Matjesillröra Med Västerbottenost

Sill finns att köpa i en mängd olika inläggningar. Klassiker som löksill och senapssill finns att finna på de flesta julbord och midsommarfiranden, men det finns mängder av andra spännande smaker att välja mellan också! Currysill, ingefära och lime-sill, sommarsill; listan kan göras lång! Och ännu större valmöjlighet får du om du letar upp egna recept! Med 5-minuterssill (finns av flertalet märken på välsorterade mataffärer) krävs väldigt lite jobb och förberedelse: sillen är klar att ätas så fort du blandat ihop alla ingredienser!

Hur länge håller sig matjessill som är öppnad?
En öppnad burk industriinlagd sill med klar lag, och där lagen täcker fisken, kan hålla 3–4 veckor och även längre i kylen. Krämig sill i öppnad burk håller 1–2 veckor i kyl.
Ingredienser: SILL i bitar, socker, salt, ättika, dill, kryddor (bl a kanel, muskotblomma), kryddextrakt, naturliga aromer (bl a dill, vitlök, koriander, pepparrot), konserveringsmedel (natriumbensoat, kaliumsorbat).

Sillen placerades bra på test hos Bäst-i-test.se och fick där betyget 3,5 av 5. Enligt testpanelen är det en vacker inlagd sill med julig smak, även om den kunde varit något mer framträdande. Sillbitarna är lagom stora, snygga att titta på med trevlig stuns när du tar en tugga.
När Vin och Matguiden testade vilken sill som var godast kom Klädesholmens senapsill på andra plats. De testade flera olika matjes- och senapssillar från märken som finns i de flesta matbutiker i Sverige. De gav sillen 64/90 poäng och beskriver sillen som god med smakrik sås och toner av vitlök och örter. De gillade även den färgstarka såsen, de små sillbitarna och konsistensen. Dock upplevde några i panelen färgen som något artificiell.

Sill är riktigt nyttig mat, fylld med omega 3 och D-vitamin! Vi borde med andra ord äta mer sill framförallt under vinterhalvåret när det kan vara svårt att få tillräckligt med D-vitamin. Extra nyttigt blir det om du köper sill direkt från fiskhandlaren istället för den som säljs på burk. Den på burk är verkligen inte onyttig, men lagen kan innehålla en del konserveringsmedel. Sillens fördelar väger dock över mot eventuella nackdelar med konserveringsmedel eller andra tillsatser, så är det burksill som finns till ditt förfogande ska du absolut köra på det!När Vin och Matguiden testade vilken sill som var godast kom Abbas senapsill på tredje plats. De testade flera olika matjes- och senapssillar från märken som finns i de flesta matbutiker i Sverige. De gav sillen 56/90 poäng och panelen gillade särskilt den fasta konsistensen på sillbitarna. Dock upplevde de utseende som något blekt och senapssmaken som något överväldigande.

Hur görs matjessill?
Gör så härRensa sillen och ta bort huvud och tarm. Lägg den i en blandning av 1 liter och 1 dl ättika under ett dygn. … Blanda samman kryddorna utom lagerbladen och gnid in sillen. Varva därefter kryddblandning och sill i krukan. … Nu skall krukan täckas över och stå svalt 1 månad. Sedan är det dags att provsmaka.
Sill är en av världens absolut vanligaste fiskarter och finns på båda sidor om Atlanten. Den kan bli mer än 50 centimeter lång och väga uppemot 1,5 kilo, vilket kan vara lite svårt att tro om man mest är van att se den skuren i små bitar och lagd i burk. Sillen var länge riktig fattigmanskost innan den började servares vid högtider, eftersom den är så billig och nyttig!Ingredienser: Marinerad SILL (Clupea harengus) i bitar (SILL, ättika, salt, socker), SENAP 16% (vatten, socker, SENAPSFRÖ, ättika, salt, färgämne (E101, E160a)), vatten, socker, rapsolja, dill, förtjockningsmedel (E415), konserveringsmedel (E211). Kan innehålla spår av GLUTEN

Vilken sill är egentligen godast? Det är såklart en smaksak, men vi har sammanställt de sillmärken som placerats bäst i oberoende test. Ta också del av köpguiden för att lära dig mer om sill!
Ingredienser: SILL i bitar, socker, ättika, mandarinskal (4.5%), salt, tranbär, ramslök, peppar (0.5%) (rosépeppar, svartpeppar, grönpeppar), honung, naturliga aromer (innehåller bl.a. gummi arabicum, vitlök, pepparrot, persilja, paprika, kanel), konserveringsmedel (natriumbensoat, kaliumsorbat).Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Vad är det för skillnad på matjessill och sill?
Inlagd sill, som löksill och senapssill, är saltsill som först vattnas ur och läggs i en ättikslag eller kall sås, men matjessill läggs direkt i sin kryddiga lag, utan att saltas först.
Näringsvärde: energi 1100 kilojoule, energi 260 kilokalori, fett 18 gram, varav mättat fett, 1.9 gram, varav omättat fett 9.6 gram, varav fleromättat fett 4.6 gram, kolhydrat 17 gram, varav sockerarter 16 gram, protein 8 gram, salt 2.1 gram.

Ingredienser: SILL (CLUPEA HARENGUS) i bitar, socker, vatten, rapsolja, SENAP (12%) (vatten, SENAPsfrö, socker, ättika, salt, kryddor (bl.a. koriander, kanel)), salt, SENAPsfrö, syra (ättiksyra), konserveringsmedel (natriumbensoat, kaliumsorbat), förtjockningsmedel (xantangummi), färgämne (betakaroten, sockerkulör (E150c)). Kan innehålla spår av GLUTEN.
Abba erbjuder havets bästa, alltid med havets bästa i åtanke. Deras produkter är noggrant utvalda, av högsta kvalitet och hållbart fiskade. Företaget har funnits sedan 1838 och har sitt säte i Kungshamn.Ingredienser: SILL i bitar, lök, socker, ättika, morot, salt, kryddor, naturlig arom (bl.a. paprika, kanel), konserveringsmedel (natriumbensoat, kaliumsorbat).

Kan man frysa in matjessill?
Hacka matjessillen i små bitar. Vispa grädden till fast skum. Blanda grädde med gräslök, dill och hackad matjes och krydda med peppar. Häll upp i en vacker form och frys.
Näringsvärde: Näringsvärde per 100 Gram. Energi 926 Kilojoule, energi 221 Kilokalori, fett 11 Gram, varav mättat fett 3.4 Gram, varav omättat fett 3.9 Gram, varav fleromättat fett 3.5 Gram, kolhydrat 21 Gram, varav sockerarter 18 Gram, protein 9.5 Gram, salt 3 Gram.Vi har utsett Klädesholmens senapsill till den senapssill som är bäst i test. Den kommer i en glasburk på 550 gram, men finns även i storleken 250 gram. Den är ättiksmarinerad i sås på gult och bruntsenapsfrö tillsammans med finhackad dill.

Näringsvärde: Näringsvärde per 100 gram, Energi 900/210 kilojoule/kilokalori, Fett 12 gram, varav mättat fett 3.10 gram, varav enkelomättat fett 5.50 gram, varav fleromättat fett 2.60 gram, Kolhydrat 16 gram, varav sockerarter 16 gram, Protein 10 gram, Salt 6 gram.
Abbas Senapsill består av krämig senapssill med små bitar och smak av senap och senapsfrön. Den runda och milda senapssmaken älskas av många. Förpackningen innehåller 230 gram och sillen som är av högsta kvalitet är fiskad i Nordostatlanten. Sedan lagras den i Abbas bergrum i Kungshamn innan den blandas med den goda såsen. Den här sillen passar lika bra till midsommar som påsk och jul.Näringsvärde: Per 100 gram: Energi 1039 kJ/249 kcal , Fett 16 g -varav mättat fett 3.0 g. Kolhydrat 17 g -varav sockerarter 16 g, Protein 8.5 g, Salt 3.7 g, Omega 3 2.7 g, EPA+DHA 1.8 g.Sillen kom på andra plats i ett test om sill hos Bäst-i-test.se med betyget 4,5 av 5. Det är en sill med perfekt avvägd sälta och syra och enligt testarna framträder smaken tydligt utan att bli stickig. Sillen har även en lätt smak av lök som rundar av smaken på ett bra sätt. Vissa upplever dock att mängden kryddpeppar tar över lite grann. Sillbitarna har en bra spänst, lagom med tuggmotstånd, luktar gott och har en fin och fräsch färg.

Bäst-i-test.se har testat 12 olika sill med olika smaksättningar från märken som Abba, Gubbens och Klädesholmens. De har låtit en testpanel på 25 personer jämföra utseende, konsistens och smak och därefter sätta betyg och placering. Högst betyg fick Favorit Senapssill som har en välbalanserad med fast konsistens och söt senapssmak. På andra plat kom Abba inlagd sill som har en perfekt avvägd sälta och syra med lätt touch av smak. På tredje plats kom Abba Klassisk Matjes som har en klassisk och fin konsistens med salt och angenäm smak.Vi har utsett Abba inlagd sill till årets bästa sill, en klassiker i glasburk på 240 gram som passar perfekt till både midsommar och jul. Den innehåller utvalda bitar sill i en klar lag smaksatt med morot, lök och kryddpepparkorn. Sillen är av högsta kvalitet, MSC-certifierad, tillverkad och lagrad i Abbas bergrum i Kungshamn. Den har fiskats i Norska havet eller Nordsjön.

Abba Mandarin Peppar var en nyhet 2020 och är en sill med smak av fräsch citrus och pepprig hetta. Den innehåller MSC-märkt sill av högsta kvalitet fångad i Norska havet och Nordsjön och har sedan lagrats i Abbas bergrum i Kungshamn. Sillen kommer i en burk på 240 gram och innehåller citrus, tre sorters peppar och honung.
Abba Klassisk Matjes är en matjessill med klassisk kryddning i metallburk på 200 gram. Sillen är MSC-märkt och fångad i Norska havet eller Nordsjön. Den lagras i tunnor i Abbas egna bergrum tills att den är redo att avnjutas. Sillen kom på tredje plats i ett test om sill hos Bäst-i-test.se med betyget 4 av 5. Den är enligt testet en klassisk matjessill till både smak, konsistens och utseende. Sillbitarna har lagom tuggmotstånd med hårdare mitt och mjukare på ytan. De har ett fint och rödaktigt utseende, men upplevs dock som något ojämna. Spadet är relativt starkt som kittlar smaklökarna med en salt smak.

Kan man äta matjessill som gått ut?
Efter att en vara har passerat sista förbrukningsdagen betyder det att livsmedlet ofta är en direkt hälsorisk. Sista förbrukningsdag används för känsliga varor som köttfärs, rått kött, fisk, skaldjur och fågel samt ibland även gravade och rökta produkter. Släng varor som har passerat detta datum.
Hej! Tack för receptet på den goda Matjesilltårtan. Jag gjorde den i går. Det smakade väldigt gott idag. Ha en trevlig fortsättning på midsommarhelgen! Mvh RosVi har funnits på Internet sedan 1999 och är mötesplatsen på internet för matlagnings- och vinintresserade. Du som besökare är välkommen att ta del av de inlägg, artiklar och recept som finns här.

Hur kryddas matjessill?
Kryddorna i matjessill brukar vara kanel, muskot, kryddpeppar och kryddnejlika samt socker. Dessa ger sillen den speciella, kryddiga och lite söta smaken. Idag är det också vanligt att det ingå dill i kryddningen. I litteraturan anges att sillen ofta innehåller pulver av sandelträ, som ger sillen den rödaktiga färgen.
TACK för en UNDERBART god och lätt gjord silltårtrecept. Jag hade bara i en burk a 200 gr matjesill, blev jätte god ändå Alla gäster åt med god aptit. Nu skall jag spara ner receptet i min kokbok, så jag inte tappar bort det. 5, a blir ditt betyg

Hur ofta kan man äta matjessill?
Därför uppmanar vi barn och gravida att inte äta Östersjösill oftare än två till tre gånger om året, säger Pontus Elvingsson, statsinspektör vid Livsmedelsverket. Ändå visar Sveriges Naturs granskning att tusentals kvinnor och barn kan ha fått i sig högre doser än vad som är hälsosamt.
Tack för den godaste silltårta jag någonsin ätit!! den blev otroligt populär hemma hos oss och jag kommer defintivit att göra den fler gånger!! Jag ger den en klar femma!!!!! Hälsningar Matmarie

Nu står den färdiga tårtan i kylen och väntar. Ska ta med den på ett Midsommarknytis i kväll. Garnerade med citroner, gräslök och paprika/tomathack. Det ska bli mums! har förstås redan smakat på fyllningen! Bakgrunden är ett glapp i lagstiftningen. När fiskebåtarna landar fisk måste de uppge var den är fångad. Positionen kan kontrolleras med hjälp av satellit. Men när bearbetad fisk, som till exempel inlagd sill, surströmming eller kokt lax, säljs vidare upphör det kravet. Man behöver inte säga var fisken är fångad. 2013 gjorde Livsmedelsverket en undersökning bland landets skolkök som visade att över hälften hade fet fisk på menyn och att det i vart fjärde fall saknades information om fiskens ursprung. Det betyder, enligt verkets beräkningar, att nästan 400 000 barn kan ha ätit fet fisk i en högre mängd än vad som bedöms vara hälsosamt.Fet fisk från stora delar av Östersjön innehåller sedan länge så höga halter av dioxin att den har förbjudits i EU. Den får inte ens användas till djurfoder.

Många svenskar kan ha ätit sill med för höga halter av dioxin utan att veta om det. Sveriges Naturs granskning visar att sill från Östersjön kan säljas utan märkning eller under vilseledande flagg. Nu ska reglerna ändras.
I fjol togs 65 000 ton sill och strömming upp ur Östersjön av svenska båtar. Enligt Jordbruksverket gick cirka fem procent till konsumtion i Sverige. Omräknat till filé blir det cirka 2 000 ton. Givet att vi äter drygt 14 000 ton om året innebär det att var sjunde sillbit vi stoppade i oss kom från Östersjön.Sill och strömming är samma art, Clupea harengus. När fisken fångas på västkusten eller på östkusten upp till Kalmarsund heter den sill. Norröver byter fisken namn till strömming. Strömmingen är i regel mindre än sillen, eftersom arten blir större ju högre salthalten är i vattnet.

Men i Sverige får all Östersjöfisk ätas. Sedan 2002 har Sverige ett undantag från EU:s regler. 2012 blev det omstridda undantaget permanent, efter påtryckningar från dåvarande jordbruksminister Eskil Erlandsson (C). Dessutom kan tillverkare vilseleda konsumenter genom att skriva att fisken kommer från Nordostatlanten. För de flesta svenskar betyder detta området mellan Island och Barents hav, men flera tillverkare använder en FN-definition där även Östersjön kan ingå. Livsmedelsverket säger att den som frivilligt uppger fångstområde enligt lagen ska vara mer precis än så. Men branschen har gjort en annan tolkning, vilket gör det omöjligt för den som står med en sillburk från Altanten i handen i affären att säkert veta om sillen är dioxinfri. – Eftersom de företag som lägger in sill på burk under många år frivilligt har märkt sina burkar med ursprung på sillen. Kommer sillen från Norska havet eller Nordsjön står det oftast på burken.

Människor som utsätts för dioxin riskerar att få sämre inlärningsförmåga och motorik, minskad förmåga att få egna barn och löper större risk att få cancer. Känsligast är barn och foster.
– Sill som har fångats i södra Östersjön befinner sig strax under gränsvärdet för vad som är tillåtet i EU. Sill som fångats i mellersta eller norra Östersjön ligger strax över. Därför uppmanar vi barn och gravida att inte äta Östersjösill oftare än två till tre gånger om året, säger Pontus Elvingsson, statsinspektör vid Livsmedelsverket.Att nationella undantag som tillåter högre gränsvärden för farliga ämnen i livsmedel än de EU-gemensamma inte ska medges. Däremot ska länder kunna skärpa värdena.

Vetskapen om att det är svårt att välja bort Östersjöfisk har alltså funnits i flera år på delar av Livsmedelsverket. Ändå har råden till barn och gravida om att sill är bra att äta ofta inte uppdaterats. Det har också stått på hemsidan att all burksill i butik kommer från västkusten och går bra att äta. Men Emma Halldin Ankarberg, ansvarig toxikolog, anser inte att råden har brustit.
– Man behöver inte vara det minsta orolig. Det är den mängd fisk du äter under en livstid som spelar roll, inte hur mycket du råkat äta när du är gravid.Om du undrar varför vi inte skriver namnet på alla märken som det kan finnas Östersjösill i är svaret att osäkerheterna är så pass stora att vi riskerar att peka ut någon felaktigt samtidigt som vi kan missa andra märken. Rådet är därför att köpa sill där det tydligt framgår att den inte är fångad i Östersjön.

Nu ska reglerna ändras. 2016 gav regeringen Livsmedelsverket i uppdrag att se över systemet. Utredningen, som blev klar 2017, bekräftar bristerna och föreslår att alla som säljer bearbetad fisk måste uppge var den är fångad. De nya reglerna väntas träda i kraft nästa år.
Sveriges Naturs granskning visar också att sill från Östersjön sprids över hela landet. Av Havs- och vattenmyndighetens dokument framgår bland annat att den säljs till två stora sillproducenter som säljer vidare filéer till grossister. Den säljs också till en kedja lyxkrogar i Stockholm och till minst ett företag som gör inlagd sill som säljs i ett tjugo­tal Ica-butiker och en stor nätbutik. På burkarna står ingenting om var fisken är fångad.Ändå visar Sveriges Naturs granskning att tusentals kvinnor och barn kan ha fått i sig högre doser än vad som är hälsosamt. För i många fall har det inte stått på fisken var den är fångad.

– Vi har ingen Östersjösill i våra egna märken men det är branschstandard att uppge Nordostlanten som fångstområde. Det är också upp till varje butik att avgöra vilka varor de vill köpa in och hur tydliga de vill vara med varifrån fisken kommer, säger Peter Berkesten, kategoriansvarig på Ica. I Holland festar man på matjessill, maatjesharing, på försommaren och klämmer in hela filéer i vitt bröd tillsammans med ättiksgurka och hackad gul eller röd lök. Sillen till holländsk matjes lagras i en svag saltlag som inte är lika kryddig som den svenska. Sill innehåller bland annat hälsosamma omega 3-fettsyror, D-vitamin, jod och selen. I de nya kostråden som kom i slutet av april 2015 propagerar Livsmedelsverket för att fler ska äta mer fisk.Mellan 16 och 18 procent fett är perfekt för en lyckad matjessill. Därför sker fångsten under hösten, då den unga sillen är lagom fet. Filéerna blir hårda och torra om sillen är för mager och för mjuka om den är fetare. Sillen läggs i kryddig lag och får mogna i sval temperatur i minst tre månader, sedan läggs den i burk. Mognaden övervakas av experter, precis som vid lagring av annan gammal mat och dryck, som ost och vin.

Den första matjessillen kom till Sverige några år senare men skillnaden är att den görs på ung sill. Ett skäl till att kryddsill blev stort vid den här tiden var att ättika och socker blev mer tillgängligt.
Matjessill kommer från holländskans maatjeshaaring, som betyder jungfrusill. Det namnet fick den eftersom det är en ung och ännu inte könsmogen sill som är råvaran till matjessill. Konsten att lägga in sillen i lag utvecklades av holländarna under medeltiden.Det är i juni det sker! Under en enda helg festar vi loss på 80 procent av de 3 000 ton matjessill vi äter i Sverige varje år. Vad vet du egentligen om den så självklara midsommarfirren? Impa på polarna med spännande sillfakta och inspireras av såväl klassiska som mer moderna recept – som friterad matjes!

Kan matjessill bli gammalt?
Den populära matjessillen i konservburk håller bara några dagar, och sill som ligger i crème fraîche och andra mejeriprodukter är troligtvis inte särskilt fräsch efter en vecka. Däremot kan sill i klar lag ha en hållbarhet på flera månader. – Det är för att man gör en riktig konservering av fisken.
Internet Explorer får inte de senaste funktionerna eller designuppdateringarna. Vi rekommenderar därför att du byter till Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox för att ta del av samtliga funktioner och den senaste designen.Matjessill är en variant av en inläggning som kallas för kryddsill, och den första svenska kryddsillen tillverkades 1918. Kryddsill är färsk sill som först får mogna i en lag med ättika, socker, salt och kryddor. När den läggs i mindre burkar får den samtidigt en ny, fräsch kryddlag.

Förutom socker, salt och ättika innehåller lagen runt matjessillen ofta kryddorna dill, kanel, kryddpeppar, kryddnejlika och sandelträ. Det är sandelpulvret som ger den röda färgen. Om sillen läggs hel i kryddlagen blir den mjukare i konsistensen, fileas den först blir den fastare. Konsistensen beror också på hur mycket salt och socker det är i lagen.
Inlagd sill, som löksill och senapssill, är saltsill som först vattnas ur och läggs i en ättikslag eller kall sås, men matjessill läggs direkt i sin kryddiga lag, utan att saltas först. Många föredrar att njuta av matjessillen naturell tillsammans med dillkokt färskpotatis, gräddfil och finskuren gräslök, men den är även god att förädla ytterligare.Ur miljösynpunkt är både sill och strömming utmärkta val. I Världsnaturfondens WWF:s guide ”Fisk till middag” rekommenderas vi att äta mer sill och strömming eftersom det fortfarande finns gott om dem. En del av sillfångsterna används idag till djurfoder. Med tanke på havens resurser är det smartare att vi äter sillen själva, menar WWF. Det finns även sill som är märkt med Krav eller MSC (Marine Stewardship Council); då kommer den från ett hållbart fiske från vilda bestånd.

Ibland vill man laga maten från grunden, ibland vill man bara att det ska gå fort. Med inläggningssill blir det litegrann både och. Här visar vi hur du gör.Det beror på att den krämiga sillen ofta innehåller något slags mjölkprodukt som har relativt kort hållbarhet. Dessutom blir det ju så att den krämiga sillen, tack vare mjölkprodukten, innehåller mindre syra än sill som ligger i klar lag.

Fråga: Varför är det skillnad på hållbarheten för olika sillsorter som man köper och efter att man har öppnat burken? Stämmer det att sill som har ”vanlig” ättikslag håller längre än en som har krämig inläggning, exempelvis vitlökssill eller romsill?
Matjessill i paj låter kanske knasigt, men med det här receptet blir det riktigt gott med smak av dill, lagrad ost och citron. Kan sättas fram på midsommar-eller-julbordet och uppskattas av alla. I princip all svensk matjessill är MSC-märk. Sillen är en stimfisk som fångas med trål, vilket håller nere energiförbrukningen under fisket. Sill är också rikt på viktigt omega-3 fett, selen och vitamin D. Det är med andra ord ett bra val för både hälsa och miljö. Kryddorna i matjessill brukar vara kanel, muskot, kryddpeppar och kryddnejlika samt socker. Dessa ger sillen den speciella, kryddiga och lite söta smaken. Idag är det också vanligt att det ingå dill i kryddningen. I litteraturan anges att sillen ofta innehåller pulver av sandelträ, som ger sillen den rödaktiga färgen. Sandleträ är ett doftande träslag som förutom att det används i matjessill och ansjovis även används till rökelse och i parfym.– Men sill med crème fraîche och andra mejeriproduktsåser är ju ofta industriellt framställd, så den kan ha väldigt lång hållbarhet den också, säger hon.

Vilken är den bästa matjessill?
Bäst i test : Abba inlagd sill.Bästa matjessill : Abba Klassisk Matjes.Bästa senapssill : Klädesholmens senapsill.Populärt val : Abba Senapssill.Bästa juliga : Abba Mandarin Peppar.Riktig “super food”Sill för alla smaker.
Den populära matjessillen i konservburk håller bara några dagar, och sill som ligger i crème fraîche och andra mejeriprodukter är troligtvis inte särskilt fräsch efter en vecka.

– Det är för att man gör en riktig konservering av fisken. Då använder man ättika, salt och socker som gör att sillen får väldigt lång hållbarhet, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.Sillen ska användas direkt när den öppnats. Får du sill över lägger du över den i en glas- eller plastburk med lagen. Behandlas som färskvara, det vill säga 2–3 dagar i kyl.

Tänk på att det bästa är att använda dina egna sinnen – titta och lukta. Finns det missfärgningar, mögel eller andra förändringar? Luktar det bra? Ser sillen bra ut och luktar normalt är den oftast tjänlig.– Framför allt är det en kvalitetsfråga, att det inte smakar lika gott, helt enkelt. Men när det gäller mejeriprodukterna kan de ju surna till eller ruttna, men det är knappast farligt, det heller, säger Christina Lantz.– Den håller sig ganska länge då också. Däremot kanske inte fisken kommer att vara lika fin i konsistens och färg. Men ligger den i lag i kylskåpet är det som en konserv, så det är inte farligt att äta, säger Christina Lantz.

Vin & Matguiden är en del av Vinguiden Nordic AB. Vi använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google.Nu är det snart dags för midsommar och vad passar då bättre än en matjeswrap, fylld med färskpotatis, gräddfil och matjessill och toppad med gräslök, rödlök och västerbottensost. Perfekt att ta med ut när du ska iväg och dansa kring stången.

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.
Ikväll vill jag hylla våren och har fått smak på det som hör våren till. Därför blev det en västerbottenpaj med matjesill, lök och gräddfil. Världens godaste förrätt eller som tillbehör på påskbuffen. Dessutom enkel att göra, ett tips är att förbereda den redan dagen innan servering, den smakar lika gott!Tuffare än någonsin kommer Hanna och Rebecca berätta om sina erfarenheter av att odla i pallkragar och direkt i jordbäddar. För- och nackdelar med de olika odlingssätten, vilka grönsaker som ger störst skörd och hur man optimerar platsen i odlingslådorna. Sparris, fänkål, tomat, koriander, rödbetor och mycket, mycket mer pratas det om i detta avsnitt.…

Similar Posts