Mats Gustafson Utställning

Med sina poetiska, kraftigt reducerade och ögonblickligt träffande modemålningar har Mats Gustafson lagt den kräsna och nyhetshungriga modevärlden vid sina fötter i decennier. Nu visar CFHILL ett trettio verk från de senaste trettio åren, en presentation som tar sikte på en mer intim och naturlyrisk sida av konstnärskapet: porträtt av vänner, natur och nakenstudier.När Mats Gustafson anlände till New York under åttiotalet var det före epidemin. Det var dekadens och gyllene tider, särskilt för den unge Mats från Mjölby, vars talanger som modeillustratör skulle föra honom till Vogue. Den legendariska modechefen Grace Coddington, som är en av de porträtterade i utställningen, var den första utanför Sverige att anlita Mats. Han hade både hunnit gå teckningslärarlinjen på Konstfack och studerat till scenograf på Dramatiska Institutet, då han insåg att det var modeillustratör han skulle bli. I utställningen Nature, Nudes & Portraits, kommer en annan sida fram. En mer tankfull, personlig, lyrisk och allvarlig dimension men med samma uppvisning i mästerskapet att bemästra den svåraste av måleritekniker – akvarell.

För att läsa mer om detta, var vänlig läs vår Integritetspolicy som berör vår behandling av dina personuppgifter, och Integritetspolicy för Contacts som berör behandlingen av dina personuppgifter från ägaren av nyhetsrummet du följer.
När du väljer att skapa ett konto och följa ett nyhetsrum kommer dina personuppgifter behandlas av oss och av ägaren av nyhetsrummet för att du ska kunna motta nyheter och uppdateringar enligt dina bevakningsinställningar.

Får man ha hundgodis på utställning?
Under en dag på hundutställning är det mycket att hålla koll på. Här tipsar vi om några saker som är bra att hålla koll på. Du har redan kvällen innan packat ned PM, vaccinationsintyg, utställningskoppel och självklart en vattenskål, hundgodis och ett liggunderlag till din hund.
CFHILL är ett art space med adress i ett 1600-talspalats i centrala Stockholm på Västra Trädgårdsgatan 9. På ca 800 kvm visas parallellt tre utställningar som byts ut ca var tredje vecka. Utöver utställningar erbjuder CFHILL rådgivning för konstsamlare, både för privatpersoner och för företag. CFHILL grundades 2016 av Michael Elmenbeck, Michael Storåkers och Anna-Karin Pusic.

Vem äger Millesgården?
År 1936 omvandlades Millesgården till en stiftelse och överlämnades som gåva till svenska folket och 1948 löste svenska staten in Milles stora antiksamling. Den stora skulpturparken började skapas i samband med att Milles kom hem från USA 1951, dit han flyttat redan 1931.
–Det går inte att inte bli berörd av Mats verk. Vad han än tar i så blir det som heliga objekt, det spelar ingen roll om det är Dior-klänning eller en sten vid vattenbrynet. Allt innehåller precision och ett helt unikt allvar. En sorts tidlöshet som man kliver in i som betraktare. Jag ville verkligen visa Stockholms-publiken Mats allra mest lyriska sida med en riktigt stor presentation, säger Michael Storåkers.Flytande färgfält, det starkt reducerade, transparens och en mästerlig kalligrafisk linjeföring kännetecknar Mats Gustafsons fyrtioåriga konstnärsgärning. I den första större utställningen på länge i Stockholm, presenterar han ett urval från åren som följde efter aidskrisen och framåt, med fokus på naken- och naturstudier samt porträtt.Att illustrera i akvarell erbjuder egentligen bara en chans. En linje går inte att justera i efterhand. På det sättet gör sig modets essens påmind i Mats bilder: De reflekterar tjusningen i och hängivelsen inför det perfekta ögonblicket.

Under de svåra åren på nittiotalet började många inom mode – väldigt många runt Mats – att dö. Det glada åttiotalet punkterades, sjönk ihop i en hög. Mats illustrationer, som redan innan hade haft ett allvar över sig, reflekterade tiden och blev än mer sobra. Mats Gustafson har genom åren använt sig av många olika tekniker men har blivit mest känd för sina akvarellillustrationer som utvecklades under modeåren då han med enkla medel arbetade fram textiliernas strukturer, fick dem att framträda, stoffigheten att börja leva och tyger att falla. Hans teckningar anses fånga ett plaggs material och fall bättre än modefotografi och han närmar sig det poetiska, det chockerande vackra, utan att vara provokativ. Det finns både glamour, vemod, svärta och realism i hans teckningar.
Som vi har längtat. Vi har längtat efter att Mats Gustafson skall ha utställning igen. Senaste separat utställningen var 2006 på Galleri Charlotte Lund, däremellan var det utställningen på Svenskt Tenn tillsammans med Ted Muehling.

Får man ha hund på Millesgården?
Hundar kan ej tas med till Millesgården.
Lagerlings Östermalm är en redaktionell produkt som ges ut av mäklarfirman Lagerlings. Vi lyfter fram det allra bästa av livet på Östermalm. Senaste krogarna, vassaste shoppingen och roligaste utställningarna. Dessutom får du våra expertanalyser av bostadsmarknaden.Sveriges i särklass största modeillustratör, Mats Gustafson, med uppdragsgivare som bland andra Vogue, Galeris Lafayette och Dior ställer för första gången på många år ut i Stockholm.

Hund.se har sedan 2017 tillhandahållit ett brett sortiment av produkter till din bästa vän. Vi är 20st anställda som utmanar våra konkurrenter genom att leverera fantastisk och kompetent service till våra kunder. Vårt främsta mål är att överträffa våra kunders förväntningar, varje dag!

Tova Mozard föddes 1978, hon bor och arbetar i Stockholm och Los Angeles. 2003 tog hon sin masterexamen i fri konst vid Konsthögskolan i Malmö och har även studerat fotografi vid UCLA School of the Arts and Architecture, Los Angeles.
Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.
Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på ”Kontakta arrangören”. För mer information, läs här.Vi bjuder in en konstnär att dela sina intryck av utställningen. Denna gång kommer konstnären, fotografen och filmskaparen Tova Mozard att dela sina tankar om Hrair Sarkissians utställning The Other Side of Silence.

Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken ”Mina biljetter” när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.
Sommarens utställning på Millesgården går i modets tecken. Illustratören och konstnären Mats Gustafson visar sina oerhört drivna modebilder tillkomna under de två senaste decennierna. Den som vill frossa i uttrycksfulla och eleganta modebilder, akvareller skapade med en till synes lätt hand, kommer att få sitt lystmäte under denna utställning. Det här är Mats Gustafsons andra separata utställning i Sverige och den pågår under hela sommaren, fram till 22 september.

Är Millesgården gratis?
10 pers.): 140 SEK. Fria och rabatterade entréer. Millesgården har öppet för besökare alla dagar förutom måndagar. Julafton och Juldagen är det dock stängt.
Mats Gustafson föddes i Ödeshög 1951, flyttade så småningom till Stockholm, gick på konstskola på 1970-talet och studerade scenografi, gick på Konstfack ett år, började teckna för Femina. Hennes & Mauritz, som redan då var på hugget, såg hans teckningar. När han blev klar som scenograf fick han erbjudande att börja teckna för HM. Det var då, under cirka tre år på slutet av 70-talet, han blev känd för sina speciella modeillustrationer, som bara var en spalt breda, men ändå på något sätt gav modellerna rätt proportioner. Han kom då ordentligt igång med modetecknandet, fick ihop eget material så han kunde gå vidare till brittiska upplagan av VogueIllustratören och konstnären Mats Gustafson ställer under sommaren ut på Millesgården. Här står han framför de senast tillkomna bilderna, skapade i år.

Får man ge hunden godis på utställning?
Godis är att föredra i utställningsringen då det blir diskretare än en leksak, men det är ändå bra att leka fram de olika momenten att stå stilla, trava och hantering. Var aldrig negativ eller tvingande när du tränar din hund! Går det inte som du tänkt så börja bara om från början.
– Tempot idag inom modet är oerhört snabbt och mycket sker parallellt. Man kan inte säga att enbart en uppfattning råder längre, så sammansatt är modet. Axlar åker in och ut, kjollängder upp och ner, liksom midjan. Och naturligtvis gäller det mer beträffande dammodet. Herrmodet är däremot mycket konservativt, säger Mats Gustafson.Utställningen “Fashion Figures Faces” visar den mänskliga kroppen ibland påklädd, ibland naken. Samma tema finns ju också ute i Millesgårdens skulpturpark och i antiksamlingen. Konstnärer har alltid avbildat den mänskliga kroppen, det mest intressanta objektet i vår värld.

1980 flyttade han till New York och några år senare började han finna sitt lite mer egna uttryckssätt. I USA fick han teckna för den amerikanska upplagan av Vogue, när de ibland ville ha lite abstrakta teckningar för att förklara modeuttryck de såg komma, men som inte kunde förklaras via vanliga fotografiska bilder.Mats Gustafson arbetar för några av de främsta klädskaparna och modehusen: Yohji Yamamoto, Romeo Gigli, Dior, Comme des Garçons och Hermès. Hans teckningar publiceras regelbundet i italienska, franska och brittiska Vogue och andra inflytelserika modetidningar. Hans illustrationer har tidigare visats i en rad internationella utställningar, både enskilt och i grupp.

Vilken färg på utställningskoppel?
På vissa raser är det bäst att välja ett neutralt koppel, på andra raser kan man välja en stark färg så att det syns. Något att tänka på är dock att, har du en kritvit hund så är det inte att föredra ett vitt koppel. Risk är stor att din hund ser gul ut. Fråga gärna din uppfödare om du känner dig osäker.
– Jag behöver egentligen inte modeller längre, jag är inte beroende speciella personer när jag gör mina bilder. Det är mer uttryckssättet jag försöker fånga. På utställningen är fondväggen tänkt som en cat walk, med sex siluetter, som visar hur modellerna kommer och går. Men man ser inga direkta ansikten.Idag öppnar Svenskt Tenn dörrarna till sin nya utställning, där illustratören Mats Gustafson och formgivaren Ted Muehling har skapat en hemmiljö inspirerad av Estrid Ericson och Josef Frank. Det är första gången formgivarparet arbetar tillsammans. De kallar utställningen ”Going Gray” och den återhållsamt grå färgskalan speglar behovet av lugn som kontrast till kaoset i studion och alla impulser från stadslivet.– Vi ville skapa en fristad där man kan vara, tänka, drömma och tillbringa tid tillsammans. Med Svenskt Tenns arkiv och allt som Josef Frank och Estrid Ericson lämnat efter sig till vårt förfogande har vi iscensatt ett hem, säger Ted Muehling, och Mats Gustafson fortsätter:– I verkligheten tar inredningen form med tiden. Här har vi haft möjlighet att improvisera, leka med omedelbar effekt och blanda luxuösa och extravaganta med udda ting av olika värde.Sedan sin examen från Pratt Institute i New York 1975 har Ted Muehling designat smycken och dekorativa objekt inspirerade av naturens organiska former. Han skapar såväl serier som unika objekt i ädla och halvädla metaller och stenar. Mats Gustafson är utbildad på Konstfack. Han bor sedan 1980 i New York och arbetar med illustration inom många områden, med uppdragsgivare som Tiffany Co, Hermès och Comme des Garçons. Mats har också haft flera separatutställningar som konstnär.I utställningen visas Mats Gustafsons vägginstallation Swan, framtagen i samarbete med Maharam Digital Project, för första gången i Europa. Mats Gustafson har ritat mönstren till två brickor och Ted Muehling har skapat nya föremål i tenn – en snäcka och en burk med förstoringsglas i som lock.Utställningen pågår på Svenskt Tenn i Strandvägsgalleriet, Strandvägen 5, mellan den 9 februari och den 21 mars.

I början av 1950-talet lät Carl Milles bygga “Annes hus” för sin sekreterare, Anne Hedmark, som då tillträtt tjänsten som Millesgårdens värdinna och intendent. Huset inreddes av Estrid Ericson och Svenskt Tenn, med möbler skapade av Josef Frank. Här bodde paret Milles på somrarna efter återkomsten till Europa 1951 och här, i musikrummet, avled Carl Milles den 19 september 1955.
Den stora skulpturparken började skapas i samband med att Milles kom hem från USA 1951, dit han flyttat redan 1931. I skulpturparken placerades monumentala repliker av fristående skulpturer och fontängrupper från USA och Sverige. Den nedre terrassen var klar i stora drag vid Carl Milles bortgång 1955.Under 1920-talet köpte Milles angränsande tomtmark efter klippans sydslutning. Hela markytan blev därmed drygt 18 000 kvadratmeter. År 1936 omvandlades Millesgården till en stiftelse och överlämnades som gåva till svenska folket och 1948 löste svenska staten in Milles stora antiksamling.

Den stora entréporten, mot Hotell Scandic Foresta vid Carl Milles väg, har en gång stått utanför Hotell Rydberg vid Gustav Adolfs torg i Stockholm. Ingången används inte längre. Istället har entrén flyttats till Herserudsvägen och den nya konsthallen, som invigdes i oktober 1999. Arkitekt för konsthallen var Johan Celsing.Kommunikationerna till Lidingös största turistattraktion är mycket dåliga, beroende på att SL/Regionen inte bryr sig. Tunnelbana till Ropsten. Bussarna 201 och 204 – 221 går från Ropsten till “Torsviks torg”. Därifrån är det cirka 800 meter till Millesgården. Buss 238 från Lidingö centrum stannar vid ”Millesgården” på sin rutt till Larsbergs brygga och vid ”Foresta” på sin rutt till Ropsten, via Lidingö centrum. OBS att det alltså inte finns någon hållplats som heter ”Millesgården” i den ena riktningen.

Lidingös mest berömda turistmål är konstmuseet och skulpturparken Millesgården, ursprungligen konstnären och skulptören Carl Milles (1875 – 1955) och hans hustru Olgas (1874 – 1967) bostad, ateljé och trädgård. Här samlade Carl Milles egna skulpturer (drygt 200 stycken) och verk av konstnärer från olika länder. Från Millesgården har man en milsvid utsikt över Stockholm och dess omgivningar. I konsthallen, invigd 1999, visas separatutställningar av nationella och internationella konstnärer året runt.
När hunden rör sig ska den trava med ett rastypiskt steg. Vad som är rastypiskt är olika från ras till ras. En del har ett långt svävande trav medan andra har lite snabbare och kortare steg. Vad som är viktigt är dock att hunden har attityd. Ofta krävs det inte mer än att hunden tycker att det är roligt att jobba med dig och travar framåt utan att dra eller hela tiden se upp på dig. Ni ska kunna springa motsols i en stor cirkel med hunden på insidan, fram och tillbaka på ett rakt spår samt i en triangel. Ta gärna hjälp av någon när du tränar för att se vad som är rätt tempo för just din hund.

När man ställer upp hunden är det lättast att stanna hunden och endast flytta de ben som måste flyttas för att hunden ska stå bra. När du flyttar benen på hunden så gör det långsamt med mjuka händer. Annars kan hunden spänna sig och det får motsatt effekt. Därefter håller man i hunden eller kopplet, ibland med lockande godis framför, ibland inte.Det allra första du ska tänka på när du börjar träna är att du ska ha roligt med din hund! En hund som är glad tar sig alltid bättre ut. Då är det viktigt att tänka på belöningen du ger din hund. Du själv måste vara glad och du ska belöna med något som hunden gillar, en leksak eller godis. Godis är att föredra i utställningsringen då det blir diskretare än en leksak, men det är ändå bra att leka fram de olika momenten att stå stilla, trava och hantering. Var aldrig negativ eller tvingande när du tränar din hund! Går det inte som du tänkt så börja bara om från början.

Var inte rädd för att pröva! Utställning är inte till endast för ”proffsen” men helt klart går det bättre om du kommer väl förberedd. En del blir väldigt nervösa när det är dags vilket såklart inte gynnar hunden. Försök bara tänka på att ni ska ha roligt ihop du och hunden och hur det än går har du samma härliga hund med dig hem.Det är också viktigt att din hund är van att hanteras av andra människor. Domaren kommer att titta på tänderna och känna igenom hela hunden. Under den tiden ska din hund stå stilla och inte backa undan. Tandvisningen innebär oftast att domaren lyfter på läpparna runt om för att kontrollera hur bettet ser ut och om hunden har alla tänder. En liten hund ska också vara van att bli uppställd på ett trimbord för domarens genomgång av hunden.De är bra att titta på bilder eller åka på en hundutställning och försöka se och lära hur de som visar rasen gör. Titta också gärna på andra raser för att se skillnaden i hur man visar upp hunden. Det är min åsikt att man inte ska hänga upp sig för mycket på hur man ”alltid gör” i en viss ras, utan du ska först och främst känna vad som passar dig och din hund!Att friställa en hund betyder att hunden står framför dig (och tittar mot dig) och du styr den med tecken, kommandon och dina kroppsrörelser. Helst ska du inte behöva röra hunden någonting, men ibland kan du behöva böja dig ner och justera ett ben.Precis hur du ska visa din hund går inte med korthet att förklara i en text eftersom olika raser visas på olika sätt. Däremot är det nästan i alla raser så att man antingen kan ”friställa” eller själv ”ställa upp” hunden.Att en hund står bra betyder oftast att den står parallellt med framben och bakben, det vill säga ”ett ben i varje hörn”. Frambenen ska stå rakt under hunden och bakbenen ska stå så att hasen är lodrät mot marken. Men det är ofta här som en duktig handler skiljer sig från mängden. För att vinna räcker det inte att bara gå in i ringen och ställa upp hunden. Hunden ska stå och röra sig med attityd. En bra handler kan ta fram det bästa ur en hund och se och justera små detaljer som göra att ekipaget ser så bra ut som det bara går. Ted Muehling (f. 1953 i USA) har formgivit smycken och föremål inspirerade av naturen sedan 1976. I sin studio i New York skapar han objekt i ädelsten, metall, pärlemor, horn, plast och trä. Askar, smycken, vaser, en käpp, en spegel. Ofta unika objekt, tillägnat en vän. Alltid med naturen som avstamp. Han undviker industridesignens konventioner och begränsningar och arbetar med sin egenformgivning på ett hantverksmässigt sätt där tid inte är ett hinder och kvantitet inte ett krav. Mats Gustafson (f. 1951 i Sverige) började karriären som illustratör i slutet av 1970-talet. Hanseleganta, subtilt uttrycksfulla akvareller och pasteller vidgade modeillustrationens ramar och möjligheter. Genomslaget blev internationellt. Bland uppdragsgivarna hittar vi Hermès, Tiffany & Co., Yohji Yamamoto, Comme des Garçons och Svenskt Tenn. De senaste tio åren har Gustafson arbetat för modehuset DIOR.

Ted har under sin karriär haft designuppdrag för bland annat modeskaparen Issey Miyake, porslinstillverkaren Nymphenburg och glasföretagen Steuben, Lobmyer och Salviati. I utställningen, som gestaltats av formgivaren och curatorn Tom Hedqvist, kommer besökarna också få en inblick i både Mats och Teds kreativa arbetsprocesser i form av en ateljésektion, inspirerad av deras respektive studios i New York och på Long Island. Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.Punkten efter Dagens Nyheter har funnits med allt sedan det första numret 23 december 1864. Grundaren Rudolf Wall lär ha satt dit den med tanken att Dagens Nyheter inte bara är ett namn. Det är också en avslutad mening, ett konstaterande av vad som hänt. Därför sätter vi punkt även i vår tid.

Alla artiklar gratis fram till 15 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.Modeillustratören och konstnären Mats Gustafson är aktuell på Millesgården tillsammans med formgivaren Ted Muehling. Naturinspirerade former och motiv går i jämställd dialog med naturföremål, skriver Jessica Kempe.

Sida vid sida av modeteckningen har hans penseldrag frammanat intima och känsliga porträtt; av människor, stenar, svanar. Blicken vänds återkommande mot naturen på Long Island i USA, där han bor sedan 20 år. Hans konst har den senaste tiden ställts ut på bl.a. Akvarellmuseet och CFHILL.Vad händer i Stockholm lanserades 2012 som en guide för att hjälpa människor halla koll pa evenemang, aktiviteter, upplevelser, restauranger och annat som händer i staden. Genom aren har sajten vuxit och är idag en väldigt uppskattad sida som delas frekvent i sociala medier. Hemsidan fokuserar pa omradena nöjen, kultur, boende, restauranger, barer, upplevelser och andra aktiviteter som man kan sysselsätta sig med i staden. Via Vad händer i Stockholm kan företag komma i kontakt med människor som söker nagot att göra via var kalender, Facebooksida, artiklar, nyhetsbrev med mera och idag använder 100-tals företag oss för att fa spridning pa sina evenemang.

Vad kostar det att gå in på Millesgården?
entrépris per person 170 SEK. Bokar man visning betalar man det reducerade gruppentrépriset även om man är färre än 10 personer.
Paret Gustafsons och Muehlings konst delar ett gemensamt språk i hur de utforskar texturer. Texturerna hos tyger, hud, skal, sand, mineraler och metall. Muehlings kuriosakabinett med naturaliesamlingar och uråldriga fossiler och Gustafsons solitära akvarellstenar och snabba penseldrags haute couture, behandlar de eviga frågorna om livets övergående natur – memento mori. I utställningen på Millesgården visas de båda konstnärernas verk sida vid sida i en besjälad miljö – med antika porträttbyster, barockmöbler och kuriosakabinett fyllda av naturens under. Ted Muehling (f. 1953) har formgivit smycken och föremål inspirerade av naturen sedan 1976. I sin studio i New York skapar han objekt i ädelsten, metall, pärlemor, horn, plast och trä. Askar, smycken, vaser, en käpp, en spegel. Ofta unika objekt, tillägnat en vän. Alltid med naturen som avstamp. Han undviker industridesignens konventioner och begränsningar och arbetar med sin egen formgivning på ett hantverksmässigt sätt där tid inte är ett hinder och kvantitet inte ett krav. Ted har under sin karriär haft designuppdrag för bland annat modeskaparen Issey Miyake, porslinstillverkaren Nymphenburg och glasföretagen Steuben, Lobmyer och Salviati.

Vad är det för utställning på Millesgården?
29 maj 2021 – 30 jan 2022. I slutet av maj öppnar Millesgårdens stora utställning om formgivaren och illustratören Stig Lindberg (1916-1982). Utställningen omfattar över 400 objekt – från porslin, tapeter, textilier och industridesign till skisser och illustrationer.
Under 1950-talet började konstnären och keramikern Lisa Larson att skapa med händerna, och med åren blev hon en av Sveriges mest kända och älskade kreatörer. Många är de svenska hem där hennes finurliga små keramikskulpturer och stengods finns respresenterade. Fram till den 5 november visar trevliga konsthallen Vandalorum i Värnamo en stor utställning där verk från Lisa Larsons sju årtionden långa karriär finns representerade, varav somligt aldrig har visats publikt tidigare.Vid en första anblick kan Karin Broos tavlor se väldigt stillsamma ut, nästan händelselösa. Men det är ett bedrägligt lugn, för stannar du och verkligen tittar börjar hjärnan skapa historier och situationer som inte alls är speciellt känslomässigt lugna. Under sommaren visar Liljevalchs i Stockholm den största utställningen någonsin av Broos konst under namnet Svart sol. Den som vill fördjupa sig ytterligare kan skaffa den nya boken Karin Broos, Ögonblick av liv som ges ut samband med utställningen. Svart sol visas från den 2 juni till den 27 augusti.

Ämnen som klimatförändringar och kolonial historia står i fokus på utställningen Ner till norr: samtida konst i Arktis som visas på Bildmuseet i Umeå från den 26 maj till den 14 januari 2024. Konstnärer från bland annat Grönland, Färöarna och Kanada deltar, men även kända namn från Sápmi, som Anders Sunna och Máret Ánne Sara.
Den mexikanska konstnären Frida Kahlo (1907–1954) är så klart mest känd för sina personliga och färgstarka tavlor, men det förvånar säkert ingen att hon även var intresserad av fotografi och tog många tusen bilder under de alltför få år hon levde. Efter Fridas död valde hennes man Diego dock att behålla bilderna inom familjen, och det var först för 20 år sedan som de kom fram ur gömmorna och började visas runt om i världen. Nu har turen kommit till Sverige, där Fridas privata fotosamling visas i en utställning på Kulturhuset i Stockholm, en mix av porträtt, familjebilder och mer konstnärliga bilder, samt foton av Frida som tagits av kända vänner. Frida Kahlo – her photos visas till och med den 1 oktober.Fotografiska i Stockholm har alltid bra utställningar med kända namn, men vi uppskattar även satsningen på talanger vi lär se mer av i framtiden. Först ut är Malmöbaserade Ikram Abdulkadir, som under namnet I see home in you visar två serier där familj och vänner får stort utrymme. Utställningen visas till och med den 23 juli.

Ta en paus från stranden och se en utställning! Damernas Värld har valt ut tio av sommarens bästa utställningar, från norr till söder, som alla har potential att stimulera dina sinnen, väcka nya tankar och ge en stor dos inspiration.
Hallands Konstmuseum i Halmstad har djupdykt i Hallands­postens fotoarkiv och satt ihop en utställning full av kända ansikten från musik­världen, såväl inhemska förmågor som utländska besökare, från 1950-talet och framåt. Självklart riktas en extra stark strålkastare mot stadens eget rika musikliv, med band som Gyllene Tider och Roxette i spetsen. Utställningen Gyllene ögonblick visas från den 29 april till den 2 september.Femton nya talanger som vi säkert kommer att få se mer av på modescenen i framtiden visar under sommaren sina kreationer på Röhsska Museet i Göteborg. I tolv olika projekt bjuds vi på en mix av plagg med tryck och stickade plagg, och säkert en rejäl dos inspiration för den egna garderoben.Den svenske illustratören Mats Gustafson har under 40 år jobbat för ett antal av världens största och lyxigaste märken, exempelvis Hermès, Tiffany & Co, Svenskt Tenn och Dior. Tillsammans med den amerikanske formgivaren Ted Muehling, som framför allt är känd för sina vackra smycken, ställer Gustafson nu ut verk på Millesgården på Lidingö utanför Stockholm. Reclaiming beauty visas från den 10 juni till den 10 september. Under flera år har den svenska designstudion Front detaljstuderat skogar, sjöar och växter, bland annat med hjälp av 3D-skrivare, för att kunna återge naturens egen kreativitet i former och mönster, vilket i sin tur inspirerat Front-duon att skapa nya möbler och objekt. Design by nature visas på Vandalorum i Värnamo från den 3 juni fram till hösten. En av Sveriges mest stilsäkra kvinnor, stylisten och designern Marina Kereklidou, uppmärk­sammas i en retrospektiv utställning på Rian Design­museum i Falkenberg. Från den 27 maj till den 3 december kan du besöka Jag är Marina Kereklidou och suga åt dig en stor dos stilinspiration.

Sedan kameran har tagit över rollen som modevärldens spegel och fotografen har blivit catwalkens främsta historieskrivare har modeillustrationen haft svårt att hävda sin plats som trendförmedlare. Bland de legendariska tecknarna med kärlek för mode fanns Antonio Lopez. Hans illustrationer blev stilbildande på 1970-talet. En av de yngre talangerna, som fortfarande håller i pennan lika ofta som i kameran, är Garance Doré. Mats Gustafson är en av de få illustratörer som fått internationellt anseende för sina teckningar för Vogue och Harper’s Bazaar. Urvalet om ett hundratals originalteckningar som visas på Millesgården belyser varför.
”Mode åldras över en natt”, säger den världskände kreatören Jean Paul Gaultier, aktuell med en spektakulär utställning på Arkitektur- och designcentrum. Det beständiga i modevärlden är obeständigheten. Mode förändras. Det är det som är poängen med den. I Mats Gustafsons bilder skiftar plaggen. Hans bildspråk är däremot konsekvent. Det bevisar utställningen ”Fashion figures faces” på Millesgården. Där följer vi Gustafsons skapande sedan 1983.Dina personuppgifter kommer användas för att förbättra din upplevelse på webbplatsen, hantera åtkomst till ditt konto och för andra ändamål som beskrivs i vår integritetspolicy.

Utställningskoppel i massa olika modeller och färger. Vilket koppel du använder är upp till dig. På vissa raser är det bäst att välja ett neutralt koppel, på andra raser kan man välja en stark färg så att det syns. Något att tänka på är dock att, har du en kritvit hund så är det inte att föredra ett vitt koppel. Risk är stor att din hund ser gul ut.
Och den tidigare kanske ytliga modevärlden blev en kämpe för de aids-drabbade, det ordnades galor och samlades in pengar till forskning och för att sprida kunskap och information.Ibland är det skönt när fördomar kommer på skam. För man vet ju inte riktigt vem det är som kommer flygande direkt från New York, som är van att umgås med chefredaktörer för internationella magasin som Vogue och Harper’s Bazaar, har mött Andy Warhol, går som barn i huset hos Dior – och ja, är en av världens absolut bästa modetecknare.– Att komma ut i min generation var inte alltid lätt, fortsätter han, men mina föräldrar gjorde det lättare. De var öppna och kloka och jag var lyckligt lottad.

– Nej, det stämmer inte, den fanns redan. Jag har bara varit inne och petat lite i den. Däremot gjorde jag loggan för Impuls, som var en stor klädsatsning från H&M.
– Nej, egentligen inte. Det växte fram en oerhört stark community, en gemenskap där alla som var berörda fanns för varandra. Det skapade också en väldig känsla av kraft.– Vi var sex killar i klassen, av alla olika typer och sorter och på nåt vis lärde vi oss att respektera varandra. ”Jaha, det där är Mats och han gör så.” Det var inget mer med det.Han började att måla porträtt och nakenstudier, en serie med sårbara och sköra kroppar, och, precis som modeteckningarna, ofta fångade mitt i ett ögonblick. Resultatet blev senare boken ”Nude”.Trots sitt ivriga tecknande som barn hade Mats inga planer på att bli konstnär. Istället var det
teatern som lockade. Inte att stå på själva scenen, utan att hålla på med dekoren och med kostymerna. ”Snyggare scendekor har väl en skola aldrig haft, än den gången Mats fixade julfesten”, minns en klasskamrat i lokaltidningen.

– Jag hade säkert alla förutsättningar för att bli stans mest mobbade eller förlöjligade person, men jag märkte faktiskt aldrig av något sådant, säger han.
I Mjölby stack garanterat den unge konstnären ut. När de kläder Mats ville ha inte fanns att köpa, sydde han egna. Hans barndomskamrater minns ännu en fotsid dubbelknäppt långkappa i crashlack som han gick med på stan.

Vad visas på Millesgården?
I utställningen på Millesgården visas de båda konstnärernas verk sida vid sida i en besjälad miljö – med antika porträttbyster och kuriosakabinett fyllda av naturens under. Tom Hedqvist, formgivare och curator, har gestaltat utställningen. samt till FAMILJEN ROBERT WEILS STIFTELSE för bidrag till inramning av verk. Cachad
2017 kom det första praktverket ut, ”Dior by Mats Gustafson”, en dröm för både konst- och modeintresserade där Mats lätta hand svävar över både innehåll och formgivning. Han avslöjar att han nu arbetar på en fortsättning, som ska komma 2024.Det var där, på gården Lövsberg, i vad Mats beskriver som en ljus och trygg barndom, som han drog sina första streck som liten. Sedan dess har han i princip aldrig slutat att teckna. Mamma Inga-Kersti hade gått på Konstfack och uppmuntrade mer än gärna sin begåvade son.

Så Mats gjorde något som kan förvåna honom än idag. Med sina teckningar under armen stegade han upp till brittiska Vogue i London och visade dem för Grace Coddington, en ung redaktör som sedan blev en legendar i branschen.

Similar Posts