Nattjästa Bullar Victorias Provkök

Ibland har jag även i en skvätt grädde om även den passerat sitt bäst före- datum. Oavsett vilken degvätska du använder så behöver du inte värma den till 37°c som det står i de allra flesta recept. Om du har ont om tid så kan du värma degvätskan, men har du däremot tid att baka riktigt goda bullar så skulle jag definitivt rekommendera dig att inte värma vätskan. Använd kall vätska och låt bullarna jäsa länge innan gräddning. Det utvecklar mycket smak och dessutom som är en kall deg lättare att arbeta med än en rumsvarm deg som börjar jäsa med detsamma.Fyllningen, mina vänner. Snåla inte med fyllningen! Det är det viktigaste av allt, nästan. Ofta så räcker inte fyllningen till hela degen i ett recept. Så, öka på mängden av alla ingredienser till fyllningen. Nästan till det dubbla. Om du bakar kanelbullar så kan du addera lite riven mandelmassa i fyllningen också, det gör dem ännu saftigare, och liksom lite krämiga.

Degvätskan. Ja, det kan vara mjölk, vatten, juice eller någon annan typ av vätska. Själv bakar jag nästan alltid bullar på vatten. Ibland på mjölk om jag har någon mjölk som passerat bäst före- datum eller någon som börjar bli gammal.
Allt som oftast står det ”smält smör” i bullrecept. Eller att du ska smälta ihop smöret med mjölken som det står att du måste värma till 37°. Nej, nej, nej! Det finns ingen anledning till att värma mjölken (mer om det längre ned). Och smöret – det ska du absolut inte smälta! Alltid rumstempererat smör oavsett vad som står i receptet. Smält smör gör nämligen degen lösare i och med att smöret då blir som extra degvätska, vilket i sin tur leder till att du tillsätter mer mjöl än nödvändigt då degen uppfattas som kladdig. Tillsätt istället smöret rumstempererat lite i taget medan degen knådas. Det gör bullarna saftigare. Prova nästa gång du ska baka bullar – du kommer att märka en tydlig skillnad!

För dig som är obekant med Sockerlag så kan jag berätta att det är lika delar strösocker och vatten som kokats ihop tills sockret löst sig och lagen blivit lite tjockare än vatten. Och Sockerlag använder jag alltid när jag ska pensla mina bullar. Skippa ägget helt! Grädda bullarna openslade och koka en sockerlag medan bullarna gräddas. Pensla sedan alla bullar med sockerlag direkt när du tagit ut dem ur ugnen, och strö till sist över pärlsocker.
Angående jästen så rekommenderar jag färsk jäst. Torr funkar också, men färsk jäst är att rekommendera då du som sagt inte behöver värma någon degvätska för att få igång den. Och jäsningen, oftast står det i bullrecept att degen ska jäsa innan du bakar ut den, och sedan en gång till på plåten innan gräddning. Jag jäser alltid min deg endast en gång. Det är efter att jag bakat ut till bullar och de ligger på plåten. Då får de jäsa mellan 1.5 – 2 timmar. Eftersom att jag arbetar med kall deg så tar det lång tid för jästen att komma igång vilket gör att bullarna måste jäsa länge. En annan sak är att degen är mycket enklare att arbeta med när den inte jäst någonting. Så, arbeta ihop en smidig deg – baka ut bullar direkt och jäs först efter det. Bullarna håller ihop bra och blir inte överjästa.

Hur länge kan man jäsa kanelbullar?
Och jäsningen, oftast står det i bullrecept att degen ska jäsa innan du bakar ut den, och sedan en gång till på plåten innan gräddning. Jag jäser alltid min deg endast en gång. Det är efter att jag bakat ut till bullar och de ligger på plåten. Då får de jäsa mellan 1.5 – 2 timmar.
Sockerlagen lägger sig då som en hinna över bullen vilket gör att fukten (ångan) bevaras i bullen och gör bullen supersaftig. På bagerier är bullarna alltid penslade med sockerlag, och vem gillar inte bageribullar?Detta har ingenting med saftigheten att göra, utan mer med smaken. Prova att byta ut strösockret mot farinsocker eller muscovadosocker. Det ger bullarna en liten touch av kola. Jag lovar att det blir SÅ gott! Jag använder aldrig strösocker i bullfyllningen längre. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Att använda plastfolie istället för bakduk vid jäsning gör att fukten bevaras bättre och att degen inte får en torr och tråkig hinna. Bakduken har en tendens att göra degen lite torr under jäsning då den suger upp fukt hellre än bevarar den. Så – plast vid jäsning! Sätt den dock inte hårt över plåten utan lägg den bara löst ovanpå så att bullarna får plats att jäsa.Santa Marias kanel kommer från Indonesien och heter Cinnamomum Burmanii. Det är den mest populära kanelsorten, tack vare sin fylliga smak som håller sig kvar vid bakning.

Brukar du smälta smöret till bulldegen? Gör inte det! Ta fram smöret i god tid så det hinner bli rumstempererat och mjukt. Arbeta in det i degen, gärna med en matberedare så går det lite lättare. Och du, snåla inte på smöret!Internet Explorer får inte de senaste funktionerna eller designuppdateringarna. Vi rekommenderar därför att du byter till Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox för att ta del av samtliga funktioner och den senaste designen.Vi kan väl enas om att den perfekta kanelbullen är sådär härligt smörig med mycket fyllning som gör den perfekt saftig? Följer du våra tips kan vi garantera att dina bullar kommer bli oemotståndliga!Vill du förbereda degen kvällen innan för att servera nygräddade bullar dagen efter? Inga problem! Lägg den ojästa degen inplastad i kylen kvällen innan och ta sedan ut den dagen efter så att den hinner jäsa övertäckt ett par timmar i rumstemperatur innan gräddning.

Kan man jäsa över natten i rumstemperatur?
Med minskad mängd jäst och kall degvätska kan du även låta degen jäsa i rumstemperatur, antingen över natten eller runt 8-12 timmar. Det brukar kallas nattjäsning.
Ett vanligt sätt att göra bullar är att kavla ut degen, bre på smöret och strö socker och kanel över. För ännu bättre resultat – vispa ihop rumstempererat smör med resten av fyllningen. Bre ut fyllningen på degen.Prova att byta ut hälften av sockret i fyllningen med sirap. Det ger ett knäckigare resultat. För extra knäck och glans pensla bullarna med sockerlag direkt efter gräddningen.Tillsätt inte allt mjöl som står i recepten på en gång utan ta lite i taget och knåda ordentligt till en smidig och gärna lite glansig deg. Knådandet är viktigt då friktionen gör att temperaturen höjs i degen vilket kickar igång jäsningsprocessen.

Det här tipset kanske inte din personliga tränare skulle ge dig. Men de få gånger det vankas hembakat ska du inte vara blyg med fyllningen om du vill få till riktigt goda bullar.
För att det ska klassas som kanelbulle så lär ju givetvis kanel finnas med i fyllningen. Vare sig du är sugen på den klassika fyllningen eller vill gå utanför boxen, och addera lite extra, har vi här samlat våra godaste kanel-fyllningar.

Potatis är inte bara en av världens mest populära råvaror utan också en av de nyttigaste. FN har utsett potatis till ett av de 10 nyttigaste livsmedlen i världen. Potatisen innehåller bara 83 kcal kalorier per 100 gram! – Potatis innehåller värdefulla vitaminer och fibrer. Dessutom är den mättande. Äter du den med skalet på får …
Pizza går att jäsa på olika sätt och det finns mängder med recept där ute med olika ingredienser och jästider. En deg som får jäsa länge får mer smak och blir oftast lättare att jobba med. Om man är ute i god tid kan man göra pizzadegen dagen innan den ska användas. Använd då hälften så mycket jäst som i receptet och låt den jäsa i kylskåpet över natten. Ta fram den cirka 30 minuter innan den ska användas. Det är viktigt att din pizzadeg knådas tillräckligt länge, ca 15 minuter i maskinen, varken mer eller mindre. Knådas degen för kort tid hinner inte tillräckligt med gluten utvecklas och kör du den för länge sliter du sönder glutentrådarna och degen blir stabbig.Jäsningstiden kan se väldigt olika ut för olika pizzarecept. Vad behöver man tänka på? Hur vet man att degen har jäst klart? Finns det något hjälpmedel?

Hur länge kan man låta Bulldeg jäsa?
Vad händer om man låter bröd jäsa för länge? Bröd som jäser för länge flyter ut, de jäser sönder och degen spricker upp på ytan. Bröden jäser heller inte upp som de ska i ugnen utan blir mer kompakta än väntat. En riktigt överjäst deg luktar dessutom alkohol och brödet får dålig smak.
Det är viktigt att vätskan som man blandar i degen inte är för varm. Om det är så att vätskan har varit för varm, varmare än 37 °C, tappar jästen jäskraft och till och med dör.Här är ett pizzarecept där vi har använt en regnmätare. I receptet lägger vi 80 g deg som ska nå upp till 16-17 mm i Regnmätaren. När degen har växt upp till 27 mm är pizzadegen färdigjäst! Busenkelt! Regnmätare används i vanliga fall för att mäta nederbörd. Men i detta fall använder vi en regnmätare för att mäta jäsningens volymökning och på så sätt veta när degen är färdig för att formas och gräddas. Bröd som jäser för länge flyter ut, de jäser sönder och degen spricker upp på ytan. Bröden jäser heller inte upp som de ska i ugnen utan blir mer kompakta än väntat. En riktigt överjäst deg luktar dessutom alkohol och brödet får dålig smak. Om du märker att din deg jäser för snabbt är det bra att sätta in den i kylskåpet för att lugna ner sig i jäsningen.Ta del av tips på hur du använder och kommer igång med din maskin. Var först med att få höra om våra nyheter. Och såklart, låt dig inspireras av många spännande och goda recept från Ankarsrum.

Kan man lämna nybakat bröd över natten?
Att brödet blivit torrt har visat sig vara den största anledningen till att bröd slängs i hushållen. Men om du förvarar brödet på rätt sätt kan detta enkelt undvikas. Enligt Livsmedelsverket mår bröd bäst av att ligga framme i rumstemperatur och inte i kylskåp.
Något av det svåraste med att få till den perfekta pizzadegen är att veta när den är färdigjäst. I många recept står det att degen ska ha jäst till dubbelstorlek. Men vad betyder det? Hur vet man när degen är dubbelt så stor? Både svårt och oprecist. Vi kommer med lösningen. Vi rekommenderar att du använder dig av en regnmätare som du lägger en degbit i. I regnmätaren kan du hela tiden mäta den exakta volymökningen. Ett riktigt bra hjälpmedel för att få det perfekta resultatet.För att få det bästa resultatet på en pizzadeg som inte ska kalljäsas rekommenderar vi att du ta har i färsk jäst som är som en ”liten torkad ärta” ca 2-3 g.

Kalljäst pizzadeg är pizzadeg som har fått jäsa över natten i kylen. Det är framförallt väldigt smidigt att förbereda kvällen innan eller flera dagar innan. Degen håller sig upp till 72 timmar i kylen. Kalljäst pizzadeg är samma som vanlig pizzadeg med vatten, vetemjöl och salt – men med en något mindre mängd jäst.
2. Tillsätt rumstempererat smör, ca 1 msk i taget och låt smöret arbetas in i degen. Tillsätt salt och öka hastigheten på degblandaren. Knåda ytterligare ca 5 minuter.4. Lägg upp den kalla degen på ett mjölat bakbord och arbeta snabbt innan den blir rumsvarm. Då det är mycket smör i degen så blir den mjuk och svårarbetad om den hinner bli för varm.

1. Lös upp jäst och socker i kallt vatten och tillsätt kardekummakärnor och ägg. Vispa samman ingredienserna och tillsätt sedan mjölet. Knåda samman i degblandare på låg hastighet i 6 minuter.
3. Skär ut kanelbullar (eller klipp till en längd). Lägg på en plåt och täck över med en ren handduk. Låt jäsa till dubbel storlek och pensla sedan med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker.Tyvärr är vi människor inte de enda som älskar bröd – det gör även mögel. Mögelsporer trivs bäst i fukt, värme och mörker. Plastpåsar som är helt täta bibehåller fukt och gör att brödet möglar snabbare. Och om du hittar mögel i en påse med bröd bör hela påsen kasseras, så självklart bör vi göra allt vi kan för att slippa hamna i den situationen, eller hur? Bröd som lämnas framme i rumstemperatur mår allra bäst av att lindas in i en torr, ren kökshandduk – alternativt i en papperspåse. Och om det är torr luft i ditt hem kan det vara en god idé att investera i en brödlåda. Men undvik att förvara ditt bröd i plastpåsar. Har du fått bröd i din värdekasse du räddade med Too Good To Go, men redan har bröd hemma som måste ätas? Ge det vidare till en granne, vän eller kollega!

Jag är utbildad lärare och jobbar heltid på en förskola. Förutom allt detta som intresse så älskar jag att fota och försöker utveckla den ådran. Jag älskar att resa och besöka andra länder, gärna på en roadtrip med bilen och så gillar jag att träna både styrka, kondition och yoga. Promenader och frisk luft är även det ett måste för mig för att jag ska ligga på topp och må bra.
Sommaren tillbringas ofta på sjön, båten ligger i Vättern, en underbar sjö för både bad och fiske. På vintern har jag skidorna under fötterna då jag både åker utför och på längden. Om jag hinner med allt? Ja tydligen….

Jag är uppväxt på kanelbullar och varm choklad och tänk att jag klarade mig fint på det också. Det är nog därför jag fortfarande promotar bullar till frukost.
Victoria Willén heter jag som står bakom den stora bak och matbloggen Victorias provkök. Den 28 november i år har bloggen faktiskt funnits i hela 10 år och många recept har det blivit under åren. När jag startade för 10 år sedan hemma hos en vän i Stockholm så kunde jag inte i min vildaste fantasi tro att den skulle bli så stor och att jag skulle hålla i den med samma glöd och intresse hela tiden. Men allt är tack vare er följare och läsare som dagligen sprider så mycket glädje och som uppskattar det jag gör.Jag bor i ett hus i Örebro tillsammans med min man och bakar som sagt i stort sett varje dag. Samtidigt driver jag (och min man) ett eget företag som heter Candymail.se som säljer godis/chokladlådor med personlig hälsning.På torsdag den 18 december klockan 11.00 serveras årets viktigaste måltid i Kungsträdgården i Stockholm – en jullunch för hemlösa bestående av skinkmackor och julgröt. Lunchen är ett initiativ till förmån för Stockholms Stadsmission där människor som lever i utsatthet äter gratis medan resterande betalar 100 kronor….

Kan man göra Bulldeg dagen innan?
Vill du förbereda degen kvällen innan för att servera nygräddade bullar dagen efter? Inga problem!
Vetebröd kan förvaras ett par dagar helt utan påse om man ställer snittytan mot skärbrädan för att behålla fukten i brödet. I och med att man inte täcker över brödet bevarar man den frasiga skorpan som är synonymt för ljusa bröd.Ett annat alternativ för att få brödet riktigt färskt är att frysa in det innan det bakats i ugn. Om du tex. gör frallor fryser du in dina bullar när de jäst på plåt och innan gräddning. När du sedan ska servera dem tar du fram dem ur frysen och sätter sedan på ugnen. När ugnen är redo gräddar du bröden och serverar dem som nybakade.En generell regel för förvaring av bröd och bullar är att aldrig förvara i kylen. Det gör att brödet torkar ut betydligt snabbare. Bäst i alla lägen är att frysa in och ta fram och tina när det är dags att äta. Bröd kan med fördel skivas upp innan man fryser det så att man kan ta fram lite i taget.

Ett rent rågbröd av typen danskt rågbröd mår bäst av att vila någon dag innan det skärs upp. Under tiden förvaras det bäst i en sluten plastpåse. Det gör inget om brödet fortfarande är ljummet när det läggs ner i plastpåsen.
Ytterligare ett alternativ är att skiva upp brödet när det svalnat, och därefter frysa in det. Då kan man ta fram några skivor i taget som värms i exempelvis brödrosten för att få en nybakad känsla varje gång man äter det.Nerikes Allehanda, NA, grundad 1843, är ledande morgontidning i Örebro län och en av Sveriges största lokaltidningar. NA förmedlar nyheter och händelser samt granskar och avslöjar, berör och tar ställning. Idag finns vi som papperstidning, e-tidning, sajt, app, i nyhetsbrev och sociala medier.

Kan man jäsa bullar över natten?
Kalljäs degen i kyl över natten, eller minst 12 timmar. 4. Lägg upp den kalla degen på ett mjölat bakbord och arbeta snabbt innan den blir rumsvarm. Då det är mycket smör i degen så blir den mjuk och svårarbetad om den hinner bli för varm.
Sedan starten 2010 har örebroaren Victoria Willén publicerat över 3 400 blogginlägg på sin populära mat- och bakblogg Victorias provkök, som har mellan 250 000-300 000 läsare varje månad.Täck plåten med plastfolie och ställ in i kylen över natten. De brukar inte jäsa upp så mycket i kylen hos mig men det beror lite på kylan och hur länge de står. Men jag brukar låta mina jäsa lite extra i rumstemperatur sen.

Alltså det här är drömmen, jag lovar er. Så galet goda bullar, det går liksom knappast att beskriva. Ja, toppklass helt enkelt och då överdriver jag inte. Kolla in bullarna som blir helt perfekta till formen i en muffinsplåt, de kommer liksom upp lite på höjden och blir så fina. Så har du ingen muffinsplåt är det dags att investera i en tycker jag.

Vispa ihop fyllningen, ofta strör jag på kardemumman ovanpå själva fyllningen, alltså vispar inte med den men det kan du göra som du vill såklart. Ta kardemumma efter smak.
Kavla ut degen och bred ut fyllningen. Rulla ihop och skär ut 12 lagom stora bullar av rullen. Jag satte mina bullar i en bullform och sedan i en muffinsform. Tycker de får så fin och hög from då.Kavla ut degen till en rektangel och bred på fyllningen, rulla ihop och skär i 12 bullar. Jag har gjort egna formar av bakplåtspapper som jag klipper i kvadrater och sen klipper in snitt i varje hörn. Tycker de blir så fina:) Sen är de bra då bakplåtspappret sticker upp lite ur formen och hindrar plastfoliet från att ligga mot degen under jäsningen.Att nattjäsa, det finns typ inget bättre:):)Och jag är så himla glad att se så många av er som börjat baka nattjäst efter mina recept. Jag har gjort nattjästa kanelbullar tidigare men dessa är nya, de här kanelbullarna jäser färdiga i plåten över natten men även dessa jäser i rumstemperatur. De blir galet goda och fyllningen blir krämig och så god.

Låt svalna något men bullarna är som godast nybakat som allt bröd, så ät så många du orkar:):) Gärna tillsammans med ett glas kall mjölk eller varm choklad:)

Lägg bullarna i formar och sen ner i en muffinsform, detta för att bullarna ska behålla formen. Täck med plastfolie, försök att täcka helt men så det inte kommer i kontakt med bullarna.
Bred ut kladdkakssmeten försiktigt över degen och vik ihop den en gång på längden. Skär sedan remsor av degen som du snurrar till en bulle. På min Instagram victorias_provkok finns även en film på hur du snurrar bullar. I profilen längst upp.Kladdkakans dag idag, ska ni fira den? Jag brukar inte fira alla sånna dagar men just kladdkaka, kanelbullar och chokladbollar ligger mig varmt om hjärtat så de dagarna måste såklart firas. Gick ifrån den klassiska kladdkakan idag och gjorde mina nattjästa bullar med en kanelkladdkaksfyllning. Sååå gott! Är du också sugen på att testa så kommer receptet här. Eftersom de är nattjästa så jäser degen minst 8 timmar så vill du göra dem idag kan du göra degen nu få förmiddagen och baka ut till kvällen. Annars kan du bara byta ut degen mot en vanlig deg som jäser snabbare.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in bullarna i ugnen på 250 grader i mitten ca 10 minuter eller tills de fått fin färg både på toppen och botten. Ni känner er ugn bäst och håll koll på bullarna.Smula jästen i en stor bunke. Väg jästen så att du är säker på att du tar precis 6 gram. Eftersom degen jäser så länge i rumstemperatur så räcker det faktiskt. Tillsätt vatten och vispa upp jästen med vattnet.

Observera att alla bilder och texter på sajten lyder under upphovsrättslagen. Det innebär att alla foton tillhör Annas Mat och ej får användas utan tillstånd. Vänligen kontakta mig för mer info eller om ni vill köpa recept och bilder. Länk och källa måste alltid uppges.Låt bullarna stå en stund medan ugnen blir helt varm och sätt sedan in bullarna i ugnen på 250 grader. Grädda i ca 10 minuter men ha koll på dem så att de inte bränns. Gräddningstid är ju så olika mellan olika ugnar.

Skjälp upp den lite degen på ett mjölat bakbord och strö över lite mjöl så att degen inte klibbar. Knåda inte degen utan kavla bara ut den lätt till en rektangel. Tillsätt sedan rapsolja, salt, socker och kardemumma. Rör ner vetemjöl med en stor sked och rör om. Degen kommer vara lite kletig men låt den vara det. Rör väl så att allt blandas och täck sedan med plastfolie. Degen ska vara lite kletig så tillsätt inte mer mjöl än det står i receptet. Det här är de absolut godaste kanelbullar jag någonsin har bakat – ja, någonsin har ätit till och med. Så otroligt saftiga och goda. Och det bästa är att degen jäser över natten vilket innebär att du kan mumsa på nybakade bullar till frukost. Eftersom degen jäser under lång tid räcker det med 6 gram jäst. Provbaka genast! Tack till Victorias provkök som skapade originalreceptet. Här med någon liten modifiering.

Vad händer om man låter degen jäsa för länge?
Bröd som jäser för länge flyter ut, de jäser sönder och degen spricker upp på ytan. Bröden jäser heller inte upp som de ska i ugnen utan blir mer kompakta än väntat. En riktigt överjäst deg luktar dessutom alkohol och brödet får dålig smak.
Vispa ihop alla ingredienserna till fyllningen. Smöret behöver vara riktigt mjukt så att den går att smeta ut över den lösa degen. Jag ställde in smöret en minut i ugnen medan ugnen värms upp så att det skulle bli lättarbetat.För att få en jämn jäsning och skydda degen från att torka ut bör du täcka över den. När degen jäses i bunken kan du med fördel täcka den med deglocket. Då behåller degen sin fuktighet, jäser jämnt och skyddas från att torka ut. När du bakat ut brödet på plåt eller i form så kan du täcka det med plastfolie eller en fuktig bakduk.

Olika mängd jäst påverkar degens liggtid. I princip utgör 50 g jäst med ½ liter degvätska ungefär en halvtimmes jäsning. Hälften så mycket jäst ger dubbel jästid. På samma sätt kräver ett grövre mjöl längre liggtid än ett siktat mjöl.

När lägga bullar i påse?
Om du tex. gör frallor fryser du in dina bullar när de jäst på plåt och innan gräddning. När du sedan ska servera dem tar du fram dem ur frysen och sätter sedan på ugnen. När ugnen är redo gräddar du bröden och serverar dem som nybakade.
Ett annat sätt är att kalljäsa degen. Halvera, eller minska ytterligare, mängden jäst, använd kall degvätska och låt degen jäsa i kylskåp under flera timmar, vanligtvis över natten. En kalljäst deg klarar sig normalt i kylen upp till tre dagar.När mjöl och vätska blandas bildas glutentrådar som i sin tur bildar ett nätverk. Under jäsningen bildar koldioxid gasbubblor som kapslas in av nätverket. Gasbubblorna är det som gör att en deg expanderar och mognar.

När degen är färdigknådad ska den vila i bunken. Oftast sker den första jäsningen i rumstemperatur och degen bör svälla till dubbel storlek. Under liggtiden mognar degen, smakerna utvecklas och gasbubblorna gör att degen expanderar.
Med minskad mängd jäst och kall degvätska kan du även låta degen jäsa i rumstemperatur, antingen över natten eller runt 8-12 timmar. Det brukar kallas nattjäsning.

Den största skillnaden mellan dessa sätt är, förutom tidsaspekten och minskningen av jäst, att deg som får jäsa långsamt hinner utveckla mer smak än ett snabbjäst bröd.
Jästiden beror på vilken typ av bröd du bakar, dess innehåll, mängden jäst, temperatur och brödets storlek. Små bröd såsom bullar jäser snabbare än limpor, ett vetebröd behöver normalt jäsa kortare tid än ett rågbröd.

Om en deg är överjäst så flyter den ut och blir platt. Om det händer kan du testa att stjälpa över degen i en brödform och grädda. Förhoppningsvis räcker det för att rädda degen och få ett ätbart bröd.
Som hemmabagare kan man efterlikna ett jässkåp genom att jäsa brödet i ugnen. Tänd endast ugnslampan eller sätt ugnen på 30 grader och ställ in en form med hett vatten tillsammans med brödet och stäng luckan. Se dock till att värmen i ugnen inte överstiger 35 grader.

För att ett bröd ska bli luftigt och växa behövs ett jäsningsmedel. Vid brödbakning används vanligen jäst eller surdeg och dessa fungerar i princip likadant.
Den vanligaste förekommande typen av jäsning sker i rumstemperatur och är uppdelad till två tillfällen; liggtid respektive vilotid. Den första gången ska degen jäsa i bunken, efter knådning, och den andra, efter utbakning, på plåt eller i form.

Låt bullarna svalna och njut av nybakat…Jag tycker alla bullar ska ätas nybakade, då är de som allra bäst men det går såklart att frysa de som blir över.
Ha nu en riktig toppendag, idag är det onsdag men känns som fredag då jag är ledig i morgon. Underbart med sånna extra lediga dagar, det behövs verkligen.

Nån mer än jag som älskar nybakade bullar? Har du testat något av mina recept på nattjästa bullar än? Om inte så gör det… Här är en variant med vit choklad och kardemumma och jisses så goda de är.

Sååååå Sååååå goda!! Och ja, bullar ska ätas nybakade. Visst går de att frysa men de tappar liksom lite då, precis som allt annat bröd som hamnar i frysen.

Som ni redan vet har jag en kärlek till enkla saker. Jag tycker liksom inte man ska krångla till det för mycket. Enkelt är oftast godast dessutom. Just bullar ligger mig varmt om hjärtat och dessa Kalljästa nutellabullar är så himlans goda och så perfekt om du ska baka och ta med till jobbet eller bjuda på en riktig mysfrukost. Gör klart allt på kvällen och bara grädda på morgonen. Eller varför inte göra klart på morgonen och få nybakat på kvällskvisten?
Alltså HUR gott? Nattjästa sockerbullar med krämig vaniljfyllning är en riktig hit. Jag ändrade även lite i grundreceptet på degen och tillsatte lite smör och ägg. Tål du inte ägg kan det uteslutas (ta då mindre mjöl) och smör kan ersättas med lite extra olja men den här degen blev även den galet bra. Sååå goda bullar och fyllningen är magiskt god;) Så nu är det bara att baka på, gör degen ikväll och baka ut till frukost i morgon.Det närmar sig december månad med stormsteg och det gäller såklart att testa igenom massa goda recept nu innan, eller hur;) Jag älskar ju som ni redan vet nattjästa bullar och bröd och här är ännu en variant av nattjästa bullar. Nämligen en Nattjäst saffrans butterkaka i långpanna med vanilj och frosting eller om du hellre vill göra vanliga bullar av dem. En smaksak helt enkelt och bara att välja. Degen är densamma som mina tidigare saffransbullar och den är såå bra. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt sedan in bullarna i ugnen på 250 grader ca 8 minuter. Bullarna ska få fin färg, ni känner er ugn bäst så håll koll på bullarna. När bullarna svalnat så pensla dem med smält smör och doppa i strösocker. Vill du frysa in bullar så pensla dem först när de tinat upp och ska serveras. Men som jag alltid säger så är bullar och bröd som godast nybakat. Skiva degen i längder och rulla ihop,se bild nedan, eller rulla ihop och skiva om du gillar det bättre. Jag gör så här för att fyllningen inte ska fluffa ut när man skär den.Sensommar och vilka underbara dagar vi haft, sån otrolig värme och jag har passat på att njuta vid vättern en hel del. Underbart! I helgen tog vi båten ut till vår lilla ö och tog med oss nybakade äpplebullar. Såååå galet gott! Testa du också, jäs degen över natten i rumstemperatur och baka ut bullar till frukost. Och en fråga jag alltid får är om det ska vara så lite jäst i, och ja det ska det;) Baka på och njut av nybakat till frukost, kanske redan i morgon? Kavla ut degen och bred ut fyllningen. Rulla ihop och skär ut 12 lagom stora bullar av rullen. Jag satte mina bullar i en hemmagjord form av bakplåtspapper i en muffinsform. De blir så höga och fina då. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg. Toppa med pärlsocker. Låt gärna stå en stund medan ugnen blir varm och sätt sedan in bullarna i ugnen på 250 grader hade jag. Jag tycker de här bullarna behöver lite högre värme samt längre tid i ugnen än mina vanliga bullar men kanske kan vara att ugnen börjar bli skruttig;) Vanligtvis har jag mina bullar på 225 grader men dessa på lite högre värme. Tiden på bullarna är ca 10-13 minuter men som sagt, ni känner er ugn bäst och håll koll på bullarna.Att vakna upp till en frukost en solig dag med nybakade apelsinbullar, alltså det slår mycket det. De här bullarna är sååå goda. Gillar du rostat bröd med apelsinmarmelad kommer du ÄLSKA dessa. Så passa på att testa mina Nattjästa apelsinbullar eller några av mina andra nattjästa bröd eller bullar nu till helgen som kommer. Du kommer inte ångra dig;)Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg. Toppa med pärlsocker. Låt gärna stå en stund medan ugnen blir varm och sätt sedan in bullarna i ugnen på 250 grader hade jag. Jag tycker de här bullarna behöver lite högre värme samt längre tid i ugnen än mina vanliga bullar men kanske kan vara att ugnen börjar bli skruttig;) Vanligtvis har jag mina bullar på 225 grader men dessa på lite högre värme. Tiden på bullarna är ca ca 12 minuter men som sagt, ni känner er ugn bäst och håll koll på bullarna. Det kan vara både mer och mindre tid. Bullarna ska få en fin färg.Vispa ihop mjukt smör, nutella och jordnötssmör med en elvisp, fyllningen ska vara mjuk för att lätt kunna bres på den mjuka degen. Bred på fyllningen, klutta över lite kluttar med dulce de leche och strö över jordnötter, se bild på de nedan. Vik sedan ihop degen och skär remsor/ byxben som du snurrar till en bulle. På min Instagram victorias_provkok finns även en film på hur du snurrar bullar.Här kommer receptet på rabarberkompotten, du kommer inte behöva all kompott till fyllningen så vill du minska mängden går det bra. Men kompotten blir väldigt god och passar fint att toppa gröten med på morgonen, eller fylla pannkakorna med. Så varför inte göra hela satsen när du ändå är i farten;)

Nu är det dags igen min vän… För en ny variant av nattjästa bullar och denna gång blir det Nattjästa Snickersbullar. Sååå goda och som vanligt väldigt enkla och snabba då degen jäser över natten i rumstemperatur. Bara liiiite jäst och så underbara bullar.Är du lite extra ledig över påsk tycker jag du ska testa någon av mina nattjästa bullar. Antingen dessa eller om du vill börja med mer klassiska bullar så har jag dessa Nattjästa Kanelbullar .

Hur förvara nybakta bullar över natten?
Bullar och frallor kan styckfrysas innan de gräddas – bara baka ut som vanligt, lägga dem på plåt eller bricka och sedan frysa in dem ojästa. När de är genomfrysta plockar man in dem i plastpåsar och förvarar i frysen. Därefter tinar man dem, helst långsamt, i kylskåp över natten.
Koka vaniljkrämen på kvällen så är den klar: Vispa ihop äggulor, socker, vaniljsocker, maizena och mjölk i en kastrull. Värm upp under vispning, låt den inte koka upp bara utan den ska tjockna utan att koka. När den tjocknat så tillsätt smöret, rör om och låt kallna. Låt stå i kylen över natten. Täck med plastfolie.

Lata lördag…. Eller den kanske inte är så lat ändå. I morgon fyller jag år så jag vaknade rätt tidigt idag och började dagen med att baka, för i morgon blir det kalas. Solen lyser genom molnen, ser ut att bli en fin dag trots att regnet hänger lite i luften. Idag tänkte jag tipsa er om fantastiskt goda rabarber och vaniljbullar, nattjästa såklart så de kan ätas till frukost eller tidig fika;)Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg. Toppa med pärlsocker. Låt gärna stå en stund medan ugnen blir varm och sätt sedan in bullarna i ugnen på 250 grader hade jag. Jag tycker de här bullarna behöver lite högre värme samt längre tid i ugnen än mina vanliga bullar men kanske kan vara att ugnen börjar bli skruttig;) Vanligtvis har jag mina bullar på 225 grader men dessa på lite högre värme. Tiden på bullarna är ca 10-12 minuter men som sagt, ni känner er ugn bäst och håll koll på bullarna.

Hur länge kan man jäsa en deg i rumstemperatur?
Svar: I de flesta recept jäser degen två gånger i rumstemperatur (30–60 min) och om rummet är varmt jäser degen extra snabbt. Men i stället för att jäsa på traditionellt vis kan man jäsa degen i kylen i 8–10 timmar.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt gärna stå en stund medan ugnen blir varm och sätt sedan in bullarna i ugnen på 250 grader hade jag. Jag tycker de här bullarna behöver lite högre värme samt längre tid i ugnen än mina vanliga bullar. Vanligtvis har jag mina bullar på 225 grader men dessa på lite högre värme. Tiden på bullarna är ca 10-12 minuter men som sagt, ni känner er ugn bäst och håll koll på bullarna.Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Gör ett hål mitt i bullen med fingrarna, inte helt igenom, fyll med apelsinmarmelad. Pensla med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker. Låt gärna stå en stund medan ugnen blir varm och sätt sedan in bullarna i ugnen på 250 grader. Vanligtvis har jag mina bullar på 225 grader men de nattjästa behöver lite högre värme. Tiden på bullarna är ca 10-12 minuter men som sagt, ni känner er ugn bäst och håll koll på bullarna.

På kvällen: Ta fram en stor bunke och lös upp jästen i vattnen. Tillsätt sedan fullkorns dinkelmjöl och salt, rör ihop. Tillsätt sedan dinkelmjöl, lite i taget och knåda till en smidig deg för hand. Degen kommer vara lite kladdig men ska ändå gå ihop till en deg. Täck över bunken ordentligt med plastfolie eller ett lock och låt stå i rumstemperatur över natten eller ca 9 timmar.
Dagarna bara rusar iväg och det är svårt att hinna med allt som ska göras, känns som att maj månad alltid varit en sådan månad som är fullspäckad med aktiviteter och att göra saker… Skulle behöva dubbelt så långa dagar minst för att ens hinna med hälften… Men nu tänkte jag i alla fall tipsa om ett supergott bröd nämligen en Nattjäst limpa med äpple och dadlar. Smakerna blir fantastiska i detta bröd. Jag körde mitt på 250 grader då blir det lite mörkare och det behöver läggas över aluminiumfolie mot slutet, det blir mycket smak på kanterna med ett mörkare bröd men jag kommer ändra till 225 grader i receptet så det inte blir fullt så mörkt. Så du vet:)Sänk sedan värmen på ugnen till 225 grader efter 30 minuter, ta av locket och grädda ytterligare 15 minuter. Ta ut grytan och låt svalna något och ta ur brödet.

Similar Posts