Liten Kassett Till öppen Spis

Undrar du över något? Kika in på vår sida över vanliga frågor och se om du får svar på din fråga. Hittar du inte svaret på din fråga? Kontakta oss på 0922-61570 eller maila till [email protected], så hjälper vi dig.Att installera en spiskassett eller spisinsats i en öppen spis är den mest lönsamma investering som en villaägare kan göra i dag.I en öppen spis eldar man mest för kråkorna! En insats eller kassett till din öppen spis höjer verkningsgraden från 2-15% till hela 81% beroende på vilken spisinsats du väljer.Termen ”spisinsats” är ganska bred och kan innefatta ett stort urval av olika typer av kaminer. Vi på Contura har sammanställt en guide för olika typer av spisinsatser för att hjälpa dig att begränsa urvalet. Alla våra spisinsatser är mycket energieffektiva och klarar de hårt ställda miljökraven.Som namnet antyder är dessa spisinsatser gjorda av gjutjärn och de behåller och avger värme under lång tid – även efter elden har brunnit ut. Gjutjärnskaminer är tidlösa och robusta och hittar lätt sin plats i både moderna och traditionella omgivningar. På Contura har vi ett urval av gjutjärnskaminer som kan placeras både som en fristående kamin eller i en befintlig eldstadöppning.

Fristående spisinsats är idealisk för dig som vill bygga din egen eldstad och matcha den till befintlig inredning och arkitektur. Vi har ett stort urval av insatser för egen inbyggnad, ta gärna hjälp av våra duktiga återförsäljare för att få de funktioner du vill ha.
En spisinsats eller braskassett är utformade för att installeras direkt i en öppen spis. En spisinsats är perfekt för dig som vill ta vara på värmen och energin från din öppna spis istället för att låta värmen försvinna upp genom skorstenen. Våra spisinsatser är framtagna för att passa de flesta öppna spisar och når maximal värmeeffekt efter några minuter, allt för att värma ditt hem snabbt och effektivt.

Våra murspisar ger dig en komplett eldstad med stor spisinsats och flera olika omramningar i sköna material så att du kan skapa den miljö du önskar. En murspis är idealisk för dig som har ett större rum och vill ha en eldstad i modern stil med känslan av öppen spis. Generösa glas som visar mycket av elden och med effektiv förbränningsteknik som ger dig mer värme för veden.Du utgår alltid från den befintliga spisen när du väljer kassett. Det ska finnas cirka 5 – 10 centimeters luftspalt under och ovanför kaminen och cirka 1 – 2 centimeters utrymme till väggarna. Det är viktigt för att varmluften ska kunna cirkulera och spridas på ett optimalt sätt. Börja därför med att mäta den befintliga spisen höjd, bredd och djup. Ett tips är att även fotografera, det underlättar när du väl besöker din värmebutik.

Spiskassetter kostar mellan 10\u00a0000 och 20\u00a0000 kronor beroende p\u00e5 storlek och verkningsgrad. En installat\u00f6r tar cirka 5\u00a0000 \u2013 7\u00a0000 kronor f\u00f6r att installera den.
Spiskassetter kostar mellan 10 000 och 20 000 kronor beroende på storlek och verkningsgrad. En installatör tar cirka 5 000 – 7 000 kronor för att installera den. En spiskassett är en typ av kamininsats som används i öppna spisar. De monteras alltså i en öppen spis med anslutning till skorsten med rör. Det finns olika storlekar av kassetter att välja bland och storleken påverkar vilken effekt på uppvärmning du får. Den stora fördelen med att installera en kassett i en öppen spis är att du höjer verkningsgraden när du eldar, ibland så mycket som 80 %. En öppen spis har sällan bra verkningsgrad, den kan vara så låg som 5 – 10 %, vilket med andra ord innebär att värmen försvinner rakt ut ur skorstenen – du eldar då för kråkorna. Priset för kassetter varierar en del beroende på om det är en stor eller liten spiskassett, eller kanske en måttanpassad spiskassett. I regel ligger priserna på mellan 10 000 – 20 000 kronor. Därefter tillkommer cirka 1 000 – 2 000 kronor för extra tillval som täckgaller. Vill du ha hjälp med installationen av spiskassett kostar det cirka 5 000 – 7 000 kronor, beroende på modell. Skicka in en offertförfrågan till vår offerttjänst så matchar vi dig med lokala installatörer som lämnar offert. Det kostar ingenting.För att effektivisera verkningsgraden. En gammal öppen spis har ibland så låg verkningsgrad som 5 – 10 %. Sätter du in en spiskassett kan du öka verkningsgraden till 80 %. Verkningsgraden kan ligga p\u00e5 70 \u2013 80\u00a0%, j\u00e4mf\u00f6rt med en \u00e4ldre \u00f6ppen spis som ofta har en l\u00e5g verkningsgrad p\u00e5 mellan 5 och 10\u00a0%. Elda uppifr\u00e5n och ner (stapla veden kors och tv\u00e4rs och t\u00e4nd p\u00e5 ovanifr\u00e5n ist\u00e4llet f\u00f6r underifr\u00e5n). D\u00e5 f\u00e5r du snabbt upp drifttemperaturen.Du effektiviserar f\u00f6rbr\u00e4nningen och minskar v\u00e4rmef\u00f6rlusterna n\u00e4r du eldar. Du kan reglera f\u00f6rbr\u00e4nningsluften till brasan med spj\u00e4ll. P\u00e5 spiskassettens sidor finns det luftkanaler d\u00e4r f\u00f6rbr\u00e4nningsluften v\u00e4rms upp.F\u00f6r att effektivisera verkningsgraden. En gammal \u00f6ppen spis har ibland s\u00e5 l\u00e5g verkningsgrad som 5 \u2013 10\u00a0%. S\u00e4tter du in en spiskassett kan du \u00f6ka verkningsgraden till 80\u00a0%.

När du installerar en spiskassett ökar samtidigt kraven på täthet och brandsäkerhet. Därför bör alltid en sotare besiktiga skorstenen innan installationen utförs. Ibland behöver skorstenen förstärkas med ett insatsrör eller glidjutning inuti rökkanalerna. Kom ihåg att du även behöver lämna en bygganmälan till kommunen. Kommunen informerar dig då om vilka eldningsregler som förekommer där du bor. Om kommunen godkänner din bygganmälan får du ett startbesked och efter att installationen av spiskassetten är färdig skickar du in ett godkänt besiktningsprotokoll från skorstensfejarmästaren till kommunen. Efter att kommunen gett dig ett slutbesked kan du använda den nya kassetten.
Det finns olika typer av spiskassetter, bland annat traditionella modeller med öppningsbara luckor och modernare varianter med heltäckande glaslucka som gör att du ser elden. Kontrollera verkningsgraden när du köper spiskassett, den bör ligga på cirka 70 – 80 %. Värmeeffekten ligger vanligtvis inom 3 – 9 kilowatt. Andra saker som är bra att kontrollera:

Investerar du istället i en spiskassett kommer du kunna minska din elförbrukning i vinter eftersom du istället kan värma upp huset effektivt när du eldar i brasan. Men vilken verkningsgrad du faktiskt får med en spiskassett påverkas även av valet av ved. Olika träslag har nämligen olika verkningsgrad. Hårda träslag ger ofta bättre värme, men slår man ut det per kilo har de ändå ungefär samma verkningsgrad som mjukare träslag som har billigare kilopris. Tänk på att veden ska vara torr, med högst 20 % fuktighet, annars får du sämre förbränning och ökad rökutveckling.
Du effektiviserar förbränningen och minskar värmeförlusterna när du eldar. Du kan reglera förbränningsluften till brasan med spjäll. På spiskassettens sidor finns det luftkanaler där förbränningsluften värms upp. Visst är det mysigt med en öppen spis, särskilt under hösten och vintern. Men vill du dra nytta av brasan och inte bara elda för att höja mysfaktorn? Då ska du investera i en spiskassett och effektivisera uppvärmningen. Är du på jakt efter kassetter? Våra kassetter är enkla och smidiga att använda i öppna spisar eller om du vill byta ut en äldre insats till en ny renbrännande kassett. Med våra kassetter får du en mer värmeeffektiv spis samtidigt som du kan njuta av lågorna. Vill du köpa en ny kassett? Kontakta närmaste återförsäljare i dag!Jøtuls eldstadskassetter är enkla och flexibla för installation i öppna gropar, eller när du vill byta ut äldre befintliga spisskär. Jøtul hjälper till att förvandla öppna eldstäder till effektiva värmekällor – samtidigt som man håller elden i elden.

Spiskassetten monteras in i en öppen spis eller äldre kakelugn och förvandlar den till en effektiv värmekälla. Storleken på kassetten avgör effekten, men generellt höjs verkningsgraden från 5–10 % till cirka 80 %. Med andra ord stannar värmen kvar i hemmet, vilket i sin tur minskar behovet av att använda el för uppvärmning.

Med en platsbyggd eldstad kan du göra underverk i ditt vardagsrum. Det finns knappt några gränser för din kreativitet så länge brandskyddsföreskrifterna följs. Det är viktigt att endast använda brandsäkra och värmebeständiga material till din kamininsats. Gillar du det rustika och naturliga kan klä din kamininsats med sten, tex skiffer, granit eller täljsten. Om du vill ha ett modernare utseende kan du exemplevis använda betong, plåt eller kalciumsislikat som spacklas och målas. Oavsett vilka material du använder är huvudsaken att eldstaden passar dig och ditt hus. Känner du att det är helt rätt produkt för dig? Kontakta din närmaste återförsäljare av Contura kaminer för att diskutera dina önskemål.
Liksom i alla våra produkter är eldstaden i våra kamininsatser lätt att tända och når full effekt inom några minuter. Du kan placera kamininsatsen i en egendesignad inbyggnad och på så vis få en eldstad som matchar din inredning arkitektur. Våra stora kamininsatser har en rejäl brännkammare och rymmer vedträn upp till 50 cm och har en verkningsgrad på hela 81%. Våra mindre kamininsatser är perfekta för dig som vill skapa en eldstad där till exempel insatsen ska placeras högre upp. Vill du uppleva mer av elden rekommenderar vi en modell med glas på två eller tre sidor. Ska du placera din kamin i ett hörn är kanske endast frontglas att föredra. Vilken modell du än bestämmer dig för i slutändan, så är vi säkra på att vi har kamininsatsen för dina behov.Osäker på vilken braskamin eller eldstad som skulle passa bäst i just ditt hem? Använd då Conturas smidiga och smarta Kaminväljare! Med Kaminväljaren så guidar och rekommenderar vi er en braskamin eller eldstad som passar just era behov och hem utifrån några frågor. Det tar endast ett par minuter, så kom igång och hitta din drömkamin idag!

Hur ska man elda i en kassett?
När du använder en spiskassett, låt det alltid brinna uppifrån och ner. Stapla vedkubbarna tätt i kors, tänd sedan ovanifrån så att elden brinner nedåt och sedan faller och sprider sig. På så sätt får du upp drifttemperaturen snabbt, samtidigt som gaserna förbränns mer effektivt och brasan får längre livslängd.
En öppen spis är mysig och trevlig, men dessvärre ger den inte så mycket värmeenergi till ditt hus. Öppen eld suger ut värmen ur rummet och du eldar bokstavligen för kråkorna. Med en kassett kan du skapa en egen stil och får garanterat bättre värmeekonomi. Värmen som genereras avges huvudsakligen genom luckglaset. Strålningsvärmen är mycket behaglig och ger ett trivsamt inomhusklimat. Du kan designa din egen murspis eller enkelt passa in kassetten i din befintliga eldstad. Med Contura spiskassetter och insatser kan du bevara den stil du redan har, eller skapa ett mer modernt uttryck. Vad du än väljer får du en naturlig uppvärmning med modern förbränningsteknik och generösa glas som visar mycket av elden.Hittade du ingen braskamin som föll dig i smaken eller som passade era behov? Varför inte skapa din egen personliga braskamin eller eldstad genom vårt smidiga ”Bygg din kamin”-verktyg! Designa och skapa din egen braskamin och upplev din nya kamin eller eldstad i 360 grader. Du får även möjligheten att placera kaminen i ditt hem, via din mobiltelefon, med hjälp av vårt smarta AR-verktyg. Detta låter er se hur braskaminen skulle se ut i just ert hem. Våra moderna murspisar är energieffektiva, har hög verkningsgrad och uppfyller de krav på täthet som ställs i nya hus. Satsa därför på kvalitet och välj en produkt som är täthetskontrollerad och som tar all förbränningsluft utifrån. Förbränningstekniken hör till marknadens absolut bästa vilket enkelt uttryckt innebär att veden räcker längre och uppvärmningen är mer effektiv. Termerna är snarlika och används därför ofta synonymt. Den generella skillnaden beskrivs oftast på följande vis: spiskassetter är mer lämpliga att placera i en befintlig öppen spis. Precis som med en kamininsats, kan de även byggas in i en helt ny eldstad. Det är dock bara termen spiskassett som avser användningen i redan befintliga öppna spisar. Med en större kamininsats bygger du vanligtvis en helt egendesignad eldstad och kan då fritt välja beklädnad, färg och storlek. Det finns knappt några gränser för din kreativitet så länge brandskyddsföreskrifterna följs.

Vill du bidra till att göra Storstockholm tryggare? Hos oss får du möjlighet att göra skillnad oavsett om det är som brandman eller administratör. Läs mer om lediga tjänster här.Elden behöver rätt mängd tilluft för att brinna, att låta elden pyra är inte bra. Om du har dåligt drag i skorsten, eller om det ryker in, kontrollera att du inte har en mekanisk frånluft i gång, till exempel köksfläkten. Ibland kan du behöva öppna ett fönster när du tänder upp för att ge tillräckligt med tilluft vid starten av brasan.

Om du saknar eldningsinstruktion kan du passa på att fråga din sotare eller brandskyddskontrollant när de besöker dig om hur du eldar bäst i just din eldstad. Du kan även följa våra generella tips.
Elda aldrig mer än 2–3 kilo ved per timme i din lokaleldstad och inte längre än 3-4 timmar i sträck. Låt eldstaden svalna lika länge som du eldat innan du börjar elda igen.Använd lagom torr ved. Fuktig ved kyler ner brasan och ger en dålig förbränning som kan skapa tjära. Rök från fuktig ved luktar dessutom illa och kan störa grannarna. Kontrollera att röken som kommer ur skorstenen är ljus, klar och genomskinlig, inte gul eller svart. Vedens fukthalt bör ej överstiga 20 procent.

Det finns några saker att tänka på när du eldar i din eldstad. Följ våra goda råd så eldar du säkert, effektivt och mer miljövänligt, det vill säga får ut den mesta mängden värme från veden.
Ett bra hjälpmedel för att ta reda på om du eldar rätt är att skaffa en rökgastermometer. En lagom rökgastemperatur i en eldstad är cirka 300-350 grader. En hög rökgastemperatur betyder att du eldar för snabbt och hårt och utsätter skorstenen för belastningar. En låg rökgastemperatur visar på att du pyreldar, elden får inte tillräckligt med syre och det kan leda till att tjära fastnar på skorstenens insida. Det kan i sin tur orsaka soteld. En tegelskorsten klarar att hålla cirka 450 graders driftstemperatur, detsamma gäller de flesta så kallade systemskorstenar av metall som är vanliga idag. Skorstenen ska även kunna hålla för soteldstemperaturer på upp till cirka 1000-1500 grader under en kortare period beroende på typ av verksamhet och byggnad.

Håll koll på mängden ved som du använder, många lokaleldstäder rymmer mer ved än vad både själva eldstaden och skorstenen tål när den brinner. Använder du för mycket ved och eldar under för lång tid finns risk att det blir alldeles för varmt i skorstenen. Värmeöverföring kan då ske till brännbara byggnadsdelar och risken för brand ökar.För att mäta hur effektiv en värmekälla är används begreppet verkningsgrad. Det anger förhållandet mellan mängden tillförd energi och den utvunna energin. Enkelt förklarat kan man säga att det handlar om hur mycket värme du får från varje vedträ. En öppen spis har en verkningsgrad på mellan 5-10 procent. Med en spiskassett från Keddy ökar du den siffran till 83 procent, vilket är bäst på marknaden när det gäller insatser för öppna spisar. Vi envisas med att tillverka våra spiskassetter i rent gjutjärn, trots att det finns både enklare och billigare sätt. Anledningarna är flera. Gjutjärn är en effektiv värmeledare som ger snabb uppvärmning samtidigt som det har bra värmelagrande egenskaper. Genom att förena svensk gjutjärnstradition, modern formgivning och innovativ teknik skapar vi braskaminer och spiskassetter som inte liknar några andra. Då har vi en hel sida om hur Sveriges mest sålda spiskassett uppgraderar den och ger mer värme från varje vedträ. Gå från öppen spis till spargris med en värmekälla som sänker dina värmekostnader rejält, har 20 års garanti och fortsätter att fungera lika bra vid strömavbrott. Du gör ett bra miljöval när du väljer att elda med ved för att värma ditt hus. Träet ger ifrån sig precis samma mängd koldioxid som om det brutits ner i naturen. Men det är inte bara miljön som blir en vinnare. Spiskassetten är även ett svårslaget alternativ prismässigt. Och du som har egen mark med skog har direkt tillgång till den enda energikälla du behöver för din uppvärmning. Våra eldstäder är designade och tillverkade för att värma dig genom hela livet. Gjutjärn är slitstarkt och anpassat för att tåla extrema temperaturväxlingar. Tillsammans med en noggrann produktion blir våra eldstäder och håller både formen och effektiviteten år efter år. Det är också därför du får hela 20 års garanti på alla gjutjärnsdelar när du väljer en spiskassett från Keddy.

Keddy designar och tillverkar eldstäder som värmer dig genom hela livet. Varje braskamin, spiskassett, murspis och kakelugn som bär vårt namn är ett genuint hantverk. Genom att förena modern formgivning, innovativ teknik och svensk gjutjärnstradition skapar vi eldstäder som inte liknar några andra.
Elpriserna är oftast högst när efterfrågan är störst. Till exempel på vintern, när du även har ett stort behov av värme. När du skaffar en spiskassett sparar du mycket pengar på att inte vara beroende av ett värmesystem som drivs med el. Dessutom fungerar din spiskassett precis som vanligt vid strömavbrott, och fortsätter att sprida både ljus och värme.Visst är det mysigt att elda i en öppen spis, men varmt blir det knappast. Faktum är att det ofta blir kallare. När du eldar i din öppna spis försvinner nämligen stora mängder varmluft ut ur huset genom skorstenen. Den måste ersättas med kall luft utifrån, vilket sänker rumstemperaturen. Med en spiskassett leds värmen istället in i ditt hem och du får en säker och effektiv värmekälla som sänker dina värmekostnader med upp till 60 procent. Våra spiskassetter är ingenting annat än världens mysigaste eluppror. De förvandlar nämligen din öppna spis till en säker och effektiv värmekälla, som sänker dina uppvärmningskostnader rejält. En verkningsgrad på över 80% och 20 års garanti på alla gjutjärnsdelar står som garanter för att du gör en lika hållbar som lönsam investering. Insats öppen spis, En spiskassett med hög verkningsgrad kan bidra till energibesparingar och minska utsläppen av skadliga ämnen. Dessutom ger den möjlighet att kontrollera förbränningen och därmed reglera värmeutbytet efter behov. Vissa spiskassetter är även utrustade med ventilationsfunktioner för att sprida värmen jämnt i rummet.

Kan man elda hela dagen?
Elda med måtta Använder du för mycket ved och eldar under för lång tid finns risk att det blir alldeles för varmt i skorstenen. Värmeöverföring kan då ske till brännbara byggnadsdelar och risken för brand ökar. Elda aldrig mer än 2–3 kilo ved per timme i din lokaleldstad och inte längre än 3-4 timmar i sträck.
Sammanfattningsvis kan en spiskassett vara en utmärkt investering för att förbättra både funktionen och utseendet hos din öppna spis. Genom att välja en modell med hög verkningsgrad och lämplig design kan du njuta av en effektiv uppvärmning samtidigt som du skapar en mer elegant och modern atmosfär i ditt hem.Innan du köper en spiskassett är det viktigt att ta hänsyn till dimensionerna och utformningen av din öppna spis för att säkerställa ett korrekt passform och installation. Det är också rekommenderat att konsultera en professionell installation för att garantera en säker och effektiv drift.

Arctic-Heat strävar ständigt efter att erbjuda de bästa braskaminerna på den svenska och europeiska marknaden. Vårt mål är att förse våra kunder med högkvalitativa kaminer till de mest konkurrenskraftiga priserna. Vi letar alltid efter sätt att förbättra våra produkter och tjänster, så att vi kan fortsätta att erbjuda de bästa braskaminerna till våra kunder.
Utforska populära kaminer: Artic 12 – modern design, hög effekt. Cesis RR800 – traditionell, pålitlig. Alajärvi BT007 – elegant, effektiv. Köp en kamin idag och upplev den behagliga värmen och charm som dessa kaminer erbjuder.Utöver att vara funktionella och energi är spiskassetter också effektiva och miljövänliga alternativ till traditionella öppna spisar. Genom att förbättra förbränningen minskar de utsläppen av partiklar och farliga gaser. Många hus har idag en öppen spis och eldar för att det är mysigt. En spiskassett till öppen spis är fortfarande trevlig att elda men förenar nytta med nöje. Brasan sprakar och är lika trevlig i en spisinsats. Den monteras direkt i den öppna spisen. Många timmar efter att brasan slocknat så sprider kamininsatsen fortfarande värmen. Finns det en öppen spis i ditt hem? Har du funderat på att sätta in en kamininsats som bevarar värmen från brasan? Att elda i en öppen spis utan insats är mysigt men mycket värme försvinner ut i tomma intet.

En insatskamin behåller värmen som annars går förlorad i en öppen spis. Insatskaminer är gjorda av gjutgärn, ett material som behåller värmen i många timmar framåt efter du slutat elda. Idag finns det många vackra varianter av insatskaminer vilket gör det enkelt att hitta den som passar i just ditt hem.
Genom att fylla i min mailadress bekräftar jag att jag vill ha bygghemmas nyhetsbrev och godkänner att bygghemma behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt bygghemmas integritetspolicy.Om du är ute efter en enklare variant av värmekälla eller mysfaktor, så kan du köpa kamininsatser till inbyggnad. Med hjälp av en spiskassett eller en kamininsats kan du helt på egen hand designa din öppna spis så att den blir som du vill ha den. De mindre spiskassetterna passar bra för din öppna spis, medan de större kamininsatserna passar dig som vill mura en helt egen eldstad.

Att installera en spiskassett i den öppna spisen är både klimatsmart och lönsamt. Den ökar energieffekten markant, utan att ta bort känslan av att ha en vacker öppen spis. Med en kassett kan du få en grund för att själv skapa din drömspis. Samtidigt får du en effektiv tilläggsuppvärmning i huset. En spiskassett har en låg investeringskostnad och ger mycket tillbaka. Du får dessutom en hög mysfaktor samt en bra extra värmekälla. Spiskassetter kommer i en mängd olika utföranden, och för olika behov. Se till att mäta den befintliga spisen noga för att kunna se vilka modeller som kan passa. Tänker du frimura en spis, så behöver spiskassetten vara anpassad för detta, samt att du behöver en bra ritning över arbetet, liksom nästan alltid professionell hjälp. Det kan du få här hos oss på Eldabutiken.
Den stora fördelen med spiskassetter är att de är enkla att installera. Du får en effektiv uppvärmning till en relativt liten peng. Spiskassetter monteras i en öppen spis i anslutning till en skorsten med rör. Storleken på kassetten avgör vilken effekt på uppvärmningen du får. Den största fördelen med att uppgradera din öppna spis med en spiskassett är att du höjer verkningsgraden från 5-10% till cirka 80%. Med andra ord stannar värmen kvar i ditt hem, där den gör nytta, vilket i sin tur minskar ditt behov att använda el som uppvärmning under de kommande, kalla månaderna.

Kan man lämna spjället öppet?
Spjället ska inte stängas förrän glöden slocknat. – Absolut rekommenderar man att det ska vara helt utbränt innan man stänger spjället, säger ledande brandinspektör Knut Lehtinen. Att eldhärden inte längre brinner med låga är ingen orsak att stänga spjället. Vänta tills glöden har slocknat, råder räddningsmyndigheter.
Vad sägs om att spara pengar varje gång du tänder en brasa? Häng på världens mysigaste eluppror och uppgradera din öppna spis med en spiskassett. Så här enkelt är det.

Eldstäder som kakelugnar, kaminer och spiskassetter har blivit allt mer populära. På landsbygden är de tyngre lokaleldstäderna fortfarande vanligast, men trenden går just nu mot braskaminer och lättare eldstäder. I dag finns flera olika modeller i olika utföranden att välja mellan, vilket gör det enklare att hitta den som passar just ditt hem.
När du planerar ett arbete som detta är det viktigt att du tar hänsyn till tork- och härdningstider. Både bruk och betong måste vara genomhärdade innan arbetet fortsätter. Hög luftfuktighet eller låg temperatur kan få din planering att gå åt skogen.

Ofta är braskassetten djupare än eldstadsbottnen i den gamla öppna spisen. Det löser vi här genom att mura upp en vägg av lättbetong. Den nya väggen ska hamna kant i kant med braskassettens framsida och vi väljer här att låta väggen gå från golv till tak.Granitplattorna skärs lättast med en våtskärare. Skärmaskinen väsnas men arbetar både snabbt och dammfritt. Sågklingan kyls hela tiden i vatten. Skär plattorna i takt med att de provläggs och numrera dem.

Varför kassett i öppen spis?
En spisinsats eller braskassett är utformade för att installeras direkt i en öppen spis. En spisinsats är perfekt för dig som vill ta vara på värmen och energin från din öppna spis istället för att låta värmen försvinna upp genom skorstenen.
Trött på sneda staket och vacklande skjul? Då ska du läsa vidare här: Vi ger dig 7 effektiva metoder att sätta stolpar. Välj rätt och få stolpar som håller! Det är nödvändigt att plocka ner den öppna spisen för att få plats för braskassetten. Den består av två lådor: en konvektionskåpa och en kamin. Bottnen i den gamla öppna spisen kan återanvändas, men först måste stålramen bort. Den nya kassetten är här 64,1 cm bred och djupet är 41,4 cm. Han tänder eld i den öppna spisen för att undersöka draget med sin ”rökbomb”. Om draget är dåligt kan skorstenen vara för låg eller öppningen kan vara för stor. OBS! Detta test gör sotaren innan du sätter igång arbetet!

Lägg granitplattorna i kakelfixet och tryck fast dem. De 6 mm höga limsträngarna pressas ner till cirka 3 mm när granitplattorna trycks ner i nivå med parkettgolvet.Stålramen tas bort så att bottenramen kan skrapas ren. Därefter kan den utgöra underlag för konvektionskåpan som ska stå både lodrätt och vågrätt innan den fixeras.De sista lättbetongblocken måste sågas av lite grann för att passa mot taket. Vi låter blocken sluta cirka 10 mm från taket. Vi fyller igen med mineralull innan de sista blocken limmas fast.

Vad kostar det att installera en kassett i öppen spis?
Vad kostar det att sätta in en spiskassett? Spiskassetter kostar mellan 10 000 och 20 000 kronor beroende på storlek och verkningsgrad. En installatör tar cirka 5 000 – 7 000 kronor för att installera den.
Stosen på flexröret måste skjutas upp för annars kan kassetten inte skjutas in helt i kåpan. Lägg märke till att vi här har tagit bort handtaget med skruvbeslaget.Braskassetten levereras med en justerbar konvektionskåpa som sätts in i hålet i väggen. Först när arbetet närmar sig slutet sätter du in själva kassetten. Och har du monterat kåpan rätt, så att den är både lod- och vågrätt, lirkar du rätt lätt in kassetten.

När överflödig betong har tagits bort, slätas ytan till med en stålbräda. Var noga med att det inte bildas små ”vallar” längs trägolvet, för då tvingas du hacka bort härdad betong innan du lägger granitplattorna på plats.
I denna artikel har vi visat hur man installerar en braskassett i en öppen spis. Men det är inte nödvändigt att ha en öppen spis. Kassetten kan installeras ändå – bara det finns en skorsten som rökröret kan anslutas till. Här är två alternativ.Kassetten är på plats och kan nu anslutas till rökröret. Dra ner handtaget med skruvbeslaget och spänn fast det på kanten runt hålet i kassetten så att det blir tätt.

Vid sotarens första besök får du också veta vilka regler som gäller och vad du ska göra för att uppfylla dem. En del bestämmelser kan tolkas olika och då är det bra att veta, att det är sotarmästaren i ditt sotningsdistrikt som har tolkningsrätt.
Utrymmet mellan den gamla och den nya väggen fylls med isolering i takt med att blocken staplats på plats. Vi murar en rad i sänder och ala fogar förskjuts. Minerallullen skärs till önskad storlek med t.ex. en brödkniv.

Hur effektiv är en spiskassett?
Marknadens effektivaste spiskassetter. En öppen spis har en verkningsgrad på mellan 5-10 procent. Med en spiskassett från Keddy ökar du den siffran till 83 procent, vilket är bäst på marknaden när det gäller insatser för öppna spisar.
Den övre delen av eldstaden har här gjorts av betong. Den måste bort för att den nya rökkanalen ska få plats. Betongen hackas bort med hammare och mejsel eller borrhammare.På stosen monteras ett handtag med skruvbeslag. Utan detta handtag kan du inte dra stosen på plats i hålet i kassetten när denna har satts in i hålet. Stosen måste skjutas upp lite för att kassetten ska komma in.

Se vilken väggfärg som är värd pengarna – och vilken färg du ska hålla dig borta från! Vi testar 14 av marknadens väggfärger som kostar högst 600 kr för 10 liter.
Sotaren ska alltid vara första och sista man under ett projekt som detta. Först kollar han skorstenens skick och storlek. När skorstenen är godkänd får du montera braskassetten.När braskassetten är på plats, är det sotaren som tänder den första gången. Sotaren utfyller sedan nödvändiga papper så att du kan få ett officiellt godkännande av installationen.

Vi börjar med att göra ett hjälpverktyg – en lång, rät bräda som förses med ett 13 mm urtag i den ena änden. Urtagets höjd motsvarar granitens (10 mm) och kakelfixets (3 mm) tjocklek.
Till sist sätts de två rökvändarplåtarna på plats igen. Kolla att allt är som det ska innan du ringer till sotaren och ber om en besiktning. Du får inte tända eld i kassetten – det ska sotaren göra!

Täckramen ska också sättas på plats innan kassetten lyfts in i hålet. Ramen trycks fast i fyra clips på sidorna av kåpan. Har kåpan monterats korrekt i förhållande till väggens framsida kommer täckramen att sitta perfekt.
Braskassetten packas upp. Den nedersta rökvändarplåten lyfts så att du kan ta bort de två metallstiften i sidorna. Ta också bort plåten. Därefter gör du likadant med den övre rökvändarplåten.Här visar vi hur man monterar en braskassett i en öppen spis. Samma teknik kan användas även om du inte har en öppen spis. Som du kommer att se byggs en vägg upp runt kassetten och därmed ser det ut som en öppen spis med braskassett.

Hur länge kan man elda i kassett?
Elda aldrig mer än 2–3 kilo ved per timme i din lokaleldstad och inte längre än 3-4 timmar i sträck. Låt eldstaden svalna lika länge som du eldat innan du börjar elda igen. Ett bra hjälpmedel för att ta reda på om du eldar rätt är att skaffa en rökgastermometer.
Den öppna spisen plockas ner för att man ska kunna montera braskassetten. Spjället tas bort helt och om det finns sotavlagringar i den öppna spisen eller rökkanalerna tas de bort med stålborste.

VIDEO: När det är torrt och varmt ute är risken för bladlusangrepp som störst. Lössen är inte svåra att se och man kan bekämpa dem med både vatten och såplösning. Lössen samlas ofta i stora kolonier runt blomknopparna – eller till attKåpan ska nu monteras på bottnen. Borra hål för pluggar i de eldfasta stenarna. Lägg märke till att vi här bara kan förborra för de två bakre skruvarna.

När du har fått braskassetten på plats får du inte göra en provtändning. Det ska sotaren göra. Om han inte finner något att anmärka på får du ett godkännande och lov att använda braskassetten.Den ena änden av röret skjuts in i skorstenen och den andra – den med stosen – ska passas in i rökhålet på konvektionskåpan. Röret muras fast i skorstenen. Använd färdigt bruk som bara ska blandas med vatten.

Hur mycket värme ger en kassett?
Spiskassetter. Spiskassetten monteras in i en öppen spis eller äldre kakelugn och förvandlar den till en effektiv värmekälla. Storleken på kassetten avgör effekten, men generellt höjs verkningsgraden från 5–10 % till cirka 80 %.
Men kassetten är djupare än tjockleken på en dubbel tegelvägg och kommer att sticka ut på ena eller andra sidan. I så fall kan du mura väggen tjockare med armerad lättbetong och lägga en tegelbalk som underlag för kassetten.

Braskassetten utnyttjar veden lika effektivt som en modern konvektionskamin. Tack vare den glasförsedda luckan ser man lågorna och glaset sotar inte igen eftersom en varm luftström blåser bort all aska på insidan.
När du beställer din braskassett,passar du på att också beställa rökrör som kan anslutas till skorstenen. Det finns två slags rör. Här har vi valt att använda flexrör som lätt kan formas och fås på plats. Sådana kan du endast väljaom avståndet från kassetten till skorstenen är högst en meter. Annars är det risk att draget i kassetten blir för litet.Ställ in de justerbara skruvarna tills hela kåpan står lod- och vågrätt. När det är gjort låses kåpan fast med skruvar som dras ner genom de justerbara, ihåliga skruvarna.

Det finns en rad bestämmelser som reglerar utförandet av en eldstad och de finns i Boverkets Byggregler, kapitel 5. Du kan hämta reglerna till din dator via Internet så att du är förberedd på vilka krav som sotaren kommer att ställa. Här är några av dem – resten finner du på Boverkets hemsida.Sotaren ska kontrollera luckor och skorsten. Det får inte finnas fel på vare sig skorsten eller rökkanal som kassetten ska anslutas till. Till ära för fotografen bär sotaren en ”femma” eller ”storm” – alltså hög hatt – precis som förr i tiden.

Ja tack, jag vill gärna få mejl från Gör Det Själv (som ges ut av Bonnier Publications International AS), med artiklar, erbjudanden, tävlingar, m.m. Läs mer Jag kan avregistrera mig när som helst via länken i mejlet. Läs personuppgiftspolicyn här”.
En spiskassett är den idealiska lösningen om du vill bygga igen en öppen spis inomhus. Här kan du se hur du monterar den elegant i den befintliga skorstenen.Den nya väggen markeras på golvet. Här låter vi bredden på den nya väggen vara 120 cm, som är lika med två hela lättbetongblock. Det underlättar arbetet, samtidigt som vi tror att det blir snyggt om väggen har den bredden.

Vilken spiskassett ska man välja?
Keddy Kassett MOD SK1001 är en spiskassett tillverkad i genuint gjutjärn och en modell med två dörrar och rundade glas. Det är en av marknadens effektivaste insats för öppen spis och den har en verkningsgrad på 83 procent.
Flexröret är nu på plats. För att få det tätt runt röret kan du ev. fylla på med bruk via sotningsluckan. Du kan också isolera. Samtliga ytor i skorstenen ska förstås vara rena och alldeles släta för att få optimalt drag.

Hur installerar man en kassett i öppen spis?
Vid montering tar man alltid bort det befintliga spjället i den öppna spisen. Därefter måste rökgaskanalen anpassas till det stålrör eller gjutjärnsrör som ska monteras mellan kaminen och rökkanalen. Skarven mellan kamin och rör behöver därefter tätas med pannkitt.
Öppen eld har alltid fascinerat oss. Och när elden är begränsad till en öppen spis signalerar lågorna myskvällar och romantik. Det är inte underligt att många har skaffat en öppen spis. Men den har ett antal nackdelar, för den öppna spisen orsakar drag, förbränner veden snabbt och låter värmen försvinna upp genom skorstenen – även när du inte eldar. Därför är det förnuftigt att installera en braskassett.Här valdes stora, svarta högglanspolerade granitplattor (typ Golden Black) med en storlek på 30,5 x 30,5 cm. Plattorna är 10 mm tjocka och de limmas med mycket smala fogar på det putsade betonggolvet. Fogarna fylls med svart fogmassa för att inte synas.

Det är trångt när kassetten lyfts på plats i konvektionskammaren så därför måste den skjutas in den sista biten. När de fyra benens tappar har sjunkit ner i respektive urtag i kåpan står kassetten som den ska.
Till gjutningen används färdigblandad torrbetong som bara ska tillsättas vatten. Här behövs en så liten portion att den kan blandas i en stor murarhink med en omrörare fastsatt i borrmaskin.Den svarta täckramen trycks fast i de fyra clipsen, som du först sätter fast i kåpans sidor. Om det är svårt att få fast clipsen kan du lirka på dem med en skruvmejsel. När täckramen sätts på ska den tryckas in tills det tar stopp.

Konvektionskåpan har fyra justeringsskruvar och de ska dras åt parvis, dvs. de två bakre eller främre och sedan sida efter sida, tills bottnen är vågrät och sidorna står lodrätt. Först därefter drar man i skruvarna som låser kåpan. Underlaget – eldstadsbottnen – består här av en ram med eldfasta stenar, och den centreras i hålet efter den öppna spisen. Den kan inte fixeras förrän kåpan har justerats i lod och våg. Just detta moment kan skilja en hel del från en öppen spis till annan beroende på konstruktion. Här tvingas vi fixera i två omgångar och det beror på att bottnen sticker ut från väggen. De främre skruvarna dras i först när väggen är klar. Det är viktigt att kassetten passar till rummets storlek och den får hellre vara för liten än för stor. Vår kassett är avsedd för rum på mellan 20 och 90 kvadratmetrar.Det finns kanske en skorstensstock mitt i huset, men du har varken braskamin eller öppen spis. Då kan du installera en braskassett i en vägg vid sidan av skorstenen, och sätter du den t.ex. 120 cm från golvet, så är den ur vägen för barnen.

Lättbetongblocken limmas ihop med speciallim. Limytorna borstas av och fuktas med kalkborste innan limmet läggs på med murslev. Limmet fördelas sedan med tandspackel så att hela ytan täcks lika mycket.

Robotgräsklipparna i det här testet kan klara stora gräsmattor på 700-1.000 m2. Alla klipper bra, men det är stora skillnader på användning och användarvänlighet.
Konstruktionen kräver att man skapar ventilationskanaler både nertill och upptill. Teckningen till vänster visar en principkonstruktion som uppfyller de strängaste kraven på brandsäkerhet. Vi rekommenderar att du diskuterar denna fråga med sotaren och leverantören av braskassetten.Bakom konvektionskåpan fylls utrymmet med isolering. Det fi nns särskild brandisolering som ger bättre isolering i pannor och kaminer, men här använder vi vanlig mineralull som är lättare att skaff a och att arbeta med. Det fi nns två slags mineralull, stenull och glasull. Båda är obrännbara men bindemedlen i dem kan antändas vid 200 grader. Vid 650 grader mjuknar glasull och sjunker ihop. Motsvarande temperatur för stenull är 1 200 grader. Justeringsskruven dras tills framkanten på kåpan är lodrät. Kontrollera med vattenpass. Därefter drar du åt den med hjälp av den skruv som sitter i justeringsskruven. Kontrollera att kåpan sitter stadigt. Enligt gällande regler ska det vara minst 30 cm från öppningen på kaminen till närmaste brännbara material, som här är trägolvet. Eftersom den gamla golvbeläggningen höggs bort gjuts ett nytt golv framför braskassetten.

Kapa flexröret med vinkelslip med kapskiva. Ta försiktigt i röret när du har kapat det för kanterna är mycket vassa. Använd rejäla handskar när du sätter röret på plats.
De två främre justeringsskruvarna dras nu fast. Först förborras för pluggar i lättbetongen. Justeringsskruven dras i tills den tar emot lättbetongen. Skruven i den kan sedan fixeras.Flexröret bockas nu till önskad form. Röret är ganska styvt och behåller formen när du har bockat det. Kolla noga att rörets form verkligen passar i hålet. Röret ska bara nå in en liten bit i skorstenen.

Rita ditt byggprojekt i 3D innan du bygger. I ett gratis ritprogram kan du enkelt göra en modell och som du sedan kan använda och bygga efter. Vi visar hur!
Lyft upp själva kassetten ut kåpan. Sätt därefter kåpan på plats på bottnen av eldstaden så att du kan mäta för rökröret. Kåpan ska centreras i hålet och stå både lod- och vågrätt.Hålet i parkettgolvet har sågats mycket noga för att få raka kanter. Betongen läggs på i klickar och dras ut med brädan, som förs diagonalt längs urtaget för att få en så plan yta som möjligt.

Överflödig fogmassa tas bort med fuktig svamp efter 15-20 minuter. Vänta ytterligare en halvtimme och torka av plattorna med en torr trasa. Då får du bort den gråaktiga hinnan på graniten som bildats av fogmassan.Braskassetten kan också muras in i en konstruktion som påminner om en finsk, massiv ugn. Till murningen används uteslutande tegelstenar, som värms upp av elden i kassetten och sedan avger värmen under en lång tid. Väljer man denna lösning behövs en braskassett utan konvektionskåpa. Det är för att värmen ska överföras direkt till tegelstenarna. Verkningsgraden i en öppen spis ligger på ca 10-15 %, medan den med en braskassett kan komma upp i hela 60 %. Det blir stor skillnad i effekten. Effekten hos en spisinsats och braskassett varierar mellan 4 och 15 W. Det ger en sådan effekt att en bostad upp till 150 kvadratmeter faktiskt helt kan värmas upp genom eldning i braskassetten. – Ska du installera spisinsatsen eller braskassetten själv är det viktigt att du går igenom instruktionen väl från kamintillverkaren. Känner du dig minsta osäker bör du kontakta och anlita en installatör.Det är ett relativt enkelt arbete, men mervärdet betyder desto mer. Spisinsatsen har en låg investeringskostnad och ger mycket tillbaka. Energin som kan tas ut av själva eldningen i form av värme till huset förbättras avsevärt.En spisinsats ska alltid anpassas efter den storlek och den design den redan befintliga öppna spisen har. Produkterna är ofta tillverkade av gjutgods, men ibland är delar av insatsen eller kassetten tillverkad i stål.

Braskassetter kommer i en mängd olika utföranden, och för olika behov. Mät den befintliga spisen noga och ta reda på vilka modeller som passar i det enskilda fallet.
Designen för de spisinsatser som finns på marknaden varierar – allt från klassiska modeller och moderna varianter finns i en oändlig mängd. spisinsatserna och braskassetterna kan vara stilistiska och moderna med enorma fönster för att framhäva lågornas sken, eller smyckade och designade efter klassiskt snitt.

Similar Posts