Lilla My Glad

Välkommen till vår Muminbutik på nätet! Hos oss hittar du alla dina favoritprylar från Mumindalen. Kanske vill du fylla på din samling av Muminmuggar eller hitta en fin present till någon som älskar Tove Janssons älskade Muminfigurer?Ingemar Unge är (numera pensionerad) reporter, författare och kåsör. Efter eoner på Dagens Nyheter kom han till Vi 1991 och belönades följdriktigt med Stora journalistpriset 1992. Är far till komikern Jonatan Unge.

Är väl lilla My i Mumindalen?
Lilla My är en av huvudkaraktärerna i muminberättelserna och hon adopteras av Muminfamiljen i serien Mumin bygger ett hus. Mymlan (den äldre) är även Snusmumrikens mor.
– Projekt. Jag har faktiskt gjort lite nytta genom att lokalisera överlevande under sammanrasande hus. Efter jordbävningar och översvämningar. Inget för folk med klena nerver. Nisse har också jobbat i den svängen. Och så har vi ju Livsrunorna. Dem är jag stolt över.

Hur gammal är Lilla My i Mumin?
Lilla My är en litterär figur i Tove Janssons berättelser om Mumintrollen. Hon hade sitt första framträdande 1950 i boken Muminpappans memoarer och medverkar därefter i alla Muminböckerna utom Sent i november, där hon ändå nämns.
– Bortsett från en del kroppsligheter så är kvinnor och män lika. Det finns inget kvinnligt, och inget manligt. Det är bara påhitt. Därför skrattar jag åt folk som försöker hitta en ny mansroll. Tror de att livet är en pjäs? Det behövs inga roller. Alla kan i alla fall inte leva upp till dem. Var och en kan vara som hen vill. Som hen är. Det är fullt tillräckligt att försöka bli en anständig människa.– Nån tro med själavandring skulle vara rätt kul, jag skulle gärna vilja bli en elefant nån gång… eller kaskelot… men folk som tror på det där säger att man inte minns sina tidigare liv. Då är det ju meningslöst.

– Visst: domkraft för tunga dörrar. När man ska smörja en gnällande tung dörr vill man ogärna lyfta av den. Jobbigt. Och ska man hänga tebaks den måste man vara minst tre stycken som försöker vingla dit den på gångjärnen. Hopplöst. Den här tunna domkraften skjuter man in under dörrn och sen skruvar man här och där, samtidigt, då lyfter sig dörrn millimeter för millimeter. Tre räcker. Sen kan man smörja och sänka ner den igen. Kan till och med filifjonkan klara.
– Spelar kort. Småpratar…lyssnar på gamla godingar som Little Richard, Small Faces… Lill-Babs. Umgås. Inget märkvärdigt. Men i stort sett har jag lämnat den lilla världen, sagotillvaron, och klivit in bland de stora, så liten jag är. Jag behöver utmaningar. Nisse och jag försörjer oss med alla möjliga jobb.– Nä du, självsuggestion har aldrig legat för mig. Och kristendomens tre gudar i en har jag aldrig begripit mig på och det jag inte begriper lämnar jag åt Mårran.

– Folk knallar ju jämt omkring med kaffe i pappmuggar. Blir jobbigt att hålla armen i vinkel. Då kan man hänga på sig min mitella. Man kan få sitt namn på den. Eller ”Här kommer det en fiking”.

– Nä. Ända sedan jag gick i pension har jag genomfört en enkät. Frågat alla jag möter. Jag utgick från själsliga egenskaper: gladlynt, inbunden, generös, snål, lättsam, allvarlig, affärssinnad, slösaktig, sorglös, pratsam, självupptagen, reserverad, blyg, framfusig, karriärsinriktad, musikalisk, tondöv… ja hur många finns det? Säg tre hundra. Då har min enkätfråga varit: finns det bland alla dessa tre hundra egenskaper någon som är manlig i betydelsen att en kvinna inte kan ha den? Eller kvinnlig i den meningen att en man omöjligt kan ha den? Ingen har kommit på en enda. Inte en enda. Gafsan föreslog ”ridderlighet” men det underkände jag: alla egenskaper som ingår i ridderlighet, hövlighet till exempel, de kan även en kvinna ha.– Nä. Sniff äter frukost, lunch och middag på fiket i Dals sjukhus i Helsingfors varenda dag, han är ängslig av sig, tror att han ska få hjärtinfarkt och vill försäkra sig om snabb vård. Snusmumriken har fått ont i knäna och tagit jobb som parkvakt, kul va? Han sår hattifnatt-frön varje midsommar, det tycker ungarna är roligt.

– Alla med hjärna och sinne för rättvisa är feminister. Just nu skriver jag faktiskt på en uppsats som ska heta Män finns, kvinnor finns, men manligt och kvinnligt, det finns inte.
– Min uppfinning. Det är en nättidning, kan man säga. Jag upptäckte nämligen att döda människor inte kan läsa. Så jag tänkte: varför vänta tills folk har dött innan man berömmer dem? Varför kan de inte få höra alla superlativer medan de ännu lever? En motsvarighet till dödsrunor, alltså. Livsrunor. Vem som helst får skriva och ösa beröm och tacksamhet över släktingar eller vänner, lärare eller kolleger. Huvudsaken är att föremålet lever och görs uppmärksam på saken. Jag vet inte hur många halvt avsomnade vänskaper som piggnat till genom Livsrunorna.– Ja. Ända sen jag var på självhärskarens födelsedagsparty har jag gillat skyltar. Han hade massor av dem i sin trädgård, den ena tokigare än den andra. Det är kul med skyltar.

Vad hände egentligen med Nils Holgersson när han fyllde 50? Och Kitty eller Nasse i Nalle Puh? Vi bad några skribenter fundera över hur livet blev för några fiktiva figurer efter att de lämnat rampljuset. Ingemar Unge intervjuar Lilla My, nyss fyllda 72.
Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.Flera generationer av Mymlor presenteras i muminböckerna. Mymlor, Lilla My och Snusmumriken hör alla till Mymlornas släkt. Lilla Mys, Mymlans (den yngre) och Snusmumrikens mor kallas Mymlan (den äldre), hon introduceras i boken Muminpappans memoarer. Hon är mullig och väldigt glad, och hon har 34 barn förutom de ovannämnda.

Hur gammal ska Lilla My vara?
Han är ett år äldre än jag. Eftersom man inte frågar om en dams ålder har jag googlat fram att lilla My är 72 år. Född midsommarafton 1950.
Mymlan (den äldre) är även Snusmumrikens mor. Snusmumrikens far är Muminpappans nära vän Joxaren, som är med i Muminpappans memoarer. Snusmumriken påminner om sin far till utseendet, hans smala kroppsbyggnad, hatten och pipan såväl som hans tankfulla och lugna sätt att närma sig livet. Snusmumriken är Lilla Mys yngre halvbror – Lilla My är äldre än Mumintrollet, Sniff och Snusmumriken, vars föräldrar först träffas då Lilla My redan är född. Snusmumriken finns med i alla Muminböckerna förutom den första Småtrollen och den stora översvämningen.

Mymlan (den yngre)/Mymlans dotter är Lilla Mys storasyster. Mymlan är med för första gången i Muminpappans memoarer, där hon hjälper sin mor att hålla koll på sina småsyskon. I boken Farlig midsommar så väl som i boken Hur gick det sen? är hon ansvarig endast för Lilla My.
Lilla My är Mymlans lillasyster som föddes under midsommarnatten, och var först med i boken Muminpappans memoarer. Lilla Mys far är okänd. Lilla My är en av huvudkaraktärerna i muminberättelserna och hon adopteras av Muminfamiljen i serien Mumin bygger ett hus.Den äldsta Mymlan är Lilla Mys mormor som beskrivs som en utmattad och väldigt lång kvinna i boken Det osynliga barnet i berättelsen En hemsk historia.Mymlans (den äldre) moster är med i berättelsen Cedric i boken Det osynliga barnet. Snusmumriken berättar en berättelse för Sniff om sin mors moster som gav bort all sin egendom. Snusmumriken fick sin munharmonika av henne.

Varumärke & beskrivning: Paret muminglas med Muminpappan där Lilla My dansar med ett glas i handen. Vi har fler av dessa samlarglas från MAX. Passa på att köp fler så samfraktar vi gärna.
Håll utkik efter varor laddade med nostalgi, favoriter i repris, charmiga klassiker, lång hållbarhet med kvalitet, i fint skick och i härliga färger och former. Karaktär är högvaluta för oss, och i vårt byggande av varumärke. Som bonus minskar Du även ditt ekologiska fotavtryck när du handlar hos oss.

Hur gammal är lilla My i Mumin?
Lilla My är en litterär figur i Tove Janssons berättelser om Mumintrollen. Hon hade sitt första framträdande 1950 i boken Muminpappans memoarer och medverkar därefter i alla Muminböckerna utom Sent i november, där hon ändå nämns.
Tips: Vi har möjlighet att samfrakta era varor, samt ge er fri frakt vid beställningar över 2299 SEK, med undantag av konst/tavlor och glas. Vi har även möjlighet att leverera era varor till Frölunda Torg + Karl Johansgatan, Göteborg för 50 SEK, samt med service för avgiftsfri avhämtning här efter överenskommelse.Som bonus får du även: *Fraktfritt om Du beställer varor för över 2199 SEK inom Sverige, – med undantag för glas och tavlor. *Tjänsten blixtsnabb leverans: utskick samma dag- låt oss få veta då vi måste ge oss iväg till vårt lager en bit bort mot en extrakostnad av 75 SEK inom Sverige. Vi kan även leverera till Frölunda Torg och Karl Johansgatan, Göteborg mot en avgift på 50 SEK. Du kan även hämta avgiftsfritt i Fiskebäck efter överenskommelse. Det går inte att nyttja denna tjänst som lagerhållning mer än 2 veckor. Lilla My föddes i Muminpappans memoarer som den yngsta av Mymlans 30 ungar och är lillasyster till Mymlans dotter (senare känd som bara ”Mymlan”). Att Lilla My och Snusmumriken har samma mor och således är halvsyskon nämns bara som hastigast i boken. Det är dock inte känt vem som är Lilla Mys far. I novellen En hemsk historia ur boken Det osynliga barnet förekommer också Mys mormor, som beskrivs som ”arg”. Muminfamiljen har adopterat Lilla My efter att Muminpappan träffade på henne under ett av sina äventyr, vilket betyder att hon är äldre än Mumintrollet. Under Lilla Mys uppväxt var det Mymlans dotter som fick ta hand om henne men numera bor hon i Muminhuset. När något faller i Lilla My vill hon göra det på en gång, såvida det inte skadar någon. Hon vill lära sig om saker som är farliga och följer gärna med på Muminvännernas äventyr trots att hon är så liten. Likt andra mymlor har också Lilla My sitt hår hårt uppstramat i en tofs som pekar rakt upp. Hon går i röd klänning och svarta handskar och skor. När Tove Jansson själv var liten var hon ganska lik Lilla My.Lilla My är en litterär figur i Tove Janssons berättelser om Mumintrollen. Hon hade sitt första framträdande 1950 i boken Muminpappans memoarer och medverkar därefter i alla Muminböckerna utom Sent i november, där hon ändå nämns. Lilla My är mycket liten till växten – hon kan få plats i en ficka – och tillhör mymlornas släkte. I den japanska animerade TV-serien hör hon till huvudfigurerna och är med redan från början. Lilla My är aggressiv, busig och viljestark, men också rättvis och vänskaplig. Hon ställer alltid upp för Mumintrollen om de behöver hjälp och hon är inte elak utan bara busig. Trots sin lilla storlek är Lilla My aldrig rädd och brukar istället retas med figurer av mer lättskrämd karaktär, däribland Sniff. Hon kan även beskrivas som lite av en ”pojkflicka” då hon inte är särskilt feminin av sig. Hon är aldrig ledsen, utan antingen bara glad eller arg (när hon blir riktigt arg bits hon). Vi designar och tillverkar prideprodukter och HBTQIA-produkter. Vi har eget lager i Alingsås, Sweden och egen kundtjänst i Sverige. Vi startade 2013 och har idag över 600 produkter och de flesta av dessa finns i lager för leverans direkt.

Wir entwerfen und produzieren Pride-Produkte und LGBTQIA-Produkte. Wir haben ein eigenes Lager in Alingsås und einen eigenen Kundendienst in Schweden. Wir haben 2013 angefangen und haben heute über 600 Produkte, von denen die meisten sofort lieferbar sind.
We design and manufacture pride products and LGBTQIA products. We have our own warehouse in Alingsås and our own customer service in Sweden. We started in 2013 and today have over 600 products and most of these are in stock for immediate delivery.

Var bor lilla My?
Lilla My bor med Muminfamiljen i Muminhuset.
Lilla My bryr sig inte om vad andra tycker om henne, men hon är väldigt beskyddande gentemot sin storasyster Mymlan. I Farlig midsommar (1954) spelar Mymlan med i en teaterpjäs där hon blir jagad av ett lejon. Lilla My, som tror att det är på allvar, rusar upp på scenen och biter lejonet i benet.

Var kommer Lilla My ifrån?
Lilla My föddes i Muminpappans memoarer som den yngsta av Mymlans 30 ungar och är lillasyster till Mymlans dotter (senare känd som bara ”Mymlan”). Att Lilla My och Snusmumriken har samma mor och således är halvsyskon nämns bara som hastigast i boken. Det är dock inte känt vem som är Lilla Mys far.
Lilla My är inte rädd för någonting. Hon är modig, våghalsig och fascinerad av katastrofer. När andra flyr skrämmande situationer springer Lilla My i stället rakt mot dem!Lilla My är eldig och självständig – hon är liten, men har en enorm personlighet! Med sin busiga karaktär, sitt häftiga temperament, och sin vassa tunga trivs Lilla My i farliga situationer. Ibland kan hon roas av att andra har lite otur. Trots det är hon en ärlig, omhändertagande och lojal vän, och hennes mod gör att hon är till stor nytta vid katastrofer. Lilla My bor med Muminfamiljen i Muminhuset.

Vi har gjort ett personlighetstestet som avslöjar vilken Mumim-karaktär är du! Svara på 10 enkla frågor så får du reda på vilken av Muminkaraktärerna som…
“My” betyder “det-minsta-som-finns”, så det kanske säger något om hur liten hon är! I Muminpappans memoarer beskrivs hon som Mymlans minsta dotter, så liten att hon nästan inte syns. Hon ryms lätt i Snusmumrikens ficka och kan gömma sig i en mjölkkanna.

Lilla My älskar drama och äventyr och är alltid redo för vad än som kommer i hennes väg. Nya upplevelser skrämmer henne inte. Hon är rätt så nöjd när hon i Farlig midsommar (Tove Jansson, 1954) flyter iväg i ett syskrin, och när hon i Pappan och havet (1965) genast börjar undersöka sitt nya hem på ön.Lilla My är den yngre Mymlans syster och den äldre Mymlans dotter, men hon bor med Muminfamiljen. Snusmumriken är hennes halvbror. Lilla My har en röd klänning som matchar hennes eldiga temperament, och sitt kopparfärgade hår har hon uppbundet i en knut på huvudet. Hon förekommer för första gången i Muminpappans memoarer, först utgiven som Muminpappans Bravader Skrivna av honom själv (1950).

Har Lilla My en syster?
Mymlan. Hon är storasyster till Lilla My och halvsyster till Snusmumriken. Även om Lilla My och Mymlan liknar varandra till utseendet har de helt olika personligheter. Mymlan är lugn, vänlig och hjälpsam.
Lilla My kan vara argsint och hon gillar att retas. Men hon slingrar sig aldrig ur en svår situation utan gör ofta det som hennes vänner varken kan eller vill. I Pappan och havet (1965) utrotar hon “pisimyrorna” i Mumintrollets glänta – Mumintrollet vill bli av med myrorna men kan inte själv förmå sig att skada dem eftersom han är rädd för att få dåligt samvete. Lilla My kan vara väldigt rakt på sak, och säger ofta saker som folk inte vill höra. Samtidigt hjälper hon gärna andra att lösa problem. Hon har många förslag på hur man kunde hjälpa det osynliga barnet Ninni, och kommer på idéer som ingen annan skulle ha tänkt på.I samarbete med Walley erbjuder vi betalning med Walley Checkout. Walley Checkout samlar alla de viktiga betalsätten i en och samma lösning – välj mellan direktbank- och kortbetalning, faktura eller delbetalning.

Fin bordstablett i rött med motiv av Lilla My från Tove Janssons Muminberättelser. Tillverkad i praktisk miljövänlig PET-plast som är lätt att torka av. Mått 40×27,5 cm.\”Lilla My \u00e4r argsint och hetlevrad \u2013 men \u00e4nd\u00e5 alltid glad och v\u00e4nlig. Hon kan reta upp sig p\u00e5 sm\u00e5saker, men hon \u00e4r aldrig avsiktligt elak mot n\u00e5gon annan. Om det ibland blir litet f\u00f6r k\u00e4nsligt eller sentimentalt tar Lilla My mycket snabbt ner alla p\u00e5 jorden igen med sina skarpa kommentarer.\””Lilla My är argsint och hetlevrad – men ändå alltid glad och vänlig. Hon kan reta upp sig på småsaker, men hon är aldrig avsiktligt elak mot någon annan. Om det ibland blir litet för känsligt eller sentimentalt tar Lilla My mycket snabbt ner alla på jorden igen med sina skarpa kommentarer.”

Servera saften, juicen eller vattnet i de charmiga Muminglasen från Arabia med motiv från Tove Janssons berömda berättelser om Mumintrollet och hans vänner. Glasen kommer med flera olika motiv som är hämtade från en varm sommardag i Mumindalen. Det varma vädret har lockat Mumintrollen till vattnet för vattenlekar – Mumintrollet dyker efter skatter, Lilla My flyter bland näckrosorna och Snorkfröken ror i sin lilla roddbåt osv. Perfekta glas för både stora och små att använda vid frukost, fika eller övriga måltider!
Nordic Nest använder cookies för att ge dig en bättre och säkrare kundupplevelse, personalisera innehåll och annonser och för att analysera trafiken på webbsidan. Vi kan också komma att dela information om din användning av sidan med våra partners inom sociala medier, marknadsföring och analys. Du bekräftar att du har tagit del av vår cookiepolicy och samtycker till vår användning av cookies genom att klicka på ”Godkänn & stäng”.

Jag är alldeles för lite intresserad av folks hemligheter för att föra omkring dem. Förresten talar de om dem själva förr eller senare. (Pappan och havet, 1965)Det är en filosofisk och tyst kille som trivs bra i sitt eget sällskap. Du hittar honom ofta på en sten där han sitter och tänker. Här vilar inga ledsamheter. Mest av allt gillar han att sitta ensam och fiska. Snusmumriken är också musikalisk och bjuder allt som oftast på vackra toner från sitt munspel.

Det är nåt pojkaktigt över Muminpappan. Han är nyfiken, vill vara med där det händer och ställer sig först i kön för att prova nya saker. I sin ungdom var han ständigt på spännande resor, något han ivrigt berättar om. Och nu följer han självklart gärna med på nya äventyr med mumintrollen.Filifjonkan är nog lite ängslig av sig och blir snabbt orolig. Hennes tre barn ska helst leka lugnt och stillsamt. När hon möter motgångar blir hon nervös och obekväm.Hattifnattarna kan inte prata eller höra. Och otroligt nog behöver de varken mat eller sömn. Det enda de är intresserade av är att vandra ljudlöst — i all oändlighet. Och när de kommer till världens ände vill de bara fortsätta.

Vad säger Lilla My?
“Hon säger ofta saker som folk inte vill höra.” Lilla My kan vara argsint och hon gillar att retas. Men hon slingrar sig aldrig ur en svår situation utan gör ofta det som hennes vänner varken kan eller vill.
Hon är en positiv och omtänksam mamma som ser till att stämningen alltid är god i Muminhuset. Hon ser till att familjen mår bra och har full kontroll över de dagliga rutinerna. De andra i Mumindalen förlitar sig också på Muminmamman. Hon ställer upp, hjälper, tröstar och hittar lösningar på allas problem. Dessutom kan man lita fullt och fast på henne – hon avslöjar aldrig några hemligheter.

Similar Posts