Sy Babymössa Mönster

Jag heter Maria och bor i ett hus i Haninge tillsammans med min sambo Stefan och vår underbara dotter Alice. Mitt intresse för att sy dök upp när jag blev mamma och insåg hur roligt det var att sy kläder och annat till Alice.[…] Mössa, vantar, och såklart dreggelhalsduken också. Den sistnämnda är kanske den trixigaste av de tre, men användbar och roligt att ha alla tre delarna. Så om du vill ge dig på även halsduken kommer instruktionen här. […] Det var vackert utklippt på tomtemönstrat omslagspapper och jag ritade av det på bakplåtspapper som ju funkar utmärkt som mönsterpapper. Och sen bar det av till mamma i Göteborg och hennes syateljé – vilken lyx att ha ett helt pysselrum där man ständigt kan ha alla grejer framme, stora bordsytor att klippa till på och inte minst, en overlockmaskin. Lyx! Mitt mönster är 18 cm på bredden, vilket ger en diameter på 36 centimeter (luras inte av att bilden ligger ner). Mitt barn har 38 cm runt huvudet (det mäts på BVC) och mössan sitter perfekt. Köpta mössor i storlek 40-42 sitter lite för stort på min bäbis om du behöver en fingervisning. Mät och anpassa mönstret efter ditt barn, men tänk på att det är lite stretch i tyget. Längden på mönstret är 32 centimeter och det ger lite luft i toppen, så behåll gärna den ration när du justerar mönstret.

[…] här hemma som mall och ritade av den på bakplåtspapper. Sedan följde jag instruktionerna på denna sidan. Jag sydde även dit ett vikt bommulsband på det som blev insidan av mössan, för […]
En dag för en tid sedan träffade jag på Jenny i min föräldragrupp på Ohlssons tyger. Jag var på jakt efter plastad frotté, och hon köpte tyg till att sy mössa till sin bäbis och sin kompis som snart skulle få en bäbis. Jag blev lite nyfiken, så hon tog med sig sitt mönster som hon hade till nästa gång vi sågs.
Jag har ingen overlockmaskin, men jag kan ställa in ett vred på elastiska tyger, och så väljer jag en söm som både zickzackar och syr raksöm samtidigt. Det funkar bra tycker jag. Köpte mina ekotyger när det var symässa i Älvsjö, och den enda som jag minns att jag handlade av där var Strömming Design, där du kan handla online. Testa annars att googla efter e-butiker med eko barntyger (många har fruktansvärt fula mönster, så man får leta en del). Lycka till!Gillar katter och hundar, drömmer om hus på landet med trädgård och natur, passerat 30-strecket. Gillar loppisar, resor, min familj, vackra saker, webben och mitt jobb. Bloggar om det som intresserar mig (och om mig). Skriver en del om hur det är att vara jag, ur aspekten typ-1 diabetiker.

Istället för att klippa en enda avlång trikåbit viker du mönsterpappret på mitten och klipper ut i dubbelvikt tyg (plus den extra tygmånen). På så sätt får du bara en överdel av mössan. Sen gör du samma i fodertyget. Du syr delarna likadant i överdel som ovan, men får lägga till ett moment där du syr ihop foderdelen med trikådelen, så att du kan vika in fodret i trikådelen. Enklast är att nåla det räta mot räta och sy en söm, men lämna ett hål så att du kan vränga det rätt. Sedan syr du igen hålet för hand eller med en nätt raksöm, där du viker in kanterna och nålar först.

Mössan är enkelt konstruerad, man syr en avlång tub som man sedan viker in så att den är dubbel över barnets huvud. I och med att det är trikå sitter den ganska bra på huvudet och fungerar ett lite längre tag storleksmässigt. Det går relativt fort att göra den, just för att den är så enkel, men det är lite lurigt att sy i trikå eftersom det är så stretchigt å andra sidan.
Vill du göra en fodrad mössa? Då får du tänka att du delar mössan i två delar och viker in, istället för en lång korv. Du behöver foga ihop två tyger till mössan, där du vänder fodret inåt. Du kan använda lite mindre trikå, ca 40 x 35 cm, och behöver du dessutom ca 40×35 cm mikrofleece eller velour till fodringen. För att det lite tjockare fodertyget ska kunna passa i mössan behöver du öka storleken på trikåtyget du klipper ut 1/2-1 centimeter överallt. Fodret klipper du i det vanliga mönstret, så att det är lite mindre än trikåtyget med den extra tygmånen.

Nu tänkte jag ta mig friheten att dela med mig av Jennys mönster och min beskrivning av hur jag gjorde, ifall du också vill sy. Barnmössan kommer här, dreggelhalsduken och babyvantarna får egna inlägg.Man kan säkert gör annorlunda eller bättre, men så här gjorde jag. Medan lilleman och mormor hade detmysigt ihop gottade jag ner mig i mina syprojekt: barnmössa, dreggelhalsduk och vantar. Jag gjorde två varianter i olika tyg, där den ena var ofodrad och den andra fodrad. De fodrade gjorde jag i lite större storlek till vintern, eftersom lille sorken växer som ett solrosskott. Ja, du, nu har jag klurat ett tag men jag kan inte förklarat bättre än i inlägget. 🙁 På bilderna ser du ju mittsnitten på mössan, de som ser ut som klippta V:n, som du låter bli när du syr sidsömmarna. De lägger du sedan mitt emot varandra och nålar ihop. Och så syr du ihop, tvärs över de två sidsömmarna (som ju slutar strax innan mittnitten). Vet inte om det hjälper men jag hoppas det.In our assortment you will also find college, cuff, interlock, woven cotton, softshell, swim/sport lycra, fashion fabrics, sewing patterns, sewing accessories, etc.Dans notre assortiment, vous trouverez également du collège, des manchettes, de l’interlock, du coton tissé, du softshell, du lycra de natation/sport, des tissus de mode, des patrons de couture, des accessoires de couture, etc.Notre plus grande sélection est constituée de tricots biologiques auto-produits qui conviennent aux adultes et aux enfants. Nous collaborons avec de nombreux designers talentueux pour produire nos tissus, car il y a quelque temps, nous concevons également de nombreux modèles nous-mêmes. Nous imprimons nos tissus dans des usines certifiées GOTS en Europe. Nous veillons à maintenir une qualité élevée et à contribuer au développement durable !Our largest selection is self-produced organic knitwear that is suitable for both adults and children. We collaborate with many talented designers to produce our fabrics, since some time ago we also design many designs ourselves. We print our fabrics in GOTS-Certified factories in Europe. We are careful to maintain high quality and contribute to sustainable development!

Innan du börjar är det bra att införskaffa ett sömnadsmönster för en mössa. Om du inte vill köpa ett kan man enkelt göra ett eget. Jag brukar göra alla mina mössmönster själv (det första sömnadsmönstret jag gjorde själv). Jag utgick ifrån en bild som Prata med Rut har gjort med olika måttangivelser. Men om du redan har ett mönster så kan du börja med att vika det på mitten.
Nåla med säkerhetsnålar runt hela mössan. Om du använder mönstrat tyg, var noga med så att mönstret hamnar på rätt håll. Markera ut sömsmån med hjälp av en pfiffikus och klipp ut. Vilken sömsmån du behöver kan variera beroende på just din symaskin, men när jag syr på min hushållsmaskin, Pfaff passport 2.0, så använder jag 1 cm sömsmån. När jag syr på min overlock brukar jag välja en sömsmån på 7 mm.

Du kommer att behöva klippa ut två delar spegelvänt i det som ska vara yttertyget på mössan samt två spegelvända delar på det som ska vara fodertyget på mössan
För att mössan ska bli mer tredimensionell och passa bättre på ett runt huvud så är detta steget ganska avgörande. Jag brukar göra detta varje gång jag klipper ut, men en del mönster har redan denna del inritad i mönstret.Nu är det dags att lägga ihop mönsterdelarna mot varandra. Yttertyg möter yttertyg och fodertyg möter fodertyg. Räta mot räta. Till fördel brukar jag vara noggrann med sömmar som ska möta varandra snyggt så i nederkanten använder jag pryms limpenna och nålar. Då riskerar inte tyget att glida när jag syr. Jag gör likadant med de insydda kilarna i topparna.

Att sy en egen mössa är otroligt enkelt och det kräver inte heller någon särskild avancerad utrustning eller erfarenhet. Nu när hösten är här är det ett utmärkt tillfälle att passa på att lära dig att sy en egen fodrad mössa.Ta varje mössdel och vik på mitten igen. Nåla kilarna och sy sedan antingen på overlock eller på vanlig symaskin. Om du syr på vanlig symaskin tänk på att välja en stretchsöm (exempelvis sicksack eller en fuskoverlock).

Sy även en liten söm i toppen av mössan så att fodret och yttertyget sitter ihop, då slipper du krångla med fodret när du vill använda mössan. Fäst tråden noga och nu när mössan klar.
Nu är det dags att sy ihop yttertyg med fodertyg i själva mittensömmen. Detta kommer att bli mössans nederkant. Detta gör att du går ifrån att ha 4 till 2 delar.För att få en extra snygg finish på plagget så rekommenderar jag att handsy hålet med nål och tråd. Välj en tråd som är är i princip samma färg på tyget då syns det inte ifall du vill ha innertyget som yttertyg istället.

Klipp av en liten kil av toppens mittendel. Detta ska skapa ett V som är ungefär lika stort på varje. Jag brukar ta ca 3-4 cm beroende på vilken storlek jag syr mössan i. Denna mössa är för större barn eller vuxna.När du har klippt ut själva yttertyget så är det dags för att upprepa allt igen med fodertyget. I det här fallet har jag valt att fodra med ett minkytyg.

Så här ska det se ut. Totalt är det 4 delar; 2 spegelvända delar av yttertyget som ligger räta mot räta samt 2 stycken spegelvända av fodertyget som ligger räta mot räta.
Jag sydde en liten mössa åt 3:an idag, av sådant som låg hemma i lådorna! Mönster hade bästaste svärmor hittat i sina gömmor. Jag är inte helt säker på att jag verkligen satte tygdelarna rätt, såhär i efterhand, men den blev söt ändå. *fniss*Jag vet inte om ni kan skriva ut bilderna på något vis, men de bör vara i originalstorlek på bilden. Det var dessutom väldigt lätt att sy den! Tänker mig att jag som nästa projekt får sy en matchande klänning! Vad sägs om det?!

Similar Posts