Steka Kallrökt Lax

Sväng ihop en restaurangmiddag hemma med den här laxrätten som är lika enkel som den är god. Varmrökt lax serveras här tillsammans med en svalkande crème fraiche-sås med dill och citron. Njut av laxen med kokt potatis, sås, gurksallad och kläm över en citronklyfta.

Är det bra att äta kallrökt lax?
Då man kallröker fisk höjs mängden PAH i den. PAH dvs polycykliska aromatiska kolväten är cancerframkallande ämnen. Halterna PAH i mat övervakas av livsmedelskontrollen och företagaren för att se till att halterna inte är för höga. Det kan dock vara bra att inte äta rökt mat för ofta.
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Är det nyttigt med kallrökt lax?
Rökt lax innehåller däremot en massa salt och potentiellt hälsofarliga rökrester, medan det på ytan av en grillad laxbit bildas samma hälsofarliga stekmutagener som på bränt kött.
Denna rätt serverade vi som en vårig vardagsmiddag här om veckan. Vi äter sällan kallrökt och gravad lax, men det är så ju himla gott att man borde göra det lite oftare. Så här till påsk, och förstås till midsommar, passar denna rätt utomordentligt bra. Just för att den är så enkel att göra och kan förberedas. Sedan tycker jag också att kallrökt lax med potatis, ägg och hackad rödlök har en så härlig känsla av vår och sommar över sig.Landleys kök reserverar sig för eventuella felaktigheter. Verkar något konstigt i ett recept eller en text, hör gärna av dig via tillhörande kommentarsfält.

Den här rätten är så enkel att göra att det nästan inte behövs ett recept. Dock är det en så himla god rätt att den bara måste tipsas om. Det enda man behöver göra är att koka potatis och ägg. Sedan rör man ihop crème fraiche med majonnäs, hackar lite rödlök och sedan är det bara att lägga upp.Den kallrökta laxen kan man så klart byta mot gravad lax om man föredrar det. Vill man bjuda många personer på denna rätt är det bara att dubbla receptet. Ställ in majjo-crème fraichen i kylen och koka ägg och potatis i förväg. Potatisen kan man sedan hastigt värma i micron om man vill ha dem lite ljumna. Lite örter sitter ju aldrig fel så varför inte strössla ut lite dill eller gräslök på toppen? Denna rätt är glutenfri. Tar du en laktosfri crème fraiche, eller enbart majonnäs, då blir rätten också laktosfri.

Kallrökt lax med potatis, ägg och hackad rödlök passar fint på våren och sommaren till middag. Det är också perfekt att bjuda på. Så gott och så enkelt!
Jag heter Madeleine och ligger bakom Landleys kök som idag är en av Sveriges största matbloggar. Här bjuder jag på goda recept, mat- och vintips samt inspiration och smarta knep till köket. Med bloggen hoppas jag kunna hjälpa dig att laga enklare vardagsmat såväl som annorlunda recept till helg och fest.Det rekommenderas att man äter fisk 2-3 gånger i veckan för att få bra mängder av de näringsämnen som behövs för att kroppen ska må bra. I lax finns mycket D-vitamin och omega-3-fetter. Omega-3-fetter minskar risken för hjärt-och kärlsjukdomar. Man kan dock äta för mycket fisk. I vildfångad lax kan miljöföroreningar som dioxiner och PCB finnas. I butiken säljs dock ofta odlad lax där halterna är lägre. Det rekommenderas även att variera vilken typ av fisk man äter för att få all nytta. Då man kallröker fisk höjs mängden PAH i den. PAH dvs polycykliska aromatiska kolväten är cancerframkallande ämnen. Halterna PAH i mat övervakas av livsmedelskontrollen och företagaren för att se till att halterna inte är för höga. Det kan dock vara bra att inte äta rökt mat för ofta.

Med färskpotatis kan du enkelt göra en varm och stekt potatissallad med rökt lax, crème fraîche, kapris och ramslök. Misströsta inte om du inte får tag på ramslök, färska örter som vår älskade gräslök är också väldigt gott.
Den norska stjärnkocken Lise Finckenhagen har vunnit norrmännens hjärta genom sina många kokböcker och sin medverkan i tv och radio. Lise började som lärling på gourmetrestaurangen Bagatelle i Oslo när hon var tonåring och arbetade sig upp till dessertchef där. I dag är hon även känd som expertdomare i norska Masterchief och med sin podd “Mat & Kjærlighet”.kallrökt lax (jag brukar köpa stuvbitar, brukar kallas ”pastalax” eller nåt liknande) steks lätt i teflonstekpanna tillsammans med squash i bitar. häll över grädde eller cf och pressa i nån vitlöksklyfta, salta och peppra. jag hittade på det innan lchf och då åt jag pasta till men det går säkert lika bra att strimla lite squash eller nåt annat gott till.

Mat ska vara gott, inte svårt. Det är mottot när Mattias Larsson står i köket. Han är kock, måltidsinspiratör och har författat en rad kokböcker. I programmet ”Garanterat gott” bjuder han på härlig mat hemma i köket på Rådmansö, tillsammans med sin fru Cecilia H Larsson.
Stekt lax är en riktig favorit på middagsbordet. Lätt att variera och passar ihop med en mängd olika smaksättningar. Kocken Mattias Larsson delar med sig av sina bästa tips för att få den helt perfekt stekt.

Till en klassisk laxpudding används som regel rimmad eller gravad lax. Till utseendet påminner dessa om kallrökt lax. Prova gärna denna variant nästa gång.
Fråga: Vilken skillnad är det mellan kall- och varmrökt lax? Påverkar valet av lax, alltså kall- eller varmrökt, slutresultatet av en maträtt, till exempel laxpudding? Jag hade bara kallrökt lax hemma så jag använde den trots att det stod varmrökt lax i receptet.Svar: Det är stor skillnad mellan kallrökt och varmrökt lax som absolut påverkar maträtten. Läs mer nedan och missa inte vårt recept på G&T-rimmad lax.

Tyckte du själv att din laxpudding med kallrökt lax blev bra så kan du känna dig nöjd! Inget är hugget i sten, det är bara fantasin som sätter gränserna för hur man kan tillaga god mat.

Vad är skillnaden mellan varmrökt och kallrökt lax?
Karakteristiskt för en varmrökt produkt är att alla delar av fiskköttets proteiner koagulerar. Kallrökning kan ske på samma sätt som varmrökning. Skillnaden är att temperaturen i fisken då aldrig får överstiga temperaturen för när proteinerna i fiskköttet koagulerar.
En kallrökt lax är blank, fin och fast i konsistensen. Den går utmärkt att skiva i tunna skivor. Man använder den i regel kall som den är utan tillagning, men kan även användas till smaksättning i en hel del varma rätter, till exempel lyxig pastasås.Portionsbitar av varmrökt lax som jag steker i smör så att laxen får en knaprig yta. Väljer de bästa primörerna som jag blandar med färskpotatis och en god senapsdressing till en vårlik potatissallad. Den lättgjorda rom- och dillsåsen är ett måste därtill! /Monika Ahlberg

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker – noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Under varje recept är du välkommen att sätta ett betyg i form av stjärnor. Är du inloggad på Facebook kan du dela receptet, lämna en kommentar eller en fråga – så svarar jag så snabbt jag kan. Tack för att du lämnar feedback – det uppskattas.
Förutom att söka på recept och maträtter kan du kombinera sökord som lättlagat, snabblagat, en eller flera råvaror, tillfälle, tillagningsmetod, vegetariskt, vegan med mera.

Kan man äta kall tillagad lax?
Det går bra att äta inkokt lax som serveras kall. Det man som gravid bör tänka på är att inte låta laxen ligga längre än en vecka i kylskåpet (temperatur 4 grader). Det finns annars risk för listeria. Om du inte vet när du ska äta upp den inkokta laxen är det alltid bra att frysa in den så håller den längre.
Kallrökt lax är lax som är rökt med kall rök så att inte laxen blivit tillagad som i fallet med varmrökt lax. Eftersom laxen inte är tillagad (upphettad till 70°C) finns viss risk för Listeria-bakterier om inte laxen förvaras tillräckligt kallt. Var därför noga med att förvara laxen i kylskåp och ät upp den före bäst-före-datum.Detta gäller dock enbart den odlade laxen – all vildfångad lax, liksom nästan all annan odlad fisk,ska fortfarande frysas i tre dygn, ännu längre om fisken är riktigt stor.Också fisk som säljs till restauranger och butiker och som ska ätas rå eller nästan rå måste antingen havarit djupfryst eller uppfödd på ett parasitsäkert sätt. En del odlad fisk som säljs till konsumenterna föds upp på samma parasitfria sätt som laxen och behöver inte heller frysas. Men det ska i så fall framgå av texten på förpackningen.

Förutom av djupfrysning förstörs parasiter om fisken hettas upp till 60 grader i minst en minut. Också hög salthalt dödar parasiterna. Exempelvis sill förvaras under en period vid mycket hög salthalt. Sedan vattnas den ur och kan användas till inläggning.
I många år har Livsmedelsverket präntat in att lax som ska ätas rå eller nästan rå måste frysas för att eventuella parasiter ska oskadliggöras. Men det är inte längre nödvändigt. Orsaken är framför allt att odlad lax inte utfodras med fiskrester, som kan innehålla parasiter, utan föds upp på pellets.

Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.Äter du havregryn på morgonen? Om inte bör du fundera på att göra det – en tallrik havregrynsgröt ger dig en perfekt start på dagen. Här kan du läsa varför.

Är kallrökt lax färdig att äta?
Traditionellt kallrökt med färskflisad alved och enbär. Konsument- och grossistförpackning. Serveringstips: Färdig att servera rumstempererad (ca 30 min).
Lax har många bra kvaliteter. Lax är t.ex. rik på nyttiga fettämnen vilket emellertid gör att tillbehören bör vara rätt fettsnåla för att kalorivärdet ska hålla sig på en rimlig nivå. Det passar därför bra att kombinera lax med en rustik – helst kålbaserad – sallad. Fettsyrorna i lax gör också att du tar upp betydligt fler antioxidanter från den nyttiga kålen.Ja tack, jag vill gärna få mejl från Aktiv Träning (som ges ut av Bonnier Publications International AS), med artiklar, erbjudanden, tävlingar, m.m. Läs mer. Jag kan avregistrera mig när som helst via länken i mejlet. Läs personuppgiftspolicyn här.Lax är rik på nyttiga fettsyror: Omega 3-fettsyrorna är många och viktiga för kroppen på många sätt. De fungerar bl.a. som byggmaterial i hjärnan, de håller cirkulationssystemet i form och motverkar begynnande överbelastningsskador.

Måste man tillaga lax?
I många år har Livsmedelsverket präntat in att lax som ska ätas rå eller nästan rå måste frysas för att eventuella parasiter ska oskadliggöras. Men det är inte längre nödvändigt. Orsaken är framför allt att odlad lax inte utfodras med fiskrester, som kan innehålla parasiter, utan föds upp på pellets.
Lax är rik på D-vitamin: Under vintern sjunker ofta energinivåerna i kroppen. Det beror dels på mörkret och kylan, men också på D-vitaminbrist. Det hormonliknande vitaminet som gör att man blir piggare, känner sig starkare och blir på bättre humör, får vi från solen – och från fet lax.Lax är rik på kvalitetsprotein: Oavsett om man äter lax för att bli mätt eller för att bygga muskler, så får man i sig massor av protein av bra kvalitet som ger kroppen värdefullt byggmaterial. Det blir inte mycket bättre än så.

Kan man äta varmrökt lax utan tillagning?
Den kan också serveras kall eller rumsvarm. Skär upp den varmrökta laxen i fyra portioner. Skölj och skär citron i klyftor eller skivor och servera med laxen. Servera den varmrökta laxen på fat eller tallrik med potatis, kall sås, citron samt sparrissalladen.
Lax är inte bara gott, den är nyttig också och kan ätas flera gånger i veckan – såväl till lunch som till middag. Lax passar också bra som återhämtningsmat efter hårda träningspass. Laxens näringsämnen påskyndar nämligen läkningen av de mikroskopiska skador som blir en naturlig följd av krävande träningspass och hårda tävlingar.Lax innehåller varken tungmetaller eller pesticider: Fruktan för tungmetaller och pesticider är överdriven. De problemen hör främst ihop med stora rovfiskar som t.ex. hälleflundra, medan lax av bra kvalitet utan vidare kan ätas.

Mät och spara dina träningsrundor – oavsett om det handlar om löpning, cykling eller promenader. Se också din hastighet och kaloriförbrukning. Börja här!

Det riktas mycket kritik mot odlad lax, som till skillnad från vildlax är lösare i köttet och fetare än vad som är bra. Dessutom gör medicinrester och dålig foderkvalitet att det är bättre att välja vildlax – eller lax från en ekologisk odling – även om den är dyrare. En norsk studie visar också att vildlax innehåller mer omega 3-fett än odlad lax.

I allmänhet gäller att lax är lika nyttig oavsett hur den tillagas. Allra bäst blir det dock om man väljer färsk lax och ugnsbakar den långsamt i ugnen. Rökt lax innehåller däremot en massa salt och potentiellt hälsofarliga rökrester, medan det på ytan av en grillad laxbit bildas samma hälsofarliga stekmutagener som på bränt kött.
Lax är rik på selen: Liksom andra fiskarter och skaldjur så är lax rik på selen. Mineralet är en av naturens starkaste antioxidanter och stärker bl.a. immunförsvaret samt motverkar livsstilssjukdomar.

Skär spetskålshuvudet i fyra klyftor som hålls ihop av roten. Stek dem i några minuter på varje sida i olivolja, tills de får fin färg och mjuknar. Lägg i kaprisen mot slutet av stek­tiden och pressa över citronen. Krydda med salt och peppar.

När är rökt lax klar?
Rök med skinnsidan ner i 3 till 3,5 h, se så det sipprar ut genomskinlig vätska eller tills laxen har en innertemperatur av 56-58 grader. Rökt laxen kan ätas varm eller kall och den kan ätas till det mesta.
Skala och halvera rödlöken och strimla den. Lägg strimlorna i isvatten någon minut och låt sedan rinna av. Blanchera sockerärtorna i några sekunder i kokande vatten. Kyl och strimla dem.Fisken saltas vanligtvis först i en blandning av salt och vatten, och torkas innan själva rökningen påbörjas för att ytan lättare ska få färg av röken. Sedan röks fisken liggande på ett galler med skinnet ner eller hängande med huvudet på. Det senare gäller för mindre fiskar. Vid varmrökning, som ofta utförs med fiskskinnet på, sker genomträngningen inte lika djupt eftersom den högre temperaturen koagulerar och torkar ut köttets yta. Fiskens olika muskelsegment försvagas då och faller isär vid hantering. Den blir som kokt. Därför kan varmrökt fisk inte skivas eller bitas efter rökningen. Rökning kan ske med hjälp av återskapad rök eller rök från en brinnande härd av ved eller spån. En tredje teknik för att skapa en produkt med röktkaraktär är att man använder rökdestillat, men det betraktas inte som en rökt produkt.Saltningen kan antingen ske genom torrsaltning eller nedsänkning i en saltlake eller genom nålinjektion (saltinjektor). De två förstnämnda teknikerna tar i regel ett dygn medan den sistnämnda bara tar några timmar innan saltet har fördelats i muskeln. Industriellt är saltinjektion den vanligaste tekniken för att snabbt tillföra rätt mängd salt och vatten i fisken.Under rökningsprocessen sänks också pH i muskeln. Det sker när muskelproteiner reagerar med rökens innehåll av olika ämnen som fenoler, polyfenoler eller karbonyler samt att vatteninnehållet minskar. Det sker mer för varmrökt fisk på grund av den högre temperaturen. Sammantaget verkar denna sänkning och rökens olika tillförda bakteriocida ämnen hämmande på vissa mikroorganismer.Kallrökning tillåter att röken tränger in djupare i köttet utan att det skapas en barriär som hindrar den. Köttet behåller sin form och struktur. Därför kan en kallrökt produkt skivas i tunna skivor. Eftersom röken inte får vara för varm måste den kylas på vägen till rökkammaren och förbränningstakten hållas låg så att mindre rökgaser genereras. I moderna rökar kan rökcykeln väljas att delas upp i olika steg. Oftast påbörjas rökningen med att fiskens yta torkas med hjälp av varmluft. Det gör att fiskens yta lättare får en fin färg. Parallellt med faroanalysen är det bra om företaget gör en bedömning av om det finns någon redlighetsfara i något av stegen. Det kan till exempel handla om att säkerställa att vikt, form, färg, smak, näringsinnehåll och liknande stämmer med givna produktbeskrivningar.Rökning av fiskkött skiljer sig mycket från rökning av rött kött och fågel som behåller sin struktur bättre vid högre temperaturer till följd av högre innehåll av bindväv (kollagen).På våra sidor om HACCP och flexibilitet kan du läsa om vad som krävs av företagen i de olika stegen och vilka undantag som finns. Här kan du också läsa om grundförutsättningarnas betydelse.

Similar Posts