Sy Enkel Klänning

7. Gör ett kantband av ett tyg du har eller ta ett kantband som du syr där nu nu har markerat det blir en dragsko. Du skall göra lika på båda bitarna, lämna öppet på båda sidorna så du måste sy kantbandet i sidorna eller vika in tyget lite om du gör egna kantband så att det inte rismas när du tvättar sedan.

Hur man syr en klänning steg för steg?
Jag gjorde min halsringning 15 cm bred, 9 cm djup fram och 18 cm djup bak, så totalt ett hål på 15×27 cm. Sicksacka kanterna runt hålet. Klipp ett litet hack i varje hörn. Vik in ca 1 cm, pressa med strykjärn, fäst med nålar och sy sedan med raksöm runt hela hålet. Cachad
6. Nu skall du mäta (avigsida) ner 10 cm på din linje du har fått på tunikan/klänningen på båda sidorna, dra en linje mellan och mät ner två cm (då har du två linjer brevid).

Är det svårt att sy en klänning?
Även om tiden är knapp så kan du sy en klänning på ca tre timmar, utan mönster om du bara väljer en enkel modell, ett stretchigt tyg och mäter dina egna mått rätt. Speciellt dyrt blir det inte heller om du köper tyget som stuvbit på kilosidan i tygaffären.
I tygåtgången som anges för våra klänningsmönster är det redan inräknat att alla mönsterdelar är vända åt samma håll. Det följer med en beskrivning av hur du lägger ut mönsterdelarna på tyget, så du behöver inte lägga pusslet själv.

Alla sömnadsmönster är inte lika lätta att arbeta med. Om du inte har så mycket erfarenhet av klänningssömnad rekommenderar vi därför att du börjar med ett enkelt mönster.
Vi vill gärna följa med i processen när du syr din egen klänning, och naturligtvis vill vi se det färdiga resultatet. Lägg därför upp din klänning på Instagram och tagga oss med #selfmadecreators eller @selfmade_com!

Hur mycket kostar det att sy upp en klänning?
Att skräddarsy en hel klänning kostar cirka 1200kr. Detta är standard priset för en klänning som är gjort utav ett enkelt och billigt material som bomull. Ju mer komplicerad skärningen är och ju mer detaljer klänningen har desto dyrare blir slutpriset.
Är etageklänningar mer din stil? Då kan du använda samma tyger till vår fantastiska babydollklänning. Om du är nybörjare rekommenderar vi att du väljer modell B eller C (modell A är något svårare).

Du kan till exempel sy en fin knälång eller hellång omlottklänning. Du kan också satsa på en klänning med markerad midja och mer volym, till exempel vår härliga klänning med vidd nedtill eller den fina empireklänningen med vidd?
Om du vill sy en klänning i stretchtyg kan du nästan välja fritt bland alla våra mönster? Det kan dock vara svårt att använda ett stretchmönster med ett icke-elastiskt tyg. Om mönstret bara lämpar sig för stretchtyger har det en särskilt märkning. Mönster som passar för vävda tyger har ingen märkning, och kan också sys i stretchiga material. Ytterligare ett alternativ är vår volangklänning, som gör sig perfekt i exempelvis vävd viskos eller bäckebölja. Vävd viskos passar också bra till vår omlottklänning, som även kan sys i linne och tunn denim. Slutligen vill vi tipsa dig om vår härliga, rymliga klänning med fickor som också gör sig bra i samma tre tyger.Du kanske redan har hittat den perfekta klänningsmodellen? Eller tycker du att det är rena rama djungeln? För vilken modell passar bra till just DIN kroppstyp?

Är dina axlar smalare än höfterna kan du sätta fokus på axlarna genom att till exempel välja en klänning med puffärmar eller stor krage. Om du har breda höfter är en A-linjeklänning också ett bra alternativ.
Våra mönsterdelar är tillskurna i non-woven mönstermellanlägg. Det betyder att du kan sy ihop mönsterdelarna innan du klipper till dem i själva tyget. Sy ihop delarna med stora stygn så att du kan bedöma överdelens storlek och höftbredden och se om du behöver öka eller minska den.

Hur mycket tyg behöver man för att sy en klänning?
Du behöver såklart också ett tyg. Till klänningen som den görs i det här exemplet går det åt runt 1,20m tyg med en bredd på 150cm. Tråd som passar till tygets färg. Köp en tråd av hög kvalité så kommer sömmarna bli snygga och din symaskin må bra.
Klänningen kan nämligen bli svår att ta på och av eftersom bl.a. halsringning och armhål är mindre. Välj därför alltid ett stretchtyg när du använder ett mönster för stretchtyger.Om du arbetar med stora mönsterrapporter, t.ex. rutor, kan det vara bra att köpa lite extra tyg ifall klänningen har en söm mitt fram eller mitt bak som du vill anpassa rutorna efter. Då kan du se till att rutmönstret inte bryts någonstans på klänningen.

Det finns många olika typer av mellanlägg, både med och utan lim. När du syr en egen klänning rekommenderar vi att du väljer ett tunt och lätt mellanlägg. Ett annat alternativ är att använda påpressbar bomull.
Storlekarna på sömnadsmönster är inte desamma som storlekarna på de kläder du köper i butiken. Därför är det jätteviktigt att du tar mått på dig själv innan du köper ett mönster eller tyg. Ibland kan det nämligen skilja flera storlekar! Hos oss hittar du ännu mer inspiration till ditt klänningsprojekt! Om du vågar freestyla lite kan du kolla in våra kostnadsfria DIY-mönster med mönsteranpassningar. Hur mycket extra tyg du behöver varierar från mönster till mönster. Med andra ord finns det inget facit för exakt hur mycket extra tyg du behöver köpa, men ju större rutor, desto mer extratyg.Tänk på att tygkvaliteten naturligtvis påverkar hur klänningen sitter på kroppen. Vissa tyger har mycket stadga, medan andra lägger sig närmare kroppen.

Vår klänning med skärp har fin A-linjeskärning och resår i både halsringning och ärmslut. Till det här mönstret kan du använda flera olika tyger – vävd viskos, bäckebölja, satin, organza och chiffong.

Hur mycket kostar det att sy in klänning?
Att skräddarsy en hel klänning kostar cirka 1200kr. Detta är standard priset för en klänning som är gjort utav ett enkelt och billigt material som bomull. Ju mer komplicerad skärningen är och ju mer detaljer klänningen har desto dyrare blir slutpriset.
Om du har lång överkropp och korta ben och vill få benen att se längre ut kan du välja en klänning med markerad midja eller en omlottklänning som framhäver midjan. Om du har kort överkropp och långa ben finns det i princip inga begränsningar för vilken modell vi rekommenderar.Du kan till exempel sy feminina volangkanter på axelbanden eller förvandla din klänning till en maxiklänning. Här hittar du alla våra gratismönster, och ALLA kjol- och klänningsmönster finns här.

Hur syr jag in en klänning?
Mät med måttband hur mycket du behöver sy in och vart när du provar plagget. Markera dessa genom att nåla in dem längs sömmarna (på insidan av tyget). Ta gärna hjälp av någon att nåla så kan du göra det när plagget är på om det går bra utan att sticka sig. Sy med raksöm längs dina markeringar (på tygets insida).
När jag träffade Maria (Garnomera) i juli hade hon en så jättefin sommarklänning på sig. Man ser lite av den här (och här det någon som känner igen bilden så beror det nog på att jag berättade om vår stickträff för ett par veckor sedan!):Det mönstret hade hon tillverkat själv, men jag har inte så mycket erfarenhet att jag tror mig om att göra så, så nu har jag letat upp Allers-mönstret och beställt det. Det verkar finnas kvar i lager fastän det är ett par år gammalt:

Nu i sommar har jag sett på Facebook, särskilt i en grupp där alla återbrukar tyger, att så många syr klänningar efter samma mönster. Det är ett ganska enkelt mönster med rund ringning, och det finns med och utan korta ärmar och i två längder.Att sy egna klänningar är populärt – och en billig väg till en skräddarsydd och måttanpassad klänning. Som nybörjare bör du börja med att sy en enkel klänning av kort typ, gärna utan volangärmar.

Att sy klänning själv är garanterat det billigaste sättet att komma över en klänning. Mönster, färger och material kan dessutom väljas efter eget tycke och smak. Den totala materialkostnaden för att sy en klänning överstiger sällan ett par hundra kronor (priset beror på kostnaderna för metervaran).
Att sy klänning av metervara med mönster är inte svårt. För dig som är nybörjare rekommenderar vi att sy en klänning som är enkel – undvik således långa klänningar med volangärmar. Börja med att sy egna klänningar av kortare typ, som du sedan kombinerar med passande smycken och accessoarer.– Att konsumera och att uttrycka sig med kläder och stil tror jag ligger i vår natur, och jag anser att det är fullt möjligt att göra detta på ett sätt som inte påverkar klimatet. Modeindustrin står för 10 % av jordens totala koldioxidutsläpp och att förlänga livslängden på redan producerade plagg är bland det bästa du kan göra för planeten. Som ung sydde hon om kläder, så kallade remakes. Byxor syddes in, smala jeans blev vida och klänningar blev kjolar. Hon ansåg att det inte fanns någon utmaning med att köpa ett färdigt plagg, utan letade alltid efter sätt att göra dem mer passande för sig själv. När hon sedan klev in i vuxenlivet lade hon undan symaskinen och allt som hörde till. Det fick helt enkelt inte plats, och att faktiskt jobba med kläder fanns inte på kartan. – Hos Myrorna finns en uppsjö av gamla textilier. Äldre textilier är inte bara vackra i sina mönster och färger, de är också ofta i bättre kvalitet än dagens producerade dito. Dessutom har de tvättats massor av gånger, så att alla kemikalier sedan länge är urtvättade samt att tyget har blivit mjukt och följsamt. Ett toppenmaterial att sy kläder av helt enkelt!

– En dröm är att på något sätt jobba inom hållbarhet inom mode i framtiden. Stil och kläder har alltid varit en viktig del hos mig, men planetens överlevnad har blivit viktigare. Sättet vi konsumerar kläder på måste förändras. I samband med att Rebecca började sy startade hon också stilkontot @rebeccabeige på Instagram för remakes och texter om hållbar shopping. En inspirerande plattform för hennes tankar, alster och experiment. – Innehållet på mitt konto ser ungefär likadant ut idag, med skillnaden att syprojekten har blivit något vassare samt att mitt stilsjälvförtroende har vuxit under dessa år av #ootd:s och selfies.– En kaftan är en slags klänning som härstammar från forna Mesopotamien. Den är luftig i sin passform och har vida ärmar, ett perfekt plagg att bära under varma sommardagar. Eller varför inte över polon och jeansen där sommaren är kort och det mesta regnar bort? Du får automatiskt ett foder av påslakanet, vilket gör det extra täckande. Bra va?

– Anledningarna till min utmattning var många, och bristen på ett kreativt utlopp var en av dem. En kreativ själ som inte får skapa är inte en lycklig själ. Jag behövde göra något av mina hopsamlade idéer och tankar, inte bara fortsätta att samla, berättar hon.
I samband med att hon för ett par år sedan gick in i väggen dammade hon av sin symaskin för att få utlopp för sin kreativitet samtidigt som intensiv vila och lika intensivt självrannsakande följde.

– Hos Myrorna hittar du påslakan av alla dess slag; gamla som nya, mönstrade som enfärgade, färgstarka som neutrala. Det är bara att ge sig ut på jakt efter ett som passar just dig och din stil.– Miljön och hur vi hanterar vår planet har alltid legat mig varmt om hjärtat. Sedan jag fick barn har det engagemanget djupnat. Jag vill att de och deras barn ska få leva ett liv utan en ständig rädsla att katastrofen är nära förestående. Men att ha klimatångest har inte varit en gynnsam metod för mig. Jag försöker istället förändra och påverka utifrån vad jag kan och vet.

Det enda problemet som vi ser är att vi erbjuder för många symönster. Därför har vi har en katalogisering och taggning alla artiklar, så att du som kund kan borra dig ner i strukturen och hitta just det mönster som du söker. Välkommen till fagert.se – vi är en webbutik som specialiserat sig på symönster. Vi importerar och säljer symönster från världens alla hörn och samlar dessa på ett ställe, så att det blir lätt att jämföra för dig som kund. Våra kunder är personer som gillar att skapa sin egen stil och strävar efter en hållbar garderob. Vill du sy upp personliga kläder i hållbara material som du kommer att älska?Totalt handlar det om fler än 50 olika varumärken och fler designers och tillsammans kan vi summera tusentals mönster som du hittar hos oss. Vi har det mesta i lager och kan därför erbjuda snabba leveranser och även personlig service. Vi säljer endast pappersmönster som är utskriva och klara för att klippas ut. Vi levererar mönstret hem till din brevlåda.

Symönster som du hittar hos oss är på klänningar, byxor, tunikor, toppar och andra klädesplagg till dam, barn och herr. Självklart har vi även symönster på väskor, gosedjur, dockkläder och andra kreativa projekt som du kan tänkas sy till. Du kan också köpa sybehör och hjälpmedel som t ex mönsterpapper i vår butik.
Har du precis upptäckt glädjen med att sy och letar efter nya projekt? Eller vill du bara gärna sy ett snabbt och okomplicerat plagg? Då är våra mönster för nybörjare precis rätt för dig. I den här kategorin har vi samlat alla mönster som är lätta att klara av och därför passar utmärkt för nybörjare. Det är inte bara svårighetsgraden som är anpassad utan även tyget som rekommenderas i sömnadsbeskrivningen underlättar dina första sömnadsprojekt. Du kommer att bli överraskad av vilken mångfald även nybörjare kan klara av med lätta mönster. För du kan sy raffinerade plagg även med lätta instruktioner.

Vi har mängder av mönster till alla – barn, baby, flickor, pojkar, dam och herr. När man har hittat det perfekta mönstret är det dags hitta rätt tyger och därefter att sätta igång och sy sitt plagg. På baksidan av mönsterkuvertet hittar du information om vilka tyger som passar för mönstret och du kan se vilka storlekar och mått, angivna i cm, som ingår i mönstret.Att sy kläder ger också en känsla av tillfredsställelse och självständighet. Genom att se resultatet av sitt hårda arbete och att ha skapat något från grunden kan man få en känsla av stolthet och självförtroende. Det är en kreativ hobby som ger möjlighet att uttrycka sig själv på ett unikt sätt och samtidigt skapa något som är både användbart och personligt.

Att sy och ge bort kläder kan också vara en rolig del av syprojektet. Genom att sy sina egna kläder kan man också visa upp sin personliga stil och kreativitet. Att sy egna kläder är inte bara ett kreativt projekt utan det är också ett hållbart val eftersom man kan välja tyger av hög kvalitet som håller länge.2) Skärp: Börja med att sy skärpet, vänd tyget på längden rätsida mot rätsida, och sy med raksöm längs hela vägen, och runt ena änden. Vänd tyget utochin, jag tog hjälp av en tumstock. Pressa skärpet med strykjärn och sy en söm runt hela skärpet.6) Sy volang: Volangen består av två delar, en framsida och en baksida. Nåla fast dem på klänningens nedre del, och sy en raksöm. Nåla sedan ihop sidorna och sy en raksöm på varje sida.Äntligen har jag testat att sy en klänning! Har faktiskt inte sytt något klädesplagg sen syslöjden….och det var ju ett par år sedan! Jag har ju haft ett fint samarbete med Stoff & Stil då jag sytt några olika saker som grytlappar, en hängmatta, kuddar, julstrumpor etc..men nu ville jag utmana mig att sy en klänning, och det blev faktiskt en som passade! Jag är så stolt, och det var ju faktiskt inte så himla svårt! Det kommer definitivt bli fler klänningar!

7) Sy ärmar: Vik varje ärm på längden på mitten, rätsida mot rätsida. Nåla, sy en raksöm, pressa isär sömmen. Vik sedan upp ärmarnas kanter, och sy två sömmar på vardera ärm, så att det bildas en kanal där resårbandet får plats. Nåla fast varje ärm i klänningen.
4) Fin krage: För att göra kragen extra fin, så stärker man upp tyget med en bit vliselin. Klipp ut lika stora delar vliselin som fram och baksida av kragen, pressa fast vliselinet på kragdelarna. Nåla fast kragdelen mot klänningsdelen, rätsida mot rätsida, sy en raksöm. Gör på samma vis på klänningens baksidan. (Jag gjorde lite annorlunda mot mönstrets beskrivning, men tyckte detta var enklast). Vänd kragen rätt och pressa den slät.

Att skräddarsy en hel klänning kostar cirka 1200kr. Detta är standard priset för en klänning som är gjort utav ett enkelt och billigt material som bomull. Ju mer komplicerad skärningen är och ju mer detaljer klänningen har desto dyrare blir slutpriset. Materialet spelar också en väldigt stor roll då tyg som silke och satin inte klarar av symaskiner och måste sys för hand. Så hur mycket kostar det egentligen att fixa till en klänning? Vi har svaren!

Att fålla klänning: Om du behöver rätta till längden på din klänning så kan du gå till en skicklig skräddare som kan fålla och lägga upp klänning. Det kan kosta mellan 150-300kr beroende på tyg och skräddare.
Klänning med veck: En klänning med veck som behöver förkortas kostar cirka 200kr. Om en klänning har många veck så måste varje veck förkortas individuellt för att den ska bli jämn på längden. Om klänningen är gjort utav ett delikatare material måste skräddaren sy in vecken för hand.Lägga till slits: Att klippa och sy in en ny slits på en klänning kan bli lite knepigare och kostar mellan 200-500kr beroende på hur lång slitsen är. Utmaningen är givetvis att varje sida av slitsen måste vara lika långa. För att få detta gjort, så tar skräddaren hjälp av säkerhetsnålar för att hålla in sidorna innan dom klipps upp. Se till att klänningen ligger platt på en bordsyta och innan skräddaren syr kontrollera att längderna är lika långaFodra klänning: För att fylla en tunn klänning med foder kan vara knepigt. Klänningen måsten sprättas upp och sedan fyllas in med ett material som ser till att klänningen fyller kraven. En skräddare kan göra detta åt dig för 400-900kr.

Vad är lättast att sy?
Stumma polyester- och bomullsblandningar är lättast att sy i. Personalen är oftast enormt kunniga och bra att fundera över nya lösningar. De kommer med största sannolikhet inte att döma ut dig som den största nybörjaren på jorden.
DU BEHÖVER | en klänning, sytråd (under- och övertråd), måttband, synål, nålar för att markera sömmar, sprättare, symaskin (eller synål och tråd även om det tar längre tid då), sax.

Hur man gör en klänning?
Mönster och tyg Lägg ut alla mönster delar på tyget, tänk på att tex. … Skärp: Börja med att sy skärpet, vänd tyget på längden rätsida mot rätsida, och sy med raksöm längs hela vägen, och runt ena änden. … Sy två öglor och nåla fast på insidan av klänningens framdel.
Mät med måttband hur mycket du behöver sy in och vart när du provar plagget. Markera dessa genom att nåla in dem längs sömmarna (på insidan av tyget). Ta gärna hjälp av någon att nåla så kan du göra det när plagget är på om det går bra utan att sticka sig.Klänningskjolen var lagom stor och det var tydligt för mig att det egentligen var överdelen som behövde sys om. Det var många sömmar på strategiskt bra ställen för att sy om, och det avgjorde mitt köp. 145 ynka kronor för en klänning som säkerligen var värd tio gånger mer. Och för mig än mer än så, nu när den är klar. Så hur gjorde jag? Det ska ni så klart få veta!

Om det är en omlottklänning som min behöver du också dra in skärpet. Gör det genom att vika det längs sömmen på insidan av tyget. Nåla och sy med raksöm längs markeringarna. Denna söm kommer att synas så här behöver du hålla tungan rätt i mun. Klipp sedan bort överflödigt tyg och lösa trådar.
Börja med att fundera på vilka sömmar som är bäst att dra in. Om det är möjligt, håll nederdelen intakt. Dra in längs ryggen så att det håller proportionerna (gärna med minskat intag som smalnar av uppifrån och ner till midjesömmen). Gör även intag upptill vid axlarna om det behövs för att tyget ska falla rätt.I denna klänning fanns det också ett band längs axelsömmarna som är till för att spänna fast klänningen vid BH-banden. Så bra uppfinning för bättre passform! Jag avslutade med att sy fast dem för hand längs de indragna axelsömmarna.Har du någonsin sett ett tyg som du vet att du bara måste ta med dig hem? Det hände mig när jag strosade runt på Myrorna. Klänningen fångade min blick direkt och jag kunde inte slita mig. Även om den var fyra storlekar för stor tänkte jag ”den måste väl gå att sy in?”. Och med en van sömmerska vid min sida löste vi detta riktigt bra. Ibland gäller det att bara våga!

Hur syr man en enkel klänning?
Den ultimata nybörjarguiden: Sy en egen klänningDrömmer du om att sy en egen klänning? … Tillsammans sätter vi igång med klänningsprojektet i 5 enkla steg: … Välj rätt tyg till din klänning. … Välj rätt tyg till din klänning. … Därför ska du använda mellanlägg när du syr en klänning. … Välj rätt klänningsmönster.
Okej, med varning för att det hänt mycket på de 9 år sedan jag lämnade staden, så kommer här lite tips på sånt jag gillar och ställen jag hört ska vara bra (har dock inte hunnit testa restaurangerna själv). Att göra: Vandra genom Industrilandskapet. Besök Arbetets Museum, de har just nu en utställning med Nina Hemmingsson som verkar bra. Strosa i Knäppingsborg, där finns mysiga butiker och caféer. Besök Norrköpings Konstmuseum. Har ni bil så kan ni åka på second hand-runda. Ge för livet är toppen, även Erikshjälpen, Myrorna och Stadsmissionen kan ge bra fynd. Norrköping är en kulturstad så kolla upp innan om det är någon bra spelning eller gör ett besök på Östgötateatern. För mat så ska GIN, Bistro Arv och Urbane Goat vara bra. Hoppas ni får det trevligt!

Hur gör man en klänning?
Mönster och tyg Lägg ut alla mönster delar på tyget, tänk på att tex. … Skärp: Börja med att sy skärpet, vänd tyget på längden rätsida mot rätsida, och sy med raksöm längs hela vägen, och runt ena änden. … Sy två öglor och nåla fast på insidan av klänningens framdel.
så fin!! vill säga till alla som tänker ”åh det vore kul att börja sy men orka köpa en himla symaskin, tänk om jag e dålig o tröttnar/jag har ingen plats” att jag sydde denna för hand i somras och det gick jättebra! tar ju såklart längre tid, men trevliga pyssel får ta tid tkr jag! man kan kolla på tv under tiden. och jag har aldrig sytt nåt klädesplagg innan, men det gick ändå!Julia! Om två bästa kompisar ska mötas i Norrköping för en helg ihop – vad bör de göra? Vart ska de gå? Vart någonstans bör de äta? Vet att det är länge sedan du bodde i staden, men du är den person jag kom att tänka på och du har dessutom oklanderlig smak!

Så himla fin klänning! Ett oombett tips som du kanske redan har koll på är att rynka genom rynksöm på maskinen. Stygnlängden på längsta, sy en raksöm och dra försiktigt i trådarna så får man jämna fina veck och det går väldigt mycket snabbare än att vika varje för hand (vilket iof är lite terapeutiskt 💆🏼‍♀️)
Tack! Oh, jag har inget exakt svar på det tyvärr. Det enklaste är nog att du mäter på plagg som du tycker sitter bra på dig och utgår från de måtten på ett ungefär. Lycka till!

Jag hoppas att du gillar min steg för steg-guide och att den var enkel att förstå! Självklart går det bra att experimentera med måtten och modellen på klänningen. Kanske vill du göra kortare ärmar, en rund halsringning eller bara en lång kjol? Grundprincipen är densamma och bara fantasin sätter gränserna. Lycka till!
Om du letar efter en lång modell att sy själv finns det många olika mönster du hittar och köp online är enkelt. Ett tips är att välja en design med en detaljerad beskrivning av hur man syr ihop plagget. På så sätt kan du vara säker på att du har all information du behöver för att lyckas sy ditt plagg. En lång klänning är ett vackert och mångsidigt plagg som passar till många olika tillfällen.

För den som är nybörjare på att sy kan det vara bra att börja med ett enkelt mönster. En vanlig modell att sy är en rakt skuren klänning, som är relativt enkel att sy och passar till många tillfällen. En annan enkel modell är en ärmlös klänning med en enkel passform som inte kräver så mycket teknisk kunskap.
Att sy en klänning är ett roligt och kreativt sätt att skapa en unik och personlig stil. Det finns en mängd olika mönster för att sy en klänning, från enkla mönster som passar nybörjare till mer avancerade för mer erfarna sömmerskor. Även val av tyg spelar stor roll. Det är lättare att sy i vävda tyg med stadga än tunna, sladdriga tyg.När man väl har lärt sig grunderna i att sy en klänning, kan man pröva på mer avancerade mönster. Det finns många mönster som har olika detaljer såsom axelband, veck, drapering och volanger. Oavsett vilket mönster du hittar, är det viktigt att du följer mönstret noga och att du väljer rätt tyg för att få det bästa resultatet.Bredden över rumpan, var noga med att mäta där du är som bredast. Här beror det på vad du använder för tyg och hur tight du vill att klänningen ska sitta. Men du måste ju ändå få på dig klänningen ordentligt, så den behöver vara minst lika vid som du är.

Det första du behöver göra om du själv vill sy en liknande klänning, är att ta reda på alla mått. Du måste veta hur bred och lång du vill ha din klänning. För att ska ha en referens till den här klänningen, kommer jag lämna alla mått jag använde mig av lite längre ner. Men är det något som känns oklart kan du bara lämna en kommentar på inlägget så svarar jag där.
Mina mått: Jag har 100 cm i omkrets och valde att utöka måtten på klänningen med totalt 24 cm. Dela måttet på två för ditt mönster, i mitt fall blev det 62 cm per tygdel.

Längden mellan armhålan och midjan: Här behöver du mäta så du vet hur långt du ska kurva ditt plagg för en bättre passform, likt ett J. Kurvan ska komma längre ner mot midjan och ska gå från armhålan ner till midjan.
Avsluta med att fålla längst ner på kjolen genom att vika dubbelt på samma sätt som du gjort allt annat hittills. Vik 1-2 cm i varje vik. Vill du att din klänning ska vara kortare kan du vika in fler centimeter. Bredden runt midjan: Mät runt din midja, strax under bröstkorgen slutar. Fundera på hur lös passform du vill ha på ditt plagg. För en tydligare visuell bild kan du dra ut måttbandet tills du hittar en bekväm omkrets. All right, har du alla mått nedskrivna? Nu är det dags ta reda på hur dessa mått ska användas i skapandet av ditt plagg. Jag tycker som sagt att det är otroligt värdefullt att ha referensmått från en annan person att förhålla mig till, så jag skriver med mina egna mått. Vill du ha en liknande stil på din klänning som jag har kan du bara räkna ut mellanskillnaden mellan mina mått och applicera det på dina.Längden: Stå rakt och släpp måttbandet mot golvet. Mät från toppen av din armhåla till dit du vill att klänningen ska sluta, men böj dig inte när du mäter. Ett tips är att stå framför en spegel när du ska mäta.

Gå tillbaka till klänningen och fålla runt armhålan. Vik tyget inåt en gång (ca 1 cm), så avigsida möter avigsida, och sedan en gång till så att den råa kanten försluts i fållen. Eftersom tyget är kurvat kan det vara lite krångligt. Sy sen med raksöm för att fästa fållen.
Antemum.se anv\u00E4nder cookies f\u00F6r att du ska f\u00E5 b\u00E4sta m\u00F6jliga upplevelse p\u00E5 sidan. Genom att bes\u00F6ka denna webbplats godk\u00E4nner du detta.Det första jag gjorde var att plocka isär hela kjolen. Jag var noga med att spara linningen och dragkedjan. Såna saker kommer alltid till användning i projekt, tro mig. När jag plockade isär kjolen var jag även noga med att sprätta upp alla sömmar för att inte förlora värdefulla centimetrar, som man gör när man klipper bredvid sömmarna. Och tur var väl det. När det väl kom till kritan behövde jag verkligen de där sista centimetrarna för att få ihop min klänning.

Nu är det dags att fålla de övre kanterna på klänningen och samtidigt sy fast axelremmarna. Det gör du genom att vika ner de översta kanterna på klänningen på samma sätt som du gjorde i förra steget, men den här gången viker du ner 5 cm i vardera vik. Nåla fast. Placera sen hällorna på framsidan, dubbelvikta, och remmarna på baksidan med den fina kortsidan (den du vek ner kanterna på) hängande fritt.You heard me, dags att sy! Jag kommer dela med mig av det sätt som jag tycker är enklast, men du kan såklart justera din syresa efter dina önskemål. Glöm inte att sicksacka längs vägen om ditt tyg fransar sig!

Just med den här kjolen, just den här dagen, kände jag att jag kan nog göra ett plagg av den här. Så jag köpte den för runt 50-lappen, åkte hem och skred till verket. Visionen landade på någon typ av klänning. Att göra om en kjol till klänning, det kan väl inte vara så svårt?
Mina mått: Jag är ca 75 cm i midjan och valde att mäta upp totalt 100 cm i omkrets för en ganska löst sittande klänning. Dela måttet i 2 och du har måttet för hur bred dina tygdelar ska vara här, i mitt fall 50 cm.

Det var första gången jag sydde om ett plagg till att bli något helt annat. Normalt sett håller jag mig till att sy upp saker från grunden eller modifiera mindre mått på plagg som inte passar. Men det här, att sy en enkel klänning från en kjol, var en utmaning jag tyckte passade en förstagångare som mig. Vid den här tidpunkten hade jag sytt upp två, tre hängselbyxor i liknande stil. Så att modifera byxor till klänning kändes görbart.
Bredden över bröstet: Här mäter du från toppen av din armhåla, till den andra. Stå avslappnad i axlarna så du inte trycker dem bakåt. Då får du med sömsmån på totalt 4 cm, 2 cm på varje sida.Hoppa sedan över till hällorna och axelbanden. Vik vardera långkant mot varandra så de möts på mitten. Här ska avigsidorna vikas mot varandra. Du kan stryka tyget för att det lättare ska ligga kvar. När du vikt in kanterna mot mitten, vik tyget på mitten igen så att de råa långsidorna döljs. Vik även ner ena kortsidan så den göms undan. Sy med raksöm längs hela långsidan och kortsidan.

Man måste vara på riktigt second hand-humör för att hitta de där bästa fynden. Du vet, humöret som gör att en orkar vända plagg efter plagg i jakt på något extra. Och kanske var det just det humöret jag var på, dagen jag hittade en alldeles för stor sammetskjol på Stadsmissionen i Kungens Kurva.

Jag hittade hit via Hela Sverige Syr och kommer definitivt att fortsätta läsa! SÅ inspirerande. Scrollar och scrollar bland bilderna och det ena plagget är vackrare än det andra! Kliar i syfingrarna och ska unna mig lite mer sytid :)Oh my goodness – so many beautiful dresses! I kinda don’t feel so bad about how many dresses I’ve made now. 🙂 I’m sorry for being ignorant, but I hope you speak English!

Similar Posts