Svårstartad Moped 2 Takt

Fråga: Hej. Jag köpte en 4-taktsmoped igår. Då funkade den (han hade säkert startat och varmkört innan jag kom dit). Den är svår att starta. Får nöta på startmotorn i alla fall 40 sekunder innan den så smått går igång. Jag gasar fullgas men det är som att den är på för låg tomgång på fullgas. Sen nu körde jag ner till skolan och den gick långsamt och varvtalet sjönk med jämna mellanrum så mycket att den nästan dog och när jag väl var framme så hade den ingen tomgång den dog direkt.Jag har justerat ventiler och kollat att det kommer gnista (stiftet var lite blött när jag tog ut det) men det var bra gnista. Den startar inte på startgas och det droppade bensin från luftburken. Är det bara att göra rent förgasaren eller andra förslag?

Svar: Om tändstiftet blir blött efter ett startförsök så brukar detta bero på att gnistan är för klen (förutsatt att förgasaren inte flödar eller är helt felbestyckad) Detta kan i sin tur bero på själva tändstiftet, men även på tändsystemet i övrigt. Man måste tänka på att gnistan kan hoppa tio gånger längre ute i fria luften jämfört med hur det är under kompression. Det innebär att om man nu ska testa gnistan så bör gapet på tändstiftet var tio gånger så stort som det är inne i motorn.
Om tillverkaren rekommenderar 0,5 mm tändstiftsgap på en viss moped så ska tändsystemet klara av att ge en gnista som är tio gånger längre, alltså 5 mm, ute i fria luften. Antingen håller man tändkabeln 5 mm från motorblocket vid test eller så gör man ett ”teststift” där man klipper bort sidoelektroden så att gnistan måste hoppa ända ut till gängan från mittelektroden. Då får man ett gnistgap på 3 – 5 mm beroende på mittelektrodens utförande.

Hur ställer man in Luftskruven?
Skruva sakta IN luftskruven och motorn skall då börja gå ojämt så att man måste ”leka” med gasen för att hålla den vid liv. Justera sedan luftskruven sakta UT 1/4 varv åt gången tills du når max varvtal (1-3 varv ut). Nu skall motorn svara rappt och utan fördröjning.
Men dålig kompression kan också ge blöta tändstift eftersom det krävs att bränsleluftblandningen sammanpressas rejält för att den ska förbrännas som det är tänkt. Dåliga kolvringar eller brända/slitna ventiler kan ge dålig kompression och de symtom du beskrivit. Kolla även topplockspackningen.Härligt att folk är nöjda med mina guider… börjar få litte småt idé- torka… kom gärna med förslag på vad man kan skriva om… kan det mästan inom scootrar… 🙂

Jag har kollat efter synliga läckage och lösa skruvar men ska titta igen lite noggrannare. Värmesköldarna tänkte jag inte på, jag tänkte direkt att det var ett lager som lät illa men det vore ju ganska otroligt på en helt ny moppe. Den är lite ologisk, för den kan som sagt starta på första kicken, sen om den stått kanske två timmar på stan så går den inte att kicka igång.Gå till butik och fråga såklart. Be dem få testa en motsvarande och se om den är bättre har samma lila rassel som du nämnde. Därefter skulle jag själv först börja ändra något på en sådan dyr moped.

Vad händer om moppen får för mycket bensin?
Jo har du för STORT munstycke så gör det egentligen inget. Motorn vill hellre ha för mycket än för lite bensin! Risken finns att tändstiftet tar skada efter ett tag då dom inte gillar att bli för blöta. Blandar du dessutom oljan i tanken så kan motorn få lite för mycket olja så att den blir extra blöt.
alternativt är den för snålt ställd och tjurar när den är kall för att den får en gnutta för lite soppa när den är kall isf kan du testa att höja nålen i förgasaren ett steg.

[email protected] Custom loop ASUS ROG STRIX Z370-E GAMING 16GB Crucial Ballistix Sport White 3000Mhz cl15 Samsung 960 Pro 512gb Seagate Baracuda 1TB * 2 EVGA GTX 980 TI SC ACX2.0 Corsair Rm 850i lian li pc-o11 dynamic ACER 24″ XB240H 144HzÄr detta normalt på en ny moped? Kan tillägga att den har något, som jag uppfattar som ett lite rasslande/malande ljud när den varvar ner , om man gasar med växeln i neutral.@guineapig: Låter som att den är sur, kolla om tändstiftet känns blött/fuktigt när den stått ett tag. Det kan vara flottören som är fel inställd / trasig i förgasaren.Efter alla tips och lite googlande så prövade vi idag med att köra full choke och bara kicka långsamt två gånger för att ”prima” med soppa, sedan rejäl kick och då startade den direkt. Normalt eller inte? det vete fan men det funkade får se hur veckan utvecklar sig sen blir det ett besök hos handlarn.när den är kall testa att skjuta in lite bensin direkt i insuget innan du börjar kicka den går den igång typ direkt så är det antingen för att förgasarskålen är tom och behöver lite sughjälp från motorn för att fylla den igen.

Hur tankar man en 2 takt moped?
Den vanligaste inblandningen av 2-taktsolja i bensin är 2% det innebär att i 5 liter bensin ska det tillsättas 1 deciliter Starta 2-Taktsolja. Blanda runt bensinen och oljan väl innan den hälls i tanken på maskinen. Vid arbete med småmaskiner är Starta miljövänlig Alkylatbensin alltid att föredra.
Däremot som redan sagt ingen segkörning och fullgas i längre perioder utan variera pådraget och varvtalet mycket så att det hinner svalna mellan pådragen i områdena som ännu inte hunnit bli polerade i inkörningen.I vart fall kan ni kräva att den ska fungera ordentligt, några kick är väl normalt innan den startar när den är kall utan att det är fel men man ska inte behöva stå och kicka sig blå eller behöva springa igång den. När inte läraren som kör mc heller får igång den låter det definitivt inte som att den fungerar som den ska.

Har skruvat en del och skulle rekomenderar att kolla över förgasaren samt att kanske gå upp lite i grad på tändstiftet. kan ju vara så att den drar lite tjuv luft vid cylinderfot eller topp när man kickar som gör att den behöver lite extra rotation på vev och kolv som man får när du puttar igång den. testa att efter dra lite på skruvarna. sen att den skramlar vid nervarv så tyder det på att vad som kan ha en skruv lös någon stans vilket också gör att jag rekommenderar dig att efter dra skruvarna lite kan vara en värme plåt eller liknande som sitter på kröken eller kanske en has plåt under. hoppas du finner något svar eller hjälp

Den verkar ha bra motstånd när man kickar och batteriet ser ok ut. Kabelhatten på tändstiftet känns lite glappig när man vickar på den men det kanske är normalt, den sitter ju med nån slags gummihätta.Köpte moppe till dottern för nån vecka sedan. hade letat begagnat ett tag men hittade inget lämpligt och insåg också att jag inte orkar hålla på att skruva, så bet i det sura äpplet och köpte en sprillans ny Aprilia sx50. Men den är grinig att starta, om man inte får igång den på första kicken så verkar den bli sur direkt och då går det bara att putta igång skiten…precis det jag ville slippa med en ny moppe.

får göra så på min kinamoppe om jag inte går och drar på tändningen en stund innan så kranen öppnas och bensinen får stå och rinna ner i förgasaren ett tag. Dottern är ju lite ovan vid att kicka men man tycker ju själv att man har koll hon fick hjälp av en lärare på skolan en dag som kör MC, inte ens han kunde kicka igång den. Dock var han lite stel för han kom knappt över sadeln… de är ganska höga insåg jag efter att jämfört med en MC. Och jo , det lär bli ett besök hos handlarn men känner att jag behöver lite kött på benen innan, det var ju 30 år sedan man körde moppe själv och stället vi köpte den på säljer mest bilar så jag tror inte de är superkunniga på mopeder. läste ditt senaste inlägg att den är tjurig att få igång när den nyligen gått och det är något jag märkt med min enduro. åker jag runt och får stopp(ibland ramlar man) då kan den vara ett riktigt AS att få igång men troligtvis beror det på att man gör som man gör när den är kall vilket är fel eftersom den nu är varm, är nog trial and error där som gäller där.det är en ”crossmoppe” min enduro från -05 har choke och tror att många moderna med förgasare även har det. antagligen är dom enklare för att dom ska klara lite ”tuffare” tag och miljö än en scoter som som mer är att ta sig från punkt a till b. scotrar är trevliga för enkelheten men det är lite som att jämnföra en aygo mot en BMW m5

Varför är min moped svårstartad?
Den vanligaste orsaken till att fordonet fungerar sämre när det gäller Reeds och insug, så är det att membranen är buckliga eller glappar. Beläggning av jord, olja, smuts lägger sig gärna över membranen och täpper till dem så att de slutar att fungera på rätt sätt… CachadLiknande
Full gas (öppen trottel) i korta perioder på varm motor och stora variationer i varvtal skall man definitivt göra under inkörning – tvärt emot vad många tror. Med hög tryck i toppen så slits kolvringarna in bättre innan det blir för blankt i cynliderloppet – med hög gastryck i toppen så pressas kolvringarna hårdare mot cylindern och slits in tätare. Man har bara typ 100 mil på sig att göra detta då när honingsojämnheterna försvinner i cylindern av kolvens polering så slutar det att slipa in och man har det som det är sas. resten av motorns livstidI förgasaren sitter då ett så kallat munstycke, som i dom flesta fallen är en liten skruv med ett litet hål igenom. Munstycket har till uppgift att reglera bensinflödet och beroende på storleken på hålet så släpper olika munstycken igenom olika mycket bensin. På detta sätt så kan man justera hur mycket bensin som motorn ska få.

Vad händer om moppen får för mycket olja?
För mycket olja skapar på så sätt högre värme och kan resultera i nypning. En extra skvätt i tanken vid inkörning gör ju ingen större fara men som din skoter har dragit (7%), det är på tok för mycket.
Går motorn bättre med choken i så har du för litet munstycke eftersom choken stryper lufttillförseln ( =mindre luft vilket det lilla munstycket gillar ). Observera att choken är absolut ingen permanent lösning på problemet bara för att den verkar gå bra. Choken ska bara användas tillfälligt som vid kallstart.Men i slutändan så kommer vi till byta munstycke och här är det samma sak, prova och känna sig fram. När du ska ställa in och byta munstycke så försök att byta munstycken med små mellanrum. Om inte 75 passar så ska du inte smälla i ett 100, utan sätt i munstycke med ca 5-10 storlekars mellanrum. När du jobbar med munstycken så ska du helst jobba uppifrån och ner i storlek, eftersom motorn mår bättre av för mycket bensin än för lite! Olika motorer reagerar olika så det finns ingen exakt siffra på vad du bör ha! Därför så ska du inte fråga: Vilket munstycke ska ja ha? Det går endast att ge riktmärken. Istället för att hålla på och krångla så bör du investera i ett munstyckekitt som innehåller en rad olika munstycken. Kitten finns i olika storlekar ( munstycke 60-100 eller kanske munstycke 90-140 ).

#1. Har du separat oljesmörjning så blandas oljan in automatiskt i bränsleblandningen och då spelar inte munstycket någon roll i smörjningen. MEN bensin har en speciell bieffekt. Bensin har en kylande effekt, häll lite på ett finger så känner du att de blir kallt. Därför så bygger motorn upp extra värme i cylindern om den får för lite bensin eftersom den ”interna” kylningen försämras. Detta leder till att kolven expanderar och till slut så värmenyper den i cylindern och fastnar helt enkelt. Detta leder till att cylinder, kolv o kolvringar skadas/ kan skadas.
Lira med luftskruven kan också vara en bra metod för att känna sig fram. Om motorn verkar gå bättre när du skruvat in luftskruven lite = mindre luft, så borde du ha för litet munstycke. Går motorn bättre när du skruvar ut luftskruven = mera luft, så borde du ha för stort munstycke.

Hur startar man en svårstartad moppe?
More videos on YouTubeTöm förgasaren. Glöm inte att tömma bränslet från förgasaren om du inte kört på länge. … Startspray i förgasaren. Startspray hjälper till att initiera den första tändningen. … Rengör förgasaren. Om motorn inte startar trots startspray, måste det rengöras i förgasaren.
Att bedöma vilket munstyckekitt du ska köpa avgörs mycket av vad du har för originalmunstycke. Har du 60 original ska du kanske inte köpa en sats med 110-150 i storlek. Försök att hålla det minsta munstycket i satsen ungefär lika stort som ditt originalmunstycke eller en aning uppåt och resten uppåt. Normalt har moppar ett originalmunstycke mellan ca 40-80.När det gäller avgassystem så har det också en stor inverkan på motorn. Ett originalsystem är ju fullt av strypning och ger mycket motstånd för kolven vilket gör att motorn kan suga i sig lite luft = litet munstycke! Sätter du då helt plötsligt på ett trimmsystem så kommer motorn få högre effekt och motorn kan suga in mer luft ( du brukar även kunna varva med mot originalsystemet vilket belastar motorn extra= större munstycke ) och då behövs förstås större munstycke.

Hur mycket mer drar en 2 takt?
2 taktsmotor vs 4 taktsmotor. Om du kör din gamla 70 hk 2-taktare på full gas i 25 timmar kommer du hälla ut 300 liter oförbränd bensin rakt ut i vattnet. Om du istället byter ut den mot en nyare 2-taktare eller 4-taktare minskar bränslespillet till cirka 15 liter. Det är en skillnad på 285 liter!
På din moppe sitter en förgasare ( i vissa fall direktinsprut istället men de ska vi inte bry os om nu ). Förgasaren har till uppgift att blanda in bensin i den luft som motorn suger i sig. Bensin-/luftblandningen ska sedan antändas och förbrännas i motorn. För att bränsleblandningen ska kunna antändas och förbrännas korrekt så måste det vara ett visst förhållande mellan bensinen och luften. Låt säga att vi har 1 liter luft. Då måste vi ha ca 70 ml bensin för att blandningen ska förbrännas bra. Förhållandet är ca 1 del bensin och 14,7 delar luft.

Om mopeden stått hela vintern och tanken inte varit full finns det risk för att det bildats kondensvatten i tanken. Speciellt stor risk är det om mopeden stått utomhus eller i ett utrymme som ej är uppvärmt. Temperaturväxlingarna kommer då göra att det bildas extra mycket kondensvatten. Det är aldrig fel att hälla i ca 0,5 dl K-sprit i tanken och fylla upp med bensin. Om man försöker starta mopeden med vatten i tanken finns det risk för att vattnet tar sig ner till förgasaren. Då kan man behöva öppna denna för rengöring, med lite tur räcker det dock att dränera den genom att öppna dräneringsskruven på undersidan av förgasaren.
Vi säljer endast reservdelar och konkurrerar därför inte med importörer och uppdragsgivare. Åt importörer hanterar vi under garantitiden support, garantibedömningar samt skickar reservdelar enligt deras önskemål. För att kunna hjälpa till med support måste vi ha uppgift om importör, modell och ordernummer.HasSse666 går i denna guide igenom grunderna i elsystemet på en moped och visar hur du kontrollerar batteriladdningen. Dessutom kan du läsa om hur de olika delarna i elsystemet samverkar.

Similar Posts