Koka Marmelad Med Eller Utan Lock

Sylt behöver inte koka särskilt länge, men det finns ett bra sätt att testa när den är färdig. Häll lite sylt på en tallrik som stått i kylen eller frysen. Dra med en sked igenom sylten. Den ska då hålla sig på varsin sida och inte flyta ihop igen. Din sylt är klar!Det enklaste sättet att koka sylt och marmelad är att använda syltsocker. Det innehåller socker, pektin som ger sylten fastare konsistens, citronsyra och konserveringsmedlet kaliumsorbat. Sockret hindrar mögel från att växa till, och det behövs ganska mycket. Därför bör man inte dra ner på sockermängden eller ersätta sockret med sötningsmedel.

Vad gör man om Äppelmoset blir för löst?
Tycker man att sylten är för lös går det bra att koka om sylten och tillsätta extra pektin. Koka upp, dosera och koka några minuter enligt anvisning på förpackningen. Fruktpektin går att köpa både flytande och som pulver.
Använd bara fina bär och frukter. Bäst är att plocka bären när det är torrt ute, eftersom fukt och regn ökar risken för mögel. Rensa noga för att få bort skräp och insekter, och ta bort skadade eller mögliga delar.

Att koka sylt och marmelad är enkelt – och roligt! Men varför ska man skumma sylten? Och kan man äta möglig sylt? Det och mycket annat svarar vi på här bland våra 10 tips som gör att alla kan lyckas med sylten.
När sylten kokar bildas ett skum som man ofta tar bort med en slev, vilket kallas för ”att skumma”. Det är en myt att skummet innehåller mögelsporer men däremot innehåller det luft. Därför kan det vara bra att skumma sylten. I burkarna vill man nämligen ha så lite luft som möjligt eftersom mögel trivs bättre i luftiga miljöer.Skriv fina etiketter och sätt på burkarna. Märk gärna med datum. Sätt ett vackert band runt burken och ge bort i present – vem blir inte glad för en burk hemkokt sylt? Sylt bör förvaras i väl rengjorda glasburkar. Diska burkar och lock och ställ in dem i ugnen, ca 10 min på 125°. Häll den varma sylten i de varma burkarna så riskerar du inte att glaset spricker. Bråttom? Gör rårörd sylt! Blanda bara bär med socker och låt stå svalt en stund. Behöver inte kokas men håller heller inte länge som vanlig sylt. Frys in det som inte går åt direkt. Recept på rårörda lingon hittar du här.Upptäck traditionella favoriter som jordgubbssylt, hallonsylt och apelsinmarmelad, samt spännande varianter som körsbärssylt, mullbärssylt och kvittenmarmelad med mera. Du kan koka sylten med vanligt socker eller kolla in mitt recept med sylt av syltsocker. Du kan ta samma mängd syltsocker men tar då ej pektin eller syra i när du kokar sylten. Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker – noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Under varje recept är du välkommen att sätta ett betyg i form av stjärnor. Är du inloggad på Facebook kan du dela receptet, lämna en kommentar eller en fråga – så svarar jag så snabbt jag kan. Tack för att du lämnar feedback – det uppskattas.
Förutom att söka på recept och maträtter kan du kombinera sökord som lättlagat, snabblagat, en eller flera råvaror, tillfälle, tillagningsmetod, vegetariskt, vegan med mera.Om du vill kan du paraffinera sylten då häller man ett vaxlikt lager sylt-paraffin över sylten som fungerar som ett extra lock. Följ anvisningarna på förpackningen. Ett vanlig märke är Pingvin sylt-paraffin.Det är hur enkelt som helst att koka sin egen marmelad och chutney. Egenodlade tomater, chili och morötter fungerar alla tre alldeles utmärkt som huvudingredienser.

Testa tomatchutneyn till en enkel pastarätt, ta en bit getost med chilimarmelad till förrätt eller varför inte nybakade scones med morotsmarmelad till kaffet?
Syltsocker innehåller pektin och man behöver alltså inte tillsätta något extra när man använder det. Personligen tycker jag att sylten blir alltför fast med syltsocker, nästan som marmelad, så jag brukar ta ungefär hälften syltsocker och hälften vanligt socker. Men vilken konsistens man föredrar är naturligtvis en smaksak.

Jordgubbar innehåller väldigt lite eget pektin, liksom även exempelvis hallon, blåbär och körsbär. Därför blir sylten mycket lös om man inte tillsätter pektin. Tycker man att sylten är för lös går det bra att koka om sylten och tillsätta extra pektin. Koka upp, dosera och koka några minuter enligt anvisning på förpackningen. Fruktpektin går att köpa både flytande och som pulver. Men se till att köpa en sort som ska tillsättas efter sockret. De som ska tillsättas före sockret kan inte användas för omkokning. Pektin hittar man i de flesta livsmedelsbutiker, det brukar finnas på hyllorna för bakartiklar.
Jag gjorde jordgubbssylt och hade köpt syltsocker. Men obegripligt nog tog jag vanligt socker och sylten blev lite för lös. Kan man i efterhand koka upp sylten på nytt och tillsätta pektin och var kan man i så fall köpa sådant?Dansukker erbjuder ett brett sortiment av olika sockerprodukter både från närproducerade sockerbetor men också från sockerrör. Vi lägger stor vikt vid att inspirera och försöker hela tiden utveckla vårt sortiment så det passar de som är aktiva i köket. Frukter och bär rika på pektin även när de är mogna är citron, apelsin, citrus, syrliga äpplen, plommon och vinbär – med dessa tjocknar oftast sylt, marmelad och gelé naturligt. Egentligen är allt sylt och marmelad en gelé – en gel – dock i olika stadier av fasthet. Gelén bildas av sockret, fruktens pektin samt vatten i samarbete. För att det ska hända behöver bärblandningen vara sur, runt 2,6- 3,4 pH.

Vad händer om man inte skummar marmelad?
När du kokar sylt, saft och marmelad flyter proteinämnen, smuts och andra föroreningar upp till ytan. Om du inte skummar bort dem kommer detta bli en bra grund för tillväxt av mögelsvampar. Skummar gör du lättast genom att dra med en sked utmed kastrullens kant och skeda upp skummet vartefter det bildas. Cachad
Skölj och rensa bär eller frukt. Skär eventuellt större frukt som plommon och äpplen i bitar. Vänd dem i lite socker. Fyll tvåliters fryspåsar till en tredjedel, platta ut och knyt ihop. Skriv datum och innehåll om du har mycket att hålla reda på i frysen.Socker i sylt, saft och inläggningar kan ersättas med sötningsmedel som framförallt Stevia. Då får du sylt, saft och inläggningar med färre kalorier. En hake är att med sötningsmedel måste du vara försiktig om du vill spara din sylt, saft eller inläggning en längre tid då en stor del av strösockrets vanliga konserverande verkan saknas i sötningsmedel. Förslagsvis måste du då tillsätta konserveringsmedel (men det är ju inte så nyttigt heller).

Även utan konserveringsmedel får du en hållbar sylt om du häller upp den heta sylten på rena burkar och lock som du steriliserat. Sätt på lock och ställ att svalna upp och ner. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.Du kan se om sylten, marmeladen och gelén har lagom pektin genom att göra pektinprov – genom att med en sked se om du kan göra ett dike i en klick avsvalnad sylt, marmelad eller gelé.

Med bär som körsbär, hallon, vinbär, plommon har bra med pektin precis innan eller när de nyss mognat annars kan man tillsätta lite pektin för att få det att tjockna. Läs då först på förpackningen av pektinet – det ska oftast tillsättas sist med sockret och få ett snabbt uppkok. Du kan också blanda sylten med en pektinrik frukt eller bär eller använda syltsocker.
Om sockret får koka med hela tiden kan konsistensen bli lösare än man önskar. Sockret blir nu fruktos och glukos och binder med pektinet i bären eller frukten. Nu tillsätts också ev. tillsatser. Du kan också köra med en stavmixer lite i bären, mixa dem innan i en matberedare (funkar fint för exempelvis hallon till hallonsylt) eller frukten för att finfördela dem lite mer.

Hur får man marmelad att tjockna?
Man kan blanda 50/50 med syltsocker för en tjockare konsistens. Vissa frukter och bär innehåller mer pektin och stelnar lättare, medan man måste tillsätta pektin till många andra frukter och bär. Pektin kan tillsättas i ren form eller så kokar man sylten/marmeladen på syltsocker, som innehåller tillsatt pektin.
De frysta bären eller frukten kan du sedan safta och sylta när du får mer tid ex. på vintern. Med frysen kan du sylta eller safta små omgångar i taget. Fryst frukt och bär är också perfekt för pajer och desserter. Ett tips är att frysa bär eller frukt vänt i socker så håller de färg och näring bättre.Kokar du saft ofta kan du investera i en saftmaja som är en saftkokare – en slags stor kastrull i våningar som man lägger rensade bär eller rabarber samt socker i. Sedan kokar man och får ut färdig silad saft du kan tappa direkt på flaska genom en slang. Supersmidigt. Ta 3 liter bär eller strimlad rabarber och 8 dl strösocker. Det ger ca 2 liter färdig saft. Se bruksanvisningen.

En viss mängd vatten avdunstar också vid kokningen. Dubblar man receptet flera gånger (och har tillsats med vatten i receptet) så kan sylten helt enkelt bli för lös då avdunstningen är nästan är densamma från en liten kastrull som en stor. Därför brukar man rekommendera att koka flera små omgångar i taget om du ej har testat dig fram själv med din 10-liters kastrull.
Några pektin-tillsatser som man kan använda är Melatin Gul och flytande pektin. I syltsocker är pektin tillsatt med citronsyra och konserveringsmedel – klart för hållbar och fin syltning. Vidare finns det gelésocker som har extra pektin för fastare gelé – bra om man inte får gelén att stelna. Läs mer på Dansucker eller Törsleffs.

Ska du spara din sylt, marmelad och gelé i flera månader så bör du tillsätta konserveringsmedel. Eller använda syltsocker som är konserveringsmedel, pektin och citronsyra i färdig dos för hållbar sylt.
Hemgjord sylt, marmelad eller gelé kan du spara i flera månader och njuta av när som. Det är både kul, gott och billigt. Dessutom kan du ge bort sylten som present. Här här lite tips och recept för att lyckas med din hemkokta sylt, marmelad eller gelé.En annan viktig sak som händer när bären mognar är att pektinet som håller bären hårda och fasta tappar i spänst. Bär och frukt blir mjukare då pektinet försvinner. Pektin vill vi ha i sylten för att den ska tjockna. Därför ser man ofta tipset att tillsätta extra pektin i sylt, marmelad och gelérecept.

Undantagen är lingon, tranbär och hjortron som konserverar sig själva då de innehåller bensoesyra. Lingon innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens. Det vanligaste konsveringsmedlet är annars natriumbensoat. Det köps som pulver och blandas först med lite av sylten i ett glas och sedan ner i kastrullen.
Koka först frukt och bär i små bitar i en kastrull. Eventuellt med någon dl vatten per kg frukt eller bär inte har så mycket frukt- eller bärsaft naturligt. Då frigörs pektin och syror. Koka ca 5-10 minuter och rör och mosa ihop frukt eller bär.Om du ska spara sylt, marmelad eller gelé lång tid så kan man täcka den i glasburken med ett lager smält paraffin. Se förpackning. Då kommer inget syra åt och hållbarheten ökar. Sylt kan täckas varm med paraffinet men gelé ska svalna först.

Varför skumma marmelad?
Det är en myt att skummet innehåller mögelsporer men däremot innehåller det luft. Därför kan det vara bra att skumma sylten. I burkarna vill man nämligen ha så lite luft som möjligt eftersom mögel trivs bättre i luftiga miljöer. Cachad
Bär och frukt har hög syra innan de mognar och blir sötare. Det är därför man i syltkretsar ofta tipsar om att sylten blir bäst på nyligen mogna bär eller bär plockade precis innan de mognar. Eller så kan tillsätta citronsyra som det står i många syltrecept.För dosering följer du anvisningarna på paketet eller tillverkares hemsida. I Stevias fall ersätts i normala fall 1 dl socker med 1 dl Steviasocker. Då sylt, saft och inläggningar innehåller så mycket socker så rekommenderas det att man tar något mindre av Steviasockret då det annars kan bli lite beskt och för sött. Tips är att prova sig fram och bara tillsätta en liten del Steviasocker i början. Smaka dig sedan fram till lagom söt smak när du kokar bären eller frukten.

Socker är den magiska ingrediensen i all sylt, marmelad och gelé. Socker är mer speciellt än du tror – förutom den söta smaken konserverar sockret och ger konsistens till sylten, marmeladen och gelén. Minska inte på mängden socker i recepten.
Nej, inte vanligtvis. Undantag är ex. citrusmarmelad. De flesta bär och frukt är så saftiga i sig att det räcker. Mindre saftiga frukter som citrus och vissa bär som hjortron så då kan man tillsätta någon dl per kg frukt. Till citrusmarmelad tillsätts ännu mer vatten speciellt om de har tjockt skal eller är mest apelsinskal. Tillsätts för mycket vatten blir det helt dock för löst.På 1950-talet slog frysen igenom. Innan den var man tvungen att sylta, safta och lägga in om du ville spara på skörden. Idag är frysning vanligaste, enklaste och bland det bästa sättet att spara på frukt och bär.

Till 500 gram bär tar du 300 gram socker eller efter smak. Koka fem minuter och rör samt mosa ihop sylten under tiden. Denna sylt håller sig cirka två veckor i kylen.
Böcker: Har givit ut en lång rad böcker. Jan Hedhs stora bok om bröd, Mästarnas menyer tillsammans med stjärnkocken Leif Mannerström samt Sylt och marmelad är bara några titlar av en mängd böcker om bakning, desserter och andra godsaker.

En annan viktig ingrediens i sylt är pektin, det ämne i bären som får sylten att stelna. Olika bärsorter innehåller varierande mängder. Kvitten, äpplen, krusbär och lingon har mycket pektin i sig, jordgubbar lite.– Och körsbär är en katastrof när det gäller pektin, säger Jan och skrattar.Han börjar därför alltid sin syltkokning med att koka egen pektin av äpplen, vatten och citron. (Recept finns längre ned i artikeln). Det går att köpa pektin och det ingår i syltsocker, men Jan föredrar egengjord.– Förutom att jag vet vad den innehåller när jag kokat den själv, så blir resultatet bättre, säger han. Den blir mindre styv än när man använder den industriellt framställda produkten. Sylt ska inte vara hård.
Tillsätt eventuellt lite konjak för att få en djupare smak. Koka under lock tills det uppnår 105 grader. Man kan se att det gelear genom att lyfta sleven och då bildas en droppe på den.För att veta när sylten är färdig kan du mäta temperaturen. De flesta sorter är klara när de uppnår 103–110 grader, 105 grader är det vanligaste och en tomatmarmelad ligger i det övre skiktet och kan behöva uppnå 110 grader, enligt Jan.– Det bästa är att dessutom alltid göra ett syltprov för att se om den är färdig. Då häller du lite sylt på en tallrik och drar fingret igenom. Om den rinner ihop igen behöver den kokas längre. Andra meriter: Listan på utmärkelser och priser är lång. Han har bland annat får Årets Wernerpris för att ha främjat dessertkulturen och utbildat otaliga kockar och konditorer, Diplom från Allt om mat för insatsen för den Svenska Gastronomien, utsetts till Årets Choklad- och Kakaopris 2004 av Sveriges regering samt kammat hem bronsplatsen tillsammans med Stefan Jonsson Petersén vid första världsmästerskapen inom konditoryrket i Stuttgart, 1993. Nu är det skördetider och dags att koka sylt och marmelad som ska räcka hela året. folk o folk har pratat med Jan Hedh, en av Sveriges främsta bagare och konditorer som också är en mästare i att koka sylt. Här ger han oss några råd och tips för att du ska lyckas med din hemkokta sylt.

Sylt kan göras på i stort sett alla bär och frukter som du tycker smakar gott. Bär som lätt kokar sönder, som exempelvis jordgubbar, blir ofta bättre om proceduren görs i två steg, enligt Jan. Dag ett kokar du upp bär och socker och låter det stå till nästa dag då du silar och kokar saften var för sig innan du tillsätter jordgubbarna och kokar klart (längre ned finns ett recept på jordgubbs- och rabarbermarmelad och en beskrivning hur du gör enligt den här metoden).– Då får du hela fina bär i sylten. Jag skär heller aldrig jordgubbar i bitar utan använder mig hellre av små bär. I mina sylter är det Sengana – ett litet bär med en fantastisk smak.
Sylt och marmelad ska kokas snabbt och utan lock för att få bort vattnet i bären och ge en bra konsistens. Själv gör Jan Hedh enligt gammal metod och använder kopparkärl och öppen eld. Koppar leder värme bättre utan att sylten bränner vid samt så har kärlen sluttande kanter som gör att vattnet försvinner fortare.– Det fungerar självklart bra med andra kastruller också, men de måsta vara av bra kvalitet. I tunna, billiga kärl bränner det lättare vid, säger han övertygande.En av de viktigaste ingredienserna förutom bären är socker. Det inte bara förhöjer smaken i sylten, utan får den också att tjockna och har en konserverande funktion.– Vill du använda lite socker för få en mindre söt sylt föreslår jag att du häller upp i små burkar, förvarar i kylskåp eller fryser ned för att den ska hålla bättre. Samma sak om du använder något alternativt sötningsmedel som till exempelvis Stevia.Jan använder inte konstgjorda tillsatsämnen för att få längre hållbarhet. Det gäller i stället att ha väl rengjorda burkar och ha i tillräckligt med socker. Burkarna steriliseras genom att de sätts in i en varm ugn efter att de diskats. Locken kokas.– När sylten är färdigkokt häller jag upp den direkt och skruvar på locket medan den fortfarande är varm.Det finns sedan två metoder att få vacuum i burken. Den gamla är att sätta in dem i ugnen i 100 grader i cirka en halvtimme.– Jag föredrar en något modernare metod där jag sätter dem upp och ned i diskmaskinen och kör igång. Efter en stund hörs ett plopp i burken. Fördelen är att du får en burk som är fri från kladd kan etiketteras direkt.Sylt som förvaras i väl rengjorda burkar och innehåller tillräckligt mycket socker håller i ungefär ett år.En gyllene regel är att aldrig koka mer än tre kilo bär i taget. Enligt Jan finns det rådet med i recept som är flera hundra år gamla och det var något av det första han lärde sig om syltkokning.– Sylten blir lång och konstig i konsistensen om man kokar för stora satser.Syrabalansen är också viktig, det finns stickor att köpa på apoteken som kan mäta nivån.– Som färdig ska sylten ligga på 3–4 i pH-värde.Till ett kilo bär använder han saft från en citron och cirka 60–70 gram socker, beroende på sötman i bären eller frukterna. Aprikoser och mango är exempel på söta frukter som kräver en mindre mängd socker.– Själv brukar jag smaka av för att känna om syran ligger på rätt nivå, förklarar han.Citron använder Jan i nästan all sylt, oavsett bär. Undantag är svarta vinbär och lingon som klarar sig utan.Cecilia Björk Tengå har sammanställt sina bästa tips på hur man tar hand om säsongens råvaror i boken Sylta, safta & lägg in: ta vara på naturens skafferi.

Jan använder gärna kryddor, mandlar, nötter, choklad,
vanilj, vin och sprit som smaksättare i sina sylter.– Sprit kan användas till att framhäva smaken. Lite rom i en mangosylt är gott. Konjak passar också utmärkt, säger han. I mina julmarmelader finns det gott om rom eller konjak, massor av aprikoser, julkryddor, mandlar och nötter.Han kokar ofta en vackert gulfärgad gelé på Sauternevin som passar bra som tillbehör till gåslever eller kalv.– Jag tycker att gelé passar fantastiskt bra till mat. Det är synd att det förekommer så sällan nuförtiden.Innan vi avslutar samtalet uppmanar Jan att vi ska prova oss fram, smaka av och testa olika kombinationer av kryddor, mandlar, sprit och andra smaksättare. – Bara fantasin sätter gränser, som det så vackert heter, hälsar Jan Hedh.
Dag 2: Sila saft och bär och låt bären rinna av. Koka saften till 110 grader, tillsätt jordgubbar och rabarber samt pektin och fortsätt att koka tills syften uppnår rätt konsistens. Gör geléprovet.

Vad är väl en jul utan saffran? Linnéa har gjort ett recept på fantastiskt goda saffransplättar som passar perfekt som tilltugg till glöggen och kan göras i förväg.Gör: Bagare och konditor och expert på sylt-, marmelad och gelékokning. Han har också hållit kurser i ämnet på Restaurangakademin och varit med och startat Syltakademien.

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Alla artiklar gratis fram till 15 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Punkten efter Dagens Nyheter har funnits med allt sedan det första numret 23 december 1864. Grundaren Rudolf Wall lär ha satt dit den med tanken att Dagens Nyheter inte bara är ett namn. Det är också en avslutad mening, ett konstaterande av vad som hänt. Därför sätter vi punkt även i vår tid.Laborationerna utförs som elevexperiment, gärna gruppvis. Varje grupp kan få ansvara för var sin laboration. Detta för att klassen ska hinna med så många laborationer som möjligt. När laborationerna genomförts kan man diskutera de olika resultaten för att på så vis öka den totala kunskapen.

Hur länge varar marmelad?
Tack för din fråga. Nej marmeladen behöver inte stå i kylskåpet men svalt och mörkt. En oöppnad burk håller i cirka 1 år om du har tvättat burkarna noga och inte kokt marmeladen med några dåliga bär.
Livsmedel behövs för att hålla igång vårt biologiska maskineri. Det är via maten som vi får energi att röra oss, tänka, men också att växa och reparera våra celler i kroppen. Kroppens maskineri är oerhört komplicerat, men det klarar att styra flödena av både energi och näring till kroppens olika delar vid rätt tillfälle. Kroppen hanterar också att ta hand om de restprodukter som vi måste göra oss av med.

Genom evolutionen har vi lärt oss att välja vad som är bra med hjälp av lukten och smaken. Oftast är det som vi gillar också nyttigt. När maten är skämd, brukar den börja lukta illa, vilket gör att vi inte äter det som kan göra oss sjuka.
Att livsmedlen inte är helt naturligt producerade behöver inte vara ett problem. Det är bra att vi kan producera mera med mindre resurser. Det är också bra att vi har koll på kvalitén. Men vissa saker är inte bra. Tillsatser som gör att livsmedlen får längre hållbarhet, ser mer aptitliga ut och smakar bättre är inte alltid nyttiga, även som det kan verka så.

Hur får man marmelad att stelna?
Koka upp marmeladen eller sylten på nytt och tillsätt pektin (det står på förpackningen hur mycket du ska ta). Låt svalna helt sylten eller marmeladen stelnar först helt när den kallnat.
Men det vi tycker om är inte nödvändigtvis bra för oss. Sötma är en signal att maten är bra, vilket stämde väl när människan levde nära naturen och behövde den energi man kunde finna. Men nu finns socker i överflöd. Det blir för mycket av det goda, så att vi blir feta och får sjukdomar som karies och diabetes.Smaken för maten är också en kulturell fråga. Den mat vi lär oss tycka om från barnsben tycker vi oftast om resten av livet. Det finns också kulturella aversioner mot vissa typer av mat. I Sverige är vi inte vana att äta insekter, men insekter är förträfflig mat som är både nyttig och miljövänlig.

Har du någon gång kokat marmelad som blivit alldeles för lös? Efter dessa laborationer kommer det aldrig att hända igen. Du kommer att lära dig vilka frukter du bör använda för att lyckas och vad i dessa frukter som gör att marmeladen tar ihop.
Processerna i kroppen när maten bryts ned, fördelas, omvandlas och görs av med, är i grund och botten kemiska reaktioner som drivs av energin i maten. Maskinen är vår biologiska kropp, men de enskilda reaktionerna är kemiska. På så sätt kan man säga att vår kropp är en kemisk maskin.

Ursprungligen hittade vi vår föda i naturen. I det moderna samhället är de flesta livsmedlen processade på något sätt. Även livsmedel som inte är processade i sig är ofta odlade eller uppfödda med metoder som skiljer sig från det som sker i naturen. Syftet är att öka produktionen och att säkerställa kvalitén.
Grunden till all produktion av livsmedel är solens energi och växternas fotosyntes. I nästa steg kan djuren äta växterna och producera kött som vi sedan kan äta, men ursprunget är växterna. Men om inte djuren och människorna fanns, så skulle växterna till slut bli utan koldioxid som de behöver för sin fotosyntes. Djur och människor andas ut koldioxid. Kropparna bryts också ned till koldioxid och mineraler när de förmultnar. Detta tar växterna hand om, ofta med svamparna som mellanled. Det hela är ett kretslopp där både växter, svampar och djur ingår. Allt levande både äter och äts. Det som får kretsloppet att hålla igång är strålningen från solen.

Ett av Skandinaviens starkaste dagligvarubolag som marknadsför och säljer egna och internationellt välkända och starka varumärken. Vi berikar matkulturen i Sverige, Norge, Danmark och Finland med internationella smaker och trender. Vår målsättning är att vara ledande i att introducera samt vidareutveckla spännande varumärken för både dagligvarumarknaden, restaurang och storhushåll. Vanliga frågor – Kontakt – Prenumerera – Mina sidor – Kundservice – Nyhetsbrev – Om cookies – Upphovsrätt – Avtalsvillkor – Personuppgiftspolicy – Adform GDPR Opt-out Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.Vi ställde frågan till Monika Naess, syltföretagare och ordförande i Svenska Syltningssällskapet som verkar för ett äkta mathantverk med så få tillsatser som möjligt.

Lägg ett kilo hallon eller andra bär i en skål, rör ned 800 gram socker plus en halv dl pressad citronsaft. Låt stå under natten så att bären blir saftiga och inget vatten behöver tillsättas.
Sätt på ugnen till 80 grader och lägg väl rendiskade glasburkar på en plåt i 20 minuter. Locken kokas, använd hela lock som är lufttäta, helst nya lock.Koka upp bär, socker och citronsaft och låt det först koka ganska kraftigt, då försvinner överflödig vätska snabbare. När sylten börjat tjockna så sänker du värmen tills den är lagom i konsistensen.Recept på hallonsylt. Här får den goda sylten extra smak av nystött kardemumma. Njut sylten till pannkakor, ostkaka, i yoghurten eller till en god vaniljglass.

Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar och sätt på lock. Det är viktigt att sylten hälls ända upp till kanten. Förvara mörkt och svalt eller i kylen.

Det är enkelt, man läser från vänster till höger. Första kolumnen är för normal sötad sylt, nästa kolumn är för lättsockrad sylt och längst till höger har vi ett recept på citrusmarmelad.
Rönnbär (Sorbus aucuparia) Växer både i trädgärdar och i vilt tillstånd. Bären är påtagligt sura och mycket rika på C-vitamin rika och används i huvudsak till gelé. För att ta bort lite av det sura och kärva bör man vänta med att plocka rönnbären till efter årets första frostnatt eller frysa in bären före användning. Rönnbären är mycket populära bland många av våra svenska fåglar.Lingon (vaccinium vitis idaea) finns över hela landet och eftersom lingonsylten är så starkt förknippat med vår husmanskost kan bären sägas vara en del av vår svenska matkultur. Vad vore köttbullar, fläskpannkaka och blodpudding utan lingonsylt? Lingon innehåller mycket bensoesyra och är därför hållbara även utan tillsats av socker. Gammaldags vattenlingon (surlingon) gjorde man på så vis att man fyllde burkar och flaskor med lingon och kokt, avsvalnat vatten och förslöt dem. Vattenlingonen åts med socker och grädde till dessert eller som de var till olika kötträtter. Lingon används idag mest till sylt och dricka.

Krusbär (Ribes uva-crispa) kommer ursprungligen från Kaukasus och nådde Sverige på 1600-talet. På 1800-talet fanns det uppemot 1000 olika sorters krusbär, men i början av 1900-talet kom mjöldaggssvampen och förstörde mycket av förädlingsarbetet. Idag finns de sorter kvar som är resistenta mot mjöldagg. Krusbär finns som gröna, gula eller röda och används i huvudsak till sylt och desserter.
Sylt tillagad med vårt Syltsocker kan förvaras i normal rumstemperatur och är då hållbar i minst ett år. Färg och smak på sylten blir bäst om du förvarar sylten mörkt och svalt. Sylt utan tillsatt konserveringsmedel samt rårörd sylt bör frysas in. Med hjälp av Syltsocker gör du din egen sylt på några minuter. I paketet som innehåller 1 kg finns allt du behöver för ett lyckat syltkok; Socker, pektin från citrusfrukter, citronsyra och kaliumsorbat som gör sylten hållbar och som finns naturligt i till exempel rönnbär. Bara använd 1 del frukt och bär (både frysta och färska går bra) till 1 del Syltsocker. Låt koka några minuter och sylten är redo att njutas! Jordgubbar (Fragaria ananassa) är vårt mest populära sommarbär. Jordgubbarna kom inte till Europa förrän på 1700-talet och i Sverige först i slutet av detta århundrade. Jordgubbar används till saft, sylt och desserter och bakverk men äts i stor utsträckning som de är med grädde och socker. Tidigare använde man jordgubben som medicinalväxt eftersom det var blodstillande och kunde stoppa diarréer. Jordgubben är mycket rik på C-vitamin fibrer. Bären kan odlas ända upp till polcirkeln men de största odlingarna finns i södra Sverige. Används till saft och sylt. Det låga pektininnehållet gör att jordgubbssylt lätt blir lös om man inte använder Syltsocker.

Skålla och skala paprikorna. Rensa bort kärnorna. Mixa paprikorna. Blanda samtliga ingredienser i en gryta och koka i 5 minuter. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt. Marmeladen är god till ost.Hjortron (Rubus chamaemorus) växer mer eller mindre i hela landet men finns i rikliga mängder i Norrland. Hjortron är mycket C-vitaminrika och innehåller även en hel del bensoesyra. Hjortron används till mylta (osötat mos), sylt, likör och dessert. Skölj och skala morötterna. Riv dem grovt. Skala och tärna löken. Tvätta apelsinerna. Riv skalet och pressa saften ur apelsinerna. Blanda morötterna, löken och apelsinsaft och –skal samt vatten i en gryta och sjud under lock på svag värme i 5 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och koka i ytterligare fem minuter under omrörning. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt. Skålla, skala och kärna ur frukterna. Skär frukten i mindre bitar och blanda med syltsockret i en gryta och koka under omrörning i 5 minuter. Tillsätt chilibitar och vaniljsocker och koka i ytterligare en minut. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara mörkt och svalt. Rensa och skölj bären. Lägg alla ingredienserna i en kastrull och låt koka 8-10 minuter. Rör då och då och se till så att violen inte fastnar i botten. Blanda plommon, vinbär och syltsocker i en gryta och koka i cirka 10 minuter. Tillsätt mandelflisorna. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.Plommon (Prunus domestica) Det lär finnas cirka 2000 olika plommonarter i världen. Plommon kan vara gula, röda och violetta. Frukterna mognar under perioden augusti–oktober och har mycket kort hållbarhet. De flesta plommon äts färska eller i desserter men de ger även god saft och sylt/marmelad. Förr använde man ofta plommon som en medicinalväxt mot förstoppning.

Måste man använda Atamon?
Om du konserverar osötade inläggningar så behöver du dubbla mängden Atamon. Atamon påverkar inte konsistensen, det är bara ett konserveringsmedel. För att få tjockare konsistens så avvänd någon av Melatinprodukterna.
Skölj och kärna ur körsbären. Skålla, skala och skär tomaterna i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök och fräs tillsammans i olja i några minuter i en kastrull.Skölj och rensa bären. Dela jordgubbarna och krusbären. Lägg samtliga bär i en gryta och häll på syltsockret. Låt stå över natten och safta sig. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter.

Detta är en liten förpackning med syltsocker för extra lättsockrad sylt. Förpackningen är anpassad till 1 kg bär eller frukt. 1 står för en del socker och 3 för tre delar bär. Med det här syltsockret får man en sylt med bra konsistens trots den lilla mängden socker.
Äpple (Malus domestica) är en frukt som förekommer i hela världen och som har funnits mycket länge. I samband med utgrävningar i Alvastra hittade man ett förkolnat äpple som var 2500 år gammalt. I Kajsa Wargs kokbok från 1755 finns recept på äpplemos och skånsk äpplekaka. De mest odlade sorterna i Sverige är Aroma, Cox Orange samt Ingrid Marie. Äpplen äts naturella men används också till mos, must, juice och i ett stort antal desserter.Vindruvor (Vitis vinifera) kom till Sverige på 1700-talet men har odlats i mer än 6000 år i andra delar av världen. Används till vin och gelé och äts ofta naturella.

Rensa jordgubbarna och skär dem i bitar. Lägg jordgubbshacket och cidern i en gryta och koka utan lock i 5-6 minuter. Tillsätt lavendelblommor och syltsocker och koka i ytterligare 3-4 minuter under omrörning. Tag grytan av värmen och skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.Detta är inget vi rekommenderar eftersom vi inte kan garantera att resultatet blir bra. Istället för gelé riskerar man att få en seg, grynig kräm, vilket beror på att syran i bären påverkar pektinet. Ska man bara göra en liten sats gelé rekommenderar vi Gelésocker Multi. En förpackning räcker till 4 dl råsaft. För större satser blir det mer ekonomiskt att använda vanligt socker. Använd 1 kg socker till 1 liter råsaft och koka i 10-15 minuter. Gör sedan ett geléprov där en tesked av koket läggs ett kallt tefat som sätt in i kylen för att svalna.

För att testa syltens konsistens, sätt in en tallrik i kylen innan du börjar syltkoket. När sylten är färdig, lägg en klick av sylten på den kalla tallriken och sätt in i kylen. När sylten svalnat drar du en sked genom sylten för att se hur konsistensen är. Är sylten lagom i konsistensen fylls den på burkar som du sedan försluter noga.
Skölj och rensa bären. Blanda bär och socker i en kastrull och koka i 7–10 minuter. Skumma och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

Skölj chilifrukten och tag bort kärnorna. Hacka eller strimla den fint. Blanda i alla övriga ingredienser i kastrullen och koka i 30-40 minuter. Rör lite då och då. Skölj jordgubbarna, ta bort blomfästena och skiva dem. Blanda jordgubbsskivorna med syltsockret i en kastrull och koka i 3-4 minuter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker och konjak. Skumma noga. Häll upp på varm, väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt. Skölj och rensa bären. Blanda bär (stora bär delas) och syltsocker i en gryta och koka i 3–10 minuter beroende på typen av bär. Sylten ska inte bli för fast, men inte heller för rinnig. Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.Päron (Pyrus communis) Odling av päron har konstaterats i Grekland redan omkring 1000 år f. Kr. I Sverige har frön av päron påträffats i gravfynd från yngre stenåldern och odling är känd sedan medeltiden. Päronen är en nära släkting till äpplena och är också efter äpplena den mest poulära frukten i Sverige. Tyvärr har päron en kortare hållbarhet, men vissa sorter kan sparas från skörden i augusti–september till in i december. Päron äts i huvudsak färska eller som dessert men är också goda till marmelad.

Hygienen är viktig för hållbarheten. Både burkar och lock ska vara noggrant rengjorda. Fyll på burkarna ända upp till kanten och sätt sedan snabbt på locken. Var också noga med att skumma av sylten innan den fylls på i burkarna. Det är i luften och skummet som mikroorganismer finns och det är dessa som kan göra att sylten möglar. Försök också att hitta bär och frukt av jämn och hög kvalitet. Ett enda dåligt bär kan försämra hållbarheten på hela ditt syltkok.
Bären har inte varit tillräckligt mogna för att koka saft av dem. Det har funnits för mycket pektin i dem. Ställ flaskorna i varmt vatten så att saften löser sig. Koka sedan upp saften med 3-4 dl vatten per liter saft och tillsätt 1 krm konserveringsmedel per liter saft.Slånbär (Prunus spinosa) innehåller höga halter av garvämnen och har därför en mycket sträv, kärv smak. Bären bör därför frysas innan de används eller plockas efter den första frosten kommit. Bären används till saft och likör.Muscovadorörsocker har sitt ursprung på Mauritius och utvinns ur sockerrör. Sockret behandlas så lite som möjligt för att aromen och färgen ska bevaras. Sockret är fuktigt, finkornigt och har en fin smak av karamell. Fairtrade/Rättvisemärkt.

Måste marmelad stå i kylen?
Tack för din fråga. Nej marmeladen behöver inte stå i kylskåpet men svalt och mörkt. En oöppnad burk håller i cirka 1 år om du har tvättat burkarna noga och inte kokt marmeladen med några dåliga bär.
Det kan bero på att bären/frukten innehållit för lite pektin eller att sockermängden inte varit tillräcklig. Koka sylten häftigt i ett par minuter för att koka bort lite vätska eller koka om sylten med tillsats av Melatin (pektinpulver som säljs i små påsar i vanliga livsmedelsbutiker) enligt anvisningarna på förpackningen.Havtorn (Hippophaë rhamnoides) växer på soliga stränder. Är vanligast längs Bottenviken och norra Östersjökusten ner till Stockholm men kan även hittas på Öland och längs Västkusten. Är ett mycket C-vitaminrikt bär som dock är svårplockat eftersom buskarna har långa, vassa piggar. Dessutom är bären så saftrika att de lätt går sönder när de plockas. Bäst är att klippa loss bären från grenarna med hjälp av en sax, direkt ner i en hink eller skål. Används till saft, gelé och marmelad.Skölj och rensa vinbären. Skölj russinen. Blanda samman ingredienserna i en gryta och sjud under omrörning i 5 minuter. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.Det kan bero på för lite socker, att den förvarats för varmt eller att det funnits någon dålig frukt eller bär med i koket. Var alltid noga med rensning av frukt och bär. Ett enda dåligt bär kan förstöra hela koket. Dåligt rengjorda burkar eller flaskor kan även det vara orsaken. Även dålig skumning kan orsaka jäsning.

Innehåller vegetabiliskt geleringsmedel (karragenan och fruktkärnmjöl) och kan användas istället för gelatin. Gelésockret är perfekt till frukttårta med gelé, mousse, pannacotta och pudding. Det är också bra när du vill laga en fastare sylt eller marmelad. Använd då 500 g bär eller frukt till 2–3 dl Gelésocker Multi. Låt koka några minuter och marmeladen är klar.
Socker ger, förutom sötma och energi, också volym och textur i många livsmedel. Socker har också konserverande och fuktighetsbevarande egenskaper i t ex marmelad och bröd. Fruktsmaker i drycker och sylt framhävs och sockret hjälper till att bevara färgen på sylt och marmelad.

Socker är en smaksättare och smakförhöjare som är överraskande, viktig och nyansrik. Prova några av våra övriga sockerprodukter tillsammans med dina favoritsmaker. Skölj och rensa hallonen. Blanda hallon och syltsocker i en gryta och koka under omrörning i 2-3 minuter. Ta grytan från värmen och skumma noga. Tillsätt kokosflagor och likör. Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt. Blanda samtliga ingredienser i en gryta och sjud på svag värme under lock i 10 minuter. Rör om och koka under omrörning i ytterligare cirka 5 minuter tills du har den konsistens på chutneyn som önskas.

Vad är det för skillnad på sylt och marmelad?
Vad är skillnaden på sylt och marmelad? Enklast säger man att skillnaden mellan sylt och marmelad är främst konsistensen, där marmelad är mycket tjockare än sylt eftersom den görs på frukter som innehåller mer naturligt pektin. Sylter görs oftast på bär, medan marmelader oftast görs på frukt.
Det kan bero på för liten sockermängd, dåliga bär eller dålig rensning av bären. Inte tillräckligt rengjorda burkar eller varm och fuktig förvaring kan också vara en orsak. När marmeladen eller sylten är färdig är det viktigt att snabbt fylla på burkarna och att fylla dem ända upp till kanten. Kasta alltid mögliga produkter. Använd dem aldrig då vissa mögelsorter kan bilda giftiga ämnen. Fläder (Sambucus nigra) växer både i trädgårdar och i vilt tillstånd. Förekommer från Skåne till Jämtland och Ångermanland. Den äkta flädern som blommar i juni med stora gulvita blomställningar används till saft, marmelad och desserter. Även de svarta bären kan användas till saft och sylt. Den vilda druvflädern däremot, får korallröda bär och är inte ätlig. Långt tillbaka i tiden ansågs flädern vara helig, man trodde att Freja bodde i flädern och brukade åkalla henne vid trassliga kärleksaffärer. Flädern användes förr som medicinalväxt och som te. Än idag används den till te men i huvudsak till saft. Hallon (Rubus idaeus) är släkt med björnbär, hjortron och åkerbär. Finns även i en vild variant som brukas kallas skogshallon. Ett av våra vanligaste syltbär, men passar även utmärkt till saft, i pajer och andra desserter samt i bakverk. Hallon är även gott att äta naturella med lite mjölk, grädde eller glass.Koka rödvin och kryddor i 10 minuter. Plocka upp kryddorna och lägg i lingonen och koka i 5 minuter. Tillsätt syltsockret och koka i ytterligare 3 minuter. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Nypon (Rosa dumalis) De 2–3 meter höga nyponbuskarna växer vilt i södra Sverige upp till Stockholmstrakten. Frukten är mycket C-vitaminrik men plockas inte så mycket längre. Nypon används i huvudsak till soppa.Blanda hallon, blåbär och syltsocker i en gryta och koka under omrörning i 5 minuter. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.Svarta vinbär (Ribes nigrum) är trädgårdsbär som även kan hittas i vilt tillstånd. Används till saft, sylt och gelé. Vinbär är mycket pektinrika, varför de bör vara riktigt mogna för att användas till att koka saft.Skålla, skala och tärna tomaterna. Skölj, kärna ur och strimla chilin. Blanda allt utom vaniljsockret i en gryta och koka under omrörning i 7-8 minuter. Ta grytan från värmen och skumma noga. Tillsätt vaniljsockret. Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Hur länge håller sig hemmagjord marmelad?
Sylt som förvaras i väl rengjorda burkar och innehåller tillräckligt mycket socker håller i ungefär ett år.
Skölj plommonen noga och kärna ur dem. Skär dem i bitar. Blanda plommon och syltsocker i en gryta och koka under omrörning i 5 minuter. Tillsätt mandel och plommonbrännvin. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Fyll ända upp till kanten och sätt på varma, väl rengjorda lock. Förvara svalt. Tvätta apelsinerna noga. Skär varje apelsin i åtta klyftor och skiva klyftorna tunt. Blanda apelsinbitarna med vattnet i en gryta och sjud under lock i 15 minuter. Tillsätt rom och de båda sockersorterna och koka under omrörning i 3 minuter. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt. Det beror på hur hur gammalt Syltsockret är. Upp till ett år efter utgångsdatum är okej, men är sockret äldre än så kan vi inte garantera att konserveringsmedlet längre är verksamt, varför sylten då bör förvaras i kylskåp eller frysas. Även pektinet kan försämras med tiden vilket kan påverka konsistensen på sylten.Blåbär (Vaccinium myrtillus) växer i stort sett över hela landet. I skogarna i söder växer de till nästan halvmeter höga buskar, medan plantorna på fjällhedarna inte blir mer än några centimeter höga. Blåbär är rika på A- och C-vitamin. Blåbär används till sylt, soppa och andra desserter.

Om det uppstår små geléiga klumpar i sylten beror detta på att bären varit väldigt pektinrika och med pektinet i syltsockret har det blivit lite för mycket pektin. Testa att koka om sylten med en tillsats av lite saft eller vatten. Koka upp och sjud i 1-2 minuter så kan klumparna lösa sig.
Skala päronen. Dela dem och tag bort kärnhuset. Skär dem i tunna skivor och lägg i en kastrull tillsammans med saffran och vit sirap. Koka under lock i 5-10 minuter. Skölj under tiden chilin, dela den och skär den i mycket små bitar. Lägg chilin och syltsockret i grytan och koka i ytterligare 2 minuter. Häll upp på varma, rena burkar. Förvara kallt. Den här marmeladen är god till bland annat ost eller rostat bröd.Skölj och rensa bären. Lägg bären och vattnet i en gryta och sjud under lock i 10 minuter. Tillsätt sockret och koka i 2 minuter. Rör i ginen. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Similar Posts