|

Nötknäpparen Stockholm 2017

I år är fem kandidater nominerade till utmärkelsen Narrenpriset som är eventbranschens äldsta individuella pris. Det delas årligen ut av Svenska Eventakademin till en person inom event- och mötesbranschen. Vinnaren koras av ledamöterna i akademin vid en ceremoni på Eventmässan i Kista 22 februari 2023. Här möter du Sofi Franzén.

I år är fem kandidater nominerade till utmärkelsen Narrenpriset som är eventbranschens äldsta individuella pris. Det delas årligen ut av Svenska Eventakademin till en person inom event- och mötesbranschen. Vinnaren koras av ledamöterna i akademin vid en ceremoni på Eventmässan i Kista 22 februari 2023. Här möter du Simon Strandvik.

Klassikern Nötknäpparen är en balett som bygger på E.T.A. Hoffmanns konstsaga Nötknäpparen och råttkungenfrån 1816, med välkänd musik av Pjotr Tjajkovskij. I den versionen utspelar sig handlingen hos en välbärgad familj under juletider. Benke Rydman har i sin version förflyttat miljön till en betydligt hårdare nutid därpubliken bland andra möter en sibirisk Europamästare i breakdance istället för klassisk balett.
I år är fem kandidater nominerade till utmärkelsen Narrenpriset som är eventbranschens äldsta individuella pris. Det delas årligen ut av Svenska Eventakademin till en person inom event- och mötesbranschen. Vinnaren koras av ledamöterna i akademin vid en ceremoni på Eventmässan i Kista 22 februari 2023. Här möter du Ahmed Abdirahman.Mattan i mässmontern ger kunden det där viktiga, första intrycket. Sara Nordmark på Nessim hyr ut och säljer eventmattor och kan allt om hur man får fram den rätta känslan – med rätt matta. Handlingen cirkulerar kring den lilla flickan Clara som lämnats ensam att bo på en soptipp, medan föräldrarna tigger på gatorna i ett rikt främmande land. I en förhoppning om att återförenas med sina föräldrar, luras Clara att följa med en organhandlare på jakt efter ett ungt hjärta att sälja till en sjuk man. Nötknäpparen, prinsen, har gått sönder och förlorat sin stjärnglans. Samtidigt berättar en publikvärd allt vi vill och inte vill veta om föreställningen. Alla jagar trygghet och ett sammanhang i denna saga som är skrämmande lik verkligheten vi lever i. Letar du efter den perfekta julklappen för dina anställda? Då har vi något som passar. Nu kommer Fredrik Benke Rydmans Nötknäpparen till Hangaren Subtopia och innan 15 november får du som Eventeffectläsare 50% rabatt på biljettpriset!

I år är fem kandidater nominerade till utmärkelsen Narrenpriset som är eventbranschens äldsta individuella pris. Det delas årligen ut av Svenska Eventakademin till en person inom event- och mötesbranschen. Vinnaren koras av ledamöterna i akademin vid en ceremoni på Eventmässan i Kista 22 februari 2023. Här möter du Mia Stuhre.
Ställa ut på mässor fungerar, men det gäller att planera och utföra sitt deltagande på rätt sätt. Då kan mässmediet ge effekter som få andra medier kan erbjuda. Erik Säfvenberg, marknadschef på Nolia som är Norrlands största mäss- och eventföretag, ger en omfattande guide i mässmediets olika användningsområden, funktioner och en hint om framtiden.Business, bubbel och babbel. Tre obligatoriska ingredienser för en klassisk almedalsvecka där det sistnämnda, alltså babblet, ofta förpackas i form av panelsamtal i mängder. Och vi kan nog alla vara överens om att de där panelsamtalen inte alltid blir helt hundra. Här kommer några av Talarföreningens erfarna moderatorer med sina nio bästa tips för ett lyckat panelsamtal i Almedalen. BANG Agency förstärker sitt team med tre nya medarbetare. Kommunikationsbyrån anställer Amelie, Tom och Liam, vilka kommer att bidra med bred kompetens inom projekt- och produktionsledning. I år är fem kandidater nominerade till utmärkelsen Narrenpriset som är eventbranschens äldsta individuella pris. Det delas årligen ut av Svenska Eventakademin till en person inom event- och mötesbranschen. Vinnaren koras av ledamöterna i akademin vid en ceremoni på Eventmässan i Kista 22 februari 2023. Här möter du Chris Pettersson.När vi skapade vår långsiktiga strategi att bli Nordens ledande eventbyrå 2023 så var hållbarhet ett område som vi gav stort utrymme i planen. Ingen aktör i vår bransch hade gått hela vägen på det här området och vi ville erbjuda ett alternativ där det skulle vara enkelt för kunden att välja rätt – och på så sätt göra mindre påverkan på vår planet.

Hur länge varar Nötknäpparen?
Till årsskiftet 2022-23 gästas Malmö Opera av Tivolibaletten med deras sagolika version. Scenografin och kostymerna är skapade av H.M. Drottning Margrethe II av Danmark. Det blir en föreställning med härlig julstämning för hela familjen. Längd: ca 2 timmar inkl.
Mia Jonsson är en känd profil inom Jämtlands turistnäring samt inom hotellbranschen och kommer senast från tjänsten som affärsutvecklare på Sodexo och dessförinnan Copperhill Mountain Lodge och Scandic. Eventsäkerhet är ett ord som ofta ger associationer till vakter med snäcka i örat, kravallstaket och kanske inte alltid en så inbjudande känsla. Begreppet ”trygga event” dök i princip upp under pandemin och handlade om hur man skulle kunna erbjuda ”trygga event” i innebörden att det fanns handsprit och skyltar som uppmanade att hålla avstånd. Nötknäpparen är ett perfekt familjenöje för mellandagarna eller för att fira ett lyckat år med företaget! Boka nu på Subtopia.se. Och är ni 10 eller fler så passa även på att boka julbordi anslutning till föreställningen.

Subtopia har 15 000 kvm lokaler och studior, lång erfarenhet av konferens- och eventarrangemang och ett nätverk av företag som arbetar med allt från dekorbygge till eventunderhållning. Tillsammans med ett konstgalleri med muralmålningar och kulturhistoriska byggnader gör det oss till en proffsig och inspirerande plats för alla typer av events, företagsfester och konferenser.Almedalen är en av de viktigaste (om inte DEN viktigaste) demokratiska mötesplatsen vi har i Sverige. Politiken och näringslivet. Avlönade och ideella. Myndigheter och media. Föreningar och organisationer. Alla möts på en och samma plats. Som besökare är Almedalen en väldigt speciell plats där du har ett ansvar att se om dig själv och dina kollegor, så att ni alla kommer hem tryggt och säkert.Att chefen vågar vara tydlig och gå före blir allt viktigare i takt med att arbetsvardagen blir alltmer flexibel. Läs Fredrik Bauers senaste krönika om chefens roll som ett föredöme i de organisationer som har mest effektiva möten. I slutet får du tre frågor att diskutera som snabbt gör era möten mer effektiva

Almedalen är en av de viktigaste (om inte DEN viktigaste) demokratiska mötesplatsen vi har i Sverige. Politiken och näringslivet. Avlönade och ideella. Myndigheter och media. Alla möts på en och samma plats. Ur ett säkerhetsperspektiv är Almedalen en väldigt speciell plats där man som arrangör har ett stort ansvar att se till att eventet ni arrangerar är tryggt och säkert.
Kammarrätten i Sundsvall har i flera avgöranden den 17 mars 2023 fastslagit Skatteverkets ursprungliga beslut avseende förmånsbeskattning och skattetillägg kopplat till deltagande i en konferensresa.

Dansare och koreograf, född 1974. Var i tretton års tid med i Sveriges populäraste dansgrupp Bounce Streetdance Company, vars avskedsföreställning ”The Last Bounce” 2010 sålde ut Globen fem gånger om. Sedan dess har Fredrik Benke Rydman haft stora framgångar med egna föreställningar som ”Eldfågeln” (Göteborgsoperan 2015), ”Stop. Play. Rewind.” (Dansens Hus 2014), ”Macbeth” (Stockholms Stadsteater 2013). Hans nytolkning av ”Svansjön” (Dansens Hus 2011) blev en enorm succé som hittills har setts av 250 000 personer i hela Europa, varav 80 000 bara i Stockholm. Från hösten 2017 har han koreografresidens på Kulturhuset Stadsteatern där hans tolkning av ”Våroffer” med 20 dansare och 5000 liter vatten på scen kommer ut hösten 2018.Byråvärlden är enkel på många sätt. Vi säljer tid, erfarenhet, kompetens och talang. En tjänst. Hur vi än kämpat och försökt så ser byråerbjudanden luddiga och lika ut. Fråga bara en kund så får du se.

Jag erkänner! Jag är inte helt bekväm nu. Att komma med tips och idéer skulle ju kunna uppfattas som rätt stroppigt. Eller? Men, kärleken till det jag gör och brinner för är dock större än min rädsla, så det är med stor ödmjukhet som jag fortsätter skriva. För det jag vill dela med mig av är saker jag påminner mig själv om dagligen i min strävan att utveckla mig själv och andra runt omkring mig.
Under sommaren kommer hybridbyrån Homage skapa unika sommaraktiveringar över hela Sverige tillsammans med flera nya kunder, däribland Foodora, H&M, Tre och Asahi Group med varumärkena Peroni och Pilsner Urquell. Homage genomför även aktiveringar och varumärkesupplevelser tillsammans med Velo, Celsius och Fazer, som de arbetat med sedan tidigare.

Pjotr Tjajkovskijs klassiska balettäventyr Nötknäpparen är för många ett måste under jul- och nyårshelgerna. Till årsskiftet 2022-23 gästas Malmö Opera av Tivolibaletten med deras sagolika version. Scenografin och kostymerna är skapade av H.M. Drottning Margrethe II av Danmark. Det blir en föreställning med härlig julstämning för hela familjen.

Vår företagskultur kännetecknas av prestigelöshet och professionalism i alla led. Sedan 2011 driver vi ett aktivt jämställdhets- och mångfaldsarbete och detta är en viktig del av vår värdegrund. Våra värdeord är mod, tydlighet, engagemang och glädje.
När du väljer att skapa ett konto och följa ett nyhetsrum kommer dina personuppgifter behandlas av oss och av ägaren av nyhetsrummet för att du ska kunna motta nyheter och uppdateringar enligt dina bevakningsinställningar.All Things Live är sedan december 2018 den största oberoende aktören i Norden inom live-/underhållningsindustrin. All Things Lives sammantagna erbjudande täcker hela spektrumet från lokala norska akter till svenska musikproduktioner och danska stand-up-evenemang till arenakonserter med internationella artister som Justin Bieber, Shawn Mendes, Celine Dion, Green Day, Britney Spears och Eminem.

”En usel historia med fantastisk musik”. Så beskrev tidigare Bounce-dansaren och koreografen bakom den internationella succén Svansjön, Fredrik Benke Rydman, Nötknäpparen inför premiären 2016. I hans händer förvandlades balettklassikern från 1800-talet till en spektakulär scenshow med streetdans och angeläget tema samt nyskriven musik av bland andra Danny Saucedo och Anna Ternheim.- Extra roligt är det att få spela föreställningen i jultid eftersom den så starkt förknippas med just jul! säger Fredrik Benke Rydman. Vi har länge önskat att få göra det och ge uppsättningen den inramningen. Nu fick vi chansen och tog den direkt.

Vem har gjort Nötknäpparen?
Pjotr Tjajkovskij känner vi bland annat som tonsättaren bakom passionerade och känslostormande symfonier. Minst lika berömd är han för sina epokgörande baletter, Svansjön, Törnrosa och Nötknäpparen, vilka alla tre än idag tillhör de tio mest framförda klassiska baletterna.
För att läsa mer om detta, var vänlig läs vår Integritetspolicy som berör vår behandling av dina personuppgifter, och Integritetspolicy för Contacts som berör behandlingen av dina personuppgifter från ägaren av nyhetsrummet du följer.All Things Live Sweden representerar exklusivt ett 150-tal av Sveriges mest framstående artister, komiker, profiler och producerar konserter, shower, musikaler, stand up comedy, teater och dansföreställningar över hela Skandinavien.

Varför nötknäppare?
Nötknäpparna finns i olika varianter och storlekar, som alla ger en klassisk och festlig känsla till ditt julhem. Inom tysk folkloristisk tradition är nötknäpparna symboler för lycka, som enligt sägen beskyddar ditt hem och skrämmer bort illvilliga andar.
All Things Live Sweden producerar bland annat Hjälp mig inte, Räkhäst – I huvudet på Per Andersson, ART, Melodifestivalen, turnéer med artister som Veronica Maggio, Miss Li, Lena Philipsson, Tommy Körberg, Sarah Dawn Finer, Weeping Willows, Peg Parnevik, Thomas Stenström, Pale Honey, Newkid, Linn Koch-Emmery och Eva Dahlgren – samt agerar agentur och bokningsbolag för komiker och humor-influencers såsom Johanna Nordström, Johan Glans, Keyyo, Edvin Törnblom, Jenny Strömstedt, Filip Dikmen, Carin Da Silva, David Batra m fl.Fortsätt genom att fylla i din e-postadress och ditt lösenord. Är du redan kund hos Kungliga Operan? I så fall behöver du bara klicka på »Glömt lösenord« för att återställa ditt lösenord och logga in på ditt konto.

Musikalisk mångsidighet kännetecknar både Radiokören och Sveriges Radios symfoniorkester och deras årliga julkonsert följer i samma anda. Från den jublande inledningen av Bachs Juloratorium till Andy Williams jättehit It’s the Most Wonderful Time of the Year löper konserten från det högstämda till det finstämda med osviklig fingertoppskänsla och gnistrande sång- och spelglädje.

Vad har nötknäppare med julen att göra?
Berättelsen utspelar sig på julafton och handlar om en sjuårig flicka som får uppleva hur hennes favoritjulsak, en mekanisk nötknäppare, blir levande, besegrar den onda råttkungen och tar med sig henne till ett magiskt kungarike befolkat av levande dockor.
En konsert med Polstjärneprisets egen symfoniorkester och 2023 års vinnare, cellisten Inez Karlsson under ledning av Marco Crispo och Esa-Pekka Salonen.

Vad heter Nötknäpparen?
Nötknäpparen (ryska: «Щелкунчик», Sjtjelkuntjik) är en balett, ”balettféeri” (sagospel), i två akter (fem tablåer) med musik av Pjotr Tjajkovskij (op. 71). Libretto av Marius Petipa som bygger på berättelsen Nötknäpparen av E.T.A. Hoffmann.
Den norska dirigenten Cathrine Winnes har arbetat med samtliga svenska och norska symfoniorkestrar. Sedan 2015 är hon chefsdirigent och konstnärlig ledare för Blåsarsymfonikerna, en tjänst som förlängts till våren 2022. Hon hyllas för sina modiga och ovanliga program som innefattar såväl romantikens bortglömda juveler som orättvist förbisedda 1900-talsverk av tonsättare som Lili Boulanger och Grażyna Bacewicz. Hon debuterade nyligen både i Finland, med Tampere Filharmonia, och i Sydafrika, med filharmoniska orkestrarna i Johannesburg och i Durban. Dessutom gjorde hon Benjamin Staerns opera Snödrottningen på Malmö Opera. Hon är numera också välkänd som programledare genom den banbrytande tv-serien She Composes Like a Man om bortglömd orkestermusik och kvinnorna som skrev den. Denna säsong kommer hon bland annat dirigera prestigefyllda Nordiska Rådets pris, debutera på Norrlandsoperan i Umeå och göra Tjajkovskijs Nötknäpparen på Den Norske Opera & Ballett.

Igenkänningsfaktorn är garanterat hög i klassiska körsånger som Jul, jul, strålande jul och i När juldagsmorgon glimmar, där också elever från Adolf Fredriks Musikklasser i Stockholm medverkar. Eleverna sätter även, tillsammans med medlemmar ur Radiosymfonikerna, upp ett julspel och framför vackra carols som Away in a Manger och In dulci jubilo.När natten går tunga fjät och himlen hänger stjärnsvart fyller vi alltjämt dagarna med ljus, skratt, färger och musik. I vårt nordliga, avlånga land är det verkligen ingen slump att det bränns så mycket stearin, gräddas så många plåtar och kryddas så mycket vin, allt för att hålla vintermörkret ur kropp och sinne. En särställning i advents- och jultider har dock musiken; nya örhängen gnolas flitigt på gatorna sida vid sida med alla älskade sånger som år efter år stäms upp i kyrkor och konsertsalar runt om i landet. På berwaldhallen.se förekommer innehåll från andra webbplatser, exempelvis Youtube. Dessa tjänster kan använda kakor som vi inte styr över. Om du tackar nej kan sådant innehåll inte visas. Adolf Fredriks musikklasser är en grundskola med körprofil i Stockholm med undervisning från årskurs fyra till nio. Efter sex år på skolan har eleverna genom regelbundna sång- och teorilektioner fått med sig fördjupade kunskaper i sång och musik, utöver vad som ingår i grundskolans läroplan. Umeå-jäntan som tog nattåget till Stockholm som 16-åring för teaterskola och på den vägen är det. Sedan blev det Stockholms Stadsteater i 30 år och allt möjligt från Tv, underhållning, drama, film, och radio. Som improvisatör, regissör och dessutom hundcoach! Radiokören har i över 90 år bidragit till utvecklingen av den svenska a cappella-traditionen. Under den legendariske dirigenten Eric Ericsons ledarskap fick kören ett stort internationellt renommé och räknas i dag bland världens främsta körer. Körmedlemmarnas förmåga att växla mellan kraftfulla solistiska insatser och att sömlöst smälta in i ensemblen skapar ett unikt och dynamiskt instrument som hyllas av musikälskare och kritiker världen över, liksom av de många dirigenter som utforskar och utmanar körens potential.

Sedan 1979 är Radiokörens hemmascen Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus. Förutom konsertpubliken når kören också miljontals lyssnare i etern och på webben genom Klassiska konserten i P2. Dessutom visas flera av konserterna på Berwaldhallen Play, vilket ger publiken ytterligare en möjlighet att komma riktigt nära en av världens bästa körer.
Radioorkestern grundades för första gången 1925 i samband med de första radioutsändningarna i Sverige. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967. Orkestern har under åren haft flera framstående chefsdirigenter. Två av dem, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har senare utnämnts till hedersdirigenter.

”Orkestern känner stor ödmjukhet inför musiken och har en underbar känsla för musikalisk inlevelse och kreativitet”, enligt Daniel Harding, Radiosymfonikernas chefsdirigent sedan 2007. ”Jag har aldrig dirigerat en konsert där orkestern inte har spelat med livet som insats!”
Radiosymfonikerna har sedan 1979 varit knutna till Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen. Förutom publiken på plats i Berwaldhallen, når orkestern många lyssnare via radion och digitala medier, samt genom sitt samarbete med EBU. Konserter strömmas även regelbundet via Berwaldhallen Play och sänds av Sveriges Television, vilket ger publiken ännu fler möjligheter att njuta av en av världens främsta orkestrar.Skolan är sedan 1939 en sång- och körskola som har ett stort renommé såväl i Sverige som utomlands. Den omfattande musikundervisningen gör att skolans elever deltar såväl i det vanliga skolarbetet som i en musikverksamhet som sträcker sig utanför klassrummet med regelbundna konserter liksom internationella samarbeten med körer, musikskolor och musikcenter runt om i världen.

Var kan man se Nötknäpparen?
Klassiska JULBALETTEN Nötknäpparen tillbaka på OPERAN 2023. Juläventyret är, efter flera års uppehåll, äntligen tillbaka på Kungliga Operan.
På berwaldhallen.se använder vi nödvändiga kakor och liknande tekniker för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Vi använder också kakor och liknande tekniker för webbanalys så att vi kan förbättra vår webbplats.

Radiosymfonikernas och Radiokörens årliga julkonsert som spänner över traditionell julmusik liksom nya favoriter. En stämningsfull musikalisk smällkaramell för hela familjen som sträcker sig från Bachs Juloratorium till Andy Williams jättehit It’s the Most Wonderful Time of the Year.
Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiosymfonikerna, är kända som en av Europas mest allsidiga orkestrar. De har en bred och spännande repertoar och ligger hela tiden i framkant. Orkestern har mottagit ett flertal utmärkelser och uppskattas för sin stora musikaliska bredd, men även för sina samarbeten med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister.Säsongen 2019–2020 tillträdde Kaspars Putniņš som ny chefsdirigent och konstnärlig ledare för Radiokören, den tionde chefsdirigenten sedan kören bildades. Sedan januari 2019 är Marc Korovitch kormästare för Radiokören med ansvar för ensemblens kontinuerliga utveckling. Två av körens tidigare chefsdirigenter, Tõnu Kaljuste och Peter Dijkstra, utnämndes i november 2019 till hedersdirigenter. Båda har fortfarande nära kontakt med kören och gör återkommande gästspel.Skådespelaren, komikern och manusförfattaren Mikael Tornving gjorde med humor och snabba repliker genombrott i tv-programmet Parlamentet. Han har även spelat den cyniske reportern Rolf Nygård i Melodifestivalen 2005 samt medverkat i tv-program som Playa del sol, Partaj och SNN News. Hösten 2007 gjorde Mikael musikaldebut i Little Shop of Horrors, han har medverkat i föreställningen Priscilla på Göta Lejon och i teateruppsättningen av The Black Adder på Intiman. Mikael har även spelat chefen för Gruppen för särskilda insatser i filmerna om Johan Falk.

Radiokören bildades samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar och kören hade sin allra första konsert i maj 1925. Ambitionsnivån var hög redan från starten med ett uttalat mål att vara på högsta internationella nivå i allt från barockmusik till modern avantgarde.
Östersjöfestivalens grundare Esa-Pekka Salonen inleder årets program med en konsert som lyfter hjältar och antihjältar i kärlekens namn. Peter Mattei och Sveriges Radios Symfoniorkester framför verk av Gustav Mahler, Béla Bartók och Hector Berlioz.

Internationellt hyllade barockensembeln Il Pomo d’Oro tillsammans med countertenoren Jakub Józef Orliński i en konsert där den barocka älskarens och hjältens olika känslomässiga gestaltningar får ta plats på Östersjöfestivalens scen.
Nötknäpparen med Kungliga Baletten 2019. Koreografi: Pär Isberg. Dansare ur Kungliga Baletten; elever från Kungliga Svenska balettskolan; Dawid Kupinski som Kolaren; i förgrunden Frei Ruhl som Petter och Natalie Ogonek som Lotta. Foto Markus GårderNötknäpparen har blivit omåttligt populär och ges vid juletid i mer än 200 versioner världen över. Den utgör grunden för många kompaniers och balettskolors ekonomi.

När du besöker vår webbplats använder vi cookies för att säkerställa att du får en så trevlig och behaglig upplevelse som möjligt. Dessa cookies kan gälla dig, dina preferenser eller din enhet. Uppgifterna kan normalt sett inte direkt identifiera dig utan de används för att ge dig en mer personanpassad upplevelse på webbplatsen. Vid det första besöket från en enhet (dvs. dator, smartphone eller surfplatta), blir en cookiebanderoll synlig där du antingen kan godkänna alla cookies eller ange dina egna cookieinställningar. Du kan alltid ändra dina cookieinställningar via dina preferenser. Om du väljer att blockera vissa typer av cookies kan det påverka din upplevelse på webbplatsen och de tjänster vi kan erbjuda dig.
När gästerna gått och alla gått till sängs tassar Clara in för att hämta sin julklapp Nötknäpparen. Hon somnar under granen med den i famnen och drömmer:

Akt 2 …Sagans land. Där möter hon en mängd fantasifulla figurer (varierar från uppsättning till uppsättning) som snöflingor, dockor, leksaker, godsaker, blommor och annat, som dyker upp i hennes dröm och dansar för henne. Till sist ser hon den sköna Sockerfén i ett pas de deux med nötknäpparprinsen.
Langer har komponerat musiken för en orkester som i stort sett har samma besättning som i Mozarts opera, men har i intervjuer berättat att hon har försökt närma sig verket med nya ögon i stället för att försöka efterlikna den äldre mästarens musik. Resultatet har blivit ett verk där musikaliska element från olika världar vävs samman till en fascinerande helhet, och i sitt komponerande har Langer bland annat inspirerats av dans- och kabarémusik. Figaro Gets a Divorce fick sin premiär i Cardiff 2016 och senare bearbetade Langer musiken till en musikalisk svit för orkester. Sviten uruppfördes av Seattle Symphony Orchestra 2019 och hörs härmed i Berwaldhallen för första gången.I Nötkäpparsviten hittar vi musik som blivit så berömd att många omedelbart känner igen den. Sockerfens dans tillhör exempelvis de allra mest kända melodierna och här använde sig Tjajkovskij av ett nytt instrument, celestan. Fransmannen Auguste Mustel hade tagit patent på instrumentet 1886 och Tjajkovskij hade blivit fascinerad av det vid ett besök i den franska huvudstaden. Han bad sin förläggare ordna med en beställning av instrumentet och uppmanade honom att hålla det hemligt, eftersom han var rädd för att Rimskij-Korsakov och Glazunov skulle få höra talas om nyheten och använda celestan före honom själv. Senare samma år gjorde sig Rakitina ett namn via Lucerne Festival, och kunde skapa kontakter med USA genom Alan Gilbert, Gustavo Dudamel och Andris Nelsons. Deras satsning på unga kvinnliga dirigenter gav henne möjlighet till samarbeten med Los Angeles Philharmonic och Boston Symphony Orchestra, där hon för närvarande är assisterande dirigent. Dagens konsert blir hennes debut med Sveriges Radios Symfoniorkester. Premiären av Nötknäpparen på Mariinskijteatern i Sankt Petersburg 1892 blev inte någon omedelbar framgång. Men redan tidigare samma år sammanställde Tjajkovskij en svit med musik ur baletten. Den blev en stor succé hos Sankt Petersburg-publiken och spelades snart över hela världen. Det är verkligen inte svårt att förstå den här musikens oerhörda popularitet. Sällan har Tjajkovskijs fantastiska förmåga att skriva intagande melodier firat sådana triumfer, med härliga tongångar som etsar sig fast i minnet. Musiken har tolkats och arrangerats av artister från många olika genrer, till exempel Duke Ellington och Pet Shop Boys, och Tjajkovskijs melodier har också använts flitigt i reklamfilmer och datorspel.Elena Langer är född i Moskva men emigrerade till Storbritannien strax innan millennieskiftet. Efter att ha utbildat sig vid Moskvakonservatoriet fortsatte hon sina studier i London vid bland annat Royal College of Music. Trots att hon inte hade någon erfarenhet av att skriva operamusik, sökte hon och fick en tjänst som Composer-in-Residence vid Almeida-teatern i London, en post hon innehade i tre år med början år 2002. I Figaro Gets a Divorce är det 1900-tal, någonstans i Europa. En revolution har ägt rum och huvudpersonerna befinner sig på flykt. Figaros och Susannas äktenskap vacklar i sina grundvalar. Cherubino som var en så charmerande page i Mozarts opera, har förvandlats till en cyniker och driver en sjabbig bar, där Susanna uppträder som kabarésångerska. Greven har fått en dotter, Angelika, med tidigare tjänarinnan Barbarina och grevi
nnan har fått en son med Cherubino, döpt till Serafin. En ny rollfigur, en underrättelseagent, Majoren, har tillkommit, som är något av ondskan personifierad. 
Pjotr Tjajkovskij känner vi bland annat som tonsättaren bakom passionerade och känslostormande symfonier. Minst lika berömd är han för sina epokgörande baletter, Svansjön, Törnrosa och Nötknäpparen, vilka alla tre än idag tillhör de tio mest framförda klassiska baletterna.

Tjajkovskij var även en flitig operakompositör, något som också kan sägas om den rysk-brittiska tonsättaren Elena Langer. Hennes uppmärksammade opera Figaro Gets a Divorce, med libretto av operaregissören David Pountney, är en fristående, modern fortsättning på Mozarts Figaros bröllop.
Frågan är om någon tonsättare har skrivit fler medryckande melodier än Tjajkovskij? I baletten Nötknäpparen radas hitsen upp på ett pärlband, med bland annat Blommornas vals och Sockerfens dans. Därtill bjuds en musikalisk svit ur den rysk-brittiska tonsättaren Elena Langers opera Figaro gets a divorce, en fristående fortsättning på Mozarts Figaros bröllop. Konsertens leds av den lovande dirigenten Anna Rakitina, assisterande dirigent vid Boston Symphony Orchestra.

Av det lätta anslaget att döma hade den i övrigt ångestfyllde Pjotr Tjajkovskij goda minnen av sin tid i Florens. Stråksextetten i d-moll komponerade han då han återvänt till Sankt Petersburg därifrån och smeknamnet, Souvenir de Florence, är hans eget. ”Jag komponerade det med största möjliga entusiasm och minsta möjliga ansträngning” skrev han till sin välgörarinna Nadezjda von Meck om det fyrsatsiga verket, som både är energiskt, dansant och innehåller folkmusikaliska drag.
Tjajkovskijs Svansjön (1877), Törnrosa (1890) och Nötknäpparen (1892) tillhör världens mest populära baletter, och tillsammans med bland annat de tre sista symfonierna, första pianokonserten, violinkonserten och operan Eugen Onegin räknas de till hans mest kända verk. Det var Ivan Vsevoloskij, direktören för de kejserliga teatrarna, som beställde musiken till såväl Törnrosa som operan Spader Dam av Tjajkovskij. Framför allt den senare blev en enorm framgång vid premiären i Sankt Petersburg 1890 och Vsevoloskij beställde på stående fot musik till ytterligare en balett, Nötknäpparen.Efter avslutade studier och framgångsrika placeringar i dirigenttävlingar som Malko Competition och Deutscher Dirigentenpreis, antogs Rakitina 2016 till Hochschule für Musik und Theater i Hamburg.Anna Rakitina, av ukrainsk och rysk härkomst, studerade till en början violin, för att senare antas i dirigering vid Tjajkovskijkonservatoriet i Moskva.

Men Tjajkovskij fick kämpa med musiken till Nötknäpparen. Han hade svårt att förlika sig med librettot, som byggde på E T A Hoffmans Nötknäpparen och Råttkungen, om Clara som i julklapp får en nötknäppare, som ser ut som en soldat och under natten vaknar till liv. Berättelsen hade bearbetats i flera led, först av Alexandre Dumas och sedan av Vsevoloskij och koreografen Marius Petipa. Men innan Tjajkovskij på våren 1891 reste på en dirigentturné till Paris och USA hade han kommit en bra bit på väg i komponerandet och på sommaren samma år låg huvuddragen till musiken klar.
En färdig version av partituret levererade Tjajkovskij till Vsevoloskij under våren 1892 och tonsättaren sammanställde också delar av musiken i en svit, som gjorde succé vid en konsert i Sankt Petersburg. Men mottagandet av baletten på Mariinskijteatern i samma stad den 18 december 1892 var blandat. Librettot fick kritik, medan musiken lovordades för sin fantasirikedom och dansanta stil. Det skulle dröja innan baletten fick internationell premiär, men sviten kom snart att göra succé även utanför Ryssland, med framföranden i Bryssel och London.

Varför har man en gran på julen?
Julgranen har nämligen sitt ursprung redan från tidigt 1400 tal i Tyskland. Under denna tid tog protestanterna in dekorerade träd (inte nödvändigtvis en gran) in i hemmen under julen. Man tror att under denna tid gjordes detta för att skydda hemmen mot onda makter och väsen vilket man trodde starkt på under denna tid.
I sviten från operan befinner vi oss till en början på Greve Almavivas slott. Det är en ljuv sommarkväll och insekter och fåglar surrar i den ljumma kvällsluften. Därpå ljuder en lyrisk kärlekssång för de älskande ungdomarna Serafin och Angelika. I den tredje satsen hör vi en beskrivning av familjernas dramatiska flykt. Därefter får vi ta del av en illustration av den ondskefulle majoren, med bongotrummor, maracas och dragspel. I femte satsen drömmer Susanna och Cherubino sig nostalgiskt tillbaka till det förgångna. I finalen använder sig Langer av huvudpersonernas musik och bygger upp olika verser, som får formen av ett rondo. Hon har själv beskrivit det som att ”de mångskiftande episoderna blir som numren i en kabaré.”

Tjänsten vid Almeida-teatern innebar startskottet för en framgångsrik karriär som operatonsättare och Langer har sedan dess skrivit musik till ett tiotal operor. Figaro Gets a Divorce skrevs på uppdrag av Welsh National Opera och dess konstnärliga ledare David Pountney, som en fortsättning på Rossinis Barberaren i Sevilla och Mozarts Figaros Bröllop. Pountney skrev även librettot och i sitt arbete använde han sig av två källor: Beaumarchais (som skrev pjäserna Barberaren i Sevilla och Figaros Bröllop) La Mère coupable (Den skyldiga modern) från 1792 och dramatikern Ödön von Horváths Figaro läßt sich scheiden (Figaro skiljer sig) från 1936.Subtilt, svängigt och full av mystiska harmonier. Här möter vi nordiska jazzklanger med Bohuslän Big Band, Vince Mendoza, Nils Landgren, Silje Nergaard, Lars Danielsson och Helge Lien.

Arrangör: Programbolaget & Monarch Music | Minnet av Svante, hans sång och personlighet, lever kvar i våra hjärtan. Musik från ”The American Song Book” texter av Beppe Wolgers, fantastiska tolkningar av Monicas Vals, Bluesette och Sakta vi går genom stan.
Kraftfullt och mörkt bluesigt med Kjell Jansson, Anders Kjellberg och Björn Cedergren, förstärkta av Bror Gunnar Jansson, Stina Jansson, Tommy Kotter, Vanessa Liftig och Emma Augustsson!Arrangör: Extern arrangör | Charlie Eriksson är prisbelönt entreprenör och grundare av projektet Aldrig Ensam. Axel Schylström är en av Sveriges främsta artister, låtskrivare & föreläsare.

Välkommen att vara med på en öppen workshop för alla sångsugna i samband med konserthusorgelns gnistrande ettårsdag! Vi samlas i Götaplatsfoajén och sjunger några underbara och kända sånger tillsammans.
Arrangör: Extern arrangör | ConneXions innehåller 10 talare och 3 underhållningsakter, redo att inta scenen på TEDs ikoniska röda matta och utmana dina förutfattade meningar.Bakfickan presenterar ett samtal med Monika Björn som svarar på frågor kring klimakteriet, åldrande och träning. Med bubbel och musik med musiker från Göteborgs Symfoniker!

En klassisk konsert som avslutar musiklägrets Side by Side, där lägrets mest avancerade deltagare visar upp sina färdigheter sida vid sida med Göteborgs Symfoniker och Vokalensemble.
En härlig lunchkonsert med körsång i alla dess former med de över 250 kördeltagarna från musiklägret Side by Side. Det blir körmusik från när och fjärran, såväl kända körklassiker som pop och helt nyskrivna körlåtar!

Traditionell kurdisk, persisk och turkisk musik i magiskt samspel mellan Kayhan Kalhor från Iran och Erdal Erzincan från Turkiet. En konsert som ställer dörren till andra världar på glänt.

Polarpristagare och en av Afrikas största och mest inflytelserika musiker. Äntligen besöker senegalesiska Youssou N’Dour Göteborg med senaste albumet Mbalax i bagaget. Passa på!
Lunchkonsert i Högskolan för scen och musik med de allra yngsta deltagarna från det internationella musiklägret Side by Side by El Sistema. Fri entré, begränsat antal platser.

Över 200 ungdomar på scenen när Mahlers storslagna ”Uppståndelsesymfoni” framförs av Västra Götalands Ungdomssymfoniker, körer, sångsolister och dirigenten Simon Kim Phipps!Arrangör: United voice | En erkänt skicklig instrumentalist men också en stilsäker och virtuos kompositör med lika stor respekt för traditionen som han är en finurlig förnyare. En totalupplevelse av ljud, bild och film med pianisten Bugge Wesseltoft, basisten Dan Berglund och trumslagaren Magnus Öström – modern jazz, Bach, filmmusik och rock färgat av nordiskt vemod. En konsert där alla, oavsett temperament, ålder och funktion, är välkomna att ta till sig musiken på sitt eget sätt. Med musiker ur Göteborgs Symfoniker och Bernt Andersson på ackordeon, ett sorts dragspel.Familjer – fira den magnifika konserthusorgelns gnistrande ettårsdag tillsammans med kören Vox Luna från Lidköping och en barnkör! På programmet står bland annat sånger från Georg Riedels låtskatt och allsång.Jubileumslägret intar Scandinavium med en gigantisk musikalisk manifestation när deltagarna spelar sida vid sida med Göteborgs Symfoniker och Vokalensemblen!Lär dig mer om klassisk musik i föreläsningsserien Klassisk kuriosa. Denna gång faller strålkastarljuset på de stackare som blev kända bara för ett stycke, så som Chaminade, Pachelbel eller von Paradis. Föreläsare: Magdalena Fronczak.En inspirerande, musikalisk mötesplats för unga och etablerade pianister! På fredagens program står mästarklasser, föreläsning om Stenhammar och konsert för de yngre pianisterna.En spännande musikalisk resa genom tid och rum med deltagare från musiklägret Side by Side. Folk- och världsmusik blandas med toner från renässansen och medeltiden. Konsert med musiker ur Göteborgs Symfoniker där alla, oavsett temperament, ålder och funktionsvariation, är välkomna att ta till sig musiken på sitt eget sätt. En konsert med lite mer frihet, helt enkelt. Lär dig mer om klassisk musik i föreläsningsserien Klassisk kuriosa. Följ med till Danmark och lär känna kompositören Carl Nielsen, men även Langgaard, Vagn Holmboe och Per Nörgård. Föreläsare: Johannes Gustavsson.

Lär dig mer om klassisk musik i föreläsningsserien Klassisk kuriosa. Denna tisdag djupdyker vi i ryska romantiken – den berömda epok som frambringade kompositörer som Tjajkovskij, Medtner, Skrjabin, Musorgskij och Glazunov. Föreläsare: Camilla Lundberg.Fira den magnifika konserthusorgelns gnistrande ettårsdag tillsammans med Göteborgs Nya Flickkör och Magnus Kjellson organist! På programmet står musik av bland annat Vivaldi, Britten, Fauré, Pärt och Delibes.

Vad är en nötknäppare figur?
Nötknäpparna finns i olika varianter och storlekar, som alla ger en klassisk och festlig känsla till ditt julhem. Inom tysk folkloristisk tradition är nötknäpparna symboler för lycka, som enligt sägen beskyddar ditt hem och skrämmer bort illvilliga andar.
Berättelsen utspelar sig på julafton och handlar om en sjuårig flicka som får uppleva hur hennes favoritjulsak, en mekanisk nötknäppare, blir levande, besegrar den onda råttkungen och tar med sig henne till ett magiskt kungarike befolkat av levande dockor. Berättelsen gavs ut på svenska för första gången 1848, varefter flera nyöversättningar har följt.

Nötknäpparen (tyska: Nußknacker und Mausekönig) är en konstsaga från 1816 av den tyske författaren E.T.A. Hoffmann. Den har även givits ut på svenska som En nötknäppares öden och Nötknäpparen och råttkungen.
Hoffmanns saga är förlaga till Pjotr Tjajkovskijs balett Nötknäpparen från 1892. Såväl Tjajkovskijs balett som sagan i original är därutöver förlaga till ett stort antal bearbetningar för film och andra medier.Varför har vi julgran inne under julen? Julgranen är nästan ett måste i alla svenska hem under juletider. Men få vet varför vi släpar in detta barriga träd. Vart kommer denna tradition ifrån och hur spridd över världen är den egentligen?

När du ändå håller på att klä granen så glöm inte att klä dig själv i julgrans liknande kläder. Det finns mängder med kläder och tröjor i julens alla färger. Varför inte klä dig i en stickad jultröja med färger likt en julgran under tiden den kläs för att verkligen komma in i rätt stämning?
Men det är inte en julgran bara för att det är en gran. För att en gran ska bli en julgran måste du ta in den under jultid och “klä” den eller “dekorera” den med olika ting.En annan detalj som är lätt att glömma är julgransstjärnan. Enligt tradition ska det sitta en stjärna längst upp i toppen på julgranen. När du har alla dessa ting i granen kan du känna dig nöjd, men fyll på med ytterligare saker som kan passa.

Nu när ni har en liten grundläggande kunskap om julgranen kanske ni undrar när och varför den började användas? Julgranen har nämligen sitt ursprung redan från tidigt 1400 tal i Tyskland. Under denna tid tog protestanterna in dekorerade träd (inte nödvändigtvis en gran) in i hemmen under julen. Man tror att under denna tid gjordes detta för att skydda hemmen mot onda makter och väsen vilket man trodde starkt på under denna tid.
Julgranen kommer egentligen i tre olika varianter nu för tiden. Den vanligaste är en vanlig gran eller som den egentligen heter, rödgran. Två andra varianter har blivit mycket populära nämligen ädelgranen och plastgranen. Ädelgranen är betydligt tätare och har större barr.

Plastgranen är precis som det låter, en gran i plast som kan designas på alla tänkbara sätt. Fördelen med denna är att den inte barrar och du kan packa ner den och använda den år efter år.Man kan pynta sin gran med i princip vad som helst med det är väl tre pynt som sticker ut och som bör finnas i alla julgranar under julen nämligen för det första, belysning. Någon form av ljusslinga som ringlar sig i granen. En annan dekoration som är ett måste är någon typ av glitter. Det kan vara tjockt silver eller guld glitter eller något pärlband i samma färger. Sist men inte minst, de obligatoriska julgranskulorna. Dessa kommer i alla tänkbara färger och är oftast tillverkade i plast eller glas och hängs längst ut på julgranens kvistar. På denna tid var det dock inte en julgran i den mening vi ser den idag. Det va mer dekorerade träd, kvistar eller stänger. Julgranen så som vi ser den är ett relativt modernt påfund. Så sent som tidigt 1900 tal tog den moderna granen över hemmen och är den typ av gran vi ser idag. Men det gick stegvis. Redan på 1800 talet började man förvandlingen till vår moderna gran genom att pynta träden med stearinljus som nu på senare tid har bytts till elektriska ljusslingor. Man började även att pynta dem med rosor, färgat papper, glitter och sötsaker. Det här är den version av vår webbplats som är riktad till personer som talar Svenska i Sverige. Om du är bosatt i ett annat land eller en annan region väljer du den lämpliga versionen av Tripadvisor för ditt land eller din region i rullgardinsmenyn.Vi var på Dansens hus för att se Cirkus Cirkör och passade på att ta en fika i det lilla cafeet. Bra lokal för att se en föreställning som Cirkus cirkörs. Trevlig kvinna i cafeet och mycket trevlig och förstående personal i aulan när vi blev tvugna att avvika.

Vad är det värsta med julen?
– Julen är en högtid som förknippas med gemenskap och värme, och som barnens högtid men många barn som har det jobbigt hemma upplever att julen blir extra tung med bråk, våld och fulla vuxna. Bris kuratorer finns där för de barn som inte har någon annan vuxen att vända sig till just där och då.
Vi såg Nötknäpparen av Benke Rydman på Dansens hus. Det kändes genuint och äkta. Det finns både garderob och bar. Det var fullsatt men organiserat bra så det kändes aldrig som mycket folk. Enda minuset var lite få toaletter.I baletten börjar historien i President Silberhaus hem, där många barn och gäster infinner sig för ett julfirande. När Drosselmayer kommer in i rummet börjar klockorna mystiskt att ringa, och barnen blir rädda. Han har dock tagit med sig leksaker, och vinner därför snabbt barnens förtroende. Silberhaus bestämmer dock att barnen ska lägga undan leksakerna, varefter Clara och Fritz blir ledsna. För att trösta dem ger Drosselmayer dem en nötknäppare, men ett bråk uppstår kring vem som ska ha den. Därefter försöker Fritz knäppa en för stor nöt och nötknäpparen går sönder. Clara tar sedan hand om den trasiga nötknäpparen. Senare har Clara svårt att sova och går ner till stora salen igen, men salen invaderas snabbt av många möss och en stor muskung. Clara tar skydd vid nötknäpparens säng, och därefter inleds en strid mellan mössen och ett antal leksaker som leds av nötknäpparen. Nötknäpparen strider en mot en med Muskungen, men tycks förlora – men vinner efter att Clara kastat sin sko på Muskungen. Nötknäpparen förvandlas sedan till en vacker prins. Jag har inte på länge känt mig så olycklig som nu. ”Syltembourg”, ”Nötknäppare”… – dessa bilder glädjer mig inte, ger mig inte inspiration, men skrämmer och förföljer mig, vaken som sovande, och hånar mig med tanken att jag inte kommer stå ut med dem. […] I natt bestämde jag mig att det inte kan fortsätta såhär, och att jag tyvärr måste meddela till dig att jag vägrar att hålla mitt ord. Dagen efter Tjajkovskij hade skrivit sitt brev till Vsevolozjskij, meddelades han att hans syster Sasja (Aleksandra Davydova) hade avlidit. Tjajkovskij var just då på väg till Amerika, och skrev till sin bror att han efter detta besked var ännu mindre benägen att skriva klart musiken till Nötknäpparen. Han hade en mycket nära relation till sin syster. I artikeln On Meaning in ”Nutcracker” försöker musikologen Roland John Wiley bena ut huruvida Tjajkovskij i musiken till Nötknäpparen hade en bakomliggande mening som kunde förklara att han i slutändan skrev klart musiken till Nötknäpparen. Wileys teori var att Karamellfen representerade Tjajkovskijs avlidna syster, och att Drosselmayer representerade Tjajkovskij själv. Karamellfen representerar enligt Wiley systern på så vis att det magiska land som Karamellfen bor i och de ljuvliga omständigheter som omger Karamellfen, är en slags utopi som han hade önskat åt sin syster. Wiley menar att det finns ett stort antal likheter mellan Tjajkovskij och Drosselmayer. Drosselmayer levde utanför tid och rum, var både farbror och gudfar, men hade inga barn själv. Detta till trots var hans kärlek till barn stark, och hans kärlek till Clara är enligt Wiley lika stark som Tjajkovskijs kärlek till Sasjas barn, om än att det i Drosselmayers fall inte var lika uttalat. Wiley menade således att Tjajkovskij troligen kände igen sig i Drosselmayer. I förlängningen menar således Wiley, att den andra akten – när Clara infinner sig i Syltbourg med sin prins, är den utopi och vision som Drosselmayer önskar till Clara. Vidare stärker Wiley hans ansedda samband mellan Drosselmayer och Tjajkovskij i att Drosselmayer i originalberättelsen står som utanför tid och rum. Således är all tid och alla händelser i Drosselmayers perspektiv en och samma tanke. Drosselmayer är därför inte likt Tjajkovskij nedstämd för en specifik händelse, utan till följd av att han vandrat i världen alltför länge. Enligt Wileys tolkning, är således Drosselmayer ansvarig för samtliga fantastiska skeenden som Clara får uppleva i baletten. I sin analys av baletten nämner dock Roland John Wiley att libretton undergick flera revisioner innan den blev klar. Petipa hade i en revidering infört revolutionära övertoner som sedan försvann, vilket gör att Wiley nämner att det är möjligt att Petipa hade haft en version som var närmare originalberättelsen. Ett antal magiska skeenden kring Drosselmayer i akt 1 kan i sådana fall ha försvunnit som följd av eventuella politiska påtryckningar på Petipa, om Petipa hade integrerat dessa magiska skeenden i sina politiska övertoner.

Vem har skrivit musiken till Nötknäpparen?
Nötknäpparen, eller Petter och Lottas julbalett i två akter, musik av Pjotr Tjaikovskij. Dansande pepparkakor, snögubbar och polkagrisar samsas med råttor och soldater i denna helsvenska version av Tjajkovskijs balett i koreografi av Pär Isberg.
Även mellan koreografen Petipa och Vsevolozjskij gick samarbetet dåligt. Vsevolozjskij fortsatte dock arbetet med baletten – kostymer hade redan sytts och hovet väntade sig en ny balett – men han gav Tjajkovskij ett år till på sig att skriva klart musiken.

Wiley stödjer sin analys i diverse möjliga tecken i musiken. Wiley menar att i rytmen i Karamellfens dans överensstämmer rytmen perfekt till prosodin till en fras som var mycket viktig för Tjajkovskij tiden efter hans systers bortgång – ”I so svyatymi upokoi”. Vilket betyder ”Och med helgonen ger ro”, som är en viktig fras i en begravningsceremoni inom den ryska ortodoxa kyrkan. I Drosselmayers fall ser Wiley omfattande tecken i flera tonartsbyten i musiken, både gällande när de sker och vilka tonarter det är. Wiley menar att denna analys förklarar och försvarar den annars osammanhängande baletten, men understryker att det inte finns några säkra belägg för hur Tjajkovskij tänkte när han komponerade musiken. Hans analys är således enbart en teori.
I andra akten är Clara och Nötknäpparen i fantasilandet ”Syltbourg” (engelska: ”confiturembourg”). Flera tableau vivanter visas innan Karamellfen uppenbarar sig och välkomnar Clara och nötknäpparen. Baletten avslutas med att hela Syltbourg firar deras återkomst med ett flertal danser.18 månader innan baletten ursprungligen visades bad Tjajkovskij att få hoppa av projektet. Han skrev ett brev till Ivan Vsevolozjskij, chefen över samtliga teatrar i Sankt Petersburg som hade kommissionerat Tjajkovskij för att skriva musiken. Han skrev bland annat:Den svenska premiären ägde rum på Stockholmsoperan den 28 november 1929 och den iscensattes åter med premiär den 21 januari 1947 och den 17 november 1967.

Baletten har främst fått kritik för dess adaption av originalverket. Baletten har kritiserats för att vara osammanhängande och ologisk. Även dess koreografi har kritiserats för att inte vara balett till följd av en ansedd avsaknad av klassisk koreografi – kritikern ifråga påpekade att det ”i hela första akten inte fanns en enda klassisk pas”. Vidare har den kritiserats för att inte vara tydlig med huruvida de övernaturliga skeendena är drömmar eller verklighet. I originalverket finns en dialog mellan Maria (Clara) och Drosselmayer som tydligt bekräftar att de övernaturliga skeendena inte är på låtsas, men baletten har gett utrymme för att tolkas som att allt är Claras dröm.
Vidare nämns även att tiden inte blir en sammanhängande faktor genom hela baletten. I början görs tydlig notering vid tid, men efter de övernaturliga skeendena kommer tycks tiden inte längre spela någon roll. I originalberättelsen läggs större vikt vid tiden, och där understryks även Drosselmayers magiska kraft över tiden, och förmåga att vandra mellan tid och rum. Exempelvis omtalas i originalberättelsen en saga där Drosselmayer är med, fast i en helt annan tidsålder.

Similar Posts