Personligt Brev Praktik

Som statlig myndighet har vi ett särskilt uppdrag från regeringen att erbjuda praktikmöjligheter, ”Praktik i staten”, för målgrupperna nyanlända samt personer med funktionsvariation. Tillsättningen av dessa praktikplatser och beredskapsjobb sker i samarbete med Arbetsförmedlingen. Om du ingår i målgruppen för detta initiativ, kontakta Arbetsförmedlingen för mer information om aktuella platser.Är du intresserad av att göra praktik eller skriva exjobb hos oss är du välkommen att skicka in din ansökan via följande annons Praktik och exjobb på Sjöfartsverket hösten 2023. Det är sedan verksamheten som avgör om vi har möjlighet att ta emot dig. Du kommer att ombes att bifoga personligt brev samt svara på frågor om vilken period du är intresserad av, vilken ort samt vilken avdelning/enhet. Mer information om våra verksamhetsområden finns här på vår hemsida eller i annonsen.

Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats. Det används för att samla besöksstatistik och förbättra din upplevelse av webbplatsen. Du accepterar användande av kakor genom att klicka på Godkänn.
En av utgångspunkterna för vår värdegrund på Sjöfartsverket är en hållbar utveckling bestående av social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Ett led i vårt hållbarhetsarbete är att vara en samhällsnyttig aktör som erbjuder möjligheter för såväl studenter som söker exjobb som och andra former av praktik.Du ska skriva ett personligt brev, då vill läsaren ha en personlig hälsning från dig och vad är då bättre än en bild som visar vem du är? Men välj inte semesterbilden.

Det gäller att du säljer in dig själv och vad du har att erbjuda – men var kortfattad, försök inte få in hela din karriär och hela ditt liv i det personliga brevet.Rekryterarna kommer läsa massvis av personliga brev från personer som är ”målinriktade, bra lagspelare och kan hålla många bollar i luften” – skriv istället något som får dig att sticka ut.

Varför söker jag praktik?
En praktik är ett bra tillfälle för dig som studerar eller är arbetslös att skaffa erfarenhet från arbetslivet och knyta viktiga kontakter. Inom yrken där det är stor konkurrens om jobben kan praktiken bli en viktig eller till och med avgörande merit.
Se även över din outfit på bilden och försök matcha med företagets stil. Kanske kan du läsa av en eventuell klädkod via företagets hemsida? Verkar stilen formell eller mer avslappnad?Ditt personliga brev bör innehålla noggrant utvalda erfarenheter från din karriär, som ger läsaren en klar bild av vem du är och hur du kan göra nytta på arbetsplatsen.

Vad ska jag skriva i ett personligt brev?
Ett personligt brev ska innehålla:Varför du vill jobba på arbetsplatsen. Vad du kan bidra med på företaget.Varför du är rätt person för tjänsten. Dina kontaktuppgifter.Bild på dig själv (valfritt).
Detta är ett exempel som visar hur ditt personliga brev kan se ut. För att skapa ditt eget, ladda ner mallen, öppna den i ditt textbehandlingsprogram och byt ut informationen till din egen. Idag är de flesta hobbydetektiver och många företag som du kontaktar kan därför kolla in din profil på LinkedIn för att se mer av vad du har gjort tidigare. Det är därför alltid en bra idé, innan man börjar söka praktik att uppdatera den med senaste informationen! Att ta kontakt via mail eller telefon är helt upp till dig, vissa föredrar att ringa för att det blir en personligare kontakt direkt medan andra föredrar att maila.

Hur skriver man om praktik i CV?
Utbildning och praktik Beskriv de utbildningar, praktikplatser och kurser du har gått som arbetsgivaren kan vara intresserad av. Förutom att skriva skolans namn och vilken utbildning eller kurs du gått är det bra om du gör en kortfattad beskrivning av innehållet i utbildningarna.
– Här gäller det att vara taktisk! Kanske är det bättre att ringa till vissa ställen och maila till andra. (Större företag kan har svårare att ta sig tiden till ett telefonmöte än andra o.s.v.)Tänk på att dina klasskamrater sitter i samma båt – så ta hjälp av varandra! Självfallet finns även alltid din utbildningsledare med under processen, så tveka inte att ta hjälp där om du behöver!

Vilka delar är viktiga att få med i ansökningsmailet? Tänk hisspitch fast i copy – Här är det kort och koncist som gäller! Gärna med lite finess och givetvis trevlig ton.En sak som är säker är i alla fall, att de allra flesta efter sina praktikperioder kommer tillbaka till skolan med ny kunskap och mer självförtroende. För det är ju faktiskt så – att övning ger färdighet! Ett tips är därför att se LIA:n för vad den är; en grym möjlighet att få komma ut på ett företag och lära sig mer om yrkesrollen och öva upp sina färdigheter IRL. Jag vänder mig till er eftersom jag går på kandidatprogrammet i journalistik på Lunds universitet och söker en praktikplats där jag kan testa de teoretiska verktyg som jag lärt mig under studietiden. Praktiken är en del av min utbildning. Jag kan också berätta att jag rest ett år i Sydamerika (Columbia och Brasilien) tillsammans med en engelsk familj. Under denna utlandsvistelse fick jag stor förståelse för andra kulturer och nationaliteter. Jag tror att jag kommer få stor användning för mina erfarenheter från resorna hos er.

Vad är syftet med en praktik?
Arbetspraktik innebär att en person under en tid får prova arbetsuppgifter på en riktig arbetsplats under handledning. Praktiken är till för att arbetssökande ska få praktiska erfarenheter av ett arbete och stärka sina möjligheter att få en anställning.
I många utbildningar ingår praktik. Men ofta får du som student söka praktikplatsen själv, och konkurrensen kan vara hård. Därför är det viktigt att du lägger tid på att formulera ett bra ansökninsmejl. Här är ett exempel på hur det kan se ut.Anledningen till att jag söker praktikplats hos just er är att jag väldigt gärna vill utveckla mina kompetenser i en organisation som fokuserar på mänskliga rättigheter. Det passar mig som person. Jag hoppas att det är ett område jag kommer att jobba inom i framtiden.

En praktikplats är en kortare period där du varvar teori med praktik där denna ofta är relaterad till dina valda studier. Du får praktisk arbetslivserfarenhet och en fot in i den bransch du har valt att studera om tillsammans med en chans att arbeta sida vid sida med rutinerade anställda. Praktikplatser är ofta utformade för arbete på en nybörjarnivå. Anställande chefer söker efter entusiasm inför praktikplatsen där man har en vilja för att lära. Därför behöver du visa din entusiasm i din ansökan. Att kommunicera din motivation i ditt personliga brev kommer vara ett plus i kanten och kan öka dina chanser att få praktikplatsen.
I ditt personliga brev kan du nämna din akademiska erfarenhet. Om praktikplatsen kräver att du kan samarbeta med andra, kan du nämna exempel när du har samarbetat väl med andra under din akademiska tid. Till exempel, under ett skolprojekt. Du kan även nämna erfarenheter från ideella arbete, volontärprojekt eller fritidsaktiviteter.Inkludera din kontaktinformation i din ansökan. Detta ska vara för och efternamn, adress, e-postadress och telefonnummer. Denna information ska finnas allra högst upp.Oavsett om du ansöker om en praktikplats eller en anställning, är ditt personliga brev ett marknadsföringsverktyg. Du behöver helt enkelt marknadsföra dig själv. Presentera dig själv och varför du skulle vilja ha just denna praktikplats. Det handlar om verksamheten, om vad du kan bidra med till praktikplatsen och inte vad praktikplatsen kan bidra med till dig. Du behöver visa att du känner till verksamheten. Inledningsvis i ditt personliga brev behöver du skriva en hälsningsfras till rekryterande chef. Om du har en platsannons (jobbannons) där du ska söka din praktikplats, brukar oftast detta namn finnas med i annonsen. Om inte, slå ett samtal till verksamheten för att ta reda på detta för att visa dina framfötter. Berätta då för verksamheten att du tänker skicka in din ansökan.Nämn i ditt personliga brev att du tänker följa upp med rekryterare. Skriv att du kommer att slå ett telefonsamtal till verksamheten för att följa upp din ansökan. Inkludera inte detta ifall platsannonsen tydligt beskriver att du inte ska kontakta verksamheten.

Ett sätt att skräddarsy din ansökan är att använda nyckelord från platsannonsen. Om platsannonsen söker efter vissa färdigheter, ta med exempel när du har demonstrerat dessa färdigheter i dina tidigare arbetslivserfarenheter.
Om du är student med minimal arbetslivserfarenhet kan det vara utmanande att skriva ett brev. Men du behöver i denna situation marknadsföra vem du är istället för vad du kan vilket man brukar skriva om ifall man har en större arbetslivserfarenhet. Du kan beskriva vad dina studier handlar om och vilken kompetens du har utvecklat i klassrummet. Att delta i diskussioner med dina klasskamrater kan betyda att du har utvecklat din kommunikation. Om du har skrivit ett större arbete med dina klasskamrater kan betyda att du har utvecklat din förmåga att samarbeta.Be inte om ursäkt för erfarenheter du saknar. Skriv istället att du är förväntansfull över att få praktisk erfarenheter. Följ ovanstående steg för att skapa en skräddarsydd ansökan. Just nu har vi problem med att visa korrekta tider för en del av våra aktiviteter, du kan själv kontrollera om en särskild tid är angiven i innehållet. Vi jobbar på att hitta en lösning. Ett personligt brev är en närmare presentation av dig själv som du skickar med ditt cv när du söker ett jobb. Se till så att cv och personligt brev kompletterar varandra, och att du inte upprepar dig. Max en A4-sida är en bra längd på ett personligt brev.

Ett personligt brev, även kallat ansökningsbrev, är en presentation av dig själv som du skickar med ditt cv när du söker jobb. I brevet har du chansen att visa att du är rätt person för det jobb du söker. Skapa ditt personliga brev med hjälp av våra tips och mallar.
Det finns många företag och organisationer som erbjuder mallar för personligt brev. Om du till exempel googlar på personligt brev exempel eller personligt brev mall kommer du att få många bra förslag.På arbetsformedlingen.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Vi använder också kakor för webbanalys för att göra webbplatsen bättre.

Arbetsförmedlingen har tre mallar för personligt brev som du kan ladda ner och utgå ifrån. Byt ut texterna i mallarna till din egen. Välj den mall som bäst passar ihop med hur ditt cv ser ut.

Hur skriver man ett lockande personligt brev?
Ett personligt brev ska vara positivt, visa självförtroende och beskriva hur gärna du vill ha jobbet eller arbeta på företaget. Många tycker att det kan vara svårt att göra reklam för sig själva, men kom ihåg att det personliga brevet är en av få saker arbetsgivaren får se av dig innan en eventuell intervju.
Som student kan du bli medlem i Akavia. Förutom tillgången till nätverket på sitt lärosäte får du också hjälp med cv-granskning, karriärtips, råd för löneförhandling och mycket annat. Här hittar du alla förmåner du som student får om du är medlem i Akavia.Sök till arbetsgivare som du verkligen vill göra praktik hos, där du tror att du kan få lära dig mycket. Då är chansen att ro hem den mycket större eftersom arbetsgivaren märker och uppskattar ditt genuina intresse. Du ska inte dra iväg 100 standardskrivna ansökningar, utan rikta dig till få med kvalitet, råder hon.

Nytt år och kanske nya utmaningar. Ska du söka jobb gäller det att ditt CV är professionellt. Du har bara några sekunder på dig att göra ett första intryck i mängden av ansökningar

Vad innebär egentligen rekommenderade ingångslöner? Och vad bör du tänka på innan du lämnar ditt löneanspråk? Jaime Aleite, tillförordnad biträdande förhandlingschef på Akavia, och Abelone Tischbein-Madsen, ansvarig för studentverksamheten på Akavia, reder ut begreppen och delar med sig av nyttiga råd.Professionellt har det blivit en hygienfaktor att finnas på Linkedin. Men hur ska man tänka? Här tipsar två experter om hur du maximerar nyttan och vilka fallgropar du ska undvika.

–Du måste vara tydlig med vad du vill uträtta. Säg inte bara att du vill göra praktik, utan precisera vad du vill jobba med och vad du kan bidra med, som är till nytta för arbetsgivaren. Studenter kan mycket teori, men också mer praktiskt än vad de tror. De har mycket driv, engagemang, intresse och passion. De är entusiastiska och på hugget. Det gillar arbetsgivare. Visa det för dem!
Praktiken kan vara en inkörsport till arbete parallellt med de fortsatta studierna och ett jobb efter examen, vilket allt fler insett i kölvattnet av pandemin. För var och en av de cirka 15 praktikplatser som erbjuds hos Ekonomihögskolans partnerföretag har det varit runt 30 sökanden senaste året, berättar hon.

–Många använder Linkedin för att lära sig om arbetsmarknaden, hitta information om vad företagen gör, var de som jobbar där pluggat tidigare och för att skaffa kontakter. För att sticka ut är det viktigt att kunna berätta om varför du vill jobba hos en viss arbetsgivare. Läs på och fundera över vad det är som lockar, till exempel om du gillar att de jobbar mycket med hållbarhet, eller har bra tekniska lösningar. Många högskolor tillämpar idag praktik som en möjlig del av utbildningen. På just Ekonomihögskolan kan man välja att lägga det under sista året av sitt program. –Gräv där du står, nyttja ditt kontaktnät. Vet du att din grannes pappa jobbar på ett intressant företag kanske du kan fråga honom om hjälp att få in en fot där.–Studenterna ska ha arbetsuppgifter i relation till den höga nivå de pluggar på. De ska inte brygga kaffe eller springa ärenden utan jobba som anställda och de ska ha en handledare.

Vad vill du få ut av praktiken?
Passa på att prova på olika arbetsuppgifter Det är nu du kan få en uppfattning om vad du vill ägna dig mer eller mindre åt i framtiden, så ta vara på de kompetenser som finns inom företaget. Fråga om du får vara med på dina kollegors möten, eller fråga om en genomgång om det är något speciellt du vill lära dig.
Både Jennifer Sturedahl och Gustaf Broman driver eget företag parallellt med studierna.– Det är en fantastisk möjlighet att både tjäna pengar och skaffa sig professionell erfarenhet, säger Jennifer Sturedahl.Börja bygga ditt personliga varumärke tidigt. Det kommer bli allt viktigare. Har du inte börjat än – börja nu, understryker varumärkesexperten Edit Künstlicher.Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter. Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.–Flera av våra studenter väljer att praktisera under sin utbildning, under höstterminen cirka 100 studenter på kandidatnivå. Vissa av dem ordnar egen praktik, och en del får i stenhård konkurrens praktik hos våra partnerföretag, säger Stina Vikingson, som jobbar på Ekonomihögskolans Karriärcenter.

–Det har varit väldigt hög konkurrens om platserna hos våra partnerföretag under pandemin. Det gäller att ha ett cv och personligt brev som sticker ut, framhåller Stina Vikingson.
Efter praktiken ska du se till att få ett arbetsintyg där arbetsplats, arbetsuppgifter och praktikens längd framgår. Be gärna om ett skriftligt omdöme också – ett arbetsbetyg – där det står några rader om hur du skött dina uppgifter och hur du är som person. Arbetsintyget och/eller betyget kan vara bra att ha när du så småningom ska söka ”riktiga” jobb!

Om du kan tänka dig att betala en slant och kombinera utlandspraktiken med en språkkurs kan du kontakta någon av de förmedlingar som har kombinerade språk- och praktikprogram.
En praktik är ett bra tillfälle för dig som studerar eller är arbetslös att skaffa erfarenhet från arbetslivet och knyta viktiga kontakter. Inom yrken där det är stor konkurrens om jobben kan praktiken bli en viktig eller till och med avgörande merit.Praktik på ett företag är ett perfekt sätt att ”få in en fot” på arbetsmarknaden. Du får värdefulla kontakter och erfarenhet som väger tungt på ditt CV. Här kan du läsa mer om hur det fungerar med praktik, hur du ordnar praktikplatsen och vad som är viktigt att tänka på!Innan du börjar din praktik bör du se till att skriva någon form av avtal med den arbetsgivare som du ska göra praktik hos. Exakt hur ett sådant avtal ska se ut varierar naturligtvis mellan olika typer av praktik, men här är några punkter som bör finnas med:Ben bytte bort basketkarriären. Idag har han grundat Sveriges första parfymhus. Vägen till ett eget doftimperium gick via en konstskola. Hitta utbildningarna – sök direkt.Du kan naturligtvis även själv kontakta olika arbetsplatser utomlands där du skulle vilja praktisera. Men se upp för oseriösa arbetsgivare som bara är ute efter billig arbetskraft! Varför inte passa på att skaffa lite internationell erfarenhet under praktiken? På många utbildningar finns möjlighet att praktisera utomlands, och i några fall är det till och med obligatoriskt med praktik i ett annat land. Du kan även skriva CV och personligt brev på egen hand med hjälp av våra mallar och instruktioner. Du hittar dessa längst ner på sidan under rubriken Relaterade dokument.

När du ska göra en jobbansökan så finns det två dokument som arbetsgivaren vanligtvis vill att du ska skicka in, CV och personligt brev. Här hittar du instruktioner och mallar som kan vara till hjälp inför att du ska söka jobb.
För mer tips och råd kring hur du skriver en bra jobbansökan rekommenderar vi att du går in på Arbetsförmedlingens webbplats. Länk till annan webbplats. Där finns exempelvis korta instruktionsfilmer om hur du skriver CV och personligt brev.Du har möjlighet att få hjälp med att skriva CV och personligt brev på Framtidsverkstan UNG, tisdagar klockan 15.00-16.30 på Bergendahlska gården (BG, Liedbergsgatan 14-16).

Jag tycker om att arbeta som en del av ett team, men jag är lika bekväm med att arbeta på eget initiativ. Ekonomifirman i Falköping är ett företag som jag ser fram emot att få arbeta för, eftersom ni har rykte om att leverera kvalitetstjänster till alla typer av kunder. Det framgår av de utmärkelser ni fått under årens lopp samt diverse online recensioner.
Rubriken/Brevhuvudet i praktikantens personliga brev har två syften. Det primära är att tillhandahålla de kontaktuppgifter som arbetsgivaren behöver. Om du skickar in ditt personliga brev via ett online ansökningssystem ska du se till att rubriken är kort och koncis; låt inte dokumentet bli pompöst.Rubrikens sekundära funktion är att fånga läsarens uppmärksamhet. En iögonenfallande rubrik är bra, eftersom de flesta läsares ögon rör sig uppifrån och ner och från vänster till höger.Jag söker praktiktjänsten i företagsekonomi på ditt renommerade ekonomiföretag. Jag går för närvarande andra året på en Masterutbildning i företagsekonomi och jag är angelägen om att få praktisk erfarenhet. Förhoppningsvis kan det i framtiden leda till en fast tjänst i branschen, vem vet på just ditt företag.

De färdigheter jag besitter gör mig perfekt för tjänsten. Jag är noggrann med detaljer, samtidigt som jag är driven och har en positiv attityd. Jag har lätt att anpassa mig och känner mig hemma i olika miljöer. Hälsningsfrasen bör vara respektfull och fördomsfri. Tänk på att en praktikplats är en juniortjänst. Hur formell du bör vara styrs av karaktären på den organisation som du söker till. Ett personligt brev åt en praktikant kommer troligen att ha samma indelning oberoende av vilket yrke eller tjänst det gäller. Alla personliga brev ska innehålla dessa huvudavsnitt: Syftet med det här avsnittet: skapa en effektiv ”call to action” genom att förmedla att du verkligen är intresserad över att få komma på intervju och att du är övertygad om att du kan bidra. Avsluta med en passionerad, men respektfull mening. Undvik kaxiga förväntningar och krav! Det här är den ”tyngsta” delen av ditt brev. Använd den för att stärka och bredda uppgifterna i din inledning. Förklara VARFÖR du passar bra för praktikplatsen och vilka egenskaper och prestationer som belägger det.

Målet med brödtextavsnittet: ge de bästa exemplen på din produktivitet, stärka dina argument för att bli anställd på grundval av förmågor och färdigheter. Bredda ditt djärva inledande uttalande genom att ge faktiska exempel från praktiken (i form av personliga egenskaper, om du saknar erfarenhet).

Målet med hälsningsfrasen: tilltala mottagaren, skapa en personlig koppling i rätt tonfall. Om du har mottagarens namn – använd det. Alla människor kvicknar till när de läser sitt eget namn.
Det här är en av de viktigaste delarna av det personliga brevet, eftersom det innehåller din introduktion – här vill du visa framfötterna. Undvik till varje pris att vara intetsägande, men gå inte för långt med att vara originell. Som praktikant vill du inleda med att utstråla respekt, energi och arbetsdisciplin/etik.

Du vill inte framstå som en person som utgår ifrån att hen har vissa rättigheter, men du vill inte heller verka obeslutsam. Visa att du är ivrig att berätta hur du skulle kunna bidra till företagets framgång, men förutsätt inte att du får det.
STAR-metoden är ett utmärkt sätt att beskriva dina bedrifter: ge exempel på en Situation, uppgift (Task), handling (Action) och positivt Resultat. Starka handlingsverb hjälper dig att förmedla en känsla av prestation och energi. Att beskriva hårda och mjuka färdigheter visar vilka konkreta verktyg du har (t.ex. tidshantering, kunskap om programvara, känslomässigt intellekt, tekniska skills).

Sammanfattningen kan vara en knepig del, även om du klarade av inledningen och brödtexten. Det viktigaste är att landa i ”bestämd” men inte ”för arrogant/kraftfull”.
Mitt långsiktiga karriärmål är att arbeta på ett företag som erbjuder utmaningar och ger medarbetarna möjlighet att utvecklas. Denna praktik skulle hjälpa mig att ge mig den kunskap och erfarenhet jag behöver för att uppnå detta.Ditt brev kommer sannolikt att cirkulera inom företaget, så det är praktiskt att ha en del av informationen högst upp, så att du slipper bli ”namnlös”. Du behöver inte bara svara på platsannonser som läggs ut för att hitta rätt praktik. Kontakta företag på egen hand och fråga om de tar emot praktikanter. Det kan visa på att du genuint är intresserad av arbetsplatsen. Presentera dig och berätta varför du valt just dem att kontakta, vad du vet om deras verksamhet och varför ni skulle vara en bra match. Glöm inte att berätta vad du kan erbjuda och vad du vill lära dig mer om. Är det nu dags för dig att ta en paus från pluggandet och testa vingarna som praktikant? Grattis till dig! Du har en rolig och lärorik period framför dig som kan gynna dig otroligt i arbetslivet senare. Här ges du chansen att få en inblick i din framtida bransch! Men vad ska man tänka på? Hur hittar man rätt praktikplats som kommer passa just dig? Antagligen har din skola gett dig värdefull information och tips redan om hur du ska tänka när du söker praktikplats. Utöver det, här kommer några värdefulla tips du kan tänka på.

Vad ska man skriva när man söker praktik?
Presentera dig själv och varför du skulle vilja ha just denna praktikplats. Det handlar om verksamheten, om vad du kan bidra med till praktikplatsen och inte vad praktikplatsen kan bidra med till dig. Du behöver visa att du känner till verksamheten. Inkludera din kontaktinformation i din ansökan.
Du behöver såklart inte vara ett proffs eftersom du är där för att lära dig. Men se till att söka praktikplats utifrån dina verkliga intressen och kunskaper. Konkurrensen brukar också vara ganska hård när du söker praktik. Se till att du visar att du är en bra match för arbetsplatsen, och att du är genuint intresserad.Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats. Läs vår integritetspolicy och Villkor om du vill veta mer

Är det dags för praktik? Då finns det några saker du bör tänka på. Idag är det vanligt att utbildningar kommer med en tillhörande praktik – ett bra sätt att bli introducerad till arbetsmarknaden. Oavsett om det är den första praktiken i grundskolan eller om du studerar på högskolan handlar praktik om samma sak. Praktik erbjuder studenter chansen att få en känsla för arbetslivet och olika yrken. För de som erbjuder praktikplatser innebär det chansen att få träffa morgondagens arbetskraft, få avlastning på arbetsplatsen och eventuellt hitta nya talanger att rekrytera.
Även fast du kan få stöd av din skola och studievägledare är det upp till dig själv att ordna en praktikplats. Var beredd på att det innebär lite arbete, men det har också många fördelar. Bland annat kan du själv påverka var du hamnar och kanske få in en fot på en arbetsplats där du vill jobba efter att du tagit examen. Innan du börjar skicka ut ansökningar kan du ställa dig själv följande frågor.

Efter att du har definierat vad du vill få ut av din praktikperiod kan du börja formulera dina styrkor, intressen och kunskaper. Såklart kommer du vilja lyfta dina styrkor på ditt CV och under arbetsintervjuer, men det kan också vara användbart att se vilka förmågor du vill fördjupa dig i under din praktik.
Ansökningar till praktikplats ska inte vara fullt så redogörande och omfattande som ansökningar till en heltidsanställning. Du bör därför gå rakt på sak och tydligt redogöra för vilken utbildning du går, vilka färdigheter du redan har och vad du vill lära dig mer om.Praktiken är ett fantastiskt medel för dig som ung och vill komma ut på arbetsmarknaden. Du får chansen att skaffa dig en uppfattning om arbetsplatser och yrken. För den som erbjuder praktikplatser innebär det chansen att få träffa morgondagens arbetskraft, få avlastning på arbetsplatsen och eventuellt hitta nya talanger att rekrytera. Genom att bli introducerad i arbetslivet har du stora möjligheter att bli erbjuden jobb efter examen.

Nu har det blivit dags för själva ansökan! Börja med att gå igenom ditt egna nätverk och se om du har några kontakter som kan hjälpa dig att hitta en praktikplats. Tänk efter vem som jobbar eller kan ha andra kontakter inom det område du vill jobba, och be dem hjälpa dig. Om de inte kan hjälpa dig att fixa en praktik kan de också hjälpa till att läsa igenom CV och personligt brev.Sist men inte minst, kom ihåg att du får ställa krav på din praktikplats. Ofta kan det kännas läskigt och nervöst att gå ut på praktik, och man vill säga ja till allt. Men en praktikperiod är ett utbyte, du är där främst för din egna skull. Du ska bli behandlad på ett schysst sätt, och få relevanta arbetsuppgifter och ha en rimliga arbetstider. Har du kommit fel? Då har du rätt att byta arbetsplats!

Mer ofta än sällan hittar man platsannonser på LinkedIn och Facebook. Det finns många grupper att gå med i på Facebook speciellt dedikerade till att koppla ihop praktikanter och arbetsplatser. Publicera på din LinkedIn att du är på jakt efter en praktikplats och be folk att dela ditt inlägg.En lyckad praktikperiod är inte sällan vägen till en framtida anställning. Men för att du ska kunna prestera och visa framfötterna så är det viktigt att du och dina kunskaper passar ihop med praktikplatsens krav. Det är inte en bra idé att skaffa en praktikplats inom ett område som du varken är intresserad av eller har kunskaper om.

Vad är syftet med praktiken?
Arbetspraktik innebär att en person under en tid får prova arbetsuppgifter på en riktig arbetsplats under handledning. Praktiken är till för att arbetssökande ska få praktiska erfarenheter av ett arbete och stärka sina möjligheter att få en anställning.
När du ska söka praktik måste du utgå från vad du själv vill göra i framtiden. Tänk igenom det du vill lära dig och hur du kan nyttja din tid under praktiken på bästa möjliga sätt.

Varför vill jag praktisera hos er?
Exempel på ansökan: Anledningen till att jag söker praktikplats hos just er är att jag väldigt gärna vill utveckla mina kompetenser i en organisation som fokuserar på mänskliga rättigheter. Det passar mig som person. Jag hoppas att det är ett område jag kommer att jobba inom i framtiden.
Många företag erbjuder också traineeprogram för nyutexaminerade studenter. Det här är ett utmärkt tillfälle att få arbetslivserfarenhet så att du slipper söka jobb utan erfarenhet. Traineejobb innebär att företagen aktivt letar efter personer som ska ta sig ut på arbetsmarknaden. De flesta jobb som finns på arbetsmarknaden kräver arbetslivserfarenhet. Som en reaktion på detta så har traineejobben kommit till. Företagen har skapat dessa tjänster, där studenter tas in och får lära sig arbetet från grunden, som ett sätt att täppa till gapet mellan nyutexaminerade studenter och arbetsmarknaden.Genom att du tänker igenom dina personliga mål och vad som är viktigt för dig att få ut av en praktik kan du sedan definiera de områden och eventuella företag som du vill fördjupa dig i. Det är många av oss som inte riktigt vet vilket område man helst vill arbeta inom men detta kan hjälpa dig lite på traven. Genom att du också har tänkt på denna fråga innan kan du också kommunicera öppet med företaget kring dina önskemål och undersöka hur de kan hjälpa dig på vägen.

Idag är det lite av en tradition på svenska arbetsmarknaden att erbjuda praktikplatser. Praktik är numera en vanlig del av högre utbildning och är ett viktigt element för många studenter. Genom att gå ut på praktik kan du skaffa dig kontakter på arbetsmarknaden, fylla på CVt samt få en inblick i vad du faktiskt vill göra efter studietiden.
Det är en stor skillnad på praktik och ett traineejobb. Traineejobb innebär att företag investerar i dig som student. Du ska ges en möjlighet att få testa på många olika saker, för att på så sätt öka din förståelse för verksamheten, branschen och de olika rollerna i företaget.Man skolar helt enkelt in personerna i sin egen företagskultur. Förhoppningen är att man genom att göra så, ska forma framtidens ledare för det egna bolaget. Förväntningarna på de studenter som antas till traineeprogrammen är således höga.Det är aldrig för tidigt att börja förbereda din ansökan till en praktikplats. Fundera över vilken typ av företag du önskar praktisera på och vilka slags arbetsuppgifter du vill lära dig mer om. Med en rätt utformad ansökan är du ett steg närmare ditt drömjobb. Meet a Student hjälper dig på traven.

Vad vill du lära dig? Definiera vad som passar just dig. Vill du få värdefulla kontakter inför framtiden? Eller vill du arbeta på ett start-up bolag där du får vara med från början och göra lite av allt? Börja med att definiera anledningen till din praktikperiod. Drömmer du om att arbeta i en administrativ roll? Eller är du mer kreativt lagd? En praktikperiod kan hjälpa dig nå det slutliga målet du satt för din utbildning.
Är man inte så insatt i praktikvärlden kan begreppen praktik och LIA förvirra till det hela. Men egentligen finns det ingen skillnad förutom hur man benämner det. LIA, eller lärande i arbete som det kallas, är egentligen bara begreppet man använder på en yrkeshögskola. På universitet och högskolor säger man istället praktik. Men det finns ingen annan skillnad.När arbetspraktiken är slut skriver du ett intyg där det står vilka erfarenheter den arbetssökande har fått från praktikplatsen. Om det ingår i praktiken att du ska bedöma den arbetssökandes yrkeskompetens så ska den bedömningen finnas med i intyget.

Yrkeskompetensbedömning innebär att du under praktiken bedömer yrkeskompetensen hos en arbetssökande som saknar eller inte har så mycket erfarenhet av den svenska arbetsmarknaden. Bedömningen är värdefull när den arbetssökande sedan söker arbete.
Praktikanten kan få aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning under praktiken. Ersättningen betalas ut av Försäkringskassan, som också beräknar och beslutar om ersättningen. Om praktikanten blir sjuk måste hen sjukanmäla sig till Arbetsförmedlingen första sjukfrånvarodagen, annars kan hen inte få ersättning under sjukfrånvaron.Du kan ta emot en praktikant på ditt företag om du är en privat eller offentlig arbetsgivare, ideell förening eller enskild person som bedriver näringsverksamhet. Du ska kunna erbjuda praktikanten en handledare.

Vad ska man inte ha med i ett personligt brev?
Skippa klyschorna! Istället för stresstålig , ”utåtriktad” eller ”gillar att ha många bollar i luften” – var konkret och lyft fram exempel på hur du arbetar och hur du är som person. Avsluta gärna ditt brev med en positiv fras, som till exempel ”Jag ser fram emot att träffa er och få berätta mer om mig själv”.
Det är viktigt att det finns en handledare tillgänglig under praktiken för att den ska ge ett bra resultat. Under praktiken kan det hända att vi kallar praktikanten till uppföljningssamtal, jobbsökaraktiviteter eller vägledning. Det är obligatoriskt för praktikanten att delta i dessa aktiviteter.Arbetspraktik innebär att en person under en tid får prova arbetsuppgifter på en riktig arbetsplats under handledning. Praktiken är till för att arbetssökande ska få praktiska erfarenheter av ett arbete och stärka sina möjligheter att få en anställning. Arbetsförmedlingen bedömer och beslutar om arbetspraktik ska beviljas utifrån den arbetssökandes behov.

Den arbetssökande kan få praktik i högst sex månader. Om hen deltar i jobbgarantin för ungdomar är praktiken högst tre månader. Yrkeskompetensbedömningen kan pågå i upp till tre veckor. Praktiken brukar vara på heltid. Om du tar emot en praktikant i din verksamhet hjälper du en arbetssökande att komma närmare arbetsmarknaden. Det är Arbetsförmedlingen som bedömer och beslutar om arbetspraktik ska beviljas utifrån den arbetssökandes behov. Har du behov av att anställa kan du ta emot en praktikant och låta hen visa upp sin kompetens, och du som arbetsgivare får samtidigt möjlighet att pröva ny arbetskraft. Arbetspraktik är inte en anställning utan en möjlighet för deltagaren att prova på att arbeta. Deltagaren kan få ersättning som utbetalas av Försäkringskassan och är också försäkrad under praktikperioden.Praktikanten är försäkrad och omfattas av både personskade- och grupplivförsäkringar. Om den arbetssökande skulle skada något på företaget kan du få ersättning av staten.

Den som gör arbetspraktik räknas inte som arbetstagare enligt arbetsmiljölagen. Vissa regler i den lagen gäller ändå praktikanten. Det innebär att du ansvarar för att arbetet kan utföras på ett säkert sätt och att du informerar praktikanten om säkerheten. Du är också skyldig att se till att arbetslokaler, arbetsredskap, maskiner, arbetsmetoder och hantering av farliga ämnen uppfyller vissa grundkrav ur arbetsmiljösynpunkt. Skulle någon skadas är det viktigt att du anmäler det till Försäkringskassan och Arbetsmiljöinspektionen.
Självklart ska praktiken vara både rolig och utvecklande, och självklart ska du få ha höga förväntningar innan du drar igång. Med det sagt kan inte allting vara kul hela tiden – och det är helt okej. Du behöver med andra ord inte få panik över att en dag eller två inte känns som den roligaste du upplevt. De arbetsuppgifter som känns mindre kul kan istället vara en lärdom, då vet du i alla fall vad du inte vill jobba med i framtiden.Nytt år, nya möjligheter! Löften är ofta lätta att lova men svåra att hålla. Det nya året är på många sätt en ny chans att förverkliga dina drömmar. Här är våra bästa på hur du förverkligar dina löften och börjar det nya året på topp!

I skolan, på jobbet, på studenten, på midsommarfesten – någon gång kommer du att behöva hålla ett tal eller en presentation inför många människor. Det kan kännas jobbigt, men med rätt verktyg så kan alla lyckas skriva och hålla ett bra tal! Här hittar du fem enkla steg som hjälper dig att skriva och hålla ett bra tal!
Sist men inte minst, kom ihåg att du får ställa krav på din praktikplats. En praktikperiod är ett utbyte, men du ska självklart bli behandlad på ett schysst sätt och ha bra arbetsvillkor. Det är viktigt att du har rimliga arbetstider, får relevanta arbetsuppgifter och att du mår bra när du är på din arbetsplats.Är det äntligen dags att få en paus från plugget och testa vingarna som praktikant? Grattis till dig! Du har en rolig period framför dig där du kommer få en inblick i din framtida bransch. Här kommer några tips som kan vara bra att ha med sig under tiden du gör din praktik.

Den kanske viktigaste punkten av alla kommer här… Ha inte för höga krav på dig själv! Visst är det bra att visa framfötterna, men lägg inte för mycket press på dig själv. Det här är det perfekta tillfället att få erfarenhet och utvecklas, utan att ha så mycket ansvar. Du gör så gott du kan, och det förstår din handledare och dina kollegor.
Att ha någon som du alltid kan vända dig till under din praktik är viktigare än du kanske tror. Det är verkligen värdefullt att ha en handledare som stöttar dig i ditt arbete, som tar sig tid för dig och som alltid välkomnar dina frågor. Om du känner att så inte är fallet på din praktikplats, våga fråga om det finns möjlighet att få en annan handledare.

Ett annat tips att ha med sig är att på något sätt dokumentera och reflektera över det du får göra. Det är lätt att glömma bort allt du faktiskt har gjort när praktiken väl är över. Om du dokumenterar genom att skriva listor, eller samlar allt jobbmaterial på ett ställe får du en överblick över din praktikperiod. Kanske finns det saker som du vill göra, men som ännu inte finns med på listan? Kanske har du fått lära dig mycket mer än du tänkte från början?
Fördelen med att vara praktikant är att du har möjlighet att prova på olika typer av arbetsuppgifter. Det är nu du kan få en uppfattning om vad du vill ägna dig mer eller mindre åt i framtiden, så ta vara på de kompetenser som finns inom företaget. Fråga om du får vara med på dina kollegors möten, eller fråga om en genomgång om det är något speciellt du vill lära dig. Det är nu du har tillfälle att verkligen få en inblick i branschen!

Vi är snabba på tangentbordet och det är lätt hänt att snubbla på tangenterna, så se till att ditt personliga brev verkligen är noggrant genomläst. Du blir enkelt blind av din egen text, så fråga gärna en kompis om de kan tänka sig att läsa igenom det också.
Här lyckas du sammanfatta tre starka anledningar till varför du är rätt kandidat, och som garanterat kommer att få rekryteraren att bli intresserad av att läsa mer om dig.

Du har ju bara en sida, så se till att göra det bästa utav den. Ta bort överflödiga ord eller meningar som inte är direkt relevanta för tjänsten. Det kan vara svårt att se dessa från början så läs igenom ditt personliga brev flera gånger. Fundera på varför du har med vissa grejer – ska detta leda till något som är relevant eller skriver jag bara detta för att få mer text på pappret? Var kritisk mot din text (men inte för hård) och fokusera på kvalité framför kvantitet.Rekryterare har, precis som alla vi andra, ett begränsat antal timmar på dygnet. Och vad kan vara ett tråkigare sätt att tillbringa den tiden än med att läsa “hej, jag heter XX och jag kommer från XX” flera gånger om? Inte mycket, om du frågar mig. Tyvärr är det många som gör just så. Ska vi komma överens om att vi skrotar den inledningen en gång för alla?

Egentligen är det inte några problem att skriva ett personligt brev utan någon arbetslivserfarenhet. Det finns goda chanser att du lyckas övertyga rekryteraren även utan dessa. Men då gäller det såklart att du har något annat att erbjuda som är tilltalande för företaget. Nedan finns tre saker listade som du kan utgå ifrån när du skriver ett personligt brev utan arbetslivserfarenhet:
Hur skriver man ett personligt brev som väcker rekryterarens intresse direkt? Jo, skippa utfyllnaden och beskriv direkt vad du vill och varför du är rätt kandidat för jobbet.Detta är en avslappnad inledning som fungerar om jobbannonsen är skriven på ett mer informellt sätt. Här är de önskvärda kvalitéerna tagna direkt ur jobbannonsen, vilket visar att man gjort sin research.Tänk på att tonen i ditt personliga brev bör matcha det som skrivs i jobbannonsen. Så använd gärna våra exempel som inspiration, men se till att du ändrar i det så de går ihop med tjänsten du söker! Se också till att du inte bara rapar upp samma information som du har med i CV:t, det här är din chans att verkligen visa upp vem du är och varför just du passar för rollen! Let’s go! Börja ditt personliga brev med en hälsning till mottagaren. Vilken du väljer beror helt på vilket typ av företag du ansöker till. Vissa personliga brev kräver en mer formell hälsning som “kära eller käre” medans det andra gånger går bra med något så simpelt som ett “hej!”. Om rekryterarens namn står i jobbannonsen kan du lägga till det. Det är ju alltid trevligt att bli hälsad på! Vår fiktiva kandidat är Daniel som precis har tagit studenten. Han vill jobba på sin lokala cafékedja! Efter att ha läst jobbannonsen noggrant vet han att de söker en lagspelare som kan arbeta i högt tempo. Utan arbetslivserfarenhet använder sig Daniel av sitt fritidsintresse för att visa att han har alla kvalitéer som arbetsplatsen söker:

Innan vi börjar skriva så måste vi veta vad ett personligt brev är och varför det ska finnas med i din ansökan. Om ett CV bekräftar att du är en lämplig kandidat på pappret, med rätt utbildning, erfarenhet eller kunskaper så är det personliga brevet ett komplement som visar att du har hjärtat och hjärnan på rätt ställe. Det är beviset på att du kommer att bidra till företaget och vara framgångsrik i din yrkesroll.
Detta är den köttigaste delen av ditt personliga brev. Här har du chansen att använda jobbannonsen som mall och beskriva exakt hur du uppfyller deras kravprofil. Tänk på att de redan har all din information om dina studier och arbetslivserfarenheter från CV:t, så här ska du komplettera detta med att beskriva vad du lärt dig från dessa. Se till att det du skriver om är relevant för tjänsten du söker.Även om du inte har någon arbetslivserfarenhet har du ju samlat på dig en hel del år i skolbänken. Grupparbeten, presentationer och deadlines har lärt dig mer än du tror: samarbetsförmåga, att tala inför grupp och planering till exempel. Så vad har du lärt dig? Exemplifiera gärna och var tydlig med hur dessa lärdomar gör dig till en bra kandidat för rollen.Skriver du ett personligt brev på engelska för att du ska söka en utlandstjänst? Få med varför du är intresserad av att arbeta i just det specifika landet! Har du besökt det tidigare eller har du kanske ett särskilt intresse för deras kultur? Genom att beskriva detta blir det också lite mer personligt. Vi har skrivit exempel på personliga brev för att ge dig inspiration i jobbsökandet. För varje exempel på personligt brev finns det ett tillhörande CV-exempel som du kan kolla in för att få en bra helhetsbild för hur din jobbansökan kan se ut! Lite längre ner har vi gett exempel på hur du skriver ett personligt brev utan arbetslivserfarenhet och hur du skriver ett personligt brev på engelska. Utöver samarbetsförmåga finns det fler mjuka färdigheter du kan ha med i ditt personliga brev, du kan läsa en lista på mjuka färdigheter i vår artikel om CV.Hur skriver man ett personligt brev? Klurig fråga, vi vet, men därför är vi på StudentJob här för att hjälpa dig. Det är inte världens lättaste uppgift att naila ett bra personligt brev på första försöket, men tillsammans ska vi lösa det här och leverera århundradets jobbansökan!Ingen arbetslivserfarenhet? Lugn, du kan kirra jobbet ändå! Alla har vi börjat någonstans, men vi fattar att det kan kännas svårt att fylla ut ett personligt brev om man inte har någon tidigare anställning att referera till. Här har vi skrivit ett exempel på personligt brev för dig utan arbetslivserfarenhet du kan ta lite inspiration från!Om det inte är relevant för tjänsten – skriv inte med det. Om du börjar skriva om irrelevanta saker så kommer rekryteraren tappa intresse för dig och ditt personliga brev.

Similar Posts