Chihuahuas och liknande raser kallas ofta för sällskapshundar. De är inte raser som behöver mycket aktivitet, så du ska inte utmana dem med timtals intensiv aktivitet. Istället bör du använda kortare stunder för att leka roliga lekar och ta lite kortare promenader. På så sätt håller du din kära sällskapshund i form.
Om vi översätter detta till promenader: minst fyra promenader per dag, på 20–25 minuter vardera. Eftersom får- och boskapshundar även är mycket intelligenta är det viktigt att de fåt mentala utmaningar. Därför bör du sätta åsido minst en halvtimme per dag för intelligensträning. Se till att ge hunden en tracker som kan spåra aktivitetsnivåer så att du kan se vad vovven har för sig på alla sina friluftsäventyr.
Att rasta hundvalpen kan även hjälpa till att minska destruktivt beteende, som att gnaga eller riva på möbler eller människor (om detta är ett problem som hunden har).
Även om du har en hund som tillhör en ras med mycket energi har varje vovve eget humör, och kanske till och med är en riktig soffpotatis. Här kan du läsa om vilka hundar som lämpar sig bäst för löpning, men kom ihåg att ålder, sjukdom och humör kan påverka hur mycket aktivitet din hund mår bra av. För att få en bättre förståelse för din hunds behov kan du rådfråga din veterinär, som kan hjälpa dig att skapa ett anpassat schema för promenader.
Små, livliga, egensinniga och läraktiga – så skulle vi beskriva terrierhundar. Dessa hundar må vara små, men de är fyrbenta energiknippen som behöver röra på sig.
Att man ska rasta hunden regelbundet är en självklarhet. Men hur ofta är ”regelbundet”? Och hur ofta bör man egentligen rasta hunden? Och vad bör man göra på vintern? Läs svaren på dessa frågor och ta reda på hur du får ut mesta möjliga av varje promenad med hunden!
Hur länge klarar sig en hund utan att rastas?
Valpar klarar knappt ensamhet alls medan en vältränad vuxen hund av de flesta raser klarar sig 4 timmar ensam utan problem. Enligt svensk lag får man inte lämna en hund ensam, utan tillsyn för länge och du bör rasta den minst var sjätte timma.
Om du låter hunden springa löst ska du endast göra det när du är på en trygg plats utan folkmassor, och där du är säker på att hunden inte kommer att springa bort.Om din hund tillhör en av dessa grupper gäller det att erbjuda en utmaning, såväl för det fysiska som för träningen och psyket. Vanliga lekar kan lätt kännas tråkiga för hundar från dessa grupper, så låt kreativiteten flöda!
Det finns gott om anledningar till att rasta hunden för att se till att vovven mår bra. Dessa anledningar rör till exempel hälsan och hundens disciplin. Att rasta hunden och promenera med koppel kan hjälpa hunden att utveckla disciplin när hen går bredvid dig i din takt.
Om din hund springer bort ska du inte reagera med ilska. Straffa inte hunden. Det är viktigt att din fyrbenta vän inte länkar skuld eller ilska till att återvända hem. Om du märker att hunden har en tendens att springa bort ska du alltid använda koppel. För att se till att hunden är trygg bör du lära din vovve grundläggande kommandon. Dessa kommandon är enkla att lära ut och kan även förhindra farliga situationer för dig och din fyrbenta vän.Att rasta hunden är en stor del av livet som husse eller matte. En vanlig promenad hjälper till att förbättra hundens sociala beteende och stärker bandet mellan dig och din hund. Om du ser promenaderna med hunden som trevliga stunder kan du ha det roligt samtidigt som du främjar hundens hälsa.För små hundar kan det räcka med en promenad per dagen, men raser med mycket energi kräver fler och längre promenader. Har du en hund med massor av energi? Är du en aktiv person som vill lägga tid på att träna med hunden? Du kanske inte är säker på hur mycket din hund faktiskt behöver röra på sig. Då är det en god idé att rådfråga veterinären. De kan ge dig råd och tips för att rasta hunden enligt vovvens specifika egenskaper. Som regel rekommenderas det att du rastar hunden tre till fyra gånger per dag, i minst 15 minuter per promenad. Men detta kan variera beroende på hundens: Vissa hundar kan påverkas negativt av för mycket aktivitet. Detta kan till exempel hända korthåriga hundraser. Eftersom de har mindre päls kan de lätt bli för varma, vilket i sin tur kan orsaka andnöd. Dessa raser mår bra av mycket korta och enkla promenader. För att se till att din lilla hund inte får för mycket aktivitet kan du se över vardagens rörelser och träning med Tractives GPS-tracker och aktivitetsspårare för hundar.Som du säkert vet delas alla hundar upp i raser. Och alla olika raser har olika begränsningar och behov. Med Tractive GPS kan du se hur aktiva liknande hundar är och få en bra uppfattning om hur mycket aktivitet din hund behöver. När du har angett dagliga mål är det enklare att uppfylla dem. Är du tävlingsinriktad? Då kan du få extra motivering av Tractive-appens topplistor.
behöver definitivt aktiva utmaningar. För dessa hundar är en och en halv timmes promenader per dag ett grundkrav. Eftersom dessa raser även har mycket spring i benen kan du med fördel ta med dem på löprundan. Kom ihåg att träna steg för steg och att ha hundens ålder i åtanke.
Att rasta hunden är faktiskt bra för dig också! När du tillbringar tid utomhus på era promenader kan du förbättra din kondition och ditt välmående. Dagliga promenader kan i själva verket sänka blodtrycket, stärka benen och minska risken för diabetes. Så … vad väntar du på? Använd din Tractive-GPS tracker och bege dig ut på nästa äventyr med din fyrbenta vän!
Hur mycket hunden sover är lika viktigt som frågan om hur ofta du bör rasta din fyrbenta vän. Om hunden är aktiv hela dagen behöver hen ju mer vila. Du kan använda din Tractive GPS-tracker för att lära dig hundens sömnmönster och se om hen vilar tillräckligt mycket eller om något är fel. Till exempel: om din hund sover mycket mer än vanligtvis kan detta var ett tecken på att det är dags att besöka veterinären.För en terrier rekommenderar vi tre promenader per dag, på 20–25 minuter vardera. Om du har en terrier är det även en god idé att utmana det mentala. 20 minuter per dag bör räcka för intelligenta utmaningar.
Men en skylt med hundförbud som inte står på privat tomt, en plantering eller som omfattas av en lokal ordningsstadga, behöver du egentligen inte bry dig om. Vare sig med eller utan hund. I många fall ger ett sådant budskap sannolikt intrycket av att hundar inte är tillåtna. Av det skälet kan det vara klokt att ta hänsyn och tillmötesgå önskemålet. Men den som väljer att inte göra detta har inte gjort något olagligt. Så ”skit” i skylten men plocka upp ”skiten”.
Allemansrätten begränsar dock markägarens möjlighet att sätta upp skyltar hur som helst. Det krävs tillstånd för skyltar som avvisar allmänheten från område som är av betydelse för friluftslivet (skyltar av slaget ”Privat område”, ”Enskild badplats” etc). Detsamma anser jag gäller för skyltar med budskapet ”Rastning av hundar förbjuden”. Om denna skylt är uppsatt på ett område som är av betydelse av friluftslivet och om det ej omfattas av en lokal ordningsstadganden. Andra instansen, Svea hovrätt, gjorde bedömningen att om avföringen lämnas kvar, även om det är på den egna tomten, och denna sprider lukt eller lockar till sig insekter, kan inte bostadsrättsinnehavaren anses iaktta sundhet, ordning och skick i enlighet med bostadsrättslagen. I detta fall bedömdes att störningarna inte var så stora att bostadsrätten skulle anses förverkad. Vi som hundägare möts allt oftare på hundpromenaderna av skyltar med budskapet ”Rastning av hundar förbjuden”. Vad innebär detta egentligen? Vi lät Härliga Hunds advokat Anna Öster besvara frågan.Svar: Allemansrätten gör det möjligt för oss att ha med hunden ut i naturen och gå över annans mark. Dock under förutsättning att du inte skadar gröda, plantering eller liknande. Men du får inte utan lov passera över privat tomt. En markägare får sätta upp skyltar för att slippa diverse oönskade besök på sin fastighet. Tillstånd att sätta upp skyltar behövs inte om det är uppenbart att allmänheten inte får färdas fritt inom området. Eller att skylten är behörig av något annat skäl, till exempel när skylten varnar för en verklig fara (”Varning för hunden”).
Men som hundägare måste du kunna ha möjlighet att promenera med din hund där du bor. I ett fall som prövades i Svea hovrätt gjordes en bedömning ifall rastning av hundar orsakat olägenheter för grannarna i en bostadsrättsförening och om hundägaren då kunde få sin bostadsrätt förverkad, det vill säga förlora rätten till den. Tingsrätten gjorde bedömningen att en bostadsrättsinnehavare måste ha rätt att rasta hunden i närheten av bostaden. Och att grannarna i viss mån måste ha överseende om hundar gör sina behov på den egna eller annans tomt.
Det är inte helt enkelt att veta vad som gäller som hundägare. Börja med att ta reda på vad din kommun har för ordningsregler. Om du bor i en bostadsrätt, läs föreningens stadgar noga. Respektera hemfridszonen och de skyltar som sitter på privat tomt.
Vad händer om man inte rastar hunden?
Du måste rasta hunden minst var sjätte timme – annars finns risk för djurförbud. En 60-årig hundägare i Halmstad fick ett föreläggande av länsstyrelsen med den innebörden.
Den lokala ordningsstadgan reglerar vilka lokala bestämmelser det finns i respektive kommun rörande koppeltvång, vistelse på lek-, bad-, begravningsplatser och köpcenter samt vilka skyldigheter som gäller för hundägaren då hunden gjort ifrån sig. Dessa ordningsföreskrifter kan innebära att på vissa platser i kommunen är det förbjudet att vistas med hund. Förbudet kan förenas med vite, vilket innebär att du kan få betala böter om du upprepade gånger bryter mot föreskrifterna. Information om detta brukar finnas på din kommuns hemsida.
Efter detta kan en promenad mitt på dagen (eller med din hundrastare) passa, sedan kan du såklart spendera lite kvalitetstid tillsammans under kvällen!
Om du har en hund måste du ha ett schema. Du skriver ner arbetstimmar, utekvällar och ärenden och när du kan komma hem. Om du är som oss, kan du ibland hoppa över en utekväll eftersom att du inte vill lämna hunden ensam.
Hundar gillar sällskap, men det betyder inte att lämna hunden ensam hemma är dåligt eller farligt. Läs mer om hur länge du kan lämna en hund ensam, samt råd till hur du gör deras tid ensamma säker och berikande.
Såklart kommer våra exempel ovan variera efter hundens storlek, hälsa och vanor. Men alla hundar som tvingas hålla sig för länge kan råka få urinvägsinfektioner, njurstenar eller -kristaller. Det är heller inte särskilt skönt att hålla sig för länge, detta kan leda till små olyckor hemma hos dig. För säkerhets och bekvämlighets skull, gå ut med hunden var fjärde till var sjätte timme. Vanliga arbetsdagar är åtta till tio timmar långa, så om du inte kan komma hem på lunch för att rasta hunden, boka en hundrastare. Enligt svenska föreskrifter får en hund inte var ensam längre än sex timmar.Om din hund verkar ha ångest eller uppvisar destruktivt beteende efter den har varit ensam, är det möjligt att hunden behöver mer frekvent och intensiv motion. Tala med din veterinär för att skapa en perfekt motionsrutin åt din hund. Oavsett om det är motion, en promenad runt grannskapet, en pusselleksak eller lite lek inomhus, hjälper sådan aktivitet hålla din hund hälsosam och hjälper balansera ut tiden som hunden spenderar ensam. Individuella motionsbehov varierar efter hundens ålder, ras och hälsa. Vallhundar och sporthundar kräver oftast mer lång och intensiv aktivitet; raser med lägre energi och äldre hundar kan behöva väsentligt mindre. Men alla hundar behöver gå ut och röra på benen några gånger per dag.Det handlar inte bara om motion, mental aktivitet är också viktigt för att hålla dina bästa vän hälsosam, glad och väluppfostrad. Valpar och yngre hundar behöver mer berikning än vuxna hundar, men alla hundar behöver en viss mängd mental stimulans under dagen. Utan det kan hunden bli uttråkad eller till och med destruktiv när den är ensam. Alla hundar är olika, vissa kan hantera att vara ensamma bättre än andra. Men varje hund behöver en kisspaus då och då, motion och mental stimulans. Om ditt arbetsschema betyder att din hund spenderar mer än fem timmar ensam per dag, bör du kanske överväga att boka en pålitlig hundvakt som kommer och hjälper din hund. Den första frågan de flesta personerna ställer är hur länge man får lämna hunden ensam: hur länge kan min hund hålla sig innan en kisspaus behövs? Enligt experter behöver hundar kissa ungefär tre till fem gånger per dag. Men när en kisspaus behövs varierar från hund till hund, valpar och äldre hundar kan behöva kissa oftare.
Vad menas med rasta hunden?
Alla hundar behöver daglig motion och ska vara utomhus varje dag. Du bör rasta din hund minst var 6:e timme dagtid. Valpar och äldre hundar bör du rasta oftare. Om din hund är i en rastgård hela dagen ska du rasta den på en annan plats för att den ska få komma utanför rastgården åtminstone 1 gång per dag.
I allmänhet behöver hälsosamma hundar ungefär 60 minuters medelmåttig aktivitet varje dag, men det behöver inte vara kontinuerligt. Innan du lämnar din hund ensam hemma under en längre tid, bör du spendera ungefär 20-30 minuter på en rask promenad eller en lekstund. Trötta ut dem så att deras tid ensamma blir bättre. Happy Print är en företag som specialiserar sig på att trycka olika typer av skyltar. Vi erbjuder skyltar för en mängd olika ändamål, till privatpersoner, företag, föreningar, bostadsrättsföreningar, campingar, gårdsbutiker och turistbutiker. Vårt sortiment innefattar alla typer av skyltar, inklusive roliga skyltar, hotfulla skyltar och skyltar med egen text. Vi har också ett brett utbud av specialiserade skyltar, som ”akta-barnen” skyltar, jaktskyltar, roliga skyltar för pensionärer, kattskyltar och olika varianter av ”varning för hunden”-skyltar där du hittar både skyltar med din egen ras, din egen bild, olika texter som Varning för hunden, lösa hundar osv. Happy Print trycker också hästskyltar, transportdekaler och boxsskyltar samt dekaler till ditt hästsläp med namn och svensk flagga. Vi har ett stort utbud av skyltar för privata tomt, privat område, privat väg och privat gård. För företag erbjuder de alla typer av skyltar, inklusive vägvisningsskyltar, laddskyltar för elbilar, personligt utformade skyltar och olika typer av informationsskyltar. Happy Print har dessutom Sveriges största sortiment av privat brygga skyltar, badplatsskyltar, hundbadskyltar och mycket mer. Våra skyltar finns i en mängd olika stilar, inklusive varningsskyltar, vackra gammeldags skyltar i emaljstil och personligt utformade skyltar. På våra sociala medier hittar du massor av inspiration, bilder från kunder samt tävlingar. Följ oss gärna och tagga gärna @happyprint.se eller #happyprint om du har en produkt från oss.Generellt sett behöver inte fastighetsägare söka tillstånd för att hyra ut till en verksamhet som ska ha tillstånd. Om du till exempel hyr ut ett hus till någon som har 10 hundar är det oftast djurägaren som ska ha tillstånd. Men om du hyr ut ett stall till någon som ska ha ett hundpensionat kan länsstyrelsen dock bedöma att både fastighetsägare och djurhållaren behöver tillstånd.
Du kan undvika att sjukdomar sprids genom att låta en veterinär ta prover på avelsdjuren först. Använd bara djuren i avel om proven visar att de är helt friska.
I tabellen här nedanför ser du hur stor boxen eller rummet minst ska vara räknat i kvadratmeter för 2 eller flera hundar, beroende på hur många och hur stora hundar som är där. Ytan gäller även för tik med valpar upp till 3 veckors ålder. Utrymmet får gärna vara större men inte mindre än måtten i tabellen. En valpningslåda får räknas in i den tillgängliga arean för tiken och valparna.
Hur beter sig en unghund?
Den kan bli allt mer krävande, kanske börjar vakta och skälla hemma, börjar utmana rangordningen i familjen, blir mer dominant mot andra hundar och dina barn kanske inte längre kan gå ut med hunden. Den beter sig som en tonåring. Det stämmer ju faktiskt, din hund är i de jobbiga tonåren med hormoner som spökar.
Du får inte påverka din hunds prestationsförmåga eller temperament vid träning eller tävling genom att ge den läkemedel, läkemedelssubstanser eller andra ämnen. Du får inte heller påverka hundens prestationsförmåga eller temperament genom till exempel akupunktur eller ultraljud.Du får bara använda munkorg på din hund tillfälligt. Det måste i så fall finnas ett särskilt behov av att använda munkorgen och du måste ha hunden under uppsikt hela tiden. Om det behövs ska den kunna sänka sin kroppstemperatur genom att hässja. Med hässja menas att hunden andas med öppen mun med en snabb andningsfrekvens på 200–400 andetag per minut. Hundar gör det för att svalka av kroppen eftersom de inte kan svettas.Det kan hända att veterinären måste ta till kejsarsnitt, men det får inte ske för ofta. Därför får du inte fortsätta att para en tik om den har förlösts med kejsarsnitt 2 gånger. Om veterinären upptäcker att det första kejsarsnittet berodde på anatomiska defekter hos tiken så får den inte användas i avel fler gånger.
Hundar som står under långvarig och väl kontrollerad behandling av vissa sjukdomar får tränas för och delta i tävlingar under vissa förutsättningar. Du behöver inte längre söka dispens hos Jordbruksverket för att tävla med en sådan hund. Det räcker att du skickar en ansökan om dispens till Svenska Kennelklubben (SKK).
Du får inte använda hundar i avel om de inte kan föröka sig naturligt. Du får inte heller använda en tik i avel om tiken inte kan föda på ett naturligt sätt. Risken är att anlag för svåra förlossningar förs vidare till nästa generation.Du som driver en anläggning där det finns avelsmaterial ska registrera anläggningen i vår e‑tjänst. De anläggningar som ska vara registrerade är anläggningar för insamling, produktion, bearbetning eller lagring. Som avelsmaterial räknas ägg, embryo och sperma. Valpar ska vara tillsammans med tiken i en trygg och lugn miljö. Det utrymme som tiken och valparna minst ska ha kan du se under rubriken Boxar och rum för hundar. Du får inte skilja hundvalparna från tiken, annat än tillfälligt, så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad, och inte förrän de är 8 veckor. Om en hund blir allvarligt skadad eller är svårt sjuk och inte längre kan leva ett bra liv bör den avlivas. Den som avlivar hunden ska kunna hantera djur på ett bra sätt och behärska den aktuella avlivningsmetoden. Det är viktigt att djur som avlivas inte behöver lida.
Hur ofta måste en hund gå ut och kissa?
Det kan handla om allt mellan 6-10 gånger per dag och en bra tumregel för dig är att tänka ”hellre gå ut en gång för mycket än för lite”.
Mellan den 1 mars och den 20 augusti får hundar inte springa lösa där det kan finnas vilda djur. Under övrig tid av året ska du se till att hundar inte driver eller förföljer vilt när de inte deltar i jakt.
Om hundarna sitter en och en, eller om enbart hundar som är vana vid varandra hålls tillsammans, behöver det inte finnas personal på natten. Brandsäkerheten på ett hundpensionat ska säkra att hundarna kan räddas om det börjar brinna.
Varje dag ska du ge din hund foder som garanterar att den får i sig tillräcklig, allsidig och välbalanserad näring. Tänk på att hunden inte mår bra om den väger för mycket eller om den är för mager. Om flera hundar får mat samtidigt är det viktigt att alla kan äta i lugn och ro utan att störa varandra.Det är också tillåtet att skjuta en hund om man har ett vapen med en vapenlicens för att få avliva djur. Hundvalpar som är yngre än 14 dagar får avlivas genom ett hårt slag mot huvudet. Slaget ska utföras med sådan kraft och precision att det medför omedelbar medvetslöshet och död. De metoder som är tillåtna för att avliva djur finns i våra föreskrifter om avlivning.
Inomhusmiljön där hundar är ska ha en temperatur och luftfuktighet som är lämplig för dem. Det ska finnas insläpp av dagsljus och belysning som inte irriterar hundarna.Du börjar med att se hur många kvadratmeter du minst måste ha för den största hunden enligt andra kolumnen i tabellen för par- eller grupphållning, vilket är 16.Du bör kontakta din kommuns miljö- och hälsoskyddsförvaltning eller motsvarande för att få svar på vad som gäller i just ditt fall. Kommunen har rätt att reglera var en del verksamheter får etableras om det ligger i tätbebyggt område.Om du behöver en tävlingsveterinär ska du först kontakta en legitimerad veterinär som kan tävlingsformen och djurslaget. Därefter ansöker du hos länsstyrelsen om att få anställa veterinären. Du kan skicka in din ansökan i e‑tjänst eller använda en blankett.
Hur ofta Rasta unghund?
Som regel rekommenderas det att du rastar hunden tre till fyra gånger per dag, i minst 15 minuter per promenad.
Du får begrava din hund på egen eller annan lämplig mark utan föregående kremering, om du följer kommunens anvisningar. Om du får göra det eller inte kan bero på
Det är viktigt att du sköter om hundens päls så det inte blir tovor. Du ska också sköta hundens tänder så den inte får tandsten eller får ont i munnen. Du måste även klippa klorna så de inte blir för långa.
Tänk på att vissa sjukdomar kan spridas i samband med insemination och parning med utländska hundar, om hundarna kommer från länder där dessa sjukdomar är vanliga. Det gäller till exempel sjukdomen brucellos.Om det behövs får du binda upp en hund tillfälligt, eller hålla fast den på annat sätt, under tiden som du sköter om den. Det kan handla om att sköta pälsen, klippa klorna, sköta mun och tänder eller bada hunden, eller under den tid som behövs för att rengöra hundens förvaringsutrymme. Det är dock viktigt att sättet hunden är bunden eller fasthållen på är bra ur djurskyddssynpunkt. Hundar bör rastas var 6:e timme dagtid. Tidsintervallet får vara längre på natten. Det är viktigt att ta hänsyn till olika hundars behov, till exempel rasta valpar och äldre hundar oftare. Det finns inte någon maxgräns, men det verkar vara för djur som för människor, att behovet att tömma blåsan är mindre nattetid. Om du vill utfodra din hund med biprodukter som du hämtar från till exempel ett slakteri eller styckningsanläggning ska du registrera dig hos Jordbruksverket. Registreringen kostar inget och gäller tills du själv säger upp den.
Vill du i stället ta med en tik utomlands för att inseminera den där? Då ställs det inga särskilda krav på själva inseminationen. Tiken måste dock följa reglerna som finns för att fåDet finns inga särskilda regler. Om hunden är svårt sjuk eller skadad så måste en veterinär undersöka den och den ska få lugn och ro i ett närbeläget, lagom uppvärmt utrymme. I tabellen här nedanför ser du hur stor boxen eller rummet minst ska vara räknat i kvadratmeter för en ensam hund. Utrymmet får gärna vara större men inte mindre än måtten i tabellen. Det är ett brott mot djurskyddslagen att inte ha tillstånd när reglerna kräver att du ska ha det. Den som saknar tillstånd riskerar åtal och kan dömas till böter eller fängelse.
Du måste söka tillstånd oavsett om du har verksamheten i ditt hem eller på annan plats. Lokalerna ska godkännas av länsstyrelsen. Om du byter lokaler måste du alltså söka ett nytt tillstånd.
Det är ditt ansvar som hundägare att uppfylla hundens grundläggande behov. Hundar är flockdjur och behöver träffa både människor och andra djur för att må bra. De behöver aktiveras varje dag både fysiskt och mentalt.Du kan välja att kremera din hund. Det finns godkända kremeringsanläggningar för sällskapsdjur runt om i landet. Din veterinärklinik kan ofta hjälpa dig med transporten. Om du väljer separat kremering kan du få tillbaka askan. Askan kan du sedan begrava eller sprida.
Du måste ha tillstånd för att få hålla 10 eller fler hundar som är äldre än 12 månader. Det gäller till exempel om du har egna hundar eller fodervärdshundar.
Hundar i rastgårdar, på bostadstomter eller i andra utrymmen utomhus måste ha platser som kan ge både sol och skugga och även skydd mot regn och blåst. Det ska finnas en hundkoja eller ett annat utrymme inomhus. Det ska också finnas en liggplats som är upphöjd från marken. Det är viktigt för hundar som är i en rastgård att miljön är stimulerande för dem.
Alla tävlingsveterinärer kostar lika mycket. Veterinären debiterar för minst 30 minuter och därutöver för varje påbörjad 15‑minutersperiod. Veterinären debiterar för all tid som går åt till tävlingen, resa till och från tävlingsplatsen samt förberedande och uppföljande administrativt arbete.
Det är förbjudet att ha andra rovdjur än hundar, katter, grävlingar och tama illrar som sällskapsdjur. Därför får du inte heller hålla eller sälja korsningar, så kallade hybrider, mellan tamhund och vilda hunddjur som till exempel varg eller dingo. Hybrider som är förbjudna är 1:a till och med 4:e generationen efter korsning mellan vilda arter och tamhund.
Djurägare får avliva sina djur själva, men det finns regler för hur djur ska avlivas. Det vanligaste är att låta en veterinär avliva hunden med en överdos av narkosmedel.För att din hund ska må bra behöver du känna till hundens grundläggande behov och de regler som finns för att ha hand om hundar. Du kan även behöva söka tillstånd från länsstyrelsen om du exempelvis vill starta en verksamhet med hundar eller ha många hundar. Här kan du också läsa om vad som gäller för olika typer av tävlingar med hundar.
I tabellen här nedanför ser du hur stor boxen eller rummet minst ska vara räknat i kvadratmeter för 1 tik med valpar som är äldre än 3 veckor men högst 12 veckor gamla, beroende på hur många valparna är och hur stor tiken är. Utrymmet får gärna vara större men inte mindre än måtten i tabellen.Det är antalet kullar per år som avgör om en uppfödare måste söka tillstånd. Den som föder upp 3 eller fler kullar måste ha tillstånd. Även kullar från en tik som är ute på foder räknas in. Tiken räknas även in i fodervärdens djurhållning. Fodervärden måste söka tillstånd för hållande av 10 eller fler vuxna hundar.
Det är länsstyrelserna som kontrollerar att djurskyddslagstiftningen i Sverige följs. Upptäcker de att du inte har följt reglerna kan de kräva att du rättar till bristerna. Kravet kan kombineras med att du får betala vite om du inte rättar till bristerna.
Tävlingsveterinären fyller i ett fakturaunderlag från Jordbruksverket i 3 exemplar och lämnar ett exemplar till dig som är tävlingsansvarig, behåller ett exemplar själv och skickar ett exemplar till Jordbruksverket. Därefter skickar Jordbruksverket en faktura till dig som är tävlingsansvarig. Det är den fakturan som du ska betala. Du ska inte betala kontant på tävlingen. Veterinären får sin lön och reseersättning från Jordbruksverket.Id-märkning med mikrochip eller tatuering är ett undantag från förbudet att göra operativa ingrepp om det inte är nödvändigt av veterinärmedicinska skäl. Det är bara veterinärer eller annan utbildad personal som får id-märka hundar. Om du väljer att ansöka via blankett ska du skicka den till länsveterinären på länsstyrelsen. Länsveterinären skickar ansökan vidare till Jordbruksverket för beslut. Ett tillstånd ges till en person (fysisk eller juridisk). Det kan vara flera personer som behöver tillstånd på samma fastighet eller anläggning, om de driver olika tillståndspliktiga verksamheter. Det gäller till exempel om flera uppfödare har en gemensam anläggning, men skilda ekonomier. Du behöver inte ha tillstånd för att få ha tikar hos en fodervärd, eftersom du inte hyr ut tikarna. Fodervärdstikar räknas däremot in i ditt sammanlagda antal hundar. Här nedanför kan du läsa mer om för vilka tävlingar du ska anlita en tävlingsveterinär. Tävlingsveterinären behöver delta olika mycket beroende på vilken slags tävling det är.Då gäller samma regler som för övriga kommersiella transporter för djur. Här ingår även så kallad hundrastningsverksamheter som hämtar hundarna med ett fordon.En hundkoja ska vara isolerad och väl ventilerad. Den ska skydda mot blåst, direkt solsken, regn, snö, kyla och fukt. Vid behov ska det finnas vindfång eller vindsluss inne i eller utanför kojan så att vinden inte kan blåsa rakt in i den.I tabellen här nedanför ser du hur stor rastgården eller utomhusutrymmet minst ska vara räknat i kvadratmeter för en ensam hund. Utrymmet får gärna vara större, men inte mindre än måtten i tabellen.
Du börjar med att se hur många kvadratmeter du minst måste ha för den största hunden enligt andra kolumnen i tabellen för par- eller grupphållning, vilket är 3,5.
Om du vill utfodra din hund med så kallat färskfoder, som är ett obearbetat foder, så finns det flera olika sorter att köpa i butik. Eftersom dessa produkter måste komma från godkända fodertillverkare behöver du inte vara registrerad hos Jordbruksverket för att ta emot och använda det fodret.Du får inte träna eller tävla med din hund på ett sådant sätt att den utsätts för lidande. Du som tränar eller tävlar med hunden är ansvarig för att prestationskraven är anpassade till hundens fysiska och psykiska förmåga.Om du med uppsåt eller av grov oaktsamhet utsätter djur för lidande kan du dömas till böter eller fängelse för djurplågeri enligt brottsbalken. Om brottet anses grovt kan straffet bli fängelse i lägst 6 månader och högst 4 år. Om du har brutit mot djurskyddslagstiftningen, på ett allvarligt sätt eller upprepade gånger, eller om du har dömts för djurplågeri, kan länsstyrelsen förbjuda dig att ha hand om djur, så kallat djurförbud.Om du arrangerar tävlingar bör du försöka ansöka om tävlingsveterinär halvårsvis till de tävlingar som du planerar att genomföra första (1 januari–30 juni) respektive andra (1 juli–31 december) halvan av året. På så sätt minskar administrationen för alla och det blir enklare för dig att få tag i en tävlingsveterinär om du är ute i god tid. Om samma veterinär ska delta vid flera tävlingar så räcker det med ett anställningsbevis för samtliga av tävlingarna. Hunden ska ha fri tillgång till dricksvatten. Om du har hunden utomhus vid minusgrader ska du vara säker på att den kan dricka tillräckligt mycket vatten. Då ska du ge hunden vatten minst 2 gånger per dag. Det är du som ansvarar för vad din hund gör när den är på allmän plats. Du måste se till att den inte stör eller skrämmer människor eller andra djur. Om hunden skadar någon eller förstör något blir du ersättningsskyldig.Elhalsband och stackelhalsband får inte användas på hundar. Elhalsband är ett halsband som ger hunden elstötar. Stackelhalsband är ett halsband med taggar.
Inseminationer eller spermasamling i Sverige får endast utföras av en veterinär som har gått en utbildning för semin med hund och katt. Utbildningen ska vara godkänd av Jordbruksverket.
Djur som används vid träning och tävling vid vallning ska vara friska och lämpliga för att vallas. De ska till exempel inte vara högdräktiga eller för unga. De får heller inte överansträngas vid vallning. Om det är varmt måste man vara särskilt försiktig så att djuren inte överansträngs. SKK har en policy för vallningsträning som du ska följa. De vallade djuren ska besiktigas av tävlingsveterinär vid tävling.Du får inte heller göra ingrepp som förändrar utseendet på din hund. Svans- och öronkupering är inte tillåtet om det inte är nödvändigt av veterinärmedicinska skäl. En hund som har fått öronen kuperade utomlands får inte komma till Sverige förrän öronen läkt ordentligt och de inte längre behöver tejpas eller ha öronställning. I Sverige är det förbjudet att tejpa öronen eller ha dem i ställningar efter en kupering eftersom hunden har ont och då det innebär ett lidande för hunden. Det är inte heller lagligt att tejpa, binda eller på annat sätt tvinga upp eller ner öronen på en hund om det innebär ett lidande.
Hur länge kan en hund klara sig utan att kissa?
Valpar: en timme per månads ålder (dvs. en tre månader gammal valp kan vänta tre timmar tills det är dags att kissa) Vuxna hundar ett år och äldre: upp till åtta timmar, men vänta inte längre än sex timmar. Äldre hundar åtta år och äldre: beroende på storlek och hälsa, från två till sex timmar.
Om du arrangerar en offentlig hundtävling kan det behöva vara med en veterinär på tävlingen. Veterinären ska ha kunskap om hundar och om tävlingsformen. Alla tävlingar som annonserats eller som man ska anmäla sig till är offentliga. Bruksprov och utställningar är också tävlingar.Alla hundar behöver daglig motion och ska vara utomhus varje dag. Du bör rasta din hund minst var 6:e timme dagtid. Valpar och äldre hundar bör du rasta oftare. Det är bara tillåtet att operera djur om det är nödvändigt av veterinärmedicinska skäl. Det innebär till exempel att det inte är tillåtet att operera bort stämbanden på en hund för att den ska sluta skälla. Detta innebär bland annat att företag som utför tjänster inom hundskötsel inte längre behöver söka dispens hos Jordbruksverket för att binda upp hundar tillfälligt under arbetet vid till exempel bad, trimning eller kloklippning.Det är inte tillåtet att använda osynliga elstängsel som ger hunden en stöt när den passerar det. Synliga elstängsel som ger hunden en stöt när den kommer emot det får bara användas om utrymmet utomhus som hägnas in av elstängslet är minst 20 gånger minimimåtten för utomhusutrymme för hundar. Hunden ska kunna nå den del av stängslet som är strömförande när den står på marken och det får inte finnas någon risk för att hunden ska fastna i det.
Kraven på kompetens innebär att du ska ha goda kunskaper inom de områden som berör just din verksamhet. För att få tillstånd för hundhållning kan du behöva ha kunskap inom dessa områden:
För att få tillstånd för seminverksamhet måste verksamheten övervakas av en ansvarig veterinär. Den ansvariga veterinären ska ha gått en särskild utbildning som är godkänd av Jordbruksverket.Tecken på att valpar är redo att lämna sin mamma, eller hennes ersättare, är att tiken inte längre erbjuder valparna möjligheten att dia och valparna inte heller vill dia längre. Valparna bör inte gnälla när tiken inte är hos dem. Under de sista veckorna före separationen från tiken bör du även, om det är möjligt, hålla valparna tillsammans med andra vuxna hundar.
Du måste uppge ditt namn, din adress och ditt registreringsnummer till den som lämnar ut produkterna, eftersom du ska få med dig ett handelsdokument i original. I dokumentet ska utlämnaren intyga att det är så kallat kategori 3‑material som är avsett som foder. Du ska spara dokumentet i minst 2 år.Kvalitetsbedömning som vallanlagsprov, polarhundsprov, vattenprov, spårprov (eftersök, id-spår) och arbetsprov (sennenhundar) samt utställningar räknas som tävlingar men där behöver det inte vara en tävlingsveterinär. Andra tävlingar där det inte behöver vara med en tävlingsveterinär:
Får man rasta hunden överallt?
Vad gäller rastning av hundar föreskriver inte lagen något särskilt, men man kan tänka sig att det ska ske på ett sätt som inte framkallar olägenhet för annan. Bostadsrättsföreningen kan dock besluta om ordningsföreskrifter som t. ex. innebär att hundar inte får rastas på gemensamma ytor inom föreningen.
Du kan söka tillståndet både som fysisk person (privatperson eller enskild firma) och som juridisk person (exempelvis ett företag, ett kooperativ eller en förening).
Om du ska lämna din hund ensam ska du vänja den gradvis vid det. Du ska ta särskild hänsyn till om hunden är ung eller om den visar tecken på oro och obehag när den blir lämnad ensam.
Det finns inget krav på kök, men anläggningen ska ha utrymme för foderlagring och hantering om utfordring ingår i verksamheten. Hundarna måste dessutom ha tillgång till dricksvatten.Du får inte använda utrustning eller hjälpmedel som kan skada hunden eller orsaka annat lidande. Du är skyldig att låta tävlingsveterinären besiktiga hunden före tävlingen om det krävs veterinärbesiktning. Du måste också följa veterinärens anvisningar för hur hunden ska användas på tävlingsområdet eller i tävlingen.
Varför vill inte min hund kissa?
Symptomen på urinvägsproblem kan vara att hunden har svårt att kissa, försöker kissa ofta och att det kommer ut väldigt lite urin eller ingenting alls när hunden slutligen lyckas. Hunden kan få en uppsvälld buk och få ont, och i svåra fall kan den tappa aptiten eller kräkas.
Det finns inga krav på inomhustemperatur. Utrymmena inomhus måste dock vara väl ventilerade och temperaturen anpassad så att hundarna kan hålla värmen eller svalka sig efter sina behov.Hundar som är överdrivet rädda eller omotiverat aggressiva får du inte använda i avel. Anledningen är att djur inte mår bra av sådana beteenden, och det finns risk att beteendet förs över till avkomman.
Hur vet jag om min hund lider?
Hundar med smärta kan ofta se oroliga, spända eller ängsliga ut. Andra tecken på smärta kan vara skakningar, snabb andning, oro och rastlöshet. Om din hund visar tecken på smärta ska du kontakta din veterinär för att ta reda på orsaken till hundens fysiska och/eller beteendemässiga förändringar.
I tabellen här nedanför ser du hur stor rastgården eller utomhusutrymmet minst ska vara räknat i kvadratmeter för 2 eller flera hundar, beroende på hur många och hur stora hundarna är. Utrymmet får gärna vara större, men inte mindre än måtten i tabellen.Du måste ha tillstånd för att få hyra ut 3 eller fler hundar per år. Det gäller till exempel om du hyr ut draghundar eller vakthundar. Du ska exempelvis ha tillstånd om du låter andra, till exempel turister, köra eller hyra ett av dina hundspann.
Det ska finnas tillräckligt med personal för att driva din verksamhet och ta hand om djuren. Du måste också ha rätt kompetens, antingen genom utbildning eller motsvarande erfarenhet.
Rum och andra utrymmen för hundar ska vara anpassade efter hur många hundar som finns där. Alla hundar ska ha tillgång till en ren, torr och mjuk liggplats där de kan ligga i naturlig ställning. Tänk också på att hundar tycker om att ”bädda”, så ge dem möjlighet att göra det. Tikar med valpar ska ha en lugn plats för sig och sina valpar.Hundar är flockdjur som behöver träffa människor och andra djur för att må bra. Behoven varierar från hund till hund, men vi rekommenderar att du lämnar din hund ensam så lite som möjligt.Hur länge en hund kan vara ensam varierar. Träning och hundras spelar stor roll för hur länge en hund kan vara ensam. Valpar klarar knappt ensamhet alls medan en vältränad vuxen hund av de flesta raser klarar sig 4 timmar ensam utan problem.
En hund kräver både mycket tid och mycket tålamod för att den ska må bra. Olika raser har också olika behov. Läs mer om hur stor tidsinvestering du behöver göra och vad som är bra att tänka på.
När det kommer till vad hunden ska äta har olika hundar olika behov beroende på t.ex. ålder och aktivitetsnivå. Läs mer om hur du väljer ett foder som passar just din hund.Vår rekommendation är att lämna din hund ensam så lite som det bara går. Om du inte har någon i din närhet som din hund kan vara hos när du blir borta längre stunder finns det idag många hunddagis och hundpensionat där man kan lämna sin hund när man jobbar eller reser bort.
Lösenordet sätts som standard till ditt postnummer (utan mellanrum) följt av 000 (tre nollor). T ex 12566000. Tryck här för att begära nytt lösenord eller logga in för att ändra ditt lösenord.
Ett felaktigt e-postadress, användarnamn eller lösenord har angetts. Du kan logga in med ditt användarnamn i stället för e-postadress om detta fel uppstår igen.
Förbudsskyltar används för att tala om vad som är förbjudet. Det kan till exempel vara förbjudet att röka på en viss plats eller förbjudet att rasta sin hund i ett visst område.
Våra förbudsskyltar finns i olika utföranden. Skylten kan tillverkas i plast, aluminium och som dekal i storlekarna 210×297 mm samt 148×210 mm. Välj den symbol och storlek som passar ditt ändamål.
Skyltar & Märken är en helheltsleverantör, och det är inte allt som går att sälja i en webshop. Till exempel montering, eller bara specialutformade produkter och stora partier. Vi tar jättegärna emot offertförfrågningar, och här nedan kan du specificera din till oss.”Trots det är bedömningen att det inte vore lämpligt att införa tjänsterna enbart för äldre. Det kan i stället finnas anledning att utreda om de inte bör införas i rutavdraget utan åldersgräns.”
Fungerar det inte för din hund på hunddagis? Är din hund ensam hemma? Har du svårt att hinna hem på lunchen för att rasta din hund? Då kan hundrastning vara ett alternativ.
För 15 år sedan startade jag upp mitt hundrastningsföretag och rastade min första hund. Vilken fantastisk upplevelse att inse att det faktiskt gått hela 15 år sedan dess och att jag får fortsätta med detta.Nu har samma mail gått till Ulf Kristersson, M, som tydligen skaffat en jakthund 2019. Ska bli intressant att se om han vill träffas eller ens svara på mailet.
Carolina Öhrn, vår anslutna hundrastare i Kungälv är populär i media. Nu är det Kungälvsposten som tagit kontakt och gjort ett reportage om henne. Jättekul att hon uppmärksammas så ofta. Läs reportaget här!
Skatteavdelningen har nu tagit del av dina synpunkter. De hälsar att det inte är aktuellt med några förändringar vad gäller RUT-avdrag för hundpassning.Nu vidtar sk ”beredning” dvs analysarbete av utredningen. Går förslaget igenom väntas detta RUT-avdrag för hundrastning/passning att genomföras i januari 2022.
En sele där en gördel går runt bringan på hunden och en gördel går runt bröstkorgen är den vanligaste typen. Många reflexselar och spårselar är av denna typ. De finns i lite olika varianter – förutom den vanligaste formen som liknar en 8 så finns även Y-form och X-form. Ibland har de en extra rem…
Lämplig vårdnivå för utredningen av torra ögonen är primärvården. Vid terapisvikt remitteras patienten till ögonkliniken men dessförinnan bör man ha provat olika tårsubstitut. Även mätning av Break up time, Schirmer’s test och infärgning av konjunktivan kan ske hos inremitterande men brukar genomföras av ögonläkaren.Thealoz Duo ögondroppar innehåller en kombination av cellskyddande trehalos och återfuktande hyaluronsyra….
Vi använder cookies för att göra din upplevelse här på webbplatsen smidig och säker. En del cookies används för att tjänster ska fungera eller kunna förbättras, andra för att skräddarsy din upplevelse.Behövs för att funktioner och personanpassning ska fungera. Hjälper oss förstå hur webbplatsen används så att vi kan förbättra den. Informationen slås ihop för…
Detta skrev Expressen i sin motivering då Thomas Öberg fick Guldgadden som 1998 års scenpersonlighet. Samtidigt utnämndes gruppen till ”Årets bästa liveband”. Inspirationen till låten 5 meter upp i luften från debutskivan Bob hund var en händelse som hände i riktiga livet. Thomas Öberg berättade om detta i sitt sommarprat 2001.Övrig tid ägnades åt turnéer…
Vi ansvarar för att du har tillgång till en bra sjukvård och vi skapar förutsättningar för en god hälsa för alla i Västra Götaland. Våra andra uppdrag är att arbeta med kultur, kollektivtrafik, tillväxt och en hållbar utveckling i Västra Götaland. Västra Götalandsregionen är en politiskt styrd organisation. Ett 70-tal av våra hotell i Sverige…
Här finns information inför besöket. Klicka dig vidare på bilderna för att få fördjupad information inom olika områden. Boka upp helgen den 17-19 mars 2023 och tipsa släkt och vänner!Svenska Skidspelen har precis startat och programmet uppdateras nu med en välgörenhetstävling – Ski Team Swedens Supersprint där alla intäkter går oavkortat till Ukrainas Skidförbund…. Du…