Riktig Chili Con Carne

Chili con carne är en riktig middags klassiker som man aldrig tröttnar på. Testa Tommys goda recept med bland annat apelsin och honung i, rasande gott!Den h\u00e4r chilin \u00e4r en allt i ett-gryta med het och h\u00e4rlig smak. G\u00f6r i ordning i f\u00f6rv\u00e4g, s\u00e5 \u00e4r det bara att v\u00e4rma grytan f\u00f6re servering. Perfekt till fredagsmys!

Den här chilin är en allt i ett-gryta med het och härlig smak. Gör i ordning i förväg, så är det bara att värma grytan före servering. Perfekt till fredagsmys!Ta upp köttet och dela det i strimlor. Lägg tillbaka det i grytan. Krydda med salt och peppar. Ge grytan ett uppkok före servering och servera med majstortillas och klassiska taco-tillbehör.

Tillsätt tomater och krydda med chili, chilipulver, paprikapulver, chilisås, spiskummin och oregano. Lägg i bönorna. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda ca 1 ½ timme eller tills köttet är mört.
Spelar det någon roll vilket kött man köper? Gör det skillnad för klimatet? Är det överhuvudtaget hållbart att äta kött? Absolut! Och visst är det skillnad på kött och kött! Båten exploderade när Edmund Jensen skulle släcka en brand. Han slungades flera meter ner på marken och fick åka ambulans till sjukhus. I dag är han trots det glad över att det inte gick värre. Vår webbsida använder cookies för att du ska kunna logga in och handla i nätbutiken, samt för att du ska få bästa möjliga kundupplevelse när du besöker kitchnsverige.se. Vi är förpliktade att informera dig om detta och om du samtycker kan du fortsätta att använda vår webbsida som vanligt. Om inte måste du deaktivera cookies på din enhet. Ok, jag förstår.Enligt en annan historia, infördes chili con carne på fängelser i Texas eftersom både nötkött och chilipeppar tillhörde de billigaste livsmedlen vilket gjorde rätten passande som fängelsemat.

Chili con carne blev i Texas alltmer populär under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. I San Antonio dök det upp fler och fler mobila matstånd på offentliga platser, såsom vid marknadstorget och utanför militära inrättningar. Dessa sålde kokta bönor, enchiladas, tortillas och just chili con carne. Försäljerskorna som ofta härstammade från Mexiko gick under benämningen Chili Queens och var med sina färgglada lyktor och vagnar ett påtagligt inslag i stadsbilden. Idag firas i San Antonio årligen minnet av chili-queen-traditionen med festivalen Return of the Chili Queens Festival.1895 började Lyman T. Davis sälja chili con carne i form av torkade briketter under namnet Lyman’s Famous Home Made Chili. 1921 övergick han till chili på burk och bytte namn på produkten till Wolf Brand Chili. 1924 sålde Davis företaget efter att en oljefyndighet hittats på hans ägor. Wolf Brand Chili ägs av ConAgra Foods, Inc.

Vad är det som är starkt på chili?
Capsaicin heter ämnet som gör chilifrukten stark. Den största mängden finns i frön, fröfäste och mellanväggar. Capsaicin är fettlösligt, så det hjälper inte att bälga i sig vatten om det bränner i munnen. Ät eller drick hellre något fetthaltigt, som till exempel mjölk.
Det första skriftliga receptet på chili con carne återfinns i Mrs. Owen’s Cook Book (1880). Ett annat recept hittar man i Manual for Army Cooks (War Department Document #18) (1896). Det finns ännu äldre referenser till ej namngivna maträtter som saknar noggranna tillredningsbeskrivningar. Utifrån dessa, kan man anta att chili con carne kan spåras tillbaka några årtionden innan den första ovan nämnda publikationen.

Vilket land är chili con carne ifrån?
Maträtten blir ofta inordnad i det mexikanska köket, men då bara vid gränsområdena mot USA och på stora turistställen. Maträtten tros ha sitt ursprung i södra USA, till exempel de tidigare mexikanska områden som kom att tillhöra USA efter freden i Guadalupe Hidalgo 1848.
En historisk motivering till användningen av bönor är att chili con carne alltid varit fattigmansmat, och bönor var billigare än kött, men ungefär lika näringsrikt.

Särskilt bland tejanos, den stora gruppen invandrade latinamerikaner i Texas, fick maträtten en snabb spridning och chili con carne blev en välkommen komplettering av husmanskosten. Alla ingredienser var billiga eller kunde till och med odlas på egen hand.
Sedan 1977 är chili con carne delstaten Texas officiella maträtt. Förslaget från kongressledamoten Manuel Lujan (New Mexico) 1984 att utnämna chili con carne till USA:s nationalrätt har ännu inte fått gehör i kongressen.De amerikanska delstaterna Texas, New Mexico och Arizona gör alla anspråk på att vara ursprungsområden för maträtten. Det finns många historier som omgärdar originalreceptet, bland annat hävdas det att USA:s armé var de som första gången lagade chili con carne. Samtidigt finns andra källor som menar att det var den amerikanska ursprungsbefolkningen eller de grekiska, irländska, spanska eller till och med de kinesiska invandrarna.

Gemensamt för alla varianter av chili con carne är att rätten ska innehålla någon form av kött samt minst en kapsaicinrik sort av paprika, exempelvis ancho (torkad poblano) eller jalapeño.
Maträtten blir ofta inordnad i det mexikanska köket, men då bara vid gränsområdena mot USA och på stora turistställen. Maträtten tros ha sitt ursprung i södra USA, till exempel de tidigare mexikanska områden som kom att tillhöra USA efter freden i Guadalupe Hidalgo 1848.

Maträtten kan möjligen ha uppkommit från en konserveringsmetod som de nordamerikanska indianerna kallade pemmikan och som i Västindien används under namnet jerk: När kött får torka över svag värme i en blandning av starka kryddor, salt och fett får det en lång hållbarhetstid. Denna konserveringsmetod användes i mitten av 1800-talet för att få hållbar proviant inför långa resor genom Amerika. Det konserverade köttet kokades över lägerelden med litet vatten och mjöl eller majsmjöl till en tjock soppa eller gryta.Det första försöket att fylla chili con carne på burk för försäljning gjordes av William G. Tobin från San Antonio i Texas mellan 1877 och 1882. År 1881 undertecknade han ett kontrakt med USA:s regering om leverans av chili con carne på burk till dess armé och marin. Några dagar efter att den första fabriken tagits i drift dog han dock den 28 juli 1884 och projektet kunde ej föras vidare.Chili con carne (chilli nahuatl, con carne spanska, översättning: chilipeppar med kött) är en kryddstark maträtt som består av en köttragu som är smaksatt med chilipeppar. Ursprunget är oklart och vanliga ingredienser är lök, vitlök, spiskummin och tomat. Ibland används bönor och ris till maträtten.Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare. Vi har optimerat sv.se för morgondagens krav på tillgänglighet. Läs mer här browser-update.orgJalapeño är en chilifrukt som används mycket i det mexikanska köket och även i tacos och annan tex-mex-mat. Jalapeño i tunna skivor är gott att strö över en tacopaj eller röra ner i en böngryta. I svenska butiker hittar man oftast den gröna och omogna frukten, den blir röd när den mognat. Rökt jalapeño kallas chipotle, det börjar bli en allt mer populär krydda i kalla grillsåser och tex-mex-mat. Spansk peppar är smala, cirka 10 centimeter långa chilifrukter. Det är den populäraste chilifrukten i Sverige. I butikerna brukar det finnas både röd och grön spansk peppar. Den röda är starkast. Spansk peppar är en mycket god smaksättare i grytor, såser och wokade rätter. Små, gröna chilifrukter som påminner om paprika och ger en mild smak. De plockas nämligen när de är omogna och alltså inte hunnit bli så heta än. Ett vanligt snack Spanien är stekta pimiento de padrón med olivolja och flingsalt.

Chili innehåller ämnet capsaicin som ger den heta känslan i munnen. Ämnet finns i hela frukten men mest i kärnorna och de vita mellanväggarna. De ska skäras bort om man önskar mildare smak. Tvätta händerna noga när du handskats med chili och gnugga inte ögonen efteråt, för capsaicinet ger en brännande känsla när det kommer i kontakt med ögonen.Chili, eller chilipeppar, är en het smaksättare till både kött, fisk och grönsaker. Det behövs inte mycket färsk chili för att köttgrytan eller salsan ska börja gunga av sydländska smaker. Röda chilifrukter är mogna och har en fylligare och ofta starkare smak än de omogna gröna. Här hittar du en guide till olika chilifrukter och deras användningsområden.

Serrano är en liten chilifrukt med mycket het smak. Det är en av de populäraste sorterna i det mexikanska köket. Serrano är grön eller röd när den ligger i butiken och mexikanerna använder den i kalla såser och röror, till exempel salsa och guacamole.
Piri piri är en av de minsta chilifrukterna. Den omogna frukten är grön, den mogna är röd. Den används som smaksättare i grytor och såser och ingår ofta i den portugisisk mat. Piri piri ska man använda med största försiktighet eftersom den är brännande het.

Nu är det dags att tillsätta resterande ingredienser, öppna häll i tomatsåssås med vitlök, vita bönor, grovhackade tomater, kidneybönor, hackad chili samt ett glas vatten. Rör om och låt koka upp. När det börjat koka drar du grytan till den indirekta sidan lägger på ett lock (om du har/ får plats med det) stäng sedan grillen och låt puttra. I ca 30 – 40 minuter.Börja med att preppa samtliga delar i förväg dvs. tina färsen, hacka lök, vitlök, paprika och chili. När detta är klart förbereder du grillen för 50/50-metoden & hetta upp till medel – hög temperatur 200 -230 °C. En blandning av kol och briketter kan vara bra eftersom man ska hålla värmen länge.

Är Chili con carne spanskt?
Chili con carne är en smakrik gryta som består av köttfärs, bönor, tomater, sås, paprika och röd chili. Maträtten kommer ursprungligen från Mexiko, men de senaste åren har det blivit en vanlig maträtt även i svenska hem. Namnet Chili con carne är spanska och översätts direkt till ”chili med kött” på svenska.
Missade tyvärr exakta mått till kryddblandningen denna gång men kommer nog göra denna igen då väldigt god så måtten kommer i samband med det. Men prova dig gärna fram antingen genom att krydda direkt efter smak eller genom att göra en färdig blandning ungefär som en rubb.När du fått en jämn temperatur hettar du upp din gryta direkt över glöden. När denna blivit riktigt varm tillsätter du olja och smör och bryner på köttfärsen. När köttfärsen fått en bra färg tillsätter du lök, vitlök, paprika, salt och din kryddblandning. Rör om och lägg lite rökflis på glöden stäng sedan locket. (håll koll så att inte bränner fast genom att snabbt öppna och röra om)

Vem äger chili se?
Chilli ägs av Home Furnishing Nordic som i sin tur ägs av BHG Group som är en återförsäljare av bygg- och heminredningsprodukter. Störst andel försäljning sker online. BHG Group gick tidigare under namnet Bygghemma och har sitt huvudkontor i Malmö.
Recept på chili con carne gjord på högrev och bönor. En klassisk rätt som är enkel att laga till många och som också lätt förvandlas till en vegetarisk chili med vegofärs.Bryn köttet i omgångar i smör i en stekgryta. Krydda med salt och peppar. Skala och hacka lök och vitlök och lägg ner i grytan. Låt löken steka med 2–3 min.

Hur länge kan man ha chili con carne?
En kryddig chili con carne full av smak. Passar perfekt att göra på helgen så att du kan låta den koka riktigt länge. Servera med dina favorittillbehör, till exempel ris eller tortillabröd, gräddfil, guacamole och tomatsalsa.
Häll den mixade chilipastan i grytan och tillsätt tomatpuré, chipotlepasta, krossade tomater, buljongtärningar, koriander, spiskummin och oregano. Lägg ner lagerblad och häll på öl. Sjud grytan under lock på svag värme ca 2 timmar.Grytan är klar när köttet går lätt att dela med en gaffel. Koktiden kan variera beroende på vilken köttdetalj som används. Tillsätt extra vatten om chilin behöver sjuda längre. Skölj bönorna. Blanda ner dem i grytan och värm. Smaka av och tillsätt eventuellt mer chipotlepasta. Servera chili con carnen med de olika tillbehören.

Ofta handlar det om att kompromissa klokt. Jag kompromissar aldrig med konserverade tomater och numera köper jag alltid San Marzano-tomater på nätet, runt 30 burkar i taget för att få fri frakt. En annan sak jag aldrig kompromissar med är stekning av kött. Även färs måste stekas ordentligt och hett för att vi ska få en fin stekyta. Den bidrar med fyllighet och massor av smaker som du aldrig får om du fjompsteker så att färsen i praktiken kokar i sina egna köttsafter. Nej fläska på med värmen när du steker färs.
Nu ska jag inte romantisera alltför mycket över den, för det var faktiskt inte så förbannat gott. Det blir torftigt med den där sparsmakade kombinationen men det gick så klart att äta. Jag tänkte i alla fall att jag skulle ta mig an svenne-chilin med målet att fixa till en lite godare variant utan att den för den delen är så mycket bökigare att laga.Jag använder tacokrydda i grytan och jag vet att ni är många som köper färdig sån. Det får man så klart göra, men jag tycker nästan att den är rent äcklig. Alldeles för söt och sen är väl minst 50% av innehållet majsmjöl. Det är svinenkelt att göra egen tacokrydda så gör det istället. Det finns en massa sätt att göra det på och det här receptet från ICA är väl ett av de enklaste recepten tror jag. Jag gjorde min genom att mortla ihop det här: Minns ni hur det var innan vi medelålders medelklassmän började larva oss med ”en riktig chili” och sånt där helvete? När chili con carne var en maträtt som serverades i skolmatsalar och hemma och faktiskt bara var köttfärs, vita bönor i tomatsås och kanske lite Heinz chilisås. Gammal hederlig svensk chili con carne. Jag tycker om det här med att putsa på gamla recept. Försöka optimera tillagning och ingredienser med ett tydligt mål. Ibland är målet att det ska vara så gott det bara går, men ibland kan ju också målet vara att det ska vara gott men ändå hinna lagas en tisdag efter jobbet och inte kosta skjortan.Alla artiklar gratis fram till 15 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Vilken chili är godast?
Här tipsar hon om bästa sorterna att odla själv.7 extra odlingsvärda sorter:’Black scprpion tounge’ ’Black scprpion tounge’. … ’Habanero lemon’ ’Habanero lemon’. … ’Jamaican bell’ ’Jamaican Bell’. … ’Purple tiger’ ’Purple tiger’. … ’Aji littel finger’ ’Aji littel finger’. … ’Golden cayenne’ ’Golden cayenne’.
Punkten efter Dagens Nyheter har funnits med allt sedan det första numret 23 december 1864. Grundaren Rudolf Wall lär ha satt dit den med tanken att Dagens Nyheter inte bara är ett namn. Det är också en avslutad mening, ett konstaterande av vad som hänt. Därför sätter vi punkt även i vår tid.

Nino är Pauls systerson. Han gillar kött! Den här grytan förbereder man helst dagen innan, då blir den bara godare. Paul tipsar om att man kan göra den i lergryta i ugnen över natten. Då ser man till att fylla på med extra vatten så att köttet täcks ordentligt, sedan låter man den koka i 100–120 graders värme i ugnen ca 8 timmar.
Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.Grundregeln är att chiliplantor ska tas in så sent som möjligt om temperaturen tillåter. Som en tumregel kan man säga att plantorna klarar sig bättre utomhus än inomhus, eftersom det är en onormal situation för växter att befinna sig inomhus där luften är betydligt torrare m.m vilket stressar växterna. När natt temperaturen börjar att konstant ligga under 12 grader så tycker jag att det är dax att ta in de plantor som man vill övervintra och de plantor där inte frukterna hunnit mogna.

En kryddig chili con carne full av smak. Passar perfekt att göra på helgen så att du kan låta den koka riktigt länge. Servera med dina favorittillbehör, till exempel ris eller tortillabröd, gräddfil, guacamole och tomatsalsa.Texas chili, eller chiligryta – ett långkok på högrev som kokas mört tillsammans med massor av chili och andra kryddor. Recept från boken Långkok av Jens Linder.

Chili con carne är en god och mättande kötträtt som är uppskattad av både barn och vuxna. Den här chili con carnen är riktigt mustig och har smaker av jalapeno, bacon, paprika och chipotle. Servera gärna gytan med ris och en krispig sallad eller dina favoit tacotillbehör!
Hej Jan! Roligt att det smakade bra. Vet inte riktigt vad du tyckte var rörigt men vi har försökt förtydliga i receptet. Hoppas du tycker det är enklare att följa nu. Hälsningar UlrikaJag älskar det här receptet men alltid när jag googlar fram det för att kunna laga rätten kommer inte sökningen fram pga felstavningen i titeln. Snälla ändra så att det inte står ”coRn” utan bara ”con”. Så kan fler hitta det här underbara receptet. Tack på förhand!

Så gott! Egentligen är det ingen mer än min bättre hälft som är särskilt förtjust i chili con carne. Men den här gillade vi verkligen allihop och barnen har bett mig spara receptet för att laga den igen. Bästa betyget!
Tillsammans med goda kryddor – som ofta förekommer i tacos, blir det här en riktigt härlig rätt. Stek lök och köttfärs, ha ner allt i en gryta med bönor och kryddor. Låt det puttra ihop samtidigt som du gör något annat. Hur smidigt som helst. Och perfekt när man vill laga mycket mat snabbt.

Varför är chili con carne bra?
Chili con carne är nyttig husmanskost. Det är främst innehållet av kött och bönor som gör rätten rik på både animaliskt och vegetariskt protein. Det är bra för musklerna efter ett träningspass. Det är dock inte bara proteinlagren som fylls upp.
I detta recept har jag använt tre färger på bönorna – vita bönor, kidneybönor och svarta bönor. Man kan förstås blötlägga dessa sorter som torkade själv, men då tar det förstås mer tid. (1 burk färdigkokta bönor motsvarar cirka 1-1,5 dl torkade, beroende på sort).Den som har snokat runt lite i Landleys kök (och det hoppas jag att du gjort) lär vid det här laget ha förstått att jag älskar bönor. Bönor är bra för magen och innehåller mineraler, protein och fibrer. De är ju också glutenfria och mättande. Som om inte fördelarna med bönor var nog där, är de också himla goda. Man måste bara lära sig att tillaga dem.

Varför blir inte min chili röd?
Chiliplantor behöver ljus för att överleva vintern eller för att frukterna ska mogna. Lättast att lyckas är om man använder tilläggsbelysning, lysrör som är tända ca 10 timmar/dygn. Om det finns möjlighet så välj plats där du kan hålla lite lägre temp en idealisk temperatur ca 17 – 18 grader.
Att blötlägga egna bönor är ekonomiskt och inte det minsta svårt – det kräver bara lite framförhållning eftersom bönorna måste blötläggas och kokas. Här kan du lära dig allt om bönor, blötläggningstider och koktider.Gillar du grytor? Det gör jag med! Enklare mat får man nästan leta efter. Goda, mustiga grytor är dessutom perfekt både som vardagsmat och till helgen. Gör du en ordentlig omgång räcker det också till fler middagar vilket är smidigt när man inte orkar laga mat. På tal om grytor hoppas jag att du inte missat min första kokbok; Grytor – Lättlagat till vardag och helg kan man köpa här. Min nästa kokbok som kommer hösten 2021 kommer att handla om allt i ett-mat.

Denna Chili con Carne är så god, och en riktig favorit hemma hos oss när det ska lagas enkel vardagsmat. Jag lagar aldrig Chili con Carne med vita bönor i tomatsås. Vet du varför? Dels innehåller dessa en massa tillsatt socker i tomatsåsen – då är det bättre att använda vita bönor utan sås, som man kombinerar med passerade tomater. Dessutom tycker jag att det blir så himla mjäkigt smakmässigt. Jag använder flera sorters bönor eftersom det både blir färggrannt och så mycket godare. Alla bönor har också olika innehållsvärde. Vill man exempelvis få lite mer protein i maten kan man exempelvis använda sojabönor – eller för lite mer tuggmotstånd – kikärtor.
Ät denna Chili con Carne som den är, eller servera med potatis eller ris – eller båda två. Ett tips är förstås också att servera det till tacoskal eller tortillabröd så har du ordnat världens enklaste tex mex-middag. Addera gärna kokt ris och lite grönsaker.

Chili con Carne är perfekt vardagsmat. Detta goda recept görs med olika sorters bönor, gul lök och nötfärs samt utan socker till skillnad från andra recept.
Landleys kök reserverar sig för eventuella felaktigheter. Verkar något konstigt i ett recept eller en text, hör gärna av dig via tillhörande kommentarsfält.Jag heter Madeleine och ligger bakom Landleys kök som idag är en av Sveriges största matbloggar. Här bjuder jag på goda recept, mat- och vintips samt inspiration och smarta knep till köket. Med bloggen hoppas jag kunna hjälpa dig att laga enklare vardagsmat såväl som annorlunda recept till helg och fest.Tips! Är dy nyfiken på vilka andra maträtter som passar bra ihop med malbec? I vår vinguide Bästa maten till malbec hittar du allt du behöver veta om mat till malbecviner.

Tips! Undvik röda viner med för sträva tanniner, till exempel viss unga röda viner. De sträva tanninerna kommer inte att passa bra ihop med hettan i maten. Välj istället ett fruktigt rött vin med rundare tanniner om du vill dricka rött vin till din chili con carne.
Chili con carne är som sagt en fyllig och smakrik maträtt och det finns risk att maten tar över helt om vinet är för lätt. Därför är ett vitt vin oftast inte det bästa valet, men det finns dock flera vita viner som är tillräckligt fylliga och fruktiga för att balansera maträtten. Välj gärna ett aromatiskt vitt vin med en viss sötma som kan balansera hettan från chilin.

Chili con carne är en populär maträtt som är full av smaker och karaktär. Att hitta ett passande vin till chili con carne är lättare sagt än gjort eftersom rätten innehåller en hel del kryddor. Att matcha kryddstark mat med vin kan vara lite klurigt, men det är absolut ingen omöjlighet. Tvärtom finns det många olika sorters viner som passar bra till chili con carne. I den här mat- och vinguiden hjälper vi dig att botanisera på vinhyllan och välja ut det bästa vinet när du ska servera chili con carne.
Vilket vin passar bäst till chili con carne? Den här smakrika och fylliga kötträtten passar bra ihop med flera olika viner, men framför allt med fruktiga och fylliga röda viner. I den här mat- och vinguiden kan du läsa mer om vilket som är det bästa vinet till chili con carne och vad du ska tänka på när du väljer vin till den här populära maträtten.

Ett rosévin kan också fungera bra ihop med chili con carne, men precis som med de vita vinerna är det viktigt att välja ett fylligt och fruktigt rosévin med en viss sötma för att balansera hettan. En Zinfandel Rosé är ett bra val om du vill dricka rosé till din chili con carne.Den här heta maträtten serveras ofta med en eller flera olika sidorätter eller tillbehör, till exempel ris, tortilla chips, gräddfil, sallad, gratinerad ost, majsbröd, guacamole och koriander.

Är jalapeno en chili?
Jalapeño är en chilifrukt som används mycket i det mexikanska köket och även i tacos och annan tex-mex-mat. Jalapeño i tunna skivor är gott att strö över en tacopaj eller röra ner i en böngryta. I svenska butiker hittar man oftast den gröna och omogna frukten, den blir röd när den mognat.
Om vi bara får rekommendera ett vin till chili con carne så väljer vi en flaska Malbec. Malbec från Argentina pch andra områden med varmt klimat är fylliga, fruktiga och har en mörklila färg. Den här druvan ger karaktäristiska inslag av örter, plommon och en rökig eftersmak vilket passar mycket bra ihop med en het chili con carne. Det är ett tanninrikt vin, men tanninerna är runda vilket gör att det till ett bra vinval till kryddstarka kötträtter.Vinets fruktiga profil i kombination med dess fruktsyra gör det till ett bra val till en het chili con carne. Fruktsyran i vinet balanserar tomaterna i grytan såväl som syrliga tillbehör som gräddfil.Notera: Det går såklart bra att göra en vegetarisk chili con carne där du utesluter köttfärsen. Nedanstående vintips fungerar lika bra till en vegetarisk som till en traditionell chili con carne.Malbec är inte det enda röda vinet som passar bra till chili con carne. Det viktigaste är att välja ett fruktigt och fylligt rött vin med runda tanniner som kan balansera såväl mustigheten i grytan, hettan från chilin, syran från tomaterna samt smakerna från övriga kryddor. Låt oss börja med att kika närmare på vad chili con carne är för typ av maträtt. För att ta reda på vilket vin som passar bäst till din mat så måste du ta reda på de specifika egenskaperna hos vinet såväl som maten. Chili con carne är en smakrik gryta som består av köttfärs, bönor, tomater, sås, paprika och röd chili. Maträtten kommer ursprungligen från Mexiko, men de senaste åren har det blivit en vanlig maträtt även i svenska hem. Namnet Chili con carne är spanska och översätts direkt till ”chili med kött” på svenska. Övriga kryddor inkluderar bland annat vitlök, lök och kummin. Ja tack, jag vill gärna få mejl från Illustrerad Vetenskap (som ges ut av Bonnier Publications International AS), med artiklar, erbjudanden, tävlingar, m.m. Läs mer. Jag kan avregistrera mig när som helst via länken i mejlet. Läs personuppgiftspolicyn här.Det kan dock finnas lite grann i en konserverad chili, eftersom kärnorna långsamt tar upp capsaicin från andra delar av frukten. Capsaicin är i själva verket ett slags nervgift. Att en chili smakar starkt beror på att nervcellerna i munnen reagerar som om de hade varit i kontakt med en syra. Många tycker om den känslan, men det kan bli lätt för mycket av det goda.

Har man råkat sätta i sig en chilifrukt som är för stark, tjänar det inte mycket till att dricka vatten. Capsaicin är nämligen en olja och den kan därför inte lösas i vatten. I värsta fall sprider vattnet bara ut ämnet i munnen. Däremot är mejeriprodukter som mjölk eller yoghurt mycket bra, eftersom fettet i dessa binder capsaicinet. Bröd kan också hjälpa till att suga upp det starka ämnet.Den starka smakens funktion i naturen är att avhålla däggdjur från att äta chili. Däremot äts frukterna ofta av fåglar, som nästan helt saknar smaklökar. Fördelen för växterna är att fröna på så sätt sprids vida omkring . De chilifrukter man kan köpa i affären är alltför stora för att ätas av fåglar. Det bero på att det handlar om framodlade varianter. De vilda växter som fåglarna föredrar har många väldigt små frukter.

Till skillnad från vad många tror sitter styrkan i chili inte i kärnorna. Det ämne som ger styrkan i chilifrukter kallas capsaicin, och större delen av det finns i mellanväggarna och i fröfästet. Kärnorna producerar inte själva capsaicin, och därför finns det nästan ingen styrka i kärnorna i en färsk chili.

Värm försiktigt upp oljan i en tjockbottnad gryta. Tillsätt finhackad lök, bladselleri, vitlök och chili, och sautera tills de är gyllenbruna (ca 2 min).
Mät och spara dina träningsrundor – oavsett om det handlar om löpning, cykling eller promenader. Se också din hastighet och kaloriförbrukning. Börja här!Chili con carne är nyttig husmanskost. Det är främst innehållet av kött och bönor som gör rätten rik på både animaliskt och vegetariskt protein. Det är bra för musklerna efter ett träningspass.

Similar Posts