|

Minibuss Test 2018

För att få omdömet ”Bra val” med tillhörande symbol, ska en bil ha högsta betyg i vår undersökning av olyckor eller i Euro NCAP:s krocktester samt högsta betyg för whiplash, antisladd och autobroms som standard.Maxbetyget är alltid fem stjärnor men villkoren för de olika poängbetygen ändras från år till år. Stjärnbetygen kan därför inte direkt kan jämföras för de olika test-åren.

När man ska bedöma en bils krocksäkerhet finns det i huvudsak två metoder, analys av verkliga olyckor och krocktester. Det finns fördelar och nackdelar med båda.
Du använder Internet Explorer 11 som webbläsare och därför kan vissa funktioner inte fungera på vår webbplats. Vi rekommenderar därför att du uppdaterar din webbläsare för att få bästa möjliga upplevelse av vår webbplats. En uppdatering gör också att du får en säkrare och snabbare webbläsare.Är du på jakt efter en stor bil som har plats för fler än fem personer? Inga problem. Vi har både nya och begagnade bilar i lager som har plats för sju personer eller fler. En stor och rymlig familjebil innebär sju platser eller fler. Den passar perfekt för den större familjen, idrottslaget eller företaget som behöver en 7-sitsig bil. I bakluckan har du möjlighet att tryggt och säkert transportera större föremål. Njut av alla fördelar med hybridteknik! Kör upp till 80% av din stadskörning på el, och minska din bränsleförbrukning med upp till 40%. Förbeställ den hos oss.Familjebilarnas familjebil. Helt nya Dacia Jogger är en mycket flexibel bil som sticker ut med sin mångsidighet genom att kombinera en kombis mått med en fritidsbils kupéutrymme och en familje-SUV:s fördelar. Finns som både fem-och sjusitsig. Välkommen att boka provkörning!

Vilken är den bästa 7 sitsiga bilen?
Här går vi på Blipp igenom några av de populäraste och bästa sjusitsiga familjebilarna som finns på marknaden.Volvo XC90. Volvo var bland de första med en sjusitsig SUV när de lanserade XC90 2002. … Audi Q7. … Kia Sorento. … Volkswagen Caddy. … Hyundai Santa Fe. … Volkswagen Multivan. … Skoda Kodiaq. … Volkswagen Tiguan.
Tyvärr måste vi hindra dig från att skicka fler intresseanmälningar just nu. Vi måste bara verifiera att du inte är en robot. Hör av dig till oss på 08-23 30 00 om du vill att vi hjälper dig att skicka fler.Biltypen Minibuss är en större personbil som liknar en liten buss. Den kallas även för Multi Purpose Vehicle (MPV) och har minimum tre sätesrader med två eller tre sittplatser per rad. Det är det perfekta valet för den större familjen. Vissa minibussar har plats för nio personer. Minibussen är oftast högre än andra biltyper. Det finns många biltillverkare som erbjuder minibussar i sitt modellprogram för både privatpersoner och företag. Minibussen är populär inom taxi – och färdtjänstverksamhet eftersom den lastar många personer och kan handikappanpassas.

Vilken är den bästa familjebilen?
Volvo V60 – den trygga familjebilen Sveriges kanske mest älskade familjebil, Volvo V60, är en rymlig, robust och säker femdörrarskombi med behagliga köregenskaper och stabil väghållning som bjuder hela familjen på en tyst, trygg och bekväm åkupplevelse.
Elbilsmarknaden växer stadigt och allt fler bilägare väljer att gå över till eldrift. Men det är många faktorer som styr valet av elbil, bland annat pris och räckvidd. Här hittar du alla Di:s tester av elbilar. Mustang är en modell som förknippas med Steve McQueen, biljakter och bensin-V8:or. Frågan är hur länge till. I elektrifieringens tid vågar Ford döpa bolagets första renodlade elbil till just Mustang, med tillägget Mach-E. Med VW ID3 och ID4 har den tyska tillverkaren snabbt tagit ledningen på den svenska elbilsmarknaden. I tävlan om marknadsandelar ligger Volvo Cars långt efter.

MALMÖ. Det relativt nystartade kinesiska elbilsmärket Ora har tagit sig till Sverige. Först ut från portföljen är 300 Pro ”Funky cat”, en småbil som ska locka med färg och form. Men bekvämligheten får Ora jobba på.
När Mazdas första elbil nu är här är den en udda ska­pelse. Designen gjorde stort intryck redan vid vis­ningen på Tokyosalongen i fjol och intrycket består även när bilen rör sig på vägen.

Av landets totala bilflotta utgör elbilarna en väldigt liten del. Men vänta bara. Antalet modeller ökar i snabb takt och priserna blir alltmer attraktiva. För tjänstebilisten är den rena elbilen ofta det billigaste valet.Mercedes-Benz andra elbil efter ­suven EQC rullar ut på ny mark. Det har hittills saknats eldrivna mini­bussar med lyx­känsla bland de laddbara ­alternativen, men nu kommer EQV som ­erbjuder plats för sex till åtta personer och ändå finns det gott om utrymme för bagage.

Nej, jag vet. Elbilen är inte för alla och inte för alla tillfällen. Men den är tystare, renare och roligare än fossilbilen. Och när den gamla sanningen att elbilen är dyrare inte gäller blir det svårt att motstå elektrifieringen.
Volkswagen är på gång med en hel rad elbilar i ID-serien, och först ut är ID3. Bilen byggs på VW-gruppens gemensamma elbilsplattform, MEB, och ger därför svar på hur väl positionerad koncernen är i elbilsracet.2007 lanserade den italienska biltillverkaren en retrodesignad 500 som blev en dundersuccé. Den har hjälpt Fiat att hålla näsan ovanför vattenytan under år av ­diverse finansiella utmaningar.Här är Fiats första renodlade elbil med tydliga influenser från förr.Tesla gör stort väsen av sina uppdateringar av mjukvaran. Men nu har Model 3 även fått andra viktiga uppdateringar som gör att bilen går både tystare och längre. Ska man göra ett avtryck på bilmarknaden i dessa dagar är det så klart genom eldrift. Polestar 2 byggs på CMA-plattformen, alltså den som även utgör grunden för Volvo XC40 som blev Årets bil 2018. Att Polestar 2 känns bra är alltså ingen högoddsare.Ändå är det svårt att inte bli imponerad. 408 hästkrafter och 660 Nm i vridmoment från de två elmotorerna gör att 0–100 km/tim går på 4,7 sekunder och toppfarten ligger på 205 km/tim. Med samma grundkomponenter som i världens bästa elbil kommer det inte som någon överraskning att Audi E-Tron GT är ett nöje att köra. Den bjuder på komfort i toppklass, fin styrning och otroligt grepp under den snabba accelerationen.

Bensin, diesel eller el? Välj själv. Så lanserar PSA-gruppen flera av sina modeller numera. Det gäller även nya Citroën C4, som designmässigt är ett rejält avsteg från föregående C4.
Kinesiska MG stormade in på marknaden med elbilen ZS EV och ett aggressivt privatleasingerbjudande.Nästa modell, Marvel R, är en större och betydligt finare elbil. Men fortfarande med ett konkurrenskraftigt pris. För fem år sedan briserade den stora utsläppsskandalen som skakade Volkswagen i grunden. Sedan dess har biljätten plöjt ner miljarder och åter miljarder i elbilsutveckling och kan nu börja skörda frukterna. Måste elbilen ha ett jättestort batteri för att livet som elbilist ska fungera? Att leva med en elbil som har ett relativt litet batteri är en utmaning. Men med planering och anpassning går det. Och vad skönt det är att slippa åka och tanka!Storsäljaren i segmentet heter Ford S-Max. Den senaste generationen debuterade samtidigt med nuvarande Espace – 2015 – och är uppskattad för sitt praktiska format ihop med dynamisk design, i synnerhet med testbilens sportkläder kallat ST-Line. Det höjer listpriset från 380 050 kr, för en mer standardbetonad fyrhjulsdriven tvålitersdiesel till totalt 417 100 kronor.

Över ojämnheter trivs Renault sämst. Espace har ett adaptivt chassi som ändrar fjädringens hårdhet, ändå är vi inte imponerade av åkkomforten. Småstötigt över skarvar och vid större vägskador är returfjädringen för mjuk vilket gör karossen orolig.
Istället kliver Renault fram och växer med den tuffa uppgiften. I alla fall rent kördynamiskt. Efter att ha upplevts som minst förtroendeingivande med viss spårkänslighet och avdomnad vägkänsla på långfärden lever Espace upp när vägen svänger. Förklaringen är fyrhjulsstyrningen som gör Renault extra smidig och adderar en oväntad portion körglädje. Chassibalansen blir närmast neutral tack vare den bokstavligt medstyrande bakvagnen.Trångt insteg, låg takhöjd och instängd känsla. Stolen är kort och simpel med dålig sittkomfort. Allspace extrasäten fyller endast ett behov när transportnöden är akut.

På den tredje sätesraden visar Renault sin långa erfarenhet av sjusitsiga bilar. Med mittraden lite framflyttad ger de två extrasätena oväntat bra komfort för långa passagerare. Insteget är också enklast i trion.Med alla sittplatser i bruk är lastutrymmet på par med en liten småbil. Minst är Tiguan som då sväljer fyra drickabackar medan S-Max och Espace tar sju.

Vi inleder med att gå på upptäcktsfärd i testbilarnas bakre regioner. Espaces personlighetsförvandling uppskattas inte i baksätet. Fåtöljerna är sköna men sittställningen är knepig. Golvet är högt och taket lågt. Vuxna och gängliga ungdomar får knäna vid hakan och platt frisyr. Fördelen är tre separat inställbara stolar med Isofixfästen på mittradens samtliga platser.Själva driftkostnaderna är dock lägst hos Renault. Lägst förbrukning och vettigast servicekostnad håller de vardagliga utgifterna i schack. Dyrast i drift är S-Max. Både AWD-systemet och MPS-lådan behöver regelbundna oljebyten. Ford tar hiskeliga 11 482 kr för varannan service. Att intervallet är upp till två år eller 3 000 mil är en klen tröst – över 11 000 kr i servicenota är ett kännbart pungslag i familjeekonomin. VW är lika dyr i drift som Ford men serviceutgifterna är mer jämnt fördelade. Bekvämast på dålig väg är bilen från Wolfsburg. Allspace är dessutom komfortablare att åka i än vanliga Tiguan med identisk drivlina. I den nyare modellen är dieselknattret mer väldämpat och vi upplever att DSG-lådan arbetar smidigare i stadstrafik. Riktigt lika bra som Fords dubbelkopplingslåda (MPS) är den inte. Fords version arbetar nästan lika mjukt som en traditionell automat. Bilen i fråga är en brunfärgad Renault Espace. I mitten av 80-talet uppfann Renault den moderna flexbilen, men vad som var 90-talets livsstilssegment har fått uppleva en snabbt fallande popularitet. Varför är egentligen svårt att förstå.Som transportörer av fem personer är alla tre riktigt rymliga och sväljer minst 700 liter bagage – det är cirka 150 liter mer än stora kombibilar. Mest lättlastad är S-Max vars breda kaross sväljer det mesta man stoppar in.

Bra insteg och skapligt gott om plats. Provdockan, tillika testskribenten, mäter 175 cm i strumplästen och har fri takhöjd och godkänt benutrymme. Men varför sitter man nere på golvet? Jobbig knävinkel irriterar.
I ivern att passa in i dagens suv-mode har Renault glömt de ideal som en gång skapade Espaces popularitet. Istället har den en splittrad personlighet och vet inte vilket ben det ska stå på – högbyggd crossover med tvåhjulsdrift, stor familjebil med halvdan åkkomfort samt liten dieselsnurra med GTI-spänstiga köregenskaper på småvägarna. Vi uppskattar ambitionen att göra något annorlunda men undrar vart själva bilen tagit vägen?Trots sin beskedliga motorbestyckning hänger Espace med 1,6-litersmotor med de starkare tvålitersmaskinerna. Renaultmaskinen är vridstark och duger väl till vardagskörning, men vid hårdare acceleration är den tunnare på toppen än de andra två. Swoosh, swoosh, swoosh, swoosh, swoosh – en efter en fälls bakstolarna automatiskt ned i golvet och bildar ett gigantiskt lastutrymme. Flexbilen, eller minibussen som den ofta kallas, är en biltyp som ruvar på många kluriga lösningar, utvecklad med vardagslivets mödor i åtanke. Även S-Max har tre separata stolar med Isofix på mittraden. Fåtöljerna är simplare än i Espace men tack vare de fina inställningsmöjligheterna (alla tre testbilarna har skjutbart baksäte med lutningsbart ryggstöd) finner sig även vuxna till rätta. Fords breda kupé ger betydligt mer svängrum för axlar och armbågar än i Renault.Visuellt känns den igen på den uppåtgående avslutning av fönsterlinjen, högre motorhuv samt en decimeter längre bakdörr. För en Allspace med 190-hästars tvålitersdiesel, automatlåda och fyrhjulsdrift vill VW ha 375 000 riksdaler – 34 000 kr mer än vanliga Tiguan.

På de smala skogsvägarna upplevs S-Max som tung och klumpig. Karossen är klart bredast och medan broschyrvikten lovar 1 809 kg väger testbilen in på modiga 2 075 kg. Forden har forfarande bäst styrkänsla men med all utrustning upplevs den plötsligt lite ”chipstjock”. Testexemplaret kom till sin rätt som kompetent körvagn när den fick sträcka ut på lite större vägar.
Kanske drabbas sjusitsiga rymdunder av ett minskande barnafödande. Kanske är köpargumenten smart och rymlig undanträngda av högre markfrigång och falsk överlevnadsdesign.Allra bäst på rallysträckan gick Volkswagen. Vanliga Tiguan har kompetenta köregenskaper och med längre axelavstånd adderar Allspace extra lugn och riktningsstabilitet på vinterföret. Med snäppet högre vikt och utsträckt hjulbas ger Allspace mer storbilskänsla bakom ratten än vanliga Tiguan. Trots storleken är bilen smidig på den mest krävande vägsträckan samtidigt som den är tryggast på hala snövägar. Tvåa blir Tiguan Allspace. Krasst sett är det Tiguan som imponerar medan Allspace-konceptet saknar familjetrovärdighet i sjusitsutförande. Jämfört med de två andra har Allspace inget att tillföra i storfamiljskategorierna. De två extra platserna längst bak är istället ett avlatsbrev för att sälja en storsuv med bättre samvete. Allspace är bättre som femsitsig utan två nödstolar som stjäl bagageplats. Logiskt vred till head up-displayen. Men varför kan inte reostatfunktionen vara lika enkel – nu måste man in djupt i menysystemet för att minska ned skärmbelysningen när mörkret faller.

Kommentar av Nils Svärd, testledare: Varje gång vi testar flexbilar blir jag konfunderad varför de inte säljer bättre. Testtrions prislappar avskräcker men det finns billigare alternativ. Renault väcker min nyfikenhet, men när den lagt sig finns det inte mycket kvar som imponerar. Nya Allspace är min favorit men mer som ett aptitligt alternativ till en vanlig storkombi. För mig har S-Max svårt att leva upp till sin höga prisnivå men är roligast bakom ratten och dess allroundkompetens är oklanderlig.
Med ST-Line får S-Max ett hårdare sportchassi. Inte optimalt i en stor familjebil men komforten är ändå väl godkänd. Ford upplevs också som tystast att åka i.

Ford har bättre takhöjd men i övrigt är extraplatserna i S-Max snäppet sämre än i Espace. Både Ford och Renault kan husera bältesstolar allra längst bak, dock saknas Isofixfästen.
Alla tre är dyra att köpa och äga. Prislappar kring 400 000 kr efter tillval kräver stadig kassa. Ju trognare man följer trenden med högre markfrigång och/eller fyrhjulsdrift desto bättre andrahandsvärde. VW håller värdet bäst medan Espace faller betydligt hårdare. Tack vare fyrhjulsdriften klarar sig S-Max bättre än sin franska kollega.Ingen central kupébelysning, bara läslampor vid A-stolpen. Det gör det svårt att leta nycklar och nappar bland mittfack och mugghållare. Dessutom bländrisk för föraren!

Vilken bil har bäst säten?
Volvos stolar har i alla tider – nästan – fått högsta betyg för mycket god sittkomfort. Det får vi på nytt bekräftat när frågan ställs till privata bilägare med bilmodeller i årsmodellgruppen 2007–2010. Allra högsta sittkomfort får Volvo S80 följt av Volvo XC70 och Volvo S60.
Då finner man en Tiguan med aptitlig plusmeny. Slösande rymligt bagage och limousine-liknande baksäte gör Allspace till en konkurrenskraftig Passatutmanare.Dags att köra iväg ut på vintervägarna. Ford är kända för att körglada bilar som trivs på kurviga småvägar. S-Max har också högst närvaro och kommunicerar bäst med föraren. Därför är förväntningarna högt ställa när vi kommer till vår utmanande chassisträcka med bucklig vägbeläggning, feldoserade kurvor och spårig isbeläggning.

Vilken begagnad bil är mest prisvärd?
Bilarna med högst och lägst andrahandsvärde – hela listanModellPris (kr)Värdeminskning efter 3 år (kr)Volkswagen T-Cross214 000115 300Skoda Octavia221 000121 200Volkswagen Golf Sportscombi232 000122 900Volvo XC40331 000147 000
Knappmeny på bagagets innervägg för att automatiskt fälla ned bakstolarna (tillval för 1 360 kr). Den elektriska dragkroken (10 200 kr) åker både ut och in medelst knapptryckning.

Kommentar av Calle Carlquist, testförare: Ingen är någon fullträff men Ford ligger bäst till. Smidigt format, ändå väldigt rymlig. Instrumenteringen är ful och känns åldrad, men S-Max är fin att ratta och tyst att resa i. Volkswagen vore min vinnare om mittradens och de bakersta sittplatserna varit bättre utnyttjade. Nu begriper jag inte riktigt varför man ska ha en lång-Tiguan? Espace har alltid varit intressanta modeller sedan starten 1984, men den här generationen är alltför drabbad av design. Våra farhågor att fyrhjulsstyrningen skulle kännas artificiell på hala snövägar kunde inte varit mer obefogade. En ovan förare kan dock uppleva Espace lite väl livlig med fyrhjulsstyrningen i sin allra sportiga inställning. Funktionen går att lugna ned och då blir Espace påtagligt understyrd. Varsågod och stig in! Tredje raden är klart bäst i Renault. Även en vuxen sitter bra med hög, bekväm sittdyna. Visserligen snuddar håret vid taket och fötterna saknar manöverutrymme men välbefinnandet är helt klart inom toleransnivån – i alla fall på kortare resor. Bra sikt. Testsegrare samt bästa förvaltare av storfamiljernas väl och ve är Ford S-Max. Mer kombi än de klassiska kombibilarna och trivsam att köra. Den är inte fri från missar men helheten är sällsynt lockande både för hjärnans rationella sida samtidigt som den även tilltalar hjärtats känslocentra. Renault tror på det sistnämnda och fjärde generationens Espace utmärker sig med kaxiga linjer och högre mankhöjd istället för maximala utrymmen. Någon fyrhjulsdrift finns inte. Istället kan köparen välja till fyrhjulsstyrning, kallad 4Control, för 19 900 kr utöver de 383 500 som Renault vill ha för en automatväxlad Espace med 1,6-litersmotor på 160 kusar.Lojalitetsenkäten gav VW 14:e, Ford 15:e och Renault 24:e plats. Bedömningen av återförsäljarna resulterade i 9:e plats för Ford, 18:e för VW och 19:e för Renault. I verkstadsenkäten kom Ford 8:a, Renault på plats 12 och VW på plats 24.Tiguans nytillkomna platser är nödstolar vars korta sitsar inte lämpar sig för barnstolar och takhöjden är för låg för personer över 150 cm. Benutrymmet är också klart sämst i trion. Allspace är ingen sjusitsig bil utan bör betraktas som femsitsig med möjlighet till två extrasäten för barn en kortare resa.Bekvämast sitter vi i Tiguan Allspace. Fullvuxna personer får en avslappnad sittställning med bra lårstöd. Men bortsett från generöst benutrymme och klaffbord har Volkswagen missat de familjeanpassningar vi förväntar oss av sjusitsiga bilar. Mittraden är en soffa med 60/40-delning där mittplatsen knappt duger till kortare transporter. På golvet löper en utrymmesstjälande kardantunnel och barnstolsfästen finns bara på ytterplatserna.

Vår Multivan var försedd med automatlåda, 204 hästkrafter och fyrhjulsdrift, något som var mycket tacksamt med tanke på dess enorma tyngd. Gasen i botten erbjuder fullt tillräcklig acceleration och fyrhjulsdriften (med låsbar differential) samt den förhållandevis höga markfrigången gör att man tar sig fram även på de lerigaste av underlag.
Jag brukar hävda att man som mest ska ha två barn för att kunna hitta en familjebil som lyckas med konststycket att vara både körglad och praktisk – en Audi RS6 exempelvis. Har du tre barn blir det helt plötsligt bråk om vem som ska sitta i mitten bak och har du fler än tre måste du köpa någon sjusitsig SUV. Då försvinner istället allt bagageutrymme och det bråkas om vem som ska sitta längst bak, även om du väljer något i stil med en BMW X7. Vad finns då kvar för de som inte vet vad preventivmedel är för något? En minibuss såklart – en kompromisslös familjebil som fokuserar på det väsentliga. Låt oss lägga i Högsta Växeln och ta reda på om en Volkswagen Multivan rent objektivt är den perfekta familjebilen.Multivan är den mer lyxorienterade varianten av Volkswagen Caravelle, något den tvåtonade lacken på vår testbil accentuerade. Utseendemässigt är Multivan ungefär så attraktiv en skåpbil kan vara med tanke på att den ser ut som en skolåda med hjul. Vid ett rödljus var det till och med en man som frågade om han kunde köpa den av mig.

Komfortnivån är för det mesta hög och varenda millimeter av bilen premierar funktion före form. En skåpbil må inte vara det sexigaste av transportmedel men det finns något charmigt med något som fokuserar helhjärtat på en aspekt och gör det ruskigt bra. Den är enkel att leva med och om man så vill kan man plocka ut alla stolar och då får man istället en hel skåpbil. Om Byggare Bob skulle ha en familjebil hade Multivan troligtvis stått högt upp på den listan.
Perfekt om man håller på med ridsport (föreställer jag mig). Köregenskaperna är väldigt personbilsliknande och den känns inte lika skåpbil-ig som dess familjeträd ger nys om. I många fall känns persontransportsvarianterna av en skåpbil som just det – en skåpbil med massa stolar, men i Multivans fall är upplevelsen genuint raffinerad. Komfortnivån är hög och man skulle kunna köra ruskigt långt i den.Det enorma fokuset på funktionalitet är något som man drar nytta av på insidan som erbjuder mer utrymme än ett containerfartyg. Det finns enormt med rymdkänsla och oavsett var man sitter är det väldigt komfortabelt. I den mellersta sätesraden finns dessutom ett bord (tillval) som gör att bilen kan agera mobilt kontor – perfekt i pandemitider. Vår testbil kändes genuint lyxig och den enormt höga sätesposition innebar att man hade bra uppsikt över trafiken.

Det för oss vidare till priset. Volkswagen Multivan är dyr – den börjar på närmare halvmiljonen med en manuell växellåda och 150 hästkrafter till framhjulen. Vår testbil kostade en bit över 700 000 utan överdrivet mycket utrustning – och många av konkurrenterna är betydligt billigare (samtidigt är de mer spartanska) men till exempel nya Mercedes V-Klass som också är en lyxskåpbil framstår som mer prisvärd – den går dessutom att få med en V6 under huven. Multivan är definitivt prissatt åt det mer premiumorienterade hållet. Å andra sidan drar man in en hel del kosing på flerbarnstillägg om ens familjesituation kräver att man har en skåpbil som familjebil.Nya Volkswagen Multivan är familjebilen för de som för jämnan skjutsar runt alla barn i Bullerbyn. Den går att få med åtta sittplatser (nio i Caravelle-utförande) men då får man även ett bagageutrymme som rymmer lika många passagerares packning, ett tillkortakommande hos många sjusitsiga bilar.

När Folksam för första gången någonsin listar de säkraste nya transportbilarna under 3,5 ton (även kallade hantverkarbilar) får elva modeller utmärkelsen “Bra val”. Folksams forskare konstaterar i ett pressmeddelanden att säkerheten i lätta transportbilar är eftersatt jämfört med personbilar.I grundutrustningen ingår en 7-tums pekskärm, och denna duger gott. Infotainmentsystemet har tydliga symboler och menyer, dessutom finns en rad snabbvalsknappar under skärmen. För den som vill kosta på sin Clio mer high tech finns det även en stor pekskärm på 9,3 tum till den högsta utrustningsnivån RS-Line.

Honda Jazz är en otroligt praktisk och genomtänkt bil som är snål och ytterst behaglig att köra. Tyvärr är den inte godkänd för drag. Men det är nog det enda som är opraktiskt med denna smarta bilmodell.
Den är praktisk och lättanvänd, som många av Volkswagens storsäljare. Det är bara att hoppa in och köra i väg, antingen det är till den lokala matbutiken eller på en långresa. T-Roc med sitt kompakta format är smidig i stadsmiljö men upplevs ändå som en lite större bil och är bekväm på långturer.

Från utrustningsnivån Techno ingår en automatisk klimatanläggning med de tjusiga vreden i räfflad, aluminiumliknande plast. Strax under dem finner vi två USB-uttag, ett 12-voltsuttag och även en AUX-kontakt.
Som vanligt i Volkswagens bilar sitter vi bra. Reglage och sittposition är genomtänkta och förarmiljön användarvänlig. Nya T-Roc har fått nya plastmaterial i inredningen vilket ger en mer påkostad känsla. I testbilen sitter det en multifunktionsratt med riktiga knappar vilket vi föredrar framför de blanka pekytorna som är mer diffusa att använda, särskilt under körning.

Fjädringen är komfortabel och chassit uppför sig städat och fint över ojämnheter, även när vi utmanar det med högt tempo på kurviga landsvägar. Vändcirkeln är mycket bra, och tillsammans med den goda sikten gör det Jazz Crosstar till en mycket bra stadsbil.
Clio finns även som hybrid men är då ganska dyr med ett startpris på 281 900 kronor. Bensinversionen börjar på strax under 200 000 kronor och har hyfsat med standardutrustning som bland annat LED-strålkastare och filhållningssystem.

En bil blir aldrig så bra som när den är på väg att bytas ut. Då har modellen rullat länge och barnsjukdomarna är åtgärdade. Ansiktslyfta modeller bjuder ofta också på mer standardutrustning, bättre teknik och attraktivare erbjudande. Det som nu säljs som nya T-Roc är en uppdaterad version av den modell som kom 2017.
Jazz säljs endast som icke laddbar vanlig hybrid. Vår testbil är en Crosstar-version, vilket innebär att den är tre cm högre än en vanlig Jazz. Men framför allt sitter man högre i bilen. I Crosstar-versionen ingår även takräcken och vattenavvisande klädsel.Att köra Jazz Crosstar är en ytterst behaglig och bekymmersfri upplevelse. Gasresponsen är direkt och motorn är tyst vid lugn körning. Accelerationen är även överraskande snabb, jämfört med de två andra testbilarna.

Det höga priset kan först verka avskräckande. Nästan 300 000 kronor för en liten bil. Men när vi benar ut kostnaderna och ser till hela ägandet framstår Jazz plötsligt som det mest ekonomiska köpet. Låg förbrukning, billigast försäkring och service samt lägst skatt gör att man snabbt sparar in det högre priset.

Tillsammans med en hyfsat låg ljudnivå gör det Clio till en överraskande bra långfärdsbil. Alla tre testbilarna är så bekväma och välbyggda att vi gärna tar dem på längre turer. Känslan vid växlingarna och samspelet med kopplingen är inte lika fast och precis i Clio som i T-Roc. Motorn är aningen seg på låga varvtal och behöver högre varv för att vakna till liv.
T-Roc är en modell större än de två andra testbilarna, som snarare motsvarar den mindre T-Cross, men eftersom modellen är ny och går att få till ett pris som är lägre än för Honda Jazz tyckte vi att den platsade i testet. Vi ställer oss också frågande till hur mycket mer bil man egentligen får av att kliva upp en storleksklass.Den vettigaste bilen vi har kört på väldigt länge. Så kan man sammanfatta Honda Jazz med hybriddrift. Alla testförare säger samma sak efter några mil bakom ratten. Den här bilen är väl genomtänkt och väldigt bra på mycket. För sin storlek upplevs den som rymlig, förarmiljön är luftig och sikten är mycket bra. Det är till stor del tack vare den långa, sluttande vindrutan – som på en mpv – tillsammans med de uppdelade a-stolparna som ger god sikt även snett framåt.

Vilken småbil ska man köpa?
Tre småbilar som vi har varit nyfikna på länge gör upp om vilken som är det bästa köpet. Renault Clio är en kompetent och prisvärd liten bil som både bjuder på körglädje och design. Honda Jazz är en hybrid med en pigg och snål drivlina, samt flera smarta lösningar som underlättar det vardagliga livet.
De dyrare versionerna har pekytor på ratten, för infotainmentsystemet och klimatanläggningen, vilket kanske ser modernare ut men är sämre ur användarperspektiv.Förarstolen har bra inställningsmöjligheter och det är lätt för alla i testlaget att hitta en bra körposition, även om det skiljer en hel del i längd mellan oss. Stolarna är sköna och växelspaken härligt nära ratten. Mittarmstödet är, från Techno och uppåt, dessutom justerbart och mjukt vilket är mycket uppskattat vid långkörningar.Den kombinerar komfort med ett alert väguppträdande, bäst av de tre bilarna. Och då ska man veta att de två andra testbilarna också är mycket bra på detta. En förklaring är att Clio inte är en höjd crossover-version som de två andra. Den är lägre att kliva i och ur, men en lägre tyngdpunkt ger stabilare väghållning. Vilken av de tre är det man bör satsa på? Är det den prisvärda Renaulten med sin körglädje och låga vikt, den genompräktiga Hondan med sin hybriddrivlina och smarta baksäte eller bör man satsa på en lite större crossover från Volkswagen med generösare utrymmen och bäst dragvikt? Ljudnivån är bäst av de tre testbilarna i motorvägshastighet. T-Roc är stabil och trygg att köra. Köregenskaperna påminner mycket om den kompetenta storsäljaren Golf. Detta är också det bästa med bilen.Baksätet är det fiffigaste som finns på marknaden. Antingen fäller man fram ryggstödet, sitsen åker då med ner vilket skapar ett nästintill platt lastgolv tillsammans med bagageutrymmet. Men det finns även ett annat alternativ, nämligen att fälla upp sitsen mot ryggstödet, så att det skapas ett lastutrymme från baksätets golv hela vägen upp till taket. Smart om man till exempel vill lasta höga krukväxter eller barncyklar.

Bagageutrymmet är lättillgängligt med låg lasttröskel och stor öppning. Även om storleken är begränsad är det lättlastat. Bakdörrarna öppnas i en vid vinkel vilket gör insteget enkelt, eller så kan man använda det smarta baksätet för att lasta.

När man tar plats bakom ratten känns det som om man sitter i en av de större Renault-modellerna. Det är tämligen rymligt, man sitter bra och vi finner flera funktioner från dyrare modeller.
Uppdateringen innebär ett modernare utseende med stående LED-varselljus och ny grill. I standardutrustningen ingår även uppvärmda spolarmunstycken och inställbart svankstöd i stolarna, vilket inte är en självklarhet ens på dyrare bilar.Återigen visar vår test-mall att man inte ska stirra sig blind på bilens pris. Dyrast i inköp men billigast att äga. Generösast standard-utrustning i Crosstar.

I interiören finner man två handskfack. Mellan framstolarna finns det ytterligare fack samt mugghållare. Man finner även en mugghållare på var sin sida uppe på panelen framför fläktutblåsen. På så vis hålls varm dryck varm om vintern och kall om sommaren, när man använder klimatanläggningen. I mittkonsolen finns två USB-­uttag framtill och två till baksätespassagerarna. På baksidan av framstolarna finns även praktiska fickor för mobiltelefoner.
Instrumenteringen presenteras på en skärm men är lättöverskådlig och lättavläst. Pekskärmen kompletteras med volymvred och snabbvalsknappar vilket underlättar handhavandet en hel del. Även klimatanläggningen manövreras med fysiska reglage i den här enklare versionen vilket gör den lättanvänd. Inredningen i nya T-Roc är därmed modern, men fortfarande användarvänlig, särskilt i basversionen som har mer knappar än pekytor.

Clio har ju lika långt axelavstånd som T-Roc, och om man väljer en fyrhjulsdriven Folka får man inte ens större bagageutrymme. 445 liter gäller bara för denna framhjulsdrivna version, vill du ha 4WD minskar bagageutrymmet till 395 liter med uppfällda ryggstöd i baksätet, vilket är samma storlek som Clio.
Som T-Roc-förare och -passagerare bör man ha uppdaterat sina sladdar eftersom Volkswagen har satsat på de nyare kontakterna som heter USB-c. Två fram och två bak.Stolarna är enkla men sköna. Långa sitsar ger bra stöd för benen. Mittarmstödet är i vanlig VW-ordning briljant och går både att skjuta fram och ställa in i höjdled. Mycket uppskattat vid långkörning.

Vilka bilar är mest prisvärda?
De bästa begagnade bilarna under 100 000 kronorRenault Clio.Ford Fiesta.Volkswagen Polo.Kia Picanto.Volkswagen Golf VII.Fiat 500.Toyota Yaris.Kia Ceed.
Clio är sig lik. En kompakt, charmig liten bil med en god portion körglädje. Dagens modell har funnits i ett par år men gör inte bort sig gentemot konkurrenterna. Denna version med manuell låda och minsta motorn är en trevlig vägvagn.

Crosstar säljs bara i Executive­utförande vilket betyder att den har rikligt med utrustning redan från start. Men Jazz är redan i sitt grundutförande full med smarta lösningar och finesser.Den trecylindriga motorn behöver, precis som i Clio, lite högre varv för att leverera den utlovade prestandan. Vid lugn körning är den smidig och det är lätt att finna rätt växel med den manuella växellådan. Stegen känns naturliga utan att ge någon direkt närvarande känsla, precis som styrningen.

Vilka bilar har 7 säten?
Helt elektriska Volvo EX90 med 7 säten | Volvo Cars.
Clio är minst av de tre testbilarna men med ett långt axelavstånd är innerutrymmena tillfredsställande. Bagageutrymmet är rymligt för bilens storlek men lasttröskeln är hög. Bagagerumsgolvet går att justera i två höjder så att man kan få ett plant lastgolv när man fäller baksätets ryggstöd. Insynsskyddet går att stuva under lastgolvet vilket är briljant.

Opel ger dig möjligheten att bygga din minibuss med alla tillval direkt på hemsidan. Bussen har plats för max 9 personer. Ett standardutförande av en Vivaro Tourer går på ca 320 000 kronor.
Här är en klimatsmart minibuss som drivs på den syntetiska dieseln HVO som är helt förnyelsebar. Ett fullvärdigt alternativ till fossil diesel. För den miljömedvetna är detta med andra ord ett gott alternativ. I standardutförandet kostar en Proace Verso ca 291 000 kronor.Om du köper en nytillverkad minibuss idag kan du i regel göra många tillval som påverkar priset, komforten och bilens användningsområde. Gör en ordentlig genomgång av vilka tillval som är värdeskapande för dig. Om ett specifikt tillval svarar väl på dina behov är det kanske också värt prisskillnaden det medför. Här följer några av våra bästa tips inför köpet:Många utgår, på goda grunder, från antalet sittplatser när de ska köpa sin minibuss. I takt med att antalet personer i bussen ökar, minskar också bagageutrymmet. Ett faktum som kan vara bra att tänka på när man börjar kolla på modeller. Finns det tillräckligt med utrymme för packning om bussen blir fullsatt? Kanske behöver man komplettera med en bra takbox för att utöka packningsmöjligheterna. Läs gärna vår artikel med tips om du vill köpa takbox.Går du i tankarna att köpa en begagnad bil? Vill du gärna hitta en billig begagnad bil? Då har du kommit rätt! Billiga begagnade bilar finns det gott om – men hur hittar man rätt i denna djungel? I och med att Bonus Malus infördes 1 juli 2018, blev verkligheten för bilköpare plötslig…Läs mer »Väntas tillökning i familjen eller planerar du ett stort äventyr? Många minibussar som säljs idag säljs till stora familjer, men det finns såklart många andra anledningar att välja en större bil. Minibussar är också vanliga som transportfordon, som med ganska små medel kan anpassas för flera olika ändamål. Att köpa minibuss kan skilja sig en del från att köpa en vanlig bil. Gemensamt är dock att du behöver fundera över vilka behov och krav du har på ditt fordon. Vi har samlat några tips till dig som ska köpa minibuss, häng med!

Vilken minibuss är bäst i test?
Mercedes-Benz – Vito Tourer Det här är en driftsekonomisk minibuss med plats för max 9 personer. I grundutförandet ingår bland annat “Attention Assist” en trötthetsvarnare, backstarthjälp och sidvindassistent. Helt klart en riktigt bra minibuss även i grundutförande! Priset börjar på ca 375 000 kronor. Cachad
Det här är en driftsekonomisk minibuss med plats för max 9 personer. I grundutförandet ingår bland annat “Attention Assist” en trötthetsvarnare, backstarthjälp och sidvindassistent. Helt klart en riktigt bra minibuss även i grundutförande! Priset börjar på ca 375 000 kronor.Vem har inte önskat sig en klassisk folka á la Scooby Doo-utförande? Vi vet att vi har i alla fall! Volkswagens lite nyare Caravelle kan dock erbjuda något uppdaterad komfort. Här finns möjlighet att bygga sin egen minibuss men standardutförandet är komplett med bl. a. klimatanläggning och utmärkt ljudisolering för en bekväm resa. Plats för max 9 personer. I standardutförande kostar en Caravelle ca 336 000 kronor.

Vilken liten skåpbil är bäst?
Här är de bästa små transportbilarnaStorlekBilmärkeModellMellanCitroenJumpyMellanFordTransit CustomMellanOpelVivaroMellanPeugeotExpert
Är du inne på att istället köpa en begagnad minibuss är det såklart också ett bra alternativ. En sak som oftast är bättre när man köper en begagnad bil är ju att andrahandsvärdet inte sjunker lika dramatiskt som vid nybilsköp. Oavsett vad som passar dig bäst, hjälper vi dig gärna om du behöver ett förmånligt billån när det är dags att genomföra köpet. Ansök direkt här!

Att ta steget och äntligen få körkort är början på ett friare liv. Vi har samlat fem tips till dig som är på väg att ta körkort och drömmer om din första bil. 1. Övningskör och träna mycket! Oavsett vilken körskola du väljer, så är det både ekonomiskt och bra att träna och övni…Läs mer »
Vill du köpa Jeep? När vi säger Jeep nuförtiden menar vi nog oftast inte en bil från märket Jeep. Istället tänker man kanske på en SUV. På senare tid omfattar ordet Jeep inte bara Jeep-bilar utan generellt större bilar. På grund av kalla vintrar och jobbig terräng i Sverige kan en Jeep …Läs mer »Upptäck den generösa rymligheten i familjebilen Peugeot e-Traveller. Njut av en rogivande och flexibel körupplevelse som har 100 % elektrisk drivkraft med upp till 330 km räckviddMed 75kWh-batteri. Bränsleförbrukningen och CO2-utsläppen som anges är i enlighet med WLTP, vilket är standard för nya fordon sedan 1 september 2018. WLTP ersätter NEDC (New European Driving Cycle), som användes fram till dess. Eftersom provkörningsförhållandena är så realistiska som möjligt är bränsleförbruknings- och CO2-utsläppsvärdena enligt WLTP vanligtvis högre än de som angavs enligt tidigare NEDC-cykel. Bränslekonsumtion och CO2-utsläpp kan variera beroende på verkliga användarvillkor och olika faktorer som speciell utrustning, tillval och typen av däck. Kontakta din återförsäljare för mer information..

Vilken bil med 3 barn?
Vill du ha en bil med 3 lika stora säten bak har du valet mellan Citroën C4 Picasso eller Peugeot 5008 och 807. Om du föredrar bilar som har skjutbara baksäten (16 cm) utöver 2 integrerade barnstolar (på andra raden), välj Volkswagen Touran eller Sharan, Seat Alhambra eller Ford S-Max.
Eftersom det inte räcker till för alla har vi även tagit med en Opel Zafira CNG. Alltså en Opel Zafira som är avsedd att köra på fordonsgas. Och eftersom en stor majoritet av den fordonsgas vi har i Sverige består av biogas är detta en utsläppseffektiv bil. Men eftersom Opelns räckvidd på gas också är begränsad (runt 50 mil enligt testlaboratoriet), har vi även med en helt vanlig dieselbil som går att köra riktigt långt med.

Eller … helt vanlig är den inte. Citroën C4 Grand Picasso är (som alla Citroëns bilar) godkänd för att tankas med det förnybara bränslet HVO100. Vi har alltså tre bilar för den stora familjen som alla vill vara snälla mot miljön på sitt sätt.

Nissan E-NV200 är familjebussen som är helt eldriven och den har alltså ingen förbränningsmotor som släpper ut några avgaser. Den går att snabbladda och rullar cirka tolv mil på en laddning.
Vad har ni för budget? Är ni intresserade av en laddbar bil för att minska driftskostnaden? En SUV är ju en SUV, tryggt val med lite svårförpackad för att det ska bli riktigt bra.Ja, vi har fyra barn (nu 3, 4, 10 och 12år) och köpte en Chevrolet Suburban. Förträfflig bil för ändamålet. Törsten vägs upp av volym, bekvämlighet, trygghet och ja, volym. :)Det finns massor av större SUV:ar idag där man kan åka säkert med barn. Volvo XC60/XC90, Kia Sorento, Hyundai Santa Fé, Audi X5/X7, BMW X3/X5, VW Touareg, Jeep Cherokee, Jaguar F-pace, Range Rover, Mitsubishi Pajero, Mercedes GLC/GLE, Skoda Kodiaq osv. Visst kan man driva dem med bensin men det blir dyrt, särskilt på korta sträckor.Och även diesel, inga direkt snåla bilar du räknar upp. Driftskostnader är också höga, försäkring och skatt samt service. Skippa SUV är mitt generella svar. Barn är experter på att klättra och det är lättare att sätta in barnstolar i en högre bil, tror jag. Sedan är förstås frågan om barnen kan kika ut dvs hur högt är sätet och hur höga är dörrsidorna? Med SUV:ar är det också så att de finns nästan uteslutande med diesel (i alla fall begagnade). Speciellt de större modellerna, som lär behövas med tre barn. Med stora kombibilar drar det åt samma håll, men det finns kanske några bensinare i alla fall.Jag tror att du får mest bil och utrymme för pengarna med en MPV (”minibuss”) som VW Toruan/Sharan, Seat Alhambra, Ford S-max, Citroen C4 (Grand) Picasso, Opel Zafira, etc etc. Korta sträckor = bensin troligen att föredra framför diesel. Årsmodell och miltal dikteras väsentligen av hur mycket du vill betala!

Ja då har Volvo verkligen gjort bort sig för jag tror att den största målgruppen för deras SUV:ar är just barnfamiljer. Därav inbyggda barnstolar, möjlighet för entertainment osv. Om du inte kan ta dig in eller ur en SUV på ett värdigt sätt utgör väl knappast en mall för hur barn beter sig? Eller vet du något som inte Volvo vet?En bättre begagnad XC90 med dieselmotor är nog det bästa valet. Men så klart den går ju att få med bensin V8. Bastant säkert bygge som har många nöjda ägare. Gott om plats för barnfamiljen och lätt att komma åt att bälta barnen utan att behöva vika sig som en fällkniv för att nå ner/in i baksätet. Jag skulle nog också rekommendera någon typ av MPV för dina behov. Och inte är de ”tråkigare” än de suvar du räknade upp i första inlägget. Men med tre barn varav ett i vagn så är ju utrymmen det allra viktigaste. Eftersom jag själv, under medellängd, har problem med att ta mig ur en XC90 utan att hasa ner så tror jag fortfarande inte på den som en bil för familjer med mindre barn.TS var ju öppen för kombibilar också, och bad om råd i allmänhet på bilar som skulle passa behovet. Förhoppningsvis har hon fått lite fler uppslag än de hon redan hade.

Minibussen, också kallad van, är en stor personbil med ett bussliknande utseende som lämpar sig för stora familjer och grupper. Bilmodellen har minst tre sätesrader med två till tre platser per rad, vilket uppnår maxantalet sittplatser för B-körkort (nio platser).
Minibussen, ocks\u00e5 kallad van, \u00e4r en stor personbil med ett bussliknande utseende som l\u00e4mpar sig f\u00f6r stora familjer och grupper. Bilmodellen har minst tre s\u00e4tesrader med tv\u00e5 till tre platser per rad, vilket uppn\u00e5r maxantalet sittplatser f\u00f6r B-k\u00f6rkort (nio platser).

Mitt jobb som chefredaktör är att se till att innehållet vi producerar håller högsta möjliga kvalitet. Kontakta mig om du har frågor eller synpunkter på det vi publicerar!
Bagageutrymmet är även det rymligt. Det är dessutom lättlastat tack vare rimlig lyfthöjd och ingen tröskel. Dessutom är utrymmet helt platt och fyrkantigt, vilket gör det enkelt att utnyttja hela utrymmet. Stolarna kan tas ut men är mycket tunga.

Peugeot Traveller är en MPV som funnits på marknaden sedan 2016. Den är byggd på PSA-koncernens EMP2-plattform. Det gör att den kan anpassas på många olika sätt och således passa för såväl företag som privatpersoner.

Similar Posts