Tack för svar, får se hur jag gör här. Laddar just nu upp det nyaste batteriet som satt i när det hände för att testa å se om det blir exakt samma sak som med det äldre batteriet. MvhDen började lysa när felmeddelandet uppstod å bara några sekunder efter började ABS lampan att lysa med flera sedan dog saker och ting för varje minut nästan.
Tycker dock att det är konstigt att när jag laddat upp ett batteri till 12,5V, kopplar på det och hör och ser att det lyser i panelen och lampor lyser som dom ska. Springer bort och hämtar multimetern på en minut och kommer tillbaka så är det helt dött, inte en enda lampa eller dyligt lyser?
Testa i så fall att söka på Youtube efter guider och tips för just din bilmodell. Om du till exempel har en Volvo V70 så sök på Youtube efter ”byta generator volvo v70” eller ”replace alternator volvo v70”.Om bilen står på tomgång och lamporna i instrumentpanelen eller strålkastarna på bilen lyser svagare än vanligt, så kan det tyda på att dom inte får tillräckligt med ström.
Om din bil fungerar felfritt men helt plötsligt inte startar en morgon så beror det ofta på att batteriet inte orkar få fart på startmotorn. Det finns helt enkelt inte någon ström.
Även om det kanske inte är jättevanligt, så kan det i vissa fall vara så att remmen till generatorn helt enkelt har gått av. Om du öppnar huven och ser generatorn, så dubbelkolla att remmen sitter kvar!I den här artikeln ska jag prata lite mer om olika symptom för en dålig generator, samt berätta lite om hur du kan göra enklare felsökning för att utesluta andra komponenter.
Det man brukar börja med är att mäta sig till hur skicket är på batteriet och hur mycket generatorn laddar när motorn är igång. Detta för att försöka utesluta till exempel att batteriet är dåligt.
Ibland kan det vara kabelbrott eller ärgade kablar som gör att generatorn inte laddar som den ska. Detta kan vara lite svårare att se och felsöka om man inte vet vad man ska leta efter.På vissa bilar behöver man inte byta ut hela generatorn (som oftast är ganska dyr). Istället räcker det kanske med att byta spänningsregulator eller generatorkol. Ett tecken på att din bil inte får tillräckligt med ström är att strålkastare och lampor lyser svagare eller flimrar. Speciellt på äldre bilar så är detta ofta extra tydligt. På Trodo.se kan du enkelt hitta rätt generator och andra reservdelar till din bil och motor. Skriv in ditt registreringsnummer så visas delar som passar din bilmodell.Moderna bilar har många komponenter som hjälper till att ladda upp batteriet. I det fallet kan det då vara fel på generatorn, spänningsregulatorn, eller något annat elektriskt. Rent generellt så skulle jag ge dig rådet att titta under huven. Ser det ut som att du enkelt kan komma åt att felsöka och byta generatorn? Känner du dig bekväm att spendera en kväll eller en helg i garaget? Nästa steg är att mäta igen med motorn igång, men denna gången slår du på alla elektriska funktioner i bilen. Vrid igång fläkten, sätt på stereon, och så vidare.Nu bör spänningen ligga runt 13,7-14,0 V för dom flesta bilmodeller. För att vara extra säker så kan du se om det finns något gränsvärde för just din bil i bilens instruktionsbok.Spänningen bör inte ligga mycket lägre eller högre än så. Även en för hög spänning betyder troligtvis att något är fel och i längden skadar det ditt batteri.Detta beror lite på vad som är fel på just din bil. Ibland går det att byta ut delar runt generatorn, men ibland är det en ny generator eller renovering som är enda lösningen.
Du kan då testa att varva upp motorn lite genom att trycka på gaspedalen. Börjar alla lampor att lysa starkare? Då är det troligtvis något tokigt med generatorn, batteriet, eller något annat som påverkar strömmen i din bil.Först och främst bör du bestämma dig för vad du letar efter. Tänk på dina specifika behov och önskemål och leta efter bostäder som matchar dessa. Fundera över hur mycket du är villig att betala för, så att du inte överstiger ditt budget. Om du är osäker, bör du ta hjälp av en professionell för att få hjälp med att fatta de bästa besluten.Efter att ha bestämt dig för vad du letar efter är det dags att börja leta. Undersök lokala marknader och läs annonser i tidningar, sök på nätet och använd dig av professionella mäklare. Se till att undersöka de bostäder som intresserar dig noggrant innan du går vidare, och leta efter eventuella problem som kan ha stor inverkan på priset. När allt är färdigt är det dags att slutföra affären. Se till att du har alla nödvändiga papper klara, och se till att du förstår alla termer och villkor som ingår i affären. När allt är klart, bör du skriva under affären och betala köpeskillingen. Slutligen, när allt är klart, är det dags att flytta in. Se till att förbereda ditt nya hem på rätt sätt, och se till att ta med alla nödvändiga tillbehör som du behöver. När allt är på plats, är det dags att njuta av ditt nya hem och börja göra det till ett hem som du är bekväm med och älskar att bo i. Att köpa en bostad är ofta en stor investering, men det behöver inte vara svårt. Vi har samlat några av våra bästa tips och tricks som hjälper dig att få ut det mesta av ditt bostadsköp. Oavsett om du är nybörjare eller på jakt efter en ny bostad, så kommer dessa tips hjälpa dig att navigera processen med säkerhet och självförtroende. När du väl har hittat en bostad som du är beredd att köpa bör du göra en noggrann undersökning av bostäderna. Se till att du har alla nödvändiga dokument som kommer att krävas för att slutföra affären. Försäkra dig om att dokumenten är korrekta och att bostaden är i god skick. Om det är möjligt, bör du även få en professionell att göra en inspektion för att kontrollera att allt är i ordning.I mina öron är det solklart. Multiremmen (den som förr var smal och kallades för ”fläktrem”) och som driver både generator och servopump till styrningen, är gammal och torr och slirar. När den slirar stannar servopumpen (=trög styrning) och även generatorn (=laddningslampan tänds). Byt remmen och saken är klar!
Det låter som att frågeställaren trampar ner kopplingen och manövrerar endast med bromsen istället för att också använda motorbroms. Min ömma moder kör också på det sättet och hon har varit påväg av vägen när motorn stannat och servot upphört.
Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!Renault CLIO Instruktionsbok passion för prestanda ELF är partner med RENAULT rekommenderar ELF Elf och Renault, partners inom avancerad bilteknik, förenar sin expertis både på rallybanorna och i stan.
204 BATTERI (forts.) Start med hjälpstartbatteri Är bilens batteri urladdat kan ström erhållas från ett annat batteri med hjälp av en sats startkablar enligt följande. Skaffa elektriska kablar som är anpassade (mycket viktigt) hos din RENAULT-representant, eller om du redan har startkablar, kontrollera att de fungerar. Hjälpstartbatteriets spänning ska vara lika det urladdade batteriets: 12 volt. Hjälpstartbatteriets elkapacitet (Ah) ska vara minst lika det urladdade batteriets. Se noga till att bilarna inte kommer i kontakt med varandra, då risk för kortslutning föreligger. Kontrollera att det urladdade batteriet är rätt anslutet. Slå av tändningen. Starta motorn på hjälpbilen och låt den gå på normalt tomgångsvarvtal. 1 A 4 Anslut den positiva kabeln (+) A på pluspolen (+) 1 på det urladdade batteriet till motsvarande pluspol (+) 2 på hjälpstartbatteriet. Anslut den negativa kabeln ( ) B på minuspolen ( ) 3 på hjälpstartbatteriet till motsvarande minuspol ( ) 4 på det urladdade batteriet. 2 B 3 Kontrollera att kablarna A och B inte kommer i kontakt med varandra, och att kabeln A (+) inte vidrör någon metalldel på hjälpbilen. Starta motorn som vanligt. När denna har startat, koppla ifrånkablarna A och B iomvänd ordning ( ). 5.20
116 ANTISPINNSYSTEM Detta system hjälper till begränsa drivhjulens slirning och att kontrollera bilen vid start- eller accelerationstillfällen. Systemet påverkar också motorvarvtalet för att anpassa det till hjulens väggrepp, oberoende av vilken kraft som utövas på gaspedalen. Då funktionen sätts igång tänds meddelandet A. Denna funktion är en extra hjälp vid kritisk körning för att anpassa bilens uppförande och underlätta körningen. Funktionen kan emellertid inte ersätta föraren. Den hindrar inte att bilens hastighet ökas och får inte förmå dig till att köra fortare. Den kan alltså aldrig frånta föraren hans uppmärksamhet och ansvar vid olika manövrer (föraren ska alltid vara vaksam på plötsliga händelser som kan dyka upp under körningen). A Funktionsprincip Med hjälp av givarna vid hjulen mäter och jämför systemet hela tiden hastigheten på drivhjulen och minskar farten. Om ett hjul tenderar att slira, tvingar systemet det att bromsa tills det återfår greppet om underlaget. 2.24
103 AUTOMATISK PARKERINGSBROMS 1 2 Åtdragning av den automatiska parkeringsbromsen Manuellt läge Dra i och släpp reglaget 1. Automatiskt läge (beroende på land) Den automatiska parkeringsbromsen garanterar att bilen stoppas automatiskt när motorn stängs av när du trycker på motorns start/ stoppknapp. I alla andra fall, vid tjuvstopp i motorn t.ex. dras inte den automatiska parkeringsbromsen åt automatiskt. Det manuella läget måste då användas. 3 Att den automatiska parkeringsbromsen är åtdragen bekräftas av kontrollampan 3 som tänds på instrumentbrädan och kontrollampan 4 som tänds på instrumentpanelen. Kontrollamporna 3 och 4 släcks när dörrarna låses. Meddelandet Parkeringsbroms åtdragen visas på instrumentpanelen. ANM.: När förardörren öppnas och parkeringsbromsen inte är åtdragen hörs en ljudsignal och meddelandet Parkeringsbroms lossad visas på instrumentpanelen. För att bilen då ska kunna köras måste man dra i och släppa reglaget 1. Förvissaländer är det automatiska parkeringsbromsläget inte aktiverat. Se Manuell funktion. Innan du lämnar bilen, kontrollera att den automatiska parkeringsbromsen är ordentligt åtdragen. Att parkeringsbromsen är åtdragen bekräftas av kontrollampan 3 som tänds på instrumentbrädan och kontrollampan 4 som tänds på instrumentpanelen. Lossning av den automatiska parkeringsbromsen Manuellt läge Lossa parkeringsbromsen så här: Närmotornärigång, dra i reglaget 1 samtidigt som du håller upplåsningsknappen 2 intryckt. Släpp sedan upp knappen igen. Kontrolllamporna 3 och 4 slocknar. Automatläge Parkeringsbromsen lossas sedan automatiskt när man startar bilen och accelererar. Meddelandet Parkeringsbroms lossad visas på instrumentpanelen
30 FRAMSTOLAR, MANUELLT STÄLLBARA 1 Eluppvärmd stol Slå på tändningen och tryck på strömställaren 6. En kontrollampa tänds på instrumentpanelen. Systemet som är termostatstyrt avgör omuppvärmning är nödvändig Inställning av stolen framåt eller bakåt Lyft bygeln 1 för att lossa stolen. Släpp bygeln när önskat läge erhållits och kontrollera stolens spärrning. Lutning av ryggstödet Lyft spaken 5 och luta ryggstödet till önskat läge. Lutning av förarstolens sittdyna: Vrid ratten 2. Inställning av höjden på förarstolens sittdyna: Dra upp eller tryck ner spaken 3 så många gånger som behövs: – uppåt för att höja sittdynan -nedåt för att sänka sittdynan. Inställning av ryggstödets höjd: För strömställaren 4 i önskad riktning. Av säkerhetsskäl ska inställningarna göras när bilen står stilla. Se till att ryggstöden är ordentligt spärrade. Inga föremål får finnaspå golvet (framför förarplatsen). Vid en häftig inbromsning kan dessa glida in under pedalerna och hindra deras funktion. 1.20
67 VARNINGSTABLÅ (forts.) Exempel på informationsmeddelanden Tolkning av meddelanden ”Byt kortets batteri” Fel på batteriet i kortet ”Däcktryck” Däcktryck korrekt ”Ställ växelspaken i läget P” Ogiltigt startvillkor för bilar med automatväxellåda ”Farthållare” Val av konstantfart (se Farthållare i kapitel 2). 1.57 25 AUTOMATISK LÅSNING AV DÖRRARNA UNDER KÖRNING Du måste själv bestämma om funktionen ska användas. Igångsättning Slå på tändningen och tryck på centrallåsknappen 1 (på hänglåssymbolen) under cirka 5 sekunder, tills du hör en ljudsignal. Avstängning Slå på tändningen och tryck på centrallåsknappen 1 på upplåsningssidan (motsatt sida mot hänglåssymbolen) under cirka 5 sekunder tills du hör en ljudsignal. 1 2 Om du bestämmer dig för att köra med dörrarna låsta, tänk då på att detta kan göra det svårare för räddningspersonal att ta sig in i bilen vid en eventuell olycka. Funktionsprincip När du startar bilen, låser systemet automatiskt dörrarna, när bilen uppnår en hastighet av cirka 10 km/h. Upplåsning sker automatiskt: -när du stannar bilen och öppnar en av framdörrarna. ANM.: Om någon dörr skulle låsas upp låses den igen automatiskt när bilen har uppnått en hastighet av cirka 10 km/h. -när du trycker på upplåsningsknappen 1 eller 2. Funktionsfel Om du konstaterar något fel (ingen automatisk låsning, kontrollamporna integrerade i knapparna 1 och 2 tänds inte när dörrarna låses). Kontrollera i första hand att dörrarna kan stängas ordentligt. Om de är stängda, vänd dig till din RENAULT-representant. 1.15 132 AUTOMATVÄXELLÅDA 2 1 Växelspak 1 Varningstablån A informerar dig om växelväljarspakens 1 läge. När förardörren är öppen eller inte riktigt stängd är den automatiska lossningen av parkeringsbromsen avstängd av säkerhetsskäl. Stäng dörren ordentligt och ställ växelväljarspaken på N eller P för att sätta igång systemet igen. P: parkeringsläge R: backningsläge N: neutralläge D: automatläge M:manuellt läge : Kontrollampa för tryck på bromspedalen för att flytta spaken från läge P : Kontrollampa för begäran om att flytta spaken till läge P eller N. A Starta motorn Ställ spaken i läge P eller N och slå på tändningen. Håll foten på bromspedalen (kontrollampan slocknar), och lämna läge P. Bilen måste stå stilla när spaken förs mellan lägena D och R. Bromspedalen ska vara nedtryckt och gaspedalen uppsläppt. Av säkerhetsskäl måste du hålla bromspedalen nedtryckt när du lämnar lägep,innandutryckerpå upplåsningsknappen 2. Körning i automatläge För växelväljaren till läge D. Sedan vid körning framåt behöver spaken inte röras. Automatiken ser till att rätt växel läggs i vid rätt ögonblick och motorvarvtal och de
n anpassar växlingarna till körförhållande och körsätt (hastighet och gaspådrag) samt valt körprogram. 2.4068 VARNINGSTABLÅ (forts.) Exempel på meddelanden om funktionsfel Tolkning av meddelanden ”Kontrollera växellådan” Fel på växellådan. Kontakta din RENAULT-representant omedelbart. ”Justera oljenivån” Oljenivån i motorn ska justeras. Gör en snabb kontroll på jämnt underlag. ”Kontrollera ESP” Fel på ESP-systemet ”Kontrollera airbagen” Fel på förarairbagen ”Avgasreningsfel” Fel på funktionen 1.58
35 BILBÄLTEN (forts.) Påtagning Rulla ut bandet långsamt och utan ryck och kontrollera att spännets tunga 2 spärras i låset 4 (kontrollera låsningen genom att dra i spännet 2). Om bandet fastnar innan det spänns fast, dra det bakåt och rulla ut det på nytt, långsamt och utan ryck. Påtagning (forts.) Om bältet är helt spärrat: – Dra långsamt, men bestämt, ut bandet cirka 3 cm. -Låt sedan bältet rulla upp sig själv. – Rulla ut det på nytt. – Om problemet kvarstår, kontakta din RENAULT-representant. Om bältet fastnar vid påtagningen och/eller efter det att spännets tunga 2 har spänts fast i låset 4 fungerar det fortfarande men med försämrad effekt. Stanna genast och ta kontakt med din RENAULT-representant. Om du har bältet på när dustannar bilen (med RENAULT-kortet borttaget), spärras det efter cirka fyrtio minuter. Öppna det, t.ex. med låsknappen, öppna en dörr eller för in RENAULT-kortet i läsaren. Avtagning Tryck in knappen 3 på låset 4. Upprullningsmekanismen rullar upp bältet. Följ rörelsen med handen för att underlätta upprullningen. Varningslampa för glömt bälte på förarsidan och, beroende på bil, på passagerarsidan fram Lampan tänds med fast sken och när bilen har uppnått en hastighet av 20 km/h börjar den blinka och en signal hörs i cirka 120 sekunder. Sedan tänds lampan med fast sken igen. 1.25
1 20 21 2 5 3 4 Bakåtvänd montering Monteringsanvisning 7 8 9 6 10 11 12 13 14 22 23 15 16 17 24 25 18 19 ECE R44 04 GRUPP Vikt Ålder 0+/1/2 0-25 6 mån-5 år 26 27 28 29 30 31 35 34 36 32 33 37 38 39 40Renault KANGOO Instruktionsbok passion för prestanda ELF är partner med RENAULT rekommenderar ELF Elf och Renault, partners inom avancerad bilteknik, förenar sin expertis både på rallybanorna och i stan.
167 LASTNING AV BAGAGERUM Placera alltid de föremål som ska transporteras så att deras största mått vilar mot antingen: – baksätets ryggstöd, vilket ärdet vanligaste sättet att lasta (version A) A – Det hopfällda baksätet, för maximalt utnyttjande av bagagerummet (B). B Placera alltid de tyngsta föremålen direkt på golvet. Använd förankringspunkterna på bagagerummets golv. Lastningen ska ske så att inga föremål kan kastas framåt motpas- sagerarna vid en häftig inbromsning. Knäpp ihop bilbältena bak även om dessa inte används. 3.33
26 STARTSPÄRRSYSTEM Systemet gör att bilen bara kan startas med det RENAULT-kort som aktiverar systemet. Bilen skyddas automatiskt några sekunder efter att motorn har stängts av. 1 Kontroll- och varningslampor Skyddsvakt Några sekunder efter att du har stängt av motorn, blinkar kontrolllampan 1 oavbrutet. Funktionsvakt När du slår på tändningen kan du starta motorn. Kontrollampan 1 lyser med fast sken i cirka tre sekunder och slocknar sedan. Alla arbeten eller ändringar på startspärrsystemet (elektroniska styrenheter, ledningar) kan innebära risker. Alla arbeten på startspärrsystemet måste utföras av en auktoriserad RENAULT-representant. Funktionsprincip När du har slagit på tändningen (och fört in RENAULT-kortet helt i kortläsaren) tänds kontrollampan 1 medfastskeninågra sekunder och släcks sedan. Bilen har identifierat koden och motorn kan startas. Om bilen inte känner igen koden, blinkar kontrollampan 1 och läsaren oavbrutet (snabb blinkning) och det går inte att starta motorn. 1.16
141 AUTOMATISK LUFTKONDITIONERING (forts.) B A B 3 10 a Im- och isborttagning bakruta Tryck på knappen 10, funktionslampan 10a tänds och lamporna A och B visas på displayen 3. Denna funktion ger snabb imborttagning på bakrutan och elbackspeglarna Avstängning av funktionen: -Denstängs av automatiskt efter en viss tid som bestämts av systemet -om du på nytt trycker på knappen
Instruktionsbok Kidzofix Bakåtvänd fäst med Isofix 9-18 kilo Framåtvänd med stolens bälte 9-18 kilo Bakåtvänd fäst med bilens bälte 9-25 kilo Testad och godkänd enligt ECE R44 / 04 Isofix size C/R3 FramåtvändBruksanvisning Keezone Bältesstol 15-25 kg Bälteskudde 9-36 kg Testad och godkänd enligt ECE R44 / 04 Viktig information Tack för att du har valt en bilbarnstol från Axon Kids. Teamet bakom Kidzofix har
88 VINDRUTETORKNING/VINDRUTESPOLNING (forts.) 1 Vindruterengöring/ strålkastarrengöring Slå på tändningen och för reglaget 1 mot dig. – Släckta strålkastare Vindruterengöring äger rum. – Tända strålkastare Även strålkastarrengöring äger rum. Kontrollera vintertid innan torkarmotorn sätts igång att torkarbladen inte frusit fast, då risk annars föreligger för skador(överhettning) på torkarmotorn. Kontrollera torkarbladen. Bladen ska bytas ut när deras verkningsgrad försämrats: ungefär engång/år. Om du slår avtändningen innan du har stängt av vindrutereglaget (läge A) kommer torkararmarna att stanna på viloläget. Innan bilen tvättas ska reglaget placeras i läge A (stopp) för att undvika att torkarna skadas när automattvätten går igång. 1.78
117 ANTISPINNSYSTEM (forts.) 1 Avstängning av funktionen I vissa situationer (körning på mycket löst underlag, snö, leraetc. eller körning med kedjor) kan systemet minska motorprestandan för attbegränsa slirningen. Om du inte vill ha denna effekt, kan du stänga av den med strömställaren 1. Meddelandet B tänds. När funktionen stängs av, stängs också ESP-funktionen av. Se Stabiliseringskontroll (ESP) ikapitel2. Gå ur detta läge så fort som möjligt genom att trycka en gång till på strömställaren 1. ANM.: Funktionen aktiveras automatiskt igen när tändningen slås på. B Funktionsfel När systemet upptäcker ett funktionsfel, visas meddelande C och varningslampa på varningstablån. Kontakta din RENAULT-representant. C 2.25171 INTEGRERAT REGLAGE FÖR HANDSFREETELEFON Telefonhållare 1 Reglage under ratten 2 och 3 Plats för mikrofonen 4 Då varje telefon har sina egna tekniska specifikationer, måste du välja en hållare som passar just din bil. Fråga din RENAULTrepresentant. Användning av telefonen Tänk på att du måste ta hänsyn till den lokala lagstiftning som gäller vid användning av denna typ av apparat. För funktionsbeskrivning, se bruksanvisningen. Denna bruksanvisning bör du förvara tillsammans med övriga bildokument. 3.37
106 MILJÖ OCH EKONOMI – SKONA MILJÖN OCH SPARA BRÄNSLE RENAULT deltar aktivt med att begränsa utsläppet av skadliga avgaser och att skapa energibesparande förutsättningar. Genom sin konstruktion, utformning, originalutrustning och måttliga bränsleförbrukning överensstämmer din RENAULT med de av myndigheterna ställda kraven på avgasrening. Men tekniken kan inte göra allt. Avgasutsläppen och bränsleförbrukningen beror också på dig. De betingas av bilens underhåll, ditt körsätt och körförhållandena. Service och skötsel Det är viktigt att du respekterar avgasreningsnormerna. Brott mot dessa kan leda till att bilens ägare kan bli skadeståndsskyldig. Det är viktigt att använda originaldelar, särskilt närdetgäller bränsle- och avgassystemen, och om delar av annat ursprung än de som rekommenderats av konstruktören används, löper fordonsägaren risk att fordonet inte uppfyller de krav som myndigheterna ställer på avgasreningen. Låt din RENAULT-representant utföra de inställningar och kontroller som omnämns i RENAULT Serviceprogram. Verkstadens utbildade personal förfogar över erforderliga specialverktyg och utförliga serviceanvisningar. Motorinställningar Tändsystem: kräver ingen justering. Tändstift: Använd endast tändstift som är avsedda för din bil. Tändstiftstypen anges på en speciell etikett i motorrummet. Användning av felaktiga tändstift kan leda till att motorn förstörs. Rådgör med din RENAULT-representant. Tomgångssystem: Kräver ingen justering. Luftfilter, dieselfilter: Ett igensatt filter minskar kapaciteten. Byt ut filtret. 2.14158 FÖRVARING OCH FACK I KUPÉN (forts.) Fack i mittarmstöd fram Lyft armstödet 9. Eluttag 10 Eluttaget 10 är avsett för anslutning av tillbehör som godkänts av RE- NAULT och vars strömstyrka inte överstiger 180 W (spänning: 12 V). Förvaringslådor 11 under framstolarna Inga föremål får finnas på golvet (framför förarplatsen). Vid en häftig inbromsning kan dessa glida in under pedalerna och hindra deras funktion. 3.24
NYA RENAULT TRAFIC Prislista & Produktfakta Alla rekommenderade cirkapriser visas i exkl. moms. TRAFIC SKÅP Kampanjmodeller * HK VÄXELLÅDA L1H1 T27 L1H1 T29 L2H1 T29 Trafic Base Line * 1.6 dci Single Turbo223 IDENTIFIERINGSSKYLTAR (forts.) C C C De uppgifter som finns på tillverkarskylten och motorskylten ska anges vid all korrespondens och beställning av reservdelar. 2.2 dci Motorns märkning C 1 Motorns typbeteckning 2 Motorns indexnummer 3 Motorns tillverkningsnummer C C C C 6.03 194 STRÅLKASTARE: Dimstrålkastare / Extraljus Extraljus Om du vill utrusta din bil med fjärrljus, rådgör med din RENAULT-representant. 1 Dimstrålkastare 1 Lampbyte Kontakta din RENAULT-representant. Lamptyp: H11. Alla ingrepp (eller ändringar) på elsystemet ska utföras av din RENAULTrepresentant som har de nödvändiga delar som behövs för arbetet, eftersom felaktig anslutning kan vålla stora skador på bilens elsystem (i elanslutningar och -komponenter, bl.a. generatorn). 5.10 16 RENAULTKORT MED FJÄRRKONTROLL: Användning 1 2 Låsning av dörrarna Tryck på låsknappen 2. Låsningen visas genom att varningsblinkrarna blinkar två gånger: -omenframdörr är öppen eller inte riktigt stängd går det inte att låsa dörrarna och varningsblinkrarna blinkar inte -omnågon av de andra dörrarna är öppen eller inte riktigt stängd, blinkar inte varningsblinkrarna. Upplåsning av dörrarna Tryck på upplåsningsknappen 1. Upplåsningen visas genom att varningsblinkrarna blinkar en gång. Speciellt (för vissaländer): – om du trycker en gång på knappen 1 låses endast förardörren upp – om du trycker två gånger efter varandra på knappen 1 låses alla dörrar upp. 1.06100 DIESELVERSION Motorvarvtal diesel Dieselmotorns insprutningspump har en insprutningsutrustning som begränsar motorvarvtalet och därmed förhindrar övervarvning, oavsett ilagd växel. Slut på bränslet När bilen har tankats efter det att bränslet tagit slut kandustartasom vanligt, under förutsättning att batteriet är fulladdat. Vägrar emellertid motorn att starta inom några sekunder vid upprepade startförsök, ta kontakt med din RENAULT-representant. Åtgärder vintertid För att undvika startproblem vid minusgrader se till att: alltid ha ett fulladdat batteri bränslenivån i tanken inte blir för låg, för att förhindra att kondens bildas och samlas i tankens botten. Stanna inte bilen med motorn igång på platser med brännbart material t.ex. högt gräsellerlövsom kan komma i kontakt med det varma avgassystemet och antändas. 2.08
184 SKÖTSEL AV KLÄDSEL OCH INRE DETALJER Det härskadugöra! Oberoende av fläckens art, använd tvålvattenlösning (eventuellt ljummen) t.ex.: vanlig toalettvål flytande diskmedel ( 0,5 % diskmedel till 99,5 % vatten). Eftertorka med en mjuk, fuktig trasa. ANM.: Instrumentglas (t.ex.: instrumentpanel, klocka, display föryttertemperatur, display för radio). Använd en mjuk trasa eller bomullstuss. Om detta inte är tillräckligt, fukta trasan resp. bomullen med tvålvatten och torka sedan av med en mjuk, torr trasa. Avsluta med att polera försiktigt med en mycket mjuk, torr trasa. Rengöring av bilbälten Bilbältena bör hållas rena. Använd antingen de produkter som rekommenderas av våra serviceverkstäder (de finns i din RENAULT Boutique) eller en svamp fuktad med tvålvatten och eftertorkamedentorrtrasa. Vi avråder bestämt frånanvänd- ning av frätande medel. Det här ska du inte göra! Vi avråder bestämt frånanvändning av apparat för högtryckstvätt eller spruttvätt inne i kupén. Om man inte är försiktig kan bland annat de elektriska eller elektroniska delarna i bilen skadas. Vi avråder bestämt från att placera föremål vid ventilationsmunstyckena, t.ex. doftspray eller parfym, som kan skada instrumentbrädans klädsel. Vi avråder bestämt från användning av alkoholbaserade produkter. 4.12
128 PARKERINGSASSISTANS Funktionsprincip Ultraljudsdetektorerna, som sitter i stötfångarna fram och/eller bak (beroende på bil), mäter avståndet mellan bilen och ett föremål. När backenläggs i hörs en ljudsignal. Vid denna mätning avges ljudsignaler, som ökar i styrka ju närmare hindret bilen kommer, ända tills en enda lång ljudsignal hörs, när hindret befinner sig cirka 25 cm från bilen. Ljudsignalerna låter olika beroende på om man backar eller kör framåt. ANM.: Kontrollera att inte ultraljudsdetektorerna skyms (smuts, lera, snö). Funktionsfel Vid funktionsfel hörs en ljudsignal i ungefär 5 sekunder när backen läggs i. Dessutom visas ett meddelande om att parkeringsassistansen ska kontrolleras. Kontakta din RENAULT-representant. Denna funktion är enextra hjälp som visar avståndet mellan fordonet och ett hinder med hjälp av skillnaderna mellan ljudsignalerna. Den kan alltså aldrig frånta föraren hans uppmärksamhet eller ansvar. Föraren bör alltid vara uppmärksam på plötsliga händelser som kan inträffa under körningen. Kontrollera alltid att inga rörliga föremål (barn, djur, barnvagn, cykel etc.) eller något litet föremål (sten, kvist etc.) är ivägen vid backningsmanövern eller då ett hinder närmar sig. 2.36 RANGE ROVER ÄGARHANDBOK Artikelnummer för publikation. LRL 23 02 61 151 Inledning NÅGOT OM INSTRUKTIONSBOKEN Ta dig tid att så snart som möjligt läsa igenom alla instruktionsböcker som följer med fordonet. 112 ÖVERVAKNINGSSYSTEM FÖR DÄCKTRYCK (forts.) Reservhjul Reservhjulet har ingen givare och känns alltså inte igen av systemet. Om det har monterats i stället förett annat hjul, indikerar systemet ett funktionsfel. Funktionsfel Under vissa däckjusteringsvillkor kan felmeddelandet visas på instrumentpanelen (1 h 45 efter att bilen stannats). Byte av hjul/fälgar Detta system kräver specifik utrustning (hjul, ventiler etc.). Ta kontakt med din RENAULT-representant för attfå reda på vilka tillbehör som passar till systemet och som finns i din RENAULT Boutique. Användning av ej anpassade delar kan skada systemet. Spray för däckreparation På grund av hjulens speciella egenskaper bör dubaraanvända de produkter som godkänts av RENAULT. Se däckreparationssprayens bruksanvisning för användningsvillkoren. A Display Varningstablån A informerar dig om eventuella fel (däck utan luft, punkterat däck, systemet ur funktion etc.). På följande sidor finner du detaljerat de olika meddelanden som kan visas på varningstablån. 2.20179 NIVÅER 1 Nivåkontroll Kontrollera kylvätskenivån regelbundet (motorn kan skadas allvarligt om kylvätska saknas). Använd endast kylvätska som godkänts av RENAULT som säkrar: – frostskydd – skydd mot rost i kylsystemet. 2 Bytesintervaller Se RENAULT Serviceprogram. Kylvätska När motorn är kall ska nivån ligga mellan min- och maxmärkena på expansionskärlet 1. Fyll på vätska när motorn är kall innan nivån når minmärket. Ta aldrig av locket på expansionskärlet när motorn är varm. Stora risker för brännskador! Sjunker nivån onormalt snabbt eller ofta ska bilen snarast lämnas in till verkstad för kontroll. Styrservopump 2 Kontrollintervall Se RENAULT Serviceprogram. Nivåkontroll När motorn är kallskanivån ligga mellan min- och maxmärkena på tanken 2. Använd endast av RENAULT godkänd vätska. Var försiktig vid arbete i motorrummet, den eldrivna kylfläkten kan starta när som helst. Risk för allvarliga skador. 4.07 KOLEOS INSTRUKTIONSBOK rekommenderar ELF ELF utvecklar specifika smörjmedel för hela RENAULT-programmet: oljor för motor, manuella växellådor och automatväxellådor. OBS! För att optimera motorfunktionen 188 HJULKAPSEL – HJUL 1 D B C 4 3 A 2 Hjulkapsel med synliga hjulskruvar 1 Ta bort hjulkapseln med hjälp av hjulnyckeln 3 (i verktygssatsen) och stick in kroken i hjulkapselns yttre öppning. Vid ditsättningen, rikta den mo
t ventilen 2. Sättikrokarnaochbörja med sidan A och därefter B och C och avsluta med sidan mitt emot ventilen D. Hjul med synliga skruvar 4 Ta bort skruvarna och frigör hjulet. 5.04
164 BAGAGERUM Bakluckan låses och låses upp med centrallåset samtidigt som dörrarna. Öppning Tryck på den övre delen av emblemet 1 och ta hjälp av den nedre delen för att lyfta bakluckan. Stängning För ner bakluckan med hjälp av de inre handtagen 2. För nerden,så att den kommer i kontakt med låset. Detta låses elektriskt. Risk för skador. Se till att ingenting är i vägen när dustänger bakluckan (barnhänder t.ex.). 2 Manuell öppning inifrån Om bakluckan inte går att låsa upp kandulåsa upp den förhandinifrån bilen. – Du kommer åt bagagerummet om du fäller ner baksätets ryggstöd. -Förinenpennaellernågot liknande föremål i urtaget 3 och skjut fram enheten så som visas på bilden. – Skjut upp bakluckan för att öppna. 3.30
181 BATTERI Byte av batteriet Då detta arbete är komplicerat råder vi dig att kontakta din RENAULT-representant. FILTER Byte av filterelement (luftfilter, kupéfilter, dieselfilter etc.) ingår i din bils underhåll. Bytesintervaller för filterelement: Se RENAULT Serviceprogram. A 1 Batteriet är underhållsfritt. Öppna aldrig locket A. Hantera batteriet ytterst försiktigt! Batteriet innehåller svavelsyra som inte får komma i kontakt med ögon eller hud. Om detta ändå skulle hända, skölj rikligt med vatten och ta genast kontakt medenläkare. Öppen eld eller rökning i närheten av batteriet kan medföra att batteriet exploderar. Beroende på bil är batteriet specifikt (med avluftningsrör 1 för korroderande och explosiva gaser), och det måste därför bytas mot ett batteri som kan anslutas till detta rör. Kontakta din RENAULT-representant. Var försiktig vid arbete i motorrummet, den eldrivna kylfläkten kan starta när som helst. Risk för allvarliga skador. 4.09
111 ÖVERVAKNINGSSYSTEM FÖR DÄCKTRYCK (forts.) B C Montering av däck (byte av däck eller montering av vinterdäck) Då byte av däck kräver speciella kunskaper råder vi dig att ta kontakt med din RENAULT-representant Hjulen är inte utbytbara sinsemellan Var och en av givarna som är inbyggda i luftventilerna 1 är avsedda för ett enda specifikt hjul: Hjulen får alltså inte byta plats sinsemellan. Risk för felaktig information som kan få allvarliga konsekvenser. E För att lätt hitta hjulets plats, kontrollera färgen på den ring 2 (efter eventuell rengöring) som sitter runt varje luftventil: – B: gulring – C: svart ring – D: röd ring – E: grön ring D Avläsning av däcktrycket på instrumentpanelen Efter kontroll av bilens däcktryck, visas varningsmeddelandena på instrumentpanelen och/eller på varningstablån A igen, när bilen har uppnått en hastighet av 25 km/h. De manometrar som finns på marknaden visar skillnaderna i däcktrycksmätningen (kallas tolerans). Trycket som visas på varningstablån A kan alltså skilja sig fråntrycket som avlästs på den manometer du har använt. Det är det tryck som visas på varningstablån somgäller. 2.1966 VARNINGSTABLÅ 1 Varningstablån 1 innehåller olika informationer, meddelanden om funktionsfel och andra varningsmeddelanden. Meddelandena visas på varningstablån antingen separat eller alternerande efter varandra (vid fler änett meddelande). Varningsmeddelandena visas först och därefter meddelandena om funktionsfel. Informationsmeddelanden Dessa kan antingen vara till hjälp vid bilens startfas eller informera om ett val eller en körställning. Exempel på informationsmeddelanden ges på följande sidor. Meddelanden om funktionsfel Dessa meddelanden är orange.de kan visas separat eller tillsammans med lampan. När meddelandena om funktionsfel visas måste du stanna bilen omedelbart och ta kontakt med din RENAULT-representant för åtgärd. Exempel på meddelanden om funktionsfel ges på följande sidor. Varningsmeddelanden Dessa meddelanden ärröda. De kan visas separat eller tillsammans med lampan. De kräver att du omedelbart stannar bilen (så fort trafiksituationen tillåter det) och tar kontakt med din RENAULT-representant. Exempel på varningsmeddelanden ges på följande sidor. Varningstablån släcks om man trycker på färddatorns bläddringsknapp. Se Färddator i kapitel
LAGUNA INSTRUKTIONSBOK passion för prestanda Un réseau automobile à l échelle mondiale 6 000 points Renault en France 11 000 en Europe ELF är partner med 14 000 dans le Monde À votre service RENAULT rekommenderar
118 LÅSNINGSFRIA BROMSAR (ABS) De viktigaste målsättningarna är att videnkraftiginbromsningbehärska stoppsträckan och behålla kontrollen över bilen. Emellertid, beroende på underlagets beskaffenhet, atmosfäriska förhållanden och dina reaktioner, finns risk att du förlorar kontakten med underlaget: hjulen låser sig och styrförmågan förloras. För att undvika dessa risker är din bil försedd med ABS-systemet (låsningsfria bromsar). Ändamålet med det låsningsfria bromssystemet är att, även vid mycket kraftig inbromsning, förhindra att hjulen låser sig, På sås ätt kan föraren fortfarande styra bilen och hindra att den åker av vägen. Med detta system kan du göra en häftig undanmanöver samtidigt som du bromsar. Dessutom kan detta system förkorta stoppsträckan vid dåligt väggrepp (fuktig, hal och ojämn väg). Även om detta system finns så bör du anpassa din körning till vägens beskaffenhet och inte öka hastigheten. Sedvanliga försiktighetsåtgärder bör alltid vidtas och respekteras (avstånd till framförvarande bil). Det faktum att ABS-systemet garanterar en större säkerhet får inte förmå dig att ta större risker. Varje gång ABS-systemet arbetar märker du detta genom en lätt pulsering i bromspedalen. Detta är en signal om att du befinner dig vid gränsen för väggreppet och därför bör anpassa din körning efter vägbanans beskaffenhet. 2.26
78 KLOCKA OCH YTTERTEMPERATURMÄTARE 1 2 Yttertemperaturmätare 1 ANM.: När yttertemperaturen är mellan 3 C och +3 C blinkar tecknen C (varning för halka). Bilar utrustade med navigeringssystem, telefon etc. Se i bruksanvisningen för respektive tillbehör för att få information om vad som är utmärkande för de bilar som har denna utrustning. 3 Inställning av klockan 2 Tryck på knappen 3: -och håll den intryckt för att visarna ska gå runt snabbt -ryckvisför attställa in rätt tid. Yttertemperaturmätare Instrumentets syfte är att informera om temperaturförändringar under körningen. Det är alltså inte någon halkvarnare, då halkan betingas av flera faktorer änenbart temperatur (bl.a. nederbörd, fuktighetsgrad, sol- eller skuggläge). Efter avbrott av strömtillförseln (p.g.a. frånkopplat batteri, batteriladdning eller lossnad anslutning) visar klockan inte längre rätt tid. Då ska den ställas om. Detta bördudockgöra när bilen står stilla. 1.6860 INSTRUMENTPANEL Beroende på tillval och land finns följande kontroll- och varningslampor. Tändningen av vissa varningslampor åtföljs av ett talat meddelande för bilversion utrustad med datoriserat informationssystem (se Talad information i kapitel 1) a Lyser denna varningslampa Lyser denna varningslampa ska du snarast uppsöka din RENAULT-representant. ska du stanna så fort trafiksituationen tillåter det. Om ingen information visas på instrumentpanelen, ska du stanna så fort trafiksituationen tillåter det. 1.507 DÄCKTRYCK FÖR OLIKA HJUL kpa/bar (i kallt tillstånd) (forts.) Versioner med 18-tumshjul 2.0 T 3.5 V6 2.0 dci 2.2 dci 3.0 dci Gäller ej motorväg Fram 2,1 2,3 2,3 2,4 Bak 2,0 2,0 2,0 2,0 Gäller motorväg (1) Fram 2,2 2,6 2,4 2,5 Bak 2,0 2,0 2,0 2,0 Reservhjul 3,7 Fälgtyp Däckdimension 7,5J18-5,5J17(reservhjul) 245/45 R 18 W – 185/60 R 17 C (reservhjul) Däcksäkerhet och snökedjor Se Däckutrustning i kapitel 5 om däck och de åtgärder som ska vidtas, beroende på version, vid montering av snökedjor. (1) Särskilda anvisningar beträffande körning med fullastad bil (Totalvikt) och släp. Maxhastigheten får inte överstiga 100 km/h och däcktrycket ska ökas med 0,2 bar. För viktuppgifter, se Vikter i kapitel
Bakåtvänd montering Instruktionsbok ECE R44 04 Grupp Vikt Ålder 0+ 0-13 kg 0-12 m 1 !! Tack för att du har valt BeSafe izi Sleep BeSafe har utvecklat denna produkt noggrant och med omsorg för att skydda
5 I N N E H Å L L Presentation och förarplats… Start och körning… Inredning och klimatanläggning… Service och skötsel… Driftstörningar och åtgärder… Tekniska specifikationer… Alfabetiskt register… Kapitel
163 BAKSÄTE 1 2 Transport av föremål Om du vill placera föremål på det hopfällda ryggstödet, se Lastning av bagagerum i kapitel 3. Baksätet går att fälla ihop så att man kan transportera skrymmande föremål. Sittdynan och ryggstödet går att fälla ihop i en eller två delar. Framfällning av sittdynan Lyft sittdynan 1 och fäll den mot framsätet. Nedfällning av ryggstödet Fäll ner nackskyddet bak, se Nackskydd bak i kapitel 1. Tryck på knappen 2 och fäll ryggstödet framåt. – Vid återställning av ryggstödet, se till att det spärras ordentligt. – Om överdragsklädsel används, se till att den inte hindrar vid spärrningen av ryggstödet. – Se till att säkerhetsbältena kommer i sina rätta lägen. -Sätt tillbaka nackskydden. 3.29
Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för RENAULT GRAND SCENIC. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information,
217 DRIFTSTÖRNINGAR (forts.) Under färd ORSAK ÅTGÄRD Styrningen är trög. Rem brusten. Byt rem. För låg oljenivå i pumpen. Fyll på styrservoolja (se kapitel 4 Styrservopump ). Om problemet kvarstår, ta kontakt med din RENAULT-representant. Motorn överhettas. Varningslampan för kylvätsketemperatur tänds (eller nålen befinner sig i det röda fältet). Vattenpumpens rem slak eller brusten Kylfläkten ur funktion. Stanna bilen och kontakta din RENAULT-representant. Kylvätskeläckage. Kontrollera kylslangarnas anslutningar och klamring. Kontrollera att expansionskärlet innehåller kylvätska. Om det saknas, låt motorn kallna helt och fyll sedan kärlet till nivåmärket. Var ytterst försiktig, kylvätskan kan vara kokhet! Denna åtgärd är endast provisorisk. Ta snarast kontakt med din RENAULT-representant. Kylare: Om kylvätska saknas i kylsystemet, häll aldrig kall vätska i kylaren när motorn är varm, utan låt först motorn svalna. Efter arbeten på bilen som erfordrat tömning av kylsystemet (även endast delvis) ska systemet fyllas med ny kylvätska. Använd endast av RENAULT godkänd vätska. 5.3339 KOMPLETTERANDE KROCKSKYDDSSYSTEM TILL BILBÄLTEN FRAM (forts.) Belastningsbegränsare Frånochmedenvisskraftvidsjälva krocken aktiveras den här mekanismen för att minska bilbältets tryck på kroppen. Förar- och passagerarairbag Den finns på förar- och passagerarsidan fram. En märkning Airbag på ratten och på instrumentbrädan (område för airbag A) och en symbol på insidan av vindrutan visar att krockskyddssystemet (airbag, bältessträckare etc.) finns i bilen. Varje airbagsystem består av: – en airbag med gasgenerator som sitter på ratten förföraren och i instrumentbrädan för passageraren – en gemensam styrenhet under den främre passagerarstolen med en krocksensor och en övervakningsenhet som aktiverar gasgeneratorns eltändare – en varningslampa på instrumentpanelen. A Airbagsystemet använder en pyroteknisk princip, vilket märks genom att det vid airbagens aktivering produceras värme och frigörs rök (vilket inte betyder brand), samt att en knall hörs. När airbagen aktiveras, vilket bör ske omedelbart, kan ytliga hudskador eller annat obehag uppkomma. 1.29
22 LÅSNING/UPPLÅSNINGAVDÖRRARNA Låsning/upplåsning av dörrarna utifrån Du låser och låser upp med RENAULT-kortet. Se RENAULTkort ikapitel1. I vissa fall fungerar inte RENAULTkortet: -när bilen befinner sig i ett område med stark magnetisk strålning -när apparater med samma frekvens som kortet används (mobiltelefoner osv.) -när nyckelkortets batteri håller på att ta slut eller batteriet är urladdat. Då kan du: -använda hjälpnyckeln (integrerad i kortet eller lös, kan variera från bil till bil) för vänster framdörr -låsa alla dörrar manuellt -använda låsreglaget inne i bilen (se Reglage för låsning/upplåsning inifrån i kapitel 1). Användning av den integrerade hjälpnyckeln 2 För inhjälpnyckelns ändhylsa 2 vid urtaget 1. Görenrörelse uppåt för att ta bort kåpan A. A 1 2 Förinhjälpnyckeln 2 ilåset och lås eller lås upp dörren. Undvik att placera RENAULT- KORTET i närheten av alaktroniska apparater (t.ex. bärbara datorer), då kan batteriet laddas ur. 1.12
140 AUTOMATISK LUFTKONDITIONERING (forts.) Behaglig komfort: automatläge (forts.) Funktion För att uppnå och bibehålla den valda komfortgraden och för att säkra en god sikt, påverkar systemet: -fläkthastigheten – luftfördelningen – luftrecirkulationen -igångsättning eller avstängning av luftkonditioneringen -temperaturen på luftflödet till högerellervänster – den automatiska igångsättningen av im- och isborttagningen på bakrutan och/eller vindrutan för de bilar som är utrustade med detta system. De visade temperaturvärdena motsvarar komfortgraden. Att öka eller minska det inställda värdet före start av bilen vid kallt eller varmt väder innebär inteatt du snabbare uppnår komforten (oavsett den angivna komfortgraden ökarellersänker systemet temperaturen). Rent allmänt,utom omnågon besväras av det, kan instrumentbrädans ventilationsmunstycken ständigt vara öppna, oberoende av klimatet. 3.06
121 FARTHÅLLARE – FARTBEGRÄNSARE: Funktion Fartbegränsare Fartbegränsaren är en funktion som hjälper dig att inte överskrida en viss vald hastighet. Detta kan vara bra t.ex. vid stadskörning eller i områden med hastighetsbegränsning (vägarbeten). Systemet är aktivt frånochmeden hastighet av 30 km/h. Reglage 1 Huvudströmbrytare Start/Stopp 2 Inställning av fartgräns och ökning av fartgräns 3 Aktivering av inställd fartgräns 4 Avstängning av funktionen (med inställning av fartgräns) 5 Inställning av fartgräns och sänkning av fartgräns Kontrollampa Denna orange kontrollampa tänds på instrumentpanelen och visar att funktionen fartbegränsare är aktiv. Informationen om den minnesinställda hastigheten visas på varningstablån
69 VARNINGSTABLÅ (forts.) Exempel på meddelanden om funktionsfel Tolkning av meddelanden ”Fyll på luft i däcken” Hastigheten är inte anpassad till däcktrycket. Minska hastigheten eller pumpa däcken tills du uppnår trycket vid full last. ”ESP” ESP-reglering Justera däcktrycket Ett hjul som fylls med luft innebär attettdäck har för lite luft. ”Kontrollera insprutningen” Elektroniskt insprutningsfel ”Passagerarairbag avaktiverad” Passagerarairbag urkopplad 1.59
44 KOMPLETTERANDE KROCKSKYDDSSYSTEM Alla dessa varningar syftar till att klargöra hur viktigt det är att airbagens uppblåsning inte hindras och att allvarliga skador därigenom undviks. Airbagen och bilbältena kompletterar varandra och måste användas tillsammans för att optimera säkerheten. Det är alltså viktigt att alltid använda säkerhetsbältet, även om bilen är utrustad med airbag. Om säkerhetsbältet inte används, kan de åkande få allvarliga skador vid en olycka. De mindre hudskador som kan uppkomma på huden vid airbagens utlösning kan också förvärras om inte säkerhetsbältet används. Bältessträckarna eller airbagarna aktiveras inte alltid om bilen voltar eller utsätts för kraftig krock bakifrån. Vid stötar under bilen vid ojämn vägbeläggning, stenar etc. kan dessa system aktiveras. Alla ingrepp eller ändringar på systemets ingående komponenter (airbag, bältessträckare, styrenhet etc.) som riskerar att me
dföra felaktig funktion med allvarliga personskador som följd är absolut förbjudna (utom av kvalificerad RENAULT-representant). Arbete på airbagsystemet får endast utföras av kvalificerad RENAULT-representant. Har din bil varit föremål för stöld eller inbrottsförsökbör duavsäkerhetsskäl låta kontrollera hela krockskyddssystemet. Återsäljs eller hyrs fordonet ut bör den nye ägaren informeras om bruksanvisning och skötsel. Då fordonet ska skrotas, kontakta din RENAULT-representant så att gasgeneratorerna tas bort. 1.34
Bruksanvisning Babyfix Babyskydd Godkänd enligt grupp 0+ för barn som väger upp till 13 kg Testad och godkänd enligt ECE R44 / 04 Viktig information Tack för att du har valt ett babyskydd från Axon Kids. Renault CAPTUR Instruktionsbok passion för prestanda ELF är partner med RENAULT rekommenderar ELF Elf och Renault, partners inom avancerad bilteknik, förenar sin expertis både på rallybanorna och i stan. 196 BAKLJUS: Glödlampsbyte (forts.) Dimbakljus, backljus och parkeringsljus På bakluckan, lossa kåpan 6 för berört lamphus för att komma åt fästskruven. Lossa denna skruv. Lamporna är utsatta för tryck och kan explodera vid byte. Risk för allvarliga skador. Ta från utsidan bort det bakre lamphuset. Frigör lamphållaren 7 för attkomma åt lamporna. 8 Parkeringsljus Päronformig, stiftsockel med två trådar: P21/5W. 9 Dimljus Lamptyp: Päronformig, stiftsockel P21W. 10 Backljus Lamptyp: Päronformig, stiftsockel P21W. 5.128 DÄCKTRYCK FÖR OLIKA HJUL i PSI (i kallt tillstånd) Versioner med 17-tumshjul 2.0 T 3.5 V6 2.0 dci 2.2 dci 3.0 dci Gäller ej motorväg Fram Bak Gäller motorväg (1) Fram Bak Reservhjul 47 Fälgtyp Däckdimension 7J17-5,5J17(reservhjul) 225/55 R 17 W – 185/60 R 17 C (reservhjul) Däcksäkerhet och snökedjor Se Däckutrustning i kapitel 5 om däck och de åtgärder som ska vidtas, beroende på version, vid montering av snökedjor. (1) Särskilda anvisningar beträffande körning med fullastad bil (Totalvikt) och släp. Maxhastigheten får inte överstiga 100 km/h och däcktrycket ska ökas med 3PSI. För viktuppgifter, se Vikter i kapitel
59 FÖRARPLATS (forts.) Beroende på modell, tillval och land finns följande utrustning. 1 Sidoventilationsmunstycke 2 Defrostermunstycke sidoruta 3 Reglage för: -färdriktningsvisare – ljusomkopplare -dimstrålkastare – dimbakljus – inbyggt reglage för handsfreetelefon. 4 Airbag på förarsidan, signalhorn, växelspak. 5 Instrumentpanel 6 -Fjärrkontroll för radioanläggning – Inbyggt reglage för handsfreetelefon 7 – Reglage för vindrute- och bakruterengöring. – Reglage för färddatorinformation. 8 Reglage för start eller stopp av motor 9 Varningslampa för: -ej påsatt bilbälte förarplats – urkoppling av airbag på passagerarsidan fram. 10 Display för, beroende på bil, temperatur, radioinformation, telefon, navigeringssystem 11 Display för navigeringssystem. 12 Mittre ventilationsmunstycken 13 Klocka 14 Airbag passagerarsida 15 Defrostermunstycke sidoruta 16 Sidoventilationsmunstycke 17 Fack och mugghållare 18 Handskfack 19 Plats för radio 20 Fack eller plats för navigeringssystem 21 Reglage för klimatanläggning 22 Askkopp och cigarrettändare 23 Strömställare för centrallåsning av dörrarna. 24 Varningsblinkerskontakt. 25 Strömställare för fartbegränsare-farthållare. 26 RENAULT kortläsare 27 Reglage för navigeringssystem. 28 Växelspak 29 Strömställare för: – parkeringsassistans – elektroniskt stabiliseringssystem (ESP) – talad information. 30 Reglage för inställning av ratt i höjd- och djupled 31 Motorhuvsspärr 32 Strömställare för: – reostat för instrumentbelysning -elektrisk höjdinställning av strålkastarna (beroende på version). 33 Automatisk parkeringsbroms. 1.49 55 BARNSÄKERHET (forts.) Extra fästöglor för Isofixstol Båda ytterplatserna bak är försedda med två öglor där manfäster barnstolens nedre del. För att komma åt öglorna första gången du ska installera en stol, vänd dig till din RENAULT-representant Fästögla för stolen i framåtvänt läge, använd remmen 4 som medföljer stolen: -för in remmen 4 genom det bakre nackskyddets två styrningar -fäst låshaken 5 i öglan 6 som sitter i bagagerummet. Fästögla för stolen i bakåtvänt läge, använd remmen 4 som medföljer stolen: -för undan kåpan för att komma åt öglan 7, -fäst remmens låshake 5 i öglan 48 BARNSÄKERHET (forts.) Välj rätt skyddssystem Dina barns säkerhet beror också på dig. Bilen har ett Isofix-system som godkänts enligt bestämmelserna ECE 14 och ECE 16. För att uppnå maximal säkerhet för ditt barn rekommenderar vi att du använder de stolar med Isofix-fästen som förslås på Renaultverkstaden. Se kapitel 1, i avsnittet Isofix – fastsättningssystem för barnstolar. Det finns olika skyddssystem anpassade för alla kategorier. Dessa system har RENAULT tagit fram i samarbete med tillverkarna och systemen är testade i RENAULTS bilar. Rådgör med din RENAULT-representant om vilket system som passar dig bäst och låt honom hjälpa dig att installera det. Kategori 0 och 0+ (0 till 13 kg) Upp till tvåårs ålder är barnets hals och nacke mycket ömtåliga. Placera barnet i en stol som omsluter barnet och som har ryggen mot körriktningen. Det ökar barnets säkerhet. 1 2 Kategori1(9till18kg) Mellan 2 och 4 år är barnetsbäcken inte helt färdigväxt och barnet riskerar att utsättas för allvarliga bukskador vid en frontalkrock. Använd ett säte där barnetspänns fast med en sele. Placera nackskyddet i det högsta läget så att du kan trycka fast barnstolens ryggstöd ordentligt mot bilens ryggstöd. Av säkerhetsskäl råder vi dig att endast använda tillbehör som är anpassade till din bil och som godkänts av RENAULT. 1.38Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för RENAULT KOLEOS. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information,Instruktionsbok Minikid Bakåtvänd fäst med bilens bälte 9-25 kg Testad och godkänd enligt ECE R44 / 04 Viktig information Tack för att du har valt en bilbarnstol från Axon Kids. Teamet bakom Minikid har37 BILBÄLTEN Nedanstående information gäller bilbälten både fram och bak. Du får inte ändra de originalmonterade sätena, bältena eller deras infästningar. Vid särskilda fall (t.ex. installation av barnstol), rådgör med din RENAULT-representant. Använd aldrig någonting som hindrar bältets ordinarie spänning (klämma, clips etc.). Ett bälte som inte är ordentligt spänt kan förorsaka skador vid en olycka. Axelbandet får aldrig löpa under armen eller bakom ryggen. Ett höftbälte är endast avsett förenperson.barnfår inte sitta fastspända i knätpå någon vuxen med dennes bilbälte. För att behålla sin motståndskraft får bältet inte vara vridet. Efter ett olyckstillbud, kontrollera och byt eventuellt bältena. Samma sak gäller om bältet är slitet eller skadat. När du sätter tillbaka baksätet, se noga till att bältena kommer på rätt plats så att deras funktion inte hindras. Under körning kan du om det behövs justera bältets spänning och inställning. 1.27
143 AUTOMATISK LUFTKONDITIONERING (forts.) 1 D Automatläget ärdetanvändningsläge som rekommenderas: Det garanterar (med undantag för extrema användningsvillkor) en behaglig komfort i kupén ochgodsiktsamt optimerar bränsleförbrukningen. Återgå till automatläget så fort som möjligt. 1a Manuellt val av luftfördelning Systemets normala funktion är automatikläget, men genom att aktivera någon av knapparna kan du ändra det val som systemet gjort (luftmängd etc.) Tryck på knappen 7, ochdukommerurautomatikläget (lampan 1a släckt). 7 Det finns sex olika luftfördelningsalternativ som du kan välja genom att trycka upprepade gånger på knappen 7. Pilarna på kontrollampan D visar aktuellt val. – uppåtgående pil visar att luftflödet strömmar genom vindrutans defrostermunstycken 1 -nedåtriktad pil visar att luftflödet strömmar genom golvmunstyckena – horisontell pil visar att luftflödet strömmar genom instrumentbrädans ventilationsmunstycken. Det manuella valet av luftfördelningen släcker kontrollampan i knappen 1 (automatläge) och endast den ändrade funktionen är inte längre automatiskt styrd av systemet. Om du vill återgå till automatläget, tryck på knappen
168 TAKSKENOR Takets täcklister är utrustade med två luckor där takskenornas fästen ska låsas. Varje lucka stängs med en vridklaff 1. Så här kommerduåt fästpunkterna Vrid varje klaff uppåt 1. För uppgift om maximal taklast: Se Vikter ikapitel6. Beträffande montering av godkänd draganordning, se i tillverkarens medföljande monteringsanvisning. Denna bruksanvisning börduförvara tillsammans med övriga bildokument. 3.3492 BRÄNSLETANK (forts.) Ihållande bränslelukt Om en ihållande bränslelukt uppstår bör du: stanna så fort trafiksituationen tilllåter det och slå av tändningen sätta igång varningsblinkrarna och låta alla åkande gå ur bilen och hålla sig på avstånd från trafiken inte göra några ingrepp på bilen själv och inte starta igen, förrän en kvalificerad RENAULT-representant har kontrollerat bilen. Av säkerhetsskäl är det absolut förbjudet att göra ingrepp eller ändringar på bränslesystemet (elektroniska styrenheter, ledningar, bränslekrets, insprutare, skyddshuvar etc.) (utom för kvalificerad RENAULT-representant). 1.82
174 MOTORHUV 2 Stängning av motorhuven Kontrolleranogainnandustänger motorhuven att du inte har glömt något verktyg eller dylikt i motorrummet. Ta tag i huven i mitten och sänk ner den tills den är cirka30cmfrån stängningsläget och släpp den sedan. Den spärrar då låsmekanismen av sin egen tyngd. 1 Öppna motorhuven med reglaget 1. Låsning av motorhuvens säkerhetsspärr Lyft reglaget 2 och lås upp. Kontrollera att den spärrats ordentligt. Var försiktig vid arbete i motorrummet, den eldrivna kylfläkten kan s
tarta när som helst. Risk för allvarliga skador. 4.02
2 har valt ELF Motorer alla typer Bensinmotorer alla typer Alla typer av motorer utom diesel 3.0 dci och 2.2 dci med partikelfilter Manuell växellåda Automatväxellåda ELF EXCELLIUM LDX 5W-40 Optimala prestanda, maximalt skydd under strängast möjliga förhållanden Alla körtyper ELF EVOLUTION SXR 5W-40 Optimala prestanda Alla körtyper ELF EVOLUTION SXR 5W-30 Bränslebesparing, motorskydd och miljöomsorg Alla körtyper ELF COMPETITION ST 10W-40 ELF TURBO DIESEL 10W-40 Övriga smörjmedel godkända av RENAULT, för normalt bruk TRANSELF TRP 75W-80 Fråga din RENAULT-representant ACEA A3 / B3 / B4 ACEA A3 / B3 / B4 ACEA A5 / B5 ACEA A3 / B3 / B4 ACEA B3 / B4 API GL5 ELF rekommenderar dessa smörjmedel som godkänts av RENAULT. Använd alltid originaloljor. Ta kontakt med din RENAULT-representant eller se218 DRIFTSTÖRNINGAR (forts.) Elutrustning ORSAK ÅTGÄRD Vindrutetorkare ur funktion. Torkarblad sitter fast. Ta loss torkarbladen innan torkarmotorn startas. Säkringar brända (intervalläge/parkeringsläge). Motorn ur funktion. Byt säkringen. Kontakta din RENAULT-representant. Färdriktningsvisare blinkar för snabbt. Glödlampa bränd. Byt glödlampan. Färdriktningsvisare r funktion. En sida: – Glödlampa bränd. Byt glödlampan. – Ledning alt. anslutning loss eller felkopplad. Koppla in den igen. – Stomanslutning felaktig. Märk ut och skrapa rent stomanslutningen som är fäst på en metalldel, och fäst den ordentligt igen. Båda sidor: – Säkring bränd. Byt säkringen Blinkdon felaktigt. Byt blinkdon. Kontakta din RENAULT-representant.
160 FÖRVARING OCH FACK I KUPÉN (forts.) Glasögonhållare 14 Kurvhandtag 15 Det är till för passagerarna att hålla i sig under körning. Använd det inte för att stiga i eller ur bilen. 3.26
150 VINDRUTA 1 Laminerade sidorutor Om rutan är skadad(spricka)bör den bytas ut: risk förskärsår omnågon förbipasserande eller någon av bilens passagerare vidrör rutan. Värmedämpande vindruta Rutan är preparerad för att minska värmeinstrålningen (speciellt infraröd strålning). På rutan finns två fält 1 därmankan placera olika tillståndsbevis (t.ex. motorvägskort, parkeringskort etc.) på båda sidor om backspegeln. 3.16
Instruktionsbok Duofix Bakåtvänd fäst med Isofix 9-18 kg Bakåtvänd fäst med bilens bälte 9-25 kg Framåtvänd med stolens bälte 9-18 kg Framåtvänd med bilens bälte 15-25 kg Testad och godkänd enligt ECE
24 LÅSNING/UPPLÅSNING AV DÖRRARNA (forts.) 5 Låsning av dörrarna utan RENAULT-kortet Stäng av motorn, öppna någon av framdörrarna och håll strömställaren 5 intryckt i mer än femsekunder. När dörren stängs är alladörrar låsta. Det går baraattlåsa upp utifrån med RENAULT-kortet. 6 Reglage för låsning/upplåsning inifrån Strömställarna 5 och 6 styr dörrarna, bakluckan och tanklocksluckan. Om en dörr eller bakluckan är öppen eller inte riktigt stängd, sker en snabb låsning/upplåsning av dörrarna och bakluckan. Lämna aldrig bilen med RENAULT-kortet kvar i kupén. Om du bestämmer dig för att köra med dörrarna låsta, tänk då på att detta kan göra det svårare för räddningspersonal att ta sig in i bilen vid en eventuell olycka. Kontrollampa för låst/olåst dörr När tändningen är påslagen, indikerar kontrollamporna i strömställarna 5 och 6 om dörrarna är upplåsta eller låsta: -om lampan är tänd, är dörrarna låsta -omlampanär släckt, är dörrarna inte låsta. När dulåser dörrarna utifrån lyser kontrollampan 5 ca en minut. 1.14
28 NACKSKYDD FRAM A 1 1 Höjdinställning Sätt dig i stolen och dra nackskyddet mot dig och höj eller sänk det i dess hylsor. Borttagning av nackskyddet För nackskyddet uppåt till hälften, lyft reglaget 1 och dra ut nackskyddet ur hylsorna. Reglering av lutning Nackskyddets lutning kan regleras. Detta gör du genom att föra nackskyddets främre del A framåt eller bakåt till önskat läge. Ditsättning Trä in nackskyddets stänger i hylsorna med spärrhakarna riktade framåt. För nackskyddet nedåt till önskat läge. Nackskydd är en viktig del av säkerhetsutrustningen som ska finnas på plats och vara rätt inställt. För maximal säkerhet ska avståndet mellan nackskyddet och den åkandes nacke vara minimalt. Nackskyddets högsta punkt ska befinna sig så nära huvudets högsta punkt som möjligt. 1.1898 START – STOPP AV MOTORN MED HANDSFREEKORT (forts.) Undantagsfall -Motorn är igång, en bildörr är öppen och kortet är utanför bilen (t.ex. när förarenstigerurför att öppna garageporten). Motorn fortsätter att gå. -Motorn är igång, bildörrarna är stängda och kortet är utanför bilen (t.ex. om en passagerare går av och har med sig RENAULT-kortet). Meddelandet Kort ej registrerat visas på instrumentpanelen, varningslampan blinkar på kortläsaren 2 ochenljudsignalhörs när den sista dörren stängs. -Beroende på omgivningen (högspänningsanläggningar eller apparater som arbetar på samma frekvens som RENAULT-kortet) kan RENAULT-kortets funktion störas. 2 Funktionsfel på handsfreekortet Kontrollampan 3 och kortläsaren 2 blinkar. 3 Sätt RENAULT-kortet i kortläsaren 2. Tryck ner bromspedalen och/ eller kopplingspedalen och fortsätt sedan enligt anvisningarna i Start/ stopp av motorn med fjärrstyrt kort. När du lämnar bilen, i synnerhet om du har RENAULT-kortet på dig, se till att motorn inte är igång. 2.06
NY RENAULT TRAFIC DUBBELHYTT lista och Tillval PRISER Kod Engine Norm Växellåda Storlek HK exkl moms DC1E2 212SB6 1,6 R9M FAP Twin Turbo S/S EURO5 6-vxl manuell (PF6) L2 H1 120 hp 282 000 kr DC1E2 212SA6Renault MASTER Instruktionsbok passion för prestanda ELF är partner med RENAULT rekommenderar ELF Elf och Renault, partners inom avancerad bilteknik, förenar sin expertis både på rallybanorna och i stan. 212 DRIFTSTÖRNINGAR Härgervinågra tips för att du snabbt och provisoriskt ska kunna avhjälpa ev. uppkomna fel. Efter vidtagen åtgärd bör du för säkerhets skull ta kontakt med din RENAULT-representant. Användning av RENAULT-kortet ORSAK ÅTGÄRD RENAULT-kortet fungerar inte, varken för låsning eller upplåsning av dörrarna. Bilen befinner sig i ett område med stark magnetisk strålning. Batteri urladdat. Apparater som arbetar med samma frekvens som kortet används (mobiltelefoner etc.). Kortets batteri håller på att ta slut. Använd hjälpnyckeln (se Hjälpnyckel i kapitel 1). Stäng av dessa apparater eller använd hjälpnyckeln (se Hjälpnyckel i kapitel 1). Byt batteriet. 5.28 185 Kapitel 5: Driftstörningar och åtgärder Reservhjul Verktygssats Hjulkapsel – Hjul Hjulbyte Däckutrustning (däcksäkerhet, hjul, vinterkörning) Glödlampsbyte, fram Glödlampsbyte, bak Glödlampsbyte, sidor Glödlampsbyte, inre Torkarbladsbyte Batteri Säkringar RENAULT-kort: Batteribyte Tillbehör Bogsering Driftstörningarmedemagruppen P9-0291-Q ver. 1.0.0 – November 2013 SE Bruksanvisning Styrspak DX2-REM420 Minicrosser AB Bultgatan 28 S-442 40 Kungälv Telefon: (+46) 303 245 200 Fax: (+46) 303 245 228 Snabbguide P9-0291-Q
Säkerhet i bilen så skyddar du dig och ditt barn För din egen säkerhet I den här broschyren hittar du information om hur du kan öka säkerheten inne i bilen. Du får tips om hur ditt barn åker säkrast, och
4600 CAN/PLIP med 4627 central BRUKSANVISNING Index 1. INTRODUKTION…3 2. AKTIVERA OCH DEAKTIVERA SYSTEMET MED ORIGINAL FJÄRRKONTROLL ELLER MED COBRA FJÄRRKONTROLL…3 3. AKTIVA FUNKTIONER…4-5 4. PROGRAMMERBARA
56 BARNSÄKERHET (forts.) BARNSÄKERHET Inga ändringar får göras på skyddssystemets originalmonterade detaljer. Detta gäller bilbälten, säten och deras fasta förankringar. Följ noggrant tillverkarens anvisningar vid monteringen. Undvik för tjocka kläder samt föremål såsom leksaker eller annat mellan barnets kropp och bilbältet. Bilens bälte ska vara spänt så att det håller fast barnstolen ordentligt. Kontrollera spänningen regelbundet. Axelbandet får aldrig löpa under armen eller bakom ryggen. Se till att bältets funktion inte hindras och att det är ordentligt spänt. Låt aldrigbarnetstå upp i bilen eller stå på knä på sätena under körningen. Se till att barnet sitter korrekt fastspänt även om det sover. Fäst barnstolen med bältet även om den inte används. Vid en sammanstötning kan den annars kastas mot passagerarna. Om ett bilbälte är slitet eller skadat eller om det utsatts för kraftig belastning, såsom t.ex. sker vid en krock, måste hela bältet, komplett med band, rulle, fästen, skruvar, låsanordning m.m. bytas mot ett nytt. Lämna aldrig ett barn i bilen utan uppsikt – varken löst i bilen eller fastspänt i sin stol. Lås bakdörrarna med centrallåset. Se noga till att inte barnet går utpå den trafikerade sidan av vägen. Föregå med gott exempel och ta själv på ditt bilbälte! 1.46
Renault KANGOO Z.E. Instruktionsbok Välkommen in i din elbil Denna instruktionsbok innehåller uppgifter som du kommer att ha användning av för att: lära känna din bil så att du på bästa sätt kan utnyttjaFörvara denna bruksanvisning i bilen för framtida referens. Manual Comfy Child De Luxe Bruksanvisning för Barnstol model Comfy Child De Luxe S rubruksanvisning MYCKET VIKTIGT! ATT LÄSAS OMEDELBART Läs
52 BARNSÄKERHET (forts.) Fastsättningssystem för barnstolar – Isofix Isofix-systemet har godkänts enligt ECE 14 och ECE 16. Här kanduanvända alla Isofix- barnstolar som har godkänts enligt ECE 44 som semiuniversell eller universell. Barnstolarna har två lås som hakas fast i de båda ringarna. Stolar med universella Isofix-fästen har ävenenremsomfäster barnstolens ryggstöd. Detta är ett nytt system för fastsättning av barnstolen i bilen. Systemet kan installeras på de två yttre platserna bak i bilen. Isofix-systemet i din bil består av: två förankringsöglor förattfästa barnstolens sätes nedre del en ögla för attfästa ryggstödet på framåtvända stolar. Bilen har även en ytterligare ring som är avseddför vissabakåtvända stolar som finns i RENAULT-nätverket. Denna rem gör attbarnethålls fast bättre vid en krock bakifrån. Installationsprincip Framåtvänd barnstol När barnstolenär monteradframåtvänd, får framsätet inte skjutas tillbaka längre än till mitten av dess glidskenor och ryggstödet ska vara i upprätt läge. Barnstolar När barnstolen är installerad bakåtvänd måste det främre ryggstödet vara nära eller i kontakt med barnstolen. Se till att ingenting är i vägen vid förankringspunkterna, när duska installera stolen (t.ex. grus,tyg,leksaker). Kom ihåg att alltid spänna fast barnetistolenmedlåsanordningen, innan du börjar köra. 1.42173 Kapitel 4: Service och skötsel Motorhuv Oljenivå motor/oljebyte motor Nivåer: Kylvätska Styrservopump Bromsvätska Spolvätska vindruta/bakruta/strålkastare Batteri Filterbyte Skötsel av kaross Skötsel av klädsel och inre detaljer
219 DRIFTSTÖRNINGAR (forts.) Elutrustning ORSAK ÅTGÄRD Strålkastare ur funktion. En sida: – Glödlampa bränd. Byt glödlampan. -Frånkopplad ledning eller felplacerad kontakt. Kontrollera och koppla in ledningen eller anslutningen igen. – Stomanslutning felaktig. Se ovan. Båda sidor: – Om kretsen är säkringsskyddad. Kontrollera och byt säkringen. Kondensspår i strålkastare. Det är inget onormalt. Kondensspår i strålkastare är ett naturligt fenomen som förorsakas av temperaturvariationer. Dessa spår kommerattförsvinna vid användning av strålkastarna. 5.35Inledning Inledning För att begränsa förteckningen över parametrar i detta dokument beskrivs endast parametrar som har bedömts vara användbara för påbyggare. För komplett information om aktuella parametrar 125 FARTHÅLLARE – FARTBEGRÄNSARE: Funktion Farthållare (forts.) Körning Då en konstantfart har ställts in i minnet och farthållningen är igång kan du ta bort foten från gaspedalen Igångsättning Tryck på strömställaren 1 vid. Kontrollampan tänds på instrumentpanelen och varningstablån går över till funktionen konstantfarthållare. 5 Inställning av konstantfart Vid en stabil hastighet (över 30 km/h) och med rätt växel ilagd (för bilar med manuell växellåda), tryck på strömställaren 2 eller 5: funktionen aktiveras och hastigheten minneslagras. 4 Observera att du alltid bör ha kvar fötterna i närheten av pedalerna för att snabbt kunna ingripa om det behövs. Systemets utformning gör att man kan konstatera en skillnad mellan den anvisade hastigheten och hastigheten på instrumentpanelen. 2.33 197 BAKLJUS (forts.) OCH SIDOLJUS: Glödlampsbyte Tredje bromsljus 11 Kontakta din RENAULT-representant. Nummerskyltsbelysning 12 Frigör lamphållaren 12 genom att trycka på reglaget 13. Ta bort kåpan frånlamphållaren för att komma åt lampan. Lamptyp: W5W. Sidoblinkljus 14 Lossa blinkljuset 14 (med hjälp av t.ex. en spårskruvmejsel). Vrid lamphållaren ett kvarts varv och ta bort glödlampan. Lamptyp: W5W. 5.13
Thank you for signing up! You will now receive our mailings to the e-mail address you entered. You can cancel your free subscription anytime if you do not wish to receive any more e-mails. Tack för din registrering! Du kommer nu att ta emot våra utskick till mailadressen du angav. Du kan avbryta din kostnadsfria…
@Kastroullen: En varningslampa för Airbagen börjar inte lysa utan att något faktiskt är fel. Försöker du släcka den lampan med ex ett diagnostikverktyg så kommer lampan och felkoden bara tändas igen då felet kvarstår.Ganska vanligt att de blir en del skit i dem med åren. Även om du kört folk i baksätet kan de råkat…
Alla fälgar ska hålla de mått som tillverkaren anger och man får inte blanda olika dimensioner, för då är ju inte däcken av samma typ. Tänk på att kolla att du får rätt bultar till aluminiumfälgarna. Har man gjort allting rätt har det inte någon inverkan på bilens egenskaper om däcken är av samma typ….
Litet och smidigt 4 kanals slutsteg, utmärkt för att driva ett komplett system på. Te.x framkanalerna till framsystemet, och dom bakre bryggade på en mindre bas.Letar du efter billjud? Då har du kommit helt rätt. Hos oss på CD Bilradio hittar du ett brett sortiment av billjud till alla typer av bilmärken och behov. Ända…
Det fanns även en version som var mer anpassad för arbeten och tung last. Denna modell benämndes som ”Servicevagn”som då bara hade framsäten med galler bakom dessa. Detta innebar att man fick mer lastutrymme genom att offra baksätet. Servicevagn kunde beställas med hyllsektioner i bagageutrymmet.Volvos sidokollisionsskydd SIPS introduceras. AC/ECC-systemet uppgraderas och blir kraftfullare. SE blir…
Effektökning och miljöskydd ligger inte längre nödvändigtvis i konflikt med chiptuning av CPA Perofrmance. Om vridmomentet ökar under kraftoptimeringen kan mer matning än tidigare uppnås vid lågt varvtal. Detta leder till en enorm bränslebesparing.En programvara anpassad till din bil är grunden för solid och säker chiptuning. Med moderna så kallade digitala extra styrenheter (PowerBox från…