NIU U-Pro är bestyckad med en motor från Bosch på 800W. Det möjliggör en maximal hastighet på 45 km/timmen. Likt M+ Sport ger U-Pro ett första körintryck som kvick och svarar snabbt på acceleration. Så länge du kör i det snabba läget upplevs mopeden som pigg och klarar alla trafiksituationer riktigt bra. I det lite långsammare energisparläget är motorn lite mindre pigg och känns inte alltid fullt tillräcklig. Skillnaden är kännbar, men även i det långsammare läget upplever vi att motorn ger godkänd kraft.
Kan man köra elmoped på vintern?
Självklart går det bra att köra även på vintern – Batteriet är optimerat för en temperatur mellan -10 till 45 grader, men för att batteriet ska må bra så krävs en skopa kärlek och eftertanke.
Karossen finns att få i en färg – svart med röda detaljer. Det är enligt oss ett snyggt utförande som lär passa de flesta. Intrycket är modernt, nästan lite futuristiskt, och NIU U-Pro utmärker sig även här som väldesignad.Det som omedelbart särskiljer U-Pro från andra modeller är den avsmalnade och smäckra formen. U-Pro är avskalad och enkelt i sin form, vilket är en stor anledning till dess låga vikt. Det främsta tecknet på det är den ”nakna” ramen som är synlig utifrån, på de flesta mopeder är den gömd innaför chassit. Genom att skala bort onödig massa har NIU kunnat skapa en elmoped där endast det viktiga är kvar. Trots den avskalade formen finns allt som behövs där.
När är Niu uttagningar?
Datum för uttagningar NIU inför läsåret 2023/24.SportDatum och tidBordtennisEnligt inbjudan från tränare.Fotboll pojkarMåndag 12/12 klockan 8:30 och tisdag 17/1 klockan 8:30Fotboll flickorMåndag 12/12 klockan 10:30 och tisdag 17/1 klockan 10:30GolfTorsdag 15/12 klockan 9:00-14:00.
NIU U-Pro är en elmoped med låg vikt där formen förenklats så mycket som möjlgit för att möjliggöra ett lätt men kraftfullt resultat. Genom smart innovation kan mopeden byggas ut för att passa dina behov.
De tillbehör som tillverkas av NIU och kan köpas till U-Pro är en framkorg för framdelen samt en mittkorg för utrymmet mellan dina ben. Det finns även möjlighet att komplettera med en passagerarsadel samt ett ryggstöd.
U-Pro är välbyggd med en bekväm sadel som är skön att sitta på även under längre turer. Storleken är lite mindre än exempelvis Vässla 2, som du kan läsa mer om här, men passar de flesta normallånga förare. De liter mer tilltagna hjulen på 12 tum ger bra dämpning och ger en skön körkänsla utan att kännas skumpig.
NIU är erkänt duktiga på att innovera batteriteknik och maximera batteriets effekt för att erbjuda lång räckvidd. Det ger exempelvis att överskottsenergi vid inbromsning används för att ladda batteriet under körning. Enligt vårt test kan du räkna med upp till cirka 40 km per laddning, vilket är klart mindre än exempelvis M+ Sport (också från NIU). Jämfört med Vässla 2 är det dock ungefär samma räckvidd, och med tanke på det lägre priset och mindre formen tycker vi att det är godkänt. Det vi framförallt hade önskat oss mer av hos NIU U-Pro är ett kraftigare batteri som möjliggör lite längre räckvidd.
Grundmodellen av U-Pro är skapad för en förare och saknar utrymme för att ta med en passagerare. Om du vill kunna skjutsa på mopeden går det att köpa till en passagerarsadel som monteras baktill. Det går även att installera ett ryggstöd för ökad komfort. NIU U-Pro har även smarta funktioner för säkerhet och kan till exempel varna om någon skulle försöka stjäla den eller om den skulle falla omkull. Du kan när som helst se var mopeden befinner sig via ett knapptryck i appen. Väldigt smidigt och gör att du kan känna dig säker med din moped, som annars riskerar att vara ganska stöldbegärlig. Innovativa NIU är den tillverkare som ligger i absoluta framkant på marknaden för elmopeder. De har en stor katalog av modeller, där vi bland annat tidigare lyft fram M+ Sport som en av de bästa. Nu är det dags för en annan modell, nämligen NIU U-Pro.
En baksida av den slimmade formen är att utrymmet för förvaring är ytterst begränsat. Det är inget ovanligt bland mopeder, men extra märkbart hos U-Pro. NIU har delvis löst det genom att erbjuda tillbehör i form av en korg som kan fästas framtill på mopeden. Det finns även en korg för plattformen mellan dina ben, som även det ger utrymme att frakta lite extra. Det vore trevligt med möjlighet att köpa till en toppbox med möjlighet att förvara våra saker under lock, men korgarna är vettiga tillbehör som vi kan rekommendera. En annan punkt där NIU imponerar är i det innovativa användandet av modern teknik. Mopeden är uppkopplad och kan nås via en smidig app. Det ger dig möjlighet att få statistik på din körning, kolla hur mycket kraft som finns kvar i batteriet samt upptäcka om något fel har uppstått. Prismässigt hör U-Pro till NIUs lägre prissatta modeller. Enligt oss är det en väldigt prisvärd och intressant elmoped att titta på för dig som söker maximalt värde för dina pengar.NIU U-Pro kan byggas ut med ett flertal moduler, baserat på dina behov och önskemål. Behöver du mycket förvaring och samtidigt kunna skjutsa en passagerare blir det snabbt ett flertal moduler du behöver komplettera med. Då rekommenderar vi också istället att välja en lite större elmoped, exempelvis M+ Sport. Om du bara behöver det ena eller det andra är det en god idé att skaffa någon av de extra modulerna, som är både välkonstuerade och prisvärda.
För den som vill bygga på sin Niu går det att köpa till pakethållare, toppbox, ryggstöd, framkorg, sidoväska, vindruta och benvärmare, därtill specialdesignade hjälmar och annat; till skillnad från många elbilar är inte tillbehörslistan kort bara för att fordonet kan laddas. Jag skulle välja åtminstone vindrutan, det mikroskopiska vindskydd som är standard gör varken från eller till.
Det finns två effektlägen, där ettan begränsar hastigheten till knappt 20 km/h och tvåan ger högsta hastigheten, 45 km/h. Man byter läge med höger tumme under färd om man vill.
Elcykelpremien är egentligen mest lönsam för EU-mopeder, där de 25% delfinansiering räcker för att göra eldriften lönsam. Här är också klimat- och miljönyttan mer självklar än för den som byter från cykel till elcykel. Vi testar den mest hypade elmoppen, Niu.Den har också farthållare vilket är praktiskt när man ska köra en längre sträcka på landsväg, så att man slipper få kramp i handen av att hålla gasen uppe. Dessutom ett larm som efter att det slagits på med fjärrkontrollen går igång om någon försöker flytta mopeden, lyfta stödet eller öppna sätet där batterierna ligger. Tyvärr funkar larmet inte när batteriet är uttaget för laddning. Dessutom har Niu inbyggt SIM-kort. Med det och en enkel app på min smartphone kan se hur långt jag kört, hur fort och faktiskt exakt vart, dessutom var mopeden står parkerad i fall jag skulle glömt den – eller ifall någon flyttat på den. Därtill hur mycket batterikapacitet jag har kvar, men tyvärr kan jag inte använda gps:en medan jag kör. Nästan alla elmopeder använder numera litiumbatterier precis som elbilarna; det finns fortfarande en del billiga varianter med blybatterier men de bör man avstå från. Niu gör en stor sak av att batteriet är uppbyggt på samma sätt som Teslas, med mängder av små cellbatterier. Tyvärr avspeglar sig inte tillverkarens skryt om batterierna i den tilltro de visar till dem; garantin är bara på tre år. Däremot är serviceintervallen längre än för bensinmopederna; efter 500 km eller 6 månader är det dags för en första service, sedan en gång om året eller var 4000 km. Jämfört med en bil är det täta intervaller, men jämfört med bensinmopeder får man köra långt mellan gångerna. ’Räckvidden beror på hur den körs; en 65 kg förare som håller 20 km/h jämn fart i vackert väder på plan väg ska kunna komma tio mil, tillverkaren anger 70-80 i snitt och det blir 58 km enligt EU:s mätmetod. Vi kommer strax över fem mil på full laddning, men då kör vi stora delar av sträckan i högsta fart. Milkostnaden i el räknat hamnar då kring en krona beroende på elavtal. När batteriet är halvfullt börjar maxhastigheten sjunka något, så att Niu vid 20% kvarvarande kapacitet bara går 40 km/h, och när kapaciteten sjunker under 10% går mopeden automatiskt över i läge 1, där maxfarten är begränsad till strax under 20 km/h.
Batteriet ligger under sätet, där det annars skulle rymmas en hjälm. Nu ryms bara laddutrustningen och ett kedjelås; laddkabeln ryms inte eftersom adaptern är så klumpig. Andra elmoppar vi testat har plats för ett andra batteri, det går inte här och jag tror få behöver mer räckvidd än vad Niu har på en laddning.
Moped kör man i stan för att det är smidigt och snabbt. Och det är både smidigare och snabbare med eldriften. Ja, toppfarten är förstås den samma – den är elektroniskt begränsad till 45 km/h som för alla EU-mopeder. Men man kommer iväg från rödljuset och upp i fart så mycket snabbare med elmopeden; här skiljer den sig inte från elbilen. Och man slipper koppla och växla, och istället för att igång motorn är det bara att vrida om startnyckeln och trycka på start.NIU-elmopeden har ingen direkt motsvarighet med bensinmotor, men de närmast jämförbara i katalogen från KöpEnScooter kostar ungefär 5000 kr mindre, vilket nästan helt kompenseras av att elcykelpremien gäller och ger upp till 25% av kostnaden, upp till 10 000 kronor. Därför är det lätt att hålla med importören om att den eldrivna är ”ett bättre alternativ”; merkostnaden går lätt att tjäna in eftersom det varken går åt bensin eller olja och inga remmar eller kedjor behöver bytas. Elkostnaden är ungefär en krona milen, mot minst en femma för bensinen. Dessutom är elmopeden mycket roligare att köra, eftersom den är piggare. Sammantaget bör det vara game over för förbränningsmotor-mopeder som bullrar, stinker och förorenar.
Elmopeden Niu lanserades som ett crowdfundingprojekt på kinesiska jd.com 2015 och nådde 11 miljoner dollar på två veckor. Året efter crowdfundade de 13 miljoner dollar till för M-modellen, som vi testar nu. Bakom crowdfunding-satsningen låg en tanke om att det är här man möter morgondagens millennialskunder, särskilt i Kina. Till en början såldes den inte ens i butiker, men nu finns Niu på över 350 butiker i Europa och globalt har det sålts över 350 000 Niu.
Instrumentbrädan ger snabbt och tydligt den information man behöver, inklusive förstås hur mycket kraft det finns kvar i batteriet. Halvljuset är LED och automatiskt, men följer till skillnad från de flesta andra mopeder inte styret utan pekar alltid rakt fram. Då är det bra att ljusspridningen är bred; 30 grader för halvljuset medan helljuset har 40 grader, och bakljuset går långt ut på sidorna, vilket ger bra synlighet i mörkret. Men för den som inte behöver 45 km/h ska man komma ihåg nackdelarna med en el-EU-moped jämfört med en elcykel. Mopeden måste trafikförsäkras och registreras med nummerplåt, man måste vara 15 år och ha ett AM-körkort alternativt körkort med behörighet A eller B, traktorkort eller förarbevis för moped klass 1 utfärdat före 1 oktober 2009. Mopeden får inte köras på cykelbanor och måste betala p-avgift. Det finns en version med toppfart 25 km/h också, som får användas som en cykel – men då är frågan vad mervärdet är jämfört med en smidigare elcykel. Välj själv vad som passar dig, men är det en moped du fastnar för så är eldrift självklart. Gröna Mobilister verkar för en mobilitet som är anpassad till planetens gränser och global rättvisa. Vi vill stärka människors livskvalitet i städer och på landsbygd. Det gör vi genom informationsspridning och påverkansarbete.
I innerstan är jag snabbare än bilarna och njuter av att så smidigt kunna utnyttja minsta lucka och parkera var som helst. Men när jag kommer ut på 70-väg känns det väldigt utsatt och jag längtar efter cykelvägarna – någon gång står valet bara mellan motorväg och cykelväg, där jag väljer att bryta mot lagen och samsas med cyklarna. Det är inte lagligt och jag förstår det – det gäller att hålla nere farten och Nius backspeglar gör att den tar mycket plats. Här blir EU-mopedens dilemma klart; lite för långsamt för trafiken annat än i innerstan, för stor för cykelvägarna. Dessutom får man inte parkera den som en cykel; den ska stå på p-plats och betala p-avgift som en motorcykel. En lapplisa tipsar mig om att skruva av nummerplåten bak, så står jag gratis…
Jag sitter bekvämt upprätt på Niun, men den är strikt ensitsig, både i vad som är godkänt och vad som funkar. Visserligen är sätet långt, men det finns inget att hålla tag i och inga fotpinnar bak, därtill är maxlasten bara hundra kilo. Inte ens att skjutsa barn är lagligt.Importören berättar att elmopeden inte bara lockar kunder från fossilmopederna utan också från de som aldrig övervägt en moped förut. Elmopedens toppfart på 45 km/h, den lite högre komforten och möjligheten att köra lite längre gör det uppenbartför många att man kan ställa bilen.
Vad är då grejen? Framför allt att göra en riktigt attraktiv produkt, och enbart erbjuda den som eldriven. Jämförelsen med Tesla är uppenbar, både i marknadsföringen där påkostade event ersätter reklam, och i att Niu använder samma batterityp som Tesla, och samma sätt att paketera batterierna.
Var och en får själv bedöma om Niu är snygg eller inte, den är i vart fall inte bara en upprepning av den gamla vespa-designen eller ett försök att se ut som en tuff motorcykel, som så många andra. Designen är minimalistisk, och utförandet också; det är bara en lätt stålram med tre större plastsjok. Tyvärr är hållbarhetstänket inte så konsekvent, det är ABS-plast som tillverkaren stolt anger är ”non-recycled”. Men flera fina detaljer gör att Niu sticker ut från andra mopeder, som att nyckelhålet blir upplyst och lätt att hitta om jag trycker på nyckelkedjan, att jag kan få ett plingljud när jag trycker på nyckeln för att hitta just min elmoped på p-platsen och att det går att ladda mobilen genom mopedens usb-uttag.Att köra är lekande lätt. Jag gasar med högerhandens reglage, bromsar med handbromsar där vänster går på bakhjulets trumbroms och höger på framhjulets skivbroms. Bromsarna tar fint och mopeden känns bra balanserad.
Hur går en NIU uttagning till?
Gör så här för att söka till NIU: Gör ansökan till den idrottsliga uttagningen via ditt specialidrottsförbund eller den som ansvarar för idrottsuttagningen på din gymnasieskola. De ansvarar för test och uttagning, samt godkänner och rangordnar alla sökande till NIU-utbildningen.
När det är dags att ladda är det bara att ansluta kontakten till väggen direkt från mopeden, alternativt att lyfta ur batteriet och bära med sig det in – det är en snygg kub på åtta kilo med ett bra handtag att bära i. På batteriets ovansida finns indikatorer som i fem steg à 20 % visar hur laddat batteriet är. Tyvärr är själva laddaren väldigt tung, men laddningen sker i alla fall helt tyst – i motsats till vissa andra vi testat med bullrande fläktar. Däremot stängs inte laddningen av när den är klar, och efter mer än ett dygns laddning kan batteriet ta skada. Det är lite dumt, eftersom batteriet samtidigt inte bör stå mer än en vecka utan att underhållsladdas; om man inte använder mopeden vintertid bör man alltså varje vecka dra i och ur sladden. Batteriets kapacitet ska helst hållas mellan 30 och 70 procent och det bör laddas i temperaturer mellan 10 och 35 grader.Motorn från Bosch sitter direkt i bakhjulets nav vilket betyder att man helt slipper den annars så förargliga kedjan eller remmen, och att motorn driver direkt på hjulet med minimala effektförluster och minimalt ljud – en del elfordon har ett vinande ljud men Niu är helt tyst.
Av säkerhetsskäl går motorn inte igång om stödet är nere. I motsats till de flesta andra elmopeder så har Niu bromskraftsåterföring, men den är inte särskilt effektiv utan återför maximalt tio procent av bromskraften. Därför är det extra bra att Niu inte automatiskt bromsar när man släpper gasen utan bara frihjular. Tack vare elmotorns höga vridmoment från start, kan Niu starta i upp till 15 graders lutning, och genom att batteriet sitter högt kan den vada i upp till 30 cm vatten.
Ett Eco-lyser när jag kör snålt, vilket mest handlar om att hålla nere farten. Men eftersom man enligt regelverket måste köra på bilarnas vägbana – inte cykelvägen – så är det vanligtvis högsta effektläget och full fart som gäller. Niu är helt tyst när jag kör den, inget varningsljud som många elbilar och inget vinande från motor eller kraftöverföring. Härligt – men också viktigt vara beredd med tutan!Målet med idrottsrörelsens antidopingarbete är att tillförsäkra alla idrottsutövare deras självklara rätt att delta och tävla i en idrott fri från doping. För att nå målet förs kampen mot doping med olika medel på alla nivåer inom idrotten. Alla idrottsutövare som tillhör en idrottsförening som tillhör ett specialidrottsförbund anslutet till Riksidrottsförbundet är skyldiga att lämna ett dopingprov när som helst och vars om helst.
Kan en moped stå ute i regnet?
Man förlänger mopedens livslängd när man ställer mopeden i ett varmt garage. Ställer du den ute i regnet och skiter i att ställa den under ett tag, så kommer det regna, på mopeden, då saker kommer att börja rosta.
Riksidrottsförbundets webbplats använder kakor (cookies). Några av dessa är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera och andra möjliggör en skräddarsydd upplevelse för dig. Genom att trycka ”Godkänn alla kakor” godkänner du användandet av alla kakor. Välj istället ”Inställningar” om du vill göra specifika val och läsa mer om vår användning av kakor.Rektor har möjlighet att besluta om förlängt studieår (så kallat fjärde år) för de elever som behöver det för att klara sin gymnasieutbildning. RF lämnar bidrag för det förlängda studieåret för elever vid riksidrottsgymnasierna. För ansökan om förlängt studieår läsåret 2025/2026 på RIG ska tre olika blanketter användas:Du som vill söka nationellt godkända idrottsutbildning (NIU) vänder dig också till SF för den aktuella idrotten. SF har ansökningsblanketter. Se lista med alla SF som har NIU (pdf) Pdf, 109 kB.. Antagningen sker oftast i samarbete mellan skolan och SF. Efter den idrottsliga antagningen söker du det gymnasieprogram du vill gå.Det finns två olika möjligheter för elever som vill kombinera studier med elitidrott på gymnasiet: riksidrottsgymnasium (RIG) och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). RIG har riksrekrytering medan NIU har lokal/regional antagning. Anordnare av NIU har tillsammans med SF ansvaret för att leda, följa upp och utveckla NIU verksamheten. RF har tillsammans med SF skapat en vägledning vid tillstyrkan av NIU, som inkluderar förordningar och föreskrifter. Det är varje huvudman i samverkan med berört SF som är ansvarig för antagningsprocessen. Kontakta respektive SF för information om hur urval och antagning sker i din idrott.Elever som vill kombinera studier med elitidrott på gymnasiet kan välja mellan riksidrottsgymnasium (RIG) och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). Elever på både RIG och NIU går ett vanligt gymnasieprogram, med ämnet specialidrott som kan läsas upp till 700 poäng. Studierna är anpassade för att kunna träna och lära elitidrott på dagtid. Till elevernas hjälp finns kompetenta lärare med spetskunskaper inom de specifika idrottsgrenarna. Du som vill söka till ett riksidrottsgymnasium (RIG) gör det först till respektive specialidrottsförbund (SF) för den idrottsliga antagningen. SF har ansökningsblanketter. Se lista med alla SF som har RIG (pdf) Pdf, 106 kB.. Därefter söker du till skolan för antagningen till gymnasieprogram. Antagningen till RIG och NIU sker genom två ansökningsprocesser: en idrottslig och en skolmässig. De elever som anses ha bäst förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen ska väljas ut. I RF:s riktlinjer för antagningen (pdf) Pdf, 52 kB. står att varje elev ska ha blivit bedömd utifrån vilka förutsättningar och förmågor denne har idrottsspecifikt, idrottspsykologiskt, socialt, organisatoriskt och att klara av gymnasiestudierna.
Från och med läsåret 2022/23 inför RF digital elevredovisning. Inbjudan till utbildningar i det nya systemet inför höstens elevredovisning skickas till redovisningsansvarig (RA) hos respektive huvudman.RF har nu Skolverkets och Skolinspektionens stöd att testa RIG/NIU-elever under skoltid. Antidoping Sverige utför inga drogtester på skolans elever utan de genomför dopingkontroller på idrottsutövare i skolans miljö i syfte att motverka doping inom idrotten.
Kombinationen elitidrott och utbildning är en viktig grund i den svenska idrottsmodellen. Varje elitidrottare ska ges möjligheter att satsa helhjärtat på sin idrott, men lika viktigt är att kunna kombinera satsningen med en gymnasieutbildning. Det ger elitidrottaren förstärkta möjligheter att vidareutbilda sig och att komma in på arbetsmarknaden under eller efter avslutad karriär.
Att driva ett riksidrottsgymnasium (RIG) eller nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) innebär en samverkan mellan flera olika parter som tillsammans ansvarar för elevernas sociala trygghet, idrottsliga och skolmässiga utveckling. En vanlig 50cc vespa 4-takt har drygt 2-3hk med en satans utväxling tack vare remdriften. Dom du vill köpa har lite drygt 1-1.5 hästar och väger en 30-80kg. Iofs så är det ju en elmotor men den poängen försvinner lite då vanliga vespor går på varvstopp från start till marchfart Har själv bara testat 45 Km Elmopeder och kan säga direkt att motorerna känns vekare om man enbart kollar spec på dessa. Niu N1 Sport har 1.8 kw motor är stark och pigg, Niu M+ 45 Km har 1.4 kw motor, Super Soco Cux med 1.3 kw motorn som jag valde känns inte trött alls och svarar bra. Både design och pris var det som avgjorde för min del.
Men det jag reagerar på Drax Swift är att det är samma spec på 25 km & 45 Km varianten så du måste fråga om detta och vad som skiljer dom åt ? Vet att 45 Km varianten fått kritik att den är trött i uppförsbacke.
Chassi: Ghost S1 Artic White, Moderkort: Gigabyte Aorus X570I Pro Wifi, Processor:Ryzen 7 3700x, Cpu kylare: Nzxt-X52 Kraken Minnen Gskill Trident Z 16 Gb Cl16 3600 mhz,Startdisk:SSD Samsung 970 Evo plus 1 TB , Grafikkort: MSI Rtx 2070 Super Ventus Oc PSU: Corsair SF600 Skärm: ASUS ROG Swift PG278Q Tillbehör: Logitech G903 & Funk KB460 , Logitech Z520 datorhögtalare.Alltså alla mopederna känns så hopplöst slö! Jag har 1000w i min elscooter på 12kg och det är knappt så den duger. Kan inte tänka mig hur en moped på 40-50kg är. Dyr som satan var dom ju också!
Jag har en liten kickbicke,eldriven på 1kw som är slö nå fruktansvärt. Den väger 10kg och du vill köpa en vespa som väger 4x.8x mer. Den bör alltså vara ännu slöare
U-Pro är lite ny för mig. Den fanns inte inne när jag kollade. Gillar den avskalade designen, lite ”rå” nästan. Men frågan är om den är ett mycket sämre val än M+ Lite?AMD Ryzen 5600X // BeQuiet Pure Rock // ASUS TUF OC 3060 Ti // ASUS B450-F (I) // 2 x 16Gb DDR4 Kingston Fury CL16 3600 // LG 27GL83a // 512Gb Samsung 860 EVO (System) 1Tb Samsung NVMe 980 3500mb/s EVO (Övrigt) // Fractal Design Define C // Corsair K55 RGB Pro // Nån trådlös, sjavig mus från Kjell & Co. ;-)Niu U pro med räckvidd upp till 40 km hade jag valt bort direkt, Niu M+ med räckvidd upp till 130 km räckvidd är bästa alternativet om du vill komma längre och Niu har bra kvalitet överlag men 800 watts motorn lär kännas klen i vissa lägen.4) är det verkligen rekomenderbart att åka ”scooter” vid snö/slask/is ? känns inte som man sitter lika stadigt som en lite mer ”attack ställnig” man får på en motorcykel eller cykel, med små däck.
Tycker faktiskt det funkar. Valde en Vässla efter n del research och blev lovad att kunna få skicka tillbaka den om det inte kändes bra (okörd givetvis). Men vill du provköra ex Vässla går det ju bra genom Vässla egna program där privatpersoner erbjuder provkörning. Går att få rabatt den vägen också. LG Chem som nämns av Jonas ska vara ”ok”. Det viktiga är väl dock egentligen att medvetna potentiella köpare (som vi är) faktiskt ställer frågan och är aktiva vad gäller valet gällande svaret (). Det ska hos ”riktiga” batteritillverkare gå spåra hela vägen till vilken gruva det är brutet. Fråga två, denna är nog mer svårlöst, av någon helt idiotisk anledning kan man inte bromsa och gasa samtidigt, Har du 1% broms intryck dras strömmen till motorn totalt. Det är så dumt att jag inte har ord till det.Beställde mina via Tyskland och kolla deras butik men tyvärr inte i lager och Irc SN26 Urban Snow kändes bättre kvalite pga lamell däck och grövre mönster mot Heidendau och därför jag valde dessa.
7) pålitliga säljare i malmötrakten? har inte hittat några med min begränsade kunskap är närmaste återförsäljare av NIU i trelleborg, förlåt min okunskap men går det att åka lagligt med en moped mellan städer? finns det vägbanor som inte är motorväg.
@ guggen jo visst , du kommer inte i närheten av 30 mil på en ”tank” just nu, men 30 mil är avståndet från Malmö till jönköping, vem har någonsin kört så långt på en moped? går väl inte ens lagligt eftersom du inte får gå ut på motorvägen.Den gör 42 km/h. Lyfter man på bakdäcket och drar på gasen snurrar hjulet i 45 innan spärren sätter in, men med en människa på inte en chans att den gör över 42, möjligtvis om man stänger av allt och låter den rulla i nedförsbacke, start igång = den autobromsar på 42km/h. ;(
Är Niu bra?
I motsats till de flesta andra elmopeder så har Niu bromskraftsåterföring, men den är inte särskilt effektiv utan återför maximalt tio procent av bromskraften. Därför är det extra bra att Niu inte automatiskt bromsar när man släpper gasen utan bara frihjular.
Jag hade bil förut och jag räknade ut att kostnaden per månad låg på ca 4000kr om jag slog ut allt, service, bensin ja allt jag la på bilen under ett år så att skippa bil och lägga 30k + på något annat som inte kostar nånting mer en inköp är pengar man tjänar in fort.
Så fråga ett är vilken, ursäkta språket, j*vla sladd ska jag klippa för att få ut mer prestanda. Det är uppenbart någon form av spärr inlagd/inkopplad.
Går inte det så får man nog anta att delar av kobolten är bruten i Kongo, där det har – framförallt vid vissa småskaliga – gruvor rapporterats om tveksamma villkor, barnarbete osv.
Jag ser det som så, elmoped är för pendling till/från. Köra 2-3mil och tid att ladda när man kommer fram. Får ungdom som kör runt mycket och långa vägar är inte elmoped något bra val då är bensinmoped bäst. Elmoped fungerar ju inte, klockan är sent och ska hem, batteriet slut och behöver laddas 3-4 timmar. Helt enkelt två olika användningens områden.
Just nu åker jag ju cykel då är dessa kostnaderna noll, men livskvaliten är lite så där..blir rätt så förbannat less på att pendla i mörkt och slask med en sliten cykel i 25 minuter till jobbet, hade nog mått bättre av att bara sitta ner och trycka på gasen lite..Hur känner ni för att beställa en moped från internet? vill provköra vässla, niu och super soco i malmö men hittar inga alternativ.. även om jag tror på recensionerna så vill man ju sitta på dom, vem vet sätena kanske känns obehagliga eller displayn kass..småsaker kanske men skulle aldrig köpa en bil utan att ha testat modellen så varför överväger jag det nu för en moped..jo det finns inga mycket val Jag har valt att låta min stå över vintern, är så bökigt att måste byta däck och eftersom jag inte jobbar just nu har jag inget behov av den och den slits inte så mycket om man bara kör under sommaren. Velar och drar i beslutet så är nog bara att åka och testa, ELmoped lockar som fan på grund av att jag är så dålig på allt som har med mecka och göra, färre rörliga delar och inga avgaser ja tack.Jag tycker att det största problemet är det näst intill obefintliga utbudet av (kvalitets)elmopeder från de traditionella japanska tillverkarna (Honda, Yamaha mfl). Att betala 20-30.000 för en kinesisk elmoped från en okänd tillverkare utan track record finns inte på kartan tycker jag.
Vad du en väljer så blir de billigare på sikt att skippa bilen helt, Eu moped för 30k har du tjänat in ganska snabbt om du jämför vad bil kostar att köra och jag har själv skippat bil helt, har också en el cykel som kostade 32k och samma sak där, efter typ 1-2 år har du tjänat in dom pengarna.
6) servning: förstår att en elmoped inte kräver särskilt mycket serving p.g.a mindre rörliga delar men saker går ju snett, du kör på glas o får punka eller någon sparkar på din moped.. vart servar man en elmoped?
mm frågan är varför, hur fungerar spärren. De är uppenbart strypta elektroniskt (lyft så du har bakdäcket i luften och gasa så ser du att bakhjulet stryps vid 45, alt kör i nedförsbacke och känn hur hjul/motor inte längre tar input från gasreglaget och enbart rullar/motorbromsar)… Måste finnas en sladd jag kan klippa eller CDI box jag kan byta.
Har provkört några elcyklar men samma problem här, svindyra om man vill ha kvalite, köper man billigt är dom säkert bra, men hur länge? 1-2 år? det går inte.
På just min moped i dagsläget kommer man ca 60 Km och detta man ska utgå ifrån så kör man längre en detta per dag så blir det en begränsning för ungdomar som nöjes kör men går självklart ta med laddaren och användas i skolan eller hos kompisen också för uppladdning under stilla stående tid.
själv har jag fortfarande inte köpt, finns som sagt dåligt med återförsäljare i malmö så får nog ta mig till scooterpunkten i helsingborg och provköra en NIU.5) stöld, låser man den bara eller behöver jag ett ordentligt kedjelås? isf. fraktar folk verkligen med sig den vart de än åker eller är det mest vid bostaden? för om man borde ta med sig den överallt får man tänka på förvaring.Det som gör dom svåra just nu är priset, du får lägga uppemot 30 lax för en moped, som du inte ens får ta ut på motorvägen,du får 2 bensindrivna mopeder för det priset.sett några sådana bränna runt i Malmö, finns bara nån enstaka återförsäljare av elmopeder här och den är väldigt prominent visad i skyltfönster på två ställen, har sett kanske 10st. dom ser väldigt unika ut låt oss säga ser lite retro sci-fi ut.
Kan man hoppa av Niu?
Anpassat program vid programbyte Om det finns särskilda skäl får en elevs utbildning på ett nationellt program avvika från vad som annars gäller för programmet. Utbildningen måste dock fortfarande kunna hänföras till ett nationellt program.
Den är ju billig men lite konstigt marknadsförd, varför samma som drax swift, men inte drax swift? omöjligt o få recensioner om den också så man hade ju köpt i blindo i stort sett. Precis som NIU:s övriga modeller är NUI MQI+ Sport fullpackad med teknik som re-generativa bromsar, uppkoppling till din smartphone, farthållare, GPS spårning och USB-uttag för laddning av dina prylar. Motorns effekt ligger på hela 3 kW och klarar av att lämna ett max vrid om 3,1 Nm vilket innebär att den är både rappare i accelerationen och kraftfullare under belastning än många bensindrivna scooters. Externa tester: Fick 8/9 i betyg av pryltidningen M3 och märkt med “M3 rekommenderar”. Den förra versionen av Vässla blev utsedd till bästa elmopeden av Aftonbladet Plus. Externa test: Viarelli Supermotard fick 4/5 i betyg av tidningen Automotorsport med motiveringen att den har stark motor, är bekväm med roliga köregenskaper, samt har en fräck design. Elmopeden fick även 4/5 i betyg av pryltidningen M3, med motiveringen att den har genomgående hög kvalitetskänsla, trivs både på och utanför vägen, samtidigt som den är lättmanövrerad och bekväm.
Externa tester: Vinnare av pryltidningen M3:s elmoped test 2019. Elmopeden fick 9/10 i betyg med motiveringen att den har det lilla extra som andra modeller saknar.
Utrustad med allt en elmoped behöver vara utrustad med fast i fatbike-format. Bland annat utrustad med stötdämpare fram och bak, blinkers, signalhorn, stor LCD-skärm med all viktig information.Viarelli Piccolo finns i två olika versioner, med blybatteri eller lithiumbatteri. Versionen med lithiumbatteri men innebär fördelar som längre livslängd och att det går att bära med sig in att ladda.
Är det svårt att komma in på Niu?
Antalet platser är begränsade så rangordning av sökanden görs av distriktsförbunden. Omfattar 17 heldagar. UEFA Avancerad Diplom kräver certifieringen av NIU att minst en i organisationen har. För att öka förståelsen för studiens syfte, placerar vi nu in NIU i ett sammanhang.
Drax Superior är ständigt uppkopplad via det inbyggda simkortet. Mopeden kopplas till mobilen via en app som ger tillgång till en mängd smarta funktioner som lokalisera mopeden, se körhistorik, ställa in färgen på displayen, ställa in känsligheten av stöldfunktionen, med mera.Det finns elmopeder med kraftfullare motor som NIU N1 och Viarelli Monztro men helheten med NIU MQI+ Sport imponerar och detta är helt klart en av bästa elmopederna på marknaden.
Externa tester: Evolt fick hela 4/5 i betyg i Aftonbladets test av elmopeder under 2020. Enligt tidningen är detta den snyggaste elmopeden. Elmopeden är även skön att åk på, även på lite sämre vägunderlag.Externa tester: Drax Superior fick stämpeln M3 rekommenderar med betyget 4/5 i deras test av elmopeder. Det ända negativa de hade att säga om elmopeden var det relativt höga priset.
I mopeden sitter ett blybatteri monterat som på Viarellis andra elmopeder. Vilket betyder att det inte är lika underhållsfritt som många andra elmopeder med Lithiumbatteri, men i detta prisspannet finns inga alternativ.
Boschmotorn som ligger på hela 3000 Watt tillsammans med litiumjon batteriet på 60 V och 30 Ah levererar bra med kraft! Räckvidden är 80 km enligt tillverkarna och möjlighet finns att köpa till ett extra batteri som utökar räckvidden till hela 160 km.
Citerat från M3: “N1 kostar en rejäl slant, men känns värd varenda krona. Kvalitetskänslan är en glädjekälla och körglädje levereras av den nästan 2 kW starka motorn så det räcker och blir över. “Det finns även möjlighet att köpa till ett extra batteri för att förlänga räckvidden. Unikt är också att det finns 10 olika färger att välja mellan när du beställer en Evolt. Det gör att du kan få din Evolt precis som du vill ha den.
I M3:s test sommaren 2018 utsågs NIU N1 till bäst i test av de 9 elmopeder som deltog i testet. Även Aftonbladet plus har testat NIU N1 där den fick 4/5 i testbetyg. NIU N1 rekommenderas dessutom av 100 % av de 15 testpiloter på Smartson som har testat elmopeden. NIU har för övrigt erhållit ett flertal priser på olika marknader.Elmopeden är alltid uppkopplad vilket innebär att du kan se i din smartphone vart den befinner sig, larmnotiser om någon försöker stjäla den och information om batteristatus.
Med denna elmoped får du det mesta. Stora hjul för bekvämare åktur, lång räckvidd och snygg design. Komponenterna kommer från välkända tillverkare som LG och Bosch. Det finns motorstarkare alternativ i samma prisklass, men om funktioner och kvalitetskänslan vägs in, är detta en väldigt prisvärd produkt.
Med en stark motor på över 3 000 watt är denna elmoped fullt kapabel att ge bensinmopeder en tuff match. I mopeden sitter dock ett blybatteri monterat som Viarellis andra elmopeder.
Evess Capri har kapacitet för ett extra batteri som dubblar räckvidden till 120 km i optimala förhållanden. Tack vare den väl tilltagna storleken och motorn på 2 kW är det inga problem att skjutsa.
Det du bör tänka på när du köper denna och de flesta andra fatbikes är att du betalar framförallt för den coola designen. Levereras med 2 års garanti så att du ska vara trygg med ditt köp.
Som vanligt kommer en Elmoped från NIU fullmatad med finesser. Detta innebär bland annat, avancerat stöldskydds system, USB-uttag för att ladda smartphone och nyckellöst tändning.GT1E är en väldigt liten moped, vilket gör att längre personer kan få problem med att benen tar i styret. Denna elmoped imponerade inte på oss och vi rekommenderar istället att du kollar på Viarelli Piccolo om du söker en elmoped i denna prisklassen.
NIU MQI+ Sport är väldigt lik syskonmodellerna N1 och M1 som släpptes 2018. Skillnaden är att MQI+ Sport är bättre anpassad för att rymma två åkande. Jämfört med M1 Pro har också MQI+ Sport kraftfullare motor och betydligt större batteri, 42 Ah istället för 32 Ah. Detta resulterar i längre räckvidd och bättre acceleration.
Vart är det säkraste stället där man kan ställa sin moped? Såklart i garaget I den här guiden kommer du få reda på varför du ska göra det och lite tips och trix hur du håller den ren och så att den håller längre.Idag så ställer folk sina mopeder överallt, men oftast i ett garage om man har ett, har man inte ett så brukar folk låsa fast dom i något cykelställ där dom bor. Folk som bor utanför stan har oftast något garage, ladugård, eller skjul, att kunna ställa sin moped. Man förlänger mopedens livslängd när man ställer mopeden i ett varmt garage. Ställer du den ute i regnet och skiter i att ställa den under ett tag, så kommer det regna, på mopeden, då saker kommer att börja rosta.
Vad är bäst RIG eller Niu?
Kraven på socialt omhändertagande är högre inom RIG än inom NIU, exempelvis genom att skolan ansvarar för boende såväl som idrottsliga och studiemässiga delar.
En annan sak är också att när det är dag så lyser solen på mopeden, så man i längden kommer få solblekta kåpor, alltså dom kommer få en matt utseende, det är oftast dom mer gamla kåporna som blir så. Man vill ju liksom inte slänga ut pengar på ett helt nytt kåpset bara för att man har varit lat och ställt den ute. Ha mopeden helst inte över natten ute, då på natten bildas fukt och tar sig in i olika ställen i mopeden och ställer till rost och en massa andra problem. Men den viktigaste delen av att inte ställa den ute, det är stölder. I Sverige så händer det rätt ofta att någons eller din egen moped blir stulen. Kanske p.g.a du inte har låst mopeden eller bara lämnat den ute, vilket inte är bra.Tänk på också att ALLTID låsa mopeden vart du än går, även om du bara ska in i kiosken och köpa något snabbt, för en stöld kan hända snabbt innan du ens har märkt det. Lås gärna också mopeden när den står i garaget, för är den inte låst om den står i garaget eller någonstans överhuvudtaget så får du inte ut något i försäkring om den inte var lås, för då är det ditt eget fel, då du får skylla dig själv. Så att kom ihåg, är det en crossmoped? Lås den helst med både styrlås och kättingslås om du har, då är den trygg, är det en scooter så är det samma sak där, lås den med styrlås och med kättingslås.Vinter kör du med mopeden så ska du absolut ställa den i garaget efter varje åk, för har du kört en regning dag, då det är blask och salt på vägen, så vill du nog inte att det sätter sig och rostar sönder allt, då är det nog bäst att ställa den i ett varmt garage där det mesta rinner bort. Vill du vara riktigt noga efter varje åk i snö eller något så ska du spola av mopeden snabbt alltså från all snö och salt som löser sig, och sedan ställa den direkt i det varma garaget så allt rinner bort. För om salt på vägen fastnar på mopeden så kommer det slitna ner mopeden något hemskt och du kommer förlora mycket i värde.
NIU U-Pro är liten och avskalad. Mopedens utförande gör att den är lätt och behändig samtidigt som priset hålls nere. Man kan inte påstå att den enkla designen är vacker, för det är den inte, men det finns något spännande uppkäftigt uttryck över den. Man skulle kunna säga att den är raka motsatsen till Piaggios klassiskt eleganta Vespa Elettrica som vi skrivit om tidigare.
Det ingår inte, till skillnad från NIUs tidigare modeller, något traditionell startnyckel till NIU-Pro utan mopeden startas med hjälp av en medföljande fjärrkontroll. Ett tryck på fjärrkontrollen och mopeden svarar piggt med ett ett ljust dubbel-blipp, sen är det bara att rycka på den självlysande startknappen på själva mopeden och köra iväg
I mitten av styret sitter en en häftig rund display, själva funktionen i att den är rund kan ifrågasättas, men det ser i alla fall coolt ut. I övrigt består reglagen av svarta och gröna knappar i plast, inget att hurra för. Något som man hurra för är dock det futuristiska led-lyset bak och fram, särskilt bakljuset ser ut som det kommer direkt från någon science fiction-film.
För en lång skandinav så kan elmopeden vid en första anblick tyckas vara för liten, men faktum är att även en person över medellängd sitter helt okej på detta fordon. Tack vare genomtänkt design så är det ingen risk att slå i styret även för de med långa ben. Om du vill skjutsa så finns det möjlighet att montera dit en extra sittplats. NIU U-pro, är en avskalad stadsmoped med en ganska ful men uppfriskande uppkäftig design. Priset är lågt med tanke på den funktion och all teknik du får för pengarna. Mopeden är ständigt uppkopplad och kommunicerar med dig med hjälp av en app i telefonen. En av funktionerna som är värda att nämna är stöldskyddsfuntkionen som kan larma om någon otillåtet flyttar mopeden, om så än bara några meter. Batteriet sitter lättåtkomligt under sitsen, det är bara att vika upp den och lyfta batteriet rätt upp i dess handtag. Batteriet blir som en avlång väska som du kan bara in och sätta på laddning. Med sina superlätta 5,2 kilo så slår den de flesta andra elmopederna på marknaden vad det gäller behändighet. Man kan lätt ta med sig batteriet exempelvis in på jobbet utan att det blir vare sig tungt eller besvärligt.Nackdelen är att det tar tid att ladda batteriet. Men med en räckvidd på 5-13 mil, beroende på moped, är inte detta ett problem för de flesta. På de flesta elmopeder går det dessutom att ta ur och bära med batteriet in för att ladda det inomhus under natten eller under arbetstid. Du behöver därför inte ha eluttag där elmopeden förvaras. Rekommendationen blir därför att om du inte har behov av en räckvidd på mer än 5-13 mil så bör du absolut fundera på att köpa en elmoped. Men om räckvidden är ett problem kan det vara klokt att köpa en bensinmoped istället.
Elmopederna blir allt mer populära och börjar på allvar ta marknadsandelar från bensinmopederna. Detta av uppenbara anledningar, elmopederna förbrukar inget bränsle och är därför billigare att köra. Även servicekostnaden sjunker då en elmotor inte behöver lika mycket service som en bensinmotor. De är dessutom miljövänliga och tysta.
Att ladda en elmoped som har dubbla 22.6 Ah batterier med räckvidd på ungefär 10 mil kostar ungefär 2-3 kr. Jämfört med en bensin moped med en bränsletank 5.5 liter där räckvidden är 18 mil kostar ungefär 95 kr att tanka.
Det finns både för- och nackdelar med både elmopeder och bensinmopeder. Därför är dina behov avgörande för vilken moped du bör välja. Längre ned listar vi fördelar/nackdelar för respektive moped. Det som ska sägas är att elmopeder idag är en relativt mogen produkt, även om många fortfarande inte köper elfordon på grund av “räckviddångest”.
NIU finns vid ett antal gymnasieskolor i Stockholms län. Du kan även söka NIU i ett annat län, men då måste det finnas ett samverkansavtal mellan din hemkommun och den aktuella kommunen. Ett samverkansavtal gör att du räknas som mottagen i första hand, det vill säga att du antas på samma villkor som kommunens egna elever. Utan samverkansavtal räknas du som mottagen i andra hand, och då blir du endast antagen om det finns lediga platser kvar när alla förstahandsmottagna elever har fått plats.
Hur mycket kostar det att ladda en elmoped?
Med en elmoped betalar du cirka 20 öre milen. Kör du på bensin är kostnaden cirka 7 kronor per mil. Med ett fulladdat batteri kommer du cirka 4-6 mil innan du behöver ladda på nytt. Har du även ett extrabatteri kan du köra dubbelt så långt.
OBS! Antalet platser på RIG är begränsade och du konkurrerar både med den idrottsliga antagningen och med ditt slutbetyg från nian. Det räcker alltså inte med att bli godkänd och uttagen för själva idrotten för att få en plats på en RIG-utbildning.
Är det värt att köpa elmoped?
De är dessutom miljövänliga och tysta. Att ladda en elmoped som har dubbla 22.6 Ah batterier med räckvidd på ungefär 10 mil kostar ungefär 2-3 kr. Jämfört med en bensin moped med en bränsletank 5.5 liter där räckvidden är 18 mil kostar ungefär 95 kr att tanka. Nackdelen är att det tar tid att ladda batteriet.
Riksidrottsgymnasier är riksrekryterande, det vill säga elever från hela landet kan söka till dem och tas in på samma villkor. Precis som för NIU är det två ansökningsprocesser, en idrottslig och en skolmässig.
Jag gör sedan en layout i FileMaker med 4 portaler, som var och en av dem visar information från omgången. Vilka rader från tabellen RättRad som ska visas i respektive portal bestäms med portalfilter (kräver FileMaker 11, annars får man använda globalfält). Det finns två portaler med ordinarie nummer från Lotto 1 (produktid = 8)…
— Nu när alla hjärtans dag närmar sig kan du passa på att gå till Gretas där du kan köpa tre gröna växter för priset av två, eller köpa något extra fint på GuldCity som ger dig 15 % rabatt på hela sitt sortiment så länge det inte är guld du tittar på, berättar Henrik….
För att få den rätta bilden av vad en bil kostar att äga måste man räkna in alla utgiftsposter. Det är lätt att bara tänka att det är bensin och försäkring som kostar – men du bör också räkna in värdeminskning, skatt och service. En ansökan tar bara ett par minuter och du har sedan…
Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.WXWYGNY Magnetisk insektsskärmdörr, 155 x 250 cm, vit magnetisk insektsnät dörr, dörrgaller,…
Vi saknar information från tillverkaren om detta fordon. Detta kan bero på att vi saknar stöd för just denna tillverkare eller att fordonet är för gammalt. Vi jobbar hela tiden på att förbättra vår täckning. Klicka här för att se uträkning av vilken förmån och vilka kostnader som blir aktuella när du har en BMW…
Dagen börjar med att ni blir uppdelade i produktionsteam. Sedan är det bara att börja skapa. Erfarna redigerare klipper sedan ihop materialet. Under kvällens gala presenteras det vinnande bidraget. Gruppens förmåga att planera, delegera och agera sätts på prov när ni tilldelas professionell videoutrustning för att skapa ett oslagbart mästerverk. Här kan du läsa mer…