Lager 3 Kläder

Kom ihåg att principen lager-på-lager är gjord för att kontinuerligt utvärderas om situationen förändras. Med andra ord, du ska kunna ta av och på lagren hela tiden, så att du uppnår exakt den värme och effekt du vill ha från dina lager. Dessutom kan det vara bra om du tänkt stanna på kallare breddgrader att tänka på saker som handskar, mössor och halstuber.Dessutom har jag nästan alltid en skaljacka i ryggsäcken, oavsett vilken resa jag åker på för att vara på den säkra sidan. Oavsett om jag är i skogen hemma, på en vandring i Norge eller på en kanotresa i Kanada. Dunjackorna har fördelen att de väger nästan ingenting och kan komprimeras mer än fiberjackorna, men om din dunjacka först blir våt, är det svårt att få den att fungera igen utan torktumlare, eftersom dun kollapsar när det bli vått. En fiberjacka, å andra sidan, behöver bara hängas upp för att torka, så är den bra igen. Ditt yttre lager bör helst bestå av en jacka som är motståndskraftig mot regn och vind, men vilka krav du ställer beror på vad du ska göra. Om du ska vandra i norska bergen är en skaljacka som är 100% vindtät, vattentät och andas oumbärlig för dig.

Bland både ull och syntet finns lager i flera olika tjocklekar och ärmlängder, med och utan krage osv. Som ni kan se finns det fördelar och nackdelar med det hela. Det viktigaste att tänka på är vilken form av aktivitet du ska utöva och sedan välja design på dina baslager baserat på det.
De punkter vi genomgår i den här artikeln ger dig kunskap som absolut är avgörande för dig att välja rätt plagg och inte minst använda dem på ett lämpligt sätt så att du kan koncentrera dig på att njuta av ditt äventyr ute i naturen. Kort sagt kan du tillämpa principen lager-på-lager varje gång du rör dig utanför din ytterdörr.3) Det yttersta lagret kallas, uppfinningsrika som vi är, det yttre lagret. Detta lager bör igen beroende på vad du behöver göra, bestå av en jacka som tål elementen i luften. Så det är detta lager som är din garanti för att dina andra två lager inte blir blöt och därmed värre att hålla dig varm. Det yttre skiktet bör helst bestå av en skaljacka – en hårdskal – som är helt vatten- och vindtät, men kan också vara en softshell, som är mer andningsbar men inte lika bra för att motstå regn. Om du precis har glömt hur man väljer en sådan skaljacka, kan du kolla in den här artikeln där vi har skrivit om just det.3-lagersprincipen eller lager-på-lager, som det också kallas, är ett sätt på vilket du hela tiden kan reglera mängden kläder på din kropp och därmed hur varmt du har det. Hela idén med 3-lagersprincipen är att välja flera lager, som var och ett har olika egenskaper och som tillsammans ger den ultimata komforten.

Det som är bra med en skaljacka är, som jag sa, dess vattentäthet, men också att den är hård och oftast kan utsättas för hård användning. Det blir också ett dyrare men mer mångsidigt val.
Nu har du förhoppningsvis ännu bättre koll på 3-lagersprincipen än du redan har och jag hoppas att det gynnar dig väl! I den här artikeln har jag främst fokuserat på lager-på-lager på din torso, eftersom det är den viktigaste delen av din kropp, att hålla varm och torr. Principerna är dock desamma för kläder på dina ben, fötter och händer. Nedan länkar jag till några av de kategorier jag har nämnt i artikeln – ha det bra ute i naturen!Kom också ihåg att dina kläder inte är begränsade till de tre lagren. Om temperaturen kräver det av dig, lägg på extra bas- eller mellanlager – kom bara ihåg att dina lager inte får vara för tighta. Det måste finnas utrymme för luft i dem – det är det som isolerar.

Vad är lager 3?
3-lagersprincipen eller lager-på-lager, som det också kallas, är ett sätt på vilket du hela tiden kan reglera mängden kläder på din kropp och därmed hur varmt du har det. Hela idén med 3-lagersprincipen är att välja flera lager, som var och ett har olika egenskaper och som tillsammans ger den ultimata komforten. Cachad
Om du däremot t.ex. ska på en kortare resa, då kan en softshell – det vill säga en jacka som är vattenavvisande men vindtät, vara ett självklart val. Det som är bra med en softshell är att den ofta är mer andningsbar än en hardshell (vad du vanligtvis bara kallar en skaljacka) och vissa tycker att de är bekvämare att bära. Du måste dock tänka på att en softshell inte är vattentät, så om du överraskas av kraftigt regn blir den snabbt blöt och mycket tung. Oavsett om du är på en sheltertur i Danmark, på en vandring i Himalaya eller på en kanotresa i Kanada. Kort sagt, det finns ett sätt att sammansätta dina kläder på så att du kan hålla dig varm och torr när du är på resa, oavsett vilka utmaningar som vår fantastiska natur ger dig. I den här artikeln hjälper vi dig att bli riktigt skarp på den berömda och noggrant testade 3-lagersprincipen. Vid kallt väder är en dun- eller fiberjacka uppenbara val för dig, eftersom de i allmänhet kan binda mer isolerande luft och därmed blir varmare. Det är viktigt att komma ihåg att om din dunjacka pressas ihop under ditt yttre lager, ger den inte samma värme som om den hade utrymme att vikas ut helt, eftersom det är luften mellan dunet som ger dig värme.

Vad värmer bäst ull eller fleece?
Ull värmer mer än fleece då det är ett naturmaterial som andas. Det viktigaste att tänka på när det kommer till att hålla barnet varmt är att även hålla hen torr.
2) Det andra lagret är mellanskiktet, som beroende på vart du ska och vad du ska göra, antingen ska bestå av ull, fleece, dun eller ett dunliknande fiberfoder. Det är mittlagret som ska ge dig mest värme, i din konstruktion av lagren.

Om du i allmänhet tenderar att vara lite frusen, kan det vara en bra idé att göra 3-lagersprincipen till 4-lagersprincip och lägga till ett extra lager innerst . Det är ofta bättre att välja två svettransporterande baslager än två isolerande mellanliggande lager, eftersom de isolerande lagren ofta inte är lika andningsbara. Vissa typer av tröjor är också placerade någonstans mellan första och andra lagret och kan därför var a särskilt bra att komplettera med. Här kan vi rekommendera ulltröjor från t.ex. Icebreaker
Å andra sidan är de ofta lite tyngre och kan inte komprimeras lika mycket som en dunjacka. Så det är alltid en kompromiss mellan fördelar och nackdelar, i förhållande till din specifika resa.1) Det innersta lagret eller baslagret som det också kallas. Detta lager bör optimalt bestå av antingen ull eller ett syntetiskt material – det beror på vilken aktivitet du förbereder dig för. Dessutom måste den isolera dig och transportera bort fukt som du producerar genom din svett så att du hålls torr.

Som du nu vet bör du alltid börja med ett baslager innerst mot kroppen. Du vet att det här skiktet gärna skulle sitta tätt och passande så att du inte blir irriterad över att det krullas och viks. Du vet också att detta lager helst bör bestå av ull eller ett syntetiskt material. Men varför ska det egentligen vara det?
Detsamma gäller för en fiberjacka. Dunjackor och fiber jackor är ofta det självklara valet, för t.ex. längre promenader eller andra aktiviteter där du måste bära all din utrustning själv, eftersom de båda är isolerande och mycket lätta.

Vad är lager 2?
Lager 2. Mellanlagret fungerar som en värmande isolering. Ett bra mellanlager är luftigt och har god andningsförmåga som håller kvar värme samtidigt som det släpper ut fukt, så barnet håller sig varmt och torrt även om det svettas. Tjockleken på detta plagg kan variera beroende på kyla och vind och hur aktivt barnet är … Cachad
T.ex. när jag är på bergstur i norra Sverige eller Norge, och det regnar när jag når dit jag vill sätta upp mitt tält, tar jag en fiberjacka över mitt underställ och sedan min skaljacka ovanpå. Även om det är sommar, för regn och vind på berget är ofta lite kallare än du tror.Istället bör du välja ett baslager av syntetiska material om du behöver transportera mycket svett bort från kroppen, t.ex. under högintensiva aktiviteter eftersom det leder fukten bättre bort från kroppen. Å andra sidan isolerar de inte på något sätt när de är våta, men syntetiska material torkar ganska snabbt. Om du väljer ett baslager av ett syntetiskt material måste du också komma ihåg att de snabbt kommer att börja lukta svett, och det är därför troligtvis nödvändigt att ta med fler omgångar kläder än om du valt ull.

Det här är väldigt smart, för om du har många tunna lager är det lättare att ta av enstaka lager än om du har en stor jacka på. Det är viktigt att ha kunskap om hur man håller sig varm och torr så att man inte riskerar att bli underkyld på resan. Det gör både resan betydligt sämre, men det kan också vara farligt om du befinner dig på en plats som ligger långt för andra människor.När du väljer ditt baslager måste du också bestämma om det ska vara ett linne, t-shirt eller en långärmad tröja som du ska ha på dig. Detta beror på det klimat du befinner dig i. Om jag till exempel skulle på en sommarvandring i Norden, då skulle jag antagligen bara gå i en ull-t-shirt. Ditt baslager bör inte bestå av t.ex. bomull, eftersom bomull inte har några fuktavledande egenskaper utan istället absorberar fukt. Så om du har bomull på innerst blir du inte av med fukten och riskerar att bli både kall och fuktig. Istället bör du använda antingen ull eller ett syntetiskt material, eftersom baslagrets viktigaste funktion är att reglera temperaturen och att leda bort fukt från kroppen. När jag t.ex. är på dagsutflykter på längdskidor i Norge, och det är ganska kallt, då har jag ett syntetiskt underställ på, en tunn fleece som mellanlager och sedan använder jag en mycket andningsbar softshell som ett yttre lager. Den tar vinden och värmen som aktiviteten ger mig räcker för att hålla mig varm, även i kalla minusgrader. I det här fallet har jag en dunjacka i ryggsäcken att ta på mig under pauser så att jag inte blir kall.Men om jag skulle använda ett underställ för min längdåkningssemester skulle jag antagligen välja en långärmad tröja, i ett syntetmaterial, för här är det viktigt att rikta mycket fukt bort från huden. Lager på lager kan också användas för dessa – t.ex. du kan ha en tunn ull mössa under din tjocka mössa, eller så kan du ha ett par ullhandskar inuti dina stora, tjocka vantar om du behöver det – det är bara fantasin som sätter gränserna. En halstub kan också vara en trevlig följeslagare i många situationer, eftersom det skyddar din nacke och ser till att du inte får kall vind ner i jackan. Du bör välja ull om du ska göra aktiviteter som innefattar mycket stillasittande eller om det är mycket kallt, eftersom ull reglerar temperaturen bäst och isolerar även när den är våt. Var dock medveten om att ull tar lång tid att torka igen när den blivit våt. Dessutom är ull mycket motståndskraftig mot lukt, vilket innebär att du inte behöver ta med mycket ullkläder, även om du ska vara borta länge – det är särskilt trevligt om du ska bära all din utrustning själv!

Det sista lagret vi kommer till är det yttre lagret eller skallagret. Det är detta lager som är avgörande för att dina andra lager ska skyddas från vädret och kommer att vara avgörande om du är ute i regn och vind. Dessutom skyddar det yttre lagret också ditt mellanlager om du t.ex. har en dunjacka på och måste gå igenom lite tät skog.
Generellt sett kan du sammanställa ditt mellanlager av fyra olika material, i ett hav av utformningar. Det är ull, fleece, dun eller fiberfoder. Även här är aktiviteten och utomhustemperaturen avgörande för ditt val.När du måste bestämma vilka lager du ska ha är det viktigt att du är medveten om vad du ska göra och i vilken miljö. T.ex. aktiviteter i Norge på vintern kommer naturligtvis att ställa högre krav på dina lager än en trevlig varm sommardag på en vandring på Jyllands Hærvej kommer att göra.

Om du ska på en resa på sommaren kan du ibland nöja dig med en enda, tunn ulltröja att ha på dig när du anländer till lägret, medan på vintern kan du behöva flera mellanliggande lager, i olika material, för att hålla värme. Som sagt, kom ihåg att när du kompletterar välja några lager som andas – annars kan du lätt få det för täppt.
Att du ska hålla dig varm och torr oavsett väder är alltid målet med våra kläder. Men för att kläderna ska fungera på bästa sätt krävs det också att du använder dem rätt. Därför bör du klä dig enligt trelagersprincipen. För att hjälpa dig på traven har vi redan delat in våra produkter i tre olika lager med olika funktioner. På så sätt vill vi hjälpa dig att hitta rätt kläder efter dina behov.

Genom att klä sig lager på lager är det lättare att skydda barnen från kyla och väta, så att de hålls torra och varma. De olika lagren gör så att det bildas luft mellan plaggen som då isolerar värmen, samtidigt som det möjliggör att kläderna kan andas för att ventilera svett och värme.
Ytterjackan bör vara försedd med en ordentlig huva för extra skydd mot både blåst och nederbörd. Både ytterjacka- och byxa ska med fördel vara av ett lättare material för att vara smidiga att röra sig i, samt för att de ska ta mindre plats och vikt i väskan. Om du däremot vill ha ett garanterat skydd mot direktkontakt med vatten är rejäla regnkläder att rekommendera, som galon med en vattenpelare på över 10000mm.Som ni kanske redan vet så gillar barn att leka och utföra olika typer av aktiviteter, som i sin tur gör att de blir varma och svettas. När de svettas bildas fukt, och för att barnet inte ska bli nerkylt inifrån måste den fukten transporteras bort från huden.

Är fleece bra mellanlager?
Mellanlager i fleece (ofta tillverkat av polyester) har bra fukttransport och andningsförmåga, vilket gör dem till ett utmärkt val för högintensiva aktiviteter. Dessutom är polyester ett slitstarkt material som torkar snabbt.
För mycket kläder innebär att barnet behöver bära omkring på onödigt många plagg, att de får svårare att röra sig, och att det snabbt blir väldigt varmt och svettigt. Klädernas syfte, oavsett material och egenskap kommer då heller inte till sin rätt. Använd hellre flera tunnare material som enkelt kan tas av eller kläs på vid växlande temperaturer och aktivitet.

Precis som att antalet lager kan variera kan även tjockleken på plaggen variera beroende på vilka väder och aktiviteter de ska användas i. Utomhusklimatet kan ju variera rätt mycket beroende på om det regnar, blåser eller är soligt. Oavsett vad kan plagget med fördel ha en dragkedja för enkel ventilation och smidig på- eller avklädning.Under de kallare månaderna är man ofta noggrann med att klä barnen ordentligt på kroppen, även på de delar som sticker ut. Så fort temperaturerna stiger lite är det lätt hänt att man inte prioriterar huvud, händer och fötter lika bra, som leder till att barnet fryser. Framförallt fötterna är viktiga för hur väl kroppsvärmen bevaras, men att skydda fötterna och hålla de varma kan vara svårt.

Till skillnad från lager 1 och lager 3 kan mellanlagret bestå av flera plagg, beroende på temperatur och aktivitet. För att ett mellanlager ska uppfylla sitt syfte och verka så bra som möjligt ska det vara luftigt och andas ordentligt, just för att det ska kunna isolera värme och släppa ut fukt som bildas vid rörlighet. Beroende på vilken variant man köper till sitt barn är materialen och egenskaperna varierande. Är du ute efter ett plagg som skyddar extra bra mot vind och regn är ett material som gore-tex mycket bra, då de är försedda med ett membran som gör att de är extra tåliga men ändå ventilerande. Syftet med ytterlagren är också att de ska isolera värme, men samtidigt ventilera om det bildas värme och fukt inifrån. Med andra ord ska det vara slitstarka, värmeisolerande, ha en god andningsförmåga och vara flexibla för att underlätta aktivitet.

Kom ihåg att hålla koll så att varken strumporna eller skornas insida blir blöta, och byt i så fall plagget för att inte riskera nerkylning. Och tänk på att skorna ska vara tillräckligt rymliga för att få plats med både tunnare och tjockare sockar.Det tredje lagret är också det allra sista lagret, som kläs på utanpå alla andra kläder. Som lager 3 syftar man på ytterkläder som ska verka som ett yttre skydd mot alla olika väder, men framförallt mot regn, vind och kyla.

Det som är så bra med mellanskiktet är att man smidigt och enkelt kan ta av eller klä på ett lager om temperaturerna växlar eller om intensiteten i aktivitet förändras. Blir det varmt kan man öppna upp eller ta av en tröja, och blir det kallt kan man sätta på en isolerande kofta.De bästa och vanligaste materialen är fleece och ull, men framförallt fleece då det är luftigt, håller värme och andas. Genom att variera mellanlagren i tjocklek och material kan de komma till användning oavsett årstid och väder!Vattenpelare är ett mått på hur pass högt vattentryck ett plagg klarar av innan vatten börjar läcka in. Plagg med en vattenpelare över 2000mm får kallas för vattentäta.Som förälder vill man att ens barn alltid ska må bra, oavsett vilket väder och temperatur som råder utanför dörren. En ypperlig teknik är att använda den så kallade lager-på-lager-principen, som även kan kallas för flerskiktsprincipen. Det innebär att man klär barnen i flera tunna lager för att maximera komfort och funktionalitet.Det som är så praktiskt med att klä barnen i lager på lager är att du snabbt och smidigt kan ta av eller sätta på ett lager när temperaturerna växlar. Låt inte dåligt eller kyligt väder hindra barnen från att leka utomhus, utan var istället förbered genom att använda denna princip!Tänk på att kläder i syntet bör tvättas efter varje användning för att inte lukta illa. Vi råder er starkt från att använda underställ i bomull då det leder bort värme och har lätt för att suga upp fukten, som i sin tur både kyler ner och skaver.

Genom att klä barnet i andningsbara plagg släpps överbliven värme och fukt ut, så att barnet hålls torrt och varmt. Plagget ska också kännas bekvämt och ska vara smidigt att röra sig i. Det får även gärna vara åt det tunnare och lättare hållet för att inte riskera överhettning.
Ordentliga underställ och värmande mellanlager i all ära, men de saknar egenskaper som gör att de skyddar mot slitande väder. Utan ett yttre skydd kommer de helt enkelt inte fungera som de ska.Satsa också på en mössa som kan användas i olika väder, som både håller värme och andas. Vid kraftigare regn kan det vara bra med en ordentlig regnmössa, och vid lägre temperaturer krävs en tjockare mössa i ett mysigt material.Vi skulle rekommendera att ni lägger pengarna på det yttersta lagret, alltså ytterjacka- och byxa. Det är ytterlagren som skyddar resterande kläder från att bli blöta eller genomblåsta av vind, vilket innebär att det också är ytterlagren som är avgörande för om barnet kan hållas torrt och varmt. Sådana är otroligt vattentäta och håller barnet torrt, samtidigt som det håller inne värme. Enda nackdelen är att de inte släpper ut fukt, så blir barnet väldigt varmt eller svettigt kan de bli nerkylt inifrån. Men med tanke på att är så slitstarka och allsidiga, samt att de går att använda i varierande väderförhållanden är de mycket praktiska! Används mellanlagren på rätt sätt innebär det att barnet inte riskerar att överhettas vid rörliga aktiviteter, och precis på samma sätt riskerar det heller inte att förlora kroppsvärmen om de står stilla eller sitter ner.

Det första lagret är de kläder som sitter närmast kroppen. Detta lager är det som bygger grunden för hela påklädnaden, och som till största del avgör om och hur länge barnet håller sig torrt och varmt. Se till att det är av rätt material och att det sitter bra!
Höst och vinter innebär ofta låga temperaturer, regn och ruskig blåst, vilket man vill skydda barnet mot. Det bästa klädalternativet om man vill ge bästa möjliga skydd mot kyla, väta och vind, samtidigt som man vill isolera värme är ett fodrat ställ i galon. Det bästa alternativet som första lager är underställ, som är bra på att isolera värme samtidigt som det andas och ventilerar luft. För att hela principen, alltså att de olika lagren ska hålla barnet varmt och torrt, ska gå i lås är det mycket viktigt att samtliga plagg har god andningsförmåga. Hur pass bra ett ytterlager skyddar mot ovanstående väder kan faktiskt avgöra barnets välmående och hur de trivs under tiden de vistas utomhus. För att kunna anpassa ytterskiktet efter väder finns det såklart ett antal olika varianter, men de vanligaste är regnjacka, skaljacka, softshelljacka eller fodrad jacka.Det man som förälder ska tänka på är först och främst att använda ordentliga skor som tål vatten, vind och kyla, utan att de stänger in all värme och fukt. För trots att fötterna hålls skyddande från utomstående väta kan instängd fukt leda till blöta fossingar, som i sin tur kyler ner dem.

Däremot brukar ett mått på över 6000mm vara en bra riktlinje om man vill att plagget ska kunna stå emot kraftigt regn i mer än några minuter. Ju högre vattenpelare desto tåligare är plagget, helt enkelt.

Hur klär man sig enligt 3 lager principen?
Lager-på-lager-principen hjälper dig att välja rätt kläder till det väder som råder och den aktivitet som utövas. Tre lager med kläder kommer att hålla dig torr och varm: ett underställ som transporterar bort fukt, ett mellanlager som håller dig varm och ett ytterplagg som skyddar mot väder och vind.
Som förälder vill man inget annat än barnens bästa, vilket ofta innebär att man vill klä på dem mycket kläder för att skydda dem mot väder och vind. Däremot är det snarare vanligare att man klär på barnet för mycket kläder än tvärtom.

För övrigt är ett bra riktmärke för tåliga och funktionella ytterplagg att vattenpelare ligger på minst 6000mm och att andningsförmåga är över 10000g/m2/24h. Och glöm inte reflexerna!
Vid ösregn är det bra att använda gummistövlar som är helt vattentäta. Men då är det också extra viktigt att bygga upp med fiberrika yllestrumpor som låter fötterna andas. Vid låga temperaturer kan du med fördel sätta på en ullstrumpa som håller värmen extra bra.De bästa materialen på underställ som användas närmast kroppen är ull och syntet, så som polyester. Dessa är bra på att ventilera luft, transportera fukt och hålla värmen oavsett om barnet är aktivt eller stillasittandes. Ull är bäst på att både transportera fukt och hålla värme, medan syntet är mycket bra på att få bort fukt.

Nästa lager är lager nummer 2, som också kallas för mellanlager då de kläs på över understället men under ytterplagget. Mellanlagren är främst till för att isolera värme, men också för att transportera bort fukt från det understa lagret.
Företagets storlek på lager beror mycket på vad företaget arbetar med. Exempelvis har ett tjänsteföretag vanligtvis ett litet lager medan ett företag som tillverkar varor kan ha ett stort lager. Ett lager innehåller osålda varor som köpts in och förvaras tills varorna säljs vidare. Ett varulager är materiella tillgångar som är under tillverkning alternativt ska användas i produktionen av varor och tjänster. Ett varulager inventeras och värderas i slutet av ett äkenskapsår och kan värderas genom olika principer. Exempel på principer är lägsta värdets princip (LVP) och först in-först ut-principen (FIFO). Om du har ett lager är det viktigt att du har superkoll på alla artiklar – vilka som finns i lager, vart de finns och om de kan lovas kund. Med Fortnox Lager ser du enkelt till att ditt lager hålls uppdaterat i realtid, tack vare automatisk bokföring av lagervärdesförändringar.

Varför ska man klä sig lager på lager?
Klädernas grundfunktion är att hålla dig torr, varm och skyddad. Genom att klä dig i flera tunna skikt kan du lätt reglera klädseln när vädret skiftar. Det brukar kallas för flerskiktsprincipen, eller lager på lager-principen. Cachad
Hej! Har själv varit väldigt nöjd med Polarn o Pyrets vindfleecar till mina barn. Oroad är jag dock för plastpartiklarna som frigörs vid tvätt och åker ut med vattnet. Alltid naturmaterial direkt på kroppen, dock aldrig bomull (!) när det är riktigt kallt då bomull kyler om det blir fuktigt eller blött. Ull, bambu eller silke direkt på kroppen. Min dotter är känslig även för mjuka merino-ullen och tycker att det kliar, så för henne har det blivit silke och bambu. Märket Ruskovilla har toppenplagg i silke, ull och bambu!Många som inte gillar fleece säger att det är på grund av att mycket plast behövs till tillverkningen. Köp då fleece gjord på återvunnen plast, då behövs det inte nya material för att skapa plagget.

LOPPI är det självklara valet för medvetna barnfamiljer. Här hittar du inspiration för hela familjen, shoppingtips, unika erbjudanden, topplistor och bloggar.Vill lite snabbt skriva en kommentar om fleece och hur jag ser på det. Jag undviker fleece då jag inte känner mig bekväm med att använda plast, det är alltså inte mängden plast som behövs för att göra fleece eller källan till plast som spelar roll, plast är alltid plast. Plast är inget jag vill klä mitt barn i, återvunnen eller ej. Fleece gör också att det hamnar mängder av plast i haven, något vi idag inte ens vet konsekvenserna av. Det här är något man inte kan bortse från när man diskuterar fleece vs. ull.

Jag personligen tycker väldigt mycket om fleece, då det är ett tåligt, praktiskt plagg. Då menar jag vindfleecen, som även håller kalla vindar borta. Så när du har små barn som fortfarande spiller och geggar mycket, använd fleece eller köp ullplagg som går att tvätta! Fleece torkar även snabbt, till skillnad från ull, vilket kan vara skönt när den körs i maskinen för tredje gången samma vecka…
Ytterst ska vara ett vind- och vattentätt lager som skyddar mot både nederbörd och kall blåst. Det finns olika varianter här, ett galonställ kan fungera som vind- och vattenskydd men ventilerar ut överskottsvärme och svett väldigt dåligt vilket gör att du lätt bli för varm och fuktig. Ett regnställ som är av ”andasmaterial” som det är populärt att kalla det är betydligt bättre än galon men allra bäst och tyvärr då också dyrast är ett riktigt skallager.En annan detalj som är praktiskt när du vandrar mycket är att tänka på hur dina regnbyxor är designade. Själv tycker jag det är viktigt att ha ett par regnbyxor med dragkedja längs benen så man lätt kan få av och på regnbyxorna utan att ta av kängorna. Detta är en detalj som gör vardagen lite lättare när man vandrar i växlande väderlek och man inte kan bestämma sig om man ska ha regnbyxorna på eller av. Att klä dig rätt för vandring handlar om så mycket mer än bara kläderna. Glöm inte att tänka över också vad du har på fötterna! Ingen bomull gäller även strumpor då du svettas mycket om fötterna när du är ute och vandrar. Byt gärna till torra strumpor när du kommer fram till lägerplatsen, ännu bättre om du gör ett fotbad i bäcken eller sjön först! Många gillar dessutom att ha dubbla strumpor på fötterna. Innerst en tunnare strumpa och ytterst en lite tjockare och varmare, detta då teorin är att en får mindre skavsår då eftersom friktionen blir strumpa mot strumpa istället för fot mot strumpa. Skaljackor och skalbyxor har oftast ett lager av Gore Tex eller annat vattentätt membran i sig och är då effektivt på att både skydda dig från väder och vind utifrån samtidigt som det transporterar ut överskottsvärme och svett relativt bra. Numera finns det en mängd olika membran som fungerar som Gore Tex, Fjällräven exempelvis har en egen variant som också den fungerar utmärkt.

Själv tycker jag det är väldigt praktiskt med byxor så att man med dragkedja lätt kan göra om byxorna till shorts. Då behöver jag inte ha med sig så många olika byxor. Det räcker oftast med ett par om en har ett par som går att göra om till shorts. Själv har jag, Jenny, fjällrävenbyxor som jag kan göra om både till trekvartsbyxor och shorts. Väldigt praktiskt! Emma däremot har Lundhags Makke som storfavorit! Den med kardborre justerbara midjan är ovärderlig!
Allt eftersom du är ute mer märker du mer och mer vad du behöver. Jag rekommenderar dig att inte gå in i en affär och köpa all utrustning du tror du behöver innan din första vandring. Börja istället med det du har hemma och allt eftersom du är ute mer och mer lär du dig vad du behöver och du köper då det som du verkligen behöver och du kan lättare sätta krav på din utrustning. Du märker efterhand hur du själv upplever att du ska klä dig rätt för vandring!

Bomull är i alla fall någon man absolut ska undvika! Ett bomullslager underst blir väldigt kallt när det blir fuktigt! Syntetkläder kan vara bra vid hård ansträngning då det lättare leder fukten från kroppen. När du sedan sitter still på kvällen vid lägerelden kan ylle vara bra då det håller värmen bra.
Ett underställ av ull är bäst! Det värmer gott och det värmer framförallt även när det blir lite svettigt och fuktigt! Syntetunderställ är också bra, inte riktigt lika varma som ull, så dessa kan vara att föredra under höst och vår. Men själv använder jag ullunderställ året runt! Har du redan ett underställ i syntet hemma? Använd då det under dagen då du är aktiv och använd ditt nya ullunderställ på kvällen när du slagit läger.

Lager 2 innebär ett värmande mellanlager som varieras beroende på hur varmt eller kallt det är ute. Det kan vara en tunnare syntettröja, en tjock fleecetröja eller den där varma ylletröjan som mormor har stickat! Vid riktigt kallt väder kan du till och med välja att kombinera en eller två tröjor från mellanlagret. Mer och mer vanligt är dessutom att låta det värmande lagret bestå av en tunn dunjacka eller tunn dunväst.
Det är bra att klä sig i lager för då kan du lätt anpassa klädseln när du är ute. Ett bra tips är även att alltid ha ett extra plagg att ta på sig när du pausar eller blir kall. En tunn dunjacka eller en tjockare tröja är bra att ha lättillgänglig för att ta på under skaljackan. Förbränningen är så hög när du vandrar att när du stannar och är svettig är det lätt att du börja frysa. Att frysa påverkar också vätskebalansen då du blir av med mer vätska när du fryser vilket ofta inte är bra när du är så fysiskt aktivt som du är när du är ute och vandrar en längre sträcka.Uppgiften för den stora gruppen av lager för roterande rörelser är att minimera friktionen mellan en roterande axel och den komponent som tar upp axelns krafter i axiell och radiell riktning. De roterande lagren kan delas in i grupper beroende på hur krafterna överförs – i rullningslager överförs krafterna genom kulor eller rullar och i glidlager överförs krafterna direkt mellan axeln och lagerhuset.

Som lagermaterial använd både metalliska och icke-metalliska material. Vanliga metalliska lagermaterial är gjutjärn, fosforbrons och vitmetall (babbits). Vanliga icke-metalliska lagermaterial är plaster som amidplast (nylon), fenolplast (bakelit), acetalplast/POM (Polyoximetylen eller Delrin®) och polytetrafluoroeten (PTFE eller Teflon®) samt olika keramiska material. Eftersom plastmaterialen har så goda isolerande egenskaper kräver de också ofta vattensmörjning och kylning för att leda bort friktionsvärmet. Bland både de metalliska och de icke-metalliska lager materialen finns sådana som är självsmörjande. Exempel på självsmörjande lagermaterial är sintrade metall- och grafitpulverblandningar där olja har tillsatts i materialets porer, lagerfoder av metall med PTFE-beläggning, amidplast med oljetillsats (Oilon®), polyeten med molybdendisulfid (Robalon®).Jernkontoret tillvaratar stålindustrins intressen genom att verka för bästa möjliga förutsättningar för verksamheten i Sverige. Vi vill kännetecknas av hög trovärdighet bland våra medlemsföretag, politiker, myndigheter, organisationer, forsknings- och utbildningsväsen, men även hos den breda allmänheten.Jernkontorets energihandbok inneh\u00E5ller kvalificerad kunskap om energianv\u00E4ndning. Webbplatsen sammanfattar de viktigaste energiaspekterna och inneh\u00E5ller alltifr\u00E5n matematiska ber\u00E4kningsmodeller och materialdata till popul\u00E4rvetenskapliga texter om energi med belysande exempel och effektiviseringstips.Friktionen i glidlager är generellt mycket större än i rullningslager eftersom glidfriktionen är mycket större än rullfriktionen. Att smörjningen blir korrekt är därför ännu viktigare för glidlager än för rullningslager. I normala fall skall den del av en axel som arbetar i lagret (tappen) vara av ett betydligt hårdare material än lagerytan, det vill säga lagerfoder eller lagerskålen, i lagerhuset. En vanlig och effektiv smörjmetod för glidlager är när de smörjs med en så kallad oljefilm, vilken förhindrar att tappen får direktkontakt med lagerytan. Gladlagret måste då ha ett visst spel för att tillåta smörjmedlet att komma in. Smörjmedlet antingen sugs eller pressas in mellan lagerytorna via särskilda smörjspår eller smörjfickor. Generellt gäller att en högre ytbelastning genererar högre verkningsgradsförluster.

Rullkropparna i rullningslager består av kulor eller rullar och kallas därför kullager eller rullager. Den vanligaste typen av rullningslager är det enradiga spårkullagret och det är dessutom vanligt att kullagret är inkapslat med skyddsplåtar eller tätningsbrickor, vilket gör att lagret blir livstidssmort. Eftersom ytan som skall ta upp radiella och axiella krafter relativt sett är mindre i kullager än i rullager används de tidigare oftast i sammanhang där krafterna inte är så stora medan de senare används i sammanhang med stora lagertryck. Friktionen blir däremot större i rullager än i kullager. Både kullager och rullager kan vara enkel eller flerspåriga beroende på storleken och riktningen på de krafter som skall tas upp. Hylsorna till rullningslager som skall ta upp stora axiella krafter har ofta mer kontaktyta i axiell riktning än motsvarande rullningslager för radiella krafter.

Lager 3 är det skikt som ska hålla väta, vind och andra yttre element borta. Det bör samtidigt ha förmåga att transportera ut fukt inifrån genom att vara i halvgenomsläppliga textilier som t.ex. membranen Gore-Tex och Eco-Shell. Fuktutsläppet kan även ske genom ventilationsöppningar i armhålor eller på utsidan av byxbenen.

Är det kallt ute är det viktigt att skydda sig mot kylan så snabbt som möjligt vid pauser. När du slagit läger bör du ta av skallagret däremellan, så att andningsförmågan förbättras och både skalkläder och de lager du har på dig kan torka ordentligt.
Ull finns i olika tjocklekar och kvaliteter. Vi säljer bara ullplagg av hög kvalitet. Merinoull är ett bra alternativ, det kliar inte och är mjukt och behagligt. Ull värmer även när det är blött och luktar inte illa trots tuff användning och långt mellan tvättarna.

En tunn förstärkningsjacka är komprimerbar och tar inte mycket plats i packningen och bör därför nästan alltid finnas med. Välj gärna en modell med fodrad huva. Ska du ut på vinteräventyr bör du utrusta dig med en rejäl dunjacka som förstärkningslager. Kom ihåg att även värma benen med antingen dunshorts eller täckkjol, välj en modell som går att öppna i sidan så du inte behöver ta av dig kängor eller pjäxor för att få på dig plagget.
Lager 4 har till uppgift att verka som ett isolerande lager vid raster, stillastående aktiviteter eller då det helt enkelt är extremt kallt ute och du vill minimera värmeförlusten från kroppen. Dessa isolationsplagg lämpar sig även för kalla vinterdagar då du inte vill ha flera lager på dig utan bara behöver ett plagg att ta på dig när du exempelvis ska promenera till jobbet eller gå en vinterpromenad. De finns både med dun och syntetfyllning.Lager 3 bör ha lättåtkomliga fickor, justerbara ben- och ärmslut samt justerbar huva. Dragkedjor och övriga justeringar bör vara konstruerade så att de är greppbara även när du har handskar på dig.

Lager 1 ska sitta nära kroppen och har till uppgift att värma samtidigt som det ska transportera fukten bort från kroppen. Fukt och väta leder kyla och bidrar snabbt till att du blir nedkyld. Därför bör du aldrig använda bomull närmast kroppen eftersom det binder väta och torkar långsamt. Strumpor, kalsonger och trosor i bomull är inget bra alternativ. Ull eller syntet är bra val.
I många väderförhållanden fungerar även plagg i bomulls- och syntetblandning utmärkt som ytterlager. Fjällrävens G-1000 material står emot vind och viss mängd snö samtidigt som det ventilerar.

Att klä sig rätt i kalla förhållanden är mycket viktigt. Största risken med att vistas utomhus i mer utsatta miljöer eller under lång tid är att man klär sig fel och fryser och svettas om vartannat. Det påverkar både ditt humör och din fysik negativt. Ska du göra en ansträngande aktivitet vintertid är ett tips att klä dig så att du småfryser och huttrar innan du ger dig av eftersom att kroppstemperaturen ökar när du börjar anstränga dig. Börja inifrån med lager 1.
Dun finns i olika kvaliteter och blandningar, generellt kan det sägas att desto mer dun och mindre fjäder desto bättre egenskaper får plagget. Dun är komprimerbart, är lätt och ger mycket värme. Nackdelen med dun är att det tappar sin värmeförmåga om det blir blött och fuktigt. Risken för det är dock mindre vintertid genom att luften är torr och nederbörd som kommer är snö istället för regn. Det finns många bra syntetiska substitut istället för dun som har bra värmeegenskaper och är mer tåligt för väta.Syntetmaterial har fördelen av att vara mycket snabbtorkande och leder snabbt bort fukten från kroppen. Efter ett tag kan syntetplagg börja lukta, de kan då tvättas mycket varmt för att få bort odören. Kombinationer av ull och syntet förekommer och drar då nytta av de båda materialens fördelar.

Lager 2 ska isolera och ventilera kroppen genom att driva fukten från huden samtidigt som värmen inte ska lämna kroppen i onödan. Ull, fleece och andra syntet- och ullblandningar är bra alternativ i mellanlagret.
När du ska välja ytterlager är det en bra idé att prova plaggen med olika mellanlager under så du känner att de ryms utan att det blir trångt. Om du har ett för litet ytterlager kommer mellanlagret pressas ihop vilket medför att den värmande luften mellan lagren försvinner och du kommer få svårare att hålla värmen. Om du har ett för stort ytterlager kan det leda till att kall vind kommer in i jackan och pressar bort den varma luften. Allt för stora utrymmen mellan lagren kan även leda till en mindre effektiv fukttransport vilket riskerar att fuktig luft blir kvar och kyler ner dig.Ett mellanlager får gärna ha en låg vikt och vara enkelt att ta på och av. Många gånger åker det av efter en stunds aktivitet och på igen under en paus. Aktuell temperatur och aktivitetsnivå avgör hur varmt och tjockt ett mellanlager bör vara.

Många väljer att bara ha underkläder och underställsbyxor under sitt ytterlager. Under friluftsbyxor är det svårt att rymma något mer men om du har ett par skalbyxor, regnbyxor eller ofodrade skidbyxor som skyddande ytterlager vill vi tipsa om att använda ett par dunshorts ovanpå understället som är lätta och smidiga men ger mycket värme.
Det kan vara skönt att kunna öppna upp och släppa ut överskottsvärme så en halv eller hel dragkedja framtill är att föredra. Tänk på att fleccetröjor är lättantändliga om du sitter nära en eld. Över ditt basplagg bör du ha ett mellanlager vid kalla, huttriga dagar. Plagg i fleece och merinoull värmer skönt och passar perfekt som mellanlager. Har du ett ofodrat ytterplagg är en isoleringsjacka bästa alternativet – antingen i dun eller syntet. Klarblå himmel och snötäckta träd, januarimorgonen ser magisk ut – tills du tittar på termometern. Stanna inte inne bara för att det är kallt, välj rätt kläder och ge dig ut och njut av vintern! För att hålla dig varm under kalla dagar är det bäst att klä sig lager på lager, då kommer luften mellan plaggen fungera som extra isolering.Under extra kalla dagar kan ett extra lager vara behövligt för att kylan inte ska ta tag i dig! Under dina vanliga handskar och din ytterjacka kan det där vara skönt att ha ett Linerplagg. Liner fungerar som ett extraplagg och är ett viktigt plagg för värmereglering. Liner kan komma i form av allt från jacka till tunna extrahandskar.Här hittar du prylarna som gör dig redo för fjällsport! Skidkläder, skor, alpinskidor, raceutrustning, jackor, handskar, hjälmar, goggles, pjäxor och mycket mer från varumärken som Peak Performance, Bergans, Kari Traa, Craft, Salomon, Smith, Hestra, Haglöfs, Oakley, Didriksons, J. Lindeberg, Head m.fl. {{ MainItem.BrandName }} {{#if MainItem.Color}} , {{ Color }} {{/if}} {{#if MainItem.Size}} , {{ MainItem.Size }} {{/if}} {{#if MainItem.Length}} , {{ MainItem.Length }} {{/if}} Under varma dagar kan det vara extra knepigt att välja rätt kläder. Att ha kläder för väder gäller givetvis även under soliga, varma dagar och under dessa dagar är ”lager på lager-principen” en bra utgångspunkt. På så vis är det enkelt att ta av eller på plagg om vädret slår om snabbt, som det ofta gör i fjällen.

Underställ och strumpor i syntetmaterial värmer samtidigt som de andas. Det första lagret mot kroppen ska sitta som ett ”second skin” och hjälpa dig behålla kroppens naturilga temperatur.

Vad finns det för olika lager?
Rullningslager. Rullkropparna i rullningslager består av kulor eller rullar och kallas därför kullager eller rullager. … Glidlager. Friktionen i glidlager är generellt mycket större än i rullningslager eftersom glidfriktionen är mycket större än rullfriktionen. … Lager för linjära rörelser. … Lager för roterande rörelser.
Över ditt underställ bör du ha en mellanlagerströja. En plagg som du enkelt kan ta av och packa ner i ryggsäcken om du blir för varm. Viktigt att detta inte är för tätt så det lätt kan transportera fukt och värme.Som lager nummer två rekommenderar vi fleece, ull eller primaloft. Detta lager hjälper till att transportera fukt, men det bör först och främst vara ett isolerande mellanlager som skapar luft mellan de första och sista lagren. Välj tjocklek baserat på temperatur och aktivitetsnivå.

Vad är varmast fleece eller ull?
Ull värmer mer än fleece då det är ett naturmaterial som andas. Det viktigaste att tänka på när det kommer till att hålla barnet varmt är att även hålla hen torr. Fördelen med ull är att det andas, så barnets svett inte kyler ner. Ull har även en fantastisk egenskap av att värma även om det blir blött.
Är du orolig för miljön och vill göra bättre val? Under flera år har Haglöfs arbetat för att produkterna ska ha en så liten miljö- och klimatpåverkan som möjligt.

Vad ingår i lager?
Vad ingår i ett lager? Företagets storlek på lager beror mycket på vad företaget arbetar med. Exempelvis har ett tjänsteföretag vanligtvis ett litet lager medan ett företag som tillverkar varor kan ha ett stort lager. Ett lager innehåller osålda varor som köpts in och förvaras tills varorna säljs vidare.
Syntetunderställ transporterar fukt effektivt men isolerar inte lika effektivt som ull. Om du har en hög, kontinuerlig aktivitetsnivå, rekommenderas därför underställ i syntet. Och likaså tvärtom; ull värmer och isolerar bättre än syntetmaterial, så är du ute i kallt väder eller har en lägre aktivitetsnivå, rekommenderar vi ull som innersta lager.Det yttre lagret ska skydda mot regn, vind och snö. En skaljacka med ett vind-, vattentätt och ventilerande membran rekommenderas därför starkt. Det finns flera tekniker på marknaden, t.ex. GoreTex®, Dermizax® och HellyTech®. Kom också ihåg att du ska kunna ha två lager under jackan, så välj en passform som känns bekväm att röra sig i.När du är aktiv under en längre tid, till exempel under vandring, producerar du svett och fukt. Det som är viktigt då är att du har ett inre lager som transporterar bort fukten så att du undviker att bli kall. Vi rekommenderar därför att du bär antingen syntet- eller ullunderställ närmast kroppen.{{#sizesOutOfStock}} Slutsåld {{/sizesOutOfStock}} {{#sizeOptionOneInStock}} {{sizeOptionOneInStockValue}} {{/sizeOptionOneInStock}} {{^sizeOptionOneInStock}} Välj storlek {{/sizeOptionOneInStock}} Flera av skaljackorna har ventilationsdragkedjor och ficksystem med meshfoder som gör att du enkelt kan släppa ut överflödig värme. Därför är skaljackor också optimala för att hålla dig torr och varm i högt tempo. Experternas största no-no är bomull. Bomull drar åt sig mycket fukt men transporterar den inte vidare. Detta gör att ditt första lager blir blött och inte torkar särskilt lätt vilket leder till kyla och en mycket obehaglig upplevelse.

För att hålla dig lagom varm är det viktigt vad du har på dig även på nederkroppen, även här kan du tänka enligt lager på lager principen beroende på temperatur ute och din kroppstemperatur. Är det kallt ute är ett underställ och ett par täckande byxor ett bra alternativ för utomhusaktiviteter med låg intensitet. Är det torrt ute kan underställ och ett par friluftsbyxor eller tights med shorts över vara två andra sköna alternativ. På våren och sommaren kan ett par tights med shorts över eller tunnare vandringsbyxor vara bra.Det tredje lagret är ett skyddande element. Vad detta blir är också mycket varierande på var- och hur du ska röra dig. Det yttersta lagret är oftast någon form av jacka som beskrivs som husets tak. Ett lager som ska skydda mot yttre klimatpåverkan som regn, snö och blåst.

Mellanlagret kan bättras på med fler plagg om klimatet kräver det och det är riktigt kallt eller blåsigt ute. Då kan till exempel en tjockare funktionströja följt av en fleece vara skönt eller till och med en lättviktsjacka med ett dun eller syntetfoder användas under jackan för att skapa ett större luftrum vilket isolerar.
Underskatta inte det första lagret, understället eller ett annat bra funktionsplagg. En kropp i rörelse svettas alltid och ett plagg som leder bort hudens fukt och håller huden torr är avgörande för att inte frysa. Det första lagrets uppgift är att transportera bort fukt. När du rör på dig skapas fukt som ska vidare för att minska risken att bli blöt och därmed känna den där obekväma tunga känslan och börja frysa.Viktigt att tänka på är att det yttre lagret ska hålla kvar den värme som finns i de inre lagren samtidigt som överskottsvärme och fukt från kroppen ska transporteras ut. Det finns flera material som har förmågan att släppa igenom fukt i form av ånga med hjälp av kroppens energi men vid hög aktivitet är det avgörande att plagget via öppningar kan reglera innerklimatet. På Intersport kan du hålla koll på vilka funktioner jackorna har genom vår guide Hitta rätt funktioner på jackan.

Ett bra tips vid intensivare träning på vår och sommar är att lager nummer två ofta gör lika mycket nytta i ryggsäcken. Inte nödvändigt vid rörelse men ett gott komplement vid fikapaus eller längre stop.
Det finns en gyllene regel som är a och o för utomhusaktiviteter oavsett årstid och väder. Lager på lager. Principen som är lika viktig på skidsemestern som på höstens löprundor eller vårens hike. Inte nog med att du får optimala förhållanden för din temperatur och rörelse. Du har dessutom möjlighet att kombinera olika lager beroende på kroppstemperatur och väder och kan skippa både ett och två lager om det är en riktigt härlig dag.Det är i detta lager du i första hand reglerar kläderna efter vad du ska göra och hur varmt eller kallt det är ute. Tjockleken kan variera beroende på aktivitet och yttertemperatur. Om det är kallare ute kan en tunn fleece, en tjock ulltröja eller lättviktsjacka vara ett bra förslag, vid varmare temperaturer kanske det räcker med en tunn underställströja med lång eller kort ärm.

Hur räknar man ut lager?
Enligt schablonregeln får du ta upp lagret till 97 procent av det totala anskaffningsvärdet. Om du använder denna regel måste du ta upp anskaffningsvärdet för alla tillgångar som finns i ditt lager på bokslutsdagen. Du får alltså inte använda nettoförsäljningsvärdet på vissa tillgångar.
Det är dags att hitta den bästa vårjackan för just dig. Vad är du ute efter? Finns det vissa funktioner som är viktiga för dig eller är modegraden viktigast? Hur varm behöver jackan vara? Ska den vara vattentät eller räcker det med en vattenavvisande jacka? Vi har testat vårens damjackor för att du lättare ska välja rätt.

Vi har tagit hjälp av våra medlemmar i Club Intersport att ge sina bästa tips på matlagning utomhus. Här är 100 tips på matlagning utomhus allt från lättlagat och enkelt till mer tidskrävande och avancerad, och allt däremellan.
På Intersport har vi testat årets tält från McKinley för att ge dig en guide i att hitta rätt tält. Allt för att ni ska hitta rätt storlek, rätt vikt på tältet och en modell anpassade för det du ska hitta på.

Similar Posts