Nationskort I Mobilen

Som student vid Campus Gotland eller distansstudent vid Uppsala universitet kan du lösa gästkort genom att uppvisa giltigt intyg. Intyg för studenter vid Campus Gotland finns att ladda ner under fliken Dokument. Som student på annan ort behöver du ha ett valborgsgästkort för att komma in på studentnationerna mellan 25 april och 1 maj. Det kommer gå att köpa valborgsgästkort på gästkortsexpeditionens vanliga tider, samt på alla studentnationer. Du kan alltid köpa gästkort till en vän om du kan uppvisa original eller kopia på legitimation och bevis på aktiva studier (student-ID, registreringsintyg etc.).Gästkort kan endast köpas av studenter som inte studerar i Uppsala. Gästkort kan köpas på nationernas egna expeditioner samt på Kuratorskonventets gästkortsexpedition på Övre Slottsgatan 7. Du måste ha med ID och giltigt bevis på att du är student på universitet eller högskola. Som bevis fungerar t.ex kårleg/Mecenatkort/Studentkort/registreringsintyg som visar vilket lärosäte du studerar vid. Frågor gällande giltiga kort/intyg kan skickas till vår e-post [email protected]Gästkortsexpeditionen på Övre Slottsgatan 7 kommer stänga efter lördagen den 3 juni 2023. Under sommaren kommer därför all gästkortsförsäljning ske på studentnationernas expeditioner.Vanligtvis tar det 1-2 dagar från att du betalt in till kåren innan du får tillgång till ditt nya kort. Dyker inte kortet upp efter du uppdaterat det, vänligen avvakta ett dygn.

Knappen för att uppdatera ditt kort hittar du när du är inne på ”Mitt kort” i appen. När du klickar på pilen bredvid kortet kommer det senaste kortet att laddas ner.
Med appen WeStudents kan du logga in med ditt mobila BankID och få erbjudanden för dig som studerar. Du kan även ansöka om rabattkort från Studentkortet och från Mecenat.

Kan man ha både Mecenat och Studentkortet?
Du kan även ansöka om rabattkort från Studentkortet och från Mecenat. CSN förmedlar sedan år 2012 inte några rabattkort för studenter.
Vår app finns för iPhone och Android. Du loggar in i appen med ditt personnummer och ditt lösenord. Studentkortet är en fullvärdig digital studentlegitimation.Som student tar du enklast och snabbast ut resultat- och registreringsintyg genom Ladok Student. Underskrivna intyg kan du beställa eller hämta i Servicecenter.

År 1968 startade NTI-skolans grundare, Mikael Elias, det vi idag kallar NTI-skolan (då Nordens Teknikerinstitut). Han kom från Rumänien till Sverige under andra världskriget och saknade både utbildning och möjligheter att utbilda sig. Med två tomma händer tog han tag i saken och startade den skola han själv saknade och behövde – NTI-skolan.

NTI-skolan erbjuder lärarledd vuxenutbildning på distans i över 280 kurser. Varje år väljer över 38 000 elever att studera på NTI-skolan. Elevernas prestationer och feedback i kombination med kontinuerlig utveckling inom både pedagogik och teknik, har gjort NTI-skolan till en av de största aktörerna inom distansutbildning i Sverige.
Pluggar du teknik eller naturvetenskap i Uppsala? Då är vi #dinstudentkår! Vi förbättrar dina studier och ditt studentliv samtidigt! Forsränning, studiebevakning, mottagning och mycket mycket mer! Medlemskapet är gratis!I am working full time at a nation, being the Pubmaster there. As a Pubmaster, I do everything concerning the pub: accounting, paying salaries, ordering beers, fixing broken stuff etc. The summer pub is the reason that I got enrolled at the nation, it is one of my favorite places in Uppsala. Becoming engaged is one of the best things I’ve done during my time as a student, I’ve learned so many new things and met a lot of interesting people.Vi använder cookies för att göra det enklare att använda webbplatsen. Läs mer om hur vi hanterar detta. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies.

Uppsalaekonomerna (UE) är en studentkår för studenter, av studenter i Uppsala. Vi arbetar med studiebevakning för främst ekonomistudenter och bedriver även studiesocial verksamhet för en minnesvärd studietid. Medlemskap i Uppsalaekonomerna är gratis och alla är välkomna!
Det tog några terminer för mig att hitta rätt, men när jag väl gjorde det blev jag fast. Som aktiv på Norrlands nation och i Uppsala studentkår har jag varit allt från cafévärd, hovmästare och marskalk till utskottsordförande, fullmäktigeledamot och revisor. På många sätt har jag lärt mig mer genom mina nations- och kårengagemang än genom mina studier på universitetet.

Under större delen av min studietid har jag varit engagerad i Uppsala studentkår. Det är en fantastisk chans att både kunna påverka sin utbildning men också stötta sina medstudenter. Rekommenderar det varmt för alla som vill vara med och bidra till en bättre studietid för alla.
Baserat på vad du ska lästa för utbildning hjälper vi dig att ta fram några kårer som lämpar sig för dig. Vill du veta mer om respektive kår och varför just de lämpar sig för dig så tryck här.

Vi är Sveriges äldsta och Uppsalas största kår. En majoritet av Uppsalastudenterna är medlemmar i Uppsala studentkår och vårt viktigaste uppdrag är att stärka studenternas inflytande vid Uppsala universitet. Vi tillsätter studentrepresentanter vid universitetets beslutande och beredande organ, och vi hjälper studenter som på något vis behöver stöd.
Drivs av engagerade studenter som arbetar ideellt med att bedriva studiebevakning gentemot Farmaceutiska fakulteten. Vi erbjuder studieplatser, arbetslivsanknytning, pluggstugor, idrott, café och pub för att just din studietid ska bli så bra som möjligt. Du är alltid välkommen till Pharmen, vårt egna kårhus.

Kan man få Mecenat utan CSN?
Mecenat-kort gäller både för studerande med CSN och utan. Har du ej CSN och är registrerad elev hos NTI så kan du skicka meddelande direkt till Administrationen via ditt elevrum och beställa ett kursintyg gällande dina aktuella studier.
Juridiska föreningen i Uppsala (JF) är studentkåren för dig som studerar vid juridiska fakulteten och är partipolitiskt obunden samt religiöst neutral. Kåren bedriver utbildningsrelaterad samt studiesocial verksamhet och skapar kontakt med arbetslivet.

Obs! För att få ditt ordinarie kort måste du som ny student kontakta eller besöka den nation du har blivit medlem i under expeditionstid och auktorisera dig för att fullborda ditt medlemskap.När jag började plugga tänkte jag satsa 100 % på bara studierna för att bli klar så snabbt som möjligt med så bra resultat så möjligt. Efter något år blev jag nyfiken på hur det var att engagera sig i Uppsalas studentliv, och sökte mig direkt till JF då jag var intresserad av studiebevakning. Efter två år av engagemang har jag förutom otroliga lärdomar och bra meriter också fått vänner för livet och minnen som aldrig hade kunnat gå att få någon annanstans.Min första termin på nationen sökte jag posten som hovmästare, och sedan dess har jag varit fast. Det var på nationen jag upptäckte vad jag ville plugga, då jag efter en termin av att jobba heltid som köks- och serveringsansvarig bytte inriktning på mina studier och valde att plugga kostvetenskap istället för medicin. Nationerna för mig är som ett andra hem, det är där jag pluggar, jobbar, träffar vänner och festar. Att kunna umgås med personer som pluggar helt andra saker än vad jag själv gör är otroligt givande, och mitt nationsengagemang har verkligen gett mig ett mervärde av att vara student i Uppsala.

Gotlands studentkår Rindi är kåren för studenter vid Campus Gotland. Utöver vår studiepolitiska verksamhet har vi även många sociala aktiviteter. Här är du en i gemenskapen!

Vill du bli medlem? Klicka på den gröna ”Bli medlem”-knappen nedan och följ instruktionerna för att skapa konto och medlemskap. Maila [email protected] om du har några frågor.Kortet berättigar till inträde vid nationsverksamhet på samma villkor som gäller för medlemmar i Kuratorskollegiets medlemsnationer, d.v.s. man kan komma in på alla nationer i Kuratorskollegiet. Vid entrén ska gästkort, studentlegitimation och identitetskort uppvisas.

Observera att du kan inte vara medlem i endast en kår eller endast en nation inom studentlund – Studentlund är ett paket som innehåller samtliga tre ben i studentlivet- kårerna, nationerna och Akademiska föreningen (AF)!
Gästkort kan inte köpas av studerande vid Lunds universitet. Dessa har istället möjlighet att bli medlem i Nation. Undantag från denna regel är studenter vid Campus Helsingborg, som ges möjlighet att köpa gästkort.

Inför Siste april säljs ett särskilt Siste april-gästkort, som även detta är giltigt i sju dagar, varav någon av dessa dagar ska sträcka sig över 28 april, 29 april, 30 april eller 1 maj. Under denna tid är inga andra ordinarie gästkort giltiga. Priset för ett Siste April-gästkort är för närvarande 150 kr.

Godkänd studentlegitimation är ett studentkort eller ett intyg från den högskola eller universitet man studerar på. Giltigt kårkort med namn och födelsedatum är alltså en godkänd studentlegitimation. Ett intyg ska vara stämplat och underskrivet samt innehålla namn och/eller personnummer och gärna bild.
Gästkort kan endast köpas av studerande vid andra högskolor och universitet i Sverige samt motsvarande lärosäten i utlandet. Studentkort ska uppvisas vid köp av gästkort. Elever vid folkhögskola, Folkuniversitetet, komvux, eller kvalificerad yrkesskola får således ej köpa gästkort. För att kunna ta del av samtliga KK-nationers stora utbud måste man bli medlem i Studentlund! Detta kan man göra genom att gå in på Studentlunds hemsida. Efter det är det bara att skriva in sig på en nation! Detta gör även att du fullbordar studentlundsmedlemskapet. Upsala Nya Tidning är Upplands ledande mediehus. Koncernen ägs till 50% av de Johanssonska stiftelserna genom ett helägt förvaltningsbolag samt till 50% av mediekoncernen NTM. Läs mer om NTM.

Mannen stoppades av vakten, polis tillkallades och mannen åtalades senare för brukande av falsk urkund. Han medgav att han beställt en kårlegitimation via ett telefonnummer som han fått av bekanta. Mannen fick handlingen till sin mobiltelefon och förstod att den var falsk.
Tingsrätten konstaterar att mannen använde den falska elektroniska handlingen för att försöka komma in på nationen. Men rätten konstaterar också att det måste finnas en så kallad utgivarangivelse, exempelvis en uppgift om vem som påstås ha utfärdat handlingen, som kan kontrolleras, för att handlingen ska klassas som en urkund. Någon sådan kontrollmöjlighet fanns enligt domen inte på handlingen i mannens mobil. Han frias därför.Vad är nationer och kårer för något? En förenklad förklaring är: kårerna jobbar med det studentpolitiska, nationerna det sociala och Akademiska föreningen med det kulturella i det som är studentstaden Lund. Alla organisationerna har många aktiviteter för dig att engagera dig i. En stor del av aktiviteterna hittar du genom medlemskapet i Studentlund. Akademiska föreningen (AF) består av tolv utskott, som sysslar med bland annat film, radio, poesi och spex. Utöver utskotten finns stiftelsen Studentgården i Skanör och många anslutna studentföreningar som sysslar med allt från politik och ridsport till orkestermusik och miljöfrågor. Flera av AF:s verksamheter hittar du i AF-borgen mitt i Lundagård, där du även kan fika och plugga. Vid Lunds universitet finns nio studentkårer. En studentkår är en sammanslutning av studenter som studerar ett visst ämnesområde. En av kårernas viktigaste uppgifter är utbildningsbevakning. Det innebär att kåren ser till att utbildningarna och studiemiljöerna håller en hög kvalitet. De som engagerar sig i kåren organiserar studenternas inflytande på utbildningarna vid Lunds universitet.Detta medlemskap är inte bara det enda i sitt slag, utan en av de starkast bidragande faktorerna till att nya studenter fortsätter att vallfärda till Lund varje termin. Studentlund ger dig möjlighet att utveckla dig själv, samtidigt som du får värdefull kunskap och erfarenheter även utanför föreläsningssalarna. Teknologkåren, doktorandkåren och Smålands nation ingår inte i Studentlundssamarbetet. För att bli medlem i någon av dessa organisationer kan du vända dig direkt till dem. Du kan också välja att ha dubbla medlemskap och vara medlem i både Studentlund och till exempel Teknologkåren eller Smålands nation. Nationernas främsta uppgift är den sociala verksamheten utanför studierna. En stor del av deras aktiviteter består av matservering, pubar och nattklubbar. De har också ett brett utbud av olika idrotter, nationstidningar, radioprogram, körer, stipendier och bostäder.

Har du verkligen för avsikt att fortsätta att spendera pengar i onödan? Med ditt studentkort kan du spara tusentals kronor per år, spara lite pengar till en framtidsplan, nya universitetsstudier eller helt enkelt spendera dem på helgen med dina vänner.Vi rekommenderar starkt att utfärda ett student-ID-kort eftersom du kan spara mycket pengar under de år som du kommer att vara en del av denna akademiska institution. Om du skaffar ett studentkort får du fri tillgång till bokutlåningssystemet, universitetets onlineförråd, får rabatt på lunchen eller kan dra nytta av alla lokala avtal som upprättats mellan din akademiska institution och olika offentliga och även privata tjänster i din stad eller region.

Hur kan man bevisa att man är student?
Skriv ut ett intyg från Ladok StudentResultatintyg visar alla dina avklarade kurser och eventuell examen.Registreringsintyg visar vilka kurser du är eller har varit registrerad på, för de valda terminerna.Du kan få samtliga intyg på svenska och engelska.
Med ditt studentkort kan du dra nytta av många fördelar, inte bara ur akademisk synvinkel. Du får också rabatter på kulturevenemang, historiska besök eller butiker av alla slag.Efter att ha gått igenom de olika fördelarna med att ha ett studentkort, oavsett om det är internationellt eller inte, kan vi dra slutsatsen att det definitivt är tillrådligt att skaffa ett studentkort. Även om det inte är tillrådligt att äga ett studentkort skulle vi snarare säga obligatoriskt!

Hur aktiverar man sitt Studentkort?
Du loggar in i appen med ditt personnummer och ditt lösenord. Om du inte har aktiverat ditt Studentkort kan du även göra det via appen. Har du frågor gällande våra appar bör du i första hand söka ditt svar i vår FAQ. Skulle du inte hitta svaret på din fråga där rekommenderar vi dig att kontakta vår kundtjänst.
Trots detta råder vi våra läsare att undersöka om deras respektive akademiska institution behandlar studentkortet automatiskt, eftersom det kan krävas att de ansöker om det. Se också till att få ditt studentkort, eftersom alla universitet inte skickar det direkt till din hemadress, utan lämnar det för dig att hämta på utbildningsinstitutionen.Fördelarna med ett student-ID-kort är otaliga. Hitta all den information du letade efter och upptäck vad du kan göra med ett student-ID-kort, samt de olika typerna av student-ID-kort och mycket mer.

Dessutom är det mycket enklare än du tror att få ditt ISIC-kort, eftersom de har många kundtjänstställen samt att du kan ansöka online. Det enda du måste tänka på är att du måste visa upp vissa handlingar när du ansöker om ditt ISIC-kort, samt ett giltigt passfoto som uppfyller de olika kraven. Skaffa ett foto av ditt ISIC-kort på en minut och undvik att slösa bort din tid och dina pengar. Vi garanterar att fotot är giltigt, annars får du pengarna tillbaka. Passport Photo Online är en helt pålitlig och internationellt erkänd tjänst.
Du har säkert hört talas om studentkortet många gånger och många av dina vänner har säkert också ett. Tvärtom har du hela tiden resignerat och gått igenom de nödvändiga stegen för att få ditt student-ID-kort, vilket är ganska snabbt och enkelt. Vet du vad? Om du inte har gjort det hittills är det för att du inte har någon aning om dess fördelar.

Faktum är att du bör ha ett för att få tillgång till och njuta av de olika tjänster som ditt universitet ställer till förfogande för studenter. Du kommer inte bara att spara pengar, utan det kommer också att göra din akademiska erfarenhet så bekväm som möjligt genom att ge dig tillgång till lärresurser och material.
Ett ISIC-kort identifierar dig som student var du än befinner dig. Det är ett dokument som erkänns av Unesco, så det hjälper dig att åtnjuta särskilda förmåner och tjänster över hela världen. Detta är det enda internationellt erkända studentkortet och utifrån min erfarenhet kan jag säga att du aldrig skulle kunna föreställa dig antalet rabatter och fördelar som du kan ta hänsyn till när du väl har fått ditt kort.Som tidigare kommenterats skiljer sig studentkorten från varandra, liksom de avtal som upprättats mellan de akademiska institutionerna, kommunen och de olika privata tjänsterna. Trots detta är det alltid fördelaktigt att skaffa sig ett studentkort, eftersom du kommer att kunna få många rabatter och fri tillgång till många anläggningar, oavsett vilket studentkort du har.

Kan man använda Studentkort som ID?
Observera dock att detta kort endast tjänar till att identifiera dig som student för rabatter och andra förmåner, men du kan inte bära ditt studentkort enbart som legitimation. Du måste bära med dig en officiell identitetshandling, t. ex. ett ID-kort eller ett pass.
Med ett studentkort kan dess mottagare bli erkänd som student, vilket ger honom eller henne rätt att dra nytta av de många fördelar som erbjuds inte bara på universitetsområdet utan även i olika butiker med rabatter på studentkort. Kortet innehåller vanligtvis mottagarens personuppgifter samt ett foto för identifiering.

Observera dock att detta kort endast tjänar till att identifiera dig som student för rabatter och andra förmåner, men du kan inte bära ditt studentkort enbart som legitimation. Du måste bära med dig en officiell identitetshandling, t.ex. ett ID-kort eller ett pass. Du kan till exempel inte under några omständigheter använda ditt studentkort för flygresor. Om du planerar att resa snart bör du ta med dig ditt giltiga pass till flygplatsen.
Hur får man ett student-ID-kort? Som regel får en student sitt studentkort så snart han eller hon registrerar sig på en kurs. Därför är det akademiska institutionen som ansvarar för att ge sina studenter ett studentkort, som de får kort efter antagningen. På så sätt får studenterna tillgång till de olika akademiska tjänster som institutionen tillhandahåller specifikt för dem, till exempel tillgång till biblioteket eller utbildningsmaterial bland många andra fördelar med studentkortet.I många fall måste du ofta lämna in ett passfoto för utfärdande, vilket kommer att inkludera ditt studentkort och fungera som legitimation. Om du vill få ett student-ID-foto helt gratis rekommenderar vi att du använder Passport Photo Online. Denna fotoredigerare på nätet låter sina användare ta det perfekta fotot för student-ID-ansökningar. Beroende på den akademiska institutionen kan måtten skilja sig åt, så vi erbjuder möjligheten att få ett passfoto i vilken storlek som helst.Passport Photo Onlines AI-system kan upptäcka eventuella fel, så ditt foto kommer att uppfylla alla krav. Dessutom kan du ta fotot var du vill. Appen tar hand om att radera bakgrunden som du tog fotot på och förvandlar den till en vanlig vit bakgrund.

Kan man gå på nation utan Nationskort?
Du måste ha med ID och giltigt bevis på att du är student på universitet eller högskola. Som bevis fungerar t. ex kårleg/Mecenatkort/Studentkort/registreringsintyg som visar vilket lärosäte du studerar vid. Frågor gällande giltiga kort/intyg kan skickas till vår e-post [email protected].
Tänk på att det finns olika typer av student-ID-kort beroende på vilken akademisk institution du går på. Dessutom måste studenterna vara medvetna om att studentkort vanligtvis inte accepteras internationellt, även om de dessutom kan ansöka om ett internationellt ID-studentkort. Mer information om internationella ID-studentkort kommer att ges i den här artikeln.

Kan man vara medlem i två nationer?
Du kan också välja att ha dubbla medlemskap och vara medlem i både Studentlund och till exempel Teknologkåren eller Smålands nation.
Den enda nackdelen med studentkortet är att du inte kan dra nytta av samma fördelar när du befinner dig utanför din region. Det är sant att vid många tillfällen kommer vårt studentkort att vara användbart på samma sätt, eftersom det – trots att vi kommer från en utländsk akademisk institution – identifierar oss som studenter, så det kommer inte att vara några problem att få en rabatt. Vi rekommenderar dock starkt att alla studenter, särskilt de som planerar att byta studieland, ansöker om ett internationellt studentkort, så att de kan utnyttja många rabatter eller fördelar utomlands.Alla studenter oavsett studietakt får rabatt med SJ. Reserabatter med SL/UL ges till studenter med en studieomfattning på minst 75 %. Du måste alltså vara programstudent på helfart eller registrerad på fristående kurser som totalt omfattar minst 22,5 hp/termin. För doktorander gäller det att ha en registrerad aktivitetsgrad på minst 75 % föregående eller innevarande termin.

När du skapar ett konto kan du inte direkt välja ett eget lösenord utan måste använda det som sidan genererar. Om du tappar bort ditt lösenord är det bara att klicka på ”Glömt lösenord” så skickas det ut ett nytt inom 10-15 min.

Börja med att ladda ner ditt digitala kort i STUK-appen eller på webben. I inloggat läge gå till ”mina sidor” och vidare till knappen ”plastkort”. Välj det kortet som du vill ska tryckas och skickas till adressen som du får verifiera.

För att få ditt kort direkt hem i brevlådan behöver du som ny student först legitimera dig hos din nation så att vi kan bekräfta din identitet (detta gäller även om du gått med i både nation och kår).
Den som väljer att inte bli medlem i studentkår och/eller nation och inte heller får studiemedel från CSN måste själv kontakta Studentkortet för att få sitt kort.

Vad kostar Nationskort?
2. Du kommer till nationen under kansliets öppettider. Du tar med dig giltig legitimation, antagningsbesked eller registreringsintyg och 330 kr. Vårt kansli är kontantfritt, så betala via kort.
Du måste ha med ID och giltigt bevis på att du är student på universitet eller högskola. Som bevis fungerar t.ex. kårleg/Mecenatkort/Studentkort som visar vilket lärosäte du studerar vid. Frågor gällande giltiga kort/intyg kan skickas till vår e-post, [email protected] lättaste sättet är att besöka den nation du vill bli medlem i med ett ID tillsammans med ett intyg som visar att du bedriver doktorandstudier och skriva in dig på plats, eller maila nationen i fråga. Efterföljande terminer kan du logga in och betala online som vanligt. Det kommer fortfarande att stå ”Vi kan inte bekräfta att du är antagen till Uppsala universitet denna termin och du kan därför inte skapa ett nytt medlemskap.”, men det kan du bortse från.

OBS! För resor med SL/UL gäller inget annat studieintyg än Studentkortet, digitalt eller fysiskt, alternativt Mecenatkortet, tillsammans med fotolegitimation. Har du inte SL-loggan på ditt kort än, köp inte studentbiljett, då kan du få betala böter.
För att avbryta ditt nations- eller kårmedlemskap måste du kontakta nationen eller kåren i fråga och be om utträde. Om du endast vill ha kvar vissa medlemskap måste du gå ur de andra nationerna och/eller kårerna innan du kan betala resterande medlemsavgifter här.Studenter som läser distanskurser eller kurser förlagda vid Campus Gotland har möjlighet att lösa gästkort. För distansstudenter vid Uppsala universitet, vänligen kontakta din institution för att få ut ett registerintyg som bevisar att du läser en distanskurs. För studenter som läser kurser förlagda vid Campus Gotland, vänligen ladda ner intyg ifrån denna sida. Ta med intygen när du köper gästkort.

Detta är bara ett tillfälligt kort och gäller bara i några veckor. För att få ditt ordinarie terminskort måste du kontakta eller besöka nationen som du har blivit medlem i. Där måste du bli auktoriserad av nationens Förste kurator eller kanslist. Alla nationers expeditionstider finns under respektive nation på fliken ”Nationer”. När du klickar på den runda ”uppdatera”-knappen i appen kommer du att få ditt ordinarie terminskort i appen efter ett par dagar!
Undrar du över något eller bara slösurfar för att inte tentaplugga? Här har vi samlat de vanligaste frågorna som rör terminskort, gästkort och medlemskap som kan hålla dig uppehållen ett tag tills det är dags att ta en välförtjänt kaffepaus.Självklart! För att få tillgång till ditt terminskort i mobilen kan du ladda ned Studentkortets app. Skriv ditt namn, personnummer och vilket lärosäte du studerar vid, och klicka på den runda ”uppdatera”-pilen för att få ditt kort. Har du frågor eller fungerar det inte? Kontakta [email protected].

Om du inte har ett UpUnet-S-konto går det bra att göra det via din institution eller via Studentservice i Segerstedthuset, Dag Hammarskjölds väg 7, Uppsala, 018-471 47 10, [email protected]
”Att förvalta historiska samlingar och minnen, som är vårt uppdrag vid Uppsala universitet, är inte alltid lätt och kringgärdat av olika regler och förordningar. Därför var vi glada för den begäran om repatriering som kom från Arjeplogs sameförening – och som var en nyckel till att kunna inleda den här processen.” (Ur museichef Mikael Ahlunds tal vid ceremonin.)I förra veckan öppnande en ny utställning vid VR-LandesMuseum i Bonn, Tyskland. Utställningen, ”The Life of Bodi”, berättar om gravfynd som hittats i en krigargrav från 600-talet i Wesel-Bislich vid Nedre Rhen. Bland fynden finns en guldring med de ingraverade bokstäverna BODI, en lamellrustning och hjälm. För att placera föremålen i en vidare kontext har Gustavianum lånat ut en sköld, ett svärd, en lamellrustning och en glasbägare från Valsgärde båtgravar från samma tidperiod.Under hösten begärde Uppsala universitet tillstånd av regeringen att få överlåta kvarlevor från Rounala ödekyrkogård till Sametinget för återbegravning. Regeringen har nu beslutat att universitetet får lämna över kvarlevorna.

Det är viktigt att tänka på klimatet omkring föremålen, att det ligger på rätt nivå och är så stabilt som möjligt. Känsliga föremål, som vissa organiska material, pigment eller textiler, får inte exponeras för högre ljusnivåer. Därför har det varit bra att jag, museets konservator, har haft möjlighet att vara med under hela renoveringsprocessen.
I juni 2021 tog universitetet emot en begäran från Arjeplogs sameförening om repatriering (återlämnande) av ett skelett som fanns i Uppsala universitetsmuseums historiska samlingar. Rektor begärde då tillstånd av regeringen att få överlåta kvarlevorna och i juni 2022 fattade regeringen beslut om repatriering.

En av delkurserna för förstaårsstudenterna på kandidatprogrammet Arkeologi och antik historia handlar om antropologiska perspektiv på materiell kultur. Som ett led i att varva teori med praktik fick studenterna besöka Gustavianums föremålsarkiv torsdagen den 20 maj tillsammans med sin lärare Michael Lindblom.

Hur får jag mitt Nationskort?
Du kan själv beställa ett nytt terminskort (nations-/kårkort) kostnadsfritt om du går in på Studentkortets hemsida. Har du inte möjlighet att logga in på Studentkortets hemsida så kan du få hjälp av din nation med att beställa ett nytt kort. OBS! Du kan endast beställa ett fysiskt kort en gång per termin. Cachad
Den 8 mars deltog en klass från Rosendalsgymnasiet i Uppsala i en workshop arrangerad av Institutionen för arkeologi och antik historia och Gustavianum vid Uppsala universitet.

Hur ser jag mitt Studentkort?
Med Studentkortet i din mobil har du alltid ditt kår- eller Studentkort med dig. När du är inloggad i appen har du tillgång till ditt Studentkort samt alla rabatter och erbjudanden som finns för dig som student. Appen är gratis att ladda ner och använda!
Kulturnatten 2020 med tema Gömt men inte glömt hos Evolutionsmuseet och Gustavianum. Följ med intendenterna på en digital rundtur in i föremålsmagasinen och hör dem berätta om några unika föremål.En delegation från Uppsala och Lunds universitet medverkade vid ceremonin i Arjeplog som arrangerades av Arjeplogs sameförening och Svenska kyrkan. Vid ceremonin deltog även anhöriga, representanter från Samiska rådet och Arjeplogs kommun, samt biskop Åsa Nyström från Luleå stift.Universitetet tog i januari 2022 emot en begäran från Sametinget om repatriering (återlämnande) av samiska kvarlevor från Rounala ödekyrkogård som ligger norr om Karesuando i Norrbottens län.

Den 8 mars, klockan 16.00-17.00, berättar museichef Mikael Ahlund om Uppsala universitets egyptiska samling och planerna för det nya Gustavianum. Föreläsningen är öppen för alla och ingen föranmälan krävs.This time, I’m here to do research for my current project, Living Nubia: New perspectives on Nubian settlements, which is supported by a grant from the Austrian Science Fund. The project takes an in-depth look at ‘non-urban’ Nubian habitation sites that have been overlooked for the past decades, and tries to find some new insights about them based on current knowledge.Det kommer bli ganska många nya föremål som har inte ställts ut tidigare. Från en konservators perspektiv är det bra att ”resta” känsliga föremål, tex. textiler, som har redan exponerats till ljus för ett antal år, och ersätta dem med andra föremål från våra magasin. Dessutom har vi våra egna favoriter som vi vill visa!

– Det samiska folket har historiskt drabbats hårt, bland annat genom de gravplundringar och undersökningar som gjordes för den rasbiologiska forskningen. Det kan aldrig göras ogjort, däremot måste vi lära oss av historien och göra vårt yttersta för att den inte upprepar sig. Det känns bra att regeringen nu har beslutat att Uppsala universitet får lämna över dessa kvarlevor till Sametinget så att de kan återbegravas på den ursprungliga viloplatsen Rounala ödekyrkogård, säger utbildningsminister Mats Persson i ett pressmeddelande.
Uppsala universitet har överlåtit kvarlevorna efter en man som funnits i universitets samlingar till Arjeplogs sameförening och Arjeplogs församling. Begravningen skedde vid en ceremoni i Arjeplog den 9 september. Vid samma tillfälle begravdes också kvarlevor som funnits i Lunds universitets samlingar.

Lördag den 4 juni klockan 15.00 visar Martin Ekman den nya utställningen om 300 års vädermätningar i Uppsala. Samling sker vid utställningen i Barockträdgårdens nordöstra del. Det är gratis att delta i den guidade visningen.Eftersom vetenskapsfestivalen i år blev digital fick övningen genomföras på distans. Den ansvarige läraren från Rosendalsgymnasiet, Calle Håkansson, hämtade i förväg ut ett studiematerial bestående av keramikskärvor från sten- och bronsåldern i det Egeiska området. På plats i klassrummet fick eleverna parvis undersöka keramiken och försöka fundera över vad den kan ha använts till. Universitetslektor Michael Lindblom handledde klassen digitalt.

Världens åttonde underverk? Museichef Mikael Ahlund och antikvarie Greger Sundin berättar om ett unikt skåp och dess unika samling. Här blandas konstföremål, naturalier och kuriösa ting från jordens alla hörn. Följ med på en resa in det tidiga 1600-talets föreställningsvärld.
Mänskliga kvarlevor från Anatomiska institutionens samlingar har sedan tidigare (2009-2011) överlåtits till Gustavianum från Institutionen för Medicinsk Cellbiologi, Uppsala universitet och Historiska museet i Stockholm där de tidigare förvarats.Gustavianum kommer nu att kontakta Sametinget för att diskutera hur överlämningen av kvarlevorna skall ske och på vilket sätt universitetet kan vara behjälpliga i återförandeprocessen. En annan aspekt som ofta glöms bort är valet av material som används inuti montrar. Vissa material kan vara ganska sura och avge sura gaser som kan vara skadliga för föremålen. Organisationsnummer: 202100-2932 Momsregistreringsnummer: SE202100293201 PIC: 999985029 Registrator Om webbplatsen Dataskyddspolicy Sidansvarig: Madeleine Buic Jansson

Similar Posts