Phillip Elander Sundsvall

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!Butte, Giacomo and Niwagaba, Charles and Nordin, Annika (2022). Fecal Sludge use as a Fertileser : Are there Risks for Disease Transmission? UNSPECIFIED.

Jansson, Märit and Sunding, Anna and Randrup, Thomas B. and Persson, Bengt and Fors, Hanna and Pritzel Sundevall, Elin and Vogel, Nina and Kristoffersson, Anders and Deak Sjöman, Johanna (2022). Sammanställning av artikelserien: Utemiljöns förvaltning och governance. UNSPECIFIED.
Lehto, Carl and Hedblom, Marcus and Öckinger, Erik and Ranius, Thomas (2022). Landscape usage by recreationists is shaped by availability: insights from a national PPGIS survey in Sweden. UNSPECIFIED.

Mcconville, Jennifer and Kvarnström, Elisabeth and Niwagaba, Charles (2022). What would it take to implement resource recovery from on-site sanitation system? : Suggestions for policy, educational and organisational changes in Kampala’s sanitation sector. UNSPECIFIED.

Hansson, Ida and Silvera, Anna and Ren, Keni and Woudstra, S. and Skarin, Anna and Fikse, F. and Nielsen, P.P. and Rönnegård, Lars (2022). Supplementary materials to: Cow characteristics associated with the variation in number of contacts between dairy cows. Journal of Dairy Science. UNSPECIFIED.
Quatre Boule har sju medlemmar i startlistan. Tre renodlade QUA-lag och ett mixat. Tommy Ljungkvist och Klas Nilsson spelar samman, liksom Jaime Higa/Dennis Paulsson och Matts Lindén/Anna Draca. De senare gör här sitt sista framträdande som QUA-medlemmar (åtminstone inom den närmaste framtiden). Från och med årsskiftet har de sina licenser hos Lillens Vänner, en klubb de också varit medlemmar i sedan flera år tillbaka. Den sjunde QUA-medlemmen är Ib Christensen som får sällskap av Björn Hansson i Fjädern.De tävlingsklasser som återstår i DM är mixed trippel lördag den 2 juni och DM-skytte och SM-kvalskytte söndag den 3 juni. När det gäller skyttet finns också möjlighet att anmäla sig på plats på tävlingsdagen senast kl 11.00.

Kärnans lag med Jonny Patron, Yngve Evaldsson och Håkan Berg tog hem gruppen efter fem raka vinster och plus 43 i klotskillnad. Varberg fixade andraplatsen, medan Nobels lag slutade trea med tre vinster.En annan variant är att bara ha två serier från början. Då blir det tio respektive elva lag. Olika antal matcher, men bara två lag totalt som står över per speltillfälle (tre om det blir tre matcher några kvällar).

Smittskyddsläkare Eva Melander nämnde en rad sammanhang där man sett ökad smittspridning – och bland dem fanns idrottsklubbar. Till skillnad från att köpa mat och ta sig till jobb och skola så är ju träning inte något som man absolut måste göra och här är det upp till var och en. Både till träningslokalerna och till den som går och tränar.Till tävlingen Fyrlingen i Borås 4-5 januari kommer bland andra fransmannen och korsikanen Bruno Le Boursicaud och italienaren Diego Rizzi. Flera Landlagspelare från England, Elfenbenskusten och Frankrike kommer att kunna ses i tävlingen.

Ib och Ronny fick ihop fyra vinster och plus elva i differens. Placerade sig som sexa på det. Björn och Gunnel kom i mål på en niondeplats med 3 plus 13. Alliansklubbarna lade sålunda beslag på fyra av de nio första platserna.
Wille har en enorm erfarenhet av boulespel och pappa Marco är ständigt närvarande och en viktig supporter. Wille har egenskaperna som behövs för en landslagsspelare, stor noggrannhet, taktisk kunskap och är en uppmuntrande medspelare. I elitserien minns jag inte mitt sjätte missande skott utan Willes och Marcos stöttande ord, ”Var inte rädd för att bli för lång”. Sjunde skottet satt och sedan vann vi matchen lätt.Janne i Parken eller Jan-Erik Fhärm som han heter är en trogen boulespelare genom åren. När jag började spela var han säljare i stål men på fritiden kastade han stålet på banan istället. Under alla dessa år, under med och motgång har jag mött honom på boulebanan i Pildammsparken.

Det var i Toarpdal som Herman tillsammans med sin fru Birgitta och Mattias med sin fru Kaisa startade Club boule la Pomme de Pin. Birgitta, Herman och sonen Simon bor precis invid boulebanan i Toarpsdal, som räknas som föreningens hemmabana. Vid banan står också en ståtlig men liten gran, som kom att hjälpa till vid namngivningen åt föreningen. Pomme de Pin betyder nämligen grankotte på franska.
På plats 14 hamnade Sven Jönhede och Michael Uppström och på plats 17 kom Ante Turkalj som spelade med Dennis Paulsson. Dagens födelsedagsbarn Jaime Higa blev 3:a med Jonny Patron. Lisbeth Källström och Klas Nilsson vann före Håkan Bergkvist och Bosse Persson. På fjärde plats kom Michael Nilsson och Iwe Krüger. Femma och sexa blev Curt Lund med Patrik Wiik och Terje Nordborg med Per-Olof Larsson. För några av oss blir det nu lite sommaruppehåll men i augusti blir det 6 manna på Gröningen i Helsingborg. LBO ställer upp med ett veteranlag och Ronneby med sitt öppna elitlag. Kärnan har två lag och Svalöv har förstärkt med Toni Blomdahl från Tyringe. Här fanns allt från landslagsspelare (Lasse Machholdt Ditmar) till rena hobbyspelare som plockar fram kloten när lusten faller på. En härlig blandning och en härlig stämning. Det danska gemytet är inte en myt. Mottagandet var nästan överväldigande. Alla vi pratade med hälsade välkomna och önskade lycka till.

QUA:s bästa lag (fyra) blev två medlemmar från Lillens Vänner, Matts Lindén och Kerstin Walther, som för dagen hade gått över till andra sidan. Femteplatsen togs av Tomas Nordblad och Ebbe Pålsson (LV) medan Bertil Lampell och Kerstin Uppström räddade sista prisplatsen åt QUA.
Det var som vanligt välorganiserat när Smedkulan anordnade tävlingen SME Open. Lite regn föll från skyn men det spelade varken roll för banor eller trivsamheten. I det lilla huset serverades bullar och kaffe innan tävling startade.- Ja det finns det allt. Men jag har högre ”krav” nu än förr för att ställa upp. Att covid-19 kom just nu passade mig bra boule karriärmässigt. Inget landslagsspel för mig just nu, och inte för någon annan heller så jag missar Inget.När den slutliga tabellen sammanställs, bör man rangordna lagen efter; 1) antal vunna matcher, 2) klotdifferens, 3) vid lika differens, gäller rangordning från omgången innan, 4) eventuellt inbördes möten.Kvart och semifinal gick som på räls för trion. Finalen såg till en början ut som en självklar seger men blev en rysare. Benny la in matchens sista klot till 13-12. Nu får trion åka gratis till Gysinge och spela riksfinal, lycka till!

Även om man bara satsat på elitlaget och inte kom med denna gången så betyder det inte att man saknar möjlighet att komma med till september. Att spela i de andra serierna ger både matchträning och nyttig erfarenhet av seriespel.
Quatre Boule har bara ett lag med i förbundets seriespel, sedan vårt öppna lag i år trillat ned i trean, som är en distriktsserie. QUA:s andra veteranlag återfinns i div 2 södra. Hur många lag det blir nästa år är beroende av antalet spelare som löser licens för 2018. Hittills är det ett 30-tal.

För QUA är det Birgitta M, Lilian K, Kerstin L och Kristina W som spelar. Den 17-19 januari kan alla som köpt biljetter se fin boule under Anders Larssons inbjudningsturnering. Redan veckan efter kan man åka till Tyringe och heja på QUAs damer.
Det var en kamrat som 1997 bad Mattias spela i den lokala Knalleserien. Sedan dess har han varit fast i boulen. Mattias har varit Ordförande i La boule de Trix i många år. Mattias trivs bäst som mellanspelare men blir ofta skytt. Mattias är en riktigt vass skytt. På tävling har han varit över 40 poäng flera gånger. Under La Majonnaise med många världsstjärnor har han fått 56 poäng och har nått två finaler. Klas och Tommy hade en tuff väg fram till finalen. I kvarten svarade stabila paret Clas och Carina Janson (La Boule d’Or) för motståndet. De slutliga vinnarna gick visserligen fram till 9-5, men fick sedan se sig upphunna och passerade. Det var först vid 9-12 som väckarklockan ringde. Med ett klot inne och tre på hand blev det en oerhört snygg avslutning. Paret Janson hade sitt bästa klot 15 centimeter höger om lillen. Tommy smög in två kulor till innan Klas via en lätt touch på motståndarklotet gled in med sitt sista. Starkt gjort av båda, inte minst av ”ettorna” som hamnade i underläge 0-2 i samtliga tre möten (Kärnan, Eslöv, Kulltorp). Härlig kämpaglöd att komma tillbaka och plocka poäng. Serien är mycket jämn med Kärnan i topp på fem poäng och Kulltorp på fyra följda av fyra lag på tre poäng, däribland Quatre Boule.

Ytterligare två grupper spelades i Malmö. Det blev Åstorp och Höganäs som vann och gick vidare. Åstorp tog hem sin grupp efter tre raka vinster med 3-0. Inte ens La Boule d’Or, kunde stoppa deras framfart. Lindome blev tvåa i gruppen före LBO och Sillboularna från Simrishamn.
Läggträningen består av två stationer. I båda stationerna ska man träna att kast i utsedd nedslagsplats. Det finns tre nedslagsplatser att välja på varje station. Du väljer själv om du villkast på samma nedslagsplats med din tre klot eller det lite svårare byta nedslagsplats för varje klot. Skillnaden på dessa stationer är avståndet till lillen. Runt lillen finns en ring.Under ett par veckors tid har medlemmarna i Quatre Boule haft möjlighet att anmäla sitt intresse för sommarens sesriespel genom att skriva upp sig på en lista på anslagstavlan i Bouletoftahallen. Hittills är det drygt 20 st som tagit den chansen.

Johannes Nyholm från Lund har regisserat och skrivit manuskript. Han hade tidigare sysslat med produktion av kortfilmer, den mest kända är den roliga, men kontroversiella, ”Baby trashes bar in Las Palmas” (Guldbagge för bästa kortfilm 2011). Där låter han sin ettåriga dotter spela en tant som dricker sig full oc
h beter sig illa på en bar.
Till Lunch serveras spagetti med körsfärssås eller vegetarisk sås. En fin sallad, gurka och morötter finns också att äta. Alla äter inne i cafeterian. Elliot och Charlie Grandin från Uppsala har åkt långt för att komma till Malmö. Elliot är missnöjd med spelet men siktar på att vara i toppen nästa år. Charlie äter en stor portion och spagetti och ser rätt nöjd ut ändå.

Den dåliga uppslutningen fick stora konsekvenser: Ninette tog tillbaka sitt ja till omval på ett år som ordförande och valde i stället att avgå. Den tilltänkte efterträdaren Kenth Svensson vill inte ta över med tanke på den skriande brist på engagemang många medlemmar uppvisar. Och då gäller det inte bara den aktuella kvällen utan mer generellt.
QUA har ett riktigt bra lag som fjolårsvinnarna Kärnan får se upp med. Förra året i Lindome delade lagen på poängen. Terje är rankad som 59:a i Sverige och kan knäcka vilken skytt som helst med sina fina lägg. Han och skyttarna Klas Nilsson och Michael Nilsson verkar ha hittat formen lagom till seriespelet. Ante är också en riktigt bra läggare som kompletterar det mycket erfarna laget.Den enda lediga lördagen innan utomhussäsongen börjar är den 21 april. Alternativt kan man tänka sig att lägga evenemanget på en söndag och då handlar det om den 8:e, 15:e eller den 22 april. Vi återkommer med besked i frågan. Till SM i Kalmar presenteras en helt ny klass utav förbundsstyrelsen. Till kändisklassen VIP kommer utvalda stjärnor att få spela om SM-guld. Den nya klassen är precis vad vi behöver nu när finalarenorna intar städernas torg. Detta kommer ge fin reklam för boulesporten, berättar Lars från bouleförbundets tävlingskommitté. Säkerheten i Skånelagets agerande som gav tre raka segrar under trippelknocken på lördagen löstes upp i intet och Maria kunde ta över skeendet utan att prestera på topp. Det hotande nederlaget vändes till seger med 13-11. Terje och Lynn lyckade bli trea i B-slutspelet men spelade en moralisk final redan i semin. I matchen om tredjeplats blev det 13-2. Dennis och Thomas kom tvåa i C-slutspel. En hel dags härligt spel med våra boulespelande grannar på andra sidan sundet och Lillens vänner. En dejlig tur. I B-slutspelet semi mötte QUAs Dennis, Lynn och Ib ett annat starkt QUA-lag med makarna Larsson förstärkta med legendaren Ghettas. Christer, Kerstin och Ghettas vann mötet och spelar final mot Iwe, Roger och Lisa.

Michael Uppström QUA och Terje Nordborg LVÄ vann Äggcuppen för V60 och i den Öppna klassen tog sig Mats Linden QUA och Bill Jakobsson QUA sig till final och slutade tvåa.De ställföreträdande tomtarna Christer Svensson och undertecknad hade fullt upp. Belöningen var idel glada miner när de många vinnarna ropades upp. Förpackningar med tröjor, choklad, kaffe, flytande tvål m.m. låg uppradade i väntan på sina mottagare.

Upplägget blir detsamma som i fjor. Vi åker i egna bilar, fyra personer i varje, till Ystad och kör på färjan (katamaranen) för avfärd till Rönne den 18 maj på morgonen (fredag). Efter ankomsten letar vi upp en trevlig restaurang och äter gemensam lunch innan vi installerar oss på Hotel Klintely i Sandkås på den nordöstra delan av ön.
Tredjepris till Club la Boule de Trix med Janne Johansson (t v), Hannu Kolehmainen och Jörgen Strende. Thomas Callderyd, som deltog i kvalet, får också en medalj så småningom.QUA:s öppna lag i distriktsseriens div 3 avancerade från åttondeplats till tredje under det andra sammandraget. På platserna framför återfinns Kärnans andralag och La Boule d’Ors dito. Inget av dessa två lag kan flyttas upp till div 2, som är en förbundsserie. Där får varje klubb bara ha vardera ett lag, vilket båda dessa redan har.

QUA:s kvartett består av Leif Ljungsryd, Tommy Karlsson, Michael Uppström och Palle Olsen. Från Lillens Vänner kommer Matts Lindén, Claus Sjöholm, Lars Cato och P-O Larsson. Till slut har vi Kärnans fyrling Yngve Evaldsson, Håkan Paaske, Bill Jakobsson och Christer Lilja. Många har klagat på entréavgifterna under året. MBA:s styrelse har lyssnat och sänker nu inträdespriserna över hela linjen. De nya priserna avslöjas inte i nyhetsbrevet. Kenth hänvisar i stället till anslagstavlan i hallen där de nya priserna kommer att publiceras. Så småningom ska vi också lägga in dem här på hemsidan. Men det blev Leif och Tommy som fick sista ordet med en trepoängare. Med två poäng klara fick Tommy chansen att fullborda vändningen till seger. Helt iskallt smekte han in sista kulan som la sig tillrätta en decimeter framför lillen, ett par centimeter tillgodo på motståndarnas bästa klot.Mot Danmark 3 blev det idel segrar både i trippel och dubblar så dagen slutade i dur. Slutställningen blev 31-32 till Danmarks fördel. Tyvärr förlust igen men på målfoto.I det betyget får resten av den lysande ensemblen också hänga med. Drivna skådespelare som leker fram sitt magnifika spel med små medel i form av gester och minspel, men också med vältajmade repliker. Till kvalet har tio lag anmälts. Många lag är rena klubblag fast kvalet inte är klubb bundet. QUA, LBO, KÄR, LVÄ, MBK, LBO och TBL spelar med klubblag och Tyringes Boulegetingarna ställer upp med klubblag bestående av damer. Klicka här så kan du läsa Kjerstin Anderssons minnesanteckningar från medlemsmötet. Dokumentet kommer också att finnas under fliken ”Föreningen” på MBA:s hemsida.

Vi rekommenderar att du som är 70 år eller äldre begränsar dina nära kontakter och håller fysiskt avstånd till människor som du inte bor med. Det är särskilt viktigt inomhus.Om någon har synpunkter eller klagomål på detta eller annat i hallen ska de lämnas till någon i MBA:s styrelse. Vi får inte själva ändra på några inställningar eller stänga av fläktarna.

QUA ligger 6:a i div 1 så en uppryckning behövs. I nästa omgång möter man Lillens vänner, Kärnan och La Boule d’Or. Nästa omgång spelas i Tyringe 14 november.Först spelades gruppspel och Kerstin Larsson, Bill Jakobsson, Leif Ljungsryd och Benny Andersson vann sina grupper obesegrade. I sista gruppen vann Birgitta Morau på bättre kvot än Bert Anderberg, båda med endast en förlust. Det var som vanligt god stämning och inte minst huvuddomaren Thomas Trobäck spred fin stämning med sin härliga humor. Lars-Åke ”kulan” Kulinder var dagens långväga besökare. Kulan spelar normalt i Sundsvalls elitlag tillsammans med Lena Hansen. I Öppen klass var det trots 5 startande nästan samma situation. Efter fyra skyttar hade ingen nått kvalgränsen 17 poäng men undertecknad lyckades med knackigt skytte klara 21 poäng. Det ska bli roligt att vara med på SM-veckan och tävlings skjuta med Sverigeeliten.Tyvärr börjar 2022 lika mörkt som 2021. Pandemin skapar inställda tävlingar, en av årets höjdpunkter Fyrlingen i Borås är bara ett exempel. Vi kan bara hoppas att vaccinationen minskar antalet insjukna och att vården får en paus som de så väl behöver.

Jan Ohlin och undertecknad kom också ifrån tävlingen med hedern i behåll, även om den blygsamma tolfteplaceringen kunde varit något bättre. Två vinster 13-4, 13-12 och tre förluster 12-13, 12-13 och 10-13. I två av förlustmatcherna hade vi ledning med 8-0 respektive 7-0.
Vinnare av stora pokalen i Prins Bertils juniorcup blev alltså Vincent Weidmar och Nicolas Gonzales Hedqvist. Prisutdelare dagen till ära var landslagspelaren Simon Åkesson och hans lillebror Hugo som är svensk rekorhållare i skytte för juniorer med 48 poäng. Tvåa blev Moa och Måns, trea kom Engle Rosqvist och Ruben Marell och fyra Adam Rubin och Filip Larsson.Visst studsade kloten ibland till segrarnas fördel men fram till 8—8 var det mycket jämt och matchen kunde gå hur som helst. Några underbara lägg av Nicolas samt viktiga skott av Vincent blev till slut avgörande och rättvis seger.

Då trodde man förstås att tredjeplatsen skulle delas mellan dessa två lag, men så blev det inte. Tävlingsledningen särade på dem genom att gå tillbaka och titta på lagens placering efter fyra omgångar och då var Anita och Christer före i tabellen. Det fällde avgörandet.Inledningsvis var det ganska jämnt både spelmässigt och siffermässigt, men vid 5-4-ledning för Boo/Bo ryckte Maria med en fyrapoängare. Sedan var det aldrig något snack om vart segern skulle gå. Den tekniska skickligheten tog ut sin rätt.Att promenera eller besöka speciella platser kan man göra. Malmö har många fina skulpturer att besöka och man kan testa boulebanor eller besöka naturområden för den som har bil eller cykel. 4 lottade omgångar där både mot och medspelare lottades fram. Det blev en härlig dag men det var solen som visade sin allra bästa sida till. Längs med boulebanan utanför Bouletoftahallen lyste solrosorna och det var bara några tak arbetare på Stanley Plåt mittemot som hade mer värme. I domkyrkan ligger Carl von Linne begraven. I Uppsala var han universitetsrektor under många år. Här ligger också Gustav Vasas grav. När Vasa var i Malmö blev han arg och onykter och tappade sitt lätt tappade temperament. Vasa drog sin kniv mot en tysk handelsman och diplomat Numera har man placerat en minnessten utanför Kramer på Stortorget som visar platsen för krogbråket.

Boulefamiljen hade tur med denna lilla i utflykt. Det var soligt och varmt så de flesta kunde spela i T-shirts. Några samlades till och med i skuggan för att snacka lite mellan omgångarna.
En liten buspojke som växte upp i Toltorpsdalen i Mölndal. Som 4 åring gick han efter brevbäraren och samlade upp posten brevbäraren hade lagt i brevlådorna.Mycket har hänt med vår kära boule både inom och utanför Quatre Boule men Bert sitter fortfarande på sin plats i båten och följer framgångar och motgångar. Spelare har kommit och gått. Bill och Jaime flyttade licenser för spel i Kärnan och stora framgångar i SM och seriespel. Mats Linden och Anna Draca flyttad till Lillens vänner och med dem följde flera spelare. Trotjänare som t ex Jan-Erik Ferm, Marianne Lilja Nilsson m fl lämnade klubben. Ordförande Roland Bengtsson lämnade sitt uppdrag efter flera års slit i klubben. Christer Larsson fick ta över i augusti.

Vilket härligt gäng! Pappa Willie Hang (t v) och sonen William (t h) kom med kompisarna Leo och Emil Wu till Bouletoftahallen på torsdagen och provade på att spela boule för allra första gången.
Det finns platser kvar i samtliga klasser. Anmälan sker på SBF online senast på onsdag (25 april). Inga QUA-spelare med i öppen klass, däremot har vi tre lag i V55-dubbeln plus Michael Uppström som ställer upp tillsammans med Jaime Higa, numera Kärnan. Lika många QUA-lag i V65.Micke och Jaime Higa (Kärnan), nådde kvartsfinal, liksom de två senaste åren. Men där var det tvärstopp. De slutliga vinnarna stod i vägen. Förlust med 2-13. Då hade Micke och Jamie tagit sig vidare via utjämningsmatch efter gruppspelet. Tävlingen på lördagen var av det mer seriösa slaget, även om hygget slog igenom även där. De 52 lagen, lika många från Danmark som Sverige, delades in i 13 fyralagsgrupper. Vinnarna gick till A-slutspel, tvåorna till B osv. I kvarten stod en trio från Lillens Vänner för motståndet. Bernt Bankemo, Birgitta Andersson Bankemo och Ebbe Pålsson. Där gled vi snabbt fram till en klar ledning med som mest 8-1 och det såg ut att bli en enkel seger, men motståndarna ville annat. De tog chansen när vi inte fick till läggen riktigt i nedförsbacken. Dessutom sköt Bernt riktigt vasst. Träffade det mesta och plötsligt var det 8-7.Trippelknock låter komplicerat, men är i praktiken en ganska enkel och rolig spelform. Den spelas på lördagen och innebär att de lag som ska kvalificera sig till söndagens dubbelknock måste vinna tre av max fem matcher. Det kan bli tre raka vinster, tre av fyra eller tre av fem, oavsett ordning.

– Det är en ganska känslig fråga. Fotbollen har blivit ganska affärsinriktad de senaste åren, det är mycket business och det måste man hänga med i. 2019 handlar det inte bara om kärleken och fotbollen längre, säger han och fortsätter:
Varken träning eller tävling får alltså arrangeras i Skåne. Inte heller av andra anledningar exempelvis möten får man samla människor i grupp. Undantag gäller för verksamhet arrangerad för personer som är 15 år eller yngre. Den som har tillgång till en boulehall och möjlighet att träna där tillsammans med medlemmar av sitt eget hushåll – och BARA medlemmar av sitt eget hushåll – kan göra det. I sådana fall måste träningen samordnas så att olika hushåll tränar vid olika tidpunkter.I Malmö gick det riktigt bra för det öppna laget i div 4, distriktserien. UK och lagledare Rune Elison är mycket nöjd med det fina spelet. Serieledning efter 2-2 mot Eslöv, 3-1 mot Helsingborgs Petanque och 4-0 mot Mataki boule Kullabygden. Dessa matcher spelades på lördagen.

Vi säger ett stort grattis till Terje som hör hemma i Quatre Boule. Han vann sina tre matcher och fick ihop klotdifferensen plus 29. Men det var med knapp marginal han höll undan för Yngve Evaldsson, Kärnan och Bertil Lampell, QUA. De båda delade andraplatsen med 3 plus 28.Sist på dagen var La Boule d’Or som stod för motståndet. Även här öppnade QUA starkt med två vinster. Sedan blev det förlust med knappa 10-13 i Öppen dubbel. Den sista matchen blev en riktig nagelbitare men slutade bra för QUA. Seger mot LBO och 5:a i tabellen. Kerstin Uppström hade bakat god kaka till kaffet och lagandan var härlig.Nog om det. Nu ser vi framåt. Jag blev mycket glad när jag hörde att Bill ville ta på sig uppdraget som redaktör (från och med årsskiftet). Han har det som behövs. Han sysslar med datorer i sitt dagliga värv. Tekniken för att sköta en hemsida har han liksom redan. Det behövdes bara ett par timmars genomgång för att alla specifika detaljer skulle sitta.

Som arrangör för en tävling är det viktigt att upplägget och förutsättningarna är de rätta. Det har de tydligen inte varit här. Ni får gärna höra av er med synpunkter. Skriv en kommentar till denna artikel.
Det var många tomma bänkar när MBA höll årsmöte på torsdagen. Bara 14 medlemmar i alliansens tre föreningar hade hörsammat kallelsen. Merparten kom från Quatre Boule.

I fjor var det Matts Lindén och Jaime Higa som gjorde upp i finalen. Det blev Matts som gick segrande ur den striden efter att ha vänt underläge 1-11 till 13-11. På platserna närmast följde Rune Elisson och Bertil Lampell.
Fortsatt träning på tisdag och onsdag för dom som vill. Styrelsen kommer fundera lite på KM i singel. Alla tävlingar fram till 3 maj är ju stoppade av svenska bouleförbundet.

Idrott Online stänger ner hemsidan 31/12-22. Vilket betyder att vi måste hitta ett ny plats för hemsidan. Förbundsstyrelsen har tagit fram en ny leverantör, SiteVision via Consid. Kostar 6.500,- som är en engångskostnad. SBF kommer att betala 50% av denna summa. Månadsavgiften är 200,-/månad.
I 32-delen vann undertecknad mot fjolårstvåan Elliott Angselius från Tjust men sedan tog det stopp i en jämn match mot Charlie från Kärnan 11-13. Ikväll kom alla deltagare från QUA och vi åt på restaurangen en Italienare och Grek. Imorgon börjar trippel i samtliga klasser.Och jag skriver det redan här i början av artikeln: Skynda er in på Malmö Stadsteaters hemsida eller rusa till teatern och köp biljetter till denna underbara och fantastiskt roliga musikteater, som sätts upp på Intiman.

På onsdag tränar vi inför Hallsvenskan. Hallsvenskan för div 4B är i Helsingborg och Michael Uppström tar han om laget där, uttagning kan läsas under menyn UK informerar. För div 1 är det Tyringe som är destinationen.
Kanske någon observant läsare påpekar att vi redan fått tre hyresfria månader i år, juni-augusti. Svaret på det är att hjälpen vi får från Fritidsförvaltningen är ett föreningsbidrag, inte ett hyresbidrag.”Vi är några som med avstånd och utan handskakningar, kramar med mera, tränar på tisdagar och onsdagar vid hallen kl.18″, skriver Sven till medlemmarna.Tommy Ljungkvist och Klas Nilsson brukar vara med i topp. Den här gången fick de nöja sig med en sjundeplats efter tre vinster. Förlust mot Clas och Carina Jansson i fjärde omgången satte stopp för toppstrid och segerfunderingar.Christer Svensson tog en liten paus från köksbestyren och kollade in läget i liret. Quatre Boules ordförande Roland Bengtsson fick också vara med på ett hörn.

I V65 var det Terje Nordborg och Christer Pettersson som tog Brons. De mötte Kärnans Åke Nilsson och Werner Heidenreich. Det var framför allt Werners skott som avgjorde den matchen till Kärnans fördel.
Så dags verkade gnistan ha slocknat för QUA:s trio. Det stämde inte alls. Nobels lag med Jan Gillholm, Benny Olsson och Bodil Tjäderkvist var däremot heltända och fokuserade och vann mycket rättvist. Därmed får Nobel försvara Malmös ära i Bouletoftahallen den 9-10 juni. Vi önskar dem stort lycka till!

QUA och d. e. la. Boule från Göteborg möts i första matchen. Dessa två ska tillsammans med Hällesåker BK och Varbergs kulknappen spela om en plats i Söndagens Grupp B. Övriga lag 11 lag står över till Söndagen och har lottats in i Grupp B, C och D.
Inför sista omgången av de fem skyttestationerna ledde Bill med 22-16. För att vinna var Klas tvingad att träffa lillen två gånger och vid en av dessa måste lillen skjutas ut ur ringen – eller träffa lillen tre gånger. ”Jag var oerhört fokuserad inför det här sista momentet. Bill kände sig nog säker på segern, men jag ville verkligen vinna.”Sedan är Diego självklart bra på att skjuta och lägga. Jessica Johansson visade också otroligt hög kvalitet med tanke på hur lite hon spelar numera. Att dessa två tillsammans med stabila läggare som Jocke och Robert vinner huvudturneringen är inte förvånande. ”En stor skillnad däremot är att vi kommer spela tisdag-söndag då vi inte kan starta tidigare på grund av att helgen vecka 32 arrangeras DreamHack på Elmia. Detta medför att vi kommer ta bort en disciplin och således spela fyra istället för fem.” Kärna ligger mellan Kungälv och Marstrand och numera spelar Rickard för Coccinelle petanque club i Malmö. Han är maskinoperatör på Göteborgs kex genom Manpower.

Michael Uppström, Michael Nilsson, Mats Linden och undertecknad bildar lag till kvalet och möter LBO med paret Jansson i spetsen i första matchen. I samma pool återfinns MBK och Varberg. Två lag går vidare från varje pool. Efter poolspelet möts de fyra lagen i ett slutspel där de två vinnarna i den första matchen går direkt till finalspel i Södertälje och förlorarna spelar om den sista och tredje platsen för att komma till finalhelgen.
Beroende på resultaten spelar man enligt ett förutbestämt schema för vinnare respektive förlorare. Även om man exempelvis förlorar de två första matcherna kan man gå vidare genom att vinna de tre sista.Det nya underlaget håller fukten längre och behöver inte vattnas så ofta. ”Det räcker i princip att man stänker på det. Vattnar man för mycket blir luften väldigt fuktig och det är inte heller bra.” De första åren spelade vi flera turneringar. Janne skruvade in kulorna framför lillen med en otrolig precession. Jannes skruv är blandning av bak och sidoskruv och är otroligt effektiv. Jag minns att vi gick långt i turnering efter turnering trots att vi alltid var totalt nederlagstippade. En då landslagsaktuell Pablo Patron fick en stenhård match i en kvartfinal där ett lilleskott räddade matchen till Pablos fördel. Prioriteringen ligger givetvis på vårt elitlag. Därefter kommer det öppna laget. Förhoppningsvis kan vi även matcha ett lag i veterantvåan, men det är i dagsläget osäkert, enligt klubbens ordförande Roland Bengtsson. ”Det kan bli svårt att gå runt med bara 30 spelare på tre lag. Vi räknar med att ytterligare några löser licens. Sedan får styrelsen besluta om antalet lag vi ska anmäla”.Ljuspunkterna på mötet var få. Tävlingsverksamheten är en sådan. Kenth nämnde kommande arrangemang i hallen, Hallsvenskan 13 oktober, Allianstrippeln 10 november och Lördagsboulen 24 november och 15 december.Tävlingen var tidsbegrännsad och i en hård batalj mellan Lynn, Mats och undertecknad mot Terje, Jaime och Per slutade trippeln oavgjort efter full tid och en extra omgång. Trippeln avgjordes därför med ett klot per spelare. Detta slutade med seger till Lynn, Mats o
ch undertecknad. Både dubbeln och Singeln vanns sedan av Lynn, Mats och undertecknad.

De som vann sin klass 2021 har gratis start i samma klass i år. För QUA vann Dennis Paulsson skytte 2021. Lynn Ljungberg och Bill Jakobsson vann V55 mixeddubbel och spelar 2022 gratis i denna klass. Anmälan sker klubbvis, se inbjudan tävlingar i menyn.
För tio år vann Matts Lindén, Anders Tapper, Leif Ljugsryd, Palle Olsen, Roland Bengtsson, Yngve Edvaldsson, Christer Larsson och Ronny Björkman. Mats firade alltså tioårsjubileet med ännu en seger 2022.

Deltagarantalet är begränsat till 32 så det är hög tid att anmäla sig. Kärnan mönstrar många bra lag Yngve Evaldsson Jonny Patron och Jaime Higa samt Håkan Hallberg, Henri och Viktor von Eggers Patron. Även La boule d’Or ställer upp mangrant med Mikael Larsson Jimmy Löf och Fredrik Svensson. Från samma klubb kommer ett starkt veteranlag, Anders Blixt med Carina och Claes Jansson. Vinnarna av Ladies night finns också i startfältet Eva Carlsson, Anette Ramm-Ericson och Nina Roth.
QUA:s lag förstärkt med lillens vänners Matts Linden är seedade trea i Fyrlingens V55 trippel imorgon. Michael Uppström, Mats Linden och undertecknad är taggade inför morgondagens tävling. Först på tur står Trelleborg Open i helgen med tävlingar både lördag och söndag. Arrangemaget omfattar fyra olika klasser. På lördagen är det öppen dubbel och V55 dubbel och på söndagen V65 dubbel och öppen trippel. Gruppspel med A- och B-slutspel. MBA:s kassör Kjerstin Andersson fyllde i med uppgiften att en heltidsanställd kostar cirka 40 000 i månaden och att de bidrag vi kan få uppgår till 4 000. Ninette nämnde att det finns olika lönebidragsanställningar och att vi måste förhandla med Fritidsförvaltningen så att de eventuellt kan backa oss när det gäller lönekostnaden. Och det lär behövas. Kostnaden för hyra och anställd skulle annars landa på närmare 65 000 – i månaden! En orimlig börda att bära.

Malmö bouleallians består av andra bouleföreningar i Malmö och ser till att vi har Bouletoftahallen och spännande roliga tävlingar som t ex Bouletoftaspelen. ”Alla till hallen för detta årsmöte, visa att ni bryr er om hallen inte bara för att spela i, utan även att den fungerar och är bra träffpunkt för alla!” uppmanar Sven Jönhede på MBAs facebooksida.

I Malmö rådhus landstings sal hänger en sevärd tavla målad av Gustaf Cederström. Den förställer Magnus Stenbock som talar till folket i Malmö den 27 september 1709. Magnus Stenbock räddade Skåne från att återigen bli danskt genom att slå danskarna 1710 vid Helsingborg. Danskarna hade då invaderat hela Skåne utom Malmö. Kungen Karl den tolfte satt i exil i Turkiet efter nederlaget i Poltava och pesten hade kommit med ett skepp till Stockholm.

Varje möte består av två tripplar (varav en mixed) och tre dubblar (en mixed). När ett lag vunnit tre matcher avbryts mötet. Fjädern börjar mot Boo. De två bästa i varje grupp går vidare till söndagens semifinaler.

Similar Posts