| |

Super Mario Tröja Barn

Spelet har sålts i över 40 miljoner exemplar, vilket gjorde det till det dittills bäst sålda spelet. Super Mario Bros. höll rekordet i över två decennier, tills Wii Sports övertog rekordet med över 75,66 miljoner exemplar.Super Mario Bros. är ett sidscrollande plattformsspel bestående av 8 världar med 4 banor i varje värld. Mario kan hoppa, springa och på vissa banor även simma. Fienderna omintetgörs allt som oftast genom att Mario hoppar på dem, men vissa fiender (oftast taggiga) är farliga att hoppa på. Vidare kan Mario hitta saker som gör honom starkare. En magisk svamp gör Mario till Super Mario. Som Super Mario är Mario dubbelt som stor och kan krossa tegelstenar. En blomma gör att Super Mario kan kasta eldbollar och en stjärna gör Mario oövervinnerlig för några sekunder. Under effekten av stjärnan kan man dock fortfarande dö av att trilla ner i hål.

Mushroom Kingdom blir en dag invaderat av Koopas, en stam elaka sköldpaddor. Invånarna blir förvandlade till stenblock, tegelstenar och till fält av hästtagel, och Mushroom Kingdom faller i ruiner. Den enda som kan återställa kungadömet är prinsessan Toadstool (senare känd som Peach), dotter till svampfolkets kung, men dessvärre blir hon kidnappad av den store kungen Koopa (senare känd som Bowser). Hjälten Mario får höra om svampfolkets tillstånd och ger sig iväg för att rädda prinsessan Toadstool.
Nintendos Super Mario, karaktären från det kända tv-spelet som aldrig går ur tiden. Följ med Mario, Luigi, Peach & gänget in i Marios förtrollande värld.

När kommer nytt Super Mario?
I den senaste Nintendo Direct-sändningen avslöjade Nintendo ett brett utbud av nya spel som kommer till Nintendo Switch under detta år. Några av dessa spelen inkluderar Super Mario Bros. Wonder, den första nya delen i Super Mario Bros. serien på mer än 10 år, kommer den 20 oktober 2023.
I juli 1982 introducerades multiscreen, eller dubbelspelet, och försäljningen fortsatte att stiga. Uppmuntrad av framgångarna började Bergsala AB expandera affärerna till andra områden, bland annat flugan vindsurfning.Med start 1992 sjönk omsättningen för första gången sedan 1985 till 451 miljoner kronor. I juni 1992 introducerades SNES, som hjälpte till att hålla försäljningen uppe. NES tappade i popularitet, och utförsäljning av spelkassetter startade i slutet av året. Turtles utsågs till årets leksak. Under 1993 rasade försäljningen till 295 miljoner kronor, och lagren av svårsålda NES-spel orsakade förluster. Den allmänna lågkonjunkturen drabbade konsumtionen och Bergsala AB hårt.

Under 1987 introducerades NES i de övriga nordiska länderna. 1988 stod NES för 90% av omsättningen och i maj samma år flyttade bolaget till sina nuvarande lokaler på Energigatan i Varla industriområde. Bergsala lät uppföra en staty över Mario som med tiden har blivit ett landmärke, och en del av gatan bytte sedermera namn till Marios gata.
Nedgången vände först 1997, då omsättningen steg till 453 miljoner kronor, och företaget redovisade vinst för första gången sedan 1992. Bidragande orsak var introduktionen av Nintendo 64.2002 beslutade EU-kommissionen att bötfälla Nintendo och sju av deras partner, däribland Bergsala AB, med 1,5 miljarder kronor för att olagligen hållit priser på TV-spel uppe genom kartellbildning. Japanska Nintendo hade tillsammans med sju europeiska distributörer samarbetat för att hindra att spel och tillbehör såldes från Storbritannien till andra EU-länder med högre prisnivåer. En parallellimport skulle ha ökat konkurrensen och pressat priserna i de dyrare länderna. Kartellen med Nintendo och de sju europeiska partnerna motverkade sådan handel. Företag som inte lydde kartellen straffades med sämre villkor.1989 stod NES och Game & Watch för 98% av verksamheten och telefonerna står för resterande 2 %. NES utses till årets leksak. Försäljningen fortsatte att öka under 1990 till 281 miljoner kronor. Bidragande orsak är introduktionen av Game Boy och agenturen för leksakerna till succén Teenage Mutant Ninja Turtles. Försäljningen av NES tog ordentlig fart i de övriga nordiska länderna.

Sony lanserade sin Playstation 2 år 2000, som gör stor succé vid introduktionen. Trots detta sålde både Nintendo 64 och Game Boy bra, bland annat på grund av Pokémon. Pokémon Gold och Silver till Game Boy Color släpptes under 2001 och bidrog till det fortsatta segertåget för Pokémon. I juni samma år introducerades efterträdaren till Game Boy; Game Boy Advance, som blev en omedelbar succé. Trots detta fortsatte Game Boy Color att sälja som lågprisalternativ.
Merparten av bötessumman på 1,5 miljarder drabbade Nintendo. Bergsala ålades att betala 11 miljoner kronor. EU:s konkurrenskommissionär Mario Monti sade ”Varje år spenderar europeiska familjer stora summor på TV-spel. De har rätt att få köpa spelen till lägsta möjliga pris”. 1985 började försäljningen av Game & Watch-spel öka igen. En satsning under hösten på av Televerket godkända telefoner slog också väl ut. Som komplement till Vectrex köps agenturen för TV-spelet Mattel Intellivision. Tack vare kraftigt fallande inköpspriser blev det en succé i julhandeln. Bergsala AB är ett distributionsbolag som ansvarar för Nintendos distribution i Sverige, Norge, Danmark och Finland. De grundade även Nintendo Videospelklubb (svenska Club Nintendo). Företaget växte explosionsartat under mitten och slutet av 1980-talet tack vare försäljningen av Nintendos produkter. Bergsala har sitt huvudkontor i Kungsbacka på Marios gata. VD för Bergsala AB är Owe Bergsten. Företagsnamnet kommer från de första bokstäverna i grundarna Owe Bergsten, Pierre Sandsten och Lars-Göran Larssons efternamn.Under 1998 passerade 500 miljoner kronor i omsättning, då man omsatte 508 miljoner kronor. Kampen mellan Nintendo och Sony lyfte intresset och försäljningen. Game Boy fick renässans i och med introduktionen av Game Boy Color. Försäljningen minskade något under 1999, och understeg återigen 500 miljoner kronor då marknaden började bli mättad på befintlig generation av TV-spel och både Nintendo och Sony aviserat nya hårdvaruplattformar. SNES försvann från marknaden efter 7 år. Fenomenet Pokémon lanserades till Game Boy Color, vilket gjorde att försäljningen av Game Boy Color ökade markant.

När Bergsala AB grundades 1976 importerades främst hemelektronik som såldes av Owe Bergsten och Lars-Göran Larsson i deras radioaffär El-Be Hi-Fi vid Stortorget i Kungsbacka. Under en resa till Fjärran Östern 1981 köpte Owe Bergsten Game & Watch-spelet Fire. Bergsala försökte kontakta Nintendo per telex, men man fick höra att Alga AB har rättigheterna för Nintendo i Sverige. Undersökningar visade att Alga inte importerade Game & Watch och Owe Bergsten reste till Kyoto för att försöka övertyga Nintendo att ge agenturen till Bergsala, vilket man också fick. Lars Jarhamn, som var med på resan till Asien, lämnade Ljudex AB för att på heltid sälja in Game & Watch på den svenska marknaden. Det dröjde dock till september 1981 innan det lossnade. En mindre beställning från Stor & Liten efterföljde av en stor order på 2 500 spel från Ur & Penn. Minimikvantiteten per leverans från Nintendo var 10 000. Under hösten 1981 lyckades Owe Bergsten förhandla fram agenturen för övriga nordiska länder. 1983 och 1984 dalade försäljningen av både Game & Watch-spel och vindsurfningutrustning. Under inledde Bergsala förhandlingar med Nintendo om introducera Nintendos spelkonsol, Famicom i Sverige. I väntan på Europalanseringen av Family Computer köptes konkurslagret av Vectrex TV-spel upp och bidrog positivt till julförsäljningen. Nintendo tros genom detta ha gjort stora vinster. Under 1996 var priserna, jämfört med Storbritannien, runt 39 procent högre i Sverige, 54 procent högre i Italien och 67 procent högre i Spanien.2002 introducerade Nintendo den nya spelkonsolen Nintendo Gamecube, med lanseringsdatum för Europa den 3 maj. Under året dömdes Bergsala att betala ett skadestånd på 11 miljoner, efter ett avslöjande om kartellbildning mellan 1991 och 1998 av EU.Försäljningen av Game & Watch ökade stadigt under 1986, och den 1 september samma år introducerades spelkonsolen NES i Sverige. Bergsala fick utöva påtryckningar på Nintendo i Japan för att få rätt att distribuera den och blev den första europeiska distributör att erbjuda konsolen till försäljning. Med 800 000 sålda konsoler på ett par månader blev det succé, och parallellt med NES sålde det enklare och billigare Mattel Intellivision fortsatt bra. Nintendoklubben startades som ett sätt att nå ut till kunderna om nya spel och tillbehör månadsvis. De första utgåvorna innehöll även ett förord skrivet av Ulf Elfving.

Hur mycket kostar Mario?
Det billigaste priset för Mario Kart 8 Deluxe (Switch) just nu är 508 kr. Det är en av de 10 mest populära produkterna i kategorin Nintendo Switch-spel med ett genomsnittligt betyg på 4.6 av 5. Prisjakt jämför priser och erbjudande från 38 butiker.
Nintendo presenterade också Detective Pikachu Returns, ett filmiskt äventyrsspel med fall att lösa och massor av kaffe, som lanseras den 6 oktober; WarioWare: Move It!, en ny del i WarioWare-serien som kräver att du rör på kroppen för att klara blixtsnabba mikrospel, som lanseras den 3 november; och ny information om det kommande Pikmin 4 visades, med nattliga expeditioner och Glow Pikmin för första gången, som lanseras den 21 juli. För ännu mer Pikmin-kul tillkännagavs också en demo av Pikmin 4, som finns tillgänglig i Nintendo eShop den 29 juni, samt HD-versioner av originalspelen Pikmin 1 och Pikmin 2 för Nintendo Switch, som kommer att finnas tillgängliga i Nintendo eShop senare idag, individuellt eller som ett paket. En fysisk version som innehåller dessa båda spelen kommer också att finnas tillgänglig den 22 september.Några av dessa spelen inkluderar Super Mario Bros. Wonder, den första nya delen i Super Mario Bros. serien på mer än 10 år, kommer den 20 oktober 2023. Super Mario RPG, det första rollspelet i Super Mario-serien, återvänder med ny grafik den 17 november. En visuellt förbättrad version av Luigi’s Mansion 2, som ursprungligen släpptes på Nintendo 3DS, lanseras 2024 och ett nytt spel med Princess Peach är på väg till Nintendo Switch 2024.

Nintendo Co., Ltd., Kyoto, Japan, är ett världsledande företag inom interaktiv underhållning, och ligger bakom ett antal ikoniska varumärken såsom Mario™, Donkey Kong™, The Legend of Zelda™, Metroid™, Pokémon™, Animal Crossing™, Pikmin™ och Splatoon™.
Blooper (ibland kallad bloober) är en sorts vit bläckfisk, som första gången dök upp i Super Mario Bros.. De hittas i de flesta spel under vattenytan, men i Super Mario Bros.: The Lost Levels finns det också Bloopers som flyger omkring i luften, i samma mönster som de annars simmar i.

I Super Mario 64 DS håller han på Bowsers order Luigi inspärrad i slottet. Han har även gjort framträdanden som en upplåsbar karaktär i Mario Kart: Double Dash!! och Mario Kart Wii, samt som boss i Mario Kart DS i Mission Mode. Han har funnits med som spelbar karaktär i Mario Superstar Baseball och Mario Super Sluggers. Han har varit boss i Super Princess Peach och Mario & Sonic at the Olympic Winter Games. Hans första framträdande i ett Mario Party-spel var i Mario Party 8, i sin egen spelvärld, där han säljer stjärnor till spelaren. Toru Asakawa gör rösten av King Boo.
Toads är humanoida svampfigurer som förekommer i de flesta Mario-spelen. De föreställer en sorts levande flugsvamp med fötter, armar, ögon och mun. De är invånare i Mushroom Kingdom och vissa är även tjänare åt Peach i hennes slott. De bär mössor i olika färger: röd-vit, lila-vit, gul-vit, grön-vit och blå-vit. Röd-vit är vanligast. De klär sig i tunna västar, som oftast motsvarar färgen på deras mössor, och skor.Boom Boom är en nära vän till Bowser och en högt rankad medlem i dennes armé, The Koopa Troop. I spelet Super Mario Bros. 3 och i TV-serien The Adventures of Super Mario Bros. 3 slog han följe med Bowser och dennes barn för att hjälpa dem att vakta borgar i de olika världarna Mario besökte. Han besegras genom att spelaren hoppar på honom tre gånger. För varje gång spelaren besegrar Boom Boom lämnar han ett litet föremål spelaren har nytta av.

Thwomps är stora stenblock med arga ansikten. I spelen svävar de i luften, ofta under tak, och faller ned när en spelarkaraktär går under dem. De gör sitt första framträdande i Super Mario Bros. 3. De förekommer i färgerna grå och blå.
Rosalina är adoptivmamma till rasen Luma i Super Mario Galaxy. Hennes ”jobb” är att se över Mushroom Universe. Hon är även en spelbar karaktär i Mario Kart Wii, Mario Kart 7 och Mario Kart 8. Chief Chilly är ledare över alla Bullies och allierad med Bowser. Han är en större variant av en Chill Bully med vita, yviga ögonbryn och mustasch. Han dök upp första gången som en boss i Super Mario 64 DS, där han på Bowsers order höll Wario inspärrad i slottet. Han har sedan dykt upp i Mario Kart DS:s Mission Mode, där Luigi måste besegra honom. Wart är en groda som erövrar drömlandet Subcon i Super Mario Bros. 2, där han är huvudantagonist och slutboss. Wart spottar bubblor mot spelaren och hans enda svaghet är grönsaker som spelaren kastar mot hans mun.

Fawful, i Japan känd som Gerakobits (ゲラコビッツ, gerakobittsu, Gerakobits), var en återkommande karaktär i Mario & Luigi-serien. Hans första framträdande är i Game Boy Advance-spelet Mario & Luigi: Superstar Saga, där han är Cacklettas (en häxa och spelets primära antagonist) favoritundersåte. I uppföljaren till spelet, Mario & Luigi: Partners in Time, dyker han kort upp som en affärsinnehavare, som handlar med bönor. Fawfuls senaste (och sista) framträdande var 2009, i Nintendo DS-spelet Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story, där han är den primära antagonisten. Fawful illustrerades av Masanari Sato, och lokaliserades till engelska av Bill Trinen och Nate Bihldorff, tillsammans med andra medarbetare på Nintendo of America. Fawful fick en stor skara fans efter sitt framträdande i Mario & Luigi: Superstar Saga, och blev inom kort väldigt citerad på internet, med bland annat sina fraser ”I have fury!” och ”Finkrat!”. Fawful medverkar inte i Mario & Luigi: Dream Team Bros och i Mario & Luigi: Paper Jam.

King Whomp har också medverkat i Mario Party 3, där han i världen Creepy Cavern ligger och sover i mitten av spelplanen och fungerar som en bro som kan vridas för att kunna komma till olika ställen av spelplanen.Shy Guy är en figur som är, precis som Pokey, sprungen ur icke-Mario-spelet Yume Kōjō: Doki Doki Panic, som är känt som Super Mario Bros. 2 utanför Japan. De bär masker för ansiktena, då de är, precis som namnet antyder, mycket blyga. Shy Guys lyder under Kamek och Bowser. Förutom de vanliga Shy Guys finns det andra varianter:

Luigi är Marios bror. Luigi är grönklädd med blått arbetarställ, och är i de flesta spel längre och smalare än Mario. Luigi har varit på många räddningsexpeditioner tillsammans med sin trogne broder Mario, för att rädda den vackra prinsessan Peach och de små svampfigurerna Toads.
Dry Bones har varit med som fiende i en mängd av Mario-spel. Dry Bones är en skelett-koopa. Om Mario eller Luigi attackerar Dry Bones så ramlar den ihop i en hög av ben och förvandlas tillbaka till en Dry Bones en liten stund senare.

Princess Peach (japanska: ピーチ姫, Pīchi-Hime) är prinsessan av Mushroom Kingdom. Peach dök för första gången upp i spelet Super Mario Bros. från 1985 och har sedan dess medverkat i de flesta Mario-spelen. Hon är regent i kungariket Mushroom Kingdom och blir kidnappad av Bowser i äventyrsspelen. Peach är också en av de vanligaste spelbara karaktärerna i till exempel Mario Kart, Mario Party, Mario Golf, Mario Tennis och Super Smash Bros.-spelen. Enligt Nintendos europeiska hemsida är Peach Marios flickvän.En Koopa är en sköldpaddsliknande varelse och de flesta av dem är med i Bowsers trupp; därför kallas de oftast Koopa Troopa. Koopa Troopas kan vara röda, gröna, blå, svarta och gula. Deras skal kan skjutas iväg som projektiler. Mario kan få en Koopas tekniker i New Super Mario Bros.. Mario har Koopas som partner i Paper Mario och i Paper Mario: The Thousand-Year Door. Det finns olika sorters Koopas:Cheep-Cheep är en typ av fisk, som dök upp i Super Mario Bros. första gången. De simmar i vattnet i underwater-banorna, samt hoppar upp ur vattnet på vissa banor.En Bob-omb Buddy är en slags levande bomb med fötter och ögon. Till skillnad från sin svarta motsvarighet är de rosa till färgen, vänligt sinnade och hjälper ofta Mario i olika spel. De sågs första gången i Super Mario 64 där de hjälpte Mario att, genom att aktivera kanoner, nå saker han annars inte kunde nå. Bob-omb Buddies är en motståndsgrupp till King Bob-omb, Bob-ombernas kung och ligger därför i ständigt krig med hans svarta Bob-omber.Mario är huvudpersonen i spelserien. Han har röda kläder som ursprungligen skapades av Shigeru Miyamoto till spelet Donkey Kong, där Mario är en snickare. Senare har han dock bytt yrke till rörmokare. Mario har haft huvudrollen i många TV-spel, framför allt i plattformsspel.I Mario Kart: Double Dash!! till Nintendo Gamecube finns Koopa Troopa och Paratroopa som spelbara karaktärer. De har Triple Green Shells och Triple Red Shells som specialföremål.

Pauline är damen i nöd i arkadspelet Donkey kong såväl som Game Boy-spelet från 1994 med samma namn. Hon var då Marios flickvän, som senare försvunnit ur spelserien, men gjort några inhopp.
Pokey, i japan känd som Sanbo (サンボ, Sanbo), är en kaktus som första gången ses i Yume Kōjō: Doki Doki Panic, vilket senare blev Super Mario Bros. 2. Pokeys består av flera gula eller gröna segment som kan lösgöras från den. Pokey har framträtt som fiender i bland annat i Mario Kart-spelen och i Mario Party-serien. I New Super Mario Bros. uppträder en mumifierad Pokey som boss och kallas Mummipokey.

Piranha Plant är en köttätande växtart som oftast porträtteras med grön stjälk, rött huvud med vita prickar och en stor mun med många vassa tänder. De sticker oftast upp sina huvuden ur Warp Pipes, men kan även ses komma upp från marken. Vissa typer av dessa plantor spottar eldbollar, fireballs.
En Bully är en demonisk fiende som liknar en järnkula med fötter och två horn. När de attackerar knuffar de iväg spelkaraktären (ofta ner för ett stup eller dylikt). De dök upp första gången i Super Mario 64.Snifit är en avlägsen släkting till Shy Guy. De bär masker med pistolpipor vid munnen, som de kan skjuta kanonkulor med. De finns också som varianten Ice Snifit som dyker upp i spelet Mario & Luigi: Superstar Saga.

Chain Chomp är en fiende som ser ut som ett stort järnklot, med en stor mun och vassa tänder. Den är ofta bunden med en stor kedja vid en påle i spelen. Den dök upp första gången i spelet Super Mario Bros. 3 och har sedan dess varit med i bland annat Super Mario 64, Mario Kart: Double Dash!! och New Super Mario Bros. Wii. I Mario Kart: Double Dash!! kan Baby Mario och Baby Luigi dessutom få en Chain Chomp som ett specialföremål.
King Bob-omb är kung över alla Bob-ombs och Bowsers undersåte. Han dyker upp som en mini-boss i den första banan i Super Mario 64, där spelaren besegrar honom genom att kasta omkull honom tre gånger. King Bob-omb har formen av ett stort järnklot med fötter, ögon, mustasch och en krona på huvudet. Han behandlade alltid alla Bob-omb Buddies som vad som kan likna slavarbetare åt sig själv och alla Bob-ombs, vilket ledde till att Bob-omb Buddies gjorde uppror mot honom och bildade en motståndsgrupp. I Super Mario 64 allierade han sig med Bowser för att kunna ta del av kraften från kraftstjärnorna, och med den kunna slå ner upproret. Kriget har sedan fortsatt i några spel, bland annat i Mario Party.

Goombas, i Japan kända som Kuribō (クリボー, Kuribō Bokstavligen ”kastanjefolk”), är en fiktiv art i Mario-spelen. De dök först upp i NES-spelet Super Mario Bros. De har framträtt utanför spel, inklusive film, TV och annan media. De är bruna, och ses i de flesta av TV-spelen vandra utan något bestämt mål. De är baserade på shiitake-svampar, och skapades i slutet av Super Mario Bros.s utveckling, för att få en enkel fiende som är lätt att besegra.

Vad heter alla Mario figurer?
Innehåll1.1 Mario.1.2 Luigi.1.3 Toads.1.4 Peach.1.5 Yoshi.1.6 Daisy.
En Bob-omb är en slags levande bomb med fötter och ögon. De springer efter närmaste spelarkaraktär de får syn på och sprängs när de är i närheten. Bob-omber, som är svarta, ligger i ständigt krig mot Bob-omb Buddies, som är rosa.Yoshi är en dinosaurieart från ön Yoshi’s Island. Yoshis syntes första gången i Super Mario World från år 1990. Arten är mycket fredlig, och har hjälpt Mario många gånger. Kazumi Totaka gör rösten till Yoshi.King Boo är alla Boo’s kung och allierad med Bowser. När han var baby stred han mot Yoshi och Baby Mario. King Boo är en stor Boo, ett slags spöke med röd tunga och svarta ögon. I Luigi’s Mansion, där han första gången dök upp, hade han dock röda ögon, blå tunga och kristall på huvudet.

Vem tog in Nintendo till Sverige?
Uppmuntrad av framgångarna började Bergsala AB expandera affärerna till andra områden, bland annat flugan vindsurfning. 1983 och 1984 dalade försäljningen av både Game & Watch-spel och vindsurfningutrustning. Under inledde Bergsala förhandlingar med Nintendo om introducera Nintendos spelkonsol, Famicom i Sverige.
Princess Daisy (japanska:デイジー姫, Deijī-Hime) är prinsessa i Sarasaland, även om hon bor i Mushroom Kingdom. Daisy sågs för första gången i Super Mario Land, till Game Boy, från år 1989. Hon blev där räddad av Mario från den onde Tatanga. Hon är god vän med Prinsessan Peach, Mario och Luigi. Daisy skapades inte av Shigeru Miyamoto, utan av Miyamotos mentor Gunpei Yokoi. Hon har rödbrunt hår, en gul och orange klänning (ibland även en gul och vit), orange skor och gröna örhängen (ibland blåa). Man brukar säga att hon är Luigis flickvän.Boo har dykt upp i många Mario-spel. De är en typ av spöken, som är väldigt blyga. De kan inte ens se Mario i ansiktet, utan håller då för ögonen. I vissa spel blir de även genomskinliga. De dök upp första gången i Super Mario Bros. 3.Mario bor på planeten Mushroom World, där han är sedd som en hjälte. Speciellt i Mushroom Worlds största rike, Mushroom Kingdom, där han ofta får rädda rikets prinsessa, Peach. Hon kidnappas ständigt av den onde Bowser, som härskar i Dark Land, ett angränsande land till Mushroom Kingdom.

Boo har även förekommit som ett föremål i några av Mario Kart-spelen, där de används för att ta föremål från motståndarna. I några av Mario Party-spelen används de för att ta pengar eller stjärnor från de andra spelarna.I Super Mario Galaxy 2 dyker han upp som en boss i Throwback Galaxy, en värld som är nästan identisk med Whomps Fortress från Super Mario 64, med några undantag. Striden mot King Whomp äger exempelvis rum under fortet istället för ovanpå det. King Whomp är också mycket större och svårare att besegra än i Super Mario 64.

Waluigi är Warios onda medhjälpare. Till skillnad mot Wario, som är ganska tjock, är han smal och betydligt längre. Hittills har han endast medverkat i olika sportspel och i de flesta delar av spelserien Mario Party. Hans bakgrund är helt oklar och ingen vet om han är släkt med Wario, Mario och Luigi.
Bullet Bill är en fiende som för första gången dök upp i Super Mario Bros. Det är en form av en levande projektil, med ögon, armar och i vissa fall mun, som skjuts ut från kanoner. De besegras genom att Mario hoppar på den eller genom att Mario nuddar den när han har en stjärna, Star.Petey Piranha är en stor Piranha Plant. Petey har dykt upp i en del Mario-spel där han är en av fienderna. Första gången var i Super Mario Sunshine, där han var en boss under två uppdrag i Bianco Hills. Senare har han även varit med som spelbar karaktär i flera av Mario-sportspelen.

Kamek är alla Magikoopas ledare, rådgivare och beskyddare åt Bowser. Han dök upp första gången i Super Mario World 2: Yoshi’s Island, där han var spelets huvudfiende.Arten räknas som en av de mest ikoniska elementen i Mario-serien, då de framträder i nästan alla av spelen i serien, och ofta rankas som en av de kändaste TV-spelsfienderna någonsin. Goombas har jämförts med andra generiska fiender i andra TV-spel, såsom Met från Mega Man-serien, och Monstars från Braid.

Har bror som heter Luigi?
Luigi. Luigi är Marios bror. Luigi är grönklädd med blått arbetarställ, och är i de flesta spel längre och smalare än Mario.
King Whomp är kung över alla Whomps och är en av Bowsers undersåtar. Han har formen av ett gigantiskt stenblock med fötter och armar. King Whomp dyker upp som en boss i den andra banan, Whomps Fortress, i Super Mario 64. Han besegras där genom att spelaren utnyttjar hans svaga punkt på ryggen, precis som en vanlig Whomp. Skillnaden är att det måste upprepas tre gånger. I Super Mario 64 DS bär han en gyllene krona och hans armar och ben ser mera ut som om de är gjorda av sten.

Birdo, i Japan känd som Catherine (キャサリン, kyasarin), är ras som dök upp första gången i Super Mario Bros. 2. Birdo kallar sig själv Birdetta. Han uppträder för första gången som en mellanboss i Yume Kōjō: Doki Doki Panic, och anfaller där spelaren genom att skjuta ägg ut ur sin mun, likt projektiler. Birdo bär en rosett på sitt huvud, och beskrevs ursprungligen som en transsexuell karaktär. I manualen till Super Mario Bros. 2 går det att läsa att ”han tror att han är en flicka” och att ”han hellre kallas för Birdetta”. Senare har Birdo kallats för av ”obestämbart kön”.
Professor Elvin Gadd är en forskare som hjälper Mario och hans vänner med diverse uppfinningar. Hans första framträdande görs i GameCube-spelet Luigi’s Mansion, där han ger Luigi en av sina uppfinningar, spökdammsugaren Poltergust 3000. Han har även uppfunnit bland annat F.L.U.D.D. och Magic Paintbrush. Han gjorde sitt första framträdande i Super Mario Sunshine, under förklädnaden Shadow Mario, då han ställde till med trubbel på semesterparadiset Isle Delfino. Efter att ha kidnappat Peach och flytt ut till Pinna Park och slagits mot Mario i en jättelik berg- och dalbana, med en stor Bowser-robot, Mecha Bowser, till sin hjälp, avslöjade han sin identitet för Mario. Efter det flydde han till vulkanen Corona Mountain i en luftballong. Till en början trodde Bowser Jr. att Peach i själva verket var hans mamma, men detta visade sig senare vara en lögn, då Bowser erkände för sin son i slutsekvensen att han ljugit om det för att komma åt Peach. Detta hade dock Bowser Jr. redan listat ut. Trots det svor Bowser Jr. att försöka göra livet surt för Mario, som hade stoppat hans kidnappningsförsök. Whomps är stenblock med fötter, inspirerade från Nurikabe ur japansk lore. De sågs första gången i Super Mario 64 som undersåtar till King Whomp, med bandage på ryggen som indikerar deras svaga punkt. De har sedan återkommit i ett fåtal spel.En Wiggler är en larvliknande varelse med segmenterad gul kropp och stor röd näsa. De blir röda när de blir arga. De kan förvandla sig till fjärilar, och kallas då för ”Flutter”.

Vilket är kom Super Mario till Sverige?
Super Mario Bros.InformationDistributionEuropa15 maj 1987 15 maj 1987 (NES) 16 december 1993 (SNES) 15 augusti 2001 (GBC) 9 juli 2004 (GBA) 5 januari 2007 (Wii)Japan13 september 1985 13 september 1985 (NES) 21 februari 1986 (FDS) 14 juli 1993 (SNES) 12 januari 2000 (GBC) 2 juni 2004 (GBA) 2 december 2006 (Wii)
Hos oss gör du alltid ett fynd och vi vill att du ska hitta både exakt det du letar efter och bli inspirerad av produkter du inte ens visste fanns, allt till ett bra pris. Vi skickar dina prylar direkt från våra leverantörer till dig var du än bor inom SverigeMario har en yngre tvillingbror vid namn Luigi, som till skillnad från Mario bär en grön arbetsdräkt. Mario antas även vara kusin med antagonisterna Wario och Waluigi.1986 fick filmen Super Mario Bros: Peach-hime Kyushutsu Dai Sakusen (översatt Super Mario Bros: Det stora uppdraget att rädda prinsessan Peach) premiär på japanska biografer.

Mario har även medverkat i ett flertal animerade amerikanska tv-serier. Samtliga serier består av avsnitt som, utan reklam är ungefär 22 minuter långa. De sändes regelbundet på amerikanska Cartoon Network och sedan köptes serien in av Fox Kids/Jetix strax efter millennieskiftet där den sändes regelbundet då dubbad till svenska fram till 2003.
Mangaserien Super Mario Adventure skapades av Tamakichi Sakura för den amerikanska tv-spelstidningen Nintendo Power. I Sverige publicerades den i Nintendo-Magasinet, som dock lades ned innan hela serien publicerats.Mario är en spelfigur som ursprungligen lanserades 1981 i spelet Donkey Kong. Mario skapades av Shigeru Miyamoto och gick i spelet Donkey Kong under namnet Jumpman. Mario fick sitt namn efter italienaren Mario Segale, som hyrde ut lokaler till företaget Nintendo. Då Mario äter en Super Mushroom (svamp), som gör honom större, går han istället under namnet Super Mario.

Vilket land kommer Mario ifrån?
Mario bor i Mario Land, på sin egen ö, som ligger i Mushroom World, den fiktiva värld som de flesta av Nintendos TV-spelsfigurer kommer ifrån. Han har även ett litet hus i grannlandet Mushroom Kingdom.
Mario bär en röd tröja, blåa arbetsbyxor (i äldre spel blå tröja och röda byxor), vita handskar och en röd mössa med ett stort M på. Han har en svart, yvig mustasch. När Mario hittar vissa föremål i olika spel förändras dock dräkten, till exempel blir Marios tröja och mössa vit när han hittar en Fire Flower (eldblomma).Tre år senare, 1989, släpptes en OVA-anime i tre 15 minuter långa avsnitt. Figurgalleriet hämtades från Super Mario Bros. 3, och filmerna återberättar klassiska sagor – däribland Snövit.

Vem är Daisy i Mario?
Prinsessan Daisy (japanska:デイジー姫, Deijī-Hime) är prinsessa i Sarasaland i Mario-spelen även om hon bor i Mushroom Kingdom. Daisy sågs för första gången i Super Mario Land (1989) till Game Boy. Hon är god vän med Prinsessan Peach av Mushroom Kingdom, Mario och Luigi. Daisy skapades av Gunpei Yokoi.
I debutspelet är Mario en snickare men i spelet Mario Bros har Mario istället blivit VVS-montör. Mario har även jobbat som läkare i Dr. Mario, som tennisspelare i Mario Tennis och golfspelare samt är skicklig på att manövrera olika fordon som bilar, motorcyklar, ubåt utan svårigheter samt verkar ha flygcertifikat då han i Super Mario Land manövrerar flygplan i level 4-3.

Mario och Luigi har haft huvudrollerna i många tv-spel, framför allt i plattformsspel. I spelet Super Mario World 2: Yoshi’s Island från 1995 syntes Baby Mario och Baby Luigi, Mario och Luigi som bebisar, första gången.

Mario bor i Mario Land, på sin egen ö, som ligger i Mushroom World, den fiktiva värld som de flesta av Nintendos TV-spelsfigurer kommer ifrån. Han har även ett litet hus i grannlandet Mushroom Kingdom. Han får ofta rädda Mushroom Kingdoms prinsessa, Peach, som kidnappas av den onde kung Bowser, härskaren i grannlandet Dark World.
Serien baserades på den animerade Mario-serien i tv-serien Super Mario Bros. Super Show/Club Mario. Den gick som huvudserie i den amerikanska serietidningen Nintendo Comics System, producerad av Valiant Comics under året 1990–1991. Nintendo Comics System omfattade även serier baserade på The Legend of Zelda, Kapten N i Game Boylandet, Super Mario Land, Metroid och Punch Out, och i Sverige publicerades serierna från Nintendo Comics System i Nintendo-Magasinet.

Vad heter Super Mario figurerna?
ProtagonisterMario är huvudpersonen i spelserien. … Luigi är Marios bror. … Toads är humanoida svampfigurer som förekommer i de flesta Mario-spelen. … Princess Peach (japanska: ピーチ姫, Pīchi-Hime) är prinsessan av Mushroom Kingdom. … Yoshi är en dinosaurieart från ön Yoshi’s Island.
Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.Prinsessan Daisy (japanska:デイジー姫, Deijī-Hime) är prinsessa i Sarasaland i Mario-spelen även om hon bor i Mushroom Kingdom. Daisy sågs för första gången i Super Mario Land (1989) till Game Boy. Hon är god vän med Prinsessan Peach av Mushroom Kingdom, Mario och Luigi. Daisy skapades av Gunpei Yokoi.

Vill du göra din garderob lite roligare och färggrannare? Upptäck alla Mario Bros-kläder som vi har förberett så att du kan förnya din garderob eller överraska den vän som passerar alla skärmar i spelet på bara ett ögonblick. Super Mario Bros var spelet som populariserade Mario och plockade upp honom som ikonen för Nintendo. Nu med dessa Mario Bros-kläder kan du hylla ditt favoritvideospel, även i pixelformat för att transportera dig till början av spelet. Upptäck all merchandise från Mario Bros som vi har valt åt dig! Super Mario t-shirts, jackor och sweatshirts, kepsar, badkläder, underkläder eller pyjamaser … många idéer att ge till dig själv eller till vem du vill. Vissa plagg är inspirerade av Marios blå hängslebyxa och det stora röda M:et på vit bakgrund, andra har Yoshi som huvudperson, Luigi, Toad eller Princess Peach själv. Det finns Super Mario-kläder för barn, för henne och för honom. Kontrollera storleksguiden. Vi har till och med några Mario Bros-tröjor med julmotiv! Så du fixa den roligaste looken till julfesten. Om du vill överraska ett Nintendo-fan, ge honom några av de officiella merchandise-varorna från Mario Bros som du hittar hos Funidelia.I ”Super Mario World”, som släpptes till Super Nintendo Entertainment System (SNES) 1990, blev fansen introducerade för den mysiga karaktären Yoshi – en slags korsning mellan dinosaurie och sköldpadda, som snabbt blev en utmärkt äventyrskompis för Mario.

Senare dök tillskott som Toad och Yoshi, som tillsammans kämpade mot de onda Bowser för att rädda den svårt utsatta Prinsessan Peach – Marios evige förälskelse.
Så långt i sin karriär har Mario varit med i över 200 olika spel, både ”rena” Mario-spel och såklart ”Spin-offs”, så som ”Mario Kart” eller ”Mario Tennis” – alltså spel där Mario har en biroll.Röd hatt, stora svarta och blå snickarbyxor – ”alla” vet hur Mario ser ut. Men alla vet inte varför han ser ut såhär. Ett begränsat antal pixlar och färger i 80-talets arkadspel hade nämligen stor betydelse för Marios utseende.

Även om Mario utan tvekan är den stora stjärnan i Nintendos spelhistoria, har han haft många andra med på sin resa. Marios yngre och lite mer klumpiga bror, ”Luigi”, framträdde som ”andra spelare” redan i det första Mario-spelet, och har sedan dess varit trogen vid hans sida.
Den 13 september 1985 föddes en liten karismatisk man vid namn Mario. Den unge designern Shigeru Miyamoto visste inte då att han gett liv till det som skulle bli världens mest kända spelkaraktär.

– Det blir otroligt spännande att se hur Mario-fans tar emot ”Super Mario Odyssey”. Jag vet i alla fall att jag ser fram emot det väldigt mycket, säger Johansson.
Åren som följde, efter att det första spelet släpptes, jobbade Miyamoto och Nintendo ihärdigt med att vidareutveckla Mario, som så småningom skulle bli en upptagen man.

Några år senare, 1985, fick Mario huvudrollen i sitt första stora äventyr ”Super Mario Bros”. Spelet var det första ”rena” Mario-spelet, och etablerade kända koncept som ”Mushroom Kingdom”, det ikoniska gröna rörsystemet, Prinsessan Peach och guldpengar. Spelet hade åtta världar där allt förekom i en skärmbild.

”Super Mario Bros 2” introducerade ”sidescroll” som gjorde att Mario kunde röra sig i sidled och springa ut ur skärmen. I uppföljaren «Super Mario Bros 3» fick Mario testa sina flygkunskaper och kom för första gången till himlen med hjälp av «Superleafs» och en slags vingdräkt.
– Det här var på tiden då arkadhallar fortfarande var välbesökta. Donkey Kong och karaktären ”Jump Man” blev en omedelbar hit, och det var bara en tidsfråga innan Mario själv sprang över skärmen. Sex år senare bankade ett dimensionsskifte på dörren, när Nintendo som en av de allra första spelutvecklarna gjorde spelet helt i 3D. Detta blev revolutionerande för Mario, som i spelet ”Super Mario 64” blev tredimensionell och fick full rörelsefrihet. Vid den här tiden blev Mario på allvar allmän egendom och en guldgruva för Nintendo. I slutet på oktober blev äntligen ”Super Mario Odyssey” officiellt lanserat. Av den anledningen besöker vi Bergsala AB, Nintendos huvudkontor i Kungsbacka, för att ta reda på hur allting började.Patrik Johansson på Bergsala AB har spelat Super Mario hela livet, och ser fram emot flera timmar med underhållning i spelet ”Odyssey”. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Vem gjorde Super Mario?
Den 13 september 1985 föddes en liten karismatisk man vid namn Mario. Den unge designern Shigeru Miyamoto visste inte då att han gett liv till det som skulle bli världens mest kända spelkaraktär.
– När arkadspelet ”Donkey Kong” lanserades i USA för första gången följde det japanska teamet med till lagret. Där mötte de vaktmästaren och ägaren till lagret, som hette Mario. Mario hade italienska anor och en stor mustasch. Och så fick spelkaraktären ett nytt namn

I årets utgåva ska ”superhjälten” och vännerna ut på ett superstort världsomspännande 3D-äventyr. Målet är att Mario och hans nya partner ”Cappy” ska samla ihop ”Power Moons” för att få fart på luftskeppet ”The Odyssey” och rädda Prinsessan Peach Från Bowsers grymma bröllopsplaner.– När Miyamoto tecknade Mario för första gången, tecknade han för ett spel i 8 bitars-grafik. Det var med andra ord svårt att få fram detaljerade ansiktsstreck. Därför fick Mario en stor, svart och väldigt välbekant mustasch, säger Patrik Johansson. Det billigaste priset för Mario Kart 8 Deluxe (Switch) just nu är 508 kr. Det är en av de 10 mest populära produkterna i kategorin Nintendo Switch-spel med ett genomsnittligt betyg på 4.6 av 5. Prisjakt jämför priser och erbjudande från 38 butiker. Skönhetsideal är inget nytt, de har funnits nästan lika länge som vi människor. Men vi har börjat inse hur de påverkar oss och att alldeles för många mår dåligt av dem.Alltid kostnadsfri leverans och retur i Lindex butiker. Fri standardfrakt för medlemmar vid köp över 299:- Fri hemleverans för medlemmar vi köp över 499:-. 60 dagars öppet köp, 14 dagar på reavaror. Vissa artiklar kan ha leverans- och returbegränsningar.

Similar Posts