Mercruiser 6 2 Mpi

Det gjorde vi verkligen. Allt, del för del, system för system, med total fokus på design och ingenjörsmässighet ur en marin synvinkel. Resultatet? En 6,2-liters V-8-motor med ett vridmoment utan motstycke och acceleration som får dig att plana ut snabbt och mjukt. En helt ny sportig känsla vid ratten. Betydande ljud- och vibrationsminskningar vid rodret. Stora förbättringar i förarkabinsmiljön, genom design. Allt förpackat i den legendariska pålitligheten som du’ve kommit att förvänta dig av Mercury.®En båtupplevelse utan motstycke tack vare samverkan mellan en insugsresonator och ett akterut-riktat spjällhus för att minska ljud, samtidigt som motorljudet riktas bort från förarkabinen.Om allt är rätt kopplat så ska den inte döda motorn när den går. Switchen aktiveras varje gång lägger ur växlarna och lägger i neutral så då skulle den stanna varje gång du gjorde det i så fall. Den ligger i kretsen till startmotorn så att att den inte ska gå när en växel ligger i.

Jag kan inte ett skit om motorer och valde en båt med nyare motor (2007 med bara 80 motortimmar) samt helt nytt drev för att slippa just sånt här. Kan någon försöka sig på en analys av vilka möjliga felorsaker det kan handla om?
En del i mitt problem är att jag inte är i Stockholm – för då hade det varit enkelt att hitta en duktig mekaniker. Samma om jag varit på västkusten. Men jag har båten i vänern och det drar snabbt iväg om man ska be en mekaniker från göteborgsområdet åka 10-15 mil enkel resa för att börja felsöka. Stort tack för erbjudandet om IACn men som sagt, jag är lite för långt bortNär jag skulle ta upp den och bara köra 100m från hamnplatsen till rampen så upplevde jag att växlingen gick väldigt trögt och båten dog för mig 4-5 gånger under bara ett par minuters körning vilket bl.a. höll på att gå illa vid rampen…Detta hände både med växel i och växel ur – men inte alltid vid själva växlingen. Maringuiden was founded in 1996 and has long been Sweden’s largest marine portal. In the high season, approximately 650,000 page views are displayed each week on the site for approximately 80,000 unique visitors. IAC:n verkar vara ett rätt vanligt problem generellt. Men vet inte exakt vid vilka varvtal den jobbar. Om det enbart är på ren tomgång eller om den ligger med även lite över. Läste nångång att den kunde fylla en funktion upp till 900 rpm, men det är inget jag lyckats validera.Jag har ju full motordata via vessel view link till Simraden, denna kan ju även visa felkoder. Någon som vet om det finns felkoder som den inte visar och som endast går att hitta med diagnosinstrument?

Äldre drev (ej Bravo 3) är konstruerade annorlunda och för att en växel ska kunna läggas ur så måste motorkraften brytas för en kort stund. På dessa har switchen till uppgift att klippa tändningen till motorn för en kort
När båten provkördes i Augusti (Bayliner 2855 -00) dog bara båten helt plötsligt när säljaren körde i kanske 5 knop. Han trodde att han på något sätt lyckats komma åt kill-switchen och under resten av provkörningen i både höga och låga farter hände det inte mer.

Du menar att switchen om den aktiveras när motorn är igång – inte kan döda den? Är detta i själva verket samma switch/sensor som används på Alpha-dreven men då med ”annan konfiguration” som du säger?
Just nu är motorn ur för en sköldrennovering eftersom det även läcker vid styrtappen så ”mekmöjligheterna” är stora men provkörningsmöjligheterna obefintliga.Jag upplever felet som ”elektroniskt”. Båten går fint och jämt på tomgång och den är alltid lättstartad efter att den dött. Någon gång har den inte alls gått att starta men då verkar det som att lägga i och ur växel samt stänga av och sätta på tändningen någon gång gjort att den åter hoppar igång.

Jodå, det går att läsa ut felkoder, det gäller bara att hitta någon mekaniker i närområdet som kan komma och mäta isåfall (när motorn väl är i). Jag kan också se de enklare felkoderna via VesselView men jag har för mig att det inte fanns något av värde där senast jag hade igång båten.
Angående din parantes så var det detta 2 olika mekaniker trodde på också. När jag väl fick klart för mig att detta endast gäller Alpha-drev tappar man ju förtroendet för dessa personer, har man inte koll på detta kan man ju ha inte arbetat speciellt mycket med dessa motorer/drev för då skulle ju första frågan varit ”Har du ett alpha-drev skulle det kunna vara microbrytarna”.Även om båten läckte vatten efter sjösättning och nu är uppe igen så fick jag testat lite med mitt problem. Noterade att tomgången faktiskt var en aning låg och efter lite mer testande verkade det som att motorn fick för lite luft. Då verkar det egentligen bara finnas två felorsaker: IAC ventilen som är trasig eller igensatt ljuddämpare. Tog bort ljuddämparen och tomgången ökade med ca 100 RPM. Förhoppningsvis var problemet så enkelt.

När det gäller dina frågor om mer exakt när den dör: Den har aldrig dött över 5 knop men min erfarenhet med båten är kanske 10 distans i planing och 10 distans i låga farter så jag har inte jättemycket erfarenhet av henne ännu.Do you want to advertise in the branchregistry or via web ads/banners? Or would you like to discuss a collaboration with Sweden’s largest marine portal?Kan tillägga att säljaren samma år installerat smartcraft prylar och jag har ”all motordata” vid förarplatsen – funderar på om detta kan vara relevant för felsökningen?

As you can see the sensor is very close to the edge and with a bit slack in the wire the sensor moves out of the area where the ”button” is pressed in and the ECM will think you are in neutral.

Skulle uppskatta att det hände 4-5 gånger totalt i somras (varav 3 ggr vid upptagning, problemet verkar alltså förvärras). I min ägo har den enbart dött på mycket låga varvtal, så under 1000. När jag provkörde med säljaren vid ratten dog den för oss och då gick det lite fortare, kanske 5 knop. Säljaren trodde att han lyckats komma åt ”död mans greppet” och detta trodde jag på eftersom den gick fint resten av provkörningen. Huruvida detta var genuint eller skådespel är ju omöjligt att säga.Det som ändå för tankarna till sensor/brytare/whatever som skulle kunna ha med växling att göra är just att växlingen gick oerhört trögt när felet kom upprepade gånger på mycket kort tid.Denna switch ska naturligtvis kontrolleras tillsammans med en hög andra saker för att försöka hitta felorsaken. En del mercruiser lösningar är rätt märkliga – som tex den icke-rostfria styrtappen som kostar multum att byta. För att korrigera i efterhand har mercruiser på denna punkt kommit med en servicerutin som innebär att man borrar in sig i skölden utifrån och med specialverktyg kan byta styrtappen. Sedan får man plugga igen det hela igen. Någon rostfri styrtapp finns dock inte att köpa från mercruiser men som tur är finns det ju andra tillverkare som fattat galoppen.

Har ingen aning om vad dess uppgift är, kanske som du säger en extern shift-switch eftersom drevet ”Bravo 3” tycks sakna sådan. Noterar bara att om inte kammen når fram och kan påverka så är den nog på något vänster felmonterad!?
För en Bravo 3 konfiguration så är funktionen för denna switch att säkerställa att du inte kan starta motorn med en växel i. D v s den har ingen funktion när väl motorn är igång.Kan vara nått så enkelt som nått glapp nånstans i t ex tändningsystemet. På låga varvtal har motorns vibrationer en viss karaktär och på höga varvtal en annan. Skulle kunna vara tillräckligt för att den enbart stannar på låga varv.

2 olika mekaniker jag pratat med sa att det finns en microbrytare som kan behöva justeras och eftersom denna har med växlingen att göra lät det väldigt rimligt eftersom jag upplevde denna som mycket trög. Men efter sedvanligt googlande visar det sig att denna microbrytare bara finns på Alpha-drev och inte på bravo3. När jag nämnde detta för en av mekanikerna så höll han med och hade heller ingen riktigt bra idé på vad det då skulle kunna vara.

Jag har 5 mil till båten så jag hade helt enkelt inget riktigt foto. Jag vet inte riktigt vart det juridiska går men att låna bilder från andra, offentliga forum känns tämligen harmlöst även om jag gott kunnat berätta vart bilden kom ifrån.

hm…det du beskriver låter som fuknktionen denna switch verkar ha på de gamla alpha dreven. På Bravo3 dreven verkar funktionen endast vara att motorn inte ska kunna startas med växel i.
Tanken med bilden var snarare att visa hur sensorn ser ut och vart den sitter men jag förstår din irritation med tanke på att du tog dig tid att redigera lite i bilden. När köpet väl var avklarat och vi använde båten sista månaden under säsongen dog den ett par gånger men alltid på tomgång eller med växel i och mycket lågt gaspådrag. Det hände en eller ett par gånger och den startade hur lätt som helst när man startade om. Vi vill att det ska vara enkelt att hitta reservdelar till Mercury och Mercruiser på nätet. Webbutiken mercurydelar.se drivs idag av Harry Hansson Marincentrum AB i Göteborg som har lång erfarenhet och är auktoriserad verkstad för Mercury och Mercruiser.

Similar Posts