Att byta motorolja med jämna mellanrum är helt avgörande för om bilen ska leva länge. Bilmekanikern Aws Hashem på Bavaria bilverkstad i Solna visar hur du byter olja som ett proffs.Bra löneökning. Helt okej. Vi får se vad det ger i lönekuvertet i slutändan. Dagens Arbete pratade med några anställda på Katrinefors bruk om nya avtalet.
Om sju år ska det nya stålverket stå klart i Luleå. Farliga jobb byggs bort och liv kan räddas. Men med AI följer andra risker – om inte människorna på golvet får vara med och påverka.
Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Okej nivå, kanske bättre än förväntat. Men kostnadsökningarna äter snabbt upp kommande löneökningar. Det tycker arbetarna på Scanias lastbilsfabrik i Södertälje.
Biltvättsproffset Silas Mulondo skulle aldrig köra in sin Toyota i en automattvätt. Det kan repa lacken. I stället visar han hur du får fram glansen i en gör-det-själv-hall.Lappa aldrig dina jeans med jeanstyg. Då finns det risk att lagningen blir tjock och obekväm. Välj hellre en tygbit i bomull. Ett undantag finns: Om det är ett stort hål kan du behöva använd-a jeans för att lagninge-n ska matcha byxorn-a. Åter-använd gärna en gammal skjorta eller annat plagg du inte längre använder. Tänk på att ha marginal. Jeanstyget är ofta slitet ocks-å runt om hålet.Kanske har du en gammal bil som du drömmer om att fixa eller ett smidesstaket som faller isär? Luis Olivares visar att det inte alls är svårt att lära sig svetsa – var bara nyfiken och våga.Ett par läderkängor kan hålla i många år om du sköter dem rätt. Hovets stövelmakare Mark Beabey förklarar vad som krävs för att de ska överleva snö, slask och lera.
Friluftsliv. Grilla korv, värma sig eller bara mysa. Inget går upp mot en sprakande brasa ute i naturen. Jägaren Fredrik Nyberg visar hur du gör upp eld med tändstål och kniv. Förberedelser innan Att förbereda tändmaterial är A och O när tändstål används. Tändstålet avger gnistor som behöver torrt material för att elden ska få […]Ålder: 31 år. Yrke: Författare och butiksägare. Bakgrund som skräddare. Bor: Årsta, Stockholm. Böcker: Lappat & Lagat och En handbok om indigo (skriven tillsammans med sambon Douglas Luhanko).På Fiskeby board är stämningen god, trots beskedet om att Kartongfabriken får nya, italienska, ägare. ”Förhoppningsvis händer det inte ett skit”, säger ordförande Classe Nöid.
Vi kan komma överens – även när det blåser kallt. Kanske är det det viktigaste budskapet från både fack och arbetsgivare, skriver Dagens Arbetes reporter Anna Julius.
Fotboll, teater och veteranbilsträffar. Sommaren är fylld med saker att se fram emot, oavsett vad du tycker om. Här tipsar Dagens Arbetes redaktion om vad de längtar allra mest efter.Fäst tygbiten med textillim, låt torka någon minut. Nålar hamnar lätt i vägen när du väl ska sy fast tyget. Välj en tråd som matchar jeanstygets färg och byt till en grövre symaskinsnål, förslagsvis storlek 90 eller 100. Kontrollera hur jeansfickorna ligger. Du vill inte råka sy fast dem i byxgrenen.Under den mörka årstiden tänder vi gärna ljus – men det är viktigt att inte slarva. Miguel Niklasson, montör och deltidsbrandman, berättar om vanliga brandrisker.Ju tajtare jeans, desto lättare slits de sönder i grenen. För då är tyget spänt kring låren och slits på exakt samma ställe. Jag skulle inte säga att det beror på själva stretchen. Däremot är stretchjeans ofta gjorda för att inte kosta så mycket. Då har man också använt en billigare bomull.”
Sy själv.Förr var jeans arbetskläder och slets ofta sönder över knäna. I dag är det vanligare att byxgrenen spricker. Skräddaren Kerstin Neumüller visar hur du enkelt kan laga dem själv.Klart! Men om något år kan det hända att jeansen åter-igen slits sönder i byxgrenen, ofta bredvid den första lagningen. Då klipper du ut en ny bit bomullstyg och lagar det nya hålet på samma sätt. Hur många gånger det lönar sig att laga jeansen kan bara du själv avgöra.
Ett vanligt fel är att tvinga ihop hål i jeansen och sy ihop dem kant mot kant. Då blir byxorna trängre och går lättare sönder igen. Använd därför alltid en tygbit för att lappa jeansen. En sådan lagning håller bättre.
Att laga hål i jeans behöver inte ta tid. Med påstrykbara lappar för jeans tar det inte mer än några minuter. Lagningen är hållbar och förlänger livslängden i ett nafs.
Behöver du lappa ett par jeans ska du inte vänta för länge. Lappa medans hålet ännu inte blivit för stort. Ju tidigare desto bättre. Att stryka på en bit gör du på någon minut och därefter kan du använda jeansen precis som vanligt.Hade jag då haft påstrykbara lagningslappar för jeans skulle jag naturligtvis strukit på en bit över hålet. En sådan lagning hade förhindrat min tå från att fastna och jeansen skulle antagligen vara kvar än idag.
Jag som skriver detta inlägg minns särskilt väl ett hål i mina kära G-star jeans. Hålet var inte större än en centimeter i diameter men var perfekt placerat på byxans knä. En morgon skulle jag slänga på mig byxorna och såklart fastnade min tå i hålet och hela knät revs upp. Ett litet hål var tillräckligt för att växa till ett stort hål för att utrycka mig försiktig.
Den största vinsten med lappar att stryka på över hål är att det går fort och är enkelt. Tack vare enkelheten i stryka-på-lappar är att det blir av. Visst kan man lappa jeansen med nål och tråd men det kräver tid, bra tråd och såklart lite know-how. För alla oss som istället snabbt vill reparera ett par jeans gör rätt i att välja att stryka på.På Laglappen hittar du olika sorters lappar att stryka på. Lapparna jag talar om är alltså stryka-på varianter och fungerar till jeans i flera färger. Lapparna klipper du bitar från och stryker på. Följ bara instruktionen till punkt och pricka så kommer resultatet bli som förväntat. En variant till dessa jeanslappar är broderade lappar för barnens byxknän. Även dessa lappar kan du stryka på. Lapparna finns i flera varianter och färger. Äldre personer får oftare karies än unga. Det kan bero på att många äldre tar läkemedel som ger muntorrhet. Om man har blottade tandhalsar är dessa ytor känsligare för syraangrepp och därmed lättare att få hål i.
Man kan själv förebygga karies genom att undvika söta mellanmål och att vara noggrann med tandhygienen. Ett litet hål kan repareras med olika typer av fluorbehandling, t.ex. fluortabletter, fluortuggummi eller fluorskölj. Man bör borsta tänderna med fluortandkräm minst 2 gånger per dag.
Muntorrhet kan leda till att man har lättare för att få karies. Detta eftersom saliven innehåller buffrande ämnen som motverkar bakteriernas syraangrepp.Det är inte alla kariesangrepp som lagas. Begynnande kariesangrepp (initialkaries) lagas inte, detta då även om tandytan börjat luckras upp så har angreppet inte kommit så långt att ett hål hunnit uppstå. Dessa angrepp kan oftast läka av sig självt om man håller rent och använder fluor regelbundet. Har kariesangreppet gått så långt att man fått ett hål i tanden bör det lagas. Tandläkaren tar då bort den skadade delen av tanden och ersätter det med ett tandfyllnadsmaterial som oftast består av ett plastmaterial. Ibland kan ett hål lagas utan bedövning, men i större fall bör man i regel få en lokalbedövning.
Varför går mina jeans sönder i grenen?
Varför går jeans oftast sönder vid grenen? – Enkelt förklarat: Grenen är det svagaste och mest påfrestade området på ett par jeans. På kvinnor sker skadan oftast på insidan av låren pga. att byxorna sitter för tight.
Karies, eller hål i tänderna, får man när skadliga bakterier bildar syror som luckrar upp tandytans emalj och bildar ett ”hål i tanden”. De tandytor som är svåra att hålla rena är de som oftast drabbas av karies. Vanligast är det ytorna mellan tänderna där tandborsten inte riktigt kommer åt. Därför är det viktigt att hålla efter där med tandtråd eller mellanrumsborstar. Har man många och stora lagningar sedan tidigare kan det också vara svårare att hålla rent.
Har du frågor om jeans reparationer skicka ett mejl till [email protected] så svarar vi så fort vi kan eller besök lagerbutiken som är öppen onsdagar kl 17:30-20:00 på Kärråsvägen 82 i Jäderfors/Sandviken.Att lappa jeans tror många är för skräddaren och andra syproffs. Det är säkert sant i vissa lägen men absolut inte alla. Med ett strykjärn, ett par stryklappar av hög kvalité och ca 45 sekunder är det något även vi med F i syslöjd kan lösa.
Hur lagar man trasiga jeans?
Gör så här:Av bomullstyget klipper du till en lapp som är större än hålet och det slitna partiet. … Sy raksöm fram och tillbaka tätt över hålet och en bra bit in på kanterna tills hela ytan är täckt. … Klipp bort eventuellt överlopps tyg på insidan om någon kant av lappen inte har blivit fastsydd.Den färdiga lagningen.
Många tror att laglappen kommer falla av efter en eller ett par tvättar. Det kan den göra av i så fall två anledningar. Antingen beror det på kvalitén på limbeläggningen. Alla laglappar på Laglappar.se har genomgått våra hårda tester och klarar tvättar utan problem. Eller så beror det på att du missat följa instruktionen. Vanligt misstag är att man stryker på med ånga eller stryker under för kort tid. Men att laglappen lossnar kan även ha att göra med att man tvättar i för höga temperaturer. Håll dig till 30 till 40 grader så är det inga problem. Vissa områden på byxorna är mer utsatta än andra och slits därför snabbt. Grenen på jeans är ett sådant område som lätt slits. En anledning till att just grenen lätt slits är att benen inte kan röra sig fritt i ett par för åtsittande jeans. Med andra ord kan slitningen alltså bero på att jeansen är för “tighta”. En annan anledning till slitningar just vid grenen kan även bero på din gångstil. Tygmaterialet i ett par jeans är en hög andel bomull om inte 100% bomull. För att få en känsla av stretch behöver kemiskt framställda material blandas med bomull. Exempel på sådana plastmaterial är Elastan och Polyester. Just dessa jeans innehåller 65% Bomull, 31% Polyester och 4% Elastan. För dessa stretchbyxor använder vi laglappar av 100% bomull i svart färg.
Vi ser att hålet är nästa 5 cm. Hålet växer för varje steg varför det är viktigt att lappa innan det är för sent, innan hålet blir för stort. Blir hålet större kan vi lämna över byxan till skräddaren men det blir dyrare. Lappar vi själva kommer vi undan med 6 kronor per laglapp och ca 45 sekunder.
Material: Stadig tråd att sy med, dra den gärna över lite bivax så blir det lättare att sy. Synål med vass spets. Om sömmen sitter illa till, till exempel en sprucken söm i en klädd fåtölj, kan det vara smart att välja en böjd nål.
Hemligheten är att tråden ormar sig mellan de två tygdelarna som ska sys ihop. Den kommer ut på ena sidan av glipan och dyker in på andra sidan och när sömmen dras till syns inte ett spår. Vanliga frågor – Kontakt – Prenumerera – Mina sidor – Kundservice – Nyhetsbrev – Om cookies – Upphovsrätt – Avtalsvillkor – Personuppgiftspolicy – Adform GDPR Opt-out 4. Fortsätt på samma sätt. Här har vi inte dragit åt sömmen vart efter så att det syns hur tråden ormar sig emellan de två tygstyckena, den ena vikta sömsmånskanten mot den andra.
Smygsöm passar där det finns två stadiga tygdelar med var sin sömsmån att sy ihop mot varandra. Det kan till exempel handla om ett foder som släppt från jackans insida, en sprucken söm i byxorna eller en förfärande glipa i en soffkudde.
1. Trä nålen och gör en rejäl knut i ena änden på tråden. Stick sedan in nålen i vecket mellan sömsmån och tygets baksida högst upp i hålet du vill laga. Dra tills knuten tar stopp.6. Till sist fästs tråden på baksidan. Gör ett litet stygn men dra inte genom tråden hela vägen. Stick in nålen i den lilla öglan som bildas och dra åt. Gör något extra stygn efteråt för säkerhets skull och klipp av tråden.
Täck hela området med stygn genom att sy framåt, och sedan och backa med symaskinen. Raderna av stygn behöver inte korsa varandra och du behöver inte använda någon annan söm än raksöm. Det kan vara lockande att använda zick-zack, men försök motstå frestelsen! Raksöm räcker gott och väl och det smälter in mycket bättre i tygets struktur.Att laga jeans med jeanstyg kan tyckas logiskt men i själva verket fungerar det inte så bra. En sådan lagning blir mer än dubbelt så tjock som tyget runtomkring, och det kan bli riktigt obekvämt. Jag använder bara jeanstyg att laga med om det är en stor del av byxans tyg som är bortslitet. Men oftast är plagget bara tunnslitet med en reva på det tunnaste stället och då fungerar en tunnare lapp av bomullstyg från till exempel en kasserad jeansskjorta bäst.
OBS! Limmet är inte en del av lagningen, det är bara till för att fästa lagningslappen innan du syr fast den. För mycket lim gör lagningen till en hård kaka och i värsta fall läcker limmer igenom tyget och lämnar fula fläckar på plaggets framsida.
Jag brukar lägga mina stygn i linje med tygets trådar, det som kallas tygets trådriktning. Man kan också lägga raderna av stygn i linje med tygets kypertrand, alltså de diagonala linjerna som är så karakteristiska för jeans. När lappen är fastlimmad på plaggets insida och limmet har torkat kan du ta loss plagget från strykbrädan och vända det så du ser utsidan. Är det mycket fnasiga trådar som hänger runt hålet? Du kan klippa bort dem men jag tycker att det blir en bättre lagning om man sparar så mycket originalmaterial som möjligt så jag brukar ta lite lim på fingret, stryka det bakpå de fransiga kanterna och sen trycka fast dem mot lagningslappen. Att använda sina kläder riktigt länge är faktiskt det bästa vi kan göra om vi vill ha klimatsmarta garderober, visar dagens livsstilsanalyser. I Hemslöjds temanummer Slöjden & klimatet har vi därför flera lagnings- och slöjda hemma-förslag .
Börja med att undersöka skadan. Ofta ser det mycket värre ut än det egentligen är! Lägg det skadade området på en strykbräda och försök släta ut tyget runt revan så mycket som möjligt. Målet är att tyget ska ligga trådrakt trots att det är trasigt! Om man vill kan man stryka lite, och om hålet är stort tycker jag att det kan vara skönt att nåla fast tyget på strykbrädan så att det ligger helt still under nästa moment.
Synliga lagningar i all ära, men de passar inte överallt. Jeans går ofta sönder i grenen och där vill man kanske inte ha en rolig figur eller ett grafiskt broderi. Det går ganska snabbt att återställa ett par jeans från vrak till sjöduglighet med en diskret lagning på symaskin.
Din lagningshög är en global angelägenhet. Vi köper allt mer kläder men använder dem allt mindre. Genom att fördubbla livslängden på ett plagg kan dess klimatpåverkan nästan halveras.
Nu kan man se vilken form hålet har, och därmed avgöra hur stor lagningslappen ska vara. Jag gör min lapp något större än det område som ska lagas (hålet + det skadade området runtomkring) och fäster den med små, små duttar av textillim. Man kan använda knappnålar eller tråckeltråd om man hellre vill det, men jag tycker att textillim fungerar allra bäst.Nyckeln till att göra en lagning som smälter in i tyget är att sy raka rader av stygn genom att först sy framåt och sedan backa tillbaka över hålet. Se till att stygnen täcker hela den yta där lagningslappen sitter på baksidan!
Nu är du redo att börja sy! Se till att ha samma färg på både över- och undertråden i symaskinen. Placera arbetet så att hålets vänstra kant befinner sig vid nålen och sänk ner pressarfoten.
Här har jag nålat fast en större lapp och den går också upp bakom fickan. Jag nålar hela vägen längs kanten på lappen, även över fickan. När jag sedan syr följer jag sömmarna på fickan och klipper bort den del av lappen som inte blir fastsydd och det gör också att jag inte förstör fickan.
En del i att konsumera mindre är att laga sådant som går sönder, det är ett mål jag satt upp för mig själv och även om jag befinner mig i det stadiet att jag försöker få ihop en garderob som passar mig så finns det andra i familjen som redan har valt sin basgarderob för länge sedan.
Om jag har ett område nära sömmar så brukar jag följa den gamla sömmen för att fästa lappen istället för att sy raksöm fram och tillbaka som jag gör där hålet finns. Jag använder symaskin när jag lagar jeans och det var min svärmor som lagade hål genom att sy raksöm över hålet för att fästa en lapp på insidan av jeansen. Det här är för mig den enklaste lösningen på vardagsjeans, men det finns så många fler sätt att laga kläder på. Jag har snubblat över ett japanskt broderi, sashiko, som jag sett användas för att laga jeans och jag tycker det blir väldigt fint. Här nedan kommer några länkar till mer dekorativa lagningar och mer om sashiko broderi. Klicka på bilderna för att komma till artiklarna.Min gubbe använder i princip bara jeans och arbetsbyxor. Han har sina favoriter och man kan nästan se när de börjar bli som bäst för det är då de börjar bli sådär skönt slitna.
Jag syr raksöm över hålet och över kanten på lappen för att fästa den över det område som kan vara slitet. Börja alltid sy från mitten och sy ut mot kanten på lappen för att undvika att den viker sig dubbel på baksidan. Jag kör raksöm med en grov nål till symaskinen, ofta med ljus tråd och sedan kör jag fram och backar medan jag syr.
Jag klipper ut en lapp som är större än hålet, ofta är tyget runt hålet slitet och då gör jag en lapp som är stor nog att sys fast även där. Här var det ett litet hål, men jag klipper ändå en lapp som är lite större för att den är lättare att fästa över det område jag vill laga. Jag placerar lappen inuti byxan och nålar längs kanten på den från ovansidan för att se var lappen är när jag sedan syr. Det är lättare att undvika att hörnen på lappen viker sig när man syr, men det händer fortfarande även om jag lagat byxor såhär i många år. Ja, om man följer råden vi ger i guiden håller laglapparna utan problem. Det är enkelt, går snabbt och mycket billigt sätt att få liv i kläderna igen. Tänk bara på att undvika de vanligaste misstagen när man stryker på laglapparna på jeansen så ordnar det sig. På bilden nedan ser du lagningen med stryka-på lapp efter användning och tvätt.
Antingen tar man fram symaskinen och fixar hålet själv eller så tar man byxorna till skräddaren. Beroende på skadan kostar det olika men man från räkna med ett pris från 200-300 kr. Det är svårt att ge något exakt pris för allt beror på hur komplicerad lagningen är och hur skadan ser ut men även vilket resultat man förväntar sig.
Sedan värmer du bara på laglappen över hålet och så har du ett par väl fungerande byxor igen. Behöver du en enkel guide på hur du lappar själv med ett strykjärn har vi gjort en guide – allt för att det ska vara så enkelt som möjligt.Om hålet är hanterligt och ännu inte för stort går det alldeles utmärkt att stryka på en laglapp alldeles själv. Börja med att beställa hem ett par laglappar i den färg, storlek och nyans du vill ha. Dessa lappar är billiga och är av hög kvalité. Dessutom kostar det bara 9 kr i frakt vilket ä
r superbilligt.
Att gå till skräddaren bör man göra om hålet blivit alldeles för stort för att lappa själv. Ibland uppstår en reva på jeansknäet och när man sätter på sig byxorna sliter foten upp den lilla revan till ett större hål. Har hålet blivit väldigt stort är det inte lönt att laga hålet med stryka-på laglappar.
Nåla eller tråckla fast tygbiten på ovan- eller undersidan av dina jeans. Trä nålen med en bit tråd som är ungefär lika lång som din underarm. Nu är det bara att sätta igång och sy med små fina stygn fram och tillbaks över ytan. Stygnen ska vara lite längre än mellanrummen mellan dem. Om det inte blir helt rakt och jämt så gör det ingenting, det är bara ”wabi sabi” som man säger i Japan. Där ser man skönheten i imperfektionen. När tråden börjar ta slut fäster du genom att vända och sy tillbaks ett par stygn. Vips så är din lagning klar och du kan använda dina jeans ett tag till! Lycka till!Här kan du lämna ett omdöme! Betygsätt på en skala från 0-5 och skriv gärna en kommentar till det betyg du gett. Endast ditt namn kommer att visas som avsändare.
Jag fäste sedan tråden återigen genom att sy ett par tre gånger på samma stället och sedan avslutade jag med att dra igenom nålen under några av stygnen innan jag klippte av tråden.
För att placeringen på den andra armbågen skulle bli så lik den första som möjligt så måttade jag från tröjans mudd till kanten av armbågsförstärkningen men även från ärmsömmen till armbågsförstärkningen. Därefter limmade jag och nålade den på plats.
Jag har tidigare varit lite rädd för att laga plagg. Främst tänkt att det svårt att få det snyggt, men det har också känts mindre kul att laga plagg som är sönder än att sy nya fina kläder att bära. Men, nu med allt vad som gäller inflation, räntor och el har ökat så mycket i pris i kombination med en föräldraledighet så kändes det viktigare att lära sig att ta hand om de kläder som man har. Dessutom gynnas ju även miljön av att vi lär oss laga det som har gått sönder än att köpa nytt. Så nu har jag bestämt mig för att försöka lära mig om olika lagningstekniker.
Kan man laga hål i jeans?
Reparera med lapp ovanpå Jeans med många hål och svaga partier före lappningen. Om jeansen har många hål och är svaga på ett större område kan man välja att byta ut en del av tyget helt eller lägga på en lapp ovanpå. Det senare är betydligt enklare. Det finns färdiga lagningslappar att köpa med de är ofta små och dyra.
Jag läste flera inlägg om vilken tråd som är att föredra, är det en något för ljus tråd? Något för mörk tråd? Alla källor sa olika. Någon sa att man i regel alltid ska välja något mörkare tråd en annan sa att man ska välja en ljusare då det ofta är något ljusare där byxan är nött. I det här fallet tyckte jag dock att det inte var särskilt ljust just där det var nött och 112 var extremt nära jeansen rätta färg så valde jag att gå på den mörkare av dessa två tillslut.
Sedan var utmaningen att hitta rätt färg på tråd. Jag ville faktiskt inte släpa med mig ett par stora jeans till tygaffären för att välja rätt nyans på tråden men så hittade jag ett tips om att det är i princip tre nyanser man alltid bör ha hemma då de flesta jeans passar någon av dessa; Güttermann 64, 112 & 537. Då jag visste att dessa byxor var relativt ljusa så satsade jag på att köpa hem de två ljusare trådarna. 537 är nämligen väldigt mörk.
Då jag upplevde att lappen var i de minsta storleken så klippte jag med en sömsmån på ca 2 cm runt om hela pappret. Jag hade tänkt att 1 cm sömsmån är lagom sedan till själva armbågsförstärkningen. Då jag ville att armbågsförstärkningen skulle uppfattas mer som en dekorativ detalj och mindre som en lagning så valde jag därför att klippa ut två stycken även om det bara är en armbåge som hittills gått sönder.Jag började med att rota i stuvlådan efter ett tyg som kunde användas till min armbågsförstärkning. Då jag visste att det inte fanns något tyg i närliggande färg som resten av tröjan så letade jag efter svarta stuvbitar som blev en kontrast mot tröjan. Valet föll därför på en bit jerseytyg som jag hade liggandes.
Hur syr man ihop ett hål i jeans?
Stryk fast limmtyget på jeansens aviga sida så att hela hålet täcks. Limmtygets ena yta är kladdig, placera den sidan mot jeansen. Eller nåla fast tygbiten med knappnålar och sy fast biten genom att sy längs med hålets kant.
De övriga hålen lagade jag i motsatt riktning, alltså enligt trådriktningen. Annars applicerade jag exakt samma teknik, vek ihop hålet och sydde igen det från ena sidan till den andra.
Nästa plagg som ska lagas är min favorittröja. Det är en oversized modell och tröjan införskaffade jag i slutet av tonåren, så för lite drygt 10 år sedan. Den här tröjan är så älskad och välanvänd att tyget på ena armbågen har nötts ned så att ett rejält hål har uppstått. Och eftersom det här hålet är så stort och ändå väl placerad på armbågen så valde jag att göra en synlig lagning, tänk dig en armbågsförstärkning.
För mig har lagning innan mest varit ett sätt att fixa det som är sönder. Jag hade en bild av att när man lagar plagg så kan man göra på två sätt; köpa lagningslappar och stryka fast eller försöka laga plagget så det inte syns att det har varit trasigt. Nu när jag har läst på om detta har jag insett hur otroligt många lagningstekniker det finns men det är såklart fortfarande de två kategorierna som man fördelar in dem i; nämligen dekorativa lagningar samt mindre synliga lagningar. Så med det här inlägget har jag alltså bara skrapat på ytan med de lagningstekniker som finns därute. De plagg jag kommer hugga tag i under detta blogginlägg är en t-shirt som är sydd i något extremt tunt tyg och faktiskt en urusel kvalité om jag får säga det själv. En av mina absoluta favorittröjor som har gått hål i på armbågen samt ett par jeans som mannen har slitit ut i skrevet.Jag klippte sedan ut även vliselin med 1 cm extra runt själva mönstret som jag sedan strök på avigsidan av mina blivande armbågsförstärkningar. Själva vliselinets storlek är den storlek som jag tänkte ha på själva förstärkningen sedan. Dessa hål var de som hade uppstått på t-shirten i tvätten. T-shirtens material är ganska tunt och det var en av de aspekter som gör varför den har använts trots de hål som faktiskt uppstod redan i den första tvätten. Denna typ av hål är ett av de vanligaste hålen som vi upptäcker bland våra kläder. De två största hålen har ökat i storlek markant mot vad de var från början och de är över 1 cm breda. Sist ut var ett par jeans som min man verkligen har älskat. Han har väldigt svårt att hitta jeans som passar bra på hans kropp så när han väl hittar ett par så köper han oftast mer än ett och använder dem i princip tills de har gått sönder. Men eftersom det ändå i det här fallet var ett ganska litet hål för att vara spruckna jeans så valde jag att ge det ett försök att laga dem. Det här inlägget blir därför lite annorlunda än tidigare tutorials. Jag har valt ut tre olika plagg ur min familjs garderober som är trasiga på olika sätt och jag ska därefter försöka laga dem efter bästa förmåga. Jag kommer även skriva vad jag lärde mig från varje projekt och hur jag skulle kunna förbättra resultatet tills nästa gång – så att ni som vill slipper göra om mina misstag. Sedan gick jag över på det moment som kändes svårast hittills, nämligen att rita ut en lapp i papper i lämplig storlek och form för en armbågsförstärkning. Jag har inga liknande detaljer på andra tröjor här hemma så jag kunde inte direkt utgå ifrån något innan heller. Därför testade jag sedan att nåla pappret på plats och prova det på tröjan innan jag gick vidare. I det här fallet upplevde jag att den var i det minsta laget men jag kom fram till att jag ändå kunde använda mönsterdelen men att lägga till extra stor sömsmån så jag valde att gå vidare.När alla hålen var sydda så pressade jag lagningarna med hjälp av ångstrykjärn och sedan avslutade jag med en presskloss för att få både hållbarare stygn men även för att hålen skulle bli mindre synliga. Sedan återigen till ett moment som skrämde mig en smula. Placeringen av armbågsförstärkningen. Jag började med att nåla den på plats med två nålar, provade återigen tröjan så att placeringen både skymde hålet med marginal men även att förstärkningen faktiskt hamnade på armbågen. När jag var nöjd med placeringen så limmade jag lappen på plats med hjälp av en limpenna. Sedan nålade jag också runt hela lappen då jag ändå var rädd att den skulle glida runt för mycket. När båda armbågsförstärkningarna var sydda så tänkte jag att det är nog ändå bra att förstärka själva hålet med så att det inte blir större. Därför sydde jag för hand på avigsidan. Jag var noga med att bara sy i vliselinet så att själva stygnen inte syntes på utsidan av förstärkningen sedan.Jag högerställde sedan nålen så långt ut som det gick på min symaskin. Sedan sydde jag med raksöm längs kanten runt hela förstärkningslappen. Det var ganska knöligt och jag var lite rädd för att råka sy i ärmen men det gick faktiskt utan missöden.
…fäste sedan lappen på insidan av byxorna över hålet. När jag sedan vände på byxorna med rätsidan ut över hålet såg det ut så här. Kändes som en bra början helt enkelt.
Jag började med att försöka hitta en jeanslapp i stuvlådan som var i någorlunda rätt färg. Färgen på lappen var i en liten annan nyans men eftersom det ändå var mörkblå precis som jeansen så tänkte jag att det är tillräckligt nära för att duga.Jag började med att sy från ena sidan av hålet till den andra, försökte vika upp kanterna för att hålet inte skulle synas så mycket på rätsidan senare. Jag märkte rätt snabbt att de första stygnen syntes mer på rätsidan så jag vek igen hålet rätt snabbt därefter så blev det mindre synligt. Jag fortsatte att sy så tills hela hålet var igensytt.
Vem lagar jeans?
Nu är det en integrerad del av vad vi gör, alla våra butiker globalt genomför gratis lagningar och en hel del repair partners också, dvs återförsäljare som också lagar våra jeans- allt för att vi ska nå ut med den tjänsten till fler och fler kunder. Förra året reparerade vi 45900 par jeans globalt.
Generellt sett så är det nog mycket kunskap som tidigare generationer har haft om att laga kläder som har gått förlorad. Kanske har vi haft det för bra för länge så att det inte har blivit en kunskap som är värd tiden det tar. De lärdomar jag tog med mig utifrån det små lagningar som jag gjorde är följande.Jag började med att välja ut en lämplig tråd. I det här fallet hade jag ingen rosa tråd hemma så jag gick på en sandfärgad tråd tillslut. Inte helt optimalt men det fick duga. Jag trädde nålen och vrängde plagget så att avigsidan var utåt.Jag öppnade upp byxorna på avigsidan. Klippte ned storleken på lagningslappen något så att den inte är alldeles för stor mot hålet. Sedan sydde jag med tät sicksack runt tyglappen för att den inte ska repas upp.Sedan sydde jag fast lagningslappen med tät sicksack runt hela hålet. När jag hade gjort det så bytte jag söm till gles sicksack och sydde i olika riktningar över hålen så att hålet blev igensytt överallt. Därefter bytte jag till raksöm och sydde även där i olika riktningar för att lagningen skulle synas mindre. Det här var ganska tidskrävande och det gick åt en hel del tråd.
Vart kan man laga jeans?
Vi hjälper dig med att laga dina jeans så de får ett nytt liv tillsammans med dig.Upplägg/nedlägg från 200 SEK.Byte av dragkedja från 300 SEK.Byte av fickpåsar från 200 SEK (2st)Lappa och laga små hål från 50 SEK / hål.Lappa och laga från 175 SEK / större hål eller reva.
Sedan blev det lite klurigt. Jag testade först att limma in kanterna på sömsmånen för att det skulle hålla sig på plats men då lappen är rund så blev själva armbågsförstärkningen väldigt kantig så då ändrade jag strategi. Jag satsade därför på att sy en rynktråd för hand runt hela förstärkningen istället. Rynktråden sydde jag bara genom att sy upp, ned, upp, ned med långa stygn.- När benen inte kan röra sig fritt i ett par byxor och det är grenen som får ta stryk vid varje steg som tas. Denim är ett bomullstyg av den mer stryktåligare sorten, men håller inte för vad som helst.
– En magiker avslöjar aldrig sina hemligheter.. Men vi kan ge er lite information. Klipp ut en lapp av materialet linne, fäst inifrån med en herrans massa sömmar som mer eller mindre tapetserar fast lappen. Använd olika ton på över- och undertråd, så smälter lagningen in bättre. Bortsett från att du kan använda dina byxor igen, så är du den enda i världen med just din unika, lagade modell.
Jeans har tyvärr för ovana att slitas i grenen, och tyvärr är det oftast de välanvända favoritjeansen som åker på ett hål. Här följer en intervju som Repameras affärsutvecklare gjorde med grundaren Henning Gillberg, om problemet. – Enkelt förklarat: Grenen är det svagaste och mest påfrestade området på ett par jeans. På kvinnor sker skadan oftast på insidan av låren pga. att byxorna sitter för tight. På män däremot spricker grenen oftast vid häftiga rörelser, såsom att kliva av en pall. Jeans från start är ett arbetsplagg med helt andra funktioner än att se trendig ut. Det var inte många generationer sedan som det sågs som en självklarhet att stoppa strumpor eller lappa knän på byxor. Men idag faller det sig kanske inte naturligt för många att ta fram nål och tråd för att sy fast den där knappen som hänger löst. Det finns nog olika anledningar till det här. Bristen på kunskap är ett exempel. Du har kanske inte hållit i en nål sedan syslöjden på mellanstadiet och minns helt enkelt inte hur man gör. Hål i jeansen? Dags att köpa nya! Nä faktiskt inte. Nu växer intresset för att vårda och laga våra kläder, allt fler väljer att lämna in plagg till skräddare eller att själva ta fram synålen. Hemslöjden – Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund kan det här med att sy! På deras hemsida har de förutom artiklar med egna tips, även tips på olika syböcker och sykurser. Kanske det finns någon i din stad?
Nu är det ju så att alla inte har tid – eller lust – att laga sina kläder. Låt oss då påminna er om att det finns de som gör sådant professionellt 😉 I de flesta städer finns det en skräddare som kan hjälpa dig med din trasiga dragkedja så du kan ha favoritjackan i vår igen! Men det finns också företag som agerar mellanhand och allt du behöver göra är att skicka in dina trasiga kläder så får du tillbaka dem i brevlådan så gott som nya!
Sysidan – Sysidan är en hemsida tillägnad olika sytekniker med både artiklar, en blogg och ett forum där privatpersoner delar med sig av tips till varandra.Även de stora klädföretagen har snappat upp att intresset för att hand om våra kläder istället för att köpa nytt hela tiden. Polarn och Pyret har till exempel startat PO.P Repairs och H&M har lanserat H&M Take Care som bland annat består av syateljéer i vissa butiker, samt en sida med tips för hur du kan ta hand om dina kläder på bästa sätt.
Lagningsaktivisterna – Är du igång med att laga men behöver extra inspiration och pepp så ska du kolla in Lagningsaktivisterna på Instagram! Där delas bland annat inlägg från andra lagningsaktivister och tipsas om lagnings-workshops runt om i landet.Repamera grundades 2017 i Malmö men har snabbt vuxit och det är nu möjligt att skicka in dina kläder för lagning oavsett var i landet du bor. Varje typ av lagning har ett fastpris och du skickar in plagget med hänvisning till vad du vill ha lagat, sedan får du tillbaka plagget inom 14 dagar. Repamera har egna skräddare på kontoret i Malmö men jobbar också med underleverantörer. Kolla in deras hemsida eller Instagram (länk), kanske de är alternativet för dig!
3. Sy fast dragkedjan med raks\u00f6m p\u00e5 symaskin ett par millimeter in fr\u00e5n kanten l\u00e4ngsmed b\u00e5da sidorna. \u00c4ven slutet ska sys, men akta metalldelen som finns i slutet p\u00e5 dragkedjan.2. N\u00e5la fast en ny eller \u00e5tervunnen dragkedja. H\u00e4r blir det lite pill att s\u00e4tta dragkedjan rakt och sticka in \u00e4nden ordentligt. Om det blir sv\u00e5rt med n\u00e5lar kan du ist\u00e4llet tr\u00e5ckla fast dragkedjan.
Hur syr man jeans för hand?
Du behöver:Ta på dig byxan och vik ihop linningen med handen tills den smiter åt enligt dina önskemål.Mät överflödet av tyg i handen och skriv ner antalet cm (i mitt fall blev det fyra).Mittsömmen där bak är ett bra ställe att sy in, eftersom det redan finns en söm som håller ihop de två benen.
Med n\u00e5l och tr\u00e5d kan en komma l\u00e5ngt. H\u00e4r f\u00e5r du tips av skr\u00e4ddaren Jonas Melin, som driver G\u00f6teborgs jeansreparationer med ambitionen att bevara och \u00e5teranv\u00e4nda plagg.\n3. Sy fast dragkedjan med raksöm på symaskin ett par millimeter in från kanten längsmed båda sidorna. Även slutet ska sys, men akta metalldelen som finns i slutet på dragkedjan.
Med nål och tråd kan en komma långt. Här får du tips av skräddaren Jonas Melin, som driver Göteborgs jeansreparationer med ambitionen att bevara och återanvända plagg.
2. Nåla fast en ny eller återvunnen dragkedja. Här blir det lite pill att sätta dragkedjan rakt och sticka in änden ordentligt. Om det blir svårt med nålar kan du istället tråckla fast dragkedjan.Det är ett enkelt tankeknep. Låt den första lördagen i varje månad bli en laga-lördag. Då nyper du tag i något trasigt, litet eller stort, och lagar det.
Kallas också Vliesofix. En tunn väv med lim på bägge sidor. Ovärderlig när du ska lappa. Stryk fast väv på lappen, dra bort skyddspapperet och stryk fast på plagget.
Det kallas moulinégarn, finns i hundratals färger och varje tråd är tvinnad av sex tunna trådar. Välj några i samma färg som dina favoritplagg, när du ska laga kan du trä nålen med en tråd, två eller tre.
Hur syr man in byxor i grenen?
Lägg en framdel mot en bakdel med rätsidorna inåt och sy yttre bensöm och inre bensöm med en töjbar söm. Sy andra benet likadant och sväng sedan det till rätan. Sätt nu in det benet i det andra benet som fortfarande har rätan inåt. Så här kommer rätan mot rätan inne i grenen och det går lätt att sy från avigan.
Det behöver inte vara krångligt och det behöver inte bli så snyggt. Alla lagar fult första gångerna, sen kan det bli lite snyggare om man gör det fler gånger.Två saxar räcker. Först en att klippa tyg med, bara tyg. Klipp aldrig något annat med den, det gör den för slö för tyger. Packa sedan ner en liten nagelsax med böjt skär, den är oumbärlig. Sprätta sömmar, knipsa av blixtlås, lädersnuttar och annat hårt, peta och skrapa.
Behövs för att laga sockar och ylletröjor med. Repa upp ett sockskaft, det garnet är perfekt. Ett annat alternativ är att köpa ett mångfärgat sockgarn. Tråden byter färg så att du kan välja den bit som passar bäst.
Om du lappar för hand kan du sy sömmar likadant som ovan tvärs över lappen eller så kan du fritt använda fantasin och fästa hålet och lappen med stygn var som helst, till exempel längs kanterna av lappen eller sy fästande stygn i form av en stjärna eller ett hjärta. Du kan också göra lagningen till en ny fin detalj på byxorna! Googla exempelvis på ”sashiko” för att se inspirerande broderingar som samtidigt förstärker byxorna och gör dem ännu mera hållbara.
Läder är ett slitstarkt material som håller länge. Men lädret har en stor miljöpåverkan och det läder som redan tillverkats är värt att repareras så att det verkligen håller länge i användning.
Tar du hand om ylleplagget får du en trogen vän för en lång tid framöver. Ylle behöver sällan tvättas och mår bra av att vädras eller ångas vid behov. Enstaka smutsfläckar kan du försöka skrapa bort med fingrarna.Att jeansen spricker vid grenen är ett allmänt problem som så gott som alla jeansanvändare säkerligen råkat ut för. Nästa gång detta händer dig behöver du inte harma dig över att du inte mera kan använda dina favoritjeans. Det är enkelt att lappa hålet. Även miljön tackar dig.Stickade tröjor och andra stickade ylleplagg blir noppiga, men det betyder inte att de är av dålig kvalitet eller att de har kommit till sitt slut. Ta bort nopporna med en avnoppare och vips så har du en fräsch och stilig tröja igen!
Vad kostar det att laga jeans?
Gå till skräddaren för att laga byxorna: Har hålet blivit väldigt stort är det inte lönt att laga hålet med stryka-på laglappar. Antingen tar man fram symaskinen och fixar hålet själv eller så tar man byxorna till skräddaren. Beroende på skadan kostar det olika men man från räkna med ett pris från 200-300 kr.
Att producera ett par nya jeans är nämligen inte någon miljövänlig syssla. För att producera ett par jeans går det upptill 7 500 liter vatten (1)! Så istället för att slänga bort dina söndriga jeans kan du använda dig av den här lätta metoden och förlänga användartiden på dina jeans.Vi använder cookies för att förbättra din surfupplevelse, visa personligt anpassade annonser eller innehåll och analysera vår trafik. Genom att klicka på ”Acceptera alla” samtycker du till vår användning av cookies.Läs mer om de cookies vi använder.
Kan man laga hål?
Har kariesangreppet gått så långt att man fått ett hål i tanden bör det lagas. Tandläkaren tar då bort den skadade delen av tanden och ersätter det med ett tandfyllnadsmaterial som oftast består av ett plastmaterial. Ibland kan ett hål lagas utan bedövning, men i större fall bör man i regel få en lokalbedövning.
Genom att ta bra vara på dina kläder och sköta dem rätt håller de betydligt längre och du kan samtidigt både spara pengar och skona miljön med det. Redan genom att använda samma plagg 3 gånger längre minskar du på klädesplaggets klimatpåverkan med 65 % (1) för att klädproduktionen är ingen miljövänlig syssla. Reparera mera ger praktiska tips om hur du sköter om, lagar och reparerar saker i syfte att förlänga deras livslängd. Förutom att man slipper köpa nytt minskar det behovet av nytillverkning som belastar miljön. Byxor kan se ut på oändligt många olika sätt men grunden är densamma och om man börjar med något riktigt enkelt så kan man sedan variera och avancera så mycket man vill.Var noggrann med trådriktningen på töjbara tyger eftersom tyget annars drar sig konstigt under användning och tvätt. Till töjbara tyger är det bra att använda speciella nålar för just jersey eller trikå och så syr man alltid med en töjbar söm. Det finns oftast flera olika sorters töjbara sömmar, pröva dig fram till vad som du tycker passar bäst. Det som gör det svårare med töjbara/stickade tyger än med vävda bomullstyger är att det inte brukar bli bra att sprätta upp en söm, det blir lätt hål då, så det är bra att vara medveten om det om man är nybörjare.
1 Introduktion Gratulerar till inköpet av Trust 100MB Speedshare PCI Card. PCI-kortet Trust 100MB Speedshare kopplar upp din dator till en LAN- eller/och bredbandsuppkoppling mot Internet. 2 Säkerhet Var EA2500010 Sweex trådlöst skrivbordsset Inledning Tack för att du har valt ett Sweex trådlöst skrivbordsset. Det här är ett komplett skrivbordsset med ett trådlöst tangentbord, trådlös…
I Svenska Kyrkan i New York har dom normalt vigslar/välsignelser måndagar och torsdagar klockan 13.00 och 15.00. Kostnaden är $360 (i kontanter). Vi är kyrkans viktigaste importörer. Därför är dom tacksamma om man tar med svenskrostat bryggkaffe, en ny inbunden bok av en svensk författare till deras lånebibliotek eller några påsar Gott & Blandat till…
Complete kit with two chain driven camshafts with installation kit that includes a gear cover gasket, cam bearings, retaining ring, o-ring and thread locker. Note: Not compatible with S&S 79cc heads. Note: Owners of 1999 Twin Cams must separately purchase the splined 00-06 style driven gear (503575 Andrews). 00-06 models can re-use stock 34 tooth…
Liggdelen passar nyfödda upp till 9 kilo, medan sittdelen passar upp till 22 kilo. Fördelen med sittdelen är att den kan fällas, så även om du har ett lite äldre barn kan du justera den till liggläge. Det är således en vagn du kan ha länge.Fjädringen och därmed stötdämpningen är utmärkt så denna duovagn går…
Tidigare hade bara kungen och adeln haft rätt att jaga klövvilt, men år 1789 fick även allmänheten rätt att jaga klövvilt på egen mark. Nu minskade antalet klövdjur kraftigt. Som exempel så fanns det bara rådjur kvar på några enstaka gods i Skåne på 1840-talet, och älg var sällsynt i hela Sverige. För vargen innebar…
Vill du snacka resor med oss? Boka in ett kostnadsfritt möte med en av våra reseexperter för att få hjälp att sätta ihop ett förslag för din nästa resa. Vi kan höras via videosamtal, telefon eller i vår butik i Stockholm. Vi kan ses måndag-fredag mellan kl. 10:00-18:00. Glöm inte att det är gratis att…