Städer På R

Nedan kan du se samtliga huvudstäder i Europa i alfabetiskt ordning efter land från A till Ö. I den vänstra kolumnen står landet och i den högra kolumnen kan du se landets huvudstad.Monaco må vara en av världens minsta självständiga stater, men det finns gott om rika människor som tränger ihop sig på den lilla ytan. Totalt bor det omkring 40 000 personer i Furstendömen, som också är känt för sitt casino och årliga Grand Prix.

Har Holland två huvudstäder?
Nederländernas huvudstad är Amsterdam, men regeringen och generalstaterna har säte i Haag, där också monarken har sitt residens.
Den muromgärdade staden i Valletta grundades på 1500-talet av Johanniterorden. Idag är staden hem till cirka 440 000 invånare, vilket gör det till en av världens mest tätbefolkade städer.Vatikanstaten är hem till en av världens mest inflytelserika personer, Påven. Det är också här man kan besöka Sixtinska kapellet och Peterskyrkan, vilken är en av världens mest imponerande kyrkor.

Norges huvudstad ligger vackert vid havet och trots sina moderna byggnader, så har Oslo en slags småstadskänsla när man strosar runt i de olika områdena.

Även om Kosovo tekniskt sett inte är ett självständigt land av alla världens länder, men majoriteten har erkänt Kosovo som ett självständigt land, inklusive Sverige.Paris är också en av de större huvudstäderna i Europa med en befolkning på cirka 2,1 miljoner i staden och en ännu större befolkning i Paris metroområde. Det är också här som du kan se Eiffeltornet och Triumfbågen.

Stockholms skärgård är också ett populärt resmål och lockar besökare från hela världen tillsammans med Vasamuseet, Abbamuseet och en rad andra sevärdheter i Stockholm.

Vilken är Europas minsta stad?
Europas minsta huvudstad är Vatikanstaten, som också är världens minsta land.
Bryssel är Belgiens huvudstad och här finns även EU:s huvudkvarter, vilket även gör Bryssel till en av EU:s huvudstäder. Det är en vacker stad med många gamla byggnader som är hem till cirka 2 miljoner personer.Den danska huvudstaden är också Danmarks största stad med en befolkning på 1,3 miljoner invånare. Köpenhamn är en mångkulturell stad med lång historia, där varje område har sin egen historia och unika karaktär. Rom kallas ofta för den eviga staden och är en av Europas mest besökta huvudstäder. Här finns många historiska platser så som Colosseum, Pantheon och Forum Romanum bara för att nämna några. Södra delen av Albanien lockar många turister varje år, tack vare sina fina stränder och turistorter Ksamil, Saranda, Dhermi m.fl. Tirana är Albaniens huvudstad och har de senaste åren genomgått en förvandling.

Helsingfors är Finlands huvudstad och här bor det cirka 1,3 miljoner invånare, vilket gör det till en av Nordens största städer. Helsingfors anses också vara en stad med hög levnadsstandard och en trevlig atmosfär.Berlin är en av de största huvudstäderna i Europa med en befolkning på 3,5 miljoner invånare. Tysklands huvudstad är särskild känd för att locka till sig unga entreprenörer och startups, men också för sitt nattliv och konstscen.London är huvudstad i Storbritannien (UK) och är en av världens mest besökta städer. Om man inkluderar storstadsområdet, så är London hem till fler än 8 miljoner invånare.

Prag är också känd för sitt nattliv, restaurangutbud och billig öl. Karlsbron, det Dansande huset och slottet i Prag är några av de mest kända sevärdheterna i Prag.

Prag är en imponerande huvudstad i Europa med lång historia och vacker arkitektur. Totalt bor det omkring 1,3 miljoner i staden, som lockar miljontals besökare varje år.
Sveriges huvudstad är hem till över 1 miljon människor och har länge varit en eftertraktad stad att flytta till. Stockholm är Sveriges ekonomiska centrum och kallas ibland för Nordens venedig, tack vare sina många stadskanaler. Luxemburg City är en av Europas minsta huvudstäder med 119 214 invånare. Det är också en av EU:s huvudstäder, vilket innebär att många av stadens invånare är utlandsfödda. Vissa ser Aten som den moderna civilisationens vagga och även om mycket har hänt sedan Antikens Grekland, så har Aten fortsatt vara en viktig stad i Europa. Stadens historia går tillbaka åtminstone 3400 år, vilket gör det till en av världens äldsta storstäder. Madrid är en av de största huvudstäderna i Europa med en befolkning på 3,3 miljoner. Om man inkluderar Madrids storstadsområde, så uppskattar man att det bor omkring 6,5 miljoner invånare i staden. Skopje är huvudstad i Nordmakedonien, som nyligen ändrade namn från FYROM. I staden bor det omkring 500 000 personer. Skopje är full av historia och ligger vackert belägen vid Vardarfloden.Tbilisi är en mindre känd Europeisk huvudstad i Georgien, som dock förtjänar mer uppmärksamhet av turister. Tbilisi ligger vackert belägen längs Kurafloden och har en befolkning på 1,5 miljoner invånare.

Minsk är huvudstad i Vitryssland och har en befolkning på 1,7 miljoner invånare. Det som utmärker staden är framförallt den sovjetiska arkitekturen som är ett arv från Sovjetunionen.
Bratislava är huvudstad i Slovakien och har en befolkningsmängd på 427 000 invånare. Den gamla stadsdelen är full av vacker arkitektur, där Mikaels torn är en av höjdpunkterna.

Rumäniens huvudstad har en befolkning på 2 miljoner invånare. Bukarest är känt för sina boulevarder och Belle-Epoque byggnader, vilket har gett smeknamnet “Lilla Paris”.
Totalt finns det 52 huvudstäder i Europa, men endast 46 av dessa är huvudstäder i självständiga stater. Europas största huvudstad är Moskva, om man exkluderar Turkiets huvudstad eftersom att mer än halva staden är belägen i Asien.

Kiev eller Kyiv är Ukrainas huvudstad och här bor det omkring 2,8 miljoner personer. Staden är särskilt känd för sina historiska kyrkor, vilka finns utspridda över hela Kiev.
Det finns många kända sevärdheter i London så som Big Ben, Buckingham Palace, Tower Bridge. Det är också här som man kan åka de röda dubbeldäckarna och röda telefonkiosker, som blivit en brittisk symbol.Vilnius är Litauens huvudstad med en befolkning på 723 000 invånare. Den gamla stadsdelen i Vilnius har utsetts av UNESCO till ett världsarv och år 2009 var staden en Europeisk kulturhuvudstad.

Slovakiens huvudstad har också många charmiga caféer och barer. Prisnivån är också lägre jämfört med andra Europeiska huvudstäder och generellt får man mycket valuta för sina pengar som turist.
Österrikes huvudstad är känd för sina vackra palats och operahus. Wien nämns ofta som en av de vackraste huvudstäderna i Europa med många byggnader som härstammar från Habsburgarnas regeringstid och Österrike-Ungern.Sloveniens huvudstad är en av mina favoritresmål i Europa för en weekend. Ljubljana har en småstadskänsla, men är trots allt en stor stad med över 300 000 invånare.

Vilka länder har 3 huvudstäder?
Sydafrika ligger i södra Afrika. Landet har tre officiella huvudstäder: Bloemfontein, Kapstaden och Pretoria.
Podgorica är huvudstad i Montenegro, som tidigare var en del av Jugoslavien och Serbien innan man blev självständigt. Det har länge varit en viktig knutpunkt för handel i regionen och Podgorica är även landets ekonomiska hub.

Andorras huvudstad är endast hem till 20 430 invånare, men har trots det över 10 miljoner besökare om året. Staden är känd för tax-free shopping och här kan man köpa alltifrån tobak och alkohol till parfymer och techprodukter till låga priser.
Budapest kallas ibland för världens spahuvudstad eftersom att det finns ett stort antal heta källor i staden. Här bor omkring 1,74 miljoner människor och på senare år har dessutom turismen fått ett rejält uppsving.Majoriten av Islands befolkning bor i huvudstaden Reykjavik. Det är en liten, men livlig stad med många restauranger, barer och butiker. Det är också en populär bas för turister som vill resa runt den Gyllene cirkeln och besöka andra sevärdheter på Island.Sarajevo är ytterligare en huvudstad i Europa som förtjänar mer uppmärksamhet från internationell turism. Mostar är den mest besökta staden i Bosnien och Hercegovina, men Sarajevo är också värt ett besök.Vaduz är en av de minsta huvudstäderna i Europa med en befolkning på 5500 invånare. Vaduz är huvudstad i Liechtenstein, som är ett tysktalande furstendöme, som ligger mellan Schweiz och Österrike.

Huvudstaden i Azerbajdzjan heter Baku och här bor det omkring 1,1 miljon människor. Sett till Europeiska mått räknas Azerbajdzjan som ett fattigt land, men trots det så finns det gott om imponerande skyskrapor och moderna byggnader i Baku.
Trots att prisnivån stigit något i Ungerns huvudstad på senare år, så får turister fortfarande mycket valuta för sina pengar. Exempelvis kan man bo på lyxhotell och äta ute på restaurang, utan att spenadera allt för stora summor.Dublin har blivit känd som Europas partyhuvudstad, mycket tack vare området som kallas för Temple Bar. Det bor cirka 1,2 miljoner invånare i Irlands huvudstad, varav en stor del är studenter.

Sofia är Bulgariens huvudstad och här bor omkring 1,2 miljoner invånare. Staden har en låg levnadskostnad, men en relativt hög standard jämfört med många andra huvudstäder i Europa.Madrid har många gamla byggnader med storslagen arkitektur och vackra boulevarder. Staden är även hem till ett av världens bästa fotbollslag genom tiderna, Real Madrid.

Riga är huvudstad i Lettland och här bor det cirka 640 000 personer. Staden utsågs till kulturhuvudstad i Europa år 2014 och är särskilt känd för sin Jugendarkitektur och spaanläggningar.
Tallinn är Estlands huvudstad och har en befolkning på 434 000 personer. Staden är känd för sina spaanläggningar och sin historiska stadskärna, som är listad som ett världsarv av UNESCO.Den polska huvudstaden är en annan favorit för weekendresor i Europa och här väntar en mix av det moderna och historiska. Det finns både imponerande arkitektur och futuristiska metrostationer.

Nederländernas huvudstad är särskild känd för sina kanaler, konstmuseum och smala hus i klassisk holländsk arkitektur. Amsterdam är dessutom en av de mest liberala huvudstäderna i Europa och totalt bor det cirka 1,1 miljoner människor i staden.
San Marino är en mikrostat, som är helt omgiven av Italiens landgräns. Det är en av världens äldsta republiker och har även en mycket förmögen befolkning.

Göteborg är Sveriges näst största stad med 596 841 invånare. Staden ligger vid västkusten och är känd för sin historia som handelsstad, sin vackra skärgård, historiska kvarter och livliga kultur- och nöjesscen. Staden är också hem till många världsberömda museer och attraktioner, som Göteborgs Konstmuseum, Liseberg och parken Slottsskogen.
Örebro har också ett rikt kulturliv, med många teater- och musikföreställningar, samt ett brett utbud av restauranger och caféer. Örebro är känd för sin mysiga innerstad allt detta gör det till en plats värd att besöka.Sundsvall är en stad i Västernorrland län med cirka 100 000 invånare, belägen vid älven Indalsälven. Det är den näst största staden i regionen och har en lång historia som industristad, men har också utvecklats till en modern och livlig stad med ett rikt utbud av kultur, utbildning och nöje. Det är hem till mittuniversitetet, som är en av Sveriges ledande inom teknisk utbildning.

Jönköping är en stad i Småland med 145 114 invånare. Staden är känd för sitt universitet, sin historia och sitt näringsliv, särskilt inom teknik och industri. Jönköping är också känt för sin närhet till den svenska naturen, inklusive sjön Vättern, den näst största sjön i Sverige.
Här finns även flera kända platser som exempelvis Karolinska Universitetssjukhuset, Kungens Kurva – ett av Nordens största köpcentrum, och Södertörns högskola. Huddinge erbjuder också ett rikt kulturliv med teatrar, museer och evenemang för invånare och besökare att ta del av.Lund är en stad belägen i södra Sverige, i Skåne län. Staden har en rik historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden, då den var en viktig religiös och kulturell plats. Idag är Lund känt för sin framstående universitet, Lunds universitet, som rankas som ett av de främsta i Sverige. Staden har också ett rikt kulturliv, med många museer, teatrar och konserthus. Lund har en vacker stadskärna med pittoreska gränder och torg, där man kan hitta många trevliga caféer och restauranger. Lund är också känd för sin cykelkultur, med många cykelvägar och cykelvänliga gator.

Staden är också hem till många världsberömda museer, som Vasamuseet och Abba-museet, samt attraktioner som Gamla stan och Kungliga slottet. Stockholm är en internationell stad, där många språk talas. Det är en av Europas mest besökta städer och en plats där det alltid händer något, året runt.
Malmö är en kulturellt mångsidig stad som är känd för sin livliga konst- och musikscen, samt sin arkitektur som kombinerar traditionella och moderna designstilar. Malmö har också flera landmärken, inklusive Turning Torso, en vridande skyskrapa som är en av de högsta byggnaderna i Skandinavien.Eskilstuna är en stad och kommun i Södermanlands län i Sverige. Belägen vid ån Eskilstunaån är staden känd för sin rika industriella historia, med anor från 1600-talet. Eskilstuna är hem för flera kända industribolag, såsom Volvo Construction Equipment. Staden har också en levande kulturscen med teatrar, konserthus och museer, inklusive Eskilstuna konstmuseum och Munktellmuseet som hyllar stadens mekaniska arv.Huddinge är en stad belägen i södra delen av Stockholm, Sverige. Med en yta på cirka 140 kvadratkilometer och en befolkning på 114 504 invånare är Huddinge en av de större städerna i Stockholms län. Staden präglas av en blandning av stadsmiljöer och natursköna områden, med stora skogar, sjöar och grönområden.Sverige är känt för sina vackra och varierade städer, och denna lista presenterar landets 20 största städer med varierande historia, kultur och sevärdheter. Från den livliga huvudstaden Stockholm till den historiska staden Kalmar, från universitetsstaden Uppsala till den naturliga skönheten i Luleå, det finns något för alla att upptäcka i dessa städer.

Vilken stad börjar på N?
N. New Orleans, Nairobi, New York, Newcastle, Nassau… P.
Stockholm är huvudstaden i Sverige och den största staden i landet med 984 748 invånare. Det är beläget på två skärgårdsöar vid den svenska östkusten, och är känt för sin pittoreska skärgård, historiska kvarter och livliga kultur- och nöjesscen.Staden är också en betydande industriell knutpunkt, med företag inom fordons- och läkemedelsindustrin. Södertälje är känt för sina kulturella evenemang, museer och kulturarv, inklusive Södertälje konsthall, Tom Tits Experiment och Torekällberget friluftsmuseum. Gävle är också känt för sin traditionella julbock, som varje år byggs upp på Slottstorget och har blivit en symbol för staden. Staden är också hem till Gävleborgs länsmuseum och Gävle konserthus, som erbjuder ett brett utbud av kulturella evenemang året runt. Uppsala är en stad i södra Sverige med 242 140 invånare. Staden är känt för sin historiska arkitektur och kulturella rikedom, inklusive Uppsala Domkyrka som är den största domkyrkan i Norden och Uppsala slott, som är ett av Sveriges mest imponerande slottsbyggnader. Staden är också hem till Uppsala universitet, som är ett av de äldsta och mest välrenommerade universiteten i Norden med en lång historia av akademiska framsteg.Staden har också en vacker natur med närliggande skogar och sjöar som gör det till ett utmärkt område för utomhusaktiviteter. Det är också hem till Mälardalen Universitet.

Västerås är en stad i Västmanland med 158 653 invånare. Staden är känd för sin industri, sina parker och grönområden och sin närhet till Mälaren, Sveriges tredje största sjö. Västerås är också känt för sin livliga kultur- och nöjesscen med många teatrar, musikaler och festivaler.
Sundsvall har också ett brett utbud av museer, teatrar och konserter. Stadens centrum är känt för sina många butiker, restauranger och kaféer. Det finns även många utomhusaktiviteter att göra, som vandringar i närliggande skogar och fjäll. Sundsvall är en plats där det finns något för alla, oavsett om du är intresserad av kultur eller natur. Umeå är en stad belägen i norra Sverige, i Västerbotten med 132 235 invånare. Det är hem för Umeå universitet, en av Sveriges främsta forskningsinstitutioner inom områden som medicin, teknik och humaniora. Staden är också känd för sin rika kultur, med många musik- och teaterföreställningar, samt ett brett utbud av restauranger och caféer. Nacka stad är en modern och växande stadsdel belägen i Nacka kommun, strax öster om Stockholm. Det är ett område med blandad bebyggelse, med både bostäder, kontor och affärslokaler. Nacka stad präglas av modern arkitektur och hållbar stadsplanering, med fokus på miljövänliga lösningar och gröna ytor.Örebro är en stad vid Hjälmarens västra strand i Närke med 158 057 invånare. Staden är känd för sin historiska arkitektur, inklusive det imponerande slottet och den vackra gamla stadskärnan. Staden är också hem för Örebro universitet, som erbjuder utbildning inom en mängd olika områden. Örebro är också känt för sin närhet till den svenska naturen, inklusive Hjälmaren, den fjärde största sjön i Sverige.Stockholm är en stad med många utmärkta museer som erbjuder en unik inblick i Sveriges historia, kultur och konst. Från det världsberömda vrak av Vasaskeppet till det modernt och samtida konst på Moderna Museet, finns det något för alla….

Gävle ligger vackert vid havet och erbjuder möjligheter till aktiviteter som båtliv, fiske och vandring i den omgivande naturen. Staden har också en växande studentpopulation och flera utbildningsinstitutioner, inklusive Högskolan i Gävle.
Helsingborg är en stad i södra Sverige, belägen vid Öresunds kust. Staden har en rik historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. En av stadens mest kända sevärdheter är bland annat slottet Sofiero, helsingborgs rådhus och kärnan ett medeltida torn kvar från helsingborgs slott.Linköping är en stad belägen i Östergötland med 166 673 invånare. Staden är känd för sin historiska arkitektur, såsom domkyrkan och den gamla stadsdelen Valla. Linköping är också hem för Linköpings universitet, som är en av Sveriges främsta forskningsinstitutioner. Utöver det finns det många teknologiska företag baserade i Linköping, såsom Saab och Ericsson. Linköping har också ett rikt kulturliv med musik- och teaterföreställningar, samt ett stort utbud av restauranger och caféer. Här finns även ett rikt utbud av butiker, restauranger och kulturella evenemang. Nacka stad är känt för sin livskvalitet och attraktiva läge vid vattnet, med fantastisk utsikt över Stockholms inlopp. Det är en plats där människor kan bo, arbeta och njuta av en urban miljö i en naturskön omgivning. Göteborg är också känt för sin livliga gastronomiska scen med ett brett utbud av restauranger och kaféer. Göteborg är en viktig hamnstad, med mycket frakt och industrier samt för sina många shoppingmöjligheter, med Avenyn som en av de mest populära shoppinggatan i Sverige. Staden är också känd för att vara en av de mest cykel- och fotgängarvänliga städerna i Sverige med en välutvecklad infrastruktur för detta syfte.

Varje stad har sin egen unika kärna och karaktär, och det finns alltid något att uppleva, oavsett om det är historiska byggnader, kulturella evenemang, natursevärdheter eller ett växande utbud av shopping, restauranger och nöjen. Så packa väskan och bege dig ut på en resa för att utforska Sveriges 20 största städer.Borås är en levande stad med en unik kombination av historia och modernitet. Det finns många museer att besöka, som Textilmuseet och Borås Konstmuseum, samt parker och grönområden att upptäcka. Staden är en populär destination för både affärsresenärer och turister. Staden är också känd för sin idrottskultur, med flera framstående idrottsföreningar och evenemang som årligen lockar besökare från när och fjärran. Stadens rika historia och kulturella arv syns i dess välbevarade gamla stadskärna med pittoreska hus och kullerstensgator. Halmstad är en blomstrande stad som erbjuder en hög livskvalitet med sin natursköna omgivning, välutvecklade infrastruktur och rika kulturscen. Halmstad är en kuststad belägen vid den svenska västkusten och är huvudorten i Hallands län. Staden har en rik historia och grundades på 1200-talet. Halmstad är känd för sina vackra stränder, som Tylösand, och är ett populärt resmål för turister och badentusiaster. Staden har även ett rikt kulturliv med teatrar, konserthus och museer, inklusive Halmstads slott och Hallands konstmuseum. Halmstad är även känt för sina utbildningsmöjligheter, med flera högskolor och universitet på plats.

Umeå är också känt för sin närhet till den svenska naturen och sina parker och grönområden längs älven Umeälven, som rinner genom staden. Umeå är också en populär plats för utomhusaktiviteter, såsom vandring, fiske och skidåkning.
Underbar vandring i otroliga fjällandskap med fina leder och porlande forsar. I den här artikeln berättar jag om mitt vandringsäventyr i Kvikkjokk och Årrenjarka. Jag var här och vandrade i två dagar i början av augusti med min familj. Vandring…

Uppsala är en av Sveriges viktigaste kulturella centra med ett brett utbud av museer, som Upplandsmuseet och Gustavianum, samt en livlig musik- och konstscen. Det är även ett viktigt centrum för forskning och högre utbildning, med Uppsala universitet och Uppsala Science Park där många teknologi- och medicinska företag är belägna. Staden har också en lång historia som en viktig plats för kultur och lärande och är fortfarande en vital och livlig plats idag.

Helsingborg är också en viktig hamnstad och har en livlig hamn där färjor avgår till Helsingör och andra destinationer i Danmark. Staden är känd för sin vackra arkitektur, sina grönområden, kultur och nöje, med ett brett utbud av teatrar, museer, konserthus och restauranger.
Statistiken för Stockholm och Göteborg missar målet ganska grovt. Det har nog inkluderats städer som ryms på listan ovan i båda fallen annars går inte matematiken ihop. Mer korrekta siffror från 2020 nedan:

Norrköping är en stad belägen i Östergötland med 145 120 invånare. Det är den näst största staden i länet och har en lång historia inom textil- och pappersindustri. Staden är känd för sitt vackra kulturlandskap längs Motala ström och de många museer och konstgallerier, som är hem för viktiga kulturarv från området.
Södertälje är en stad belägen i Stockholms län, i södra delen av Sverige. Med sin rika historia, mångkulturella samhälle och industriella verksamhet är Södertälje en dynamisk och diversifierad stad. Den är även känd för sitt vackra läge vid Mälarens kust, omgiven av grönområden och sjöar. Södertälje är hem för många olika kulturer och har en mångkulturell befolkning.Borås är en stad i Västra Götaland län med 114 445 invånare. Staden är känd för sitt textilindustri och ån viskan som rinner genom staden. Borås har också ett rikt utbud av butiker, restauranger och kultur. Staden är också hem till Högskolan i Borås, som är en av Sveriges ledande inom textil- och modeforskning. Eskilstuna är även känt för sina vackra parker och natursköna omgivningar, vilket gör den till en attraktiv plats för naturälskare och utomhusaktiviteter. Med sitt rika kulturarv och moderna industri är Eskilstuna en spännande plats att utforska och leva i. På SCB använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera och för mätning så att vi vet hur den används. Mätningarna används för att göra förbättringar i innehåll, design och upplevelse.

Här presenterar vi en komplett lista över samtliga orter, samhällen och byar i Sverige som finns tillgängliga på Soltider och vars namn börjar med bokstaven R.
Lista över största storstadsområden i Italien: Rom, Milano, Neapel, Turin, Palermo, Bari, Catania, Bologna, Florens, Venedig, Genua, Messina, Reggio Calabria, Cagliari. Storstadsstäderna inkluderar en stor kärnstad och de mindre omgivande städerna som är nära besläktade med den. Regeringskansliets faktasidor om Europa och Centralasien. Här redogörs kortfattat för de afrikanska ländernas historia, samhälle och Sveriges förbindelser med dem. På Gapminders hemsida kan du studera och analysera mängder med statistik som beskriver situationen för människorna som bor och lever i världens alla länder. Med hjälp av statistikverktyget kan du jämföra landets situation med andra länder, men också se landets utveckling över längre tid i ämnesområden såsom ekonomi, utbildning, arbetsmarknad, hälsa och mycket mera. Obs! Se även FN-förbundets sajt Världskoll som har ett liknande, men lättare upplägg som med fördel kan användas tillsammans med Gapminder i undervisningen. För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. Om en bildlänk saknas är bilden i regel upphovsrättsskyddad och kan inte användas utanför SO-rummet. Nederländerna är ett av världens tätast befolkade länder. Närmare hälften av befolkningen bor dessutom på en femtedel av landets yta, inom det i stort sett sammanhängande stadsområde i väster som kallas Randstad Holland.Nederländernas relationer till omvärlden präglas av medlemskapet i EU och militäralliansen Nato. Ett centralt tema i utrikespolitiken är också arbetet med att stödja ekonomisk utveckling och stärka de mänskliga rättigheterna i världen.

På Exportrådets hemsida ges en kortfattad presentation om samhällssituationen i många av Europas länder. Här kan du läsa om förutsättningarna och villkoren att handla med dessa länder. Du hittar också en hel del grundläggande fakta om varje land.
Nederländerna är en av världens stora handelsnationer och landets ekonomi är starkt beroende av utrikeshandeln. Både import och export av varor och tjänster uppgår var för sig till belopp som motsvarar mer än två tredjedelar av landets bruttonationalprodukt (BNP).

Pedagogisk genomgång (2:47 min) kring några länder i Västeuropa: Belgien, Frankrike, Nederländerna, Tyskland och Storbritannien. Materialet presenteras av Studi.se.
De demokratiska institutionerna är starka i Nederländerna som sedan länge är en stabil välfärdsstat. Landet är ett av de högst rankade i världen i fråga om pressfrihet.

Syftet med SO-rummet är att förenkla arbetet i skolan för elever och lärare, dels genom SO-rummets egna material i olika ämnen, dels genom att samla merparten av alla bra och fria SO-resurser som finns utspridda på Internet på ett och samma ställe. Målet med sajten är skapa inspiration, öka intresset och öka kunskaperna inom SO-ämnena.
Nederländerna kallas ofta Holland efter sin historiskt dominerande region vid kusten mot Nordsjön. Mer än en fjärdedel av ytan i ”de låga länderna” ligger under havsnivån. Nederländerna är en ledande handelsnation och Rotterdam har en av världens största hamnar. Koalitionsregeringar leder normalt landet. Den tidigare toleranta nationen har nu ett starkt inflytande av främlingsfientlighet.

Vilka städer börjar på K?
KKalmar stad.Karlshamns stad.Karlskoga stad.Karlskrona stad.Karlstads stad.Katrineholms stad.Kiruna stad.Kramfors stad.
Vi vill gärna att SO-rummet används som kunskapskälla, till exempel av elever och lärare i skolundervisningen. Det är därför fritt fram att använda webbplatsen som grund eller underlag för skolarbete. SO-rummets texter får skrivas ut och användas i skolan och för privat bruk, men uppge alltid källa! Det måste framgå tydligt vem som skrivit texten och varifrån materialet kommer (inkl. länk/ar). SO-rummets texter får däremot inte (utan tillstånd från oss) användas fritt som redaktionellt material på andra webbplatser utanför SO-rummet. Vi tycker såklart att det är kul om texterna kommer till så stor användning som möjligt så länge nyttjandet inte missbrukas. Kontakta oss om du har frågor.SO-rummet ansvarar inte för andras användning av webbplatsens material. Om du är upphovsrättsinnehavare och anser att SO-rummets användning av ditt material bryter mot upphovsrätten och bör plockas bort, så är du välkommen att meddela oss så att vi kan ta bort materialet.

I Landguiden hittar du massor av fakta om Nederländerna. Faktan är indelad i olika ämnesområden. I gratisversionen ges en kort överblick över det som anses viktigt. De längre avsnitten kräver inloggning. Hör efter med din skola om ni abonnerar på Landguiden. Webbplatsen drivs av Utrikespolitiska Institutet och omfattar lättillgänglig och alltid uppdaterad information om alla världens länder.
Vad händer i Sverige lanserades 2012 som en guide för att hjälpa människor hålla koll på evenemang, aktiviteter, upplevelser, restauranger och annat som händer i Sveriges städer. Under åren har sajten vuxit och är idag en väldigt uppskattad sida som delas frekvent i sociala medier och uppskattas av sökmotorer. Hemsidan fokuserar på nöjen, kultur, boende, restauranger, barer, upplevelser och andra aktiviteter som man kan sysselsätta sig med. Via Vad händer i Sverige kan företag komma i kontakt med människor som söker något att göra via var kalender, Facebooksidor, artiklar, nyhetsbrev med mera och idag använder 100-tals företag Vad händer i Sverige för att hitta nya kunder.

Var från NL i EU?
EU-land sedan 1958, euroland sedan 1999, Schengenland sedan 1995 och andra uppgifter om Nederländernas roll i EU.
Göteborg: Sveriges näst största stad, belägen på västkusten. Här finns många kulturella evenemang, vackra parker, museer och restauranger att besöka. Göteborg har också ett stort antal kulturinstitutioner som till exempel Göteborgs Konstmuseum och Göteborgsoperan.Visby: En medeltida stad på ön Gotland, belägen i Östersjön. Här finns många historiska sevärdheter, inklusive stadsmuren och den berömda kyrkan St. Maria.

Uppsala: En universitetsstad belägen norr om Stockholm. Här finns många historiska sevärdheter, vackra parker och museer att besöka, inklusive den berömda Uppsala domkyrka.
Stockholm: Sveriges huvudstad och den mest populära turistdestinationen i landet. Här finns många historiska sevärdheter, kulturella evenemang, vackra parker och museer att besöka.

Malmö: Sveriges tredje största stad, belägen i södra Sverige. Här finns många kulturella evenemang, vackra parker, museer och restauranger att besöka. Malmö är också känt för sin moderna arkitektur, inklusive den berömda Turning Torso-skyskrapan.

Kiruna: En stad belägen i norra Sverige, nära polcirkeln. Här kan man uppleva midnattssolen på sommaren och norrsken på vintern. Staden är också känd för sin gruvindustri.Vatikanstaten är världens minsta land. Det lilla landet ligger mitt inne i den italienska huvudstaden, Rom, och styrs av påven. Vatikanstaten är därmed en kyrkostat och landets alla invånare är katoliker.

Vad heter alla huvudstäder?
Lista över huvudstäderOfficiell huvudstadLandBuenos AiresArgentinaBukarestRumänienCanberraAustralienCaracasVenezuela
Därefter följde ett instabilt århundrade för den lilla republiken. År 1793 annekterades Monaco av Frankrike, 22 år senare gjordes landet till ett sardinskt protektorat och efter bara 33 år annekterades landet av Frankrike igen.Vatikanstaten är en så kallad kyrkostat och regeringsformen är ett enkammarsystem styrt av påven. Påven är alltså både religiöst överhuvud för den romersk-katolska kyrkan och statsöverhuvud för Vatikanstaten. Världens näst minsta land är Monaco, som ligger vid Medelhavet vid sydöstra Frankrike. Monaco är konstitutionellt en monarki med ett enkammarsystem, vilket innebär att fursten väljer regeringens ledare. San Marino är uppkallat efter landets grundare, Sankt Marinus, och är ett av världens äldsta existerande länder. Sankt Marinus anlände nämligen till området omkring 300-talet e.Kr., då han grundade den koloni som skulle bli världens femte minsta land.

Vilken stad är yngst i Sverige?
Säffle kommun har cirka 15 500 invånare och är vackert belägen invid Vänern i Värmlands län. Säffle fick stadsprivilegier 1951 och är Sveriges yngsta stad.
Den påvliga kyrkostaten, som i dag råder över mindre än en halv kvadratkilometer, har tidigare täckt ett område på 45 000 kvadratkilometer. Under 1860-talet förenades Italien och majoriteten av Vatikanstaten införlivades med Italien.Monacos invånare betalar inte inkomstskatt och landet är känt för att vara ett attraktivt skatteparadis. Ekonomin baseras i hög grad på turism och i synnerhet det statligt drivna casinot, Monte Carlo, som landets medborgare dock inte har tillträde till, ger pengar i kassan.Det har gjort Tuvalu till ett av världens fattigaste länder. Grundvattnet kan inte drickas och jorden lämpar sig inte för odling. Till följd av de bristande resurserna är det inte heller mycket turism i Tuvalu och större delen av ekonomin baseras på pengaöverföringar.Monacos historia börjar och slutar med samma furstesläkt som sitter vid makten i dag: Grimaldifamiljen. Vägen till oberoende har dock inte varit spikrak.Från år 1297 styrdes landet av familjen Grimaldi från Genua, som innehade makten i hela 500 år innan befolkningen avsatte fursten 1792 och utropade Monaco till republik. Mitt i Stilla havet, omkring 3 000 kilometer nordost om Australien, ligger världens minsta republik, Nauru. Landet har ingen huvudstad, men ett regeringskontor i distriktet Yaren, från vilket presidenten leder landets 10 824 invånare från ett enkammarsystem. I dag är Tuvalus största utmaning klimatförändringarna. Öarna sträcker sig bara fyra till fem meter över havsytan och därför är landet mycket utsatt för de stigande vattenstånden i världshaven som klimatförändringarna medför.

Vilket land har ingen huvudstad?
Mitt i Stilla havet, omkring 3 000 kilometer nordost om Australien, ligger världens minsta republik, Nauru. Landet har ingen huvudstad, men ett regeringskontor i distriktet Yaren, från vilket presidenten leder landets 10 824 invånare från ett enkammarsystem.
I dag är San Marino en självständig demokratisk republik med ett enkammarsystem. Majoriteten av landets invånare är katoliker och landets ekonomi baseras på jordbruk och turism.På 1860-talet minskade befolkningstalet i Tuvalu drastiskt, sedan många av landets invånare förts bort av ”blackbirders” för att arbeta som slavar på sockerplantager i Fiji och Australien.

Världskartan har inte alltid varit uppdelad av de linjer som markerar landsgränserna i dag. Landsgränser är nämligen politiska och har flyttats genom historien till följd av krig och konflikter.

Vilken är Sveriges femte stad?
5. Linköping – Den historiska teknikstaden. Linköping är en stad belägen i Östergötland med 166 673 invånare.
På toppen av berget ligger landets huvudstad, medeltidsstaden San Marino, som omges av tjocka murar. Bara 20 kilometer nordost om San Marino ligger Adriatiska havet, men för att komma ut till havet måste man alltså korsa landsgränser.Kolonisationen har dock satt sina tydliga spår. I dag är det mesta av Naurus viktigaste naturresurs, fosfat, nämligen uttömt och stora delar av landet är obeboeliga till följd av fosfatutvinningarna.

Tuvalu är ett litet örike i Stilla havet, som består av fem korallatoller och fyra örev. Huvudstaden Vaiaku ligger på atollen Funafuti. Tuvalus ursprungliga befolkning är ättlingar till polynesiska emigranter från Samoa och Tonga, som kom till öarna på 1300-talet.

År 1929 ingick påve Leo XI och Italiens dåvarande statsminister, diktatorn Benito Mussolini, slutligen en förlikning, i vilken Mussolini erkände påvens suveränitet över området. Vatikanstaten kunde nu kalla sig en självständig stat.
Nauru har bildats av ett cirkelformat korallrev. Mitt på ön har det i många år legat stora depåer av fosfatavlagringar bestående av flera hundra år gamla exkrementer från sjöfåglar.

Similar Posts