Smälta Choklad Micro

(Så smälts choklad, smältpunkt choklad, smälttemperaturer, Så härdas, tempereras choklad, temperering, tablering, tablera, imp-metoden, impning choklad, chokladglasyr, chokladglasering, chokladgarnityr, chokladkräm, chokladmousse)I den här metoden, som brukar kallas för seeding, funkar också utmärkt att göra i mikron även om till skillnad från metod 1 även kan göra den över vattenbad. Metoden går ut på att du smälter choklad och sedan kyler ner den till rätt temperatur med osmält choklad. Jag använder mig ofta av chokladpellets och ju större bitar ju bättre, för då är det lätt att fiska upp de bitar som inte smält när chokladen nått rätt temperatur.

Varför ska man smälta choklad i vattenbad?
Choklad är känsligt för värme Om den utsätts för höga temperaturer kommer den att förstöras och inte gå att rädda. Det är därför viktigt att du smälter choklad på en låg temperatur samt rör om under tiden. Det finns flera sätt att smälta choklad på men mikro och vattenbad är de vanligaste metoderna.
Fördelen med den här metoden är att chokladen är lite mer lätthanterlig. Även om den har samma temperatur som i metod 1 så upplever jag att den är lite mer flytande och lättare att jobba med. Metoden är inte heller lika känslig och även om den också kräver en del rörande så är den inte lika jobbig som metod 1. Det finns inte heller lika många, eller några, fallgropar. Se bara till att inte chokladen är för varm från början.Metoden går ut på att man bara behöva värma upp chokladen till sluttemperaturen direkt. Alltså inget värma upp för att sen kyla ner och sen värma upp igen. Utan direkt bara värma chokladen till rätt temperatur.När chokladen nått rätt temperatur så kan du använda den till vad du vill göra, men du måste jobba ganska snabbt, på bara ett par minuter så sätter den sig. Men då kan du värma om den.Hoppas att ni hittar ett sätt som funkar för er och som ni inte upplever som avskräckande. Det är ju ändå SÅ tillfredsställande när man väl lyckas med att temperera chokladen rätt.

Wow! Jag är utbildad bagare/konditor men aldrig hört talas om detta. Skulle göra lite dekor till en tårta hemma igår och det fungerade alldeles utmärkt 🙂 tack för tips och superblogg!
Jag har inga större drömmar om att kunna göra glansiga proffspraliner, men jag vill kunna göra schyssta chokladöverdrag på exempelvis biskvier och gräddbollar, eller fina dekorationer och band till mina tårtor.Om chokladen sedan blir tjock medan du jobbar med den kan du sätta in den i mikron igen i ca 5 sekunder. Råkar du värma på den för mycket så är det bara att smälta ner lite ny choklad i den tills den når rätt temp.

Hur smälter man choklad i kastrull?
Så smälter du choklad i vattenbad Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar och placera i en värmetålig skål eller allra helst en vattenbadinsats. Lägg skålen eller insatsen över kastrullen. Vattnet ska sjuda men inte koka. Rör om i chokladen medan den smälter.
Mitt problem har ofta varit att jag vill temperera väldigt små mängder i taget, ibland bara 50-100 gram, och då GÅR det inte att använda sig av de där metoderna, det är liksom för lite choklad.Det finns till och med TVÅ enklare sätt. Den ena går ut på att endast värma upp chokladen direkt till rätt temperatur. Och den andra går ut på att du värmer upp chokladen och sedan bara genom att tillsätta mer ej smält choklad låter den komma ner i rätt temperatur. Den senare är metoden som jag börjat använda mig av mest, den är framförallt väldigt smidig när man ska temperera väldigt lite choklad, men funkar fint till mer choklad också.

Halleluja! Har försökt temperera vit choklad hela veckan, och först efter intensivt googlande hittade jag hit. Det funkade perfekt, tusen tack för tipset! Hurra för chokladspiraler på tårtan!
Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Kan man smälta vit choklad i mikron?
Vit choklad är mycket värmekänslig. Värm i mikron på till exempel 3/4 effekt och kör bara ca 30 sekunder i taget upprepade gånger. Ta ut skålen och rör om då och då så att du har full kontroll. Upprepa tills chokladen är helt smält. Cachad
Brukar också göra så. Såg en video på Youtube från Callebaut. Ska jag tempererad mörk choklad använder jag min chokladsmältare. Ställer in den på 32 grader och låter den vara några timmar. Det funkar bäst om man bara ska temperera 100-150 gram choklad. Däremot är det svårt att temperera vit och ljus choklad med smältaren.

Wow så häftigt om det skulle funka så enkelt, har gett upp det där med att tempurera choklad, går ju liksom inte, men ack den som ger sig, blir att testa även ditt sätt nu, tack för ditt tips.Imp-metoden – Finhacka chokladen. Värm halva mängden till 48 – 50°C för mörk choklad, 45°C för mjölkchoklad och 45°C för vit choklad. Rör ner resten av chokladen. Rör tills temperaturen är 27 – 28°C för mörk choklad, 25 – 27°C för mjölkchoklad och 25 – 29°C för vit choklad.

I mikron blir den grynig om effekten är för hög, och/eller att den går under för lång tid. I vattenbad orsakas grynigheten vanligtvis av att fukt från ångan råkat hamna i chokladen. Läs också: Så gör du vackra chokladdekorationer steg för steg Bästa sättet att smälta choklad i mikro är att välja ett mellanläge på effekten, köra kortare tid och vid flera tillfällen.
Smält choklad i lugn och ro – Du kan smälta choklad antingen i mikron eller i vattenbad. Mikro: Dela chokladen i jämnstora bitar. Smält på svag effekt i mikron i en halv minut i taget och rör om ibland tills chokladen har smält helt. Vattenbad: Dela chokladen i jämnstora bitar och lägg dem i en skål av rostfritt stål som är lite större än kastrullen under.Rör i chokladen då och då tills den svalnat till cirka 28 grader (man börjar kunna se att chokladen är tempererad när den tjocknat lite). Nu gäller det att jobba fort eftersom chokladen stelnar snabbt. Du kan självklart använda dig av en digital termometer.

Vit choklad är mycket värmekänslig. Värm i mikron på till exempel 3/4 effekt och kör bara ca 30 sekunder i taget upprepade gånger. Ta ut skålen och rör om då och då så att du har full kontroll. Upprepa tills chokladen är helt smält. Läs också: Så gör du fin chokladdekor steg för steg Om man inte har mikro kan man smälta i vattenbad ovanpå spisen.

Hur smälter man vit choklad bäst?
Det är svårare att smälta vit choklad än mörk choklad, den kan lätt skära sig. Smält alltid på svag värme och helst i vattenbad. Vit choklad har högre fetthalt än mörk choklad.
Häll ut 3/4 på en marmor- eller granitskiva. Bred ut chokladen fram och tillbaka och ta med jämna mellanrum tempen på chokladen. När den är i rätt temperatur (se schemat) så skrapa upp och blanda med den resterande chokladen. Ta tempen igen och värm genom mickring till rätt temperatur.Metod 1: – Metoden går ut på att man bara behöva värma upp chokladen till sluttemperaturen direkt. Alltså inget värma upp för att sen kyla ner och sen värma upp igen. Utan direkt bara värma chokladen till rätt temperatur. För att göra det här behöver man ha en mikrovågsugn.– Gör ett stelningsprov genom att doppa en palett i chokladen. Om den stelnar inom två minuter och har en blank o fin yta är chokladen färdigtempererad. Får chokladen en matt yta och tar lång tid att stelna är chokladen för varm. Då får du göra om hela tempereringen.Så här smälter du choklad: – Koka upp 1 l vatten i en kastrull. Hacka chokladen på en skärbräda. Ta kastrullen av värmen. Ställ en glasskål över vattenbadet och lägg 2/3 av chokladen i skålen. Låt chokladen smälta under omrörning ca 10 minuter. Sätt ner skålen vid sidan. Tillsätt resten av chokladen och låt den smälta udner omrörning, ca 10 minuter. Nu är chokladen klar för användning. Beräkna ca 2 timmar för chokladen att stelna helt vid ca 12-14 grader.

Temperera choklad – När man gör chokladpraliner, godis av choklad och chokladdekorationer så behöver chokladen vara tempererad. Med detta menar man att man arbetat med chokladen så att den inte ska smälta i rumstemperatur. Den blir alltså blank och hård för att man också ska kunna ta i den med händerna utan att den genast smälter.
– Ett annat trick är att sätta lite choklad på läppen, känns den ljummen så är den vanligtvis i rätt temperatur och tempererad korrekt. – Doppa aldrig något kallt i tempererad choklad eftersom den stelnar inifrån istället för utifrån. Det som doppas i choklad ska hålla 20°C för att få en glansig och vacker yta.

När man börjar tillverka sina egna praliner är det som att en ny värld öppnar sig: en värld av kreativitet och smakupplevelser! Den där härliga chokladvärlden kan tyvärr också innehålla många frågor, frustation, bränd choklad och spruckna skal. Hur tempererar man egentligen choklad? Vad för typ av choklad ska man använda? Hur får man bort luftbubblor? Ja, frågorna är många! För att guida dig igenom en pralintillverkares tuffa tider har vi på Chokladhuset i Limhamn skapat en Chokladskola med alla våra bästa tips och tricks! Se den här Chokladskolan som hjälp på vägen till den perfekta pralinen! Pralintillverkning kan verka skrämmande och komplicerat, men med rätt redskap, teknik och bra råvaror behöver det inte vara så krångligt. Varje pralin du skapar börjar med ditt val av ingredienser. Vi tycker det viktigaste är att man använder en riktigt bra couverturechoklad av fin kvalitet, eftersom sådan innehåller en betydligt högre mängd kakaosmör än annan choklad. Detta är en viktig detalj, eftersom det är kakaosmörhalten som gör chokladen lätt att temperera. Practice makes perfect. Det viktiga är att noggrant följa anvisningarna för temperaturen noga, det vill säga att du får spara din kreativitet till senare steg i bakandet.
Se till att det du doppar chokladen i är rumsvarmt och EJ kylskåpskallt. Är det för kallt stelnar chokladen inifrån och det är ej bra. Det som doppas i choklad ska hålla 20°C för att få en glansig och vacker yta. Temperaturerna för temperering kan variera mellan olika tillverkare. Ett exempel är mörk Valrhona där man kan lägga till 5 grader upp i värme. Avkylning ska inte ske i för låg temperatur – ej i kylen. Rumstemperatur fungerar ok. Chokladrör och gjutna chokladformar ska helst kylas i en temperatur av 10 – 12°C; doppade chokladpraliner, tryfflar och petits fours i 14 – 18°C.

Varför blir smält choklad grynig?
Svar: Choklad bör hanteras varsamt när den smälts, annars är det lätt att den blir grynig. I mikron blir den grynig om effekten är för hög, och/eller att den går under för lång tid. I vattenbad orsakas grynigheten vanligtvis av att fukt från ångan råkat hamna i chokladen. Cachad
Man kan smälta chokladen på två sätt. Antingen i micron eller i en metallskål över ett vatten bad. Jo, ett vattenbad är när man har lite vatten i en kastrull som får sjuda upp. Över kastrullen sätter man en metallbunke. I denna smälter man chokladen (eller sabayonne, bearnaise, marängen beroende på vad man ska göra för något).

Varför blir vit choklad brun och knottrig när jag smälter den? Här är orsaken till det och tipsen hur du undviker att det händer! Fråga: Jag smälte vit choklad i en kastrull på spisen, men det blev bara en brun knottrig sörja. Går det inte att smälta vit choklad så att den blir bra? Läs också: 12 oväntade sätt att kombinera choklad Svar: Jodå, det går att smälta även vit choklad med gott resultat, men man måste vara försiktig.
Det är nämligen svårt att tajma exakt temp i ett vattenbad.1.Finhacka chokladen och lägg den i en liten skål som tål micro, gärna en i porslin eller plast, som inte leder extremt mycket värme.2. Var beredd med en liten slickepott och en termometer, gärna en digital och ännu bättre en infraröd om du har en sån som du litar på, och sätt in skålen i mikron, och mikra i 20 sekunder.Det finns många sätt att i teorin rädda en ganache som har skurit sig, men om det sedan funkar i verkligheten är en annan femma. En teori är dock att man ska tillsätta varm vätska till en för fet ganache för att sänka fetthalten. Gärna glykos eller sprit. Jag tror att många använder sig av choklad med hög kakaohalt när de ska göra chokladgodis hemma, men det kan vara lite lurigt eftersom den då också innehåller mycket kakaosmör.Choklad är känsligt för värme – Temperatur är A och O när det gäller choklad. Om den utsätts för höga temperaturer kommer den att förstöras och inte gå att rädda. Det är därför viktigt att du smälter choklad på en låg temperatur samt rör om under tiden.

Vilken temperatur smälter choklad?
Värm upp chokladen så att fettet i den smälter, till cirka 45 grader. Uppvärmningen görs över vattenbad eller i mikrovågsugn. Kyl sedan ned chokladen under omrörning till 24–25 grader (ungefärligt gradantal, beror på hur du rör om).
Smält chokladen i en kastrull med dubbel botten eller i ett vattenbad. Instruktioner För att smälta chokladen eller couvertyren hackas den i små bitar och smälts i en kastrull vid temperaturer mellan 40°C och 45°C. Högsta temperaturen för mörk choklad är cirka 60°C och för vit choklad cirka 50°C (mjölkchoklad ligger ungefär däremellan).January 18, 2013 – Chokladganache (samma sak som tryffel, alltså choklad som smälts i vispgrädde på ett eller annat sätt) som skär sig är ett vanligt förekommande otyg. Jag är på intet sätt förskonad från detta fenomen, trots att jag önskar att jag nått någon slags upphöjdhet som den yrkeskvinna jag är.Om man inte ser upp kan chokladen bli grynig när den smälts. Det har flera orsaker. Här får du veta vilka och hur du undviker dem. Fråga: När jag smälter choklad till bakverk så blir den ofta alldeles grynig och ibland lite gråaktig i färgen. Varför blir det så? Läs också: Hur ska man smälta vit choklad? Svar: Choklad bör hanteras varsamt när den smälts, annars är det lätt att den blir grynig. 2. Smält chokladen – Lägg chokladen i en plastbunke och smält i mikron, mellan 30 sek till 1 minut i taget. Rör om med en slickepott efter varje omgång. Rör med stora rörelser för att undvika att få in luft i chokladen. Ett bra tips är också att försöka jobba så kladdfritt som möjligt för en enklare arbetsprocess. IMP-METODEN Finhacka chokladen. Värm halva mängden till enligt temperatur-schemat ovan. Rör ner resten av den hackade chokladen. Rör tills chokladen svalnat något och temperaturen är enligt schemat. Värm därefter upp den igen till den sista graden. Mikra några sekunder i taget.Vit choklad. Recept med Vit choklad Vit choklad är sötare än mörk choklad och passar bra i olika desserter. Vit choklad är till skillnad från annan choklad tillverkad av endast kakaosmöret som är fettet från kakaobönan. I annan choklad ingår även själva kakaomassan som ger både smak och den mörkare färgen.

Kan man smälta choklad i Micro?
Du kan smälta choklad antingen i mikron eller i vattenbad. Mikro: Dela chokladen i jämnstora bitar. Smält på svag effekt i mikron i en halv minut i taget och rör om ibland tills chokladen har smält helt.
Choklad kan också kylas snabbare i vattenbadet. När du använder ett vattenbad, se till att choklad inte kommer i kontakt med fukt. Hjälp! Min choklad är hård som sten! Vit och mjölkchoklad som har blivit för varm blir hård som sten. Ytterligare uppvärmning förändrar inte detta.När massan sedan stelnar blir den lite flammig på ytan och känns mest grynig och fettig i munnen. Sjukt irriterande! En vanlig anledning till att ganache skär sig är att blandningen är för fet, och det fick jag erfara när jag häromdagen försökte göra mörka chokladtryfflar med brynt smör.

Det finns många anledningar till att chokladganache skär sig, mycket har att göra med att den choklad man ofta använder i hemmakök snarare är gjord för att ätas än att göra praliner, glasyrer och ganacher av. Den har liksom inte rätt stabilitet. Att chokladen har skurit sig ser man på att fettet separeras och blandningen ser ojämn ut.Ta ut skålen och rör om då och då. Vattenbad får inte bli för varmt för då riskerar man att få ånga i chokladen, och du måste röra ofta i smeten. Recept: 13 ljuvligt goda julgodisrecept

– Behöver du öka temperaturen något i sista steget men inte vill mickra kan du antingen använda en hårtork eller en varmluftspistol för att ge chokladen de där sista graderna. GJUTNING AV CHOKLADPRALINER – Putsa formen med bomullstuss, bomullstrasa eller fetvadd.

Annas chokladtips – 1. Förvara aldrig choklad i kylskåpet. Chokladen är känslig och drar lätt i sig lukter ur kylskåpet. Ibland blir chokladen trist och grå som en novembermåndag. Orsaken är kyla, som sätter i gång en kemisk reaktion som gör att sockret stiger till ytan.2. Bildtext Anna Kekki i full fart med vad hon gör bäst: choklad. Bild: Yle / Maria Lång choklad,konfekt,Strömsö,Anna Kekki 3. Ta till överflöd och smält rejält med choklad när du gör konfekter. Det är enklare att arbeta med större mängder. Och det är ju viktigt att provsmaka. Bildtext De små gula knapparna är kakaosmör. Bild: Yle / Maria Lång choklad,konfekt,Strömsö,kakaosmör Den överblivna chokladen kan återanvändas. Bred ut chokladen på ett bakplåtspapper och låt stelna i rumstemperatur. Förvara i en lufttät burk. Med rena verktyg och underlag håller chokladen ett halvt år i sval rumstemperatur.4.
Är mörk choklad nyttigare än ljus? – En av anledningarna till att choklad har fått ett rykte om sig av att vara nyttig är för att mörk choklad är rik på antioxidanter. Dessa antioxidanter har en positiv inverkan på vår allmänna hälsa, som exempelvis hjärta och kärl samt blodtryck.Välj gärna choklad av högre kvalitet typ Lindt, Callebaut, Valrhona etc 60-70% kakao till finare bakverk, godis, tryfflar och praliner. Man kan ta hälften fin 70% choklad och hälften mjölkchoklad om man önskar. Vidare går det bra med chokladknappar 50-60% eller hackad choklad av valfri sort. Du kan också temperera vit choklad. Ta ut och rör om ordentligt, mät temp och sätt sedan in skålen igen. Mikra nu bara 5 sekunder i taget och tag ut och rör om och mät. Mörk choklad ska nå 31-32 grader Ljus choklad ska nå 30-31 grader Vit choklad ska nå 29-30 grader När chokladen nått rätt temperatur så kan du använda den till vad du vill göra, men du måste jobba ganska snabbt, på bara ett par minuter så sätter den sig. Bästa sättet att smälta choklad i mikro är att välja ett mellanläge på effekten, köra kortare tid och vid flera tillfällen. Ta ut skålen och rör om då och då. Vattenbad får inte bli för varmt för då riskerar man att få ånga i chokladen, och du måste röra ofta i smeten.Svar: Choklad bör hanteras varsamt när den smälts, annars är det lätt att den blir grynig. I mikron blir den grynig om effekten är för hög, och/eller att den går under för lång tid. I vattenbad orsakas grynigheten vanligtvis av att fukt från ångan råkat hamna i chokladen.

Under varje recept är du välkommen att sätta ett betyg i form av stjärnor. Är du inloggad på Facebook kan du dela receptet, lämna en kommentar eller en fråga – så svarar jag så snabbt jag kan. Tack för att du lämnar feedback – det uppskattas.
Förutom att söka på recept och maträtter kan du kombinera sökord som lättlagat, snabblagat, en eller flera råvaror, tillfälle, tillagningsmetod, vegetariskt, vegan med mera.Chokladtemperering gör man för att chokladen ska bli bättre att jobba med, se blank ut, ej få vita fällningar samt ej smälta så snabbt vid beröring utan bara i munnen.

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker – noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Den här mikrovågsmetoden håller inte din choklad i tempererad form. Men den här smältmetoden kan användas för choklad som är avsedd för smet eller topping och överdrag hemgjorda tryfflar eller jordgubbar.
Två viktiga steg ger dig perfekt smält choklad i mikrovågsugnen, varje gång. Det första är att se till att chokladen är i små, enhetliga bitar. Blockchoklad bör vara finhackad för att kunna smältas. Flytta den hackade chokladen till en glasskål för smältning. Glas isolerar chokladen bättre och förhindrar att du bränner chokladen.Har du någonsin hastigt kastat in en skål med choklad i mikrovågsugnen, ställt in den på en minut och när du kommer tillbaka hittar du brända chokladbitar runt om i skålen och stora klumpar choklad som inte smält? Inte? Det kanske bara är jag. Om du behöver smälta choklad till bakning eller pryda bär, är detta en idiotsäker metod för att smälta choklad i mikrovågsugn. Värm chokladen i 30 sekunders intervaller och rör om mellan dem. Under den första eller andra omrörningen känns det onödigt att röra om, men vid den tredje omrörningen ser du tydligt att kanterna på skålen blir varma snabbare än mitten så därför är det viktigt att röra runt i chokladen. Den totala tiden som krävs för att smälta choklad varierar beroende på vilken typ av mikrovågsugn du har. När bara små bitar choklad förblir osmält, återgå till mikrovågsugnen och värm i 10 sekunder.Nyckeln till framgångsrik chokladproduktion när du använder en mikrovågsugn är att se till att du inte bränner kakaosmöret i chokladen. Kakaosmör bränns vid 48 grader så det här är nyckeltemperaturen som inte får överstiga. Typen av skål som du använder är också nyckeln. Glasskålar kan värmas ojämnt och hålla värmen.För hemlagad chokladtillverkning, liten chokladproduktion eller till och med när man testar en sats choklad är smältning i mikrovågsugnen det bästa sättet och det smartaste sättet att få det gjort snabbt. Låt restvärmen i chokladet smälta resten genom att röra om chokladen. Värm upp ytterligare i mikrovågsugnen om choklad ser ut att den inte smälter längre genom omrörning. Ställ av den från värmen och sätt ned ett kärl med hackad choklad i badet. Detta är oftast tillräckligt för att chokladen ska smälta, men om du ska smälta mycket choklad så kan du ha kastrullen stående på plattan på svag värme. Om chokladen blivit grå och matt så beror det på att du fått ånga i den – så se upp för att få ånga i chokladen.

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.
Att smälta choklad kräver viss varsamhet. Choklad är mycket värmekänsligt och tål inte för höga temperaturer. Därför bör man smälta på låg värme (som jag är noga med att antyda i mina inlägg) under uppsikt och omrörning.

Mjölkchoklad och vit choklad är extra känsliga och bör inte bli varmare än 48° C. Blir den varmare så finns en stor risk för att den blir grynig. Mörk choklad bör ej bli varmare än 50° C. Men det bästa med alla sorter är att hålla sig runt 45° C. Använd dig av en stektermometer för att underlätta smältningen.
Om du väljer att smälta din choklad i micron så måste du börst bryta den i bitar och sedan köra på full effekt i ca 30 sekunder. Rör sedan om i chokladen och värm igen. Fortsätt till chokladen har smält. Det är viktigt att röra om eftersom utsatta delar av chokladen annars blir lite brända.Genom att fortsätta ditt besök på webbplatsen godkänner du användningen av cookies så att vi kan tillhandahålla besöksstatistik, förse dig med utvalt innehåll som är anpassat efter dina intressen och underlätta utbyte med sociala nätverk. Mer information om cookies och inställningar finns i vår sekretesspolicy.

Vit choklad är mycket krämigare och sötare än mörk- och mjölkchoklad. Men på grund av den högre halten fett och socker är det den klurigaste chokladen att smälta. Smältpunkten för vit choklad är lägre än hos de andra typerna, nämligen 30˚C. Det innebär att vit choklad tar något kortare tid på sig att smälta. Du måste även röra om mer frekvent för att vara säker på att chokladen inte bränner fast i botten av skålen.
Tips: Vanligtvis tenderar vit choklad att smälta vid en lägre temperatur än mjölk- och mörk choklad. Det beror på flera saker såsom den högre fett- och sockerhalten och att vit choklad normalt innehåller en större andel kakaosmör.

Oavsett vilken typ av choklad du försöker smälta, ska det inte vara några svårigheter. Det finns två metoder som vi rekommenderar: antingen på spisen eller i mikron.Det traditionella sättet – en metod som fungerar med all typ av choklad – är att smälta över en kastrull kokande vatten, så kallat vattenbad. Så här gör du enklast:

Kan man smälta choklad direkt i kastrull?
Du kan också prova att smälta chokladen direkt i kastrull på låg värme. Men det är inget vi rekommenderar. Det är svårt att kontrollera värmen och chokladen bränns lätt. Välj då hellre mikro eller allra helst vattenbad.
Innan vi börjar undrar du säkert vid vilken temperatur smälter choklad. Det här varierar beroende på vilken typ av choklad du använder. Generellt ligger smältpunkten mellan 30˚C och 32˚C. Det bästa sättet att kontrollera att chokladen har nått rätt temperatur är att använda en baktermometer.Klumpigt? Bränt? Grynigt? Känns det igen? Allt detta är vanligt förekommande fel som kan uppstå när du smälter choklad. Tack och lov är dessa misstag oftast lätta att undvika.Om du ska smälta krämig mjölkchoklad kan du använda någon av de metoder som nämnts tidigare i texten. Du behöver bara säkerställa så att chokladens temperatur aldrig överstiger 31˚C för då kan den brännas. Använder du mikro? Testa att värma mjölkchokladen i 20-sekunders intervaller i stället.

Vill du ha smält choklad som får en fin blank yta när den stelnar? Testa att temperera den. Vi har ett helt avsnitt i bakskolan för dig som vill nörda ner dig i hur man tempererar choklad men kortfattat gör du så att du smälter ¾ av chokladen först och tillsätter därefter resten. Fortsätt sedan att värma chokladen en kort stund tills den har en glansig textur.Välkommen till Baka.se. I vår webshop hittar du det mesta inom bakning, dekoration, fest och kalas. Låt dig inspireras av våra tusentals bakrecept. Här kan du läsa mer om Leveranser & Returer. Du är alltid välkommen att kontakta oss på mail: [email protected]. Passa på att anmäla dig till vårt nyhetsbrev så är du alltid uppdaterad med det senaste!

Tips: Var försiktig så att inte vatten eller ånga från kastrullen kommer i chokladen. Vatten och choklad har svårt att blandas och det kan göra så att din smälta choklad blir grynig.

På grund av sin låga fett- och sockerhalt , har mörk choklad oftast en högre smältpunkt. Vad innebär det egentligen? Jo, kortfattat betyder det att det tar något längre tid att smälta mörk choklad än vit- och mjölkchoklad. Du kan använda antingen vattenbads- eller mikrometoden. Eftersom mörk choklad inte bränns vid lika lätt behöver du heller inte vara lika noggrann med att röra om under tiden.
Kör i microvågsungen i cirka två minuter (tiden kan skilja sig lite från micro till micro, så ha koll). Tänk på att den ska vara lite dallrig i mitten när den är färdig. Ta ut och låt svalna. Servera med lite vispad grädde eller glass.

Varför smälter inte min choklad?
Att smälta choklad kräver viss varsamhet. Choklad är mycket värmekänsligt och tål inte för höga temperaturer. Därför bör man smälta på låg värme (som jag är noga med att antyda i mina inlägg) under uppsikt och omrörning. Mjölkchoklad och vit choklad är extra känsliga och bör inte bli varmare än 48° C.
När man tempererar choklad förkristalliseras kakaosmöret i chokladen, Det påverkas av vilken temperatur chokladen har när den bearbetas. Vid temperering förvandlas kakaosmöret till en stabil kristallin form.Mycryo är ett kakaosmör i pulverform, det är neutralt i både smak och färg. Det används för att temperera choklad. Du lägger till ungefär 2% Mycryo till din smälta choklad för att få den perfekta kristalliseringen. Chokladen får en glansigare och hårdare yta och får en hög kristalliseringsförmåga. Med mycryo går tempereringen väldigt snabbt och du slipper dessutom använda en stenskiva.

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar. Läs mer om Peder Näslund

Similar Posts