Knyta Sjal Bebis

När du bär ditt barn i bärsjal får du inte bara en nöjd bebis utan även händerna fria. Det skapar förutsättning för att räcka till med det praktiska i vardagen men även för att kunna ta hand om äldre syskon eller bara rå om dig själv. Att du har möjlighet att röra dig fritt förebygger förlossningsdepression, och att kunna möta ditt barns behov och samtidigt få saker gjorda stärker ditt självförtroende och minskar din stress.Närhet och beröring ger höga nivåer av hormonet oxytocin, hos både barnet och föräldern. Oxytocin har många mätbara effekter, bland annat visar studier att mycket beröring som liten påverkar utvecklingen av barnets hjärna, och ger långsiktig positiv emotionell hälsa för barnet. Ett barn som fått mycket närhet som liten tenderar att bli en vänligare och mindre stressad individ som vuxen. Oxytocinet ger även föräldern en känsla av välmående, lugn och trygghet.Genom att bära ditt barn hud mot hud hjälper du ditt lilla barn att hålla kroppstemperatur, puls och blodsockernivåer. Studier visar att barn som blir burna gråter mindre och sover bättre. Sömnen är oerhört viktig för det lilla barnet då deras hjärnor får möjlighet att bearbeta och växa. Föräldern interagerar och pratar även mer med sitt barn när det blir buret, vilket är positivt för barnets intellektuella och sociala utveckling.

Det viktigaste är att du och ditt barn tycker det känns bekvämt och att ni får en mysig stund tillsammans. Både bärsjal och bärsele ger närhet, trygghet och händerna fria. Som så mycket annat är det en smaksak. Men det finns några saker som vi tycker är bra för dig att veta om bärsjalar innan du bestämmer vilket bärdon du ska välja till dig och ditt barn.
Att bära ditt barn i sjal är ett underbart sätt att uppleva världen tillsammans. Det är viktigt att bära på ett säkert sätt, och det finns några grundläggande regler som alla som bär bör känna till. I instruktionsfoldern som följer med alla Coracors bärsjal hittar du också information om vad som är viktigt att tänka på ur säkerhetssynpunkt.

Hur länge kan en 2 månaders bebis sitta i bärsele?
Det finns ingen åldergräns för när det inte går att sjala bebisen längre, eller ha den i bärselen – det som sätter stopp är hur länge din rygg orkar bära barnet eller när maxvikten för selen eller sjalen är uppnådd.
Sedan urminnes tider har vi burit våra barn. Det är naturligt och inskrivet i vår genetik och barn föds med reflexer att klamra sig fast på sin förälders kropp. Hud mot hud-kontakten har varit en förutsättning för överlevnad, och är för många mammor (och pappor) i världen även en självklarhet.Hud mot hud främjar anknytningen mellan dig och ditt barn och skapar en trygg miljö för er båda. Närheten till dig och att få känna dina hjärtslag, rörelser, din doft och din röst, gör övergången från livmodern till den yttre världen väldigt skonsam. Det innebär även en trygghet för dig att hela tiden kunna känna ditt barn, pussa på det så ofta du vill och se att det andas och mår bra. Dessutom lär du dig tidigt att tyda ditt barns signaler för mat och sömn och tillgodose behoven i rätt tid, vilket ger en väldigt nöjd och trygg bebis.

Det är inte svårt, det kräver bara lite övning. När du knyter sjalen för allra första gången underlättar det om ditt barn är utvilat, mätt och nybytt. På bara ett par försök får man in tekniken och det går fort att lära sig. Tillsammans med Coracors bärsjal följer alltid en instruktionsfolder som tydligt visar hur du knyter bärsjalen steg för steg. Det finns också många bra instruktionsvideos att titta på om hur du knyter en bärsjal.
Hos Coracor hittar du trikåsjalar i flera olika mönster och färger som matchar både din vår- och höstgarderob. Samtliga produkter är tillverkade i ekologisk bomull och GOTS-certifierade. Den exklusiva kvaliteten ger ett mjukt, svalt och hållbart tyg. Sjalarna har en så kallad tvåvägs-stretch som ger en följsam, avlastande och säker bärsjal. Coracors trikåsjal är därför perfekt för den som är nybörjare på att knyta bärsjal.

Hej Leo! Världens kanske populäraste mönster har fått en motsvarighet bland våra bärsjalar. Lätt att ta med, lätt att ta på och lätt att bli förälskad i.
En bärsjal går att använda precis som den är direkt från födseln, till skillnad från många bärselar som kräver någon form av spädbarnsinlägg innan barnet har vuxit i sätet i bärselen. När sjalen väl är knuten går det utmärkt att ta i och ur barnet flera gånger utan att du behöver knyta om. Det går också alldeles utmärkt att amma eller flaskmata i en trikåsjal.

De hormoner som är viktiga för amningen stimuleras av att vara hud mot hud, både vad gäller mjölkproduktionen och amningstiden. När barnet är hud mot hud påminns det om att vakna titt som tätt för att vilja äta, och du kan både amma och flaskmata i sjalen. Att bära sitt barn i sjal är också ett fantastiskt sätt för den förälder som inte ammar, att knyta an och stärka bandet till sitt barn. En och samma bärsjal passar alla oavsett längd och kroppsform, och storlek på bebis. Din eventuella partner kan t.ex. dela bärsjal med dig, även om ni ser helt olika ut. Detsamma gäller din bebis när den växer, bärsjalen går att justera så att den anpassas helt efter era kroppars storlek. Att bära ditt barn är smidigt utanför hemmet och med en bärsjal tar du dig fram överallt, du slipper trånga hissar och att kånka vagn i besvärliga trappor. Sjalen tar knappt någon plats i väskan när du inte använder den, och du kan med fördel även behålla den på och plocka i och ur ditt barn så många gånger du vill. Denna tunna trikåsjalen känns som en skön jumper och med Coracors olika sjalar kan du lätt matcha sjal med din outfit.Bärsjalen är det bästa och mysigaste alternativet för en liten bebis, då den går att använda direkt från födseln, även för för tidigt födda barn. Den är elastisk i tyget, mjuk och gosig. Ni kommer båda få ett intensivt rus av må-bra-hormoner! Coracors bärsjal går att använda under barnets första levnadsår och är säkerhetstestad upp till 12 kg.Att bära ditt barn i bärsjal är inte bara mysigt och praktiskt utan ger många fördelar, både för barnet och för dig som bär. Hud mot hud och hjärta mot hjärta skapar ni ett starkare band som gör både dig och bebisen friskare och gladare.Det är relativt enkelt att lära sig knyta en Aldoria, mycket tack vare att ytorna har olika struktur – så man lätt ser att man har sjalen rätt när man knyter.

När det gäller nyfödda är det viktigt att få till rätt sittposition men också ett bra stöd för barnets huvud. En trikåsjal är ett bra val för de allra minsta tack vare det stretchiga tyget då man enklare kan få till rätt position av barnet (grodposition för de riktigt små). Du kan också förbereda dig genom att knyta sjalen och sedan enkelt lyfta i och ur barnet vid behov.En trikåbärsjal som passar de allra minsta. Den är väldigt mjuk och passar det nyfödda barnets mjuka och känsliga hud. Trikåsjalens stretchighet passar allra bäst på mindre barn som inte är så tunga.

En nyfödd har en mer C-formad rygg än den S-formade som den får när den blir lite äldre. Dess naturliga position är med knäna uppdragna och ryggen i en C-liknande form. Denna position kallas ofta för “grodpositionen“. Barnet ska ha stöd ut till knävecken då dess skelett fortfarande är väldigt mjukt och höfterna behöver extra stöd.
Vi har gjort om sjalbarns huvudsida/blogg – detta är ett första steg i att göra hela sjalbarn mobilvänlig. Men oroa er inte, vi kommer att göra det stegvis och forumet ligger en bit i framtiden!

Kan man bära nyfödd i bärsjal?
En bärsjal går att använda precis som den är direkt från födseln, till skillnad från många bärselar som kräver någon form av spädbarnsinlägg innan barnet har vuxit i sätet i bärselen. När sjalen väl är knuten går det utmärkt att ta i och ur barnet flera gånger utan att du behöver knyta om.
Tack vare sin tunnhet blir sjalen väldigt kompakt när den viks eller rullas ihop. Den går med lätthet att få ned i skötväskan och är perfekt att packa med sig till BB ifall bebisen inte skulle uppskatta att rullas runt i plastbaljan. Bambu Soft finns som en extra bonus i ett stort utbud av färger. Aldoria Bambu Soft är en riktigt härlig bärsjal som man snabbt blir beroende av och som därför är väl värd varenda krona.

Moonboon Bärsjal är en mjuk och elastisk trikåsjal som finns tillgänglig i flera olika färger, samt i två olika storlekar. Dubbelstorlekarna är XS/S och M/L, och längskillnaden mellan de två är en halvmeter. Man väljer storlek utifrån sin egen kropp, inte utifrån bebisen. Det är dock aldrig fel att välja den största storleken, den funkar även på en mindre kropp. Däremot kan den kortare sjalen bli svårare att knyta om man har en längre och större kropp.
Ligger barnen nära maxvikten på 9 kg så kan Najell kännas lite svajjig, och efter en längre tids bärande blir det tungt. Den gör sig därför bäst under det första halvåret. Med ett mindre barn så är viktavlastningen mycket god och Wrap är riktigt bekväm att bära med. Det är inte heller några problem att sitta ned eller luta sig tillbaka när man har sjalen på.Sjalen finns i fem olika storlekar, från XS till XL, och de ska motsvara vanlig kavajstorlek för män och klänningsstorlek för kvinnor. Man ska tänka på att utgå ifrån den storlek man hade innan graviditeten. Brukar man ligga mitt emellan två olika storlekar är Baby K’tans rekommendation att välja den mindre och den bedömningen håller vi med om. Eftersom att sjalen inte kan dras åt är det bättre att ha den lite extra tight i början och sedan låta den tänjas ut något i takt med att barnet växer.

Det är mycket vanligt att den som är ovan vid att knyta och bära med en trikåsjal har sjalen alldeles för löst. Det innebär dels att barnet inte sitter lika säkert i sjalen, dels att avlastningen för bäraren blir sämre då barnet mer hänger i tyget än balanseras mot förälderns kropp. En trikåsjal ska knytas tight mot bärarens kropp. Eftersom tyget är stretchigt finns det ändå gott om utrymme för barnet.

Var på kroppen man vill bära är en faktor för hur man kan knyta sin sjal. Utgå i från hur du tänkt bära för att hitta en sjal som bäst passar den tänkta användningen: Som alltid när det gäller bärsjalar så handlar mycket om själva knyttekniken. Är man ovan får man öva och öva, men till slut sitter det och med Ergobaby Aura är det lätt att förstå hur sjalen ska sitta. Då materialet är väldigt stretchigt är det viktigt att komma ihåg att knyta sjalen tight, så att barnet alltid sitter uppe på bröstkorgen, i pusshöjd för föräldern. Tack vare det följsamma materialet är det enkelt att sprida ut sjalen över ryggen för maximal viktfördelning, och även smidigt att vika undan tyg över axlarna så att barnet aldrig täcks av sjalen. Ett generellt tips till den som är nybörjare på att sjala, är att trikåsjalen ofta ska sitta tightare än vad man tror, eftersom att det elastiska tyget tänjs ut av barnets kropp. Är sjalen för löst knuten så kommer barnet bli mer hängande, vilket varken är ergonomiskt för bebisen eller särskilt bekvämt för den som bär.Sjalen finns i ett stort utbud av färger och har en tydlig mitt-markering, så man vet var på tyget man ska påbörja sin knytning. Med sina dryga 60 cm på det bredaste ställer så är Babylonia Tricot-slen en sjal med mycket tyg. Med en nyfödd bebis kan det kanske kännas som att barnet försvinner lite i materialet, men bebisar växer snabbt och det går utmärkt att vika tyget åt sidorna så att barnet alltid har ansiktet synligt. Tricot-slen är enkel att knyta och ger en mycket bra avlastning för bäraren.

Är man ute efter en sjal för att bära en nyfödd eller mindre bebis i så är Coracor ett riktigt mysigt alternativ. Med bebis på bröstkorgen med hjälp av Coracor bärsjal så känns det mest som att man har på sig en skön och snygg tröja, och så mycket mer kan man inte efterfråga hos en trikåsjal.
Love Radius, tidigt kallad Je Porte Mon Bebe, bärsjal Original är en rejäl trikåsjal som kan stretchas ut både på bredden och höjden. Sjalen är bredare än en del andra bärsjalar i trikå, vilket för den som är mindre i kroppen eller som ska bära en liten bebis innebär att sjalen kan kännas lite bylsig.Det tunna tyget i Coracor bärsjal gör sjalen sval att bära i även under sommaren. Det gör också att man kommer barnet riktigt nära. Det är enkelt att sprida ut tyget över rygg och axlar för god viktfördelning. Det stretchiga tyget innebär att användningstiden blir något kortare. Tillverkaren anger 12 kg som men i slutändan är det individuellt vilken maxbelastning man känner sig bekväm med, det kan vara vid lägre vikter än så. Ergobaby Aura är en ultratunn bärsjal i sval viskos, perfekt att använda på sommaren men fungerar lika väl året om. I synnerhet för den förälder som är varm av sig är det en lättnad att bära med Aura som inte alls blir lika svettig som många andra trikåsjalar kan vara. Bärsjalen finns i ett brett utbud av färger. Materialet är mycket mjuk, det går utmärkt att bära bebisen i bara blöja utan risk för hårda kanter som skaver. Kanske vill man bara ha sitt barn nära, kanske är det barnet själv som törstar efter mycket hud mot hud med en förälder? Eller så inser man bara det praktiskt att ibland kunna gå ut med sin bebis utan att behöva ha med sig barnvagnen. Anledningarna till att bära sitt barn är många, och bärsjalen är en utmärkt produkt för ett riktigt bekvämt, nära och mysigt bärande som funkar redan på BB och många år efter. Innan du köper en bärsjal, tänk på det här:Vi gör våra tester själva och testar alla produkter som de är tänkta att användas i verkligheten. Vår test av bärsjalar har utförts av vanliga småbarnsförälder. Vissa föräldrar har haft tidigare erfarenheter av att bära med sjal medan andra varit så gott som nybörjare. Testet har utförts av både mammor och pappor och med barn i olika åldrar, dock främst med fokus på bebisar från 0 till 6 månader gamla. I vårt test av bärsjalar har vi koncentrerat oss på följande frågor:

Ergobaby Aura har en inbyggd förvaringsficka, så när sjalen inte användas kan den enkelt vikas ihop in i sitt eget etui. Det gör sjalen enkel att förvara i skötväskan eller under barnvagnen, så att den alltid finns nära till hands. Den kan också användas som en tunnare filt att lägga över barnet eller för att skapa skugga.
Najell Wrap är en innovativ sjallösning som eliminerar det knytande som ibland kan uppfattas som krångligt, men samtidigt behåller den närhetskänsla som nästan bara en sjal kan ge. Wrap är en blandning mellan tröja och bärdon, och man tar på sig den på samma sätt som en t-shirt. Sjalen finns i tre olika storlekar, och är åt det tightare hållet.

Tyget utgörs av ekologisk bomull med en liten mängd elastan. Det innebär att Coracor bärsjal är rejält mjuk och stretchig. Fördelen med en elastisk sjal är att det är svårt att råka knyta för hårt, för barnet får man ned ändå. Det gör det också enklare att korrigera barnets bärposition när det väl sitter i sjalen, exempelvis om huvudet behöver vridas något för att barnet ska ha fria luftvägar. En nackdel är att man inte får knyta sjalen för löst, för då kommer avlastningen inte att fungera som önskat – det är viktigt att barnet sitter knuten tätt mot bärarens kropp.

Får bebis sova i bärsjal?
Du kan slå dig ner i soffan och barnet sover vidare i selen eller sjalen på din bröstkorg, ibland i timtal. Bärsjalen eller bärselen utför verkligen magiska trick när man har en liten bebis som behöver lite hjälp att somna. Efter en eller två månader vill barnet kanske inte sova i lika långa sjok längre.
Känslan i Aldoria Bambu Soft är otroligt skön och len. Det här är ett material man inte tvekar att ha direkt mot sin nyfödda bebis hud. Precis som andra trikåtyger är också bambutrikån stretchig. Tillverkarens rekommendation är att sjalen är särskilt lämplig under barnets första sex månader, men kan användas upp till ett år innan man behöver övergå till ett mer stabilare material som kan hålla uppe ett tyngre barn bättre. Men för de första månaderna ger Aldoria ett väldigt bra stöd för barnet och en jämn, bekväm avlastning för den som bär.En smalare mamma med en nyfödd uppfattar det som att tyget kan vara svårt att vika till över axlarna utan att det blir veckigt. Men när samma barn ett par månader senare bars av sin pappa, som är bredare över axlarna, så uppfattades komforten vara mycket god och att Love Radius Original gav en jämn belastning över överkroppen. Vill du kunna bära din bebis ergonomiskt och nära kroppen? Vi har testat bärsjalar i trikå från flera olika tillverkare, som Aldoria, Coracor och Babylonia. För att en trikåsjal ska kunna utses till bäst i test ska den vara enkel att knyta, bekväm att bära med och inte för varm för bärare och bebis. Ska man köpa sin första bärsjal i väntande på en kommande bebis är ofta en enkel trikåsjal i bomull ett säkert och prisvärt val. Med hjälp av den kan man öva upp sig bärandet och hinner fundera lite mer över knyt och material. Vilken typ av textil bärsjalen är tillverkad av kan ha stor effekt på hur sjalen upplevs. Det är exempelvis vanlig att söka efter en sval bärsjal för sommaren.Vid en första anblick kan sjalen uppfattas som lite rörig när man tar den ur förpackningen. Men en tydlig manual medföljer och väldigt snabbt förstår man vad som ska vara vänt åt vilket håll. När man väl fått Najell Wrap på sig så ska man sätta i barnet i tygkorset uppe på bröstet, sedan drar man upp tyget över barnet. Banden i ryggen ska därefter dras runt kroppen och knytas under barnet, som extra stöd och support.

Hur lång tid kan man ha bebis i bärsjal?
Varför behövs spädbarnsinlägg och hur länge ska jag använda det? Spädbarnsinlägg används från nyfödd till ungefär 4-5 månader. Inlägget är utformat för att ge bästa stöd för ditt lilla barns höfter och huvud/nacke och återskapar en naturlig bärposition, dvs grodposition.
För att få användning för din bärsjal är det viktigt att kunna knyta korrekt. Hos specialiserade återförsäljare av bärsjalar finns utförliga knytinstruktioner som pedagogiskt visar hur man ska göra med sjalen för ett säkert bärande. Det viktiga är att barnet sitter ergonomiskt. Den lilla bebisen ska bäras i grodposition, med underkroppen i M-position där rumpan är lägre än knäna och med ryggen i en mjuk C-kurva. Sjalen ska vara utbredd från knäveck till knäveck, så hela sätet får sittstöd. Det är viktigt att blodförsörjning till benen inte kläms av, och att barnet alltid har fria luftvägar.Aldoria Bambu Soft bärsjal är enkel att få grepp om och att knyta, även för nybörjaren. Att ena sidan är lätt ribbad medan den andra är slät gör det enklare att upptäcka om tyget råkat vrida sig, något som ska undvikas för att tyngden ska bli så jämnt fördelad som möjligt över bärarens kropp. Sjalen har också en bra mitt-markering.

Hur ska man bära en nyfödd?
Lyfta och bära barnetNär du ska lyfta upp barnet lägger du dina händer och armar under barnets kropp medan hen ligger kvar.För in din ena hand under nacken och huvudet på barnet och låt underarmen glida in under barnet.Lägg den andra handen under stjärten och låt underarmen följa med.
Att bära med sjal, eller sjala, kan vara allt ifrån ett praktiskt sätt att transportera sitt barn till en hel livsstil. Är man ny inom bärsjalsvärlden kan det stora utbudet kännas oöverskådligt stort. Inte nog med att det finns många olika typer av bärsjalar, allt ifrån trikåsjalar till ringsjalar till vävda sjalar. Det finns också ett stort urval av olika sjaltillverkare. Ställd inför ett stort antal olika varianter i olika material är det inte så lätt att veta vilken typ av sjal som är den rätta för de egna behoven.Vilken bärsjal man ska ha beror på flera olika faktorer. Hur gammalt och stort är barnet man ska bära hur? Hur van är man vid att använda och knyta en bärsjal? Med ett nyfött barn är det enklaste att börja med en trikåsjal och att använda ett basknyt. Ju mer man övar på att bära i sjal, desto enklare blir det att få till ett bra knyt och att få upp barnet i en bra, ergonomisk bärposition.

Hur länge kan en bebis sitta i sjal?
En bärsjal kan användas från nyfödd och upp till ca. 3 år. Bärsjalen knyts runt din kropp, som en bärsele fast med hjälp av ett tygstycke, och ser till att barnet hamnar tätt intill dig.
Vi utser Aldoria Bambu Soft till bäst i test. Det är en mjuk och bekväm trikåsjal som tack vare det tunna, luftiga tyget håller sig sval på sommaren. Det gör den även lämplig för föräldrar och barn som är varma av sig. Bärsjalen är enkelt att knyta och ger en bra avlastning för barn upp till cirka 10 kg.Skulle en olycka ske eller om man spiller mat medan man bär så går sjalen utmärkt att tvätta i maskin på 40 grader. Sjalen finns tillgänglig i många olika färger och kommer med instruktioner för ett flertal olika knytningar. Babylonia Tricot-slen organic är både snygg och känns ytterst kvalitativ, helt enkelt en bärsjal som kan användas länge och känns lika bra för barn som förälder.Det medföljer ingen förvaringspåse för Basic bärsjal, vilket hade varit praktiskt om man exempelvis vill kunna ta med sig den under barnvagnen. Love Radius Basic är en bekväm och väldigt stretchig bärsjal som passar bäst under barnets första tid.Love Radius Original har en tydlig rät- och avigsida, vilket underlättar knytningen. Man ser snabbt om man råkat tvinna sjalen när man drar den bakom ryggen och kan vrida den rätt innan man avslutat knytet. Även om bärsjalen är väldigt elastisk, vilket enligt tillverkaren ska innebära att man enklare kan ta i och ur barnet utan behöva ta upp knuten däremellan, så finns det också en viss stadga i den.

De flesta bärsjalar av trikå är snarlika varandra, men Moonboon blir snabbt en favorit. Den är lättknuten, behaglig mot kroppen, ger god viktavlastning och blir snabbt en favorit för att bära sin lilla bebis med. Vet man direkt att man vill bära under en längre period så kan denna bärsjal kännas mindre prisvärd. Men för första tiden med bebis är Moonboon en utmärkt bärsjal för så väl erfarna som nybörjare.
Visserligen känns det ibland lite krångligt att få på den så alla delar hamnar rätt, men det går snabbare än med en lång trikåsjal som ska knytas och det finns ingen oro för att knuten ska gå upp. Med barnet väl på plats känns den både bekväm och trygg. Najell Wrap är ett mycket välkommet inslag i sjalvärlden och ett perfekt val för nyblivna föräldrar som är oroliga för att knyta en vanlig sjal fel, eller som vill få upp barnet snabbt som med en sele men vill få all den mysiga närheten som en sjal erbjuder.Coracors bärsjalar är sant ögongodis, och att utseende på en bärsjal är viktigt inser snabbt den som regelbundet sjalar sitt barn. Sjalen blir som en del av bärarens garderob. Och det är aldrig fel med en bärsjal som förutom att ge bra avlastning också får en att känna sig fin. Coracors bärsjalar finns i ett härligt utbud av färger och mönster.Det finns många olika sätt att knyta en bärsjal. En vanlig och relativt enkel knytning för nyfödd eller liten bebis som ska bäras i en trikåsjal är ett så kallat basknyt. Då lägger man bärsjalen tvärs över bröstet, korsar tyget över ryggen och upp över axlarna, korsar det igen under tygstycket över bröstkorgen och avslutar med att vira sjalen runt kroppen och knyta ihop den. På YouTube finns det gott om pedagogiska instruktionsfilmer för hur man knyter en bärsjal.

Att Aura kan tvättas i maskin på 30 grader är ett plus, då bebisar har en tendens att skapa fläckar av olika sort. Sjalen är rekommenderad att användas upp till cirka 13,5 kg, tyngre barn bär man bättre med ett stummare tyg. Men för det första året är Ergobaby Aura en fantastisk bekväm och prisvärd sjal som med lätthet kan brukas av föräldrar av alla sorters längd och storlek.
Det finns ingen tidsgräns för hur länge man kan bära ett barn i bärsjal. Så länge barnet är nöjt och sitter i en bra, ergonomisk sittposition med fria luftvägar så kan man i teorin bära barnet hur länge som helst. I praktiken är det förstås viktigt att varva hur man bär och håller i barnet. Ett barn som inte sitter bra i bärsjalen kommer protestera, så lyssna till barnets egna signaler.Designen på Wrap är uppskattad av samtliga testare. Både mönster och färg är lagom diskreta för att funka till ens egen garderob. Tyget är mycket mjukt och bekvämt. Under sommarens varmaste månaderna uppfattas det dock som något svettigt. Mjukheten i att använda Najell Wrap gör detta till ett utmärkt val för den som fött med kejsarsnitt. Ingen tyngdbelastning hamnar på snittområdet, och man kan bära sin bebis i sjalen väldigt tätt inpå förlossningen eftersom att både barn och sjal hamnar högt upp på kroppen. För den oerfarna sjalbäraren så har Moonboon en bra instruktionsvideo på sin hemsida. Eftersom det är bra med stretch i tyget så är Moonboon Bärsjal ganska förlåtande i sitt knyt, det går att stretcha ut lite när man ska sätta i barnet. Att tyget är stretchigt förkortar dock användningstiden. Maxvikten är 10 kg, men Moonboon upplevs avlasta barnets vikt som bäst under första halvåret. Babylonia Tricot-slen organic är en trikåsjal tillverkad av ekologiskt odlad bomull som är GOTS och Öko-Tex 100 certifierad. Trikåtyget är tjock och rejält, samtidigt som det är mjukt och formar sig efter barnets och bärarens kropp. Tricot-slen ger ett väldigt bra stöd och den rekommenderade användningstiden är upp till 18 kg, viket gör att sjalen kan användas under många år. För den som vill bära sitt barn i förskoleålder så blir det inga problem med Tricot-slen.Den rekommenderade maxvikten är 14 kg men det kan hända att man redan när barnet väger 8-9 kg känner det som att man skulle behöva övergå till en vävd bärsjal, som ger mer bärstöd än en av trikå. Tyvärr saknas en tygkasse eller annat sätt att förvara sjalen när den inte används, vilket gör den lite otymplig att få med sig i vardagen. Love Radius Original kan användas från födseln men gör sig bäst med en lite större bebis som fortfarande gärna sitter nära föräldern.

Många föredrar att bära sitt barn i en bärsjal för att det får barnet att komma riktigt nära den egna kroppen. En bärsjal erbjuder ett ergonomiskt bärande som är väldigt bekvämt både för bäraren och för barnet, helt utan hårda spännen eller andra delar som kan skava eller kännas obekväma. En bärsjal är enkel att anpassa med många olika knytningar, och kan användas för att bära barn från nyfödd upp till förskoleålder. Bärsjalar kan delas upp i många olika underkategorier, och även om de kanske ser likadana ut så kan typ av sjal, längd på bärsjalen och även sjalens material påverka hur man kan bära med den och hur länge den kan användas. Här är fyra vanliga sorters bärsjal: Tack vare etiketten är det dock enkelt att hitta sjalens mittpunkt, när man ska påbörja knytet. Sjalen utgörs av ganska mycket tyg. Det gör att den känns lite bökigare att få till rätt när man har ett nyfött eller väldigt litet spädbarn.Det är enkelt att förstå hur Lillebaby Dragonfly Wrap ska användas. Manualen är både tydlig och pedagogisk i sina anvisningar, även om svensk text saknas. När sjalen väl sitter på, är det också lätt att placera barnet i sjalen. Därefter ska man knyta det lösa midjebältet runtom, som ett extra stöd. Ett plus med den här typen av lösning är att sjalen är enkel att ta på även utomhus, då man slipper långa tygstycken som släpar i marken.

Det må låta motsägelsefullt i och med att sjalbärandet handlar om att knyta, men Baby K’Tan bärsjal är likväl en bärsjal för den som inte vill – eller törs – göra just det. Den är också smart för den som vill kunna ta på sjalen utomhus utan att allt tyg släpar i marken och blir vått och smutsigt. Baby K’tan utgörs av två tygslingor som hålls ihop med ett tygband samt ett separat tygstycke som även fungerar som förvaringspåse när det vänds ut och in.
Att sjalen är så pass stretchig – den kan sträckas ut i alla riktningar – för med sig fördelen att man kan knyta på sig JPMBB Basic i förväg och sedan ta i och ur sitt barn under dagen. Sjalen behöver alltså inte knytas om. Det gäller dock att knyta tillräckligt hårt från första början, så att inte tyget tänjer ut sig med barnets tyngd varpå barnet mer blir hängande i sjalen än det bärs mot kroppen. Hur hårt man behöver knyta kommer man dock underfund med allt eftersom att man använder sjalen.Love Radius Basic bärsjal (tidigare såld under namnet Je Porte Mon Bebe Basic) är en lite tunnare, elastisk bärsjal som är tänkt att användas under barnets första nio månader. Sjalens avigsida och rätsida är båda släta, vilket gör att det känns som att tyget ligger närmre mot huden och att man får sitt barn tightare mot kroppen.

Det mjuka bomullstyget känns väldigt behagligt mot huden. Det gör Moonboon bekväm för bäraren, men också för det nyfödda barnet. Att bära i bara blöja är inget problem. Och skulle olyckan vara framme, vare sig det handlar om just läckande blöjor eller spillande föräldrar, så har det varit ett stort plus att bärsjalen kan tvättas i maskin.

Kan man sova med bärsele?
Javisst kan ditt barn sova i våra bärselar. I bärselen får ditt barn närhet och värme vilket gör att han eller hon somnar tryggt. Våra bärselar ger ett bra stöd för barnets rygg och nacke och du kan därför bära ditt sovande barn så länge han/hon är nöjd.
Aldoria Bambu Soft Bärsjal är en mycket lätt och luftig bärsjal av bambutrikå. Materialet kan liknas vid silke, både i dess mjukhet och i dess förmåga att släppa ut värme och fukt om det är varmt, samtidigt som den håller värmen inne när det är kallt. Att bära sitt barn tätt mot huden är väldigt mysigt, men kan lätt bli svettigt. Det gäller i synnerhet den som får sin bebis på sommaren. En sjal som kan användas utan att man får värmeslag blir då verkligen guld värd. En bärsjal har många olika användningsområden. Sjalen kan börja användas direkt från BB med ett nyfött barn, och blir ett sätt att bära barnet ergonomiskt och bekvämt samtidigt som man som förälder får båda händerna fria för matlagning, äldre syskon eller annat man behöver ordna med. En bärsjal kan användas både utomhus och inomhus, och med rätt kläder under och över kan man bära i sjal året runt. Att bära sitt barn i en sjal eller annat tygstycke är en uråldrig tradition, men oron för att råka göra fel har lett till att många nyblivna föräldrar hellre söker sig till mer färdiga lösningar, i form av bärselar. För den som ändå är nyfiken på den närhet sjalbärande kan innebära, så kan man börja med att testa en hybrid mellan bärsele och bärsjal. Lillebaby Dragonfly Wrap är ett exempel på just en sådan produkt.

Pris och möjlig användningstid har ställs mot sjalens övriga egenskaper och den totala bedömningen av varje sjal ligger sedan till grund för dess betyg och omdöme.
Baby K’tan bärsjal kommer med en tydlig instruktion för hur den ska användas. Tillvägagångssättet kan liknas vid att ta på sig en tröja. Båda slingorna hängs runt halsen, en arm träs in i vardera slingan och sedan kan man börja sätta i barnet. Därefter knyts det stödjande tygstycket fast runtom. För mer visuell handledning finns bra videoinstruktioner online. Det tar några övningsomgångar innan man får till alla moment rätt, men när man väl fått till tekniken går det på nolltid att få upp barnet i sjalen.Det rejäla tyget innebär att sjalen är av det varmare slaget. Det finns även en cool-variant av Tricot-slen, men den vanliga lämpar sig nog bäst för den som inte är så svettig och funkar antagligen bättre kyligare årstider än mitt i sommaren. Som alltid är det viktigt att komma ihåg att bärsjalen blir som ett lager kläder, så man ska inte klä barnet för varmt i den. Använder man Tricot-slen när det är riktigt varmt ute räcker det kanske med att ha barnet i bara blöjan.Har man tidigare erfarenhet av att knyta trikåsjal kommer Lillebaby Dragonfly Wrap troligtvis kännas som en överflödig produkt. Är man däremot ovan vid att knyta sjal så är denna hybrid en smidig och väldigt bekväm lösning för att få den sjalnära känslan, men slippa oron över att man gjort något fel. Det genomtänkta materialvalet är ytterligare en detalj som gör att man gärna tar med sig Lillebaby Dragonfly Wrap in i bebisbubblan.

Det finns många olika typer av bärsjal: trikåsjal, vävd bärsjal och ringsjal är några av de vanligaste sorterna. För en nyfödd eller en liten bebis är trikåsjalen ofta det mest populära valet. En trikåsjal är tillverkad av ett stretchigt tyg, vilket ofta är lite mer förlåtande och som gör det enklare att få till en bra knytning. Med större och tyngre barn behövs bättre avlastning, och då är en vävd sjal ofta det bättre alternativet.
Första barnet fick jag aldrig ordning på amningen med, så då funkade inte just det tricket. Men med napp och genom att lägga mig intill barnet kunde jag rätt ofta lyckas söva om ett barn som vaknat till efter nedläggning från bärsjal eller bärsele.

I texten nedan har jag skrivit om hur det var att vara förstagångsförälder och ha fått en bebis som inte alls hade lust att sova i vagnen. Jag blev jätteförvånad, jag hade trott att alla bebisar älskade sina barnvagnar:

Det faktum att den är väldigt lätt att spänna loss och få av sig underlättar när du vill överföra ditt sovande barn till säng eller vagn utan att riskera väckning. Du tar tag i ringarna och drar i dem vilket gör att tyget lossas och sjalen blir till ett sladdrigt tygstycke runt dig och barnet. Du kan sedan lägga ned sjal plus barn. Se bara till att det inte finns några lösa tygändar som barnet kan råka dra över sitt ansikte i sömnen.

Vad gäller amning får man försöka testa lite olika handgrepp och ställningar enligt ”trial and error”-metoden. Vad som funkar beror en del på hur ens egna bröst ser ut – små och fasta eller stora och flexibla. Kolla, här finns massor med videor och tips:
Har du till exempel stora och flexibla bröst kan det underlätta om du helt enkelt håller i och stöttar det ammande bröstet med ena handen medan du ammar.

Sitter du och gungar på pilatesboll hemma med bebis i sjal eller sele kan du testa att ge barnet nappflaska eller bröst där. Du kan behöva lirka ut barnets huvud lite grann och luta det bakåt, med en hand som stöd bakom barnets nacke. Bär du i sele kan du lossa lite på ena axelbandet för att få mer utrymme, eventuellt också på midjebältet för att hasa ner barnet en smula.
Du kan lika gärna låta barnet sova färdigt på ditt bröst medan du pysslar med annat i hemmet. Det är aningen mer opraktiskt med en klump på bröstet, men tryggt för barnet och supermysigt för er båda.Mitt bästa tips här, om du redan innan du knyter sjalen vet att barnet kommer att somna och att du kommer att vilja lägga ned barnet, är att fundera över val av knytsätt.Låt ditt barn somna medan du mjukt gungar upp och ner på en pilatesboll med barnet på dig. Bärsjal är allra skönast för en själv, tycker jag, eftersom selens midjebälte kan klämma åt lite när man sitter ner. Medan du söver bebisen kan du passa på att ha ett äldre barn i knät, greja med mobilen eller använda datorn.

Har du kvar det sovande barnet på ditt bröst och märker att han eller hon vaknar för tidigt kan du ofta ”gunga om” honom eller henne till sömns. När vårt barn illavarslande började orma sig och gny efter en halvtimme i bärsjalen här hemma brukade jag kvickt som sjutton smita in i vårt nedsläckta sovrum och fortsätta att vagga och gunga henne, under tystnad. Lillan somnade oftast om då och verkade sova ännu djupare och bättre efter det. Ville jag lägga ner henne i sängen efter ”omsövningen” brukade jag vänta i drygt 10 minuter igen, bara för att vara säker på att inte väcka henne.När bilden togs var jag pinfärsk sjalnybörjare och hade inte lärt mig alla tricks än. När jag ser bilden nu konstaterar jag att jag kunde ha spänt tyget betydligt mer och även, för min egen bekvämlighets skull, kunde ha dragit upp tyget över mina axlar. Vårt andra barn ammades uteslutande under sitt första halvår i livet och gillade inte napp. Under det halvåret fick jag snits på att amma i bärsjal och bärsele. Blir det något lager sjaltyg kvar under eller runtom bebisen när du lagt ned bebisen gör det ingenting. Igen: Peta bara in tygändarna någonstans så att de inte kan hamna över barnets ansikte i sömnen. Har barnet somnat i bärsele kan du lägga ner både sele och barn, se bild ovan. Se bara till att du har ett fast grepp om sele och barn när du lossar på selens midjebälte, så att barnet inte dimper i golvet. Det kan vara praktiskt ur sovsynpunkt, tycker jag, att istället knyta på ett sätt som kallas ”front wrap cross carry” på engelska. Se video från Bära Nära här.I denna typ av knytning ligger två korsade sjaltyg över bebisens rygg och allra ytterst ett tyglager som brukar kallas för ”smokingbältet” (det är det tyglager på bilden ovan som varumärkeslappen sitter på). Av alla bärdon var ringsjalen den som tog mig längst tid att haja och få till bra. Men när polletten trillade ned, efter att ha sett ett antal instruktionsfilmer på Youtube, till exempel denna, blev ringsjalen ovärderlig i söva barn-situationer hemma. Men detta är väl värt att pröva några gånger, i alla fall! Om du orkar och vill. Matning i sjal/sele är ett nästintill idiotsäkert sätt att söva bebis på!När barnet har somnat i den knytningen knyter du bara upp sjalen i omvänd ordning och lägger ned barnet. Mycket mindre bök på det viset, tycker jag, än den sedvanliga trikåsjalsknytingen!

Hur länge kan bebis sova i bärsjal?
Våra bärselar ger ett bra stöd för barnets rygg och nacke och du kan därför bära ditt sovande barn så länge han/hon är nöjd. Små barn bör dock inte vara stilla i samma ställning under längre perioder. Vi rekommenderar därför att du alltid är uppmärksam på din babys signaler och varierar mellan bärsele och t.
För den som ammar är amning ofta ett effektivt sätt att ”söva om” i sängen. Kryp in invid barnet och langa fram bröstet. Ta chansen att vila en stund du också.Vill du lägga ner barnet i sängen efter att han eller hon har somnat? Min egen erfarenhet är att detta säkrast görs efter att barnet har sovit i drygt 10 minuter och då hamnat i djup sömn. Men det är säkert olika.

Obs! Bebisar kan ogilla att ha huvudet under sjaltyget eller selehuvan innan de har somnat. Om bebisen protesterar mot att ”sitta fast”, stötta barnets huvud med din hand istället till dess att barnet har somnat.
Suck. Det kanske man inte själv har någon som helst lust med själv i den stunden. Man skulle ju passa på att sova själv när bebisen sover, var det inte så alla hade sagt? Men att ha en övertrött gallskrikande bebis som inte kan komma till ro i vare sig vagn, famn eller säng kan kännas som ett ännu värre alternativ. Pröva att ta en rask promenad med barnet i sjal eller sele på ditt bröst. Våra barn har ofta tystnat och slocknat direkt så fort vi öppnat porten ut mot gatan.SÖMNTIPS! Det finns massor med saker som är fina med att bära barn i sele eller sjal. Det är mysigt, man får plats på bussen, slipper stinkande hissar och kan röra sig fritt. I vår familj har vi upptäckt allt fler fördelar efterhand. Men som sövningsverktyg har våra bärsjalar och bärselar kanske varit som allra mest ovärderliga när barnen varit små. Här kommer listan på mina egna bästa söva barn-tips, alla med någon koppling till bärsjalar och bärselar. Jag hoppas att de kan hjälpa någon annan därute med små vagnvägrare och kortsovare! Det underlättar, tycker jag, om du själv är i rörelse under tiden du ammar eller flaskmatar i bärsjal eller bärsele. Du kan gå, skumpa på pilatesboll, gunga, småguppa eller dansa runt lite därhemma.Bästa söva barn-tipset! Extremt sömnframkallande! Det tycker många inbitna sjal- och selemänniskor om kombinationen bärdon, bebis och pilatesboll. Se kort video här!

Min sambo har flaskmatat och jag har både ammat och flaskmatat i bärsjal och bärsele. Det har varit bra när bebisen varit både sömnig och hungrig. Barnet har fått mat på språng och därefter däckat i bärsjalen eller bärselen. Praktiskt!
Här är en text, plus kort video, med personliga betraktelser kring hur bebisar, enligt somliga, ”bör” sova och hur de idéerna ibland mest krånglar till föräldraskapet:

När barnet är nyfött sover det mycket. Det brukar räcka med att stoppa in bebisen i vagnen, bärsjalen eller bärselen, så slocknar hon eller han bums. Du kan slå dig ner i soffan och barnet sover vidare i selen eller sjalen på din bröstkorg, ibland i timtal. Bärsjalen eller bärselen utför verkligen magiska trick när man har en liten bebis som behöver lite hjälp att somna.
Det fina med en ringsjal är att den går väldigt fort att ta på och ta av. Det görs på några sekunder när man har fått in snitsen. Skälet är att ringsjalen inte knyts utan dras åt/spänns loss med hjälp av ett par ringar vid axeln.Och det går jättebra att dammsuga med ett sovande barn på bröstet – jag har testat. Man får bara vara lite försiktig när man böjer sig. Hellre knäböj än framåtböj och gärna en hand bakom barnets nacke när du lutar dig framåt, för säkerhets skull.

Men det måste inte bli perfekt i början med bärsjalen eller bärselen, kom ihåg det! Övning ger färdighet. Och det funkade ju för oss, som synes. Lillan sov som en liten gris där på mitt bröst. Och jag log i lyckorus över att ha min lilla nyfödda tätt inpå mig.
Eller så väljer du att ha kvar barnet på dig – och så bums tillbaka till pilatesbollen och guppa lite till ifall den lille/lilla hotar att vakna för tidigt.När barnet är pyttelitet och man inte är så rutinerad på amning ännu kan det ibland kännas svårt att direkt få till amning i bärsjal och bärsele. Man kan behöva öva några gånger. Känns det inte skönt att amma så här, skippa det och prova vid ett senare tillfälle. Som sovverktyg har våra bärsjalar och bärselar alltså varit ovärderliga. Jag kan inte räkna hur många gånger vi har sövt våra barn på det viset och hur många oroliga kvällar som har räddats av sjalen och selen. Efter en eller två månader vill barnet kanske inte sova i lika långa sjok längre. Barnet kan också börja protestera i sjalen eller selen, särskilt om du är inne och sitter ned eller bara går omkring och såsar. Bebisen kanske inte kan somna om du är stilla utan vill att du rör på påkarna!Sätt barnet i bärsele eller bärsjal hemma och gunga upp och ner eller i sidled, småstudsa, dansa runt, mjukt – gärna i ett rum där det är lite mörkt och tyst. Detta har sövt våra barn många gånger. Det underlättar om barnet är lite lagom mätt och trött. Är bebisen alldeles övertrött kan hon eller han protestera på grund av det. Vid gallskrik på grund av övertrötthet, testa promenad istället.

På bilden nedan sitter jag med bebis i trikåsjal knuten med ”front wrap cross carry”. Eller, mitt första försök till det, i alla fall. Min bebis, vårt första barn, var bara fem dagar gammal.
Det första året byter du blöja ofta. Blöjbytena är bra tillfällen att ha kroppskontakt, småprata, sjunga eller leka med barnet. Du kan sätta upp en spegel eller hänga upp en mobil med figurer ovanför skötbordet, det kan vara roligt för barnet att titta på under tiden.Det kan vara lite krångligt att få barnets huvud genom tröjans ringning, händerna genom ärmarna eller fötterna genom byxbenen. Därför är det bra att använda kläder som är lätta att ta på. Det kan till exempel vara tröjor som går omlott och knyts fram.

Berätta för barnet vad ni ska göra. Då förstår barnet att det kommer att hända något trevligt som hen kan känna sig trygg inför. Sedan kan du sänka ner barnet försiktigt i vattnet.
Är barnet yngre än tre månader finns det en något ökad risk för plötslig spädbarnsdöd om du sover i samma säng som barnet. Därför ska barnet sova i egen säng, men den kan gärna stå inom räckhåll. Ammar du barnet kan hen ligga hos dig i sängen när hen är vaken. Lägg sedan över barnet i egen säng när hen ska sova.Alla små barn skriker ibland. Det är ett av barns viktigaste sätt att förklara vad de vill och behöver. När du tröstar och försöker förstå vad barnet menar lär du också känna ditt barn.

Barnet och familjen kan påverkas negativt på många olika sätt om du eller andra i barnets närhet dricker för mycket, dricker för ofta eller använder droger.
Det är skadligt för barnet att vistas i rökiga miljöer. Undvik sådana miljöer och försök se till att ingen röker i närheten av barnet. Risken för plötslig spädbarnsdöd ökar om barnet vistas i rökiga miljöer.

Lufta huden vid stjärten mycket om den har blivit röd och irriterad. Du kan tvätta med oparfymerad tvättkräm eller olja. Använd inte färdigpreparerade våtservetter.

När du dricker alkohol får du bland annat sämre tålamod och reagerar sämre på barnets signaler. Alkohol påverkar även dina rörelser så att du till exempel kan bli mer fumlig. Det kan bland annat göra det svårt att hålla barnet på ett säkert sätt. Små barn är känsliga och behöver behandlas varsamt.
På BVC får ditt barn hälsoundersökningar och vaccinationer från att hen är nyfödd tills hen börjar i förskoleklass. Du som förälder får stöd och råd om barnets hälsa och utveckling.Även väldigt små barn kan förflytta sig när de sprattlar med armar och ben. De kan därför ramla ner från skötbordet eller vuxensängen och skada sig om du inte har översikt precis hela tiden. Gå därför aldrig ifrån barnet eller vänd dig aldrig bort utan att hålla en hand på barnet.

Hur klä bebis i bärsjal?
Klä din bebis i lätta och luftiga plagg vid varmt väder. Till vissa bärselar följer det med eller du kan köpa till ett solskydd som skyddar barnet från solens starka strålar, men vi rekommenderar ändå att du håller dig i skuggan om det är riktigt varmt. Se även till att både du och ditt barn får i er vätska!
Nyfödda barn har svårare att styra kroppstemperaturen än vad äldre barn och vuxna har. Därför är det bra att vara försiktig med att vara ute både i hög värme och i stark kyla. Du behöver också anpassa kläderna efter den temperatur som råder, och till exempel klä av barnet overallen så fort ni kommer in.Nyfödda barn har ofta torr hud och det är vanligt att den flagar och fjällar. Det är också vanligt att barn får till exempel värmeutslag. Det är inte skadligt och brukar gå över av sig själv.

Det brukar gå åt cirka åtta blöjor per dygn. Det finns många olika sorters engångsblöjor och tygblöjor att välja på, prova dig fram till en typ som passar.
Nyfödda är helt beroende av vuxna. Barnet påverkas av hur du och andra som står barnet närmast ger närhet, uppmuntrar och annat som ger barnet vad hen behöver. Barnet känner sig trygg när vuxna bryr sig och förstår vad hen behöver. Det handlar bland annat om att barnet behöver äta, sova, få vara nära och umgås.

Hur hårt ska man knyta bärsjal?
Sjalen ska sitta åtspänt och den ska stödja både din rygg, och barnets rygg och lår (från knäveck till knäveck). Barnet ska vara mycket nära dig, på detta sätt är bärandet bekvämt och ergonomiskt för er båda. Du kan kontrollera spänningen genom att placera en hand och trycka försiktigt på barnets rygg.
Det kan vara bra att klippa naglarna när barnet har badat, eftersom naglarna är mjuka då. En del tycker att det är smidigt att klippa naglarna när barnet är trött eller sover.

De första månaderna bör inte barnet bäras framåtvänd i bärsele eller sjal. Ha alltid barnets ansikte vänt mot dig, annars får hen för mycket intryck. Det gäller även när barnet är i vagnen.

Ärmarna ska också vara så töjbara att du kan hjälpa barnet genom att sticka in dina egna fingrar. Undvik blixtlås på barnets kläder så det inte nyper barnet när du drar upp det.
Alkohol, droger och vissa läkemedel kan påverka din koncentration, ditt beteende och ditt omdöme. Det kan i sin tur påverka hur du tar hand om och är med ditt barn.Barn kan bli skrämda av berusade eller påverkade vuxna. Barnet vet inte hur den vuxna kommer att bete sig. Det kan vara mycket skrämmande när någon pratar annorlunda, tar i en på annat sätt och luktar annorlunda. Barnet känner att hen inte kan lita på den vuxna eftersom den vuxna inte är som vanligt.

Similar Posts