Laga Byxor I Grenen

När du sytt klart vränger du tillbaka byxorna och klipper bort de fransar som bildats runt det slitna området. Jeansen är nu återigen klara att använda. Slit dem med hälsan!

Vänd jeansen ut och in och lägg lagningslappen över det slitna området. Se till att tygen ligger slätt mot varandra. Lappen bör inte gå över de större sömmarna i jeansen då detta kan göra byxorna rejält obekväma att bära. Gör isåfall hellre två mindre lappar. Lagningslapparna bör nå 3-4 centimeter utanför det slitna området. Om jeansen gått upp i sömmarna kan du använda den tidigare sömsmånen för att sy ihop hålet. Sömsmånen är den ungefärliga centimeter tyg som använts för att sy ihop tygdelarna.Sy i sicksack fram och tillbaka över jeanslappen och se hela tiden till att lagningslappen och tyget i byxan ligger slätt emot varandra så att inga veck uppstår. Skulle detta ändå ske är det bara att sprätta upp sömmen och börja om. Detta är inget kirurgarbete. Det viktiga är att lappen blir ordentligt fastsydd ut i kanterna och att sömmarna ligger ganska tätt intill varandra. Detta är növändigt för att det slitna området ska hålla ihop vid framtida bruk av byxorna. Jeanstyg må vara ett slitstarkt material, men för somliga – företrädesvis oss med svulstiga lårmuskler – skulle kanske kevlar vara ett lämpligare materialval just för skrevpartiet. Det är aldrig kul att tvingas inse att favoritplagg inte längre är i brukbart skick, men när det gäller jeans behöver inte detta nödvändigtvis betyda slutet. Förvisso blir jeansen aldrig riktigt hela igen, för en slitning är ju ändå en slitning, men du kan förlänga livslängden ordentligt genom en ganska simpel lagningsprocedur.För lagningen krävs en symaskin, en bit jeanstyg i en färgton som någorlunda överensstämmer med jeansen som ska lagas, samt sytråd. Det är viktigare att sytråden matchar jeansen färgmässigt än att lagningslappen gör det.

– En magiker avslöjar aldrig sina hemligheter.. Men vi kan ge er lite information. Klipp ut en lapp av materialet linne, fäst inifrån med en herrans massa sömmar som mer eller mindre tapetserar fast lappen. Använd olika ton på över- och undertråd, så smälter lagningen in bättre. Bortsett från att du kan använda dina byxor igen, så är du den enda i världen med just din unika, lagade modell.
Jeans har tyvärr för ovana att slitas i grenen, och tyvärr är det oftast de välanvända favoritjeansen som åker på ett hål. Här följer en intervju som Repameras affärsutvecklare gjorde med grundaren Henning Gillberg, om problemet. – Enkelt förklarat: Grenen är det svagaste och mest påfrestade området på ett par jeans. På kvinnor sker skadan oftast på insidan av låren pga. att byxorna sitter för tight. På män däremot spricker grenen oftast vid häftiga rörelser, såsom att kliva av en pall. Jeans från start är ett arbetsplagg med helt andra funktioner än att se trendig ut. – När benen inte kan röra sig fritt i ett par byxor och det är grenen som får ta stryk vid varje steg som tas. Denim är ett bomullstyg av den mer stryktåligare sorten, men håller inte för vad som helst.Sy själv.Förr var jeans arbetskläder och slets ofta sönder över knäna. I dag är det vanligare att byxgrenen spricker. Skräddaren Kerstin Neumüller visar hur du enkelt kan laga dem själv.Fäst tygbiten med textillim, låt torka någon minut. Nålar hamnar lätt i vägen när du väl ska sy fast tyget. Välj en tråd som matchar jeanstygets färg och byt till en grövre symaskinsnål, förslagsvis storlek 90 eller 100. Kontrollera hur jeansfickorna ligger. Du vill inte råka sy fast dem i byxgrenen.Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hur fixar man hål i byxor?
Reparera med lapp underifrån Klipp till en bit jeanstyg som är minst några cm större åt alla håll än vad hålet/det trasiga området är. Sicksacka kanten runt lappen. Lägg en sträng med textillim runt kanten och för in lappen under hålet i byxan. Släta ut tyget och tryck fast lappen underifrån.
Vi kan komma överens – även när det blåser kallt. Kanske är det det viktigaste budskapet från både fack och arbetsgivare, skriver Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Biltvättsproffset Silas Mulondo skulle aldrig köra in sin Toyota i en automattvätt. Det kan repa lacken. I stället visar han hur du får fram glansen i en gör-det-själv-hall.
Om sju år ska det nya stålverket stå klart i Luleå. Farliga jobb byggs bort och liv kan räddas. Men med AI följer andra risker – om inte människorna på golvet får vara med och påverka.

Ett vanligt fel är att tvinga ihop hål i jeansen och sy ihop dem kant mot kant. Då blir byxorna trängre och går lättare sönder igen. Använd därför alltid en tygbit för att lappa jeansen. En sådan lagning håller bättre.
Under den mörka årstiden tänder vi gärna ljus – men det är viktigt att inte slarva. Miguel Niklasson, montör och deltidsbrandman, berättar om vanliga brandrisker.

Okej nivå, kanske bättre än förväntat. Men kostnadsökningarna äter snabbt upp kommande löneökningar. Det tycker arbetarna på Scanias lastbilsfabrik i Södertälje.
Ett par läderkängor kan hålla i många år om du sköter dem rätt. Hovets stövelmakare Mark Beabey förklarar vad som krävs för att de ska överleva snö, slask och lera.

Kanske har du en gammal bil som du drömmer om att fixa eller ett smidesstaket som faller isär? Luis Olivares visar att det inte alls är svårt att lära sig svetsa – var bara nyfiken och våga.Fotboll, teater och veteranbils­träffar. Sommaren är fylld med saker att se fram emot, oavsett vad du tycker om. Här tipsar Dagens Arbetes redaktion om vad de längtar allra mest efter. Lappa aldrig dina jeans med jeanstyg. Då finns det risk att lagningen blir tjock och obekväm. Välj hellre en tygbit i bomull. Ett undantag finns: Om det är ett stort hål kan du behöva använd-a jeans för att lagninge-n ska matcha byxorn-a. Åter-använd gärna en gammal skjorta eller annat plagg du inte längre använder. Tänk på att ha marginal. Jeanstyget är ofta slitet ocks-å runt om hålet. Ju tajtare jeans, desto lättare slits de sönder i grenen. För då är tyget spänt kring låren och slits på exakt samma ställe. Jag skulle inte säga att det beror på själva stretchen. Där­emot är stretchjeans ofta gjorda för att inte kosta så mycket. Då har man också använt en billigare bomull.”Klart! Men om något år kan det hända att jeansen åter-igen slits sönder i byxgrenen, ofta bredvid den första lagningen. Då klipper du ut en ny bit bomullstyg och lagar det nya hålet på samma sätt. Hur många gånger det lönar sig att laga jeansen kan bara du själv avgöra.

Hur syr man upp byxor för hand?
Lägg byxan med rätan nedåt, och vik in den råa kanten 2cm in i fållen, -så att den hamnar ”längst ned” i vikningen. Sy så nära den kanten vid den övre vikningen du kan (2cm från nedre kanten) runt hela byxbenet. Klart! Känns det lite obehagligt att vika när du sitter vid maskinen så prova och se hur det går!
Bra löneökning. Helt okej. Vi får se vad det ger i lönekuvertet i slutändan. Dagens Arbete pratade med några anställda på Katrinefors bruk om nya avtalet.Friluftsliv. Grilla korv, värma sig eller bara mysa. Inget går upp mot en sprakande brasa ute i naturen. Jägaren Fredrik Nyberg visar hur du gör upp eld med tändstål och kniv. Förberedelser innan Att förbereda tändmaterial är A och O när tändstål används. Tändstålet avger gnistor som behöver torrt material för att elden ska få […]Ålder: 31 år. Yrke: Författare och butiks­ägare. Bakgrund som skräddar­e. Bor: Årsta, Stockholm. Böcker: Lappat & Lagat och En handbok om indigo (skrive­n tillsammans med sambon Douglas Luhanko).

Att byta motorolja med jämna mellanrum är helt avgörande för om bilen ska leva länge. Bilmekanikern Aws Hashem på Bavaria bilverkstad i Solna visar hur du byter olja som ett proffs.
På Fiskeby board är stämningen god, trots beskedet om att Kartongfabriken får nya, italienska, ägare. ”Förhoppningsvis händer det inte ett skit”, säger ordförande Classe Nöid.Här är ett litet men ack så fiffigt trix för att sy in ett par byxor som tappat passformen i midjan. Låt mig först introducera Livets Byxa, Rodebjer Haina. Det är en traditionell byxa, ej att förväxlas med jinns-byxor, av elastisk modell som fungerar som ett extra lager hud om burna korrekt. Byxans modell och material påverkar metoden för att sy in, i detta fallet sitter dragkedjan i vänster sida vilket innebär att det är enklast att sy in i mittsömmen bak.Ett potentiellt angenämt problem är att äga ett par byxor som blivit för stora i midjan. Dessa byxor hade kasserats om det inte vore för min svärmor Evas omsorg. Hon är en sömnadsfantast som lärt mig allt jag vet om sömnad (dvs inte särskilt mycket).

[…] Nu har du en mittsöm i linningen som ser ut såhär på byxans utsida. och såhär på byxans insida. Linningen har alltså fått ett mittsöm som inte fanns där tidigare. Eftersom mittsömmen är linjerad med byxbenens mittsöm så stör det inte särskilt mycket. Lycka till! Kram Sophia : DIY: Sy in ett par byxor Visa hela svaret […]Beroende på din erfarenhet tar det mellan 30 minuter och en månad, men om du vet hur en raksöm och en sick-sacksöm fungerar så är det troligast att arbetet kräver någon timme i anspråk.

Linningen har alltså fått ett mittsöm som inte fanns där tidigare. Eftersom mittsömmen är linjerad med byxbenens mittsöm så stör det inte särskilt mycket.
Via gangstakulturen blev stilen populär bland skatare och hiphoppare under 1990-talet och blev en frihetssymbol och ett uttryck för kulturell medvetenhet bland ungdomar eller som en symbol för att man motsätter sig majoritetssamhällets värderingar.

Eftersom stilen resulterar i att personen visar sina underkläder så upplevs den av vissa som provocerande och på vissa skolor och institutioner finns förbud mot modet. Det har även förekommit regionala lagförslag mot modet men dessa har inte klubbats igenom.
Stilen härstammar från amerikanska fängelser där de intagna inte får bära bälte och det är därför byxorna hasar ned. Orsaken till förbudet är att bälten kan användas som vapen eller för att hänga sig med.

chinos byxor byxa manchesterbyxa kostymbyxa finbyxa jeans tights leggings jeggings träningsbyxor mjuksbyxor mjukisar pyjamasbyxor skinnbyxor skinnbyxa läderbyxa läderbyxor läderhosen lederhosen brallor slacks fritidsbyxor knickers fritidsbyxa kortbyxa capribyxa dam herr funktionsbyxa underställ långkalsong piratbyxa denim leggings ridbyxa ridbyxor Armani Gant Acne Diesel Lee byxslag
Är dina favoritjeans slitna i grenen? Det finns ingen orsak att slänga bort dem. Man kan enkelt laga sömmar och lappa hål utan att det syns. Däremot är det inte alls nödvändigt att laga hål på ben eller knän så att det inte syns. Använd iögonfallande etiketter eller lappar eller sy fast små motiv över hålet. Och med en vacker spets kan du förvandla hålet på dina jeans till ett riktigt blickfång. Ge dina byxor en andra chans, och låt dig inspireras av våra tips!

Varför spricker byxorna i skrevet?
Den försvann enligt sägnen efter en incident vid en lägereld, mer om det en annan gång. Summa summarum: Ju längre ner mot knäna skrevet på jeansen sitter, desto större påfrestning. Varför då? – Benen tillåts inte röra sig tillräckligt fritt och det är jeansen som får ta stryk vid varje steg som tas.
Använd en bit jeanstyg eller en lapp och garn i en färg som liknar de trasiga byxorna så mycket som möjligt. Lappen placeras bakom hålet och sys in från vänster med raksöm. Slut sedan revan med sicksackstygn i flera rader.

Kan man laga jeans i grenen?
Raksöm räddar jeansen Jeans går ofta sönder i grenen och där vill man kanske inte ha en rolig figur eller ett grafiskt broderi. Det går ganska snabbt att återställa ett par jeans från vrak till sjöduglighet med en diskret lagning på symaskin. Cachad
Sätt etiketter eller lappar över hålet på dina jeans och sy på dem. Eller hur vore det om du täckte hålet med ett litet sött broderi gjort av brodertråd?

Hur syr man in byxor för hand?
Du behöver:Ta på dig byxan och vik ihop linningen med handen tills den smiter åt enligt dina önskemål.Mät överflödet av tyg i handen och skriv ner antalet cm (i mitt fall blev det fyra).Mittsömmen där bak är ett bra ställe att sy in, eftersom det redan finns en söm som håller ihop de två benen.
Hålen i dina jeans blir riktiga blickfång om du fyller dem med bomullstyg, jeanstyg eller med spets . Du kan också designa kreativa motiv från hålets form!

Grundregeln är att stygnen ska vara lika långa på fram- och baksidan av tyget men inom visible mending gör du som du vill. Olika långa stygn eller ”spridda” förstygn (som du syr lite här och var och hur som helst) kan ge dekorativa effekter.
Sashiko är en av grundteknikerna inom visible mending. Du kan t ex laga jeans med trasiga knän genom att sy fast lappar på in- och utsidan av det slitna plagget.Visible mending är konsten att laga så det syns på ett kreativt sätt. Designfilosofin är enkel: lyft fram det vackra i vardagens slitna detaljer och ha kul medan du gör det.

Vad kostar det att laga jeans?
Gå till skräddaren för att laga byxorna: Har hålet blivit väldigt stort är det inte lönt att laga hålet med stryka-på laglappar. Antingen tar man fram symaskinen och fixar hålet själv eller så tar man byxorna till skräddaren. Beroende på skadan kostar det olika men man från räkna med ett pris från 200-300 kr.
Stoppsöm är en väv i miniatyr och associeras traditionellt med stoppning av strumpor. Inom visible mending har tekniken fått en revival som en kul och kreativ lagningsteknik. Du kan lätt göra stoppsömmar till dekorativa ”ärr” på lagade plagg genom att använda garn i avvikande färger och kvaliteter. Som komplement till de elementära lagningsteknikerna finns hela broderispektrat att plocka från – t ex korsstygn, schattersöm, franska knutar, plattsöm och kedjestygn. Grundstygnet inom visible mending skapas genom att nålen förs upp och ner genom tyget. Förstygn kallas för ”running stitch” på engelska eftersom det går snabbt att sy.

TIPS! Du kan använda vilket garn eller vilken tråd du vill när du lagar. Anpassa bara garnet/tråden till materialet i plagget du lagar. Använd ett grövre garn till stickade plagg och molinégarn eller sashikogarn till denim. Sytråd passar bäst till nättare lagningar som inte ska synas.Hej och välkommen till min blogg om återbruk, hållbarhet och hantverk! Här vill jag sprida kunskap om hållbar design och hållbart mode. Jag vill också gärna inspirera till en mer medveten livsstil. Stötta gärna mitt arbete genom att sprida bloggen till andra, och genom att följa mig på Instagram.

Hål i stickade plagg lagar du enklast med stoppsöm, men du kan också använda maskstygn som efterliknar den stickade texturen på pricken. Om du vill kan du laga hål i stickade plagg med virknål. Ett annat alternativ är att kombinera stoppsöm med stickning. Stickorna är också ett perfekt redskap för att laga trasiga tröjmuddar – du skarvar och stickar helt enkelt nya.
Det fina med visible mending är att du aldrig behöver leta efter garn i samma nyans och kvalitet som plagget du lagar – tvärtom ger kontraster i färg och textur lagningen en dekorativ twist!I Japan används förstygn för att sy ihop flera lager av utslitna tyger, t ex kan två trasiga plagg sammanfogas till ett helt. Tekniken kallas sashiko och stygnen påminner om risgryn som spridits ut över ytan.

We and our partners use cookies to Store and/or access information on a device. We and our partners use data for Personalised ads and content, ad and content measurement, audience insights and product development. An example of data being processed may be a unique identifier stored in a cookie. Some of our partners may process your data as a part of their legitimate business interest without asking for consent. To view the purposes they believe they have legitimate interest for, or to object to this data processing use the vendor list link below. The consent submitted will only be used for data processing originating from this website. If you would like to change your settings or withdraw consent at any time, the link to do so is in our privacy policy accessible from our home page..
Lite försiktig som man är så provade jag med ett par byxor, när de kom tillbaka så beställde jag omgående en ny påse för 3 par byxor! Resultatet var långt över förväntan!!! Även dessa 3 par byxor kom tillbaka med ett fantastiskt resultat. Se före respektive efter bilderna nedan.I stort sätt alla mina byxor går sönder i grenen. En del håller längre en andra men det är alltid grenen som går sönder långt innan det är dax att kassera byxorna. De hamnar då i högen med kläder som används vid tuffare göromål tex mecka bil, snickra eller måla. Fast när man bor i lägenhet utan ett riktigt garage så blir det inte så ofta som det skruvas bil, snickras eller målas. Klädhögen med ”tuffa göromål kläder” växer fortare än behovet kan jag lugnt konstatera. De flesta av byxorna har dessutom mycket kvar att ge om det inte vore för hålet i grenen, innan de egentligen skulle vara färdiga för ”tuffa göromål högen.” Man beställer en påse från dem och beskriver vad man vill ha lagat. När påsen har anlänt är det bara att stoppa ner kläderna och lämna på närmsta Postnord ombud. Inom 14 dagar kommer kläderna tillbaka. Visst det lät smidigt men det var först när hon visade bilderna på deras instagramkonto som jag insåg att detta var precis det jag sökte.Din lagningshög är en global angelägenhet. Vi köper allt mer kläder men använder dem allt mindre. Genom att fördubbla livslängden på ett plagg kan dess klimatpåverkan nästan halveras.Täck hela området med stygn genom att sy framåt, och sedan och backa med symaskinen. Raderna av stygn behöver inte korsa varandra och du behöver inte använda någon annan söm än raksöm. Det kan vara lockande att använda zick-zack, men försök motstå frestelsen! Raksöm räcker gott och väl och det smälter in mycket bättre i tygets struktur.

Nyckeln till att göra en lagning som smälter in i tyget är att sy raka rader av stygn genom att först sy framåt och sedan backa tillbaka över hålet. Se till att stygnen täcker hela den yta där lagningslappen sitter på baksidan!
Att laga jeans med jeanstyg kan tyckas logiskt men i själva verket fungerar det inte så bra. En sådan lagning blir mer än dubbelt så tjock som tyget runtomkring, och det kan bli riktigt obekvämt. Jag använder bara jeanstyg att laga med om det är en stor del av byxans tyg som är bortslitet. Men oftast är plagget bara tunnslitet med en reva på det tunnaste stället och då fungerar en tunnare lapp av bomullstyg från till exempel en kasserad jeansskjorta bäst.Börja med att undersöka skadan. Ofta ser det mycket värre ut än det egentligen är! Lägg det skadade området på en strykbräda och försök släta ut tyget runt revan så mycket som möjligt. Målet är att tyget ska ligga trådrakt trots att det är trasigt! Om man vill kan man stryka lite, och om hålet är stort tycker jag att det kan vara skönt att nåla fast tyget på strykbrädan så att det ligger helt still under nästa moment.

Hur lagar man jeans i grenen?
Av bomullstyget klipper du till en lapp som är större än hålet och det slitna partiet. Klipp bort fransiga trådar från hålet. Nåla fast lappen på insidan av jeansen så att den täcker hålet. Det blir lättare att sy om nålarna kan tas bort från ovansidan.
Nu är du redo att börja sy! Se till att ha samma färg på både över- och undertråden i symaskinen. Placera arbetet så att hålets vänstra kant befinner sig vid nålen och sänk ner pressarfoten.Nu kan man se vilken form hålet har, och därmed avgöra hur stor lagningslappen ska vara. Jag gör min lapp något större än det område som ska lagas (hålet + det skadade området runtomkring) och fäster den med små, små duttar av textillim. Man kan använda knappnålar eller tråckeltråd om man hellre vill det, men jag tycker att textillim fungerar allra bäst.

Att använda sina kläder riktigt länge är faktiskt det bästa vi kan göra om vi vill ha klimatsmarta garderober, visar dagens livsstilsanalyser. I Hemslöjds temanummer Slöjden & klimatet har vi därför flera lagnings- och slöjda hemma-förslag .
När lappen är fastlimmad på plaggets insida och limmet har torkat kan du ta loss plagget från strykbrädan och vända det så du ser utsidan. Är det mycket fnasiga trådar som hänger runt hålet? Du kan klippa bort dem men jag tycker att det blir en bättre lagning om man sparar så mycket originalmaterial som möjligt så jag brukar ta lite lim på fingret, stryka det bakpå de fransiga kanterna och sen trycka fast dem mot lagningslappen.

Jag brukar lägga mina stygn i linje med tygets trådar, det som kallas tygets trådriktning. Man kan också lägga raderna av stygn i linje med tygets kypertrand, alltså de diagonala linjerna som är så karakteristiska för jeans.
OBS! Limmet är inte en del av lagningen, det är bara till för att fästa lagningslappen innan du syr fast den. För mycket lim gör lagningen till en hård kaka och i värsta fall läcker limmer igenom tyget och lämnar fula fläckar på plaggets framsida.

Synliga lagningar i all ära, men de passar inte överallt. Jeans går ofta sönder i grenen och där vill man kanske inte ha en rolig figur eller ett grafiskt broderi. Det går ganska snabbt att återställa ett par jeans från vrak till sjöduglighet med en diskret lagning på symaskin.Här klippte jag till en jeanslapp större än hålet och en bit rött tyg i samma storlek. Först strök jag limhinna på baksidan av den röda biten och sedan tog jag bort skyddspappret och strök fast den röda biten ovanpå jeansbiten. Sedan sicksackade jag runt kanterna.

Om du tycker hål är snyggt men lite väl kallt och dragigt kan du istället för att välja någondera av de redan nämnda lappningssätten istället förstärka byxorna med en lapp under det trasiga/försvagade området.

Hur syr man in byxor i grenen?
Lägg en framdel mot en bakdel med rätsidorna inåt och sy yttre bensöm och inre bensöm med en töjbar söm. Sy andra benet likadant och sväng sedan det till rätan. Sätt nu in det benet i det andra benet som fortfarande har rätan inåt. Så här kommer rätan mot rätan inne i grenen och det går lätt att sy från avigan.
3. Det finns två vägar att gå – endera så väljer man att klippa bort alla lösa trådar som spretar runt hålet (ofta är de ganska vita) eller så låter man dem vara kvar och syr fast dem.Om jeansen har många hål och är svaga på ett större område kan man välja att byta ut en del av tyget helt eller lägga på en lapp ovanpå. Det senare är betydligt enklare.

Varför hasar byxorna ner?
Stilen härstammar från amerikanska fängelser där de intagna inte får bära bälte och det är därför byxorna hasar ned. Orsaken till förbudet är att bälten kan användas som vapen eller för att hänga sig med.
Du kan göra egna lappar genom att klippa till en lämplig bit eller figur och sedan stryka fast limhinna på baksidan av lappen. Dra av skyddspappret och lägg lappen på önskat ställe och stryk fast.Tycker du att det är svårt att göra en osynlig lappning eller är trött på att ingen ser den möda du lagt ner på att lappa? Eller har du ett barn som vägrar använda lappade jeans så kanske det här är något att prova på. Gör hålet till något roligt som en gapande mun, ett monster, ett brett leende eller vad du vill.

Klipp till en lämplig lapp och sicksacka kanterna. Lägg lim längs kanterna och placera den på önskad plats inuti byxan. Tryck fast så att det blir jämnt och snyggt och låt torka.

Vill du lägga till tänder och ögon så stryk en bit limhinna på en vit tygbit och rita sedan tänder och ögon och klipp ut dem. Ta bort skyddspappret och placera tänderna och ögonen där du vill ha dem. Stryk fast dem.
Sprätta upp den söm som är dold, inte den med dekorationssöm så är sömmen lättare att återställa när du lappat klart. Sy fast byxans sidsöm igen när du lappat hålet.Har ditt barn alltid hål på byxknäna eller lyckas du alltid få hål på byxbaken? Här kommer några tips på hur du kan reparera, laga och förstärka dina jeans.Sätt en sträng med lim runt lappens kanter och placera den under hålet. Klipp till kanterna på hålet så att alla extra trådar kommer bort och forma eventuellt hålet så att det blir mer som en mun eller ett gap, om du så tycker.

Antingen tar man fram symaskinen och fixar hålet själv eller så tar man byxorna till skräddaren. Beroende på skadan kostar det olika men man från räkna med ett pris från 200-300 kr. Det är svårt att ge något exakt pris för allt beror på hur komplicerad lagningen är och hur skadan ser ut men även vilket resultat man förväntar sig.
Ja, om man följer råden vi ger i guiden håller laglapparna utan problem. Det är enkelt, går snabbt och mycket billigt sätt att få liv i kläderna igen. Tänk bara på att undvika de vanligaste misstagen när man stryker på laglapparna på jeansen så ordnar det sig. På bilden nedan ser du lagningen med stryka-på lapp efter användning och tvätt.

Att gå till skräddaren bör man göra om hålet blivit alldeles för stort för att lappa själv. Ibland uppstår en reva på jeansknäet och när man sätter på sig byxorna sliter foten upp den lilla revan till ett större hål. Har hålet blivit väldigt stort är det inte lönt att laga hålet med stryka-på laglappar.

Sedan värmer du bara på laglappen över hålet och så har du ett par väl fungerande byxor igen. Behöver du en enkel guide på hur du lappar själv med ett strykjärn har vi gjort en guide – allt för att det ska vara så enkelt som möjligt.Om hålet är hanterligt och ännu inte för stort går det alldeles utmärkt att stryka på en laglapp alldeles själv. Börja med att beställa hem ett par laglappar i den färg, storlek och nyans du vill ha. Dessa lappar är billiga och är av hög kvalité. Dessutom kostar det bara 9 kr i frakt vilket är superbilligt.

Jeans har som allt för många killar vet en otrevliga förmåga att slitas i grenen. Byxor som i övrigt knappt är inslitna kan helt plötsligt ha ett mindre klädsamt hål mellan benen. Vi pratade därför med denimkonnässören Jonas Rådberg, jeansinköpare för Solo, om problemet. Och vi fick en ordentlig utläggning.
Känns det lite obehagligt att vika när du sitter vid maskinen så prova och se hur det går! Det är enklare än det ser ut. Känns det efter ett försök ändå inte helt hundra kan du såklart sprätta sömmen och istället nåla fast eller pressa in även den övre delen av fållen.Att fålla ett par byxor är riktigt enkelt om man vet hur man gör! Det är en tjänst som du kan köpa utav oss i samband med köp av byxor (men då vi är ett rätt medgörligt gäng så går det oftast finfint att köpa tjänsten även till ett par byxor som du köpte för ett par veckor, månader eller år sedan med så länge byxan är nytvättad). Men också ett moment som vi egentligen tror att alla som har tillgång till en symaskin klarar av själva på mindre än tio minuter!

Varför går byxor sönder i grenen?
Varför går jeans oftast sönder vid grenen? – Enkelt förklarat: Grenen är det svagaste och mest påfrestade området på ett par jeans. På kvinnor sker skadan oftast på insidan av låren pga. att byxorna sitter för tight.
Nedan följer en kort instruktionsvideo på ett enkelt sätt att lägga upp ett par byxor på, och även en steg-för-steg guide i hur man kan korta ett par byxor.Ta på dig byxan som ska kortas, stå på ett plant underlag och vik upp fållen tills den känns lagom för dig. Har du inga skor på dig så brukar det vara lagom att viket hamnar i höjd med golvet vid hälarna. Upprepa på andra benet. Många av oss har olika långa ben, och det är inte säkert att det ser jämnt ut om du kortar båda benen lika mycket.

Vik upp den råa kanten 4cm och pressa vikningens kant med stryktjärnet. Pressa in fyra cm runt hela fållen. Enklast är att du behåller byxan med rätan utåt och pressar inåt. Vill du hellre vända byxan så att avigan är utåt så pressar du då också utåt.
Mät fyra cm från vikningens kant för att i kommande steg kunna sy en fåll på 2 (+2)cm. Kolla hur mycket av uppviket som återstår – det behöver klippas bort! Exempelvis; om du vikt upp 8,5cm ska du klippa bort 4,5cm. Mät sedan 4,5 cm runt hela fållen och klipp bort.Lägg byxan med rätan nedåt, och vik in den råa kanten 2cm in i fållen, -så att den hamnar ”längst ned” i vikningen. Sy så nära den kanten vid den övre vikningen du kan (2cm från nedre kanten) runt hela byxbenet. Klart!

Satsa på dyrare jeans, och handla dem på andrahandsmarknaden. Billiga jeans går sönder snabbare. Hitta gärna en favoritmodell och håll dig till den. Jag har till exempel två par Acne Needle.Jag brukar tänka att jeans tillhör det där fåtalet plagg som faktiskt ökar i värde ju mer slitna de är. Eller ja, de blir mer värda för min del i alla fall. Eftersom jeansen formar sig efter just min kropp. Nya jeans är styva, snortajta och väldigt obekväma. Efter ett tag däremot – åh, så härliga!

Bokför kostnaden på miljönär-kontot om du upplever det omotiverat ur ett privatekonomiskt perspektiv. Hjärnan är finurlig på det sättet. Samma summa upplevs som olika mycket beroende på vilket mentalt konto som summan belastar. Kom ihåg att jeans är otroligt resursintensivt att tillverka. 11 000 liter vatten minst krävs det för att odla bomullen till ett enda par. Sen ska jeansen sys, av en sömmerska och inte en robot, och slutligen fraktas hela vägen till dig. Att förlänga livstiden på dina befintliga jeans är det allra bästa du kan göra för miljön. Jag tycker just jeans kan vara lite svårt att hitta på andrahandsmarknaden, man vill ju kanske pröva dom .. och mycket bootcut / omoderna snitt i secondhandbutikerna … man kan ju såklart testa ett par acne ex i butik och sen köra tradera, men ibland skiljer sig det mellan färger etc i storlek tycker jag.. MEN om man vill köpa ett par nya jeans som håller bra, så gör faktiskt cubus (!) jeans som är svanen-märkta. För bara lite mer än 400 kronor. 🙂Tack för frågan. Vågar garantera dig om att du inte är ensam om denna tankevurpa, utan att den snarare är symptomatisk för hur de flesta resonerar i dag.

Similar Posts