Litet Akvarium Med Pump

I mitt 100 liters har jag beställt en pump som det ska vara bra sprutt på som är 150liter i timmen😉Trodde snarare att det var för mycket, men det lär jag märka om det blir för lite😅😎Sen kan man även ha ännu kraftigare pumpar om man vill, det är lite beroende på vad man har för fiskar. Ta t.ex mitt 520 litern akvarium, i det har jag ett ytterfilter som tar 2500 L/h….Men då har jag ciklider och rovfiskar i det karet, de blir större, de kräver betydligt mer mat så det blir lätt skitigt i karet med alla problem det innebär (nitrit framförallt) Därför har jag aktivt valt att ha en betydligt kraftigare pump än rekomendationen säger 🙂

En pump rekomenderas att den skall ta minst 3 gånger akvarievolymen. Ett akvarium på 100 liter kräven en pump på 300 liter, ett akvarium på 200 liter kräver en pump på 600 liter etc. etc.
#8 En pump ska pumpa igenom mer L vatten per timme än vad akvariet innehåller. Är ditt akvarium 100L och pumpen pumpar igenom 500L vatten på en timme så betyder det att akvariets vatten kommer att hinna cirkulera genom pumpen 5 gånger på en timme =)Om du hittar en pump som ser intressant ut så brukar det dessutom stå hur stor volym den är avsedd för. Ofta så lägger de en låg gräns så man kan ta en storlek större pump än vad det står på produkten. #2 Är likadan själv, jag har alltid överdimensionerade pumpar i karen, både ytter och innerfilter. (112’an t.ex har ett innerfilter som drar 650 l/h 😉 ) Vi gör vårt bästa för att säkerställa att produkterna du beställer levereras kompletta och enligt dina specifikationer. Om du däremot skulle ta emot en ofullständig beställning, eller andra artiklar än de du beställt, eller om det finns någon annan anledning till att du inte är nöjd med din beställning, kan du returnera beställningen, eller valfria produkter som ingår i beställningen, och få fullständig ersättning för artiklarna. Visa fullständig returpolicy

Vi använder cookies på våra webbplatser. Du kan när som helst hantera detta via webbläsarens inställningar. För mer information, se vår integritetspolicy.
Gel-foder är ett fiskfoder som du köper i pulverform och sedan själv tillreder till en geléform. Slutprodukten blir mer naturlig för fisken att äta. Detta foder är berikat med en större mängd vitaminer, proteiner och fetter ett torrt foder.Välkommen, akvarister och alla ni som vill bli en! Fördjupa dig i vår värld av akvaristik. Med oss kommer du att lära dig allt viktigt om akvaristikens ädla konst.

Fjärilscikliden är en relativt fredlig köttätare och allätare som vill leva i par i akvariet. Men den kan också slåss, så därför bör du inte blanda den med så många andra arter, utan hålla dig till lugna fiskar som pansarmal och havskatt. Det är en populär akvariefisk men ställer dock ganska höga krav på vattenkvalitén, så det är inte den första fisken en nybörjare ska köpa.
Placera försiktigt den slutna transportpåsen i akvariet i cirka 20 minuter för att vattnet i påsen ska få samma temperatur som akvarievattnet. Ju större temperaturskillnaderna är på vattnat i påsen och akvariet desto längre bör du vänta. Öppna sedan försiktigt påsen och tillsätt gradvis vatten från akvariet till påsen (upprepa 3-5 gånger var 5:e minut). På så sätt anpassas vattennivån och fisken vänjer sig sakta. Nu kan du släppa ut fisken ur påsen, in i sitt nya kungarike. Vattnet som finns i påsen ska inte ner i akvariet utan hällas bort.Det är också viktigt att du inte ”överbefolkar” ditt akvarium, att du inte köper för många olika sorter. Speciellt som nybörjare bör du börja med några få fiskarter. Du kan sedan köpa nya fiskgrupper varannan vecka så att de enskilda grupperna kan lugna sig och hinner acklimatisera sig till sitt nya hem innan nya vänner kommer.

Typiska tecken på fisksjukdomar är andningsproblem, skador och/eller fläckar. Även avgränsning och slöhet hos sällskaplig fisk kan vara en indikation på en sjukdom.

Tabletter är lämpliga för alla akvariefiskar som lever nära botten, som havskatt, mal eller barber. Denna form av foder sjunker omedelbart ner till botten och löses upp där, med andra ord kan utfodringsplatsen bestämmas specifikt så att även skygga fiskar kommer att få mat.
En viss mängd teknik krävs för att djur och växter ska trivas i ett akvarium. Det beror på att biotopen inte reglerar sig själv som den gör i naturen, även om det fungerar enligt samma rutiner. Här kan du läsa mer om hur …läs mer

Dessa sydamerikanska fiskar är sällskapliga och lugna av sin natur. De mustaschliknande utskotten vid munnen är typiska för havskatt och hjälper malen att känna sig fram och känna nya dofter. Ett lämpligt akvarium för malen innehåller gott om växter, har gott om gömställen och ett bottenmaterial som består av finkornig sand. Pansarmalen är en fredlig stimfisk och trivs bäst om det finns minst sex stycken av samma sort i akvariet.
De färgglada och ibland bisarra ryggradslösa djuren blir alltmer populära som akvariedjur. De fascinerande varelserna har nu tagit en självklar plats i akvariet. Dessa inkluderar sniglar, som inte bara berikar den biologiska mångfalden i akvariet, utan också enkelt tar tillvara på användbara funktioner.

Dvärgguramin är en något skygg men fredlig akvariefisk som kan bli något revirhävdande under lektiden. Arten trivs i låga akvarier som har gott om gömställen där den bygger egna bubbelbon i av växtdelar och alger. I dessa bon lägger honan sina ägg som sedan vaktas av hanen. Innan du skaffar gurami till ditt akvarium så ska du se till att belysningen är något dunkel med hjälp av flytande växter och att cirkulationen inte är för stark.
Platyn är en ytorienterad fisk och simmar i de övre regionerna av akvariet. Fiskarten finns i ett stort antal färger. På grund av deras anspråkslöshet är de särskilt lämpliga för nybörjare. Platyfisken är levandefödande tandkarpar, dvs de föder levande ungar. Akvariet bör innehålla en hel del växter då platyn behöver en stor del vegetabilisk föda för att trivas.Majoriteten av de vanligaste fiskarterna är omnivor, som ständigt är ute efter olika djur- och växtföda. Små kräftdjur, maskar, blötdjur, växter och alger står dagligen på matsedeln i fiskarnas naturliga miljö. Det finns också rena herbivor och köttätande.

Torkade larver och insekter är ett uppskattat tilläggsfoder för många akvariefiskar. Ska det användas som ett helfoder så krävs det att du kombinerar olika sorter, för att fisken ska få i sig tillräckligt med näringsämnen. De torkade insekterna flyter så detta foder passar bäst för fiskar som äter från ytan.
Precis som människor så har även fiskar olika karaktärer – vissa är ensamvargar och behöver sitt eget område, medan andra fiskar håller ihop i par eller i hela stim. Så innan du ger dig ut för att köpa dina akvariefiskar så rådfråga en specialist om vilka fiskarter som är lämpliga för ditt planerade akvarium.För att säkerställa att din fisk matas korrekt bör du ta hänsyn till deras matvanor när du väljer mat. Om du har ett blandakvarium med både skygg och alert fisk är lämpligt att använda små trick när du matar. Svagare fisk kan också matas med vissa typer av mat. Är du den stolta ägaren av ett magnifikt akvarium? För att behålla det på detta sätt måste du underhålla det på rätt sätt. Till exempel så måste du kontinuerligt mäta och kontrollera vattenvärdet. Här berättar vi allt so …läs mer Denna lilla stimfisk är en fredlig och livlig akvariefisk som är mycket populär. För att kardinaltetran ska må bra och uppvisa ett normalt socialt beteende krävs det att du köper minst sju stycken första gången, men gärna fler så att det blir ett stim. Kardinaltetran föredrar ett akvarium där det är mycket växter och finns gott om simutrymme men samtidigt platser att gömma sig på.Räkor finns i otroligt många färger och mönster. Räkor är lämpliga – beroende på arten – för både nybörjare och professionella akvarieägare. Red Fire-räkor är mycket lättskötta och en utmärkt räka för nybörjaren, men försäkra dig om att du vet hur den ska skötas om när det kommer till exempelvis matning. Det finns också räkor som är mer avancerade och kräver en helt annan typ av skötsel, de är attraktivare i färg och mönster och betydligt dyrare i inköp. Dessa arter kräver att du har stor kunskap bakom dig som akvarieägare. I sin naturliga miljö lever räkor i stora grupper, så du ska inte köpa enbart ett par stycken till ditt akvarium, utan minst tio stycken. De relativt små djuren kräver inte mycket utrymme, de är därför mycket populära att ha i nano akvarierna. Akvarieentusiaster kan verkligen arbeta hårt för att skapa de rätta miljöerna, där många växter är ett absolut måste. Växterna behöver inte alltid planteras ordentligt beroende på arten, man kan exempelvis placeras dessa på rötter eller på stenar för att skapa en mer naturlig miljö. Nanoakvarister har gjort det till en hobby att skapa en attraktiv levnadsmiljö för räkan och sedan observera dem där. I vissa fall skapas nanoakvarier, som kan beskrivas som små konstverk.

Det viktigaste i ett akvarium är givetvis invånarna. Utan dem blir även det största akvariet tråkigt med tiden. Det finns en mängd unika, tropiska och färgglada prydnadsfiskar som kan fylla ditt akvarium med liv. Här kan du läsa mer om hur du tar hand om dina fiskar.
Fisksjukdomar beror ofta på dåliga djurhållningsförhållanden. I den mån du regelbundet uppmärksammar renligheten och den ekologiska balansen i ditt akvarium, bör knappast några fisksjukdomar uppstå. Om fisken blir sjuk, finns det effektiva läkemedel.Tigerbarben är en trevlig, livlig och relativt vanlig akvariefisk. Det man ska tänka på när man väljer att köpa barber av olika slag är att de gärna biter av fenorna från fiskar som har långa och lösa fenor. Tigerbarben är en färgglad stimfisk, håller man ett större stim i sitt akvarium så blir tigerbarben mindre benägen att bita på andra fiskars fenor. Den trivs i akvarium där det finns gott om gömställen, rötter och stenar. En annan sak som uppskattas är flytväxter som dämpar ljuset ner i akvariet.

Generellt ska fiskar som delar samma akvarium ha samma behov när det kommer till ljus, temperatur på vattnet och textur. Se också till att köpa fiskar med olika levnadssätt i akvariet. Det finns fiskar som simmar vid vattenytan, andra sorter håller sig längre ner i akvariet. Det finns arter som gillar att gömma sig bland växter eller i olika typer av grottor, medan andra ligger på botten.
Flingor är idealiska för de flesta fiskar då de är ganska spröda. Tack vare att flingorna är så tunna så drar det till sig vatten fort och sjunker då ner mot botten. Näringsämnena i de flingor som sjunker ner till botten, löses upp och fördelas i akvariets vatten. Tack vare att flingorna sjunker så kan både fisk som äter på vattenytan och längre ner i vattnet matas med detta foder.Crisps är mycket behändiga att fylla foderautomaten med, så att du kan säkerställa att fisken får mat även när du inte är hemma. Denna typ av foder innehåller ett högre energivärde än vad vanliga foderflingor gör. Om du vill ta hand om din fisk så ska du se till att det finns optimala och artenliga vattenförhållanden i a
kvariet. Självklart ska du mata din fisk med rätt foder och se till att akvarietekniken alltid fungerar. 
Vem har inte sett sniglar i trädgården? Där äter de allt som kommer i dess väg så man blir kanske inte så sugen på att ha dem som husdjur. Men om du ser dessa djur i ett akvarium så kommer du snabbt förstå hur hjälpsamma och viktiga de är för naturens balans. En ramshorn snigel klarar till exempel av att ta bort alger från väggarna i ett nanoakvarium inom några dagar. Däremot förblir djuret inte ensamt speciellt länge, det är en självfertilt och kan föröka sig utan en partner. Men den lite bisarra, snygga snigeln är en outtröttlig hjälpreda som också rensar inredningen. En välkommen gäst i akvariet är zebrasnigeln. Snigeln med det intressanta husmönstret gillar att äta växtrester och alger, men lämnar friska växter åt sidan. Vattensniglar är inte bara användbara, många ser också käcka ut. Det finns många arter med ett färgstarkt hus, varav några är också lämpliga för odling i ett mycket litet akvarium.När du har köpt en ny akvariefisk transporteras denna i en påse från butiken. Det är viktigt att du ser till att de transporteras försiktigt, utan större skakningar och att det inte heller tar för lång tid. Ju längre transporttiden är, desto mer luft eller syre måste det vara i påsen – det är viktigt att du redan i djuraffären talar om detta så att de kan ge fisken rätt förutsättningar för sin transport.

Hur många guppy i 30 liter?
I akvarium hålls de med fördel i stim på 5 individer eller fler, gärna med fler honor än hannar. Akvariet bör ej vara mindre än 50 liter och ha en minsta längd på ca 50-60 cm.
Sticks skiljer sig från granulat genom att detta foder är betydligt större och passar därför större akvariefiskar som ciklider eller dammfisk väldigt bra. En annan skillnad är att sticks flyter på vattenytan och har ett maskliknande utseende som tilltalar fisken. Skulle det bli foder över så kan detta enkelt avlägsnas med en håv. Precis som platy är guppy en av de mest populära akvariefiskarna. Guppy är en fisksort som tillhör en grupp som kallas ”levandefödande tandkarpar”. Guppyhonan läggar alltså inte ägg utan föder levande ungar. Det är en mycket populär fisk hos akvarienybörjaren. Fisken är färgglad och finns i många olika färgvarianter. Både guppy och platy är sällskapliga fiskar och skall inte köpas ensamma, utan i en grupp. På grund av deras långa fenor bör guppyn inte dela akvarium med ciklider, barbs och kampfiskar, då dessa arter har en tendens att äta på fenor. Fiskarnas behov ser olika ut, det gäller även när det kommer till matning. Vissa fiskar matas på ytan, andra matas längre ner eller på botten av akvariet.Det viktigaste i ett akvarium är givetvis invånarna. Utan dem blir även det största akvariet tråkigt med tiden. Det finns en mängd unika, tropiska och färgglada prydnadsfiskar som kan fylla ditt akvarium med liv. Här kan du läsa mer om hur du tar hand om dina fiskar.

Granulat är ett större foder men även detta drar till sig vatten och sjunker till botten efter en liten stund. Granulat passar därför bra för akvariefiskar som är bottenätare eller de som är något skygga. Granulat är ett foder som lämpar sig särskilt bra att använda i foderautomater, då kornen lätt rullar ut från apparaten tack vare sin regelbundna storlek och risken att de fastnar är minimal. Förutsatt att dina varor finns i lager, gör vi allt vi kan för att din order ska lämnar vårt lager samma dag om du lägger ordern senast 12:00 på vardagar under april – september. Under övriga månader kan du lägga din order så sent som kl 14:00 och den kommer med största sannolikhet att skickas samma dag. Detta är förutsatt att varan returneras i originalskick och i oskadad originalförpackning. Detta innebär att du har rätt att undersöka varan men inte använda den.Akvariumkungens strävan är att ha ett brett sortiment av kvalitetsprodukter, bra priser, snabb leverans och god service! Akvariumkungen AB är en trygg och pålitlig leverantör av akvarium, terrarium och tillbehör.

Guppy är bentopelagisk vilket för akvarister betyder att den letar föda på botten, i akvariets mellanskikt samt vid vattenytan. I naturen förekommer den i såväl sötvatten som bräckt vatten. Deras naturliga hemvist är Västindien och de nordöstra delarna av sydamerika. Där lever de i allmänhet i små varma vattendrag och kanaler med lågt flöde. På dessa platser, men även i Asien där de odlas, är vattnet något alkaliskt. Vegetationen är ofta tät men med en vattenyta som nås av solen.

Ifall man är nyfiken på avel finns det lite grundläggande kunskaper som man bör ha i åtanke för att maximera chanserna till att så många yngel som möjligt ska överleva. Med optimala förutsättningar tar det lite drygt 3 veckor från befruktningsögonblicket tills dess att ynglen föds, men 4-5 veckor är mer vanligt. De är frisimmande direkt och tur är det, för att det kan hända att föräldrarna försöker äta upp dem. Ett enkelt sätt att minimera risken är att åtminstone se till så att fiskarna är väl utfodrade, eller helt enkelt flytta honan innan hon föder till ett eget akvarium. Efter födseln flyttas honan tillbaka och ynglen får växa upp ensamma under de första två månaderna. Ungarna blir snabbt könsmogna och redan efter ett par månader kan man se att hannarna utvecklar fina färger.
Att odla Guppy är precis så lätt eller svårt som man vill göra det! Nybörjare och “vanliga akvarister” (om det finns sådana!?) kommer förmodligen få kullar av guppyyngel utan någon egentlig ansträngning förutsatt att att akvariet är välmående. Vill man däremot avla Guppy på ett mer seriöst sätt och med hänsyn till genetik på ett sådant sätt som görs i någon av de föreningar eller sällskap som finns så gör man bäst i att kontakta dem via deras hemsidor eller på sociala medier.I akvarium hålls de med fördel i stim på 5 individer eller fler, gärna med fler honor än hannar. Akvariet bör ej vara mindre än 50 liter och ha en minsta längd på ca 50-60 cm. Guppy passar bra i ett traditionellt sällskapsakvarium men undvik att ha dem i samma akvarium som fenbitare och tänk på att deras yngel lätt blir mat åt ciklider och labyrintfiskar. För att de ska trivas riktigt bra bör det både finnas gott om både växter och fria simytor i akvariet.Poecilia reticulata är en opportunistisk art och ses på vissa platser där den normalt sett inte förekommer men överlever i naturen, framförallt i USA och Australien, som en invasiv art. Den är en känd bärare av olika parasiter som nematoder och trematoder och påverkar även förekomsten av vissa arter av insekter exempelvis på Hawaii. Den konkurrerar dessutom ut vissa familjer av karpfiskar samt killifisk.

Vilka fiskar kan man ha i ett 25 liters akvarium?
Det finns många fiskar som passar i 25 liter, men eftersom bottenytan är liten bör du undvika alla territoriella fiskar. Dit hör Dario, alla cichlider, flertalet guramis, vissa gobiider, men just humlafiskar verkar inte särskilt territoriella. Vissa humlafiskar bör gå utmärkt i sötvatten, andra inte, beroende på art.
En förutsättning för att flytta ynglen till ett eget akvarium är såklart att det finns ett akvarium med befintlig bakterieflora att flytta till. Det snabbaste och enklaste sättet att lösa den biten på är att ha ett extra svampfilter (billifilter) eller annat innerfilter i sitt ordinarie akvarium som man kan flytta över till ett mindre akvarium när behovet uppstår. Ifall det inte är ett alternativ att flytta ynglen till ett eget akvarium ökar deras chanser att överleva ifall akvariet är välplanterat med till exempel flytväxter. Ynglen är lätta att ta hand om och äter gärna till exempel artemia men det går utmärkt att ge dem ett vanligt helfoder för akvariefiskar så länge som bitarna är tillräckligt små. Ynglen får ingen ytterligare föda av honan utan simmar direkt vid födseln upp mot vattenytan där de fyller simblåsan för att sedan leta mat och ett tryggt gömställe. Guppy tillhör tillsammans med några andra vanliga akvariefiskar som till exempel Platy, Molly och Svärdbärare en grupp som kallas “levandefödande tandkarpar” (Poecilidae). Det som utmärker undergruppen Poeciliinae i denna familj är bland annat att de till synes föder fullt utvecklade yngel, man brukar säga att de är Ovovivipara. I själva verket så kläcks äggen strax före födseln i honans romsäck där de förbrukat sin gulesäck. Hos hannarna har några stålar av analfenan ombildats till ett parningsorgan som kallas gonopodium. Efter befruktningen kan honan lagra sädesceller vilket betyder att hon kan föda flera kullar utan att någon ytterligare befruktning skett.

Tidigare beskrevs arten i litteraturen som lättodlad och tålig men numera är den allmänna uppfattningen är att dess popularitet som akvariefisk gjort att den i handeln avlats i alltför stor utsträckning vilken gjort den mer mottaglig för sjukdomar och infektioner. Trots detta är det fortfarande en tacksam och intressant fisk för både nybörjare och erfarna entusiaster tack vare dess dekorativa kvaliteter och livliga beteende. Att Guppy dessutom är enkla att odla och föröka bidrar ytterligare till deras popularitet.
Deras preferens för alkaliskt vatten gör att pH bör ligga mellan 7-8 med en vattentemperatur på 22°C – 26°C, men de klarar ett par grader varmare än så. Guppy kräver egentligen inget specialfoder men det finns alternativ som är utvecklat speciellt för levandefödare.Sedan den senare delen av 1800-talet har arten delats in i sex olika släkten (Poecilia, Lebistes, Girardinus, Heterandria, Acanthophacelus samt Haridichthys) och tilldelats 12 olika namn, men sedan 1963 är det allmänt vedertagna vetenskapliga namnet Poecilia reticulata. Översatt till svenska betyder det latinska namnet ungefär “brokig med nätmönster”.

Guppy har uppåtriktad mun, relativt stora ögon och en ganska karaktäristisk långsträckt stjärtfenbas. Hannarna är ungefär hälften så stora som honorna vilka kan uppnå en längd på ca 5 centimeter. Hannarna uppvisar en mycket större färgprakt än honorna som inte sällan (särskilt i naturen) är olivfärgade med silverfärgad buk. Odlade Guppy har ett enormt stort spektrum av färger och mönster såväl som fenvarianter.
Populärnamnet Guppy kommer från naturhistorikern Robert John Lechmere Guppy (1836-1916) som verkade i Västindien i slutet på 1800-talet och skickade exemplar från Trinidad till Naturhistoriska museet i London.

Guppy (Poecilia reticulata) är en av de absolut mest vanliga och populära akvariefiskarna, det är förmodligen extremt sällsynt att zoobutiker som säljer fisk inte har dem i sitt sortiment. Guppy, eller Miljonfisk som den även kallats, kanske inte är riktigt lika mycket av ett begrepp som Guldfisk men att den tillsammans med en handfull andra tropiska akvariefiskar utgör sinnebilden för hur en akvariefisk ser ut råder det ingen tvekan om.
Vissa fiskarter fungerar bättre än andra i ett sällskapsakvarium. Ett extremt exempel är kampfiskhannar som på grund av deras aggressiva och solitära natur alltid ska vara ensamma i akvariet. På andra sidan har vi fiskar som traditionellt hålls i stim som olika tetror, danio och corydoras. Du måste alltså ta hänsyn till vilka fiskar som är revirhävdande, fredliga, solitära, stimfiskar eller parbildande när du planerar ditt akvarium.Fiskarna som du håller måste naturligtvis dela levnadsbetingelser för att leva ett långt och hälsosamt liv. Det är en dålig idé att hålla fiskar i samma akvarium som vill ha olika vattentemperatur, olika bottensubstrat eller olika mycket rörelse i akvarievattnet.

Måste man ha en mal i akvariet?
En del mal-arter (speciellt Loricariidae-gruppen) lever av alger i akvariet och bör därför finnas med redan när akvariet startas upp. Många andra arter plockar överblivet foder från botten och hjälper på detta sätt till att hålla akvariet rent.
Vissa fiskar är riktiga lortgrisar och bajsar mycket eller äter foder som ger stor belastning på akvariefiltret. Billigt akvariefoder har en tendens att inte hålla ihop tillräckligt länge för att fiskarna ska hinna äta upp det innan det löses upp i akvarievattnet. Välj inte heller bara arter som exempelvis är bottenlevande utan kombinera gärna till exempel bottenlevande malar med en stimfisk i akvariets mellanskikt och någon art som letar föda vid vattenytan. På så sätt konkurrerar inte alla fiskar om samma utrymme.Fiskarna måste även ha gott om plats att röra sig på. I tabellen nedan finns ett register på ca 400 vanliga akvariefiskar där du enkelt kan se hur långa de blir och hur stort akvarium de behöver. Hur många fiskar man kan ha i ett akvarium bestäms i princip av akvariets biologiska buffert. Det låter lite krångligt men på ren svenska betyder det att så länge som nitrifikationsprocessen klarar av att bryta ned avfallsämnen som bildas från fiskarnas avföring, överblivet fiskfoder och eventuella växtdelar som bryts ned så har man inte för många fiskar i akvariet, utifrån den aspekten. När man inte längre kan upprätthålla den kemiska balansen i akvariet så har man alltså för många fiskar. Det betyder att i ett nystartat akvarium på 54 liter kan man ha 2-3 små fiskar som utfodras sparsamt. När nedbrytningsbakterierna etablerat sig ordentligt kan man successivt utöka antalet fiskar. Cirkulationspumpar kan användas i akvarium där man håller fiskar som föredrar strömt vatten. Vissa cirkulationspumpar har går att ställa in så att deras effekt varierar över dygnet. På så sätt får man en naturlig variation och kan simulera tidvatten till exempel eller ha korta intervaller som skapar en vågrörelse under vattenytan.

Måste man ha luftpump i akvarium?
Konstant rörelse i vattnet i ett akvarium är nödvändigt för att få en bra miljö för dina fiskar och växter. Med hjälp av en cirkulationspump, streamerpump eller luftpump får du detta.
Akvarievärmare kommer i två olika utföranden. Den traditionella typen som ser ut som en stav som man monterar i akvariet och en extern variant som man kopplar på sitt ytterfilter. När man väljer värmare behöver man ta hänsyn till två saker: effekten och hur doppvärmarens temperatur regleras. De flesta moderna doppvärmarna har en termostat som slår ifrån när en viss temperatur uppnåtts. Vissa andra reglerar temperaturen genom att höja temperaturen med ett visst antal grader över omgivande temperatur. Det är viktigt att läsa igenom instruktionsboken för doppvärmaren eftersom olika doppvärmare fungerar på olika sätt.Använd gärna en akvariematta mellan akvariet och den möbel som akvariet står på. En sådan fördelar vikten och tar upp eventuella ojämnheter i ytan. Dubbelkolla också att ytan är helt ren. Ett litet gruskorn på fel ställe kan göra att akvariet spricker.

Hur många fiskar kan man ha i ett 54 liters?
När man inte längre kan upprätthålla den kemiska balansen i akvariet så har man alltså för många fiskar. Det betyder att i ett nystartat akvarium på 54 liter kan man ha 2-3 små fiskar som utfodras sparsamt. När nedbrytningsbakterierna etablerat sig ordentligt kan man successivt utöka antalet fiskar.
Det man måste vara medveten om är att vattnet från zoobutiken och det vatten som finns i ditt akvarium med all sannolikhet inte har liknande vattenvärden, samma halter av olika bakterier och så vidare, åtminstone inte så att det passar alla fiskar. Därför så behöver man vänja fiskarna vid det nya vattnet och den nya miljön så att chocken inte blir alltför stor vid miljöombytet. För att minska risken för att sprida sjukdomar och parasiter bör man dessutom undvika att hälla vatten från zoobutikens akvarium i sitt eget akvarium. De förutsättningar som vi rekommenderar nedan passar ett vanligt sötvattensakvarium med någon eller några fiskarter som är lätta att ta hand om.

Förutom platstillgång och budget så är det fiskarten som dikterar akvariets storlek. Vissa arter och djurtyper som kampfiskar, guppy, räkor och små barber går utmärk att ha i små akvarium (dock ej tillsammans) medan andra arter som de flesta ciklider kräver akvarium på några hundra liter.

När det gått några veckor och man märker att fiskarna mår bra kan man börja introducera fler fiskar, men inte för många åt gången för då hinner inte de nyttiga bakterierna i akvariet ta hand om de slaggprodukter som fiskarna producerar!
Det rådande kunskapsläget säger att belysningen inte spelar särskilt stor roll för fiskarna, deras välmående är inte beroende av en stark ljuskälla. Däremot är belysningen som tidigare nämnts oerhört viktig för att få levande växter att frodas. En dålig belysning kan göra att man får stora problem med alger och dessutom så kommer inte fiskarna till sin rätt med en undermålig ljuskälla.För ett akvarium som redan är igång och där det redan finns andra, kanske revirhävdande fiskar, rekommenderas ett något annorlunda tillvägagångssätt med karantänakvarium.

Hur många fiskar kan man ha i ett 30 liters akvarium?
En tumregel är att varje fisk ska ha minst 2–3 liter vatten i akvariet, per centimeter kroppsstorlek. Är fisken 4cm lång så ska den alltså ha 8–12 liter vatten till sin förfogan.
Ställ inte akvariet i husets mest trafikerade genomfartsled. Dels blir fiskarna stressade men det ökar även risken för att någon eller något stöter i akvariet. Det kommer heller inte till sin rätt ifall du inte kan njuta av att titta på fiskarna och deras beteende.

Förutom att använda en pump för att filtrera akvarievattnet så kan man använda olika typer av pumpar för att öka vattencirkulationen, öka syresättningen av akvarievattnet eller för att driva olika typer av dekorationer.Vissa akvarium har en speciell typ av glas som är extra klart, det vill säga släpper genom ljus bättre än vanligt floatglas. Glastypen går under olika varunamn beroende på tillverkare (OptiWhite, UltraClear, Starphire etc) men gemensamt för alla är att glaset har ett mycket lågt järninnehåll. Det gör att kanterna på glaset har en ljusare färg än den gröna färgen som floatglas har vilket ger ett lite lyxigare intryck. Skillnaderna mellan de två glastyperna blir tydligare med större glastjocklek.

Fördelarna med ett ytterfilter är att du slipper ha en massa prylar i akvariet och att filtervolymen, och följaktligen pumpens kapacitet, i allmänhet är större. Det betyder att filtret klarar av att ta hand om avfall från fler fiskar, mer växter och mer överblivet foder. Underhållet är ofta enkelt då ytterfiltret kan hanteras utanför akvariet. Det går att använda ytterfilter även till ganska små akvarium men som regel så har de ett stort flöde vilket gör att akvarievattnet får alltför stor cirkulation i akvariet. Det blir helt enkelt för strömt för fiskarna med ett stort ytterfilter till ett litet akvarium.
Så när vattnets egenskaper är fördelaktiga för fiskarna är det väl bara att fiska upp dem ur zoobutikens påse och släppa ner dem? Nja, ifall pH-värdet i affären skiljer sig mer än 0,5 i jämförelse med ditt akvarium eller om hemresan tagit flera timmar behöver de acklimatiseras först. Fisken avger koldioxid, som är en restprodukt från syreberoende andning, och fiskens urin och avföring sänker pH i den mycket begränsade vattenmängd som finns i påsen. Flyttar man fisken under sådana omständigheter till ett akvarium med högt pH kan fisken drabbas av ammoniakförgiftning och dö. Vi rekommenderar “koppning” när man introducerar fiskar till en ny miljö:Du kommer att behöva byta vatten i akvariet regelbundet. Det går såklart att gå med hinkar mellan badrum och akvariet men det finns även smarta lösningar där man fäster en akvarieslang på kranen i exempelvis kök eller badrum och fyller på vatten på det sättet. Oavsett vilken lösning man väljer så är det smart att placera akvariet så att den biten av underhållet blir enkel, man vill kanske inte så gärna gå med hinkar mellan våningsplan. Den vanligaste typen av belysning är antingen traditionella T5-lysrör eller någon form av LED-belysning. Ljuskällan har ofta ett ljusspektrum som är anpassat för ett visst syfte, exempelvis för att främja växternas fotosyntes, framhäva fiskarnas färger eller simulera en viss biotop. LED-belysning har den stora fördelen att vissa av dem går att kontrollera med en styrenhet. Med en sådan kan man kontrollera ljusflöde, färgtemperatur och under vilka tider lampan ska lysa. Med vissa kan man dessutom simulera solens upp- och nedgång. Belysningen kan med fördel placeras i akvariets framkant så att den sida av fiskarna som vetter mot betraktaren inte hamnar i skugga. När man köper ett akvarium kan det vara en god idé att se över sin hemförsäkring, särskilt om man köper ett stort akvarium. Ring ditt försäkringsbolag och fråga om din försäkring täcker skador på akvariet och/eller dess tekniska utrustning, ifall försäkringen ersätter de djur/fiskar som bor i akvariet samt ifall försäkringen ersätter följdskador som uppstår ifall akvariet går sönder.Nja, det behöver bara dem som vill satsa på ett akvarium med många och/eller svåra levande växter. CO2-tillskott är som princip egentligen inte särskilt svårt att använda, men det är absolut en mer avancerad teknik som kräver ett visst kunnande kring akvariets kretslopp, hur växter fungerar och lite kemi.

Ett högt pH gör att ammonium (som finns i ett akvarium på grund av fiskarnas avföring och urin, nedbrytning av växtdelar, foderrester etc.) snabbt blir till ammoniak vilket är mycket farligt för fiskarna. För att hålla halterna av ammonium låga bör fiskarna matas mycket sparsamt den första månaden tills dess att den naturliga nedbrytningsprocessen som efter en tid uppstår i ett väl fungerande akvarium. Ett annat giftämne som uppstår när organiska ämnen löses i akvarievattnet är nitrit (via ammonium) och det är vanligt att nitrithalten är väldigt hög ca 3-4 veckor efter en nystart av ett akvarium eftersom nitrifikationsbakterier saknas i tillräcklig mängd.
Du behöver inte alltid en doppvärmare. Om du väljer fiskar som kommer från områden med låga vattentemperaturer eller så kallade kallvattenfiskar så kan du klara dig utan doppvärmare men håll koll på temperaturen med en bra termometer. Felaktiga temperaturer eller snabba förändringar av temperaturen på akvarievattnet kan orsaka sjukdomsutbrott.

Sammanfattningsvis så undviker man problem med nitrit och ammoniak enklast genom att ha få fiskar som matas sparsamt i ett stort akvarium med många växter. Skulle nivåerna av ammoniak bli höga visar fiskarna förgiftningssymptom genom att andas häftigt och stå nära vattenytan, som vid syrebrist. En förhöjd nitrithalt ger frätskador på fiskarnas fenor och slemskikt. Gälarna kan svullna och även här andas de ovanligt häftigt.Det finns förhållandevis kraftiga innerfilter som passar akvarium upp till några hundra liter. De flesta vill ha så lite iögonfallande teknik som möjligt i akvariet vilket är den begränsande faktorn för ett innerfilter. Filtervolymen blir helt enkelt för stor för att det ska vara estetiskt tilltalande. Som vi tidigare nämnde kan man kolla med sin vattenleverantör vilken typ av kranvatten man har utöver att använda de test som finns i fackhandeln. Det som du behöver veta är vattnets pH-värde och hur mjukt eller hårt det är, vilket varierar över landet och från kommun till kommun. Kommunalt vatten innehåller klor. Kloret behöver neutraliseras genom att man tillsätter vattenberedningsmedel. Felaktigt handhavande av doppvärmaren gör att temperaturen kan stiga till farliga nivåer i akvariet. Två enkla sätt att undvika att akvariet överhettas är att använda två doppvärmare med lägre effekt istället för en doppvärmare med stor effekt. Tanken är att vardera doppvärmare inte klarar att värma akvariet till farliga temperaturer och att risken för att båda ska fallera samtidigt är nästan obefintlig. Det andra sättet är att koppla doppvärmaren till en termostat som stänger av strömmen till doppvärmaren när en viss temperatur uppnåtts.Huruvida man väljer ett akvarium med aluminiumram eller ett traditionellt helglasakvarium spelar ingen större roll för funktionen utan är snarare ett estetiskt övervägande. Man kan argumentera för att aluminiumramen ger ett viss skydd för akvariets kanter men i övrigt så är skillnaderna försumbara.

Det finns en uppsjö av akvarietillverkare och mångfalden känns kanske förvirrande eftersom ett akvarium är en till synes enkel konstruktion. Nybörjare kan följa ganska enkla principer: välj det största du har råd och plats med, helst inte mindre än 54 liter och undvik som regel de allra allra billigaste. Det är oftast mest prisvärt att välja ett akvariepaket från ett välkänt varumärke. Vi brukar rekommendera till exempel Aquael Leddy 60 eller Diversa StartUp 60, förutsatt att man också väljer fiskarter som trivs i så små akvarium.
För små akvarium kan det räcka med en spotlight eller kort ljusramp för att få till en bra akvariebelysning, men för akvarium på 150 cm eller mer behöver man ofta koppla samman flera ljusramper för att få en jämn belysning över hela akvariet.Välja akvariefiskar som har liknande krav på livsmiljö, storlek och kynne. Det är självklart att inte hålla fiskar som föredrar relativt kallt vatten tillsammans med fiskar som vill ha varmt vatten eller fiskar med stora fenor tillsammans med fenbitare. Vidare så riskerar små fiskar att falla offer för större rovfiskar. Som nybörjare är det oftast enklast att till en början välja att hålla endast en art i akvariet. På så sätt kan man optimera förutsättningarna att få friska fiskar som trivs och kanske förökar sig. Välrenommerade akvariebutiker bör kunna ge råd om vilka fiskar som passar att hålla tillsammans men man kan även fråga i akvariegrupper på Facebook.

Innan du köper ett akvarium bör du fundera på vart det ska stå. Golvet måste vara plant och stabilt. Redan vid ganska små laster kan ett mjukt golv skapa påfrestningar på akvariet så att det spricker. Det är av yttersta vikt att akvariet står helt rakt både lod- och vågrätt. Ett akvarium på 50 liter med inredning och tillhörande bänk kan väga uppemot 60-70 kg vilket kanske inte låter så mycket men det blir en ganska hög punktbelastning om akvariebänken eller akvarieställningen har smala fötter. För akvarium på 400 liter eller måste man även fundera på vilket golvbjälklag man har. Det får inte finnas skevheter i underlaget eller ojämn fördelning av lasterna på det som akvariet står på.

När akvariet står på plats, är inrett så som du vill ha det, vattnet har rätt temperatur och börjar vara någorlunda klart är det frestande att att släppa i några fiskar. Av erfarenhet vet vi att många är alltför otåliga med att introducera fiskar i ett nytt akvarium, och det är kanske inte så konstigt! Det bästa för fiskarna är om man låter akvariet vara igång åtminstone några dagar och låter alla kemiska och mikrobakteriella processer komma igång innan akvariefiskarna får undersöka sitt nya hem. Det man kan göra för att minimera stressen för guppies, svärdbärare, guldfiskar, neontetror eller vilka arter man nu valt, är att använda vattenberedningsmedel och att tillsätta en bakterieflora i akvariets vatten. Sådana produkter hittar du i din zoo- eller djurbutik.
Börja med att släcka akvariebelysningen och lägg sedan påsen med fisken i på vattenytan så att temperaturerna anpassas. Sedan öppnar man påsen och låter lite av akvariets vatten rinna in i påsen. Detta förfarande upprepas med tio minuters mellanrum tills dess att påsen innehåller ca ⅔ akvarievatten. Plocka sedan upp påsen, flytta den till en hink och häll innehållet ner i hinken genom en håv så att fisken hamnar i håven. Flytta sedan omedelbart håven över till akvariet och låt fisken simma ut. Vänta ytterligare någon timme innan du tänder ljuset.För att hålla ditt akvarievatten så hälsosamt som möjligt för dina fiskar behöver du ett akvariefilter som kan husera de miljoner goda bakterier som gör nitrifikationsprocessen möjlig samt tillföra syre genom att skapa ytrörelse i vattnet. Det finns många olika filtreringsalternativ och vad just du behöver för ditt akvarium beror på dess storlek och vad du håller för typ utav akvarielevande djur. Hos oss på akvarieimporten finner du huvudsakligen två typer av filtreringsalternativ, innerfilter och luftdrivna svampfilter, cirkulationpumpar samt alla tänkbara tillbehör. Vill man bara åstadkomma mer cirkulation kan man istället för att stoppa i ett komplett extra filter använda sig utav akvariepumpar som till exempel ett pumphuvud eller wavemaker. När man ska välja akvariepumpar och akvariefilter bör man i första hand ta hänsyn till belastningen i sitt akvarium. Hög belasning (mycket fisk) = ökande behov utav mängd filtermedia. Låg belastningen (lite fisk) = lägre krav på mängd filtermedia. Cirkulationen/antalet liter per timme bör i normal fall ligga mellan 5-10x akvariets volym. Detta kan kan också slås ut över flera akvariefilter om akvariet är stort eller har hög belastning (mycket fisk).

Hur mycket el drar en luft luftpump?
Hur mycket el drar en luftvärmepump per timme? Vilken effekt har din AC eller luftvärmepump? – En portabel AC drar oftast mellan 800-1000 W varje timme och en luftvärmepump i kyldrift drar mellan 500-1200 W varje timme. För att förenkla kan vi räkna på 1000 W i timmen.
Du har nu skaffat dig ett akvarium som du kommer att ha glädje av länge. Innan du kan släppa i fiskar i ditt akvarium är det en del förberedelser som måste göras. Detta för att dina nya fiskar ska trivas så bra som möjligt redan från början. Följ denna guide steg för steg.

Ett klart vatten behöver inte betyda att det är ett friskt vatten. Fiskarna i ett akvarium med höga gifthalter kan med tiden bli tåligare mot gifterna. När man däremot släpper i nya fiskar klarar de inte den höga halten av t.ex. nitrit, utan dör ganska snart av förgiftning.
Vattenbyte görs med fördel en gång i veckan. Då byter man ut ca 10-20% av vattnet med hjälp av en slamhävert. I akvarier som rymmer mer än 150 liter räcker det att göra vattenbyte varannan vecka. Det finns tester som man kan använda för att mäta vattenvärden och om man ser att det exempelvis är alldeles för hög halt av ammonium, nitrit eller liknande så behöver man göra ett större vattenbyte.

Ska du skaffa ett akvarium eller behöver du uppdatera med lite nya grejer? Här tipsar vi om ett par produkter som kan komma till användning till ditt akvarium!Tänd belysningen. Koppla gärna en timer till akvariumbelysningen så att fiskarna och växterna får en konstant dygnsrytm. Det brukar vara lagom med 10-12 timmars belysning per dygn, utom på våren och sommaren då man kan sänka tiden till 6-8 timmar.

När du har valt ut platsen där ditt akvarium ska stå, är det dags att rengöra det. Använd aldrig vanligt rengöringsmedel ens på akvariets utsida eftersom det kan komma en skvätt in i akvariet av misstag. Rengör akvariet i stället med varmt vatten och en trasa eller svamp som du enbart använder till akvariet. Har du kalkavlagringar i ditt akvarium tar du lätt bort dem med Sera ph-minus och en svamp. Är glaset smutsigt på utsidan efter att gästerna tryckt näsan mot rutan, använd JBLs glasrengöring som är säker för fiskarna om lite av vätskan skulle råka komma i kontakt med vattnet.Börja med att välja ut platsen där ditt akvarium ska stå. Akvariet bör inte stå i direkt solljus, så välj gärna en mörkare plats i rummet för att undvika algtillväxt. För att fiskarna ska få lugn och ro bör det heller inte stå på en plats där man ofta går förbi, exempelvis nära en dörr. Tänk på att placera akvariet på en möbel som håller! När akvariet är fullt med vatten och inredning kommer det att väga minst 1,2 kg per liter. Ett akvarium som rymmer 100 liter vatten kommer alltså att väga minst 120 kg. Det är viktigt att akvariet står helt rakt, så kontrollera gärna med ett vattenpass. Är ytan lite ojämn eller om du inte vill ställa akvariet direkt på din möbel finns det speciella akvariemattor du kan köpa hos oss.

När du haft i sanden så installerar du filterpumpen och doppvärmaren. Sätt inte i kontakterna ännu. Beroende på vad du ska ha för fiskarter är det inte säkert att du behöver en doppvärmare. En sådan krävs om du stadigvarande ska ha en högre temperatur än rumstemperatur. En doppvärmare kan bara höja temperaturen, aldrig sänka den. I princip alla akvarier behöver ett filtreringssystem. Det finns olika sorters filter; innerfilter, ytterfilter, påhängsfilter mm. Läs på mer om vilken volym vatten filtret beräknas rena under en timme och vilket underhåll de olika sorters filtermedia som används kräver. Olika akvarieinnevånare kräver olika effekt av ett filter. Guldfiskar och axolotlar tillexempel producerar stor mängd avföring och behöver ett kraftigare filtersystem jämfört med om du har ett stim neontetror.
I ett akvarium med fiskar och växter bildas hela tiden restprodukter av fiskarnas avföring, foderrester, döda växtdelar m.m. Ett väl fungerande akvarium bryter ned mycket av dessa men inte allt, dels i filtret och dels i bottenlagret. Slutprodukten är nitrat som växterna tillgodogör sig till viss del som näring. Akvariet hålls levande genom syreälskande bakterier som finns överallt i akvariet. Det är dessa som så att säga sköter vattenreningen. Om man inte gör regelbundna vattenbyten kan detta leda till sjukdomar, algbildning, aptitlöshet och i svåra fall förgiftning. När du städar ditt akvarium och byter vatten är det viktigt att du tar bort vattnet som är närmast bottnen eftersom att det är dit restprodukterna sjunker. Du använder en slang eller en slamhävert att suga upp skräp och vatten och när du tillsätter nytt vatten är det bra att använda sig av ett vattenberedningsmedel som tar bort klor ur kranvattnet och minskar stress hos dina akvariefiskar.Du behöver inte ge dina fiskar någon mat den första dagen, eftersom de ofta är lite stressade av miljöbytet. När du matar dina fiskar, tänk på att inte ge dem mer mat än de äter upp på ca två minuter. Det ska inte bli någon mat över som sjunker till botten. Det brukar räcka att mata fiskarna en gång om dagen. Om du har eller bottenätare är det bra att stödmata dem med speciella tabletter. Lägg i tabletterna på kvällen när lampan är släckt så hittar rätt fiskar maten. Läs på om vilken mat som passar bäst för just de arter du har i ditt akvarium.

I kranvattnet kan det finnas ämnen som är skadliga för fiskarna, som t.ex. klor och metallsalter. Vattenberedningsmedlet binder dessa ämnen effektivt. Det innehåller dessutom ett slemhudsskydd för att det nya vattnet inte ska skada fiskarnas slemhinnor och gälar. Om slemhinnan blir skadad blir fisken lättare angripen av sjukdomar.
Därefter fyller du akvariet till hälften med vatten. Som du säkert förstår är det viktigt att akvariet står på den plats där du ska ha det. Ett vattenfyllt akvarie går inte att flytta.

Hur länge klarar sig fiskar utan luftpump?
Anettejt. Sv: Hur länge klarar sig fiskarna utan pump? Fiskarna klarar sig lätt utan pump över natten om karet är välskött och syresatt från början. Däremot klarar sig inte filterbakterierna särskilt länge, så har man haft ett längre avbrott så måste man skölja rent filterna innan man startar pumpen.
Tillsätt vattenberedningsmedel Sera Aqutan och bakterieflora Sera Nitrivec enligt instruktioner på flaskorna. Vi rekommenderar att man väntar minst en vecka innan man släpper i fiskarna. Detta bland annat för att dina bra bakterier ska hinna föröka sig och mogna så att dom kan bryta ner de gifter som blir av fiskavföring och överbliven mat. Tillsätt växtnäringen flytande Sera Florena eller tabletter Sera Flora Plus enligt instruktioner på förpackningen. När du introducerar dina nya fiskar är det viktigt att övergången från transportpåsen till akvariet blir så skonsam som möjligt för fisken. Kraftiga och snabba temperaturväxlingar är stressande för fiskar. Lägg den oöppnade påsen i akvariet. Efter ca 10 min kan du öppna påsen och hälla ner ungefär en deciliter av akvarievattnet i påsen. Upprepa denna procedur ett par gånger under en halvtimme. Flytta sedan över fiskarna från påsen till akvariet utan att hälla ur vattnet ur påsen. Detta gör du lättast med hjälp av en liten håv. Anledningen till att du inte ska hälla i vattnet från påsen i akvariet är att det är bäst att inte introducera främmande bakteriekulturer i ditt akvarium. Du minskar risken för problem på detta sätt.Nu placerar du dina rötter och stenar där du vill ha dem. Har du stora, tunga stenar bör du lägga i dem innan du fyller på med bottenmaterialet så de inte välter ner och riskerar att skada glaset. Därefter är det dags för växterna. Ta bort krukan och stenull som växterna levereras i. Stenullen kan göra att det blir för tätt för växten som då kvävs. Finns det skadade eller bruna löv så ta bort dem. När du planterar växterna för ner rötterna under substratet diagonalt, tryck alltså inte ner dem rätt ner utan börja en bit ifrån där du vill att växten ska vara och dra den ner under substratet. Om plantan släpper och flyter upp till ytan så kan du prova att lägga några små stenar runt stammen på växten så att den får en chans att rota sig ordentligt. Läs gärna på om olika växtarter för att veta hur mycket ljus och näring just dina växter vill ha. En del sorter tycker inte om att bli planterade i grus och sand utan vill hellre växa på en rot eller liknande. Det är en hel värld att upptäcka när man börjar lära sig mer om akvarieväxter.Eftersom en luftvärmepump vanligtvis producerar tre till fem gånger mer kW värme än den använder i el, blir besparingarna ofta mycket stora. När du installerar en värmepump som en ersättning för traditionell eluppvärmning är det inte ovanligt att spara 9 000 kWh per år eller mer.Hur stor luftvärmepump behöver jag? – Fråga: Jag ska installera värmepump i ett nybyggt uterum med isolerad platta och 3-glasfönster. Uterummet är 18 kvadratmeter. Svar: Vi rekommenderar en luftvärmepump på minst 4,5 kilowatt, för då klarar den temperaturer ända vägen ner till 20–25 minusgrader.

Vilken fisk kan man ha i litet akvarium?
Förutom platstillgång och budget så är det fiskarten som dikterar akvariets storlek. Vissa arter och djurtyper som kampfiskar, guppy, räkor och små barber går utmärk att ha i små akvarium (dock ej tillsammans) medan andra arter som de flesta ciklider kräver akvarium på några hundra liter.
Fördelar med att installera en luftvärmepump – Det finns olika typer av luftvärmepumpar som har olika fördelar. Det finns vissa du kan koppla ihop med ett vattenburet system och andra som går att koppla ihop med exempelvis bergvärmen. Många väljer att skaffa en luftvärmepump som komplement till det befintliga värmesystemet.

Det är också ett smidigt och enkelt sätt att värma upp bostaden. Många uppskattar också att installera en luftvärmepump i fritidshuset. Idag finns det många moderna varianter där du kan sätta igång luftvärmepumpen på distans. Perfekt då fritidshuset redan är varmt när du kommer dit eller om du vill ha det varmt och skönt när du kommer hem efter en lång dag på jobbet.
Luft-luftvärmepumpar och luft-vattenvärmepumpar kan verka dyra vid första anblicken. Men om du tittar lite närmare på kalkylen kan du faktiskt spara mycket pengar på minskade uppvärmningskostnader när du investerar i en luftvärmepump som håller länge.Elförbrukningen beror på förutsättningarna – Hur många kWh din luftvärmepump drar beror på storleken på ditt hus, var i landet du bor, värmepumpens kapacitet samt hur stort värmebehov huset har. Baserat på dessa förutsättningar kan du räkna med en elförbrukning mellan ungefär 3 840 – 11 280 kWh/år med din luftvärmepump.En luftkylare drar betydligt mindre per timme så det eller en fläkt är det billigare alternativet, men det är sällan som du lyckas kyla större ytor med den.

Om det blir extremt kallt ute (kallare än -20°C), bör du överväga att stänga av värmepumpen på fjärrkontrollen, tills det blir mildare. Stäng dock inte av strömmen till värmepumpen helt. Detta för att inte kompressorn ska utsättas för onödiga påfrestningar, när du senare ska starta värmepumpen igen.
Det finns ett stort utbud av för alla behov som hjälper dig att spara pengar. Att installera en luftvärmepump leder till billigare uppvärmning så på något år kan du ha fått tillbaka det du investerat i luftvärmepumpen. Det finns möjlighet att spara upp till 60 % i energiförbrukning om du sen tidigare har ett direktverkande system.Vilken effekt har din AC eller luftvärmepump? – En portabel AC drar oftast mellan 800-1000 W varje timme och en luftvärmepump i kyldrift drar mellan 500-1200 W varje timme. För att förenkla kan vi räkna på 1000 W i timmen. Är din AC eller luftvärmepump igång i en timme blir kostnaden det samma som du betalar per 1 kWh.Nano är inne! Små akvarier är ett blickfång i varje vardagsrum – en mycket intressant, liten undervattensvärld. Men alla som köper ett nanoakvarium bör tänka på att nanoakvarier är något för akvarister med erfarenhet. Hä …merSöker du en större utmaning och samtidigt få ett spektakulärt akvarium att titta på kan du köpa ett saltvattensakvarium. Ett saltvattensakvarium kräver mer skötsel men priset du får tillbaka är ett otroligt vackert akvarium med färgglada fiskar och växter som du kan titta på i timmar.

På HORNBACH hittar du förutom billiga akvarium även många olika underskåp till akvarium. För att akvariet ska komma upp från golvet till en bekväm hanteringsnivå så bör man ha en lämplig möbel att placera sitt fisk akvarium på. Våra akvariemöbler är särskilt anpassade för den belastning som akvariet kommer att ge och har samtidigt i de flesta fall ett förvaringsutrymme för mat och liknande som du behöver ha i anslutning till ditt akvarie.Går ni i tankarna på att köpa ett akvarium där hemma eller kanske uppgradera ert befintliga till ett större? Då ska ni besöka HORNBACH och upptäcka vår värld av akvarier! Om du är nybörjare i akvarievärlden, så det första du ska reflektera över är att det är djur som du har att göra med. Som med alla andra djur så kommer ett ansvar, dock så är den dagliga skötseln av ett akvarium inte att jämföra med att ha exempelvis en hund.

För den yngsta nybörjaren kan det räcka med att köpa ett miniakvarium. I detta akvarie kan snäckor, räkor och växter leva. I små akvarium kan man ha några fiskar, en tumregel är att varje fisk som är upp till 3 cm måste ha minst 2 liter vatten. Akvarium med fisk ska med fördel inredas av levande växter, då många akvariefiskar är algätare. Vill du absolut inreda ditt akvarium med plastväxter så kommer du förmodligen att få ge dina fiskar algtabletter.

Det är allt något speciellt med att ha ett akvarium hemma. Oavsett om du är gammal eller ung så roas de flesta av att se fiskarna i akvariet simma runt. På HORNBACH har vi en stor zoo- & akvarieavdelning som erbjuder det mesta inom akvaristik, från miniakvarium och nanoakvarium, små akvarium, helglasakvarium upp till stora akvarium och kompletta akvariepaket. Med andra ord så har vi billiga akvarium i alla storlekar!

Det viktigaste i ett akvarium är givetvis invånarna. Utan dem blir även det största akvariet tråkigt med tiden. Det finns en mängd unika, tropiska och färgglada prydnadsfiskar som kan fylla ditt akvarium med liv. Här kan …läs mer
Vill du upptäcka akvaristiken som hobby och bygga upp din egna undervattensvärld fylld med färgglada fiskar? Lär dig mer om hur du kommer igång med ditt akvarium av vår duktiga projektrådgivare Hanna. Hon guidar dig igenom ditt nästa undervattensprojekt – att starta upp ditt akvarium!För att CDON vid en sökning på vår marknadsplats ska kunna presentera erbjudanden som vi tror är relevanta för dig, rankas produkterna utifrån försäljningsstatistik och algoritmer. Du kan själv välja om produkterna ska sorteras utifrån pris, rabatt, releasedatum, mest sålda eller relevans. Du kan även filtrera sökresultaten. När du sorterar på pris, rabatt, releasedatum eller mest sålda, rankas produkterna enligt det kriterium som du har valt. Hur produkterna rankas när du sorterar på relevans beror på var du söker produkterna och beskrivs nedan. För att CDON ska kunna presentera det erbjudande som vi tror är mest relevant för dig, grupperas ibland olika säljares erbjudanden som avser produkter av samma slag. Det framgår i sådant fall av rutan ”Fler säljare” på en produktsida. Vid sådan gruppering baseras rankningen främst på en kombination av följande kriterier, i fallande ordning: Köper du ett färdigt nano-paket, så ingår oftast belysning. Doppvärmare medföljer inte alltid. Om du har en belysning som genererar värme så kan den räcka som värmekälla.Nanoakvarium har blivit väldigt populära. De kan köpas till en relativt liten kostnad, och tar väldigt liten plats. Underhållet är mer krävande, men också mindre tidskrävande på grund av den mindre vattenvolymen. Här kommer några tips på vägen till ett lyckat akvarium i miniformat: De finns i flera storlekar, så det kan vara värt en tanke på vad du vill få plats med. Vilka fiskar eller räkor du har tänkt dig osv. En bra storlek, som passar många, är runt 20 liter. Här hittar du vårt stora sortiment av nanoakvarium! Nanoakvarium är perfekt för den akvarieintresserade som inte har så mycket utrymme. Miniakvarium och små akvarium blir också väldigt eleganta dekorationer på kontoret. Ett litet akvarium kan ha ett fåtal fiskar eller vara ett stilrent växtakvarium med rätt vattenberedning och bottenmaterial.De kan med fördel placeras på köksbänken, eller kanske på en stadig hylla i vardagsrummet. Det man ska tänka på är framförallt att nanoakvariet inte hamnar så att solen lyser på det, för då kommer du garanterat få problem med alger.

Hur många guppy i 60 liter?
I akvarium hålls de med fördel i stim på 5 individer eller fler, gärna med fler honor än hannar. Akvariet bör ej vara mindre än 50 liter och ha en minsta längd på ca 50-60 cm.
Hos oss gör du alltid ett fynd och vi vill att du ska hitta både exakt det du letar efter och bli inspirerad av produkter du inte ens visste fanns, allt till ett bra pris. Vi skickar dina prylar direkt från våra leverantörer till dig var du än bor inom Sverige

Similar Posts