamla kvarteren i Östberlin hade. Under Kalla Krigets dagar räknades Charlottenburg som ett av Berlins modernaste områden och var även Västberlins viktigaste kulturella centrum. När sedan Prenzlauer Berg, Kreuzberg och Friedrichshain inkluderades i staden förlorade Charlottenburg en del av sin tidigare blomstrande popularitet. Oavsett vilket så är det fortfarande det bästa stället att shoppa på i Berlin.Kreuzberg har inte riktigt den glamouren som man hittar i Mitte eller Charlottenburg – snarare tvärt emot – och medan det inte är någon riktig skillnad mellan väst-Kreuzberg och resten av ”Västberlin” så har öst-Kreuzberg en stadsstämning som är värd att uppleva. Området har förändrats mycket genom åren så att idag är Kreuzberg ett av de hetaste bostadsområdena för unga berlinare. En ständigt skiftande invånarprofil har gett plats åt vintagebutiker, trendiga restauranger och klubbar och runt omkring på gatorna kan du uppleva Berlins bästa gatukonst. Den lite mognare resenären kommer kanske känna sig lite mer hemma i Mitte eller Charlottenburg men yngre resenärer bör överväga att hitta ett hotell i Kreuzberg. Det räknas bland Berlins bästa ställen att äta, dricka och slå sig lös.

Av alla utmaningar man har när man planerar en resa till Berlin så är ingen större än den att komma på var man ska bo. Berlin är hemort för över 3,5 miljoner människor utspridda över 890 kvadratkilometer. Det är därför kanske inte så konstigt att det kan vara svårt att bestämma vilket område eller hotell man ska välja till semestern. Men lugn – bara lugn, du kan lätt hitta det perfekta hotellet med hjälp av denna kompletta guide till stadens bästa områden, kvarter och distrikt i Berlin.Friedrichshain ligger inne i det tidigare Östberlin vilket kan förklara att det inte över allt ser välskött ut. Området är emellertid centrala Berlins mest framstormande bostadskvarter sedan vi gick in i 2000-talet och de ungdomliga ”vibbarna” har här, precis som i Kreuzberg, fyllt gatorna med specialbutiker, vintage klädbutiker och läckra matställen. Om du vill ut och festa och hålla igång så är Friedrichshain förmodligen det bästa området i Berlin, så ligger också några av mest kända barer och klubbar just här. En del av dessa ställen ligger dessutom inom gångavstånd från en del av de bästa hotellen i Friedrichshain.

Även om det ligger lite undangömt i Berlins nordöstra del så kan man inte bortse från Prenzlauer Berg när man väljer var i Berlin man vill bo på hotell. Området är klart elegantare än Kreuzberg eller Friedrichshain och Prenzlauer Berg är numera ett eftertraktat kvarter bland berlinarna själva. För ”foodies” är det närmast obligatoriskt att välja Prenzlauer Berg som bas på en semester i Berlin. Den mångfaldiga restaurangscenen i Prenzlauer Berg är bland de bästa i staden och urvalet av läckra restauranger är framför allt stort omkring Kollwitzplatz, Oderberger Straße och Kastanienalle.
Det ska dock sägas att hotellen i Berlin har en tendens att kosta lite mer i detta område. Som det mest centrala distriktet har Mitte nämligen en tendens till att vara lite dyrare än andra kvarter i Berlin. Det går att hitta bra rum till rimliga priser men den som har en stram resbudget bör kanske överväga att bo i närheten av Friedrichshain eller Kreuzberg i stället.De som vill ge sig ut på sightseeing väljer som regel ett hotell i Berlins centrala delar – som till exempel vid Friedrichstrasse och Alexanderplatz – vilket ger lätt tillgång till de flesta av de största sevärdheterna. Känner man till Berlins historia så kommer det inte som någon överraskning att de flesta hotellen ligger i Väst Berlin, men det ligger även en rad spännande hotell i det gamla Östberlin där gamla kvarter är under förvandling till nya sprudlande stadsdelar. Prenzlauer Berg är dessutom märkbart grönare än andra distrikt i centrala Berlin och de trädbevuxna boulevarderna och den historiska arkitekturen är en attraktion i sig själv på en promenad runt omkring i Prenzlauer Berg. Parker och lekplatser ligger utspridda i hela området och Prenzlauer Berg är därför ett utmärkt val för familjer som reser till Berlin. Även med alla dessa bekvämligheter så är Prenzlauer Berg i grund och botten ett bostadskvarter, så om du bokar ett hotell här kommer du uppleva en mer avslappnad och lokal sida av Berlin. När du reser med Escapeaway så bor du alltid på noga utvalda hotell som lever upp till en rad standardkrav som gör dem passande för svenska semesterfirare. Vårt finmaskiga nät av hotell i Berlin ger dig alltid en rad valmöjligheter när det gäller geografiskt läge, kvalitet, service och pris – även under högsäsong. Sök priser med eller utan flygbiljett i sökmotorn – och boka online nu!Du behöver inte vara bekymrad över avståndet till de stora sevärdheterna i staden för Prenzlauer Berg ligger bara några få minuter från Mitte med hjälp av offentlig transport. Tycker du om att gå så tar det bara behagliga 20- till 30 minuters gå in till stadens centrum och det är ju inter särskilt mycket!

Vill du bo nära de bästa attraktionerna i Berlin? Oavsett om du bara bor en enda natt i Berlin eller en hel vecka så finns det inget bättre ställe att bo än i Mitte. Mitte utgörs huvudsakligen av det som på höjden av det kalla krigets dagar var det historiska centrumet i Östberlin. Många av stadens mest kända byggnader, bästa museer och den finaste arkitekturen ligger längs gatorna här och gångavståndet mellan de flesta attraktionerna i Mitte är mycket rimligt. Det är därför ett bra val när du vill vara nära alla de mest legendariska sevärdheterna i Berlin. Mitte har även bra allmänna transportmedel vilket gör det till en bra bas för att utforska andra områden eller åka på fantastiska dagsturer ut från Berlin.Sevärdheterna i Mitte inkluderar bland annat Alexanderplatz med det berömda TV-tornet, Berliner Dom, Brandenburger Tor, DDR Museum, Nikolaiviertel och Museuminsel. Kvaliteten på hotellen i Mitte är generellt sett ganska god och oavsett om du väljer att bo i Mitte så har du alltid nära till restauranger, barer och ett oändligt urval av aktiviteter.

När du försöker hitta det perfekta stället att bo på i Berlin så behöver du inte begränsa din sökning till Mitte. Det närliggande Kreuzberg är nämligen stadens trendigaste, centrala stadsdel och ett område för resenärer som gärna vill uppleva en mer ”lokal” stämning. Kreuzberg ligger precis söder om Mitte och här ligger även en handfull av stadens största attraktioner. Det är till exempel här du hittar Checkpoint Charlie den tidigare gränskontrollen mellan öst och väst. Här finns även ett par andra intressanta platser med anknytning till Andra Världskriget och Kalla krigets dagar så som Topographie des Terrors och delar av Berlinmuren. Kreuzberg är enligt vår mening det näst bästa stället efter Mitte att hitta ett hotell i Berlin.

Populära områden när det gäller hotell i Berlin är områdena Mitte, Charlottenburg-Wilmersdorf och Freidrichshain-Kreuzberg. De något billigare hotellen hittar man som regel i de områden som tidigare tillhörde Öst Berlin. Längre ner på sidan kan du läsa mycket mer om de enskilda områdena i Berlin och var du hittar de bästa hotellen.
Här nedan hittar du en karta över Berlin med alla sevärdheter vi skriver om markerade direkt i kartan. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten. Bläddra runt på karta och zooma in och ut som du vill, den är väldigt flexibel. Lite längre ner på sidan hittar du även listor med alla olika sevärdheter, platser och museer i Berlin som vi skriver om, du hittar denna lista strax nedanför kartan. Berlin är den till ytan största staden i Tyskland med sina 892 km, och huserar över 3.5 miljoner invånare (förorter ej inräknat).

Om du är ute efter ett trevligt hotell eller annat boende i Berlin kan vi tipsa om våra sidor om hotell i Berlin, där du på en interaktiv karta mycket enkelt kan kolla runt och se var alla hotell och boenden finns tillsammans med pris och information. Den interaktiva karta fungerar riktigt bra både på mobilen och på datorn.
Vår webbshop använder så kallade cookies: en textfil med information som sparas i din webbläsare. Det gör vi för att ge dig anpassat innehåll, relevant marknadsföring och en bättre upplevelse av vår webbplats. Du behöver inte acceptera cookies för att besöka vår shop, men för att lägga en produkt i din varukorg eller genomföra ett köp måste webbläsaren tillåta cookies. Du ställer själv in på datorn hur du vill hantera detta och det är också där du stänger av cookies.Målningar från Berlin, som fångar den pittoreska stadens storslagenhet, kommer att förflytta dig dit på ett ögonblick. Med en eklektisk blandning av vackra byggnader och påminnelser oLäs merm två världskrigens tragedi kommer dessa bilder av Tysklands optimistiska huvudstad att hålla dig fängslad i timmar. Staden går tillbaka till 1200-talet, och överflödet av historisk arkitektur gör denna fantastiska samling av canvasutskrifter så varierande att den definitivt kommer att göra ett uttalande i ditt hem. Från solnedgångar till åskväder, moderna till gamla strukturer, samlingen täcker alla aspekter av denna berömda stad.På Photowall tycker vi att de intressantaste hemmen är de som uttrycker människors personlighet. Hos oss hittar du tapeter och tavlor som kan spegla dina intressen, drömmar och idéer. Och vi hjälper dig gärna att hitta rätt.Ska man upp i tornet rekommenderas verkligen ett restaurangbesök då utsikten till och med är bättre där än i själva utsiktsdelen. Den som under högsäsong inte vill riskera att köa i flera timmar skippar hotellfrukosten och åker upp på morgonen. Vill man äta middag i tornet bör man boka bord innan, då det under helger och turistsäsongen snabbt blir fullbokat.

Det 368 meter höga tornet med sin imponerande discokula syntes gott och väl till Västberlin, vilket också var hela idén. Ett tv-tornsbesök kan eventuellt ses som något av en turistfälla men är riktigt barnsligt roligt i kombination med en frukost, lunch eller middag 200 meter över marken. Under måltiden vrider sig kulan för en total panoramablick över staden – en garanterad aha-upplevelse när man till slut får lite grepp om hur staden hänger ihop.

Torgets stjärna är Fernsehturm, tv-tornet som invigdes 1969 av DDR:s statschef och ”grundare” Walter Ulbricht. Då var kalla kriget full gång med kapprustning mellan öst och väst, och vid tidpunkten blev tornet Tysklands högsta byggnad.
Alexanderplatz är ett ställe att hata eller älska men något för varje besökare och Berlinbo att förhålla sig till. Den stålgrå DDR-arkitekturen kan beroende på väder och humör antingen te sig fascinerande eller deprimerande människofientlig. Torget var Östberlins ansikte såväl utåt som inåt. Här passerade man på väg till jobbet och handlade sina statligt modecertifierade kläder eller så åkte man skateboard, lyssnade på punk och hatade systemet om man var lagd åt det hållet.Åt öster sträcker sig paradgatan Karl-Marx-Allee och på flera av de omkringliggande höghusen kan man se bevarade muralmålningar av livet och framstegen i arbetar- och bondestaten DDR. Som en historisk ironi ligger det fruktansvärt fula shoppingcentret Alexa precis invid, vilket kan få vilken DDR-motståndare som helst att ifrågasätta det där med kapitalism igen. Lönnkrogen, där vi säljer smörgåsar, godis och dryck finns i vagn 217 har öppet  under hela resan när tågpersonalen inte gör biljettkontroll. Förboka gärna frukost – du hämtar den i Lönnkrogen på morgonen. Transfer till Snälltåget i Undersåker. Anmäl dig i receptionen i Vålådalen respektive Edsåsdalen före avesa. Från Edsåsdalen går transfern från Köjagården. Du reser i bekväm och extra bred fåtölj i salong eller kupé. Det ingår kudde med örngott, pläd och underlakan.  Lönnkrogen, där vi säljer smörgåsar, godis och dryck finns i vagn 217 har öppet  under hela resan när tågpersonalen inte gör biljettkontroll.Bussen avgår från stationsplanen i Röjan. Välj rätt hållplats där du ska kliva av. Bussen stannar i Klövsjö, Storhogna M, Storhogna Högfjällshotell (H), Vemdalsskalet Skistar Gästervice, Skalspasset, Björnrike, Funäsdalens busstation och Ramundberget

Måste äta i Berlin?
Krogguide till Berlin – 10 trendiga restaurangerCafé Frieda, Prenzlauer Berg. Hyperlokalt & hemgjort. … Otto, Prenzlauer Berg. Huggsexa om borden. … Bar Normal, Prenzlauer Berg. Utan krusiduller. … Ernst och Julius, Wedding. Omtalad krogduo. … Tim Raue, Kreuzberg. … Coda, Neukölln. … Nobelhart & Schmutzig, Kreuzberg. … Ora, Kreuzberg.
Berlinmuren byggdes 1961 för att skilja Öst- och Västberlin från varandra. Berlinmuren föll 1989 i samband med Kalla krigets avslut. Berlinmuren gör sig påmind vid ett flertal ställen i stan, på vissa gator har man markerat platsen där muren stod genom att sätta in gatsten i asfalten. På vissa platser finns också en del av den gamla muren kvar, en mindre del kan man bland annat se vid Potzdamer Platz. Den längsta bevarade delen av Berlinmuren hittar du i närheten av järnvägsstationen Ostbahnhof i stadsdelen Friedrichshain. Här finns 1,3 kilometer bevarad av den gamla muren och den går under namnet East Side Gallery. Hela muren har dekorerats med graffitti som skapats av över 100 konstnärer. Detta har blivit en av Berlins mest populära sevärdheter. Bilden är en av East Side gallerys mest kända och visar Bresjnev och Honecker, då Sovjetunionens och Östtysklands ledare.För dig som reser med tåg till Berlin kommer du att få besöka ytterligare en spektakulär sevärdhet. Nämligen Berlin Hauptbahnhof som är Berlins centralstation. Den pampiga byggnaden är en av Tysklands mest trafikerade tågstationer med över 300 000 passagerare om dagen. Byggnaden är den största stationsbyggnaden i Europa av korsningstyp, med korsande järnvägslinjer i olika nivåer.

Välj rätt hållplats där du ska kliva på bussen i Vemdalen. Finns ingen bokad vid hållplatsen så kommer bussen inte att gå den vägen. Bussen utgår från Björnrike centrat via Björnrike torget, därefter Skalspasset, Vemdalsskalet Skistar Gästsevice, Storhogna (M), Storhogna Högfjällshotell och Klövsjö skidområde.
Torget ligger i gamla Östberlin i stadsdelen Mitte, under kalla kriget var området uppdelat i öst och väst. Här finns fortfarande en del av muren bevarad. Sedan murens fall har man här skapat ett modernt centrum med höga skyskrapor som bland annat rymmer kontor och shoppinggalleria.Du reser bekvämt i extra breda fåtöljer i kupé eller en mindre salong. Detta är i första hand för dig som vill njuta av resan. Att arbeta med dator kan dock vara en utmaning. Brandenburger Tor är ett av Berlins äldre och mest klassiska landmärken, det är idag en av Tysklands mest besökta sevärdheter. Den byggdes redan på 1700-talet och har bland annat överlevt två världskrig. Under Kalla kriget var Brandenburger Tor en symbol som skiljde väst från öst. Sedan murens fall -89 har Brandenburger Tor istället varit en symbol för det återförenade Tyskland. Snälltåget kör nattåg till Berlin vår, sommar och höst samt under höstlov och inför jul. Som tågbolag vill vi gärna slå ett slag för kollektivt resande. Väl på plats i Berlin är det därför smidigt att resa med Berlins tunnalbana, eller U-bahn som det heter på tyska. Berlins U-bahn har ett stort linjenät som sträcker sig över hela staden, med samma biljett kan du dessutom åka med S-bahn som är Berlins motsvarighet till pendeltåg. Snälltåget är återförsäljare av Berlin Welcome Card som ger dig fri tillgång till kollektivtrafik och upp till 50% rabatt på inträden. Då ingår en karta samt mängder av rabatter på entréer och andra sevärdheter och butiker. Tre barn upp till 14 år åker gratis med en vuxen. Läs mer och köp Berlin Welcome Card på denna sida.När du är vid Brandenburger Tor är ett besök vid Förintelsemonumentet ett måste. Monumentet över Europas mördade judar eller Holocaust-Mahnmal är ett minnesmärke i centrala Berlin. Det invigdes 2005 till minne av alla de judar som blev mördade under förintelsen. Monumentet består av 2711 betongpelare i olika höjd och mellan pelarna bildas smala gångar. Tanken är att besökaren ska vandra i de smala gångarna och uppleva en känsla av instängdhet och utsatthet.En bit söderut i Berlin hittar du Tempelhofer Feld som fram till 2008 var en flygplats. Idag är det istället ett stort parkområde för rekreation och avkoppling. Tack vare de stora asfaltslagda ytorna är parken en perfekt plats för cykling, skateboard mm.Riksdagshuset i Berlin är en populär sevärdhet. Mycket tack vare den spektakulära kupolen som man som besökare kan ta sig upp i. Här finns också en takterrass. Att besöka riksdagshuset och kupolen är gratis men föranmälan krävs som du kan göra på riksdagshusets hemsida.

Visste du att du kan åka nattåg hela vägen från Stockholm via bland annat Linköping, Malmö och Köpenhamn till Berlin? Läs mer om vårt nattåg till Berlin.
Du har en egen kupé för dig själv eller för dig och ditt sällskap för upp till sex personer. När du kommer ombord är kupén i sittläge och när det är läggdags ställer du och dina medresenärer om kupén till nattläge. I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Kudde, örngott, lakan och täcke att bädda med finns i kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. Unter den Linden är en av Berlins stora paradgator. I ena änden hittar du Tysklands historiska museum och i andra änden Brandenburger Tor. Fortsätter ni genom Brandenburger Tor hittar ni Tiergarten och nästa kända gata Strasse des 17 juni. De fina lindarna som står längs med vägen har under perioder huggits ner men står idag i fyra vackra rader för besökare att beskåda. Längs med gatan finns många trevliga caféer, restauranger och butiker. Din resa med Snälltåget kan alltid ombokas. Mot tillägg kan resan även återbetalas. Sittplats eller vilstol måste avbokas senast 24 timmar före avresa. Egen kupé och Egen kupé komfort måste avbokas senast sju dygn före avresa. Vid ombokning eller återbetalning behåller Snälltåget bokningsavgiften (9-19 kr per biljett, 79 kr för egen kupé). För resor till Österrike gäller att resan måste avbokas 30 dagar före avresa för att återbetalas.Du delar en kupé med plats för 6 personer. När ni kommer ombord är kupén i sittläge och när det är läggdags ställer du och dina medresenärer om kupén till nattläge. I nattläge är det tre bäddar på vardera sidan av kupén. Kudde, örngott, lakan och täcke att bädda med finns i kupén. Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege.

Kejsar Wilhelms minneskyrka är belägen i det som tidigare var Västberlin. Kyrkan byggdes ursprungligen i slutet av 1800-talet. Under andra världskriget förstördes kyrkan i en av de många bombräder som staden utsattes för. Än idag står ruinen kvar efter bombningen, bredvid ruinen finns idag en ny kyrka som byggdes upp efter andra världskrigets slut.Du har en egen kupé för dig själv eller för dig och ditt sällskap för upp till sex personer. När du kommer ombord är kupén bäddad och det är bara att gå och lägga sig.  Det finns tre bäddar på vardera sidan av kupén.  Till de övre bäddarna tar du dig med hjälp av en stege. På morgonen ingår det även frukost i restaurangvagnen.

Vad skall man inte missa i Berlin?
Vår lista med sevärdheter i BerlinBerlinmuren. Berlinmuren byggdes 1961 för att skilja Öst- och Västberlin från varandra. … Fernsehturm / TV-tornet i Berlin. … Brandenburger Tor. … Checkpoint Charlie. … Unter den Linden. … Förintelsemonumentet. … Potsdamer Platz. … Riksdagshuset i Berlin.
Ni köper resan med Tillsammansrabatt, vilket innebär att allas biljetter måste avbokas om ni vill ändra. Det går inte att ta bort, lägga till eller byta ut enstaka resenärer.Ska du resa till eller från Storulvåns Fjällstation kan du köpa din resa hela vägen med transfer. Sök på Storulvåns Fjällstation istället.På promenadavstånd från Brandenburger Tor hittar du Checkpoint Charlie. Detta är en av de gamla passagerna mellan öst och väst. Här finns en verklighetstrogen modell av posteringen återuppbyggd som minnesmärke och turistattraktion. I anslutning till Checkpint Charlie finns Berlinmurens muséem.Tiergarten är namnet på den enorma parken som ligger i centrala Berlin i anslutning till Brandenburger Tor och många andra sevärdheter. Parken anlades från börjar som jaktmarker för, idag är det en av Berlins parker där berlinare och turister gärna kopplar av i skuggan från parkens träd, grillar eller njuter av english tea i den Engelska Trädgården. Genom parken sträcker sig även den kända gatan Strasse des 17. juni som går fram till Brandenburger Tor.Berlin är en av Europas mest levande och innehållsrika huvudstäder. Här finns en spännande kultur- och konstscen, ett pulserande nattliv. Berlin är inte minst en perfekt stad för att känna historiens vingslag genom en promenad på stadens gator. Här har vi listat Berlins klassiska sevärdheter som du helt enkelt inte får missa vid ett besök i Berlin. Skapa innehåll som är exklusivt för ditt varumärke genom att ta del av Getty Images globala datadrivna insikter och nätverk med fler än 340 000 skapare. Få tillgång till det bästa från Getty Images med vår enkla abonnemangsplan. Miljontals högkvalitativa bilder och videor samt högkvalitativ musik väntar på dig.Effektivisera ditt arbetsflöde med vårt förstklassiga digitala filhanteringssystem. Organisera, kontrollera, distribuera och mät allt ditt digitala innehåll.

Jag rekommenderar att bo i antingen Mitte eller Prenzlauer Berg om du vill uppleva det bästa av Berlin på din resa. Du kan läsa mer om var man ska bo i Berlin här.
En tur upp i tv-tornet är därmed också en riktigt häftig upplevelse för både barn och vuxna. Ett misstag jag gjorde när jag skulle ta en promenad upp i tv-tornet i Berlin var att inte köpa en biljett hemifrån.

Så jag skulle faktiskt verkligen rekommendera det om du vill se några av Berlins bästa sevärdheter på en promenad som tar cirka 1-2 timmar – givetvis beroende på tempo och kaffestopp.
Man kan (nästan) inte vara på storstadssemester i Berlin utan att se floden Spree , som viker sina veck rakt igenom Berlins centrum. Att Spree ligger så centralt i staden gör att du kan passera en rad sevärdheter på en båttur i Berlin.Nästa platser på promenaden är tyvärr ingen man går förbi med ett stort leende på läpparna, men jag tycker ändå att de är viktiga för att slå vägen förbi.

Många danska turister älskar Prenzlauer Berg (jag bodde själv där och älskar fortfarande området), så vi åker gärna dit. Och det kan särskilt rekommenderas på söndagar, då det är en stor loppmarknad i Mauerpark.
Jag hoppas att du kan använda den här guiden till de bästa sevärdheterna och sakerna att göra i Berlin. Om du har några frågor om din resa, vänligen lämna en kommentar nedan.I guiden här kommer jag både att berätta om ”toppsevärdheterna” och komma på mina egna personliga favoriter från tiden jag bodde i staden och från mina många efterföljande resor.

Resan sker till fots och tar cirka 4 timmar, där du bl.a. kommer förbi Kreuzberg och upplever de viktigaste sevärdheterna i Berlin inom olika subkulturer.
Då fängelset ligger en bra bit ut i östra Berlin har en speciell rundtur gjorts där du hämtas av en privatchaufför på ditt hotell och körs till och från fängelset.Man kan bara gå på guidade turer i fängelset och det vilda är att guiderna ofta är före detta fångar under DDR-regimen. Med andra ord, de vet verkligen vad de pratar om när de visar runt i fängelsehålorna.

När jag för ett par månader sedan var reseguide för en bussfull med danska turister fick jag äntligen möjligheten att testa min ena promenad själv och det fungerade riktigt bra!
Det är här väggen är dekorerad med graffiti och bl.a. den välkända ”kyssmålningen” av Gorbatjov och Honecker, som på många sätt symboliserar DDR:s fall.De populäraste sevärdheterna i Berlin är TV-tornet, Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie och East Side Gallery. I den här guiden ger jag dock rekommendationer för både välkända och mindre kända saker att göra i Berlin. Om vädret är bra under perioden du reser till Berlin, så skulle jag rekommendera att boka en resa upp till caféet, varifrån du får en utmärkt utsikt över staden. Som så många andra platser i Berlin känner man verkligen historiens surr vid Brandenburger Tor och Strasse des 17. Juni, som leder hela vägen upp till segerpelaren.

Jag har inte tagit resan upp dit själv, så jag kan inte ens beskriva utsikten, men jag kan se på försäljningssidan att det bara finns bra recensioner av biljetten.

Vad är billigt i Berlin?
Priserna på restauranger i Berlin.Måltid, billig restaurang140 SEK (93-233)Måltid för 2 personer, mellanklass restaurang, tre-rätters700 SEK (467-1,000)McMeal på McDonalds (eller motsvarande Combo måltid)108 SEK (93-128)Inhemsk öl (0,5 liters djupgående)47 SEK (29-58)Importerat öl (0,33 liters flaska)47 SEK (35-58)
Det är inte särskilt muntert att besöka Topographie des Terrors i Berlin, men jag skulle ändå rekommendera det om du är intresserad av historia – det är förresten gratis.Runt Checkpoint Charlie är det alltid en liten promenad på gatan med gatuförsäljare som säljer mycket skräp från DDR-eran – personligen tycker jag inte att DDR är något som ska firas och jag blir alltid irriterad när jag ser folk som faktiskt går in i DDR-varor, men alla med sin egen smak…

Var är det bäst att bo i Berlin?
⏰ Har du inte tid att läsa allt?Här är stadsdelarna i Berlin för att hitta boende.Prenzlauer Berg: det bästa stället att bo i Berlin.Mitte: centrumdistriktet att bo i Berlin.Neukölln: det mysiga kvarteret att sova i Berlin.Kreuzberg: det trendiga familjeområdet.Friedrichshain: den trendiga stadsdelen.
Den alternativa Berlinturen är särskilt populär bland fotografer, men med den kunniga reseledaren finns det mycket att ta igen för alla – verkligen en syn/aktivitet i Berlin som inte alla kommer hem och berättar om.Jag var i Berlin i high school där vi började vår resa med att besöka det gamla Stasi-fängelset i Hohenschönhausen. Jag tror inte att jag var den enda som faktiskt blev sjuk av att vara där. Förutom att ge tillgång till kollektivtrafiken i Berlin och transporten från Berlins flygplats till stadens centrum får du också rabatt på över 200 olika sevärdheter i Berlin, så det är väldigt bra att investera i Berlin WelcomeCard. I princip skulle man härifrån kunna svänga förbi Potsdamer Platz, som ofta nämns som en plats i Berlin man borde se, men i mina ögon finns det inte riktigt något att åka dit för – det är bara ett stort ställe… 😀

När jag bodde i Berlin 2012 var området relativt dött – nu är det packat med kontor, helt nya byggnader och den stora Arenan för konserter och ishockey.
Madame Tussauds Berlin är en mycket populär attraktion där ett visst antal personer är inlåsta i 90 minuter åt gången. Det är positivt, eftersom det aldrig blir för trångt på vaxmuseet. Härifrån är det faktiskt bara att följa muren västerut och sedan träffar man (en annan) avskräckande ’syn’ i Berlin, SS:s gamla högkvarter, som nu förvandlats till ett museum, som visar exakt vilka grymheter som Nazisterna låg bakom – Topographie des Terrors. De flesta har försökt vara med på dessa klassiska sightseeingbussturer i olika europeiska städer, vilket ibland kan vara lite onödigt, men speciellt i Berlin är det riktigt bra att ta en busstur runt och se sevärdheterna.

Jag har bott i Berlin, fortsätter att resa dit många gånger om året och försöker hålla fingret på pulsen på vad man ska se och uppleva i den tyska huvudstaden.
Vad är egentligen ”alternativet Berlin”? Den tyska huvudstaden är förmodligen en av de mest edgy städerna i Europa, så det är lätt att falla över så kallade alternativa sevärdheter i Berlin.Här på Resakris.se bloggar jag om mina egna resor och skriver reseguider för sevärdheter, transporter och boende. Mitt mål är att göra det så enkelt som möjligt för dig att planera din resa, så att du säkert kan åka iväg med sinnesfrid och kontroll över alla detaljer. Och hej – jag är dansk, så det är därför min formulering kan vara lite konstig 😅 Det är ett kort för turister, som ger tillgång till stadens kollektivtrafik i antingen 48 timmar, 72 timmar eller 5 dagar. Mycket användbart när man ska gå runt och titta på sevärdheter. Museumsinsel, museiön, ligger i Mitte och ett stenkast från Berliner Dom, så du kan i princip klämma in den i sightseeingturen, men det finns också goda skäl att avsätta större delen av dagen om du vill besöka alla fem museer på Museiön.SE-VAS bokad och torsdag 29/5 kl 19.25 lättade jag mot sydlig kurs. Ingen dramatisk resa. Sweden ger väldigt bra assistans, “Ängelholm öppet”. Vid Fagerhult bytte jag frekvens och fick klart genom Ljungbyhed TMA på 3000 ft. Nytt frekvensbyte till Sweden igen och klart genom Malmö TMA på samma höjd. Väster om Eslöv, rakt över Lund. Det gäller bara att inte komma för långt västerut mot Köpenhamn TMA på 2500 ft. ESTT ligger precis på gränsen.

Ut över hav igen och ligger en bit österut i förhållande till Sassnitz. Sverige skymtar en bit bort och när kusten framträder tydligare är det en obetalbar syn Sandhammarens stränder lyser vita i solskenet och åt väster anar jag Falsterbonäset. Är inte Skåne större än så? Passerar strax öster om Ystad centrum och resten av flygningen innehåller inte mera dramatik än att jag av och till kontrollerar kvarvarande bränslemängd och konstaterar att det räcker med marginal. Landar på ESGJ kl 21:05, efter min längsta sträckflygning hittills, 3:45. I tanken hade jag då cirka 14 L kvar och det skulle ju räckt 1 timme till.
Ny färdplanering att göra och jag ringer meteorologen och får samma vind att räkna på som på ditvägen, 100/10. Nu hade jag tänkt att åka rakaste vägen till Jönköping för att slippa tanka på vägen. 57 L stannade min beräkning på. Lämpligt nog sammanföll färdlinjen bra med Longituden 01400 så jag slapp rita ett streck i kartan. Det var ju redan gjort. Ringer in en ändrad färdplan. Ser att Follow Me bilarna börjar anlända och lotsar ut plan till start. Skyndar mig att ta kontakt

Trots att jag är mera än 20 minuter före min slottid får jag klart in via Sierra till höger bas bana 07R. Flera anrop från TWR om “report field in sight” innan jag svarar på ett tillfredsställande sätt. 3 km bana inom ett gigantiskt fältområde borde inte vara så svårt att se. Det måste vara stundens allvar som tynger mig och naturligtvis glädjen att ha kommit fram. På finalen inser jag det olämpliga att sätta mig på landningsmärket och behöva taxa 2 km så jag lågflyger en bra bit in och får i flygande fläng instruktionen från TWR att “expedite vacating the runway via taxiway Delta to the left”. Landar precis innan taxibaban och möts av en follow me bil som lotsar mig till “general aviation parking, GAP”. Det är inte alls så många plan som jag väntat mig. Några till anländer men det är ett påfallande litet antal. En tankbil kör runt bland nyanlända. 31 L går att få i efter 2.15 i flygtid. 13,8 L/h i förbrukning är något som stämmer med beräkningen.
Berlin WelcomeCard ger dig obegränsat antal resor under 48 timmar, 72 timmar eller 5 dagar samt upp till 50% rabatt på mer än 200 sevärdheter – och minst 25%.Jag hoppas att min lilla guide till kollektivtrafiken i Berlin har hjälpt dig. Om du har frågor är du alltid välkommen att ställa dem i kommentarerna nedan eller skicka mig ett e-postmeddelande. Bussar och spårvagnar är en del av kollektivtrafiken i Berlin och de arbetar tillsammans med U-Bahn och S-Bahn. De flesta linjerna kör minst 20 timmar per dag och minst var 10:e minut. Varje år transporterar U-Bahn i Berlin mer än 400 miljoner passagerare under dygnets alla 24 timmar. Tillsammans med Metrospårvagnar, Metrobussar och tåg (S-Bahn) tar du dig snabbt och enkelt fram i Berlin.

U-Bahn är namnet på tunnelbanan i Berlin. U-Bahn är snabb, enkel och tillförlitlig. Det är den största tunnelbanan i Tyskland och är för de flesta turisterna det enklaste sättet att ta sig runt i Berlin.

Det finns så många fina saker att köpa i denna butik. Så om du letar efter ett ställe att köpa alla Berlin souvenirer så är detta en bra butik att börja leta.

Hur ser det ut i Berlin?
Berlin är en betydande trafikknutpunkt och ett viktigt ekonomiskt och kulturellt centrum i Tyskland och Europa. Institutioner som universitet, forskningscentrum, teatrar, museer men också festivaler, nattlivet och arkitekturen i Berlin har världsrykte.
Om du vill köpa en mumsig souvenir från Berlin så kan jag rekommendera att köpa lite godsaker från KaDeWe’s matmarknad. Köp lite olja, kryddor, lokalt vin, chokladpraliner och andra godsaker. Det är en perfekt souvenir att köpa till någon som du tycker om.KaDeWe är idag ett stort internationellt varuhus med internationella designerprodukter och exklusiva varumärken. Utöver det så har de även en hel våning fylld med tysk mat och godis.

När du är i staden kan du köpa boken Cee Cee Berlin No.2 för att få lite mer inspiration om Berlin med flera bra rekommendationer. Boken kostar cirka 35 euro och är en kul souvenir att köpa
Under 1900-talet så var Berliner Weisse en av de mest populära dryckerna i staden. Det är en sur veteöl som vanligtvis serveras i ett skålformat glas med hallon eller woodruff sirap för att få den röda eller gröna färgen och söta smaken. Jag kan rekommendera att köpa deras ”beard box” om du ska köpa en present till någon. Boxen innehåller allt en man behöver för sitt skägg; tvätt, olja, borste, och vax för styling. Om du vill köpa något till ditt hem så kan du besöka Fundamental Berlin. Här säljer de ramar, ljushållare, vaser, glas och skålar m.m – alla med en unik och vacker design.Vill du lukta som en sommarnatt i Berlin? Parfymen Frau Tonis Berlin 02 ”Berlin Summer” är en perfekt souvenir till dig själv, eller till någon du känner väl för att kunna köpa en parfym som present.

Sawade har tillverkat choklad sedan 1880 och är idag en av de äldsta och mest kända chokladtillverkarna i staden. Se till att svänga förbi Sawade om du vill köpa några ätbara och goda Berlin souvenirer till dina nära och kära.
Cee Cee är känt för sitt nyhetsbrev som delar några av de mest äkta och unika sidorna av Berlin. De är experter på Berlin och har många bra tips att dela.Runt om i staden finns det gott om fotoautomater där du kan ta roliga bilder tillsammans med dina vänner, partner, eller familj. Dessa foton kostar inte särskilt mycket men är en fin och minnesvärd souvenir från staden.

Vad ska man shoppa i Berlin?
Kurfürstendamm är den mest kända gatan för shopping i Berlin. I sin förlängning går den över i Tauentzienstraße. Här har du över fem kilometer med butiker, många av dem från lyxiga märken som Louis Vuitton, Dolce & Gabbana, Chanel, Cartier, Yves Saint Laurent och Valentino.
När man hänger upp julgranskulorna i granen under julen så blir man påmind om alla platser man besökt, vilket jag tycker är riktigt fint. Julgranskulor är helt klart en av de bästa Berlin souvenirerna att köpa om du besöker Berlin under juletid.Om du letar efter något vackert för både kvinnor och män så kan du spana in Bergnerschmidt’s betongsmycken. Bergnerschmidt skapar minimalistiska vackra smycken som är gjorda i färgerna svart, grå och vit. Dom säljer både ringar, halsband och armband.

Similar Posts