|

Livet På Myra

Den röda skogsmyran (formica rufa) är vanligast av alla 76 myrarter i Sverige. Skogsmyran bygger stora södervända stackar i skogen och kan om man inte passar sig bita till med sina kraftiga käkar och försöka spruta in gift i såret. Störst i Sverige är hästmyran som kan bli upp emot 1,5 centimeter lång och helst bor i gamla träd.Ett myrsamhälle består mest av arbetare, det vill säga sterila honor utan vingar. En del tar hand om ägg, larver och puppor, andra släpar fram byggnadsmaterial eller mjölkar bladlöss.

Myror lever i stora, välorganiserade samhällen med ett myller av gångar och rum för ägg, larver och puppor. Samhället anläggs i marken och kan som för stackmyran ha en stack, av jord eller växtdelar, ovan jord. Själva stacken fungerar som en solfångare och genom öppningar kan klimatet i stacken och de underjordiska delarna regleras.
Vid vissa tider på året utvecklas vingade hanar och honor som flyger ut i parningssvärmar. Efter parningen dör hannarna och de befruktade honorna sliter av sig vingarna och grundar ett nytt samhälle.

Alla myror kommer från en och samma hona, drottningen (en del samhällen har flera drottningar). Drottningen lever normalt fem till tio år. Arbetarna får nöja sig med ett betydligt kortare liv och lever ofta tre till fyra månader. Arbetarna som övervintrar lever längre.

Hur intelligenta är myror?
Myrorna hör till insektvärldens bästa byggmästare. Som byggmaterial duger förutom barr, löv och grus även andra myror. Vid behov kan myror bilda broar, flottar, kedjor och levande väggar. Myrorna tar sig också an mera komplicerade byggnadsprojekt.
Enligt folklig och äldre medicin kunde man svälja levande myror mot till exempel frossa. Myrsyra användes mot hudsjukdomar och man gjorde dekokter och bad av myrstackar.Drottningen och arbetarna har en giftkörtel. En del myrarter har gadd, som de sprutar in giftet med. Andra, till exempel stackmyran, saknar gadd och biter med sina kraftiga käkar och försöker spruta gift i såret. Giftet svider, men är inte farligt för människor.

Har en myra ett hjärta?
Myror har inget hjärta likt människan och andra däggdjur. De har istället en enda pulsåder som börjar vid hjärnan och tar sig sedan igenom kroppen ända ut till bakdelens slut. Blodet är inte rött utan ofärgat och klart.
Skogsmyran äter främst andra djur, till exempel insektslarver. Kemisk kommunikation med feromoner, doftämnen, är viktig för orientering, igenkänning och vissa sociala funktioner.

Fladdermöss anses av många vara mystiska och lite skrämmande. Kanske beror det på deras utseende och nattliga vanor? Kanske är det för att det faktiskt finns blodsugande fladdermöss? Men lugn – dessa …
Störst bland myrorna i Sverige är hästmyran som kan bli 1,5 centimeter lång. Den lever i gamla träd och kan gnaga i färskt virke och ibland göra skada på trähus. Vanlig är också ettermyra, eller pissmyra som den också kallas i folkmun. Det är den enda svenska myran med gadd och med ett bett som ger sveda. Svartmyran eller trädgårdsmyran har sitt bo i jorden. Den är allätare men föredrar honungsdagg från bladlöss och kommer på sommaren gärna in inomhus på jakt efter sötsaker.Myror tillhör familjen midjesteklar och är släkt med getingar och bin. I hela världen finns cirka 8000 arter och i Sverige 76. Vanligast hos oss är den röda skogsmyran eller stackmyran som den också kallas, då det är den som bygger stackar i skogen.

Stackarna som är vända mot söder kan vara upp till två meter höga. Stora stackar innehåller mellan 100 000 och 1 miljon myror. I extrema fall kan det finnas upp till 7 miljoner myror i ett stort samhälle, som då omfattar flera stackar och flera drottningar.Syftet är att utifrån barns nyfikenhet på djur skapa lust att ta reda på mer om djuren och deras beteende. Djuräventyren ska vara tillgängliga för alla, oavsett var man bor. Spännande djur kan finnas alldeles runt knuten eller kanske i skrymslet under badkaret eller under en sten i lekparken.

Yankho har fått jobb på Djurverket. Hit kommer folk med alla möjliga djurfrågor. Det är bara ett problem. Yankho kan ingenting om djur. Nu kommer en kund till Djurverket och frågar vad det är för djur som sprutar gift i skogen. Yankho smiter ut för att ta reda på svaret. Först blir det alldeles fel, men så får han korn på några starka små djur som bor i en stack.
Myror är vinglösa utom under svärmningen (parningstiden) då hanarna och de blivande drottningarna av de flesta arter under en kort tid har vingar. Det finns omkring 22 000 myrarter och de lever på Jordens alla kontinenter utom på Antarktis. 12 000 av dem har beskrivits och fått vetenskapliga namn. Vuxna myror äter nektar från blommor och socker från bladlöss. Larverna matas med insekter, maskar och andra ryggradslösa djur. På en enda sommar kan myrorna i en stor stack släpa hem ca två miljoner småkryp. Myror gör därför stor nytta som skadedjursbekämpare. En arbetarmyra sover bara ca en minut åt gången 250 gånger per dygn. Det är mindre än 5 timmars sömn per dygn. Resten av tiden arbetar hon flitigt som en myra. Myror varierar i storlek från 0,7–40 mm beroende på art och kasttillhörighet. Trots att de är små är de så många att de utgör 15–25% av den totala biomassan av alla landlevande djur. En drottning kan leva 12–45 år beroende på art medan arbetarna lever i några månader till några få år. Hanarna, som kallas drönare, lever bara några veckor. Myror kommunicerar med doftämnen (feromoner). De kan se, känna, lukta och smaka men de har inget hörselsinne. De lägger istället ut kemiska spårsignaler när de vill visa andra medlemmar i samhället vägen från boet till en födokälla.Myror är insekter – närmare bestämt gaddsteklar. Deras närmaste släktingar är bin och getingar. De är eusociala vilket innebär att de lever i mycket välorganiserade samhällen som kan bestå av flera miljoner individer. Beroende på art består ett myrsamhälle av en eller flera drottningar som lägger ägg. Resten av individerna utgörs under större delen av året av sterila arbetare som alla är honor. Arbetarna är indelade i storleks- och åldersgrupper (kaster) med olika uppgifter i samhället. Under en kort svärmningstid finns det också bevingade hanar och blivande drottningar som hos de flesta arter också har vingar. SoYou don’t want to miss Hedwig’s news, special offers, promotions and everything exciting that happens at Zoologishoppen. Thought so, fill in your e-mail address below and click on the orange button where it says registration. I am 100% loyal and dutiful, and see myself as the perfect one for this job, I never fail to deliver a letter.

Vad gör en myra?
Skogsmyrorna påverkar skogen på många sätt, bland annat genom att de äter insekter som de framför allt fångar i träd- kronorna, men även till viss del nere på marken. Dessutom är myrstackarna en hemvist för flera andra djur och påverkar också omkringliggande växtlighet.
Inte vill du missa Hedwigs nyheter, specialerbjudanden, kampanjer och allt spännande som händer på Zoologishoppen. Tänkte väl det, fyll i din e-post adress nedan och klicka på den oranga knappen där det står anmälan.

Utanför Dominica i Västindien pågår det hittills mest avancerade försöket att förstå valars kommunikation. I projektet CETI samarbetar biologer, ingenjörer, lingvister och experter på artificiell intelligens…
En majoritet av världens svampar saknar vetenskapliga namn och flyger under radarn inom svampforskningen, enligt en ny studie. Biologen Henrik Nilsson har en idé om hur det kan åtgärdas.Visste du att myran kan lyfta 50 gånger sin egen kroppsvikt och att anspråkslösa trögkrypare, björndjur, är så tåliga att de kan överleva på Antarktis,…

Många steklar lägger sina ägg inuti andra djur för att larverna ska få en trygg miljö att växa upp i, och gott om mat. Men förr eller senare måste larverna lämna sina värdar och ombildas till puppor. En centralamerikansk stekel får sitt värddjur, en spindel, att utföra en sista tjänst innan den blir dödad och uppäten av stekellarven. Spindelns sista kväll i livet ägnar den åt att konstruera en helt ny typ av nät. Den spänner upp några starka trådar och börjar sedan spinna en tät och kompakt liten kokong. När den är klar blir spindeln dödad av larven, som kryper in i kokongen där den förpuppas, väl skyddad från både regn och blåst.Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966 och drivs utan vinstsyfte.

Tänk om du vore en myra. Hur jobbigt det skulle vara att släpa barr till stacken hela dagarna. men så kanske du skulle hitta en bladlus! En bladlus som man kan kittla tills den kissar på sig. Och finns det något godare än bladluskiss!? Om man är en myra alltså …I Myran får du en fascinerande inblick i en dag i en myras liv. Boken är skriven av författaren och dokumentärfilmaren Bisse Falk och illustrerad av Henning Trollbäck.

Hos oss hittar du prylarna för det aktiva livet och de aktiva valen. Välkommen in bland sovsäckar, ryggsäckar, ficklampor, kåsor, märken, scoutkläder och mycket, mycket annat! Vi jobbar eko och reko med bl a GOTS, Zero Mission och Fairtrade
Åtvids församling Besöksadress: Kammarbovägen 1, 59731 Åtvidaberg Postadress: Box 165, 59724 Åtvidaberg Telefon:+46 120 29930 E-post till Åtvids församling

Och nog bär vi med oss flera fina uttryck som vi kan använda idag, när vi verkligen behöver se om vårt gemensamma ”hus”, d v s vår planet och varandra. Jag vill ju gärna dra mitt strå till stacken, och vara flitig som ett bi i en värld där ”Gud föder både bi som björn” (d v s i en rättvis värld).
På nytt blir jag tacksam över vår allemansrätt och för de vackra skogar som får vara livsmiljö för små och stora varelser, för bär och svamp. Tack! Just nu vill jag lägga undan min oro, och tro på och tacka för att vi alla kommer dra vårt strå till stacken för att det ska fortsätta vara så även i framtiden!För att vi ska känna denna lust att gå samman för vår underbara jord, så behöver vi känna både kärlek och tacksamhet. Låt våra hjärtan fyllas av både kärlek och tacksamhet för allt som ges oss i höstens skördetider! Trädgårdarnas äppleskörd blir till goda pajer att bjuda vänner på.

Hur smart är en myra?
En myra har något fler, 250 000, och ett honungsbi har så många som 950 000 – medan en människas hjärna rymmer cirka 100 miljarder nervceller. Med största sannolikhet är inte insekterna ensamma om att ha en primitiv form av medvetande.
Och samtidigt som naturen förvandlas i gnistrande färger framför våra ögon för att sedan vissna och vila, så kan vi gå från tuva till tuva och plocka skogens röda guld och fylla våra lungor med hög frisk luft.Illustrerad faktabok för barn om myror. Här får man svar på frågor som: Hur bygger myror bon? Vad äter de? Hur försvarar sig myror mot fienden? Vilken myra kan överleva i den heta öknen?

Följ med en av de mest utbredda livsformerna i världen – från satellitsamhällen inuti våra husväggar, till de utrotningshotade dinosauriemyrorna i Australien. Lär dig om myrornas inflytande på vår teknologi och vårt inflytande på deras framfart i världen.

Här får vi följa en myra när hon ska ta sig tillbaka till stacken med en infångad bladlus. En bladlus kan man kittla tills den kissar på sig. Alla myrorna i stacken får kalasa på bladluskiss.

Grodan Gurra lämnar burken och hoppar ut i världen. Först träffar hon SurKurt, en sur men arbetsam myra. Han har en kompis, syrsan SolskensNisse, som är glad och pigg på roligheter. De tre vännerna råkar ut för olika äventyr i skogen.
Här återfinns samma grupp forskningsresande som i boken Bollongexpeditionen. Ingenjör Harriet Iver-Larsen leder resan med Krakel o Trindberg som pumpansvariga. Trindberg skickar brev hem till myrstacken o berättar om överraskande o omskakande händelser.

Resterna av en ”bollongexpedition” hittas av några svampplockare. På grundval av den dagbok som expeditionens ledare Iver-Larsen skrivit, berättas historien om resan. Trots att deltagarna är myror, finns det många paralleller till Andrés luftfärd.Myror är små men jättestarka. I myrornas värld finns drottningar som lägger ägg och arbetsmyror som fixar mat och städar. Och visste du att myror har två magsäckar? Här får du veta mer om dessa fantastiska småkryp.Faktaboksserie för de yngsta Författaren tar med läsaren till myrornas värld och livet runt en myrstack. I denna bilderbok blandas myrfakta med fantasi och myrornas rop skallar: Barr är bäst! Mera barr! Men vad är det som är så bra med barr? Afrikanska myror som ofta får benen avslitna i strider mot termiter visar sig kunna identifiera skadade artfränder, bära hem dem till stacken och slicka såren rena – något som ofta är avgörande för att den sårade myran ska överleva, visar en ny studie.Under måndagens våldsamma vulkanutbrott på en ö i Nya Zeeland dog flera turister som besökte platsen. Men varför förutsåg man inte utbrottet så att turerna till ön hade kunnat stoppas?

Att dansa kan hjälpa många människor till ett friskare liv. Vi besöker en workshop i Stockholm för personer som jobbar med dans och hälsa för att få reda på var forskningen står.
Rymdsonden Parker Solar Probe har lyckats ta sig närmare solen än vad någon annan rymdsond har varit förut. Nu har de första upptäckterna från sondens vetenskapliga instrument presenterats.

Har en myra en hjärna?
Honungsbin, getingar och myror har vid upprepade tillfällen avslöjat en häpnadsväckande mental kapacitet – åtminstone om man tar i beaktande att deras hjärnor är oerhört små.
Vad som gör dig arg i trafiken säger mycket om vem du är, menar trafikpsykologen som vi tar en tur med i rusningstrafiken. Ju mindre negativa tankar om andra, desto bättre säger hon.

Hur dör myror av MYRR?
Kanel, peppar och kaffesump kan ofta hålla myrorna borta. Kokande vatten direkt i myrboet dödar omedelbart många av myrorna. Häll fin sand direkt i myrboet – och använd den i fogarna mellan plattorna.
Bara några timmar innan isbrytaren Polarstern skulle åka iväg från nordnorska Tromsö med med en massa förväntansfulla forskare fick vår reporter Niklas Zachrisson följa med ombord.Hur omvandlas rörelseenergin från en ansatsen till energi som får en stavhoppare att komma sådär högt upp i luften? Vi frågade stavhoppsstjärnan och fysikstudenten Angelica Bengtsson. Vi hör om hur fler kvinnor ska få nobelpris, möter den unge danske forskaren som fått sitt smeknamn för sin strävan efter billigt serum till världens alla ormbitna fattiga och så undrar vi om stenåldersskallarna som hittats spetsade på pålar i Motala mest var ett verk av stökiga ungdomar. Rörelsen med de globala skolstrejkerna med Greta Thunberg i spetsen uppmanar på fredagen även vuxna att demonstrera för klimatet. Flera forskare har hakat på uppmaningen.Årets Nobelpriser har tillkännagetts och bland de naturvetenskapliga priserna framkallade kemipriset extra glada reaktioner under Kungliga vetenskapsakademiens presskonferens.

Bomullsfrön kan komma att stå på middagsborden framöver. Nu har forskare lyckats göra de giftiga bomullsfröna ätliga. En halv miljard människor skulle kunna få sitt proteinbehov mättat av fröna.
Följ med till Fiji där myggägg smittade med bakterien Wolbachia importeras för att bekämpa denguefeber. 25 000 personer tros ha dött av denguefeber i världen under 2019.Socker, sylt, juice och andra söta livsmedel står högst upp på myrans meny. När den första myran har hittat resterna på familjens köksbord anger den ett doftspår så att alla andra myror ska hitta dit. I grund och botten behöver myror tak över huvudet och varma, torra förhållanden när de etablerar sina bon. Det är därför du lockar hela grannskapets myror när du börjar bygga på din nya uteplats, där plattorna blir ett underbart tak och gruset under brickorna ett perfekt byggmaterial! Om du vet var myrorna kommer in i huset kan du testa att försöka förstöra deras doftspår. Men se upp – myror är listiga och hittar snabbt en väg runt det. I sällsynta fall kan de skada huset, särskilt trä som redan är försvagat av till exempel fukt.Problem med myror i växthuset eller gräsmattan? Du kan försöka förhindra myrorna genom att sprida ut dem med vatten. Tänk på att det inte räcker att vattna en enda gång – du måste göra det flera gånger!Flera medel har långvariga effekter och får inte sprutas i köksskåp och köksbord till exempel. De ska istället användas på platser där myrorna tränger in i huset och där de rör sig. Läs på förpackningen!

Hur mycket sover en myra?
Larverna matas med insekter, maskar och andra ryggradslösa djur. På en enda sommar kan myrorna i en stor stack släpa hem ca två miljoner småkryp. Myror gör därför stor nytta som skadedjursbekämpare. En arbetarmyra sover bara ca en minut åt gången 250 gånger per dygn.
Bekämpa myrorna genom att låta trädgårdsslangen ligga framför boet och vattna området flera gånger om dagen. Du dödar vanligtvis inte myrorna, utan istället drar myrorna vidare och flyttar till en torrare del av trädgården.Om myrorna redan har hittat en väg in i huset måste du spionera på dem för att se vilken väg de använder för att komma in – på så sätt kan du försöka städa bort deras rutt. Du kan till exempel använda såpa som rengöringsmedel för att bekämpa myrorna.

Programmet för årets Live at Heart i Örebro börjar ta form. 155 showcasespelningar utlovas, liksom en ny stadsfest och en konferens som gästas av bl a Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson och branschanalytikern och MI-skribenten Daniel Johansson. Årets Live at Heart är den 14:e i ordningen och arrangeras den 30 augusti till den 2 september. Bland…
I år har det gått 20 år sedan Popkollo arrangerade sitt första musikläger och påbörjade ett jämställdhetsarbete som fortfarande pågår. Hur har Popkollo utvecklats? Hur kommer jubileet att uppmärksammas? Jessica Nilsson, föreningskoordinator på Popkollo, svarar på 4 snabba. Hur har Popkollo utvecklats under de här 20 åren? – Popkollo började som ett litet musikläger i…

”De va dä dä” är namnet på en hyllningskonsert till minne av den i maj bortgångne Pugh Rogefeldt på Cirkus i Stockholm den 18 oktober 2023. Medverkar gör några av Sveriges största artister tillsammans med Fredrik Lindström som konferencier. Bland artisterna som hyllar Torbjörn ”Pugh” Rogefeldt finns namn som Tomas Ledin och Eva Dahlgren intill…Bolaget är kvar i topp med Ikväll igen [Big Drop/Warner] på sista listan innan sommaruppehållet. Veronica Maggio toppar för fjärde veckan albumlistan med Satan i gatan [Universal/Universal]. Topp tre på Sverigetopplistan är orubbat: Einár är kvar som 2 med Vill va med dig [Einár] och Dave & Central Cee som 3 med Sprinter [Neighbourhood/Universal]. Men under…Veronica Maggio har funnits hos Universal sedan debuten 2006. Med två åter listtoppande album som påminnelse om hennes status i dag har Maggio nu skrivit nya avtal med såväl Universal Music som Universal Music Publishing. Samarbetet mellan Veronica Maggio och Universal Music påbörjades redan kring hennes debutsingel Dumpa mig år 2006. Kort därefter skrevs även…

Efter 30 år som VD på Universal Music Publishing slutar Martin Ingeström formellt den 30 juni. MI har kollat vad som händer nu. Skvallret började gå i vintras och blev officiellt en bit in i året. Martin Ingeström skulle sluta på det svenska Universal Music Publishing-kontor han själv startade för 30 år sedan (då som…

– När vi möttes i studion för första gången så skojade vi om att vi borde starta en podd ihop. Ett skämt blev till verklighet och några veckor senare satt vi bakom micken och spelade in vårt första avsnitt. Vi är så otroligt taggade på att få släppa den här podcasten där vi låter våra fans och lyssnare djupdyka i våra liv och lära känna oss bättre, samtidigt som vi lär känna varandra, berättar Svea och Myra.
Kulturevenemang omsätter 50 miljarder och omfattar mer än 25 000 anställda, visar en ny rapport. Svensk Live är en av deltagarna när rapporten på onsdagen presenteras vid Almedalsveckan. Under pandemin upptäckte flera organisationer under paraplyet kultur/idrott/event att det inte finns pålitlig statistik att visa upp för politiker och andra beslutsfattare. Därför har Sveriges kultur-, idrott-…I en nystartad podd delar Myra Granberg och Svea med sig av livet bakom kulisserna, berättar om hur de gjort för att lyckas nå sina mål och ger tips på hur man kan få egna artistdrömmar att gå i uppfyllelse.Hiber har tillsammans med Smash Into Pieces skapat Arcadia, en musikvärld i 3D som släpps den 27 juni. Virtuella konsertupplevelser, eller andra sorters musikevent i metaverse, har tidigare huvudsakligen genomförts på någon av de större gamingplattformarna eller på andra 3D-plattformar. Svenska Hiber har utvecklat en helt ny plattform som ska göra det möjligt för artister,…

Spotify tar bort äldre data än två år från Spotify for Artists den 1 juli, missa inte att ta backup om du vill behålla statistiken! Eventstaden heter en ny svensk musikapp som samlar alla konserter och festivaler, och Daniel Johansson reflekterar över det första halvåret 2023. —– Det är inte bara Google Analytics som förändras…
Tre projekt får sammanlagt 165 000 kronor i stöd i årets första utdelning av musikförlagsstöd från Musikförläggarna. Musikförläggarna delar två gånger om året ut stöd till projekt som initieras av musikförlag för att skapa möjligheter för rättighetshavare och/eller synliggöra upphovsrätten. För våren 2023 har tre projekt beviljats stöd. Sony Music Publishing Scandinavia får 100 000…

Han har ganska långt hår och är bra på fotboll, springning och att rita slott. Han gillar att vara bäst, fast mamma säger att livet inte är någon tävling. Men det tycker Myran.
Bästisen Henny har något som han inte har. En lös tand. Men Myran kan knäppa med fingrarna. Tillsammans har Myran och Henny en snigelvärld med tolv sniglar.En myras liv av Linn Gottfridsson är en härlig högläsningsbok med korta kapitel och humoristiska, uttrycksfulla bilder av Emma Adbåge. Om livet i en sexårings kropp och tankar. Är du en sexåring eller känner du en, då kommer du att känna igen dig. God läsning!

Myran är världens ovanligaste myra. Han är ingen myra utan Morgan. En vanlig kille i sexårsåldern. Alla utom tandläkaren och några okända kallar honom för Myran.
Myran vill ha en katt. Det går tyvärr inte för mamma är allergisk. En annan dålig grej är när mamma och pappa pratar engelska. Då är det oftast bråkprat.Många som försökt flytta ut till sommarstugan med en stor släkt eller motsträviga tonåringar känner vanmakt inför projektet. Hur lustigt det än låter, verkar en del av våra finska myror ha sommarstugor, och lyckas ta sig dit under väldigt harmoniska förhållanden. Stubbmyran, som är specialiserad på karga klippmiljöer, kan erövra små holmar så effektivt att de bokstavligen vimlar av myror. Finska myrforskare har observerat att en stor del av de låga barrbona i terrängen endast fungerar som sommarstugor. När hösten kommer drar sig myrorna tillbaka till större vinterstackar i djupare markskit med bättre skydd mot kylan. När myrorna flyttar ut till “sommarstugan” fylls stigarna av arbetare som ofta kånkar på andra arbetare (kanske de där motsträviga tonåringarna?) eller på drottningar. Det ultimata läget för en stubbmyre-sommarstuga är en kal klippa med sprickor som ger perfekta förhållanden för uppfödning av nya generationer.

Vad händer när en myra dör?
När myrorna dör bär kompisarna ut dem från stacken – ofta till en speciell begravningsplats. Entomolog Mikael Sörensson förklarar varför.
Men hur gör myrorna för att forma flotten, hur vet de vem som ska bita tag i sin myrkompis med käkarna och vem som ska koppla ihop sig via hullingarna på sina ben så att varje myra och flotten som helhet får största möjliga flytkraft? Hör mer i Förlaget-podden och dyk ner i myrstackens hemligheter i den fascinerande boken Myrornas hemliga liv! I veckans podd får vi också lära oss om myrornas mindre trevliga sidor – kannibalism, dödliga stick, myrinvasioner som gör platser obeboeliga för människor under flera år – hoppas du vågar lyssna!Myrornas förmåga att lösa problem med hjälp av kollektiv intelligens har stått som modell när människan behövt knäcka utmaningar med massiva mängder data. Bland annat British Telecom har använt sig av så kallade myralgoritmer för dirigering (routning) av mobiltrafiken. Där har ingenjörerna skapat algoritmer som imiterar myrornas svärmintelligens och deras användning av doftspår. Hos myrorna blir de kortaste och mest effektiva rutterna de som doftar mest då fler och fler myror hittar dit och förstärker rutten med sina egna doftspår så att ännu fler myror hittar dit. Den här positiva återkopplingen har forskarna återskapat genom virtuella myror för att hitta de rutter i telenätet där informationen färdas mest effektivt.

Hur lever en myra?
Myror lever i stora, välorganiserade samhällen med ett myller av gångar och rum för ägg, larver och puppor. Samhället anläggs i marken och kan som för stackmyran ha en stack, av jord eller växtdelar, ovan jord.
Myrorna hör till insektvärldens bästa byggmästare. Som byggmaterial duger förutom barr, löv och grus även andra myror. Vid behov kan myror bilda broar, flottar, kedjor och levande väggar. Myrorna tar sig också an mera komplicerade byggnadsprojekt. När USA:s södra delar drabbades av en serie tropiska cykloner år 2017 spreds mängder av bilder och videoklipp på flytande myrflottar. Dessa var egentligen samhällen av eldmyror. Som om storm och översvämningar inte skulle ha varit nog tvingades befolkningen i de drabbade områdena också tampas med tusentals inseglande flottar av aggressiva eldmyror.En ovanligt seg ökenmyra som har bråttom hem för att inte bränna fötterna och ett experiment med där man satte styltor på myrornas ben (jo du läste rätt) – där har du två av ingredienserna i historien om hur man kommit fram till att myror faktiskt verkar ha en inbyggd stegräknare som hjälper dem att veta hur långt de sprungit i förhållande till sitt bo – mera får du veta om du lyssnar på podden!

En aztekmyre-arbetare kan bära upp till 5000 gånger sin egen vikt. Det motsvaras av att en människa skulle bära 300 000 kg (vilket är lika mycket som en jumbojet väger) i käkarna i uppochnervänd ställning, endast fäst i tårna! Aztekmyran hänger nämligen upp och ner under stora blad och fångar sina byten i flykten med hjälp av taggar på benen. Hemligheten bakom myrans styrka ligger i fysikens lagar – myran är stark på grund av att den är så liten. En muskels styrka beror nämligen på dess yta, och hos små djur är muskelytan större i förhållande till massan. Minns du inte varför från fysikundervisningen i skolan så finns svaret både i podden och boken!
Hackar alltid hackspettar hela tiden? Larissa tittar på en av Sveriges mest ovanliga fåglar, den vitryggiga hackspetten, och berättar om varför den hackar.Mer om programmet

Myra Granberg och Svea tar med lyssnarna på ett samtal om livet som artist och om saker som händer bakom kulisserna i den nya podcasten Svea & Myra – Behind The Scenes.
I podden får vi veta hur Svea och Myra gjort för att lyckas nå sina drömmar, hur man gör när saker och ting inte går som man tänkt sig, och framför allt vilka de egentligen är. De ger också tips om hur man kan få egna artistdrömmar att gå i uppfyllelse.Hur är det att vara kvinna i musikbranschen? Hur är det att dejta som turnerande artist? Hur hanterar man en dålig dag när ens jobb är att prestera? Det är några frågor som duon kommer att besvara. Med största sannolikhet är inte insekterna ensamma om att ha en primitiv form av medvetande. Andra leddjur, som spindeldjur och kräftdjur, har liknande hjärnor som bör fungera på samma sätt. När de första insekterna utvecklades för cirka 500 miljoner år sedan uppstod medvetandet på jorden. Insekter har förmågan till subjektiva upplevelser, vilket är den mest grundläggande formen av medvetande.En nödvändighet för ett medvetande är ett centralt nervsystem, med andra ord någon form av hjärna, inte bara ett nät av nervtrådar som hos maneterna. Insekterna har just ett sådant system, precis som hos oss ryggradsdjur – en central, förstorad nervknut i huvudet specialiserad för att processa och integrera sinnesintrycken från yttervärlden. Med andra ord en hjärna.

Hur gör myra på vintern?
Myrorna ligger i dvala under vintern – i stackens ”källarvåning”, som är minst lika stor som den del man ser ovan mark. Varje klump av myror i vinterdvala kan innehålla 1000 myror – med en drottning i mitten. Myrorna håller bladlöss som ”boskapshjordar” och ”mjölkar” dem på en söt avföring – så kallad honungsdagg.
Det innebär att det centrala komplexet fyller exakt samma funktion som vissa delar av den så kallade mitthjärnan hos människan och andra ryggradsdjur. Det gör att insekterna kan organisera sitt beteende och anpassa det efter tidigare gjorda erfarenheter – och samtidigt sålla bort intryck som saknar betydelse.Hjärnan är kopplad till mindre nervknutar i kroppssegmenten. Tidigare tolkades detta som att insekternas nervsystem var decentraliserat, olikt ryggradsdjurens centraliserade system, vilket i sin tur tolkades som att de saknade alla former av medvetande.

Antalet nervceller i en bananflugas hjärna är cirka 100 000. En myra har något fler, 250 000, och ett honungsbi har så många som 950 000 – medan en människas hjärna rymmer cirka 100 miljarder nervceller.
Egentligen är inte slutsatsen så förvånande. Honungsbin, getingar och myror har vid upprepade tillfällen avslöjat en häpnadsväckande mental kapacitet – åtminstone om man tar i beaktande att deras hjärnor är oerhört små.Studien visar att den tidigare uppfattningen om insekter inte stämmer. Den centrala delen av insektshjärnan, det så kallade centrala komplexet, behandlar rumsliga intryck och styr och organiserar djurens rörelser. Den gör att insekterna kan orientera sig i terrängen och separera de egna rörelserna från andra djurs rörelser.

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Att insekter har ett medvetande kommer kanske som en överraskning för de flesta. Insekter betraktas ofta som varelser som enbart reagerar på stimuli. Att de skulle kunna tänka har få kunnat föreställa sig. Men forskarna bakom en ny studie som visar på detta påpekar att insektshjärnan fungerar på ungefär samma sätt som ryggradsdjurens hjärna, även om den på ytan är mycket olik den senare.
Att alla ryggradsdjur – däggdjur, fåglar, reptiler, groddjur och fiskar – har subjektiva upplevelser är oomtvistat. Det innebär inte nödvändigtvis att de har vad vi människor kallar självmedvetande, bara att de har förmågan att känna fruktan, otillfredsställelse och ilska, eller förnöjsamhet, trygghet och vänskap. Av det följer att de anpassar och förändrar sitt beteende som en följd av dessa upplevelser.

Många har under historiens lopp frågat sig om även andra organismer än ryggradsdjuren har samma kapacitet. Någonstans på livets släktträd upphör givetvis förmågan. Bakterier, växter och svampar har inte subjektiva upplevelser, och det skulle vara överraskande om de allra mest primitiva djuren, exempelvis svampdjur och maneter, har dem.Forskarna tror att leddjurens gemensamma anmoder kan ha varit den första organismen på jorden med den här förmågan – den första organismen som kunde tänka.

Similar Posts