Strömavbrott åsa Kungsbacka

För information om driftstörningar i elnätet, aktuella strömavbrott samt information om när strömmen förväntas vara tillbaka ska du vända dig till din elnätsägare.

Sommaren 2015 sålde vi på Fortum vårt elnät till Ellevio. Så numera ägnar vi oss helhjärtat åt att producera och sälja el, och inte åt infrastrukturen av elnäten. Därför är det inte längre till oss, utan till din elnätsägare, som du ska vända dig om du har strömavbrott, driftstörningar eller övriga elnätsärenden.
Båten exploderade när Edmund Jensen skulle släcka en brand. Han slungades flera meter ner på marken och fick åka ambulans till sjukhus. I dag är han trots det glad över att det inte gick värre.

Hur länge ska man vara utan ström för att få ersättning?
Om du drabbas av ett sammanhängande elavbrott i minst 12 timmar ska du automatiskt få avbrottsersättning från elnätsföretaget. Ersättningen är då 12,5 procent av den beräknade årliga nätkostnaden, men minst 1000 kronor.
Ersättningen är då 12,5 procent av den beräknade årliga nätkostnaden, men minst 1000 kronor. Storleken på ersättningen ökar sedan i trappsteg med 25 procentenheter, eller minst 1000 kronor, per varje påbörjad 24-timmarsperiod. Ett avbrott anses ha upphört om elen fungerat oavbrutet i minst två timmar i sträck.Du kan också ha möjlighet att få ersättning via hem- eller villaförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag för att se vilka skador din försäkring täcker. Oplanerade och planerade strömavbrott inträffar ibland. Genom att tänka igenom vilka konsekvenser ett avbrott får för dig blir det enklare att göra förebyggande åtgärder. Du kan också ha rätt till skadestånd från elnätsföretaget om du drabbas av skador på grund av elavbrott. Detta gäller oavsett avbrottets längd. Hos Konsumenternas energimarknadsbyrå kan du läsa mer om vad som krävs för att du ska få skadestånd, samt vad du behöver tänka på när du ska rikta kraven mot elnätsföretaget.

Du behöver vara förberedd på att kunna hantera konsekvenser av elavbrott som är minst 24 timmar. Det finns mycket du kan göra. Vilka lösningar som passar dig påverkas av dina behov och dina egna förutsättningar. Om du i förväg tänker igenom din egen sårbarhet och vilka konsekvenser du kan leva med vid elavbrott så behöver du inte överrumplas i onödan.
När du drabbas av strömavbrott kan du ha rätt till ersättning. Här kan du läsa om dina rättigheter och vad du kan göra för att vara bättre förberedd inför ett eventuellt strömavbrott.

Hur länge klarar sig mat i frysen utan ström?
Att tänka på vid strömavbrott En välfylld frys håller kylan minst ett dygn om dörren inte öppnas. Är det vinter och kallt kan du förvara kyl- och frysvaror utomhus.
Om du vill kräva skadestånd ska du rikta kravet mot elnätsföretaget. Samma sak gäller om du inte får någon avbrottsersättning. För att få ersättning måste du göra ditt anspråk inom två år. Om du behöver hjälp med att avgöra om du har rätt till avbrottsersättning eller skadestånd kan du vända dig till Konsumenternas energimarknadsbyrå. Konsumenternas energimarknadsbyrå har expertis inom elmarknadsområdet och kan hjälpa dig om du inte kommer överens med elbolaget.Var mycket uppmärksam på hela el- och vattensystemet i ditt hus när strömmen och värmen kommer tillbaka. Kontrollera var du har el påslagen och om kranar står öppna.

Kan man spola på toaletten när det är strömavbrott?
Tvätta dig med våtservetter eller tvättlapp. Toaletten slutar fungera om elen är borta en längre tid. Sätt en plastpåse i toaletten. Efter ditt toalettbesök, knyt ihop påsen och lägg den i en kraftig sopsäck.
Om du behöver hjälp med avbrottsersättning eller andra ersättningskrav till följd av avbrottet kan du vända dig till Konsumenternas energimarknadsbyrå.De allra flesta elavbrott ligger inom elnätsföretagets ansvar, men det finns undantag. Har elavbrottet berott på en händelse av exceptionell karaktär, då elnätsföretaget kan visa att avbrottet ligger utanför företagets så kallade kontrollansvar, har kunden inte rätt till avbrottsersättning.

Är det kallt behöver du se över vattenledningarna så att de inte fryser sönder. Du kan till exempel isolera ytliga rör lite extra med handdukar, filtar eller dylikt. Om temperaturen inomhus närmar sig noll grader: töm vattensystemen. Stäng av huvudkranen, lämna övriga kranar öppna. Töm elementen. Det görs oftast längst ned på värmepannan. Se till att vattnet leds ner i golvbrunnen. Häll spolarvätska i golvbrunnar och vattenlås.
18 628 kunder är strömlösa i Bromma i Stockholm. Både tvärbanan och Nockebybanan påverkas av felet. Enligt en preliminär prognos väntas strömmen vara tillbaka klockan 12.

Elnätspriserna har ökat kraftigt de senaste fem åren, och fortsatte upp även 2018, visar ny statistik. Vissa har dock drabbats hårdare än andra – på en del håll har elnätsavgiften stigit med över 80 procent sedan 2014.
Ta fram din radio som går på batterier. Lyssna på radion, kanal P4:a, efter nyheter om elavbrott. Tala om för dina grannar vad de säger på radion och se efter om någon behöver hjälpToaletten slutar fungera om elen är borta en längre tid. Sätt en plastpåse i toaletten. Efter ditt toalettbesök, knyt ihop påsen och lägg den i en kraftig sopsäck.

Nätägaren Södra Fräkne Fiberförening har pågående jobb, där fibern ska dras om under järnvägen. Jobbet pågår till 5/7 Innebär stopp för kunderna under tiden.
På Zmarket kan du som är kund välja och vraka mellan mängder av produkter och tjänster. För att hitta just dina lokala tjänster med prisinformation måste du ange vilket nät du befinner dig i. Gå längst upp till ”ange din adress” och välj ditt nät. Sedan är möjligheterna enorma!

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

– Det som tagit tid är att leta reda på tidigare fel. Det är inte heller bara att slå på strömmen igen då det finns risk att man slår ut inkopplade maskiner, säger Jesper Liveröd, presschef på Ellevio.
Dessa cookies är till för att förstå hur webbplatsen används av dig som besökare och hur vi kan göra webbplatsen bättre och mer relevant, exempelvis genom att se vilka sidor som är mest besökta.Har grannen ström är det troligen ett fel på din anläggning och inte ett avbrott på elnätet. Bor du i hus kan du kontrollera din huvudbrytare och dina huvudsäkringar.Vattenfall Eldistribution AB distribuerar el till mer än 900 000 företag och privatpersoner, genom ett effektivt elnät som möter behoven av nätkapacitet samt el- och leveranskvalitet.

Om ditt strömavbrott är registrerat hos oss syns en markering på kartan. Det betyder att vi jobbar på felet och du behöver inte anmäla det. För att läsa mer om avbrottet klickar du på markeringen på kartan tills informationen visas. Under förstoringsglaset kan du söka på postnummer, kommun eller län för att se hur många som har strömavbrott, markeringen på kartan visar din sökning.Om du är delvis utan el kan det bero på att en säkring har gått, antingen en huvudsäkring eller en säkring i din elcentral (kallas också proppskåp). Säkringarna i din elcentral sitter normalt placerad i hallen, källaren, grovköket eller garaget.Privatpersoner och företag loggar in på samma sätt, klicka på Logga in. Om du ännu inte kopplat ditt företagskonto till den nya företagsinloggningen kan du läsa hur du gör här.Vid åska kan det uppstå spänningar på elnätet som riskerar att skada elektrisk utrustning som till exempel din TV eller dator. För att skydda dina elektriska apparater hemma kan du dra ur sladdarna. Om det är kraftig åska när du är i en byggnad som inte har något åskskydd bör du hålla dig borta från telefon-, el- och rörledningar.

När du fått tillbaka strömmen igen är det viktigt att du inte belastar elnätet för mycket. Om alla kunder har maximal elförbrukning när strömmen kommer tillbaka efter ett stort avbrott uppstår obalans i elnätet och det kan bli avbrott igen. Vänta gärna några timmar med det som inte är så brådskande, till exempel tvätt och disk. När elen kommer tillbaka bör du kontrollera var elen är påslagen och om kranar står öppna.Om det åskar mycket där du bor, eller om din bostad försörjs med el via luftledning, kan det vara en bra idé att installera ett åskskydd. Ett åskskydd kan även ge bättre villkor hos ditt försäkringsbolag.När det åskar är du oftast trygg inne i ditt hem, särskilt om huset är utrustad med åskskydd. Moderna hus skyddar bra mot åska och större orter har ofta åskledare utplacerade, vilket minskar risken att åskan slår ner och gör skada. Ute på landsbygden kan åskan däremot skapa problem eftersom många byggnader inte har åskskydd.Om strömavbrottet varar i mer än tre timmar, fyll vatten i kastruller och tomma flaskor. Vattentillförseln kan påverkas av strömavbrottet eftersom vattenpumpar drivs av el. Har du egen brunn försvinner vattnet direkt.

Har ingen el hemma?
Kontrollera om någon säkring eller jordfelsbrytare har löst ut i din elcentral (ditt proppskåp). Om omgivningen inte heller har el beror detta på ett större elavbrott. Kontakta då ditt elnätsföretag. Tänk på att aldrig själv försöka koppla in eller utföra elrelaterade jobb för att få tillbaka strömmen.
Tack för din åsikt! Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är viktiga för oss. Om du vill ha svar på en fråga så är du välkommen till vårt Kundforum. ???? Till följd av det varma vädret har observationerna av blågrönalger i sjöar och kuster fördubblats. Observationer har gjorts till och med i landets norra delar. Om det under ett strömavbrott kommer vatten från kranen och vattenverket inte har meddelat om en kvalitetsstörning, kan vattnet i allmänhet användas som hushållsvatten. Vattentrycket kan dock vara lägre än normalt. I fastigheter som är högt belägna kan vattnet rinna mycket långsamt. Om strömavbrottet pågår länge kan vattentillförseln upphöra helt och hållet i hela området. Därför är det viktigt att reservera vatten för husbehov på förhand.Vattentjänstverken rekommenderar att så lite vatten som möjligt används under ett strömavbrott. Även om ett kort strömavbrott i allmänhet inte påverkar vattendistributionen, kan det uppstå problem med avloppssystemet för det vatten som används. Den allmänna anvisningen är: undvik att använda toalett och avlopp under strömavbrott; undvik att duscha, diska och tvätta.Ett strömavbrott har en betydande inverkan på avloppsreningen: bara ett kort avbrott kan stoppa pumpstationerna för avloppsvatten. Det kan leda till översvämningar där avloppsvatten rinner ut i terrängen eller vattendragen. Om strömavbrottet blir långvarigt kan även avloppsreningsverkets funktion försämras.Vatten.fi är en källa till forskningsdata om vatten som betjänar såväl medborgare som sakkunniga på olika områden. Datainnehållet på webbplatsen produceras av Finlands miljöcentral, NTM-centralerna, Meteorologiska institutet och Översvämningscentret i samarbete med expertorganisationer inom vattenbranschen. Om det är okej kan du klicka på Acceptera allt. Du kan också välja bort kakor som inte är nödvändiga för att kunna använda webbplatsen. Det gör du genom att klicka på Anpassa. Du kan ändra ditt beslut när som helst. Du kan också läsa mer om hur vi använder kakor i vår cookie policy. Den ena typen är en så kallad permanent cookie. Den sparar en fil under en längre tid på din dator. Den används till exempel vid funktioner som talar om vad som är nytt sedan användaren senast besökte den aktuella webbplatsen. En sådan kaka används till exempel för att komma ihåg vilken typ av cookie-godkännande du har gjort.

På livsmedelsverket.se använder vi kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Du kan välja att acceptera alla kakor, eller välja bort kakor som inte är nödvändiga för att kunna använda webbplatsen. Du kan ändra ditt val när som helst.
Dessa kakor är obligatoriska. De ger tillgång till basfunktionerna för webbplatsen och de relaterade tjänsterna. Utan de här kakorna kan inte webbplatsen fungera. Därför går de inte att inaktivera.Användning: Denna kaka sätts i Episerver Form vid ett besök på en sida med formulär och är nödvändig för att formulärfunktionen ska fungera. Kakan identifierar den webbläsare som interagerar med applikationen.

Tid: Cookien förfaller efter ett år från det att den sattes eller senast uppdaterades. Informationen som sparas kan inte kopplas till en enskild användare.Användning: Denna kaka sätts av ASP.NET och är nödvändig för sidans säkerhet, för att skydda användare och webbplatsen mot angrepp. Denna kaka sparas inte och försvinner när du stänger ner webbläsaren.

Statistiska kakor samlar in och rapporterar information om hur våra besökare använder webbplatsen. Informationen som samlas in är anonymiserad och kan inte kopplas till dig som användare. Dessa kakor hjälper oss att förstås hur vi kan förbättra vår webbplats, genom att vi exempelvis kan se vilka sidor som läses mest och hur besökare går mellan våra sidor.På livsmedelsverket.se använder vi kakor (cookies) för att göra din upplevelse på vår webbplats så bra som möjligt. En kaka är en liten textfil som skapas och lagras på den enhet du använder för att besöka vår webbplats, som till exempel en dator eller en mobiltelefon.

Användning: Sätts av e-space för att identifiera om du svarat på användarenkäten om Livsmedelsverkets webbplats tidigare. Informationen som sparas kan inte kopplas till en enskild användare.
Vid strömavbrott är det viktigt att du undviker att öppna frysen. Då finns kylan kvar längre tid. En stängd full frys kan hålla kylan i upp till två dygn.

Enligt lag ska du få information om att webbplatsen använder kakor och vad dessa används till. Du ska även informeras om hur du kan välja bort kakor. Läs mer om våra olika kakor nedan.Den andra typen kallas sessionscookie. Under tiden du är inne och surfar på en sida, lagras den här kakan temporärt i din dators minne, exempelvis för att hålla reda på vilket språk du har valt. Sessionskakor försvinner när du stänger in webbläsare.

Användning: Sätts av e-space för att identifiera vilka sidor som besökts och hur lång tid besökaren spenderat på webbplatsen. Informationen som sparas kan inte kopplas till en enskild användare.
Känsliga varor som exempelvis kött, fisk eller kyckling som utsatts för temperaturer över 8 °C under längre tid än ett par timmar kan börja lukta och smaka illa och bör då slängas.Om du inte vill acceptera cookies kan din webbläsare ställas in så att du automatiskt nekar till lagring av cookies eller informeras varje gång en webbplats begär att få lagra en cookie. Genom webbläsaren kan också tidigare lagrade cookies raderas. Se din webbläsares hjälpsidor för mer information.Användning: Denna kaka sätts i Episerver Form för att följa upp hur en besökare på webbplatsen använder formuläret. Kakan används för att spara ett slumpmässigt webbläsar-ID.

Halvtinade varor kan återinfrysas. Om varorna har tinat men håller en temperatur som inte är högre än kylskåpstemperatur kan man välja att frysa in dem igen eller att tillaga dem direkt. Kvalitén hos råvaror som tinat delvis kan försämras, men säkerheten påverkas inte.
Försök aldrig att själv åtgärda ett strömavbrott genom att öppna och skruva i elektrisk utrustning, eftersom elen kan komma tillbaka när som helst utan förvarning. Då blir den elektriska utrustningen spänningsförande och därmed livsfarlig. Kontrollera så att inget är påslaget som kan blir farligt, exempelvis spis eller strykjärn.Informationen kommer från Energimyndigheten, EON, Vattenfall, Fortum, Civilförsvarsförbundet, Kraftringen energi, Tekniska verken och Energiföretagen Sverige.

Kontrollera om någon säkring eller jordfelsbrytare har löst ut i din elcentral (ditt proppskåp). Om omgivningen inte heller har el beror detta på ett större elavbrott. Kontakta då ditt elnätsföretag.

Är det strömavbrott i området?
Under förstoringsglaset kan du söka på postnummer, kommun eller län för att se hur många som har strömavbrott, markeringen på kartan visar din sökning. Har du ett pågående strömavbrott som inte syns på kartan? Gör en enkel felsökning innan du felanmäler avbrottet: Är du helt eller delvis utan el?
Ellevio meddelar på sin hemsida att personal var på plats i området och tidigare visste man inte orsaken till strömavbrottet. Felet var åtgärdat klockan 09.06.Mölndals-Posten ingår i mediakoncernen Stampen Media tillsammans med Alingsås-Kuriren, Alingsås Tidning, Bohusläningen, Göteborgs-Posten, Hallands Nyheter, Hallandsposten, Härryda-Posten, Kungsbacka-Posten, Kungälvs-Posten, Lerums Tidning, Mark-Posten, Melleruds Nyheter, Nya Varbergsposten, Partille Tidning, ST-tidningen, Strömstads Tidning, TTELA, Distribution- och logistikföretaget VTD

Strömavbrottet startade strax före 7.30 på tisdagsmorgonen och ska ha drabbat över 500 kunder med omnejd. Exakt hur många drabbades var oklart till en början.

Kan man duscha när det är strömavbrott?
Den allmänna anvisningen är: undvik att använda toalett och avlopp under strömavbrott; undvik att duscha, diska och tvätta.
– Varför det står Mölndal här är det obegripligt. Jag kan inte svara på varför kartan eller telefonsvararen anger Mölndal. Det är första gången det här händer, att det är så otydligt. De platser som har drabbades av strömavbrottet var Lindome och Kållered. Även tre platser i Kungsbacka kommun stad berördes, Ölmevalla, Frillesås och Åsa, enligt Ellevios kundtjänst. – Strömavbrottet gäller egentligen bara Åsa, som ligger i Kungsbacka kommun. Där var det som flest lite drygt 2200 kunder drabbade. Och i nuläget är det 120 kunder som berörs, säger Ellevios presschef Jesper Liveröd och fortsätter:

Tusan också, där gick strömmen. Hur länge klarar sig mat i kylskåpet, var hittar du information om avbrottet och när kan du få ersättning? Vi har samlat all information du behöver för att klara ett strömavbrott.
Svenska Kraftnät, SVK, bedömer att risken för förbrukningsfrånkoppling har ökat under energikrisen och att den nu är ”reell”. SVK publicerar varje vecka en lägesbedömning.Det svenska elsystemet är driftsäkert, men extremväder, tekniska fel och olyckor gör ändå att elavbrott är relativt vanliga. Ofta kommer elen tillbaka snabbt, men ibland tar det längre tid. Värmen slutar fungera, vattnet kan försvinna och du kanske inte kan använda mobilen.

Om ett oplanerat strömavbrott pågår i mer än tolv timmar har du enligt ellagen rätt till ersättning. Ersättningen är 12,5 procent av den beräknade årliga nätkostnaden, men minst 1 000 kronor. Storleken på ersättningen ökar för varje påbörjad 24-timmarsperiod. Ditt elnätsbolag betalar ut ersättningen automatiskt, senast sex månader efter avbrottet. Läs mer hos Energimarknadsbyrån.
Vid ett strömavbrott märks det snabbt hur beroende vi är av el. Genom att vara förberedd med rätt saker redan innan strömmen försvinner klarar du dig bättre – och längre. Krisinformation.se tipsar om att ha följande hemma:Börja med att få koll på läget. Är det bara mörkt hos dig? Då har förmodligen en säkring gått. Verkar det vara strömlöst i hela området? Vid större avbrott finns det information om vad som hänt och när strömmen beräknas vara tillbaka på din nätägares hemsida. Osäker på vem som är din nätägare? Kolla upp det via natomraden.se. Om det inte finns någon information på nätägarens hemsida bör du göra en felanmälan.

Hur länge kan ett kylskåp vara utan ström?
I kylen håller sig maten kall i minst ett par timmar om strömmen går. När elen kommer tillbaka bör du vara extra noga med att kontrollera känsliga varor som till exempel kött och fisk. De får inte ha haft en temperatur över åtta grader i mer än två timmar.
I en situation där elen inte räcker till kan så kallad MFK, manuell förbrukningsfrånkoppling, användas. Det är ett kontrollerat och planerat strömavbrott som bara används i nödsituationer. Det innebär att elen stängs ner i ett område under en kortare period för att avlasta hela elsystemet. Läs mer om MFK hos elnätsbolaget Ellevio.

– Det finns regler som säger att mobilnätet som sådant ska ha en uthållighet på en timme i tätort och fyra timmar utanför tätort. Sedan behöver kanske inte varje mast ha reservkraft men täckningen ska vara bibehållen under den tiden, säger Mikael Ejner, IT-säkerhetsspecialist på Post- och telestyrelsen.
När snön drog in med kraft över Kalmar län i november blev vissa hushåll strömlösa i över ett dygn. Och om strömmen slår ut en mobilmast för länge så kan det vara så att täckningen inte räcker för att ringa 112.

När elen kommer tillbaka bör du vara extra noga med att kontrollera känsliga varor som till exempel kött och fisk. De får inte ha haft en temperatur över åtta grader i mer än två timmar.
I driftcentralen registreras alla strömavbrott för att vi ska kunna veta hur länge avbrottet varade och hur många kunder som drabbades. Driftledaren skickar också ut ett meddelande till dig som prenumererar på vår driftinformation.I kylen håller sig maten kall i minst ett par timmar om strömmen går. När elen kommer tillbaka bör du vara extra noga med att kontrollera känsliga varor som till exempel kött och fisk. De får inte ha haft en temperatur över åtta grader i mer än två timmar.När ett avbrott sker på högspänningsnätet – vilket utgör större delen av nätet – går ett larm i vår driftcentral som är bemannad dygnet runt. Vår driftledare kan oftast se var i elnätet felet finns direkt via vårt system.

De flesta strömavbrott beror på ett fel i elanläggningen, men det kan också bero på avgrävda kablar, väder och vind. Ett strömavbrott kan också vara planerat på grund av underhåll eller ombyggnation, i så fall får du information om det i förväg.Ja, du kan ha rätt till både avbrottsersättning och skadestånd beroende på hur länge strömavbrottet varat, vad som orsakat strömavbrottet och vad konsekvenserna blev.

Hur länge klarar sig mat i kylen vid strömavbrott?
Vid strömavbrott är det viktigt att du undviker att öppna frysen. Då finns kylan kvar längre tid. En stängd full frys kan hålla kylan i upp till två dygn. Hur man tar hand om delvis upptinade matvaror beror på hur mycket de har tinat.
God lokalkännedom gör att våra montörer lätt hittar i elnätet och kan åtgärda felet snabbt. I de fall driftledaren inte kan se exakt var på ledningen felet är, måste montörerna patrullera längs den skadade ledningen för att upptäcka skadan, vilket gör att arbetet kan ta lite längre tid.De flesta strömavbrott orsakas av fel i din elanläggning. En annan orsak är väder, vind och avgrävda kablar. För att minska risken för framtida strömavbrott måste vi ibland stänga av strömmen för planerade reparationer. Om du blir påverkad får du alltid veta det i god tid.I vissa fall kan driftledaren koppla om strömmen direkt från driftcentralen så att den når dig en annan väg. Då varar strömavbrottet ofta bara i några sekunder. Men ibland måste ledningen lagas direkt och då skickar driftledaren ut jourhavande montörer som alltid finns i beredskap.

Har du tänkt på att nästan allt du gör i vardagen är möjligt tack vare att det finns el? Vi levererar el till våra kunder över 99,9 procent av årets alla minuter. Trots det kan det ibland hända saker som gör att strömmen bryts hemma hos dig. Här kan du läsa mer om strömavbrott – både vad vi gör och vad du kan göra om du drabbas.
När du loggar in på Mina sidor får du en fråga om att bekräfta registreringen. Klicka på ”Registrera”. Här har du också möjlighet att läsa igenom våra villkor.För att minska risken för strömavbrott satsar vi stora resurser på att underhålla och förnya elnätet. Större delen av elnätet är redan idag nedgrävt och vi kommer de närmaste åren satsa ungefär 20 miljoner kronor per år på att gräva ner resterande luftledningar.

Det främsta kriteriet för att få avbrottsersättning är att strömavbrottet ska ha varat i minst tolv sammanhängande timmar. För skadestånd gäller att vi på något sätt orsakat strömavbrottet av vårdslöshet eller att du på något sätt lidit skada av avbrottet .
Hur påverkas egentligen maten i kyl och frys när det är strömavbrott? Kan jag få någon ersättning om strömmen är borta under längre tid? Här har vi samlat några vanliga frågor och svar om strömavbrott. Vid fel på lågspänningsnätet – den del av elnätet som är närmast dig – får driftcentralen oftast information om avbrottet genom ett larm från din elmätare. Våra nya och smarta elmätare är utrustade med mer avancerade larm än tidigare, vilket gör att driftcentralen snabbare kan få information om det uppstår avbrott. Vid lågspänningsfel är det oftast bara ett fåtal kunder som är utan ström. Både ja och nej. Vattentillförseln kan påverkas av strömavbrott eftersom din vattenpump drivs av el. Beroende på om du har egen brunn eller kommunalt vatten varierar det om du kan duscha under ett pågående strömavbrott eller inte. Har du egen brunn försvinner vattnet direkt och har du kommunalt vatten tar det en stund. Vi rekommenderar att du sparar på vattnet och använder det till det mest nödvändiga.

Vi redovisar årligen den genomsnittliga avbrottstiden och det genomsnittliga antalet avbrott för alla våra kunder. Statistiken skickas också med statistiken som bilaga till elnätsfakturan en gång per år, senast den 31 juli.
Företag: Om det är första gången du ska logga in som företag behöver du först skapa ett konto för företaget. Läs om hur inloggningen för företag fungerar.

Ellevio meddelar att man har tekniker är på plats i området som arbetar med att försöka hitta felet. Strömmen kan komma och gå under tiden. Anledningen till problemet ska vara en avgrävd kabel, och Vid 16.00-tiden meddelade Ellevio att strömmen var tillbaka.
I Kungsbacka är den centrala samlingspunkten Kungsbacka Stadshus. Därtill upprättar vi samlingsplatser för att kunna ge information vid den skola som ligger mest centralt på respektive ort.För att säkerställa samhällets viktigaste funktioner är vissa personer krigsplacerade. Att vara krigsplacerad innebär att en person är ålagd att tjänstgöra under höjd beredskap. Skyldigheten att tjänstgöra inträder när regeringen beslutar om höjd beredskap och allmän tjänsteplikt. Läs mer om höjd beredskap och krigsplacering på Förbered dig för kris (msb.se) Länk till annan webbplats.

Hur länge fungerar mobilnätet vid strömavbrott?
– Det finns regler som säger att mobilnätet som sådant ska ha en uthållighet på en timme i tätort och fyra timmar utanför tätort. Sedan behöver kanske inte varje mast ha reservkraft men täckningen ska vara bibehållen under den tiden, säger Mikael Ejner, IT-säkerhetsspecialist på Post- och telestyrelsen.
Kungsbacka.se är den främsta kommunikationskanalen både externt och internt. Kommunens Facebooksida används både för att informera och svara på frågor.Det vet vi inte. Situationen efter de första dygnen vid en samhällskris kommer att se olika ut beroende på vad det är som har hänt och hur omfattande krisen är. Vi kommer inte kunna ge några garantier för när krisen är över eller när hjälpen kommer. Oavsett kris, behöver var och en av oss fundera på hur vi klarar behovet av vatten, mat, värme och kommunikation utan samhällets stöd en tid. Är du förberedd kan du agera och hjälpa andra. Samhällets hjälp går först till den som behöver den bäst.

Hur länge klarar sig kyl och frys vid strömavbrott?
Vanliga frågor om strömavbrott Hur länge klarar sig mat i kylen vid strömavbrott? Ett stängt kylskåp kan hålla kylan några timmar, och en stängd full frys upp till två dygn, enligt Livsmedelsverket.
Vi har en god beredskap i när det gäller dricksvattenförsörjning. Kungsbacka kommun har sitt ledningsnät sammankopplat med Göteborg, Mölndal och Varberg som kan stötta och förse oss med reservvatten vid behov. Det finns ett antal vattenstationer runt om i Kungsbacka kommun där man kan hämta vatten redan idag i egna kärl. Om du tillfälligt inte har vatten i din kran kan det vara en god idé att ta sig till din närmaste vattenstation för att se om det finns vatten att tappa upp där. Vid ett längre oplanerat avbrott ställer kommunen ut vattentankar med reservvatten på utvalda platser. Det kan dock ta några timmar innan dessa är på plats.Kommunen har inget ansvar om du har egen brunn, men vi försöker naturligtvis hjälpa till så gott det går. Kontakta då kontaktcentret Kungsbacka direkt.

MSB fick redan inför Krisberedskapsveckan 2017 frågor om det inte fanns risk för att vi skrämmer människor. De har gjort ett flertal olika utvärderingar och uppföljningar av kampanjeffekten och har inte mött något som tyder på att den skapade överdriven rädsla eller oro. Tystnad är inget alternativ. Det skapar oro och misstänksamhet. Många människor har i dag en hyfsad bild av rådande världsläge och då är det viktigt att visa att ansvariga myndigheter tar sitt ansvar för att öka kunskapen om hur Sverige förhåller sig till detta och hur privatpersoner kan bli delaktiga i vår gemensamma säkerhet och beredskap.Information om att dricksvattnet är otjänligt eller på annat sätt påverkat kommuniceras via Kommunens hemsida, via SMS (för de som har tackat ja till att prenumerera på sms) och via radio och TV. Se till att ha en batteridriven radio hemma så att du kan ta del av samhällsviktig information via Sveriges Radio P4, även om strömmen går. Prenumerera på sms vid vattenläckor

Utgångspunkten är att krigsplacerade föräldrar och vårdnadshavare ska tjänstgöra och att barnomsorg ska skötas av förskola och skola även vid höjd beredskap. I familjer med två vuxna som båda är krigsplacerade är det den förälder som har arbetsuppgifter och kompetens som kan anses som mest viktiga för totalförsvaret som ska arbeta i den mån barnomsorgen inte kan ordnas. Läs mer om höjd beredskap och krigsplacering på Tillgång till mat i kris (msb.se) Länk till annan webbplats. Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon annan allvarlig störning i samhället kan man ha många frågor om hur man ska agera eller vad man behöver tänka på. Här hittar du några vanliga frågor och svar om samhällsstörningar. Alla människor har ett primärt ansvar för att skydda sitt eget liv och sin egendom. Det gäller även vid en samhällskris. Det som myndigheterna behöver ge privatpersoner är verktyg för att de ska kunna ta sitt ansvar, exempelvis användbar information med konkreta råd och tips på hur människor kan förbereda sig och agera om något händer. Människors riskmedvetenhet, ansvarstagande och förmåga utgör grunden i krisberedskapen.Kommunens roll är att stötta MSB i arbetet med att nå ut till invånarna med denna information, men inte att själva besitta detaljkunskap om hemberedskap. MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Länk till annan webbplats.

Similar Posts