Sega Gubbar Godis

Godiset Seigmenn började tillverkas år 1965. Det registrerades som varumärke år 2003. Seigmenn (’sega gubbar’) är dock belagt i norskan sedan 1933, och mycket tyder enligt Språkrådet på att det redan då var etablerat i bruket. Långt innan lanseringen av Seigmenn smaskade nämligen norrmännen på annat gelégodis som i folkmun kallades seigmenn.Eftersom seigmenn fanns i allmänspråket långt före lanseringen och varumärkesregistreringen av Seigmenn nobbar Språkrådet Orklas krav. Av samma skäl kan inte seigmann i ordböckerna följas av varumärkesuppgifter. Till skillnad från exempelvis termos och sukket är inte ordets ursprung ett skyddat varumärke.

Seigmenn kan enbart vara namn på godis som tillverkas av Orkla. Det hävdar den norska livsmedelsjätten i ett brev till Språkrådet i Norge. Men Språkrådet avvisar i ett svar företagets krav på att substantivet seigmann antingen ska plockas bort ur ordböckerna eller skrivas med stor bokstav. Substantivet har nämligen använts i norskan långt innan det registrerades som varumärke.

Norge tycks ha fått en motsvarighet till debatten om ogooglebar. Då vände sig Google till Språkrådet i Sverige med krav på att ordet skulle få en definition som klargjorde att det bara gick att googla med Googles sökmotor. Den som med Googles hjälp googlade efter personer som ansåg sig googla med hjälp av konkurrerande sökmotorer hittade dock gott om belägg för motsatsen. Språkrådet valde att stryka ogooglebar ur nyordslistan i stället för att riskera en dyr och långvarig strid med Googles jurister.
Dessutom ifrågasätter rådet grunderna för ordets varumärkesskydd. Språkrådet anser att det är orimligt att privata intressen ska kunna göra anspråk på att äga ett ord som sedan länge är etablerat i norskan.

Språkrådet skriver vidare att det inte går att tillgodose Orklas begäran om att seigmenn ska skrivas med stor bokstav. Det vore att trotsa norska språkregler eftersom ordet inte är upptaget som ett egennamn i ordböckerna. Inte heller kan det strykas eftersom det – till skillnad från vad Orkla påstår – är en allmän beteckning på en viss typ av godis.

Den här gången är det Orkla som anser att varumärkesskyddet bör gå före språkbruket. I ett brev till Språkrådet skriver livsmedelsjätten att seigmann (plural seigmenn) är ett registrerat varumärke. Orkla erbjuder två alternativ – antingen ska seigmann försvinna ur ordböckerna eller skrivas versalt och med tillägg om att det är ett varumärke.Dessa små knappar är betydligt mycket mer än vad de ser ut! Smält dem i en bunke och använd smeten för att dekorera allt från tårtor, cupcakes, drip cakes eller vilket bakverk som än faller dig i smaken. Det finns egentligen inget fel sätt att använda Deco Melts, för vad kan egentligen gå fel med söt topping som smakar vit choklad? Doppa jordgubbarna i smeten och njut det enkla i livet!  Man ska inte äta vilken svamp som helst, utan det gäller att veta vad man stoppar i sig. Tack och lov kan vi garantera att dessa godissvampar med fizzy-smak går utmärkt att äta! Den enda bieffekten visar sig vara att det kan vara väldigt svårt att sluta – de är nämligen suuupergoda!  Om du någonsin handlat lösgodis så har du garanterat sett dessa – men har du smakat? Syrliga flaskor med smak av frukt är ju ett måste till godispåsen! Perfekt till fredagsmyset eller kalaset. Här i storpack! För att kunna skriva ett omdöme måste du verifiera att du har köpt produkten genom att ange ditt ordernummer samt din e-postadress. Ordernumret hittar du till exempel i orderbekräftelsen du fått på mail. Sök på ”partykungen” i din mail så bör du hitta den!

Beställ Sega Gubbar Storpack – 1,7 kg på nätet redan idag. Här har vi samlat mer information om produkten Sega Gubbar Storpack – 1,7 kg inom kategorin Hem.
Här kan du fördjupa dig i en mängd olika ämnen, från nyheter och trender till tips och råd inom en rad olika områden. Vårt mål är att erbjuda högkvalitativt innehåll som inspirerar, informerar och utbildar våra läsare. Läs vidare för att upptäcka spännande ämnen och få inspirationen till att vidga era vyer.Om du själv vill plocka din egen påse, går du in på respektive sort och lägger till dem i varukorgen. Efter lagd order plockar vi lösgodiset åt dig. Vi plockar i skopor och en skopa motsvarar ca 50 gram. Priset per skopa är från 4,40 kr, det vill säga från 8,80 kr per hekto.

Observera att vid PostNord hemleverans måste du själv välja dag för leverans. Detta göra via spårningslänk eller via PostNord-appen. Välj inte dag skickas paketet åter. Vid ej uthämtat paket debiteras en administrativ avgift på 100 kr plus kostnad för returfrakt.
Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre. För att följa det nya direktivet om e-integritet, behöver vi be om ditt medgivande att spara cookies. Läs mer.

Om det är fel på vara eller om vara saknas ska Kunden kontakta Pikky Kiosk omedelbart. Om en vara saknas eller är skadad krediteras den felaktiga varan. Pikky Kiosks ansvar är alltid begränsat till varans värde. Återbetalning kommer att ske inom 30 dagar. Vid återbetalning kommer den att göras via det betalningsalternativ som Kunden först valde, förutsatt att inte annat överenskommits eller att det finns hinder för sådan återbetalning.
För andra varor än godis kontakta oss inom 14 dagar för att utnyttja ångerrätt. Du måste själv betala returfrakt och posta varan till: Pikky Kiosk AB, Bryggavägen 109 A,178 31 Ekerö. Varan måste vara oöppnad. Återbetalning kommer att ske inom 30 dagar. Vid återbetalning kommer den att göras via det betalningsalternativ som Kunden först valde, förutsatt att inte annat överenskommits eller att det finns hinder för sådan återbetalning.Pikkypåsen innebär att vi plockar lösgodiset åt dig. Du kan välja mellan olika innehåll såsom Mix, Klädda, Sura, Salta och Choklad. Du väljer själv vikt.Alla ordrar packas i regel på förmiddagar (vardagar) och skickas på eftermiddagen. Beroende på belastning är leveranstiden 1-3 vardagar för de flesta adresser inom Sverige. Vi levererar också till de flesta länder i Europa.

Similar Posts