För att vara behörig att söka en ST-utbildningsplats behöver du ha en tandläkarlegitimation utfärdad av Socialstyrelsen och minst två års allmänpraktik inom både barn- och vuxentandvård omräknat till heltid.På Folktandvården Skånes webbplats används cookies. De behövs för att webbplatsen ska fungera på bästa möjliga sätt och kommer att sparas på din dator.För att vara behörig att söka en ST-utbildningsplats behöver du uppfylla ett antal kriterier. Vi följer det nationella meritvärderingssystemet och tillsättningsförfarandet för våra ST-utbildningsplatser.
Lediga ST-tjänster utlyses löpande och publiceras under ”lediga jobb”. En granskningsgrupp värderar de sökandes meriter och anställningsintervju genomförs med de mest meriterade sökanden. Referenstagning sker efter intervju och klinikchefen beslutar om tillsättning av tjänst i samråd med huvudansvarig handledare och HR-partner.
Vad är en ST tandläkare?
När du har fått tandläkarlegitimation behöver du göra allmän tandläkarpraktik under minst två år. Därefter ska du göra specialiseringstjänstgöring (ST) under minst tre år. ST är en vidareutbildning som sker under handledning. Utbildningen ska motsvara heltid under minst tre år.
Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer vara mycket liten konkurrens om jobben för tandläkare under det närmaste året. Det innebär att personer som har den utbildning eller erfarenhet som krävs kommer ha mycket stora möjligheter till arbete.Odontologisk röntgendiagnostiker – utför omfattande och komplicerade röntgenundersökningar som utförs ofta med hjälp av en röntgenolog. Det finns inte så många olika ställen i Sverige som utför denna typ av undersökande behandling.
Vad tjänar en ST tandläkare?
Bland landets ST-tandläkare ligger genomsnittslönen på 39 289 kronor. Den relativt låga siffran beror på att majoriteten i denna grupp fick sin legitimation under perioden 2010–2022. Genomsnittslönen för en nyutexaminerad tandläkare i Sverige ligger på 37 118 kronor bland de 305 som tog examen 2020–2022.
Ortodontist – har tandreglering som sitt specialområde. Att flytta tänder är en komplicerad process och en kombination av konst och vetenskap. I ortodontiska team ingår det förutom ortodontister, även ortodontiassistenter och ortodonti-tandtekniker.
Endodontist – har som sitt specialområde rotbehandlingar som utförs ofta under mikroskop. Många endodontister kan även göra mikrokirurgiska ingrepp för att läka ut svåråtkomliga infektioner runt tändernas rötter.
Bettfysiolog – behandlar problem med käkleder, ansiktsmuskulatur och ligament, obalans i bettet, spänningshuvudvärk, stelhet i nacken, tandgnissling och pressning. Behandling är ofta bettskenor och inslipning av bettet. Ibland görs också smärtutredningar, tillsammans med annan medicinsk expertis.För att bli specialisttandläkare måste man först utbilda sig till vanlig Tandläkare. Efter det följer det en flerårig vidareutbildning till specialisttandläkare inom ett eller flera av tandvårdsområden som nämns ovan i denna yrkespresentation.
Pedodontist – är ”barntandläkare”, det vill säga är specialist på tandvård för barn. Pedodontist är bland annat specialist på att behandla tandvårdsrädda barn.
Framtidsutveckling hjälper skolor, företag, myndigheter och organisationer att kommunicera information om utbildnings- och yrkesval gentemot unga människor. Detta görs via våra tidningar, webbplatser och personliga möten.Parodontolog – är specialist på parodontit, tandlossning. Vanliga tandläkare brukar också behandla parodontit, men komplicerade fall brukar behandlas av en parodontolog.
Är det lätt att få jobb som tandläkare?
Både på ett års sikt och fem års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att tandläkare har mycket goda möjligheter till arbete. Detta gäller i stora delar av landet. Särskilt stor är efterfrågan på specialister. Behovet av tandvård kommer att öka under de kommande åren, spår Arbetsförmedlingen.
WorldSkills Sweden och Framtid.se har ett samarbete för att gemensamt lyfta gymnasiets yrkesutbildningar och de yrken som dessa utbildningar leder till.
Käkkirurgen – utför mindre operationer, till exempel implantat och operationer kring visdomständer. På sjukhus kan käkkirurgen även utföra större ansiktsoperationer, ofta tillsammans med öron-näsa-halsläkare.
… elektrisk tandborste uppfanns år 1954 av Philippe-Guy Woog och användes från början av rörelsehindrade och personer med begränsad motorisk förmåga.Protetikern – planerar och utför komplicerade lagningar med kronor, broar och olika sorters tandproteser. Ofta samarbetar protetiker med implantatexperter, komplicerade tandlagningar utförs ofta i kombination med att sätta in tandimplantat. Det är vanligt att vanliga tandläkare använder protetiker för att få en ”second opinion”.
Totalt finns 2 fasta utbildningsplatser (NSATS) fördelade mellan avdelningarnat. Utöver dessa platser finns vid Odontologiska utbildningsenheten ytterligare utbildningsplatser, så kallade avtalsplatser, som finansieras av respektive region för den studerande.
Odontologiska utbildningsenheten är en av Sveriges största och ledande specialistutbildningsenheter för tandläkare och erbjuder specialistutbildning för ST-tandläkare i endodonti, oral radiologi, oral protetik, ortodonti, parodontologi och pedodonti. Vi kan inte garantera säkerheten för e-post, skicka därför aldrig konfidentiella uppgifter via e-post utan använd istället tjänsten 1177s e-tjänster där du kan nå vården. Odontologiska utbildningsenheten är godkänd av Socialstyrelsen för utbildning av specialister inom de olika specialiteterna. Utbildningsprogrammen omfattande 3-4 år och följer Socialstyrelsens fastställda föreskrifter (HSLF-FS 2017:77). Information som sänds med e-post hanteras enligt samma offentlighets- och sekretessregler som för post via brev. Det betyder att de handlingar som kommer in är allmänna och diarieförs enligt gällande regler och bevaras för framtiden. Beskrivning Vi är en välbemannad vårdcentral i centrala Västerås med läkare (specialister i allmänmedicin), distriktssköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeut, psykoterapeut, mödrahälsovård, BVC, fysInformation om arbetsplatsen Vasastans Vårdcentral öppnade i nyrenoverade och fräscha lokaler sommaren 2020. Verksamheten har dock funnits sedan november 2017 under namnet Cityakuten Vårdcentral. Vår
Vilken typ av tandläkare tjänar mest?
Jobbar du inom folktandvården, tjänar du mellan 31 000 och 39 000 kronor per månad. Är du en erfaren allmäntandläkare, rör det sig kring 40 000–70 000 kronor per månad. Som specialist kan du räkna med mellan 56 000–85 000 kronor per månad. Klinikchefer tjänar mest.
Information om Praktikertjänst Praktikertjänst finns för att vi tillsammans ska göra ett så bra jobb som möjligt – för patienterna, för oss som arbetar i vården och för samhället i stort. Våra mottaFolktandvården Stockholm söker tandläkare för meriteringstjänstgöring i Käkkirurgi vid Eastmaninstitutet! Eastmaninstitutet är Folktandvårdens specialistklinik i Stockholm och är beläget vid Vasapark
Vad krävs för att bli specialisttandläkare?
För att bli specialisttandläkare måste man först utbilda sig till vanlig Tandläkare. Efter det följer det en flerårig vidareutbildning till specialisttandläkare inom ett eller flera av tandvårdsområden som nämns ovan i denna yrkespresentation. Tandläkarutbildningen omfattar fem års heltidsstudier på universitetsnivå.
Om Praktikertjänst AB Från Karesuando i norr till Ystad i söder, och med verksamheter i fler än 200 kommuner, är Praktikertjänst hela Sveriges välfärd. En av fem vårdpatienter går till någon av våra m
Vill du bli vår nya ST-kollega? Från hösten utökar vi vår ST-grupp med en ST-läkare. Vi söker därför dig som är intresserad av att göra din ST inom allmänmedicin på en välfungerande, läkarledd vårdce
Legitimerad psykoterapeut sökes till Citypraktikens vårdcentral i Västerås Information om arbetsplatsen Citypraktiken är Västmanlands största familjeläkarmottagning med ca 20 000 listade patienter.
Folktandvården Pedodontikliniken Är du specialist inom pedodonti och vill jobba på en modern klinik i centrala Uppsala? Hos oss får du utvecklas inom dentoalveolär kirurgi, endodonti och får möjlighe
Är du en ledare med ett modernt, modigt och tillitsfullt ledarskap som drivs av utveckling? Då kan denna tjänst vara din chans att tillsammans med oss ta nästa steg in i framtiden.Tillsammans med meda Information om arbetsplatsen Renoverade lokaler i sekelskiftesmiljö. Varierande arbetsuppgifter, trevliga patienter. Duktig personal, inga vakanser. Höga poäng i nationella patientenkäten. Ca 7400 li Viktoriakliniken Viktoriakliniken är en privat vårdcentral i Halmstad som är en del av Praktikertjänst. Vi arbetar i vårdvalet i Halland. Vi har 12 800 listade patienter och finns på tre lokaler i HaInformation om arbetsplatsen Västervården öppnade upp för mer än 30 år sedan och är en arbetsplats som präglas av en familjär miljö, med en sammansvetsad personalgrupp som ständigt jobbar för att utvHos oss på Smile får du chansen att vara med och skapa Sveriges bästa tandvård. Här får du gehör för dina tankar och idéer – i teamet, på kliniken och i hela Smile. Vi som arbetar på Smile är trygga i Hos oss i Region Dalarna får du ett meningsfullt arbete där du kan göra skillnad. Tillsammans arbetar vi för ett hållbart Dalarna med utvecklingskraft i länets alla delar. Du tandsköterska som tycker Anna Ekman-Brescia, tandsköterska på Folktandvården Svärdsjö i Region Dalarna, har startat ett upprop på Facebook för högre tandsköterskelöner i hela landet. Nu har 2 700 tandsköterskor skrivit på.Den offentliga sektorn skriker sig hes efter arbetskraft. Runt om i landet tar arbetsgivare alla till buds stående medel för att locka potentiella medarbetare. I Jokkmokk försöker kommunen locka med stipendier, pengar och ett löfte om att få insyn och bli sedd på sin arbetsplats.
Tandsköterskorna i Kalmar har den högsta medellönen i landet. Den landar på 30 200 kronor. Dessa tandsköterskor fick en genomsnittlig löneökning på 1,7 procent under förra året.
Är du nyexaminerad? Vill du veta vad du kan begära i lön på första jobbet? Vi har statistik på vad unga 18 till 29 år tjänar i 21 yrken, bland annat socialsekreterare, ingenjör, medicinsk sekreterare, och administratör. Kolla din startlön här!Ortodontiassistenter som arbetar med tandreglering är eftertraktade. Men hur blir man ortodontiassistent? Anette Edgren, kurskoordinator i Region Örebro län, vet allt om vidareutbildningen för tandsköterskor.Känns det som att du håller på att bli utbränd? Du är inte ensam. Antalet sjukskrivningar ökar kraftigt. Stress har blivit en av våra största folksjukdomar.– Vi hade flera tandläkarstudenter som sommarvikarierade här under sommaren, de var inne på termin nio. Det blev en bra sommarrekrytering, säger Ida Nilsson.– Men det krävs många fler insatser för att vi ska komma i kapp i löneutvecklingen. Regionen är mer medveten om konkurrensen från de privata kedjorna, samtidigt har folktandvården i regionen inte lika lätt att rekrytera tandläkare längre. Regionen betraktar den ökande konkurrensen som ett problem idag, något man inte gjort tidigare.Bland landets ST-tandläkare ligger genomsnittslönen på 39 289 kronor. Den relativt låga siffran beror på att majoriteten i denna grupp fick sin legitimation under perioden 2010–2022.
Hälso- och sjukvården, inklusive tandvården, ska få mer enhetliga digitala system. Med ett större statligt ansvar för den digitala infrastrukturen ska patientsäkerheten öka, enligt regeringen.
– Vi är inte emot att ingångslönerna höjs, men det blir för lite över till de andra. Vi anser att höjda ingångslöner ska tas utanför lönepotten, säger Lars Hagerström.Käkkirurger och protetiker är bäst avlönade. Här ligger medellönen på 75 039 kronor respektive 72 216 kronor. Detta avser tandläkare inom folktandvården, myndigheter som tandläkarhögskolorna och tandläkare i privat sektor. Kalmar toppar även löneligan bland specialister. Medellönen för specialisttandläkare i privat sektor ligger på 77 803 kronor och där tjänar den lägst avlönade 51 000 kronor. De som tjänar bäst har en månadslön runt 92 000 kronor.Prövotid i tre år blir påföljden för en tandläkare som uppvisat stora brister i sin yrkesutövning. Inspektionen för vård- och omsorg, IVO, ville att tandläkarens legitimation skulle dras in, men Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. stannar vid prövotid. Tandläkaren medger att journalföringen inte är acceptabel och inser att den måste förbättras.
Tandläkarkåren genomgår en generationsväxling där många erfarna och välbetalda tandläkare antingen går i pension eller byter till privata arbetsgivare. Många högavlönade förvinner. Samtidigt har 40 procent av allmäntandläkarna i Skåne endast arbetat två år eller mindre. Följden blir en återhållen löneutveckling. Även ingångslönerna är låga i ett nationellt perspektiv.
Den digitala utvecklingen inom hälso- och sjukvården går fort samtidigt som antalet programvaror blir allt fler. Därför skärper nu Läkemedelsverket kontrollen av medicintekniska programvaror. Samtidigt får myndigheten signaler om att det förekommer digitala verktyg som saknar CE-märkning.– Landets lägsta ingångslön finns i Stockholm och ligger på 31 500 kronor, samtidigt är det svårt att rekrytera tandläkare till folktandvården, som dessutom har svårt att behålla tandläkare.
Vem tjänar mest tandläkare eller läkare?
Tjänar tandläkare eller läkare bäst i Sverige? Helt klart läkare, enligt denna studie. Läkarens livslön är 28 procent mer än tandläkarens. Läkarens nettolön efter skatt och studieskulder beräknas till 22,8 miljoner – fem miljoner mer än tandläkaren.
Genomsnittslönen för en nyutexaminerad tandläkare i Sverige ligger på 37 118 kronor bland de 305 som tog examen 2020–2022. De flesta tjänar mellan 32 900 och 41 745 kronor. Gävleborg har de högsta lönerna för nyutexaminerade. Medellönen för en nyanställd ligger här på 45 022 kronor i månaden. I Dalarna och Värmland kan nyutexaminerade nå upp till 46 900 kronor i månadslön.
Den som vill ha en bra ingångslön som nyutexaminerad tandläkare bör alltså söka sig bort från storstäderna. I Stockholm och Malmö är ingångslönerna nämligen lägst. De går in på en månadslön runt 33 000 kronor i månaden. Lägstalönen ligger på 31 500 kronor i månaden.
Bland landets 1606 distriktstandläkare tjänar de flesta mellan 35 300 och 58 700 kronor. Samtidigt ligger löneökningstakten på 3,16 procent för samtliga tandläkare som är verksamma inom folktandvården. Det så kallade märket för industriavtalet ligger på 1,8–2,2 procent.Medellönen för en allmäntandläkare inom folktandvården ligger idag på 45 281 kronor i månaden. Bäst tjänar de som arbetar i Kalmar, där genomsnittslönen ligger på 50 897 kronor.
Vilken tandläkare specialist tjänar mest?
Medellönen för tandsköterskor hittar du i vår färska lönestatistik som visar medellöner i landet. Tandsköterskorna i Kalmar har den högsta medellönen i landet. Den landar på 30 200 kronor. Dessa tandsköterskor fick en genomsnittlig löneökning på 1,7 procent under förra året.
– Det har gett bra utfall, vi har klättrat uppåt, men lönerna släpar fortfarande efter. Det behövs ytterligare höjningar, säger Ida Nilsson, ordförande för TT i Norrbotten.Han upplever att arbetsgivaren numera är mer lyhörd när det gäller lönefrågor jämfört med tidigare, men det är fortfarande långt kvar till de konkurrenskraftiga löner som de stora kedjorna erbjuder.
Samtidigt är vakanserna stora i Norrbotten. Det gäller tandvårdspersonal över lag. Ida Nilsson räknar med att det saknas 50 personer i dagsläget. Glädjande nog har folktandvården i Norrbotten lyckats rekrytera nio-tio nyutexaminerade tandläkare från Göteborg.
De två senaste årens lönepotter har därför till stor del gått till att höja ingångslönerna. Konsekvensen blir att de redan etablerade får en liten löneökning.Stora pensionsavgångar, hög rörlighet på arbetsmarknaden och inflationen är krafter som håller lönerna nere. Samtidigt tror Ulrika Rebhan att minskad lönsamhet hos privata kliniker kan leda till att uppsagda tandläkare söker sig till Folktandvården, som inte är lika konjunkturkänslig.
Statistiken som TT presenterar bygger i första hand på siffror från folktandvården. Sådan statistik är mer lättillgänglig jämfört med siffror från privat sektor. Förklaringen är att materialet från folktandvården rapporteras in från TT:s avdelningar runt om i landet, medan siffror från privat sektor bygger på enkätsvar.
Lönerna för allmäntandläkare fortsätter att stiga. Under 2022 steg lönen i genomsnitt med två tusen kronor per månad. Högst är medellönen i Kalmar. Det visar lönestatistik från Tjänstetandläkarna (TT).På många håll i landet råder stora vakanser inom folktandvården, svårast är det att hitta specialister. Flera regioner har under året satsat stort för att locka till sig specialister. Norrbotten satsar mest och har i genomsnitt höjt lönerna med 4,6 procent, följt av Gävleborg på 3,5 procent. Därefter kommer Östergötland och Stockholm som har höjt lönerna med 3 procent. Extern examinator ska ha ett bevis om specialistkompetens i den specialitet som ST-tandläkaren avser att uppnå specialistkompetens i och bör ha doktorsexamen eller motsvarande. Examinatorn får inte ha organisatoriska kopplingar till vårdgivaren. Vårdgivaren bör se till att det finns tillgång till en Studierektor som har specialistkompetens och har handledarutbildning. Han eller hon bör samordna utbildningsaktiviteter för specialiseringstjänstgöringen. Studierektorn kan även utgöra en organisatorisk stödfunktion till verksamhetschef, handledare och ST-tandläkare och bör ingå i samråden om den individuella utbildningsplanen.Utländsk tjänstgöring ska redovisas både på Socialstyrelsens intyg om delmål samt på ett intyg från verksamhetschefen eller motsvarande i tjänstgöringslandet. Utländska kurser ska också redovisas på Socialstyrelsens intyg om delmål och till ansökan ska bifogas en vidimerad kopia av det kursintyg eller diplom som du fick från den utländska kursen. Du som är specialist sedan tidigare kan tillgodoräkna dig vissa utbildningsaktiviteter från tidigare ST. Det är i första hand den huvudansvariga handledaren och verksamhetschefen som bedömer vad du kan tillgodoräkna dig. För varje utbildningsperiod ska ST-tandläkaren ha tillgång till en handledare som ska ha relevant specialistkompetens och ska ha genomgått handledarutbildning. Detta kan vara huvudhandledaren eller en aktuell handledare.
Hur lång är en ST utbildning?
Specialiseringstjänstgöring (ST) är en vidareutbildning som sker under handledning. Utbildningen ska motsvara heltid under minst fem år. Det är verksamhetschefen som ansvarar för att ta fram ett individuellt utbildningsprogram.
Här nedan kan du läsa mer om de olika dokument som ingår i ansökan om bevis om specialistkompetens. Vill du ha mer detaljerad information om hur du fyller i din ansökan har vi de samlat i
Den huvudansvariga handledaren och extern examinator ska skriva under intyget. Handledaren ska vara specialistkompetent inom avsedd specialitet. Examinatorn ska vara specialistkompetent inom avsedd specialitet och får inte ha organisatoriska kopplingar till vårdgivaren.
Vårdgivaren ska ansvara för att det i sådan verksamhet som tar emot tandläkare för specialiseringstjänstgöring finns de förutsättningar som behövs för att genomföra specialiseringstjänstgöring av hög och jämn kvalitet.Den tandläkare som har ett bevis om specialistkompetens från tredjeland i en specialitet efter att ha fullgjort tjänstgöring som motsvarar två års allmän tandläkarpraktik och tre års ST ska få ett bevis om specialistkompetens i motsvarande specialitet i Sverige om hen
Tandläkarnas ST är en målstyrd utbildning vilket innebär att den utgår från uppsatta mål. Av målbeskrivningen för respektive specialitet framgår vilka delmål som ska redovisas på Socialstyrelsens intyg om delmål.Handledningen ska ges med utgångspunkt i den individuella utbildningsplanen, kontinuerligt och i form av stöd och vägledning. Handledningen bör planeras in i den ordinarie tjänstgöringen för både ST-tandläkaren och handledare.
Fyll i den specialitet som ansökan avser, vilket delmål intyget avser, vilka utbildningsaktiviteter som genomförts för att uppnå delmålet samt hur det kontrollerats att kompetenskraven för delmålet uppnåtts. Handledaren fyller i vilket delmål i målbeskrivningen som intyget avser och skriver under intyget. Handledaren ska ha specialistkompetens och ska ha gått handledarutbildning.
Detta gäller även för dig som har en utländsk doktorsexamen som har bedömts motsvara en svensk doktorsexamen av ett svenskt universitet, en svensk högskola eller Universitets- och högskolerådet.Intyget ska endast avse ett delmål och innehålla en beskrivning av de utbildningsaktiviteter som genomförts för delmålet, t ex klinisk tjänstgöring under handledning, kurser eller auskultationer. Vidare ska intyget innehålla en detaljerad beskrivning av hur det kontrollerats att sökande uppnått delmålet, till exempel bedömningar av kliniskt omhändertagande eller kursexaminationer.
Om du har skickat in en ansökan och har frågor om din ansökan, så kan du kontakta oss. Uppge alltid ditt ärendenummer (diarienummer). Under sommaren har vi lägre bemanning vilket medför längre svarstider på inkomna frågor.
När du har fått tandläkarlegitimation behöver du göra allmän tandläkarpraktik under minst två år. Därefter ska du göra specialiseringstjänstgöring (ST) under minst tre år. ST är en vidareutbildning som sker under handledning. Utbildningen ska motsvara heltid under minst tre år. Det är verksamhetschefen som ansvarar för att ta fram ett individuellt utbildningsprogram.
Utländsk tjänstgöring innefattar all tjänstgöring under handledning som genomförs i ett land utanför Sverige efter det datum då man fått behörighet att utöva tandläkaryrket i tjänstgöringslandet.Fyll i den specialitet som ansökan avser och sökandes namn och personnummer samt om du fullgjort minst tre års specialiseringstjänstgöring i Sverige eller minst ett års specialiseringstjänstgöring i Sverige enligt 8 kap. 4 § 1.
Vi annonserar på ki.se/jobb när vi går ut med egna ST-tjänster. Vill du veta mer om vilka möjligheter som finns i de ämnen du är intresserad av, så kontakta respektive klinikchef.Utbildningen på 3,5 år (7 terminer), leder förutom till specialistbehörighet i ortodonti även till Master´s in Medical Sciences (120 hp). Utbildningen är integrerad klinisk verksamhet och teoretiska studier. Den sjunde terminen omfattar arbete med masteruppsatsen.Utöver detta ska specialistutbildningen leda fram till nödvändiga kunskaper inom övriga odontologiska specialiteter, medicinsk radiologi och öron-, näs- och halssjukdomar.
Specialistutbildningen i odontologisk radiologi skall leda fram till särskilda kunskaper och färdigheter i de undersökningsmetoder inom diagnostisk radiologi vilka har odontologiska tillämpningar, samt till kännedom om övriga metoder. Dessutom behövs kunskap om biologiska, fysikaliska och tekniska grunder för olika metoder, om utrustning och om olika bildgivningsprocesser, samt kunskaper om bild- och dosoptimering.
För den antagne ST-tandläkaren är tjänstgöringen/utbildningen kostnadsfri. ST-tandläkaren har lön enligt avtal under de tre år som tjänstgöringen/utbildningen pågår.En ST-tjänst kan bekostas av en arbetsgivare och utföras hos en annan, alltså kan din hemmaklinik bekosta hela utbildningen hos oss. Eller så bekostas endast den teoretiska utbildningen och klinisk tjänstgöring och huvudhandledning sker på din hemmaklinik.
Specialistutbildning kan genomföras i de odontologiska specialiteterna: endodonti, bettfysiologi, oral protetik, odontologisk radiologi, ortodonti, parodontologi, pedodonti och orofacial medicin.
Utbildningen följer Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd avseende tandläkares specialiseringstjänstgöring (HLSF-FS 2017:77). Utbildningen omfattar minst 3 års heltidstjänstgöring (för specialiteten käkkirurgi minst 4 år). Den ska ge en bred akademisk och klinisk helhetssyn samt leda till goda insikter i behandling, pedagogik, vårdetik och ledarskap. Efter att målen för utbildningen uppfyllts sker examination i närvaro av huvudhandledare och handledare från annan, för specialiseringstjänstgöring godkänd klinik inom specialiteten.
För varje antagen ST-tandläkare upprättas en utbildningsplan, som baseras på tre års heltidstjänstgöring och omfattar klinisk tjänstgöring, pedagogisk utbildning, sidoutbildningskurser (diplomkurser), tjänstgöring vid andra kliniker samt vetenskapligt projektarbete med presentation vid vetenskaplig kongress. Sidoutbildningen och projektarbete planeras utifrån den enskilde ST-tandläkarens kunskaper och erfarenhet.
Utbildningen sker i samarbete med specialistkliniken för bettfysiologi vid Eastmaninstitutet i Stockholm. För varje antagen ST-tandläkare upprättas en utbildningsplan, som baseras på tre års heltidstjänstgöring och omfattar klinisk tjänstgöring, pedagogisk utbildning, sidoutbildningskurser (diplomkurser), tjänstgöring vid andra kliniker samt vetenskapligt projektarbete med presentation vid internationell vetenskaplig kongress. Sidoutbildningen och projektarbete planeras utifrån den enskilde ST-tandläkarens kunskaper och erfarenhet.
Regelbundet deltagande i det vetenskapliga programmet vid kongresser arrangerade av Europeiska och Skandinaviska Endodontiföreningarna. Aktivt deltagande i regelbundna seminarier som hålls på engelska språket tillsammans med en internationell grupp som går den parallella specialiseringsutbildningen på institutionen för odontologi.Meriter bedöms med utgångspunkt från av SKL (NSATS-gruppen) utarbetat protokoll. De med bäst meriter kallas till intervju. Särskilt meriterade är tjänstgöring inom ämnet, tidigare genomförda ämnesanknutna kurser samt forskningsverksamhet inom ämnet. Meriter bedöms enligt utarbetat protokoll. De med bäst meriter kallas till intervju. Intervjukommittén utgörs av huvudhandledaren tillsammans med klinikledningen. Vid intervjun skall aspiranten presentera tre behandlade endodontiska patientfall som hon/han är nöjd med och tre fall som hon/han är missnöjd med. Särskilt meriterade är vetenskaplig erfarenhet samt kurser med inriktning mot endodonti. Sedan omorganisationen av käkkirurgi i Stockholm, som genomfördes 2012, är all högspecialiserad käkkirurgisk verksamhet i Stockholm förlagd till en gemensam klinik belägen på Karolinska Universitetssjukhuset under huvudmanskap av Stockholm läns landsting. Sedan 2012 kan institutionen för odontologi, Karolinska Institutet, således inte erbjuda någon specialisttjänstgöring i käkkirurgi då institutionen saknar en högspecialiserad käkkirurgisk klinik.
Meriter och ansökan bedöms enligt normalt anställningsförfarande vid enheten för parodontologi. De med bäst meriter kallas till intervju. Intervjukommittén består av ST- utbildningens ansvariga specialister/lärare samt en tandhygienist
Tre års heltidstjänstgöring i huvudämnet. Regelbundet deltagande seminarier, föreläsningar, demonstrationer och kurser, däribland öron-näsa-hals, implantologi och odontologisk radiologi. Deltagande i tandläkarförbundets diplomkurser (cirka 1 kurs per år). Det vetenskapliga programmet avser genom deltagande i vetenskapliga projekt, ge kunskaper som gör det möjligt att följa med och kritiskt granska vetenskaplig litteratur inom ämnesområdet. Institutionen för odontologi har ingen egen finansiering av utbildningsplatserna. Det krävs en extern uppdragsgivare som kan garantera utbildningskostnaden.
Regelbundet deltagande i det av Svenska Pedodontiföreningens anordnade kursutbudet. Seminarier hålls regelbundet på Institutionen för odontologi, minst ett seminarium/månad under terminstid.
Vid första intervjuerna deltar utbildningsansvarig samt institutionens personalansvarige. Den/de som går vidare återkommer för möte med avdelningens lärare och övrig personal, innan slutlig sammanvägd bedömning görs av ansvarig handledare.För varje antagen ST-tandläkare upprättas en utbildningsplan. Planen baseras på totalt tre års heltidstjänstgöring. Randutbildningen planeras utifrån den enskilde ST-tandläkarens kunskaper och erfarenhet. Ett antal diplomkurser ska täckas in och tjänstgöring göras vid utvalda kliniker.
Meriter bedöms enligt av SKL (NSATS-gruppen) utarbetat protokoll. De med bäst meriter kallas till intervju. Intervju-kommittén utgörs av klinikledningen. Särskilt meriterade är vetenskaplig erfarenhet samt kurser med inriktning mot barn och ungdom.För varje antagen ST-tandläkare upprättas en utbildningsplan, som baseras på totalt tre års heltidstjänstgöring. Utbildningen planeras utifrån den enskilde ST-tandläkarens kunskaper och erfarenhet. På basen av de i ansökningshandlingarna angivna meriterna kallas sökande till personlig intervju varvid meriter och grundkunskaper inom ämnesområdet ortodonti verifieras. Tyngdpunkten i specialiteten ligger på tolkning av erhållen information från olika bildgivande metoder avseende tänder, käkar, ansiktsskelett, munhåla, näsans bihålor, käkleder, spottkörtlar och svalg samt till dessa organ anslutande vävnader och funktioner. Diagnostiken omfattar patologiska processer, traumatiska och postoperativa tillstånd, samt övriga kraniofaciala avvikelser hos individer i alla åldrar.
Vad kan man jobba med som tandläkare?
Det finns nio specialiteter inom tandvården:ortodonti – tandreglering.pedodonti – barntandvård.oral protetik – proteser med mera.käkkirurgi.endodonti – rotbehandling.parodontologi – tandlossningssjukdomar.bettfysiologi – besvär från käkleder och/eller tuggmuskulatur.odontologisk radiologi.
Minst 2 års heltidsarbete som allmäntandläkare omfattande både barn- och vuxentandvård. Tjänstgöring inom ämnet samt forskningsverksamhet är meriterande.
Pedagogisk utbildning och träning krävs eftersom arbetsuppgifterna för en specialisttandläkare i odontologisk radiologi innefattar information och utbildning inom ämnesområdet av all tandvårdspersonal samt olika personalkategorier inom sjukvården.
Tre års heltidstjänstgöring i huvudämnet. Randutbildningen planeras utifrån den enskilde ST-tandläkarens kunskaper och erfarenhet. Utbildningen sker i samarbete med specialistkliniken för pedodonti vid Eastmaninstitutet i Stockholm. Omfattar klinisk tjänstgöring, pedagogisk utbildning, sidoutbildningskurser samt vetenskapligt projektarbete. Den teoretiska utbildningen genomförs i form av föreläsningar och seminarier med handledare från Karolinska Institutet och från andra utbildningsprogram i Sverige. Dessutom medverkar välmeriterade nationella och internationella föreläsare. När du inte har kurser, terapimöten eller arbetsplatsträffar, så ska du boka in patienter. ST-tjänstgöringen består till 20 procent av teori och 80 procent bokningsbar tid för patienter. Meriter och ansökan bedöms enligt normalt anställningsförfarande. De med bäst meriter kallas i allmänhet till intervju med ST- utbildningens ansvariga specialister.
Alla kommer inte att omfattas av det nya systemet direkt. Läkare i följande grupper kommer även efter att de nya reglerna har börjat gälla att kunna få bevis om specialistkompetens enligt de gamla reglerna (vilket innebär bland annat 2015 års målbeskrivningar, med en minimitid på 5 år och ingen BT):Från och med 1 maj 2022 tar vi inte längre emot nya ansökningar om ST enligt 2008 års föreskrifter, SOSFS 2008:17. Men om du har en pågående ansökan enligt SOSFS 2008:17 kommer vi att fortsätta hantera den enligt de föreskrifterna.
Det finns inget krav på att man ska skicka in det skriftliga arbetet eller delar av det tillsammans med ansökan. Däremot kan medicinskt sakkunnig alternativt extern bedömare vilja ta del av materialet och i dessa fall kommer du meddelas detta av den utredare som är ansvarig för ditt ärende. Det är inget som hindrar att du bifogar ett abstract eller en sammanfattning till ansökan. Det är handledaren för det skriftliga arbetet som fyller i och skriver under Socialstyrelsens intyg om genomförd utbildningsaktivitet och uppfyllda kompetenskrav för självständigt skriftligt arbete enligt vetenskapliga principer. Handledaren ska inneha specialistkompetens inom det område som arbetet avser samt ha genomgått handledarutbildning. Observera att föreskrifterna inte ställer krav på att handledaren för det skriftliga arbetet måste ha någon särskild vetenskaplig examen.
Här nedan kan du läsa mer om de olika dokument som ingår i ansökan om bevis om specialistkompetens. Vill du ha mer detaljerad information om hur du fyller i din ansökan har vi de samlat i anvisningarna för respektive regelverk.Fyll i avsedd specialitet, ämnet i rubrikform och en kort beskrivning av arbetet. Av intyget bör det även framgå på vilket sätt arbetet bidragit till delmålets krav på förmåga till vetenskapligt syn- och förhållningssätt. På intyget står det att arbetet ska beskrivas med max 20 ord. Observera att beskrivningen kan vara mer omfattande och det viktiga är att arbetets innehåll och utformning tydligt framgår av intyget. Om du har skrivit arbetet tillsammans med en annan kollega så bör även din egen arbetsinsats i arbetet förtydligas.
Vårdgivaren ska ge direktiv och se till att det finns dokumenterade rutiner så att specialiseringstjänstgöringen kan genomföras och regelbundet utvärderas för att säkerställa en hög och jämn kvalitet i specialistutbildningen.
Detta intyg motsvarar intyg om uppnådd specialistkompetens (bilaga 2). Den huvudansvariga handledaren och verksamhetschefen ska skriva under intyget. Handledaren ska vara specialistkompetent inom avsedd specialitet. Om verksamhetschefen inte är specialist inom avsedd specialitet ska han eller hon delegera till en person som har specialistkompetens i avsedd specialitet men det kan inte delegeras till den huvudansvariga handledaren. Vid sådan delegering ska intyget skrivas på av tre personer: verksamhetschefen, den verksamhetschefen delegerat till samt den huvudansvariga handledaren. Verksamhetschef och huvudansvarig handledare ska intyga uppnådd specialistkompetens efter samråd med studierektor. Studierektorns namn och tjänsteställe ska anges på intyget men studierektor behöver inte själv skriva under intyget.En ST ska alltid bestå av minst fem års klinisk tjänstgöring som läkare under handledning. Om du är specialist och vill få specialistkompetens i ytterligare en bas-, gren- eller tilläggsspecialitet, finns det ett tak för hur mycket av din tidigare ST du kan få tillgodoräkna dig. Det betyder att ST nr 2, 3 eller 4 alltid blir minst 2,5 år. Alla kurser som du vill tillgodoräkna dig i din specialiseringstjänstgöring ska redovisas på Socialstyrelsens intyg om genomförd utbildningsaktivitet och uppfyllda kompetenskrav för kurs. Fyll i den specialitet som ansökan avser, kursens ämne, kursledarens namn, perioden för kursen och beskrivning av kursens innehåll. Kursledaren eller handledare fyller i vilket eller vilka delmål i målbeskrivningen som intyget avser och skriver under intyget. Om du som ST-läkare har läst en utländsk kurs ska det redovisas både på Socialstyrelsens kursintyg samt genom det utländska kursintyget. Din huvudansvarige handledare ska då skriva på Socialstyrelsens intyg samt ange vilket eller vilka delmål i målbeskrivningen som kursen avser. Till Socialstyrelsens kursintyg ska du bifoga en vidimerad kopia av det kursintyg eller diplom som du fick från den utländska kursen. Studierektorn bör utgöra en organisatorisk stödfunktion till verksamhetschef, handledare och ST-läkare. Studierektorn deltar i arbetet med att ta fram, följa upp och revidera ST-läkarnas individuella utbildningsprogram och en arbetsuppgift bör vara att utarbeta introduktionsprogram för ST-läkarna. Studierektorn bör även ta del av den kontinuerliga bedömning som görs av ST-läkarens kompetensutveckling och deltar i samråd vid intygande av uppnådd specialistkompetens (bilaga 2 eller 8b).
Från och med den 1 juli 2021 är det bara dessa två grupper som kan få sin ansökan om bevis om specialistkompetens prövad enligt de gamla reglerna. Detta är reglerat i övergångsbestämmelser till patientsäkerhetsförordningen.Under specialiseringstjänstgöringen i Sverige ska verksamhetschef och handledare kontrollera att tredjelandsspecialistens kompetens motsvarar den kompetens som krävs för specialistkompetensbevis i Sverige. Detta ska intygas på Socialstyrelsens intyg om uppfyllda kompetenskrav för specialistläkare från tredjeland. Intyget ska innehålla en detaljerad beskrivning över hur handledare och verksamhetschef kontrollerat att aktuella delmål är uppfyllda. Denna kontroll gäller både den reella och formella kompetensen och det är inte tillräckligt att hänvisa till den utländska tjänstgöringen eller den utländska specialiseringstjänstgöringen.
Första steget är att få svensk läkarlegitimation. Därefter ska läkaren vända sig till ett sjukhus eller en annan vårdgivare för att ansöka om ST i samma specialitet som den man har från tredjeland. Han eller hon ska sedan genomföra minst ett års specialiseringstjänstgöring i Sverige efter att ha fått svensk legitimation. Under ST i Sverige ska verksamhetschef och huvudansvarig handledare kontrollera att tredjelandsspecialistens kompetens motsvarar den kompetens som krävs för specialistkomptensbevis i Sverige. Under specialiseringstjänstgöringen i Sverige ska verksamhetschef och handledare kontrollera att tredjelandsspecialistens kompetens motsvarar den kompetens som krävs för specialistkompetensbevis i Sverige.
Fyll i den specialitet som ansökan avser, tjänstgöringsställe eller tjänstgöringsställen och period för respektive tjänstgöring. Verksamhetschef och huvudansvarig handledare ska sedan beskriva på vilket sätt det kontrollerats att samtliga kompetenskrav i delmålet eller delmålen är uppfyllda. Specificera exempelvis genom att ange metoder för bedömningen. Intyget kan avse ett eller flera delmål och i så fall ska en detaljerad beskrivning göras separat för vart och ett av de delmål som intyget avser. Den huvudansvariga handledaren och verksamhetschefen ska skriva under intyget. Handledaren ska vara specialistkompetent inom avsedd specialitet. Om verksamhetschefen inte är specialist inom avsedd specialitet ska han eller hon delegera till en person som har specialistkompetens i avsedd specialitet men det kan inte delegeras till den huvudansvariga handledaren. Vid sådan delegering ska intyget skrivas på av tre personer: verksamhetschefen, den verksamhetschefen delegerat till samt den huvudansvariga handledaren. Observera att de utbildningsaktiviteter som kompletterats under specialiseringstjänstgöringen i Sverige alltid ska redovisas på Socialstyrelsens intyg för respektive utbildningsaktivitet.Vid enhet där verksamhet inom den avsedda specialiteten bedrivs ska verksamhetschefen, eller den läkare med avsedd specialistkompetens till vilken verksamhetschefen har gett uppdraget, och handledaren ansvara för att det angivna utbildningsmålet uppnås.
Blankett för intyg om genomförd utbildningsaktivitet och uppfyllda kompetenskrav avseende självständigt skriftligt arbete enligt vetenskapliga principer Utländsk tjänstgöring innefattar all tjänstgöring under handledning som genomförs i ett land utanför Sverige efter det datum då man fått behörighet att utöva läkaryrket i tjänstgöringslandet. I sådan verksamhet som tar emot läkare för specialiseringstjänstgöring ska vårdgivaren ansvara för att det finns de förutsättningar som behövs för att genomföra specialiseringstjänstgöring av hög och jämn kvalitet. Detta ska säkerställas genom systematisk granskning och utvärdering av verksamheten. Vårdgivaren bör se till att studierektorerna har relevant specialistkompetens.Fyll i den specialitet som ansökan avser, ämnet i rubrikform och en kort beskrivning av arbetet. Det är viktigt att arbetets innehåll och utformning tydligt framgår av intyget. Om du har skrivit arbetet tillsammans med en annan kollega så bör även din egen arbetsinsats i arbetet förtydligas. Socialstyrelsen har inte några specifika krav på ämnet för arbetet och ställer heller inga krav på omfattningen av arbetet. Det skriftliga individuella arbetet bör ha en grundläggande vetenskaplig form men utöver detta är det i första hand upp till handledare och verksamhetschef att avgöra vad som krävs för att uppnå aktuellt delmål. Arbeten skrivna innan ST kan redovisas förutsatt att verksamhetschef och handledare godkänner arbetet.
Hur får man ST-tjänst?
Att söka en ST-tjänst ST-tjänsterna annonseras via regionernas webbplatser, i tidningar och hos Arbetsförmedlingen. Ibland kan en ST-tjänst påbörjas som ett vikariat under ST-liknande former. När du ska söka ST-tjänst bör du kontrollera kvaliteten vid utbildningsklinikerna.
Fyll i den specialitet som ansökan avser, tjänstgöringsställe, period för auskultationen och en beskrivning av auskultationen. Ansvarig handledare för aktuell auskultation fyller i vilket eller vilka delmål i målbeskrivningen som intyget avser. Observera att utbildningsaktiviteten auskultation endast kan tillgodoräknas i avsett delmål när uppföljningsrutan är ifylld för auskultation.Fyll i den specialitet som ansökan avser, ämnet i rubrikform och en kort beskrivning av arbetet. Socialstyrelsen har inte några specifika krav på ämnet för arbetet och ställer heller inga krav på omfattningen av arbetet. Det är handledaren för kvalitets- och utvecklingsarbetet som fyller i och skriver under Socialstyrelsens intyg om genomförd utbildningsaktivitet och uppfyllda kompetenskrav för kvalitets- och utvecklingsarbete. Handledaren ska inneha specialistkompetens inom det område som arbetet avser samt ha genomgått handledarutbildning.
Du kan tillgodoräkna dig meriter från forskarutbildning i specialiseringstjänstgöringen. Om du har en svensk doktorsexamen kan du tillgodoräkna dig 6 månader av tiden för din ST under förutsättning att kraven i målbeskrivningen är uppfyllda. Det gäller även för en utländsk doktorsexamen som ett svenskt universitet, en svensk högskola eller Universitets- och högskolerådet har bedömt motsvarar en svensk doktorsexamen.
Från och med 1 maj 2022 tar vi inte längre emot nya ansökningar om ST enligt 2008 års föreskrifter SOSFS 2008:17. Men om du har en pågående ansökan enligt SOSFS 2008:17 kommer vi att fortsätta hantera den enligt de föreskrifterna.
Alla kurser som du vill tillgodoräkna dig i din specialiseringstjänstgöring ska redovisas på Socialstyrelsens intyg om för lärandemetoden kurs. Fyll i avsedd specialitet, kursens namn, datum sökande gick kursen och kort beskrivning av kursens innehåll. Kursledaren fyller i vilket eller vilka delmål eller del av delmål i målbeskrivningen som intyget avser och skriver under intyget. När det inte är möjligt att få kursledarens signatur ska huvudhandledaren skriva på kursintyget. Om du som ST-läkare har läst en utländsk kurs ska det redovisas både på Socialstyrelsens kursintyg samt genom det utländska kursintyget. Din huvudansvarige handledare ska då skriva på Socialstyrelsens intyg samt ange vilket eller vilka delmål i målbeskrivningen som kursen avser. Till Socialstyrelsens kursintyg ska du bifoga en vidimerad kopia av det kursintyg eller diplom som du fick från den utländska kursen. För lärandemetoden kurs krävs att ett delmål uppfyllts minst som del av delmål. Undantaget är de delmål som saknar annan lärandemetod än kurs, då ska delmålet vara uppfyllt i sin helhet.Enligt SOSFS 2015:8 (kap. 6, § 4) gäller följande: Om en läkare har ett bevis om specialistkompetens från tredjeland efter att ha fullgjort minst tre års specialiseringstjänstgöring och därefter har tjänstgjort som specialist i en sådan omfattning att den sammanlagda tjänstgöringstiden inom specialiteten eller tiden för specialiseringstjänstgöring utgör minst fem år, så kan den läkaren få ett bevis om specialistkompetens i motsvarande specialitet i Sverige. Det gäller dock bara om hen
Anställda med minst 3 års branschvana eller motsvarande yrkesutbildning kombinerat med minst ett års branschvana ska som lägst ha 152,63 kronor i timlön och 25 337 kronor i månadslön.Källor: Kollektivavtalet med Handels och KFO/Fremia för butiker och stormarknader, Handels, Semesterlagen och Coop/KF. Siffrorna för lön gäller fram till 31 mars 2023.Jobbar du på tider när…
Servicetekniker till Xylem i GöteborgVill du arbeta med att tillhandahålla våra kunder med lösningar inom komplexa pump- och vatteninstallationer? Då är det du vi letar efter! Nu växer vår verksamhet Lingon startades under 2017 och är i dagsläget Sveriges största virtuella mobiloperatör med över 20000st+ befintliga mobil kunder.Vi har under 2022 breddat vårt utbud med…
Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.En jobbprenumeration innebär att du får e-post när det finns ett ledigt jobb inom det eller de områden du valt. Du blir…
Verksamma ämnen: Kalciumkarbonat motsvarar 180,4 mg kalcium och magnesiumhydroxid motsvarande 43,7 mg magnesium. Övriga innehållsämnen: sötningsmedel (sorbitol 94 mg, mannitol 138 mg och xylitol 163 mg), makrogoler, magnesiumstearat, pepparmintessens. När magsaft tränger upp från magsäcken upp i matstrupen som ligger kvar där för länge och irriterar matstrupen, uppkommer halsbränna och sura uppstötningar. Detta därför att…
Här hittar du tips och artiklar som hjälper dig i yrkeslivet. Lär dig hur man skriver ett personligt brev, får sitt CV att sticka ut eller förhandlar lön.Generellt sett brukar man s\u00f6ka sig till IT-branschen om man har en f\u00f6rk\u00e4rlek till datorer och teknik. Det \u00e4r trots allt grundstenarna inom IT. Om du \u00e4r intresserad…
Inom Västerviks kommun finns många olika typer av yrken. För de flesta av dem behöver du en yrkesutbildning från gymnasiet eller en utbildning från universitet eller högskola. För ett arbete hos oss är det viktigt att du tycker att det är kul att jobba med människor.Vi kommer att kalla till intervjuer fortlöpande så skicka gärna…