| |

Lediga Lägenheter Mölnlycke

Hej! I mitt hyreskontrakt står det ­angivet att lägenheten får ha ett maxantal på sex personer boende till­sammans. Av intresse för det ­juridiska – är det verkligen lagligt att ­specificera ­antal boende i en hyresrätt?

Fram tills idag stod det en koja här, långt upp i skogen ovanför bostadsområdet Nacksta i Sundsvall. Kojan var Amirs bostad i åtta år. Han kom till Sverige från Iran och efter att ha sökt uppehållstillstånd flera gånger gav han upp. Han flydde samhället – in i skogen.
Sveriges största borrningsprojekt för bergvärme pågår just nu i Gränby i Uppsala. Men flera hyresgäster visste inte ens att det skulle dra i gång. Nu larmar boende om döda fåglar, översvämmade gångvägar och tolv timmar av oavbrutet oljud varje vardag.

Det finns inga särskilda lagregler som anger hur många personer som får bo i en lägenhet. Det hyreslagen anger är att hyres­gäster ska iaktta ”ordning, sundhet och gott skick” och inte störa grannar eller omgivningen i övrigt.Sju tusen skarpa patroner, krut, en granat och dessutom flera läckande flaskor med giftet DDT. Det förvarades i ett olåst källarutrymme i hyreshuset. ”Det var riktigt otäckt när vi såg lådorna med varningstexten: Explosivt”, säger småbarnsmamman Julia Lundberg. Efter att Hem & Hyra tagit upp fallet har SBB nu informerat sina hyresgäster om att hyresgästerna i fortsättningen ska hållas informerade.

Det kan exempelvis ­gälla att förslitningen kan öka, inomhus­miljön försämras då ­ventilationens ­kapacitet inte ­räcker till eller att förbrukning av vatten blir högre än vad som kan räknas som normalt för en lägenhet av en viss storlek.Det räcker inte med att det bor fler personer i lägenheten än den är avsedd för. Det ligger i och för sig i sakens natur att det kan bli svårt att leva upp till ­bestämmelsen om man bor riktigt många ­personer i en ­lägenhet.

Amir hoppades in i det sista att kommunen skulle ändra sig. Trots rivningsbeslutet. Men fem månader senare kom de till slut, med motorsågar och fyrhjulingar. Det hem som Amir byggt på i åtta år – revs på en dag.
Det finns generella normer för trångboddhet och i kontraktet kan hyresvärden ange ett tak för hur många personer som får bo i en viss lägenhet. Men hyresvärden måste bevisa att hyresgästen inte iakttar ”ordning, sundhet och gott skick” genom att visa på konkreta exempel i det enskilda fallet.Comboloan har tillstånd från Finansinspektionen avseende förmedling av bostadskrediter enligt lagen (2016:1024) om verksamhet med bostadskrediter och står under Finansinspektionens tillsyn. Enligt erfarna fastighetsmäklare är bästa tiden att köpa under den klassiska högsäsongen – med andra ord framförallt våren, men även hösten. Tider då det är ett ganska sparsamt utbud men ändå relativt många som tittar är sommar och långhelger. Dessa tider är därmed sämst för dig som köpare. Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärendeSom huvudregel är det inte olagligt att inneha flera lägenheter med hyresrätt samtidigt. Du behöver endast vara folkbokförd på den adress som du bor på, alltså den adress där du tillbringar din dygnsvila (6-7 § folkbokföringslagen).

Hur får man lägenhet utan kötid?
Om du får en bostad genom Bostadssnabben behåller du din kötid. Du behöver vara registrerad hos Bostadsförmedlingen för att kunna söka en lägenhet i Bostadssnabben. Lediga bostäder annonseras under Lediga bostäder och är märkta med Bostadssnabben.
Hej! Om man bor i en bostad, hyreslägenhet och vill hyra en till, en mindre närmare arbetsplatsen, får man enligt folkbokföringen vara skriven på en och ändå hyra den andra trots att man inte är skriven på den?

Enligt lagen, måste jag säga till den nya hyresvärden för den lilla övernattningsbostaden att jag kommer fortsatt ha kvar den större lägenheten där jag huvudsakligen bor?
Trots att det inte är olagligt att hyra två eller fler lägenheter, riskerar du att ditt hyreskontrakt blir uppsagt av din hyresvärd, i det fall hyresvärden får reda på du faktiskt inte bor i lägenheten och dessutom är skriven på en annan adress. Detta kan bero på hyresvärdens enskilda regler. Däremot kan du med hyresvärden undersöka möjligheten att hyra ut din nuvarande lägenhet till någon i andra hand.Det bästa sättet att säkra en hyresrätt med förstahandskontrakt i Mölnlycke är genom att registrera sig gratis på HomeQ och börja samla köpoäng. HomeQ har partnerskap med Mölnlycke och landets främsta hyresvärdar som hyr ut sina lägenheter direkt via HomeQ.

På HomeQ finns det tre urvalsprinciper som våra hyresvärdar använder sig av: Strikt efter köpoäng, Först till kvarn eller Slumpmässigt. Det betyder att oavsett hur många köpoäng du har så har du en god möjlighet att säkra ditt drömboende i Mölnlycke om du är aktiv på HomeQ och skickar in ansökningar.Här finner du förstahandslägenheter i Mölnlycke i alla storlekar, allt från yteffektiva ettor till moderna och rymliga fyror och femmor. På HomeQ finns det även studentlägenheter och seniorlägenheter i Mölnlycke.

Korttidskontrakt går ofta att hitta genom att fråga runt bland vänner och familj eller använda olika uthyrningssajter, men om du är ute efter ett mer långsiktigt boende och ditt eget förstahandskontrakt i Mölnlycke med omnejd är HomeQ det bästa alternativet.
Med HomeQ är väntetiderna för ett förstahandskontrakt mycket kortare än kommunala köer och andra alternativ. Lägenheter tilldelas via köpoäng, slumpvis eller först till kvarn.Letar du efter ett tryggt och långsiktigt boende i Mölnlycke? Då har du kommit rätt! På HomeQ finner du förstahandskontrakt direkt från de bästa hyresvärdarna i Mölnlycke. Tjänsten är helt gratis att använda. Ansök nu och finn ditt drömboende!

Störst chans att snabbt få en fin lägenhet i Mölnlycke har du genom att registrera dig på HomeQ (det är helt gratis), sätta upp en bevakning för Mölnlycke, skriva ett trevligt personligt brev och därefter skicka in ansökningar direkt när nya lägenheter publiceras.
Du som söker en tillfällig bostad eller en bostad med kort varsel, kan finna lösningen i att hyra en lägenhet på andrahandsmarknaden eller som inneboende, i ett rum i en villa eller lägenhet. Det finns flera sajter på nätet som förmedlar andrahandslägenheter. Var dock uppmärksam på att andrahandsförmedlingar ofta tar ut en förmedlingsavgift. Ett annat tips är att titta på Facebook, där finns ofta grupper för respektive stad där privatpersoner lägger ut lägenheter och bostäder de vill hyra ut.Nej. Privata hyresvärdar behöver inte förmedla sina lägenheter via den kommunala bostadskön, men ibland förmedlar de sina lägenheter via dem ändå. Det framgår ofta på hyresvärdarnas webbplats hur du kan bevaka lediga lägenheter: via hyresvärden, via den kommunala bostadskön eller båda två.På kollektivbostadsmarknaden finns både privatpersoner, ideella föreningar och marknadsaktörer. Det finns även flera olika varianter av seniorboenden som erbjuder kollektiva boendelösningar. På webbsidan för intresseföreningen Kollektivhus.nu hittar du länkar till olika bogemenskaper.När du ska hyra lägenhet i andra hand är det viktigt att du har koll på dina rättigheter, bland annat att du inte betalar högre hyra än vad hyresvärden har rätt till. Betala aldrig någon så kallad ”förskottshyra” innan du sett lägenheten, träffat hyresvärden och skrivit kontrakt. Lämna heller inte ut några personliga uppgifter förrän du vet att hyresvärden är seriös.

I de flesta fall krävs en fast inkomst för att få ett hyreskontrakt, vanligtvis en månadsinkomst som motsvarar tre månadshyror, samt att du inte har några betalningsanmärkningar hos Kronofogden. Det finns dock kommuner som gjort avkall på inkomstkravet, sök vad som gäller för respektive hyresvärd.
Att bo tillsammans med andra i kollektiv eller i bogemenskap är ett alternativ som blivit allt vanligare, delvis som en konsekvens av bostadsbristen. Att bo tillsammans kan vara ett sätt att sänka sin boendekostnad och samtidigt motverka ensamhet och känna en större gemenskap. Här är det särskilt viktigt att vara uppmärksam på vad som står i hyresavtalet. Kollektivboende innebär i de flesta fall att man bor i andra hand eller som inneboende. Det innebär att du har ett sämre besittningsskydd och lättare kan bli uppsagd.

Tips! En del hyresvärdar tar emot ansökningar via mejl. Om de inte har ett eget kösystem framgår det förmodligen på deras webbplats. Mejla då hyresvärden, skriv några rader om dig själv och att du är intresserad av att bo hos dem. Har du tur får du napp!
Ett alternativ till traditionell hyresrätt eller bostadsrätt är kooperativ hyresrätt, som innebär att du betalar medlemskap i den kooperativa hyresrättsföreningen och en upplåtelseinsats när du flyttar in, som sedan återbetalas till dig när du flyttar. Lägenheterna tillhör föreningen och kan inte köpas eller säljas. Föreningen bestämmer hyran utan krav på förhandlingar med en hyresgästorganisation. Sök på kooperativ hyresrätt för att se om det finns i din kommun.Tycker du att det är tufft att ta sig fram i bostadsdjungeln? I så fall är du inte ensam och frågorna är många. Ska du ställa dig i bostadskö? Har du rätt att söka bostadsbidrag? Eller ska du flytta in i ett kollektiv för att minska dina boendekostnader? Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna som vi hoppas ska vara till hjälp i sökandet efter lediga hyreslägenheter.

Får man bo två personer i en etta?
Det finns inga särskilda lagregler som anger hur många personer som får bo i en lägenhet. Det hyreslagen anger är att hyresgäster ska iaktta ”ordning, sundhet och gott skick” och inte störa grannar eller omgivningen i övrigt.
Alla bostadsköer har olika system. I de kommunala köerna behöver du ofta ha starkt medicinska eller sociala skäl för att få gå före i kön. Det är kommunfullmäktige i respektive kommun som ger uppdrag åt den kommunala bostadskön i de fallen. Att inte ha någonstans att bo är inte ett skäl i sig för att få förtur i storstädernas kösystem, eftersom det är så pass högt tryck där.Har du inte möjlighet att ordna en bostad på egen hand kan du be kommunen om hjälp. Kontakta socialtjänsten där du bor. Kontaktuppgifter hittar du på din kommuns webbsida. Men observera att det inte finns några bestämmelser i socialtjänstlagen som ger bostadslösa en allmän rätt till att få en bostad av socialtjänsten. Däremot kan socialtjänsten i särskilda fall vara skyldig att tillhandahålla en bostad som bistånd.

Har din livssituation förändrats? Behöver du en större lägenhet eller har du kanske fått jobb på annan ort? Det är möjligt att byta lägenhet, men då behöver du först ha hyresvärdens eller hyresnämndens godkännande. Rätten att byta lägenhet är reglerad av hyreslagen och det krävs beaktansvärda skäl för att få genomgå ett byte.
Tips! Även om du inte får förtur i bostadskön kan det finas andra sätt att bli prioriterad. Vissa köer avsätter exempelvis ett visst antal lägenheter för studenter, pensionärer eller ungdomar. Kolla på respektive webbplats för att se vad som gäller där just du söker lägenhet. Oavsett inkomst behöver hyran betalas varje månad. Saknar du tillräckligt med inkomst kan du söka bostadsbidrag. Bostadsbidrag söker du hos Försäkringskassan. Nej. Det finns privata hyresvärdar som frångår turordningen och inte tar in hyresgäster baserat på hur länge de har stått i kö, utan kan prioritera ordningen på det sätt de själva vill. De ska dock kunna svara på hur de väljer vem som får hyra. De får naturligtvis inte diskriminera bostadssökande och exempelvis neka på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Det är bostadsbrist i sju av tio svenska kommuner och det kan därför vara svårt att hitta en bostad. Att ställa sig i bostadskö, så tidigt som möjligt, är därför en god idé. I vissa kommuner finns en gemensam bostadskö som samlar både privata och kommunala hyresvärdar och bostäder. Att ställa sig i flera olika bostadsköer ökar dina chanser att bli erbjuden ett hyreskontrakt. Vi har samlat en lista med länkar över bostadsköer i Sveriges 30 största städer. Där hittar du även information om hur du ställer du i kö samt vilka kriterier som krävs för att få göra det.Säkerställ också alltid att uthyrningen är godkänd av fastighetsägaren eller hyresnämnden. Om den du vill hyra av inte har tillstånd att hyra ut i andrahand riskerar du att plötsligt tvingas flytta, utan rätt uppsägningstid.

Det går att ha tur och få en lägenhet via en privat hyresvärd. Privata hyresvärdar har ofta en egen webbsida där du kan ställa dig i bostadskö och göra intresseanmälningar. Ju snabbare du gör det desto bättre. Ofta samlar du en poäng per dag från det att du registrerade dig i bostadskön.Du som är student har möjlighet att söka studentbostad. Fördelen med studentbostäder är att kötiden oftast är kortare och vanligtvis slipper du betala hyra under två månader på sommaren. Oftast förmedlas studentbostäder via kommunens bostadsförmedling, om en sådan finns, annars via universitetens eller högskolornas webbsidor eller bostadsstiftelser och fastighetsbolag på respektive ort.

Hur länge får man bo i en hyresrätt?
Det innebär att du i princip har rätt att bo kvar i lägenheten så länge du vill om inte hyresvärden har mycket starka skäl för att säga upp avtalet.
Mölnlycke ligger strategiskt mellan Landvetter flygplats och Göteborg med motorvägsförbindelse åt båda hållen. Här hittar du ett utbud av kontor och nybyggda lägenheter samt butikslokaler i centrum.

När lägger Balticgruppen ut lägenheter?
223 bostäder planeras i Umeå universitetsstad Balticgruppen genomför projektet och lämnar över till Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) när bostäderna står klara, vilket planeras till början av 2025.
Vi använder cookies för att kunna visa så relevant innehåll som möjligt för dig samt analysera hur webbplatsen används. Informationen vi samlar in är anonym och syftet är att göra din upplevelse så bra som möjligt och hjälpa oss att förbättra webbplatsen.

Wallenstam.se använder cookies för tre typer av funktioner: Nödvändiga cookies, analys samt marknadsföring. Här kan du välja vilka cookies du vill tillåta. Mer information om cookies och hur de används hittar du här.

För att gå vidare till värd/uthyrare och ta del av vår bevakningstjänst behöver du registrera dig. Du får även en sammanställd lista på alla hyresvärdar i Härryda. När du registrerar dig kan du ta del av bevakningstjänst av tusentals lediga lägenheter och dessutom ladda ner listor på hyresvärdar. Priset för detta är 250kr/ år utan bindningstid, månadsavgift eller autoförnyelse. Detta är alltså en engångskostnad och kan när som helst avslutas. Dessutom har du en lagstadgad ångerrätt på 14 dagar.I Mölnlyckes trevliga område Stenbrottet, byggt 2018, finner du denna trevliga trea på översta våningen med generös balkong. Helkaklat badrum med dusch, tvättmaskin och torktumlare. Väggarna är vitmålade och golvet har ekparkett. Köksluckor och garderober är vita. Observera att inkomstkravet avser en vuxen i hushållet, om ni är två vuxna skall den sammanlagda inkomsten vara minst 385.000 kronor/år. I området finns parkeringsplatser att hyra, både utomhus och i garage. Viss kö kan förekomma. Vi godkänner ej betalningsanmärkningar. Vi har som krav att hyresgästen tecknar en hemförsäkring. Lägenheten ska vara ens permanenta bostad. Företaget godkänner ej att två syskon eller föräldrar och barn är kontraktsinnehavare på samma lägenhet, samma regel gäller även för vänner. Man får ej tillgodoräkna en annan persons ködagar. Den som avser att bo i bostaden skall stå som kontraktsinnehavare.Du behöver vara registrerad hos Bostadsförmedlingen för att kunna söka en lägenhet i Bostadssnabben. Lediga bostäder annonseras under Lediga bostäder och är märkta med Bostadssnabben.Under namnet Bostadssnabben annonserar vi bostäder som av olika skäl behöver snabb hantering för att bli uthyrda i tid. Om du anmäler intresse för en bostad i Bostadssnabben är det inte kötid som gäller utan bostaden hyrs ut till den som först anmäler intresse och som uppfyller godkännandevillkoren. Om du får en bostad genom Bostadssnabben behåller du din kötid. Vi använder funktionella cookies för att få hemsidan att fungera. Vi skulle också vilja använda cookies för analytiska och marknadsföringsmässiga syften, för att förstå hur du använder vår hemsida och för att förbättra vår marknadsföring. Några av dessa cookies kommer från Google LLC och Facebook Ireland Ltd. Du kan alltid återkalla ditt godkänande av cookies. Här kan du läsa vår personuppgiftsbehandling och cookiepolicy samt se vår lista med cookies som används. Vi använder egna och tredjepartscookies i analyssyfte och för att visa dig personanpassade annonser baserat på dina surfvanor. Du kan acceptera alla icke-nödvändiga cookies genom att trycka på ”Jag samtycker” eller anpassa dem under ”Mina val”. Mer information

Kan man få lägenhet utan att stå i bostadskö?
I enstaka fall förmedlar vi bostäder utan kötid till den som först har anmält intresse. Se våra egna och kunders bästa tips för att snabbare hitta en bostad genom oss. Korttidskontrakt innebär en möjlighet för dig att få en tillfällig bostad samtidigt som du fortsätter att samla kötid.
Vi tar väl hand om dig och dina uppgifter. Du kan läsa mer om hur vi använder cookies, vilka tredje parter som ställer in cookies samt uppdatera dina cookieinställningar här. Mer information

Hur letar man lägenhet?
Anmäl dig som bostadssökande hos olika bostadsbolag och bostadsförmedlingar. De brukar ha en webbplats på internet där du kan göra din anmälan. Många bostadsbolag och bostadsförmedlingar har något som kallas för bostadskö. Dina chanser att få en lägenhet ökar ju längre tid du stått i en bostadskö.
Snart är det semestertider! Vecka 25–32 har vi en lägre personalstyrka på plats och vi utför därför bara akuta ärenden. Har du ett akut ärende kan du anmäla detta som vanligt via Mina sidor eller kundtjänst. Vanliga serviceärenden ber vi dig gärna vänta med att anmäla till efter sommaren. Under vecka 28–32 har vi heller inget Öppet hus men du kan alltid ringa vår kundtjänst. Kontakta oss Förbo är ett bostadsföretag med ett brett utbud av lägenheter, radhus och parhus i de fyra kommunerna Härryda, Mölndal, Lerum och Kungälv. Vi har cirka 6 000 bostäder i 62 områden på 19 orter. Våra bostäder finns nära naturen men aldrig långt från stadens puls. Balticgruppens miljöprofilerade kontorsbyggnad på Östra Strandgatan 24 i Umeå är ett av sex projekt som slutnominerats till Stålbyggnadspriset 2021. Bakom utmärkelsen står Stålbyggnadsinstitutet.

Balticgruppen är ett Umeåbaserat privat fastighetsbolag som utvecklar, bygger och förvaltar fastigheter sedan 1987. Vi brinner för det bästa möjliga Umeå – ett Umeå som genom hållbar tillväxt har 200 000 invånare år 2050. Ett Umeå där det är attraktivt att leva, verka och bo.
När du väljer att skapa ett konto och följa ett nyhetsrum kommer dina personuppgifter behandlas av oss och av ägaren av nyhetsrummet för att du ska kunna motta nyheter och uppdateringar enligt dina bevakningsinställningar.

Skatteverket har tecknat ett hyresavtal med Balticgruppen på en drygt 4 000 kvadratmeter stor lokal i den planerade kontorsfastigheten på Östra Station, intill tågstationen Umeå Östra. Detta innebär att byggnationen av kontorshuset startar hösten 2021.
Den 29 november öppnar Tehörnan i gallerian Utopia en pop up-butik för att hantera utlämningar av produkter som beställts online. Fokus kommer även att vara på försäljning av färdiga presentpaket för att underlätta för kunder under julhandeln i den rådande coronapandemin.Nu har Balticgruppen, tillsammans med familjen Scherdin, i det samägda bolaget Scherdin & Olsson Fastighet AB, förvärvat ett kvarter i Umeå centrum. Köpet avser kvarteret Höder som ligger vid Kungsgatan och Storgatan, där bland annat anrika Riksbankshuset ligger. Fastighetsvärdet uppgår till 300 miljoner kronor.

Hur få tag i lägenhet?
Det går att ha tur och få en lägenhet via en privat hyresvärd. Privata hyresvärdar har ofta en egen webbsida där du kan ställa dig i bostadskö och göra intresseanmälningar. Ju snabbare du gör det desto bättre. Ofta samlar du en poäng per dag från det att du registrerade dig i bostadskön.
Byggnadsnämnden ställer sig positiv till det bostadsprojekt som planeras på Tvistevägen i Umeå universitetsstad. Projektet omfattar fastigheten Barnmorskan 2, där två nya femvåningshus med 223 lägenheter planeras. Balticgruppen genomför projektet och lämnar över till Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) när bostäderna står klara, vilket planeras till början av 2025.Balticgruppen fortsätter växa i centrala Umeå och har nu, i det samägda bolaget Scherdin & Olsson Fastighet, förvärvat delar av ett centrumkvarter. Förvärvet avser fastigheterna Balder 3 och Balder 6. Båda fastigheterna ligger mitt i centrala Umeå, utmed de attraktiva gågatorna Kungsgatan samt Rådhusesplanaden. Byggnaden ”Balders Horn”, i hörnet mot Rådhustorget, och husen där Nya Konditoriet ochI dagarna blev det klart: snart får Umeåborna ett nytt vattenhål. Det är krögaren Jörgen Engdahl och bartendern Emil Åreng som slagit sina påsar ihop för att skapa något helt nytt. Så hur ska en svensk bar anno 2021 se ut? Här kommer Facit.

Bygglovet för att bygga om den tidigare kontorsbyggnaden vid cykelbron Svingen till bostäder samt nybyggnad av två hus i direkt anslutning har nu vunnit laga kraft. Bakom projektet står fastighetsbolaget Gazette som ägs av Balticgruppen och VK Media.”Äh, nu lägger jag av” och ”Va pinsamma ni är” är rubrikerna på två av de pep-talks som vänder sig till föräldrar och idrottsledare under aktivitetsdagen på Nolia den 26 september. Då bjuds också barn mellan 7-12 år på prova på-aktiviteter och spännande och roliga utmaningar i Stjärnjakten, under ledning av bland andra Emma Igelström.

Hur många lägenheter får man stå på?
Som huvudregel är det inte olagligt att inneha flera lägenheter med hyresrätt samtidigt. Du behöver endast vara folkbokförd på den adress som du bor på, alltså den adress där du tillbringar din dygnsvila (6-7 § folkbokföringslagen).
För att läsa mer om detta, var vänlig läs vår Integritetspolicy som berör vår behandling av dina personuppgifter, och Integritetspolicy för Contacts som berör behandlingen av dina personuppgifter från ägaren av nyhetsrummet du följer.Umeås mest drivna och drivande entreprenörer har hittat ett gemensamt projekt: Krister Olsson genom sitt bolag Balticgruppen AB och Hilding Holmqvist genom HH Fastighet AB som förvärvar fastigheten Odin 3, allmänt kallat ”Sparbankshuset”.

Vart är det lättast att få bostad?
Västmanland Det är brist på bostäder i de flesta kommuner i Uppsala län, Västmanland och Gävleborg. Men det finns fortfarande orter där du kan få lägenhet direkt – Riddarhyttan och Hassela är några av dem.
Balticgruppen AB och Wallenberg Foundations AB gemensamt ägda fastighetsbolag etableras för ägande och utveckling av ett antal fastigheter i centrala Umeå, bland annat Konstnärligt Campus. Fastigheterna var innan affären helägda av Balticgruppen. Det nya bolaget heter Campus X.

Ska du flytta till Västmanland och vill vara säker på att få en bostad är det Skinnskatteberg som gäller – närmare bestämt kommundelarna Riddarhyttan och Färna.
Hem & Hyra samlade in siffrorna i september 2019. Vi har räknat det totala antalet köande, både aktiva och passiva. Uppsalahem och Enköpings Hyresbostäder ingår i Uppsala bostadsförmedlings gemensamma kö och är därför inte med i sammanställningen.– Vi har 20-25 lägenheter vakanta i Hassela och Strömsbruk. På övriga orter har vi några enstaka tomma lägenheter, säger Birger Tellin, vd för Nordanstigsbostäder.

Eftersom lägenhetsbeståndet är så litet saknar kommunen ett eget bostadsbolag. Men i kommunens småorter är läget ett annat. Här går det att få en lägenhet direkt för den som är intresserad. Vid Hem & Hyras koll fanns totalt sju lediga lägenheter i Riddarhyttan och Färna.

Enligt Birger Tellin finns det flera orsaker till varför lägenheterna är svåruthyrda. Brist på kollektiva förbindelser och samhällsservice är några, hög medel­ålder en annan.
– Det beror på vilken fastighet du köar till. Till exempel har vi bara en fastighet med hiss, säger Nettan Roth, uthyrningsansvarig på Skinnskattebergs kommun, som förvaltar 222 hyreslägenheter i Skinnskatteberg, Riddarhyttan och Färna.

I ett försök att få bukt med problemet har bolaget haft rea­kampanjer där de lockat hyresgäster med att bara behöva betala halva hyran under ett års tid. Det gick sådär.
– ”Får se om det kommer nån”, säger vi grannar ofta till varandra. Men det ska vara en bra person också, vi har sammanhållning här i huset och hjälper varandra, säger hon.Flera av de aktuella lägenheterna var under den stora flyktingvågen 2015 uthyrda till Migrationsverket. Men efter att asylboendena avvecklats under 2017 står lägenheterna åter igen tomma, och deras framtid är oviss.

Similar Posts