Pepino Vin Systembolaget

Det finns omkring 15000 hektar vingårdar i fem regioner i ett ganska stort landskap av bördig jord bland de nordliga kanterna av Atacamaöknen och där i staden Pisco finns hjärtat av peruanska vinproduktionen. Även kring städerna Chincha, Ica, Moquegua och Tacna produceras det vin: bra viner, medelbra viner och sämre viner. Små avstånd mellan städerna men stora klimatförändringar kan göra den stora skillnaden mellan ett glas utsökt vin och odrickbart plonk.Jag är sedan 2014 redaktör och receptmakare för Vinjournalen.se. Författare och skribent, har arbetat internationellt i flera länder, i Sverige bland annat på Bonnier Business Publishing och Bonnier Media, Veckans Affärer, Amelia, Tara och tidningen Chef. Uppvuxen på 3 familjerestauranger i Stockholm, senare lagat mat på Victoria och Rîche. Bor i skärgården utanför Stockholm och brinner för mat och vin. På södra sidan ekvatorn, i Amazonas och bland fuktiga regnskogar ligger Peru med sina platåer och otaliga floder. Mellan det kyliga Stilla havet till svindlande nästan 7000 meter över havet – Peru är ett tropiskt paradis men även fuktigt, så landskapet lämpar sig mycket bra för att odla vin. Somliga anser att Peru alltid varit Sydamerikas kulinariska huvudstad. På 1500-talet erövrades stora delar av Central- och Sydamerika av européer som lade aztekernas rike och inkariket under sig. Inte så konstigt när maten både innehåller smakfulla lokala ingredienser från Peru men också har influenser av de finaste köken i Europa, Asien och Afrika. Här påminns man om mat från exempelvis Spanien, Portugal, Italien, Tyskland, Japan och Kina. Den kände matkritikern Eric Asimov har beskrivit det peruanska köket som en av världens viktigaste kök och som en förebild för fusionköket. Många av de peruanska lokala ingredienserna klassas idag av västvärldens hälsogurus som superfoods.Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.

Enligt svensk lagstiftning kan vi inte sälja alkoholhaltiga drycker till personer som ännu inte fyllt 20 år. För att du ska kunna ta del av vårt utbud så måste du verifiera din ålder.
”gyttjebålen” har blivit så populär bland mina vänner och bekannta att jag alltid få göra den till fest. Lägg in 1 kg körsbär (går bra med frusna) i 1 liter vodka i minst 3 dagar- högst en vecka. Fyll sedan på med lika delar grapedricka och mousserande vin och toppa med vaniljglass i stora högar. Det blir en rosaröd bål med vit fluff på toppen och smakar gudomligt!

Vi hade mousserande jordgubbsvin och fruktsoda, i det hade vi stjärnfrukt och färska jordgubbar. Till den alkoholfria hade vi samma sak fast alkoholfri jordgubbscider.
Sessionsfiler sparas däremot i webbservern och används framförallt av webbserverns programvara för att personifiera webbsidornas innehåll. Det kan t.ex. vara för att tala om att ni är inloggad, hur många besökare det är just nu, vilket datum och klockslag det är eller personliga meddelanden. Denna server sparar sessionsfilerna under en begränsad tid vilket är maximalt 60 minuter efter senaste besöket. Sessionsfilerna är också en kritisk del för att tjänsten ska fungera, t.ex. används dessa för att inte servern ska kunna överbelastas av en enskild användare. Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd! This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you’ll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

Detta är firmans absoluta toppvin som kommer från två mindre delar av vingården Calderara Sottana 6oo meter över havet, där rotstockar som klarade sig undan vinlusen under slutet på 1800-talet fortfarande producerar druvor. Namnet La Vigna di Don Peppino är en hyllning till vinmakaren som skötte om vingården i över 70 års tid. Utan ”Don Peppino” hade vingården aldrig överlevt säger Marco de Grazia. De 140 åriga oympade gamla vinrankorna ger ett vin av nästan övernaturlig finess och praktfull elegans.Ifall man vill göra sin bruschetta lite mer hälsosam så använder man sig av ricottaosten istället som är magrare. Eller mittemellan, som vi gjorde, med philadelphiaost.

Under tiden som vi lyssnade på presentationen av Samantha och hennes företag fick vi smaka på lite olika olivoljor och pålägg som också fanns att köpa med sig hem. Sen var det bara att ta på sig förklädet, kavla upp ärmarna och börja på. En italiensk matlagningskurs för två är något som verkligen passar alla. Oavsett vilken erfarenhet man har av matlagning innan så kommer alla att få ut något av denna upplevelse. 

Pierres son Michel Troisgros blev även intresserad i matlagning och bestämde sig för att även han skulle bli kock. Han studerade i Greoble, där han träffade sin framtida fru Marie-Pierre. 
Den här måndagen, då jag hade turen att få delta i kursen, delades vi upp i två grupper. Lokalen har tre olika kök på den här adressen. Den här dagen användes bara två. 

Människor från alla världens hörn kommer till den franska restaurangen för att avnjuta mat i äkta Toisgros anda. Och förutom alla tre michelinstjärnor har även restaurangen en grön michelinstjärna för sitt arbete med hållbarhet. Ett behändigt tips som vi fick när vi gjorde tiramisun till efterrätt var att bara doppa halva kexpinnen i kaffet. På så vis får du tillräckligt med kaffesmak samtidigt som kexen behåller sin krispighet. 

Vårt besök på Troisgros börjar komma till sitt slut, men det är ett minne jag sent kommer glömma. Troisgros bjuder på allt från vänlig gästlighet till magisk mat. Här nedan har vi även tagit fram ett av restaurangens mest älskade recept. Lax som serveras i en ängssyrasås, en av de rätterna som satte Troisgros på kartan. 
Deras söner Jean och Pierre uppfostrades i det franska köket. De utbildades inom några av Frankrikes mest prestigefyllda restauranger som Maxim’s, Lucas-Carton, och mer speciellt på La Pyramide, där de arbetade tillsammans med Paul Bocuse och där de till slut blev vänner med stjärnkocken. Till slut återvände sönerna till Roanne för att arbeta tillsammans med Jean-Baptiste.Nästa gång du har vägarna förbi Lyon och Roanne, rekommenderar vi starkt att ni äter middag på Troisgros en kväll. Ni kommer inte bli besvikna! Dela gärna artikeln med någon som har ett stort intresse i franska restauranger eller som behöver ett restaurangtips.Frankrike är det land som är hem för mest restauranger med michelinstjärnor. I Frankrike hittar vi hela 632 restauranger med michelinstjärnor. Varav 74 restauranger har två stjärnor, medan 29 restauranger har fått tre michelinstjärnor. Därav är Frankrike ett måste för alla gourmetmatälskare! Oavsett om du känner att du redan bemästrar köket och bara vill finslipa dina kunskaper, eller om du vet att det finns mycket att utveckla för dig i köket så är matlagningskurser roliga aktiviteter som bryter av vardagslunken. 

Lokalen som kursen hålls i hittas i Vasastan i Stockholm, och har en alldeles underbar atmosfär. Alla vackra färgerna blandat med dofterna och ljuden av köksredskap. Det känns som att stiga in i ett riktigt italienskt kök. Det känns familjärt och mysigt. 
Vid bordet blev vi först serverade en utsökt grön curry. Därefter kom varmrätten som bestod av viltkött som serverades med sparris som var fylld med en rik getost och en frisk apelsinklyfta. 

I Ouches några mil från franska staden Lyon, hittar vi en av Frankrikes mest älskvärda och vackraste restauranger, Troisgros. Den här restaurangens historia började för 92 år sedan i Roanne. 
I samband med det lärde vi oss också hur viktigt det är att alltid steka kycklingen med skinnsidan neråt, och att inte vända på den före skinnet har fått en vacker gyllenbrun färg. Det här gör så att skinnet inte faller av kycklingen, och på så vis behåller du också smakerna som du vill komma åt ur skinnet.En annan viktig detalj som poängterades under kursens gång var hur viktigt det är att ingen äggula blandas med äggvitan när man blandar ihop själva smeten. 

Grupperna skulle förbereda samma meny i varsitt kök. Alla deltagare fick ett ansvarsområde. Vår kursledare, Salvatore, berättade också att det händer något magiskt då ett recept går från en hand till en annan. 
Idag är det Michels söner César och Leo som står i köket och driver restaurangen tillsammans med sina föräldrar. Dessutom är restaurangen även ett hotell samt ett spa. 

Just denna italienska matlagningskurs som jag var på tillsammans med min man hade temat: Italiensk vardagsmat. Den här kursen är perfekt för den som vill lära sig om grunderna och tankesätt i det italienska köket. 
 2011 startade Gustav Johansson hemsidan javligtgott.se. Sedan dess har den bara vuxit och idag är det Sveriges största veganska matblogg. På Jävligt gott lägger Gustav ut 100% växtbaserade recept för alla tillfällen. Efter sina studier beslöt Michel och Marie-Pierre att åka världen runt för att lära sig mer om matlagning och hantverket hos några av de största inom matens värld. Nåra exempel är Alain Chapel i Mionnay, Frédy Girardet i Crissier samt Michel Guérard i Eugénie-les-Bains och New York. 

När bröden läggs i ugnen är det viktigt att tänka på att inte placera bröden för nära varandra i formen då bröden lätt kan bli geggiga om de ligger för nära varandra. Är du intresserad av lära dig grundsåser från scratch? Då är Adam Thulins nya spännande event något för dig. Adam Thulin, vinnaren av Sveriges mästerkock 2022, lär ut 6-7 stycken grundsåser som alltid är bra att ha till hands. Steg för steg kommer Adam gå igenom recepten, så att även du kan bli en mästare på såser.

Hon har också skrivit kokböcker och snart lanseras hennes gelatobok, en bok om italiensk glass, här hittar du hennes italienska glasskurs på Taysta.  
Om du är nyfiken över vilka Michelin-restauranger som befinner sig i Sverige, har Star White List, gjort en guide över alla 18 Michelin-restauranger i Sverige.Matinfluerarnas kurser och provningar är tillgängliga i december, januari, februari och mars. Köp ett presentkort på Taysta redan idag, till dig själv eller som den perfekta julklappen till en vän eller partner! 

Dessa provningar och kurser kommer att lära dig allt du behöver veta för att få till det perfekta julbordet. Du lär dig allt från hur du gör ett helt veganskt julbord till hur du gör den perfekta såsen.  
Allt började när Jean-Baptiste Troisgros och hans fru Marie valde att sälja sitt café de bedrev och flytta till staden Roanne. Här köpte paret tillsammans med deras tre barn en restaurang som var belägen framför Roannes tågstation. Paret var helt självlärda och restaurangen bjöd på en vänlig atmosfär. Med tiden blev restaurangen populärare och populärare, och 1935 döptes verksamheten och restaurangen om till Hôtel Moderne. I södra Italien rent utav undviker man smör och rätterna där kan i vissa fall anses vara mer hälsosamma. Den Italienska maten är i slutändan väldigt enkel, och med bra råvaror blir rätterna så som de ska vara, ljuvligt goda. 

1962 skapades rätten som verkligen satte restaurangen på kartan. Den världsberömda lax med en sås gjort på ängssyra. Rätten blev väldigt omtyckt och bidrog till att restaurangen fick sin andra michelinstjärna 1964. Därefter fortsatte succén och den tredje michelinstjärnan kom enbart 4 år senare och restaurangen var på väg att bli en av de mest kända i världen. Nu ägdes restaurangen av de två bröderna. 
Det började nämligen med att hon ofta fick förfrågan på recept när hon bjöd över vänner på middag. Istället för att ge recepten bad hon gästerna komma någon timme tidigare nästa gång, för hon ville visa dem istället.  Det finns tre menyer att välja på. En standard meny som ändras dagligen, den andra menyn är en meny som enbart finns på onsdagar, torsdagar och fredagar på lunchtid. Den tredje och sista menyn är en a la carte meny, med förrätter, varmrätter och givetvis desserter. Den här dagen blev vi serverade en dessert i formen av en fjäril. Med en len och smakrik hallon sorbet som tillbehör.  Även om man följer receptet slaviskt så kommer maträtterna smaka lite annorlunda, vilket vi också fick se när vi sedan fick testa på båda gruppernas skapelser. 

Så fort du sätter in foten i den moderna restaurangen med en utsikt över Ouches skogar, känner man sig välkommen. Väl inne i restaurangen möts man direkt av ett vänligt bemötande av personalen och det märks att gästvänligheten är viktigt för familjen Troisgros. När du kliver in i restaurangen får du även en inbjudan till att besöka köket, där magin skapas. 

Har du velat besöka en autentisk fransk restaurang? Vi har besökt en av de mest kända och prisfyllda Michelin-restaurangerna i Frankrike, Troisgros.  
Vissa recept på tiramisu har grädde istället för uppvispad äggvita, vilket är lite av tabu i Italien. Det är, enligt italienare, en amerikansk version.  

Alla menyer innehåller en eller flera vegetariska rätter, det är dock köttet som vanligen står som huvudingrediens. Det är även värt att nämna restaurangens stora selektion av franska ostar. En i personalen kommer ut med en vagn fylld med olika sorters ostar och passande tillbehör. 

Similar Posts