Såga Golvlister Hörn

Trött på sneda staket och vacklande skjul? Då ska du läsa vidare här: Vi ger dig 7 effektiva metoder att sätta stolpar. Välj rätt och få stolpar som håller!Såga först till de längre listbitarna i 45 graders vinkel och gör fast dem så att vinkelns innerkant sitter precis vid vägghörnet. Mät nu noga mellan de två listernas inre hörn. Här är avståndet 18,1 cm. Mittbiten sågas i 45 graders vinkel i båda ändar. Biten passar bra och ger fina ytterhörn när den väl sitter på plats.

Fäst inte listen ännu. Såga först till den andra delen, också den i 45 graders vinkel, men vinklad åt motsatt håll.För ihop listerna och kontrollera att fogen sluter helt tät.
Här stämmer vinkeln och den första listen sågas till i 45 graders vinkel. Vi använder en kap- geringssåg som ger bäst resultat. Du kan självklart också använda en listsåg och en geringslåda.

VIDEO: När det är torrt och varmt ute är risken för bladlusangrepp som störst. Lössen är inte svåra att se och man kan bekämpa dem med både vatten och såplösning. Lössen samlas ofta i stora kolonier runt blomknopparna – eller till att
Gör fast listen med ett par dyckert.Klipp sedan till den andra listen. Den kapas naturligtvis åt motsatt håll.Notera att vi har klippt till smyglisten två millimeter längre än den egentligen ska vara. Då hamnar listen i spänn mellan väggen och hörnet. Då kan den pressas på plats så att fogen blir helt tät. Montera smyglisterna med små dyckertar mot fotlisten, aldrig mot golvet. Då slipper du att smyglisterna lossnar när golvplankorna rör sig, som de ofta gör. Det är lite svårare att få till listerna runt ett utvändigt hörn.Rita ditt byggprojekt i 3D innan du bygger. I ett gratis ritprogram kan du enkelt göra en modell och som du sedan kan använda och bygga efter. Vi visar hur! Listsaxen har gradinställningar, för att ge exakta snitt även om de inte ska vara 45 grader. Men det ska de vara här, så kapa först till den ena listen i 45 graders vinkel. Kom ihåg att vända den konvexa sidan av listen mot dig när du klipper. Nu ska fogen limmas. Använt ett vanligt trälim, eller snickarlim, som det också kallas. Och lägg bara lim på den ena listen, och dessutom bara längs ytterkanten. Då är det minst risk för att fogen öppnar sig med tiden.Ja tack, jag vill gärna få mejl från Gör Det Själv (som ges ut av Bonnier Publications International AS), med artiklar, erbjudanden, tävlingar, m.m. Läs mer Jag kan avregistrera mig när som helst via länken i mejlet. Läs personuppgiftspolicyn här”.Robotgräsklipparna i det här testet kan klara stora gräsmattor på 700-1.000 m2. Alla klipper bra, men det är stora skillnader på användning och användarvänlighet.

Varför har man Skugglist?
Skugglisten har fått sitt namn av den effektfulla skugga den kastar upp mot taket eller ner på väggen. Genom att välja en skugglist döljer du effektivt övergången mellan vägg och tak. Skugglist är en modern klassiker som är enkel att sätta upp.
Se vilken väggfärg som är värd pengarna – och vilken färg du ska hålla dig borta från! Vi testar 14 av marknadens väggfärger som kostar högst 600 kr för 10 liter.För ihop listerna och gör fast båda två med ett par spikar. Torka noga av överskjutande lim. Den kan vara mycket svår att får bort när den väl har torkat. För bästa resultat kan du sätt på en tunn smyglist. De är lättast att kapa till med hjälp av en listsax.

Sockellist-clippen kan antingen skruvas fast på väggen, limmas med vanligt PUR-lim som finns i handeln, eller nitas fast med en spikpistol. Därefter är det bara att klicka fast listen i hållare och vid behov ta bort den igen, respektive demontera clipsystemet igen. Vid montering på vägg rekommenderas ett avstånd på 25-50cm mellan clipsen – på så sätt behövs 2 till 4 clips per löpmeter sockellist.
För att du ska kunna ha glädje av ditt nya golv länge bör du tänka på att produkten passar till kraven och behoven innan du handlar. Valkriterierna fokuserar på slitage, lyx och användningsområde. Här går vi igenom de ol …läs mer

Kompletterande till sockellister finns det även passande formdelarna i olika varianter. Gavlar, inner- och ytterhörn samt mellanstycken finns det för det mesta med ytor som passar utseendemässigt till listerna. Det finns formdelar i mässing-, aluminium- eller guldnyanser som sätter optiska highlights i rummet, men även mer klassiska nyanser som vita och träfärgade. Vanligast är att välja formdelar i samma nyans som själva listen, men även vilka formdelar du väljer är en ren smaksak!

Vita lister är moderna och mycket populära. Men det är inte bara färgen på listerna som påverkar effekten i rummet utan även höjden och formen. Nedan kan du se de vanligaste sockellisterna och dess olika form. Vilken färg, höjd och form du sedan väljer på dina lister är en ren smaksak!
Ditt nya golv ger inte ett bra helhetsintryck förrän du hittat de rätta sockellisterna. Dessutom förhindrar avslutningslister mellan golv och vägg att det kommer in smuts i expansionsfogen, eller att man slår emot väggen så den blir smutsig t. ex. när man rengör eller dammsuger golvet.Ditt nya golv ger inte ett bra helhetsintryck förrän du hittat de rätta sockellisterna. Dessutom förhindrar avslutningslister mellan golv och vägg att det kommer in smuts i expansionsfogen, eller att man slår emot väggen så den blir smutsig t. ex. när man rengör eller dammsuger golvet.

Tänk på att skaffa passande profiler till ditt golv. Beroende på läggningssätt, avslut och användningsområde behöver man en övergångsprofil, anpassningsprofil, ändprofil eller trappkantlist. Här presenterar vi de viktiga …läs mer
Parkett är vackra och naturliga golv med lång livslängd (om de behandlas rätt). Vi visar hur du lägger parkettgolv, vilka verktyg och vilket material du behöver, samt vad du i övrigt behöver tänka på när du lägger parket …läs merDet finns många olika sorters lister och monteringssystem. Ett clipsystem (för laminat- och äkta trälister) som du kan montera listen snabbt och enkelt på, utan synligt montage, har visat sig vara särskilt bra. När du monterat den speciella hållaren inklusive kabelkanalen kan du enkelt klicka fast listen, och därefter är den lätt att ta bort igen. Vi har gjort en sammanfattning av de viktigaste monteringstipsen för monteringen av detta speciella system.

Hur sågar man 45 grader?
Den billigaste lösningen för att göra vinklade snitt är att använda en vanlig geringslåda. Den är oftast tillverkad av plast eller trä och har skåror för att såga i vinklar på 45 eller 90 grader. Det finns också geringslådor med fler skåror och ett större urval vinklar.
MDF är ett träfibermaterial med medelhög densitet och lämpar sig vid tillverkning av exempelvis köksskåp eller högtalarlådor. Det går alldeles utmärkt att kapa dessa med en cirkelsåg eller en bordssåg, men ha i åtanke att fiberträ sliter på tänderna i sågklingan och den kan behövas bytas ut efter flitigt sågande av MDF. Händiga Henny tar varje tillfälle hon får att testa nya verktyg, oavsett om det är hemma eller i Proffsmagasinets testlabb. Som en av de flitigaste skribenterna på Proffsmagasinets Kunskapsportal har hon satt sig in i allt från trädgårdsskötsel till betongborrning. – När du sågar är tekniken det viktigaste, oavsett vilken såg du använder eller vilket material du sågar i. Att ta i ända från tårna och tvinga sågen ner i träet leder ofta till dåliga resultat med sprickor eller flisor. Ett jämnt tryck och en jämn rytm låter sågtänderna göra jobbet och du sliter således inte lika hårt på rygg och axlar när du sågar.

– Om du ska såga av en gren behöver du en såg med tunt blad och grov tandning som avverkar materialet snabbt. För finsnickeri behöver du en helt annan precision. Även inom fogsvansar har du olika tandningar beroende på vad du vill ha för resultat. Ju fler tänder desto finare snitt, säger Henrik Mårtensson på Hultafors.
Att såga i sten är ingenting du gör med en enkel handsåg – för den uppgiften krävs mer rejäla doningar. När du ska kapa marksten för plattläggning behöver du en vinkelslip eller ännu hellre en motorkap.

Kap- och gersågen är smidig när du ska kapa lister eller klenare virke i specifika vinklar. Ju grövre såg och kraftigare tänder desto större kraft får du i sågmomentet. Detta beror förstås också på hur slipade tänderna är. För att få ut maximal effekt från sågen är det också viktigt att använda rätt teknik.

Om du vill att det ska gå undan är en vinkelslip ett bra val, men då behöver den vara utrustad med en kapskiva för metall. Nackdelen med vinkelslipen är att det är svårt att såga med hög precision. Ett annat alternativ är tigersågen, som även den kan såga i metall med rätt sågblad. För små arbeten kan ett multiverktyg med metallsågblad ge ett bra resultat.
Vissa sågar har fler än ett handtag och är så kallade tvåmanssågar. Exempel på dessa är stocksågen och kranbalksågen som är att föredra när du sågar upp stockar och timmer. Dessa kraftiga sågar har till största del ersatts av motorsågar och elektriska sågar som sparar mycket tid och energi.Ska du köpa ett multiverktyg men inte riktigt vet vilken modell som passar dig bäst är den här artikeln för dig. Här listar vi nämligen våra fem populäraste multiverktyg som alla dessutom har testats och fått toppbetyg av kunder.

Hur sågar man lister i hörn?
Att bara såga listerna i 45 graders vinkel och tro att det ska passa ihop i hörnen är inte att tänka på. Istället får man göra på traditionellt sätt och förkroppa listerna i hörnen. Då låter man den ena listen gå ända ut i hörnet och passar in den andra genom att låta den följa listens profil. Cachad
Det finns lika många sågar som sätt att såga på, och om du vet vilken du ska använda för vilket ändamål sparar du inte bara mycket tid utan får dessutom ett resultat som du blir nöjd med. Välj rätt såg och arbeta säkert och effektivt med ditt byggprojekt eller renovering. Det finns lika många sågar som sätt att såga på. Här beskriver vi några av de vanligare sågarna och berättar vilken du ska använda när du sågar i olika material.Träd fälls i princip alltid med en motorsåg och används flitigt inom skogsindustrin. Motorsågar kan vara nätdrivna, bensindrivna eller batteridrivna. En fördel med motorsågen är att du också kan använda den för att göra ved av trädet du fällt. Mindre träd och grenar på tomten kan du kapa med en bågsåg. Då kan det också vara bra att ha en yxa till hands.

I regel är de mindre och mer fintandade sågarna att föredra vid sågning i tunnare och känsligare trämaterial, såsom som ger dig rena och jämna snitt. Om du ska såga upp ett större hål kring ett befintligt borrat hål kan du använda en sticksåg. Den påminner om en fogsvans men har en smal och spetsig form vilket gör att du enkelt kan komma in i mindre hål för att såga. Den är också tacksam att använda när du sågar rundade former.
I skogsindustrin eller på stora byggplatser är de elektriska och motordrivna sågarna ett måste för att uppnå en hög produktivitet, medan finsnickaren oftare använder handsågar för en säkrare hantering av trämaterialet.De flesta sågar är tillverkade för att kapa eller skära i trä, men det finns också bågfilar som du använder i metallmaterial. För att dela upp sågarna i kategorier kan vi börja med att skilja handsågar från de elektriska eller motordrivna.Metall är ett material som kräver en speciell såg. Om du använder som inte är avsedd för metall finns riskerar du att skada ditt verktyg och få ett bristande resultat. I många fall är bågfilen det självklara valet för den som ska såga i metall. Bågfilen har nämligen en annorlunda tandning, anpassad för metall. Du kan byta ut sågbladet och använda dig av olika grovlekar och blad för specifika metallobjekt. Var noga med att spänna fast sågbladet i rätt riktning eftersom du vill såga med kraften bortifrån din kropp. Ett felvänt sågblad sågar i motsatt riktning.

Oavsett vad du ska såga kommer du att få ett bättre resultat till mindre ansträngning om du väljer rätt såg för jobbet. Hultafors har ett komplett sortiment av handsågar, från den minsta gipssågen till en betongsåg som kan ta sig igenom lättbetongblock. Däremellan finns japansågar för möbelsnickeri, fogsvansar, metallsågar och grensågar – ofta i olika längder och prestandanivåer.
Lister ska sågas i precisa vinklar för att sedan förkroppas i hörnen. Här rekommenderar vi en kap- och gersåg och en sticksåg för det slutliga fixet med att ta bort överflödigt trä. Du kan till och med göra de avslutande justeringarna med en vanlig täljkniv.Om du saknar elektriska sågar kan du använda en fogsvans för att uppnå ett liknande resultat. Arbetet längre tid och kan vara slitsamt så var noga med tekniken och försök att slappna av när du sågar. Vissa föredrar en sticksåg när de sågar trall för att få jämnare och finare kanter, utan att flisor lossnar.

Laminatgolv eller klickgolv kan kapas med en vanlig fogsvans. Du kan även ha stor användning av en cirkelsåg eller när du sågar raka snitt. En fördel med dessa är att du enkelt kan ställa in antal grader när du vill såga vinklar. För mindre fix med golvet, såsom rundade hörn eller andra små detaljer, kommer sticksågen till användning även här.
Rent och gott vatten är en självklarhet i de flesta svenska hem, men smaken kan variera beroende på var du bor. Med köksblandaren GROHE Blue Home kan du förbättra ditt dricksvatten och alltid ha tillgång till kallt och kolsyrat vatten direkt ur kranen.Det första verktyget som brukar dyka upp när man hör ordet såg är en klassisk fogsvans. Den väljer du när du vill kapa brädor, plank och reglar. En annan vanligt förekommande såg är som är väl anpassad för att såga av större grenar.

När du sågar trallvirke till din altan eller uteplats finns det två olika sätt. Antingen sågar du till alla plankor i förväg, eller så sågar du av dem efter att ha skruvat fast dem. Om du väljer att såga i förväg kommer du ha stor nytta av en kap- och gersåg. Efter att ha ställt in kap- och gersågen kan du såga mängder av plankor och reglar med samma höga precision.
När du ska såga till kanter, göra hål för stolpar eller arbeta med detaljer kommer sticksågen att vara en räddare i nöden. Alternativt kan du använda ett multiverktyg med rätt tillbehör.GROHE Blue Home är mer än bara en vanlig kran. Den har flera unika funktioner som gör den till en värdefull investering för ditt hem samtidigt som det är ett miljövänligare alternativ än att köpa flaskvatten.

När du sågar trall kan du också använda dig av en elektrisk cirkelsåg eller en sänksåg. Skillnaden är att sänksågen kan sänkas ner i materialet uppifrån. Med cirkelsågen kan du arbeta snabbt och vid korrekt användning får du raka och fina kanter på trallen. Till skillnad från kap- och gersågen kan du använda en cirkelsåg eller sänksåg för att såga av de utstickande ändarna efter att du skruvat fast trallen.

Ett multiverktyg är ett smidigt verktyg att ha i sin verktygsväska – oavsett om du är hemmafixare eller proffs. Det finns en mängd olika tillbehör som gör att du kan använda verktyget på flera olika sätt, till exempel till att skära, slipa, göra hål, polera, fräsa eller polera.
Snickarglädje, franska snickerier, allmogestil och Svanhals. Kärt barn har många namn och kan se ut på många sätt. Om du vill sätta en traditionell karaktär på ditt rum ska du välja en profilerad taklist.Skugglisten har fått sitt namn av den effektfulla skugga den kastar upp mot taket eller ner på väggen. Genom att välja en skugglist döljer du effektivt övergången mellan vägg och tak. Skugglist är en modern klassiker som är enkel att sätta upp.Följ oss för att bli inspirerad till nya inredningsprojekt hemma, få tips om smarta lösningar och hitta rätt produkter när du bygger med trä. Dela gärna dina bästa bilder där du använt Moelvens produkter. På instagram taggar du bilderna med #moelven_byggbo

Det finns tre varianter av taklist att välja mellan – skugglist, hålkäl och profilerad. Alla döljer skarven mellan tak och vägg men ger lite olika effekter och möjligheter.
Vackra lister som är snyggt monterade gör skillnaden i dina rum. Hur listen monteras, vilken sida som vänds ut, om du gerar eller använder hörnklossar ger olika uttryck på listen. Bra verktyg underlättar jobbet. Hålkälslisten har en inåtbuktande rundad profil. Listen passar de flesta stilar, socklar och foder. Hålkälslist är en anrik klassiker som använts i de svenska hemmen sedan 1700-talet, men är lika aktuell idag. Den enkla formen matchar såväl en modern slät list som traditionell snickarglädje. 4. Att såga taklist för ytterhörn fungerar på samma sätt, men tvärtom. Höger sida sågar du genom att ställa in sågen åt höger och vänster sida genom att ställa in sågen åt vänster.

Har du ingen tillgång till en geringssåg kan du såga taklister för hand. Använd en geringslåda för att få till vinklar i 45 grader och en ryggsåg. Precisionen blir något sämre när du gör det för hand, men samtidigt är det är prisvärt och smidigt alternativ.Genom att fylla i min mailadress bekräftar jag att jag vill ha bygghemmas nyhetsbrev och godkänner att bygghemma behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt bygghemmas integritetspolicy.

När du ska såga taklister är en geringssåg ett väldigt bra verktyg eftersom den går att ställa in i olika vinklar. Nedan går vi igenom hur du enklast sågar en taklist i hörn.
Är du ute efter en pålitlig cirkelsåg? Vi på redaktionen har tittat på vilka cirkelsågar som toppar Bygghemmas försäljningslista. Kanske hittar du din favorit bland dessa storsäljare.Att måla kan vara både tidskrävande och ansträngande, men med en färgspruta (eller målarspruta som den också kallas) blir arbetet mer effektivt och kanske till och med lite roligare. Här tittar vi närmare på eldrivna färgsprutor i prisspannet 800 – 1 800 kr, alla med olika funktioner och fördelar.

Går du i tankarna att köpa en planslip? Den är perfekt för grövre sliparbeten och gör ett effektivt jobb på stora ytor. Här tittar vi närmare på planslipar i prisspannet 900 – 2 100 kr från märken som Bosch, Makita och Hikoki, som alla fått höga omdömen av användarna.
Vilken skruvdragare du ska välja beror till stor del på vad du vill kunna använda den till och hur mycket pengar du är beredd att lägga. Här reder vi ut vilken som är den bästa skruvdragaren för just dig.En borrskruvdragare är bra att ha hemma eftersom den kan användas till flera olika ändamål. Den hjälper dig med allt från att skruva ihop möbler till att borra hål för att fästa en byrå i väggen. Här har vi kikat närmare på fyra populära borrskruvdragare i prisspannet 2 000-4 000 kronor och jämfört deras olika egenskaper och fördelar.

3. När du ska såga vänster taklist för insida hörn ställer du först in geringssågen till höger. Höger taklist sågar du genom att ställa in sågen åt vänster.
Att få till snygga hörn när du ska såga taklist kan kännas knepigt. Men med rätt metoder och bra verktyg behöver det inte vara svårt. Här går vi igenom hur du ska tänka när du sågar taklist med geringssåg och hur du kan såga taklister för hand.Är det dags att ta ditt snickeri till nästa nivå? En överhandsfräs, som också kallas handöverfräs, är verktyget för dig som vill kunna göra snygga snickeridetaljer – exempelvis profiler och rundade hörn. Här tittar vi närmare på populära handöverfräsar från Bosch, Einhell och Dewalt i prisspannet 650 – 4 500 kr.

Hur sågar man Skugglist?
Såga till skugglisten några millimeter längre än så och håll den på plats. Kom ihåg att skugglisten ska monteras med den breda sidan mot taket och den ska vändas så att det är en liten glipa mot både vägg och tak.
4. På pappret kan man nu mäta den vinkel, som de två fotlisterna ska sågas i. Detta mått kan nu överföras – enklast till en kap och gersåg, men en geringslåda kan också användas.

Vilken såg till lister?
Lister. Lister ska sågas i precisa vinklar för att sedan förkroppas i hörnen. Här rekommenderar vi en kap- och gersåg och en sticksåg för det slutliga fixet med att ta bort överflödigt trä. Du kan till och med göra de avslutande justeringarna med en vanlig täljkniv.
Fotlister som löper från hörn till hörn är snyggast, men ofta är man tvungen att lägga två lister i förlängning. Det görs bäst med ett vinklat snitt, som man gör med kap-/geringssågen eller i en geringslåda. En snabb och säker metod är att såga bägge lister på en gång, så passar de alltid ihop. Efter spackling och målning blir skarven nästan helt osynlig.

1. Även i nybyggda hus är ett utåtgående hörn sällan exakt 90 grader, så börja med att kontrollera hörnet genom att lägga två listdelar längs väggarna, och mät sedan med en vinkel.
2. Är vinkeln inte 90 grader tejpas en bit papper på golvet. Strecka upp på pappret längs ett vattenpass, först längs den ena väggen (här markerad med röd linje) och sedan längs den andra väggen.Fotlister är pricken över i:et när du har lagt ett nytt golv. Här kan du se hur du fixar både skarvar i längdled och invändiga och utvändiga hörnskarvar, när du ska montera den allra vanligaste modellen: de låga listerna med den lilla rundingen i toppen. 4. Med smygvinkeln kan man överföra väggens (och därmed list 1:s) skevhet till list 2. Vinkeln läggs på den plats där 45-graderssnittet möter fotlistens släta nedersta del. 1. Gör ett 45-graderssnitt i toppen av de båda listerna som ska mötas i ett hörn. Kapa minst 2 cm från änden och bara precis så långt ner att snittet går igenom den profilerade delen i toppen.5. Såga med en fintandad såg från botten av listen upp till 45-graderssnittet. Var precis, och håll dig hela tiden på den sida av linjen där träet inte ska användas.6. De båda listerna kan nu sluta helt tätt. Är golvet ojämnt hamnar den ena listen högre. Passa den till golvet, eller lyft den lägre listen lite, och täta glipan med en akrylfog eller skugglist. 6. När du skjuter ihop de båda listerna kommer de att sluta helt tätt. Anledningen är att listernas släta del följer väggens skevhet, medan de i toppen möts i en 45-gradersskarv. 2. Dra en lodrät linje på en av listerna – mellan änden och 45-graderssnittet. Sedan sågas det längs linjen fram till ett par mm från snittet. Den sista lilla biten kan knäckas av.

En teknik som jag har använt i flera år mäter perfekt ut hörnen , oavsett väggvinkel. Jag håller två överlappande lister mot taket i hörnet. Jag spårar båda kanterna på listerna och drar sedan en diagonal linje för att ansluta de två märkena. Sedan justerar jag sågbladets vinkel så att den matchar den diagonala linjen och kapar. Jag testar genom att hålla dem mot det yttre hörnet och kontrollerar sömmen. Om deras kanter inte blir snäva, till och med kontakt, justerar jag sågen för en andra skärning. När listerna passar på väggen låser jag sågvinkeln och gör ett snitt i en av listlängderna. Sedan justerar jag sågen så att det blir en motsatt skärning – i samma vinkel. När den första biten av listens ände sitter i linje med vägghörnet, borrar jag ett pilothål och handspikar det mot en stödplatta bakom.

Innan du börjar behöver du hjälp av en gersåg. Sågen bör kunna ställas in på 45 grader till vänster och 45 grader till höger. Och kom ihåg att bära lämpligt öron- och ögonskydd när du använder sågen.
För att kapa hörnen till taklisterna är det fyra olika kap-tekniker du behöver lära dig för att bemästra alla situationer. Vi rekommenderar att du övar med bitar du inte behöver för att spara frustration senare. Kom ihåg att du lär dig under tiden. Vägghörn är sällan perfekta 90 grader så att helt enkelt kapa båda listyckena till 45 grader brukar inte göra att de möts tätt i hörnet. Du kan däremot använda en gradskiva / vinkelsökare för att få den riktiga vinkeln och justera gersågen i enlighet men det kan vara frustrerande. Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om att såga taklister. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, gå hit.Förenkla arbetet när dekorationslister till vägg och tak ska kapas. Vinkelmätare är en anpassad smygvinkel som underlättar mätningen av vägg- och takvinklar innan gerkapning. För att bilda en snedkapning kapar du båda ändarna på listerna i 45 grader åt motsatt håll. Sedan kan du applicera lite trälim på fogen för att skapa en nästintill osynlig fog! De flesta taklister kommer i längder på 5m, så om du inte jobbar i en gymnastiksal kan en enda bit vanligtvis sträcka sig över varje vägg. När det inte går, går två längder ihop i en rak kapning. Målet är att kombinerar listerna i en ren, nästan oupptäckbar söm. Listerna kan krympa eller förskjutas ur läget något – med en snedkapning, i motsats till en rak kapning kommer det inte att uppstå ett gap i sömmen.

Hur ska golvlister Geras?
Lister som är snyggt monterade gör skillnaden i dina rum. Hur listen monteras, vilken sida som vänds ut, om du gerar eller använder hörnklossar ger olika uttryck på listen. Bra verktyg förenklar jobbet.
Taklister kan förbättra utseendet på ett rum och ge det en övergripande färdig look. Installationen är tillräckligt enkel men att såga taklister och få vinklarna för hörnstyckena rätt kräver uppmärksamhet och kan vara skrämmande och förvirrande till en början.

Hur sågar man golvlister?
När golvlister med en höjd över 88 mm ska sågas kan man använda KAPEX specialkapställning. Man drar då såghuvudet lite framåt, trycker ner spaken bak till vänster och låter såghuvudet haka i bakåt. Med denna inställning kan man såga golvlister med en höjd på upp till 120 mm stående på anslaget. Cachad
Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget. Jag blir lika fascinerad varje gång över hur krångligt det ska vara att såga hörnorna, på hålkälslisterna, i rätt vinkel. Speciellt som vanliga golvlister är så lätt. Att välja list kan vara svårt. Stilarna är många och kombinationerna nästintill oändliga. Klassiskt, elegant, funkis, lantligt, modernt. Vilken list du väljer är avgörande för karaktären på ditt rum. Vår guide gör valet av lister enklare för dig.

När du ska sätta golvlister kommer du antagligen stöta på utmaningen att få till snygga hörn. Kanske ditt rum har både inner- och ytterhörn. Det kan vara lite trixigt men här får du både tips på olika lösningar och kan se filmer som hjälper dig att lyckas rent praktiskt.Lister som är snyggt monterade gör skillnaden i dina rum. Hur listen monteras, vilken sida som vänds ut, om du gerar eller använder hörnklossar ger olika uttryck på listen. Bra verktyg förenklar jobbet.

Bra verktyg underlättar jobbet så kolla vad du har för verktyg innan du kör igång och slipp onödig frustration. Förutom en gersåg, vilka verktyg behöver du? Det får du reda på i inledningen av varje film. Bra va!

Först behöver du identifiera vilka monteringsmöjligheter som finns för den kombination av lister du valt. Antingen kommer du att gera, sätta list mot list (slät sockel) eller använda hörnkloss. I filmerna nedan får du en guide i hur du gerar eller använder en kloss.Söker du det släta och enkla eller något mer profilerat som ger rummet mer karaktär? Lister i massivt trä eller MDF? Golvsockel, taklist, fönstersmyg eller kanske dekorklossar? Här hittar du hela vårt sortiment av list.

Skruva fast den ena listen och tryck den andra mot den första. Får du inte riktigt ihop dem kan du lossa den första något och försöka lirka ihop dem. Är det fortfarande en glipa kan du prova att skära ur lite på baksidan av den lösa listen med en kniv så att den förhoppningsvis smyger in mot den andra. Sista utvägen är att fylla glipan med latex.
För över märket till framsidan av listen. Lägg listen så du har den del du skall sätta upp på väggen till vänster om dig och vrid gersågen till vänster i 45 grader. Se till att trycka listen mot anhållet så att listen vilar plant både upptill och undertill och såga så spetsen hamnar där strecket går ut över kanten. Tack tack tack för den här guiden! Sågar taklister för första gången och testa flera gånger innan jag hittade din beskrivning. Och nu går det jättelätt ??? Har du en svanlist skall den lite kantiga delen av listen vara nedåt i sågen för att sedan sättas uppåt mot taket (OBS så har jag satt listerna ivarjefall, jag är inte helt 100 säker på att svanlist är tänkt att sättas på detta sätt, förmodligen är det tycke och smak som styr). Tryck listen mot anhållet så att baksidan av listen vilar plant både uppe och nere och för sågen rätt ner.Listjiggen har ett 90-graders anhåll man sätter mot gersågens bord. En rörlig del i listjiggen håller fast listen i 45 grader. Sedan är det bara att kapa listen. Listjiggen är i huvudsak avsedd för de vanligaste taklisterna som Hålkälslist och Svanhalslist men kan även passa andra lister som är mellan 33 till 69 mm breda.

Det är ju inte varje dag man sätter taklist och varje gång känns det som man får tänka till lite extra för att inte göra fel. Därför dokumenterar jag nu hur jag brukar göra så slipper jag tänka nästa gång :-). Beskrivningen visar hur man får ihop två lister i inåtgående hörn genom att gersåga eller snedsåga den (det heter förresten inte girsåga).

Uppdatering 2020-12-14: Byggoteknik är numera stolt återförsäljare av ett fantastiskt smidigt verktyg: Listjiggen. Med hjälp av den hålls listen i exakt samma position när man sågar som när den sitter på plats. Det gör arbetet betydligt enklare!
Först gersågar jag högra sidan av listen eftersom sågen skall ställas åt höger i 45 graders vinkel. Då känns det bra att ha mycket material att hålla i så man inte behöver vara så nära sågen med fingrarna. Om det är en kort list så hade det bara varit en liten bit att hålla i om man väljer att såga denna sidan sist.

1. Börja med sidorstyckena om du ska sätta foder runt en dörr eller ett fönster. Mät först ut och markera innermåttet – gärna ungefär en centimeter ut från dörr eller fönsterkarmens öppning så att det bildas ett litet trappsteg när du lägger dit listen. Det blir alltid snyggare än att sätta listen exakt kant i kant med salningen. Glöm inte att det ska vara lika runt om så att ditt innermått markeras en cm ovanför karmens överdel också.
2. Lägg sen en bit list kant i kant och över sidostycket för att markera var ytterhörnet på vinkeln kommer att vara. Här kan det vara bra att ha en lite mindre ”hjälplist” som du kan mäta mot istället för att mäta mot en lång list som är svårare att hantera.3. Gör klart sidofodren först och mät in överstycket sist. Fäst sidofodren löst och mät sen inner- och yttermått på ena sidan av överstycket. Såga en sida i taget och mät noga och rita på plats så att du får rätt mått och vinkel när den sista delen av överstycket ska sågas. Alla dörrhål har inte räta vinklar så just den sista inpassningen blir extra viktig, speciellt i gamla hus.Maskinell geringssåg eller handsåg, spelar mindre roll, men att ha vinkeln inställd innan man sågar är så mycket enklare än att såga på frihand, hur bra du än ritar och sågar. Du behöver även en blyertspenna och sandpapper.

Hur man sågar rakt?
Använd styrskena för att såga rakt – Många cirkelsågar kan användas tillsammans med styrskena som hjälper dig att såga rakt. Om cirkelsågen är kompatibel med styrskena brukar det finnas ett ingjutet spår i bottenplattans glidyta, men det finns även lösningar som använder adaptrar.
Det här med att gersåga, eller såga så att listerna passar ihop vid hörn, är ju inte helt enkelt – ens för många proffs. I gamla hus är vinklarna sällan raka och har man dessutom valt en list som är vinklad i sig, som en taklist till exempel så blir det ännu svårare. För alla er hemmafixare som tycker att detta är knepigt så håller vi just nu på att sammanställa en liten tips-och-trix-guide.Är vinklarna extra kluriga (som de lätt kan bli vid gersågning av breda taklister till exempel) – Gör mallbitar som du kan prova med tills det blir rätt av kortare bitar list eller kartong. Då kan du fila på vinklarna tils de passar perfekt och sen rita av och ställa in sågen efter sen när det gäller på riktigt.I Veckebo, utanför Färila hittar man den lilla sågen och hyvleri som levererat lister och hyvlade snickerier sen mitten av 1800-talet. Vi är inspirerad av historien och av byggnadsvård och har lister med förlagor ända från 1700-talet. Idag produceras våra produkter i mer moderna anläggningar än ursprunget i Veckebo.

Hur bör väggar och golvlister vara för att vara godkända?
Ytskiktet på väggar, tak och golv ska förhindra att lokalen förorenas med smuts, bakterier eller giftiga material. Grundregeln är att det ska vara slätt, tätt och lätt att städa. Livsmedelslokaler rengörs ofta och det är viktigt att man använder tåliga material som tål fukt.
Gersågar du med en kap- och gersåg är det viktigt att tänka på att klingans tjocklek också tar bort sin beskärda del av träet, så var noga med att kanten du mäter ut hamnar på rätt sida av klingan.På bilden ovan syns ett typexempel från en häll där Veckebos listverk användts ihop med pärlspont. Många vinklar att passa in på många olika typer av ytor ( i ett hus från 1850-talet där inte en enda vinkel var 45° ska tilläggas!).

– Det absolut vanligaste felet som många gör är att de väljer en för grov klinga för materialet de ska såga. En grovtandad klinga är bra när du ska såga stommaterial och kapa brädor när du inte behöver en fin snittyta. Men om du ska kapa melaminskivor eller folierad spånskiva bör du välja en klinga med fler tänder, från 40–48 tänder och uppåt, eftersom fler tänder ger ett finare snitt. Det finns också speciella klingor för stål, fibercement och andra specialområden. De skiljer sig åt i material, utformning, tandantal och tändernas lutning.
– Flisning och sprickbildningen är problem vi helst vill undvika när vi sågar. Som tur är finns det många knep för att minimera de skador som kan uppstå. Det bästa du kan göra för att undvika flisning är att sätta på en fintandad klinga och att inte trycka för mycket på sågen. Om du ska kapa en lång melaminskiva och vill vara på den säkra sidan kan du också tejpa över snittet med maskeringstejp för att hålla ihop ytmaterialet när du sågar. I kombination med rätt klinga kommer du få ett bra resultat!Lasse är kategoriansvarig på kundservice för verktyg. Han har mångårig erfarenhet både av att jobba med verktyg inom detaljhandeln och praktiskt ute i fält. Framför har han ett stort eget intresse för allt som har med verktyg att göra!

– Ett vanligt nybörjarfel är att man lägger alldeles för mycket kraft på sågen. Då hinner inte klingan såga, vilket gör att klingan, verktyget och materialet utsätts för onödig belastning. Om du lägger lagom mycket tryck på sågen hinner klingan göra sitt jobb och motorn kan gå lätt. Du minskar också risken för bakåtkast och att klingan hugger. Men du ska inte heller trycka för lite. Då kommer maskinen stå still utan att lösa uppgiften. Lagom är bäst.

Cirkelsågen är ett mångsidigt verktyg som hjälper dig att klyva och kapa med raka snitt. I den här artikeln delar Proffsmagasinets verktygsexpert Lars Olsson med sig av sina bästa tips!
– Många som har köpt sin första cirkelsåg får för sig att de ska såga den där 20-millimetersbräda med klingan fullt nedfälld. Det går, men du kommer belasta sågen och få ett sämre resultat än om du hade ställt in den rätt. Istället ska du ställa in klingan så att den är 5-6 millimeter djupare än godset – du ska se ungefär två tänder. Då kommer klingan arbeta med fler tänder i materialet och du kommer att få ett finare snitt.- Många cirkelsågar kan användas tillsammans med styrskena som hjälper dig att såga rakt. Om cirkelsågen är kompatibel med styrskena brukar det finnas ett ingjutet spår i bottenplattans glidyta, men det finns även lösningar som använder adaptrar. Om din såg inte skulle vara gjord för styrskena finns det skenor för det också, till exempel den här styrskenan från Kreg. Ett annat tillbehör som hjälper dig såga rakt är parallellanslaget, men det kräver att du har koll på sågen för att det ska bli rakt.Att sätta upp lister i ett gammalt hus där vinklarna är långt ifrån räta kan vara en riktigt utmaning. Att bara såga listerna i 45 graders vinkel och tro att det ska passa ihop i hörnen är inte att tänka på. Istället får man göra på traditionellt sätt och förkroppa listerna i hörnen. Då låter man den ena listen gå ända ut i hörnet och passar in den andra genom att låta den följa listens profil.3. Nu ska det överflödiga träet från underkant till där profilen börjar tas bort genom att följa den yttre vinkeln, mellan yttersidan och den nyss sågade ytan. Ett alternativ att gör det är med sticksåg om man har en sådan och är stadig på hand. Vi valde alternativet att först såga den raka delen av profilen med girsåg. Är väggen exakt 90 grader går det att såga detta snitt i rät vinkel, men det går lättare att justera efter husets vinklar och vrår om man istället sågar med en aning spetsig vinkel.4. Efter att den raka delen sågats täljs den återstående delen av listen (den med profilen) för hand. Då går det lätt att justera om vinklarna inte skulle vara rätt. Man brukar säga att man gersågar listerna, vilket betyder att man kapar dem för att erhålla olika vinklar. Det vanligaste är att man ska sätta lister på hörn som är 90 grader. Genom att då gersåga listerna med halva gradantalet, dvs. 45 graders vinkel, kommer de då passa perfekt på hörnet. Blir vinkeln för stor eller för liten på någon av listerna kommer det lätt se fult ut. Japansågen sågar bara när man drar den mot sig. Tack vare detta kan bladen göras tunna, och snitten blir väldigt fina. Det blir stor skillnad om man använder denna istället för sin gamla fogsvans! Tillsammans med en vinkelhake eller geringslåda gör man riktigt snygga hörn.På flera cirkelsågar man kan ställa in vinkeln på bladet. Finns både som modellen på bilden och som bordsmodell. Med denna blir vinklarna exakt, och det går snabbt att såga flera snitt.

Antingen kan man gersåga för hand eller med hjälp av elverktyg. Resultatet blir ungefär detsamma, men skall man såga hundratals lister så bör man fundera på att investera i en elektrisk geringsåg då detta går mycket snabbare.Du tar två passbitar och kapar till du får rätt vinkel. Särskilt när man ska sätta lister mot ryggåstak tror jag det är svårt på annat sätt där flera vinklar möter varandra. Skriv ner vinklarna när du fått till det bra så är det bara att köra sen. Maringuiden was founded in 1996 and has long been Sweden’s largest marine portal. In the high season, approximately 650,000 page views are displayed each week on the site for approximately 80,000 unique visitors. Det finns många hjälpmedel, en del förevisade i andra inlägg här. Men jag har satt mycket taklist 95 mm breda profil, erfarenheten säger att det skevar alltid någonstans, och vinkeln blir fel. Jag har girat i såg eller med smygvinkel, sedan passat ihop hörnen, när det inte stämt har jag tagit en bandputs och slipat vinklarna tills de passar ihop. Bökigt tar tid ja, men slutresultatet blir i regel bra, och det är ju det som räknas.Det finns nog inga genvägar om man vill ha det perfekt, såg en som mallade sitt golv i båten med tejpade kartongbitar där det var måna omöjliga vinklar – blev perfekt när han väl sågade i det riktiga golvet..

Do you want to advertise in the branchregistry or via web ads/banners? Or would you like to discuss a collaboration with Sweden’s largest marine portal?
När limmet har torkat enligt instruktioner på förpackningen är det dags att gömma eventuella glipor och få listen att smälta in mot väggen. Det gör du med hjälp av fog. Glöm inte att snarast torka bort överskottet med en fuktig trasa. Mät ut hur lång list du behöver och kapa därefter listen. Till de allra flesta hörn kapar du listens ände i en 45 graders vinkel. Var noga med att kapa på rätt sida om din markering och att vända listen rätt i geringslådan. Pressa på plats mot vägg/tak. Det är allra lättast att vara två vid uppsättningen, men när det handlar om kortare längder går det fint att vara ensam. När du pressar listen mot tak och vägg kommer förmodligen en del lim att rinna ut. Använd en lim-/fogskrapa för att torka bort överflödigt lim. Gör man det rätt kommer en stor del av limmet att försvinna in under listen, tänk på att det alltid bör sippra ut lite lim från listens kanter.

Se till att tak och väggar är släta, jämna och rena (fria från smuts och damm). Vår rekommendation är att taklisten sätts upp innan taket är färdigmålat och innan vägg tapetseras eller målas. Räkna med ungefär 5-12% i spill och för eventuell mönsteranpassning, beroende på hur stor och dekorerad listen är.En bra geringslåda och såg är en viktig förutsättning för att få en lätt och snabb uppsättning. Har du aldrig använt en geringslåda tidigare kan det vara bra att läsa på lite först. Välj modell på geringslådan utifrån listens höjd och bredd.

Hur sågar man snett?
Arbeta med en geringssåg När man vill såga till en bjälke eller sockel mäter man först ut sågsnittet exakt och märker ut det med ett pennstreck. Ställ in sågen på önskad vinkel och kläm fast arbetsstycket, t. ex. med en limklämma.
När du är nöjd med kapningen av listen är det dags att limma fast listen. Pressa en jämn strimma lim på listens baksida. Några profiler kan vara en aning glatta på lim-ytorna, i sådana fall kan man slipa med lite sandpapper, så att klistret ”får fäste”.Men det går bara om man mäter noga. Här gäller det att använda tumstocken på rätt sätt. Det går inte att mäta med tumstocken utvikt, så vi får mäta i omgångar. Mät exempelvis ut 40 cm i första omgången och markera ordentligt.

Similar Posts