Staffan Var En Stalledräng Chords

Luciastjärnor förnyar ditt luciatåg med tio nya sånger där lucior, tärnor, stjärngossar, tomtar. pepparkaksgubbar och pepparkaksgummor alla får sin sång.Nils Lindbergs ”A Christmas Cantata”, för storband, kör och två solister, är en spännande mix av engelska julsånger, svenska folkvisor och jazziga rytmer. Allt arrangerat och komponerat av Nils Lindberg. Texterna är bl a hämtade från Lukas-, Johannes- och Matteusevangeliet. ”Live”-inspelning från Storkyrkan i Stockholm.

Häftet innehåller melodierna med text och ackord. Den medföljande cd:n innehåller alla sångerna med gitarrackompanjemang, inspelade både med och utan sång. Versionen med sångpålägg är främst till för dig som pedagog, för att lära in sångerna. Den instrumentala versionen kan med fördel användas i barngruppen, om du inte spelar själv eller om du vill ha händerna fria.
Julens Önskesånger ist ein praktisches Buch, das vom Advent bis zum 21. Juli fast 140 Lieder enthält. Hier sind Lucia-Songs, Notizen, Weihnachtshymnen, traditionelle Weihnachtslieder und neuere Lieder der schwingenden Art. Alle Songs werden mit Melodie, Text, Akkorden und einfach zu spielenden und gut klingenden Klavierarrangements präsentiert.

Det finns en separat Stretta-webbplats för landet Tyskland. Om din beställning ska levereras till detta land kan du byta så att leveranstider och fraktvillkor visas korrekt. Din varukorg och ditt kundkonto förblir oförändrade.Betlehems stjärna skrevs av Viktor Rydberg 1891 med sin inledning Gläns över sjö och strand strålande stjärna, en julsång som de flesta som är uppvuxna i Sverige känner igen. Nu tändas tusen juleljus av Emmy Köhler, är också en svensk julsång från 1800 talet och Jul Jul strålande Jul av Gustaf Nordqvist kunde vi höra år 1920. Luciasånger sjöngs i Sverige redan i slutet på 1800 – talet. Ungdomar drog runt från gård till gård och sjöng i stugorna. Dessa är svenska klassiker bland julsånger och julmusik för både barn och vuxna

På radion spelas en loop av julsånger som dom flesta kan sjunga med i refrängen, som; Mariah Carey som sjunger om vad hon vill ha i julklapp i All I want for Christmas is You, George Michael som har hjärtesorg sen förra julen i Last Christmas eller Band aid med Do they know it’s Christmas, ägnad alla världens fattiga barn.
Låten är skriven av britten Tommie Connor 1952 och heter i original “I saw Mommy kissing Santa Claus” den svenska texten är skriven av Ingrid Reuterskiöld.Klassiska låtar som O helga natt, Jul jul strålande jul och Nu tändas tusen juleljus är vackra och gör att vi kommer ihåg varför vi traditionsenligt firar jul. Jingle Bells eller Bjällerklang, Rudolf med röda mulen och Nej se det snöar får oss att tänka på den gnistrande snöklädda julnatten med slädskjutsen, renarna och stugor där det lyser varmt gult ur fönstret och snön ligger tjockt på granar och stugtak.

Ja ibland räcker det med en sång för att någon skall bli glad. Alla kan lära sig dom enkla texterna i barnens julsånger. Har man plats att dans runt granen samtidigt som man sjunger så blir det en rolig dans. Har man inget piano eller plats att dansa så kan man sitta tillsammans i soffan och sjunga. Prova att stänga av tvn och sjung istället!
Vi pyntar våra hem och i alla fönster lyser det adventsstakar och stjärnor. Det spelar ingen roll vilken religion du tillhör eller var du kommer ifrån, alla vill ha ljuset och hoppet tillbaka. Mitt i den stressiga julruschen mellan olika inköp av mat och julklappar så kan vi höra barnens röster som sjunger sånger fyllda av hopp. Det strålar en stjärna så underligt klar…

På Youtube kan du lära dig hur du tar ackorden på gitarr eller piano. Du kan också gå på biblioteket och låna böcker med populära julsånger eller köpa noter och text till sånger i handeln. Vill du öva med barnen så är det bara att sjunga med.

Innan julen kommer Lucia med ljuset tillbaka till oss här i Norden, dagarna kommer att bli längre igen i våra mörka hus, och hon har både pepparkaksgubbar och Staffan stalledräng med sig, med sina fålar fem. Sockerbagaren bakar kakor och är du snäller kan du få, men är du stygger så får du gå. Ja vi förbereder oss med sång inför Julen och tomten som kommer till barnen med julklappar.

Adolfsson & Falk med sitt upprepande om Mer Jul som har en dubbelbottnad betydelse om vår konsumtion i jultid och också längtan efter jultiden. Hela sången mynnar ut i en kakafoni av ljud där bland annat toner från Räven raskar över isen och Disneys fars med Kalle Anka och fågeln Aracuans galna läte.
Sång och musik hör Julen till. För de flesta barn är en stor del av juletiden att sjunga svenska julsånger och spela julmusik i förskolan och skolan. Nästan alla barn kan Luciasångerna och de vanligaste jullåtarna. Har man ett piano hemma så är det roligt att samlas runt pianot och sjunga. Men det finns många andra sätt att lyssna på och sjunga med i sångerna, det finns jullåtar på cd och vinyl, barnprogram på tv visar barn som sjunger julsånger och spelar julmusik för oss, spotify har alla sånger du vill höra och radion kör slingor med gamla julgodingar.Traditionsenligt så sjunger barnen vidare på alla klassiska julsånger år efter år och finns det något finare än att höra och se små barn på förskolan eller i skolan, som högtidligt försöker stå helt stilla och framföra alla sångerna med sina små stämmor. Föräldrar och barnvakten tittar tårögda på och glädjen är stor. Runt om i världen hörs jullåtar på radion och i alla affärer spelas det julmusik. Vissa poplåtar som blivit jättehittar, hänger kvar år efter år och ibland kommer en ny hit som alla älskar och vill höra om och om igen.I dagens värld med krig, miljöförstöring och pandemier så längtar vi alla extra mycket efter att jullugnet skall sänka sig över oss, att det skall råda fred på jorden och att vi skall få en fröjdefull jul med familjen och dom vi älskar. Att vi skall klara våra elräkningar och att vi skall spara på jordens resurser med minskad konsumtion, samtidigt som vi vill ha ljus i vårt hus och både äta gott och ge barnen klappar. Visst är julen alla barns högtid, dom skall känna sig trygga och mätta och få den leksak dom önskat sig. Önskvärt är kanske lite mindre tomtegubbar som slår i glasen och mer Bjällerklang. Själv hoppas jag att få höra förutom barnens glada sångröster Leonard Cohens Hallelujah och min absoluta favorit bland julsånger;

Vi firar ursprungligen födelsen av Jesus Guds son, som Jungfru Maria födde i stallet, för att dom var på flykt. Många julsånger har en religiös innebörd och förmedlar kärleksbudskapet. Julen är en glädjens högtid med plats för omtanke, om de som inte har det så bra som vi har det. Omtanken om dom som lever i fattigdom, i krig eller på flykt.
Om du är förälder eller barnvakt och vill sjunga med i julsångerna tillsamman med barnen så är det enkelt att hitta text och ackord till den sång ni vill sjunga. Du behöver bara söka på titeln och skriva “text och ackord” eller “lyrics and chords”, i en sökning på internet så kommer texten upp.Si god afton och god kväll Si god afton och god kväll 7 min utvaldaste vän, 7 huru lever nu världen med dig? Har du hälsan och mår bra, som jag tror visst att du har, 7 har du hälsan visst roar det mig. 7 Har du hälsan visst roar det mig. Har du silver har du gull, 7 har du kistorna full? 7 Har du penningar, visst roar det mig! Jag har ett förnöjsamt sinn det är rikedomen min, 7 det är bättre än penningar och gull. 7 et är bättre än penningar och gull. När jag tänker uppå dig 7 röres blodet uti mig, 7 lilla vännen, förglöm aldrig mig! Ser du stjärnorna de små uppå himmelen den blå 7 falla neder till jorden som strå. 7 Falla neder till jorden som strå. Förr skall sjöar och strand 7 bliva torra som sand, 7 förrän jag tager mig någon ann. Förr skall måne och sol falla neder till jord 7 förrän jag ändrar om dessa ord, 7 förrän jag ändrar om dessa ord.

Ungmön vid sländan satt (Spinn, spinn) 7 Ungmön vid sländan satt sorgsen både dag och natt m Fjärran hördes bäckens språng 7 vindens sus och trastens sång. 7 Tråd föres, tråd hämtas, int jag föres, int jag hämtas, m tiden flyger, året går, 7 aldrig får jag man i år. 7 Spinn, spinn dotter min! Morgon kommer friarn din. m ottern spann, och tåren rann; 7 aldrig kom den friarn fram. Uppå källarbacken Uppå källarbacken, uppå källarbacken har jag min vän. Uppå källarbacken, uppå källarbacken har jag min vän. Vacker är han, finer är han, glader är han när han dansar. Vacker är han, finer är han, glader är han när han dansar.Så gå vi runt om ett enerissnår Så gå vi runt om ett enerissnår, enerissnår, enerissnår, Så gå vi runt om ett enerissnår, tidigt en måndagsmorgon. Så göra vi när vi tvätta våra kläder, tvätta våra kläder, tvätta våra kläder. Så göra vi när vi tvätta våra kläder, tidigt en måndagsmorgon. Så göra vi när vi skölja våra kläder, skölja våra kläder, skölja våra kläder. Så göra vi när vi skölja våra kläder, tidigt en tisdagsmorgon. Så göra vi när vi hänga våra kläder, hänga våra kläder, hänga våra kläder. Så göra vi när vi hänga våra kläder, tidigt en onsdagsmorgon. Så göra vi när vi mangla våra kläder, mangla våra kläder, mangla våra kläder. Så göra vi när vi mangla våra kläder, tidigt en torsdagsmorgon. Så göra vi när vi stryka våra kläder, stryka våra kläder, stryka våra kläder. Så göra vi när vi stryka våra kläder, tidigt en fredagsmorgon. Så göra vi när vi skura golvet, skura golvet, skura golvet Så göra vi när vi skura golvet, tidigt en lördagsmorgon. Så göra vi när till kyrkan vi gå, kyrkan vi gå, kyrkan vi gå Så göra vi när kyrkan vi gå, tidigt en söndagsmorgon. Som en eld och som ett väder Som en eld och som ett väder, som en tanke, som en dröm som en bro av tunna bräder brytes av den minsta ström, som en brand bland spån och stickor som en gnista ibland krut så är kärleken hos flickor; tändes fort, men slocknar ut. Som en ek på klippan rotad som en jude i sin tro, som en vall av böljan hotad, som en tärna på en bro, som den lön som Nisse sparar och som Noak i sin ark – så är kärleken hos karlar; tändes sent, men brinner stark. Som ett skepp förutan segel som en brandvakt utan sax, som en penning utan prägel, som en bistock utan vax, som en krog där ej finns dricka som en fästman utan ring – så är gossen utan flicka; usel och ett ömkligt ting. Som en herre utan pengar som en trädgård utan frukt, som fiolen utan strängar, som en blomma utan lukt, som en väg som var man känner men som intet färdas fås – så är flickor utan männer; svaga käril, ja gunås. E E Solen glimmar blank och trind, H7 E vattnet likt en spegel. E E Småningom uppblåser vind H7 E i de fallna segel. H7 Vimpeln sträcks och med en år Solen glimmar blank och trind Fredmans epistel nr 48 M Bellman E E Movitz, stöt åt dem i lurn, H7 E som på skutan fara. E E Olle, du, vad kostar tjurn? H7 E lyssna vad de svara! H7 Hör, var är ni hemma, ni? Olle på en höbåt står, E E Kerstin ur kajutan går, H7 E skjuter lås och regel. E E Stålet gnistrar, pipan tänds, H7 E Olle klår sitt öra; E E rodret vrides, skutan vänds, H7 E gubben har att göra; H7 under skarpa ögonbryn grinar han mot soln i skyn; E E Kerstin, gubbens hjärtegryn, H7 E skall nu seglen föra. E E Seglen fladdra, skutan går, H7 E Jerker tar sin lyra E E lyran brummar, böljan slår, H7 E allt med våld och yra; H7 skutan knarkar, bräcklig, gles vimpelns fläkt i toppen ses. E E Tuppen gol så sträv och hes. H7 E Nu slog klockan fyra. Ifrån Lovön komma vi E E med grönsaker, silleri, H7 E mjölk och äpplen klara. E E Ulla, fästman på dig ser. H7 E Kom, min Norström lilla, E E sätt dig bredvid mig, sitt ner, H7 E fritt din låga stilla! H7 Vi ha alla samma rang. Lustigt! Hör basuners klang! E E Prosit och contentement! H7 E yrbar ögonvila. E E Morgonsupen, Movitz, går, H7 E ljuvligt böljan svallar. E E Ser du Ekensberg? utår! H7 E Hör hur folket trallar. H7 är framsätter en sin fot, klotet käglorna slår mot; E E hör du dunsen av hans klot H7 E uti bergen skallar?Vi sålde våra hemman H7 Vi sålde våra hemman och gav oss sedan ut, H7 som fågelen bortflyger när sommaren tar slut. 7 H7 Han kommer en gång åter, när våren skrider fram H7 men vi få aldrig skåda vårt kära fosterland. H7 Vi tänkte att förljuva det sista livets slut H7 liksom att komma längre än Herren stakat ut. 7 H7 Vi reste ifrån Sverige med något övermod, H7 vi kände ej det öde oss därute förestod. H7 Och när vi kommo till den liverpoolska hamn H7 begynte ångerns tårar så stritt att bryta fram. 7 H7 et blev en hjärtans sveda i bröstet på var och en H7 man talar blott om Sverige och om sitt förra hem. H7 Vi packades tillsammans uti ett osunt kvav, H7 det var för oss att skåda liksom en öppen grav. 7 H7 Och födan som vi fraktat ifrån vår svenska jord H7 den blev oss nu förbjuden att taga med ombord. H7 Och när vi hade seglat en vecka eller två, H7 ett mörker däcket höljde och bredde sig därpå. 7 H7 Ej se varann vi kunde, knappt andas eller gå, H7 det var en gruvlig plåga för stora och för små.Till nordliga landen… (Vildandens klagan) 7 Till nordliga landen vi foro om våren att häcka i säven som förut om åren. 7 Vi byggde vårt bo uti kärlek och tro. 7 Vi byggde vårt bo uti kärlek och tro. 7 En afton så sakta vi summo i säven, en båt syns i fjärran och framme i stäven 7 en jägare stod och han sökte vårt blod, 7 en jägare stod och han sökte vårt blod. Och strax på minuten det blixtrar och knallar, min make är skjuten, hans ångestrop skallar… 7 //: jag manade då till flykt mina små.:// 7 7 e kära som flydde jag ej kunde följa min sargade vinge jag ej kunde dölja. 7 //: I djupet jag dök ifrån blixtar och rök.:// Sen dess har jag varit båd fjärran och nära runt sjöarna farit och sökt mina kära, 7 //: men mött mina små har jag aldrig ändå.:// 7 7 För männ skor mig akta av detta jag lärde i vass-skydd så sakta jag drar nu min färde 7 //: Till obebodd ö uti villande sjö.://

H7 Nu blir en ömklig hunger, med sorg och gråt och gny, H7 en jämmer som sig tränger till himlens klara sky. 7 H7 Och döden gruvligt härjar bland mänskorna ombord, H7 man ser de döda kastas i havets vilda flod. H7 Så fanns där ock ett hjärta, som var av hårdan sten, H7 jag ryser när jag nämner den engelska kapten. 7 H7 Liksom ett djur i skogen som rovet griper an. H7 Han var ett djävulskt foster. Han var visst själva fan. H7 En fader måste bära sitt barn i famnen upp H7 och det från däcket kasta i vilda havet ut. 7 H7 et måste då väl tagit hans hjärta ganska svårt H7 ty döden genast klappade på fadrens hjärta hårt. H7 Och när vi äntligt strävat till främlingsstranden fram H7 då möter oss där kolera – där stupar mången man. 7 H7 et var en ryslig jämmer bland kvinnor och bland män, H7 ty alla lågo sjuka och bars i land i säng. H7 O Herre ud bevara var mänska på vår jord H7 från att sig ge i fara och tro kol ptörers ord. 7 H7 Min sång är kylningspulver för dem att taga in H7 som ämna emigrera och ha ett flyktigt sinn. H7 En allmakt tycks så ordnat, vår ud har så beställt H7 att ogräs skall uppryckas här uppå Sveas fält 7 H7 som bindas skall i knippor och sedan sändas ut H7 till långt avlägsna länder där högmod rotas ut.
Träd fram, du nattens gud Fredmans sång nr 32 M Bellman m 7 Träd fram du nattens gud att solens lågor dämpa m 7 bjud stjärnan på din sky mot aftonrodnan kämpa, 7 gör ljumma böljan kall, m 7 slut ögats förlät till, kom lindra kval och krämpa F och blodets heta svall. m 7 Vid källan allt är tyst, knappt rör sig minsta myra m 7 när mot dess klara djup Timantes i sin yr
a 7 bespeglar månans klot. m 7 På grenen av en almlexis hängt sin lyra, F och slumrat vid dess fot. m 7 Nu råder nattens frid, och ögat vill dig sluta, m 7 lägg bort din pipa Pan! lexis, tag din luta, 7 och sjung i skogens valv! m 7 ykloper, fauner, tyst! Hålt gastar, opp att tjuta F vid storm och jordeskalv. m 7 rachne, fäll din nål och lät din ränning stanna; m 7 kan du ditt ömma bröst mot lutans våld bemanna? 7 Nej, lyssna vid hans slag. m 7 Vulcan, lägg släggan ner, håll handen för din panna. F Men nu – nu somnar jag.Vi komma ifrån Ria-ra 7 Vi komma ifrån Riara, Riara, Riara, 7 vi komma ifrån Riara, aske, daske da. 7 Vad har ni här att göra, göra, göra 7 vad har ni här att göra, aske, daske da. 7 Vi söker en av systrarna, systrarna, systrarna 7 vi söker en av systrarna, aske, daske da. 7 Vad ska den systern heta, heta, heta 7 vad ska den systerna heta, aske, daske da. 7 Jo, hon ska heta reta, reta, reta 7 jo, hon ska heta reta, aske, daske da. Vi ska ställa till en roliger dans 7 Vi ska ställa till en roliger dans 7 7 och vi ska binda både krona och krans till dansen. 7 Vi ska ställa till en roliger dans 7 7 och vi ska binda både krona och krans till dansen. 7 Hej hopp, en roliger dans! 7 7 Hej hopp, båd krona och krans till dansen. 7 Hej hopp, en roliger dans! 7 7 Hej hopp, båd krona och krans till dansen.

Udden står och sover 7 Udden står och sover. Sjung hopp faderallalalala! 7 Han söker sig en svåger. Sjung hopp faderallala! 7 Tror jag, tralala, tror jag, tralala, 7 tror jag tralala, tror jag, tralalala! Här är en annan variant av Udden, som innehåller fler verser: 7 Udden står och sover, han säger han ska resa bort 7 och aldrig komma åter, det är mig ganska svårt. 7 Tror jag, tralala, tror jag, tralala, 7 tror jag tralala, tror jag, tralalala! 7 Men nu var udden dummer, sjung hopp fadderi faderallanlej, 7 han söker bara gummor, sjung hopp fadderallanlej. 7 Tror jag, tralala, tror jag, tralala, 7 tror jag tralala, tror jag, tralalala! 7 Men nu var udden kvicker, sjung hopp fadderi faderallanlej, 7 han söker bara flickor, sjung hopp fadderallanlej. 7 Tror jag, tralala, tror jag, tralala, 7 tror jag tralala, tror jag, tralalala!
Vem kan väl sitta tyst och still? 7 Vem kan väl sitta tyst och still 7 när lärkan slår i skyn sin drill? Vem kan väl sitta tyst och still 7 när lärkan slår sin drill? 7 Fideri, fidera, fiderallanla, 7 fiderallanla, fiderallanla. Vem kan väl sitta tyst och still 7 när lärkan slår sin drill? 7 Jag måste sjunga, jag också 7 ty himlen är så klar och blå. Jag måste sjunga, jag också 7 ty himlen är så blå. 7 Fideri, fidera, fiderallanla, 7 fiderallanla, fiderallanla. Jag måste sjunga, jag också 7 ty himlen är så blå. Vi dricker kaffe (mel. Värnamovisan) Vi dricker kaffe i alla väder i både större och mindre städer, stationssamhällen och byalag, ja, sörplar kaffe varenda dag. Vi dricker hemma, vi dricker borta, ibland vid långbord, ibland vid korta. Vi dricker inom- och utomhus och gillar kaffe långt mer än snus. Vi dricker kaffe som är magneten i både sällskap och ensamheten, och det besinnats nu hurusom vi dricker kaffe mest dygnet om. en första koppen är alltid toppen och den vi dricker till sista droppen om goda tingen ju dock är tre, så det dricks påtår och tretår me. Ett sparsamt släkte vi aldrig varder vi dricker kaffe för tolv miljarder och detta under ett enda år. Vi dricker kaffe hur än det går. Med glädje fyller vi kaffeburken och dricker mer än arab och turken. Fast priset stiger snart om igen vi dricker kaffe som bara den.Så bister kall sveper nordanvinden (Lilla Ester) Så bister kall sveper nordanvinden kring stuguknuten en kulen kväll. I stugan sitter så blek om kinden en liten flicka vid spisens häll. en bleka hyn och de tärda dragen de vittna tydligt om sjukdom, nöd. Ty hennes pappa har hela dagen på krogen glömt skaffa barnen bröd. I kalla stugan vid fönstret sitter bror xel skådande upp mot skyn. Fast minnets hägring än ljuv, än bitter, förväxlar om med hans inre syn. Fast tåren skymmer hans blick han sjunger, gråt icke Ester, min syster snäll. Snart kommer pappa och då vår hunger skall fly sin kos, vi få mat i kväll. en grymme fadern från krogen kommer får se sin dotter re n kall och död. å i hans själ väckes verklig ånger, till Jesus flydde han i sin nöd. Nu aldrig mer han på krogen sitter, men ofta stödd mot sin vandringsstav, av ånger fäller han tåren bitter vid enkla korset på Esters grav. En liten stjärma, så sade Ester, skall falla ned då jag går till ud. Så tänkte brodern och skådar efter, ty lilla Ester hade re n fått bud. Ty ögat brustit och bleka kinden ej mer den sköljes av sorgens tår. Ej mer den isas av kalla vinden, förklarad Ester för tronen står. Tänker du att jag förlorader är Tänker du att jag förlorader är fast jag din gunst ej har? Nej, du kan vara förvissad därpå att jag har en annan i val. Så sant som det här finnes vatten och vin så sant har du varit allra kärestan min, som under himmlen fanns. Men nu är jag lika lustig och glad och sjunger falalalalalala! Tänker du att jag skulle sörja för dig, Så tokig var jag fälle ej. Nog får jag en annan som håller av mig och inte så hänger man sig. Så sant som det är att jag nu sitter här så sant har du varit allra kärestan min, som under himmlen fanns. Men nu är jag lika lustig och glad och sjunger falalalalalala! Jag säger dig nu, till ditt beslut: Jag vill dig inte ha om du ock varst klädd i förgyllande skrud och om min vänskap bad. Så sant som det här finnes vatten och vin så sant har du varit allra kärestan min, som under himmlen fanns. Men nu är jag lika lustig och glad och sjunger falalalalalala! Var, hälsad sköna morgonstund J.O. Wallin Ph. Nicolai F Var hälsad, sköna morgonstund F som av profeters helga mund, F 7 är oss bebådad vorden! F u stora dag, du sälla dag, F på vilken himlens välbehag F 7 ännu besöker jorden! Unga sjunga 7 7 med de gamla. Sig församla jordens böner F m 7 kring den störste av dess söner. F Han kommer till vår frälsning sänd, F och nådens sol, av honom tänd, F 7 skall sig ej mera dölja. F Han själv vår herde vara vill, F att vi må honom höra till F 7 och honom efterfölja. nöjda, höjda, 7 7 över tiden och i friden av hans rike F m 7 en gång bliva honom like.Uppå alpens högst belägna spira (lpens ros) 7 1. Uppå alpens högst belägna spira dit ej någon mänsklig for kan nå, där syns en alpros sina stänglar vira 7 inuti bergets högst belägna vrå. 7 2. Uti dalen växte upp en blomma ja, lika skön som alpens fagra ros. Så många friare till henne komma 7 och alla ville äga alpens ros. 7 3. ck, I blommor, suckade hon ofta den som finge äga er en stund och så känna huru skönt ni dofta 7 och trycka blott en kyss på eder mun. 7 4. Så hon tänkte då en yngling sade: Hör du, Elin, vill du bli min brud? llt mitt guld jag för din for nedlade 7 och klädde dig i alpens blomsterskrud. 7 5. Nej, hon sade, ingens brud jag bliver förrän som han mig ett löfte ger, och det är, han mig en alpros giver 7 en enda blott, jag fordrar inte mer. 7. Elin, se, här har du dina blommor! Men vad är det? En alpros vit som snö. Elin, vänta, se nu snart jag kommer. 7 Min ud, jag faller! Låt mig inte dö! 7 7 8. Så han ropte när han störta neder ifrån bergets högst belägna topp. Uti dalen ligger blott hans kläder 7 och hans rysligt sönderslagna kropp. 9. Elin ville skynda hän från gillet, när hon fick se den döde då hon skrek: O store ud, nu har jag själv förspillet 7 livet för den som nu jag älskade. 7 7 10. Elins fader även kom till stället då döden allt förenat båda två. Och hela byn med honom tårar fällde, 7 ett brudpar döden gjorde dem ändå. 7 11. Nu ej pennan här må längre rita uppå kvinnors trots och övermod. lpens rosor äro ej mer vita 7 e äro färgade av Kunos blod. 6. Och Kuno klättrar upp för bergets klippa tills han kom dit där blomman slagit rot. Hans enda h
andtag var en blomsterknippa 7 och mot en tuva stödde han sin fot. 7

Sju vackra flickor Sju vackra flickor i en ring sju vackra flickor i en ring 7 vackraste flickor här omkring ibland de flickor alla! Flickorna vänder sig omkring flickorna vänder sig omkring, 7 sökande efter vännen sin ibland de gossar alla! Vara vem det vara vill vara vem det vara vill 7 den som jag räcker handen till, han får mitt unga hjärta. Nu kan jag vara riktigt glad nu kan jag vara riktigt glad 7 Nu har jag fått den jag vill ha ibland de gossar alla! Skatan sitter på kyrketorn H7 Skatan sitter på kyrketorn, H7 och gåsen läggs i en gryta; H7 och den som har sitt hjärtekorn, H7 behöver därmed ej skryta. H7 Sätt dig neder i bara snön, H7 så fryser du ej om pannan! H7 Och om min ängel ej vore skön, H7 så toge jag säkert en annan. H7 Lilla vän, kom tag i ring H7 och dansa golvet i splitter! H7 ör inte narr av hjärtesting H7 jag känner bäst själv var det sitter. H7 Havet svallar och skeppet far H7 från öteborg och till Kina, H7 och den sin vän i tankar har H7 kan inte rasa och flina. H7 Hiss upp segel, nu ha vi vind H7 jag vågar alltid på skutan! H7 Var tar sin, så tar jag min, H7 och stackare den som blir utan! H7 Fågeln sjunger i grönan lund, H7 och kvisten börjar att bära. H7 Jag tänker på var rolig stund H7 som jag lär få med min kära.
Vem är din vän? Vem är din vän? u tusen vänner finner. Så länge du på lyckans höjder står. Men var och en av dessa snart försvinner så snart din lyckas sol tillbaka går. Vem är din vän? Kanhända lekkamraten ifrån din barndoms lyckligare dar. Nej, han har fått en bättre plats vid staten och minnes knappt vem han fordom var. Vem är din vän? Kanhända han som glaset dig skaffade uti ett muntert lag. Nej, du tar fel, det var blott vid kalaset han var din vän och bror en enda dag. Vem är din vän när lyckans sol gått neder och bleka nöden för din hydda står? Vem söker upp dig, delar ditt bekymmer? Vem är din vän, som var din vän i går? Jag vet en vän: Fly till din moders hjärta. Fast ofta glömd hon känner dig igen. Ifrån den stund hon födde dig med smärta hon är och blir din enda sanna vän.

Stilla natt T.Fogelqvist Franz ruber Stilla natt, heliga natt. 7 llt är frid stjärnan blid skiner på barnet i stallets strå. Och de vakande fromma två. 7 Kristus till jorden är kommen 7 Oss är en Frälsare född. Stora stund, heliga stund! 7 Änglars här slår sin rund kring de vaktande herdars hjord. Rymden ljuder av glädjens ord: 7 Kristus till jorden är kommen 7 Eder är Frälsaren född. Stilla natt, heliga natt! 7 Mörkret flyr, dagen gryr. Räddningstimman för världen slår, nu begynner vårt jubelår: 7 Kristus till jorden är kommen. 7 Oss är en Frälsare född.
Skära, skära havre Skära, skära havre. F Vem skall havren binda? 7 Jo, det skall allra kärestan min. 7 Var skall jag honom finna? F Jag såg en i går afton uti det klara månesken 7 När var tar sin, så tar jag min 7 och så blir trollet utan. et var rätt och det var rätt F och det var rätt och lagom 7 att trollet fick i ringen gå 7 för ingen ville ha na. 7 Fy skam, fy skam, för ingen ville ha na! 7 Fy skam, fy skam, för ingen ville ha na! Slumra så sött lilla gull Mozarts vaggsång W..Mozart 7 Slumra så sött lilla gull, himlen av stjärnor är full. 7 7 lla så vänligt de le, alla sin hälsning de ge. e runt om dig hålla vakt, smycka din bädd med sin prakt. 7 7 7 mångubben ock tittar in, sov därför gott, vännen min… 7 7 Ja, sov gott lilla vännen min, ja, sov gott lilla vännen min.

Små fåglarna i skogen Små fåglarna i skogen de sjunga var dag Små fåglarna i skogen de sjunga var dag. //: tt du och jag min vän skulle varandra få ha ha ha nå nå nå, så kan det gå! :// Små grodorna Små grodorna, små grodorna är lustiga att se, små grodorna, små grodorna är lustiga att se. Ej svansar, ej svansar, ej öron hava de, ej svansar, ej svansar, ej öron hava de. Ko-ack-ack-ack, ko-ack-ack-ack, ko-ack-ack-ack-ack-ack-ack, ko-ack-ack-ack, ko-ack-ack-ack, ko-ack-ack-ack-ack-ack-ack. Som nu och emedan (Uppskovs utslag i saken) Fredmans sång nr 49 M Bellman 7 Som nu och emedan 7 rätten funnit allaredan, 7 att Bacchi parter 7 tagit in så många kvarter, att ej mer någon ser varken himmel, ny ell nedan alltså må saken då 7 vila till och med till fredan.Ulla, min Ulla Fredmans epistel nr 71 M Bellman E H7 E H7 Ulla, min Ulla, säj får jag dig bjuda E H7 E F#7 H7 rödaste smultron i mjölk och vin? E H7 E H7 Eller ur sumpen en sprittande ruda E H7 E H7 E eller från källan en vattenterrin? H7 E H7 E örrarna öppnas av vädren med våda H7 E F#7 H7 blommor och granris vällukt ger; E H7 E duggande skyar de solen bebåda F#7 H7 som du ser. Ä ke det gudomligt, Fiskartorpet, vad? H7 udomligt att beskåda! Än de stolta stammar som stå rad i rad H7 med friska blad? Än den lugna viken som går fram? Åh ja! 7 Än på långt håll mellan diken åkrarna! Ä ke det gudomligt, dessa ängarna? H7 H7 udomliga, gudomliga! E H7 E H7 Skål och god middag i fenstret, min sköna! E H7 E F#7 H7 Hör huru klockorna hörs från stan. E H7 E H7 Och se hur dammet bortskymmer det gröna E H7 E H7 E mellan kalescher och vagnar på plan. H7 E H7 E Räck mig ur fenstret där du ser mig stanna, H7 E F#7 H7 sömnig i sadeln, min cousine, E H7 E primo en skorpa, secundo en kanna F#7 H7 Hoglandsvin! Ä ke det gudomligt, Fiskartorpet, vad? H7 udomligt att beskåda! Än de stolta stammar som stå rad i rad H7 med friska blad? Än den lugna viken som går fram? Åh ja! 7 Än på långt håll mellan diken åkrarna! Ä ke det gudomligt, dessa ängarna? H7 H7 udomliga, gudomliga!Storm och böljor tystna ren Fredmans epistel nr 39 M Bellman 7 Storm och böljor tystna ren, 7 himlavalvets matta sken mer och mer försvagas 7 ren det börjar dagas 7 molnen simma, 7 kvalm och dimma 7 bådar solens bleka strimma. 7 Vädren spela friskt och täckt 7 fönstren ristas vid var fläkt, lönn och aspar susa, 7 kärr och källor brusa, 7 orren spelar, 7 tömmar, selar, 7 bonden åt sin fåle delar. Ren i var spis 7 fladdrar och fräs spånor och ris, 7 stickor och gräs, 7 redan vällinggrytan kokar. Ren med yvig lugg F torparn uti mjugg 7 efter tobakselden snokar; och på ängen ren, F lutad mot en sten 7 dalkarln i sin skyffel tar. 7 Krögarn stöveln på sig drar, 7 skurar brännvinskannan klar, ren i stopet fattar, 7 står i dörrn och skrattar; 7 pipan blossar, 7 gubben trossar 7 bygdens kämpar, barn och gossar. 7 umman på sin vagn vid grind 7 håller handen under kind av och an hon vickar 7 slumrar in och nickar; 7 solen sticker 7 gumman kvicker 7 vaknar och ur stopet dricker. Kvarnar och hjul 7 börja sin fart; hör, från ett skjul 7 hörde du klart 7 första slaget uti smedjan. Smeden, smal och lång F med en glödgad tång 7 naken ända upp till medjan mellan eld och sand, F med en pust i hand, 7 sjunger nu sin morgonbön.Till lags åt alla (mel. Värnamovisan) Till lags åt alla kan ingen vara om världen kring man ock skulle fara. Så därför lugnt kan du saken ta vad tycke folk om dig än må ha. Ty hur man brygger och hur man bakar finns alltid någon som det ej smakar. Och finns blott en som ger till ett rop, strax gör detsamma den hela hop. et finns så mången som blott vill klandra och döma allt och le åt andra. Och brister finna de runt omkring men göra själva platt ingenting. Och brutna kvistar det finns i skogen och mull det hänger alltid vid plogen. Så blir dock slutet på allt till sist, att varje mänska har skuld och brist. Så kunna trygga vår väg vi vandra, se på oss själva och ej på andra. Men hjälpa nästan det är dock bäst och göra vad som oss höves mest.

Sedan hände så att de båda två 7 togo miste då och ej kysste – trädet. Lilla vän, hur lätt händer icke det? 7 et har ingen, ingen sett. Men där for ett sken över löv och gren 7 och ett sus där ven över blad och toppar och en stjärnas tår föll i vindens spår 7 ned på jordens korta vår. Vid ett torp i en skog M Bellman Vid ett torp i en skog med en häst för en plog en fattig bonde körde och log. Bäst han körde en stund, stack han pipan i mun förnöjd av hjärtans grund. Nöjd på sin tuva, klen och knapp, H7 han vände sin lilla åkerlapp, var så ren i sin själ, tänkte ärligt och väl förutan larm och gräl. Solen glimma i skyn, alla snarka i byn, men morgonrodnan gladde hans syn. lltid först gick han ut, alltid sist hem till slut och svettig i var klut. Bordet för honom dukas snart H7 vid källan där vattnet rinner klart. Middag snart redes till, med en kaka, en sill hans vällust nöjas vill.
Sådan mormor just som min (Mormor) L Nielsen 1. Sådan mormor just som min finnes ej, hurdan är din? u har ingen? et är skada, o, vad det är skada. 5. Ställes hela flocken tätt och jag blåser än så lätt, blir det liv i allesamman, liv i allesamman. 2. Hon är sex och sextio år, jag blev, vet du, sex i går. Vad vi kunna trivas samman, kunna trivas samman! 6. Hon kan sjunga psalmer,du, räkna fort till nittisju, och så fort som hon kan sticka, ja, som hon kan sticka! 3. Hon förtäljer sagor små, än om djur och trollen grå, än om kungar och prinsessor, kungar och prinsessor. 7. Handen darrar, tråden går, snart hon strumpan färdig får: Mormor stickar en om dagen, stickar en om dagen. 4. Hon av papper klipper bäst kor och får och tupp och häst, som därtill kan stå på bordet, som kan stå på bordet. 8. Sådan mormor just som min, finnes ej. Hur dan är din? u har ingen? et är skada, o, vad det är skada!Vid den klara rand… (Björkens visa) Vid den klara rand av en blommig strand 7 sjöng en björk ibland sina gröna visor, och jag hörde då i hans gren därpå 7 och så sjöng han en gång så: ck, jag vet, jag vet mången hemlighet 7 mången flicka grät under mina grenar. Mången gosse såg här så varm i håg 7 på den blåa vikens våg. Klara månen sken på min gröna gren 7 och så var det en som skar namn i barken, och det var blott ett och han kysste det 7 det har ingen, ingen sett Nästa kväll så kom där en flicka som 7 såg sig ofta om och skar namn i barken, och det var blott ett och hon kysste det 7 det har ingen, ingen sett. Nästa afton sken månen på min gren. 7 Så kom åter en och så kom den andra. Tyst liksom en hamn sökte vännens namn. 7 i min trogna vita famn. Och min vita stam stod helt allvarsam 7 och så smög det fram vad de båda skrivit och de märkte nog vad som stod i skog 7 och jag såg därpå och log.

Sancta Lucia Sigrid Elmblad Neapolitansk folkvisa 1. 7 Sancta Lucia, ljusklara hägring 7 sprid i vår vinternatt glans av din fägring! 7 //: römmar med vingesus under oss sia 7 tänd dina vita ljus, Sancta Lucia! :// 7 Kom i din vita skrud 2. 3. huld med din maning skänk oss, du julens brud, 7 julfröjders aning. //: römmar med vingesus 7 under oss sia tänd dina vita ljus, 7 Sancta Lucia! :// 7 Trollsejd och mörkermakt ljust du betvingar signade lågors makt 7 skydd åt oss bringar. //: römmar med vingesus 7 under oss sia tänd dina vita ljus, 7 Sancta Lucia! :// Se stjärnorna på himmelen //: Se stjärnorna på himmelen de dansa par om par! :// Ja, så gör du och jag, min vän, trallalalala, min lilla vän! Uppå vår bröllopsdag. //: Se skyarna på himmelen de stöta sig emot! :// Ja, så gör du och jag, min vän, trallalalala, min lilla vän! Uppå vår bröllopsdag.

Sov du lilla vide ung (Videvisan) Zacharias Topelius lice Tegnér Hm Sov, du lilla vide ung, än så är det vinter. Hm Än så sova björk och ljung, ros och hyacinter. 7 Än så är det långt till vår 7 innan rönn i blomma står. Sov, du lilla vide 7 än så är det vinter. Hm Solskens öga ser på dig, solskens famn dig vaggar. Hm Snart blir grönt på skogens stig och var blomma flaggar. 7 Än en liten solskensbön; 7 vide liten blir så grön. Solskens öga ser dig. 7 Solskens famn dig vaggar. Sov mitt lilla yllegarn Zacharias Topelius Sov, mitt lilla yllegarn sov på kardans tinnar. Ulltapp är mitt lindebarn, ulltapp, som jag tvinnar. m Världen liksom kardan är m full av taggar och besvär. Sov, mitt lilla yllegarn sov på kardans tinnar. Litet barn, när du blir stor, tar jag mjuka locken spinner dig så fin som flor på den snälla rocken. m Hjulet surrar, tiden far, m liten ulltapp blir så rar. Litet barn, när du blir stor spinns du lång på rocken.
Vi gå över daggstänkta berg Olof Thunman Edwin Eriksson Vi gå över daggstänkta berg, fallera, som lånat av smaragderna sin färg, fallera. Och sorger ha vi inga våra glada visor klinga när vi gå över daggstänkta berg, fallera. e gamla, de kloka må le, fallera, vi äro ej förståndiga som de, fallera. Men vem skulle sjunga om våren den unga om vi vore kloka som de, fallera. O, mänskor, förglömmer er gråt, fallera, och kommer och följer oss åt, fallera. Si fjärran vi gånga att solskenet fånga. Ja, kommer och följer oss åt, fallera. Så gladeligt hand uti hand, fallera, nu gå vi till fågel Fenix land, fallera. Till det sagoland som skiner av kristaller och rubiner. Nu gå vi till fågel Fenix land, fallera.Vi äro musikanter allt ifrån Skaraborg. Vi äro musikanter allt ifrån Skaraborg. Vi kan spela fiolio-liolej! Vi kan spela basfiol och flöjt. Och vi kan dansa bom-fadderalla, bom-fadderalla, bom-faderalla Vi kan dansa bom-faderalla, bom-faderallanlej! Vila vid denna källa vår lilla frukost vi framställa rött vin med pimpinella och en nyss skuten beckasin. Klang, vad buteljer, Ulla i våra korgar överst fulla tömda i gräset rulla och känn vad ångan dunstar fin! itt middagsvin sku vi ur krusen hälla med glättig min Vila vid denna källa, hör våra valthorns klang, cousine! – – – – – – – – – – – – – Valthornens klang, cousine! Vi äro musikanter Vila vid denna källa Fredmans epistel nr 82 Vi äro musikanter allt ifrån Skaraborg. Vi äro musikanter allt ifrån Skaraborg. Vi kan spela fiolio-liolej! Vi kan spela basfiol och flöjt. Och vi kan dansa andra hållet, andra hållet, andra hållet. Vi kan dansa andra hållet, andra hållet med! M Bellman Himmel, vad denna runden, av friska lövträn sammanbunden, vidgar en plan i lunden med strödda gångar och behag! Ljuvligt där löven susa i svarta virvlar grå och ljusa, träden en skugga krusa inunder skyars fläkt och drag. Tag, Ulla, tag vid denna måltidsstunden ditt glas som jag! Himmel, vad denna runden bepryds med blommor tusen slag! – – – – – – – – – – – – – v blommor tusen slag! Törnrosa Törnrosa var ett vackert barn, vackert barn, vackert barn, Törnrosa var ett vackert barn, vackert barn. Hon bodde i det höga slott, höga slott, höga slott, Hon bodde i det höga slott, höga slott. å kom den onda féen in, féen in, féen in, då kom den onda féen in, féen in. Törnrosa sov i hundra år, hundra år, hundra år Törnrosa sov i hundra år, hundra år. Och häcken växte kämpahög, kämpahög, kämpahög, och häcken växte kämpahög, kämpahög. å kom den vackra prinsen in, prinsen in, prinsen in, då kom den vackra prinsen in, prinsen in. Törnrosa får ej sova mer, sova mer, sova mer, Törnrosa får ej sova mer, sova mer. Och prinsen dansar med sin brud, med sin brud, med sin brud, och prinsen dansar med sin brud, med sin brud. Och alla hjärtan fröjda sig, fröjda sig, fröjda sig, och alla hjärtan fröjda sig, fröjda sig. Nymfen, se var hon kliver och så beställsam i sin iver än ägg och än oliver uppå en rosig tallrik bär. Stundom en sked hon öser och över bunken gräddan slöser; floret i barmen pöser, då hon den mandeltårtan skär. En kyckling där, av den hon vingen river nyss kallnad är. Nymfen, se vad hon kliver och svettas i ett kärt besvär. – – – – – – – – – – – – – Och svettas i besvär! Äntlig i detta gröna får du mitt sista avsked röna; Ulla, farväl, min sköna; vid alla instrumenters ljud! Fredman ser i minuten sig till naturens skuld förbruten lotho ren ur syrtuten avklippt en knapp vid harons bud. Kom, hjärtats gud, att Fröjas ätt belöna med Bacchi skrud! Äntlig i detta gröna stod Ulla sista gången brud. – – – – – – – – – – – – – en sista gången brud.Till Österland vill jag fara H7 Till Österland vill jag fara, H7 där bor allra kärestan min. 7 Bortom berg och djupa dalar H7 alltunder så grönan en lind. H7 llt för min kärastes hydda H7 där stånda två träd så grön, 7 som alltid äro beprydda med blomster H7 av vällukt så skön. H7 e grönskas båd vinter och sommar H7 i lunden där de stå, 7 det ena bär muskotteblommor H7 det andra nejlikor små. H7 är är ock en hage planterad H7 väl efter ett högt förstånd, 7 med träd och örter förmerad, H7 som jag ej beskriva kan. H7 Jag måste ock icke förglömma H7 den sköna kristalleflod 7 de levande vattuströmmar, H7 som fukta de trädens rot. H7 Min själ, du göre dig redo H7 den samma vägen att gå 7 över berg och torra hedar, H7 förr n natten faller oss på! H7 Jag sökte av allt mitt sinne H7 och fann honom icke där, 7 var skall jag honom finna, H7 som själen håller så kär?

Första rad Sångtitel Var hälsad sköna morgonstund Varför skola mänskor strida? Fredssång Vem kan segla förutan vind Vem kan väl sitta tyst och still Vem är din vän Vi dricker kaffe Vi komma ifrån Riara Vi gå över daggstänkta berg… Vi ska ställa till en roliger dans Vi sålde våra hemman Vi äro musikanter Vid den klara rand Björkens visa Vid en väg på en sten Lyckans land Vid ett torp i en skog Vid tolv års ålder… rinkarflickans död Vila vid denna källa Fredmans epistel nr 82 Viljen I veta Vintern rasat ut… Längtan till landet Vyssa lulla litet barn Vårvindar friska… Vägarna de skrida Välkommen, välkommen du klara ftonen Å jänta å ja… Är gammal kär bekantskap glömd För forna, flydda dar Är jag född så vill jag leva Fredmans sång nr 16 Över berg genom dal Ett sjungande gäng
Varför skola mänskor strida? (Fredssång) V alquist H P anks Varför skola mänskor strida? Varför skall det flyta blod? Varför skola många lida blott för några hjältemod Friden är och skall väl bli livets högsta poesi. Friden är och skall väl bli livets högsta poesi. lla äro vi ju lika födda utav samma ätt, både fattiga och rika ha vi samma mänskorätt. Varför ska den starke då få den svage nederslå? Varför ska den starke då få den svage nederslå? Varför taga man från maka, varför taga moderns stöd, varför ska de
små försaka blott för kriget dagligt bröd. Året som för dörren står låt det bli ett fridens år. Året som för dörren står låt det bli ett fridens år. Vem kan segla förutan vind Vem kan segla förutan vind, m vem kan ro utan åror, m vem kan skiljas från vännen sin m utan att fälla tårar. Jag kan segla förutan vind, m jag kan ro utan åror, m men ej skiljas från vännen min m utan att fälla tårar.

Similar Posts