Mig Blir Du Snart Kär I

Artiklar och bilder är skyddade enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden. Citera oss gärna men ange källan. PersonuppgiftspolicyDet finns något oerhört befriande i att läsa Nanna Johanssons serier. Människor ser ut som vi gör i verkligheten, säger samma saker. Fast lite mer skruvat. Hakor blir rumpor och kommentarer i sängen blir till politiska markeringar om ett patriarkalt samhälle. På det sättet påminner Johanssons rutor om Liv Strömquists, även om ”Mig blir du snart kär i” är mer direkt och mindre cynisk.

Nanna Johansson debuterade 2009 med humorboken Fulheten där hon blandade politiskt satir och skämt från sin blogg med samma namn. Sedan dess har Nanna gjort sig känd som programledare för Pang Prego och Tankesmedjan i P3. Hon är stående satirisk krönikör för Nöjesguidien och Politism, samt skriver skämt åt kända tv-program. Hon har förutom serieböckerna givit ut både noveller och en prosabok (tillsammans med Kringlan Svensson, 2014). Men det var i skämtteckningarna det började och efter att ha varit slutsåld i flera år görs nu ett efterlängtat nytryck.
Nanna Johannsons efterföljande serieböcker: Mig blir du snart kär i (2010), Välkommen till din psykos (2012), Hur man botar en feminist (2013) samt textromanen Drottningen av Rottnevik (2014 med Kringlan Svensson) följs nu av ett nytryck till fansen som upptäckt Nanna Johansson genom de senare böckerna.

Nöjesguiden är partipolitiskt obunden, men du kan alltid lita på att vi brinner för jämställdhet. Vi är annonsfinansierade men det redaktionella innehållet är just det – 100% redaktionellt. Vi tror på den goda smaken och vår publicistiska tanke lyder som följer: Vi vill guida dig till det bästa nöjet.Carolina heter jag som står bakom den här bloggen och jag i princip lever och andas böcker. Allra helst läser jag bilderböcker, ungdomsböcker eller deckare men det allra mesta slinker ner. Vill ni komma i kontakt med mig går det bra att maila till: [email protected]

Just känslan av déjà vu drar ner helhetsintrycket eftersom Mig blir du snart kär i påminner om andra alster med liknande teman. Att vända normer upp å ner är inte något nytt och jag känner en viss leda. Men. Mig blir du snart kär i träffar för det mesta rätt och är ett intelligent album som till stora delar är roligt, skrattet fastar dock ofta i halsen. Jobbigast blir det givetvis när man i vissa delar känner igen sig själv och det vill man helst inte göra. Det är inte de finaste delarna av att vara människa som skildras. Enrutingarna är träffsäkra med vassa repliker. Uppfinningsrikedomen för roliga grejer är stor, i slutet finns bilder från Nanna Johanssons utställning (antar jag) Fullivs med burkar betitlade Svamp (som i underlivet) och Jävligt krossade tomater. Allra bäst är dock redskapet för att avgöra om något är kukarkitektur. Överlag är det kul, absurt och otrevligt. En bra mainstreamserie.Vi skriver inte så mycket om svenska serier här på Shazam men nu är det dags för en svensk mainstreamserie. Vafalls tänker kanske då du som läser. Nanna Johansson hör ju hemma i alternativseriefacket. Faaan heller som Lacken skulle ha sagt. I Sverige är politiska serier det vanligaste vid sidan av alla humorstrippar. När jag läser Nanna Johansson får jag flera gånger en känsla déjà vu och kommer att tänka på Sara Granér, Liv Strömquist och Nina Hemmingsson. Nanna Johansson har tidigare gett ut albumet Fulheten och framförallt hennes enrutingar har synts lite här och där. Mig blir du snart kär i handlar om egocentrism.Skulle väl säga att mainstreamserier i Sverige är 91:an, Kronblom, Uti vår Hage, Hälge, Elvis och annan buskiscrazyvardagshumor. Mainstream utgår väl inte enkom ifrån vad som produceras utan även hur mycket det läses. Men visst, ”mainstream inom den smala fåran” kan jag väl sträcka mig till. 🙂 Håller i övrigt med dig om nästan allt i din recension. Med tillägget att Nanna Johansson är någon man bör hålla ögonen på, för hon sätter fingret på ömma punkter bra mycket bättre än de flesta av sina kollegor i samma genre. Det är fortfarande ojämnt, men jag misstänker att hon kommer att nå storverksnivå inom en inte alltför avlägsen framtid. Nyfiken på ljudböcker? Boktugg har gjort stort test: Jämför Storytel, Bookbeat, Nextory, Bokus Play och Audible. Välj rätt app för ljudböcker och bästa abonnemang och pris för dig. Du kan avregistrera dig från våra utskick när du vill genom att klicka på en länk i vårt nyhetsbrev. För mer information om våra policy om personuppgifter, läs mer på vår hemsida och hos Mailchimp som vi använder som plattform för utskick av epost.

Över 9000 personer i och kring bokbranschen prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev för att hålla sig uppdaterade om trender, affärer liksom nya böcker och författarskap. Det tar bara fem minuter att läsa.
Jag tipsar om min egen serie Plåstra som går i Elvis. Jag undrar förresten varför alla serietecknare hamnar på radion? Nanna Johansson, Liv Strömquist, Sofia Olsson. Åh, Sofia Olsson är också jättebra! Läs henne om du ej gjort det.Det har ju inte bara varit jul, jag har även passat på att fylla år, och min kille hittade världens bästa presse. Alltså, jag blev ju nära på orolig när jag kände att det var en bok i paketet som jag skulle till att öppna. Böcker är så himla svårt att ge bort, tycker jag. Att jag inte tycker att samma böcker som du är bra, betyder ju inte att jag inte tycker om dig. Men det är en känslig grej det där. Man vill ju gärna visa sin tacksamhet för den fina gest presenten ofta är. Och tänk om jag hade fått en bok jag inte velat ha, en bok som låg jättelångt ifrån min smak, känner han mig inte alls, och så vidare.[…] hittar boken hos t.ex. Adlibris och Bokus. Några andra som har skrivit om boken är Bokhora, Boktipsaren och Serierecensioner. Bokens författare/redaktör: Johansson, Nanna. Relaterade […]
Nåväl. I paketet låg ”Mig blir du snart kär i” av ju Nanna Johansson. Alltså the Nanna. Okapin, min kille, hade inte ens någon aning om att det var Tankesmedjan-Nanna. Han hade läst om den i DN och tänkt att jag nog skulle gilla. Och som jag gillade! Rent allmänt gillar jag henne bättre i de längre stripparna än i enrutingarna, men som helhet är ”Mig blir du snart kär i” en alldeles lysande kompis i min favoritkvintett serietecknare. Ibland har jag hört kritik mot att (kvinnliga) serietecknare ritar ”fult” (alltså en väldigt subjektiv bedömning – jag reflekterar inte särskilt mycket över finheten eller fulheten (så heter för övrigt Nannas förra bok) utan budskapet, så jag tänker inte kommentera det mer än så här i dessa allmänna ordalag). Men ni behöver inte bli oroliga. Jag tycker att Nanna tecknar fint. Fina, normaltjocka hjältinnor med elaka flin och vassa tungor. Jäkligt bitskt och visst får ”Two and a half men” sig en känga även här. Det verkar vara en favorithatserie bland svenska (kvinnliga) tecknare. Men bäst gillar jag Nannas heteroparad. Den är skoj i varje detalj och blir extra kul i den sista, bitande rutan. Och så gillar jag seriestrippen om Super Mario Bros.
Bästa killarna i Sverige tycker jag är Johan Jergner och Mikael Sol. Mikael skriver självbiografiska serier på ett ärligt sätt och har gett ut serieboken ”Till alla jag legat med”. Johan har gjort självbiografiskt tidigare, men tecknar nu på en längre äventyrsserie med mkt absurd humor.

Jag är uppvuxen i Hallsberg och arbetar som lärare i Rinkeby utanför Stockholm. Jag har även jobbat i ett par år på ett litet bokförlag. I höst läser jag en kvällskurs i fantasy på SU. Jag tycker om kluriga formuleringar, noveller och att titta på teve-serier. Jag läser helst i badkaret.

Nästa inköp blir, såklart, ”Fulheten”, men nu undrar jag lite hur jag ska gå vidare. Som jag redan nämnt läser jag mest kvinnliga serietecknare. Förutom Liv och Nanna även Sara Granér, Nina Hemmingsson och Sara Olausson, men också Marjane Satrapi och Zeina Abirached. Vilka män borde jag ge mig på? Min kille fick ”Stockholmsnatt”-böckerna i julklapp och jag kommer såklart läsa dem efter honom, men sedan? Rocky? Jag är inte jättesugen på att ge mig på Rocky (hypen ni vet), men om ni insisiterar, så visst. Mer?
Hursomhelst, den där världens bästa presse. Vi ska återkomma till den. Jag ska bara berätta lite mer bakgrundshistoria, så är ni nyfikna får ni hoppa över detta stycke. Jag gillar ju Liv Strömquist, det är ingen hemlighet, jag är tvärtom väldigt öppen med det. Liv medverkar även i radioprogrammet Tankesmedjan, som jag har blivit så kär i i höst. Där är Nanna Johansson vikarie ibland. Hon är så himla fyndig. Faktum är att hon nästan är min favorit i Tankesmedjan, om man nu bortser från Liv som jag tycker är briljant (och okej då, även Jonatan Unge, men han har inte skrivit någon bok eller ritat några serier… väl?). Struntsamma. Som jag har skrattat åt Nannas krönikor.

Similar Posts