En ny stor chokladkaka från Marabou med smak av krämig och lätt cheescake, krispiga kex och läcker jordgubbspuré, toppad med härlig mjölkchoklad. Perfekt njutning till sommarens alla festligheter – för hela familjen!
Är inte Marabou svenskt?
Trots att Marabou är ett svenskt varumärke, med produktion lokalt i Sverige, och att Mondelez i Sverige varken säljer några produkter som är tillverkade i Ryssland eller exporterar våra produkter till Ryssland, berör detta mina medarbetare djupt.
En ny stor chokladkaka från Marabou med smak av krämig och lätt cheescake, krispiga kex och läcker jordgubbspuré, toppad med härlig mjölkchoklad.Redan på 20-talet hade Marabou lanserat en traditionell mjölkchokladkaka, men redan under 30-talet påbörjades arbetet med att ta fram en annorlunda mjölkchoklad som skiljde sig från konkurrenternas . Efter många år av experimenterande under strikt sekretess i Marabou-laboratoriet lyckades man på 50-talet äntligen skapa det man sökte – en ny choklad med balanserad smak av kolaarom, choklad och lagom sötma. Den nya mjölkchokladen lanserades 1957, och under ett år ökade Marabous försäljning med hela 50%.
År 1937 skapades Marabouparken i Sundbyberg, som blev en park både för företagets personal och allmänheten. Det var under 1930-talet som Marabou erbjöds att köpa den intilliggande tomten, Sundbybergs gård, av Sundbybergs stad på villkor att även allmänheten fick tillgång till den park som man planerade för personalen. Den framstående landskapsarkitekten Sven Hermelin arbetade med parken i arton år, mellan 1937 och 1955.
På 1960-talet expanderade Marabou genom att köpa upp snackstillverkaren Estrella och bageriet Diwong. Köpen finansierades genom försäljningen av Findus till schweiziska Nestlé som slutfördes 1962. År 1976 inledde Marabou ett nytt amerikanskt samarbete, nu med Hershey som även blev delägare i Marabou. År 1980 började Hershey sälja Daim i USA.Liksom Japp var det Lars Anderfelt hos Marabou som såg till att Daim för första gången såg dagens ljus år 1952. Vid ett besök hos Heaths chokladproduktion i England gav ägaren honom en lista på ingredienser till en av sina mest populära produkter, Heath bar, som var en typ av knäckchoklad. Hemma i Sverige fick Marabous produktutvecklare i uppdrag att ta fram en ny choklad med samma knäckiga karaktär, och en kort tid senare såg Dajm – som den först hette – dagens ljus och gjorde succé i butikerna. Dajm blev även mycket populär utomlands, vilket gjorde att man under 1990-talet döpte om den till Daim. Daim har under åren dykt upp i flera format, bland annat Daim mini, Daimstrut, Marabou Daim och Dubbel Daim.
Är det kackerlacka i choklad?
Enligt FDA i USA är hela 60 bitar kackerlacka tillåtna per 100 gram choklad. Blir det mer än så räknas produkten vara hälsovådlig. Kackerlackor finns där chokladbönor växer och det finns spår av insekten i chokladprodukter hos alla tillverkare.
Leif Sandström anställdes av Marabou 1944. I egenskap av reklamdirektör kom han att prägla Marabous förpackningar och annonser långt in på 1960-talet. Han ritade dessutom alla Marabous förpackningar för 1950-talets produkter, från Fortuna till O’boy.Ergo Cacao var Marabous allra första produkt och såldes från fabriksstarten år 1919. Kakaopulvret bytte så småningom namn till Ergo under åren 1925-1967. Under sena 1960-talet slutade produkten att säljas.
Håkan Mogren var verkställande direktör för Marabou 1977–1988. År 1979 köpte Marabou Göteborgs kex, som var i behov av en större aktör i samband med investeringar. År 1982 tog Marabou tillsammans med systerbolaget i Norge Freia över chipstillverkaren Maarud. Efterhand integrerades Maarud och Estrellas verksamheter. År 1984 köpte Marabou in sig i Slotts i Uppsala. År 1990 sammanslogs Marabou med moderbolaget Freia till det nya bolaget Freia-Marabou. Norsk Hydro, Procordia Food och Paulig var några av ägarna. År 1993 köptes företaget av Kraft General Foods, nuvarande Mondelēz International, för tre miljarder norska kronor. De båda varumärkena Marabou och Freia finns kvar.
Den 1 maj 1934 invigdes fontänen Industribrunnen vid Sundbybergs torg med skulpturen Familjelycka (eller Den lyckliga familjen). Skulpturen uppfördes 1933 av skulptören Carl Fagerberg och invigdes av Nils Edén, landshövding i Stockholms län. Skulpturen skänktes till Sundbybergs stad av Marabou. På sidorna av fontänens brunnskar pryds Industribrunnen av fyra stycken bronsreliefer som symboliserar stadens dåvarande fabriker, olika industrier som förut var aktiva i Sundbyberg, såsom Marabou, Sieverts Kabelverk, Spis- och Knäckebrödsfabriken Kronan och Bryggeriet Kronan.Marabous reklamslogan Mmm… Marabou lanserades för första gången i en reklamfilm 1956, där skådespelarna Sture Lagerwall och Yvonne Lombard medverkade. Samma slogan används även idag, men under åren har man periodvis använt sig av Smaken man aldrig glömmer (1980-talet), Små goda ögonblick, (2002) Smaken man vill tillbaka till (2004–2005), Hur många rutor gör dig glad?, samt Marabou, lite mer mmm i livet. Marknadsföringen med Marabounamnet har främst gällt mjölkchokladen.
År 1943 stod en ny fabrik och laboratorium färdigt, som ritats av Artur von Schmalensee. År 1939 följde lanseringen av Aladdin. Andra storsäljare som började produceras var Japp, Non Stop, Daim och Twist. År 1934 började Marabou tillverka det första svenska tuggummit Toy. Andra världskrigets restriktioner och chokladskatt gjorde att bolaget skar ner på sitt sortiment. Krigets påverkan, med minskad tillgång till råvaror, förde med sig att Marabou satsade på nya produkter. Marabou fick en marknadsandel på 60-70 procent. Marabou tog även fram ett surrogatkaffe. Daim lanserades i Sverige och Norge 1953 och spreds senare till fler marknader, bland annat Frankrike och Japan. Det var VD:n Lars Anderfeldt som fått tag i ett recept under ett USA-besök. År 1956 fick Marabou en stor framgång i Nya Marabou Mjölkchoklad. Chokladen började karamelliseras i mitten av 1950-talet, vilket medförde att chokladsmaken förändrades. Under 1960-talet lanserades den nya logotypen som skapats av Sigvard Bernadotte. Med tiden blev fabrikslokalerna i Sundbyberg otillräckliga. Efter 60 år på samma plats flyttade företaget under 1970-talet tillverkningen till en nybyggd fabrik i Upplands Väsby, där man är kvar än i dag (2022).
Varumärket ägdes till 1990 av livsmedelsföretaget AB Marabou som etablerades år 1916 och var en av Sveriges största chokladtillverkare. Namnet kommer från den stork som prydde det norska moderbolaget Freias förpackningar och användes som Marabous logotyp till slutet av 1960-talet. Den ersattes då av en logotyp designad av Sigvard Bernadotte som fortfarande används.Under åren har Marabous produktsortiment förändrats med sin tid – under tidigt 1930-tal bestod sortimentet av ca 300 produkter som innefattade allt ifrån praliner till marmelad. Så småningom minskade man under 1930- och 1940-talet sitt sortiment till att satsa framför allt på de chokladprodukter som var mest populära, men även det smått legendariska tuggummit Toy (lanserades 1930) och företagets produktion av olika typer av tablettaskar, där de mest sålda var Domino, Figaro, Tenor tablettaskar samt Nigrol lakritstabletter, har också varit mycket viktiga för Marabou.
Marabou är ett svenskt varumärke för chokladkonfektyr, som ägs av Mondelez International. Marabou etablerades i Sundbyberg 1916 som ett dotterföretag till det norska chokladföretaget Freia.
AB Chokladfabriken Marabou grundades 1916 av norrmannen Johan Throne Holst, som ett dotterbolag till hans norska chokladföretag Freia. Freia nådde i början av 1900-talet en dominerande ställning i Norge med över 50 procents marknadsandel. Under första världskriget var de europeiska marknaderna stängda och bolaget riktade blickarna mot Sverige. År 1916 bildade Freia tillsammans med Emissionsinstitutet Marabou. En fabrik som ritades av Ivar Tengbom med en golvyta på 4 000 kvm uppfördes i Stockholm.
Marabou har inte längre någon verksamhet i Sundbyberg, utan finns numera sedan 1970-talet i Upplands Väsby under namnet Mondelēz Sverige. Marabouparken i Sundbyberg köptes av Sundbybergs kommun 2006.
Flera nordiska företag och andra verksamheter inledde i maj och juni 2023 en bojkott mot Marabou, med anledning av att Marabous ägare Mondelez International fortsatt att bedriva verksamhet i Ryssland efter landets invasion av Ukraina 2022. Bland andra SAS, Norwegian, Norse, SJ, Hurtigrutten, Fjord Line, ICA-handlare, Svenska Fotbollförbundet och Försvarsmakten i Sverige deltog i bojkotten.
Men produktionen kunde inte komma igång då kriget hindrade leveranser av maskiner – och råvaran kakao. Istället ägnade sig Marabou åt att tillverka wellpapp genom dotterbolaget AB Patentemballage. År 1919 kom den egentliga verksamheten igång. De första chokladkakorna hette Topsy och Siljan. Tillverkningen startade 1919 i Sundbyberg. Då firmanamnet Freja var upptaget i Sverige, tog man Marabou som namn, eftersom Freia hade en maraboustork som företagssymbol. Tiderna var besvärliga och först i slutet av 1920-talet stabiliserade sig företaget och började generera vinster. Fabriken byggdes och antalet anställda var uppe i 600 personer. Antalet produkter var uppe i 300 stycken. År 1930 invigdes bolagets laboratorium År 1932 blev Henning Throne Holst VD för Marabou. År 1934 rekryterades Lars Anderfelt som platschef och han blev 1937 företagets vice VD. Åren 1941–1962 ägde och utvecklade Marabou livsmedelsföretaget Findus i Bjuv. Anderfelt var drivande i utvecklingen av Findus till ett internationellt företag inom djupfrysta varor.
Marabou bemötte kritiken, genom att betona att det är ett svenskt varumärke med lokal produktion i Sverige, att man inte säljer några varor i Norden som är producerade i Ryssland samt att inga varor exporteras till Ryssland.
Varumärket Marabou omfattar bland annat chokladkakor, chokladrullar och chokladstycksaker såsom Daim, Japp, Loop, Nougat, och Skotte, men även chokladaskar såsom Aladdin samt chokladgodispåsarna Twist och Non stop. Företaget producerar även kex och kakor.
Vilken Marabou smak kom först?
Bland de första chokladkakorna var Topsy och Siljan som började tillverkas 1924 respektive 1928. Bland de tidigaste produkterna som tillverkades i fabriken är Ergo Cacao.
År 1947 lanserade Marabou chokladbiten Japp. Marabous VD på den tiden, Lars Anderfelt, var nära vän med Forrest Mars, som ägde en fabrik strax norr om London där han bland annat tillverkade en chokladbit som bar hans namn – Mars. Under ett fabriksbesök blev Marabous VD mycket förtjust i produkten och frågade om Marabou kunde få ta konceptet till Sverige. Detta sade man ja till, och produkten togs med till Sverige och började säljas under namnet Japp.
Moving from the public area at Gamescom to the more hush-hush behind-closed-doors portion, Rebeca talks a bit about some more games she’s been playing.Medlems- och redaktionsbloggar. Dagsfärska nyheter, tunga artiklar, intervjuer, personliga bloggar, intressanta forumdiskussioner och rättvisa recensioner. Gamereactor är Sveriges största speltidning- och spelcommunity Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we’ll assume that you are happy with our cookies policy
Var tillverkas Marabou choklad?
Marabous klassiska chokladkaka har sedan 1972 producerats från samma produktionslinje i Upplands Väsby.
Ännu en Marabou Sansation-nyhet. Smakar Jordgubbskaka. Sörjigt och sliskigt. Jordgubbssmaken känns artificiell. Ingen hit, tyvärr. Jag känner mig besviken överlag på Marabous tre chokladnyheter.
– Jag tror också att den här moderniseringen kommer förbättra arbetsmiljön för våra medarbetare, och locka nya talanger till vår chokladfabrik, säger Claire Fallen.Marabous klassiska chokladkaka har sedan 1972 producerats från samma produktionslinje i Upplands Väsby. Men nu har tiden kommit för att ersätta den med en helt ny och modern produktionslinje med ökad kapacitet.
– Vi möter framtida behov med en produktionslinje som är betydligt modernare än dagens, den tekniska och digitala utvecklingen kommer göra det möjligt för oss att möta vår kunders behov, säger Claire Fallen, Senior Director Manufacturing Nordics & Baltics i en kommentar.
Den nuvarande linjen i Upplands Väsby står idag för 90 procent av Marabous tillverkning av chokladkakor i Sverige och den kommer att fortsätta producera fram till dess att den nya produktionslinjen är färdigställd.Mondelēz International som äger Marabou har därför tagit beslut om att investera 186 miljoner kronor i en produktionslinje som beräknas tillverka 2 800 chokladkakor per timme, 691 000 chokladkakor per dag, 242 000 000 chokladkakor per år, vilket är en kapacitetsökning med upp till 60 procent.Kraft Foods bygger ett kraftfullt, globalt företag med fokus på snacking, och med en oslagbar portfölj av varumärken, som människor älskar. Med en årlig omsättning på cirka 54 miljarder dollar är vi världens näst största livsmedelsföretag, och vi gör produkter som miljarder konsumenter kan njuta av i cirka 170 länder. – Vi vill ta vara på det stora engagemanget som finns kring Sveriges idrottare och landslag. Vi har sedan slutet av 1990-talet varit en partner till bland annat Svenska Fotbollsförbundet – engagemanget och glädjen som genomsyrar svensk idrott ligger i linje med vad Marabou står för. Vi vill därför skicka en hyllning till våra svenska hjältar och visa vilket stöd de har, säger Hilda Björkman, Marketing Manager Marabou Tablets and Nordic Premium. Sedan 1919 har svenskar kunnat njuta av Marabou Mjölkchoklad, som under sin historia genomgått flera förändringar i förpackningsdesign. Under sportåret 2012 med fotbolls-EM och de olympiska spelen får den klassiska Marabou-chokladkakan ett nytt matchställ där Mjölkchoklad byts ut mot Heja Sverige i den klassiska cirkeln.
I Norden är vi ledande inom choklad, kaffe, färskost och chokladdryck. I vår produktportfölj har vi välkända varumärken som Marabou, Daim, Aladdin, Gevalia, V6, Stimorol, Philadelphia, O’boy, Oreo, Tassimo och TUC.Protesterna mot Marabou har växt efter att ägaren Mondelez hamnat på svarta listan över bolag som verkar i Ryssland. Flera nordiska företag – däribland SAS, SJ, Norwegian och Strawberry – har anslutit till bojkotten.”Liksom många andra livsmedelsföretag har vårt moderbolag Mondelez International en begränsad verksamhet i Ryssland, men har avvecklat alla nya kapitalinvesteringar och annonsering i Ryssland och har hela tiden fördömt det brutala kriget.”
Finns det insekter i Marabou?
I medeltal finns åtta bitar insekt i varje chokladstång. Enligt FDA i USA är hela 60 bitar kackerlacka tillåtna per 100 gram choklad. Blir det mer än så räknas produkten vara hälsovådlig. Kackerlackor finns där chokladbönor växer och det finns spår av insekten i chokladprodukter hos alla tillverkare.
Marabou-ägaren Mondelez kommenterar nu bojkotten mot bolagets chokladmärken. ”Vi inser att detta är en emotionellt laddad fråga och respekterar omgivningens åsikter fullt ut”, skriver Mondelez svenska pressavdelning i ett pressmeddelande.
Vilken är den nyaste Marabou?
Marabou Popcorn 2021 utvecklade Marabou sin första smak skapad av svenska folket “Eva´s Edition Popcorn”. En helt ny smakupplevelse av len mjölkchoklad, popcorn, crunchy corn och havssalt. Smaken blev så populär att den blir en del av Marabou´s permanenta sortiment.
Inflation, högre räntor och stora börsrörelser. Hur stor avkastning vågar vi räkna med ett år som detta? Vilka fällor ska man undvika på börsen? Och inom vilka sektorer finns vinnare?
Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du Sveriges mest heltäckande bevakning av börs- och bolagsnyheter. Lägg därtill att Sveriges främsta aktieexperter svarar på de svåra frågorna och hjälper dig att navigera marknaderna.
Varför bojkotta Marabou?
Protesterna mot Marabou har växt efter att ägaren Mondelez hamnat på svarta listan över bolag som verkar i Ryssland. Flera nordiska företag – däribland SAS, SJ, Norwegian och Strawberry – har anslutit till bojkotten.
Nu lanserar Marabou en limited edition stor chokladkaka som får en att drömma om sommaren. Med krämig cheescake, krispiga kex och läcker jordgubbspuré toppad med härlig mjölkchoklad blir Marabou Big Taste Strawberry Cheesecake en njutning till sommarens alla goda stunder.Nu kommer en ny stor chokladkaka från Marabou med krämig cheescake, krispiga kex och jordgubbspuré toppad med mjölkchoklad. Helt enkelt en härlig smak av sommaren.Vad väger 300 gram, är sött och som vi drömmer om att ha med oss i soffan på fredagkvällen? Nej, det är inte ett gulligt marsvin – utan Marabous senaste smak!Med jämna mellanrum släpper vår chokladfavorit Marabou nya smaker på sina produkter, och nu har turen återigen kommit till serien Marabou Big Taste. Nu kan du nämligen njuta av en 300-grams-kaka med smak av Strawberry Cheesecake.
Jordgubbssåsen smakar mycket och är intensiv, vilket behövs i den här sockerbomben. Efteråt lämnas en brännande söt eftersmak av fika och glass, likt det mest överdådiga mellanmålet som går att uppbringa. Andreas Engvall är grundare, skribent och recensent på Sockerbiten och har skrivit över 1000 recensioner av godis, glass och läsk. Andreas älskar root beer och cola och jordnötssmör. Några favoriter är Jarritos Mexican Cola och Ben & Jerry’s One Love. View all posts by Andreas Engvall → Tyvärr är kexet inte särskilt likt Digestive, så den där brända sältan saknas. Istället är det torrt och krispigt som ett rån. Men det funkar ändå fint ihop med den lätt syrliga jordgubbssåsen och ostkakefyllningen. Ja, den svenska översättningen på förpackningen kallar det ostkaka, mysigt.Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på [email protected].
När försvann storken från Marabou?
Varumärket ägdes till 1990 av livsmedelsföretaget AB Marabou som etablerades år 1916 och var en av Sveriges största chokladtillverkare. Namnet kommer från den stork som prydde det norska moderbolaget Freias förpackningar och användes som Marabous logotyp till slutet av 1960-talet.
Två av Marabous allra första riktigt populära chokladkakor hette Topsy och Siljan och tillkom i sortimentet 1924 respektive 1928. Många av dagens favoriter som fortfarande finns på hyllorna har faktiskt funnits längre än man kan tro, vissa sedan så tidigt som 1900-talets tidiga årtionden.Marabous resa har också fört med sig en rad minnesvärda affischnamn och budskap – slogans som ”Ett halvt glas mjölk i varje kaka” från 40-talet, ”Mmm – Marabou!” från 50-talets mjölkchokladboom, ”En gång Marabou, alltid Marabou” från 60-talet och ”Smaken man aldrig glömmer” från 80-talet, ”Lite mera Mmm… i livet” och ”Sprid lite Mmm…” på 2010-talet som än idag sprider glädje och generositet.
1939 lanserades så Aladdinasken, som rymde de arton populäraste av Marabous 250 praliner. Numera är den röda asken ett givet inslag i svenskarnas julfirande.
Henning Throne Holst, son till grundaren Johan, var VD i chokladfabriken i nästan 30 år (1918 – 1947). Under denna period tog Marabou fram nyskapande produkter som håller än idag; Vad sägs till exempel om Japp, Non Stop, Daim och Twist?
Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd! Moving from the public area at Gamescom to the more hush-hush behind-closed-doors portion, Rebeca talks a bit about some more games she’s been playing.Jag tänker framför allt på WarioWare…
50/50 lotterna är ett populärt inslag under våra hemmamatcher och summor mellan 25 000- 30 000 kr har delats ut under våra matcher. Konceptet är enkelt,lotten kostar 20:-/st (eller 6 lotter för 100 kr) och halva summan går tillbaka till en vinnare och den andra halvan tillfaller IFK Kristianstads verksamhet. Säljs till exempel 500 lotter…
In this section of the chapter, the course breaks down the illusions of the ego even more. We get an even better understanding as to why ego can’t experience love without conflict. Also, have you ever noticed the message of the course in the movie\/book \”The Wizard of Oz\”? It serves as an example to…
Vår verkstad jobbar med alla fabrikat och utför service och reparationer på er fyrhjuling till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Vi lagerför mycket eftermarknads reservdelar som drivaxlar, damasker och vinschar där priset ofta är en bråkdel av originaldelar kostar. Givetvis hjälper vi er även med montering av tillbehör som hasplåtar, vinschar och andra tillbehör.Vi kan ATV…
Weleda Everon Lip Balm är ett ekologiskt läppcerat som är naturligt skyddande och hjälper till att mjukgöra samt vårda torra läppar. Läppbalsamet innehåller jojobaolja och sheasmör som verkar mjukgörande och fuktighetsbevarande. Dermatologiskt testad. Vänligen bekräfta att du önskar att motta en e-post när produkten finns på lager. Genom att bekräfta samtycker du till att ta…
Ib Laursen designer heminredning och trädgårdsdekoration matchande den nordiska designtraditionen. Sortimentet är stort och erbjuder ett stort antal möjligheter att skapa en unik och mysig atmosfär, både inom- och utomhus.2007 tog Peter Laursen majoritetskontroll efter en lång planerad generationsöverlåtelse och utnämndes sedan till VD efter sin far, Ib Laursen. Huvudmålet fortsätter att vara en ständig…